FI71998B - Kapacitiv hygrometer daeri anvaend kondensator och foerfarandefoer framstaellning av kondensatorn - Google Patents

Kapacitiv hygrometer daeri anvaend kondensator och foerfarandefoer framstaellning av kondensatorn Download PDF

Info

Publication number
FI71998B
FI71998B FI812148A FI812148A FI71998B FI 71998 B FI71998 B FI 71998B FI 812148 A FI812148 A FI 812148A FI 812148 A FI812148 A FI 812148A FI 71998 B FI71998 B FI 71998B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conductive
layer
insulating material
insulating
electrode
Prior art date
Application number
FI812148A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI71998C (fi
FI812148L (fi
Inventor
Bernard Chambaz
Gilles Delapierre
Louis Destannes
Original Assignee
Commissariat Energie Atomique
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Commissariat Energie Atomique filed Critical Commissariat Energie Atomique
Publication of FI812148L publication Critical patent/FI812148L/fi
Publication of FI71998B publication Critical patent/FI71998B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71998C publication Critical patent/FI71998C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/02Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance
    • G01N27/22Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating capacitance
    • G01N27/223Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating capacitance for determining moisture content, e.g. humidity
    • G01N27/225Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating impedance by investigating capacitance for determining moisture content, e.g. humidity by using hygroscopic materials

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)

Description

71998
Kapasitiivinen kosteusmittari siinä käytetty kondensaattori ja menetelmä kondensaattorin valmistamiseksi.
5 Keksinnön kohteena on kapasitiivinen kosteusmittari, joka käsittää kondensaattorin jossa on eristysaine kahden johtavan pinnan välissä, jolloin eristysaineen eristevakio vaihtelee absorboituneen veden määrän mukaan, ja jolloin kondensaattorin johtavat pinnat on liitetty eristevakion ^ q mittauslaitteisiin.
Keksinnön kohteena on myös kosteusmittarissa käytetty kondensaattori ja menetelmä kondensaattorin valmistamiseksi.
Ilman kosteuden mittaamiseen käytettävä tunnettu laite käsittää kondensaattorin, jonka dielektrinen materiaali 15 absorboi tietyn määrän vettä ilman kosteudesta riippuen, jolloin mitataan eristevakio.
Jotta tällainen laite toimisi moitteettomasti, on ainakin kondensaattorin yhden elektrodin täytettävä seuraa-vat ehdot: 20 - läpäistävä vettä, - oltava sähkövastukseltaan heikko, - kestettävä hyvin korroosiota.
Nyt käytettävissä laitteissa nämä vaatimukset saadaan keskinäiseen tasapainoon yleensä käyttämällä hyvin ohutta 2^ kultakerrosta (noin 100 A), joka on saostettu tyhjössä. Vaikka kaksi ensimmäistä vaatimusta (kullan hyvä sähkönjohtavuus ja hyvä vedenläpäisevyys, koska kerros on erittäin ohut) pystytäänkin täyttämään yleensä hyvin, tällaiset kondensaattorit eivät kuitenkaan kestä tarpeeksi hyvin korroo-20 siota, vaan epäpuhtaudet, nimenomaan rikkiperustaiset epäpuhtaudet (SC>2/ I^SO^), voivat hyvin nopeasti syövyttää 100 A:n kultakerroksen, mikä lyhentää laitteen käyttöikää.
Tämä probleemi pyritään tavallisesti ratkaisemaan suojaamalla kultakerros suodattimilla, esim. sellofaanikalvolla. 25 Tämä lisää valitettavasti laitteen vasteaikaa ja reagoi ja vähentää näin ollen laitteen herkkyyttä.
2 71998
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellainen kapasitiivinen kosteusmittari, jolla on sekä lyhyt vaste että korroosiokestävyys.
Keksinnön mukaiselle kosteusmittarille on tunnusomais-5 ta, että kondensaattorin toinen johtava pinta sekä eristys-aine sisältävät useita sattumanvaraisia uria, jotka saattavat eristysaineen suoraan kosketukseen sen ympäröivän ilman kanssa, jonka kosteuspitoisuus halutaan mitata, jolloin johtavan urilla varustetun pinnan sähköinen jatkuvuus edel-10 leen ylläpidetään.
Urien ansiosta dielektrinen materiaali on suorassa kosketuksessa ympäröivään ilmaan eikä sitä enää ole erotettu ilmasta ohuella metallikerroksella, johon mahdollisesti on lisätty vielä suodatin. Kosteusmittarin vaste on saatu näin 15 tuntuvasti nopeammaksi.
Uritetussa elektrodissa ei myöskään tarvita enää hyvin ohutta metallikerrosta, koska elektrodi nyt on riittävästi lovitettu. Elektrodi voi käsittää yhden tai useamman vahvemman kerroksen, jonka tai joiden valmistukseen on käy-20 tetty yhtä tai useampaa kestävämpää materiaalia (esim. kromi-kerros) , mikä tekee sen käytännöllisesti katsoen syöpymättö-mäksi ja lisää laitteen käyttöaikaa.
Keksinnön mukaiselle kondensaattorille on tunnusomaista, että toinen johtava pinta sekä eristysaine 25 sisältävät lukuisia sattumanvaraisia uria, jotka saattavat eristysaineen suoraan kosketukseen ympäröivän ilman kanssa, johon kondensaattori on sijoitettu jolloin jokainen ura on sekä eritysaineessa ja johtavassa pinnassa ja jolloin johtavan urilla varustetun pinnan sähköinen jatkuvuus edelleen 30 ylläpidetään.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle kondensaattorin valmistamiseksi on tunnusomaista, että eristysaineen päälle saostetaan kerros johtavaa materiaalia, jossa on jännityksiä, jotka kykenevät muodostamaan johtavaan pintaan ja eristysai-35 neeseen urat eristysaineen saattamiseksi kosketukseen ympäröivän ilman kanssa.
3 71 998
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin seuraavan, asian havainnollistamiseksi esitettävän rakenteen avulla viittaamalla tällöin oheisiin piirustuksiin, joissa kuv. 1 on perspektiivi keksinnön mukaisesta kosteus-5 mittarista, kuv. 2 esittää tasokuvana keksinnön mukaisen kosteus-mittarin valmistusmenetelmää, ja kuv. 3 on leikkaus kuvan 2 linjaa A-Δ pitkin.
Kuvassa 1 nähdään kondensaattori 1, jossa on yhtä-10 jaksoinen ja uraton ensimmäinen elektrodi 2. Sen päälle on sijoitettu dielektrinen materiaali 3, joka voi olla esimerkiksi selluloosaesteriä, ja toinen elektrodi 4. Tämä 4 ja sähköeriste 3 on varustettu useilla urilla 5. Asian selventämiseksi urat on suurennettu kuvassa 1, mutta ne ovat 15 todellisuudessa mikroskooppisia uria, joita ei pystytä paljain silmin näkemään. Kaksi johdinta 6 ja 7 on yhdistetty vastaaviin elektrodeihin 2 ja 4, niin että ne yhdistävät kondensaattorin mittauslaitteisiin 8, jolloin voidaan mitata eristevakio.
20 Uritettu elektrodi 4 on korroosiota kestävää metallia, esim. kromia. Tässä kuvatussa rakenteessa ilman kosteus ei joudu menemään ohuen metallikerroksen läpi, ja uritettu elektrodi 4 voi olla läpäisemätön ja jopa hyvin paksu. Tällaisissa kosteusmittareissa kromikerroksen vahvuus vaihte-25 lee alueella 200-5000 Ä. Sanottavaa eroa vasteajassa ei ole kuitenkaan pystytty toteamaan. Samasta syystä korroosio-kestävyyttä voidaan vielä parantaa lisäämällä kromikerrokseen jalometallikerros, esim. platinaa tai kultaa, jolloin koste-usmittarin käyttöikä pitenee.
30 Kondensaattori on valmistettu höyrystyssaostamalla kerroksen päälle jokin metalli, joka supistuu jännityksen johdosta, kun sitä on ohuena kerroksena, ja muodostaa lukuisia halkeamia. Tilassa, johon on muodostettu tyhjö, valmistetaan polymeerikerros, esim. selluloosaesterikerros, joka 35 toimii eristeenä. Tässä samassa tilassa höyrystetään metalli eristeen päälle. Koeolosuhteet voidaan tällöin säätää haluttavan vahvuuden perusteella.
4 71998
Ensimmäisenä elektrodina on anodisesti hapetettu tan-talikerros. Erittäin ohut tantalioksidikerros estää kahden elektrodin välisen oikosulun myös silloin, kun polymeerissä on reikiä. Tantali kerros muodostaa erittäin suuren kapasi-5 tanssin sarjassa polymeerin kapasitanssin kanssa eikä vähennä lainkaan laitteen herkkyyttä.
Osa ensimmäistä elektrodia on hapettumiselta suojattu kosketuksen aikaansaamiseksi. Polymeeri voidaan saostaa upottamalla liuokseen ja kuivaamalla.
10 Yleisesti käytetty polymeeri on selluloosa-asetobuty- raatti, mutta riittävään herkkyyteen päästään myös muilla polymeereillä, esim. polyimideilla tai pleksilasilla.
Metallikerros, joka erilaisista tuntemattomista syistä johtuen kutistuu, kohdistaa tuntuvia voimia polymeeriin.
15 Jos polymeeri ei ole kovin vahva, metallikerros repeää ja tällöin myös polymeerikerrokseen tulee repeämiä. Näin saadaan lukuisia sellaisia mikroskooppisia halkeamia käsittävä verkko, joiden leveys on mikrometrin murto-osan suuruinen.
Tämä verkko rajaa "metallisaarekkeita" kondensaattorin 20 pintaan. Niiden koko on suuruusluokaltaan joitakin mikro-metrejä, mutta kokeiden avulla on todettu, että tällaisten saarekkeiden välissä on aina joitakin kosketuskohtia ja että uraelektrodin 4 sähköinen jatkuvuus on taattu.
Kuviot 2 ja 3 havainnollistavat erästä keksinnön mu-25 kaisen kosteusmittarin erikoisrakennetta.
Eristysalustalle 11 (esim. lasia) muodostetaan tanta-likerros 12, joka toimii ensimmäisenä elektrodina ja hapetetaan anodisesti, niin että saadaan oksidipintakerros 13. Tämän jälkeen muodostetaan kosketuselektrodit, ts. ensim-30 mäinen kosketuselektrodi 14 ensimmäiseen elektrodin päälle 12 ja toinen kosketuselektrodi 16 alustan 11 päälle ensimmäisen tantalielektrodin 12 viereen. Kosketuselektrodit voivat olla esim. kromia, nikkeliä tai kultaa. Jotta elektrodien 14 ja 12 väliin saadaan sähkökosketus, elektrodi 12 35 voidaan suojata hapettumiselta sopivalla hartsilla tai puhkaista oksidikerros ennen yhteenliittämistä.
5 71998 Tämän jälkeen muodostetaan polymeerikerros 15 koko alustapinnalle 11, niin että siihen tulee tietty määrä reikiä 17. Tätä varten yhdistelmää on edullista pyörittää nopeasti sellaisella laitteella, jota käytetään valoherkkien 5 hartsien levittämiseen integroituihin piireihin. Polymeerin annetaan kuivua ja sen päälle tehdään sitten paksu ja huokoinen kromikerros 20. Tarvittaessa kondensaattorin kapasiteettia voidaan säätää "raaputtamalla” polymeeriä ja siihen liitettyä kromikerrosta. Polymeerikerroksen 10 reikien 17 avulla kromi saa sähkökosketuksen kosketuselek-trodin 16 kanssa.
Tällä menetelmällä on voitu valmistaa 6 x 6 mm laitteita 49 kpl sarjana hyötysuhteen ollessa melkein 100%.
Nopealla laskutoimituksella saadaan selville keksin-15 nön mukaisen kosteusmittarin vasteajan etu tavanomaiseen kosteusmittariin verrattuna.
Tavanomaisessa kosteusmittarissa eristepinta, joka on yhteydessä ilman kosteuteen ohuen kultakerroksen avulla, vastaa kondensaattorin levyjen pinta-alaa, kun taas 20 keksinnön mukaisessa kosteusmittarissa eristepinta vastaa urien muodostamaa pintaa. Jos urien keskimääräinen etäisyys on d ja polymeerin vahvuus e, ja jos jokainen saareke on neliö ja jokainen ura leikkaa täydellisesti eristeen, niin tavanomaisen kosteusmittarin ja keksinnön mukaisen mittarin 25 ilman kanssa kosketukseen joutuvien pintojen välinen suhde on d2 4 ed
Valmistetuissa laitteissa on päästy arvoihin e-cU^um. Ympäröivään ilmaan yhteydessä oleva kosketuspinta kerrotaan 30 siis neljällä, kun kysymyksessä on sama eristyseinetilavuus ja sama kondensaattorien laitteiden pinta-ala. Suoritetuissa kokeissa on itse asiassa todettu vielä suurempi etu vasteajan kohdalla. Tämä todistaa taas sitä, että keksinnön mukainen uritettu eriste päästää veden lävitseen paljon hel-35 pommin kuin metallikerroksella kokonaan peitetty eriste, vaikka metallikerros olisikin hyvin ohut, kuten aikaisemmissa kosteusmittareissa.
6 71998
Voidaan siis todeta, että keksinnön mukaiseen kosteus-mittariin liittyy useita etuja: se reagoi ilman kosteusas-teen vaihteluihin lyhyellä vasteajalla, se ei myöskään ole herkkä korroosiolle, koska uraelektrodin ei tarvitse enää 5 olla hyvin ohut ilman kosteuden pääsemiseksi sen läpi, vaan se voi olla paksu, mikä lisää sekä elektrodin että näin ollen myös kosteusmittarin käyttöikää. Urat ovat toisaalta hyvin pieniä (1000-2000 A), joten ilmassa oleva pöly, joka on yleensä karkearakeista, ei pääse niihin, mikä onkin toinen 10 laitteen käyttäikää lisäävä edullinen piirre.

Claims (11)

1. Kapasitiivinen kosteusmittari, joka käsittää kondensaattorin jossa on eristysaine (3) kahden johtavan pin- 5 nan välissä, jolloin eristysaineen eristevakio vaihtelee absorboituneen veden määrän mukaan, ja jolloin kondensaattorin johtavat pinnat on liitetty eristevakion mittauslaitteisiin (8), tunnettu siitä, että kondensaattorin toinen johtava pinta (4) sekä eristysaine (3) sisältävät useita i o sattumanvaraisia uria (5), jotka saattavat eristysaineen (3) suoraan kosketukseen sen ympäröivän ilman kanssa, jonka kosteuspitoisuus halutaan mitata, jolloin urilla varustetun johtavan pinnan (4) sähköinen jatkuvuus edelleen ylläpidetään.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosteusmittari, 1 5 tunnettu siitä, että eristysaine (3) on selluloosa-esteri .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kosteusmittari, tunnettu siitä, että johtava urilla varustettu pinta (4) koostuu sellaisesta johtavasta materiaalista, joka ei ole ^ korroosioherkkä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kosteusmittari, tunnettu siitä, että johtavan urilla varustetun pinnan (4) muodostava materiaali on kromia.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen kosteusmittari, 25 tunnettu siitä, että johtavan urilla varustetun pinnan (4) muodostava materiaali on päällystetty jalometalli-kerroksella, erikoisesti platina- tai kultakerroksella.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen kosteusmittari, tunnettu siitä, että kondensaattorin toisen 30 johtava pinta (2) koostuu anodisesti hapetetusta tantali-kerroksesta.
7. Kondensaattori, joka koostuu kahden johtavan pinnan välissä olevasta kerroksesta eristysainetta (3), jonka eristevakio vaihtelee absorboituneen veden mukaan, tunnettu 35 siitä, että toinen johtava pinta (4) sekä eristysaine (3) sisältävät lukuisia sattumanvaraisia uria (5), jotka saatta- 8 71998 vat eristysaineen suoraan kosketukseen ympäröivän ilman kanssa, johon kondensaattori on sijoitettu, jolloin jokainen ura on sekä eristysaineessa ja johtavassa pinnassa ja jolloin johtavan urilla varustetun pinnan (4) sähköinen jatkuvuus edelleen 5 ylläpidetään.
7 71998
8. Menetelmä sellaisen kondensaattorin valmistamiseksi, joka koostuu kahden johtavan pinnan välissä olevasta kerroksesta eristysainetta (3), jonka eristevakio vaihtee absorboituneen veden mukaan, tunnettu siitä, että eritysaineen 10 päälle seostetaan kerros johtavaa materiaalia, jossa on jännityksiä, jotka kykenevät muodostamaan johtavaan pintaan (4) ja eristysaineeseen (3) urat (5) eristysaineen saattamiseksi kosketukseen ympäröivän ilman kanssa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnet-15 t u siitä, että kerros muodostetaan höyrystämällä.
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että eritysaine on polyimidiä ja että johtava materiaalia on kromia.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 8-10 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat vaiheet: - eristysalustan (11) päälle sijoitetaan ensimmäinen elektrodi (12) tantalista, joka hapetetaan anodisesti, - ensimmäinen kosketuselektrodi (14) sijoitetaan ensimmäisen elektrodin (12) päälle ja toinen kosketuselektrodi (16) 25 alustan (11) päälle, - koko alustapinnan (11) päälle muodostetaan polymeeri-kerros (15), jossa on tietty määrä reikiä, ja - valmistetaan huokoinen metallikerros (20) , joka toimii toisena elektrodina. 9 71998
FI812148A 1980-07-09 1981-07-08 Kapacitiv hygrometer, daeri anvaend kondensator och foerfarande foer framstaellning av kondensatorn. FI71998C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8015263 1980-07-09
FR8015263A FR2486656A1 (fr) 1980-07-09 1980-07-09 Hygrometre capacitif

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812148L FI812148L (fi) 1982-01-10
FI71998B true FI71998B (fi) 1986-11-28
FI71998C FI71998C (fi) 1989-06-27

Family

ID=9244028

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812148A FI71998C (fi) 1980-07-09 1981-07-08 Kapacitiv hygrometer, daeri anvaend kondensator och foerfarande foer framstaellning av kondensatorn.

Country Status (6)

Country Link
US (2) US4438480A (fi)
EP (1) EP0043775B1 (fi)
JP (1) JPS5782760A (fi)
DE (1) DE3170488D1 (fi)
FI (1) FI71998C (fi)
FR (1) FR2486656A1 (fi)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4608232A (en) * 1981-07-21 1986-08-26 Hitachi, Ltd. Gas sensor
US4465229A (en) * 1982-10-25 1984-08-14 Honeywell, Inc. Humidity comfort offset circuit
JPS6046455A (ja) * 1983-08-25 1985-03-13 Chino Works Ltd 湿度素子
DE3339276A1 (de) * 1983-10-28 1985-05-09 Endress U. Hauser Gmbh U. Co, 7867 Maulburg Kapazitiver feuchtefuehler und verfahren zu seiner herstellung
JPS60140609A (ja) * 1983-12-27 1985-07-25 シャープ株式会社 透湿性導電膜の製造方法
JPS6486053A (en) * 1987-09-29 1989-03-30 Toshiba Corp Sensitive element
US4942364A (en) * 1988-02-19 1990-07-17 Asahi Kasei Kogyo Kabushiki Kaisha Moisture and dew-detection sensor
FI82554C (fi) * 1988-11-02 1991-03-11 Vaisala Oy Kalibreringsfoerfarande foer maetning av den relativa halten av gas eller aonga.
NL8803223A (nl) * 1988-12-30 1990-07-16 Flucon Bv Capacitieve vochtsensor.
FI84862C (fi) * 1989-08-11 1992-01-27 Vaisala Oy Kapacitiv fuktighetsgivarkonstruktion och foerfarande foer framstaellning daerav.
US4965698A (en) * 1989-09-27 1990-10-23 Johnson Service Company Capacitance humidity sensor
ES2069784T3 (es) * 1990-09-12 1995-05-16 Endress Hauser Gmbh Co Procedimiento para fabricar un sensor capacitivo de humedad.
FR2687834B1 (fr) * 1992-02-24 1996-09-27 Coreci Condensateur plan ajustable.
FI98568C (fi) * 1994-12-28 1997-07-10 Vaisala Oy Sähköisesti ilmaistu impedanssianturi fysikaalisten suureiden, etenkin lämpötilan tai kosteuden, mittaamiseksi sekä menetelmä kyseisten anturien valmistamiseksi
AU2000244335A1 (en) * 2000-05-15 2001-11-26 Yamatake Corporation Humidity sensor
US6908663B1 (en) * 2000-11-15 2005-06-21 Awi Licensing Company Pigmented radiation cured wear layer
US20110301569A1 (en) 2001-01-20 2011-12-08 Gordon Wayne Dyer Methods and apparatus for the CVCS
US6724612B2 (en) 2002-07-09 2004-04-20 Honeywell International Inc. Relative humidity sensor with integrated signal conditioning
DE102004041620A1 (de) * 2004-08-27 2006-03-02 Testo Ag Gassensor und Herstellungsverfahren für einen Gassensor
WO2007098774A1 (de) * 2006-02-22 2007-09-07 Testo Ag Gassensor und verfahren zu dessen herstellung
FR2934051B1 (fr) 2008-07-16 2011-12-09 Commissariat Energie Atomique Detecteur d'humidite capacitif a dielectrique hydrophile nanoporeux
JP5385657B2 (ja) * 2009-03-27 2014-01-08 株式会社堀場製作所 ガスセンサ
US20120167392A1 (en) 2010-12-30 2012-07-05 Stmicroelectronics Pte. Ltd. Razor with chemical and biological sensor
DE102011086479A1 (de) * 2011-11-16 2013-05-16 Robert Bosch Gmbh Integrierter Feuchtesensor und Verfahren zu dessen Herstellung
US9027400B2 (en) * 2011-12-02 2015-05-12 Stmicroelectronics Pte Ltd. Tunable humidity sensor with integrated heater
US9019688B2 (en) 2011-12-02 2015-04-28 Stmicroelectronics Pte Ltd. Capacitance trimming with an integrated heater
WO2017011008A1 (en) * 2015-07-15 2017-01-19 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Powering a power monitor
KR102519203B1 (ko) 2017-08-11 2023-04-06 지씨피 어플라이드 테크놀로지스 인크. 그레이 워터 측정
JP7231501B2 (ja) * 2019-06-26 2023-03-01 ルビコン株式会社 湿度センサ及びその製造方法
CN114424043A (zh) 2019-08-01 2022-04-29 Gcp应用技术有限公司 旋转混凝土体积确定

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1264142A (fr) * 1959-06-23 1961-06-19 élément sensible à l'humidité, utilisable dans un hygromètre
NL130518C (fi) * 1959-06-23
US3234442A (en) * 1962-03-23 1966-02-08 Ibm Method for fabricating thin film circuit elements and resulting elements
US3470018A (en) * 1964-08-24 1969-09-30 Melpar Inc Thin film capacitor
FR1480606A (fr) * 1965-05-20 1967-05-12 Johnson Service Co élément sensible à l'humidité
US3522732A (en) * 1967-10-19 1970-08-04 Atmos Fritzsching & Co Gmbh Sensing element for hygrometers
US4164868A (en) * 1972-10-12 1979-08-21 Vaisala Oy Capacitive humidity transducer
GB1577724A (en) * 1976-06-24 1980-10-29 Molecular Controls Ltd Humidity sensors
CH609774A5 (fi) * 1977-01-21 1979-03-15 Semperit Ag
US4156268A (en) * 1977-08-29 1979-05-22 Longwood Machine Works, Inc. Humidity sensing element and method of manufacture thereof
GB1570054A (en) * 1978-03-23 1980-06-25 Rockliff P Sensor or detector element for an electrical hygrometer

Also Published As

Publication number Publication date
US4438480A (en) 1984-03-20
FI71998C (fi) 1989-06-27
US4532016A (en) 1985-07-30
FI812148L (fi) 1982-01-10
DE3170488D1 (en) 1985-06-20
JPS6348304B2 (fi) 1988-09-28
JPS5782760A (en) 1982-05-24
FR2486656A1 (fr) 1982-01-15
EP0043775B1 (fr) 1985-05-15
FR2486656B1 (fi) 1984-05-11
EP0043775A1 (fr) 1982-01-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI71998B (fi) Kapacitiv hygrometer daeri anvaend kondensator och foerfarandefoer framstaellning av kondensatorn
US4164868A (en) Capacitive humidity transducer
FI84862B (fi) Kapacitiv fuktighetsgivarkonstruktion och foerfarande foer framstaellning daerav.
FI72393B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en tunt isolerad kapacitiv hygrometer och enligt detta foerfarande framstaelld hygrometer
US4305112A (en) Capacitance humidity sensing element
DE2709945C2 (de) Kapazitiver Druckwandler
US4677373A (en) Sensor for detecting leaks of corrosive liquid
JP2004061305A (ja) 静電容量センサ
US8220988B2 (en) Sensor device
KR101807749B1 (ko) 습도 센서
CA1156731A (en) Thick film capacitor adjustable by low energy laser beam and method of manufacture
CN104215676B (zh) 用于电化学气体检测器的微电极
US4561039A (en) Thick film electronic circuit
EP0647833B1 (en) Capacitive humidity sensor, in particular for radiosonde operation, as well as a process for the manufacture of a detector
CN1043987A (zh) 一种温湿双功能敏感薄膜元件及其制造方法
US4528543A (en) Moisture sensitive resistive element
EP0395937A1 (de) Kapazitiver Feuchtesensor
WO2002088693A1 (fr) Capteur capacitif
CA1171932A (en) Capacitive hygrometer and a process for producing same
FI59675B (fi) Hygrometer med monomolekylaera skikt
RU2826793C1 (ru) Датчик влажности газов
FI113806B (fi) Kosteuden toteamiselementti ja menetelmä sen valmistamiseksi
JP2810779B2 (ja) 容量式薄膜湿度センサおよびその製造方法
DD211411A1 (de) Duennschicht - feuchtesensor
JPS6211101A (ja) 歪センサーの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: COMMISSARIAT A L ENERGIE ATOMIQUE