FI61840C - Bildgivandesystem - Google Patents
Bildgivandesystem Download PDFInfo
- Publication number
- FI61840C FI61840C FI751184A FI751184A FI61840C FI 61840 C FI61840 C FI 61840C FI 751184 A FI751184 A FI 751184A FI 751184 A FI751184 A FI 751184A FI 61840 C FI61840 C FI 61840C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- yellow
- color
- acid
- blue
- paper
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B41—PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
- B41M—PRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
- B41M5/00—Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
- B41M5/124—Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components
- B41M5/132—Chemical colour-forming components; Additives or binders therefor
- B41M5/136—Organic colour formers, e.g. leuco dyes
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09B—ORGANIC DYES OR CLOSELY-RELATED COMPOUNDS FOR PRODUCING DYES, e.g. PIGMENTS; MORDANTS; LAKES
- C09B29/00—Monoazo dyes prepared by diazotising and coupling
- C09B29/06—Monoazo dyes prepared by diazotising and coupling from coupling components containing amino as the only directing group
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Paper (AREA)
- Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
- Ink Jet Recording Methods And Recording Media Thereof (AREA)
- Cosmetics (AREA)
- Color Printing (AREA)
Description
r , KUULUTUSjULKAISU , * Λ λ n jfäföfk ^ UTLAGG N I N GSSKRI FT OI 840 • C (45) Patentti sy3nn«tty 11 10 1932 Ä£s2tj Patent meddelat V ^ (51) Kv.lk?/lnt.CI.3 B 41 M 5/12 SUOMI —FINLAND (21) P»t«nulh»k*mu« — Patanunsdknlng 751181+ (22) Hakamitptivl — An«öknlngid»g 21.01+. 7 5 (13) Alku pilvi —Giltlghetxdag 21.0li.75 (41) Tullut ]ulki*«kil — Bllvlt offantilg 2l* 07.76 ^**®n*^· I* rekisterihallitus /44) Nihtlvlkilpanon ja kuul.|ulkalsun pvm. —
Patent· och registerstyrelsen Antdkan utlagd och utl.jkrlftan publlcerad 30.06.82 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus— Begird priorltet 23.01.75
Englanti-England(GB) 2928/75 (71) Ciba-Geigy AG, CH-1+002 Basel, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) James Kenneth Skelly, Wilmslow, Cheshire, James Harry Astbury,
Stockport, Cheshire, Englanti-England(GB) (7*0 Oy Jalo Ant-Wuorinen Ab (5^) Kuvanmuodostussysteemi - Bildgivandesystem Tämä keksintö koskee kuvanmuodostussysteemiä, joka käsittää paperin, joka on kyllästetty tai päällystetty värinmuodostajan dispersiolla veden ja värinmuodostajan veden kanssa sekoittuvan orgaanisen liuottimen seoksessa, sekä orgaanisen hapon kantaja-aineen, joka on kyllästetty liuoksella heikosti haihtuvassa korkealla kiehuvassa liuottimessa.
Patenttihakemuksessamme n:o 751182 on kuvattu muste, joka sisältää neutraalista tai pääasiassa neutraalista vesipitoista tai vedetöntä kantaja-ainetta, nestemäistä orgaanista emästä ja värin-muodostajaa. Musteella painetaan substraatin valittuja pinta-aloja ja kun nämä saatetaan kosketukseen hapon kanssa painatus muuttaa väriään värinmuodostajan aktivoituessa.
Keksinnön mukaisessa systeemissä tulisi orgaanisen liuottimen olla sellainen, joka liuottaa valitun värinmuodostajan ja on veden kanssa sekoittuva. Sopivia liuottimia ovat ketonit, esim. asetoni; alkoksietanolit, esim. metoksietanoli ja etoksietanoli; dimetyyli-formamidi ja dimetyylisulfoksidi. Se on mieluimmin kuitenkin syt-tymätön tai sillä on verraten korkea leimahduspaste ja on mieluimmin 2 61840 myrkytön. On myös edullista käyttää verraten alhaalla kiehuvaa liuotinta, esimerkiksi sellaista, jonka kiehumapiste on alle 150°C.
Värinmuodostaja on mieluimmin atsoyhdiste, jokka on yleinen kaava R1V-V y-V κ(-ΧΊ)ρ „(-Η) O V-N 12 n_1 X^“X^2-r/"°Vn-l ^ K3 Λ_/ L Jn-1 -H2 ] L .c J2-n jossa , R2 ja R^ kukin tarkoittaa vetyä, halogeenia, alkyyliä, alkoksia, aryylioksia, alkoksikarbonyyliä, dialkyyliaminokarbonyy- ^Y1 liä, asyyliaminoa, asyyli (alkyyli)aminoa, -SO„-N , jossa Y1 ja ^ \v 1 *2 Y2 kumpikin tarkoittavat alkyyliä tai aryyliä, tai jossa Y^ ja Y2 yhdessä muodostavat alkyleeniryhmän; tarkoittaa vetyä tai alkyyliä, X2 tarkoittaa alkyyliä, syanoalkyyliä tai aryylimetyleeniä, tai X1 ja X2 yhdessä tarkoittavat alkyleeniryhmää, X^ tarkoittaa alkyyliä tai aryyliä, ja n on luku 1 tai 2, mieluimmin 1.
Värinmuodostajan määrä dispersiossa vaihtelee riippuen kulloinkin käytetystä värinmuodostajasta ja halutusta vaikutuksesta, toisin sanoen siitä halutaanko tumma väri vai ei. Yleensä voi käytetty määrä olla 0,01-2, mieluimmin 0,01-1, tai aivan erityisesti 0,ΙΟ, 5, esim. 0,2 paino-%.
Kyllästetty tai päällystetty paperi valmistetaan käsittelemällä paperimassaa holanterissa tai päällystämällä paperi edellä määritellyllä värinmuodostajadispersiolla.
Paperi voidaan päällystää millä tahansa sopivalla tavalla, kuten liimapuristimessa, telalla, käyttäen ilmapyyhkäisypäällystystä, teräpäällystystä, harjapäällystystä tai painamalla.
Käytettäessä dispersiota paperin käsittelemiseksi holanterissa on edullista lisätä värinmuodostajaliuos orgaanisessa liuottimes-sa suoraan holanteriin, joka sisältää valmiiksi huomattavan määrän vettä, jolloin dispersio muodostuu in situ.
Paperin on oltava joko neutraalisti tai alkalisesti liimattu 3 61840 estämään sen että värinmuodostaja reagoi ennen aikojaan paperin kanssa. Käytetyn paperin pH:n ei tulisi olla alle 6,5 ja tämä voidaan saavuttaa esimerkiksi liimaamalla aluminiumsulfaatilla, kolofonilla ja natriumaluminaatilla neutraalin liimauksen aikaansaamiseksi, tai keteenidimeerillä alkalisesti liimatun paperin valmistamiseksi.
Joissakin tapauksissa on todettu että dispersio ei ole riittävän stabiili pitkien käsittelyjaksojen suorittamiseksi käyttäen jotakin edellä selitettyä päällystystekniikkaa. Näissä tapauksissa on edullista lisätä polymeerilateksia dispersioon, jolloin akryylilatek-sit ovat erityisen sopivia. Niitä voidaan lisätä 0,1-5 %:m, mieluimmin 0,5-2 %:n määrinä. Lisäksi voi dispersio myös sisältää tärkkelystä 1-10 %:n, mieluimmin noin 5 %:n määränä.
Dispersio voi lisäksi sisältää väriainetta tai pigmenttiä. Tämä värjää paperin omalla värillään mikäli käytetään väritöntä värinmuodosta jaa tai eri värillä mikäli käytetään värillistä, erityisesti keltaista värinmuodostajaa. Tällä tavalla voidaan aikaansaada eri värejä kun käsitelty paperi saatetaan kosketukseen värinmuodostajaa aktivoivan aineen kanssa.
Sopivia aktivoivia aineita ovat orgaaniset hapot, kuten maleii-nihappo, oksaalihappo, malonihappo, sukkiinihappo, glutaarihappo, adipiinihappo, trikarballyylihappo, diglykolihappo, maitohappo, ome-nahappo, viinihappo, sitruunahappo, pyrofosfonihappo, bentseenisul-fonihappo, naftaleeni-2-sulfonihappo, 1-fenoli-4-sulfonihappo, poly-maleiinihappo, maleiinihapon ko- ja terpolymeerti etyyliakrylaatin ja vinyyliasetaatin kanssa, hydroksietaani-difosfonihappo, metyyli-amino-N,N-di-metyleenifosfonihappo, ja tavaramerkillä Dequest 2000 ja Dequest 2010 tunnetut hapot.
Menetelmä kuvajäljen muodostamiseksi käsittää sen, että pape-risubstraatti kyllästetään tai päällystetään edellä määritellyllä dispersiolla, kantaja-aine kyllästetään orgaanisen hapon liuoksella heikosti haihtuvassa korkealla kiehuvassa liuottimessa ja orgaaninen happo siirretään sanotulle kyllästetylle tai päällyste-J tylle substraatille.
Orgaanisella hapolla kyllästetty kantaja-aine voi olla kudos, esimerkiksi sellainen jota käytetään konekirjoitusnauhoissa, paperi-aines, mahdollisesti nauhan muodossa, kuten kreppipaperi, märkänä tai kuivana viirattu paperi, tai huopa- tai kudostyyny, jollaisia 4 61 840 käytetään yhdessä kumileimasimen kanssa, tai huopakärkikynässä. Orgaaninen happo absorboidaan edullisesti kangasnauhalle kirjoitus-konenauhan valmistamiseksi, tai huopa- tai kudostyynyyn. Orgaaninen happo siirretään sen jälkeen substraatille kirjoittamalla kirjoituskoneella ko.nauhaa käyttäen, tai tyynystä kumileimasimen avulla. Kantaja-aine voidaan kyllästää 5-200 %:lla orgaanista happoliuosta, mieluimmin 5-100 %:lla sen kuivapainosta.
Orgaanisen hapon liuottamiseksi käytetty liuotin voi olla mikä tahansa heikosti haihtuva, korkealla kiehuva liuotin, jonka kiehuma-piste on vähintään 150°C, mieluimmin vähintään 300°C. Sopivia liuottimia ovat esimerkiksi osittain hydrattu terfenyyli, nestemäinen parafiini, trikresyylifosfaatti, di-n-butyyliftalaatti, dioktyylifta-laatti, triklooribentseeni, glyserölinitrobentseeni, trikloorietyyli-fosfaatti, tai veteen liukenemattomat hiilivetyöljyt, alkyyli-ftalo-yyli-butyyli-glykolaatit, kuten propyyli-, pentyyli-, heksyyli- tai mieluimmin butyyliftaloyylibutyyliglykolaatti, etyleeniglykoli , di-etyleeniglykoli, trietyleeniglykoli tai polyetyleeniglykolit, joiden molekyylipaino on 200-600, esim. 400, tai näiden seokset.
Orgaanisen hapon määrä liuoksessa on mieluimmin sellainen että muodostuu kyllästetty liuos. Voidaan käyttää pienempiä määriä, mutta nämä ovat vähemmän edullisia. Saadussa orgaanisessa happoliuokses-sa on oltava vähän vettä läsnä jos käytetään kaavan I mukaista atso-yhdistettä, mutta tämä määrä voi olla erittäin pieni, jolloin aivan hiveninäärätkin ovat riittävät.
Kun dispersiota käytetään paperin kyllästämiseksi holanterissa käytetty väriaine voi olla veteen liukeneva substantiivinen väriaine tai veteen liukenemattoman väriaineen tai pigmentin dispersio. Käytettäessä dispersiota paperin päällystämiseksi jollakin edellä mainitulla menetelmällä, väriaine voi olla mikä tahansa veteen liukenematon väriaine tai veteen liukenemattoman väriaineen tai pigmentin dispersio.
Väriaineella voi olla mikä tahansa haluttu väri edellyttäen tietenkin ettei se peitä väriä joka muodostuu kun värinmuodostaja aktivoituu.
Useat värinmuutokset ovat mahdollisia käyttämällä erilaisia värejä ja värinmuodostajia. Eräitä lukuisista mahdollisista värin-muutoksista ovat seuraavat:
Keltainen -*· sininen Tämä voidaan aikaansaada käyttämällä keltaista värinmuodos-tajaa joka muuttuu siniseksi aktivoituessaan, joko sellaisenaan tai 5 61840 yhdessä keltaisen väriaineen kanssa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää väritöntä värinmuodostajaa joka muuttuu siniseksi aktivoituessaan yhdessä keltaisen väriaineen kanssa.
Keltainen -> punainen
Samalla tavalla kuin keltainen -* sininen, paitsi että käytetään värinmuodostajia jotka muuttuvat punaisiksi aktivoituessaan.
Väritön -» sininen Väritön värinmuodostaja joka muuttuu siniseksi aktivoituessaan.
Väritön ->· punainen Väritön värinmuodostaja joka muuttuu punaiseksi aktivoituessaan.
Sininen -» punainen
Sininen väriaine + väritön värinmuodostaja joka muuttuu punaiseksi aktivoituessaan.
Punainen -*· sininen
Punainen väriaine + keltainen tai väritön värinmuodostaja joka muuttuu siniseksi aktivoituessaan.
Vihreä -» sininen
Vihreä-väriaine + keltainen tai väritön värinmuodostaja joka muuttuu siniseksi aktivoituessaan.
Vihreä ·*· punainen
Vihreä väriaine + keltainen tai väritön värinmuodostaja joka muuttuu punaiseksi aktivoituessaan tai sininen väriaine + keltainen värinmuodostaja joka muuttuu punaiseksi aktivoituessaan.
Keltainen -» vihreä
Keltainen väriaine + väritön värinmuodostaja, joka muuttuu vihreäksi aktivoituessaan.
Sininen ·» vihreä
Sininen väriaine + väritön värinmuodostaja joka muuttuu vihreäksi aktivoituessaan.
Punainen -*· vihreä
Punainen väriaine + väritön värinmuodostaja joka muuttuu vihreäksi aktivoituessaan.
Värillinen tai väritön * musta Väri + sellaisten värinmuodostajien seos jotka aktivoituessaan yhdessä väriaineen kanssa muodostavat mustaa.
On huomattava että kun mukana on väriainetta lopullinen väri on väriaineen ja aktivoidun värinmuodostajän muodostaman värin yhteisvaikutus.
Kun värinmuodostajat ovat kaavan I mukaisia atsoyhdisteitä niillä on mieluimmin yleinen kaava £ 61640
O
h-J-Vn-i Χ^)2.„(-ϊ)η, R6 \_f (II) h l„ “ jossa R^ , R5 ja Rg kukin tarkoittaa alempaa alkyyliä, alempaa alkoksia, halogeenifenoksia, fenoksia, alempaa alkoksikarbonyyliä, alempaa dialkyyliaminokarbonyyliä, asetyyliaminoa, halogeenia, ase-
Yo tyyli(alempialkyyli )-aminoa, 0 jossa Yo ja Yu kumpikin
~bU2_w\Y » H
tarkoittaa alempaa alkyyliä tai fenyyliä, tai jossa Yg ja Y^ yhdessä muodostavat alkyleeniryhmän, jossa on *+ tai 5 hiiliatomia, jolloin enintään kaksi radikaaleista R^, Rg ja Rg on vety, on vety tai alempi alkyyli, Xg on alempi alkyyli, alempi syanoalkyyli tai bentsyyli, tai X^ ja Xg muodostavat yhdessä 4 tai 5 hiiliatomia sisältävän alkyleeniryhmän, Xg on alempi alkyyli tai fenyyli ja n on 1 -tai 2.
Erityisen mielenkiintoisia ovat atsoyhdisteet, joiden kaava on O >-!:=]:-< V-i: 72 n 1 r9 \_/ (Hi) K] L * -*2-n jossa R? , Rg ja Rg kukin tarkoittaa metyyliä, metoksia, fenoksia, dikloorifenoksia, metoksikarbonyyliä, dimetyyliaminokarbonyyliä, γ' asetyyliaminoa, klooria, asetyyli(metyyli)aminoa, gg ^ 5 2" >6 joBsa y, ja Y6 kumpikin tarkoittaa metyyliä, etyyliä tai fenyyliä, tai jossa Yg ja Yg yhdessä tarkoittavat pentyleeniryhmää, jolloin enintään kaksi radikaaleista R7, Rg ja Rg on vety, X? on metyyli tai etyyli, Xg on metyyli, 2-syanoetyyli tai bentsyyli, Xg on metyyli tai etyyli, ja n on 1 tai 2.
7 61 840
Edullisia tuloksia saadaan värinmuodostajilla, joiden kaava on RV /X?
( )~N = N-( Vn IV
ΚβΛ^/ \ r9 jossa Ry, Rg, Rg, Xy ja Xg-tarkoittavat samaa kuin edellä, ja erityisen sopivia ovat värinmuodostajat, joiden kaava on
R;^<K
R1 2 jossa R1q, R^ ja kukin tarkoittaa metoksia, metoksikarbonyyliä, klooria, dietyyliaminosulfonyyliä tai asetyyliaminoa, jolloin enintään kaksi radikaaleista R^g» R^ ja R^ on vety ja Xy ja Xg tarkoittavat samaa kuin edellä.
Sanonnat "alempialkyyli" tai "alempialkoksi" värinmuodostajien radikaalien määritelmissä tarkoittavat radikaaleja, joissa on 1-5, erityisesti 1-3 hiiliatomia, kuten metyyliä, etyyliä, propyyliä, bentsyyliä tai amyyliä.
Kun yksi tai useampi R-radikaaleista sisältää asyyliryhmiä, asyyliradikaali voi esimerkiksi olla peräisin 1-4 hiiliatomia sisältävästä alifaattisesta monokarboksyylihaposta, kuten etikkahaposta.
Kun yksi tai useampi R-radikaaleista on halogeeni, tämä on esim. jodi, bromi mutta mieluimmin kloori.
Kun Yy ja Y2 tai Yg ja Y^ yhdessä tarkoittavat alkyleeniryhmää, ne muodostavat typpiatomin kanssa heterosyklisen renkaan, kuten piperidiini- tai pyrrolidiinirenkaan.
Aryyliradikaalit värinmuodostajien määritelmissä tarkoittavat erityisesti naftaleeni-, difenyyli- ja mieluimmin bentseeniradikaa-le ja.
Nämä värinmuodostajat voidaan valmistaa tekniikassa tunnetuilla menetelmillä, esim. diatsotoimalla substituoitu aniliini ja kytkemällä se N-subs tatuoituun aniliiniin.
8 61840
Erityisiä esimerkkejä tässä keksinnössä käytettävistä, yleisen kaavan I mukaisista yhdisteistä on annettu taulukossa I, jolloin n kaavassa I on 1, sekä taulukossa II jolloin n kaavassa I on 2 .
9 * 61840 --r-:---- •H +
I tfl -H
Ei ·Η CC ·Η ·Η O C :C +J ·Η φ <1) -μ 4-> ·Η ·Η ·Η ·Η ·Η C :rd > 4-> cog C-M +-> . «0 π3 in tn tn tn ιη ο > <ϋω·Η·Η4> α> >ι <2 Ώ w ιη ω tn ιη .ocS o SS Ιο o^äsi SS g § $ ' U 2 V '£ 8 ο« Λ '> ’> 'to ,2 ,c 8 8 8 o 8 O, T3 C___________
_ 3 CM
C “tl ^
, u n O MD O m O MD 00 O O CTi O MD MD
c c c Ι-O' O <\J \ '^-LfNt'-COiHrHiHOO
.5 5 Oir\mmc0ir\irkiriinir\ir\ir\ir\ir\ X Ϊ ^ t &_ ε :— . o •h · tn 0,¾¾ rH h co ^ ^ cm lpv co in ri ^ co
r ΓΓ5 CU i—IOOOHOHCMHi—I r—I i l(H
tn s 'O ^ 1 9 < g_________________ X WWWWWWWW«tr!Mtt3tri ooooooooooooo __I I I I I I I I I I I I 1 tee tn k> tn tn ιλ ιλ ia m to tc\
HWMWWWWWtrlWtxJWtnS x OOOOOOOOOOOOO
1111111111111 M S S .
o t<~\ o tc\ to tc\ en
X ex KN W K K _fC> X
X W W O O O HttiHi-t ö 3 O O OOO 0000.¾ h iwwiwiiiwiiii ,q 3 <- | LTD I vi- 'M· LT\ * --: fr
-C
|
M CM V
π* « a» 10 1<Λ tn »rj H H tl S o o o “
5 WMIWWMMMIWIWK S
> lltOllllltCNlP'tll dP
S__:__lt> fO ai X _ (Ö
+j ‘H
.tj -P
H C
3 trP trP irP k\ k> o r; h w ooo WW-μ
.h w o o oo _ o o P
ij W I W W I W I I W K W I l n Τλ t CM I i <M | CM CM | I t C\J C\J ^
§ . S
• 00 * £»
H
O
—! o HCMt^^LTicor-oocno «Η cm kd -h W * rH «H r-1 r-{ 1
K
10 ' 61840 Γ I " η I r :<Tj ^ •η ·η > <α o ,c
£ yö C I d C
O > (U :π3 Π3 *rH ·Η ία <ϋ ·Η ·Η ·Η ·Η Η ω α> ro S £ 44 £ ω ro ji to tn ||·η.η £eig' S g IS § -¾ I i ftO to SU -H £ £-33¾ k? s £ c 2 ^ c tj to 'ccO^OO CO CO LO <M O ^
§ p H C— j—I H H H ^ OJ H
c o to tn tn in in e— to m to
3 £ · H
* 8 ^ £ __fii-
O
•H .to £< 5 § o o co t> o en co co h (Μ 1Λ H H oj HÖH <\i „ g U 'f <t -d-Nf-tt -ςΙ-'νΤ ^ λ a < -< g toto to to to toto to to CM W W W W W www w X O O O O O O O O o __t i_i i i_i t_j_t_ toto to to to toto to to
h w W www www W
o X O o o o o o o o o
3 Il III Iti I
.¾ :- μία to to ~ tT s b M ►rl*'' ° Ä | M ^ H H rxTw^g V? ci •3 m o o o oow o
3 to II W W I I ί I I
Dtn to lO ll«5d- vf w •'tf· ta ta-- H > y\ to 3 (N »T «VO .
* L/1 h. .? i? of1 f ΐ μ W CM CM to C O o o w a) o co wo 3 I W w W I ί i w w
μ -^-i ί I to to to ί I
to Λ 3 ω
H
ρΤ .Γ η Λ pT *r o^° ö-ϋ § o o To
OJ CM ^ ^ W W W W W
O CM I II I t
O -<d- ΙΟ M3 0~ 00 cn O H CM
W HH H H H H CM CM CM* π ' 61840 -,-- I I :γ0 ή ·η £> Ο k ·Η C =d C -Η £ ' £ ** ?! ω C fö <0 <3 “ “ » t* 9 9 ·η <δ <υ s m ω ra occ h 3 44 44 ρ £ £ g k d ·Η ·Η Ο g ra w £ Φ d d ^ ^ * t §< έ ä 3 % b b_
Φ d CO -sf H O
C -I-J m tn ^ ^ d ;· ‘r vo m (M vo in ιλ in g r: Η ΙΓ» \ tn -<3- VO \ \ \ "Ij * o m cm in in in tn tn tn W -μ (M i—l CM Ovi g tn in in in e _*-9 _________——- o •d ra P* 9 § m vo vo O io vo -c3- oTrt o in en o »H o o o S g |g *d- |Λ ΙΛ vf <4 ^ vf Vf rQ Q '- < "< g S3 1¾¾¾¾¾¾¾ o o o o o o o o
CM CM CM CM CM CM CM CM
cm a aawKWWw X o o o o o o o o
CM CM CM CM CM CM CM CM
« wwwwaww o 0 0 0 0 0 0-0 ^__!_i i i i i i i_
(O
o tn tn tn tn cm tn tn tn
M H ffi MffiWffiWWW
μ X o ooooooo
n) I I I I I I I I
*|—1 . — -— .......- — " " - - , —" — 1 '- ' —
M
n .. m tn w td
O m O
44 m tn o tn
•SSM ”5, ? sT S H»T
μ to 53 o o o o
d 44 I w I W I w I I
d i <· i m i "M· μ μ •H--- — --------------- μ e 0) d μ 'rl CV» -d ai tn
« W H H
>9 o o o S *? Λ ® ” Λ ^ Λ
pT *T txT
o o o o W W « I 1 « « «
I I I CM CM I I I
i o tn *i-invot~-cocno ^ CM CM CM CM CM CM CM tn . i ..... - · - * - - - - - - — - ----- - - .
61840 12 I I afl •Η ·Η ^ O £-1 £ ·Η c1 fri μ I ·μ i0 1H Ή t -μ
SlFS ftJWGcocnqJffl:^ -μ P »1 P Qjw-HwwcUQjgj a)
+3 P 44£<2gd44 44p H
OCC wBcSgcncgS O
G p -H -H p P p '£; £ ? P ·Η ·η
Ph Ό 1d £ hO (¾ O O m h > > (TJ -μ to, c\j •h c 1d ^ < £.· Q in in o vo in ·<3- cm
•hEc ^ "'v O CM in C~ CM
cnc-μ 'M- c- in in in in in
y n CM CM
Φ & in in E a' o ~~
•H W
a σ. I
p x v o 00 m md co cm f-
Ofötri O HHHCrvH CM
ιοΕφ "M- 43 S1 < ^ 2 in in ^ 5¾ W W O o
co VO CM CM
wCMOO W « X II o O tn cm cm tn tn cm cm fq W S S S M W o
O O o O O O I
I I I I I I
~----fyr-!-1- 2 W to tn tn tn tn tn 9 . . ή cm cm w w w W « 44 -x o o o o o o o
t; I I I I I I I
in in ~ . w w
., H CM CM
" H «H °N/“ I ϊ βΓ cT bT '«V,
-¾ “ I O H O
£; P +3 o o co
^ > W W W I I I I
3 % 1 I I in 'M- in in &h (ö--5- μ •μ •μ S cm fn
§ « tn W
j_i W H O
•H O O o I! I M I w w I «
« tn i tn I i ^ I
43-----------------
P
cp tn in
W W
<H o vo tn tn
Ph o tn o ffi jq OKI o o o o o o o
« I I I K I I
I CM CM CM I CM CM
o H cm tn 'if- m vo f- 5¾ tn tn tn tn tn tn tn 13 61 840 I I :rO ·Η ·Η ·γ4 • Η ·Η > -Ρ +-1 Ρ O U Ρ Ρ Ρ β :rö C CD CD Q) O > CD rH Η γΗ
+j <D O O O
O C G 1H ”H -H
U 3 ·Η ·Η > > >
Ph Ό tp β__ Π) .μ •H C ·Η § p S ° » C g ^ s s E Λ _ 0-- ’P :m P1 1 S vo S « s ^ < r_______
tO lO LO tO
x www
CVI CM CM
o o o
I I I
h-i
H
O PH to to
X to. w W H
X A W O O O
3 ω I I I
h en xj- x}- χί· 3 cö to >
Eh t0 - _______—-- <0 1 Λ »r»"
2 ρΓ- V V
Tj · I I
£ CM CM
“ o o -9 ra ra
£ I I W
w tO tO I
ro
rH W
W o
W · W I
I I CM
H CM to
O O O O
W rH rH iH
61 S40 14 Tämän keksinnön mukaisesti disperisolla käsiteltyä paperia voidaan painaa käyttäen patenttihakemuksessamme n:o 751182 kuvattua mustetta ja edellyttäen että käytetty muste sisältää värinmuodosta-jaa, jonka värimuutos poikkeaa jo paperilla olevasta tai joka aikaansaa toisenlaisen värimuutoksen johtuen siitä, että muste sisältää erivärisen väriaineen tai pigmentin, havaitaan kaksi värimuutosta kun paperia käsitellään hapolla.
Keksintö havainnollistetaan seuraavilla esimerkeillä, joissa osat ja prosentit tarkoittavat paino-osia ja painoprosentteja. Esimerkki 1: 0,1 osaa värinmuodostajaa no. 32 taulukossa I, jolla on kaava f~\N = N^yN/C2H5 \=J W ^CB2C6H5 COOCH3 liuotettiin 5 osaan 2-etoksi-etanolia. Tämä liuos kaadettiin sitten 50 osaan vettä samalla hämmentäen dispersion muodostamiseksi.
Tämä dispersio lisättiin holanteriin, joka sisälsi 50 paino-osaa paperimassaa dispergoituna 2500 osaan vettä. Sen jälkeen lisättiin liimaksi 1 osa keteenidimeeriä ja paperiarkki valmistettiin tavanomaiseen tapaan. Keltainen paperi muuttui punaiseksi kun siihen leimattiin sitruunahappoa leimasintyynystä kumileimasimen avulla. Esimerkki 2:
Esimerkki 1 toistettiin paitsi että värinmuodostajaliuos lisättiin suoraan paperimassadispersioon. Saatiin vastaavia tuloksia. Esimerkki 3:
Esimerkki 1 toistettiin paitsi että vesi sisälsi 5 % ionitonta tärkkelystä ja 0,5 % akryylilateksia. Saadulla dispersiolla oli parannettu stabiliteetti.
Lisättynä paperimassaan, kuten esimerkissä 1, saatiin vastaavia tuloksia.
Esimerkki 4:
Toistettiin esimerkki 2 käyttämällä taulukossa 1 esitettyä värinmuodostajaa .
61840 1 5
Taulukko 1
Esi- Paperin merkki_Värinmuodosta ja _värinmuutos 4 CH-.0 -f f- N = N keltainen -♦· \=J V=/ \CH sininen 0CH3
Esimerkit 5-15:
Valmistettiin dispersio esimerkissä 1 selitetyn menetelmän mukaan paitsi että väriaine liuotettiin etukäteen veteen. Väriaineiden ja värinmuodostajien kombinaatio ja dispersiolla kyllästetyllä paperilla aikaansaadut värimuutokset on esitetty taulukossa 2.
Taulukko 2
Esi- värinmuodostaja Väriaine Värimuutos merkki esim. n:o| %:na_________ _ 5 1 1 0,6% Direct Yellow 4 keltainen -* punainen 6 1 0,5% " »n keltainen ->· punainen 7 4 0,5 0,5% " " keltainen - 1 0,1 musta 8 1 0,2% " mu keltainen -► sininen 9 0,5 0,5% Direct Blue 199 sininen -+ punainen 10 4 1 0,4% Direct Red 23 oranssi -* sininen 11 1 0,5% Direct Blue 199 sininen -*· vihreä 12 1 0,1 0,1% Direct Blue 199) vihreä -*
Acid Yellow punainen 13 1 1 0,5% Direct Blue 199) vihreä -*
Acid Yellow 5) punainen 14 1 0,5% Direct Yellow 4 keltainen vihreä ^ 7 0,5% Direct Yellow 4 keltainen + _ 7_ __ musta_
Direct Yellow 4 = C.I. 24890
Direct Blue 199 = C.I. 74180
Direct Red 23 = C.I. 29160
Acid Yellow 5 = C.I. 47035 61 840 16
Esimerkit 16-24:
Muodostettiin vesipitoinen seos 500 osasta 4 %:sta vesipitoista tärkkelystä, 2,5 osasta akryylilateksia ja 0,033 osasta naftalee-nisulfonihapon/formaldehydi-kondensaatiotuotteen natriumsuolaa. Joissakin tapauksissa lisättiin myös väriainetta. Tähän seokseen lisättiin värinmuodostajaliuosta 11,8 osassa 2-etoksietanolia stabiilin dispersion muodostamiseksi.
Muodostunut dispersio levitettiin paperille telapäällystämällä 60°C:ssa käyttäen 0,2 paino-%:n määrää paperin kuidusta laskettuna.
Värinmuodostajät, väriaineet ja saadut värimuutokset on esitetty taulukossa 3.
Taulukko 3
Esi- Värinmuodostaja Väriaine Värimuutos merkki esim, no. f %:na___ 16 1 0,5 - keltainen -*· punainen 17 1 0,1 0,1% Direct Blue 199) vihreä + punainen
Acid Yellow 5) 18 4 0,5 - keltainen -* sininen 19 4 0,1 0,2% Direct Yellow 4 keltainen -*· harmaa/vihreä 20 1 0,5 0,6% Direct Yellow 4 keltainen -* punainen 21 1 0,2 0,05% Direct Blue 76 vihreä > punainen 22 4 0,5 0,2% Direct Red 23 oranssi -+ sininen 23 1 0,5 0,25% Direct Blue 199) vihreä -►
Acid Yellow 5) sininen/musta 24 1 011 4 θ'4 0,5% Direct Yellow 4 keltainen -► musta
Claims (2)
- 61 84 0 17 Patenttivaatimukset;
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB292875 | 1975-01-23 | ||
GB292875A GB1473016A (en) | 1975-01-23 | 1975-01-23 | Chemical composition comprising a colour former |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI751184A FI751184A (fi) | 1976-07-24 |
FI61840B FI61840B (fi) | 1982-06-30 |
FI61840C true FI61840C (fi) | 1982-10-11 |
Family
ID=9748701
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI751184A FI61840C (fi) | 1975-01-23 | 1975-04-21 | Bildgivandesystem |
Country Status (14)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JPS5185811A (fi) |
AT (1) | AT339346B (fi) |
BE (1) | BE828340A (fi) |
BR (1) | BR7502504A (fi) |
CA (1) | CA1076800A (fi) |
CH (1) | CH598015A5 (fi) |
DE (1) | DE2517936C3 (fi) |
ES (1) | ES436899A1 (fi) |
FI (1) | FI61840C (fi) |
FR (1) | FR2298583A1 (fi) |
GB (1) | GB1473016A (fi) |
NL (1) | NL7504967A (fi) |
SE (1) | SE412725B (fi) |
ZA (1) | ZA752657B (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4189171A (en) * | 1977-03-01 | 1980-02-19 | Sterling Drug Inc. | Marking systems containing 3-aryl-3-heterylphthalides and 3,3-bis(heteryl)phthalides |
JPS62251741A (ja) * | 1986-04-25 | 1987-11-02 | Fuji Photo Film Co Ltd | 感光材料および画像形成方法 |
ES2073520T3 (es) * | 1989-03-14 | 1995-08-16 | Wiggins Teape Group Ltd | Composicion autenticante para autenticar papel de seguridad. |
-
1975
- 1975-01-23 GB GB292875A patent/GB1473016A/en not_active Expired
- 1975-04-10 CH CH457275A patent/CH598015A5/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-04-14 SE SE7504246A patent/SE412725B/xx unknown
- 1975-04-21 FI FI751184A patent/FI61840C/fi not_active IP Right Cessation
- 1975-04-21 FR FR7512385A patent/FR2298583A1/fr active Granted
- 1975-04-23 DE DE2517936A patent/DE2517936C3/de not_active Expired
- 1975-04-23 CA CA225,282A patent/CA1076800A/en not_active Expired
- 1975-04-24 ZA ZA00752657A patent/ZA752657B/xx unknown
- 1975-04-24 BR BR3182/75A patent/BR7502504A/pt unknown
- 1975-04-24 BE BE155731A patent/BE828340A/xx unknown
- 1975-04-24 ES ES436899A patent/ES436899A1/es not_active Expired
- 1975-04-24 AT AT317475A patent/AT339346B/de not_active IP Right Cessation
- 1975-04-25 JP JP50051255A patent/JPS5185811A/ja active Pending
- 1975-04-25 NL NL7504967A patent/NL7504967A/xx not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ZA752657B (en) | 1976-10-27 |
FI61840B (fi) | 1982-06-30 |
DE2517936A1 (de) | 1976-07-29 |
DE2517936C3 (de) | 1978-06-01 |
FR2298583A1 (fr) | 1976-08-20 |
BE828340A (fr) | 1975-10-24 |
SE7504246L (sv) | 1976-07-26 |
DE2517936B2 (de) | 1977-10-13 |
AT339346B (de) | 1977-10-10 |
CA1076800A (en) | 1980-05-06 |
ES436899A1 (es) | 1977-01-01 |
FR2298583B1 (fi) | 1977-07-22 |
AU8045875A (en) | 1976-10-28 |
CH598015A5 (fi) | 1978-04-28 |
SE412725B (sv) | 1980-03-17 |
NL7504967A (nl) | 1976-07-27 |
JPS5185811A (fi) | 1976-07-27 |
GB1473016A (en) | 1977-05-11 |
FI751184A (fi) | 1976-07-24 |
ATA317475A (de) | 1977-02-15 |
BR7502504A (pt) | 1976-08-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
JP5036718B2 (ja) | 組成物及び該組成物を含むインク受容システム | |
KR102146686B1 (ko) | 분산 아조 염료, 이의 제조방법 및 이의 용도 | |
CN107435275A (zh) | 一种热升华数码转印纸及生产方法 | |
CN106274090A (zh) | 一种水性环保型平压树脂基碳带及其制备方法 | |
FI61840C (fi) | Bildgivandesystem | |
ES2391803T3 (es) | Producción de papel de transferencia para la impresión por chorro de tinta | |
JP2009536241A5 (fi) | ||
DE60002693D1 (de) | Farbstoffzusammensetzung mit hoher lichtechtheit | |
KR100651634B1 (ko) | 솔벤트 잉크젯 프린팅 배너원단용 용제형 코팅조성물 및이를 이용한 배너원단 | |
DE2614604C2 (de) | Transferfarbstoffe | |
DE2517992C3 (fi) | ||
KR100740537B1 (ko) | 솔벤트 잉크젯 프린팅 배너원단용 수용성 코팅조성물 및이를 이용한 배너원단 | |
KR980000981A (ko) | 신규의 인테리어벽지제조방법 | |
JP3865873B2 (ja) | 消去性着色剤組成物 | |
JP2008106111A (ja) | インパクトプリンタ用油性インク組成物とそれを用いたインクリボンおよびインクロール | |
CN115976879B (zh) | 一种数码烫画转印纸及制备方法 | |
US4098948A (en) | Chemical composition | |
DE2538070A1 (de) | Transferfarbstoffe | |
GB666377A (en) | Fadable laundry marking inks | |
JP2001287437A (ja) | 印刷システム | |
KR960041287A (ko) | 신규한 디스아조 염료 | |
FR2355668A1 (fr) | Procede d'impression par report de fibres de cellulose ou de tissus melanges contenant des fibres de cellulose | |
FI76828B (fi) | Vattenhaltig tryckfaerg foer tryckning av papper och kartong. | |
JP2810737B2 (ja) | カチオン化合物及びそれを用いる基材の染色法 | |
FR2579607A1 (fr) | Solutions vraies de colorants disperses sublimables destinees a la fabrication d'encres speciales et de peintures et leurs applications |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: CIBA-GEIGY AG |