FI58142C - Saett att framstaella melamin-formaldehyd-hartsloesningar - Google Patents

Saett att framstaella melamin-formaldehyd-hartsloesningar Download PDF

Info

Publication number
FI58142C
FI58142C FI276/73A FI27673A FI58142C FI 58142 C FI58142 C FI 58142C FI 276/73 A FI276/73 A FI 276/73A FI 27673 A FI27673 A FI 27673A FI 58142 C FI58142 C FI 58142C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
solution
silicate
resin
resin solution
solutions
Prior art date
Application number
FI276/73A
Other languages
English (en)
Other versions
FI58142B (fi
Inventor
Arie Tinkelenberg
Original Assignee
Stamicarbon
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL7201532A external-priority patent/NL174057C/xx
Priority claimed from NL7210402A external-priority patent/NL173511C/xx
Application filed by Stamicarbon filed Critical Stamicarbon
Publication of FI58142B publication Critical patent/FI58142B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI58142C publication Critical patent/FI58142C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G12/00Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen
    • C08G12/02Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen of aldehydes
    • C08G12/26Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen of aldehydes with heterocyclic compounds
    • C08G12/30Condensation polymers of aldehydes or ketones with only compounds containing hydrogen attached to nitrogen of aldehydes with heterocyclic compounds with substituted triazines
    • C08G12/32Melamines
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01BNON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
    • C01B33/00Silicon; Compounds thereof
    • C01B33/20Silicates
    • C01B33/32Alkali metal silicates
    • C01B33/325After-treatment, e.g. purification or stabilisation of solutions, granulation; Dissolution; Obtaining solid silicate, e.g. from a solution by spray-drying, flashing off water or adding a coagulant
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K3/00Use of inorganic substances as compounding ingredients
    • C08K3/34Silicon-containing compounds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Phenolic Resins Or Amino Resins (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Handcart (AREA)

Description

. . KUULUTUSJULKAISU e 04 j λ jgfA ro <11> UTLÄGGNINGSSK1IIFT
(45) 1 a t = n t -' i :: 1 L
(S1) Kv.ik.Vci.3 C 08 G 12/32, C 08 I 3/3* SUOMI —FIN LAND (#) 276/73 (22) HtkMnltpUvi—Anaeknlnftdtg 30.01.73 (23) AllwpUvi—GiMgHradag 30.01.73 (41) Tullut JulkMoi — Bltvtt «ffantNg 06.08.73 ]· rtkister!halittu· (44) Nlhtivtiulp^on |. kuuLJullua™, pvm.-
Patwrt- och r*glfter«tyr«lMn ' ' AmMan utbfd odi utLtkriftm publlcvrad 29.06.80 (32)(33)(31) Ρη«ι·«τ «uoikeu·—b^w prtoritet 05.02.72 28.07.72 Alankomaat-Nederländerna(NL) 7201532 72IOU02 Toteennäytetty-Styrkt (71) Stamicarbon B.V., van der Maesenstraat 2, Heerlen, Alankomaat-Nederländerna(NL) (72) Arie Tinkelenberg, Sittard, Alankomaat-Nederländerna(NL) (7^) Berggren Oy Ab (5^) Menetelmä melamiini-formaldehydi-hartsiliuosten valmistamiseksi -Sätt att framställa melamin-formaldehyd-hartslösningar
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää melamiini-fomaldehy-di-hartsiliuosten valmistamiseksi, joilla on parantuneet ominaisuudet.
Melamiini-formaldehydi-hartsiliuosten valmistus tapahtuu tavallisesti melamiinin ja formaldehydin reaktion avulla vesipitoisessa, alkalisessa väliaineessa, jossa formaldehydin ja melamiinin moo-lisuhde on välillä 1:1-6:1, edullisesti 1,5:1-2,5:1» pH-arvossa 8-10, ja lämpötilassa, joka on 85°C ja reaktioseoksen kiehumispisteen välillä. Tällä tavoin valmistettuja hartsiliuoksia käytetään pääasiallisesti paperin kyllästämiseksi edelleen lähtöaineena lami-naattien valmistamiseksi ja puristusjauheen perusaineena. Hartsi-liuoksen ja valmiiden tuotteiden ominaisuuksien parantamiseksi lisätään seokseen useassa tapauksessa hartsin valmistuksen aikana tai sen jälkeen yhtä tai useampaa yhdistettä modifioimisaineeksi.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada yksinkertainen ja halpa modifioimisaine, jota voidaan käyttää melamiini-formaldehydi-hartsi-liuosten valmistuksessa. Parannus koskee sekä hartsiliuoksen ominaisuuksia, kuten varastoimisstabiliteettia tai viskositeettiominai-sukksia, että myös modifioitua hartsia käytettäessä saadun valmiin tuotteen ominaisuuksia, kuten kiiltoa, pinnan tiiviyttä ja muotokappaleen tarttuvuutta puristuslevyyn tai matriisiin puristuskäsittelyn j älkeen.
2 58142
Nyt on todettu, että vesiliukoiset silikaatit ovat erittäin sopivia käytettäviksi melamiini-formaldehydri-hartsiliuosten valmistuksessa, erikoisestai valmistettaessa sellaisia hartsiliuoksia, jotka ovat tarkoitetut päällystettyjen lastulevyjen valmistuksessa käytetyn koristepaperin kyllstämiseen.
Keksinnön mukaisesti valmistetaan melamiini-formaldehydi-hartsiliuoksia melamiinin ja formaldehydin välisen reaktion avulla alkalisessa väliaineessa modifioimisaineita lisäten, ja keksinnölle on tunnusomaista se, että kondensaatioreaktion päättymisen jälkeen lisätään hartsiliuokseen vesiliukoista natriumsilikaattiliuosta, jolloin hartsiliuoksen pH pidetään arvossa alle 10.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen toteuttamismuodon mukaisesti lisätään yhden tai useamman silikaatin vesiliuosta ennen kondensaatioreaktiota formaldehydinliuokseen ja/tai kondensaatioreaktion aikana reaktioseokseen. Silikaattiliuoksen alkalisuuden johdosta voidaan formaldehydiliuoksen pH-arvoa säätää ennen reaktion alkamista ja reaktioseoksen pH-arvoa reaktion aikana lisäämällä sili-kaattiliuosta tähän asti tavanomaisen natronlipeän tai soodan lisäämisen sijasta.
Yleensä lisätään korkeintaan sellainen määrä vesiliukoista silikaattia, jonka Si02-pitoisuus vastaa hartsiliuoksen valmistuksen loppuvaiheissa noin 0,15 paino-#. Lisättävä maksimimäärä riippuu mm. käytetyn silikaatin laadusta mitä tulee sekä silikaatin sisältämään kationiin että kationin ja Si02:n väliseen moolisuhteeseen. Lisättäessä tetraetanoliammoniumsilikaattiliuosta (moolisuhde SiC^/kationi = 22), on hartsiliuoksen Si02-maksimipitoisuus noin 0,15 paino-# mahdollinen. Lisättäessä natriumsilikaattiliuosta (moolisuhde Si02/ Na20 = 3,3) on SiC^-maksimipitoisuus noin 0,10 paino-#.
Lisättäessä suurempia määriä silikaattiliuosta, aikaansaa tämä sellaisten hartsiliuosten muodostumisen, joilla on pienempi varastoi-misstabiilisuus ja aiheuttaa näissä liuoksissa geelinmuodostustaipu-muksen. Lisättäessä pienempiä määriä tällaista keksinnön mukaista silikaattiliuosta, saadaan sellaisia hartsiliuoksia, joilla on parantunut varastoimisstabiilisuus. Käytettäessä natriumsilikaattiliuosta riittää määrä, joka vastaa 0,08-0,09 paino-#:n suuruista Si02-pitoi-suutta hartsiliuoksissa useimmissa tapauksissa siihen, että pH pysyy ennen kondensaatioreaktiota ja sen aikana halutussa arvossa.
Näissä hartsiliuoksissa tapahtuu varastoitaessa vähemmän voimakas pH-arvon palautuminen ja vähemmän voimakas viskositeetin kasvu sellaisiin vastaaviin hartsiliuoksiin verrattuna, jotka on valmistettu 3 58142 käyttämällä soodaa tai natronlipeää pll-srvon säätävänä aineena.
Tarkoituksenmukaisia vesiliukoisia silikaatteja ovat m.m. litiumsilikaatti, natriumsilikaatti, kaliumsilikaatti ja kvaternääri-set ammoniumsilikaatit. Erinomaisia tuloksia aikaansaadaan käytettäessä natriumsilikaatin vesiliuoksia (nimitetään myös vesilasiksi). Erittäin sopivia ovat liuokset, joissa on 10-20 paino-2 Siesta.
Ennen kondensaatioreaktiota, sen aikana tai sen jälkeen voidaan lisätä myös muita modifioimisaineita. Keksinnön mukaisen silikaatti-lisäyksen vaikutus ilmenee kuitenkin kaikkein selvimmin muutoin modifioimat tornissa hartsiliuoksissa.
, Keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen toteuttamismuodon mukaisesti sekoitetaan melamiini-formaldehydi-hartsiliuokseen konden-saatioreaktion päättymisen jälkeen vesipitoista silikaattiliuosta.
Täten saadut silikaattipitoiset hartsiliuokset soveltuvat erikoisesti paperin ja muiden kuituaineiden ja rainojen kyllästämiseen sekä tähän liittyvään kyllästetyn materiaalin laminaateiksi muodostamiseen. Silikaattipitoiset hartsiliuokset voidaan kuitenkin myös muodostaa erittäin hyvin puristusjauheiksi.
Silikaattiliuoksen lisäys melamiini-formaldehydi-hartsiliuokseen tarjoaa useita etuja. Paperin yms. kyllästäminen tällä tavoin saaduilla hartsiliuoksilla tapahtuu erittäin nopeasti ja kyllästykseen käytetty laitteisto voidaan käytön jälkeen puhdistaa erittäin helposti. Kyllästetyllä materiaalilla on kuivaamisen jälkeen kaunis ja tasalaatuinen pinta.
Silikaattipitoisella hartsiliuoksella kyllästetyn ja kuivatun paperin haihtuvien aineiden pitoisuus voi olla hyvin välillä 4,5 ja 7 % ilman, että täten vaikutetaan valmistetun laminaatin laatuun, erikoisesti sen pinnan tiiviyteen. Tunnetuilla silikaattivapailla hartseilla kyllästettyjen papereiden haihtuvien aineiden pitoisuus on pal-" jon kriittisempi.
Erittäin tärkeätä on myös, että puristettaessa keksinnön mukaisella hartsilla kyllästetty paperi laminaattiin,ei tämä tartu puris-tuslevyyn. Tällöin pienenee laminaattipinnan vaurioitumisvaara huomattavasti, ja valmis tuote voidaan poistaa helpommin puristimesta.
Tällä tavoin saadun laminaatin pinta on tiiviimpi kuin sili-kaattivapaita hartsiliuoksia lisäämällä muodostettujen laminaattien. Sitäpaitsi ovat kiilto- ja halkeilukestävyys erinomaiset ja kulutuskestävyys usein jonkin verran parempi kuin tunnetuilla laminaateilla. Huomattava on edelleen, että saman kovettumisnopeuden aikaansaamiseksi on silikaattivapaa hartsiliuos saatettava pH-arvoon 7>5-8,kun taas
* 58142 I
ί i ί keksinnön mukainen hartsiliuos on saatettava sitä vastoin pH-arvoon ί 8,0-8,^. Tästä suhteellisen korkeasta pll-arvosta huo limatta voi haan j tällaista hartsiliuosta käyttää kuitenkin hyvin kovettuvien laminust- | tien valmistukseen, joilla on ainoastaan erittäin vähäinen halkeile- j mistaipumus. | Nämä edut ilmenevät kaikkein selvimmin lisättäessä, silikaatti j sellaiseen hartsiliuokseen, joka sisältää ainoastaan vähän modifioi- i misaineita tai ei sisällä näitä ollenkaan. Kuitenkin myös silloin, kun hartsiliuos sisältää muita modifioinisaineita, aikaansaa silikaat-tiliuoksen lisäys määrättyjä etuja erikoisesti kun hartsiliuosta ja/ tai hartsilla kyllästettyä paperia käsitellään epäedullisissa olosuhteissa. Tämän johdosta soveltuvat keksinnön mukaisesti muodostetut hartsiliuokset erittäin hyvin koristepaporin kyllästämiseen, joka puristetaan ns. pikapuristusmenetelrnän avulla lastulevylle päällystetyn lastulevyn valmistamiseksi. Kyllästys-hartsiliuoksen pH säädetään tässä tapauksessa edullisesti arvoon 7,'5-7,9·
Lisättäessä väkevää silikaattiliuosta melaniini-formaldehydi -hartsiliuokseen on höytälöitymisen ja geelinmuodostuksen vaara suhteellisen suuri. Tämän johdosta käytetään sekoituksessa, edullisesti sellaista liuosta, joka sisältää silikaattia 10-20 paino-* ja varsinkin noin 15 paino-*. Höytälöitymisen ja palautumattoman geelin muodostuksen välttämiseksi tulee silikäattiliuoksen lisäämisen aikana ja sen jälkeen hartsiliuoksen pH-arvon olla alle 10, ja edullisesti alle noin 9- Lisäämällä happoa voidaan pH pitää helposti näiden arvojen alapuolella.
Happo voidaan sekoittaa vähää ennen silikaattilisäystä tai samanaikaisesti silikaatin kanssa.Useissa tapauksissa lisätään niin paljon happoa, että samanaikaisesti muodostuu katalysoitu hartsiliuos, jonka pll-arvo on 8,0-8,4 tai 7,5-7,9.
On myös mahdollista sekoittaa tarvittavat määrät silikaatti-liuosta ja happoa ensin keskenään, jonka jälkeen saatu hapan silikaat-tiliuos voidaan lisätä hartsiliuokseen. On ilmeistä, että tällöin on kysymyksessä yksinkertainen ja edullinen menetelmä. Tämä hanan sili-kaattiliuos on voitava tällöin lisätä määrätynlaisen varaston kautta. Vaikeutena on tällöin kuitenkin se, että happamat silikaattiliuokset säilyvät huonosti. Riippuen hapon laadusta, pH-arvosta ja silikaatti-pitoisuudesta tapahtuu tällaisessa liuoksessa muutamien tuntien kuluessa, edullisimmassa tapuksessa muutamien päivien kuluessa, geelinmuo-dostus. Käytettäessä liuosta, jonka pll-arvo on yli noin 3 ja silikaattipitoisuus yli noin 3 paino-5? (Hiomina laskettuna), tapahtuu geelin- 5 58142 muodostus vieläpä muutamien sekuntien kuluttua.
Erinomaisia tuloksia saadaan silloin, jos silikaatti lisätään hartsiliuokseen stabiloidun happaman vesiliuoksen muodossa. Tällainen liuos sisältää vesiliukoista silikaattia, suhteellisen voimakasta happoa, kuten tolueenisulfonihappoa, sulfamiinihappoa, suolahappoa, rikkihappoa tai muurahaishappoa ,j a 10-15 paino-"', stabiloidusta liuoksesta laskettuna, yhtä tai useampaa vesiliukoista, liuoksessa suunnilleen neutraalisti reagoivaa orgaanista stabiloivaa yhdistettä, jotka kuuluvat ryhmään, jonka muodostavat 1- ja moniarvoiset alkoholit, täydellisesti tai osittain eetteröidyt moniarvoiset alkoholit, dialkyyli-„ happosrnidit, dialkyylisulfoksidit ja laktaamit, ja joiden pH-arvo on välillä 0,5 ja 3,0 ja SiC^-pitoisuus 2-15 paino-# stabiloidusta liuoksesta laskettuna.
Esimerkkejä tarkoituksenmukaisista yhdisteistä ovat run. ety-leeniglykoli, nronyleeniglykoli, glyseroli, dietyleeniglykoli, triety-leeniglykoli, tetraetyleeniglykoli, dipropyleeniglyko1i, fenoksieta-noli, monoetyyli-, mononetyyli-, monopropyyli- ja morobutyylieetterit, jotka on johdettu dietyleeniglykolista, dietyleeniglykolin ja triety-leeniglykolin alemmat dialkyylieetterit, dimetyylisulfoksidi, dietyy-lisulfoksidi, dimetyyliformamidi, dietyyliformamidi, v-butyrolaktaami, fi-valerols.ktaami , e-kaprolaktaami ja N-metyylipyrrolidoni. Edullisesti käytetään sellaisia liuoksia, joideri-pH-arvo on 0,5-1,5, SiOj-pitoi-suus 3-8 paino-# ja st&biloimisaine-pitoisuus 20-^0 paino-#, ja joissa käytetään tolueenisulfonihappoa. Edullisia stabiloivia yhdisteitä ovat etyleeniglykoli, dietyleeniglykoli, trietyleeniglykoli ja näiden glykolien alemmat monoalkyyli- ja dialkyylieetterit.
Stabiloitu hapan, vesipitoinen silikaattiliuos valmistetaan siten, että silikaatin vesiliuokseen lisätään hapon vesiliuosta siksi, kumes pH on saavuttanut halutun arvon, ja tämän jälkeen tähän seokseen lisätään yhtä tai useampaa stabiloivaa yhdistettä. Häitä liuoksia voidaan säilyttää huoneen lämpötilassa 1-3 tai useampia kuukausia.
Edullisesti lisätään sellainen silikaattimäärä, joka vastaa 0,2-1,5 paino-# SlC^ta silikaattipitoisesta hartsiliuoksesta laskettuna millä hyvänsä mainitulla tavalla. Pienempää määrää käytettäessä voidaan tuskin todeta lisäyksen vaikutusta, kun taas suurempia määriä lisättäessä ei aikaansaada mitään etuja ja silikaattipitoisen hartsi-liuoksen geelinmuodostusvaara kasvaa. Erinomaisia tuloksia aikaansaadaan lisättäessä hartsiliuokseen natriumsilikaattiliuosta (vesilasia) sellainen määrä, joka vastaa hartsiliuoksessa noin 0,3-0,7 paino-#:n suuruista SiC>2"Pitoisuutta. Vesiliukoisen silikaatin se määrä, joka 6 58142 voidaan lisäisi korkeintaan hartsiliuokseen ilman peelinmuodostiis- tai sanenemisvaaraa, riippuu tämän silikaatin laadusta. Lisättäessä tetra-etanoliammoniumsilikaattiliuosta (SiC^/kationi = 22), on hartsi liuoksen SiC^-pitoisuus korkeintaan noin 1,5 paino-# suotava, kun taas natriumsilikaattiliuosta (SiOg/HapO = 3,3) lisättäessä ori hartsi liuoksen Si02:den maksimipitoisuus 0,8-0,9 paino-#.
Sellaisen hartsi liuoksen stabiilisuus, johon silikaattiliuosta on sekoitettu, kestää 1/2 - 3 vrk. tämän silikaatin määrästä riippuen. Katalysoitu 0,6 paino-# Si02:ta. sisältävä hartsiliuos on stabiili 12-16 tuntia. Tämän stabiloimiskestävyydon johdosta voidaan valmistaa sellainen määrä katalysoitua ja silikaattipitoista hartsia, joka riittää yhden työpäivän ajan tai yhteen kerrokseen. Sekoitettaessa katalysoitu silikaattipitoinen hartsiliuos ^-5-kertaisen tilavuusmäärän kanssa katalysoimatonta silikaattivapaata tai ainoastaan vähän silikaattia sisältävää hartsiliuosta, saadaan sellainen hartsiliuos, jonka stabiilisuus säilyy useampia vuorokausia. Silikaattipitoisen hartsiliuoksen jäännöksiä ei täten tarvitse heittää pois.
Keksinnön mukaisen menetelmän molempia toteuttamismuotoja voidaan käyttää erikseen tai yhdistelmänä. Haluttaessa valmistaa sellainen hartsiliuos, jonka silikaattimäärä on noin 0,3-0,7 % SiC^ , on edullista jo sitä valmistettaessa sekoittaa siihen vesiliukoista silikaattia pH-arvon säätämiseksi ja lisätä vasta vähän ennen käyttöä loppu tarvittavasta silikaattimäärästä.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetään silikaatin vesi-liuosta. Tällainen liuos voi sisältää esim. pitkää varastoimisaikaa käytettäessä sellaisia silikaattiosasia, joilla on peilimäinen tai kolloidaalinen luonne. Silikaatfiliuoksella ymmärretään tässä yhteydessä sellaisia veden ja silikaatin ja sopivassa tapauksessa muiden lisäaineiden yhdistelmiä, joita käytännön tarkoituksissa voidaan käyttää liuoksena ja joissa silikaatin suurin osa esiintyy liukoisessa muodossa.
Kolloidaalisen piihapon, jota nimitetään myös nimellä "Sili-kasol", lisääminen melamiini-formaldehydi-hartsiliuokseen määrissä, jotka vastaavat 0,05 ~ 1,5 paino-# Siesta hartsiliuoksissa, vaikuttaa tuskin hartsiliuoksen tai siitä valmistettujen tuotteiden ominaisuuksiin eikä aikaansaa keksinnön mukaisella, menetelmällä saavutettavia etuja.
Xondensaatioreaktio tapahtuu, kuten jo on kuvattu, tavanomaisella tavalla. Reaktioviiliainecn voi sopivassa tapauksessa muodostaa myös veden ja alkoholin seos.
7 58142
Esimerkki I
A/almistetaan silikaattipitöinen melamiini-f orina ldehydi-hart-siliuos, jolloin reaktioastiassa 690 osaa 30 f:sta formaliinia saatetaan lisäämällä 18 #:sta vesilasiliuosta (SiO^/NaO = 3,3) pll-arvoon 9,0, tämän jälkeen lisätään 504 osaa melamiinia ja 90 osaa vettä, ja seosta kuumennetaan lämpötilassa 95°C siksi, kunnes on saavutettu veden kestävyys 1,1 g vettä/1 g hartsia.
Reaktion jälkeen saatetaan liuoksen pH vesilasia lisäämällä arvoon 9,7. Hartsiliuos sisältää sellaisen määrän natriur.silikaattia, joka vastaa 0,08 paino-!? SiC>2:ta. Vertailun vuoksi valmistetaan samalla tavoin hartsiliuoksia käyttäen kuitenkin natronlipeää ja soodsliuos-ta pH-arvon säätöaineena.
Näitä kolmea hartsiliuosta verrataan keskenään sekä viskositeetin että pH-arvon muutosten suhteen varastoitaessa niitä lämpötilassa 20°C. Viskositeettimittausten tulokset on esitetty taulukossa 1. Keksinnön mukaisesti valmistetun hartsin viskositeetti kasvaa kaikkein vähiten. Silikaattipitoisen hartsin pH-arvo pysyy 25 vuorokautta arvossa 9,7, soodaa käyttäen saadun hartsiliuoksen pH-arvo laskee 20 vuorokauden aikana arvosta 9,7 arvoon 9,6, kun taas natronlipeän avulla valmistetun hartsiliuoksen pll-arvo 15 vuorokauden kuluessa arvosta 9,7 arvoon 9,1.
Taulukko 1 Valmistettu käyttäen
Vesilasia Natronlipeää Soodaa
Viskosi- Viskosi- Viskositeetti Lisäys teetti Lisäys teetti Lisäys cp % cp l cp %
Alkuarvot 25 - 30 - 26 5 vrk. kuluttua 26 4 33 10 28 7,5 10 vrk. kuluttua 27 8 36 20 30 15,5 " 15 vrk. kuluttua 27,5 10 4l 36 31,5 21 20 vrk. kuluttua 28 12 - - 32,5 25 25 vrk. kuluttua 29 16 - -
Esimerkki II
Esimerkissä 1 kuvatulla tavalla valmistetaan hartsiliuoksia, joilla on erilaiset kondensaatioasteet (ilmaistu vedenketokykynä g vettä/g hartsia) käyttäen pH-säätöaineena sekä keksinnön mukaisesti vesilasia että vertailun vuoksi myös natronlipeää ja soodaa. Tämän jälkeen määrättiin näiden modifioimattomien hartsien kestävyys lämpötilassa 20°C. Tulokset on esitetty taulukos-sa 2.
8· 58142
Taulukko 2 Maksimikestävyys vrk. erilaisia kondensaatioasteita käytettäessä 1,25 g/g 1,15 g/g 1,05 g/g 0,95 g/g 0,85 g/g
Vesilasi 26 26 22 19
Sooda 20 20 19 13 10
Natronlipeä - 15 10 7
Esimerkki III
Natriumsilikaattiliuoksen lisäys melamiini-formaldehydi-hartsi-liuokseen ja silikaattipitoisten hartsiliuosten käsittely.
60 l:n suuruisessa teräsreaktioastissa valmistetaan tavallisella tavalla melamiini-formaldehydi-hartsiliuos, jossa formaldehydin ja melamiinin moolisuhde on 1,62:1 ja käyttäen seuraavia mukana kon-densoituja modifioimisaineita: £-kaprolaktaami (3,4 paino-#), o-,p-tolueenisulfonamidi (seos, jossa on 40 # o-tolueenisulfonamidia ja 60 # p-tolueenisulfonamidia) (4,35 paino-#) ja kidesokeri (1,8 paino-#). Nämä prosenttimäärät on laskettu melamiinista. 30 #:nen formaliini saatettiin ennen reaktion alkua lisäämällä 13 paino-#:sta natriumsilikaattiliuosta (Si02/Na2Ö = 3,3) pH-arvoon 9,2. Tällöin muodostui hartsiliuos, jonka vedellä laimennettavuus oli 0,7 g vettä/1 g hartsia, teoreerrinen kiinteäainepitoisuus 55 paino-# ja Si02~pitoisuus 0,086 paino-#.
Useampia tämän hartsiliuoksen näytteitä saatetaan - lisäämällä sopivassa tapauksessa samalla 13,7 paino-#:sta natriumsilikaattiliuosta - sekoittamalla muurahaishapin kanssa määrättyyn pH-arvoon. Täten saaduilla katalysoiduilla hartsiliuoksilla kyllästetään koris-tepapereita, kuivataan määrättyyn haihtuvan aineen pitoisuuteen ja tämän jälkeen puristetaan lastulevyihin lämpötilassa 150°C ja pai-2 neessa 20 kg/cm . Tällöin käytetään seuraavia käsittelyjaksoja: 3 minuutin kuumentamista, 6 minuutin seisottamista ja 3 minuutin jäähdyttämistä. Tämän jälkeen tutkitaan täten saatujen laminaattien ominaisuudet. Kaikissa tapauksissa on halkeilemiskestävyys hyvästä erinomainen, ja aikaansaadaan erittäin hyvä kestävyys sekä höyryä että kiehuvaa vettä vastaan.
Kiilto määritellään silmämääräisesti. Pinnan tiiviys määrätään lisäämällä ja hankaamalla määrätty määrä mustaa kenkävahaa. Mitä suurempi on pinnalle jäljelle jäävien mustien kohtien määrä sitä vähäisempi on pinnan tiiviys.
Kovettumisaste määrätään Kiton-kokeen avulla. Reagenssin muodostaa liuos, jossa on 2,5 ml 3 #:sta "Kitonechtrot BL"-väriaineen liuosta 1 litrassa 2-n suolahappoa. Laminaatin pinnalle lisätään 5 tippaa reagenssia ja peitetään kellolasilla. Tunnin kuluttua huuhdo- 9 58142 taan pinta vedellä ja tämän pinnan värjäytymisen voimakkuus määrätään. Mitä voimakkaampi on hartsin kovettuminen sitä pienempi on pinnan värjäytyminen.
Hartsi liuoksen ja sen avulla saatujen päällystetty jen lastulevyjen ominaisuudet on esitetty taulukossa 3· Arvot ovat seuraavat: 1 = erinomainen, 2 = hyvä, 3 = välttävän hyvä, 4 = huono ja 5 = erittäin huono.
Taulukko 3
Kokeen % SiO~:ta pH ennen % haihtuvia Pinnan Kiilto Kovettuni o hartsiliuok- kyllästä- aineita tiiviys misaste sessa mistä (Xiton-koe) 1 0,086 8,3 5,87 3-¾ 1-2 3 2 0,086 8,3 5,39 2 1-2 3 3 0,086 8,0 6,22 3-¾ 1 2-3 k 0 ,086 8,0 5»6l 1-2 1 2 5 0,086 8,0 4,91 1-2 1 1-2 6 0,086 7,7 6,48 3-4 1 2 7 0,086 7,7 5,86 1-2 1 2 8 0,086 7,7 5,03 1 1 1-2 9 0,086 7,4 6,67 312 10 0,086 7,4 5,76 2-3 1 2 11 0,086 7,4 5,48 1 1 1-2 12 0,086 7,4 4,92 2 11-2 13 0,340 ' 8,3 6,51 4-5 1-2 2 1H 0,340 8,3 5,75 2 1 1-2 15 0,340 8,3 4,07 1-2 1 2 16 0,340 8,0 7,13 222 " 17 0,340 8,0 5,83 222 18 0,340 8,0 4,84 1 11-2 19 0,340 7,7 7,63 2. 1 1-2 20 0,340 7,7 5,71 1 1 1-2 21 0,340 7,7 4,61 2 1 1-2 22 0,730 8,3 6,59 232 23 0,730 8,3 5,79 1-2 2 2 24 0,730 8,3 4,68 1-2 1-2 2-3 25 0,730 8,0 6,86 1 2-3 2 26 0,730 8,0 5,82 1 2 1-2 27 0,730 8,0 5,43 122 28 0,730 8,0 4,32 212 10 581 42
Esimerkki IV
A. Varastoimiskestävän happaman silikaattiliuokscn valmistus ja käyttö. Tähän sekoitetaan 425 p;:ssa. 25 paino-#: sta tolueeni sulfo-nihappomonohydraatin vesiliuosta, samalla sekoittaen ja käyttäen nesteen pinnan alapuolelle päättyvää putkea, 340 p; natriunsilikaatti-liuosta (18 paino-#; moolisuhde f.iC^ ^NajO = 3>3). Tähän seokseen lisätään tämän jälkeen 235 F trietyloeniRlykoli-monoetyylioetteriä.
Saadun liuoksen pH-arvo on noin 1,2.ja varastoimiskestävvys noin 60 vrk. lämpötilassa 18°C.
B. Tavanomaisella tavalla valmistetaan melamiini-formaldehy-di-hartsiliuos, jossa formaldehydin ja melamiinin välinen moolisuhde on 1,65:1 käyttäen 18 %:sella natriumsilikaattiliuoksella pH-arvoon 9,0-9,2 saatettua formaldehydin vesiliuosta.
Tähän hartsiliuokseen lisätään 7,6 paino-#, hartsiliuoksesta laskettuna, kohdassa A valmistettua stabiloitua silikaattiliuosta.
Tämän jälkeen lisätään noin 0,1 paino-# 18 #:sta silikaatin vesiliuosta niin, että syntyy modifioitu hartsiliuos, jonka pll-arvo on noin 7,6. Tätä hartsiliuosta käytetään paperin kyllästämiseksi, joka tämän jälkeen muodostetaan laminaateiksi. pikapuristusmenetelmällä. Laminaatit voidaan poistaa helposti puristimesta ja niillä on erinomaiset ominaisuudet, kuten kiilto, pinnan tiiviys, halkeamiskostävyys ja kemiallinen ja mekaaninen kestävyys.
FI276/73A 1972-02-05 1973-01-30 Saett att framstaella melamin-formaldehyd-hartsloesningar FI58142C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7201532 1972-02-05
NL7201532A NL174057C (nl) 1972-02-05 1972-02-05 Werkwijze voor het vervaardigen van met een melamine-formaldehydehars geimpregneerd velvormig, vezelig materiaal, alsmede daarmede vervaardigde gelamineerde voorwerpen.
NL7210402A NL173511C (nl) 1972-07-28 1972-07-28 Werkwijze voor de bereiding van een silicaatoplossing en werkwijze voor de bereiding van een gekatalyseerde en gemodificeerde melamine-formaldehydeharsoplossing.
NL7210402 1972-07-28

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI58142B FI58142B (fi) 1980-08-29
FI58142C true FI58142C (fi) 1980-12-10

Family

ID=26644727

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI276/73A FI58142C (fi) 1972-02-05 1973-01-30 Saett att framstaella melamin-formaldehyd-hartsloesningar

Country Status (15)

Country Link
US (1) US3835083A (fi)
JP (1) JPS4884852A (fi)
AT (1) AT328742B (fi)
BE (1) BE794921A (fi)
CA (1) CA1003592A (fi)
CH (1) CH580655A5 (fi)
DE (1) DE2304999C2 (fi)
ES (1) ES411269A1 (fi)
FI (1) FI58142C (fi)
FR (1) FR2170266B1 (fi)
GB (1) GB1406771A (fi)
IL (1) IL41429A (fi)
IT (1) IT977187B (fi)
NO (1) NO134749C (fi)
SE (1) SE406736B (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4141872A (en) * 1975-07-29 1979-02-27 Formica Corporation Rapid curing melamine-formaldehyde resin composition
JPS5333610U (fi) * 1977-07-22 1978-03-24
FR2481299A1 (en) * 1980-04-24 1981-10-30 Charbonnages Ste Chimique Melamine-formaldehyde! impregnation resins - contg. phenoxy-2-ethanol and caprolactam
US4900875A (en) * 1987-07-10 1990-02-13 Shell Oil Company Polymeric viscosity index additive and oil composition comprising the same
US4849481A (en) * 1987-07-10 1989-07-18 Shell Oil Company Star shaped asymmetric block copolymer of monoalkenyl aromatic hydrocarbon and conjugated diene
US4788361A (en) * 1987-10-30 1988-11-29 Shell Oil Company Polymeric viscosity index improver and oil composition comprising the same
US5223579A (en) * 1991-01-28 1993-06-29 Shell Oil Company Solid viscosity index improvers which provide excellant low temperature viscosity
US5458791A (en) 1994-07-01 1995-10-17 Shell Oil Company Star polymer viscosity index improver for oil compositions
US5458792A (en) 1994-08-11 1995-10-17 Shell Oil Company Asymmetric triblock copolymer viscosity index improver for oil compositions
EP1996681B1 (en) * 2006-03-10 2013-11-13 Kraton Polymers U.S. LLC Liquid oil compositions comprising polymeric viscosity index improver
CN101676313B (zh) * 2008-09-18 2012-05-02 浙江帝龙新材料股份有限公司 一种环保新型装饰纸用浸渍三聚氰胺树脂及其制造工艺

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE453206A (fi) * 1943-10-12
GB790933A (en) * 1954-08-13 1958-02-19 Boehme Fettchemie Gmbh Tanning, retanning and filling processes
GB819044A (en) * 1955-10-24 1959-08-26 Monsanto Chemicals Methylol melamine phenol-formaldehyde adhesives
DE1133860B (de) * 1959-04-22 1962-07-26 Sueddeutsche Kalkstickstoff Formsandbindemittel fuer Giessereiformen oder Kerne
US3451970A (en) * 1966-11-14 1969-06-24 Fmc Corp Process of preparing polyethylene terephthalate using metal silicates as catalyst
FR1546125A (fr) * 1966-11-30 1968-11-15 Henkel & Cie Gmbh Compositions de masticage, d'imprégnation et de revêtement autodurcissantes

Also Published As

Publication number Publication date
FI58142B (fi) 1980-08-29
GB1406771A (en) 1975-09-17
FR2170266B1 (fi) 1976-11-05
NO134749B (fi) 1976-08-30
CH580655A5 (fi) 1976-10-15
ATA94673A (de) 1975-06-15
DE2304999A1 (de) 1973-08-09
AT328742B (de) 1976-04-12
IL41429A0 (en) 1973-03-30
IL41429A (en) 1977-02-28
US3835083A (en) 1974-09-10
CA1003592A (en) 1977-01-11
SE406736B (sv) 1979-02-26
JPS4884852A (fi) 1973-11-10
NO134749C (fi) 1976-12-08
IT977187B (it) 1974-09-10
ES411269A1 (es) 1976-04-01
FR2170266A1 (fi) 1973-09-14
BE794921A (fr) 1973-08-02
DE2304999C2 (de) 1982-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI58142C (fi) Saett att framstaella melamin-formaldehyd-hartsloesningar
EP1088012B1 (en) Fiber glass binder compositions and process therefor
US4997905A (en) Process for the preparation of aminoplastic resins having very low formaldehyde emission rates
CA1074044A (en) Spray-dried phenolic adhesives
US5637658A (en) Modified phenol-aldehyde resin and binder system
US2513274A (en) Rapid-curing phenolic resins
CN109159226A (zh) 一种无机胶凝材料强化人工林木材的方法
AU612746B2 (en) New process for the manufacture of urea-formaldehyde resins containing melamine
US4968772A (en) Process for the preparation of urea-formaldehyde resins
FI56541C (fi) Foerfarande foer framstaellning av lagerstabila ureaformaldehydhartser
US4831089A (en) Method for the production of amino resin
US4271286A (en) Process for the preparation of etherified methylolaminotriazines
CA1062596A (en) Resin impregnant containing water soluble sillcate
RU2213753C2 (ru) Клеевая композиция для древесно-волокнистых плит
US4310447A (en) Curable and cured, modified aminotriazine condensation products and a means and process for their manufacture
US3434992A (en) Binder composition comprising a mixture of a barium hydroxide catalyzed phenol-formaldehyde resole and a melamine formaldehyde condensate
SU475000A3 (ru) Состав дл пропитки бумаги
US4311530A (en) Concrete mix and process for the manufacture of chemically stable structures and articles therefrom
EP0561432A1 (en) Diamino-S-triazine-modified melamine-formaldehyde resin composition
US2056454A (en) Molding powders and method of molding them
RU1786042C (ru) Способ получени модифицированной фенолформальдегидной смолы
SU1049502A1 (ru) Способ получени модифицированной фенолформальдегидной смолы
RU1815265C (ru) Способ получени пропиточного водного фенолоформальдегидного олигомера
CN1309141A (zh) 一种改性酚醛树脂及其生产方法
SU273414A1 (ru) СПОСОБ ПОЛУЧЕНИЯ ФЕНОЛФОРМАЛЬДЕГИДНЫХ ПЕНОПЛАСТОВi-п;с^&#39;Оо:о::иНАЯL:&#39;;i:j.^!f&#39;jO 1 1-