FI62518B - Foerfarande att anrika ilmenitmalm - Google Patents

Foerfarande att anrika ilmenitmalm Download PDF

Info

Publication number
FI62518B
FI62518B FI763609A FI763609A FI62518B FI 62518 B FI62518 B FI 62518B FI 763609 A FI763609 A FI 763609A FI 763609 A FI763609 A FI 763609A FI 62518 B FI62518 B FI 62518B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ilmenite
extraction
ore
sludge
sulphate
Prior art date
Application number
FI763609A
Other languages
English (en)
Other versions
FI763609A (fi
FI62518C (fi
Inventor
James H Chen
Lewis W Huntoon
Original Assignee
Benilite Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Benilite Corp filed Critical Benilite Corp
Publication of FI763609A publication Critical patent/FI763609A/fi
Publication of FI62518B publication Critical patent/FI62518B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62518C publication Critical patent/FI62518C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B1/00Preliminary treatment of ores or scrap
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B34/00Obtaining refractory metals
    • C22B34/10Obtaining titanium, zirconium or hafnium
    • C22B34/12Obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by metallurgical processing; preparation of titanium compounds from other titanium compounds see C01G23/00 - C01G23/08
    • C22B34/1204Obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by metallurgical processing; preparation of titanium compounds from other titanium compounds see C01G23/00 - C01G23/08 preliminary treatment of ores or scrap to eliminate non- titanium constituents, e.g. iron, without attacking the titanium constituent
    • C22B34/1213Obtaining titanium or titanium compounds from ores or scrap by metallurgical processing; preparation of titanium compounds from other titanium compounds see C01G23/00 - C01G23/08 preliminary treatment of ores or scrap to eliminate non- titanium constituents, e.g. iron, without attacking the titanium constituent by wet processes, e.g. using leaching methods or flotation techniques
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/20Recycling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

Θ SUOMl-FINLAND patenttijulkaisu-patentskrift 6251 8 ^ 3 3 C 01 G 23/04 © © Kv.lk./Int.CI. C 22 B 34/12 (|j) Patenttihakemus — Patentansöknlng 763609 © Hakemispäivä — Ansökningsdag 15.12.76 @ Alkupäivä— Giltighetsdag 15.12.76 @ Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 31.10.77 @ Nähtäväksi panon ja kuul.julkaisun pvm.—
Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad 30.09.82
Patentti· ja rekisterihallitus © Patentti myönnetty-Patent meddelat 10.01.83
Patent- och registerstyrelsen (g) (g) @) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 30. Oh . 76 USA(US) 682099 (73) Kerr-McGee Chemical Corporation, Kerr-McGee Center, Oklahoma City,
Oklahoma, USA(US) (72) James H. Chen, Corpus Christi, Texas, Lewis W. Huntoon, Corpus Christi,
Texas, USA(US) (7^' Oy Kolster Ab (51*) Menetelmä ilmeniittimalmin rikastamiseksi - Förfarande att anrika ilmenitmalm
Keksinnön kohteena on menetelmä ilmeniittimalmin rikastamiseksi, jossa ilmeniittimalmi uutetaan suolahappo-uuttoliuoksella niin, että saadaan emäliuos, joka sisältää happoon liukenevia rauta-saasteaineksia ja happoon liukenematonta titaaniainesta, ja nämä ainekset sen jälkeen erotetaan toisistaan niin, että saadaan kiin-„ teää rikastettua ilmeniittituotetta.
Kun ilmeniittimalmia rikastetaan uuttamalla suolhapolla rikastetun ilmeniitin tai synteettisen rutiilin valmistamiseksi, tavoitteena on saada rautaa ja muita epäpuhtauksia liukenemaan niin paljon kuin mahdollista happoon ja siten hapon poistamiseksi ja samalla jättää niin paljon kuin mahdollista titaania koskemattomaksi kiinteään jäännökseen, joka muodostaa tdotteen.
Ilmeniitin tyyppistä ja käytetyistä prosessiolosuhteista riippuen titaania kuitenkin todellisuudessa jonkin verran liukenee suolahappoon titaanikloridina. Jälkimmäinen hydrolysoituu sen jälkeen lämmön vaikutuksesta titaanioksidihydraatti-"lietteeksi" tai "liejuksi", joka on hiukkaskooltaan hyvin hienoa ja tilaltaan kolloidista ja jona se myös saostuu. Tällaisen lietteen tai liejun määrä on tavallisesti vähemmän kuin noin 3 painoprosenttia "niukasti lietet- 6251 8 tä muodostavilla" ilmeniiteillä, noin 3-6 painoprosenttia "kohtalaisesti lietettä muodostavilla" ilmeniiteillä ja yli noin 6 painoprosenttia "runsaasti lietettä muodostavilla" ilmeniiteillä ilmaistuna alkuperäisen ilmeniitin TiO^-pitoisuudesta.
Koska tällainen TiC>2-hydraattiliete tai -lieju on erittäin vaikea erottaa ja ottaa taloudellisesti talteen emäliuoksesta, tällaisen lietteen tai liejun muodostuminen merkitsee suoraa titaanin häviötä. Se on myös käytön kannalta kiusallista. Liian suuri lietteen tai liejun muodostuminen tekee rikastusmenetelmän epätaloudelliseksi tai käytöltään mahdottomaksi.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan ilmeniittimalmin parannettu rikastamismenetelmä, jonka avulla voidaan lietteen tai liejun muodostuminen emäliuoksessa minimoida tai pienentää. Se täten ei vain tee titaanihäviötä prosessoinnin aikana mahdollisimman pieneksi vaan myös tekee "runsaasti lietettä muodostavat" ilmeniitit taloudellisesti mahdollisiksi rikastaa synteettiseksi rutiiliksi.
Tämä tarkoitus saavutetaan oheisen patenttivaatimuksen 1 mukaisella menetelmällä.
Rikastetun ilmeniitin tai synteettisen rutiilin pääasiallinen käyttösovellutus on niukan luonnonrutiilimalmin korvaaminen titaanitet-rakloridin valmistuksessa, ja siitä voidaan valmistaa Ti02-pigment-tiä ja titaanimetallia. Myös muita käyttösovellutuksia on olemassa, kuten esimerkiksi keraamisessa teollisuudessa ja hitsaussauvateolli-suudessa. Lisäksi rikastetun ilmeniitin tai synteettisen rutiilin korkeammilla tai puhtaammilla laaduilla, kun ne jauhetaan hienojakoisiksi tai atomisoidaan, on hyvä kätkeytymisominaisuus ja muita samanlaisia pigmenttiominaisuuksia kuin normaalilla Ti02-pigmentillä paitsi, että väri ei ole valkoinen. Atomisoitua tuotetta, joka on nahan värinen, voidaan käyttää Ti02-pigmentin taloudellisena korvikkeena, kun valkoista väriä ei tarvita; mitä vaaleampi nahan väri on, sitä laajemmat ovat sen käyttösovellutukset pigmenttinä.
Tämän keksinnön mukainen uusi rikastamismenetelmä, joka voi minimoida lietteen ja liejun muodostumisen, voi myös vaalentaa rikastetun tuotteen väriä. Tavallisesti, kun käytetään samaa ilmeniittiä, rikastetun tuotteen värin intensiteetti riippuu tuotteen jäännösrautapi-toisuudesta. Mitä korkeampi jäännösrautapitoisuus on, sitä tummempi on väri. Käyttämällä tätä uutta tekniikkaa, saadaan kuitenkin merkittävästi vaaleamman väristä tuotetta, vaikkakin jäännösrautapitoisuus 3 6251 8 pysyy suurin piirtein samana.
Koska vaaleamman värisen tuotteen markkinoitavuus pigmenttinä on paljon suurempi atomisoituna, myös se merkitsee tälle uudelle tekniikalle taloudellista etua.
Suolahappo-uuttomenetelmään liittyy tyypillisesti seuraavat neljä pääprosessivaihetta: 1. Ilmeniittimalmin esiuuttokäsittely. Yleisesti sanoen tässä malmi pelkistetään pasuttamalla lämpötilassa välillä noin 700 ja noin 1200°C. Käytetty pelkistävä aine voi olla kiinteä aine (kuten hiili, koksi) tai neste (kuten polttoöljy) tai kaasumainen (kuten vety, hiilimonoksidi) tai tällaisten pelkistävien aineiden seos.
Pelkistysaste voi olla osittainen - niin että se juuri riittää pelkistämään suurimman osan malmin ferriraudasta ferrotilaan. Se voi olla myös oleellisesti täydellinen - niin että suurin osa raudasta pelkistetään aina metalliseen rautaan asti.
Tietyillä rapautumattomilla ilmeniiteillä, jotka sisältävät pääasiassa ferrorautaa, pelkistävä pasutusvaihe voidaan jättää pois.
Eräissä menetelmissä käytetään ennen pelkistävää pasutusvaihetta esinapettavaa pasutusta, joka muuntaa suurimman osan raudasta ferri-tilaan.
2. Suolahappouutto. Esikäsitellyn tai käsittelemättömän ilmeniittimalmin kanssa sekoitetaan sopiva määrä (tavallisesti noin 15 - 30 € yli stökiömetrisen tarpeen) suolahappoa astiassa, jossa tapahtuu raudan ja muut epäpuhtaudet liuottava reaktio ja johon lisätään lämpöä ja astian sisältöä sekoitetaan tai hämmennetään sopivasti.
Hapon yleisesti käytetty konsentraatio on noin 18 - 20 % HC1, mikä on emäliuoksesta regeneroidun hapon tavallinen konsentraatio. Muitakin konsentraatioita voidaan käyttää, vaikkakin ne ehkä eivät ole taloudellisia. Uuttamislämpötila voi olla noin lOO°C:sta noin 150°C:een, ja uuttamisaika noin 6 tunnista noin 14 tuntiin.
Uuttaminen voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa vaiheessa, panos-maisesti tai jatkuvatoimisesti ja ilmakehän paineessa tai suuremmissa 4 6251 8 paineissa, esimerkiksi aina noin paineeseen 3,5 kg/cm^ asti. Suolahapon käytetty kokonaismäärä kaikissa vaiheissa on yleensä noin 2 - noin 3,8 paino-osaa ilmeniittimalrain paino-osaa kohti. Kun haluttu uuttoaste on saavutettu, emäliuos erotetaan tavanomaisin keinoin kiinteästä jäännöksestä. Edellinen siirretään hapon regenerointijärjestelmään suolahapon regeneroimiseksi, kun taas jälkimmäinen pestään vedellä niin, ettei se enää käytännöllisesti katsoen sisällä emäliuos-ta ennen kalsinointia.
3. Uutetun ilmeniitin kalsinointi. Pesun jälkeinen märkä kiinteä jäännös kalsinoidaan lämpötilassa noin 700 - 1200°C sekä vapaan että yhdistyneen veden poistamiseksi. Tuote, rikastettu ilmeniitti tai synteettinen rutiili sisältää tavallisesti noin 90 - 95 % titaanidioksidia riippuen käytetyn alkuperäisen ilmeniitin koostumuksesta.
4. Suolahapon regenerointi. Emäliuos, joka sisältää pääasiassa vettä, rautaklorideja ja jonkin verran vapaata suolahappoa, "spray-pasute-taan" ilman läsnäollessa, jolloin rautakloridit muuntuvat suolahapoksi ja rautaoksidiksi. Regeneroitu suolahappo absorboidaan kuumentimessa niin, että muodostuu noin 18 - 20-prosenttista suolahappoa, ja kierrätetään takaisin uuttovaiheeseen. Rautaoksidi on sivutuote.
Lietteen tai liejun muodostuminen tapahtuu happouuttovaiheen aikana. Kuten edellä mainittiin, kaikki lietteen tai liejun muodostuminen merkitsee suoraa titaanidioksidihäviötä. Jos muodostuminen on liiallista, liete tai lieju tekee emäliuoksen niin paksuksi ja viskoosi-seksi, että emäliuoksen tehokas erottaminen kiinteästä jäännöksestä tulee mahdottomaksi. Liiallinen liete tai lieju emäliuoksessa tekee myös hapon regenerointijärjestelmän vaikeasti käytettäväksi.
Oheisen keksinnön uutta menetelmää tai tekniikkaa sovelletaan suolahappo- uuttovaiheeseen. Siinä lisätään suolahappoon sulfaatti-ionia pieni määrä, noin 0,5 - noin 2,5 % ilmeniittimalmin painosta. Sulfaatti-ioni voidaan lisätä rikkihappona tai ionisoituvana epäorgaanisena sulfaattisuolana, kuten ferrosulfaattina, ferrisulfaattina, alumiini-sulfaattina tai kalsiumsulfaattina tai tällaisten sulfaattien seoksena. Käytetyn ilmeniittimalmin tyypistä riippuen monivaiheiseen uuttovaiheeseen lisätyn sulfaatti-ionin määrä on noin 0,5 - noin 1,5 % ilme-niittiihalmin ensimmäisen vaiheen uutossa ja 0 - noin 1 % ilmeniittimalmin painosta toisen ja myöhempien vaiheiden uutossa. Sulfaatti-ioni lisätään yleensä suolahappoon ennen uutbovaihetta, vaikkakin se 6251 8 5 voitaisiin lisätä uutovaiheen alussa.
Seuraavat esimerkit havainnollistavat tämän keksinnön mukaisen uuden menetelmän tai tekniikan tehokkuutta.
Esimerkki 1 Tässä esimerkissä käytetty ilmeniittimalmi oli alkuperältään itämala-jilaista ja laadultaan "runsaasti lietettä muodostavaa" ilmeniittiä. Ilmeniitin kanssa sekoitettiin ensin 2 % sen painosta raskasta polttoöljyä n:o 6 ja seosta kuumennettiin muhviuunissa 30 minuuttia 800°C:ssa Pelkistetyn malmin kanssa sekoitettiin sen jälkeen 19-prosenttista suolahappoa lasipullossa, jota pyöritettiin ruukkumyllyssä ja kuumennettiin lämpölamppujen avulla. Uutto suoritettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen suorittamisen jälkeen emäliuos poistettiin dekan-toimalla ja toisen vaiheen uuttoon lisättiin uutta 19-prosenttista suolahappoa. Toisen vaiheen suorittamisen jälkeen emäliuos poistettiin ja kiinteä jäännös pestiin vedellä. Pesty kiinteä aine kalsinoitiin sen jälkeen kaasupolttimen päällä.
Suoritettiin kolme koetta. Koe A oli vertailukoe, jossa ei käytetty keksinnön uutta tekniikkaa. Kokeissa B ja C käytettiin keksinnön mukaista tekniikkaa, jossa suolahappoon lisättiin vastaavasti rikkihappoa ja kalsiumsulfaattia kipsinä.
Kokeiden tulokset on taulukoitu seuraavaan taulukkoon I.
6 6251 8
Taulukko I
Koe A (vertailu/ B C
Ilmeniitti ref.n:o I-lll-M I-lll-M I-lll-M
Ti02% 54,47 54,47 54,47
FeO% 31,08 31,08 31,08
Fe203% 11,32 11,32 11,32
Pelkistys
Pelkistysaine Öljy n:o 6 öljy n:o 6 öljy n:o 6 Määrä, % ilmeniitin painosta 2 2 2 Lämpötila °C 800 800 800
Aika, minuuttia 30 30 30
Pelkistetty ilmeniitti
FeO% 38,83 38,72 38,72
Fe203% 3,47 3,65 3,65
Uutto HCl-konsentraatio % 19 19 19
Uuttojen määrä 2 22 19% HCl/ilm.-suhde 1. uutto 1,7 1,7 1,7 2. uutto 1,5 1,5 1,5
Lisäaine Ei H2S0^ Kipsi 1. uutto - 1% 1% 2. uutto - 0,5% 1%
Uuttoaika 1. uutto, tuntia 4 44 2. uutto, tuntia 4 44
Uuttolämpötila °C 143 143 143
Tuote
Ti02% 96,37 96,72 96,61
Kokonais Fe$ 1,66 1,79 1,53
Ilmeniitti/tuote 1,90 1,82 1,82
Ti02~talteenotto % 93,1 97,6 97,5
Ti02~häviö lietteenä % 6,9 2,4 2,5 Väri Tumma Vaalea Keskivärinen 7 6251 8
Vertailukokeessa A vastasi lietteen tai liejun muodostumismäärä 6,9 % alkuperäisen ilmeniitin titaanidioksidista (verrattuna kokeisiin B ja C, joissa määrä oli minimoitunut tai pienentynyt vastaavasti 2,4%:iin ja 2,5%:iin). Tällä lietteen tai liejun muodostumisasteella emäliuos oli liian paksu ja viskoosinen tehokkaan dekantoimisen kannalta. Uutetun ilmeniitin kiinteä jäännös ei kyennyt laskeutumaan hyvin kohtuullisen lyhyessä ajassa, ja suuri osa siitä olisi hävinnyt emäliuosta dekantoitaessa. Emäliuos oli siten laimennettava dekantoin-tia varten vedellä, jotta olisi voitu määrittää lietteen ja tuotteen vastaavat määrät. Näin ollen tällainen "runsaasti lietettä muodostava" ilmeniitti ei sopisi kaupalliseen rikastamiseen käyttämättä keksinnön uutta tekniikkaa.
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä käytetty ilmeniittimalmi oli peräisin itäaustraliasta ja laadultaan "kohtalaisesti lietettä muodostavaa" ilmeniittiä. Pelkistävänä aineena käytettiin myös raskasta polttoöljyä nro 6. Koemenet-tely oli samanlainen kuin esimerkissä 1 paitsi, että uutto tehtiin kolmessa vaiheessa. Suoritettiin kaksi koetta. Vertailutookessa A ei käytetty lisäainetta. Kokeessa B käytettiin lisäaineena rikkihappoa. Tulokset on taulukoitu seuraavaan taulukkoon II.
6251 8 8
Taulukko II
Koe A (vertailu) __B_
Ilmeniitti, Ref.n:o I-138-A I-138-A
Ti02% 50,17 50,17
Fe0% 30,72 30,72
Fe203% 15,63 15,63
Pelkistys
Pelkistävä aine öljy n:o 6 öljy n:o 6 Määrä, % ilmeniitin painosta 3 3 Lämpötila °C 850 850
Aika, minuuttia 30 30
Pelkistetty ilmeniitti
FeO% 36,86 36,86
Fe203% 9,02 9,02
Uutto HCl-konsentraatio % 19 19
Uuttojen määrä 3 3 19 % HCl/ilmeniitti-suhde 1. uutto 1,3 1,3 2. uutto 1,05 1,05 3. uutto 1,05 1,05
Lisäaine 1. uutto Ei 1% H2S04 2. uutto Ei 0,5% H2S04 3. uutto Ei Ei
Uuttoaika 1. uutto, tuntia 3 3 2. uutto, tuntia 3,5 3,5 3. uutto, tuntia 4 4
Uuttolämpötila °C 193 143
Tuote
Ti02% 94,34 93,34
Kokonais Fe% 2,30 2,58
Il.inoni.itti/tuote 1,96 1,90
Ti02“talteenotto % 95,9 97,9
Ti02~häviö lietteenä % 4,1 2,1 Väri Tumma Vaalea 9 6251 8
Esimerkki 3 Tässä esimerkissä käytetty ilmeniitti oli peräisin länsiaustraliasta ja laadultaan "niukasti lietettä muodostavaa" ilmeniittiä. Pelkistävänä aineena käytettiin raskasta polttoöljyä n:o 6 ja uutto suoritettiin kahdessa \aiheessa. Suoritettiin kaksi koetta. Vertailukokeessa A ei käytetty lisäainetta. Kokeessa B käytettiin lisäaineena rikkihappoa. Tulokset on taulukoitu seuraavaan taulukkoon III.
6251 8 10
Taulukko III
Koe A (vertailu) B_
Ilmeniitti Ref. n:o I-31A I-31A
Ti02% 54,12 54,12
FeO% 10,35 19,35
Fe203% 21,19 21,19
Pelkistys
Pelkistävä aine öljy n:o 6 öljy n:o 6 Määrä, % ilmeniitin painosta 3 3 Lämpötila °C 850 850
Aika, minuuttia 30 30
Pelkistetty ilmeniitti
FeO% 35,88 35,42
Fe203% 3,73 4,18
Uutto HCl-konsentraatio % 19 19
Uuttojen määrä 2 2 19% HCl/ilmeniitti-suhde 1. uutto 1, 6 1,6 2. uutto 1,4 1,4
Lisäaine 1. uutto Ei 0,75% l^SO^ 2. uutto Ei Ei
Uuttoaika 1. uutto, tuntia 4 4 2. uutto, turttia 4 4
Uuttolämpötila °C 143 143
Tuote
Ti02% 94,05 94,14
Kokonais Fe% 1,32 1,41
Ilmeniitti/tuote 1,78 1,77
Ti02~talteenotto % 97,6 98,3
Ti02~häviö lietteenä % 2,4 1,7 Väri Keskivärinen Vaalea 6251 8
Esimerkeissä 1 -3 käytetyn rikkihapon väkevyys oli 66°Be, ja laadultaan se oli teknillistä rikkihappoa. Käytetty kipsi oli 92-prosentti-sesti puhdasta maanviljelyskipsiä (CaS04.21^0). Määrät ilmoitettiin prosentteina käytetystä ilmeniitin piinosta. Ne on laskettu sellaisenaan käytetystä rikkihaposta tai kipsistä muuttamatta 100-prosent-tiseksi rikkihapoksi tai 100-prosenttiseksi kalsiumsulfaatiksi.
Edelliset esimerkit 1-3 osoittavat selvästi, että keksinnön mukainen uusi tekniikka tehokkaasti minimoi lietteen tai liejun muodostumisen ja samalla parantaa rikastetun ilmeniittituotteen väriä ilmeniitti-malmin suolahappouutossa.

Claims (5)

12 6251 8
1. Menetelmä Ilmeniittimalmin rikastamiseksi, jossa ilmeniitti- malmi uutetaan suolahappo-uuttoliuoksella niin, että saadaan emäliuos, joka sisältää happoon liukenevia rautaepäpuhtauksia ja happoon liukenematonta titaaniainesta, ja nämä ainekset sen jälkeen erotetaan toisistaan niin, että saadaan kiinteää rikastettua ilmeniittituotetta, tunnettu siitä, että ilmeniittimalmi uutetaan stöklömetri-sellä ylimäärällä suolahappo-uuttoliuosta, joka sisältää siihen lisättyä sulfaatti-ionia pienen määrän noin 0,5 - noin 2,5 % ilmeniittimal-min painosta, minkä avulla minimoidaan lietteen tai liejun muodostuminen emäliuoksessa ja kiinteän rikastetun ilmeniittituotteen väri saadaan vaaleammaksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että sulfaatti-ioni lisätään rikkihappona.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sulfaatti-ioni lisätään vähintään yhtenä ionisoituvana epäorgaanisena sulfaattisuolana.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ionisoituva epäorgaaninen sulfaattisuola on kalsiumsulfaatti.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uutto suoritetaan useammassa kuin yhdessä vaiheessa, jolloin lisätyn sulfaatti-ionin määrä ensimmäisessä vaiheessa on noin 0,5 -noin 1,5 % ilmeni!ttimalmin painosta, ja lisätyn sulfaatti-ionin määrä muissa vaiheissa on noin 0 - noin 1 « ilmeniittimalmin painosta. s
FI763609A 1976-04-30 1976-12-15 Foerfarande att anrika ilmenitmalm FI62518C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US68209976 1976-04-30
US05/682,099 US4019898A (en) 1976-04-30 1976-04-30 Beneficiation of ilmenite ore

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI763609A FI763609A (fi) 1977-10-31
FI62518B true FI62518B (fi) 1982-09-30
FI62518C FI62518C (fi) 1983-01-10

Family

ID=24738196

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI763609A FI62518C (fi) 1976-04-30 1976-12-15 Foerfarande att anrika ilmenitmalm

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4019898A (fi)
JP (1) JPS5810976B2 (fi)
FI (1) FI62518C (fi)
GB (1) GB1507240A (fi)
IN (1) IN144675B (fi)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4197276A (en) * 1978-07-31 1980-04-08 Uop Inc. Recovery of titanium metal values
US4321236A (en) * 1981-02-05 1982-03-23 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Process for beneficiating titaniferous materials
US4759916A (en) * 1983-04-11 1988-07-26 The Dow Chemical Company Process for preparing a pigmentary titanium dioxide
US4669667A (en) * 1985-10-29 1987-06-02 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Nozzle for spraying a liquid into a vessel opening
US4863711A (en) * 1986-01-21 1989-09-05 The Dow Chemical Company Process for preparing nodular pigmentary titanium dioxide
US5389355A (en) * 1987-12-09 1995-02-14 Qit-Fer Et Titane, Inc. Method of preparing a synthetic rutile from a titaniferous slag containing alkaline earth metals
US4933153A (en) * 1987-12-09 1990-06-12 Qit Fer Et Titane, Inc. Method of preparing a synthetic rutile from a titaniferous slag containing magnesium values
US5063032A (en) * 1990-03-27 1991-11-05 Qit-Fer Et Titane, Inc. Method of preparing a synthetic rutile from a titaniferous slag containing magnesium values
WO1993018191A1 (en) * 1992-03-09 1993-09-16 Pivot Mining Nl Continuous leaching of treated titaniferous ores with inter-stage evaporation
WO1995024510A1 (en) * 1994-03-08 1995-09-14 Rgc Mineral Sands Limited Leaching of titaniferous materials
AU6055596A (en) * 1995-09-27 1997-04-10 Kerr-Mcgee Chemical L.L.C. Removal of radionuclides from titanium bearing ores
CA2182123C (en) * 1996-07-26 1999-10-05 Graham F. Balderson Method for the production of synthetic rutile
US7008602B2 (en) * 2002-04-19 2006-03-07 Millennium Inorganic Chemicals, Inc. Beneficiation of titaniferous ore with sulfuric acid
JP5792727B2 (ja) * 2009-09-02 2015-10-14 シャ,リーリン 濃縮チタン塩酸抽出残渣、その使用およびチタン顔料の調製方法
AU2012203546B2 (en) * 2011-06-16 2014-07-03 Jules Victor Dubrawski Process for the Production and Regeneration of Hydrochloric Acid for Upgrading llmenite
CN102745741A (zh) * 2012-07-13 2012-10-24 王骏 氯碱和盐酸法富钛料联合生产的方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1065548B (fi) * 1953-09-25
GB968006A (en) * 1961-04-14 1964-08-26 British Titan Products Process relating to ore benefication
US3193376A (en) * 1961-12-04 1965-07-06 Wah Chang Corp Beneficiation of ilmenite
BE661424A (fi) * 1963-06-11 1900-01-01
US3607012A (en) * 1967-08-18 1971-09-21 Frederick V Schossberger Process for the production of titanium and iron material
US3811871A (en) * 1968-07-02 1974-05-21 P Taylor Process for class iv b metals ore reduction
US3861903A (en) * 1968-09-26 1975-01-21 Anglo Amer Corp South Africa Upgrading of chromite and other ferruginous ores
JPS4918330B1 (fi) * 1969-02-08 1974-05-09
US3834893A (en) * 1969-03-26 1974-09-10 Kennecott Copper Corp Combined chemical treatment and flotation process for recovering relatively high grade molybdenite from off grade or low grade ore materials
US3825419A (en) * 1969-10-15 1974-07-23 Benilite Corp Beneficiation of titaniferous ores
US3856512A (en) * 1973-04-27 1974-12-24 Quebec Centre Rech Ind Processing titaniferous iron ores for the recovery of aluminum, chromium, iron, titanium and vanadium

Also Published As

Publication number Publication date
US4019898A (en) 1977-04-26
IN144675B (fi) 1978-06-10
JPS5810976B2 (ja) 1983-02-28
GB1507240A (en) 1978-04-12
AU2089276A (en) 1978-03-02
FI763609A (fi) 1977-10-31
FI62518C (fi) 1983-01-10
JPS52133013A (en) 1977-11-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62518B (fi) Foerfarande att anrika ilmenitmalm
US3903239A (en) Recovery of titanium dioxide from ores
EP0013098B1 (en) Removal of manganese ions from zinc and manganese containing solutions
KR102413985B1 (ko) 순수한 마그네슘 금속을 제조하기 위한 습식야금 공정 및 다양한 부산물
US4085190A (en) Production of rutile from ilmenite
US4199552A (en) Process for the production of synthetic rutile
NO127110B (fi)
FI69645C (fi) Foerfarande foer anrikning av titanhaltigt material
CA1136379A (en) Method of producing a pure aluminiumoxide from solutions containing dissolved ions of aluminium and iron
RU2769875C2 (ru) Способ получения сырья для выщелачивания
KR102156831B1 (ko) 바나듐을 분리하는 방법
FI70400B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en hydrolyserbar titanylsulfatloesning
RU2005115123A (ru) Получение диоксида титана
CN106882839B (zh) 一种钛白废酸综合利用的方法
CZ291224B6 (cs) Způsob výroby oxidu titaničitého
US2231181A (en) Process of reducing ferric compounds
FI56553C (fi) Foerfarande foer utfaellning av ickejaernmetaller fraon en vattenhaltig sur mineralloesning
CN108585035A (zh) 一种高白度硫酸法钛白粉的制备方法
CN115974145A (zh) 连续制备钛白粉和富钛料的生产工艺
CN106756004A (zh) 湿法冶金的方法
CN105296769A (zh) 一种湿法炼锌的方法
WO2005097683A1 (de) Verfahren zur aufarbeitung von eisenchloriden und/oder eisenchloridhaltigen lösungen sowie verwendung von dabei entstehender eisensulfatlösung
DE589330C (de) Herstellung von Aluminiumsulfat
US2028162A (en) Method of making zinc sulphide
SU1421698A1 (ru) Способ получени двуокиси титана

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: BENILITE CORPORATION OF AMERICA