FI71645C - System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder. - Google Patents

System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder. Download PDF

Info

Publication number
FI71645C
FI71645C FI822052A FI822052A FI71645C FI 71645 C FI71645 C FI 71645C FI 822052 A FI822052 A FI 822052A FI 822052 A FI822052 A FI 822052A FI 71645 C FI71645 C FI 71645C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
ghost
video signals
output
signals
Prior art date
Application number
FI822052A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822052A0 (fi
FI822052L (fi
FI71645B (fi
Inventor
David Dunlap Holmes
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI822052A0 publication Critical patent/FI822052A0/fi
Publication of FI822052L publication Critical patent/FI822052L/fi
Publication of FI71645B publication Critical patent/FI71645B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71645C publication Critical patent/FI71645C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/21Circuitry for suppressing or minimising disturbance, e.g. moiré or halo
    • H04N5/211Ghost signal cancellation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Color Television Systems (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

i 71645
Television haamukuvan poistojärjestelmä vaiheohjatulla jälleenraoduloinnilla
Esillä oleva keksintö kohdistuu television haamu-5 kuvasignaalin poistojärjestelmiin ja erityisesti patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen haamukuvan poisto-järjestelmään .
Televisiovastaanottoa on pitkään haitannut ei-toi-vottujen kerrannaissignaalien vastaanotto. Nämä ei-toivo-10 tut signaalit, jotka heijastuvat rakennuksista ja muista suurista kohteista, ilmaantuvat suoran televisiosignaalin viivästyneinä versioina ja niihin viitataan tavallisesti toistetussa kuvassa olevina haamukuvasignaaleina. Haamu-kuvasignaalit viivästyvät suoraan signaaliin nähden suoran 15 signaalin ja haamukuvasignaalin signaaliteiden pituuksien välisen suhteen funktiona. Tämän suhteen satunnaisuus yhdestä vastaanottimen sijaintipaikasta toiseen siirryttäessä aiheuttaa sen, että haamukuvan kantoaaltosignaalin vaihe voi olla missä tahansa suhteessa suoran signaalin vaihee-20 seen nähden. Haamukuvasignaalin täydelliseksi poistamiseksi suorasta signaalista on tarpeen ottaa huomioon sekä haamukuvasignaalin viive että sen kantoaallon vaihe suhteessa suoraan televisiosignaaliin.
Esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti 25 aikaansaadaan television haamukuvasignaalin poistojärjestelmä, joka kompensoi haamukuvan kantoaaltosignaalin vaiheen. Haamukuvasignaalikomponentin sisältävä videosignaali syötetään säädettävään viivästimeen, joka viivästyttää videosignaalia aikamäärällä, joka on yhtä suuri kuin aika-30 ero suoran videosignaalin ilmestymisen ja sen vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien ilmestymisten välillä. Viivästynyt videosignaali moduloidaan kantoaaltosignaalilla ja demoduloidaan kantoaaltosignaalin vaihesiirretyllä versiolla. Kantoaaltosignaali vaihesiirretään demodulaatto-35 ria varten määrällä, joka kompensoi suoran ja haamukuvan 2 71645 signaalien kuvakantoaaltojen välillä olevan vaihe-eron. Demoduloitu signaali käännetään ja sen amplitudi sovitetaan siten, että aikaansaadaan valehaamukuvasignaali, joka on amplitudiltaan oleellisesti yhtä suuri, mutta 5 polariteetiltaan vastakkainen haamukuvasignaalikomponent-teihin nähden. Valehaamukuvasignaali summataan alkuperäisen videosignaalin kanssa haamukuvasignaalikomponenttien poistamiseksi, aikaansaaden siten videosignaali, josta haa-mukuva on poistettu. Järjestelmälle ovat siten tunnusomai-10 siä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa kuvatut piirteet .
Piirustuksissa kuvio 1 esittää lohkokaaviona esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti konstruoitua haamukuvan poisto-15 järjestelmää; kuvio 2 esittää erilaisten kantoaallon vaihekulmien demoduloinnista tuloksena saatavien peruskaistaisia 2T si-nineliöpulsseja; ja kuvio 3 esittää aaltomuotoja, jotka ovat hyödylli-20 siä selostettaessa kuvion 1 haamukuvan poistojärjestelmän toimintaa.
Viitaten kuvion 1 haamukuvasignaalin poistojärjestelmään, videosignaali, johon on sekoittunut haamukuva-signaali, syötetään ottonapaan 6. Napaan 6 syötetty video-25 signaali kytketään haamukuvailmaisimen 8, säädettävän vii-västimen 10, vaihevertailijän 40, amplitudivertailijän 30 ja summauspiirin 50 ottoihin. Haamukuvailmaisimen 8 anto on kytketty säädettävän viivästimen 10 ohjausottoon säätämään viiveen määrää, jonka viivästin aikaansaa syötettyyn 30 videosignaaliin. Viivästimen 10 anto on kytketty amplitudi-modulaattorin 12 ottoon. Generaattori 14 muodostaa kantoaallon f , joka syötetään modulaattorin 12 toiseen ottoon, c ja säädettävän vaiheen siirtimen 18 signaaliottoon. Modulaattorin 12 ja säädettävän vaiheen siirtimen 18 annot 35 kytketään demodulaattorin 16 ottoihin. Demodulaattorin 16 anto kytketään polariteetin ja amplitudin säätöpiirin 20 ottoon.
3 71645
Polariteetin ja amplitudin säätöpiirin anto kytketään amplitudivertailijän 30, vaihevertailijän 40 ja sum-mauspiirin 50 toisiin ottoihin. Amplitudivertailijän 30 anto kytketään ensimmäisen näytteenotto- ja pitopiirin 32 5 ottoon, jonka piirin anto on kytketty polariteetin ja amplitudin säätöpiirin 20 ohjaussignaaliottoon. Ensimmäinen näytteenotto- ja pitopiiri 32 vastaanottaa myös näytteenoton avainnussignaalin (juovan yksitoista pulssi) ohjaus-ottoon. Vaihevertailijän 40 anto on kytketty toisen näyt-10 teenotto- ja pitopiirin 42 ottoon, jonka piirin anto on kytketty säädettävän vaiheensiirtimen 18 ohjausottoon. Toinen näytteenotto- ja pitopiiri 42 vastaanottaa näytteenoton avainnussignaalin (juovan kaksitoista pulssi) ohjaus-ottoon. Haamukuvasta vapaa videosignaali tuotetaan anto-15 napaan 52, joka on kytetty summauspiirin 50 antoon.
Säädettävä viivästin 10 voidaan rakentaa useasta varaussiirtorekisteriin (CCD) perustuvasta viive-elementistä, joita ohjaa haamukuvailmaisimesta saatava säädettävä kellosignaali. Syötettävään signaaliin aikaansaatava viive 20 määräytyy viive-elementtien lukumäärästä ja kellosignaalin taajuudesta. Haamukuvailmaisin 8 voi olla tyyppiä, joka on esitetty yhdysvaltalaisissa patenttihakemuksissa nro 228 595 ja 230 310, "Television signal ghost detector" ja "Television ghost detector system", vastaavasti, päivätty 25 26.1.1981. Hakemusjulkaisussa nro 228 595 esitetään järjes telmä, joka ilmaisee television haamukuvasignaalin ja ohjaa jännitteellä ohjattavaa oskillaattoria CCD-viiväs-timen ajastamiseksi niin, että television pääsignaali ilmaantuu viivästimen antoon ajanhetkenä, jolloin vastaava 30 haamukuvasignaalin komponentti syötetään viivästiineen. Kyseistä jännitettä ohjattavan oskillaattorin signaalia voidaan käyttää ohjaamaan esillä olevan keksinnön säädettävän viivästimen 1Q viivettä. Yhdysvaltalaisessa patenttihakemuksessa nro 230 310 esitetään vaihtoehtoinen tek-35 niikka käytettäväksi haamukuvailmaisimessa, joka tuottaa jännitteellä ohjattavan oskillaattorin ohjausjännitteen säädettävää viivästintä käyttämättä.
4 71645
Edellä mainituissa patenttihakemuksissa esitetyissä haamukuvailmaisinjärjestelmissä sekä esillä olevan keksinnön mukaisessa haamukuvan poistojärjestelmässä käytetään tunnetut ominaisuudet omaavaa videosignaalin kom-5 ponenttia kohdistussignaalina ("training signal"). Kohdis-tussignaalia seuraa ajan suhteen videosignaalin aikajakso, joka ei sisällä kuvainformaatiota. Jos videosignaaliin on sekoittunut haamukuvasignaali, vastaava kohdistussignaalin haamukuva ilmaantuu tämän aikajakson aikana ja haamukuva 10 voidaan siten välittömästi ilmaista ja analysoida. Haamu-kuvan ilmaisua ja poistoa varten käytettyjä tyypillisiä kohdistussignaaleja ja aikajaksoja ovat pystysuuntaisen tahdistuksen aikajakson juova 266, pystytahtipulsseja seu-raavan pystysuuntaisen paluuajan juovat ja erityisesti 15 lähetetyt pulssit, jotka on sijoitettu pystypaluuajän käyttämättömiin juoviin, kuten sinineliöpulssit. Edellä selostetuissa patenttihakemuksissa esitetyissä suoritusmuodoissa pystypaluuajän juovaa kymmenen, joka sisältää vaakatahtipulssin, jota ei seuraa videoinformaatio, käyte-20 tään esimerkiksi kohdistussignaalina ja aikajaksona niissä esitettyjä haamukuvailmaisimia varten. Esillä olevan keksinnön mukaisessa haamukuvan poistojärjestelmässä pulssin yhtäaikaisuutta ajan suhteen normaalisti käyttämättömänä olevan juovan yksitoista kanssa, joka juova, kuten 25 juova kymmenen, sisältää vaakatahtipulssin sekä ei sisällä kuvainformaatiota, käytetään ohjaamaan näytteenottoja pitopiiriä 32, ja samanlaista pulssia, joka on yhtäaikainen normaalisti käyttämättömänä olevan juovan kaksitoista osan aikana, käytetään ohjaamaan näytteenotto- ja 30 pitopiiriä 42. Nämä ohjauspulssit voidaan kehittää samalla tavoin kuin yhdysvaltalaisen patenttihakemuksen nro 228 595 juovan kymmenen veräjäsignaali.
Signaaligeneraattori f , viitenumero 14, tuottaa signaalin modulaattoria 12 ja säädettävää vaiheen siirrin-35 tä 18 varten taajuudella, joka on ainakin yhtä suuri kuin moduloitavan videosignaalin Nyquistin näytteenottotaajuus.
n 5 71645 NTSC-järjestelmälle, jonka videosignaalin kaistanleveys on noin 4,2 MHz, signaalitaajuuden f täytyy olla ainakin 8,4 MHz. Kaupallisesti on nyt saatavissa televisiovastaanottimia, jotka sisältävät 10,7 MHz:n siirtotaajuu-5 della ajastetun CCD-kampasuodatinlaitteen. Tämä ajastin on käytännöllinen f signaalin lähde näissä vastaanottimissa, koska kyseisen signaalin taajuus on selvästi Nyguistin näytteenottotaajuutta suurempi.
Säädettävä vaiheen siirrin 18, polariteetin ja vai-10 heen säätöpiiri 20, amplitudivertailija 30 ja vaihevertai-lija 40 toimivat samalla tavalla kuin vastaavat elementit yhdysvaltalaisessa patenttihakemuksessa 274 180, päivätty 16.6.1981, "television ghost cancellation system with ghost carrier phase compensation", jossa esitetään erilainen tek-15 niikka haamukuvasignaalin satunnaisen kantoaallon vaiheen kompensoimiseksi.
Kuvion 1 järjestelyn toiminta selitetään viittaamalla kuvion 2 ja 3 aaltomuotoihin. Esityksen helpottamiseksi oletetaan, että videosignaalin juovat yksitoista ja 20 kaksitoista sisältävät kumpikin kohdistussignaalina käytettävän sinineliöpulssin 2T, vaikka on ymmärrettävä, että näiden juovien vaakatahtipulsseja voidaan käyttää kohdistus-signaaleina samanlaisin lopputuloksin. Pulssia 2T käytetään tässä esimerkissä, koska se omaa sen tunnetun omi-25 naisuuden, että sen energia on mitätön taajuuksilla, jotka ovat suurempia kuin f=l/h.a.d., missä h.a.d. on puoli-amplitudin kesto, tai pussin leveys mitattuna 50 %:n pisteissä. NTSC-televisiojärjestelmässä 2T pulssia varten T määritellään Nyquistin aikajaksona ja se on yhtä 30 suuri kuin 0,125 ^us. Tälle 2T pulssille h.a.d. = 0,25 yUS ja rajataajuuden havaitaan olevan 4,0 MHz, jonka yläpuolella pulssin energia on mitätön.
Kun kuvion 1 napaan syötetty päävideosignaali sisältää sinineliöllisen 2T pulssin, joka on samatahtisesti de-35 moduloitu käyttäen vertailusignaalia, joka on yhtäpitävä 6 71645 vaiheen ja taajuuden suhteen päävideosignaalin kantoaallon kanssa, demoduloitu videosignaali sisältäessä 2T pulssin 60, kuten on esitetty kuviossa 2. Jos päävideosignaaliin on sekoittunut haamukuvasignaali, ja haamukuvan kantoaal-5 tosignaalin vaihe on yhtäpitävä vaiheen suhteen päävideosignaalin kantoaallon kanssa, haamukuvan 2T pulssi muistuttaa myös pulssia 60, vaikkakin amplitudiltaan pienentyneenä. Mutta jos haamukuvasignaalin kantoaalto on erilaisessa vaihe-suhteessa pääsignaalin kantoaallon kanssa, kuten +90°, +180° 10 tai -90° (=+270°), demoduloidulla haamukuvasignaalilla on erilainen ilmenemismuoto, kuten kuvassa 2 on esitetty vastaavasti aaltomuodoilla 62, 64 ja 66. Demoduloidun haamukuvasignaalin 2T muoto on pääsignaalin kuvakantoaallon ja haamu-kuvasignaalin kuvakantoaallon välisen vaihesuhteen funktio.
15 Koska tämä suhde on satunnainen riippuen pää- ja haamukuva-signaaliteiden pituuksien suhteesta, mikä tahansa kuvassa 2 esitettyjen aaltomuotojen välinen välimuoto on myös mahdollinen .
Kun haamukuvailmaisin 8 ilmaisee, että syötetyssä 20 videosignaalissa ei ole haamukuvasignaaleja, säädettävää viivästintä 10 ei aktivoida. Mitään signaalia ei ilmaannu säädettävän viivästimen 10 antoon. Napaan 6 syötetty videosignaali kulkee summauspiirin 50 kautta aiheuttamatta muutoksia seuraavissa signaalin käsittelyvaiheissa.
25 Kun haamukuvailmaisin 8 ilmaisee haamukuvasignaalin läsnäolon, säädettävä viivästin 10 aktivoidaan viivästetyn videosignaalin tuottamiseksi sen antoon. Säädettävä viivästin 10 aikaansaa sellaisen viiveen, että syötetyt videosignaalit viivästyvät pääsignaalin ja sen vastaavien haamukuva-30 signaalikomponenttien ilmestymisten välisellä aikajaksolla. Tässä esimerkissä oletetaan, että navassa 6 olevan videosignaalin juovat yksitoista ja kaksitoista sisältävät kumpikin 2φ kohdistuspulssin 70 ajanhetkenä T^, jota seuraa sen haamukuvasignaali 72 ajanhetkenä T2, kuten on esitetty 35 kuvassa 3a. Vertaamalla haamukuvasignaalia 72 kuvan 2 aaltomuotoihin voidaan havaita, että haamukuvasignaalit 72 joh- il 7 71 645 tuvat haamukuvasignaalin kantoaallon demodulaatiosta, jolla kantoaallolla on +90° vaihe-ero pääsignaalin 70 kuvakantoaallon suhteen. Kun viivästin 10 on sopivasti viivästänyt kuvan 3a aaltomuotoa ilmaantuu viivästetty 5 pääsignaali viivästimen 10 antoon ajanhetkenä T2, ja sitä seuraa viivästynyt haamukuvasignaali 73, kuten on esitetty kuvassa 3b.
Modulaattori 12 moduloi viivästynyttä signaalia käyttäen generaattorista 14 saatavaa f kantoaaltoa kuvas-10 sa 3c esimerkkinä esitetyn aaltomuodon tuottamiseksi. Tämän moduloidun signaalin verhokäyrän havaitaan sisältävän viivästyneen pääsignaalin 74 ja sen haamukuvasignaalin 76. Kun säädettävä vaiheen siirrin 18 ei tuota vaiheensiirtoa syötettyyn f kanto-aaltosignaaliin, demodulaattori 16 de-15 moduloi kuvan 3c aaltomuodon käyttäen moduloivan f kantoaallon kanssa samavaiheista vertailusignaalia, tuottaen kuvan 3d aaltomuodon. Tämän aaltomuodon havaitaan sisältävän viivästyneen kohdistussignaalin 75 ja sen haamukuva-signaalikomponentin 77, oleellisesti sellaisina kuin on 2Q esitetty kuvan 3b signaalissa, joka moduloitiin.
Kuvan 3d aaltomuoto syötetään polariteetin ja amplitudin säätöpiiriin, joka kääntää signaalit ja syöttää käännetyt signaalit amplitudivertailijaan 30. Amplitudivertaili-ja 30 vertaa viivästynyttä ja käännettyä kohdistussignaa-25 lia haamukuvasignaaliin 72 toisessa otossaan ajanhetkenä T2· Näytteenotto- ja pitopiiri 32 ottaa näytteitä ja tallettaa tuloksena saatavan vertailusignaalin juovan yksitoista avainnuspulssin vasteena, tuottaen talletetun ohjaussignaalin polariteetin ja amplitudin säätöpiiriä 20 30 varten. Koska polariteetin ja amplitudin säätöpiirin 20, amplitudivertailijän 30 ja näytteenotto- ja pitopiirin 32 käsittävä silmukka toimii aikaansaadakseen sen, että viivästynyt ja käännetty kohdistussignaali olisi amplitudiltaan oleellisesti yhtä suuri mutta polariteetiltaan 35 vastakkainen kuin haamukuvasignaali 72, tämän esimerkin vertailun tuloksena aikaansaadaan polariteetin ja ampli- 8 71645 tudin säätöpiirin ohjaus viivästyneen signaalin vaimentamiseksi.
Seuraavan videojuovan aikana juova kaksitoista, kuvassa 3a esitetty aaltomuoto, syötetään taas napaan 6, 5 olettaen että haamukuvasignaalin ominaisuudet eivät ole muuttuneet. Säädettävä viivästin 10, mudolaattori 12 ja demodulaattori 16 tuottavat jälleen oleellisesti kuvassa 3d esitetyn mukaisen viivästyneen aaltomuodon. Polariteetin ja amplitudin säätöpiiri kääntää ja vaimentaa syö-1Q tetyn viivästyneen signaalin vasteena näytteenotto- ja pito-piirin 32 tallettamalle ohjaussignaalille, ja tuottaa kuvassa 3e esitetyn mukaisen aaltomuodon. Ajanhetkenä T2 vai-hevertailija 40 vertaa viivästyneen, käännetyn ja vaimennetun kuvan 3e kohdistuspulssin 80 vaihetta haamukuvapulssiin 15 72 toisessa otossaan. Signaalien 72 ja 80 välillä oleva 90°:een vaihe-ero ilmaistaan ja talletetaan näytteenottoja pitopiirillä 42 juovan kaksitoista avainnuspulssin vasteena. Säädettävään vaiheen siirtimeen 18 syötettävä ohjaussignaali muuttuu aikaisemmasta ohj austasosta V-^, jonka 20 aiheutti se, että vaihesiirtoa ei ollut, uudelle tasolle joka aikaansaa 90°:een vaihesiirron, kuten on esitetty kuvassa 3f. Säädettävä vaiheen siirrin 18 siirtää nyt syötettyä f kantoaaltosignaalia 90°:een verran ja syöttää tämän vaihesiirretyn vertailusignaalin demodulaattoriin 16. 25 Seuraavan videokentän aikana syötetyn videosignaalin haamukuvasignaalikomponentit tulevat käytännöllisesti katsoen täysin poistetuiksi. Tämä voidaan havaita tutkimalla haamukuvan poistojärjestelmän vaikutusta tämän seuraavan kentän juovalla yksitoista. Syötetty videosignaali il-30 maantuu jälleen kuten kuvassa 3a on esitetty jos haamu-kuvasignaalin ominaisuudet eivät ole muuttuneet. Säädettävä viivästin 10 tuottaa kuvan 3b aaltomuodon, ja modulaattori 12 tuottaa kuvan 3c aaltomuodon. Demodulaattori 16 demoduloi kuvan 3c aaltomuodon käyttäen vertailusignaalia, 35 joka on taajuudeltaan oleellisesti sama kuin f moduloiva signaali, mutta vaiheen suhteen siirtynyt 90° moduloivan
(I
9 71645 signaalin suhteen. Tämän demodulaatioprosessin tuloksena demodulaattorin antosignaali ilmaantuu sellaisena, kuin on esitetty kuvassa 3g. Demoduloitu viivästetty kohdis-tussignaali 85 ja demoduloitu viivästetty haamukuvasig-5 naali 87 ilmaantuvat kuten on esitetty kuvassa 3g johtuen erilailla vaiheistetusta demodulointisignaalista. Kuvan 3g aaltomuoto vaimennetaan (kuten on esitetty kuvan 3h vä-liaaltomuodolla) ja käännetään polariteetin ja amplitudin säätöpiirillä 20 kuvan 3i valehaamukuvasignaalin tuottami-10 seksi. Tämä valehaamukuvasignaali yhdistetään kuvan 3a alkuperäiseen videosignaaliin summauspiirillä 50. Viivästetyn valehaamukuvasignaalikomponentin 94 ajanhetkenä T2 kuvassa 3i havaitaan olevan kuvan 3a ajanhetkenä T2 olevan haamukuvasignaalin 72 komplementti. Nämä kaksi signaalia 15 kumoavat toisensa ja saadaan haamukuvasta vapaa videon antosignaali, kuten on esitetty kuvassa 3j. Videosignaalin, josta haamukuva on poistettu, havaitaan sisältävän pääkoh-distussignaalin ajanhetkenä T^ ja pienen jäännöshaamukuva-signaalin 102 ajanhetkenä T^. Jos halutaan, voidaan jään-2Q nöshaamukuva myös eliminoida käsittelemällä annossa olevaa aaltomuotoa samanlaisella haamukuvan poistojärjestelmällä, tai edullisesti, kytkemällä kuvan 1 järjestelmä rekursiiviseen (takaisinkytkentä) toimintaan. Rekursiivisessa toiminnassa napojen 7 ja 9 välillä oleva signaalitie 2.5 katkaistaan. Antonapa 52 kytketään säädettävän viivästimen 10 ottonapaan 9, kuten on esitetty katkoviivalla 54. Navassa 52 oleva videosignaali, josta haamukuva on poistettu, kierrätetään uudelleen haamukuvan poistojärjestelmän kautta, joka jatkuvasti toimii poistaen jäännöshaamukuvat, jot-30 ka ovat jääneet jäljelle alkuperäisen haamukuvasignaalin poistamisen yhteydessä.
Kantoaallon f stabiilisuus ei ole kriittinen kuvan 1 c järjestelmässä. Mikä tahansa siirtymä signaalissa f vaiheen tai taajuuden suhteen syöttyy yhtä suurena sekä modu-35 laattoriin 12 että demodulaattoriin 16. Mikä tahansa modu- laatioprosessin aiheuttama virhe eliminoituu siten demodulaa-tioprosessissa. ilman mitään nettovaikutusta haamukuvan poistojärjes-telmän tarkkuuteen.

Claims (9)

10 71 64 5
1. Televisiosignaalin haamukuvan poistojärjestelmä televisiovastaanottimessa käsiteltyjen videosignaalien 5 tuottamiseksi, johon televisiovastaanottimeen kuuluu haluttujen videosignaalien lähde, joihin videosignaaleihin sekoittuu haamukuvasignaaleja, ja televisiosignaalin haamu-kuvailmaisin (8), joka reagoi mainittuihin videosignaaleihin aikajakson määrittämiseksi videosignaalien ja niiden 10 vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien esiintymisen välillä, kun haamukuvasignaali on läsnä, joka haamukuvan poistojär jestelmä käsittää säädettävän viivelinjan (10), joka ottaa vastaan halutut tai käsitellyt videosignaalit ja jota säätää mainittu haamukuvailmaisin videosignaalien vii-15 västyttämiseksi ajalla, joka on olennaisesti sama kuin aikajakso videosignaalien ja vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien esiitymisen välillä, kun haamukuvasignaali on läsnä, säädettävän vaihesiirtimen (18) ja yhdistämiseli-met (50) olennaisesti haamukuvattomien käsiteltyjen video-20 signaalien aikaansaamiseksi, tunnettu moduloivien kantoaaltosignaalien lähteestä (14) , modulaattorista (12), joka reagoi viivästettyihin videosignaaleihin ja moduloiviin kantoaaltosignaaleihin moduloitujen viivästettyjen videosignaalien kehittämiseksi sen antoon, jolloin säädettä-25 vässä vaihesiirtimessä (18) on säätöotto ja se ottaa vastaan moduloivat kantoaaltosignaalit säädetysti vaihesiir-rettyjen signaalien aikaansaamiseksi sen antoon, demodu-laattorista (16), joka reagoi modulaattorin antosignaalei-hin ja säädettävän vaihesiirtimen antosignaaleihin demodu-30 loitujen viivästettyjen videosignaalien kehittämiseksi sen antoon, valehaamukuvasignaalin kehittävistä elimistä (20, 30, 32) valehaamukuvasignaalikomponenttien kehittämiseksi demodulaattorin antosignaaleista, jotka komponentit ovat amplitudiltaan olennaisesti yhtä suuret ja ajallisesti 35 yhdenmukaiset lähteestä tulevien videosignaalien haamukuvasignaalikomponenttien kanssa, vaihevertailuelimistä (40,42), II 11 71645 jotka reagoivat mainittuihin valehaamukuvasignaalikompo-nentteihin ja lähteestä tuleviin videosignaaleihin säätö-signaalin kehittämiseksi ja viemiseksi vaihesiirtimen sää-töottoon, joka säätösignaali edustaa haamukuvasignaalikom-5 ponenttien ja valehaamukuvasignaalikomponenttien välistä vaihesuhdetta, jolloin yhdistämiselimet (50) yhdistävät valehaamukuvasignaalikomponentit ja lähteestä tulevat videosignaalit.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen haamukuvan poisto-10 järjestelmä, tunnettu siitä, että valehaamukuvasig- naaleja kehittävät elimet (20) kehittävät valehaamukuva-signaalikomponentteja, jotka ovat polariteetiltaan vastakkaisia, amplitudiltaan olennaisesti yhtä suuria ja ajallisesti yhdenmukaisia lähteestä tulevien videosignaalien 15 haamukuvasignaalikomponenttien kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen haamukuvan poistojärjestelmä, tunnettu siitä, että säädettävällä viivelinjalla on otto, joka on kytketty vastaanottamaan ainoastaan käsiteltyjä videosignaaleja, ja anto, 2C ja se on kytketty haamukuvailmaisimeen käsiteltyjen videosignaalien viivästyttämiseksi ajalla, joka on olennaisesti sama kuin aikajakso haluttujen videosignaalien ja niiden vastaavien haamukuvasignaalikomponenttien esiintymisen välillä, kun haamukuvasignaali on läsnä, ja että 25 yhdistämiselimillä (50) on ensimmäinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan valehaamukuvasignaalikomponentit, ja toinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan lähteestä tulevat videosignaalit mainittujen signaalien yhdistämiseksi käsiteltyjen videosignaalien tuottamiseksi antoon.
4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen haamukuvan poistojärjestelmä, tunnettu siitä, että modulaattori (12) käsittää amplitudimodulaattorin amplitudimoduloi-tujen viivästettyjen videosignaalien tuottamiseksi ja että demodulaattori (16) demoduloi mainitut amplitudimodu-35 loidut viivästetyt videosignaalit.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen haamukuvan poistojärjestelmä, tunnettu siitä, että 12 71 64 5 haluttuihin videosignaaleihin sisältyy signaalikomponent-ti, jota käytetään kohdistussignaalina, ja että vaihevertai-luelimet käsittävät vaihevertailijän (40), jolla on ensimmäinen otto,joka on kytketty vastaanottamaan valehaamukuva-5 singaalikomponentit, toinen otto, joka on kytketty vastaanot tamaan lähteestä tulevat videosignaalit, ja anto, jossa vai-hevertailusignaali tuotetaan, ja ensimmäisen näytteenottoja pitopiirin (42), jolla on signaaliotto, joka on kytketty vaihevertailijän antoon, signaalianto, joka on kytketty 10 säädettävän vaihesiirtimen säätöottoon, ja säätöotto, joka reagoi näytteenoton säätösignaaliin näytteen ottamiseksi vaihevertailusignaalista ajankohtana, joka seuraa kohdistus-signaalin ilmaantumista.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen haamukuvan poisto-15 järjestelmä, tunnettu siitä, että valehaamukuvasig- naalikomponentteja kehittävät elimet käsittävät polariteetin ja amplitudin säätöpiirin (20), jolla on signaaliotto, joka on kytketty demodulaattorin antoon, anto, jossa vale-haamukuvasignaalikomponentit kehitetään, ja säätöotto, joka 20 reagoi säätösignaaliin valehaamukuvasignaalikomponenttien kehittämisen säätämiseksi, amplitudivertailijän (30) , jolla on ensimmäinen otto, joka on kytketty polariteetin ja amplitudin säätöpiirin antoon, toinen otto, joka on kytketty vastaanottamaan lähteestä tulevat videosignaalit, ja anto, 25 jossa amplitudivertailusignaali kehitetään, ja toisen näytteenotto- ja pitopiirin (32) , jolla on signaaliotto, joka on kytketty amplitudivertailijän antoon, signaalianto, joka on kytketty polariteetin ja amplitudin säätöpiiriin säätö-ottoon, ja säätöotto, joka reagoi näytteenottosignaaliin 30 näytteen ottamiseksi vaihevertailusignaalista ajankohtana, joka seuraa kohdistussignaalin ilmaantumista.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen haamukuvan pois-tojärjestelmä, tunnettu siitä, että haluttuihin videosignaaleihin sisältyy toinen signaalikomponentti, jota 35 käytetään toisena kohdistussignaalina, ja että toisen näytteenotto- ja pitopiirin (32) säätöotto reagoi näytteenotto-signaaliin näytteen ottamiseksi amplitudivertailusignaalista II 71 645 13 ajankohtana, joka seuraa toisen kohdistussignaalin ilmaantumista ·
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen haamukuvan poisto-järjestelmä, tunnet tusiitä, että polariteetin ja amp- 5 litudin säätöpiiri (20) invertoi demoduloidut viivästetyt videosignaalit ja reagoi toisen näytteenotto- ja pitopii-rin (32) tuottamaan säätösignaaliin demoduloitujen viivästettyjen videosignaalien vaimentamiseksi.
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen 10 haamukuvan poistojärjestelmä, tunnettu siitä, että yhdistämiselimet (50) käsittävät signaalien summauspiirin. 14 71 645
FI822052A 1981-06-16 1982-06-09 System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder. FI71645C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US27417981 1981-06-16
US06/274,179 US4364093A (en) 1981-06-16 1981-06-16 Television ghost cancellation system with phase-controlled remodulation

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822052A0 FI822052A0 (fi) 1982-06-09
FI822052L FI822052L (fi) 1982-12-17
FI71645B FI71645B (fi) 1986-10-10
FI71645C true FI71645C (fi) 1987-01-19

Family

ID=23047125

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822052A FI71645C (fi) 1981-06-16 1982-06-09 System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4364093A (fi)
EP (1) EP0067710B1 (fi)
JP (1) JPS583381A (fi)
KR (1) KR880001555B1 (fi)
AT (1) ATE12155T1 (fi)
AU (1) AU554223B2 (fi)
DE (1) DE3262538D1 (fi)
ES (1) ES512984A0 (fi)
FI (1) FI71645C (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59214387A (ja) * 1983-05-19 1984-12-04 Sony Corp ゴ−スト除去装置
US4542408A (en) * 1983-08-31 1985-09-17 Rca Corporation Digital deghosting system
MY103982A (en) * 1988-03-22 1993-10-30 Nippon Denki Home Electronics Ghost canceling apparatus.
US5060067A (en) * 1990-11-26 1991-10-22 Zenith Electronics Corporation System for negating the effects of DC offsets in an adaptive equalizer
US5268775A (en) * 1991-02-19 1993-12-07 Hughes-Jvc Technology Corporation Contrast enhancement and ghost elimination, for reflective light valve system
US5630208A (en) * 1994-07-19 1997-05-13 Trimble Navigation Limited Adaptive multipath equalization
US5438273A (en) 1994-09-01 1995-08-01 Read-Rite Corporation System for testing the voice coil element of a disk drive rotary actuator
KR0136044B1 (ko) * 1994-11-30 1998-04-27 구자홍 검파 왜곡을 개선한 고우스트 제거 장치
JP2001168748A (ja) * 1999-12-14 2001-06-22 Matsushita Electric Ind Co Ltd デジタル信号受信装置
GB2417360B (en) * 2003-05-20 2007-03-28 Kagutech Ltd Digital backplane

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5120714U (fi) * 1974-08-01 1976-02-16
JPS5711184B2 (fi) * 1974-12-27 1982-03-03
JPS5199922A (fi) * 1975-02-28 1976-09-03 Matsushita Electric Ind Co Ltd
JPS524737A (en) * 1975-07-01 1977-01-14 Sony Corp Ghost image elimination circuit
US4128848A (en) * 1976-10-22 1978-12-05 Hitachi, Ltd. Automatic ghost-suppression system
FR2398423A1 (fr) * 1977-07-22 1979-02-16 Mitsubishi Electric Corp Circuit d'annulation d'ondes fantomes

Also Published As

Publication number Publication date
FI822052A0 (fi) 1982-06-09
US4364093A (en) 1982-12-14
AU554223B2 (en) 1986-08-14
EP0067710B1 (en) 1985-03-13
AU8472782A (en) 1982-12-23
JPH0374074B2 (fi) 1991-11-25
ES8304740A1 (es) 1983-03-01
DE3262538D1 (en) 1985-04-18
FI822052L (fi) 1982-12-17
EP0067710A1 (en) 1982-12-22
JPS583381A (ja) 1983-01-10
FI71645B (fi) 1986-10-10
KR840001036A (ko) 1984-03-26
KR880001555B1 (ko) 1988-08-20
ATE12155T1 (de) 1985-03-15
ES512984A0 (es) 1983-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4745463A (en) Generalized chrominance signal demodulator for a sampled data television signal processing system
FI71645C (fi) System med fasstyrd aotermodulation foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder.
US4912557A (en) Control method for television ghost reduction system
US4353093A (en) Impulse noise reduction system for TV receivers
FI71646B (fi) System foer avlaegsnande av televisionsspoekbilder med kompensation foer spoekbildsfas
KR950035391A (ko) 고품위 텔레비젼 수신기에 있어서 기호 레이트의 약수에서 최종 중간 주파수 반송파를 갖는 디지탈잔류 측파대(vsb) 검출기
US4047224A (en) Ghost removing system for use in television receiver
JPS583480A (ja) 雑音検出回路
US6256485B1 (en) Wideband radio receiver
US4542408A (en) Digital deghosting system
US4688096A (en) Demodulation phase error compensation circuitry as for an automatic deghosting system
US4709257A (en) Color signal demodulation apparatus
KR950004103B1 (ko) 복조 위상 에라 감쇄 회로
EP0599597B1 (en) Colour burst signal detection
SU1072252A1 (ru) След щий фильтр фазоманипулированного псевдослучайного сигнала
CA1191592A (en) Video signal analyzer
JPH0440173A (ja) パルスノイズ除去回路
CN100401746C (zh) 并行结构国家电视标准委员会带阻滤波器及滤波方法
GB2122450A (en) Line deflection circuit for a picture display device
RU2085038C1 (ru) Система радиосвязи
SU1172062A1 (ru) Когерентный приемник сигналов фазовой телеграфии
KR19990004522A (ko) 고화질텔레비젼의 세그먼트 동기신호 위치검출 장치
SU1243153A2 (ru) Устройство дл приема фазоманипулированных сигналов
JP2619353B2 (ja) 固体撮像装置
JPS5812440A (ja) アンテナ自動切換装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA CORPORATION