FI62853C - Pao syntetiska plaster baserande biologiskt nedbrytbara kompositioner - Google Patents

Pao syntetiska plaster baserande biologiskt nedbrytbara kompositioner Download PDF

Info

Publication number
FI62853C
FI62853C FI3440/74A FI344074A FI62853C FI 62853 C FI62853 C FI 62853C FI 3440/74 A FI3440/74 A FI 3440/74A FI 344074 A FI344074 A FI 344074A FI 62853 C FI62853 C FI 62853C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
starch
mixture
film
nedbrytbara
baserande
Prior art date
Application number
FI3440/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI344074A (fi
FI62853B (fi
Inventor
Gerald Joseph Louis Griffin
Original Assignee
Coloroll Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB10267/74A external-priority patent/GB1485833A/en
Application filed by Coloroll Ltd filed Critical Coloroll Ltd
Publication of FI344074A publication Critical patent/FI344074A/fi
Priority to FI792851A priority Critical patent/FI66632C/fi
Publication of FI62853B publication Critical patent/FI62853B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62853C publication Critical patent/FI62853C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L101/00Compositions of unspecified macromolecular compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/0008Organic ingredients according to more than one of the "one dot" groups of C08K5/01 - C08K5/59
    • C08K5/0033Additives activating the degradation of the macromolecular compound
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L2201/00Properties
    • C08L2201/06Biodegradable

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Biological Depolymerization Polymers (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Wrappers (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)

Description

QSS71 ΓβΙ m,KUULUTUSJULKAISU rOQCT
JÄTa tB^ (11) UTLÄCGNINOSSKRIFT 628b 3 C Patentti ayönr.c-Sty 10 03 1933 (45) Patent ccddelat >SS/ 3 3 C 08 L 23/02, 25/06, (51) Knftr/iM.ei. c 08 K 5/09
SUOMI —FINLAND (21) P^ttllwkMnw^NtMtMMeiuilnc 3UU0/7U
. (22) HakMnKpUvl — An*ö+cnlrt|*d»| 27-11.7*+ (23) AtioiptM — GIKJ|h«t*dt| 27.11.7*+ (41) Tulhit JulklMkai — Bltvtt offmeflf 29.05.75
Patentti- la rakistarl hallitus ... ________ ._u. .....
_ ._. Γ , . , (44) Nlht»v»k*ip«non μ kmiifuNnlMn pvm. —
Patent· och ragistarstyralsan v ’ AmMcm uthfd oeh utUkrHt«n puMkand 30.11.82 (32)(33)(31) Ρη*·*** «eueiknii—Saglrd priorkat 28.11.73 07.03.7*+ Englanti -En gl and. (GB) 55195/73, 10267/7*+ (71) Coloroll Limited, 5*+ Jennyn Street, London SW1Y 6LS, Englanti-England(GB) (72) Gerald Joseph Louis Griffin, London, Englanti-England(GB) (7*+) Oy Kolster Ab (5*+) Biologisesti hajoavia synteettisiin muoveihin perustuvia koostumuksia - Pä syntetiska plaster baserade biologiskt nedbrytbara kompösitioner Tämä keksintö koskee synteettiseen muoviin perustuvaa, biologisesti hajoavaa tuotetta. Muovien biologisessa hajoamisessa tapahtuu polymeerin pilkkoutumista elävien mikro-organismien kuten bakteerien ja sienien ja niiden aineenvaihdunnassa muodostuneiden entsyymien vaikutuksesta. Biologista hajoamista tapahtuu näin ollen ympäristöissä, joissa tällaisia mikro-organismeja on läsnä. Tyypillisesti biologista hajoamista tapahtuu kappaleessa, joka on kosketuksessa maaperän kanssa, hautautunut tai osittain hautautunut maahan.
Keksinnön kohteena on biologisesti hajoava koostumus, joka sisältää synteettistä hiili-hiili-sidoksiin perustuvaa muovia ja pieniä säännöllisen kokoisia biologisesti hajoavia hiukkasia, esim. tärkke-lysjyväsiä.
Keksinnön mukaisella biologisesti hajoavalla tuotteella on muovien halutut ominaisuudet, so. lujuus, muokattavuus haluttuihin muotoihin ja kestävyys kemiallista vaikutusta vastaan, sekä samalla biologinen hajoavuus siten, että maahan haudattu tuote hajoaa tavallisesti noin 12 kuukaudessa. Näin ollen keksinnön mukaisten tuottei- 2 62853 den merkitys on siten ympäristönsuojelun kannalta tärkeä.
On todettu, että vaikka muovista ja biologisesti hajoavasta täyteaineesta koostuva tuote hajoaa tyydyttävällä tavalla kunnallisissa jätteiden käsittelylaitoksissa, biologinen hajoaminen ei ole ollut yhtä tehokasta luonnossa. Tämä keksintö ei tähtää ainoastaan muovipohjäisten materiaalien biologisen hajoavuuden parantamiseen kunnallisten jätehuoltotoimenpiteiden yhteydessä, vaan myös luonnon olosuhteissa.
FI-patenttihakemuksessa 1318/73 on ehdotettu tärkkelysjyvästen lisäämistä muoviin biologisen hajoavuuden edistämiseksi. Hajoaminen perustuu siihen, että pintaan asettuneet täyteainehiukkaset hajoavat ensin ja uuttuvat pois, mitä seuraa sisällä olevien hiukkasten hajoaminen, jolloin saadaan solumainen rakenne, johon hapetus-, hydro-lyysi- ja entsymaattiset prosessit helpommin vaikuttavat.
Keksinnön mukaiselle koostumukselle on tunnusomaista, että se sisältää tyydyttämätöntä rasvahappoa tai tämän johdannaista, jossa on vähintään yksi kaksoissidos molekyyliä kohti.
Yhdisteiden kuten rasvojen itsehapetusta voidaan katalysoida siirtymämetalleilla, kuten raudalla.Maaperässä yleisesti esiintyvät siirtymämetallisuolat reagoivat rasvahapon kanssa muovipohjäisen valmisteen ja maaperän kosketuspinnassa, muodostunut rasvaliukoinen rasvahapon siirtymämetallisuola vaeltaa valmisteeseen ja hapettuu, jolloin syntyy peroksideja ja/tai hydroperoksideja, jotka initioivat muovimolekyylien hajoamisen. Näin ollen on suositeltavaa, että tämän keksinnön valmiste sisältää rasvan muun ohella rasvahappoa rautasuo-lojen muodostamiseksi ja itsehapettumisen initioimiseksi. Rasvaliukoiset siirtymämetallisuolat voidaan muodostaa ennakolta ja sisällyttää keksinnön mukaiseen muovipohjäiseen materiaaliin. Kuitenkin myös ilman erityistä rasvahapon mukaaniiittämistä härskiintyminen synnyttäisi rasvahappoa rasvassa. Tämä keksintö soveltuu erityisesti kes-tomuoveihin, kuten joustavaan polyetyleeni- ja polypropyleenipakkaus-kalvoon, jotka aiheuttavat suurimmat jäteongelmat. Tämä keksintö soveltuu kuitenkin kaikille muoveille, joissa on hiili-hiili-sidoksia. Erityisesti tarkastellaan valmisteita, jotka perustuvat polystyree-niin, polyvinyylikloridiin ja polyuretaaniin.
Luonnon tärkkelykset ovat suositeltavia biologisesti hajoavia lisäaineita keksinnön mukaisissa valmisteissa. Tärkkelykset ovat polysakkarideja, jotka hydrolysoituvat sokereiksi. Tärkkelysten omi- 3 62853 naisuuksia on käsitelty esim. teoksessa "Starch Chemistry and Technology"/ toimittaneet Whistler-Pachall, julkaissut Academic Press ja kirjassa "The Starch Industry", toimittanut J.W. Knight ja julkaisija Pergamon Press. Monimiehitteiset (multi-occupation) tärkkelykset, kuten riisi- ja maissitärkkelys ovat suositeltavia ja emäsväkevyyden optimoimiseksi keksinnön mukaisessa valmisteessa suositellaan kahden sellaisen tärkkelyksen seosta, joilla kummallakin on eri raekoko. Näin ollen riisi- ja maissitärkkelyksen seos on kaikkein sopivin. Monimiehitteinen tärkkelys on tärkkelys, jossa solu sisältää useampia kuin yhden jyväsen. Tällaisilla tärkkelyksillä on muodoltaan monisärmäiset jyväset. Tämän vastakohtana yksimiehittei-set tärkkelykset syntyvät yksittäisinä jyväsinä kukin yhdessä solussa ja niillä on tasaiset munamaiset jyväset. Mitä suurempi tärkkelys-väkevyys valmisteessa on sitä suurempi on biologinen hajoavuus. Nämä ominaisuudet kasvavat progressiivisesti noin 5 %:n minimiarvosta ja olemme havainneet, että 15 % tärkkelystä ja 85 % hartsia sisältävä seos on tyydyttävän luja. Suurempia tärkkelysväkevyyksiä aina n.
50 %:iin asti voidaan edullisesti käyttää tietyissä olosuhteissa. Yleensä kuitenkin tärkkelysväkevyyden ollessa yli 30 paino-% tuotteen ominaisuudet alkavat erota merkittävästi niistä muoveista, joihin valmiste perustuu.
Kestomuoviin perustuvissa valmisteissa tärkkelysjyväset sekoitetaan normaalisti raakapolymeeriin sen käsittelyn aikana, jolla raakapolymeeria valmistellaan valua, suulakepuristusta tai muuta valmistusmenetelmää varten. Tällaiset menetelmät tapahtuvat suhteellisen ankarissa fysikaalisissa olosuhteissa, so. tietyissä vaiheissa seos asetetaan alttiiksi korotetulle lämpötilalle ja paineelle. On havaittu, että luonnon tärkkelysjyväset selviävät näistä menettelyistä. Kuitenkin jos polymerointi tapahtuu sellaisissa olosuhteissa, että tärkkelys ei vanhene kemiallisesti tai fysikaalisesti, voidaan tärkkelysjyväset tällöin lisätä monomeeriin. Esimerkki tällaisista poly-meroinnista on polystyreenin valmistus. Koska elastomeerien polymerointi on kuumakovetusprosessi, tärkkelys on lisättävä ennenkuin polymerointi on mennyt loppuun.
Sopivia rasvoja ja rasvahappoja, joista itsehapetuksella muodostuu peroksideja tai hydroperoksideja ovat tyydyttämättömät rasvat ja rasvahapot. Molekyylin tulee sisältää vähintään yksi kaksoissidos; ja yleisin esimerkki tällaisesta mono-olefiinisesta tyydyttymättö-mästä rasvahaposta on öljyhappo. Suurempi reaktionopeus saadaan käyttämällä rasvahappoja, joissa on kaksi tai useita kaksoissidoksia, 62853 4 kuten linolihappo tai linoleenihappo.
Eräs tärkkelyksen ominaisuuksista on sen "kemisorptio", so. sen kyky adsorboida pinnalleen kemikaaleja. Tässä keksinnössä rasvahapot "kemisorboituvat" tärkkelyksen pinnalle, ja tärkkelys lisätään sitten seokseen, joka sisältää rasvahappoesteriä. Koska rasvat, so. rasvahappojen esterit ovat fysikaalisesti yhteensopivampia kestomuovin kanssa kuin vapaat rasvahapot, on edullista adsorboida rasvahapot tärkkelyksen pinnalle ja lisätä esteri erikseen.
Tyypillisesti keksinnön mukaisessa seoksessa, joka sisältää muovia ja biologisesti hajoavaa lisäainetta, on korkeintaan yhteensä 2 paino-% rasvamateriaalia, so. rasvaa ja rasvahappoa. Rasvamateri-aali sisältää tyypillisesti 90 paino-% rasvahappoesteriä ja 10 paino-% rasvahappoa.
On havaittu, että virheiden välttämiseksi lopullisessa tuotteessa on välttämätöntä sitoa tärkkelyksessä tai muussa lisäaineessa oleva vapaa vesi. Vähäinenkin määrä vapaata vettä saattaa höyrystyä kriittisissä pisteissä valmistusvaiheissa, mikä johtaa huokoisuuteen ja lujuuden alenemiseen heikentämällä tärkkelysjyvästen ja muovimateriaalin välistä rajapintaa. Olosuhteissa, joissa vaadittava voimakas ulkoinen kuivaus on joko epätaloudellista tai mahdotonta, voidaan lisätä kuivaus- tai kosteudenpoistoaineita, jotka kykenevät sitomaan vapaan veden. Kuivausaineet, kuten aktiivinen piidioksidi ja aktiivinen alumiinioksidi, voivat toimia fysikaalisesti adsorboimalla vettä huokoiseen rakenteeseen. Voidaan myös käyttää kuivausaineita, jotka yhtyvät kemiallisesti veteen, jolloin niiden tulee olla sellaisia, jotka reagoivat irreversiibelisti vallitsevassa lämpötilassa ja paineessa. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista yhdisteistä ovat epäorgaaniset, vedettömät suolat, kuten kalsiumsulfaatti, maa-alkali-metallioksidit, kuten kalsiumoksidi tai veden kanssa reagoivat orgaaniset yhdisteet, kuten happoanhydridit, alkyyli- tai aryylimono-tai polyisosyanaatit tai tällaisten isosyanaattien reaktiotuotteet fenolien tai hydroksyyliamiinien kanssa, kuten reaktiotuotteet, jotka regeneroituvat lähtöisosyanaateiksi valmistusvaiheissa saavutetuissa lämpötiloissa. Erityisen suositeltavia yhdisteitä ovat yhdisteet, jotka muodostavat helposti eettereitä tai estereitä hydroksyyliryh-mien kanssa. Niinpä esimerkiksi isosyanaatit tai niiden johdannaiset ja silikonit reagoivat itse tärkkelyksessä olevien hydroksyyliryhmien kanssa jyvästen pinnalla tai lähellä pintaa pienentäen täten jyväsen pinnan hydrofiilista luonnetta ja parantaen tärkkelys/polymeerisidok- 5 6285 3 sen lujuutta. Erityisesti on havaittu, että seoksilla, jotka sisältävät silikonilla pintakäsiteltyä tärkkelystä, on erittäin tyydyttävä fysikaalinen lujuus.
On usein tärkeätä, että pakkaus suojaa ulkoiselta kosteudelta. Tyypillisiä sovellutuksia ovat lääkkeiden ja hygroskooppisten kemikaalien, valokuvausfilmien, ruostumiselle tai korroosiolle alttiiden instrumenttien tai hienojen koneistojen tai räjähteiden pakkaaminen. Viimeksi mainitussa sovellutuksessa pakkaus voi muodostaa patruuna-kotelon tai räjähteitä sisältävän putken. Tällaisiin pakkauksiin on ollut tapana sisällyttää erillistä, irtonaista kuivausainetta, kuten piihappogeeliä huokoisessa pussissa. Pakkauslaminaatti, johon kuuluu tämän keksinnön mukainen sisäkalvo, tekee tarpeettomaksi erillisen pussin, koska tärkkelysjyvästen muodossa oleva kuivausaine voidaan liittää kalvon sisään. Tämän jälkeen pakkaukseen liitetään ulompi läpäisemätön kuori, esimerkiksi alumiinifolio.
Seuraavat esimerkit kuvaavat tarkemmin keksintöä.
Esimerkki 1
Seos joka sisältää polyolefiinihartsia, tärkkelystä rasvahap-poesteriä ja rasvahappoa.
200 g:aan maissitärkkelystä, joka oli esikuivattu 0,5 %:n kosteuspitoisuuteen, rumpusekoitettiin 39 g etyylioleaattia (valmistettu teknisestä öljyhaposta, jonka jodiluku oli 75-84 ja tiheys 0,869-0,874) ja 1 g öljyhappoa (jodiluku 85-90 ja tiheys n. 0,891) ja 160 g matalatiheyksistä polyetyleenin (LD-polyetyleeni) kalvo-puristuslaatua, jonka tiheys oli 0,920 ja sulaindeksi 2. Saatua seosta kuumasekoitettiin 2-rullavalssilla 140°C:ssa tasanopeudella. Noin 10 minuutin kuluttua tasainen valkoinen seos poistettiin valssilta vuotana, jonka paksuus oli n. 3 mm, jäähdytettiin ja leikattiin kuutioiksi leikkauskoneessa. Tätä seosta käytettiin sitten perus-seoksena, jota lisättiin LD-polyetyleeniin, jonka tiheys oli 0,916 ja sulaindeksi 1, sellaisissa olosuhteissa, että lopulliseen seokseen saatiin 8 % tärkkelystä.
Perusseoksen ja seostamattoman polymeerin seosta syötettiin 45 mm:n yksiruuvipuristimeen, jossa ruuvin puristussuhde oli 2,5:1 ja L:D-suhde oli 20:1, ja muutettiin kalvoksi käyttäen tavanomaista suulaketta (lämpötila 175°C) ja pussikelauslaitteistoa. Tuote oli läpikuultava, joustava kalvo, jonka pudotuspuikkoiskulujuus oli 2 220 g, vetolujuus konesuunnassa 7,59 MN/m ja vetolujuus poikkisuun- 2 2 nassa 6,9 MN/m , repäisylujuus konesuunnassa 1,73 MN/m ja repäisy- 2 lujuus poikkisuunnassa 1,73 MN/m . Näitä tuloksia voidaan verrata 62853 6 sen kalvon arvoihin, joka valmistettiin samalla ajolla samassa koneessa käyttäen samaa polymeeriä ilman tärkkelystä ja muita aineosia, jolloin pudotuspuikkoiskulujuus oli 265 g, vetolujuus konesuun- 2 2 nassa 8,28 MN/m , vetolujuus poikkisuunnassa 5,52 MN/m , repäisy- 2 lujuus konesuunnassa 2,07 MN/m ja repäisylujuus poikkisuunnassa 1,73 MN/m2.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 seoksen biologisen hajoavuuden osoitus laboratoriossa
Leikattiin useita näyteneliöitä (5x5 cm, paksuus 50 ^im) kalvoa, joka oli valmistettu esimerkissä 1 kuvatulla tavalla ja neliöt asetettiin rinnakkain lasilevylle lämpökaappiin. Puolet näytteistä oli peitetty lontoonsavella. Lämpökaappien lämpötila pidettiin n. 65°C:ssa yhden kuukauden ajan, koska se on tyypillinen lämpötila, joka saavutetaan kompostointiprosessien varhaisvaiheissa. Lämpö-kaappi kytkettiin sitten pois ja näytteet jätettiin pimeään n.
15°C:n huoneenlämpötilaan 6 kuukaudeksi, minkä ajan kuluttua savella peitetyt näytteet murtuivat, kun niitä taivuteltiin terävästi käsin, kun taas peittämättömät näytteet eivät havaittavasti eronneet ver-tailunäytteistä, joita oli pidetty huoneenlämpötilassa ja pimeässä.
Lisäkokeessa esimerkissä 1 kuvatulla tavalla valmistetut poly-etyleenikalvonäytteet, joiden tärkkelyspitoisuudet oli säädetty alla olevassa taulukossa luetellulla tavalla, asetettiin n. 250 litran sylinterimäiseen alumiinitynnyriin, joka oli sijoitettu pituusakseli vaakasuoraan ja varustettu mekanismilla, joka pyöritti sitä pituus-akselin ympäri hyvin hitaasti. Tynnyriin panostettiin n. 20 kg vasta seulottua kompostia, joka oli otettu "Dano"-kompostointilaitokselta, joka toimii normaalisti Lontoon läheisyydessä ja käyttää kaupunki-jätteiden ja vedettömän viemärilietteen seosta. Tynnyriä, joka oli itse asiassa pienoiskokoinen kompostointiyksikkö, pidettiin 35 -2°C:n lämpötilassa sisäisen termostaatin ja ulkoisen infrapunalamp-pujen sarjan yhdistelmän avulla. Tynnyrissä olevan panoksen kosteuspitoisuus pidettiin n. 50 %:ssa ja ilman vapaa pääsy varmistettiin riittävällä tuuletuksella. Edellä kuvattuja muovikalvonäytteitä poistettiin kuukauden väliajoin. Niissä ilmeni huomattavaa vetolujuuden huononemista toisen kuukauden lopussa, mitä seurasi vielä yhden kuukauden kuluttua useiden murtumien esiintyminen, mikä teki enemmät lujuustestaukset mahdottomiksi. Yksityiskohtaiset tulokset esitetään alla olevassa taulukossa: 7 62853
Kalvonäytteen kuvaus Alkuperäinen Vetolujuus 65 _' vetolujuus päivän kuluttua
Vertailunäyte, so. ei tärkkelystä tai rasvahappojohdannaista 8,55 ΜΝ/πΓ 6,65 ΜΝ/πΓ
Yleisesti kuten esimerkissä 1, mutta sisältäen 9 p-% tärk- kelystä 8,13 ΜΝ/πΓ 6,13 ΜΝ/πΓ
Yleisesti kuten esimerkissä 1, mutta sisältäen 23 p-% tärkke- _ _ lystä 7,3 ΜΝ/πΓ 3,65 ΜΝ/πΓ
Esimerkki 3
Seos, joka sisältää kestomuovista polystyreenihartsia, tärkkelystä, rasvaa ja rasvahappoa 300 g:aan esikuivattua tapiokatatärkkelystä rumpusekoitettiin 3000 g kirkasta polystyreeniä, 30 g etyylioleaattia (farmasialaatu) ja 3 g puhdistettua öljyhappoa. Seosta kuumasekoitettiin sitten Francis Shaw K 1-tyyppisessä sisäisessä sekoittajassa, joka toimi käyttäen lämmityssysteemissään 340 kPa höyrynpäinetta. Kun panosta oli kuumasekoitettu 6 minuuttia, se purettiin 46 x 23 cm kaksirulla-valssille, joka oli esilämmitetty 150°C:een ja muutettiin ohueksi vuodaksi. Vuota jauhettiin rakeiksi, jotka syötettiin yksiruuvipuris-timeen (LD-suhde 25:1, ruuvin halkaisija 45 mm), jossa oli kaksi vyöhykettä, jotka tekivät mahdolliseksi haihtuvien aineiden poiston sylinteristä. Tästä puristimesta saatu puriste otettiin ulos suulakkeesta, joka tuotti kalvomateriaalia, jonka paksuus oli 0,7 mm ja leveys 250 mm. Kalvo oli pinnaltaan tasaista ja sopivaa käytettäväksi ohutseinäisten pakkausten ja kertakäyttöisten juomakuppien valmistukseen lämpömuovausprosessissa. Kalvon ja putken suulakepuristus voitiin suorittaa helposti kuvatuntyyppisillä seoksilla, jotka sisälsivät jopa 30 paino-% tärkkelystä. Jopa 50 paino-% tärkkelystä sisältävät seokset voitiin suulakepuristaa tietyin erityistoimenpitein.
Esimerkki 4
Esimerkin 3 seoksen biologisen hajoavuuden osoitus laboratoriossa Tärkkelys/polystyreeni-seos, joka oli valmistettu esimerkissä 3 kuvatulla tavalla ja sisälsi 50 paino-% tärkkelystä, muutettiin ahtopuristusprosessilla koepaloiksi, jotka olivat 80 mm pitkiä, 12,7 mm leveitä ja 1,5 mm paksuja ja jotka koestettiin menetelmän BS 2782 8 62853 (1970) Method 302/D mukaan, paitsi että käytettiin 60 mm:n leukavä- liä koestusnopeudella 12 mm/min. Valmistetussa tilassa olevat näyt- 2 teet murtuivat maksimikuitujännityksellä 46,2 (3) MN/m ja niiden 2 kimmomoduli oli 2900 MN/m . Näytteitä pidettiin 10 päivää 0,1 %:sessa alfa-amylaasiliuoksessa, jolloin lujuus aleni arvoon 21,8 (9) ja kimmomoduli arvoon 68,5 MN/m , mikä osoittaa, että muoviin oli hajottavasta vaikuttanut alfa-amylaasi, jota yleisten maaperän mikro-organismien tiedetään tuottavan. Vaikutusta voitiin myös seurata visuaalisesti tarkastelemalla koekappaleiden murtuneita pintoja.
Esimerkki 5
Polyetyleeniä, laktoosia, rasvaa ja rasvahappoa sisältävä seos 1000 g:aan LD-polyetyleenirakeita, joiden sulaindeksi oli 2 ja tiheys 0,918, rumpusekoitettiin 200 g hienoksi jauhettua kuivaa laktoosia 10 g etyylioleaattia (farmakopealaatu) ja 1 g puhdistettua öljyhappoa. Saatua seosta kuumasekoitettiin 2-rullaisella laborato-riosekoitusvalssilla, joka oli esilämmitetty 135°C:een, jolloin saatiin tasainen valkoinen vuota, joka vedettiin pois valssilta ja rouhittiin rakeiksi. Rakeistettu seos kuumapuristettiin sitten kiillotettujen teräslevyjen välissä, jolloin saatiin sileä, taipuisa n.
0,25 mm paksu kalvo.
Esimerkki 6
Esimerkin 5 seoksen biologisen hajoavuuden osoitus laboratoriossa
Esimerkissä 5 kuvatulla tavalla valmistettuja kalvonäytteitä asetettiin pyörivään laboratoriokompostointiyksikköön, jollaista kuvattiin esimerkissä 2. 70 päivän kuluttua näytteissä näkyi murtumia ja haurautta sekä värjääntymistä, mikä osoitti bakteerien hajottavaa vaikutusta.
Esimerkki 7
Polyolefiinia, tärkkelystä, rasvahappoesteriä ja kuivausainetta sisältävä seos
Valmistettiin seos esimerkissä 1 kuvatulla tavalla paitsi, että öljyhappo jätettiin pois ja käytetty tärkkelys oli maissitärk-kelystä, jonka kosteussisältö oli n. 2 %. Seoksen tärkkelyspitoisuus oli 9 paino-%. Yritykset suulakepuristaa ohutta puhalluskalvoa tästä seoksesta epäonnistuivat, koska tuote ei säilyttänyt muotoaan ja heik-keni useiden pienten kuplien vaikutuksesta, joita syntyi vapaan kosteuden muuttuessa höyryksi muovisulatteen tullessa esiin puristin-suulakkeen suukappaleesta. Kun samaa seosta suulakepuristettiin 9 62853 senjälkeen, kun siihen oli lisätty riittävä määrä perusseosta, joka oli sekoitettu erikseen yhtä suurista painomääristä keskimääräiseltä halkaisijaltaan 5 jam kalsiumoksidijauhetta ja LD-polyetyleeniä siten, että varmistettiin, että lopullisessa suulakepuristetussa seoksessa oli 1 paino-% kalsiumoksidia, suulakepuristuksessa ei esiintynyt kuplia. öljyhappo oli jätettävä pois sen ja kalsiumoksidin välisen reaktion vuoksi.
Esimerkki 8
Seos (kuten esimerkissä 1), joka sisältää polyolefiinia, tärkkelystä, rasvahappoesteriä ja rasvahappoa, mutta jonka tärkkelystä on modifioitu silikonikäsittelyllä.
1200 g maissitärkkelystä, jonka kosteussisältö oli n. 12 %, suspendoitiin 4 litraan vettä jatkuvasti sekoittaen ja tähän suspensioon lisättiin 43,2 g 49 %:sta (p/p-%) natriumalkyylisilikonaatti-liuosta (Dow Corning Company "DC 772"). Tärkkelyslietteen pH säädettiin sitten arvoon 8,5 lisäämällä laimeaa happoa, ja liete sumute-kuivattiin laitteessa, jossa ilman sisääntulolämpötila oli 190°C ja ilman poistolämpötila 60-70°. Jauhemaista tuotetta pidettiin kierrätetyssä kuumassa ilmassa 80°C:ssa, kunnes sen kosteussisältä oli 1 % tai pienempi. Saatua erittäin vahvasti vettä hylkivää tärkkelystä käytettiin tärkkelys/LD-polyetyleeniperusseoksen valmistukseen esimerkissä 1 kuvatulla tavalla, ja tätä perusseosta vuorostaan käytettiin suulakepuristetun puhalluskalvon valmistukseen. Polyetyleeni-kalvo, joka oli valmistettu esimerkissä 1 kuvatulla tavalla ja joka sisälsi 9 % (p/p-%) tärkkelystä polymeerissä, jonka sulaindeksi oli 2 ja tiheys 0,918 g/cm , osoitti koestettaessa 14,4 MN/m :n vetolujuutta ja 70 g:n pudotuspuikkoiskulujuutta 50 ^m kalvonpaksuudella. Kun kalvoa, joka sisälsi 9 % (p/p-%) silikonikäsiteltyä tärkkelystä, koestettiin samanlaisissa olosuhteissa, vetolujuuden havaittiin ole-van 15,2 MN/m ja pudotuspuikkoiskulujuuden 80 g. Tämä vetolujuuden kasvu on ilmeinen hartsi/tärkkelysseoksissa riippumatta siitä, onko itsehapettuvaa ainetta läsnä vai ei.
Esimerkki 9
Kuivaava pakkauskalvo
Valmistettiin alumiinifoliolaminaatti tavanomaiseen tapaan suulakepuristamalla kerros LD-polyetyleeniä, jonka sulaindeksi oli 7 ja tiheys 0,917 g/cm , kuivapainoltaan 50 g/cm olevan valkaistun voima-paperin ja alumiinifolion ratojen väliin; laminaatti johdettiin sitten uudelleen suulakepuristuspäällystyslaitteen läpi, missä ulompi 10 62853 alumiinipinta päällystettiin suulakepuristamalla kerroksella tärk-kelys/LD-polyetyleeniseosta, joka oli muodostettu esimerkissä 1 kuvatulla tavalla paitsi, että tärkkelyssisältö säädettiin 30 %:iin (p/p-%)· Nelikerroksisesta paperi/polyetyleeni/alumiini/tärkkelys-polyetyleenilaminaatista valmistettiin litteitä paketteja tai pusseja, jotka olivat sivultaan n. 100 mm prosessilla, jossa tärkkelystä sisältävät kerrokset kuumasaumattiin yhteen. Näiden pussien sisäverhous sisältää laskelmien mukaan 0,3 g tärkkelystä, jonka kosteus-sisältö on pienentynyt valmistuksessa alle 1 %. Esimerkiksi 15°C:ssa ja 65 %:n suhteellisessa ilman kosteudessa ilma sisältää 7,92 g vettä kuutiometrissä, ja kuvattujen pussien seinämät kykenevät kui- 3 vaarnaan 379 cm ilmaa kutakin tärkkelyksen vesipitoisuuden 1 %:n kasvua kohti. Kokeellisesti on osoitettu (Hellman, Boescj & Melvin, J.A.C.S. Volume 74, sivu 348), että silloinkin kun maissitärkkelys on imenyt 4,53 % kosteutta 25°C:ssa sen kanssa tasapainossa oleva ilman suhteellinen kosteus on vain 8 %. Kokeet joissa vetistyviä tai kosteudelle herkkiä aineita on suljettu kuvatulla tavalla valmistettuihin pusseihin, osoittavat että sisäkerroksen kuivausvoiman johdosta pakkaukseen suljetun ilman kosteuspitoisuus on hyvin alhainen.
Esimerkki 10
Biologisten hajoavuuden pitkäaikaiskokeet
Useita kalvomateriaalinäytteitä, jotka oli valmistettu edellä olevien esimerkkien mukaisesti, haudattiin 20. marraskuuta 1974 kolmen alla määritellyn multamateriaalityypin pinnan alle 2 cm syvyyteen lautasilla, joita pidettiin n. 50 %:n kosteuspitoisuudessa säännöllisellä kastelulla. Maaperän lämpötilasta säännöllistä pöytäkirjaa pidettiin. Kolme multamateriaalityyppiä olivat: 1) puutarhasavikko, joka oli otettu alunperin maanviljelykseen käytetystä maasta Middlesex-maakunnasta Englannista, seulottua karkean siivilän läpi halkaisijaltaan yli n. 6 mm:n kivien poistamiseksi; 2) pyökki-metsän pintamaaperä, joka oli saatu Burnham Beeches' istä, Buckinghamshire, Englanti ja seulottu karkean siivilän läpi halkaisijaltaan yli n. 6 mm olevien osasten poistamiseksi; 3) seulottu komposti, joka oli valmistettu kaupunkijätteitä ja kuivatettua viemärivettä käyttävässä jatkuvatoimisessa "Dano"-kompostointilaitoksessa. Komposti otettiin tuoreena laitoksen poistoseu-lalta ja säädettiin vastaamaan raakakompostin koostumusta teoksessa 11 62853 "handbook of Environmental Control", Voi II, toimittanut R.G. Bond ja julkaissut CRC Press, Cleveland, Ohio, USA, 3, 501, olevan analyysin mukaan, lisäämällä sokeria, tärkkelystä ja kasviöljyä.
Kaikki näytteet karakterisoitiin huolellisesti fysikaalisesti ennen hautaamista ja vastaavia vertailunäytteitä pidettiin suljetuissa kuivissa säiliöissä pimeässä ja kaivettiin ylös vuoden kuluttua maahanpanopäivästä, jolloin molempien sarjojen fysikaalinen karakterisointi toistettiin.
FI3440/74A 1973-11-28 1974-11-27 Pao syntetiska plaster baserande biologiskt nedbrytbara kompositioner FI62853C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI792851A FI66632C (fi) 1973-11-28 1979-09-13 Pao syntetiska hartser baserad biologiskt nedbrytbar blandning

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB10267/74A GB1485833A (en) 1973-11-28 1973-11-28 Synthetic-resin-based compositions
GB5519573 1973-11-28
GB1026774 1974-03-07
GB1026774 1974-03-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI344074A FI344074A (fi) 1975-05-29
FI62853B FI62853B (fi) 1982-11-30
FI62853C true FI62853C (fi) 1983-03-10

Family

ID=26247409

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3440/74A FI62853C (fi) 1973-11-28 1974-11-27 Pao syntetiska plaster baserande biologiskt nedbrytbara kompositioner

Country Status (15)

Country Link
JP (1) JPS5242187B2 (fi)
BE (1) BE822520A (fi)
BR (1) BR7409921A (fi)
CA (1) CA1031088A (fi)
CH (1) CH598320A5 (fi)
DE (2) DE2462802C2 (fi)
DK (1) DK145546C (fi)
ES (1) ES432731A1 (fi)
FI (1) FI62853C (fi)
FR (1) FR2252385A1 (fi)
IE (1) IE40266B1 (fi)
IT (1) IT1024922B (fi)
NL (1) NL172075C (fi)
NO (2) NO141610C (fi)
SE (1) SE404931B (fi)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA747389B (en) * 1973-11-28 1975-12-31 Coloroll Ltd Improvements in synthetic-resin-based compositions
DE3000516A1 (de) * 1980-01-09 1981-07-16 Roland Dipl.-Kfm. 7022 Leinfelden-Echterdingen Belz Verbundfolie, insbesondere toilettensitzauflage, sowie verfahren und vorrichtung zu ihrer herstellung
BE1002431A4 (nl) * 1987-07-07 1991-02-05 Lilaran & Sons Uk Ltd B In de lucht afbreekbare ethyleenpolymeren.
JPS6450085U (fi) * 1987-09-22 1989-03-28
JPH0535289Y2 (fi) * 1987-12-01 1993-09-08
FR2632314B1 (fr) * 1988-06-03 1992-03-27 Norsolor Sa Compositions polyolefiniques pour films photobiodegradables
JP2900402B2 (ja) * 1989-05-26 1999-06-02 エヌオーケー株式会社 生分解性ゴム組成物
FI90558C (fi) * 1990-05-11 1994-02-25 Sitra Foundation Biologisesti hajoava peitekalvo ja menetelmä sellaisen valmistamiseksi
US5378738A (en) * 1991-10-31 1995-01-03 Kabushiki Kaisha Kobe Seiko Sho Biodegradable plastic
CA2099773A1 (en) * 1991-10-31 1993-05-01 Tetsuya Deguchi Biodegradable plastic
EP0704495A3 (en) 1994-09-28 1997-01-15 Japan Maize Prod Biodegradable compositions
DE29619016U1 (de) * 1996-11-01 1998-03-12 Müller, Wolf-Rüdiger, 70563 Stuttgart Biologisch abbaubares Kunststoffprodukt
DE19906295A1 (de) * 1999-02-15 2001-03-08 Kerstin Kuhn Biologische abbaubare und wasserresistente Kunststoffe
US11879058B2 (en) 2015-06-30 2024-01-23 Biologiq, Inc Yarn materials and fibers including starch-based polymeric materials
US10919203B2 (en) 2015-06-30 2021-02-16 BiologiQ, Inc. Articles formed with biodegradable materials and biodegradability characteristics thereof
US11926940B2 (en) 2015-06-30 2024-03-12 BiologiQ, Inc. Spunbond nonwoven materials and fibers including starch-based polymeric materials
US11926929B2 (en) 2015-06-30 2024-03-12 Biologiq, Inc Melt blown nonwoven materials and fibers including starch-based polymeric materials
US10752759B2 (en) 2015-06-30 2020-08-25 BiologiQ, Inc. Methods for forming blended films including renewable carbohydrate-based polymeric materials with high blow up ratios and/or narrow die gaps for increased strength
US10920044B2 (en) 2015-06-30 2021-02-16 BiologiQ, Inc. Carbohydrate-based plastic materials with reduced odor
US11674014B2 (en) 2015-06-30 2023-06-13 BiologiQ, Inc. Blending of small particle starch powder with synthetic polymers for increased strength and other properties
US10995201B2 (en) 2015-06-30 2021-05-04 BiologiQ, Inc. Articles formed with biodegradable materials and strength characteristics of the same
US11111355B2 (en) 2015-06-30 2021-09-07 BiologiQ, Inc. Addition of biodegradability lending additives to plastic materials
US11111363B2 (en) 2015-06-30 2021-09-07 BiologiQ, Inc. Articles formed with renewable and/or sustainable green plastic material and carbohydrate-based polymeric materials lending increased strength and/or biodegradability
US20170002184A1 (en) * 2015-06-30 2017-01-05 BiologiQ, Inc. Articles Formed with Biodegradable Materials and Strength Characteristics of Same
US11359088B2 (en) 2015-06-30 2022-06-14 BiologiQ, Inc. Polymeric articles comprising blends of PBAT, PLA and a carbohydrate-based polymeric material
US11674018B2 (en) 2015-06-30 2023-06-13 BiologiQ, Inc. Polymer and carbohydrate-based polymeric material blends with particular particle size characteristics
US11149144B2 (en) 2015-06-30 2021-10-19 BiologiQ, Inc. Marine biodegradable plastics comprising a blend of polyester and a carbohydrate-based polymeric material
US11046840B2 (en) 2015-06-30 2021-06-29 BiologiQ, Inc. Methods for lending biodegradability to non-biodegradable plastic materials
CN112513168A (zh) * 2018-04-23 2021-03-16 白鸥逻辑股份有限公司 将生物降解性助剂添加到塑料材料中

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE791912A (fr) * 1971-11-24 1973-05-24 Ici Ltd Compositions de matiere plastique
ZA732749B (en) * 1972-05-18 1974-11-27 Coloroll Ltd Improvements in synthetic resin sheet material

Also Published As

Publication number Publication date
ES432731A1 (es) 1976-12-01
FI344074A (fi) 1975-05-29
IE40266L (en) 1975-05-28
NL172075B (nl) 1983-02-01
CA1031088A (en) 1978-05-09
NO142673B (no) 1980-06-16
SE7414877L (fi) 1975-05-29
IT1024922B (it) 1978-07-20
NL7415548A (nl) 1975-05-30
DE2462802C2 (de) 1982-03-18
FI62853B (fi) 1982-11-30
BR7409921A (pt) 1976-05-25
SE404931B (sv) 1978-11-06
FR2252385A1 (en) 1975-06-20
NO141610C (no) 1980-04-09
NO142673C (no) 1980-09-24
DK617374A (fi) 1975-07-28
NO141610B (no) 1980-01-02
NO790308L (no) 1975-05-29
JPS5086543A (fi) 1975-07-11
DE2455732C2 (de) 1981-11-12
BE822520A (fr) 1975-03-14
IE40266B1 (en) 1979-04-25
NO744254L (fi) 1975-06-23
DK145546C (da) 1983-05-02
CH598320A5 (fi) 1978-04-28
NL172075C (nl) 1983-07-01
DE2455732A1 (de) 1975-06-05
DK145546B (da) 1982-12-06
AU7565174A (en) 1976-05-27
JPS5242187B2 (fi) 1977-10-22
FR2252385B1 (fi) 1980-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62853C (fi) Pao syntetiska plaster baserande biologiskt nedbrytbara kompositioner
US4016117A (en) Biodegradable synthetic resin sheet material containing starch and a fatty material
US4021388A (en) Synthetic resin sheet material
US5206087A (en) Biodecomposable or biodisintegrable moldable material
Mahieu et al. Thermoplastic starch films and thermoplastic starch/polycaprolactone blends with oxygen-scavenging properties: Influence of water content
Vercelheze et al. Properties of baked foams based on cassava starch, sugarcane bagasse fibers and montmorillonite
US5059642A (en) Degradable plastics from octenyl succinate starch
CN110423441B (zh) 一种可降解的食品包装材料及其制备方法
DE4321627A1 (de) Verfahren zur Herstellung von Extrudaten unter Verwendung von biopolymeren und mineralischen Rohstoffen
Lim et al. Corn starch/PVA bioplastics—The properties and biodegradability study using Chlorella vulgaris cultivation
Taghizadeh et al. Study of enzymatic degradation and water absorption of nanocomposites polyvinyl alcohol/starch/carboxymethyl cellulose blends containing sodium montmorillonite clay nanoparticle by cellulase and α-amylase
Julinová et al. Utilization of waste lignin and hydrolysate from chromium tanned waste in blends of hot-melt extruded PVA-starch
Balçık Tamer Development of citric acid crosslinked biodegradable chitosan/hydroxyethyl cellulose/organo-modified nanoclay composite films as sustainable food packaging materials
AU700499B2 (en) Meltprocessible starch composition, a process for the preparation thereof and the use of the composition
KR101968316B1 (ko) 생분해성 고분자 플라스틱을 함유하는 의료용기
Bayazidi et al. Immobilized lysozyme onto bacterial cellulose nanofibers as active and reinforcing agent of sodium caseinate based films: physical characteristics and antimicrobial activity
CA1042124A (en) Biodegradable synthetic resin-based compositions
JPH09501129A (ja) 薄い押出しポリエチレン被覆を有する紙または板紙包装材
RU2245790C1 (ru) Композиционный материал для изготовления изделий
Pothinuch et al. Antioxidant release, morphology and packaging properties of gallic acid incorporated biodegradable PBAT blended PBS active packaging
CN109261086A (zh) 一种活性微囊及其制备方法和应用
ATE227700T1 (de) Verfahren zur behandlung von bentonite und dessen produkt
Gulati et al. Starch-Based Bio-Nanocomposites: Modern and Benign Materials in Food Packaging Industry
Favian et al. Effect of carrageenan addition on the characteristic of chitosan-based bioplastic
KR20000007068A (ko) 황토조성물에 의한 골판지의 제조 및 도공방법