FI71646B - System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas - Google Patents

System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas Download PDF

Info

Publication number
FI71646B
FI71646B FI822053A FI822053A FI71646B FI 71646 B FI71646 B FI 71646B FI 822053 A FI822053 A FI 822053A FI 822053 A FI822053 A FI 822053A FI 71646 B FI71646 B FI 71646B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
ghost
amplitude
phase
output
Prior art date
Application number
FI822053A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822053L (fi
FI822053A0 (fi
FI71646C (fi
Inventor
David Dunlap Holmes
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI822053A0 publication Critical patent/FI822053A0/fi
Publication of FI822053L publication Critical patent/FI822053L/fi
Publication of FI71646B publication Critical patent/FI71646B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71646C publication Critical patent/FI71646C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/21Circuitry for suppressing or minimising disturbance, e.g. moiré or halo
    • H04N5/211Ghost signal cancellation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)
  • Studio Devices (AREA)
  • Noise Elimination (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

71646
Television haamukuvan poistojärjestelmä haamukuvan vaiheen kompensaatiolla
Esillä oleva keksintö kohdistuu television 5 haamukuyasignaalin poistojärjestelmiin ja erityisesti haamukuvan poistojärjestelinään, joka tuottaa vale-haamukuvasignaalin, joka on kompensoitu haamukuvan kantoaaltosignaalin vaiheen suhteen.
Televisiovastaanottoa on pitkään haitannut 10 ei-toivottujen kerrannaissignaalien vastaanotto. Nämä ei^toivotut signaalit, jotka heijastuvat rakennuksista ja muista suurista kohteista, ilmaantuvat suoran tele-yisiosignaalin viivästyneinä versioina, ja niihin tavallisesti viitataan toistetussa kuvassa olevina haamu-15 kuvasignaaleina. Haamukuvasignaalit viivästyvät suoraan signaaliin nähden suoran ja haamukuvasignaalien välisten signaaliteiden pituuksien suhteen funktiona. Tämän suhteen satunnaisuus yhdestä vastaanottimen sijaintipaikasta toiseen siirryttäessä aiheuttaa sen, että haamu-20 kuvan kantoaaltosignaalin vaihe voi olla missä tahansa suhteessa suoran signaalin vaiheeseen nähden. Haamukuva-signaalin poistamiseksi täysin suorasta signaalista on tarpeen tarkastella sekä haamukuvasignaalin viivettä että sen kantoaallon vaiheen suhdetta suoraan televisio-25 signaaliin nähden.
Haamukuvan poistojärjestelmä, joka ottaa huomioon sekä haamukuvan viiveen että sen kantoaallon vaiheen, on esitetty amerikkalaisessa patenttijulkaisussa US 4 047 224. Tässä järjestelmässä välitaajuinen televisiosignaali demo-30 duloidaan ensimmäisellä tahti-ilmaisimella käyttäen ver- tailusignaalia, joka on vaiheen ja taajuuden suhteen yhdenmukainen suoran signaalin kuvakantoaallon kanssa.
Tämän tahti-ilmaisimen anto on kytketty summaimen yhteen ottoon. Välitaajuinen televisiosignaali demoduloidaan myös 35 71646 toisella tahti-ilmaisimella käyttäen vertailusignaalin vai-hesiirrettyä versiota.
Vertailusignaali on sopivasti siirretty vaiheen suhteen, jotta se olisi vaiheen ja taajuuden suhteen yhdenmu-^ kainen haamukuvasignaalin kuvakantoaallon kanssa. Toisen tahti-ilmaisimen tuottamaa antosignaalia viivästetään viiveellä, joka vastaa suoran ja haamukuvan signaalien saapumisaikojen välistä eroa. Viivästetty signaali modifioidaan sen jälkeen polariteetin ja amplitudin suhteen,ja tuloksena saatava signaali, jota kutsutaan valehaamukuvasignaaliksi, syötetään summaimen toiseen ottoon. Koska valehaamukuva-signaali on demoduloitu vertailusignaalilla, jonka vaihe on yhdenmukainen haamukuvasignaalin vaiheen kanssa, tapahtuu ensimmäisen tahti-ilmaisimen haamukuvasignaalin käytän-15 nöllisesti katsoen täydellinen kumoutuminen.
Edellä mainitussa amerikkalaisessa patenttijulkaisussa vaaditaan kuitenkin säädettävän vaiheen siirtimen ja polariteetin ja vahvistuksen säätöpiirin manuaalista säätöä halutun valehaamukuvasignaalin muodostamiseksi.
20
Olisi toivottavaa, että kyseenalainen järjestelmä toimisi automaattisesti niin, että se kykenisi jatkuvasti tuottamaan halutun valehaamukuvasignaalin haamukuvan poistamiseksi ilman, että tarvitaan käyttäjän suorittamaa säätöä.
Esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti 2 5 aikaansaadaan patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen television haamukuvasignaalin poistojärjestelmä, jolle on tunnusomaista, että se käsittää televisiosignaalin haamu-kuvailmaisimen, joka reagoi ensimmäiseeen kantataajuiseen videosignaaliin ja joka on kytketty säädettävään viivelin- 2 Π jaan sen viiveajan säätämiseksi niin, että se on olennaisesti sama kuin havaittu aikajakso videosignaalien ja niiden vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien esiintymisen välillä, kun haamukuvasignaali on läsnä, amplitudin vertailuelimistä ensimmäisen tahti-ilmaisimen ja amplitudin ja polariteetin 35 säätöpiirin antojen amplitudien vertailemiseksi ja ottosig-naalin aikaansaamiseksi amplitudin ja polariteetin säätö- li 71646 piiriin ohjausottoon valehaamukuvasignaalin saattamiseksi sellaiseksi, että se on amplitudiltaan olennaisesti yhtä suuri ja polariteetiltaan vastakkainen ensimmäisen kantataajuisen videosignaalin haamukuvasignaaliin nähden, ja vaihe-5 vertailuelimistä ensimmäisen tahti-ilmaisimen ja amplitudin ja polariteetin säätöpiirin antojen vaiheiden vertailemiseksi ja ottosignaalin aikaansaamiseksi säädettävän vai-hesiirtimen ohjausottoon vaihesiirron aikaansaamiseksi ensimmäisen ja toisen vertailusignaalin välille, joka vaihesiirto 10 on olennaisesti yhtä suuri kuin vaihe-ero haluttujen väli-taajuisten videosignaalien kuvakantoaallon ja haamukuva-signaalin kuvakantoaallon välillä.
Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 15 kuva 1 esittää lohkokaaviomuodossa esillä olevan kek sinnön periaatteiden mukaisesti rakennettua television haamu-kuvan poistojärjestelmää; kuva 2 esittää kantoaallon vaihe-eron vaikutusta sini-neliölliselle pulssille; ja 20 kuva 3 esittää aaltomuotoja, jotka selvittävät kuvan 1 järjestelmän toimintaa.
Kuvan 1 haamukuvan poistojärjestelmään viitaten, väli-taajuinen videosignaali, johon on sekoittunut haamukuvasig-naali, syötetään ottonapaan 8. Syötetty välitaajuinen video-25 signaali kytketään ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10, kuva-kantoaallon erotinpiirin 12 ja toisen tahti-ilmaisimen 20 ottoihin. Kuvakantoaallon erotinpiiri tuottaa ensimmäisen vertailusignaalin, joka on vaiheen ja taajuuden suhteen yhdenmukainen suoran tai välitaajuisen päävideosignaalin kuva-30 kantoaallon kanssa, joka vertailusignaali syötetään ensimmäiseen tahti-ilmaisimeen 10 ja säädettävän vaiheen siir-timen 14 signaaliottoon. Säädettävä vaiheen siirrin 14 syöttää vertailusingaalin toiseen tahti-ilmaisimeen 20. Säädettävä vaiheen siirrin voidaan rakentaa samalla tavoin 35 kuin amerikkalaisessa patenttijulkaisussa US 4 047 224 esitetty säädettävä vaiheen siirrin.
4 71646
Toisen tahti-ilmaisimen 20 anto on kytketty säädettävän viivästimen 30 ottoon. Säädettävä viivästin 30 voi muodostua useasta varaussiirtorekisteriin (CCD) perustuvasta elementistä, joita ohjaa säädettävä ajastin 32.
5 Syötettyyn signaaliin aikaansaatu viive määräytyy viive-elementtien lukumäärästä ja ajastinsignaalin taajuudesta. Ajastinsignaalin taajuutta ohjaa haamukuvan ilmaisinjärjestelmä 31. Säädettävän viivästimen 30 annossa oleva viivästetty signaali syötetään amplitudin ja po-10 lariteetin säätöpiirin 40 ottoon. Amplitudin ja polariteetin säätöpiirin 40 anto on kytketty vaihevertailijän 16, ampli-tudivertailijän 42 ja summauspiirin 50 onttoihin. Summaus-piirin 50 toinen otto on kytketty ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10 antoon, ja videon antosignaali tuotetaan summaus-15 piirin 50 antoon.
Vaihevertailijalla 16 on toinen otto, joka on kytketty ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10 antoon, ja vertailija tuottaa vaihevertailusignaalin antoon, joka on kytketty ensimmäisen näytteenotto- ja pitopiirin 18 ottoon. Näyt-20 teenotto- ja pitopiiri 18 suorittaa näytteenottoa vaihe- yertailusignaalille näytteenottosignaalia (juovan 1.2 pulssi) syötettäessä sen ohjauksen ottonapaan 48. Näytteenotto- ja pitopiirin 18 tallentama signaali syötetään säädettävän vaiheensiirtimen 14 ohjausottoon.
25 Amplitudivertailijalla 42 on toinen otto, joka on kytketty ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10 antoon, ja joka yertailija tuottaa amplitudin vertailusignaalin antoon, joka on kytketty toisen näytteenotto- ja pitopiirin 44 ottoon. Näytteenotto- ja pitopiiri 44 ottaa näytteitä 30 amplitudin vertailusignaalista syötettäessä näytteenotto-signaalia (juovan yksitoista pulssi)sen ohjauksen ottonapaan 46. Näytteenotto- ja pitopiirin 44 tallentama signaali syötetään amplitudin ja polariteetin säätöpiirin 40 ohjausottoon.
li 5 71 646
Esillä olevan keksinnön mukainen kuvan 1 television haamukuvasignaalin poistojärjestelmä toimii yhteistoiminnassa haamukuvasignaalin ilmaisujärjestelmän 31 kanssa, joka järjestelmä voi olla tyyppiä, joka on esi-5 tetty yhdysvaltalaisissa patenttihakemusjulkaisuissa 228 595 ja 230 310,"TELEVISION SIGNAL GHOST DETECTOR" ja "TELEVISION GHOST DETECTOR SYSTEM", vastaavasti, päivätty 26.1.1981. Hakemusjulkaisussa 228 595 selostetaan järjestelmää, joka ilmaisee television haamukuvasig-10 naalin ja ohjaa jänniteohjattua oskilaattoria CCD-vii-västimen ajastamiseksi niin, että päätelevisiosignaali ilmaantuu viivästimen antoon hetkellä, jolloin sen vastaava haamukuvasignaalikomponentti syötetään viivästimen ottoon. Kyseistä jänniteohjattua oskillaattoria voidaan käyttää 15 säädettävänä ajastimena 32 esillä olevan keksinnön säädettävää viivästintä 30 varten. Yhdysvaltalaisessa patenttihakemuksessa 230 310 esitetään vaihtoehtoinen tekniikka haamukuvan ilmaisua varten, joka tuottaa jänniteohjatun, oskillaattorin ohjausjännitteen säädettävää viivästintä 20 käyttämättä.
Edellä mainituissa yhdysvaltalaisissa patenttihakemuksissa esitetyissä haamukuvan ilmaisujärjestelmissä ja esillä olevan keksinnön mukaisessa haamukuban poisto-järjestelmässä käytetään molemmissa tunnetut ominaisuudet 25 omaavaa videosignaalin komponenttia kohdistussignaalina ("training signal"). Kohdistussignaalia seuraa jana suhteen videosignaalijakso, joka ei sisällä mitään kuvainfor-maatiota. Jos videosignaaliin on sekoittunut haamukuvasig-naali, vastaava kohdistussignaalin haamukuva ilmaantuu tä-30 män jakson aikana ja haamukuva voidaan siten vaivattomasti ilmaista ja nalysoida. Haamukuvan ilmaisussa ja poistossa käytettyjä tyypillisiä kohdistussignaaleja ja jaksoja ovat pystysuuntaisen tahdistusjakson juova 266, pystytahtipuls-seja seuraavan pystypaluuajän juovat ja erityisesti lähetys-35 pulssit, jotka on sijoitettu pystypaluuajän käyttämättömille juoville, kuten sinineliölliset pulssit. Edellä 71646 mainituissa patenttihakemuksissa esitetyissä suoritus-esimerkeissä pystypaluuajan juovaa kymmenen, joka sisältää vaakatahtipulssin, jota ei seuraa videoinformaatiota, on esimerkinluonteisesti käytetty kohdistussignaali-5 jaksona niissä esitettyjä haamukuvailmaisimia varten.
Kun videosignaaliin on sekoittunut haamukuvasignaali, yaakatahtipulssin haamukuva ilmaantuu päätahtisignaalia seuraavan juovajakson aikana, ja haamukuva ilmaistaan.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa haamukuvan poisto-10 järjestelmässä pulssia, joka on yhtäaikainen ajan suhteen juovan yksitoista sen osan kanssa, joka seuraa kohdis-tussignaalia, joka juova, kuten juova kymmenen, sisältää yaakatahtipulssin ja ei mitään kuvainformaatiota, käytetään ohjaamaan näytteenotto- ja pitopiiriä 44, ja samanlaista 15 pulssia, joka on yhtäaikainen juovan kaksitoista sen osan kanssa, joka seuraa kohdistussignaalia, käytetään ohjaamaan näytteenotto- ja pitopiiriä 18. Nämä ohjauspulssit yoidaan kehittää samalla tavoin kuin yhdysvaltalaisen patenttihakemuksen 228 595 juovan kymmenen veräjäsignaali.
20 Kuyan 1 järjestelyn toiminta selitetään viittaa malla kuvien 2 ja 3 aaltomuotoihin. Selvityksen helpottamiseksi oletetaan, että videosignaalin juovat yksitoista ja kaksitoista kukin sisältävät sinieliöllisen 2T pulssin kohdistussignaalina käytettäväksi, vaikkakin in ymmär-25 rettäyä, että näiden juovien vaakatahtipulsseja voidaan käyttää kohdistussignaaleina samanlaisin tuloksin.
Pulssia 2T käytetään tässä esimerkissä, koska sillä on se tunnettu ominaisuus, että sen energia on mitätön taajuuksilla, jotka ovat suurempia kuin f=l/h.a.d., jossa h,a,d,on 30 puoliamplitudin kesto, tai pulssin leveys mitattuna 50%:n pisteissä. 2T pulssilla NTSC-televisiojärjestelmässä T on määritelty Nyquistin aikajaksona ja on yhtä suuri kuin Q,125yUs. Tälle 2T pulssille h.a.d. = 0,25^.us, ja rajataajuuden havaitaan olevan 4,0 MHz, jonka taajuuden yläpuolella 35 pulssienergia on mitätön.
it 7 71 646
Kun kuvan 1 napaan 8 syötetty päävideosignaali sisältää 27 pulssin, ja videosignaali on demoduloitu tahti-ilmaisimella 10 käyttäen vertailusignaalia, joka on vaiheen ja taajuuden suhteen yhtäpitävä päävideosignaalin 5 kantoaallon kanssa, demoduloitu videosignaali sisältää 2T pulssin 60, kuten on esitetty kuvassa 2. Jos päävideo-signaaliin on sekoittunut haamukuvasignaali, ja haamu-kuyasignaalin kantoaallon vaihe on yhdenmukainen päävideosignaalin kantoaallon vaiheen kanssa, muistuttaa myös 10 haamukuvapulssi 2T pulssia 60, vaikkakin amplitudi on pienempi. Mutta jos haamukuvasignaalin kantoaalo on eri vaihesuhteessa pääsignaalin kantoaallon kanssa, vaihe-eron ollessa esimerkiksi +90°, 180°, tai -90° (=270°), demoduloidulla haamukuvasignaali11a on erilainen ilmaisu, kuten 15 on esitetty kuvan 2 aaltomuodoilla 62, 62 ja 66, vastaavasti. Demoduloidun 2T haamukuvasignaalin muoto on funktio tahti-ilmaisimen yertailusignaalin ja haamukuvasignaalin kantoaallon välisestä vaihesuhteesta. Koska tämä suhde on satunnainen riippuen pää- ja haamukuvasignaaliteiden pi-20 tuuksien suhteesta, mikä tahansa kuvassa 2 esitettyjen aaltomuotojen välimuoto on myös mahdollinen.
Haamukuvailmaisimen 31 ilmaistessa, että videosignaalissa ei ole haamukuvasignaaleja, kuvan 1 säädettävä ajastin 32 toimii, että mitään signaalia ei ilmesty sää-25 dettäyän viiyästimen 30 antoon. Napaan 8 syötetty videosignaali demoduloidaan tavanomaisella tavalla ensimmäisen yertailusignaalin avulla ensimmäisessä tahti-ilmaisimessa, ja peruskaistainen videosignaali kulkee summauspiirin 50 kautta ilman muutosta seuraavaa signaalin käsittelyä varten. 30 Haamukuvailmaisimen 31 ilmaistessa, että haamu- kuvasignaali on läsnä, säädettävä ajastin 32 aktivoidaan, aiheuttaen viivästimen 30 aikaansaamaan sellaisen viiveen, että viivästimeen 30 syötetyt signaalit viivästyvät pää- ja 8 71646 vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien ilmaantumisten välisellä aikajaksolla. Kun säädettävä vaiheen siirrin 14 ei aikaansaa mitään vaihesiirtoa syötettyyn kantoaalto-signaaliin, molemmat tahti-ilmaisimet 10 ja 20 tuottavat 5 saman demoduoloidun antosignaalin, kuten on havainnollisesti esitetty kuvassa 3a. 2T pulssi 70 on kohdistus-pulssi, joka on sijoitettu pystypaluuajan tyhjälle juo-yalle, joka ilmaantuu ajanhetkellä . Ajan suhteen 2T pulssia 70 seuraa ajan haamukuva 72, joka ilmaantuu 10 ajanhetkenä T2. Tässä esimerkissä voidaan havaita, että haamukuvapulssi 72 johtuu +90° vaihe-erosta, joka vallitsee 2T pääpulssin 70 kantoaaltosignaalin ja haamu-kuyapulssin 72 kantoaaltosignaalin välillä.
Kuvan 3a aaltomuodon, jonka on tuottanut toinen 15 tahti-ilmaisin 20, on viivästin 30 viivästynyt T^:n T2:n välisen aikajakson kuvassa 3b esitetyn viivästetyn aaltomuodon tuottamiseksi. Viivästetty 2T pulssi 74 on ajan suhteen yhtäaikainen haamukuvapulssin 72 kanssa ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10 annossa ajanhetkenä Viivästetty 20 haamukuvasignaali 76 ilmaantuu myöhempänä ajanhetkenä T^. Kuvan 3b viivästetyt signaalit syötetään amplitudin ja polariteetin säätöpiiriin 40, joka kääntää signaalit ja syöttää ne amplitudivertailijaan 42. Amplitudivertailija 42 vertaa kahta signaalia 72 ja 74, jotka ilmaantuvat 25 sen ottoihin ajanhetkenä T2, ja vertailun tulos syötetään näytteenotto- ja pitopiiriin 44. Näytteenotto- ja pitopiiri 44 on ayainnettu tallettamaan vertailua edustava signaali, ja talletettu arvo syötetään amplitudin ja polariteetin Säätöpiiriin ohjaussignaalina. Koska amplitudivertailu-30 silmukka yrittää ylläpitää signaaleja amplitudivertailijän 42 ja summauspiirin 50 otoissa, jotka kumoavat toisensa, tallennettu ohjaussignaali tässä esimerkissä aiheuttaa sen, että amplitudin ja polariteetin säätöpiiri sekä kääntää että vaimentaa kuvan 3b viivästyneet signaalit.
Il 9 71646
Seuraavan kohdistussignaalin aikajakson aikana (juova kaksitoista tässä esimerkissä), jos haamukuvasignaali ei ole muuttunut, ensimmäinen ja toinen tahti-ilmaisin tuottaa taas kuvan 3a aaltomuodon. Amplitudin ja polari-5 teetin säätöpiiri toimii nyt tallennetun ohjaussignaalin "Vaikutuksen alaisena viivästettyjen aaltomuotojen kääntämiseksi ja vaimentamiseksi, tuotteen kuvassa 3c esitetyn antosignaalin. Viivästettyä, käännettyä ja vaimennettua pääsignaalin 2T pulssia 80 verrataan vaiheen suhteen haamu-10 kuyapulssiin 72 ensimmäisen tahti-ilmaisimen 10 annossa oleyalle yaihevertailijalla 16. Koska kyseisen kahden pulssin välillä on +90°:een suuruinen vaihe-ero, vaihe-vertailija 16 tuottaa tätä tilannetta tänä aikana edustavan signaalin. Tälle vaihevertailusignaalille suorittaa 15 näytteenoton ja tallennuksen näytteenotto- ja pitopiiri 18, joka tuottaa antosignaalin muutoksen Av, tasolta tasolle Vaikana kuten on esitetty kuvassa 3d.
Taso aiheutti sen, että säädettävä vaiheen siirrän 14 ei aikaansaanut vaihesiirtoa, mutta uusi antosignaalin 20 taso V2 aiheuttaa sen, että vaiheen siirtäjä 14 aikaansaa 90°:een vaihesiirron syötettyyn vertailusignaaliin. Toinen tahti-ilmaisin 20 demoduloi nyt syötettyjä videosignaaleja vertailusignaalilla, joka on 90°:een vaihesuhteessa ensimmäiseen vertailusignaaliin ja pääsignaalin kuvakanto-25 aaltoon nähden.
Seuraavan näytteenottojakson aikana (seuraavan kentän juova yksitoista tässä esimerkissä) ensimmäinen tahti-ilmaisin 10 tuottaa jälleen kuvan 3a aaltomuodon.
Toinen tahti-ilmaisin 20 ja viivästin 30 tuottavat kuvassa 3e 30 esitetyn viivästetyn aaltomuodon johtuen vaiheeltaan 90° siirtyneestä vertailusignaalista. Viivästetty 2T pää-pulssi ilmaantuu, kuten on esitetty viitenumerolla 84, ja viivästetty 2T haamukuvapulssi ilmaantuu, kuten on esitetty viitenumerolla 86, tuloksena toisen tahti-ilmaisimen 35 20 demoduloivan vertailusignaalin 90°:een siirrosta.
Kuvan 3a aaltomuodon v-aimentaa amplitudin ja polari- 10 71 64 6 teetin säätöpiiri 40, joka tuottaa kuvassa 3f esitetyn väliaaltomuodon, ja säätöpiiri 40 myös kääntää aaltomuodon kuvassa 3g esitetyn valehaamukuvasignaalin aaltomuodon tuottamiseksi. Amplitudivertailija 42 ja näyt-5 teenotto- ja pitopiiri 44 hienosäätävät amplitudin ja polariteetin säätöpiiriin 40 syötettävää ohjaussignaalia niin, että valehaamukuvapulssi 94 on kuvan 3a haamu-kuvapulssin komplementti. Kun kuvien 3a ja 3g kaksi aaltomuotoa yhdistetään summauspiirillä 50, saadaan 10 tuloksena kuvan 3h haamukuvasta vapaa aaltomuoto, joka sisältää vain pienen jäännöshaamukuvasignaalin 102 pää-signaalin halutun 2T pulssin 100 lisäksi. Haluttaessa voidaan jäännöshaamukuvasignaali voidaan poistaa samalla tavoin toisella poisto järjestelmällä.
15 Näytteenotto- ja pitopiirin 18 tallentama vaihe- siirron ohjaussignaalin edelleen tapahtuva hienisäätö tapahtuu seuraavan näytteenottojakson aikana, jos se on tarpeellista (toisen kentän juova kaksitoista).
Haamukuvan poistojärjestelmä toimii nyt tilassa, jossa 20 videon kuvajakson haamukuvasignaalit jatkuvasti poistetaan. Prosessi jatkuu epämääräisen ajan, kunnes haamukuva liikkuu ajan suhteen, muuttuu amplitudiltaan tai katoaa, jolloin yaiheen ja amplitudin vertailijat 16 ja 42 ja näytteenotto- ja pitopiirit jälleen säätävät ohjaussig-25 naalin aryoja säädettävää vaiheen siirrintä 14 ja amplitudin ja polariteetin säätöpiiriä 40 varten.
11

Claims (6)

11 71646
1. Televisiosignaalin haamukuvan poistojärjestelmS televisiovastaanottimessa, johon kuuluu haluttujen välitaajuisten 5 videosignaalien lähde, joihin videosignaaleihin sisältyy kuva-kantoaalto ja joihin sekoittuu haamukuvasignaali, johon sisältyy haamukuvasignaalin kuvantoaalto, kuvakantoaallon erotin-piiri (12) ensimmäisen vertailusignaalin johtamiseksi mainituista välitaajuisista videosignaaleista, jonka vertailusignaa-10 Iin vaihe ja taajuus ovat olennaisesti yhdenmukaiset mainittujen videosignaalien kuvakantoaallon kanssa, ja ensimmäinen tahti-ilmaisin (10), joka reagoi välitaajuisiin videosignaaleihin, jotka sisältävät haamukuvasignaalin silloin kun se on läsnä, ja mainittuun ensimmäiseen vertailusignaaliin ensimmäisen kan-15 tataajuisen videosignaalin tuottamiseksi, joka haamukuvan poistojär jestelmä käsittää säädettävän vaihesiirtimen (14), joka ottaa vastaan ensimmäisen vertailusignaalin toisen, vaihesiir-retyn vertailusignaalin tuottamiseksi siitä, toisen tahti-ilmaisimen (20), joka reagoi välitaajuisiin videosignaaleihin 20 ja toiseen vertailusignaaliin toisen kantataajuisen videosignaalin tuottamiseksi, säädettävän viivelinjan (30), joka ottaa vastaan toisen kantataajuisen videosignaalin sen viivästämiseksi muuttuvalla aikamäärällä, amplitudin ja polariteetin säätöpiirin (40) valehaamukuvasignaalin tuottamiseksi viivästetystä 25 videosignaalista ja elimet (50) ensimmäisen kantataajuisen videosignaalin yhdistämiseksi mainittuun valehaamukuvasignaa-liin haamukuvattoman videosignaalin tuottamiseksi, tunnet-t u televisiosignaalin haamukuvailmaisimesta (31), joka reagoi ensimmäiseen kantataajuiseen videosignaaliin ja joka on 30 kytketty säädettävään viivelinjaan (30) sen viiveajan säätämiseksi niin, että se on olennaisesti sama kuin havaittu aikajakso videosignaalien ja niiden vastaavien haamukuvasignaali-komponenttien esiintymisen välillä, kun haamukuvasignaali on läsnä, amplitudin vertailuelimistä (42) ensimmäisen tahti-35 ilmaisimen ja amplitudin ja polariteetin säätöpiirin antojen amplitudien vertailemiseksi ja ottosignaalin aikaansaamiseksi amplitudin ja polariteetin säätöpiirin ohjausottoon valehaamu- 12 71 64 6 kuvasignaalin saattamiseksi sellaiseksi, että se on amplitudiltaan olennaisesti yhtä suuri ja polariteetiltaan vastakkainen ensimmäisen kantataajuisen videosignaalin haamukuva-signaaliin nähden, ja vaihevertailuelimistä (16,18) ensimmäi-5 sen tahti-ilmaisimen ja amplitudin ja polariteetin säätöpiirin antojen vaiheiden vertailemiseksi ja ottosignaalin aikaansaamiseksi säädettävän vaihesiirtimen ohjausottoon vaihesiirron aikaansaamiseksi ensimmäisen ja toisen vertailusignaalin välille, joka vaihesiirto on olennaisesti yhtä suuri kuin vai-10 he-ero haluttujen välitaajuisten videosignaalien kuvakanto-aallon ja haamukuvasignaalin kuvakantoaallon välillä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että kantataajuinen videosignaali sisältää komponentin, jota voidaan käyttää kohdistussignaalina; vaihe- 15 vertailuelimen sisältäessä: vaihevertailijan (16), jolla on ensimmäinen otto, joka on kytketty ensimmäisen tahti-ilmaisimen (10) antoon, toinen otto, joka on kytketty amplitudin ja polariteetin säätöpiirin (40) antoon, ja anto, johon vaihevertailusignaali tuotetaan; ja 20 näytteenotto- ja pitopiirin (18), jolla on signaaliotto, joka on kytketty vaihevertailijan antoon, signaalianto, joka on kytketty säädettävän vaiheen siirtimen ohjausottoon, ja ohjausotto, joka on vasteellinen näytteenottosignaalille (juovan 12 pulssi) näytteenoton ja tallennuksen suorittamiseksi 25 vaihevertailusignaalille kohdistussignaalin ilmaantumista seuraavan näytteenottojakson aikana.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että amplitudin vertailuelimet sisältävät amplitudivertailijan (42), jolla on ensimmäinen otto, 30 joka on kytketty ensimmäisen tahti-ilmaisimen (10) antoon, toinen otto, joka on kytketty amplitudin ja polariteetin säätöpiirin (40) antoon ja anto, johon amplitudin vertailusig-naali tuotetaan; ja toisen näytteenotto- ja pitopiirin (44), jolla on sig-35 naaliotto, joka on kytketty amplitudivertailijan antoon, signaalianto, joka on kytketty amplitudin ja polariteetin säätöpiirin ohjausottoon, ja ohjausotto, joka on vasteellinen il 13 7164 6 näytteenottosignaalille näytteenoton ja tallennuksen suorittamiseksi amplitudivertailusignaalille kohdistussignaalin ilmaantumista seuraavan näytteenottojakson aikana.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestelmä, t u n -5 n e t t u siitä, että kantataajuinen videosignaali sisältää toisen komponentin, jota voidaan käyttää kohdistussignaalina, ja että toisen näytteenotto- ja pitopiirin (44) ohjausotto on vasteellinen näytteenottosignaalille (juovan 11 pulssi) näytteenoton ja tallennuksen suorittamiseksi amplitudin ver-10 tailusignaalille toisen kohdistussignaalin ilmaantumista seu-raavana ajankohtana.
5. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että yhdistineli-met (50) käsittävät signaalin summauspiirin.
6. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mu kainen järjestelmä, tunnettu siitä, että amplitudin ja polariteetin säätöpiiri (40) invertoi ja vaimentaa säädettävän viivästimen tuottaman viivästetyn videosignaalin. 14 71 64 6
FI822053A 1981-06-16 1982-06-09 System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas. FI71646C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/274,180 US4374400A (en) 1981-06-16 1981-06-16 Television ghost cancellation system with ghost carrier phase compensation
US27418081 1981-06-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822053A0 FI822053A0 (fi) 1982-06-09
FI822053L FI822053L (fi) 1982-12-17
FI71646B true FI71646B (fi) 1986-10-10
FI71646C FI71646C (fi) 1987-01-19

Family

ID=23047129

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822053A FI71646C (fi) 1981-06-16 1982-06-09 System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4374400A (fi)
EP (1) EP0067709B1 (fi)
JP (1) JPS583380A (fi)
KR (1) KR880001556B1 (fi)
AT (1) ATE13122T1 (fi)
AU (1) AU554042B2 (fi)
DE (1) DE3263374D1 (fi)
ES (1) ES512976A0 (fi)
FI (1) FI71646C (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59214387A (ja) * 1983-05-19 1984-12-04 Sony Corp ゴ−スト除去装置
US4705229A (en) 1983-10-17 1987-11-10 Mounque Barazone Compact apparatus for laying paving fabric
JPS60175440A (ja) * 1984-02-20 1985-09-09 Matsushita Electronics Corp 半導体装置の製造方法
US4703357A (en) * 1985-12-24 1987-10-27 Rca Corporation Adaptive television deghosting system
GB2191367B (en) * 1986-05-29 1990-04-11 Rca Corp Circuitry for reducing demodulation phase error as for an automatic deghosting system
US4688096A (en) * 1986-06-25 1987-08-18 Rca Corporation Demodulation phase error compensation circuitry as for an automatic deghosting system
US4686569A (en) * 1986-05-29 1987-08-11 Rca Corporation Circuitry for reducing demodulation phase error as for an automatic deghosting system
MY103982A (en) * 1988-03-22 1993-10-30 Nippon Denki Home Electronics Ghost canceling apparatus.
JP2519804B2 (ja) * 1989-09-07 1996-07-31 株式会社東芝 映像信号遅延回路
US5260972A (en) * 1990-03-13 1993-11-09 At&T Bell Laboratories Technique for determining signal dispersion characteristics in communications systems
US5065242A (en) * 1990-06-29 1991-11-12 General Electric Company Deghosting apparatus using pseudorandom sequences
US5268775A (en) * 1991-02-19 1993-12-07 Hughes-Jvc Technology Corporation Contrast enhancement and ghost elimination, for reflective light valve system
US5369445A (en) * 1992-06-12 1994-11-29 Samsung Electronics Co., Ltd. Noise reducing apparatus and methods for television receivers
KR0136044B1 (ko) * 1994-11-30 1998-04-27 구자홍 검파 왜곡을 개선한 고우스트 제거 장치
US6580660B1 (en) 2002-01-30 2003-06-17 Agilent Technologies, Inc. Circuit and method for synchronizing multiple digital data paths

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1429802A (en) * 1972-03-16 1976-03-31 Matsushita Electric Ind Co Ltd Ghost signal cancellation system
JPS5029120A (fi) * 1973-07-17 1975-03-25
JPS5199922A (fi) * 1975-02-28 1976-09-03 Matsushita Electric Ind Co Ltd
JPS5234623A (en) * 1975-09-11 1977-03-16 Matsushita Electric Ind Co Ltd Ghost elimination equipment
JPS52144221A (en) * 1976-05-27 1977-12-01 Mitsubishi Electric Corp Ghost delection circuit system
US4128848A (en) * 1976-10-22 1978-12-05 Hitachi, Ltd. Automatic ghost-suppression system
GB1595636A (en) * 1977-07-22 1981-08-12 Mitsubishi Electric Corp Apparatus for reducing ghosting of tv pictures

Also Published As

Publication number Publication date
KR880001556B1 (ko) 1988-08-20
JPH0374073B2 (fi) 1991-11-25
KR840001037A (ko) 1984-03-26
EP0067709A1 (en) 1982-12-22
JPS583380A (ja) 1983-01-10
AU554042B2 (en) 1986-08-07
AU8472682A (en) 1982-12-23
DE3263374D1 (en) 1985-06-05
ES8304739A1 (es) 1983-03-01
US4374400A (en) 1983-02-15
EP0067709B1 (en) 1985-05-02
ES512976A0 (es) 1983-03-01
FI822053L (fi) 1982-12-17
FI822053A0 (fi) 1982-06-09
ATE13122T1 (de) 1985-05-15
FI71646C (fi) 1987-01-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI71646B (fi) System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas
US4054904A (en) Video signal coding system
FR2482815A1 (fr) Dispositif de codage et de decodage de signaux d'image et de son
US4492978A (en) Transmission system for TV signals
KR950024571A (ko) 영상 캐리어와 직각 위상을 이루는 캐리어를 변조한 신호에서의 고스트 억압 장치
JPS5564477A (en) Television receiver
FI71645B (fi) System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder
US4314277A (en) Input-weighted transversal filter TV ghost eliminator
US4198659A (en) Vertical synchronizing signal detector for television video signal reception
KR950004103B1 (ko) 복조 위상 에라 감쇄 회로
US4458269A (en) Sampling arrangement for a television ghost signal cancellation system
EP0290183B1 (en) Pal video signal processing device
GB2122450A (en) Line deflection circuit for a picture display device
SU1119184A1 (ru) Система передачи и приема дискретной информации
JPH031664A (ja) ゴースト除去装置
SU1172073A1 (ru) Устройство формировани управл ющего сигнала дл кадровой развертки телевизионного приемника
JPH0440173A (ja) パルスノイズ除去回路
JPS62230171A (ja) 同期検波回路
SU646941A3 (ru) Устройство дл задержки телевизионного сигнала
JPS54159818A (en) Delay circuit
JPH0783441B2 (ja) ビデオ信号処理装置
JPH0630306A (ja) 画像受信における反射波抑制装置
JPS63257384A (ja) 水平同期信号精製回路
JPS56153884A (en) Vertical reference pulse generation circuit
JPH03231531A (ja) Fm変調波復調装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA CORPORATION