FI126134B - Sähköhydraulinen aktuaattori - Google Patents

Sähköhydraulinen aktuaattori Download PDF

Info

Publication number
FI126134B
FI126134B FI20125667A FI20125667A FI126134B FI 126134 B FI126134 B FI 126134B FI 20125667 A FI20125667 A FI 20125667A FI 20125667 A FI20125667 A FI 20125667A FI 126134 B FI126134 B FI 126134B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
high pressure
control valves
piston
pressure control
electro
Prior art date
Application number
FI20125667A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20125667A (fi
Inventor
Ralph Engelberg
Rolf Lernbecher
Rainer Walter
Hermann Gässler
Stefan Frenz
Karsten Mischker
Bernhard Mader
Udo Diehl
Stefan Reimier
Original Assignee
Bosch Gmbh Robert
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bosch Gmbh Robert filed Critical Bosch Gmbh Robert
Publication of FI20125667A publication Critical patent/FI20125667A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126134B publication Critical patent/FI126134B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01LCYCLICALLY OPERATING VALVES FOR MACHINES OR ENGINES
    • F01L9/00Valve-gear or valve arrangements actuated non-mechanically
    • F01L9/10Valve-gear or valve arrangements actuated non-mechanically by fluid means, e.g. hydraulic
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01LCYCLICALLY OPERATING VALVES FOR MACHINES OR ENGINES
    • F01L25/00Drive, or adjustment during the operation, or distribution or expansion valves by non-mechanical means
    • F01L25/08Drive, or adjustment during the operation, or distribution or expansion valves by non-mechanical means by electric or magnetic means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Valve Device For Special Equipments (AREA)
  • Fluid-Driven Valves (AREA)
  • Actuator (AREA)

Description

Sähköhydraulinen aktuaattori
Tunnetun tekniikan taso
Keksinnön lähtökohtana on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen sähköhydraulinen aktuaattori.
Tunnettu sähköhydraulinen aktuaattori polttomoottorin kaasunvaih-toventtiilin ohjaamiseksi käsittää työsylinterin, työsylinterissä aksiaalisesti siirrettävän männän, jossa on ensimmäinen männänpinta ja siihen verrattuna suurempi toinen männänpinta, kaksi työsylinteriin muodostettua, männänpinto-jen rajoittamaa työtilaa, sekä sähköiset ohjausventtiilit. Tällöin männän ensimmäinen männänpinta rajoittaa pysyvästi korkeapaineen alla olevalla nesteellä paineistetun työtilan ja toinen männänpinta toisen työtilan, joka on kytketty oh-jausventtiileihin. Magneettiventtiileiksi muodostetut ohjausventtiilit muodostavat vuorotellen toisen työtilan yhteyden korkeapaineen alla olevaan ja matalapaineen alla olevaan nesteeseen. Kun toista työtilaa kuormitetaan korkeapaineen alla olevalla nesteellä, mäntä liikkuu ylemmästä kuolokohdastaan ja aikaansaa kaasunvaihtoventtiilin avaamisen. Kun toinen työtila suljetaan korkea-ja matalapaineelta, mäntä pysyy tosiasiallisessa iskuasennossaan ja siten kaasun-vaihtoventtiili tosiasiallisessa avoasennossaan. Kun toinen työtila vapautetaan, ensimmäisessä työtilassa vallitseva korkeapaine aikaansaa männän paluuis-kun ylempään kuolokohtaansa, minkä johdosta kaasunvaihtoventtiili sulkeutuu jälleen.
US patenttijulkaisussa 2004/0035379 on esitetty pelkästään sarjaan kytkettyä ohjausventtiileitä. Näillä ohjausventtiileillä ei voi ohjata actuattoria eri nopeuksilla. Näillä ohjausventtiileillä saadaan aikaan vain yksi aktuaattorin nopeus.
US patentissa 5,615,593 on esitetty useita hydraulipiirejä aktuaattorin ohjaamiseksi. Näitä käytetään turvallisuussyistä. Tässä US patentissa ei ole tarkoitus käyttää molempia rinnan kytkettyjä hydraulipiirejä aktuaattorin hienojakoisempaan nopeuden ohjaamiseen. Tämän lisäksi on US patentissa esitetty pelkästään ohjausventtiileitä, jossa korkeapaineliitäntää ja matalapaineliitäntää ohjataan samalla 4/3-tie venttiilillä.
Keksinnön kuvaus
Keksinnön mukainen sähköhydraulinen aktuaattori, jolla on patenttivaatimuksen 1 mukaiset ominaisuudet, tuo etenkin polttomoottorin kaasunvaih-toventtiilien ohjaamiseksi käytettynä ilmeisiä etuja.
Keksinnön mukainen sähköhydraulinen aktuaattori käsittää työsylin-terin, työsylinterissä aksiaalisesti siirrettävän männän, joka käsittää ensimmäisen männänpinnan ja siihen verrattuna suuremman toisen männänpinnan, kaksi työsylinteriin muodostettua työtilaa, joista pysyvästi korkeapaineen alla olevalla nesteellä paineistettua ensimmäistä työtilaa rajoittaa ensimmäinen männänpinta ja toista työtilaa rajoittaa toinen männänpinta, ja toiseen työtilaan kytketyt, sähköiset ohjausventtiilit, jotka vuorotellen muodostavat yhteyden korkeapaineen alla olevaan ja matalapaineen alla olevaan nesteeseen, jolloin toisen työtilan yhteys korkeapaineeseen on muodostettu ainakin yhden ohja-usventtiilin avulla.
Keksinnön mukainen sähköhydraulinen aktuaattori on tunnettu siitä, että toisen työtilan yhteys matalapaineeseen on muodostettu ainakin kahden, yksilöllisesti ohjattavissa olevan matalapaineohjausventtiilin avulla, jotka on lähtöpuolella kytketty rinnan matalapainetta kuljettavaan kevennysjohtoon.
Usean ohjausventtiilin avulla, joilla edullisesti on samanlaiset tai erilaiset virtauspoikkileikkaukset ja joita voidaan ohjata yksilöllisesti, esimerkiksi aikasynkronisesti ja/tai aikaviiveellä, voidaan männän iskua ohjata erittäin herkkätuntoisesti ja siten vaikuttaa tarkasti kaasunvaihtoventtiilien nostokäyriin.
Ainakin kahden korkeapaineohjausventtiilien avulla, joilla on samanlainen tai erilaiset virtauspoikkileikkaukset, voidaan korkeapaineohjausventtiilien yksilöllisen ohjauksen avulla huomattavasti paremmin säätää männän pie-niskuja kuin yhdellä ainoalla korkeapaineohjausventtiilillä, jolla nopeaa avaus-iskua varten on oltava erittäin suuri virtauspoikkileikkaus. Koska kaasunvaihto-venttiilin isku vastaa annosteltua nestemäärää männän avausiskun aikana, voidaan erilaisilla virtaus- tai läpivirtauspoikkileikkauksilla varustettujen korkeapaineohjausventtiilien toteutuksessa paremmin säätää pienempiä nestemääriä ja siten kaasunvaihtoventtiilin pienempiä iskuja kuin yhdellä ainoalla korkeapaineohjausventtiilillä, jolla on vastaavasti suuri virtauspoikkileikkaus. Sulkemalla korkeapaineohjausventtiilit aikaviiveellä kaasunvaihtoventtiilin ava-ustapahtuma ei lopu yhtäkkiä kytkentäajan mukana, vaan jatkuvalla approksimaatiolla. Näin kaasunvaihtoventtiilin taipumus ylitykseen vähenee. Kaasunvaihtoventtiilin maksimaalinen isku voidaan näin säätää erittäin tarkasti. Toisin kuin kaasunvaihtoventtiilin ylityksen estäminen tunnetuilla tekniikoilla, tapahtuu olennaisesti tarkempi nesteen annostelu, josta seuraa sähköhydraulisen aktu-aattorin täsmällisempi iskuntarkkuus.
Käyttämällä keksinnön mukaisesti ainakin kahta matalapaineoh-jausventtiiliä, joilla on samanlainen tai erilainen virtauspoikkileikkaus, voidaan männän paluuiskua ohjata erittäin paljon herkkätuntoisemmin ja siten erittäin tarkasti vaikuttaa kaasunvaihtoventtiilin nousukäyrän kulkuun loppualueella. Myös hydraulinen kaasunvaihtoventtiilijarru, joka estää venttiilielimen kovan iskeytymisen venttiilinistukkaan, voidaan ainakin kahden matalapaineohjaus-venttiilin avulla toteuttaa erittäin helposti.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti on ainakin kahdesta korkeapaineohjausventtiilistä ainakin yksi kytketty tulopuolella korkeapainetta kuljettavaan korkeapainejohtoon ja ainakin yksi on kytketty tulopuolella ensimmäiseen työtilaan avautuvaan poistoaukkoon. Poistoaukko on järjestetty työsylinteriin siten, että mäntä sulkee sen määritellystä, toisen työtilan korkeapainepaineistuksen laukaisemasta männän siirtoiskusta lähtien. Kulloisetkin korkeapaineohjausventtiilit, jotka on kytketty kulloinkin ylitettyihin pois-toaukkoihin, ovat siten kytketty irti toiseen työtilaan johtavasta nestesyötöstä, siten että asteittain vähennettyjä nestemääriä syöttämällä männän siirtomatka hidastuu asteittain ja sitä voidaan säätää tarkemmin. Siten voidaan toteuttaa tehokas iskunrajoitus ja sopivalla ohjauksella voidaan toteuttaa portaittaiset iskut, joissa on määritelty taso.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti on ainakin kahdesta matalapaineohjausventtiilistä ainakin yksi tulopuolella kytketty toiseen työtilaan ja ainakin yksi tulopuolella toiseen työtilaan avautuvaan poisto-aukkoon. Poistoaukko on järjestetty työtilaan siten, että mäntä sulkee sen toisen työtilan korkeapainevapautuksen laukaisemasta, määritellystä männän paluuiskusta lähtien. Niin kauan kuin mäntä ei vielä ole saavuttanut tätä isku-asentoa, nesteen virtaus toisesta työtilasta pois voi tapahtua avattujen matala-paineohjausventtiilien virtauspoikkileikkausten summan avulla. Ylittämällä kulloinkin yksi poistoaukoista poistovirtaus tähän poistoaukkoon kytketyn matala-paineohjausventtiilin avulla on suljettu ja tapahtuu enää vain jäljellejääneiden, pienentyneiden virtauspoikkileikkausten avulla. Poistovirtausta kuristetaan siten lisääntyvästi, minkä vuoksi toisessa työtilassa muodostuu painetukkeuma, joka kuristaa männän iskunopeutta. Matalapaineohjausventtiileillä voidaan siten vaikuttaa kaasunvaihtoventtiilin nousukäyrän loppualueeseen ja yksinkertaisella tavalla toteuttaa venttiilijarru, joka estää venttiilielimen kovan iskeytymisen venttiilinistukkaan, kun venttiili suljetaan nopeasti.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan piirustuksissa esitettyjen suoritusmuotoesi-merkkien avulla seuraavassa selostuksessa tarkemmin. Kaavamaisena kuvauksena esitetään: kuviot 1-4 esittävät yhteensä neljän vaihtoehdon avulla kulloinkin sähköhydraulisen aktuaattorin pitkittäisleikkaukset yhteydessä polttomoottorin kaasunvaihtoventtiiliin. Kuvioissa 1-2 esitetyillä vaihtoehdoilla selostetaan sähköhydraulisen aktuaattorin toimintaa yleensä, mutta nämä vaihtoehdot eivät ole vaatimuksen 1 suojapiirin sisällä. Kuvioiden 1-2 vaihtoehdoissa on vain yksi matalapaineohjausventtiili.
Kuvioissa 1 - 4 havainnollistetaan osittain polttosylinterin sylinteri-kansi 11 pitkittäisleikkauksena, joka polttosylinteri yhdessä polttosylinterissä ohjatun iskumännän kanssa rajoittaa polttotilan 12. Sylinterikanteen 11 on muodostettu polttotilaan 12 avautuva kaasukanava 13, jonka päättymisaukkoa ohjaa kaasunvaihtoventtiili 14. Kaasunvaihtoventtiili 14 voi alla tulo- tai poisto-venttiili. Kaasunvaihtoventtiili 14 käsittää sylinterikanteen 11 järjestetyn venttii-linistukanrenkaan 15, johon on muodostettu venttiiliaukko 16 ja venttiiliaukkoa 16 ympäröivä venttiilinistukka 17, sekä venttiilielimen 18, jossa on venttiilikara 19 ja venttiilikaran 19 päähän järjestetty venttiilinlautanen 20, joka toimii yhdessä venttiilinistukan 17 kanssa venttiiliaukon 16 vapauttamiseksi ja sulkemiseksi.
Kaasunvaihtoventtiilin 14 venttiilielin 18 toimii sähköhydraulisen aktuaattorin 21 avulla. Aktuaattori 21 käsittää työsylinterin 22, työsylinterissä 22 aksiaalisesti siirrettävästi ohjattavan männän 23, kaksi työsylinteriin 22 muodostettua, männän 23 rajoittamaa työtilaa 24, 25 sekä sähköiset ohjausventtii-lit. Mäntä 23 rajoittaa ensimmäisellä männänpinnalla 231 ensimmäisen työtilan 24 ja tähän männänpintaan 231 verrattuna suuremmalla toisella männänpinnalla 232 toisen työtilan 25. Ensimmäinen työtila 24 on jatkuvasti korkeapaineen alla olevalla nesteellä paineistettu, kun taas ohjausventtiilit ovat kytketty toiseen työtilaan 25 ja muodostavat vuorotellen toisen työtilan 25 yhteyden korkeapaineen alla olevaan ja matalapaineen alla olevaan nesteeseen.
Nesteen korkea- ja matalapaineen asettamiseksi käytettäväksi on järjestetty nestesäiliö 26, korkeapainepumppu 27, korkeapainejohto 28 ja ke-vennysjohto 29. Korkeapainepumppu 27 imee nestettä nestesäiliöstä 26 ja syöttää korkeapaineen alla olevaa nestettä korkeapainejohtoon 28. Matalapaine- tai kevennysjohto 29 kuljettaa toisesta työtilasta 25 pois vihaavan nesteen takaisin nestesäiliöön 26. Matalapaine kevennysjohdossa 29 on esimerkiksi välillä 1 -6 bar. Toisen työtilan 25 yhteyksistä korkeapainejohdon 28 korkeapaineeseen ja kevennysjohdon 29 matalapaineeseen, jotka kaikissa sähköhydraulisen aktuaattorin 21 suoritusmuotoesimerkeissä kuvioissa 1 - 4 muodostetaan ohjausventtiileillä, ainakin yksi näistä yhteyksistä on muodostettu usealla ohjausventtiilillä. Kuvion 1 suoritusmuotoesimerkissä toisen työtilan 25 yhteys korkeapaineeseen on muodostettu usealla korkeapaineohjausventtiilil-lä, joista kuviossa 1 on esitetty esimerkkinä kaksi korkeapaineventtiiliä 30, 31. Toisen työtilan 25 yhteys matalapaineeseen muodostetaan yhdellä ainoalla matalapaineohjausventtiilillä 32. Useat, tässä kaksi, korkeapaineohjausventtiilit 30, 31 on kytketty tulopuolella rinnan korkeapainetta kuljettavaan korkeapaine-johtoon 28. Useat korkeapaineohjausventtiilit 30, 31 voivat käsittää sekä samanlaisen virtauspoikkileikkauksen että erilaisia virtauspoikkileikkauksia ja niitä ohjataan yksilöllisesti, esimerkiksi aikasynkronisesti tai aikaviiveellä. Kaikkien ohjausventtiilien sähköinen ohjaus, jotka tässä esimerkiksi on muodostettu 2/2-suunta-magneettiventtiileiksi, tapahtuu moottoriohjauslaitteella, jota tässä ei ole esitetty.
Kun matalapaineohjausventtiiliä 32 ohjataan ja se siten on suljettu ja korkeapaineohjausventtiilejä 30, 31 ohjataan ja ne siten ovat auki, suuri, korkeapaineen alla oleva nestemäärä virtaa toiseen työtilaan 25. Mäntä 23 siirtyy suurella nopeudella ylemmästä kuolokohdastaan ja kaasunvaihtoventtiili 14 avautuu nopeasti, niin että sen nostokäyrä käsittää jyrkän alkuosan. Kun männäniskun aikana toinen molemmista korkeapaineohjausventtiileistä 30, 31 suljetaan, niin toiseen työtilaan jälkivirtaava nestemäärä vähentyy selvästi. Männän nopeus pienenee, ja männän 23 siirtomatkaa voidaan ohjata erittäin paljon tarkemmin. Samanaikaisesti voidaan männän 23 sisäänajoa toivottuun iskupääteasentoon, jota määritelty kaasunvaihtoventtiilin aukko vastaa, ohjata erittäin tarkasti ja männän 23 ylitys voidaan jäljelle jäävän korkeapaineohjaus-venttiilin 30 tai 31 äkillisellä sulkemisella selvästi vähentää. Kaasunvaihtoventtiilin 14 venttiilielimen 18 taipumus ylitykseen määrätyssä avoasennossa vähenee siten.
Kuvion 2 sähköhydraulisen aktuaattorin 21 vaihtoehto on verrattuna kuviossa 1 esitettyyn vaihtoehtoon sikäli muunneltu, että korkeapaineohjaus-venttiili 31 tulopuolella ei ole kytketty nestejohtoon 28, vaan ensimmäiseen työtilaan 24 männän 23 iskumatkan sisäpuolella avautuvaan poistoaukkoon 34. Siten useasta korkeapaineohjausventtiilistä, joista kuviossa 2 on esitetty esimerkkinä molemmat ohjausventtiilit 30, 31, ainakin yksi on tulopuolella kytketty korkeapainetta johtavaan korkeapainejohtoon 28 ja ainakin yksi tulopuolella poistoaukkoon 34. Tällöin useampi poistoaukko 34 voi avautua toiseen työtilaan 25 ja olla kulloinkin kytketty muiden korkeapaineohjausventtiilien sisääntuloihin, joiden venttiilien ulostulot taas on kytketty toiseen työtilaan 25. Poistoaukko 34 on järjestetty työsylinteriin 22 siten, että mäntä 23 sulkee sen määritellystä, toisen työtilan 25 korkeapainepaineistuksen laukaisemasta männän siirtoiskusta lähtien ylemmästä kuolokohdastaan. Männän 23 asento, jossa poistoaukko 34 on suljettu, on piirretty katkoviivalla kuvioon 2 ja merkitty viitenumerolla 35. Jos matalapaineohjausventtiilin 32 ollessa suljettu korkea-paineohjausventtiili 31 on auki ja korkeapaineohjausventtiili 30 suljettu, mäntää 23 voidaan enintään siirtää iskuasentoon 35. Siten useiden poistoaukkojen avulla, joista kuviossa 4 on esitetty poistoaukko 34, voidaan toteuttaa männän 23 portaittaiset iskut, joissa on määritelty taso. Lisäksi voidaan vielä korkeapaineohjausventtiilien 30, 31 sopivalla, yksilöllisellä ohjauksella vaikuttaa männän 23 iskutoimintaan.
Kuvion 3 mukaisen sähköhydraulisen aktuaattorin 21 kohdalla on luovuttu ylimääräisistä toimenpiteistä vaikuttaa mäntään 23, kun sitä siirretään ylemmästä kuolokohdastaan, niin että toinen työtila 25 yhden ainoan korkea-paineohjausventtiilin 30 avulla on kytketty männän 23 nopeaa siirtoliikettä varten tarvittavalla suurella virtauspoikkileikkauksella korkeapainejohtoon 28. Toisen työtilan 25 yhteys matalapainetta kuljettavaan kevennysjohtoon 29 on sitä vastoin muodostettu usealla matalapaineohjausventtiilillä, joista kuviossa 3 esimerkkinä on esitetty kaksi matalapaineventtiiliä 32, 33. Useasta matala-paineohjausventtiilistä 32, 33 ainakin yksi, tässä matalapaineohjausventtiili 32, on tulopuolella kytketty toiseen työtilaan 25 ja ainakin yksi, tässä matalapaineohjausventtiili 33, on tulopuolella kytketty toiseen työtilaan 25 männän 23 iskualueella avautuvaan poistoaukkoon 37. Poistoaukko 37 on järjestetty työ-sylinteriin 22 siten, että mäntä 23 sulkee sen määritellystä, toisen työtilan 25 korkeapainevapautuksen laukaisemasta paluuiskusta lähtien. Männän 23 is-kuasento, jonka jälkeen poistoaukko 37 on suljettu, on piirretty kuvioon 3 katkoviivalla ja merkitty viitenumerolla 38. Matalapaineohjausventtiileillä 32, 33 voi olla samanlainen virtauspoikkileikkaus, mutta niillä voi myös olla erilaiset vir-tauspoikkileikkaukset. Matalapaineohjausventtiilejä 32, 33 ohjataan taas yksilöllisesti, esimerkiksi aikasynkronisesti tai aikaviiveellä. Tässäkin muut matala-paineohjausventtiilit 32, 33 voivat tulopuolella olla kytketty kulloinkin yhteen poistoaukkoon, jotka työtilassa on järjestetty päällekkäin, jolloin mäntä 23 sulkee iskumatkalla peräkkäin olevat poistoaukot toinen toisensa jälkeen.
Kun korkeapaineohjausventtiili 30 on suljettu ja molemmat matala-paineohjausventtiilit 32, 33 ovat auki, niin männän 23 paluuiskussa nesteen pois virtaaminen toisesta työtilasta 25 voi tapahtua molempien matalapaineoh-jausventtiilien 32 avulla. Seurauksena on suuri poistovirtapoikkileikkaus mata-lapaineohjausventtiilien 32, 33 virtauspoikkileikkausten summasta, ja mäntä 23 liikkuu erittäin nopeasti takaisin päin, minkä johdosta kaasunvaihtoventtiili 14 sulkeutuu nopeasti. Kun mäntä 23 on saavuttanut iskuasennon 38, mäntä 23 sulkee poistoaukon 37. Neste voi enää virrata pois vain matalapaineohjaus-venttiilin 32 avulla, jolla on huomattavasti pienempi virtauspoikkileikkaus verrattuna poikkileikkausten summaan. Poistovirtaus kuristuu selvästi voimakkaammin, minkä johdosta toiseen työtilaan 25 muodostuu painetta ja sulkuliik-keen nopeus pienenee. Matalapaineohjausventtiiliä 32 voidaan nyt käyttää männän 23 jarrutuksen ohjaamiseen ja siten aikaansaada kaasunvaihtoventtii-lin 14 sulku, jossa venttiilinlautanen 20 ei iskeydy kovaa venttiilinistukkaan 17. Männän 23 paluuiskuvaiheessa saadaan lisää ohjausmahdollisuuksia, kun viimeiseksi vielä aktiivinen matalapaineohjausventtiili 32 on muodostettu pro-portionaaliventtiiliksi.
Kuviossa 4 esitetyssä sähköhydraulisen aktuaattorin 21 vaihtoehdossa on toteutettu samanaikaisesti sekä kuvion 2 mukaiset aktuaattorin 21 että kuvion 3 aktuaattorin 21 konstruktiiviset toimenpiteet. Toisen työtilan 25 yhteys korkeapaineeseen muodostetaan ainakin kahden korkeapaineventtiilin 30, 31 avulla, joista toinen on tulopuolella kytketty korkeapainejohtoon 28 ja toinen tulopuolella ensimmäiseen työtilaan 24 männän 23 iskumatkalla avautuvaan poistoaukkoon 34. Molemmat korkeapaineohjausventtiilit 30, 31 ovat ulostulopuolella kytketty toiseen työtilaan 25. Toisen työtilan 25 yhteys matala-paineeseen muodostuu ainakin kahden matalapaineohjausventtiilin 32, 3 avulla, joista toinen on tulopuolella kytketty toiseen työtilaan 25 ja toinen matalapaineohjausventtiili 33 iskumännän 23 iskumatkalla ensimmäiseen työtilaan 24 avautuvaan poistoaukkoon 37. Molemmat matalapaineohjausventtiilit 32, 33 ovat ulostulopuolella kytketty kevennysjohtoon 29. Tässä sähköhydraulisessa aktuaattorissa 21 edellä kuvatut mahdollisuudet vaikuttaa kaasunvaihtoventtii-lien nostokäyrään on koottu yhteen. Vaihtoehtoisesti korkeapaineohjausventtiilit 30, 31 voidaan myös kytkeä kuten kuviossa 1 on esitetty.
Kuvatuissa sähköhydraulisissa aktuaattoreissa 21 männän 23 ava-usiskuun voidaan vaikuttaa vielä toisella tavalla, esimerkiksi männällä (23) sijaitsevan rengasmännän avulla, kuten julkaisun DE 101 43 952 A1 kuviossa 2 on esitetty. Edelleen sähköhydraulinen aktuaattori 21 voi myös ohjata polttomoottorin poistoventtiiliparia tai tuloventtiiliparia kytkemällä porrasmännäksi tai differentiaalimännäksi muodostettu mäntä 23 venttiilipariin tarttuvaan kyt-kinelimeen. Niin sanottu ”Twinsteller” on kuvattu esimerkiksi julkaisussa DE 101 47 305 A1.

Claims (9)

1. Sähköhydraulinen aktuaattori, joka käsittää työsylinterin (22), työ-sylinterissä aksiaalisesti siirrettävän männän (23), joka käsittää ensimmäisen männänpinnan (231) ja siihen verrattuna suuremman toisen männänpinnan (232), kaksi työsylinteriin muodostettua työtilaa (24, 25), joista pysyvästi korkeapaineen alla olevalla nesteellä paineistettua ensimmäistä työtilaa (24) rajoittaa ensimmäinen männänpinta (231) ja toista työtilaa (25) rajoittaa toinen männänpinta (232), ja toiseen työtilaan (25) kytketyt, sähköiset ohjausventtiilit, jotka vuorotellen muodostavat yhteyden korkeapaineen alla olevaan ja matalapaineen alla olevaan nesteeseen, jolloin toisen työtilan (25) yhteys korkeapaineeseen on muodostettu ainakin yhden ohjausventtiilin avulla, tunnettu siitä, että toisen työtilan (25) yhteys matalapaineeseen on muodostettu ainakin kahden, yksilöllisesti ohjattavissa olevan matalapaineohjausventtiilin (32, 33) avulla, jotka on lähtöpuolella kytketty rinnan matalapainetta kuljettavaan ke-vennysjohtoon (29).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähköhydraulinen aktuaattori, tunnettu siitä, että toisen työtilan (25) yhteys korkeapaineeseen on muodostettu ainakin kahden korkeapaineohjausventtiilin (30, 31) avulla.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sähköhydraulinen aktuaattori, tunnettu siitä, että mainitut ainakin kaksi korkeapaineohjausventtiiliä (30, 31) on kytketty tulopuolella rinnan korkeapainetta kuljettavaan korkeapainejohtoon (28).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen sähköhydraulinen aktuaattori, tunnettu siitä, että mainitusta ainakin kahdesta korkeapaineoh-jausventtiilistä (30, 31) ainakin yksi korkeapaineohjausventtiili (30) on kytketty tulopuolella korkeapainetta kuljettavaan korkeapainejohtoon (28) ja ainakin yksi korkeapaineohjausventtiili (31) on kytketty männän (23) iskumatkan alueella ensimmäiseen työtilaan (24) avautuvaan poistoaukkoon (34) ja että pois-toaukko (34) on järjestetty työsylinteriin (22) siten, että mäntä (23) sulkee sen määritellystä, toisen työtilan (25) korkeapainepaineistuksen laukaisemasta männän (23) siirtoiskusta lähtien.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen sähköhydraulinen aktuaattori, tunnettu siitä, että mainitusta ainakin kahdesta matalapaineoh-jausventtiilistä (32, 33) ainakin yksi matalapaineohjausventtiili (32) on kytketty tulopuolella toiseen työtilaan (25) ja ainakin yksi matalapaineohjausventtiili (33) on tulopuolella kytketty männän (23) iskumatkan alueella toiseen työtilaan (25) avautuvaan poistoaukkoon (37) ja että poistoaukko (37) on järjestetty työsylin-teriin (22) siten, että mäntä (23) sulkee sen määritellystä, toisen työtilan (25) korkeapainepaineistuksen laukaisemasta männän (23) paluuiskusta lähtien.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 2-5 mukainen sähköhydraulinen ak-tuaattori, tunnettu siitä, että mainitut ainakin kaksi korkeapaineohjausventtii-liä (30, 31) käsittävät erilaisia virtauspoikkileikkauksia.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen sähköhydraulinen ak-tuaattori, tunnettu siitä, että mainitut ainakin kaksi matalapaineohjausventtii-liä (32, 33) käsittävät erilaisia virtauspoikkileikkauksia.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 2-7 mukainen sähköhydraulinen ak-tuaattori, tunnettu siitä, että mainitut ainakin kaksi korkeapaineohjausventtii-liä (30, 31) ovat yksilöllisesti ohjattavissa.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 2-8 mukainen sähköhydraulinen ak-tuaattori, tunnettu siitä, että mäntä (23) on liitetty polttomoottorin ainakin yhden kaasunvaihtoventtiilin (14) venttiilielimeen (18) siten, että matala-paineventtiilien (32, 33) ollessa suljettu avaamalla ainakin yksi korkeapaineoh-jausventtiileistä (30, 31) ainakin yksi kaasunvaihtoventtiili (14) avautuu ja kor-keapaineventtiilien (30, 31) ollessa suljettu avaamalla ainakin yksi matala-paineohjausventtiileistä (32, 33) ainakin yksi kaasunvaihtoventtiili (14) sulkeutuu.
FI20125667A 2009-11-20 2012-06-15 Sähköhydraulinen aktuaattori FI126134B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102009046943A DE102009046943A1 (de) 2009-11-20 2009-11-20 Elektrohydraulischer Aktor
PCT/EP2010/006325 WO2011060855A2 (de) 2009-11-20 2010-10-15 Elektrohydraulischer aktor

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20125667A FI20125667A (fi) 2012-06-15
FI126134B true FI126134B (fi) 2016-07-15

Family

ID=43828055

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20125667A FI126134B (fi) 2009-11-20 2012-06-15 Sähköhydraulinen aktuaattori

Country Status (4)

Country Link
CN (1) CN102713173B (fi)
DE (1) DE102009046943A1 (fi)
FI (1) FI126134B (fi)
WO (1) WO2011060855A2 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20130152572A1 (en) * 2011-12-16 2013-06-20 Jeffrey Madderno Valve activation in compressed-gas energy storage and recovery systems
SE544645C2 (en) * 2020-03-02 2022-10-04 Freevalve Ab Actuator and method for operating an actuator

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2527268Y2 (ja) * 1990-05-11 1997-02-26 三菱重工業株式会社 内燃機関の動弁装置
US6148778A (en) * 1995-05-17 2000-11-21 Sturman Industries, Inc. Air-fuel module adapted for an internal combustion engine
DE19953789A1 (de) * 1999-11-09 2001-05-10 Bosch Gmbh Robert Verstelleinrichtung für ein Gaswechselventil einer Brennkraftmaschine
JP3776300B2 (ja) 2000-09-11 2006-05-17 本田技研工業株式会社 燃料電池スタック
DE10136020A1 (de) * 2001-07-24 2003-02-13 Bosch Gmbh Robert Vorrichtung zur Steuerung von Gaswechselventilen
DE10138881A1 (de) * 2001-08-08 2003-02-27 Bosch Gmbh Robert Verfahren zum Betreiben einer elektrohydraulischen Ventilsteuerung einer Brennkraftmaschine, Computerprogramm sowie Steuer- und Regelgerät zum Betreiben einer Brennkraftmaschine
DE10147305A1 (de) 2001-09-26 2003-04-17 Bosch Gmbh Robert Brennkraftmaschine
DE102004022447A1 (de) * 2004-05-06 2005-12-01 Robert Bosch Gmbh Hydraulischer Steller und Verfahren zum Betreiben eines hydraulischen Stellers
DE102004040210A1 (de) * 2004-08-19 2006-03-02 Robert Bosch Gmbh Hydraulischer Steller für ein Gaswechselventil einer Brennkraftmaschine

Also Published As

Publication number Publication date
FI20125667A (fi) 2012-06-15
CN102713173B (zh) 2015-06-17
WO2011060855A3 (de) 2011-07-14
WO2011060855A2 (de) 2011-05-26
DE102009046943A1 (de) 2011-05-26
CN102713173A (zh) 2012-10-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
WO2015078249A1 (zh) 集成液压阀组、液压驱动系统及混凝土泵
CN100549431C (zh) 液压阀装置
CN101080292B (zh) 液压操作的铸造单元
CA2633846A1 (en) Fuel injection valve and method for co-injecting a liquid and a gaseous fuel into the combustion chamber of an internal combustion engine
CN103696822B (zh) 一种带液压挺柱的驱动器
CN102691605B (zh) 用于大型柴油发动机的电控燃料喷射器
FI126134B (fi) Sähköhydraulinen aktuaattori
CN102227581B (zh) 电磁调整单元
EP2543870B1 (en) A fuel valve for large turbocharged two stroke diesel engines
CN104088681B (zh) 可变驱动器
EP3627018B1 (en) Cylinder drive apparatus with a cylinder drive manifold device
CN104822911B (zh) 气体交换阀装置
CN101387310A (zh) 带有压力补偿的方向滑阀和再生分流阀的液压阀组件
WO2007117099A1 (en) Hydraulic pressure transformers
GB2394000A (en) Arrangement of an i.c. engine poppet valve and hydraulic actuator
CN104196813A (zh) 一种用于高速压铸机的快速合模油缸
CN102330714B (zh) 负载反馈控制阀
JP2012107687A (ja) 切換弁および切換弁を備えた油圧装置
KR101946098B1 (ko) 내연 피스톤 기관의 가스 교환 밸브를 제어가능하게 조작하기 위한 유압 밸브 장치
EP1233152A1 (en) Electrohydraulic device for operating the valves of a combustion engine
JP2018003979A (ja) 油圧シリンダ用油圧回路
JP6502813B2 (ja) 流体圧制御装置
JP3923707B2 (ja) ダイカスト装置
JPH0625602U (ja) 方向制御弁
CN106103921B (zh) 气体交换阀装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126134

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed