FI125626B - Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline - Google Patents

Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline Download PDF

Info

Publication number
FI125626B
FI125626B FI20085252A FI20085252A FI125626B FI 125626 B FI125626 B FI 125626B FI 20085252 A FI20085252 A FI 20085252A FI 20085252 A FI20085252 A FI 20085252A FI 125626 B FI125626 B FI 125626B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lifting
roof
rack
stand
ship
Prior art date
Application number
FI20085252A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085252A0 (fi
FI20085252A (fi
Inventor
Hans Langh
Original Assignee
Oy Langh Ship Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oy Langh Ship Ab filed Critical Oy Langh Ship Ab
Priority to FI20085252A priority Critical patent/FI125626B/fi
Publication of FI20085252A0 publication Critical patent/FI20085252A0/fi
Priority to FI20085313A priority patent/FI128304B/fi
Priority to FI20080467A priority patent/FI121372B/fi
Priority to PCT/FI2009/050236 priority patent/WO2009118459A1/en
Priority to EP09725913.9A priority patent/EP2262677B1/en
Publication of FI20085252A publication Critical patent/FI20085252A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI125626B publication Critical patent/FI125626B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D88/00Large containers
    • B65D88/02Large containers rigid
    • B65D88/12Large containers rigid specially adapted for transport
    • B65D88/122Large containers rigid specially adapted for transport with access from above
    • B65D88/124Large containers rigid specially adapted for transport with access from above closable top
    • B65D88/126Large containers rigid specially adapted for transport with access from above closable top by rigid element, e.g. lid
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/22Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for palletised articles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Ship Loading And Unloading (AREA)

Description

Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on menetelmä kelojen lastaamiseksi laivaan, jossa menetelmässä käytetään telinettä, joka käsittää rungon, kourun ainakin yhden kelan vastaanottamiseksi ja tukipinnat kelan tukemiseksi sivusuunnassa.
Edelleen keksinnön kohteena on järjestely kelojen lastaamiseksi laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta, johon järjestelyyn kuluu nostin kelojen nostamiseksi telineelle, joka käsittää rungon, kourun kelan vastaanottamiseksi, ja kourussa olevat tukipinnat kelan tukemiseksi sivusuunnassa.
Vielä keksinnön kohteena on kelateline käytettäväksi kelojen lastaamisessa laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta, joka teline käsittää rungon, kourun kelan vastaanottamiseksi, ja kourussa olevat tukipinnat kelan tukemiseksi sivusuunnassa.
Julkaisussa DE 3246331 on esitetty ratkaisu kelojen laivaamiseksi, jossa ratkaisussa kelat asetetaan nostimen avulla suorakaiteen muotoiselle telineelle, joka käsittää pohjarakenteen, kehdon kelan vastaanottamiseksi ja tukipinnat kelan tukemiseksi sivusuunnassa. Ongelmana tässä ratkaisussa on, että se ei mahdollista kelojen tehokasta kuljettamista.
Julkaisusta EP 1222107 tunnetaan ratkaisu kelojen turvallista kuljettamista varten. Vaikka tämä tunnettu ratkaisu mahdollistaa kelojen tehokkaan kuljettamisen erityisesti välikannella, ratkaisu rajoittaa joissakin tapauksissa laivan soveltuvuutta muun lastin kuin kelojen kuljettamiseen. Ratkaisua ei myöskään voida suoraan hyödyntää eri laivoissa, koska kysymyksessä on laivakohtainen ratkaisu.
Keksinnön lyhyt selostus Tämän keksinnön tavoitteena on saada aikaan uudentyyppiset menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että asetetaan teline ilman keloja ainakin lastauksen aikana avoimena olevaan tilaan nosturin avulla, kuormataan nosturin avulla keloja ainakin lastauksen aikana avoimena olevassa tilassa olevalle telineelle, nostetaan nosturin avulla kelojen päälle telineen katto ja käytetään nosturissa kelojen (7) ja katon (30) nostamiseen samaa nostovälinettä.
Edelleen keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnusomaista se, että telineeseen kuuluu umpinainen katto, jossa on nostokohdat katon nostamiseksi rungon päälle ja pois rungon päältä kelanostimella, ja umpinaiset sivu-seinät ja päätyseinät, jolloin kelat ovat telineessä ollessaan ympäristöolosuhteilta suojattuna.
Vielä keksinnön mukaiselle kelatelineelle on tunnusomaista se, että telineeseen kuuluu umpinainen katto, jossa on nostokohdat katon nostamiseksi rungon päälle ja pois rungon päältä kelanostimella ja umpinaiset sivuseinät ja päätyseinät, jolloin kelat ovat telineessä ollessaan ympäristöolosuhteilta suojattuna.
Keksintö perustuu ajatukseen, että teline, joka käsittää rungon, kourun ainakin yhden kelan vastaanottamiseksi ja tukipinnat kelan tukemiseksi sivusuunnassa, sovitetaan laivaan ainakin lastauksen aikana avoimena olevaan tilaan, kuten lastitilan kannen päälle tai muualle sääkannelle tai avoimeen lastitilaan. Telineeseen lastataan kela tai keloja. Edelleen telineeseen kuuluu katto, joka asetetaan kelojen päälle. Tällöin haluttaessa myös laivan kuljetuksen aikana avointa tilaa pystytään hyödyntämään kelojen kuljettamiseen tai kelojen kanssa samassa tilassa voidaan kuljettaa pölyävää tai muuta keloille haitallista materiaalia ja kelojen päälle asetetun katon ansiosta kelat ovat kuitenkin suojassa sään vaikutuksilta ja muilta ympäristövaikutuksilta.
Edullisesti kattoon on muodostettu nostokohdat, joihin nostimen nostoväline on kytkettävissä. Edullisesti nostokohdat on muodostettu siten, että katto on helposti nostettavissa kelanostopihdeillä. Erään sovellutusmuo-don ajatuksena on, että katto on muodostettu niin tukevarakenteiseksi ja kiinnitettäväksi telineeseen, että kattoa nostettaessa voidaan samalla nostaa telinettä. Erään toisen sovellutusmuodon ajatuksena on, että katto on keskikohdaltaan muotoiltu sellaiseksi, että nostoväline saadaan sovitettua ulottumaan telineen runkoon, jolloin nostovälineellä voidaan nostaa telinettä ja samalla sen päällä olevaa kattoa. Tällaisella ratkaisulla pystytään minimoimaan laivaami-sen yhteydessä tehtävät nostot ja myös nostonvälineiden vaihdot pystytään minimoimaan erityisesti mikäli nostokohdat ja/tai katon muotoilu on muodostettu sellaiseksi, että katto ja/tai teline on nostettavissa kelanostopihdeillä.
Edullisesti telineen kehto muodostuu telineen pituussuuntaisesta kourusta, joka ulottuu telineen päästä päähän.
Edullisesti telineen pituus on noin 12 metriä ja leveys noin 2,4 metriä ja vastaa 40 jalan kontin pituutta ja leveyttä, jolloin edullisesti lisäksi teli neen kummankin pitkän kyljen alareunassa on neljä kiinnitysvälinettä telineen kulmissa olevat kiinnitysvälineet mukaanlukien, telineen ylätason kulmissa on kiinnitysvälineet, kummankin pitkän kyljen yläreunassa on neljä kiinnitysvälinettä kulmissa olevat kiinnitysvälineet mukaan lukien, jolloin telineen pohjarakenne käsittää kahdeksan kiinnityskohtaa ja telineen ylätaso käsittää kahdeksan kiinnityskohta, jolloin lisäksi ylätasossa olevien kiinnitysvälineiden etäisyys toistaan on sellainen, että telineen päälle voidaan kiinnittää yksi tai useampi 20 jalan standardikonttia tai muuta konttijärjestelmän mukaista kuljetusvälinettä. Edelleen edullisesti telineiden yhteydessä on kulmatolpat, joiden päälle voidaan kiinnittää standardikontteja. Tällainen teline mahdollistaa esimerkiksi, että laiva voi menomatkalla kuljettaa sekä keloja että kontteja. Kaikenkaikkiaan esitetyllä ratkaisulla mahdollistetaan erikokoisten ja -painoisten kelojen ja konttien nopea ja tehokas lastaus laivaan, kelojen ja konttien tehokas ja turvallinen kuljettaminen laivalla ja kelojen ja konttien nopea purkaminen. Edelleen ratkaisulla mahdollistetaan lisäksi, että laivaa voidaan hyvin vähäisillä toimenpiteillä - tai lastin tyypistä riippuen jopa ilman lisätoimenpiteitä - hyödyntää myös muun lastin kuin kelojen kuljettamiseen. Tehokkaalla kuljettamisella tarkoitetaan tässä, että voidaan hyödyntää laivan lastikapasiteettia tehokkaasti.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti esimerkkiä laivasta, jossa keksintöä voidaan hyödyntää, kuvio 2 havainnollistaa kuvion 1 laivaa kuormattuna keloilla ja konteilla, joissa on muuta tavaraa, kuvio 3 esittää kaavamaisesti kelatelinettä sivultapäin katsottuna, kuvion 4 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaista kelatelinettä ylhäältäpäin katsottuna, kuvio 5 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaista kelatelinettä kuvion 3 linjaa C - C pitkin poikkileikattuna, kuvio 6 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaista kelatelinettä päädystä katsottuna, kuvio 7 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaista kelatelinettä kuvion 3 linjaa A - A pitkin poikkileikattuna, kuvio 8 esittää kaavamaisesti kuvion 3 mukaista kelatelinettä kuvion 3 linjaa B - B pitkin poikkileikattuna, kuvio 9 esittää kaavamaisesti kuvion 7 detaljia Y, kuvio 10 esittää kaavamaisesti kuvion 8 detaljia X, kuvio 11 esittää kaavamaisesti erästä toista kelatelinettä yläviistosta katsottuna, kuvio 12 esittää kaavamaisesti kelanostinpihtiä telineiden siirtämistä varten ja kuviot 13 ja 14 havainnollistavat kelapitimen käyttöä siirrettäessä kelatelineitä.
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla viitenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuvio 1 havainnollistaa laivaa, joka soveltuu kelojen ja konttien kuljettamista varten. Keloilla tarkoitetaan tässä yhteydessä erityisesti painavia teräskeloja, jotka muodostuvat käämitetystä teräslevystä. Kelojen paino on tyypillisesti 10 - 251, mutta voivat olla tätäkin painavampia.
Kuviossa 1 viitenumero 1 osoittaa lastitilaa, viitenumero 2 välikansi-osuuksia, jotka yhdessä muodostavat kuviossa 2 esitetyn välikannen 3. Viitenumero 4 esittää lastitilan kansiosuuksia, jotka yhdessä muodostavat kuviossa 2 esitetyn lastitilan kannen 5, jota voi kutsua yläkanneksi tai sääkanneksi. Laivan sääkansi voi käsittää muutakin aluetta kuin lastitilan kannen 5. Viitenumero 6 osoittaa lastitilassa 1 olevaa säilytys- tai varastointitilaa välikansiosuuksia 2 varten. Varastointitilan 6 sijainti laivassa voi poiketa esitetystä.
Kuten kuviosta 1 ilmenee, välikansiosuudet 2 on pareittain saranoitu toisiinsa niin, että ne voidaan taittaa toisiaan vastaan. Laivan lastitilan etuosassa kaksi välikansiosuutta on taitettu toisiaan vastaan pystyasentoon, jolloin ne vievät vain vähän tilaa. Tässä asennossa välikansiosuudet 2 eivät ole tiellä kun laivan lastitilan pohjalle 40 lastataan lastia. Järjestelyä, jolla välikansiosuudet 2 saadaan siirretyiksi taitetusta pystyasennosta vaakasuoraan asentoon ei selitetä tässä yhteydessä tarkemmin, koska alan ammattilainen pystyy tällaisen järjestelyn aikaansaamaan ja lisäksi järjestely on sinänsä tunnettu. Tyypillisesti järjestely on hydraulinen käsittäen useita hydraulisylintereitä ja vipuvarsia. Vä-likansiosuuksien 2 lukumäärä ja saranointitapa toisiinsa voi laivasta riippuen poiketa esitetystä. Välikansiosuuksien 2 ei välittämättä tarvitse olla saranoitu toisiinsa.
Kuviosta 1 nähdään myös, että kansiosuudet 4 on pareittain saranoitu toisiinsa niin, että ne voidaan taittaa toisiaan vastaan. Kuviossa kansi-osuudet 4 ovat pystyasennossa mahdollistaen laivan lastitilan 1 lastaamisen. Järjestelyä, jolla kansiosuudet 4 saadaan siirretyiksi taitetusta pystyasennosta vaakasuoraan asentoon ei selitetä tässä yhteydessä, koska alan ammattilainen pystyy tällaisen järjestelyn aikaansaamaan ja lisäksi järjestely on sinänsä tunnettu. Tyypillisesti järjestely on hydraulinen käsittäen useita hydraulisylinte-reitä ja vipuvarsia. Kansiosuuksien 4 lukumäärä ja saranointitapa toisiinsa voi laivasta riippuen poiketa esitetystä. Kansiosuuksien ei välttämättä tarvitse olla saranoitu toisiinsa, vaan ne voivat muodostua erillisistä kansiponttooneista.
Kuviossa 2 laivan lastitilan pohjalle 40 on lastattu suuri määrä keloja 7. Kelat 7 on asetettu telineille 8, jotka käsittävät kourut (ks. esim. kuvio 7) kelojen vastanottamiseksi. Telineiden 8 päälle on lastattu kontteja 150. Sen ansiosta, että telineen 8 päälle voidaan asettaa kontteja 150, lastitilan tilavuutta saadaan tehokkaasti hyödynnetyksi.
Myös laivan välikannelle 3 on lastattu suuri määrä keloja 7. Kelat 7 on asetettu samanlaisille telineille 8 kuin on lastitilan pohjalla 40. Välikansi 3 on tuettu laivan lastitilan 1 seinämissä olevien kannattimien 90 varaan.
Lastitilan kannen 5 päälle on myös sovitettu keloja 7, jotka on asetettu telineille 8. Lastitilan kannen 5 päällä olevat telineet 8 on lisäksi varustettu katolla 30.
Laivassa olevien telineiden 8 ja konttien 150 lukumäärä voi vaihdella. Telineissä 8 olevat kelat on asetettu linjaan niin, että niiden akselit ovat linjassa telineen pituusakselin kanssa. Lastitilan pohjalla on telineitä 8, joista jotkut on asetettu pituussuuntaisesti linjaan ja toiset on asetettu leveyssuuntai-sesti riviin.
Lastitilan kannen 5 päällä olevien telineiden rakenne ilmenee esimerkiksi kuvioista 3 - 10 tai 11. Lastitilan pohjalla 40 tai välikannella 3 olevien telineiden rakenne voi olla vastaavanlainen kuin lastitilan kannen 5 päälle sijoitettujen telineiden, mutta lastitilan kannen 5 alapuolella olevien telineiden päälle ei tarvitse sovittaa kattoa 30. Edelleen haluttaessa voi lastitilan pohjalla 40 tai välikannella 3 olevien telineiden 8 rakenne olla muunkinlainen kuin lastitilan kannen 5 päälle sovitettujen telineiden 8 rakenne. Kun teline 8 on lastitilan kannen 5 päällä tai muualla kuljetuksen aikana avoimena olevassa tilassa, kuten muualla sääkannella tai avoimessa eli kannettomassa lastitilassa, on kansi 30 tiivistetty muuhun telineeseen. Jos lastitilan pojalla 40 tai välikannella 3 tai muualla laivassa ei-avoimessa tilassa eli sääliä suojassa olevassa tilassa olevan telineen 8 päällä on kansi 30, ei tällöin kuitenkaan tarvita tiivistettä katon 30 ja muun telineen osan välissä ellei sitten tällaisessa tilassa kuljeteta pölyävää, syövyttävää tai muulla tavoin keloille haitallista materiaalia.
Kuviossa 3 teline 8 on esitetty sivusta, kuviossa 4 ylhäältä ja kuviossa 6 päädystä katsottuna. Telineen 8 pituus on 40 jalkaa eli noin 12,2 metriä vastaten standardikontin pituutta. Telineen 8 leveys on 8 jalkaa eli noin 2, 4 metriä vastaten standardikontin leveyttä. Kulmatolppien 101a, 101b, 110a, 110b korkeus ja siten koko telineen 8 korkeus on noin 2,59 metriä.
Kulmatolppien 101a, 101b, 110a ja 110b ansiosta telineen 8 päälle voidaan sovittaa kontti. Telineen 8 pituuden puolivälissä on kaksi paria keski-tolppia 107a, 107b ja 109a, 109b eli ensimmäinen pari keskitolppia 107a, 107b ja toinen pari keskitolppia 109a, 109b. Keskitolppien 107a, 107b, 109a ja 109b sekä kulmatolppien 101a, 101b, 110a ja 110b ansiosta telineen 8 päälle voidaan sovittaa kaksi konttia, joiden konttien pituus on puolet telineen 8 pituudesta.
Kulmatolppaparit 101a, 101b, 110a ja 110b sekä vastaavasti keski-tolppaparit 107a, 107b, 109a ja 109b voidaan tarvittaessa yhdistää esimerkiksi vaakatuella tai ristikkorakenteella. Mikäli tolpat on muodostettu riittävän jäykiksi ei tällaisia vahvikerakenteita tarvita.
Kulmatolppien 101a, 101b, 110a ja 110b ja keskitolppien 107a, 107b, 109a ja 109b vapaissa päissä on kiinnityselimet niiden päälle sovitettavien konttien kulmissa olevia kiinnityselimiä varten. Kontit lukittuvat kiinni-tyselimiin standardityyppiä olevilla kiinnitysjärjestelyllä, joten kiinnitysjärjestely-rakennetta ei selosteta tarkemmin.
Telineet 8 on kiinnitetty kiinnitysjärjestelyllä allaolevaan kanteen. Kiinnitysjärjestely voi esimerkiksi käsittää telineen 8 alakulmaan kiinnittyvän kiinnitysvälineen, joka on lukittavissa alustaan, jolloin kysymyksessä on luki-tusväline. Asennusalusta voi olla laivan välikansi 3 tai laivan lastitilan 1 pohja 40 tai laivan lastitilan kansi 5. Kiinnitysjärjestely rakennetta ei selosteta tässä yhteydessä, koska käytetään kiinnitysjärjestelyä, joka on tunnettu, ja jota on tapana käyttää tavanomaisten konttien kiinnittämiseksi laivan kanteen. Telineen 8 kaikissa kulmissa on kiinnitysväline, joka on tunnettu konteista. Kiinni-tysväline on osa mainittua kiinnitysjärjestelyä. Telineen 8 keskivälissä on vastaavat kiinnitysvälineet. Kuvion 3 esimerkissä telineen 8 pohjassa on yhteensä kahdeksan kiinnitysvälinettä. Kiinnitysvälineen avulla voidaan yhdistää toisiinsa myös päällekkäin asetettuja telineitä 8. Teline 8 saadaan kiinnitetyksi vieressä olevaan telineeseen 8 esimerkiksi kuviossa 13 esitetyn kytkentäjärjestelyn 79 avulla.
Kuten kuviosta 7 käy ilmi teline 8 käsittää kourun 9 keloja 7 varten. Kouru 9 muodostaa kehdon keloja 7 varten ja muodostaa yhtenäisen pinnan, joka jatkuu pitkin koko telineen 8 pituuden. Kourun 9 sivuseinät 60 muodostavat tukipintoja, jotka antavat keloille 7 sivuttaistuentaa. Sivuseinät 60 on muotoiltu siten, että ne antavat optimaalisen tuennan erikokoisia keloja varten, mitä havainnollistaa kuvioon piirretyt erikokoiset ympyrät. Suurimman ympyrän halkaisija on noin 2100 mm ja pienimmän noin 900 mm. Sivuseinät ovat aluksi noin kulmassa 100° toisiaan vastaan ja lopuksi noin kulmassa 40° toisiaan vastaan. Sivuseinien 60 muoto ja korkeus on sovitettu siten, että kela 7 pysyy kehdossa myös ilman kiinnitysliinoja.
Viitenumerot 19 ja 22 kuviossa 7 osoittavat kourujen 9 alapuolella olevaa kahta pitkittäistukea, jotka ulottuvat telineen 8 päästä päähän. Pitkittäis-tuista kelojen 7 aiheuttamat painot siirtyvät telineen 8 pohjarakenteeseen, jota osoittaa viitenumero 50. Kourun 9 alapuolella voi olla myös poikittaistukia. Pit-kittäistuet, poikittaistuet, pohjarakenne ja muut vastaavat tukirakenteet muodostavat yhdessä telineen 8 rungon, joka on kuvioissa havainnollistettu viitenumerolla 35.
Telineen 8 kummassakin vastakkaisessa kyljessä on kahdeksan kiinnitysvälinettä, jolloin telineen pohjarakenteessa on yhteensä 8 lukitusvä-linettä ja ylätasossa on yhteensä kahdeksan kiinnitysvälinettä. Telineen 8 kummassakin kyljen keskikohdassa olevat kiinnitysvälineet ovat sellaisella etäisyydellä toisistaan, että ne mahdollistavat 20 jalkaisen standardikontin kiinnittämisen telineeseen 8 siten, että telineen 8 päälle tai alle voidaan kiinnittää kaksi 20 jalkaista standardikonttia. Tämä etäisyys on noin 0,4 metriä. Mahdollisuus kiinnittää telineeseen 8 joko 20 jalkaiset standardikontit tai 40 jalkainen standardikontti on telineen erittäin suositeltava ominaisuus, koska se mahdollistaa, ettei tyhjiä telineitä, siis telineitä ilman keloja, tarvitse irrottaa ja siirtää varastoon sen johdosta, että on tarve kuljettaa kontteja eikä keloja. Laiva voi siten menomatkalla kuljettaa keloja ja paluumatkalla kontteja ilman hankalia lisätyövaiheita telineiden 8 pysyessä laivassa paikallaan.
Kelojen 7 päälle on sovitettu katto 30. Katto 30 on umpinainen ja telineen 8 sivuseinä 31 ja päätyseinät 32 ovat myös umpinaisia. Näin kelat 7 ovat tiiviisti säältä suojassa vaikka teline 8 on lastitilan kannen 5 päällä tai laivassa muualla avoimessa tilassa eli säälle alttiissa tilassa.
Kuten kuviosta 7 käy ilmi on katto 30 kaareva. Haluttaessa voidaan katto 30 muodostaa myös kulmikkaaksi. Edullisesti katto 30 muotoillaan sellaiseksi, että katot 30 ovat pinottavissa lomittain päällekkäin. Tällöin päällekkäin pinotuista katoista 30 ei muodostu kovinkaan korkeaa pinoa.
Katto 30 kiinnitetään runkoon 35 esimerkiksi erillisellä salpameka-nismilla. Edelleen katto 30 voidaan kiinnittää käyttäen kiinnitysliinoja tai jotain muuta tarkoitukseen soveltuvaa kiinnitysjärjestelyä.
Kattoon 30 on muodostettu nostokohdat 16a. Yksikohtaisemmin nostokohdat 16a käyvät ilmi kuvioista 8 ja 10. Nostokohdista 16a kattoa 30 voi nostaa kelojen nostamiseen tarkoitetulla kelanostimella 80, joka on esitetty kuviossa 12. Nostokohdat 16a on muodostettu katon 30 pituuden keskiväliin etäisyyden noin 1,7 metrin päähän toisistaan. Nostokohtien 16a välinen etäisyys on suhteellisesti vapaasti valittavissa, mutta suositeltavasti nostokohdat ovat etäisyysalueella 1,4-2 metriä toisistaan. Kun kattoa 30 nostetaan kuvion 12 mukaisella kelanostimella, kelanostimen pihdit 17 asetetaan nostokohtiin 16a. Pihtien 17 välinen etäisyys L on säädettävissä. Pihtien 17 alapäissä olevat nostoulkonemat 18 asetetaan katon 30 nostokohdassa 16a olevaan vasta-kappaleeseen, joka asettuu pihtien 17 nostoulkonemien päälle, mikä käy havainnollisesti ilmi kuvioista 8 ja 10. Nostoulkonemat 18 ovat vedettävissä sisään pihteihin 17 niin etteivät ne ulkone.
Telineen 8 runkoon on myös sovitettu nostokohdat 16b kuten on havainnollistettu kuviossa 8 ja 10. Telineen 8 rungossa olevien nostokohtien 16b avulla voidaan kelanostimella 80 nostaa teline 8 siten, että sen päällä on myös katto 30. Katto 30 onkin keskiosaltaan muotoiltu kapeammaksi siten, että kelanostimen 80 pihdit pystytään asettamaan joko katon nostokohtiin 16a tai telineen rungon nostokohtiin 16b. Katon 30 kapeampi osuus näkyy selkeästi kuviosta 4. Kuviossa 8 ja 10 on esitetty pihdit 17 ja sen nostoulkonema 18 tarttumassa sekä katon nostokohtaan 16a että myöskin telineen rungon nostokoh-taan 16b. Luonnollisesti pihdit 17 ja niiden nostoulkonemat sovitetaan jompaan kumpaan nostokohtaan sen mukaan halutaanko nostaa pelkkää kattoa 30 vai tyhjää telinettä 8, jonka päällä voi olla katto.
Kuviossa 9 on esitetty katon 30 tiivistäminen alapuoliseen rakenteeseen. Katon alareunaan on uraan sovitettu tiiviste 33, joka voi olla esimerkiksi kumia. Tiiviste 33 painautuu esimerkiksi teräslevyä 34 vasten. Kuviossa 5 on tiiviste 33 esitetty paksulla viivalla, joka havainnollistaa siis kohtaa, jossa katto 30 tiivistyy alapuoliseen rakenteeseen.
Koska katto 30 on tiivis ja sivuseinät 31 ja päätyseinät 32 ovat tiiviitä, ovat kelat 7 siis tiiviissä kotelossa. Telineen 8 pohjaan voidaan sovittaa ve-denpoistojärjestely esimerkiksi sovittamalla pohjaan takaiskuventtiili, joka siis päästää telineen sisälle mahdollisesti kerääntyneen veden ulos, muttei päästä vettä telineen sisään.
Kuvioiden 3-10 esittämässä ratkaisussa voi katto 30 olla varsin kevytrakenteinen, koska sen ei tarvitse missään vaiheessa kantaa sen päälle asetettavaa kuormaa vaan esimerkiksi mahdollisesti päälle asettava kontti tai kontit asettuvat päätytolppien ja keskitolppien varaan.
Kuvion 11 esittämässä sovellutusmuodossa päätytolpat 101a, 101b, 110a ja 110b ja keskitolpat 107a, 107b, 109a ja 109b eivät ulotu kourun 9 reunoja korkeammalle. Tolppien ja siten telineen 8 alaosan korkeus voi olla esimerkiksi puolet standardikokoisen kontin korkeudesta. Kelojen 7 päälle asetettava katto 30 taas on vastaavasti myös puolet standardikokoisen kontin korkeudesta, jolloin katolla 30 varustettu teline 8 on kokonaisuudessaan standardikokoisen kontin korkuinen. Kuvion 11 suoritusmuodossa katto 30 on varustettu kulmatolpilla 111a, 111b, 120a ja 120b sekä keskitolpilla 117a, 117b, 119a ja 119b. Lisäksi katon 30 rakenteet on muutenkin vahvistettu. Näin ollen myös kuvion 11 mukaisen telineen päälle voidaan sovittaa 40 jalan kontti tai kaksi 20 jalan konttia. Edullisesti katto 30 lukitaan telineen 8 alemman osan kanssa käyttäen esimerkiksi niinsanottuja konttikenkälukkoja (”twist lock”).
Katossa 30 on nostokohdat 16a, joista katto 30 on nostettavissa ke-lanostimella 80. Kun katto 30 on lukittu alapuoliseen telineeseen ja teline on tyhjä, voidaan nostokohdista 16a nostaa kelanostimella 80 samanaikaisesti sekä katto 30 että muu osa telineestä 8. Kummassakin nostokohdassa 16a on kouru 36, joka johtaa aukkoon 37 katon 30 kyljessä. Kourun 36 avulla johdetaan vesi ulos aukosta 37, jolloin siis nostokohtien 16a katon yläosassa olevista aukoista ei ole sellaista yhteyttä telineen 8 sisälle siten, että kelat 7 pääsisivät kastumaan telineiden 8 ollessa lastitilan kannen 5 päällä.
Kuvion 11 mukaisen ratkaisun etuna on, että telineen 8 keskikohdalla ei ole kapeampaa kohtaa, johon ei mahtuisi niin suurta kelaa kuin muualle telineeseen. Edelleen telineen keskikohdalla ei ole katon ja muun telineen osan välisessä tiivistyslinjassa mutkaa samalla tavoin kuin kuvion 5 mukaisessa ratkaisussa.
Kuvio 12 esittää erästä tunnettua kelanostinta 80 kelojen (irtokelo-jen) nostamiseen. Kuten edellä on mainittu, katto 30 ja/tai teline 8 ja/tai katolla 30 varustettu teline 8 voidaan nostaa kuvion 12 nostolaitteella. Luonnollisesti telinettä 8 nostettaessa telineessä 8 ei tällöin ole keloja 7.
Kuvio 13 havainnollistaa, miten nostetaan kaksi vierekkäin asetettua toisiinsa kytkentäjärjestelyillä yhdistettyä telinettä 8. Nostolaitteen 80 pihdit 17 viedään telineessä 8 oleviin nostokohtiin, jossa on vastakappaleet pihtien 17 nostoulkonemia 18 varten, minkä jälkeen telineet voidaan nostaa.
Kuvio 14 havainnollistaa, miten nostetaan kaksi päällekkäin asettua telinettä 8. Katkoviivalla havainnollistetun nostolaitteen pihdit 17 viedään ensin ylemmän telineen nostokohdissa olevien reikien läpi ja sitten alemman telineen nostokohdissa olevien aukkojen läpi niin, että pihdit asettuvat katkoviivalla esitettyyn asentoon. Tämän jälkeen nostolaitteella saadaan nostetuksi molemmat telineen 8 samalla kertaa.
Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombinaatioiden muodostamiseksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
Teline 8 voi olla rakenteeltaan jäykkä tai sitten telineen 8 pohjarakenne 50 voi käsittää joustavan tuentapinnan telineen tukemiseksi laivan kantta vasten, jolloin telineen jäykkyys on mitoitettu siten, että telineen pohjarakenne on sovitettu joustamaan elastisesti määrän, joka aikaansaa, että telineen pohjarakenne taipuu kantta vastaan ja joustava tuentapinta muodostaa kantta vastaan paineentasauspinnan kun teline on kuormitettu keloilla.
Edelleen kulmatolpat ja keskitolpat voivat olla käännettävissä esimerkiksi saranoinnin tai niveljärjestelyn avulla vaaka-asentoon.
Telineiden sivuissa eli kyljissä on suositeltavasti irrotettavat sivutuet. Sivutuet voidaan järjestää esimerkiksi telineen toisen kyljen keskikohtiin sekä kulmiin. Sivutukien tarkoituksena on tukea telinettä 8 sekä johtaa horisontaali-voimia vierekkäin olevaan telineeseen ja myös antaa tukea vasten lastitilan seinää tai vasten seinässä olevaa sovitekappaletta siinä tapauksessa, että teline joustaisi ja/tai siirtyisi sivusuunnassa. Lastitilan seinässä voi olla vahvistus, joka esittää sivutuen aiheuttaman mahdollisen pintapaineen kohdistumisen seinään. Sivutuki voi muodostua esimerkiksi kaarevasta kappaleesta, joka käsittää ylöspäin ja sivuille suuntautuvan kaltevan sivupinnan, joka osuessaan esteeseen (esimerkiksi toisen telineen sivutukeen tai lastitilan seinässä olevaan sovitepalaan) kykenee ohjaamaan telinettä 8 kun sitä nosturilla lasketaan alas paikoilleen. Sivutuen kiinnitys telineen 8 kylkeen voi olla toteutettu pulttilii-toksella (tai muilla irrotettavilla kiinnitysvälineillä) joka suositeltavasti kiinnitetään kiinnitysvälineisiin. Vaihtoehtoisesti sivutuki voi olla hitsattu telineen 8 kylkeen. Luonnollisesti ja suositeltavasti telineen 8 myös toisessa kyljessä on si-vutuet. Sivutukien lukumäärä ja muoto voi vaihdella.
Kattoon 30 voidaan sovittaa nostokohdat esimerkiksi sen nurkkiin katon 30 nostamiseksi esimerkiksi konttinosturilla tai jollain muulla sopivalla nostovälineellä. Edullisimmin kattoa 30 nostetaan kuitenkin samalla nostoväli-neellä kuin keloja.
Telineen 8 katto 30 voidaan muodostaa myös toisesta telineestä 8, jossa on runko 35, kouru 9 ja tukipinnat 60. Tällöin ei siis tarvita erilaisia telineen 8 alaosia ja kattoja, mikä monipuolistaa telineiden 8 käyttömahdollisuuksia ja helpottaa logistiikkaa. Edullisesti tällöin rungon 35, kourun 9 ja tukipinnat 60 käsittävän telineen 8 korkeus on puolet standardikontin korkeudesta. Kun kelojen 7 päälle asetetaan katoksi 30 toinen teline 8 ylösalaisin käännettynä, on kahden telineen muodostaman katollisen rakenteen kokonaiskorkeus sama kuin standardikontin korkeus.

Claims (15)

1. Menetelmä kelojen lastaamiseksi laivaan, jossa menetelmässä käytetään telinettä (8), joka käsittää rungon (35), kourun (9) ainakin yhden kelan (7) vastaanottamiseksi ja tukipinnat (60) kelan (7) tukemiseksi sivusuunnassa, tunnettu siitä, että asetetaan teline (8) ilman keloja ainakin lastauksen aikana avoimena olevaan tilaan nosturin avulla, kuormataan nosturin avulla keloja (7) ainakin lastauksen aikana avoimena olevassa tilassa olevalle telineelle (8), nostetaan nosturin avulla kelojen päälle telineen (8) katto (30) ja käytetään nosturissa kelojen (7) ja katon (30) nostamiseen samaa nostoväli-nettä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään nosturissa telineen (8), kelojen (7) ja katon (30) nostamiseen samaa nostovälinettä.
3. Järjestely kelojen lastaamiseksi laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta, johon järjestelyyn kuluu nostin kelojen nostamiseksi telineelle (8), joka käsittää rungon (35), kourun (9) kelan (7) vastaanottamiseksi, ja kourussa (9) olevat tukipinnat (60) kelan (7) tukemiseksi sivusuunnassa, tunnettu siitä, että telineeseen (8) kuuluu umpinainen katto (30), jossa on nostokohdat (16a) katon (30) nostamiseksi rungon (35) päälle ja pois rungon (35) päältä kelanostimella, ja umpinaiset sivuseinät (31) ja päätyseinät (32), jolloin kelat (7) ovat telineessä (8) ollessaan ympäristöolosuhteilta suojattuna.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että telineen (8) runkoon (35) on sen keskiosalle muodostettu nostokohdat (16b) telineen (8) nostamiseksi kelanostimella.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kattoon (30) on sen keskiosalle muodostettu kapeampi kohta mahdollistamaan kelanostimen tarttuminen telineen nostokohtiin (16b) katon (30) ollessa rungon (35) päällä.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että katto (30) on kiinnitettävissä telineen (8) runkoon (35) ja rakenteeltaan niin jäykkä, että teline (8) on yhdessä katon (30) kanssa nostettavissa katon (30) nostokohdista (16a).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 3 - 6 mukainen järjestely, tunnet-t u siitä, että telineen (8) pituus ja leveys vastaa standardikontin mittoja.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 3 - 7 mukainen järjestely, tunnet-t u siitä, että telineen (8) kouru (9) muodostuu telineen (8) pituussuuntaisesta kourusta, joka ulottuu telineen (8) päästä päähän.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 3 - 8 mukainen järjestely, tunnet-t u siitä, että katon (30) muodostaa toinen rungon (35), kourun (9) ja tukipinnat (6) käsittävä teline (8).
10. Kelateline käytettäväksi kelojen lastaamisessa laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta, joka teline (8) käsittää rungon (35), kourun (9) kelan vastaanottamiseksi, ja kourussa (9) olevat tukipinnat (60) kelan (7) tukemiseksi sivusuunnassa, tunnettu siitä, että telineeseen (8) kuuluu umpinainen katto (30), jossa on nostokohdat (16a) katon (30) nostamiseksi rungon (35) päälle ja pois rungon (35) päältä kelanostimella ja umpinaiset sivuseinät (31) ja päätyseinät (32), jolloin kelat (7) ovat telineessä (8) ollessaan ympäristöolosuhteilta suojattuna.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen teline, tu n n ett u siitä, että telineen (8) runkoon (35) on sen keskiosalle muodostettu nostokohdat (16b) telineen (8) nostamiseksi kelanostimella.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen teline, tunnettu siitä, että katossa (30) on sen keskiosalla kapeampi kohta mahdollistamaan kelanosti-men tarttuminen telineen (8) nostokohtiin (16b) katon (30) ollessa rungon (35) päällä.
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen teline, tunnettu siitä, että katto (30) on kiinnitettävissä telineen (8) runkoon (35) ja rakenteeltaan niin jäykkä, että teline (8) on yhdessä katon (30) kanssa nostettavissa katon (30) nostokohdista (16a).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 10-13 mukainen teline, tunnet-t u siitä, että telineen (8) pituus ja leveys vastaa standardikontin mittoja.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 10-14 mukainen teline, tunnettu siitä, että telineen (8) kouru (9) muodostuu telineen (8) pituussuuntaisesta kourusta, joka ulottuu telineen (8) päästä päähän.
FI20085252A 2008-03-28 2008-03-28 Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline FI125626B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085252A FI125626B (fi) 2008-03-28 2008-03-28 Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline
FI20085313A FI128304B (fi) 2008-03-28 2008-04-15 Kuljetusteline ja menetelmä kelojen kuljettamiseksi
FI20080467A FI121372B (fi) 2008-03-28 2008-08-18 Konttimainen kuljetusyksikkö ja menetelmä sen käyttämiseksi
PCT/FI2009/050236 WO2009118459A1 (en) 2008-03-28 2009-03-27 Method and arrangement for shipping reels and transport frame
EP09725913.9A EP2262677B1 (en) 2008-03-28 2009-03-27 Method and transport frame for loading reels on ship

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085252A FI125626B (fi) 2008-03-28 2008-03-28 Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085252A0 FI20085252A0 (fi) 2008-03-28
FI20085252A FI20085252A (fi) 2009-09-29
FI125626B true FI125626B (fi) 2015-12-31

Family

ID=39269545

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085252A FI125626B (fi) 2008-03-28 2008-03-28 Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI125626B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20085252A0 (fi) 2008-03-28
FI20085252A (fi) 2009-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6877939B2 (en) Transport linking frames
KR101933858B1 (ko) 컨테이너
EP2845833B1 (en) System for loading and unloading during port operations, comprising a crane, and a base located in the body of the crane that supports and stacks hatchway covers
US20140027395A1 (en) Modular pipe basket
KR101732874B1 (ko) 운반 프레임
JP2012066880A (ja) 運送貨物コンテナ
FI128304B (fi) Kuljetusteline ja menetelmä kelojen kuljettamiseksi
FI121747B (fi) Kuljetusteline
JP2008510666A (ja) 貨物コンテナ
WO2014047055A1 (en) Modular pipe basket
FI124856B (fi) Laivausjärjestely kelojen laivaamiseksi
CN1170728C (zh) 用船运送货卷的方法和构造;中间甲板以及在船的货舱中的中间甲板构造
FI125626B (fi) Menetelmä ja järjestely kelojen laivaamiseksi ja kelateline
US8689991B2 (en) Transport container
EP1409372A1 (en) Transport container and method for transporting palleted cargo in the transport container
FI120232B (fi) Menetelmä kelojen ja konttien lastaamiseksi laivaan ja teline käytettäväksi kelojen ja konttien lastaamisessa laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta
FI119873B (fi) Järjestely kelojen lastaamiseksi laivaan, kuljettamiseksi laivalla ja purkamiseksi laivasta, menetelmä kelojen lastaamiseksi laivaan ja teline käytettäväksi kelojen lastaamisessa laivaan
EP1478567B1 (en) Method and arrangement for loading and shipping coils on board a ship, and coil holder
KR101749912B1 (ko) 화물 선박 내의 화물을 운반하기 위한 방법 및 장치
RU2518279C2 (ru) Передвижная грузовая платформа
KR100646902B1 (ko) 릴을 선적하는 방법 및 장치, 선박의 화물 공간 내의트윈데크 및 트윈데크 장치
RU2007108714A (ru) Контейнер для перевозки грузов

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125626

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed