FI70153C - Foerfarande foer framstaellning av kationbytare och dess anvaendning - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av kationbytare och dess anvaendning Download PDF

Info

Publication number
FI70153C
FI70153C FI814089A FI814089A FI70153C FI 70153 C FI70153 C FI 70153C FI 814089 A FI814089 A FI 814089A FI 814089 A FI814089 A FI 814089A FI 70153 C FI70153 C FI 70153C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
treatment
bark
sulfuric acid
hours
weight
Prior art date
Application number
FI814089A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI814089L (fi
FI70153B (fi
Inventor
Sven Erik Joergensen
Original Assignee
Joergensen S E
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Joergensen S E filed Critical Joergensen S E
Publication of FI814089L publication Critical patent/FI814089L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70153B publication Critical patent/FI70153B/fi
Publication of FI70153C publication Critical patent/FI70153C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J39/00Cation exchange; Use of material as cation exchangers; Treatment of material for improving the cation exchange properties
    • B01J39/08Use of material as cation exchangers; Treatment of material for improving the cation exchange properties
    • B01J39/16Organic material
    • B01J39/18Macromolecular compounds
    • B01J39/22Cellulose or wood; Derivatives thereof
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/42Treatment of water, waste water, or sewage by ion-exchange
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S210/00Liquid purification or separation
    • Y10S210/902Materials removed
    • Y10S210/903Nitrogenous
    • Y10S210/905Protein

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Treatment Of Water By Ion Exchange (AREA)
  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)
  • Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
  • Inorganic Insulating Materials (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

1 70153
Menetelmä kationinvaihtajän valmistamiseksi ja sen käyttö
Keksintö koskee menetelmää erikoisesti jäteveden puhdistukseen soveltuvan kationinvaihtajän valmistamiseksi ja 5 tällaisen kationinvaihtajän käyttöä.
Talous- ja teollisuusjätevesien puhdistus on kasvava ongelma, koska jatkuvasti asetetaan suurempia vaatimuksia poisjohdettavan jäteveden puhtaudelle. Jätevesi, joka sisältää aineosia, joita ei voida hajoittaa biologisesti tai jotka myr-10 kyttävät mikro-organismeja aktivoidussa lietekäsittelyssä, on erikoisesti hankala. Jätevesien puhdistuksessa on vain niillä menetelmillä, joiden tehokkuus on hyvä ja joita voidaan soveltaa verrattain halvalla, käytännöllistä merkitystä. Jätevesien puhdistuksessa käytettävä aine täytyy siten voida val-15 mistaa mahdollisimman edullisin tuotantokustannuksin.
Alkuperänsä mukaan sisältää jätevesi pääasiassa suuri-molekyylisiä proteiineja, pienimolekyylisiä polypeptidejä ja aminohappoja, lipidejä sekä sokereita. Teollisuusjätevesi esim. galvanointilaitoksista saatuna voi lisäksi sisältää 20 myös metallikationeja.
Typpipitoisten yhdisteiden poistamiseksi jätevedestä on tähän mennessä käytetty erikoisia koagulointimenetelmiä, jolloin jäteveteen lisätään aineita, jotka pystyvät flokku-loitumaan likaavien aineiden kanssa, jolloin flokkuloinnissa 25 muodostuneet höytaleet saostuvat laskeutumisvaiheessa ja voidaan siten erottaa vedestä. Esimerkkejä näistä flokkuloin-tiaineista ovat ligniinisulfonihappo ja dodekyylibentseeni-sulfonihappo. Nämä yhdisteet pystyvät flokkuloitumaan suuri-molekyylisten proteiinien kanssa, mutta eivät pienimolekyy-30 listen typpipitoisten yhdisteiden, kuten polypeptidien ja aminohappojen kanssa. Erikoisesti teollisuusjätevettä, joka on saatu esim. kalanjalostustehtaista tai teurastamoista, ei voida siten puhdistaa näiden flokkulointiaineiden avulla siinä määrin, joka riittäisi jäteveden poisjohtamiseksi.
35 Tunnetaan hyvin jäteveden puhdistaminen ioninvaihta- jien avulla, kuitenkaan tämä menetelmä ei ole aikaisemmin 2 70153 osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi. Tunnetut, sel-luloosaperustaiset ioninvaihtajat muodostuvat selluloosafos-faattiestereistä tai selluloosasulfaattiestereistä, joita valmistetaan antamalla selluloosan reagoida SO^-kaasun kanssa.
5 Näiden ioninvaihtajien valmistus on kuitenkin liian kallista niiden tuotannon aloittamiseksi jätevesien puhdistusta varten.
Keksinnön kohteena on kationinvaihtajien valmistaminen, joka on tehokas jäteveden puhdistuksessa ja joka voidaan valmistaa halvalla. Tätä ioninvaihtajaa voidaan nimittäin 10 käyttää samanaikaisesti proteiinien ja muiden typpiyhdisteiden poistamiseksi sekä myös raskasmetallikationien poistamiseksi. Ioninvaihtajat voidaan lopuksi regeneroida käytetyn ioninvaihta jän poisto-ongelmien minimoimiseksi. Nämä päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisen menetelmän avulla.
15 Keksintö koskee menetelmää erikoisesti jäteveden puh distukseen soveltuvan kationinvaihtajän valmistamiseksi, jolloin selluloosamateriaalia käsitellään rikkihapolla ja muodostunut reaktiotuote pestään vedellä. Menetelmälle on tunnusomaista, että selluloosamateriaalina käytetään hienojakoista 20 puunkuorta, ja että hienojakoista puunkuorta käsitellään erillisissä vaiheissa vähintään 5 paino-% :isella , edullisesti 20-40 paino-%:isella alkalilipeällä, edullisesti natriumhyd-roksidilla, ja 30-75 paino-% risella rikkihapolla ja että muodostunut tuote kunkin vaiheen jälkeen pestään vedellä.
25 Keksintö koskee myös edellä kuvatulla menetelmällä val mistetun kationinvaihtajan käyttöä jäteveden puhdistukseen.
Keksinnön mukainen menetelmä on halpaa sekä lähtömateriaalin että valmistustekniikan suhteen ja valmistettu tuote on yllättävän hyvin soveltuvaa proteiinien ja muiden 30 typpiyhdisteiden sekä raskasmetallien poistamiseksi jätevedestä.
Käsiteltäessä hienoksi jauhettua puunkuorta alkalilipeällä ja rikkihapolla on, erikoisesti pienehköissä laitoksissa, riittävä panna puunkuori kyseessä olevaan reagens-35 siin, jolloin näissä tapauksissa käytetään sellainen määrä alkalilipeää tai rikkihappoa, että hienojakoinen puunkuori 3 70153 peittyy täysin. Käsiteltäessä kuitenkin suurehkoissa laitoksissa on tarkoituksenmukaista, että hienojakoista puunkuorta ainakin toisessa näistä kahdesta vaiheesta sekoitetaan rea-genssin kanssa, joko alkalilipeän tai rikkihapon kanssa.
5 Reaktio voi molemmissa vaiheissa tapahtua huoneen lämpötilassa, vaikkakin reaktioseosta luonnollisesti voidaan kuumentaa reaktion nopeuttamiseksi, esim. huoneen lämpötilan ja 90°C välillä olevaan lämpötilaan, mikäli työskennellään normaalipaineessa. Voidaan menetellä myös siten, että reaktio 10 tapahtuu painesäiliössä ylipaineessa ja että myös tällöin käytetään kohotettua lämpötilaa, jolloin on kuitenkin otettava huomioon, että käsittelyn aikana ei liukene liikaa selluloosaa .
Käsittelyaika riippuu reaktio-olosuhteista, jolloin 15 luonnollisesti tarvitaan nisin käsittelyaika, jos puunkuoren annetaan aivan yksinkertaisesti olla reagenssissa ympäristö-lämpötilassa. Tavallisesti on käsittelyaika alkalilipeässä välillä 0,5 ja 25 tuntia, edullisesti välillä 3-10 tuntia ja käsittelyaika rikkihapolla on välillä 0,5-8 tuntia, edul-20 lisestä välillä 1 ja 6 tuntia.
Jokaista vaihetta seuraavassa pesussa ei ole välttämätöntä poistaa lipeää tai vastaavasti happoa täydellisesti. Alkalilipeäkäsittelyä seuraavassa pesuvaiheessa on riittävää pestä pienempään kuin 9 olevaan pH-arvoon. Rikkihappokäsitte-25 lyä seuraavassa pesussa on tarkoituksenmukaista pestä suurempaan kuin 3, edullisesti suurempaan kuin 4 olevaan pH-arvoon.
Käsittelyaineiden pitoisuudet voivat vaihdella muista käsittelyolosuhteista riippuen, kuten lämpötilan ja käsittely-ajan mukaan. Rikkihappokäsittelyssä täytyy kuitenkin erikoi-30 sesti ottaa huomioon, ettei selluloosaa liukene liikaa, jolloin se poistuu tuotteesta. Tässä suhteessa on toisessa käsittelyvaiheessa tarkoituksenmukaista käyttää 40-70 paino-%:ista, edullisesti 50-65 paino-%:ista rikkihappoa. Käytettäessä ym-päristönlämpötilaa ja 50-%:ista rikkihappoa on käsittelyaika 35 esim. noin 1 tunti, käsittelyaika on kuitenkin riippuvainen myös käytetyn puunkuoren alkuperästä. Siten voi olla tarkoi- 4 70153 tuksenmukaista käyttää jopa 65 %:isen rikkihapon yhteydessä 4 tunnin käsittelyaikaa ilman, että selluloosaa liukenee epäsuotavan paljon.
Alkalilipeän suositeltava väkevyysalue on välillä 5 20-40 paino-%. Koska menetelmää on sovellettava taloudelli sesti, käytetään alkalilipeänä edullisesti natriumhydroksi-din ja kaliumhydroksidin vesiliuoksia, erikoisesti natrium-hydroksidia, koska muiden alkalilipeöiden valmistushinta on liian korkea.
10 Periaatteessa voidaan menetelmässä käyttää kaikkia puunkuorilaatuja, vaikkakin havupuiden kuori, erikoisesti männyn kuori, on osoittautunut erikoisen edulliseksi. Puunjalostusteollisuudessa syntyy verrattain suuria määriä puun-kuorta, jolle ei tunneta varsinaisia käyttömahdollisuuksia.
15 Esiteltävä keksintö mahdollistaa siten enemmän tai vähemmän arvottoman jätetuotteen käytön.
Puunkuoren osaskoolla on merkitystä ioninvaihtajan käytössä, koska liian pienet osaskoot voivat aiheuttaa ionin-vaihtopylväiden tukkeutumisen ja liian suuret osaskoot anta-20 vat liian vähäisen saavutettavan täyttösuhteen. Täten on tarkoituksenmukaista, että keksinnön mukaisessa valmistusmenetelmässä käytetään puunkuorta, jonka osasten keskimääräinen läpimitta on 0,5-5 mm, edullisesti 1-3 mm.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla valmistettu ka-25 tioninvaihtaja voidaan regeneroida alkalilipeällä, erikoisesti natriumhydroksidilla ja sitä voidaan siten käyttää useita kertoja, mikä parantaa taloudellisuutta käytettäessä sitä jäteveden puhdistuksessa.
Eluoimalla käytettyä ioninvaihtajaa alkalilipeällä, 30 kuten vähintään 0,5 M natriumhydroksidilla, uuttuvat proteiinit. Raskasmetallikationit eluoidaan tarkoituksenmukaisesti käsittelemällä rikkihapolla, kuten 0,5 M rikkihapolla.
Käytettäessä 0,5 M natriumhydroksidia määrä, joka on kolminkertainen ioninvaihtajan tilavuuteen verrattuna, voi-35 daan poistaa 96 % sitoutuneista proteiineista ja käytettäessä sama määrä 1 M natriumhydroksidia, voidaan poistaa lähes 100 % 70153 sitoutuneista proteiineista. Jopa käytettäessä kaksinkertainen tilavuusmäärä 0,5 M natriumhydroksidia voidaan poistaa vielä 92 % proteiineista.
Noin 25 % ioninvaihtokapasiteetista voidaan katsoa 5 aiheutuvan rikkipitoisista, voimakkaasti happamista ryhmistä, kuten sulfaattiesteriryhmistä tai sulfonihapporyhmistä, kun taas lopun 75 % ioninvaihtokapasiteetista voidaan katsoa johtuvan karboksyylihapporyhmistä tai hydroksyyliryhmistä, jotka pääasiassa ovat sitoutuneet ligniiniaineisiin. Keksinnön mu-10 kaisen menetelmän avulla valmistettujen ioninvaihtajien se- lektiivisy^s kaikkien raskasmetallien, kuten Cu^+, Cr^+, Ni^+, Cd +, Ag^+, Sn +, Hg+ ja Hg^+, suhteen on suuri. Selektiivi-syys voidaan laskea 50-75 prosentiksi kokonaiskapasiteetista ja sen voidaan katsoa johtuvan karboksyylihapporyhmistä ja 15 hydroksyyliryhmistä.
Sitomisteho niiden aminohappojen suhteen, joilla on erilaiset isoelektriset pisteet, on pH-arvosta riippuvainen. Siten voi jäteveden alkuperän mukaan olla tarkoituksenmukaista säätää pH-arvot useimmiten esiintyvien proteiinien isoelektris-20 ten pisteiden mukaan. Myös sitomisteho proteiinien suhteen on riippuvainen pH-arvoista.
Esimerkki 1
Leikkuulaitteen avulla hienonnettiin mäntypuun puun-kuorta 0,5-3 mm osaskokoon. Hienonnetulle puunkuorelle kaadet-25 tiin reaktioastiassa 2 M natriumhydroksidia, kunnes puunkuori oli peittynyt. Reaktioseoksen annetiin seistä 7 tuntia. Sitten poistettiin natriumhydroksidi ja käsiteltyä puunkuorta pestiin vedellä pH-arvoon 9. Puunkuori peitettiin sitten 65 %:isella rikkihapolla ja sen annettiin seistä 4 tuntia. Rikkihappo pois-30 tettiin sitten ja kiinteää reaktiotuotetta pestiin useita kertoja vesijohtovedellä, kunnes pH-arvo oli suurempi kuin 4.
Tämän jälkeen ioninvaihtaja oli valmis käytettäväksi.
Ioninvaihtajän käyttökelpoisuuden tutkimiseksi jäteveden puhdistuksessa käytettiin ioninvaihtajaa sähköteknilli-35 sesti teollisuudesta saadun kuparipitoisen jäteveden puhdistuksessa .
6 70153
Lasipylvääseen, jonka läpimitta oli 2 cm, pantiin 40 g ioninvaihtajaa siten, että kostea tilavuus oli 150 ml. Kuparipitoisen jäteveden pH-arvo oli 5,2. Käsitellyn jäteveden Cu2+-pitoisuus määritettiin jokaiselle 1 1/4 litralle 5 sen kuljettua pylvään lävitse. Tämä vastasi pH-arvon mittausta jokainen tunti.
Ensimmäisessä ioninvaihtopylväästä virranneesta 15 litrassa oli kupari-ionien pitoisuus pienempi kuin 0,1 mg/1. Seuraavassa 15 litrassa kasvoi pitoisuus noin 0,2 milligram-10 maan litraa kohti. Käsittely keskeytettiin 60 litran jälkeen ja kootut analyysit yhdistetyistä näytteistä on esitetty seuraavassa taulukossa I.
Taulukko I
2 + 15 Jäteveden Cu -analyysit ennen käsittelyä ja sen jälkeen
Ennen käsit- Käsittelyn telyä_ jälkeen
Cu2+ (mg/1) 12 0,42 KMN04-luku (mg/1) 186 114 20 Suspendoituneita aineita (mg/1) 960 875
Hehkutusjäännös (mg/1) 720 680
Ioninvaihtajan kapasiteetti oli 625 mg eli 0,51 milli-ekvivalenttia grammaa kohti ionisten ryhmien suhteen, jotka vastaanottavat selektiivisesti kuparia. Ioninvaihtaja eluoi-25 tiin sitten kaksinkertaisella tilavuusmäärällä 1 M rikkihappoa. Tällöin poistui 96 % ioninvaihtajan sitomista kupari-ioneista. Ioninvaihtajan läpihuuhtelu 4-kertaisella tilavuus-määrällä vettä ioninvaihtajan kerroksen tilavuudesta laskettuna vapautti edelleen 3 % kupari-ioneja.
30
Esimerkki 2
Seuraavassa kokeessa puhdistettiin teurastamon jätevettä, joka sisälsi verrattain suuren määrä proteiineja. Käsittelemätön jäteveden pH-arvo säädettiin arvoon 4,6 ja 35 ne proteiinit, jotka voitiin poistaa seostamalla tässä pH-arvossa, poistettiin tässä vaiheessa. Jätevesi suodatettiin 7 70153 sitten ja sille suoritettiin ioninvaihtokäsittely. Pylvääseen pantiin 100 g edellä mainittua ioninvaihtajaa (300 ml kosteana), pylvään korkeus oli 42 cm. Jäteveden läpivirtaus- 2 nopeutena käytettiin arvoa 20 ml/min/cm .
5 Kun 5,2 litraa oli läpäissyt ioninvaihtopylvään eluoi- tiin materiaali 1 M natriumhydroksidilla. Käytettäessä kaksinkertaista määrää natriumhydroksidia ioninvaihtokerroksen tilavuuden suhteen havaittiin, että 96 % sitoutuneista proteiineista vapautui uudestaan. Sitten pestiin 5-kertaisella 10 tilavuusmäärällä vettä ioninvaihtokerroksen tilavuudesta laskettuna, jolloin vapautui lisää 2,5 % sitoutuneista proteiineista .
Seuraavassa taulukossa II on esitetty analyysitulokset 5,2 litran läpivirtausmäärälle.
15
Taulukko II
Proteiinianalyysit teurastamon jätevedestä ennen käsittelyä ja sen jälkeen
Proteiini- Suodatuksen Ionin- 20 saostuksen jälkeen vaihdon- jälkeen_jälkeen_
Proteiinipitoisuus (g/i) 2,62 1,29 0,21 KMN04-luku (g/1) 3400 1900 650

Claims (10)

701 53
1. Menetelmä erikoisesti jäteveden puhdistukseen soveltuvan kationinvaihtajän valmistamiseksi, jolloin selluloo- 5 samateriaalia käsitellään rikkihapolla ja muodostunut reaktio-tuote pestään vedellä, tunnettu siitä, että selluloo-samateriaalina käytetään hienojakoista puunkuorta, ja että hienojakoista puunkuorta käsitellään erillisissä vaiheissa vähintään 5 paino-%:lla, edullisesti 20-40 paino-%:lla al- 10 kalilipeällä, edullisesti natriumhydroksidilla, ja 30-75 paino-%:lla rikkihapolla ja että muodostunut reaktiotuote kunkin vaiheen jälkeen pestään vedellä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kulloinkin käsittely suoritetaan sel- 15 laisella määrällä alkalilipeää ja rikkihappoa, joka peittää hienojakoisen puunkuoren.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsittely alkalilipeällä kestää 0,5-20 tuntia, edullisesti 3-10 tuntia.
4. Patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että käsittely rikkihapolla kestää 0,5-8 tuntia, edullisesti 1-6 tuntia.
5. Patenttivaatimusten 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalilipeällä suoritetun käsittelyn 25 jälkeen pestään pH-arvoon alle 9.
6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rikkihappokäsittelyn jälkeen pestään pH-arvoon yli 3, edullisesti yli 4.
7. Patenttivaatimusten 1-6 mukainen menetelmä, t u n - 30. e t t u siitä, että käytetään 40-70 paino-%:lla, edullisesti 50-65 paino-%:sta rikkihappoa.
8. Patenttivaatimusten 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puunkuorena käytetään havupuun, edullisesti mäntypuun kuorta.
9. Patenttivaatimusten 1-8 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että puunkuori jauhetaan osaskokoon, jonka 9 70153 keskimääräinen läpimitta on 0,5-5 mm, edullisesti 1-3 mm.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukaisella menetelmällä valmistetun kationinvaihtajän käyttö jäteveden puhdistukseen. 70153
FI814089A 1980-12-20 1981-12-18 Foerfarande foer framstaellning av kationbytare och dess anvaendning FI70153C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19803048356 DE3048356A1 (de) 1980-12-20 1980-12-20 Verfahren zur herstellung eines kationenaustauschers und dessen verwendung
DE3048356 1980-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI814089L FI814089L (fi) 1982-06-21
FI70153B FI70153B (fi) 1986-02-28
FI70153C true FI70153C (fi) 1986-09-15

Family

ID=6119868

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI814089A FI70153C (fi) 1980-12-20 1981-12-18 Foerfarande foer framstaellning av kationbytare och dess anvaendning

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4401811A (fi)
EP (1) EP0054777B1 (fi)
JP (1) JPS57127452A (fi)
AT (1) ATE14534T1 (fi)
CA (1) CA1168951A (fi)
DE (2) DE3048356A1 (fi)
DK (1) DK155921C (fi)
FI (1) FI70153C (fi)
NO (1) NO153362C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0491964U (fi) * 1990-12-27 1992-08-11
FR2673549B1 (fr) * 1991-03-07 1994-01-14 Emc Services Support vegetal pour l'adsorption de contaminants en milieu aqueux.
FR2694708B1 (fr) * 1992-08-17 1994-11-04 Emc Services Substrat biologique pour l'adsorption de contaminants en milieu aqueux.

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA882398A (en) 1971-09-28 E. Jorgensen Sven Process for removing proteins and decomposition products from waste water
US2312449A (en) * 1938-10-13 1943-03-02 Res Prod Corp Cationic exchange material
FR899188A (fr) * 1942-08-28 1945-05-23 Emploi de composés du bois, dits absorbants à échange, pour récupérer des métaux à partir de solutions très diluées
SE356735B (fi) * 1970-12-02 1973-06-04 Svenska Cellulosa Ab
US3990969A (en) * 1972-10-04 1976-11-09 Uddeholms Aktiebolag Purification of waste water from sulphate pulp bleaching plants
GB1430621A (en) * 1973-03-02 1976-03-31 Jorgensen S E Ion-exchanger material and method for the treatment of waste water
US3925192A (en) * 1974-08-05 1975-12-09 Us Agriculture Removing heavy metal ions from water
US3944415A (en) * 1974-08-05 1976-03-16 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Agriculture Removing heavy metal ions from water
DK354479A (da) * 1978-10-11 1980-04-12 Pfizer Carboxylerede celluose-ion-byttematerialer fremgangsmaade til deres fremstilling samt deres anvendelse til fjernelse af tungmetalioner fra vandige oploesninger

Also Published As

Publication number Publication date
NO153362B (no) 1985-11-25
US4401811A (en) 1983-08-30
ATE14534T1 (de) 1985-08-15
JPH0240380B2 (fi) 1990-09-11
DE3048356A1 (de) 1982-07-29
CA1168951A (en) 1984-06-12
DE3171619D1 (en) 1985-09-05
JPS57127452A (en) 1982-08-07
EP0054777B1 (de) 1985-07-31
FI814089L (fi) 1982-06-21
DK561381A (da) 1982-06-21
EP0054777A2 (de) 1982-06-30
DK155921B (da) 1989-06-05
FI70153B (fi) 1986-02-28
EP0054777A3 (en) 1982-08-25
DK155921C (da) 1989-10-30
NO153362C (no) 1986-03-05
NO814290L (no) 1982-06-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Rao et al. Sorption of copper (II) from aqueous phase by waste biomass
Matchett et al. Tartrates from grape wastes
JPH0661723B2 (ja) 木材含浸方法
FI70153C (fi) Foerfarande foer framstaellning av kationbytare och dess anvaendning
CN107149927B (zh) 一种改性蚕丝纤维制备重金属吸附材料的方法及其应用
FI69572B (fi) Foerfarande foer rening av avfallsvatten
Mutiara et al. Acid modified jackfruit wood sawdust as biosorbent for the removal of Fe (II) from aqueous solutions
Aliyah Adsorption of lead using rice husk
US5368742A (en) Method of removing toxic resin acids and fatty acids from pulp and paper effluent and other streams
CN110975822A (zh) 一种用于纺织印染废水处理的介孔吸附剂的制备方法
Holub et al. Application of waste materials as potential biosorbents for Cu (II) and Zn (II) removal
JPS5841114B2 (ja) カミパルプハイスイシヨリホウ
RU2195488C2 (ru) Способ обработки виноматериалов
SU1379252A1 (ru) Способ очистки сточных вод от металлов
RU2031854C1 (ru) Способ очистки сточных вод гальванического производства
CA1169735A (en) Process for the production of an anion exchanger, and a use of same
Qian et al. Preparation of the ramulus mori-based adsorbent and its adsorption performance for heavy metals ions
CN113663653B (zh) 一种基于腐化松树皮的共聚物及其制备方法与应用
SU691413A1 (ru) Способ обработки активного ила
SU1646594A1 (ru) Способ очистки сточных вод от соединений шестивалентного хрома
Vian et al. Kraft wastewater cleaning with polymeric adsorbents
RU2313388C1 (ru) Способ получения сорбента для очистки технологических сточных вод от ионов хрома и цинка
RU1801571C (ru) Способ получени сорбента дл очистки сточных вод от меди
SU849984A3 (ru) Способ извлечени ионов т желых металловиз СТОчНыХ ВОд
SU1742216A1 (ru) Способ очистки сточных вод от ионов т желых металлов

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: JORGENSEN, SVEN ERIK