FI66814C - Rotator - Google Patents

Rotator Download PDF

Info

Publication number
FI66814C
FI66814C FI802213A FI802213A FI66814C FI 66814 C FI66814 C FI 66814C FI 802213 A FI802213 A FI 802213A FI 802213 A FI802213 A FI 802213A FI 66814 C FI66814 C FI 66814C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rotator
curved surface
load
support
cylindrical
Prior art date
Application number
FI802213A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI66814B (fi
FI802213A (fi
Inventor
Hans Nilsson
Original Assignee
Forshaga Mek Verk Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forshaga Mek Verk Ab filed Critical Forshaga Mek Verk Ab
Publication of FI802213A publication Critical patent/FI802213A/fi
Publication of FI66814B publication Critical patent/FI66814B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66814C publication Critical patent/FI66814C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/04Auxiliary devices for controlling movements of suspended loads, or preventing cable slack
    • B66C13/08Auxiliary devices for controlling movements of suspended loads, or preventing cable slack for depositing loads in desired attitudes or positions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)

Description

___rrr\ M kuulutusjulkaisu . , Λ . , jSTm ^ ^ utlAcgningsskript 6681 4 C QQ Patentti S.rcn.ietf.y 10 12 1934 ^ T ^ ¢1) K*Jli/lm.CL3 B 66 C 13/08 SUOH I—FINLAND (21) ***»**~,-****μη 802213 (22) Hskwntafitv· — ArwBknlm^n 10.07.80 (23) AMchMM—GUti(iMta<l>f 10.07.80 (41) Twit (hMnW — BWtoff«wcMt 05.03.81
Patentti· j* mkistarlhallltiM ^ new* ocn νΐ|ΐΐιΐπ%/ΐιηνη amokm vv«|b ooi KuiKiiivo pnvnrao (32)(33)(31) «*»" »««χemrtwt 04.09.79
Ruotsi-Sverige(SE) 7907330-0 (71) AB Forshaga Mek. Verkstad, Box 94, 667 00 Forshaga, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Hans Nilsson, Forshaga, Ruotsi-Sverige(SE) (74) Berggren Oy Ab (54) Rotaattori - Rotator
Esillä oleva keksintö kohdistuu sentyyppiseen rotaattoriin, joka on tarkoitettu nostolaitteen kannattamaksi ja toimimaan osaksi nostettavan kuorman ja nostolaitteen välisenä yhdyselimenä, osaksi nivellaitteena, joka mahdollistaa kuorman kiertoliikkeen nostolaitteen suhteen, jolloin rotaattoriin kuuluu ensimmäinen ja toinen osa, jotka on kytketty yhteen ja ovat kiertyviä toistensa suhteen.
Esimerkiksi metsänosturien kahmarit on tavallisesti varustettu tällaisella rotaattorilla, jolloin rotaattoria varten on yleensä sovitettu hydraulimoottori kahmarin kiertoa varten.
Hydraulimoottorikäyttöiset rotaattorit ovat kuitenkin suhteellisen kalliita laitteita, jotka silloinkin, kun niitä käytetään myös muuten hydraulikäyttöisissä nostureissa, vaativat erillisiä hydraulijohtoja, jotka ulottuvat nosturin päähän ja tästä rotaattoriin, sekä ainakin erillisen säätöelimen (venttiililait-teen). Tietysti tarvitaan myös käsisäätöä kahmarin kiertoa varten rotaattorin avulla ottaen huomioon kuorman asennon ja nostu-ripuomijärjestelmän kulma-asennon kuorman suhteen.
2 6681 4
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan rotaattori, johon kuuluu ensimmäinen ja toinen kuormaa kannattava osa, joista ensimmäinen kuormaa kannattava osa on kierrettävissä ympäri toisen kuormaa kannattavan osan suhteen ja sovitettu kuormituksen aikana asettumaan määrättyyn kulma-asentoon toisen osan suhteen ja säilyttämään tämän kulma-asennon.
Tämä tarkoitus on nyt saavutettu keksinnön mukaisella rotaatto-rilla, joka on tunnettu siitä, että mainitut rotaattorin osat on aksiaalisesti rajoitetusti siirtyviksi toistensa suhteen kytketty yhteen tapilla tai muulla elimellä, jossa on kannatus-pinta, jolla ensimmäinen kuormaa kannattava rotaattoriosa lepää käyräpinnan välityksellä, joka on muotoiltu siten, että käyrä-pinta puristuessaan mainitun elimen kannatuspintaa vasten pyrkii kiertämään ensimmäistä rotaattoriosaa määrättyyn kulma-asentoon toisen rotaattoriosan suhteen tai pitämään sen tässä kulma-asennossa.
Keksinnön mukaista rotaattoria voidaan verrata voimakkaaseen leikariin, joka mahdollistaa toisen osan pyörimisliikkeen toisen osan suhteen. Tärkeä ero on kuitenkin, että tällainen suhteellinen pyörimisliike on mahdollinen vain toisen rotaattoriosan samanaikaisen aksiaalisen siirron avulla jompaankumpaan suuntaan toisen rotaattoriosan suhteen, jotta tappi voi liikkua kosketukseen käyräpinnan kanssa käyrän syvimmästä osasta ja vastaavasti takaisin syvimpään osaan, joka on ainoa kohta, jossa tapilla on lepoasento ja johon tappi pyrkii palaamaan painovoiman vaikutuksesta .
Keksinnön mukaisen rotaattorin edullisessa suoritusmuodossa ensimmäiseen rotaattoriosaan kuuluu putkimainen kotelo, jonka ylemmässä pääteosassa on ontto, esim. hylsymäinen elin, jolla on pienempi sisähalkaisija kuin kotelolla ja jonka ontelo on sama-akseli-nen rotaattorin pyörimisakselin kanssa ja jonka alempi reunapin-ta on muodostettu mainituksi käyräpinnaksi. Esimerkiksi hylsymäi-sen elimen ontelossa on siihen siirettävästi ja kierrettävästä laakeroitu rotaattorin toisen osan lieriömäinen osa, joka ulot-'tuu putkimaisen kotelon onteloon ja kannattaa sen sisällä yllä mainittua tappia (tai siihen verrattavaa kannatuselintä), joka toisesta rotaattoriosasta diametraalisesti ulkonevassa pääte-
II
3 6681 4 osissa kannattaa ensimmäistä rotaattoriosaa tämän levätessä tapin pääteosien varassa käyräpintansa diametraalisilla osilla. Ensimmäisen rotaattoriosan kiertoliikkeen mahdollistamiseksi toisen rotaattoriosan suhteen tapilla on pituus, joka on suurempi kuin käyräpinnan sisähalkaisija ja pienempi kuin kotelon sisähalkai-si ja.
Ensimmäisen rotaattoriosan aksiaalisen siirron aikana aksiaalisessa suunnassa, niin että tappi poistuu lepoasennostaan käyrän kahta diametraalisesti sijaitsevaa syvintä osaa vasten, voidaan molempia rotaattoriosia samanaikaisesti kiertää ympäri toistensa suhteen rotaattorin pyörimisakselin ympäri. Käyräpinta on muotoiltu siten, että ensimmäinen rotaattoriosa ympärikierron jälkeen ulkoisen voiman avulla sellaiseen kulma-asentoon, että se riippuu käyräpinnalla toisen rotaattoriosan tapin varassa ja tällä tällöin on käyräpinnan molempien syvimpien, diametraalis-ten osien suhteen siirtynyt asento, pyrkii pyörimisliikkeen aikana palaamaan lepoasentoon painonsa vaikutuksesta, jolloin käyrä-pinnan ja tapin välisen kitkan helposti voittaa painovoima ensimmäisen rotaattoriosan kuormituksen avulla, esim. lisäkuormalli-sen tai -kuormattoman kahmarin paino.
Yksinkertaisimmassa toteutuksessa käyräpinta on muodoltaan pinta, joka saadaan leikkaamalla onton sylinterin seinän pääteosaan kaksi diametraalista V-muotoista lovea, niin että V:n kärjet on suunnattu ylöspäin ja toisen loven leikkauspinnat alhaalla yhtyvät pyöristyksen kautta toisen loven leikkauspintoihin, niin että kaikki leikkauspinnat kaikissa pisteissä sylinterin kehän ympärillä ovat samakulmaiset sylinterin akseliin nähden. Jos leikkauspintojen emäviivat yhtyvät sylinterin akselista lähteviin säteisiin, kuten on asianlaita edullisessa käyrämuodossa, ovat käyräpinnan kaikki emäviivat toisin sanoen vaakasuorat, kun sylinteri sijoitetaan asentoon, jossa sen akseli on pystysuora.
Tämän käyrämuodon ansiosta käyräpinta voi levätä tapin kummankin diametraalisen pääteosan varassa sylinterin seinän koko paksuudessa (toteutuksessa, jossa leikkauspintojen emäviivat ovat suorakulmaiset sylinterin akselia vastaan) tai enemmän. Tapin sijasta voidaan käyttää kahta muuta, rotaattoriosan sylinteri-mäisestä osasta diametraalisesti ulkonevaa kannatuspintaa, joilla 4 6681 4 on käyräpinnan kahden diametraalisen eraäviivan suhteen yhdensuuntaiset emäviivat. Toisen rotaattoriosan kaikissa suhteellisissa kulma-asennoissa toisen suhteen rotaattorin pyörimisakselin ympärillä päästään siis siihen, että kannatuspintoja ja käyräpintaa kuormitetaan mahdollisimman tasaisesti ilman pis-tekuormituksia. Lisäksi selitetty käyräpinta on hyvin yksinkertaisesti muotoiltavissa aiottuun tarkoitukseen.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuviot 1 ja 2 esittävät keksinnön mukaista rotaattoria aksiaalileikkauksena kahtena toistensa suhteen suorakulmaisena leikkauksena, kuvio 3 on perspektiivikuva kuvioiden 1 ja 2 rotaattorista, jolloin alemman rotaattoriosan putkimainen kotelo esitetään läpinäkyvällä seinällä varustettuna sisäosien havainnollistamiseksi.
Kuvioissa 1 ja 2 esitettyyn keksinnön mukaiseen rotaattoriin kuuluu kaksi pääosaa, nimittäin ensimmäinen, alempi rotaattori-osa 1 ja toinen, ylempi rotaattoriosa 2, joista viimeksi mainittu eli toinen rotaattoriosa 2 on ripustettu ensimmäiseen ro-taattöriosaan 1 tapilla 3.
Ensimmäinen rotaattoriosa 1 muodostuu putkimaisesta kotelosta 4, joka on alhaalta suljettu laatalla 5, jonka alasivuun on yhdistetty tankomainen elementti 6, jolla esitetyssä rakenteessa on suorakulmainen poikkileikkaus ja jossa on pari reikiä 7, 8 nostolaitteen, kuten kahmarin ripustusta varten.
Olettaen, että rotaattori on tarkoitettu käytettäväksi nosturin puomin ulkopään ja kahmarin välissä, voi koko rotaattori olla metallia ja on se edullisesti metallia, jolloin kaikki liitokset on voitu saada aikaan hitsaamalla. Kevyitä töitä varten rotaattori voi kuitenkin kokonaan tai osaksi olla muuta ainetta kuin metallia, esim. muovia.
Kotelon 4 ylempään pääteosaan on sijoitettu siihen kiinnitetty hylsymäinen elin 9, jota kuvataan yksityiskohtaisemmin selityksen seuraavassa kappaleessa.
5 6681 4
Ylempi rotaattoriosa 2 muodostuu lieriömäisestä rungosta 10, joka on pyörivästi ja aksiaalisesti siirrettävästi laakeroitu lieriömäisen rungon 9 onteloon 11. Kotelon 4, hylsymäisen elimen 9 ja lieriömäisen rungon 10 pituusakselit yhtyvät toisiinsa ja muodostavat rotaattorin pyörimisakselin. Molemmat rotaattori-osat 1, 2 on kytketty toisiinsa tapilla 3 ja hylsymäisellä elimellä 9 siten, että tappi 3 on tuettu lieriömäisen rungon 10 alapäähän mainitun rungon ulottuessa kotelon 4 sisään ja siten, että hylsymäinen runko 9 lepää tapin varassa alareunallaan, jolla on käyräpinnan 12 muoto.
Sylinterimäinen runko 10 on haarukkamainen ylemmästä pääteosas-taan, ja molemmat haarukan haarat 13 on varustettu sama-akseli-silla rei'illä 14 asennusta varten nosturin .puomin päähän.
Käyräpinta 12, joka on muodostettu kotelon 4 ylempään pääteosaan sijoitetun hylsyn 9 alapäähän, muodostuu kahdesta hylsyn seinän toisiaan vastapäätä sijaitseviin puoliskoihin muodostetusta, pääasiassa tai likipitäen V-muotoisesta lovesta, joiden syvimmät pisteet, ts. lovien lähinnä hylsyn yläpäätä sijaitsevat osat, sijaitsevat yhteisellä halkaisijalla 15.
Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa hylsy 9 lepää tapin 3 varassa hylsyn seinän koko paksuudella hylsyn seinän alemman käy-räprofiloidun kahden diametraalisesti sijaitsevan osan kohdalla, mikä merkitsee sitä, että käyräpinta 12 kaikissa pisteissä hylsyn 9 kehän ympärillä sijaitsee säteillä, jotka lähtevät hylsyn akselista (joka yhtyy rotaattorin pyörimisakseliin 16), ja että käyräpinta 12 kaikissa diametraalisesti sijaitsevissa pisteissä sijaitsee hylsyn halkaisijoilla. Kukin käyräpinnan 12 viiva kohtisuoraan hylsyn 9 tangenttia vastaan on toisin sanoen vaakasuora.
Tämän havainnollistamiseksi on kuvioon 3 piirretty kaksi suhteellisen lähekkäin sijaitsevaa sädettä 17, 17', jotka lähtevät rotaattorin pyörimisakselista 16 ja sijaitsevat toisella 12b käyräpinnan 12 kahdesta puoliskosta 12a, 12b, jotka hylsyn kummallakin vastakkaisella sivulla kohtaavat viivoja 12c, 12d pitkin, jotka sijaitsevat yhteisellä halkaisijalla, jota on kuvioissa 1 ja 2 merkitty numerolla 15.
6681 4 6
Kuvatun käyräpinnan 12 muodostus on suhteellisen helppoa esim. pistohöylällä, jossa on höylän terään yhdistetty pyörösyöttö-pöytä, joka höylän terää aksiaalisesta eteenpäin syötettäessä pyörii ympäri akselin suunnassa, niin että höylän terä neljän-neskierroksen jälkeen saavuttaa käyrän syvimmän osan, minkä jälkeen syöttösuuntaa muutetaan kiertämällä pyörösyöttöpöytää edelleen ympäri neljänneskierroksen verran. Sen jälkeen vaihe toistetaan käyrän työstön loppuun suorittamiseksi 360°:n ympäri.
Kannatustapin 3 levätessä käyräpintaa 12 vasten sen syvimmän osan kohdalla (15 kuvioissa 1 ja 2 ja 12c, 12d kuviossa 3), tappi lepää tietysti käyräpinnan 12 kahta diametraalista emäviivaa pitkin lieriömäisen rungon 10 molemmin puolin.
Tarkasteltaessa kuviota 3, jossa tappi 3 tukeutuu käyräpintaan kuvion 1 lepoasennosta n. 90° siirtyneessä kulma-asennossa, havaitaan helposti, että alempi rotaattoriosa 1 (kotelo 1 hylsyi-neen 9 ja tankoineen 6, joka erotukseksi kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuodosta esitetään lieriömäisenä elementtinä) tulee liukumaan ympäri käyräpinnoilla 12a, 12b myötäpäivään, jos alempi rotaattoriosa 1 on vapaa pyörimään ja jos se on kuormitettu riittävällä painolla käyräpinnan ja tapin välisen kitkan voittamiseksi, ja että tällainen pyörimisliike pysähtyy, kun tappi 3 pääteosillaan ulottuu viivoja 12c, 12d pitkin, joissa käyräpinnan molemmat puoliskot 12a, 12b yhtyvät.
Numerolla 9' merkityt hylsyn 9 seinän alemmat reunaviivat ovat kaarimaiset (ks. kuvio 2). Tämä muoto saadaan aikaan antamalla käyrän 12 leikkausviivojen rajakkaisten, kaarimaisten alempien osien kohdata pyöristyksissä hylsymäisen elimen 9 alapäässä.
Piirustuksissa kuvattua ja yllä selitettyä keksinnön mukaisen rotaattorin suhteellisen yksinkertaista rakennetta pidetään muita parempana kahdesta tärkeästä syystä. Toinen syy on, että rotaat-tori on tässä suoritusmuodossa yksinkertainen valmistaa melko alhaiseen hintaan, ja toinen syy, että rotaattorilla on suuri kuormankannatuskyky.
Haluttaessa rotaattoria voidaan tietysti muunnella, esim. muodostamalla käyräpinta 12 siten,että leikkauspintojen emäviivat ,, 7 6681 4 kohtaavat rotaattorin akselin 16 toisessa kulmassa kuin 90° joko tietyllä kallistumalla sisäänpäin tai tietyllä kallistumalla ulospäin, jossa tapauksessa tapissa 3 on oltava tähän sopivat kartiomaiset pääteosat. Lieriömäisen kannatustapin 3 sijasta voidaan käyttää muuntyyppistä kannatuselintä, jossa on elementistä 10 diametraalisesti ulkonevat kannatuspinnat, joiden ei tarvitse olla pyöreän lieriömäisiä. Kannatuselin 3 voitaisiin esim. vaihtaa kannatuselimeen, jossa on monikulmainen kannatus-pinta tai senmuotoinen kannatuspinta, että kannatuspinnan ja käyräpinnan 12 välille saadaan pintakosketus pikemmin kuin viiva-kosketus. Kitkan pienentämiseksi voidaan ajatella kannatuselimeen laakeroitujen rullien käyttöä tai kitkaa vähentävän aineen käyttöä joko pinnalla 12 tai kannatuselimessä 3 tai näissä molemissa. Tällaiset ja muut lähellä olevat muunnelmat kuuluvat tietysti keksinnön puitteisiin.
Seuraavassa esitetään esimerkki keksinnön mukaisen rotaattorin käytöstä tavanomaisen, ajoneuvon kannattaman nosturin ja kahmarin välissä.
Kahmari, jonka paino lepää tapin 3 varassa (kuviot 1-3), oletetaan ripustetuksi (mikä on normaalia) tietyllä siirtymällä tasa-painokeskuksen suhteen, niin että kahmarin toinen varsi yltää maahan (tai kuormaan) ennen toista vartta. Edelleen oletetaan, että keksinnön mukainen rotaattori on ripustettu sellaiseen kulma-asentoon, että kahmari ollessaan vapaasti ripustettuna rotaattoriin pyrkii kääntämään numerolla 1 merkittyä rotaattorin osaa sellaiseen kulma-asentoon nosturin puomin suhteen, että kahmarilla tartutun kuorman pituussuunta yhtyy nosturin varren pituussuuntaan.
Jos nyt on tarkoitus tarttua puutavaraan ja nostaa sitä ja puutavara sijaitsee pituussuunnallaan suorakulmaisesta nosturin vartta vastaan ja siis väärässä asennossa kahmarin normaalin lepo-asennon suhteen, kahmari voidaan viedä toivottuun asentoon laskemalla nosturin puomi alas, niin että kahmarin toinen varsi yltäni kuormaan, minkä jälkeen nosturin vartta käännetään hieman kahmarin kiertämiseksi ympäri oikeaan asentoon kuormaan tarttumista varten. Kun kuorma sen jälkeen nostetaan, kahmari käännetään välittömästi rotaattorin lepoasentoon, ts. niin että kuorman 8 6681 4 pituussuunta yhtyy nosturin puomin pituussuuntaan. Kun kuorma on laskettava alas pylväiden rajoittamaan kuormatilaan, esim. ajoneuvoon, kuorma viedään pylväitä kohti kuorman kääntämiseksi oikeaan asentoon alaslaskua varten. Purkauksen aikana kuorma-tilasta kuormaan tartutaan vähäisellä siirtymällä painopistekes-kuksesta, niin että kuorma nostettaessa kallistuu, mikä helpottaa kuorman uloskääntöä nosturin puomin avulla. Sen jälkeen puutavara lasketaan alas esim. maahan sijoitusta varten. Koska puutava-ranipun toinen pää ensin yltää maahan, voidaan puutavara ja kah-mari sen jälkeen kääntää haluttuun asentoon kääntämällä nosturin puomia, esim. puutavaran sijoittamiseksi suorakulmaiseen asentoon ajoneuvon suhteai. On huoamttava, ettei puutavaran sijoitus ajoneuvon viereen jopa välimatkan päähän nosturin kääntökeskuksesta ja mihin kulma-asentoon tahansa nosturin ulottuman puitteissa aiheuta mitään vaikeuksia.
Tästä esimerkistä käy ilmi, että erityisen helppoa on kääntää pitkiä kuormia mihin tahansa toivottuun kulma-asentoon kuormauksen ja purkauksen aikana nosturin avulla, jossa on keksinnön mukaiseen rotaattoriin ripustettu kahmari. Samoin käy selville, että kahmari kuormineen voidaan automaattisesti kääntää edullisimpaan kulma-asentoon ajoneuvon kannattaman nosturin puomin suhteen, yleensä yhdensuuntaisesti ajoneuvon pituussuunnan kanssa, koska rotaattori pyrkii palaamaan lepoasentoon heti, kun kahmari ja kuorma riippuvat vapaasti käännettävässä asennossa.
II

Claims (6)

6681 4 9
1. Rotaattori, joka on tarkoitettu nostolaitteen kannattamaksi ja toimimaan osaksi nostettavan kuorman ja nostolaitteen välisenä yhdyselimenä, osaksi nivellaitteena, joka mahdollistaa kuorman kiertoliikkeen nostolaitteen suhteen, jolloin rotaattoriin kuuluu ensimmäinen ja toinen osa, jotka on kytketty yhteen ja ovat kiertyviä toistensa suhteen, tunnettu siitä, että mainitut rotaattorin osat (1, 2) on aksiaalisesti rajoitetusti siirtyviksi toistensa suhteen kytketty yhteen tapilla tai muulla elimellä (3), jossa on kannatuspinta, jolla ensimmäinen kuormaa kannattava ro-taattoriosa (1) lepää käyräpinnan (12) välityksellä, joka on muotoiltu siten, että käyräpinta puristuessaan mainitun elimen (3) kannatuspintaa vasten pyrkii kiertämään ensimmäistä rotaattori-osaa (1) määrättyyn kulma-asentoon toisen rotaattoriosan (2) suhteen tai pitämään sen tässä kulma-asennossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rotaattori, tunnettu siitä, että se on sovitettu kuormaa nostettaessa mahdollistamaan ensimmäisen rotaattoriosan (1) pyörimisliikkeen jompaankumpaan kahdesta vastakkaisesta pyörimissuunnasta ainoastaan sen samanaikaisella aksiaalisella siirtymisellä toisen rotaattoriosan (2) suhteen sen ansiosta, että käyräpinta (12) käsittää kaksi samanlaista, symmetrisesti ja diametraalisesti toistensa suhteen muodostettua pintaosaa (12a, 12b), joiden vastakkaiset päät yhtyvät toisiinsa kahdessa ensimmäisen rotaattoriosan kehällä diametraalisesti sijaitsevassa kohdassa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rotaattori, tunnettu siitä, että käyräpinta (12) on muodostettu onton kappaleen (9) alapäähän, jossa kappaleessa on lieriömäinen ontelo, joka on sama-akselinen rotaattorin pyörimisakselin (16) kanssa ja jonka läpi toinen rotaattoriosa (2) ulottuu onteloon aksiaalisesti siirret-tävästi ja pyörivästi laakeroidulla lieriömäisellä osalla, ja että kannatuspinnalla varustettuun kannatuselimeen (3) kuuluu kaksi toistensa suhteen toisen rotaattoriosan (2) lieriömäisestä osasta ulkonevaa ja onton rungon (9) käyräpinnan (12) alla sijaitsevaa kannatuspintaa, joiden varaan ensimmäinen rotaattoriosa (1) on tuettu käyräpintansa (12) välityksellä. _, -- r __ΐ- ΙΟ 6681 4
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen rotaattori, tunnet-t u siitä, että käyräpinta (12) on muodostettu siten, että onton kappaleen (9) toiseen, alempaan pääteosaan on muodostettu kaksi toistensa suhteen diametraalisesti sijaitsevaa leikkausta, joita kumpaakin rajoittavat kappaleen emäviivan kummallakin puolella sijaitsevat yhdenmuotoiset käyräpinnat (12a, 12b), joiden toisiinsa yhtyminen muodostaa kaksi diametraalista, lähinnä kappaleen vastakkaista, ylempää päätä sijaitsevaa käyräpinnan (12) syvintä osaa, kun taas käyräpinta kahdessa mainittuihin syvempiin osiin (12c, 12d) nähden 90° kulmaan siirretyssä kohdassa (9') muodostaa kaksi kappaleen alapäässä sijaitsevaa bistabiilia tukipintaa kannatuselimelle (3) niin, että tämä puristuessaan käyräpintaa vasten kaikissa asennoissa paitsi käyräpinnan diametraalisesti sijaitsevien syvimpien kohtien kohdalla pyrkii molempien rotaattoriosien kiertyessä toistensa suhteen siirtymään lepoasentoon käyräpinnan molempia diametraalisia, syvimpiä osia vasten.
5. Patenttivaatimusten 3 ja 4 mukainen rotaattori, tunnettu siitä, että tapin tai kannatuselimen (3) diametraalisesti sijaitsevat tukipinnat on muotoiltu siten onton kappaleen (9) käyräpinnan (12) suhteen, että käyräpinta aina kahdessa diametraalisessa kohdassa tukeutuu tukipintoihin ainakin lieriömäisen kappaleen (9) koko seinän paksuudella kummassakin kohdassa .
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rotaattori, tunnettu siitä, että ontossa kappaleessa (9) on lieriömäinen ulompi kehäpinta ja että ensimmäiseen rotaattoriosaan (1) kuuluu onton kappaleen (9) lisäksi lieriömäinen kotelo (4), jonka ylempään pääteosaan lieriömäinen kappale (9) on sijoitettu ja kiinnitetty, ja kotelon (4) alapäähän yhdistetty laite (6), jossa ** on elimet (7, 8) kuormaa kannattavaan elimeen, kuten kahmariin yhdistämistä varten, ja että toinen rotaattoriosa (2) ulottuu ylöspäin lieriömäisestä kappaleesta (9) ja siinä on elimet (14) nosturin puomiin yhdistämistä varten. 11 6681 4
FI802213A 1979-09-04 1980-07-10 Rotator FI66814C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7907330 1979-09-04
SE7907330A SE417699B (sv) 1979-09-04 1979-09-04 Rotator avsedd att uppberas av en lyftanordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802213A FI802213A (fi) 1981-03-05
FI66814B FI66814B (fi) 1984-08-31
FI66814C true FI66814C (fi) 1984-12-10

Family

ID=20338740

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802213A FI66814C (fi) 1979-09-04 1980-07-10 Rotator

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI66814C (fi)
SE (1) SE417699B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI66814B (fi) 1984-08-31
FI802213A (fi) 1981-03-05
SE417699B (sv) 1981-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4570987A (en) Swivel eyebolt
KR100684296B1 (ko) 타워 크레인의 마스트헤드 장착방법 및 장치
US3871685A (en) Device for statilization of an appliance
KR20210040089A (ko) 요소를 뒤집기 위한 관형 요소의 외부 단부에 연결을 위한 커플링 도구
JPH05229779A (ja) 遠隔操作つき駆動化荷物係合装置
JP2020533255A (ja) 傾斜可能な第1のマスト上方部を伴う第1のマストを備えるクレーン
FI66814C (fi) Rotator
EP3466863B1 (fr) Grue à flèche relevable avec dispositif de verrouillage de la flèche en configuration relevée
WO2002004336A1 (fr) Grue avec fleche articulee
US3035711A (en) Hydraulic pillar-type rotary cranes, particularly for motor trucks
FI108026B (fi) Vipuvarsinosturi
CN114671336A (zh) 火箭起竖装置
US4042306A (en) Controllable connecting apparatus
KR920001090B1 (ko) 지브크레인의 지브신장 및 절첩기구
BRPI0711454A2 (pt) guindaste de elevação móvel com acessório de melhoria de elevação
CN210236915U (zh) 起重机
US2846082A (en) Mobile slewing crane with jib
JP6540653B2 (ja) 作業機械におけるシリンダ固定装置、および、作業機械におけるシリンダ固定方法
CN211004270U (zh) 一种可折叠的起重机
EP0407359A1 (en) A platform set for a mobile elevator
WO2022264497A1 (ja) バックストップ
EP3029409B1 (fr) Tourelleau pour arme de petit calibre
KR102605424B1 (ko) 소형 크레인
CN215515657U (zh) 一种物料搬运装置
SU1344728A1 (ru) Устройство дл предотвращени запрокидывани стрелы грузоподъемного крана

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AB FORSHAGA MEKANISKA VERKSTAD