FI63187C - Loesgoerbar dragkrok foer ett fordon med slaepvagn - Google Patents

Loesgoerbar dragkrok foer ett fordon med slaepvagn Download PDF

Info

Publication number
FI63187C
FI63187C FI781472A FI781472A FI63187C FI 63187 C FI63187 C FI 63187C FI 781472 A FI781472 A FI 781472A FI 781472 A FI781472 A FI 781472A FI 63187 C FI63187 C FI 63187C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pin
ball bar
ball
locking
curve
Prior art date
Application number
FI781472A
Other languages
English (en)
Other versions
FI63187B (fi
FI781472A (fi
Inventor
Koop Brink
Original Assignee
Brink Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Brink Bv filed Critical Brink Bv
Publication of FI781472A publication Critical patent/FI781472A/fi
Publication of FI63187B publication Critical patent/FI63187B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI63187C publication Critical patent/FI63187C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60DVEHICLE CONNECTIONS
    • B60D1/00Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
    • B60D1/48Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by the mounting
    • B60D1/52Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by the mounting removably mounted

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Hooks, Suction Cups, And Attachment By Adhesive Means (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Clamps And Clips (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Package Frames And Binding Bands (AREA)

Description

RSr^l ΓβΙ fl1lKUULUTUSJULKA,SU r-ΐΛαη ffijk LBJ utlAgcningsskrift 0010/
Jgljjg C ^Patentti r.v/"rr-l! r 13 35 lofi3 ^ T ^ (SI) Kv.ik.3/inc.ct3 B 60 D 1/06 SUOMI—FINLAND (21) PKwttWwfcnwM—Ptwomaiuiim 781U72 (22) Hakwnltpllvi —AMBknlnpdag 10.05.78 ' ' (23) ANupilvl—cnti|h«uda| 10.05.78 (41) Tullut JulklMlcfi — tllvlt offantllg 12 Ί1 7ft
Patentti· ja rekisterihallitus . Hlhtl-Hr.lrinnn I, IrinJ lull,.torn mr„.
Patent· och rsgisteratyralsait ^ ^ Amöfcu u^Todi utuikrtfMn pubiksi 31.01.83 (32)(33)(31) I**··*/ «uoiteui ~i«|W prtorltM 11.05· 77
Alankomaat-Nederlanderna(NL) 7705201 (71) Brink B.V., Industrieweg 5, Staphorst, Alankomaat-Nederländerna(NL) (72) Koop Brink, Staphorst, Alankomaat-Nederländerna(KL) (7b) Berggren Oy Ab (5¾) Perävaunullisen ajoneuvon irroitettava vetokoukku -Lösgörbar dragkrok för ett fordon med släpvagn
Esillä olevan keksinnön kohteena on perävaunullisen ajoneuvon irrotettava vetokoukku, joka koostuu pallotangosta, joka kannattaa kytkinpalloa, ja pallotangon pidätyslaitteesta, joka on kiinnitetty ajoneuvon koriin ja jossa on kiinnityslaitteella varustettu lukkoelin.
Alankomaisesta patenttihakemuksesta 73 09 012 tunnetussa irrotettavassa vetokoukussa pyöreä pallovarsi on sijoitettu suoraan taaksepäin ulottuvien korvakkeiden väliin, jotka on kiinnitetty välimatkan päähän toisistaan putkeen, joka on kiinnitetty ajoneuvon koriin, jolloin varren ja korvakkeiden välissä on molemmilla puolilla täyttörenkaat ja korvakkeiden, täyttö-renkaiden ja pallovarren läpi on työnnetty pultit, jotka voidaan kiristää muttereilla. Pallovarren vapaa pää voi olla ylöspäin taivutettu ja tarttua putken ympärille. Tämän tunnetun rakenteen haittana on se, että pallovarren kiinnitys ja irrotus on mutkikasta ja aikaavievää, minkä lisäksi irralliset kiinnitysvälineet, nimittäin pultit, mutterit ja täyttö-renkaat voivat helposti kadota. Pallovarren kiinnitys ja irrotus vaatii myös työkaluja.
63187
Lisäksi tunnetaan alankomaalaisesta patenttihakemuksesta 72 15 414 irrotettava vetokoukku» jossa pallotangon katkokar-tiomainen pää kytkeytyy varteen, jossa on katkokartiomainen syvennys, jolloin pallotangon etupää ja varren etupää on varustettu poikkiporauksella, jonka läpi voidaan työntää tappi, jossa on epäkeskinen osa, ja pallotanko voidaan kiristää tiukasti varteen pyörittämällä tappia sen akselin ympäri. Tämän tunnetun rakenteen haittana on se, että tangon ja varren yh-teistoimiset kartiomaiset pinnat likaantuvat ja syöpyvät helposti .
Mitkään irrotettavien vetokoukkujen tunnetut rakenteet eivät täytä kaikkia Alankomaiden liikenneministeriön tieliikenne-osaston vaatimuksia. Sulkemisen tai lukitsemisen suhteen nämä vaatimukset ovat seuraavat:
Yleistä; 1. Lukkoelimen tulisi toimia joustavan paineen alaisena.
2. Kiinnityslaitteen tulisi olla tyydyttävä.
3. Lukkolaitteen avaamisen ei tulisi olla mahdollista normaalin käytön aikana, kun kiinnityslaite ei ole toiminnassa.
4. Automaattisen tai käsisäädön tulisi olla mahdollinen kulumisen sattuessa.
5. Lukkolaitteen kääntötappien tulisi olla kiinteästi yhdistetyt runkoon.
Kiinnityslaite;
Kun lukkolaitteen jousi irrotetaan, kiinnityslaitteen tulisi olla riittävän luja, kiinnityslaitetta ei saisi kuormittaa normaalin käytön aikana, kiinnityslaitteen tulisi olla näkyvissä ulkoapäin ja kiinnityslaitteen aktivoimisen tulisi olla mahdollinen ainoastaan lukitussa asennossa.
Edellä ensimmäisenä mainittu irrotettava vetokoukku ei täytä vaatimusten kohtia 1, 2 ja 4. Toinen tunnettu vetokoukku ei täytä vaatimusten kohtia 1 ja 5. Lisäksi em. tunnetut irrotettavat vetokoukut eivät täytä ensin mainittua riittävää lujuutta koskevaa vaatimusta.
63187
Saksalaisesta hakemusjulkaisusta 1 780 472 on edelleen tunnettu sellainen irrotettava vetokoukku, jonka pyöreä pallotanko on sovitettu pidätyslaitteen kotelon pyöreään poraukseen. Pallotangon alaosassa on ympyränrenkaan muotoinen poikittainen syvennys. Pallotangon alapuolelle on sovitettu poikittain luki-tustanko kotelon pyöreään poraukseen siten, että pyöreä lukitus-tanko työntyy pallotangon alaosassa olevaan syvennykseen. Luki tustangossa on lisäksi sen pallotangon vastakkaisessa osassa ympyränkaaren muotoinen syvennys, jonka säde on yhtä suuri kuin pallotangon poikkileikkauksen säde. Lukitustanko pidetään luki-tusasennossa jousella. Varmistuslaitteena on varmistusnasta, joka on sovitettu kohtisuorasti lukituselimeen nähden. Varmistusnasta työntyy lukituselimen säteittäiseen syvennykseen, ja se on vedettävissä pois jousivoiman vaikutusta vastaan. Tällaisen irrotettavan vetotangon epäkohtana on, että välyksen synnyttyä vetotankoa käytettäessä pallotangon ja kotelon porauksen välille, johon pallotanko on asennettu, sekä pallo-tangon syvennykseen ja lukitustangon pinnan välille, ei välystä voida poistaa. Kun siis välys on tullut liian suureksi veto-koukun turvallisuutta silmällä pitäen, pidätyslaitteen kotelo ja/tai pallotanko on kokonaisuudessaan uusittava. Tämän veto-koukun toisena epäkohtana on, että vetokoukun on sovittava tarkasti kotelon poraukseen ja samoin pallotangon syvennyksen on sovittava tarkasti lukitustangon kehään. Tästä aiheutuu suhteellisen kalliita valmistuskustannuksia. Vetokoukku on myös sangen altis pölylle ja muulle lialle. Sitäpaitsi tätä tunnettua vetokoukkua ei voida helposti irrottaa, koska lukitustangon varsi ja varmistusnasta sijaitsevat pidätyslaitteen kotelon eri puolilla.
Saksalaisesta hakemusjulkaisusta 2 406 983 on lisäksi tunnettu irrotettava vetokoukku, jossa pallotanko on suljettu sivusuunnassa pidätyslaitteeseen. Tästä tunnetusta vetokoukusta puuttuu kuitenkin varmistuslaite. Pallotanko ei myöskään ole tuettu kolmesta pisteestä, jotka sijaitsisivat välimatkan päässä toisistaan pallotangon pituussuunnassa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnettujen irrotettavien vetokoukkujen epäkohdat.
4 63187 Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön tunnusmerkkien mukaisesti siten, että pallotanko on tuettu pidätyslaitteeseen pystysuunnassa kolmessa pisteessä, jotka sijaitsevat välimatkan päässä toisistaan tangon pituussuunnassa ja jotka on sivusuunnassa suljettu pidätyslaitteeseen, jotka kolme tukipistettä käsittävät kaksi kiinteää ja yhden liikkuvan tukipisteen ja muodostavat kolmion kulmapisteet, minkä ohessa kiinteä keskitukipiste koskettaa tangon yläpintaa ja on sovitettu kiinnittämään tangon pituussuunnassa, ja kauimpana kytkinpallosta sijaitseva, liikkuva tukipiste koskettaa pallotangon alapintaa ja on siirreltävissä lukkoelimellä jousen vaikutusta vastaan asentoon, jossa se ei ole kosketuksessa tankoon, sekä toimii itsejarruttavasti yhdessä tangon pyöreän profiilin kanssa.
Näiden toimenpiteiden ansiosta vetokoukku voidaan kiinnittää ja irrottaa erityisen helposti ilman työkaluja tarvitsematta käyttää irrallisia kiinnitysvälineitä, jotka voivat helposti hukkua. Pallotangon tukipisteiden sijainnin ansiosta kolmion tukipisteissä ja siirreltävän tukipisteen liikkuvan, mutta itse-jarruttavan sovitelman ansiosta keksinnön mukaisella irrotettavalla vetokoukulla saavutetaan käytön aikana mahdollisimman suuri turvallisuus. Keksinnön mukainen irrotettava vetokoukku täyttää kaikki Alankomaiden liikenneministeriön tieliikenne-osaston vaatimukset. Keksinnön mukainen vetokoukku ei myöskään herkästi likaannu eikä sitä voida kiinnittää väärin.
Kun palloon kohdistuu alaspäin suunnattu voima, kuten on asianlaita normaalikäytön aikana, kaksi kiinteää tukipistettä tukee vetokoukkua pystysuunnassa ja keskitukipiste pitää sen pituussuunnassa paikallaan. Kun palloon toisaalta kohdistuu ylöspäin suunnattu voima, tankoa tukevat pystysuunnassa keskitukipiste ja liikkuva tukipiste, joka pysyy paikallaan lukkoelimeen kohdistuvan jousen vaikutuksen ja itsejarruttavan toimintansa ansiosta.
Keksinnön mukaisen irrotettavan vetokoukun eräälle edulliselle sovellutusmuodolle, jossa on lisäkiinnitysmekanismi, on tunnusomaista, että pallotanko on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen 5 63187 ja on kiinnitetty pallotangon pitimen pystysivuseinien väliin, että ensimmäinen pystytukipiste pallotangon vapaan pään suunnasta katsottuna koostuu levystä, joka on yhditetetty kiinteästi pitimen sivuseiniin ja nojaa pallotangon alapintaan, että toinen tukipiste koostuu pyöreästä tapista, joka on kiinnitetty pitimen sivuseiniin ja kytkeytyy pallotangon yläpinnassa olevaan V-muotoiseen syvennykseen, että kolmas tukipiste koostuu U-muotoisen lukkoelimen vaakasuorasta lukkotapista, jonka luk-koelimen sivukappaleiden yläosat on asetettu kääntyvästi pitimen molemmille puolille ulkoneviin vaakatapin osiin, joka tappi on kiinnitetty kiinteästi pitimen sivuseiniin, että toinen sivu-kappale on varustettu kädensijalla ja toinen sivukappaleista on yhdistetty toiseen pitimen sivuseinämistä vetojousella, että lukkotappi toimii itsejarruttavasti yhdessä pallotangon vapaan pään alapinnan pyöristetyn profiilin kanssa ja painaa sitä vasten, että toisen tukipisteen pyöreän tapin ja lukkoelimen kään-tötapin läpi kulkevien pystykeskiviivojen välinen etäisyys on suurempi kuin toisen tukipisteen pyöreän tapin ja pyöreän profiilin käyrän keskipisteen läpi menevien pystykeskiviivojen välinen etäisyys, ja että kiinnitysmekanismi on varustettu koukkuinaise 11a elimellä, johon kohdistuu jousivaikutteinen vetovoima ja joka toimii automaattisesti yhdessä pidätyslait-teen kiinteän osan kanssa.
Tällä tavoin saadaan aikaan keksinnön mukaisen irrotettavan vetokoukun erityisen luotettava ja yksinkertainen rakenne, joka yksinkertaisella tavalla täyttää Alankomaiden liikenneministeriön tieliikenneosaston vaatimukset.
Keksinnön mukaisen irrotettavan vetokoukun eräässä erityisen edullisessa sovellutusmuodossa kääntötapin keskipiste, lukko-tapin ja pallotangon pyöreän profiilin välinen kosketuspiste sekä pyöreän profiilin käyrän keskipiste muodostavat asennetussa tilassa kolmion, jonka sivujen muodostama kulma kosketuspistee-seen on suurempi kuin 0° ja pienempi kuin 10°, ja käyrän keskipisteen ja pallotangon alapinnan välinen lyhin etäisyys on yhtä suuri kuin pyöreän profiilin kaarevuussäde.
6 63187
Kulma, jonka muodostavat näitä kolmion sivuja vastaavat piirretyt kohtisuorat viivat kääntötapin keskipistettä ja käyrän keskipistettä kohti, on myös suurempi kuin 0° ja pienempi kuin 10°, minkä ansiosta lukkotapin kytkeytyminen pyöreän profiilin käyrään pallotangon alapinnalla on itsejarruttava.
Keksintöä selitetään lähemmin oheisten piirustusten avulla, jotka esittävät irrotettavanvetokoukun erästä sovellutusmuotoa:
Kuvio 1 esittää sivusta katsottuna keksinnön mukaista irrotettavaa vetokoukkua pidätyslaitteineen.
Kuvio 2 esittää ylhäältä katsottuna keksinnön mukaista irrotettavaa vetokoukkua pidätyslaitteineen;
Kuvio 3 esittää ylhäältä katsottuna keksinnön mukaisen irrotettavan vetokoukun lukkoelintä kiinnitysmekanismeineen.
Kuvio 4 esittää sivusta katsottuna pallotangon pidintä.
Kuvio 5 esittää sivusta katsottuna pallotangon vapaata päätä. Kuvio 6 esittää lukkoelimen kääntötapin, lukkotapin, pyöreän profiilin pallotangon alapinnalla olevan käyrän keskipisteen ja pyöreän profiilin sekä lukkotapin kosketuspisteen keskinäistä sovitelmaa.
Keksinnön mukainen irrotettava vetokoukku, ks. kuvioita 1, 2 ja 3, koostuu pallotangosta 1, pidätyslaitteesta 2, lukkoelimestä 3 ja kiinnitysmekanismista 4.
Kuvio 1 mukainen pallotanko 1 koostuu suorakulmaisesta tangosta 5, jossa on pyöristetyt kulmat ja joka ylöspäin kaartuvan ja kapenevan osan 6 avulla yhtyy varsinaiseen kytkinpalloon 7, joka voidaan kytkeä esittämättä jätetyn perävaunun napa-akseliin. Tanko 5 on toisen päänsä lähellä yläpinnastaan varustettu V-muotoisella syvennyksellä 8, jonka rajapinnat muodostavat 90°:n kulman ja ovat symmetriset sen pystykeskiviivan suhteen. Tangon 5 toisen vapaan pään yläpinnassa on tylppäkulmai-nen syvennys 10 ja sen alapinnalla on pyöristetty profiili, jota selitetään seuraavassa lähemmin.
Pidätyslaite 2 (kuviot 1 ja 2) koostuu yhtenäisestä kulmakappa-leesta 12 ja varsinaisesta pallotangon pitimestä 13, joka 7 631 87 käsittää kaksi pystylevyä 14 ja 15. Levyt 14 ja 15 on ylä- ja etureunoistaan hitsattu kulmakappaleen 12 vaakalaippaan 16 ja vastaavasti pystylaippaan 17. Kulmakappaleen laipoissa 16 ja 17 on kiinnitysreiät 18 ajoneuvoon kiinnitystä varten esim. esittämättä jätetyn apurakenteen avulla.
Levyjen 14 ja 15 välissä on niiden kytkinpalloa 7 päin olevissa takapinnoissa tukilevy 19, kuviot 1 ja 4, joka koostuu vaakasuorasta litteästä osasta 20 ja vinosti alaspäin suunnatusta viereisestä osasta 21, joka on yhtä kappaletta osan 20 kanssa. Tämän tukilevyn toimintaa selitetään seuraavassa lähemmin.
Kuvion 1 mukaisesti pallotangon pitimen 13 levyjen 14 ja 15 yläreunoissa on U-muotoinen syvennys 22. Tappi 23 nojaa kulmakappaleen 12 vaakalaippaan 16 syvennyksessä 22. Tämä tappi on kiinnitetty levyihin 14 ja 15 ja/tai vaakalaippaan 16. Lisäksi levyjen 1 ja 15 etupäiden läheisyyteen on tehty poraus 24, ja etumaiseen alakulmaan on muodostettu syvennys 25. Tätä kaikkea selitetään seuraavassa lähemmin.
Levyjen 14 ja 15 poraukseen 24 on kiinnitetty pyörimättömästi tappi 25 (kuvio 1), jonka päihin sivukappaleet 27 ja 28 tukeutuvat. Tapin päät ulkonevat levyistä 14 ja 15 molemmilla puolilla. Sivukappaleet on yhdistetty toisiinsa alemmista päistään tapilla 29. Sivukappaleiden 27 ja 28 sekä tapin muodostaman lukkoelimen 3 sivukappaleessa 27 on poraus 30, ja pallotangon pitimen 13 levyn 14 takapäähän on kiinnitetty tappi 31. Vetojousi on jännitetty porauksen 30 ja tapin 31 väliin.
Suunnilleen suorakulmaisesti lukkoelimen 3 sivukappaleen 28 suhteen on muodostettu kädensija 34, joka on yhtä kappaletta sivukappaleen 28 kanssa. Kiinnitysmekanismin 4 kolmivartinen vipu 36 on asennettu kääntyvästi kädensijan 34 varaan, jolloin vivun toinen varsi 36" on päästään varustettu koukulla 37 ja ensimmäinen varsi 36' kädensijalla 38, joka on kiinnitetty suorakulmaisesti varteen.Kolmas varsi 36''' on yhdistetty kädensijaan 34 vetojousella 39, joka on silmukoillaan kiinnitetty kolmannen varren 361'' tappiin tai silmukkaan 40 ja käden- 8 63187 sijan 34 loveen 41. Jousi 39 vetää toista vartta 36" myötäpäivään etuosan nojatessa kiinteän tapin 23 tukitappiin 42, joka työntyy pallotangon pitimen 13 levyn 15 ohi. Toisessa varressa 36" on koukun 37 yläpinnalla syvennys 37', jonka pohjalla on ainakin osaksi tapin 23 pyöreän tukitapin 42 sädettä vastaava kaarevuussäde. Tämän merkitystä selitetään lähemmin jäljempänä. Lisäksi kolmannen varren 361 *' yläpäässä on sisäänpäin ulottuva tappi 36a, joka on kiinnitetty suorakulmaisesti varteen ja joka sijaitsee pallotangon 1 liikeradalla pitimessä 13 pallotangon asennuksen aikana. Tämän merkitys selitetään lähemmin seuraa-vassa.
Asennettuna pallotanko 1 nojaa alapinnallaan tukilevyn 19 lit-teään osaan, kytkeytyy pidätyslaitteen 2 tappiin 23 v-muotoi-sessa syvennyksessä 8 pallotangon 1 yläpinnassa ja puristaa lukkotapin 29 pallotangon 1 etumaisen alapinnan pyöristettyä profiilia 11 vasten jousen 33 vetovoiman avulla.
Pallotangon 1 irrotus ja kiinnitys tapahtuu seuraavasti,(ks. kuvioita 1, 2 ja 3): pallotankoa 1 irrotettaessa kolmivartinen vipu 36 vedetään ensin taaksepäin jousen 39 vetovoimaa vastaan pitämällä peukaloa kädensijalla 38, jolloin varren 36" koukku 37 irtoaa tapista 42. Lukkovipua 34 käännetään sen jälkeen käsin vastapäivään, jolloin lukkoelimen 3 tappi irtoaa pallotangon 1 etupään alapinnan pyöristetystä profiilista 11. Kun pallotankoa 1 pyöritetään myötäpäivään pidätyslaitteen 2 tuen 19 ympäri, se irtoaa tapista 23 ja voidaan vetää pois pidätyslaitteesta levyn 19 vinosti alaspäin suunnatun osan 21 yli.
Pallotankoa 1 irrotettaessa lukkoelintä 3 voidaan kääntää vasta-päivään niin pitkälle, että koukun 37 yläpinnalla oleva syvennys 37' voi kytkeytyä tapin 42 alle, niin että lukkoelin 3 ja kiinnitysmekanismi 4 voivat jäädä tähän pidätyslaitteen 2 avattuun asentoon.
Kun pallotanko kiinnitetään käsivoimin, se sijoitetaan paikoilleen puristamalla ja samanaikaisesti kehittämällä pieni vasta-päiväinen vääntömomentti siten, että pallotanko 1 ohjataan alapinnallaan vinon levyn 21 yli ja yläpinnallaan tappia 23 9 63187 pitkin. Kun sitä on työnnetty sisään riittävän matkan verran, tappi 23 putoaa V-muotoiseen syvennykseen, jolloin pallotanko 1 kallistuu vastapäivään ja sen vapaa pää 9 siirtyy ylöspäin. Pallotangon 1 vastapäiväisen kallistuksen aikana pitimessä 2 pallotanko painuu yläpinnallaan kiinnitysvivun tappia 36a vasten, minkä johdosta kiinnitysvipu kääntyy vastapäiväiseen suuntaan ja syvennys 37' irtoaa tukitapista 42. Lukkoelin 3 voi nyt kääntyä myötäpäivään. Jousen 33 vaikutuksesta lukkotappi 29 putoaa pallotangon 1 pyöreän profiilin 11 alle, jolloin lukitus on saatu aikaan automaattisesti. Koska lukkoelintä 3 vedetään jousen 33 avulla, myös kädensija 34 liikkuu ylöspäin, jolloin kiinnitysvarren 36" koukku kytkeytyy jousen 39 vaikutuksesta tapin 23 ulkonevan tukitapin 42 taakse, mikä vielä lisäksi varmistaa lukituksen automaattisesti.
Keksinnön mukaisen irrotettavan vetokoukun lukitus toimii seuraavasti.
Ajoneuvon vetäessä perävaunua vetokoukun avulla palloon 7 kohdistuu taaksepäin suunnattu vetovoima ja pallotankoon kohdistuu vastapäiväinen vääntömomentti, joka puristaa pallotankoa levyn 19 osaa 20 vasten ja V-muotoista syvennystä 8 tappia 23 vasten. Jousi pitää lukkoelimen 3 paikallaan ja puristaa tappia 29 pyöreää profiilia vasten.
Kun ajoneuvo ei vedä perävaunua, esim. rinnettä alas ajettaessa, pallotankoon 1 kohdistuu myötäpäivään suunnattu vääntömomentti, jolloin V-muotoinen syvennys 8 puristuu tappia 23 vasten ja pyöreä profiili 11 kohdistaa voiman lukkoelimen 3 tappiin 29. Lukkoelin 3 lukitsee kuitenkin pallotangon 1, koska jousi vetää jatkuvasti lukkoelintä 3 ja lisäksi koska lukkotappi 29 ja pyöreä profiili toimivat yhdessä itsejarruttavasti. Jousen 33 taipuessa tai irrotessa lukkotappi 29 painuu edelleen, silloinkin kun perävaunu kohdistaa myötäpäiväistä vääntömomenttia pallo-tankoon, pyöreää profiilia 11 vasten sen alkuasennossa lukko-tapin 29 ja pyöreän profiilin itsejarruttavan yhteistoiminnan ansiosta,eivätkä pyöreä profiili ja lukkoelin 3 suorita pyörivää liikettä vastapäiväiseen suuntaan. Käsipuristusta on aina kohdistettava vipuun 34 lukkotapin 29 irrottamiseksi pyöreästä profiilista 11.
10 631 87
Jos lukkoelimen 3 jousi 33 katkeaa, lukkoelin suorittaa kääntö-liikkeen vastapäiväiseen suuntaan odottamattomien olosuhteiden takia. Tämä lukkoelimen 3 liike pysähtyy, koska kiinnitysvivun 36 toinen varsi 36" kytkeytyy tukitapin 23 ulkonevan tapin 42 taakse, ennenkuin lukkotappi 29 irtoaa otteestaan pyöreän profiilin 11 kanssa.
Pyöreän profiilin 11 ja lukkotapin 29 välinen itsejarruttava yhteistoiminta saadaan aikaan seuraavalla tavalla (ks. kuvioita 1, 4, 5 ja 6) .
Toisen tukipisteen pyöreän tapin 23 ja lukkoelimen 3 kääntö-tapin 26 läpi kulkevien pystykeskiviivojen A ja B välinen etäisyys a on suurempi kuin tapin 23 ja pyöreän profiilin 11 käyrän keskipisteen D läpi kulkevien pystykeskiviivojen A ja C välinen etäisyys b. Asennetussa tilassa kääntötapin 26 keskipiste G, lukkotapin 29 ja pallotangon 1 pyöreän profiilin 11 välinen kosketuspiste F ja käyrän keskipiste D muodostavat kolmion. Yhdysviivojen F-G ja F-D muodostama kulma a on suurempi kuin 0° ja pienempi kuin 10°' mikä myös pätee kulmaan a, jonka muodostavat näiden yhdysviivojen F-G ja F-D kosketuspisteeseen F piirretyt kohtisuorat viivat (ks. kuviota 6). Käyrän keskipisteen D ja pallotangon alapinnan välinen etäisyys c on yhtä suuri kuin pyöreän profiilin 11 kaarevuussäde d.
Seuraavia mittoja on käytetty Irrotettavassa vetokoukussa, joka on käytännössä toteutettu keksinnön mukaisesti (ks. kuvioita 4 ja 5) .
Toisen tukipisteen pyöreän tukitapin 23 (tai syvennyksen 22) ja kääntötapin 26 (tai porauksen 24) läpi kulkevien pystykeski-viivojen A ja B välinen etäisyys a on 34 mm, ja tukipisteen 23 ja pyöreän profiilin 11 kaarteen säteen D läpi kulkevien pysty-keskiviivojen profiilin 11 kaarteen säteen D läpi kulkevien pystykeskiviivojen A ja C välinen etäisyys n on 31,5 mm. Käyrän keskipisteen D ja pallotangon 1 alapinnan välinen lyhin etäisyys c, joka on yhtä suuri kuin kaarevuussäteen d pituus, on 29 mm.
11 63187
Keksinnön mukaisella irrotettavalla vetokoukulla voidaan kompensoida kaikki valmistustoleranssit tai käytön mahdollisesti aiheuttamat toleranssit siirtämällä lukitustapin 29 ja pyöreän profiilin 11 välistä kosketuskohtaa F, jonka sijoituksen määräävät yksinomaan esiintyvät toleranssit.

Claims (3)

12 631 87
1. Löstagbar dragkrok för ett fordon med en släpvagn, vilken dragkrok innefattar en kulstäng (1), som uppbär kopplings-kulan (7), och en hällareanordning (2) för kulstängen, vilken h&llareanordning är fäst vid fordonschassit och är försedd med ett läsorgan (3) med en säkringsanordning (4), känneteck- n a d av att kulstängen (1) uppbäres i hällareanordningen (2) i vertikal riktning pä tre punkter (20, 23, 29), vilka är ätskilda frkn varandra i stängens längdriktning och i sidled inneslutna i hällareanordningen, vilka tre stödpunkter, omia ttande tvä fasta stödpunkter (20, 23) och en rörlig stödpunkt (29), bildar vinkelhörnen hos en triangel, varvid den centrala stationära stödpunkten (23) är i ingrepp med ovansidan av stängen (1) och anordnad att läsa stängen i längdriktningen, och den rörliga stödpunkten (29), som är belägen längst bort frän kopplingskulan (7), är i ingrepp med undersidan av kul-stängen och är förskjutbar med ett läsorgan (3) mot fjäderverkan tili ett läge fritt fr&n ingrepp med stängen, samt samverkar självhämmande med en rund profil hos stängen.
1. Perävaunullisen ajoneuvon irrotettava vetokoukku, joka koostuu pallotangosta (1), joka kannattaa kytkinpalloa (7), ja pallotangon pidätyslaitteesta (2), joka on kiinnitetty ajoneuvon koriin ja jossa on kiinnityslaitteella (4) varustettu lukkoelin (3), tunnettu siitä, että pallotanko (1) on tuettu pidätyslaitteeseen (2) pystysuunnassa kolmessa pisteessä (20, 23, 29), jotka sijaitsevat välimatkan päässä toisistaan tangon pituussuunnassa ja jotka on sivusuunnassa suljettu pidätyslaitteeseen, jotka kolme tukipistettä käsittävät kaksi kiinteää (20, 23) ja yhden liikkuvan tukipisteen (29) ja muodostavat kolmion kulmapisteet, minkä ohessa kiinteä keskitukipiste (23) koskettaa tangon (1) yläpintaa ja on sovitettu kiinnittämään tangon pituussuunnassa, ja kauimpana kytkinpäIlosta (7) sijaitseva liikkuva tukipiste (29) koskettaa pallotangon alapintaa ja on siirreltävissä lukkoelimellä (3) jousen vaikutusta vastaan asentoon, jossa se ei ole kosketuksessa tankoon, sekä toimii itsejarruttavasti yhdessä tangon pyöreän profiilin kanssa.
2. Dragkrok enligt krav 1 och försedd med en ytterligare spärr-mekanism (36, 37),kännetecknad av att kulstängen (1) har en rektangulär genomskärning (5) och är monterad melian upprättstäende sidoväggar (14, 15) hos en kulstänghällare (13), 15 631 87 att, sett i riktningen av kulstängens (1) fria ände, den första vertikala stödpunkten utgöres av en platta (19) som är fast förbunden med sidoväggarna hos hällaren, vilken platta vilar mot undersidan av kulstängen, att den andra stödpunkten utgöres av en rund tapp (23) som är monterad i sidoväggarna (14, 15) hos hällaren (13) och som är i ingrepp med ett V-format urtag (8) i ovansidan av kulstängen, att den tredje stödpunkten utgöres av den horisontella lästappen (29) hos ett U-format läsorgan (3), vars sidostycken (27, 28) vid övre delarna är svängbart monterade pä de utskjutande delarna av en horisontell tapp (26), som utskjuter vid bäda sidorna av hällaren, vilken tapp (26) är fast monterad i sidoväggarna (14, 15) hos hällaren (13), att ett av sidostyckena (28) är försett med ett handtag (34) och ett av sidostyckena (27) är förbundet med en av sidoväggarna (14, 15) hos hällaren med hjälp av en dragfjäder (33), att lästappen (29) samverkar självhämmande med och trycker mot den runda profilen (11) vid undersidan av den fria änden av kulstängen (1), att avständet (a) mellan de vertikala centrum-linjerna (A, B) genom den runda tappen (23) hos den andra stödpunkten och genom svängningstappen (26) hos läsorganet (3) är större än avständet (b) mellan de vertikala centrumlinjerna (A, C) genom den runda tappen (23) hos den andra stödpunkten och genom centrum av kurvan (D) hos den runda profilen (11), och att spärrmekanismen (4) är försedd med en hakformad del (36, 37) pä vilken dragkraft utövas genom fjäderverkan, vilken sistnämnda del samverkar automatiskt med en fast del (42) hos hällareanordningen (2).
2. Vaatimuksen 1 mukainen vetokoukku, joka on varustettu lisä-kiinnitysmekanismilla (36, 37), tunnettu siitä, että pallotanko (1) on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen (5) ja on kiinnitetty pallotangon pitimen (13) pystysivuseinien (14, 15) väliin, että ensimmäinen pystytukipiste pallotangon (1) vapaan pään suunnasta katsottuna koostuu levystä (19), joka on yhdistetty kiinteästi pitimen sivuseiniin ja nojaa pallotangon alapintaan, että toinen tukipiste koostuu pyöreästä tapista (23), joka on kiinnitetty pitimen (13) sivuseiniin (14, 15) ja kytkeytyy pallotangon yläpinnassa olevaan v-muotoiseen syvennykseen (8), että kolmas tukipiste koostuu U-muotoisen lukkoelimen (3) vaakasuorasta lukkotapista (29), jonka lukkoelimen sivu-kappaleiden (27, 28) yläosat on asetettu kääntyvästi pitimen molemmille puolille ulkoneviin vaakatapin (26) osiin, joka tappi (26) on kiinnitetty kiinteästi pitimen (13) sivuseiniin (14, 15), että toinen sivukappale (28) on varustettu kädensi-jalla (34) ja toinen (27) sivukappaleista on yhdistetty toiseen pitimen sivuseinistä (14, 15) vetojousella (33), että lukko-tappi (29) toimii itsejarruttavasti yhdessä pallotangon (1) 13 631 87 vapaan pään alapinnan pyöristetyn profiilin (11) kanssa ja painaa sitä vasten, että toisen tukipisteen pyöreän tapin (23) ja lukkoelimen (3) kääntötapin (26) läpi kulkevien pystykeski-viivojen (A, B) välinen etäisyys (a) on suurempi kuin toisen tukipisteen pyöreän tapin (23) ja pyöreän profiilin (11) käyrän keskipisteen (D) läpi menevien pystykeskiviivojen (A, C) välinen etäisyys (b), ja että kiinnitysmekanismi (4) on varustettu koukkumaisella elimellä (36, 37), johon kohdistuu jousivaikut-teinen vetovoima ja joka toimii automaattisesti yhdessä pidä-tyslaitteen (2) kiinteän osan (42) kanssa.
3. Vaatimuksen 2 mukainen vetokoukku, tunnettu siitä, että asennetussa tilassa kääntötapin (26) keskipiste (G), lukko-tapin (29) ja pallotangon (1) pyöreän profiilin (11) välinen kosketuspiste (F) sekä pyöreän profiilin (11) käyrän keskipiste (D) muodostavat kolmion, jonka sivujen (G-F, D-F) muodostama kulma (a) kosketuspisteeseen (F) on suurempi kuin 0° ja pienempi kuin 10°, ja että käyrän keskipisteen (D) ja pallotangon (1) alapinnan välinen lyhin etäisyys on yhtä suuri kuin pyöreän profiilin (11) kaarevuussäde (d).
4. Vaatimuksen 2 mukainen vetokoukku, tunnettu siitä, että kiinnitysmekanismi (4) muodostuu kolmivartisesta vivusta (36) , joka on kiinnitetty kääntyvästi lukon kädensijaan (34) ja joka on vetojousella (39) yhdistetty kädensijaan (34) ja keski-varrellaan (36") nojaa toisen tukipisteen tapin (23) tukitappiin (42), jossa keskivarressa (36") on tukitapin (42) yläpuolella koukku (37) .
5. Vaatimuksen 4 mukainen vetokoukku, tunnettu siitä, että kolmivartisen vivun (36) toisessa varressa (36") on koukun (37) yläpuolella ura tai syvennys (37'), joka voi toimia yhdessä toisen tukipisteen kiinteän tapin (23) tukitapin (42) kanssa siten, että sekä lukkoelin (3) että kiinnitysvipu (36) voidaan pitää avatussa, toimimattomassa asennossa, ja että kiinnitys-vipu on vetojousen (39) puoleisesta päästään varustettu kolmannella varrella (36 *'*) ^ joka on vapaasta päästään varustettu tapilla (36a), joka on sovitettu suorakulmaisesti vartta vastaan 14 631 87 ja lukkoelimen (3) sekä kiinnitysvivun (36) avatussa asennossa sijaitsee pallotangon (1) liikeradalla sen asennuksen aikana.
6. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen vetokoukku, tunnettu siitä, että pallotangon pidätyslaitteen (2) yläpinnan ja pallotangosta poispäin olevan pinnan peittää yhtenäinen kulmakappale (12), joka on kiinnitetty ajoneuvon koriin, että ensimmäisen tukipisteen levy (19) muodostuu pallotangon kiinnityssuunnassa katsottuna vaakasuorasta litteästä osasta (29) ja vinosti alaspäin suunnatusta, sen viereisestä ja sen kanssa yhtenäisestä osasta (21), että pallotanko (1) on poikkileikkaukseltaan pääasiallisesti suorakulmainen, ja että sen vapaassa päässä on yläpinnalla tylppäkulmainen syvennys (10).
3. Dragkrok enligt krav 2,kännetecknad av att i monterät skick en triangel bildas av centrum (G) hos sväng-ningstappen (26), kontaktpunkten (F) hos lästappen (29) vid den runda profilen (11) hos kulstängen (1) samt centrum av kurvan (D) hos den runda profilen (11), hos vilken triangel den vinkel (a) som omslutes av triangelsidorna (G-F* D-F) mot kontaktpunkten (F) är större än 0° och mindre än 10°, och att det kortaste avständet mellan centrum av kurvan (D) och undersidan av kulstängen (1) är lika med kurvradien (d) hos den runda profilen (11).
FI781472A 1977-05-11 1978-05-10 Loesgoerbar dragkrok foer ett fordon med slaepvagn FI63187C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NLAANVRAGE7705201,A NL168452C (nl) 1977-05-11 1977-05-11 Trekhaakinrichting voorzien van een losneembare trekhaakstang met een kogelkoppeling.
NL7705201 1977-05-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI781472A FI781472A (fi) 1978-11-12
FI63187B FI63187B (fi) 1983-01-31
FI63187C true FI63187C (fi) 1983-05-10

Family

ID=19828537

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI781472A FI63187C (fi) 1977-05-11 1978-05-10 Loesgoerbar dragkrok foer ett fordon med slaepvagn

Country Status (13)

Country Link
AT (1) AT376618B (fi)
BE (1) BE866599A (fi)
CH (1) CH638140A5 (fi)
DE (1) DE2819763C2 (fi)
DK (1) DK145533C (fi)
FI (1) FI63187C (fi)
FR (1) FR2390304B1 (fi)
GB (1) GB1583538A (fi)
IT (1) IT1094986B (fi)
LU (1) LU79625A1 (fi)
NL (1) NL168452C (fi)
NO (1) NO150427C (fi)
SE (1) SE422179B (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3033955A1 (de) * 1980-09-10 1982-04-15 Oris-Metallbau KG Hans Riehle, 7141 Möglingen Anhaengevorrichtung fuer fahrzeuge (ak-7a)
DE3216921C2 (de) * 1982-05-06 1986-06-12 Westfalia-Werke Franz Knöbel & Söhne KG, 4840 Rheda-Wiedenbrück Anhängevorrichtung für Fahrzeuge
DE4003009C1 (en) * 1990-02-02 1991-06-13 Oris-Metallbau Kg Hans Riehle, 7141 Moeglingen, De Vehicle tow bar - has connecting bolts welded to mounting plates, with coupling ball neck fitting over lower bolt
DE9005050U1 (fi) * 1990-05-04 1991-09-05 Al-Ko Kober Ag, 8871 Koetz, De
FI87167C (fi) * 1990-12-18 1992-12-10 Purso Oy Foer ett fordon avsett dragkroksuppsaettning med en loestagbar dragkrok
DE4041796C1 (fi) * 1990-12-24 1992-06-25 Oris-Metallbau Kg Hans Riehle, 7141 Moeglingen, De
DE4243552A1 (de) * 1992-12-22 1994-06-23 Eberhardt Peka Fahrzeug Abnehmbare Anhängerkupplung
DE69513349T2 (de) * 1994-09-09 2000-05-11 Scambia Ind Developments Ag Sc Abnehmbare Anhängevorrichtung und Verfahren zur Herstellung dieser Vorrichtung
NL9401471A (nl) * 1994-09-09 1996-04-01 Tobo Bv Demonteerbare trekhaak.
NL1009634C2 (nl) * 1998-07-13 2000-01-17 Scambia Ind Dev Ag Trekhaakconstructie.
EP2130694B1 (de) * 2008-06-06 2012-01-04 WESTFALIA - Automotive GmbH Anhängekupplung

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2639160A (en) * 1950-01-23 1953-05-19 Robert H Studebaker Trailer hitch
US2961256A (en) * 1958-07-07 1960-11-22 Fulton Co Ball mounting for ball and socket couplings
DE1655012A1 (de) * 1967-02-15 1970-11-05 Adolf Spoth Anhaengevorrichtung fuer Kraftfahrzeuge mit abnehmbarem Kugelkopf
DE1630928B2 (de) * 1967-05-02 1976-06-16 Peka-Fahrzeugbau Eberhardt Kg, 7500 Karlsruhe Anhaengevorrichtung
DE1780472A1 (de) * 1968-09-19 1972-01-13 Riehle Fa Otto Anhaengerkupplung fuer insbesondere Personenkraftwagen
DE2218711C3 (de) * 1972-04-18 1979-09-27 Oris-Metallbau Kg Hans Riehle, 7141 Moeglingen Anhängevorrichtung für Fahrzeuge, insbesondere für Personenkraftwagen
DE2406983C3 (de) * 1974-02-14 1979-09-20 Oris-Metallbau Kg Hans Riehle, 7141 Moeglingen Anhängevorrichtung, insbesondere für Personenkraftwagen

Also Published As

Publication number Publication date
DK145533B (da) 1982-12-06
AT376618B (de) 1984-12-10
FI63187B (fi) 1983-01-31
SE7805166L (sv) 1978-11-12
IT1094986B (it) 1985-08-10
FI781472A (fi) 1978-11-12
SE422179B (sv) 1982-02-22
NO781604L (no) 1978-11-14
DK145533C (da) 1983-05-16
FR2390304B1 (fr) 1985-06-14
IT7823204A0 (it) 1978-05-10
NO150427B (no) 1984-07-09
LU79625A1 (fr) 1978-11-06
DE2819763A1 (de) 1978-11-16
DE2819763C2 (de) 1985-05-30
NL7705201A (nl) 1978-11-14
DK205278A (da) 1978-11-12
NL168452C (nl) 1982-04-16
CH638140A5 (en) 1983-09-15
BE866599A (nl) 1978-09-01
GB1583538A (en) 1981-01-28
NL168452B (nl) 1981-11-16
NO150427C (no) 1984-10-17
FR2390304A1 (fr) 1978-12-08
ATA332678A (de) 1984-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63187C (fi) Loesgoerbar dragkrok foer ett fordon med slaepvagn
US2952475A (en) Load transferring trailer hitch
US5098252A (en) Skid steer loader adaptor
CA2131952C (en) Weight distributing hitch
US6135701A (en) Fork lift towing bar for trailers
US3388884A (en) Mud flap holder
US20080029995A1 (en) Sliding Device For A Fifth Wheel Coupling
US6234510B1 (en) Trailer hitch guide
US6637765B2 (en) Towing safety device
US3151879A (en) Trailer hitch with load equalizing mechanism
CA2944933C (en) Kingpin adapter
US2884720A (en) Snow moving implement
US4088339A (en) Trailer hitch assembly for pickup truck
KR101949638B1 (ko) 트레일러 견인구용 연결장치
US2531859A (en) Trailer hitch
US2506773A (en) Hitch mechanism for tractors
US3885817A (en) Trailer hitch
US2713501A (en) Combination trailer hitch and sway eliminator with coupler and hinged ball plate
US1807379A (en) Draft coupling for tractors and trailers
US4405148A (en) Insert for vehicle tow bar
US2818277A (en) Trailer hitches
US8075013B2 (en) Mounting apparatus
US10569605B1 (en) Receiver-less hitch for use with a winch
EP2366609B1 (en) Fixing device for a cladding plate of a vehicle
US3831980A (en) Tow bar means

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BRINK B.V.