FI57336C - Rensningsanordning foer rotfrukter - Google Patents

Rensningsanordning foer rotfrukter Download PDF

Info

Publication number
FI57336C
FI57336C FI772112A FI772112A FI57336C FI 57336 C FI57336 C FI 57336C FI 772112 A FI772112 A FI 772112A FI 772112 A FI772112 A FI 772112A FI 57336 C FI57336 C FI 57336C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor belt
mat
rods
beet
cleaning
Prior art date
Application number
FI772112A
Other languages
English (en)
Other versions
FI772112A (fi
FI57336B (fi
Inventor
Nils Bertil Glifberg
Hans Lennart Nilsson
Original Assignee
Svenska Sockerfabriks Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Svenska Sockerfabriks Ab filed Critical Svenska Sockerfabriks Ab
Publication of FI772112A publication Critical patent/FI772112A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57336B publication Critical patent/FI57336B/fi
Publication of FI57336C publication Critical patent/FI57336C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D33/00Accessories for digging harvesters
    • A01D33/08Special sorting and cleaning mechanisms

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)
  • Harvesting Machines For Root Crops (AREA)

Description

ΕΒτΠ M (11)KUU,LUTUSJULKAISU
l J ' ’ utlAogninosskriptO f 3 3 G
JgJjB c (45) r.'.·y li C3 'ci-o ^ ^ (51) K».ik?/int.a.^ A OI D 33/08 SUOMI—FIN LAND (li) ρ«^κΛ^-ι^«Λωη, 772112 (22) HaktmiiplM—AmOlailni^tg 05.07*77 (23) Aikupllvi—Glttlfhatad·· 05.07.77 (41) Tulkit luikituksi — Bllvtt offmtBg 08.01.78 ja rakirtarihalljtu* |. kuuLiuH*™ p^-
Patent- och ragistantyraltan ' AmMcm utk«d och utLakrMkun pMcond 30.OH.80 (32)(33)(31) *ΎΊ*«*1 «uoikaM—BoglH prlorttot 07.07.76
Rviotsi-Sverige(SE) 7607761+-3 (71) Svenska Sockerfabriks AB, Fersens Väg 9, S-211 k2 Malmö, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Nile Bertil Glifberg, Staffanstorp, Hans Lennart Nilsson, Kävlinge, Ruotsi-Sverige(SE) (7^) Berggren Oy Ab (5M Puhdistuslaite juurikasveja varten - Rensningsanordning för rotfrukter Tämän keksinnön kohteena on puhdistuslaite mullan, kivien ja muiden epäpuhtauksien erottamiseksi juurikasveista, jotka ovat pitkänomaisia ja omaavat enemmän tai vähemmän pyöreän poikkileikkauksen, esim. sokerijuurikkaista, punajuurista, porkkanoista tai sentapaisista. Puhdistuslaite voi olla kiinteän laitteiston osana tai se voi muodostaa osan juurikasviennostokoneesta.
Keksinnönmukainen puhdistuslaite on tyyppiä, jossa on päätön, tiettyyn suuntaan kulkeva kuljetusnauha, jonka yläosa kuljetusnauhan kulkiessa liikkuu juurikasvien alhaalla olevasta syöttöpaikasta vinosti ylöspäin niiden ylhäällä olevaan poistopaikkaan, juurikasvien mukanasi irtjmiäteet' vastustettaessa kul jetusnauhan yläosaan liittyvän maton avulla, kuljetusnauhan ollessa muodostettu kahdesta taipuisasta päättömästä sivujänteestä sekä niiden välille ulottuvista ja kul-jetusnauhan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista, jloiden keskinäinen etäisyys on sovitettu juurikasvien mittojen mukaan.
2 57336
Aikaisemmin tunnetuissa tällaista tyyppiä olevissa puhdistuslaitteissa esiintyy mm. se suuri haitta, että juurikasvit kulkevat ilman ohjausta kuljetusnauhan yläosan ja sen yläpuolella sijaitsevan maton välitse ja joutuvat siten alttiiksi niin suurelle vahingoittumisen vaaralle, ettei se ole hyväksyttävissä.
Tämä keksintö poistaa tämän kyseessäolevissa tunnetuissa puhdistuslaitteissa esiintyvän haitan ja aikaansaa lisäksi parannetun puh-distustehon. Keksinnönmukaiselle puhdistuslaitteelle on tunnusomaista, että matto on päistään kiinnitetty kuljetusnauhan yläosan yläpuolelle ja riippuu höllänä ja taipuisana kuljetusnauhan yläosaa vasten leväten sen päällä syöttöpaikan ja poistopaikan välillä, ja että kul-jetusnauhan sivujänteiden välissä olevat tangot on sijoitettu ryhmittäin eri etäisyyksiin sivujänteitä yhdistävästä tasosta, niin että tangot kuljetusnauhan yläosassa tulevat yhdessä anaton kanssa muodostamaan vuorotellen pitkinnkuljetusnauhan yläosaa sijaitsevia suun-taustiloja ja puhdistustiloja.
Jotta juurikasvit joutuisivat niin hellävaraisen käsittelyn alaiseksi kuin mahdollista ja samalla saavutettaisiin täysikelpoinen puhdistus-teho, voi matto olla kumikangasta tai olla muodostettu kuljetusnau-han yläosan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista, jotka on päistään yhdistetty toisiinsa siten, että matto taipuu kuljetusnauhan leveyssuunnan kanssa yhdensuuntaisten akselien ympäri ja maton tangot ovat kääntyviä toistensa suhteen kuljetusnauhan yläosan kulkusuunnan kanssa yhdensuuntaisten akselien ympäri.
57336
Keksintöä selostetaan tarkemmin seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, jotka esittävät erästä sovellutusmuotoa. Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti sivukuvaa keksinnönmukaisesta puhdistuslaitteesta. Kuvio 2 esittää puhdistuslaitetta päältäpäin maton ollessa poistettuna. KuirtO 3 esittää kaaviomaisesti pystysuoraa pitkittäisleikkausta kuljetusnauhan yläosasta. Kuvio 4 on poikkileikkaus pitkin kuvion 1 viivaa 1V-1V. Kuvio 5 esittää yksityskohtia puhdistuslaitteeseen kuuluvasta matosta.
Piirustuksissa esitetyssä puhdistuslaitteessa on päätön kuljetusnau-ha 1, joka juoksee suunnanvaihto- ja ohjausrullien 2 ylitse, jotka rullat on laakeroitu telineeseen 3 ja joista yhtä suunnanvaihtorulla-paria pyöritetään kuljetusnauhan saattamiseksi kiertymään. Teline 3 on asetettu vinoon kulmaan, sopivimmin noin 35° kulmaan vaakatason suhteen, niin että kuljetusnauhan 1 yläosa kuljetusnauhan kiertyessä kulkee alhaalla olevasta juurikasvien syöttöpaikasta 4 vinosti ylöspäin niiden ylhäällä olevaan poistopaikkaan 5. Teline 3 on varustettu sivuseinämillä 6, jotka sijaitsevat kuljetusnauhan 1 kummallakin puolella.
Kuljetusnauhan 1 yläosan yläpuolella on matto 7, jonka päät on kiinnitetty seinämien 6 väliin asetettuihin tankoihin 8. Matto 7 riippuu höllänä ja taipuisana kuljetusnauhan (1) yläosaa vasten leväten sen päällä syöttöpaikan 4 ja poistopaikan 5 välillä. Maton pitää olla taipuisa ja helposti muotoaan muuttava, jotta se voi mukautua niiden juurikasvien muotoon, joita kuljetetaan ylöspäin pitkin kuljetusnauhan 1 yläosaa. Matto voi olla Jcumikangasta, mutta moniin tarkoituksiin on myös sopivaa tehdä matto yhteenkytketyistä tangoista. Niinpä matto voi olla, kuten kuviosta 5 ilmenee, muodostettu kuljetus- s nauhan 1 yläosan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista 9, joiden päät on taivutettu koukuiksi kuviosta 5 näkyvään tapaan tankojen liittämiseksi yhteen taipuisaksi matoksi, joka taipuu kuljetus-nauhan 1 leveyssuunnan kanssa yhdensgvntaisten akselien ympäri ja jonka tangot ovat kääntyviä toistensa suhteen kuljetusnauhan 1 yläosan kulkusuunnan kanssa yhdensuuntaisten akselien ympäri. Maton tankojen 9 keskinäiset etäisyydet on sovitettu sellaisiksi, etteivät juurikasvit mahdu niiden välistä.
4 57336
Kuljetusnauha 1 on muodostettu kahdesta taipuisasta päättömästä sivujänteestä 10 sekä niiden välille ulottuvista ja kuljetusnauhan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista 11, 12 ja 13, joiden keskinäinen etäisyys on sovitetta juurikasvien mittojen mukaan sellaiseksi, etteivät juurikasvit voi pudota alas kuljettimen tankojen välitse. Kuljetusnauhan 1 sivujänteet voivat olla muodostetut tankojen 11...13 koukkumaisista päistä, jotka on liitetty yhteen likimain vastaavaan tapaan kuin kuviossa 5, mutta parhaiten sivujänteet 10 ovat kumihihnoja, joihin tangot 11...13 on kiinnitetty sopivalla tavalla.
Kuten parhaiten ilmenee kuviosta 3, joka esittää pystysuoraa poikkileikkausta pitkin kuljetusnauhan 1 yläosaa, on kuljetusnauhan poikki-tangot 11...13 järjestetty ryhmiin, jotka vuorottelevat säännöllisesti pitkin kuljetusnauhan 1 pituutta. Niinpä pitkin kul-jetusnauhan 1 pituutta on tankojen 12 toistuvia ryhmiä, jotka sijaitsevat pääasiassa kuljetusnauhan sivujänteiden tasossa.
Toisiaan seuraavien tankoryhmien 12 jokaisessa välissä on ryhmä tankoja 11, joiden pääasiallisin osa sivujänteiden 10 välillä sijaitsee tasossa, joka on sivujänteiden kautta käyvän tason alapuolella, mikä on saatu aikaan taivuttamalla tankojen 11 sivujänteiden 10 välinen osa alaspäin, kuten parhaiten näkyy kuviosta 4.
Tangot 11 «vöivat kaikki sijaita yhtä paljon sivujänteiden 10 kautta käyvän tason alapuolella, mutta voi olla edullista, että ylin tanko 11 jokaisessa ryhmässä sijaitsee jonkinverran vähemmän sivujänteiden 10 kautta käyvän tason alapuolella kuin muut ryhmän tangot 11, kuten on esitetty kuviossa 3. Lisäksi voi olla sopivaa, että kuvion 3 alin tanko 11 jokaisessa ryhmässä on varustettu siihen kiinnitetyllä suoralla tangolla 13, joka työntyy jonkinverran tankojen 12 tason yläpuolelle kuviossa 3.
Yhdessä kuljetusnauhan 1 yläosaa vasten riippuvan maton 7 kanssa jokainen tankojen 11 ryhmä muodostaa, sijaitessaan kuljetusnauhan 1 yläosassa, niinsanotun suuntaustilan, kun taas jokainen tankojen 12 ryhmä, sijaitessaan kuljetusnauhan yläosassa, yhdessä maton 7 kanssa rajoittaa niinsanotun puhdistustilan.
Edellä selostettu puhdistuslaite toimii seuraavalla tavalla. Juurikasveja, esimerkiksi sokerijuurikkaita syötetään tarkemmin esittämättömällä tavalla syöttöpaikkaan 4, jossa juurikkaat peräkkäin outoavat tankorvhmän 11 muodostamaan suuntaustilaan ja saatetaan 5 57336 suuntaus tilaan rajoittuvan tangon 13 avulla siirtymää») kul jetusnau-han 1 liikkeen mukana vinosti ylöspäin kohti poistopaikkaa 5.
Tämän siirtymisen aikana juurikas edetessään joutuu kosketukseen riippuvan maton kanssa, maton jarruttaessa juurikkaan liikettä ja saattaessa sen asettumaan siten, että se lepää likimain pitkin tankoa 13. Kun juurikas on tullut kokonaan maton 7 alle, joutuu se maton 7 jarrutusvaikutuksen vuoksi vierimään tangon 13 yli ja sen-jälkeen vierimään maton 7 ja perässä seuraavan tankoryhmän 12 välissä, joka ryhmä yhdessä maton kanssa muodostaa puhdistustilan. Johtuen siitä, että matto 7 on erittäin taipuisa, liittyy se läheisesti juurikkaan muotoon jarruttaen juurikasta niin voimakkaasti, · että juurikas pyörii pituusakselinsa ympäri maton ja tankoryhmän 12 välissä puhdistustilassa, minkä vaikutuksesta epäpuhtaudet tulevat tehokkaasti poistetuksi juurikkaasta. Maton juurikkaaseen aiheuttama jarrutus ei kuitenkaan ole niin suuri, että juurikas estyy pyörimästä ja siten liikkumasta poistopaikan 5 suuntaan, vaikkakin tämä liike on hitampaa. kuin kuljetusnauhan etenemisnopeus.
Vieriessään tankoryhmää 12 vasten siirtyy juurikas vähitellen seu-raavaan suuntaustilaan, jonka tankoryhmä 11 muodostaa. Juurikkaan saapuessa tähän suuntaustilaan on sen asento sen epäsäännöllisen muodon vuoksi mahdollisesti muuttunut siten, että juurikkaan pituus-akseli poikkeaa paljon kuljetusnauhan poikittaissuunnasta.
Maton 7 ja suuntaustilan tankojen 11 sekä niitä seuraavan tangon 13 yhteisvaikutuksesta juurikas tulee jälleen suunnatuksi oikealla tavalla ιβϋ siten, että sen pituusakseli asettuu oleellisesti kohtisuoraan kuljetusnauhan pitkittäissuuntaa vastaan, minkä jälkeen maton 7 jarrutusvaikutus saattaa juurikkaan taas vierimään tangon 13 ylitse sitä seuraavaan puhdistustilaan, jonka ryhmä tankoja 12 muodostaa. Tässä toistuu puhdistustoiminta juurikkaan pyöriessä tankoja 12 ja mattoa 7 vasten. Selostettu prosessi tapahtuu yhä uudelleen kunnes juurikas saapuu poistopaikkaan 5, jossa se jättää puhdistuslaitteen hyvin puhdistettuna ja vahingoittumattomana siirtyäkseen keräyslaitteeseen tai johonkin muuhun käsittelylaitteeseen.
Kuviossa 4 nähdään tankojen 11 ja maton 7 välisessä suuntaustilassa sijaitseva juurikas 14, ja kuviossa 1 on esitetty kaaviomaisesti juurikas 14 matkalla ylöspäin syöttöpaikasta 4 poistopaikkaan 5 kuljetus-nauhan 1 yläosan ja maton 7 välissä.
6 57336
Juurikkaan 14 toistuvalla suuntaamisella toisiaan seuraavissa suun-taustiloissa niiden puhdistusvaiheittein välillä, joissa juurikas vierii puhdistustilassa tankojen 12 ryhmän ja maton 7 välissä, varmistetaan, että juurikas koko ajan pysyy sopivasti suunnattuna pyöritystä varten sen pituusakselin ollessa oleellisesti kohtisuorassa kuljetusnauhan pitkittäissuuntaa vastaan, niin ettei synny vaaraa siihen, että juurikas vahingoittuu pahasti puhdistuksen aikana, esim. että juurikkaan kärki katkeaa.

Claims (3)

57336
1. Puhdistuslaite mullan/ kivien tai muiden epäpuhtauksien erottamiseksi juurikasveista/ jotka ovat pitkänomaisia ja omaavat enemmän tai vähemmän pyöreän poikkileikkauksen, esim, sokerijuurikkaista, jossa laitteessa on päätön, tiettyyn suuntaan kulkeva kuljetusnauha (11, jonka yläosa kuljetusnauhan kulkiessa liikkuu juurikasvien alhaalla olevasta syöttöpaikasta (41 vinosti ylöspäin niiden ylhäällä olevaan poistopaikkaan (5L, juurikasvien mukana siirtymistä vastutet-taessa kuljetusnauhan yläosaan liittyvän maton (7) avulla, kuljetus-nauhan ollessa muodostettu kahdesta taipuisasta päättömästä sivujänteestä (10X sekä niiden välille ulottuvista ja kuljetusnauhan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista (11...131, joiden keskinäinen etäisyys on sovitettu juurikasvien mittojen mukaan, tunnet- " t u siitä, että matto (71 on päistään kiinnitetty kuljetusnauhan (1) yläosan yläpuolelle ja riippuu höllänä ja taipuisana kuljetusnauhan yläosaa vasten leväten sen päällä syöttöpaikan (41 ja poistopaikan (51 välillä, ja että kuljetusnauhan sivujänteiden (10) välissä olevat tangot (11... 13). on sijoitettu ryhmittäin eri etäisyyksiin sivujän-teitä yhdistävästä tasosta, niin että tangot kuljetusnauhan yläosassa tulevat yhdessä maton kanssa muodostamaan vuorotellen pitkin kuljetusnauhan yläosaa sijaitsevia suuntaustiloja ja puhdistustiloja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että matto (7) on muodostettu kuljetusnauhan (1) yläosan kulkusuunnan suhteen poikittaisista tangoista (91, jotka onipäistään yhdistetty toisiinsa siten, että matto taipuu kuljetusnauhan (1) leveyssuunnan kanssa yhdensuuntaisten akselien ympäri ja maton tangot ovat kääntyviä toistensa suhteen kuljetusnauhan yläosan kulkusuunnan kanssa yhdensuuntaisten akselien ympäri.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että matto on kumikangasta.
FI772112A 1976-07-07 1977-07-05 Rensningsanordning foer rotfrukter FI57336C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE767607764A SE406411B (sv) 1976-07-07 1976-07-07 Rensningsanordning for rotfrukter
SE7607764 1976-07-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI772112A FI772112A (fi) 1978-01-08
FI57336B FI57336B (fi) 1980-04-30
FI57336C true FI57336C (fi) 1980-08-11

Family

ID=20328420

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI772112A FI57336C (fi) 1976-07-07 1977-07-05 Rensningsanordning foer rotfrukter

Country Status (6)

Country Link
BE (1) BE856546A (fi)
DE (1) DE2730563C2 (fi)
DK (1) DK140162B (fi)
FI (1) FI57336C (fi)
NL (1) NL7707311A (fi)
SE (1) SE406411B (fi)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB593040A (en) * 1945-03-02 1947-10-07 Otto Rudolph Opperman Improvements in or relating to machines for harvesting potatoes and other edible root crops
DE6981C (de) * 1877-11-23 1879-08-29 A. BINDER, Gutsadministrator, in Langenhagen b. Königsberg i. N.-M Neuerungen an der Schwarz & Binder'schen Kartoffelgrabemaschine
US1290049A (en) * 1918-02-12 1919-01-07 Charles Bass Beet-harvester.
US1498914A (en) * 1923-04-12 1924-06-24 William G Hoffman Potato-digger conveyer apron
US2404629A (en) * 1944-01-19 1946-07-23 Deere & Co Beet loader
GB664697A (en) * 1948-12-24 1952-01-09 Philip John Kind Machine for lifting root crops
DE1695226U (de) * 1952-03-17 1955-03-24 Franz Dettmann Endloser sieb- und foerderrost fuer kartoffelerntemaschinen od. dgl.
GB842422A (en) * 1957-12-03 1960-07-27 F A Standen & Sons Ltd Improvements in or relating to root crop harvesting machines

Also Published As

Publication number Publication date
BE856546A (fr) 1977-10-31
FI772112A (fi) 1978-01-08
SE406411B (sv) 1979-02-12
DK305577A (fi) 1978-01-08
DE2730563C2 (de) 1983-04-28
NL7707311A (nl) 1978-01-10
SE7607764L (sv) 1978-01-08
DK140162B (da) 1979-07-02
FI57336B (fi) 1980-04-30
DK140162C (fi) 1979-11-26
DE2730563A1 (de) 1978-01-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5279254A (en) Egg collector having separate continuous flexible belts of baskets for each cage conveyor
FI62619B (fi) Skalningsapparat foer rotfrukter
KR101220569B1 (ko) 콩나물 선별 장치
US5980373A (en) Shrimp peeling apparatus
FI57336C (fi) Rensningsanordning foer rotfrukter
US3713537A (en) Screening conveyor
GB2088312A (en) Apparatus for aligning elongate objects
US3792768A (en) Egg accumulation conveyor
FI77960C (fi) Maskin foer att forma hela degringar.
US3519049A (en) Apparatus for destemming fruits and berries
RU2180995C2 (ru) Корнеклубнеуборочный комбайн
US4516734A (en) Method for loading automatically machines for treating bulk materials and device for working such method
US2703125A (en) Fruit stemming machine
GB2143793A (en) Angled conveyor belt device
JPH11113439A (ja) 複数の集中集卵コンベア用集卵機
US3229802A (en) Apparatus for transferring cigarettes
US1989690A (en) Apparatus for looping sheet material
SU1585635A1 (ru) Установка дл сушки корнеплодов
US662187A (en) Paper-drying apparatus.
US4228887A (en) Rotary bottle discharge apparatus
SU20798A1 (ru) Устройство дл удалени коры с бревен
SU69271A2 (ru) Валично-пневматический джин
SU1547751A1 (ru) Устройство дл очистки и транспортировки корнеплодов
US608980A (en) Hackling machine
UA123564U (uk) Спіральний сепаратор картопляного вороху

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SVENSKA SOCKERFABRIKS AB