FI125623B - Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä - Google Patents

Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI125623B
FI125623B FI20116051A FI20116051A FI125623B FI 125623 B FI125623 B FI 125623B FI 20116051 A FI20116051 A FI 20116051A FI 20116051 A FI20116051 A FI 20116051A FI 125623 B FI125623 B FI 125623B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shaft
locking
wheel arrangement
locking element
elevator
Prior art date
Application number
FI20116051A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20116051A (fi
FI20116051A0 (fi
Inventor
Jussi Paasisalo
Jani Nieminen
Jari Österman
Jukka Penttilä
Joni Kiiski
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20116051A priority Critical patent/FI125623B/fi
Publication of FI20116051A0 publication Critical patent/FI20116051A0/fi
Priority to PCT/FI2012/050951 priority patent/WO2013060926A1/en
Priority to CN201280052261.7A priority patent/CN103946142A/zh
Priority to EP12844257.1A priority patent/EP2771269A4/en
Publication of FI20116051A publication Critical patent/FI20116051A/fi
Priority to US14/230,303 priority patent/US9840398B2/en
Application granted granted Critical
Publication of FI125623B publication Critical patent/FI125623B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B15/00Main component parts of mining-hoist winding devices
    • B66B15/02Rope or cable carriers
    • B66B15/04Friction sheaves; "Koepe" pulleys
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66DCAPSTANS; WINCHES; TACKLES, e.g. PULLEY BLOCKS; HOISTS
    • B66D3/00Portable or mobile lifting or hauling appliances
    • B66D3/04Pulley blocks or like devices in which force is applied to a rope, cable, or chain which passes over one or more pulleys, e.g. to obtain mechanical advantage
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66DCAPSTANS; WINCHES; TACKLES, e.g. PULLEY BLOCKS; HOISTS
    • B66D3/00Portable or mobile lifting or hauling appliances
    • B66D3/18Power-operated hoists
    • B66D3/26Other details, e.g. housings
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16BDEVICES FOR FASTENING OR SECURING CONSTRUCTIONAL ELEMENTS OR MACHINE PARTS TOGETHER, e.g. NAILS, BOLTS, CIRCLIPS, CLAMPS, CLIPS OR WEDGES; JOINTS OR JOINTING
    • F16B21/00Means for preventing relative axial movement of a pin, spigot, shaft or the like and a member surrounding it; Stud-and-socket releasable fastenings
    • F16B21/10Means for preventing relative axial movement of a pin, spigot, shaft or the like and a member surrounding it; Stud-and-socket releasable fastenings by separate parts
    • F16B21/16Means for preventing relative axial movement of a pin, spigot, shaft or the like and a member surrounding it; Stud-and-socket releasable fastenings by separate parts with grooves or notches in the pin or shaft

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)
  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Cage And Drive Apparatuses For Elevators (AREA)

Description

TAITTOPYÖRÄJÄRJESTELY, HISSI JA MENETELMÄ KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty taittopyöräjärjestely, patenttivaatimuksen 15 johdanto-osassa määritelty hissi ja patenttivaatimuksen 16 johdanto-osassa määritelty menetelmä.
KEKSINNÖN TAUSTA
Tunnetun tekniikan mukaisissa taittopyörissä taittopyörän akseli on lukittu paikalleen lukituslevyllä, joka ulottuu akseliin tehtyyn uraan. Ura on jyrsitty akseliin poikki-suunnasta, jolloin ura käsittää akselin poikkisuuntaan katsovan vastepinnan, jota vasten lukituslevy on asetettu.
Ongelmana näissä tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa on, että koska ura on jyrsitty ratkaisuissa etäisyyden päähän akselin päädystä, jää lukituslevyä vasten oleva vastinpinta akselin päädyn taakse piiloon. Näin ollen lukituslevyn ja akselin vastinpinnan kontaktikohtaa ei päästä visuaalisesti tarkastamaan. Tämän kohdan tarkasteleminen on tarpeen, jotta voidaan määrittää lukituslevyn kuntoa ja epäsuorasti myös laakereiden kuntoa.
Mikäli huoltovälit ovat pitkiä, voi laakereiden kunto ajan myötä lopulta heiketä niin, että akselilla pyörivä taittopyörä alkaa olennaisesti pyrkiä pyörittämään akselia. Akselin pyrkiessä pyörimään, kasvaa vastinpinnan lukituslevyyn kohdistama paine ja edestakaisesta kuormituksesta seuraava kuluminen. Lukituslevyn kunnon toteaminen on tunnetussa tekniikassa työlästä, sillä taittopyörärakennetta täytyy tätä varten avata.
Hissin vastapainon mukana liikkuvan taittopyörän laakerin kuntoa on lähes mahdotonta arvioida ennalta ja siten todennäköinen laakerin rikkoutumisajankohta on epämääräinen. Laakeri-rikosta seuraa vain vähäistä ääntä, lämpöä ja värinää, joten ääni, lämpö, tai värinä eivät sovellu kustannustehokkaaksi indikaattoriksi laakeriviasta.
Pääasiallinen kunnossapitotoiminto hissin vastapainon taitto-pyörän laakerille on visuaalinen ja ääneen perustuvat havainnot hissikuilussa. Hissin vastapainon taittopyörän laakerin vikaantuminen saattaa johtaa rakenteellisiin vaurioihin vastapainossa, vastapainon vapaaseen putoamiseen ja hissikorin tarraarniseen.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä mainittuja tunnettujen ratkaisujen epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuottaa kunnossapidon kannalta paranneltu taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä. Edelleen keksinnön tarkoitus on tuottaa mm. yksi tai useampi seuraavista eduista: - Saavutetaan ratkaisu, jolla voidaan nopeuttaa ja tehostaa huoltotoimia.
- Saavutetaan ratkaisu, jossa taittopyörän lukitus-elementin kunto ja mahdollinen kuluminen on aiempaa nopeampi havaita.
- Saavutetaan ratkaisu, jossa taittopyörän laakeroinnin kunnon heikkeneminen on aiempaa nopeampi havaita.
- Saavutetaan ratkaisu, jossa taittopyörän kuntoa voidaan aiempaa paremmin havainnoida visuaalisesti.
- Saavutetaan ratkaisu, jossa taittopyörän laakeroinnin kuntoa voidaan aiempaa paremmin havainnoida normaalikäytön aikana liikkuvasta taittopyörästä, edullisesti esim. hissin vastapainon taittopyörästä.
- Saavutetaan ratkaisu, joka mahdollistaa eri anturiratkai-sujen käyttämisen hissin turvapiirin yhteydessä.
- Saavutetaan ratkaisu, joka mahdollistaa eri anturiratkai-sujen käyttämisen hissin pysäyttämiseksi taittopyörän vikaantumisen seurauksena.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle vastapainon taittopyöräjärjestelylle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosas-sa on esitetty. Keksinnön mukaiselle hissille on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 15 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 16 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa ja piirustuksissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryh-mien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevien patenttivaatimusten sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri suoritusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten suoritusmuotojen yhteydessä.
Keksinnön mukaisesti taittopyöräjärjestely, joka on erityisesti hissin taittopyöräjärjestely, käsittää akselin, akselin varassa pyörivän ainakin yhden taittopyörän, poskilevyraken-teen, jonka suhteen ja varassa taittopyörä on järjestetty pyörimään poskilevyrakenteen ensimmäisellä puolella, joka akseli on lukittu pyörimättömäksi poskilevyrakenteen suhteen lukituselementin avulla, joka lukituselementti on poskilevyrakenteen toisella puolella ja tuettu poskilevyrakenteen suhteen liikkuvaksi. Lukituselementti on asetettu akselin käsittämää lukituspintaa vasten niin, että lukituselementin ja akselin lukituspinnan kontaktikohta on ainakin osittain näkyvissä, edullisesti erityisesti akselin päädyn suunnasta katsottaessa. Näin kontaktikohtaa päästään tarkastelemaan akselin päädyn suunnasta, eikä lukituselementtiä tarvitse tätä varten irrottaa.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa lukituspinnan ja lukituselementin toisiaan vasten oleva kontaktikohta on ainakin osittain, edullisesti koko pituudeltaan, näkyvissä akselin toisen päädyn suunnasta A katsottaessa, erityisesti akselin osien estämättä kontaktikohdan näkyvyyttä.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa järjestely käsittää lukitusvälineet akselin lukitsemiseksi pyörimättömäksi, sekä paikoitusvälineet akselin paikoittamiseksi poskilevyrakenteen suhteen aksiaalisuunnassa, kuten esimerkiksi akselin ympäri kiertävän paikoitusuran ja toisen lukituselementin, jotka lukitusvälineet ja paikoitusvälineet ovat toisistaan erilliset. Etuna on mm. se, että lukituselementin pettäessä akseli jää paikoilleen pyörimään.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa akseli käsittää poskilevyrakenteen toiselle puolelle ulottuvassa päässään lukitussyven-nyksen, johon lukitussyvennykseen mainittu poskilevyrakenteen suhteen liikkuva lukituselementti on asetettu estämään akselin pyörimistä, ja että lukitussyvennys aukeaa sekä akselin pituussuuntaan, että poikkisuuntaan, ja että syvennyksen lukituspinta, joka katsoo akselin poikkisuuntaan muodostaa vastinpinnan lukituselementille akselin pyörimisen estämiseksi .
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa mainittu poskilevyrakenteen suhteen lukituselementti on asetettu estämään akselin pyörimistä, ja mainittu lukituselementti on liikkuvasti kiinnitetty paikalleen kiinnityselementtejä, kuten esimerkiksi kierteillä momenttiin kiristettävää ruuvia ja/tai mutteria, käyttäen.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa liikkuvan lukituselementin tarkoitus on varmistaa akselin paikallaan pysyminen taittopyö-räpaketin poskilevyjen suhteen hissin normaalitilanteissa sekä estää akselin pyöriminen taittopyörän laakeroinnin ollessa kunnossa.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa akselin pää on muotoiltu siten, että pyörimään lähtiessään se pakottaa lukituselementin siirtymään pois paikaltaan ja laukaisemaan turvakytkimen. Turvakytkimen toimintaperiaate perustuu tähän lukituselementin siirtymiseen.
Turvapiiriin liitettävän taittopyörän turvakytkimen mahdollistaa taittopyörän akselin ja poskilevyjen avaimenreikärakenne täydennettynä liikkuvalla lukituselementillä, kuten luistavalla akseliteljellä.
Keksinnön eräässä suoritusmuodossa laakerien kunto määritetään normaalikäytön aikana liikkuvasta taittopyörästä, edullisesti esim. hissin vastapainon taittopyörästä.
Keksinnön mukaisesti menetelmässä taittopyöräjärjestelyn, edullisesti hissin taittopyöräjärjestelyn, käsittämän taitto-pyörän laakerin kunnon määrittämiseksi, turvapiirin kytkin laukeaa, mikäli taittopyörän laakeroinnissa esiintyy ylimääräistä kitkaa.
Menetelmä on edullinen mm. siitä syystä, että lukituselementti tarjoaa kunnossapidolle visuaalisen havainnon laakeriviasta.
Menetelmä on myös edullinen siitä syystä, että lukituselementti ehkäisee liikkuvan vastapainorakenteen rajun kuormittumisen vastapainon taittopyörän laakerin kiinnileikkautumisen seurauksena.
Menetelmä on myös edullinen siitä syystä, että lukituselementti mahdollistaa eri anturiratkaisujen käytön hissin pysäyttämiseen .
KUVIOLUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen taittopyöräjärjestelyn turvakytkimen kokoonpanokuvan.
Kuvio 2 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen taittopyöräjärjestelyn liikkuvan lukituselementin turvakytki-mineen.
Kuvio 3 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista taittopyöräjärjestelyä kolmiulotteisesti turvakytkimen ollessa normaaliasemassaan viritettynä.
Kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaista taittopyöräjärjestelyä turvakytkimen ollessa normaaliasemassaan viritettynä akselin toisen päädyn suunnasta A katsottaessa.
Kuvio 5 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaista taittopyöräjärjestelyä kolmiulotteisesti turvakytkimen ollessa lauenneena akselin pyörimisen myötä.
Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaista taittopyöräjärjestelyä turvakytkimen ollessa lauenneena akselin pyörimisen myötä akselin toisen päädyn suunnasta A katsottaessa.
Kuvio 7 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen akselin käytettäväksi keksinnön mukaisessa taittopyöräjärjes-telyssä.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvio 1 esittää kokoonpanokuvan taittopyöräjärjestelyn erään suoritusmuodon mukaisesta turvakytkimestä T, joka turvakytkin käsittää viiksen 1, kotelon 2, viiksen 1 varressa olevan pidätinosan 3, jonka on tarkoitus pitää jousi 4 ennalta asetetussa paikassaan kotelon sisällä. Turvakytkimen kotelon 2 sisällä oleva jousi 4 puristuu viritystilan seurauksena kokoon ja vapautuessaan laajenee täyteen pituuteensa.
Kuvio 2 esittää erään taittopyöräjärjestelyn suoritusmuodon mukaista turvakytkinjärjestelyä, joka käsittää kuviossa 1 esitetyn turvakytkimen T, taittopyörän akselin 10, joka akseli 10 on lukittu pyörimättömäksi taittopyörän poskilevyrakenteen suhteen liikkuvan lukituselementin 6 avulla. Lukituselementti 6 on asetettu akselin 10 käsittämää vastinpintaa vasten niin, että lukituselementin 6 ja akselin 10 vastinpinnan kontakti-kohta C on ainakin osittain näkyvissä, edullisesti kuitenkin koko pituudeltaan näkyvissä, akselin päädyn 5 suunnasta A
katsottaessa. Tämä on aikaansaatu muotoilemalla/järjestämällä järjestelyn osat siten, että akselin 10 osat eivät estä kontaktikohdan C näkyvyyttä akselin päädyn 5 suuntaan. Lukituselementti 6 on kiinnitetty liikkuvasti poskilevyraken-teeseen 9, 9' kiinnityselementtien 7, 7' välityksellä, jotka kiinnityselementit 7, 1' edullisesti ovat kierteellä momenttiin kiristettävät ruuvit ja/tai mutterit. Lukituselementti 6 on edullisesti levy, jonka pinta on olennaisesti akselin 10 päätypinnan 5 tasalla, ja johon lukituselementtiin 6 on järjestetty liikkumisen mahdollistavat aukot 8, 8' kiinni-tyselementtejä 7, 1' varten. Liikkuvan lukituselementin 6 turvakytkimen T puoleiseen päähän on järjestetty pykälä 11, joka edullisesti on osa mainittua levyä 6, ja joka olennaisesti kohoaa mainitun levyn 6 sivusärmän yläpuolelle siten, että pykälä 11 toimii vastinpintana turvakytkimen T viiksen 1 nokalle.
Kuvio 3 esittää erään suoritusmuodon mukaista taittopyöräjärjestelyä kolmiulotteisesti turvakytkimen ollessa normaaliase-massaan viritettynä, joka taittopyöräjärjestely käsittää akselin 10, akselin varassa, edullisesti akselin ympäri, pyörivän ainakin yhden taittopyörän (ei esitetty kuvassa), poskilevyrakenteen 9, 9', joka edullisesti käsittää ainakin yhden poskilevyn, jonka poskilevyrakenteen 9, 9' suhteen ja varassa taittopyörä on akselin 10 varassa järjestetty pyörimään poskilevyrakenteen ensimmäisellä puolella. Liikkuvan lukituselementin 6 ollessa normaaliasemassaan turvakytkin T on viritetty. Viritystilan seurauksena turvakytkimen T kotelon 2 sisällä oleva jousi 4 on kokoon puristunut. Akseli 10 on lukittu pyörimättömäksi poskilevyrakenteen 9, 9' suhteen liikkuvan lukituselementin 6 avulla, joka lukituselementti 6 on poskilevyrakenteen 9, 9' toisella puolella, joka toinen puoli on vastakkainen puoli kuin ensimmäinen puoli, ja tuettu poskilevyrakenteen 9, 9' suhteen liikkuvaksi. Lukituselementti 6 on asetettu akselin 10 käsittämää vastinpintaa vasten niin, että liikkuvan lukituselementin 6 ja akselin 10 vastinpinnan kontaktikohta C on ainakin osittain näkyvissä, edullisesti kuitenkin koko pituudeltaan näkyvissä, akselin päädyn 5 suunnasta A katsottaessa. Tämä on aikaansaatu muotoilemalla/ järjestämällä järjestelyn osat siten, että akselin 10 osat eivät estä kontaktikohdan C näkyvyyttä akselin päädyn 5 suuntaan. Lukituselementti 6 on kiinnitetty liikkuvasti poskilevyrakenteeseen 9, 9' kiinnityselementtien 7, 7' välityksellä. Lukituselementti 6 on edullisesti levy, jonka pinta on olennaisesti akselin 10 päätypinnan 5 tasalla. Näin akselin päädyn suunnasta A katsottuna on kontaktikohta C nähtävissä helposti, sillä liikkuvan lukituselementin 6 akselia 10 vasten olevan pinnan akselin toisen päädyn puoleinen särmä on hyvin näkyvissä. Samoin akselin toisen päädyn vastinpinnan liikkuvaa lukituselementtiä 6 vasten olevan pinnan akselin toisen päädyn puoleinen särmä on hyvin näkyvissä. Taittopyöräjärjestely J käsittää edullisesti, muttei välttämättä laakeroinnin akselin ja taittopyörän välissä. Mikäli laakeri alkaa pettää, alkaa akseli painaa liikkuvaa lukituselementtiä 6 vasten ja laakerin kuluminen näkyy ensin lukituselementin 6 paikoiltaan pois siirtymisenä, kunnes lukituselementin 6 siirryttyä paikaltaan riittävästi, turva-kytkin T laukeaa ja katkaisee turvapiirin pysäyttäen hissin.
Kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaista taittopyöräjärjestelyä turvakytkimen ollessa normaaliasemassaan viritettynä akselin päädyn 5 suunnasta A katsottuna. Viritystilan aikaansaamiseksi turvakytkimen viiksi 1 on liikkuvan lukituselementin 6 pykälän 11 ja viiksen 1 nokan muodosta johtuen lukittu paikalleen.
Kuvio 5 esittää erään suoritusmuodon mukaista taittopyöräjärjestelyä kolmiulotteisesti turvakytkimen ollessa lauenneena, jossa turvakytkinjärjestelyssä liikkuvan lukituselementin 6 siirtyessä pois paikoiltaan akselin 10 pyörimisen myötä, turvakytkin T laukeaa. Viiksen 1 vapautuessa asemastaan lukituselementin 6 siirtyessä alaspäin, kokoon puristettu jousi 4 laajenee täyteen pituuteensa. Tästä seurauksena tapahtuu viiksen 1 sivuttaissuuntainen liike, koska pidätinosa 3 ottaa vastaan jousen 4 aiheuttaman työntövoiman. Viiksen 1 ulompi pää siirtyy sivulle lähemmäksi hissin johteita (ei esitetty kuvioissa), edullisesti hissin vastapainon johteita.
Yhteen tai useampaan hissin johteeseen on kiinnitetty rajakat-kaisin (ei esitetty kuvioissa), jonka ohittaessaan viiksi 1 aiheuttaa rajakatkaisimen koskettimen liikkumisen ja turvapii-ri katkeaa ja hissi pysähtyy.
Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaista taittopyöräjärjestelyä turvakytkimen ollessa lauenneena akselin päädyn 5 suunnasta A katsottuna.
Kuvio 7 esittää taittopyöräjärjestelyn erään suoritusmuodon mukaista akselia 10 suunnasta A kuvattuna sekä oikealla poikkileikkauskuvan (leikkaus B-B) . Akseli 10 käsittää poskilevyrakenteen 9, 9' toiselle puolelle ulottuvassa päässään lukitussyvennyksen 13, johon lukitussyvennykseen 13 mainittu poskilevyn suhteen liikkuvasti kiinnitetty luki-tuselementti 6 on tarkoitettu asetettavaksi estämään akselin 10 pyörimistä. Lukitussyvennys 13 aukeaa sekä akselin pituussuuntaan x että poikkisuuntaan y, ja syvennyksen 13 pinta 14, joka katsoo akselin 10 poikkisuuntaan y muodostaa lukitukseen käytettävän vastinpinnan lukituselementille 6 akselin 10 pyörimisen estämiseksi. Akseli 10 käsittää paikoitussyvennyk-sen 12 akselin 10 paikoittamiseksi poskilevyrakenteen 9, 9' suhteen aksiaalisuunnassa x, kuten esimerkiksi akselin ympäri kiertävän paikoitusuran 12. Liikkuvaa lukituselementtiä 6 vasten asetettu lukituspinta 14 on erillään paikoitussyvennyk-sestä 12, kannaksen 15 erottamana. Järjestely käsittää pyörimättömäksi lukitsemisvälineistä erilliset välineet (ei esitetty kuvassa) akselin 10 paikoittamiseksi aksiaalisuunnassa. Näin ollen liikkuvan lukituselementin 6 kuluessa ja mahdollisesti irrotessa alkaa akseli pyöriä poskilevyn varassa erillisten paikoituselinten paikoittamana mikä parantaa järjestelyn turvallisuutta. Toisistaan erilliset paikoitusvä-lineet ja lukitusvälineet voivat muodostaa erillisen keksinnön riippumatta taittopyöräjärjestelyn muusta rakenteesta.
Poskilevyrakenne käsittää ensimmäisen poskilevyn 9 ja toisen poskilevyn 9', jotka kiinnitetään toisiinsa kiinnitysvälineil-lä. Poskilevyrakenteeseen 9, 9' kiinnitetään lukituselementti 6 liikkuvasti kiinnitysvälineillä 7, 7', joita kuvioissa on kuvattu yksinkertaistettuna, ja jotka kiinnitysvälineet käsittävät edullisesti ainakin yhden momenttiin kierteillä kiristettävän ruuvin tai mutterin. Taittopyöräjärjestely J voidaan tukea asennuspaikkaansa esimerkiksi poskilevyn välityksellä. Poskilevyrakenne 9, 9' käsittää aukon, jonka läpi akselin 10 pää 5 ulottuu toiselle puolelle poskilevyra-kennetta 9, 9', ja poskilevyrakenne 9, 9' ulottuu akselin 10 paikoitusuraan 12. Aukko on muodostettu käsittämään laajemman osuuden, josta akseli 10 on työnnettävissä läpi, ja kapeamman osuuden, jonka kohdalle aukosta läpi työnnetty akseli 10 on akselin pyörimistason suunnassa siirrettävissä laajemman aukon kohdalta, ja akselin 10 ollessa kapeamman osuuden kohdalla poskilevyrakenne 9, 9' ulottuu paikoitusuraan 12 ja estää akselin 10 pituussuuntaisen x liikkeen. Akselin 10 ollessa paikoitettu lukitusuran 12 avulla lukituselementti 6 estää akselin 10 siirtymisen akselin radiaalisuuntaan pois lukitusuran 12 avulla paikoitetusta asemasta.
Kuten edellä on esitetty, syvennys 13 avautuu pituussuuntaan x ja poikkisuuntaan y. Syvennys käsittää tällöin pinnan, joka katsoo olennaisesti poikkisuuntaan y, mutta edullisesti pinta 14 katsoo suoraan poikkisuuntaan y suunnan y ollessa kohtisuora akselin pituussuunnalle, joka on akselin pyörimisakselin suuntainen. Syvennys avautuu tämän lisäksi pituussuuntaan x, edullisesti muttei välttämättä koko pituudeltaan. Pituussuuntaan x avautuvan syvennyksen lukituspinta katsoo edullisimmin suoraan poikkisuuntaan x, jolloin vältytään aksiaa-lisuuntaisien tukivoimien muodostumiselta, mutta lukituspinta voisi olla vaihtoehtoisesti myös hieman vinossa päädyn 5 suuntaan. Näillä järjestelyin, koska syvennys 13 avautuu suuntaan y, on syvennykseen asetettaessa liikkuvan lukitusele-mentin 6 ja lukituspinnan 14 kontaktikohta C näkyvissä akselin 10 päädyn 5 suunnasta A akselin 10 osien estämättä näkyvyyttä.
Lukituselementti 6 on edullisesti levy, edullisesti suorakulmainen särmiö, jonka yksi tasainen särmä muodostaa akselin vastinpintaa vasten asetettavan pinnan. Syvennys 13 ulottuu edullisesti akselin päädyn 5 tasalta akselin pituussuuntaan 3-10 mm, edullisimmin 3-7 mm. Päädyssä 5 oleva pituussuuntaa kohti aukeava syvennys on edullisesti akseliin 10, joka on edullisesti poikkileikkaukseltaan pyöreä, jyrsitty kolo. Taittopyöriä voi olla akselin varassa joukko, jolloin taitto-pyöräjoukon taittopyörät voivat olla kukin erikseen laakeroituja tai omata yhteisen laakeroinnin.
Akselin ja lukituselementin välinen kontaktikohta C voidaan järjestää pysymään näkyvillä muillakin keinoin kuin tekemällä syvennys aukeamaan akselin pituus- ja poikkisuuntiin. Akselin pää voidaan esimerkiksi muodostaa käsittämään akselista sen radiaalisuuntaan erkanevan ulokkeen, joka käsittää olennaisesti akselin tangentiaaliseen poikkisuuntaan katsovan vastinpin-nan, jota pintaa vasten lukituselementti on asetettavissa.
Köysi pyrkii pyörittämään taittopyörää niiden välisellä kitkavoimalla Fp. Laakereiden kunnon ollessa heikko välittyy köyden liikkeestä voimaa liikkuvalle lukituselementille 6. Lukituselementti 6 on edullisesti mitoitettu luistamaan ennen kuin taittopyörän ja taittopyörän ohjaaman köyden välillä alkaa ilmetä luistoa. Edullisesti lukituselementti on mitoitettu liikkumaan kun köysi kohdistaa taittopyörään 40-60%, edullisemmin noin 50%, siitä voimasta, jolla luisto alkaisi. Kuvioissa kiinnitysvälineet 7, 1' ovat taittopyörän osissa edullisesti normaaleja kiinnitysvälineitä, kuten kierteillä momenttiin kiristettäviä ruuveja ja/tai muttereita.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä hissin taittopyöräjärjestelyn J, esimerkiksi henkilöhissin, käsittämän laakerin kunnon määrittämiseksi, laakerin kunto määritetään liikkuvan luki-tuselementin 6, edullisesti luistavan akseliteljen asennon perusteella, joka liikkuva lukituselementti 6 lukitsee akselin 10 pyörimättömäksi taittopyöräjärjestelyn J poskilevyrakenteen 9, 9' suhteen. Laakerin kunto määritetään tarkastamalla akselin 10 toisen päädyn 5 suunnasta A akselin 10 lukituspin-nan 14 ja liikkuvan lukituselementin 6 toisiaan vasten olevan kontaktikohdan C asennon perusteella. Menetelmässä hissi ja/tai taittopyöräjärjestely J on edullisesti jokin hakemuksessa muualla esitetty, esim. kuvioissa 1-7. Mikäli liikkuvan lukituselementin 6 asennon muutos havaitaan ennen turvakytki-men laukeamista, todetaan akselin laakerin vaihdon tarve. Menetelmä on edullinen mm. siitä syystä, että laakerien kunto voidaan määrittää myös normaalikäytön aikana liikkuvasta taittopyörästä, esim. vastapainon taittopyörästä. Esimerkiksi kuunteluperiaatteella laakerikunnon määrittäminen olisi mahdotonta.
Kuvioissa ei selvyyden vuoksi ole esitetty laakeria eikä taittopyörää. Laakeri on edullisesti jokin tunnetun tekniikan mukainen, jolloin laakeri, esimerkiksi kuulalaakerointi, on akselin 10 ympärillä ja laakerin kehällä on taittopyöräraken-ne. Laakeri voi olla kiinteästi tai pyörivästi akselilla, kuitenkin edullisesti niin, että se mahdollistaa akselin 10 ja taittopyörän välisen pyörimisen.
Keksinnön mukainen hissi on esimerkiksi henkilöhissi, joka käsittää hissikorin, köysistön, joka liikkuu hissiä käytettäessä, kuten esimerkiksi nostoköysistön ja/tai kompensaatio-köysistön, ja taittopyöräjärjestelyn J, joka taittopyöräjärjestely J käsittää ainakin yhden hissikuilussa ja/tai hissiko-rissa ja/tai vastapainossa pyörimään järjestetyn taittopyörän, joka taittopyörä on järjestetty ohjaamaan mainitun köysistön käsittämän ainakin yhden köyden tai vastaavan kulkua. Taitto-pyörä järjestely J on jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu edellä selostettuihin sovellutusmuotoihin, joissa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä on esimerkiksi selvää, että vaikka yllä on kuvailtu ainoastaan akselin yhden päädyn rakennetta, on ilmeistä, että akselin molemmat päät voivat käsittää samanlaiset toiminnot ja/tai rakenteet kuin yllä on esitetty. Samoin poskilevyrakenne voi olla toiminnoiltaan ja/tai rakenteiltaan samanlainen molemmin puolin akselin kannattelemaa taittopyö-rää/taittopyöräj oukkoa.

Claims (18)

1. Taittopyöräjärjestely (J), erityisesti hissin taittopyö-räjärjestely, joka käsittää akselin (10), akselin (10) varassa pyörivän ainakin yhden taittopyörän, poskilevyrakenteen (9, 9'), jonka suhteen ja varassa taittopyörä on järjestetty pyörimään poskilevyrakenteen (9, 9') ensimmäisellä puo lella, turvakytkimen (T), joka akseli (10) on lukittu pyörimättömäksi poskilevyrakenteen (9, 9') suhteen liikkuvan lukituselementin (6) avulla, joka lukituselementti (6) on poskilevyrakenteen (9, 9') toisella puolella, tunnettu siitä, että luki tuselementti (6) on asetettu akselin (10) käsittämää lu-kituspintaa (14) vasten niin, että lukituselementin (6) ja akselin lukituspinnan (14) kontaktikohta (C) on ainakin osittain näkyvissä, ja että pyörimään lähtiessään akselin (10) pää (5) pakottaa lukituselementin (6) siirtymään pois paikoiltaan ja laukaisemaan turvakytkimen (T), joka lauennut turvakytkin (T) aiheuttaa rajakat-kaisimen koskettimen liikkumisen ja turvapiirin katkeamisen .
2. Edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyöräjär jestely (J), tunnettu siitä, akseli (10) käsittää poskilevyrakenteen (9, 9') toiselle puolelle ulottuvassa päässään lukitussyvennyksen (13), johon lukitussyvennyk-seen (13) mainittu poskilevyrakenteen (9, 9') suhteen liikkuva lukituselementti (6) on asetettu estämään akselin (10) pyörimistä, ja että lukitussyvennys (13) aukeaa sekä akselin (10) pituussuuntaan (x) että poikkisuuntaan (y) , ja että syvennyksen (13) lukituspinta (14), joka katsoo akselin (10) poikkisuuntaan (y) muodostaa vastin- pinnan lukituselementille (6) akselin (10) pyörimisen estämiseksi.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö-räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että lukituspinnan (14) ja lukituselementin (6) toisiaan vasten oleva kon-taktikohta (C) on ainakin osittain, edullisesti koko pituudeltaan, näkyvissä akselin (10) toisen päädyn (5) suunnasta (A) katsottaessa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö- räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että taittopyöräjär jestely (J) käsittää turvakytkimen (T), joka turvakytkin (T) käsittää viiksen (1), kotelon (2), viiksen (1) varressa olevan pidätinosan (3), jonka on tarkoitus pitää jousi (4) ennalta asetetussa paikassaan kotelon sisällä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö- räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että taittopyöräjär jestely (J) käsittää turvakytkimen (T), jonka turvakytkimen viiksi (1) on lukituselementin (6) ja viiksen (1) nokan avulla lukittu paikalleen viritystilan aikaansaamiseksi .
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö-räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että taittopyöräjärjestely (J) käsittää turvakytkimen (T), jossa turvakytkin järjestelyssä lukituselementin (6) siirtyessä pois paikoiltaan akselin (10) pyörimisen myötä, viiksen (1) ulompi pää siirtyy sivulle lähemmäksi hissin johteita ja katkaisee hissin turvapiirin.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö- räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että järjestely (J) käsittää lukitusvälineet (6, 13, 14) akselin lukitsemiseksi pyörimättömäksi, sekä paikoitusvälineet (12, 15) akselin (10) paikoittamiseksi poskilevyrakenteen (9, 9') suhteen aksiaalisuunnassa (x) , kuten esimerkiksi akselissa olevan, esimerkiksi sen ympäri kiertävän, paikoi- tusuran (12), jotka lukitusvälineet (6, 13, 14) ja pai- koitusvälineet (12, 15) ovat toisistaan erilliset.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö-räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että taittopyöräjärjestely (J) käsittää laakeroinnin akselin (10) ja tait-topyörän välissä.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyö-räjärjestely (J) , tunnettu siitä, että lukituselementti (6) on levy, jonka pinta on olennaisesti akselin (10) toisen päädyn (5) päätypinnan tasalla.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tait topyörä järjestely (J) , tunnettu siitä, että lukitusele-mentti (6) on kiinnitetty liikkuvasti poskilevyrakentee-seen (9, 9') ainakin yhden kiinnityselementin (7, 7') välityksellä.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tait topyörä järjestely (J) , tunnettu siitä, että akseli (10) käsittää akselin (10) ympäri kiertävän paikoitusuran (12) akselin paikoittamiseksi poskilevyrakenteen (9, 9') suhteen aksiaalisuunnassa (x).
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tait topyörä järjestely (J) , tunnettu siitä, että poskilevyra-kenne (9, 9') käsittää aukon, jonka läpi akselin (10) pää (5) ulottuu toiselle puolelle poskilevyrakennetta (9, 9'), ja että aukon reunarakenne ja/tai toinen luki- tuselementti ulottuu akselin (10) paikoitusuraan (12), akselin liikkeen rajoittamiseksi suunnassa (x) ja/tai (y), edullisesti ainakin suunnassa (x).
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen taittopyörä järjestely (J) , tunnettu siitä, että poskilevyrakenteen käsittämä aukko on muodostettu käsittämään laajemman osuuden, josta akseli (10) on työnnettävissä läpi, ja kapeamman osuuden, jonka kohdalle aukosta läpi työnnetty akseli (10) on akselin pyörimistason suunnassa siirrettävissä laajemman aukon kohdalta, ja akselin (10) ollessa kapeamman osuuden kohdalla poskilevyrakenne (9, 9') ulottuu paikoitusuraan (12) ja estää akselin (10) pituussuuntaisen (x) liikkeen.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tait-topyöräjärjestely (J), tunnettu siitä, että akselin (10) ollessa paikoitettu lukitusuran (12) avulla lukitusele-mentti (6) ja/tai toinen lukituselementti estää akselin (10) siirtymisen akselin radiaalisuuntaan pois lukitusuran (12) avulla paikoitetusta asemasta.
15. Hissi, erityisesti henkilöhissi, joka käsittää his-sikorin, köysistön, joka liikkuu hissiä käytettäessä, kuten esimerkiksi nostoköysistön ja/tai kompensaatio-köysistön, ja taittopyöräjärjestelyn (J) , joka taitto-pyörä järjestely (J) käsittää ainakin yhden hissikuilussa ja/tai hissikorissa ja/tai vastapainossa pyörimään järjestetyn taittopyörän, joka taittopyörä on järjestetty ohjaamaan mainitun köysistön käsittämän ainakin yhden köyden tai vastaavan kulkua, tunnettu siitä että taitto-pyörä järjestely (J) on jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen.
16. Menetelmä taittopyöräjärjestelyn (J), edullisesti hissin taittopyöräjärjestelyn, käsittämän laakerin kunnon määrittämiseksi, tunnettu siitä, että menetelmässä laakerin kunto määritetään liikkuvan lukituselementin (6) ja/tai akselin (10) lukituspinnan (14) asennon perusteella, joka lukituselementti (6) on asetettu kiinni-tyselementt ien avulla (7, T) lukituspintaa (14) vasten ja lukitsee akselin (10) pyörimättömäksi taittopyöräjärjestelyn (J) poskilevyrakenteen (9, 9') suhteen.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laakerin kunto määritetään turvakytkimen (T) avulla, jossa menetelmässä pyörimään lähtiessään akselin (10) pää (5) pakottaa lukituselementin (6) siirtymään pois paikoiltaan ja laukaisemaan turvakytkimen (T).
18. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 16-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laakerin kunto määritetään turvakytkimen (T) avulla, jossa menetelmässä yhteen tai useampaan hissin johteeseen on kiinnitetty rajakat-kaisin, jonka ohittaessaan lauenneen turvakytkimen (T) viiksi (1) aiheuttaa rajakatkaisimen koskettimen liikkumisen ja turvapiirin katkeamisen.
FI20116051A 2011-10-25 2011-10-25 Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä FI125623B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20116051A FI125623B (fi) 2011-10-25 2011-10-25 Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä
PCT/FI2012/050951 WO2013060926A1 (en) 2011-10-25 2012-10-04 Diverting pulley arrangement, elevator, and method
CN201280052261.7A CN103946142A (zh) 2011-10-25 2012-10-04 转向滑轮布置、电梯及方法
EP12844257.1A EP2771269A4 (en) 2011-10-25 2012-10-04 PULLEY SYSTEM BYPASS, ELEVATOR, AND METHOD
US14/230,303 US9840398B2 (en) 2011-10-25 2014-03-31 Diverting pulley arrangement, elevator, and method

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20116051A FI125623B (fi) 2011-10-25 2011-10-25 Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20116051A0 FI20116051A0 (fi) 2011-10-25
FI20116051A FI20116051A (fi) 2013-04-26
FI125623B true FI125623B (fi) 2015-12-31

Family

ID=44883715

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20116051A FI125623B (fi) 2011-10-25 2011-10-25 Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä

Country Status (5)

Country Link
US (1) US9840398B2 (fi)
EP (1) EP2771269A4 (fi)
CN (1) CN103946142A (fi)
FI (1) FI125623B (fi)
WO (1) WO2013060926A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2687472A1 (de) * 2012-07-18 2014-01-22 Inventio AG Aufzugsanlage mit Sicherheitsvorrichtung
CN106715313A (zh) * 2014-09-17 2017-05-24 三菱电机株式会社 电梯的张紧轮装置
US10941020B2 (en) 2018-01-30 2021-03-09 Otis Elevator Company Deflector sheave bracket for offset bedplate
US11104558B2 (en) * 2018-12-27 2021-08-31 Crown Equipment Corporation Load wheel assembly for preventing axial and rotational movement of an axle

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1070834A (en) * 1912-04-23 1913-08-19 George Nissen Snatch-block.
US4662481A (en) * 1986-03-14 1987-05-05 Westinghouse Electric Corp. Elevator system
JPH06201020A (ja) * 1992-12-28 1994-07-19 Mita Ind Co Ltd 歯車の軸からの抜止め構造
AU7403798A (en) * 1996-12-30 1998-07-31 Kone Oy Elevator rope arrangement
JP4109384B2 (ja) * 1999-05-27 2008-07-02 三菱電機株式会社 エレベータ調速機
JP4975104B2 (ja) * 2007-08-09 2012-07-11 三菱電機株式会社 エレベータの調速機
FI20090093A (fi) 2009-03-12 2010-09-13 Kone Corp Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä
CN102892699B (zh) * 2010-05-18 2014-12-24 奥的斯电梯公司 整体式电梯安全系统
CN201746192U (zh) 2010-07-30 2011-02-16 江南嘉捷电梯股份有限公司 电梯对重架上反绳轮的设置结构
CN101891095B (zh) * 2010-07-30 2012-05-23 江南嘉捷电梯股份有限公司 电梯对重架上反绳轮的设置结构
CN104364540B (zh) * 2012-06-12 2017-07-28 因温特奥股份公司 电梯设备及用于电梯设备的转向单元
EP2878564A1 (en) * 2013-11-27 2015-06-03 Kone Corporation Method for installing ropes of an elevator and a pulley arrangement of an elevator

Also Published As

Publication number Publication date
US20140209414A1 (en) 2014-07-31
EP2771269A1 (en) 2014-09-03
US9840398B2 (en) 2017-12-12
CN103946142A (zh) 2014-07-23
WO2013060926A1 (en) 2013-05-02
FI20116051A (fi) 2013-04-26
FI20116051A0 (fi) 2011-10-25
EP2771269A4 (en) 2015-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI125623B (fi) Taittopyöräjärjestely, hissi ja menetelmä
FI119877B (fi) Hissin turvajärjestely
US9878878B2 (en) Elevator
KR101911192B1 (ko) 로프 파단 검출 장치
RU2493989C2 (ru) Система контроля износа, транспортная установка с канатным приводом и способ контроля быстроизнашивающихся деталей такой транспортной установки
KR200466157Y1 (ko) 고하중용 에스컬레이터의 디스크 유압캘리퍼식 비상정지 안전 브레이크 제어장치
KR101577377B1 (ko) 완강기
KR101420111B1 (ko) 에스컬레이터 역회전 방지 장치
CA2646566C (en) Bearing failure indicator
KR20180084037A (ko) 회전식 베어링
US7077246B2 (en) Fall safety device
US4257494A (en) Safety brake for elevators and aerial cableways
US10046949B2 (en) Elevator installation deflecting unit
US20170355560A1 (en) System and method for monitoring elevator brake capability
CN103339395B (zh) 具有至少一个牵拉缆索的缆索运输系统
US8118143B2 (en) Centrifugal emergency brake
KR102075950B1 (ko) 에스컬레이터용 역회전 방지장치의 메인 브라켓
EP3674244B1 (en) An elevator car parking brake
JP2011126679A (ja) エレベータの制動装置
US20210155449A1 (en) Elevator brake arrangement
US10131520B2 (en) Method and test system for testing failure of a machinery brake of an elevator based on elevator machine oscillation
KR101766521B1 (ko) 비상베어링기구
JP2016044802A (ja) ライニングの偏摩耗量測定方法及びエレベーター
JP6751986B2 (ja) 回転体制動装置
KR200447184Y1 (ko) 조속기의 속도 측정용 지그

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125623

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B