FI63265B - Enligt vaotmetod framstaelld krympt ovaevd tygbana och foerfarande foer dess framstaellning - Google Patents

Enligt vaotmetod framstaelld krympt ovaevd tygbana och foerfarande foer dess framstaellning Download PDF

Info

Publication number
FI63265B
FI63265B FI750183A FI750183A FI63265B FI 63265 B FI63265 B FI 63265B FI 750183 A FI750183 A FI 750183A FI 750183 A FI750183 A FI 750183A FI 63265 B FI63265 B FI 63265B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
web
fibers
shrinkage
nonwoven
weight
Prior art date
Application number
FI750183A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI63265C (fi
FI750183A (fi
Inventor
Bernard Ancelle
Jean Kovacs
Andre Gandit
Jean Neel
Original Assignee
Tenagil
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FR7403354A external-priority patent/FR2271323A1/fr
Priority claimed from FR7442621A external-priority patent/FR2309660A2/fr
Application filed by Tenagil filed Critical Tenagil
Publication of FI750183A publication Critical patent/FI750183A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63265B publication Critical patent/FI63265B/fi
Publication of FI63265C publication Critical patent/FI63265C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G9/00Other accessories for paper-making machines
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper

Landscapes

  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Description

r. rl KUULUTUSjULKAisu n0/C
JBa IbJ <11) UTLAGGNI NGSSKRIFT 6 3265 C (45) Fatcntti myönnetty 10 05 1933 Patent eeddelat V T ^ (51) Kv.ik?/w.ci.3 D 06 C 29/00, D 04 H 1/06 SUOMI—FINLAND (21) ι^ηιω^-Fww^uane 750183 (22) Hikemlipil**—AmOMogeäag 2h .01.75 (23) Alkupilvl—CMdflwod·* 2U.01.75 (41) Tullut (ulklMksl — fcllvk offantili 31.07 75
Ratanttl·· ja rekisterihallitus NihUvUcip***).p™- ‘
Patani· och regietarstyreleen ' ' AraBku· uth«d odi utUkr)fcw< publkand ·υχ ·0 J
(32)(33)(31) Fyydacty kuoHmui—»«ftrtf prtortMt 30.01. ?U
20.12.7U Ranska-Frankrike(FR) 7U0335U, 7UU262I
(71) Societe en Nom Collectif Rhöne-Poulenc-Textile-Rhöne-Progil de Nom Commercial: Tenagil, 5> Avenue Percier, 75008 Paris, Ranska-Frankrike(FR) (72) Bernard Aneelle, lyön, Jean Kovacs, Limonest, Andre Gandit, Bourgoin Jallieu, Jean Neel, Lyon, Ranska-Frankrike(FR) (7U) Oy Kolster Ab (5U) Märkämenetelmän avulla valmistettu kutistettu kutomaton kangasraina ja menetelmä sen valmistamiseksi - Enligt v&tmetod framställd krympt ovävd tygbana och förfarande för dess framställning
Keksinnön kohteena on tapa moniulotteisesti kutistaa märkämenetelmän avulla valmistettua kutomatonta kangasrainaa, jonka vähintään yhdellä kuitumaisella komponentilla on kyky kutistua tai sillä on piilevä kierukkamainen kiha-ruus.
Sanonnalla "kutomattomat kangasrainat" tarkoitetaan jatkuvia lehtimäi-siä tuotteita, joiden leveys on vakio ja pituus on mielivaltainen ja jotka voidaan kelata paljon rainaa sisältäviksi keloiksi.
Teknisessä kirjallisuudessa on jo selitetty menetelmiä kutomattomien kangasrainojen kutistamiseksi, jotka kangasrainat on muodostettu joko erilaisista toisiinsa liittyvistä tai liittymättömistä kuitumateriaaleista, esim. synteettisistä kuiduista, joilla on kyky kutistua tai joilla on piilevä kierukkamainen kiharuus, tai jotka myös on muodostettu näiden syteettisten kuitujen seoksista luonnollista alkuperää olevien kuitujen kanssa, joilla synteettisillä kuiduilla ei kaikilla ole edellä mainittuja korostettuja ominaisuuksia, jolloin kaikki nämä kuidut on sidottu toisiinsa soveltamalla eri menetelmiä. Nämä rai- 63265 nat valmistetaan tavallisesti joko tekstiilikoneissa, jotka toimivat kuiviltaan ja joissa sovelletaan kultujen laskemista ilman avulla tai karetausta, tai paperikoneissa dispergoimalla kuidut veteen ja laskeuttamalla ne koneen liikkuvalle kuivaushuovalle.
ITlinpa on kuivia valmistusmenetelmiä sovellettaessa valmistettu kuto-maton kangasraina, joka sisältää seoksena viskoosikultuja, polypropyleenlkui-tuja ja polyvinyylikuituja^ jotka on yhdistetty toisiinsa kevyesti neulaamalla. Tämän jälkeen synteettinen ritilä on sovitettu tämän rainan kahden kerroksen väliin, ja täten saatu yhdysrakentelnen materiaali on uudelleen liitetty yhteen neulaamalla. Mainitun ritilän ansiosta tämä yhdysrakentelnen materiaali kykenee pysyttämään alkuperäisen leveytensä huolimatta siihen sisältyvien kultujen kutistumisesta lämpökutistamisen aikana.
On myös valmistettu soveltamalla kuivavalmistusmenetelmiä polyetyleeni-tereftalaatin karstattulhin kuituihin perustuva kutomaton kangasraina, joka on muotoiltu ja sitten jatkuvasti kerrostettu eiten, että muodostuu vähintään kahdesta kerroksesta ristiin sovitettu raina, jolloin kuidut on sidottu yhteen neulaamalla sopivassa koneessa. Mainittu vähintään kahdesta kerroksesta muodostettu raina saatetaan sitten jatkuvasti menemään noin 150°C lämpimän vyöhykkeen läpi sen saattamiseksi kutistumaan noin 15 minkä jälkeen raina upotetaan 10-prosenttiseen elastomeerin kylpyyn, jolloin tämä elastomeeri täyttää kuitujen väliset huokoset,niin että täten muodostuu synteettinen nahka.
Tämän alan erikoiskirjallisuudessa selitettyjä, kuivan menetelmän avulla valmistetun kutomattoman kangasrainan jatkuvia kutistamlsmenetelmiä ei kuitenkaan voida soveltaa märkämenetelmän avulla valmistettuun kutomatto-maan kangasrainaan, koska tämän rainan murtolujuus on liian pieni paperikoneen liikkuvan kuivaushuovan lähtöpäässä, eikä yksinkertainen neulaus voi parantaa tätä lujuutta.
Ammattimiehet, jotka eivät ole voineet käyttää hyödyksi kuivamenetelmän avulla saadun kutomattoman kangasrainan jatkuvan kutistamistekniikan soveltamista märkämenetelmän avulla valmistettuiin kutomattomaan kangasrainaan, ovat näin ollen ehdottaneet multa menetelmiä, jotka paremmin soveltuisivat märkämenetelmän avulla valmistettujen kutomattomien kangasrainojen kutistamiseen.
Niinpä on kirjallisuudessa ehdotettu menetelmä käsitellä kutomattomia kangasralnoja,jotka on muodostettu kuitumaisista tai hiukkasmaisista elementeistä, jolloin tämän menetelmän mukaan tähän kulturainaan sisällytetään lämmössä kutistuvia kuituja, aikaansaadaan näiden kultujen välinen pehmeä ja perusteellinen yhteenliittyminen ja kohdistetaan täten yhteenliitettyyn rainaan riittävä lämpökäsittely mainittujen kuitujen kutistamiseksi. Tämä mnetelmä soveltuu yhtä hyvin kuivamenetelmän avulla kuin märkämenetelmän avulla valmistettuihin kuiturakenteislin. Mutta vaikka haluttaessa tätä menetelmää voidaan soveltaa suhteellisen helposti sellaisiin märkämenetelmän avulla valmistettuihin kutoen ! f .Π3 63265 mattomiin kangasrainoihin, jotka on ennalta sidottu yhteen ja kuivattu, sitä ei voida soveltaa siinä tapauksessa, että ammattimies pyrkii jatkuvasti kutistamaan rainaa vaiheessa, jossa se lähtee paperikoneen liikkuvalta kuivaushuo-valta, koska kutistumiskykyisten tai piilevän kierukkamaisen kiharuuden omaavi-en kuitujen heikko kutistumisvoima ei riitä rainan kutistamiseen. Vaikka teknisessä kirjallisuudessa on selitetty mahdollisuus poistaa avohuovilta useita metrejä rainoja, jotka sisältävät yli 30 g kuviamateriaalia neliömetriä kohden, osoittautuu kuitenkin vaikeaksi tai melkein mahdottomaksi suorittaa jatkuva kutistaminen kohdistamalla lämpökäsittelyä märkään rainaan, joka ei sisällä kemiallista sideainetta ja jota ei ole kannatettu, koska raina pyrkii pitenemään ja muuttamaan muotoaan oman painonsa ja pienen lujuutensa takia ja täten vastustamaan ja kumoamaan sen vaikutuksen, jonka kutistumiskykyiset tai piilevän kierukkamaisen kiharuuden omaavat kuidut aiheuttavat.
Jos lopuksi yritetään kutistaa tätä samaa rainaa sen ollessa märkänä ja kannattamalla sitä samalla tunnettua tyyppiä olevan kuljettimen avulla, tulevat kitkavoimat pienentämään kuitujen kutistumistehoa. Tätä haittaa korostaa se seikka, että rainan valmistukseen käytettävän koneen peräkkäisten elimien synkronointi on käytännöllisesti katsoen mahdotonta, kun otetaan huomioon tämän rainan kutistuminen, joten raina joutuu mekaanisen venytyksen kohteeksi, joka vastavaikuttaa sen kutistumista.
Hakija on edellä mainituista syistä päättävästi jatkanut tutkimuksiaan tarkoituksella keksiä uusi tapa jatkuvasti kutistaa märkämenetelmän avulla valmistettua kutomatonta kangasrainaa siten, että saadaan poistetuiksi edellä mainitut haitat ja silti voidaan käyttää rainan suuria valmistus- ja kutistamis-nopeuksia.
Seuraavassa esitetään uusi tapa jatkuvasti kutistaa märkämenetelmän avulla valmistettu kutomaton kangasraina siten, että tämä raina kutistetaan sen alkuperäisessä kosteassa tilassa olevana vaiheessa, jossa se lähtee liikkuvalta kuivaushuovalta.
On myös todettu, että soveltamalla tätä kutistamiskäsittelyä sellaisiin kutomattomiin rainoihin, jotka on muodostettu kuitujen erikoisesta seoksesta, saadaan tekstiiliraina, jolla on mielenkiintoisia ominaisuuksia.
Keksinnön kohteena on märkämenetelmän avulla valmistettu kutistettu kutomaton kangasraina, joka on muodostettu paperi- ja tekstiilikuitujen perusteellisesta seoksesta, jossa 5-1*5 paino-# kuiduista ovat kutistettuja ja/tai kiharrettuja, ja joka raina mahdollisesti sisältää sideainetta ja tämä raina tunnetaan siitä, että rainassa on pääasiallisesti kahteen toisiaan vastaan kohtisuoraan suuntaan suuntautunut kreppaus, joka ensimmäisessä suunnassa käsittää hienoja ja pitkiä harjanteita, jotka sijaitsevat epäsäännöllisin 1-10 mm välein ja joiden korkeus on noin 0,05-0,k mm, ja toisessa suunnassa 0,05-0,1+ mm syviä mainittujen harjanteiden välissä sijaitsevia aaltoja, ja että
It 63265 « det rainan — -suhde on pienempi kuin 0,15, jolloin da on näennäinen tiheys 50 g/cm^ suuruisen puristuksen alaisena ja dv on todellinen tiheys.
Keksinnön kohteena on myös uusi menetelmä kutistaa jatkuvasti märkämene-telmän avulla valmistettua kutomatonta kangasrainaa, joka raina on muodostettu perusteellisesti sekoittuneista paperi- ja tekstiilikuiduista, joista kuiduista 5~^5 paino-#:11a on kyky kutistua tai piilevä kierukkamainen kiha-ruus, joka voidaan kehittää kemiallisen, lämpö- tai mekaanisen vaikutuksen avulla, ja joka raina mahdollisesti sisältää sen valmistukseen käytettyjen kuitujen kemiallista sideainetta ja tämä menetelmä tunnetaan siitä, että rainan valmistukseen käytetyn koneen kuivaushuovan lähtöpäässä suoritetaan rainan mekaaninen aaltomainen ylisyöttö, ennen kuin rainaan kohdistetaan kutistamiskäsit-tely ja sitten kuivauskäsittely.
Keksinnön mukaisen tavan soveltamiseksi paperikoneen kuivaushuovalla muotoutunut raina nostetaan ensin valssin avulla ja johdetaan sitten puristimeen, joka on muodostettu esim. kahdesta toisiaan sivuavasta valssista, jotka vielä alentavat rainan ^kosteuspitoisuutta. Tämän puristimen toisen valssin yhteyteen on sovitettu pitkin valssin emäviivaa ulottuva kaavin, joka mekaanisesti krep-paa rainen peräkkäisten aaltojen mukaisesti.
Krepattu raina lasketaan sitten kuljetusnauhalle, jonka kulkunopeus on pienempi kuin kuivaushuovan kulkunopeus.
Tällä kuljetusnauhalla sijaitsevana mekaanisesti kerpattu kutomaton kangasraina kutistuu, mikä tapahtuu ilman vastustusta koneen kulkusuunnassa, koska krepatun rainan laskostettu pituus on suurempi kuin sen näennäinen pituus, eikä ole olemassa mitään kuljetusnauhan ja rainan välistä kitkaa, koska raina lepää aaltojensa huipulla, jotka ainoastaan edustavat sen pinnan pientä murto-osaa. Samoin poikittaissuuntainen kutistuminen helpottuu sen ansiosta, että raina lepää kuljetusnauhalla vain aaltojensa huippujen varassa.
Ennen rainan kutistamista kaapimen avulla suoritettu mekaaninen kreppaus antaa lukuisia etuja. Näistä todettakoon, että kreppauskaapimen avulla voidaan ylisyöttö tarkasti säätää haluttuun asteeseen aiheuttamatta mitään mekaanisia vaikeuksia.
Lisäksi voidaan kaapimen paksuudella, sen iskukulmalla, joka määräytyy valssia sivuavan pystytason ja kaapimen tason leikkauksesta ja rainen kulkunopeudella vaikuttaa kreppausaaltojen amplitudiin ja taajuuteen. Edellä mainitut’: säädöt vaikuttavat tietenkin keskenään toisiinsa ja ne riippuvat lisäksi läheisesti rainan kuitujen koostumuksesta. Lisäksi mekaanisen kreppauksen aiheuttama ylisyöttöasteen vaihtelu edistää sellaisten kutomattomien kangasrainojen valmistusta, joilla on sangen erilaiste ulkonäöt ja ominaisuudet, riippuen siitä, pyytetäänkö suurempi tai pienempi osa mekaanisesta kreppauksesta siinä vaiheessa, jossa kutistuminen tapahtuu.
Keksinnön mukaisen tavan erään vaihtoehdon mukaan kuivaushuovalla muotoutunut kutoijiaton kangasraina irrotetaan siitä huovan lähtöpäähän sijoitetun 5 63265 "ilmaterän" avulla ,minkä jälkeen rainan vastaanottaa lävistetty rumpu, jonka suoraviivainen nopeus on pienempi kuin kuivaushuovan nopeus. Näin ollen nopeus-eron aiheuttama ylisyöttö aikaansaa aaltomaisen laskeutumisen, joka säilytetään mainitulla lävistetyllä rummulla tämän rummun sisässä vallitsevan alipaineen avulla. Laskostunut raina lasketaan tämän jälkeen kutistamielaatikon kuljetus-hihnalle ilma8uihkun avulla ja kutistetaan lopullisesti sopivien keinojen avulla.
Yleisesti sanoen on kutomattoman kangasrainan suoraviivainen nopeus kuivaushuovan lähtöpäässä 103-200 $ tämän rainan suoraviivaisesta nopeudesta kutistamisalueella, joten toisin sanoen aikaansaadaan 5-50-proeenttinen Ylisyöttö. Suoraviivainen nopeus kuivaushuovalla voi vaihdella sangen laajoissa rajoissa, eikä sitä rajoita mikään muu kuin kutistamisalueen lämpöteho.
Hakija on myös todennut, että soveltamalla keksinnön mukaista menetelmää voidaan jatkuvasti kutistaa kutomattomla kangasrainoja, joiden kosteuspitoisuus on sangen pieni, jopa siinäkin tapauksessa, että ei ollenkaan käytetä reinan muodostavien kuitujen sideainetta.
Siinä tapauksessa, että rainan kutistaminen suoritetaan lämpökäsittelyn avulla tunnettua tyyppiä olevassa uunissa, jossa lämmitysfluidumlna voi olla vesihöyry tai mikä tahansa muu ammattimiehen tuntema fluidumi, voidaan rainaa kevyesti kannattaa koko pinnaltaan lämpöä siirtävän fluidumln avulla, jona voi olla vesihöyry, orgaanisen liuottimen höyry, kuuma ilma, kuuma inertti kaasu, esim. typpikaasu, hiilidioksidi jne. Tällä tavoin voidaan poistaa viimeisetkin kitkat, joita voisi aiheutua aaltflen ja kulJetusnauhan välisestä kosketuksesta, joten rainan kolmiulotteinen kutistuminen tapahtuu sangen vapaaeti.
Kutistamisuunin lämpötila on sellainen, että se antaa kutomattomalle kangasrainalle riittävän lämpötehon tämän rainan lämmittämiseksi lämpötilaan, jossa kutistumlskykyiset kuidut kutistuvat tai piilevän kierukkamaisen kiharuu-den omaavat kuidut kihartuvat, jolloin käsittelyaika on enintään yksi sekunti. Tämä lämpötila on yleensä 50-150°C, mutta valitaan sopivasti rajoissa 65-115°C.
Kutistamistilaeta lähteneeseen kutomattomaan kangasrainaan kohdistetaan toinen kuivauskäsittely soveltamalla sinänsä tunnettuja menetelmiä.
Keksinnön mukaan jatkuvasti kutistettavat kutomattomat kangasralnat on muodostettu luonnollisten, keinotekoisten ja synteettisten kuitujen sopivasta yhdisteiLmästä, joista kuiduista maUttakoon raffinoidut tai raffinoimat-tomat havu- tai lehtipuista tehdyt paperikuidut, viskoosifibrillit, polynoosikui dut, asetaatit, polyamidit, polyvinyylikloridit, polyakryylit, polyesterit, jne.
Esimerkkeinä kuiduista, joilla on pJUevä kutiatumlskyky, mainittakoon polyvinyyl kloridityyppiä olevat lämmössä kutistuvat polymeraatit, jotka lämpökäsittelyn vaikutuksesta lyhenevät, jolloin niiden poikkileikkaus samalla suurenee.
, Λ ...
· Vi i- . . - .
I t, f- 6 63265
Esimerkkeinä piilevän kiharuuden omaavista kuiduista mainittakoon vierekkäin sijaitsevista komponenteista muodostetut yhdysrakenteiset kuidut, jotka on valmistettu kahdesta synteettisestä polymeraatista, joilla on eri läm-pökutistumiskertoimet, ja jotka kehrätään erikoissuuttimen avulla, josta ne tulevat vierekkäin sijaitsevina. Saatuja kuituja myöhemmin lämpökäsiteltäessä on mahdollista kehittää kumpaankin komponenttiin kierukkakiharuus, koska eri suuren kutistumiskertoimen omaavista polymeraateista muodostuvat kuidut kutistuvat ja pysyvät silti kiinni toisissaan, jolloin eniten kutistunut polymeraatti sijaitsee kierukan sisässä.
Piilevän kierukkakiharuuden* omaavat kuidut soveltuvat erikoisen hyvin keksinnön mukaisen rainan muodostamiseksi, koska kutistumisvaiheessa muodostuu kierukoita, mikä lisää kuituyhdistelmän yhteenkietoutumista ja täten parantaa saadun rainan koossapysymistä.
Tämän tyyppisistä yhdysrakenteisistakuiduistamainittakoon sellaiset, joiden valmistukseen on käytetty 50 % etyleeniglykolipolytereftalaattia, jonka sulamispiste on 255_265°C, ja 50 % sekapolyesteriä, jossa 95 % etyleeniglykoli-polytereftalaattia ja 5 % dimetyylipropaanidiolipolytereftalaattia, jonka sulamispiste on 228°C.
Toisia piilevän kierukkakiharuuden omaavia kuituja voidaan myös valmistaa soveltamalla menetelmää, jonka mukaan filamenttien yhtä sivua lämmitetään ja filamentit saatetaan kulkemaan kapean pinnan ylitse, minkä jälkeen ne leikataan haluttuun pituuteen. Eräs toinen menetelmä perustuu siihen, että jäähdytetään epäsymmetrisesti sulassa tilassa kehrättyjä filamenttejä kerroksen avulla, jossa suuttimen yläpuolella vaikuttaa neste- tai ilmavirta lyhyen ajan sen jälkeen, kun filamentit ovat jähmettyneet, niin että nämä filamentit saavat lämpötilagradientin, minkä jälkeen saadut filamentit katkotaan kuiduiksi.
Oh todettu, että piilevän kutistumiskyvyn ja/tai kiharuuden cmaavien kuitujen määrän ollessa 5“^5 paino-/i dispersion kuiduista, on saaduilla rainoilla erikoisen edulliset pehmeys-, kuohkeus- ja tuntuominaisuudet.
Keksinnön mukaisissa: kutomattomissa rainoissa on pinta, joka on krepattu kahdessa toisiaan vastaan likimain kohtisuorassa suunnassa, jolloin tässä kreppauksessa on poikittaissuunnassa epäsäännöllisesti jakautuneita hienoja ja pitkiä harjanteita, joiden välinen etäisyys on 1-10 mm, ja joiden korkeus on 0,05-0,1; mm, ja jotka on aikaansaatu kaapimen avulla, kun taas pituussuunnassa on 0,05-0,1; mm syviä aaltoja, jotka täyttävät harjanteiden välillä olevan pinnan. Nämä krepatut rainat ovat sangen pehmeitä, niiden kimmomoduli on pieni, ne ovat sangen kuohkeita, mikä ominaisuus voidaan osoittaa laskemalla näennäisen tiheyden ja todellisen tiheyden suhde, joka keksinnön mukaisten rainojen yhteydessä on pieni. Pehmeytensä ja kuohkeutensa ansiosta nämä tekstiilituotteen ilmeisen ulkonäön omaavat rainat soveltuvat erikoisen hyvin kerta- i 7 63265 käyttöisten esineiden valmistukseen, joista mainittakoon työpuserot, kirurgin työtakit, erilaiset saniteettituotteet, verhot, kerrosrakenteiden ja senkaltaisten päällysteet, minkä lisäksi ne myös erittäin hyvin soveltuvat seinäpäällysteiksi.
Keksintö selitetään seuraavassa lähemmin seuraavan laitteiston yhteydessä, ilman että tämä silti rajoittaa keksinnön piiriä.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti laitetta, jota käytetään kutomattoman kangasrainan keksinnön mukaiseen käsittelyyn, ja jossa on kreppauskaavin.
Kuvio 2 esittää erästä vaihtoehtoista rakennetta, jossa on lävistetty sylinteri, jossa oleva alipaine varmistaa krepattavan kostean rainan ylisyötön.
Sovellettaessa ylisyöttömenetelmää kreppauekaapimen avulla kutomaton kangasraina 1 muotoillaan kuivaushuovalla 2 ja nostetaan sitten nostovalssin 3 avulla ja krepataan kahden valssin 4 ja 5 kaaviollisesti edustamassa puristimessa kaapimen 6 avulla, jonka painetta säädetään väkivipujen 7 Ja 8 avulla. Krepattu kostea raina liukuu pitkin kaltevaa tasoa 9, mikä helpottaa ja tasoittaa krepatun materiaalin poistumista. Tason 9 kaltevuus on säädettävissä, ja sen pinta on kiilloitettu tai käsitelty kiinnitarttumista estävillä aineilla, minkä lisäksi tämä pinta mahdollisesti voidaan saattaa täryliikkeeseen krepatun materiaalin poistamisen helottamiseksi.
Krepattu raina siirtyy nyt kuljetusnauhalle 10, joka johtaa sen kutis-tamislaatikkoon, jota lämmitetään höyrysuutinrlvien avulla. Kuivaushuovan 2, puristimien 4 ja 5 ja kuletusnauhan 10 nopeudet säädetään siten, että krepatun rainan lämpökutistaminen tapahtuu ilman että itse raina vetäytyy kokoon. Kulje-tusnauhan 10 nopeus säädetään siten, että se on 5-50 pienempi kuin kuivaus -huovan 2 nopeus. Höyrysuutinrivien 12 asento samoin kuin niiden suihkujen suunta on säädettävissä siten, että tarpeen vaatiessa voidaan jossain määrin kannattaa rainaa ilmassa sen kutistamisen aikana.
Kutistamialaatikon 11 molemmissa päissä on höyryjen imuhormit 13 ja 14, samoin kuin tulo- ja lähtöläpät, jotka on varustettu liepeillä, jotka estävät ympäristön ilman tunkeutumisen laatikkoon, ja joiden avulla raina voidaan helpommin laskea ja ottaa talteen.
Hormeissa 13 ja 14 on myös pellit 17 Ja 18 jotka säätävät höyryn poista-mienopeutta.
Laatikon 11 kattoa J.9 ja pohjaa 20 lämmitetään höyryn tiivistymisvaarojen välttämiseksi.
Kuljetusnauhaa 10 kiristävät ja vetävät valssit 21, 22, 23, 24 ja sen sivusuuntaista siirtymistä säädetään ohjausrullalla 25. Tämän nauhan paluujuoksu kulkee tunnelissa 26, jota laatikon 11 pohja 20 lämmittää ja tunnelin 26 pohja on eristetty jollain sopivalla tavalla.
Kutistettu raina siirtyy toiselle kuljettimelle 27, jonka suoraviivainen nopeus on yhtä suuri tai hiukan suurempi kuin kuljettimen 10 nopeus.
63265
Erään vaihtoehdon mukaan tapahtuu kutomattoman kostean kudosrainan ylisyöttö alipainoisen lävistetyn sylinterin avulla, jolloin kuivaushuovalla 51 muotoutunut koetea raina 30 irroitetaan "ilmaterän" 32 avulla tästä huovasta, minkä jälkeen raina siirtyy alipainoiselle lävistetylle sylinterille 33« jonka suoraviivaista nopeutta säädetään siten, että se on pienempi kuin 5-50 io kuivaushuovan 31 nopeudesta. Nopeuseron aiheuttama ylisyöttö johtaa rainan aaltomaiseen laskeutumiseen ja laskostunut raina pysytetään sylinterin varassa sektorissa 34 vallitsevan alipaineen vaikutuksesta. Tämän jälkeen raina siirretään kuljetusnauhalle 35 ilmasuihkun 36 avulla, joka suunnataan sylinterin 34 sisältä ulospäin. Raina 30 siirtyy lopuksi kutistamislaatikkoon 37» joka toimii samalla tavalla kuin edellisen suoritusmuodon yhteydessä selitettiin.
Keksinnön ominaisuudet ja edut ymmärretään paremmin seuraavien havainnollistavien suoritusesimerkkien perusteella.
Näissä esimerkeissä on murtorasitus ja venymä mitattu käyttämällä 3 cm leveitä näytteitä, joita on pidetty 23°C:ssa ja 50 $ suhteellisessa kosteudessa. Mittaukset on suoritettu tyyppiä DM 02 olevalla "Lomarghy"-mittari11a 100mm/ min nopeutta käyttäen. Kimmomoduli on saatu piirtämällä käyrä, joka esittää dynamometrin voimaa venymän funktiona, ja joka vastaa voimaa, joka tarvitaan 1 io suuruisen venymän aikaansaamiseksi, kun mittaus suoritetaan 3 cm leveällä näytteellä. Todellinen tiheys on mitattu pienomittarilla vedettömässä metano-lissa ja 20°C:ssa. Näennäinen tiheys on mitattu näytteessä, jonka sivun pituus on 10 cm, ja joka on 30 p/cm suuruisenpuristuksen alainen. Taivutusmoduli on määritetty Cantilever-menetelmän avulla, joka on selitetty ASTM-normisea D 13 ΘΘ 64» ja laskettu kaavassa x io-6 kp/cm2, jossa kaavassa G on taivutusjäykkyys ja d on pakeuus sentimetreinä, kuten on •elitetty julkaisussa Journal of Textile Institute 1930, voi. 21 sivu 377 T. Esimerkki 1
Valmistettiin teollisuuemittakaavassa märkämenetelmää soveltaen kutomaton kangasraina, jossa ei käytetty kemiallista sideainetta, ja jonka paino kuiva-aineesta laskettuna oli 53 ff/m , ja jonka koostumus oli seuraava: viskoosifibrillejä 3 dtex/10 mm 55 paino-osaa polyvinyylikloridikuituja 4 dtex/15 mm 25 " raffinoimatonta paperimassaa 1Θ " polynoosikuituja raffinoitu valkoisuusaetee- seen 80°, joita toiminimi Rhone-Poulenc-
Textile myy nimellä "Fibres BX" 2 "
Raina muotoiltiin paperikoneen kuivaushuovalla 75 m/min nopeudella ja kaapiman avulla saavutettu ylisyöttö oli 17 kun kaapimen iskukulma oli 30°.
9 63265
Krepattua rainaa kutistamisuunin läpi siirtävän kuljetusnauhan nopeus oli 62 m/min, ja tässä tilassa vallitseva lämpötila oli 95-97°C· Näissä olosuhteissa kutomattoman kangasrainan paino oli ennen kutista-mistä 83 g/m ja prosenttimääräiset suoraviivaiset kutistumat olivat 15 ?£ koneen kulkusuunnassa ja 23 $ poikittaissuunnassa.
Tultuaan kutistetuksi raina kyllästettiin 20-prosenttisesti, kuitujen painosta laskettuna, akryylikopolymeraattilateksilla (87 i» butyyliakrylaat-tia, 8 io akrylonitriiliä, 2,5 i° itakonihappoa, 2,5 i» metyloli-akryyliamidia). Fysikaaliset ominaisuudet olivat seuraavat:
Murtokuormitus kuivana: koneen kulkusuunnassa 9260 g/cm polkitta!ssuunnassa $860 g/$ cm
Murtonevymä kuivana: koneen kulkusuunnassa 57(2 # poikittaissuunnassa 53*7 9^ Täten saatu kutomaton kangasraina oli sangen keveä ja hyvin laskeutuva ja sen ulkonäkö oli hienorakeinen.
Jotta voitaisiin verrata keksinnön mukaan kutistetun kutomattoman kangasrainan fysikaalisia ja tuntuominaisuuksia valmistettiin samoissa olosuhteissa yhtä paljon painava kutomaton kangasraina, jota ylisyötettiin samoin määrin kuin edellistä, mutta kaavinta käyttämättä.
Vaikka murtorasitus kuivana suurin piirtein säilyi, voitiin todeta murtovenymän pienenemistä 50-80 fo sekä epäsäännöllinen ulkonäkö, joka teki tuoteen kaupallisesti sopimattomaksi.
Esimerkki 2
Valmistettiin teollieuusmittakaavassa märkämenetelmää soveltaen kutomaton kangasraina, joka kuituihin sekoitettiin sideainetta käsittelyaltaasea. Hainan laskettu paino kuivana oli 27 g/m ja sen koostumus oli seuraava: viskooslflhrillejä 1,7 dtx/10 mm 25 paino-osaa kaksiosaisia polyesterikuituja, jotka on selitetty ranskalaisessa patentissa 24 " raffinoimatonta paperimassaa 30 " polynoosikuituja BX, raffinoitu 80° valkoisuusasteeeeen 1 " mainittua akryylilateksia (89 # etyy-liakrylaattia, 11 96 akrylonitriiliä) 20 " ralnan muotoilunopeus 80 m/min nauhakuljettimen nopeus kutistamls-laatikossa 56 " ylisyöttöaste kaapiman avulla 30 ’fo kaapiman iskukulma 26° o.
10 2 63265
kutistamiatilan lämpötila 90°C
kuivapaino kutistamisen jälkeen 61 g/m suoraviivainen kutistuma koneen kulkusuunnassa 26 $ poikittais suunnassa 40 $
Fysikaaliset ja tuntuominaisuudet jatkuvasti suoritetun kutistamisen jälkeen olivat seuraavat:
Murtorasitus kuivana koneen kulkusuunnassa 1620 g/5 om koneen polkitta!ssuunnassa 1100 g/5 cm
Murtovenymä kuivana koneen kulkusuunnassa }6 # koneen poikittaissuunnassa 47 $
Saatu kutomaton kangas oli sangen pehmeä ja hyvin laskeutuva, sen tuntu sangen miellyttävä, villamainen ja ulkonäkö sangen viehättävä.
Esimerkki 3
Valmistettiin kutomaton kangasraina teollisuusmittakaavassa, ilman että sen muodostamiseen käytettyihin kuituihin lisätty mitään kemiallista sideainetta ennen jatkuvasti tapahtuvaa kutistamista tai tämän jälkeen»
Rainan arvioitu kuivapaino sen muotoilu- ^ vaiheessa 28,7 g/m
Rainan koostumus: viskoosifihrillejä 3*3 dtex/10 mm 30 paino-osaa polyvinyylikloridikuituja 4 dtex/15 mm 30 " raffinoimatonta paperimassaa 3Θ " polynoosikuituja BX, raffinoitu valkoi-suusasteeseen 80° 2 "
Rainan muotoilunopeus 12f m/min
Kuljetusnauhan nopeus kutistamislaati-koesa 91 "
Ylisyöttöaste kaapiman avulla 27 $
Kaapiman iskukulma 26°
Kutistamistilan lämpötila 95-97°C
o
Rainan kuivapaino kutistamisen jälkeen 84,2 g/m Suoraviivainen kutistuma: kulkusuunnassa 25 $ poikittaissuunnassa 53
Fysikaaliset ja tuntuominaisuudet olivat jatkuvasti tapahtuneen kutistamisen jälkeen seuraavat:
Murtorasitus kuivana koneen kulkusuunnassa 820 g/5 cm poikittaissuunnassa 352 g/5 cm 63265 11
Murtovenymä kuivana: koneen kulkusuunnassa 31 $ koneen polklttalssuunnassa 67 $
Saatu kutomaton raina oli sangen pehmeä ja hyvin laskeutuva sen tuntu sangne miellyttävä villamainen ja ulkonäkökaunis rakeinen.
Esimerkki 4
Valmistettiin märkämenetelmän avulla kutomaton raina, jossa ei ollut o mitään kemiallista sideainetta, jonka kuiva-ainepainoksi laskettiin 30 g/m , ja jonka koostumus oli seuraava: viskoosifibrillejä 1,7 dtex/5 mm 13 pmino-osaa " 1,7 dtex/10 mm 13 paino-osaa raffinoimatonta mäntypuumas saa 24 " " lehtipuumassaa 24 " polynoosikuituja, jotka oli raffinoitu valkoisuus-asteeteen 80° SR, ja joita toiminimi Rhone-Poulenc-Textile myy nimellä "Fibres B7" 2 "
Vierekkäin sijaitsevista komponenteista muodostuvia yhdysrakenteisia kuituja, 1,7 detex/10 mm, jotka on selitetty ranskalaisen patentin 2 134 203 esimerkissä 1 20 paino-osaa
Raina muotoiltiin paperikoneen kuivaushuovalla 120 m/min nopeudella ja kaapimen avulla saavutettu ylisyöttö oli 30 fit kun taas kaapiman idcukulma oli 26°.
Krepattua rainaa kutistamisuunin läpi siirtävän kuljetusnauhan nopeus oli 100 m/min ja tässä tilassa vallitseva lämpötila oli 90-95°C· Näissä olo-suhteissa rainan paino oli kutistumisen jälkeen 49 g/m ja prosenttimääräiset suoraviivaiset kutistumat ' olivat 20 $ koneen kulkusuunnassa ja 22 56 poikittais-suunnassa.
Tultuaan kutistetuksi raina kyllästettiin 20-prosenttisesti, kuitujen painosta laskettuna, akryylihartsiin perustuvalla sideaineella, jota toiminimi S0PR0S0TE myy nimellä "Sopralco N 264".
Täten saadussa rainassa on kreppaus, joka on suunnattu kahdessa toisiaan vastaan kohtisuorassa suunnassa, ja Jossa on 1-10 mm välin päässä toisistaan sijaitsevia hienoja ja pitkiä harjanteita, joiden korkeus on 0,13-0,24 mm, ja harjanteiden välillä on pituussuuntaisia aaltoja, joiden syvyys on 0,09 -0,27 mm·
Rainan fysikaaliset ominaisuudet on esitetty seuraavassa taulukossa.
·< ': .0;.
12 63265 murtora- murtove- kimmomo- todell. näennäinen , taivutus- situs kui- nymä kui- duli,g/tex tiheys, tiheys,g/cnr moduli,kp/ vana g/5 cm vana ,5¾ g/cnr cin koneen kulkusuunta 6800 26 # 22,9 poikittais- suunta 3700 39 # 8,2 1,39 0,158 0,114 74,5
Esimerkki 5
Valmistettiin märkämenetelmän avulla kutomaton raina, jossa ei ollut 2 kemiallista sideainetta, ja jonka kuiva-ainepainoksi laskettiin 35 g/m , ja jonka koostumus oli seuraava: viskoosifibrillejä, 1,7 dtex/5 sun 30 paino-osaa " 1,7 dtex/lO mm 30 raffinoimatonta mäntypuumassaa 8 " polynoosikuituja BX. jotka on raffinoitu val-koisuusasteeseen 80° SR 2 "
Vierekkäin sijaitsevista komponenteista muodostuvia yhdysrakenteisia kuituja 1,7 dtex/10 mm, jotka on selitetty ranskalaisen patentin 2 134 205 esimerkissä 1 30 "
Raina muotoiltiin kuten esimerkissä 1, paitsi että muotoilunopeus oli 100 m/min, ylisyöttö oli 30 #, kaapimeniskukulma oli 27°, kuljetusnauhan nopeus oli 82 m/min ja kutistumistilan lämpötila oli 90-95°C.
Rainan paino oli kutistumisen jälkeen 57 g/m ja prosenttimääräiset suoraviivaiset kutistumat olivat koneen kulkusuunnassa 18 # ja poikittaissuun-nassa 20 #. Tämän jälkeen raina kyllästettiin 15 paino-prosentilla, kuitujen painosta laskettuna, samanlaista sideainetta kuin esimerkissä 1.
Täten saadussa rainassa on kreppaus, joka on suunnattu kahdessa toisiaan vastaan kohtisuorassa suunnassa, ja jossa on 1-10 mm välin päässä toisistaan sijaitsevia hienoja ja pitkiä harjanteita, joiden korkeus on 0,09-0,21 mm, ja harjanteiden välillä on pituussuuntaisia aaltoja, joiden syvyys on 0,09-0,27 isin.
Rainan fysikaaliset ominaisuudet on esitetty seuraavassa taulukossa: murtora- murto- kimmo- Todelli- näennäi- da taivutus- situs kui- venymä modu- nen ti- nen ti- dv moduli, vana g/5 cm kuiva- li,g/tex heys, heys. kp/cm na,# g/cm? g/cnr koneen kulku- suunta 4060 17,5 12,1 XiJ5 0>116 0i086 43(9 poikittais- muunta 3500 36 9,1 13 63265
Esimerkki 6
Valmistettiin märkämenetelmän avulla kutomaton raina, jossa ei ollut kemiallista sideainetta, ja jonka kuiva-ainepainoksi laskettiin 35 g/m , ja jonka koostumus oli seuraava: viskoosifibrillejä 1,7 dtex/5 nm 30 paino-osaa " 1,7 dtex/10 mm 30 " raffinoimatonta mäntypuumassaa Θ paino-osaa polynoosikuituja BX, jotka oli raffinoitu valkol-suusasteeseen 80° SR 2 "
Vierekkäin sijaitsevista komponenteista muodostuvia yhdysrakenteisia kuituja 1,7 dtex/10 mm, jotka on selitetty ranskalaisen patentin ? 134 203 esimerkissä 1 30 "
Raina muotoiltiin esimerkin 1 mukaisissa olosuhteissa. Sen paino oli 2 kutistumisen jälkeen 37 g/m , ja prosenttimääräiset suoraviivaiset kutistumat olivat koneen kulkusuunnassa 18 # ja poikittaisuunnassa 20
Kutistumisen jälkeen raina kyllästettiin 21 paino-prosentilla, kuitujen painosta laskettuna, akryylihartsiin perustuvaa sideainetta, jota myy toiminimi SOPRSOI nimellä "Sopralco 4 T 225".
Täten saadussa rainassa on kreppaus, joka on suunnattu kahdessa toisiaan vastaan kohtisuorassa suunnassa, ja jossa on 1-10 mm välin päässä toisistaan sijaitsevia hienoja harjanteita, joiden korkeus on 0,09-0,21 am ja harjanteiden välillä on pituussuuntaisia aaltoja, joiden syvyys on 0,09-0,27 mm.
Rainan fysikaaliset ominaisuudet on esitetty eeuraavasea taulukossa: murtora- murto- kImmo- todelli- näennäi- da taivutus- situs kui- venymä modu- nen ti- ndn ti- dv moduli, vana g/5cm kuiva- li,g/ heys, heys, kp/om na,$ tex g/onr g/cnr koneen kulkusuun- ta 5500 21 14,4 1,40 0,125 0,089 50 poikittals- suunta 2690 39 5,8

Claims (9)

1. Märkämenetelmän avulla valmistettu kutistettu kutomaton kangasraina, joka on muodostettu paperi- ja tekstiilikuitujen perusteellisesta seoksesta, jossa paino-# kuiduista ovat kutistettuja ja/tai kiharrettuja, ja joka raina mahdollisesti sisältää sideainetta, tunnettu siitä, että Tainassa on pääasiallisesti kahteen toisiaan vastaan kohtisuoraan suuntaan suuntautunut kreppaus, joka ensimmäisessä suunnassa käsittää hienoja ja pitkiä harjanteita, jotka sijaitsevat epäsäännöllisin 1-10 mm välein ja joiden korkeus on noin 0,05-0,U mm, ja toisessa suunnassa 0,05-0,1+ mm syviä mainittujen harjanteiden välissä sijaitsevia aaltoja, ja että vainaa j; - suhde on pieneni kuin 0.15. jolloin da on näennäinen tiheys 50 g/cm suuruisen puristuksen alaisena ja dv on todellinen tiheys.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kutomaton raina, tunnettu siitä, että sen kiharretut kuidut ovat kahdesta vierekkäin sijaitsevasta komponentista muodostettuja kierukkakiharuuden omaavia kuituja.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kutomaton raina, tunnettu siitä, että kierukkakiharuuden omaavat kaksikomponenttikuidut ovat polyesteriin perustuvia kuituja. 1+ · Patenttivaatimuksen 1 mukaisen märkämenetelmän avulla valmistetun rainan jatkuva kutistusmenetelmä, joka raina on muodostettu perusteellisesti sekoittuneista paperi- ja^tekstiilikuiduista, joista kuiduista 5-1+5 paino-#:11a on kyky kutistua tai piilevä kierukkamainen kiharuus, joka voidaan kehittää kemiallisen, lämpö- tai mekaanisen vaikutuksen avulla, ja joka raina mahdollisesti sisältää sen valmistukseen käytettyjen kuitujen kemiallista sideainetta, tunnettu siitä, että rainan valmistukseen käytetyn koneen kuivaushuovan lähtöpäässä suoritetaan rainan mekaaninen aaltomainen ylisyöttö, ennen kuin rainaan kohdistetaan kutistamiskäsittely ja sitten kuivauskäsittely.
5- Patenttivaatimuksen 1+ mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rainan suoraviivainen nopeus kuivaushuovan lähtöpäässä on 105-200 # sen suoraviivaisesta nopeudesta kutistamistilassa.
6. Patenttivaatimuksen 1+ tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aaltomainen ylisyöttö aikaansaadaan levymäisen kreppauskaapimen avulla, joka painautuu sylinteriin, joka sijaitsee kuivaushuovan lähtöpään ja kutistamis-vyöhykkeen tulopään välillä.
7· Patenttivaatimuksen k tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ylisyöttö aikaansaadaan saattamalla raina kulkemaan lävistetyn imusylin-terin ylitse, jonka suoraviivainen nopeus on pienempi kuin kuivaushuovan nopeus. . ,:’i:':: ‘ 15 63265
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1*—T mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kutistamiskäsittelyn lämpötila on 50-150°C» sopivasti 85-115°C.
9. Jonkin patenttivaatimuksen l*-8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rainan kuivausaste ennen kreppausta voi vaihdella rajoissa 15~80 ?, sopivasti rajoissa 25-60 %.
10. Jonkin patenttivaatimuksen U~9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kostean rainan paino, laskettu kuiva-aineen painona, ennen kreppausta 2 on vähintään 10 g/m .
FI750183A 1974-01-30 1975-01-24 Enligt vaotmetod framstaelld krympt ovaevd tygbana och foerfarande foer dess framstaellning FI63265C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7403354A FR2271323A1 (en) 1974-01-30 1974-01-30 Continuous production of crimped non woven fabrics - by corrugating the wet mat prior to stoving heat shrink fibres therein
FR7403354 1974-01-30
FR7442621 1974-12-20
FR7442621A FR2309660A2 (fr) 1974-12-20 1974-12-20 Nouvel article non tisse obtenu par voie humide

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI750183A FI750183A (fi) 1975-07-31
FI63265B true FI63265B (fi) 1983-01-31
FI63265C FI63265C (fi) 1983-05-10

Family

ID=26218159

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI750183A FI63265C (fi) 1974-01-30 1975-01-24 Enligt vaotmetod framstaelld krympt ovaevd tygbana och foerfarande foer dess framstaellning

Country Status (11)

Country Link
JP (1) JPS50142865A (fi)
AU (1) AU7766675A (fi)
CA (1) CA1055751A (fi)
DE (1) DE2503853A1 (fi)
DK (1) DK30975A (fi)
ES (1) ES434280A1 (fi)
FI (1) FI63265C (fi)
GB (1) GB1477809A (fi)
LU (1) LU71756A1 (fi)
NL (1) NL180530C (fi)
NO (1) NO750271L (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA1298695C (en) * 1985-01-16 1992-04-14 Kimberly-Clark Corporation Elasticized non-woven fabric and method of making the same
US4734311A (en) * 1985-01-16 1988-03-29 Kimberly-Clark Corporation Elasticized non-woven fabric and method of making the same
GB2269603A (en) * 1992-08-14 1994-02-16 Du Pont Process for the production of fluff pulp
JP2000034660A (ja) * 1998-07-17 2000-02-02 Uni Charm Corp 湿式不織布の製造方法および製造装置
FR2845698B1 (fr) * 2002-10-11 2005-03-18 Rieter Perfojet Procede et installation de production d'un non-tisse ayant de bonnes proprietes de resistance a la traction
JP4005575B2 (ja) * 2004-03-05 2007-11-07 ユニ・チャーム株式会社 湿式不織布の製造方法および製造装置

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1635689A1 (de) * 1951-01-28 1970-11-19 Glanzstoff Ag Verfahren zur Herstellung von Basisvliesen fuer Kunstleder
IT535256A (fi) * 1954-02-26 1900-01-01
DE1785165C3 (de) * 1968-08-17 1982-08-12 Vepa AG, 4125 Riehen, Basel Verfahren zur Herstellung von Faservliesstoffen

Also Published As

Publication number Publication date
NL180530C (nl) 1987-03-02
GB1477809A (en) 1977-06-29
NL180530B (nl) 1986-10-01
DE2503853A1 (de) 1975-08-14
JPS50142865A (fi) 1975-11-17
FI63265C (fi) 1983-05-10
DK30975A (fi) 1975-10-06
NL7500763A (nl) 1975-08-01
AU7766675A (en) 1976-07-29
LU71756A1 (fi) 1975-06-24
ES434280A1 (es) 1977-03-16
FI750183A (fi) 1975-07-31
CA1055751A (fr) 1979-06-05
NO750271L (fi) 1975-08-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20210095426A1 (en) Soft tissue produced using a structured fabric and energy efficient pressing
CA1307659C (en) Two-way stretch fabric and method for the preparation thereof
RU2219296C2 (ru) Способ изготовления бумаги с трехмерным рельефом и бумага, изготовленная указанным способом
US5989682A (en) Scrim-like paper wiping product and method for making the same
RU2329345C2 (ru) Способ крепирования посредством ткани для изготовления абсорбирующей бумаги
US6214146B1 (en) Creped wiping product containing binder fibers
CA1091493A (en) Method and apparatus for texturing and softening non- woven webs
CN1335806A (zh) 具有高松密度的柔软且坚韧的纸制品
US5302443A (en) Crimped fabric and process for preparing the same
KR101152483B1 (ko) 고벌크 및 부드러움을 갖는 롤형 종이 제품
KR930010274A (ko) 수압으로 니들링된 초흡수성 복합 재료의 제조방법
DE69527097T2 (de) Verfahren zur Herstellung von Papier mit veredelten Oberflächen und Trockenpartie einer Papiermaschine
CN1745213A (zh) 用于制造包括随机分布的纤维素纤维和非随机分布的合成纤维的一体纤维结构的方法和由其所制造的一体纤维结构
MXPA02011058A (es) Proceso para aumentar la suavidad de los tejidos de base y productos hechos de los mismos.
JP2006514175A (ja) セルロース繊維及び合成繊維を含む単一繊維構造体及びその作成方法
JPS63120154A (ja) 成型性不織シート及びその製造方法
MX2010013970A (es) Tela de formacion con estructura, maquina para fabricar papel y metodo.
US6112385A (en) Process for manufacturing a non-woven fabric by hydrodynamic needling, and product of said manufacturing process
FI63265B (fi) Enligt vaotmetod framstaelld krympt ovaevd tygbana och foerfarande foer dess framstaellning
EP0093393A2 (en) A process for manufacturing embossed nonwoven fibrous products
EP0092210B1 (en) Wholly aromatic polyamide fiber non-woven sheet and processes for producing the same
US2306347A (en) Method and apparatus for making fibrous glass products
US4086316A (en) Process for the manufacture of flat sheets or webs
JP4381904B2 (ja) 人工皮革用繊維質基材の製造方法
JP3611123B2 (ja) アスファルト防水用基布及びその製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TENAGIL