FI65442C - Foerfarande foer framstaellning av n-vinylamidpolymerer - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av n-vinylamidpolymerer Download PDF

Info

Publication number
FI65442C
FI65442C FI792116A FI792116A FI65442C FI 65442 C FI65442 C FI 65442C FI 792116 A FI792116 A FI 792116A FI 792116 A FI792116 A FI 792116A FI 65442 C FI65442 C FI 65442C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
vinyl
carbon atoms
initiator
hydrocarbon
compound
Prior art date
Application number
FI792116A
Other languages
English (en)
Other versions
FI792116A (fi
FI65442B (fi
Inventor
Wilfried Eichhorn
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI792116A publication Critical patent/FI792116A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65442B publication Critical patent/FI65442B/fi
Publication of FI65442C publication Critical patent/FI65442C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F26/00Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by a single or double bond to nitrogen or by a heterocyclic ring containing nitrogen
    • C08F26/02Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by a single or double bond to nitrogen or by a heterocyclic ring containing nitrogen by a single or double bond to nitrogen

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)

Description

2 65442
Keksinnön tehtävänä on sellaisen parannetun menetelmän kehittäminen N-vinyyliamidipolymeerien valmistamiseksi, jolla ei esiinny tunnetun menetelmän haittoja ja joka mahdollistaa N-vinyyliamidipolymeerien synteesin pienellä jäännösmonomeeripitoisuudella.
Keksinnön kohteena on menetelmä N-vinyyliamidipolymeerien valmistamiseksi polymeroimalla tertiäärinen N-vinyylikarboksyyli-happoamidi, jonka kaava on (I) CH0 = CH - N - CO - R1 (I) 2 ά2 jossa R3" on vetyatomi tai 1-20 hiiliatomia sisältävä hiilivety-2 ryhmä ja R tarkoittaa 1-20 hiiliatomia sisältävää alkyyyli-ryhmää, joka voi olla substituoitu täysin alkyloidulla amino-ryhmällä, mahdollisesti yhdessä kopolymerointikykyisen olefiini-sesti tyydyttämättömän yhdisteen kanssa, inertin alifaattisen hiilivedyn läsnäollessa lämpötilassa 0-150°C ja radikaalisesti vaikuttavien initiaattoreiden läsnäollessa.
Keksinnölle on tunnusomaista, että polymerointi suoritetaan (a) initiaattorin läsnäollessa, joka normaaliolosuhteissa on monomeeriseen N-vinyylikarboksyylihappoamidiin liukeneva ja käytettyyn hiilivetyyn liukenematon, ja (b) initiaattorin läsnäollessa, joka normaaliolosuhteissa on liukeneva käytettyyn hiili-vetyyn.
2
Kaavan I mukaisen yhdisteen alkyyliradikaali R voi olla substituoitu sellaisella täydellisesti alkyloidulla aminoryhmäl-lä, jonka alkyyliryhmät sisältävät edullisesti kulloinkin 1-4 hiiliatomia. R^" merkityksensä hiilivety ryhmä voi olla alifaatti-nen, sykloalifaattinen tai aromaattinen ryhmä, edullinen on 1-6 hiiliatomia sisältävä alkyyliryhmä.
Keksinnön mukaan käytettyjä N-vinyylikarboksyylihappo-amideja ovat esimerkiksi N-vinyyli-N-alkyyliformamidi, N-vinyyli-N-alkyyliformamidi, N-vinyyli-N-alkyyli-asetamidi, N-vinyyli-N-alkyyli-propionamidi, N-vinyyli-N-alkyyli-butyyriamidi ja N-vinyyli-N-alkyyli-isobutyyriamidi, jolloin alkyyliryhmä on kulloinkin edullisesti metyyli-, etyyli-, propyyli-, isopropyyli-tai tert.butyyliryhmä.
65442 N-vinyylikarboksyylihappoamidin valmistus tapahtuu tunnettujen menetelmien mukaan, esim. saattamalla N-substituoidut karbok-syylihappoamidit reagoimaan asetyleenin kanssa nestefaasissa lämpötilassa välillä 90-300°C emäksisten katalysaattorien avulla, esim. alkalimetallien ja yllämainittujen amidien alkalimetallryhdisteiden kanssa (vrt. DE-kuulutusjulkaisu 11 76 124 = US-patentti-julkaisu 33 24 177).
Keksinnön mukainen menetelmä soveltuu myös N-vinyylikarbok-syylihappoamidikopolymeerien valmistamiseen. Komonomeereiksi soveltuvat ennen kaikkea olefiinisesti tyydyttämättömät kaavan (II) mukaiset yhdisteet - ir H2C" C( (XI)
V
jossa R3 on vetyatomi tai metyyliryhmä ja R^ tarkoittaa 1-4 hiili-atomia sisältävää alkyyliryhmää, 1-4 hiiliatomia sisältävää alkoksi-ryhmää, 2-18, edullisesti 2-10 hiiliatomia sisältävää alkyylikarbok-siryhmää, nitriiiiryhmää, aminokarbonyyliryhmää, halogeeniatomia, edullisesti klooriatomia tai 2-12, edullisesti 2-9 hiiliatomia sisältävää alkoksikarbonyyliryhmää.
Soveltuvia komonomeerejä ovat erikoiset! (a) olefiinit, esim. etyleeni, propyleeni ja isobutyleeni, (b) vinyylieetterit, esim. vinyylimetyylieetteri, vinyylietyylieetteri ja vinyyli-n-butyyli-eetteri, (c) alifaattisten monokarboksyylihappojen vinyyliesterit, esim. vinyyliasetaatti, vinyylipropionaatti, vinyylibutyraatti, vinyyliauraatti ja vinyylidekanaatti, (d) akryylinitriili ja metak-ryylinitriili,(e) akryyliamidi ja metakryyliamidi, (f) vinyyliha-logenidit, esim. vinyylikloridi, (g) yksiarvoisten alkanolien ak-ryylihappoesterit, esim. metyyliakrylaatti, etyyliakrylaatti, butyy-liakrylaatti ja 2-etyyliheksyyliakrylaatti, sekä (h) yksiarvoisten alkanolien metakryylihappoesterit, esim. metyylimetakrylaatti, etyy-limetakrylaatti, butyylimetakrylaatti, heksyylimetakrylaatti, oktyylimetakrylaatti ja 2-etyyliheksyylimetakrylaatti. Samoin soveltuvia ovat erikoisesti 2-10, edullisesti 3-8 hiiliatomia sisältävien yksiarvoistenalkanolien maleiinihappodiesterit ja fumaarihappo-diesterit, esim. dibutyylimaleinaatti,diheksyylimaleinaatti, diok- 4 65442 tyylimaleinaatti, dibutyylifumaraatti, diheksyylifumaraatti ja dioktyylifumaraatti.
Keksinnön mukaan käytetty inertti alifaattinen hiilivety on tavallisesti lineaarinen tai haaroittunut, 3-20, edullisesti 4-10 hiiliatomia sisältävä aikaani, esim. jokin propaani, butaani, pentaani, heksaani, heptaani, oktaani, nonaani tai dekaani. Hiilivedyn painosuhde monomeeriin on välillä 20:1 - 0,5:1, edullisesti välillä 10:1 - 1:1.
Keksinnön oleellinen tuntomerkki on kahden initiaattorin käyttö, joista toinen normaaliolosuhteissa on monomeeriseen N-vinyyli-karboksyylihappoamidiin liukeneva ja kulloinkin käytettyyn hiilivetyyn (KW) liukenematon, (b) toisen sitävastoin pitää iormaaliolo-suhteissä olla käytettyyn hiilivetyyn liukeneva. Tällöin on periaatteessa merkityksetöntä, mihin kemialliseen yhdisteluokkaan KW-liu-kenematon ja KW-liukeneva initiaattori kuuluvat.
Monomeeriliukoisena ja KW-liukenemattomana initiaattorina käytetään yleensä alifaattista atsoyhdistettä tai orgaanista pe-roksiyhdistettä. Esimerkkejä tähän ovat erikoiset! atsodi-isovoi-happonitriili, atso- f, '^-bis(4-syaanivaleriaanahappo) ja atsodi-karboksyyliamidi.
KW-liukenemattoman initiaattorin määrä on 0,1 - 4, edullisesti 0,2 - 2 painoprosenttia (laskettuna kokonaismonomeerimäärästä).
KW-liukoisena initiaattorina toimii erikoiset! orgaaninen per-oksiyhdiste, edullisesti peroksihapon esteri. Erikoisen soveltuvia ovat 3-8, edulliset! 3 tai 4 hiiliatomia sisältävien haaroittuneit-ten alkanolien esterit perhiilihapon tai yksiemäksisen alifaattisen perkarboksyylihapon kanssa, joka sisältää 4-12, edullisesti 4-8 hiiliatomia. Esimerkiksi on tässä mainittava di-isopropyyliperkar-bonaatti, di-t-butyyliperkarbonaatti, bis(2-etyyliheksyyli)-perkar-bonaatti, isopropyyliperisobutyraatti, t-butyyliperisobutyraatti, isopropyyliperpivalaatti, t-butyyliperpivalaatti, isopropyyliperokto-aatti ja t-butyyliperoktoaatti sekä dilauroyyliperoksidi ja dibent-solyyiperoksidi. KW-liukoisen initiaattorin määrä on 0,02 - 2,0, edullisesti 0,1-1,0 painoprosenttia (laskettuna kokonaismonomeerimäärästä) .
Keksinnön mukainen saostuspolymerointi suoritetaan tavallisesti lämpötilassa välillä 0-150°C, edullisesti välillä 40-120°C.
5 65442
Inertin kaasun, esim. typen tai jalokaasujen, kuten argon, käyttö on tarkoituksenmukaista.
Säätelijän käyttö ei ole pakottavan välttämätöntä, mutta mahdollisesti suositeltavaa. Säätelyaineiksi soveltuvat alifaattiset merkaptaanit, alemmat alifaattiset aldehydit ja ennen kaikkea orgaaniset peroksidit, jotka eivät vaikuta annetuissa reaktio-olosuhteissa initiaattoreina, erikoisesti 4-6 hiiliatomia sisältävät alifaattiset merkaptaanit, esim. n-butyylimerkaptaani, t-butyylimerkap-taani ja n-dodekyylimerkaptaani, edelleen alifaattiset 2-4 hiiliatomia sisältävät aldehydit, esim. asetaldehydi, propionihaldehydi ja butyyrialdehydi, sekä t-butyylihydroperoksidi.
Keksinnön mukainen edullinen suoritusmuoto on se, jossa ensin pääosa, edullisesti 60-80 paino-%, inertistä alifaattisesta hiilivedystä panostetaan reaktioastiaan ja lämmitetään polymerointi-lämpötilaan, sitten annostellaan lisäksi N-vinyylikarboksyylihappo-amidi - mahdollisesti yhdessä komonomeerin kanssa - yhdessä jäljellä olevan määrän, edullisesti 40 - 20 paino-%, inerttiä alifaat-tista hiilivetyä ja KW-liukenematonta initiaattoria kanssa sekä mahdollisesti säätelijäaineen lanssa jatkuvasti sekoittaen aluksi panostettua hiilivetyä, senjälkeen lisätään KW-liukoinen initiaattori ja lopulta suoritetaan polymerointi loppuun jälkilämmityksen avulla.
Polymerointireaktion päätyttyä reaktioseos jäähdytetään huoneen lämpötilaan ja saostunut polymeeri, joka saadaan jauheena tai rakeisessa muodossa, eristetään ja kuivataan. Eristäminen tapahtuu edullisesti suodattamalla ja kuivaaminen korotetussa lämpötilassa, edullisesti lämpötilassa välillä 90 - 120°C, mahdollisesti inertin kaasun ilmakehässä.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saadut polymeerit soveltuvat suojakolloideiksi ja dispergointiaineiksi emulsio- tai suspensio-polymerointeihin sekä paksuntimeksi ja tekstiiliapuaineeksi.
Seuraavat esimerkit kuvaavat esimerkkiä ja osoittavat edut verrattuna tekniikan tasoon joka on todettavissa vertailuesimerkeistä. Kaikki prosentit on ilmoitettu painosta, ellei toisin ole ilmoitettu. Jäännösmonomeeripitoisuudet määritetään kulloinkin kaasukromatogra-fisesti.
6 65442
Esimerkki 1
Typellä huuhdeltuun 1 litran sekoitusautoklaaviin, joka on varustettu lämmitys- ja jäähdytysvaipalla, panostetaan 390 g n-heksaania ja lämmitetään se sekoittaen 90°C lämpötilaan.Sitten annostellaan 3 h kuluessa seos, joka sisältää 155 g N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia, 12 g bis(2-etyyliheksyyli)maleinaattia, 135 g n-heksaania, 0,7 g atsodi-isovoihapponitriiliä ja 0,4 g t-butyyli-hydroperoksidia. Kun seuraavaksi on lisätty 1,2 g t-butyyliperokto-aattia, liuotettuna 20 g:aan n-heksaania, pidetään reaktioseos jälki-polymerointia varten vielä 3 h ajan 90°C lämpötilassa. Sen jälkeen jäähdytetään autoklaavin sisältö huoneen lämpötilaan ja hienorakei-nen kopolymeeri eristetään suodattamalla seos. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 42 % n-heksaania ja 0,8 % monomeeristä N-vinyyli-N-meyyli-asetamidia . 30 minuutin kuivauksen jälkeen 110°C:ssa sisältää melko hajuton kopolymeeri vielä 1,8 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Esimerkki 2
Esimerkki 1 toistetaan, kuitenkin t-butyyliperoktoaatin määrä on vain 0,6 g. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 37 % n-heksaania ja 1,3 % monomeeristä N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälkeen melko hajuton kopolymeeri sisältää vielä 2,6 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Esimerkki 3
Esimerkki 1 toistetaan, kuitenkin t-butyyliperoktoaatin tilalla käytetään di-isopropyyliperkarbonaattia ja lämpötila jälki-polymeroinnin aikana on 90°C asemesta nyt 70°C. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 46 % n-heksaania ja 1,0 % monomeeristä N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälkeen melko hajuton kopolymeeri sisältää vielä 2,3 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Esimerkki 4
Esimerkki 1 toistetaan, kuitenkin käytetään t-butyyliperoktoaatin asemesta nyt t-butyyliperpivalaattia ja lämpötila jälkipolyme-roinnin aikana on 90°C asemesta nyt 80°C. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 38 % n-heksaania ja 1,2 % monomeeristä N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälkeen sisältää melko hajuton kopolymeeri vielä 2,5 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
65442
Vertailuesimerkki 1
Esimerkki 1 toistetaan, kuitenkin käytetään 1,2 g t-butyyli-peroktoaatin liuoksen 20 g:ssa n-heksaania asemesta nyt suspensiota, joka sisältää 1,2 g atsodi-isovoihapponitriiliä 20 g:ssa n-heksaania. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 40 % n-heksaania ja 3,9 % monomeeristä N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälkeen sisältää voimakkaan hajuinen kopolymeeri vielä 6,3 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyliasetamidia.
Vertalluesimerkki 2
Esimerkki 1 toistetaan, kuitenkin käytetään 1,2 g t-butyyli-peroktoaatin liuoksen 20 g:ssa n-heksaania asemesta nyt liuosta, joka sisältää 1,2 g atsodi-isovoihapponitriiliä 10 g:ssa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 36 % n-heksaania ja 3,7 % monomeeristä N-vinyyli-metyyliasetamidia. Kuivauksen jälkeen voinakkasn hajuinen kopolymeeri sisältää vielä 6 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Esimerkki 5
Typellä huuhdeltuun 1 litran autoklaaviin, joka on varustettu lämmitys- ja jäähdytysvaipalla, panostetaan 390 g n-heptaa-nia ja 6 g 2-etyyliheksyyliakrylaattia ja panos lämmitetään sekoittaen 90°C lämpötilaan. Sitten annostellaan lisäksi 3 h kuluessa seos, joka sisältää 155 g N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia, 135 g n-heptaania ja 0,6 g atsodi-isovoihapponitriiliä. Kun seuraavaksi on lisätty 1,0 g t-butyyliperoktoaattia, liuotettuna 20 g:aan n-heptaania, pidetään reaktioseos jälkipolymerointia varten vielä 3 h ajan 90°C lämpötilassa. Sitten autoklaavin sisältö jäähdytetään huoneen lämpötilaan ja jauhemuotoinen kopolymeeri eristetään seoksesta suodattamalla. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 49 % n-heptaania ja 0,9 % N-vinyyli-N-metyli-asetamidia. 30 minuutin kuivauksen jälkeen 110°C:ssa sisältää melko hajuton kopolymeeri vielä 1,9 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Esimerkki 6
Esimerkki 5 toistetaan, kuitenkin ilman 2-etyyliheksyyliakrylaattia, t-butyyliperoktoaatin asemesta käytetään nyt t-butyyliperpi-valaattia ja lämpötila jälkipolymeroinnin aikana on 90°C asemesta nyt 80°C. Kostea N-vinyyli-N-metyyli-asetamidi-homopolymeeri sisältää vielä 43 % n-heptaania ja 1,4 % jäännösmonomeeriä. Kuivauksen jälkeen sisältää melko hajuton polymeeri vielä 2,8 % haihtuvia aine- 8 65442 osia, pääasiassa jäännösmonomeeriä.
Vertailuesimerkki 3
Esimerkki 5 toistetaan, kuitenkin ilman t-butyyliperokto-aattiliuoksen lisäystä. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 44 % n-heptaania ja 3,0 % monomeeristä N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälteen sisältää voimakkaan hajuinen kopolymeeri vielä 6,1 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Vertailuesimerkki 4
Esimerkki 5 toistetaan, kuitenkin käytetään t-butyylipero.kto-aattiliuoksen asemesta nyt 4,0 g 30-%:sta 4,4-atso-bis(4-syaanovale-riaanahapon) natriumsuolan vesiliuosta. Kostea kopolymeeri sisältää vielä 41 % n-heptaania, 1,6 % vettä ja 2,9 % N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia. Kuivauksen jälkeen voimakkan hajuinen kopolymeeri sisältää vielä 6,6 % haihtuvia aineosia, pääasiassa N-vinyyli-N-metyyli-asetamidia.
Yllämainittujen keksinnön mukaisten esimerkkien ja vertailu-esimerkkien tulokset on kerätty seuraavaan taulukkoon.
Esimerkki KW-liukoinen Virna *-ρΐ- Haihtuvia osia initiaattori toisuus kos- kuivassa polymee- teassa poly- rissa (%) meerissa(%) 1 t-butyyliperok- toaatti 0,8 1,8 2 t-butyyliperokto- aatti 1,3 2,6 3 Di-isopropyyliper- karbonaatti 1,0 2,3 4 t-butyyliperpiva- valaatti 1,2 2,5
Vertailu 1 - 3,9 6,3
Vertailu 2 - 3,7 6 5 t-butyyliperokto- aatti 0,9 1,9 6 t-butyyliperavalaatti 1,4 2,8
Vertailu 3 - 3,0 6,1
Vertailu 4 - 2,9 6,6 x VIMA = N-vinyyli-N-metyyli-asetamidi

Claims (5)

9 65442
1. Menetelmä N-vinyyliamidipolymeerien valmistamiseksi polymeroimalla tertiäärinen N-vinyylikarboksyylihappoamidi, jonka kaava on (I) CK = CH - N - CO - R1 (I) 1 1 2 R jossa R^ on vetyatomi tai 1-20 hiiliatomia sisältävä hiilivetyryh-2 mä ja R tarkoittaa 1-20 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää, joka voi olla substituoitu täysin alkyloidulla aminoryhmällä, mahdollisesti yhdessä kopolymerointikykyisen olefiinisesti tyydyttämättömän yhdisteen kanssa, inertin alifaattisen hiilivedyn läsnäollessa lämpötilassa 0-150°C ja radikaalisesti vaikuttavien initiaattoreiden läsnäollessa, tunnettu siitä, että polymerointi suoritetaan (a) initiaattorin läsnäollessa, joka normaaliolosuhteissa on mono-meeriseen N-vinyylikarboksyylihappoamidiin liukeneva ja käytettyyn hiilivetyyn liukenematon, ja (b) initiaattorin läsnäollessa, joka normaaliolosuhteissa on liukeneva käytettyyn hiilivetyyn.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että initiaattorina (a) käytetään alifaattista atsoyhdistettä tai peroksiyhdistettä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että initiaattorina (b) käytetään alifaattista atsoyhdistet-tä tai peroksiyhdistettä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peroksiyhdisteenä käytetään peroksihapon esteriä.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että peroksiyhdisteenä käytetään haaraketjuisen 3-8 hiili-atomia sisältävän alkanolin esteriä perhiilihapon kanssa tai yksi-emäksisen alifaattisen 1-12 hiiliatomia sisältävän perkarboksyyli-hapon.
FI792116A 1978-07-06 1979-07-04 Foerfarande foer framstaellning av n-vinylamidpolymerer FI65442C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19782829652 DE2829652A1 (de) 1978-07-06 1978-07-06 Verfahren zur herstellung von n- vinylamid-polymeren
DE2829652 1978-07-06

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792116A FI792116A (fi) 1980-01-07
FI65442B FI65442B (fi) 1984-01-31
FI65442C true FI65442C (fi) 1984-05-10

Family

ID=6043668

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792116A FI65442C (fi) 1978-07-06 1979-07-04 Foerfarande foer framstaellning av n-vinylamidpolymerer

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4277592A (fi)
EP (1) EP0007046B1 (fi)
JP (1) JPS5512184A (fi)
AT (1) ATE326T1 (fi)
AU (1) AU530332B2 (fi)
BR (1) BR7904254A (fi)
CA (1) CA1150447A (fi)
DD (1) DD144782A5 (fi)
DE (2) DE2829652A1 (fi)
DK (1) DK283379A (fi)
ES (1) ES482095A1 (fi)
FI (1) FI65442C (fi)
MX (1) MX153174A (fi)
NO (1) NO792241L (fi)
PT (1) PT69880A (fi)
ZA (1) ZA793384B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3025372A1 (de) * 1980-07-04 1982-01-28 Behringwerke Ag, 3550 Marburg Mittel zum nachweis peroxidatisch wirksamer substanzen und verwendung von polyvinylmethylacylamid in einem solchen
US4500437A (en) * 1980-12-15 1985-02-19 Cassella Aktiengesellschaft Water soluble copolymers for use in fracture-acidizing of wells
US4551513A (en) * 1980-12-15 1985-11-05 Cassella Aktiengesellschaft Water soluble copolymers
JPS58219205A (ja) * 1982-06-14 1983-12-20 Nitto Chem Ind Co Ltd アクリルアミド重合体の製造法
DE3423446A1 (de) * 1984-06-26 1986-01-02 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Wasserloesliche terpolymere, verfahren zu deren herstellung und verwendung als klebstoff
DE3445093A1 (de) * 1984-12-11 1986-06-19 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Hydrophile copolymere, deren verwendung als biomedizinische materialien und hieraus hergestellte kontaktoptische gegenstaende
DE3445094A1 (de) * 1984-12-11 1986-06-19 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Weiche kontaktoptische gegenstaende
DE3534273A1 (de) * 1985-09-26 1987-04-02 Basf Ag Verfahren zur herstellung von vinylamin-einheiten enthaltenden wasserloeslichen copolymerisaten und deren verwendung als nass- und trockenverfestigungsmittel fuer papier
JPH07116551B2 (ja) * 1986-01-30 1995-12-13 大同特殊鋼株式会社 浸炭用鋼
JP2724456B2 (ja) * 1987-02-25 1998-03-09 マツダ株式会社 鋼部材の浸炭窒化方法
JP2624337B2 (ja) * 1989-08-24 1997-06-25 日本精工株式会社 転がり軸受
US5155193A (en) * 1990-07-02 1992-10-13 Xerox Corporation Suspension polymerization processes
US5892115A (en) * 1996-01-16 1999-04-06 Showa Denko Kabushiki Kaisha Highly polymerizable N-vinylcarboxylic acid amide and production process thereof
DE19630977A1 (de) 1996-07-31 1998-02-05 Basf Ag Wasserlösliche Polymerisate und deren Verwendung in kosmetischen Formulierungen

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE621116A (fi) * 1961-08-07 1900-01-01
NL131015C (fi) * 1964-06-18
US3696085A (en) * 1970-09-04 1972-10-03 Hoechst Ag Process for producing polymers of tertiary amides

Also Published As

Publication number Publication date
EP0007046A1 (de) 1980-01-23
FI792116A (fi) 1980-01-07
ZA793384B (en) 1980-07-30
JPH0115522B2 (fi) 1989-03-17
MX153174A (es) 1986-08-15
AU4868679A (en) 1980-01-10
BR7904254A (pt) 1980-03-18
CA1150447A (en) 1983-07-19
DK283379A (da) 1980-01-07
US4277592A (en) 1981-07-07
EP0007046B1 (de) 1981-10-21
PT69880A (de) 1979-08-01
DE2829652A1 (de) 1980-01-17
JPS5512184A (en) 1980-01-28
DE2961064D1 (en) 1981-12-24
ES482095A1 (es) 1980-04-01
AU530332B2 (en) 1983-07-14
DD144782A5 (de) 1980-11-05
ATE326T1 (de) 1981-11-15
NO792241L (no) 1980-01-08
FI65442B (fi) 1984-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI65442C (fi) Foerfarande foer framstaellning av n-vinylamidpolymerer
US2471959A (en) Polymerizations employing azo compounds as catalysts
US4748220A (en) Preparation of finely divided pulverulent crosslinked copolymers
JP3403735B2 (ja) N−ビニル単位を有するグラフトポリマー、その製造およびその使用
US2599300A (en) Polymerization employing amidines having azo groups
EP0260838B1 (en) Titanium, zirconium and hafnium enolates as initiators in the polymerization of acrylic monomers to "living" polymers
CN1173504A (zh) 控制(甲基)丙烯酸和乙烯基单体自由基聚合或共聚的方法以及所得到的(共)聚合物
US4539362A (en) Polymerization process
US5395903A (en) Conjugated diene chain-transfer agents for polymerization of olefinically unsaturated (co)monomers
US3696085A (en) Process for producing polymers of tertiary amides
GB2084585A (en) The Preparation of High Molecular Weight Hydrophilic Polymer Gels
GB2127835A (en) Sterically stabilised aqueous polymer dispersions
US5629395A (en) Process for producing cross-linked polymer containing carboxyl group
US3857821A (en) Acetylene group-containing polymers
AU5781101A (en) Novel water-soluble (CO) polymers containing quaternary amino groups, their manufacture and their use
EP0327601A1 (en) Pyrrolidonyl-akrylat-block-polymere
EP0335624A2 (en) Surface active polymers
US4806609A (en) Pyrrolidonyl acrylate block polymers
FI87198C (fi) Dialkylestrar av monoperoxioxalsyra, deras framstaellning och anvaendning som polymerationsinitiatorer
GB2124636A (en) Polymerisation process
US3450686A (en) Polymerization of ethylene utilizing an organoperoxysilane as the catalyst
KR20010113953A (ko) 잔류 공단량체 함량이 낮은 에틸렌/(메트)아크릴레이트공중합체
EP0031928B1 (en) Preparation of water-immiscible, acid-soluble n-(aminomethyl)carboxamides, quaternary derivatives and polymers thereof
JPH08503988A (ja) 重合体もしくは共重合体における分子量の調節方法
CA1068043A (en) Polymers containing dioxathiazole-2-oxide groups

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT