FI125123B - Hissi - Google Patents

Hissi Download PDF

Info

Publication number
FI125123B
FI125123B FI20115266A FI20115266A FI125123B FI 125123 B FI125123 B FI 125123B FI 20115266 A FI20115266 A FI 20115266A FI 20115266 A FI20115266 A FI 20115266A FI 125123 B FI125123 B FI 125123B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
belt
pulley
elevator
pulleys
power source
Prior art date
Application number
FI20115266A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20115266A0 (fi
FI20115266A (fi
FI20115266L (fi
Inventor
Veijo Manninen
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20115266A priority Critical patent/FI125123B/fi
Publication of FI20115266A0 publication Critical patent/FI20115266A0/fi
Publication of FI20115266A publication Critical patent/FI20115266A/fi
Publication of FI20115266L publication Critical patent/FI20115266L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI125123B publication Critical patent/FI125123B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B7/00Other common features of elevators
    • B66B7/06Arrangements of ropes or cables
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B11/00Main component parts of lifts in, or associated with, buildings or other structures
    • B66B11/0065Roping
    • B66B11/007Roping for counterweightless elevators
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B11/00Main component parts of lifts in, or associated with, buildings or other structures
    • B66B11/04Driving gear ; Details thereof, e.g. seals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)

Description

HISSI
KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on hissi, joka hissi on edullisesti rakennukseen asennettava henkilökuljetukseen soveltuva hissi.
KEKSINNÖN TAUSTA
Ennestään tunnetuissa hisseissä suuren ripustussuhteen tuottaminen on vaatinut monimutkaisia ratkaisuja. Yleinen ratkaisu on ollut ripustaa hissikori nostoköysistön varaan, joka kulkee edestakaisin hissikorin taittopyörästön ja rakennukseen tuetun taittopyörästön väliä useita kertoja. Tällainen ratkaisu on luotettava ja helppo rakentaa. Sen eräs ongelma on, että se edellyttää suurta määrää taittopyöriä ja suuren määrän köyttä. Lisäksi ratkaisulta on vaadittu erityisjärjestelyjä, jos tilatehokkuus on haluttu pitää hyvänä. Tällöin kuitenkin tilan löytäminen köysitykselle ja taittopyörien tuentapisteen löytäminen muun muassa ovat asettaneet rajoituksia muulle hissijärjestelmälle.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä mainittuja tunnettujen ratkaisujen epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuottaa ripustukseltaan paranneltu vastapainoton hissi. Keksinnöllä voidaan edelleen saavuttaa yksi tai useampi seuraavista eduista: - Saavutetaan hissi, jossa voimanlähteen, kuten sähkömoottorin akselin pyörimisnopeuden ja hissikorin liikenopeuden välinen suhde on erittäin laajalti säädettävissä ilman muutoksia köysien reittiin.
- Saavutetaan hissi, jossa samalaisen köysireitin hissiin voidaan valita haluttaessa pieni hyvin suuren pyörimisnopeuden moottori tai alhaisen pyörimisnopeuden moottori, vaikuttamatta valinnalla köysireittiin. Saavutetaan hissi, jossa suunnitteluvapaus on aiempaa parempi.
- Saavutetaan hissi, jossa momentintarve moottorilta voidaan sovittaa hyvin alhaiseksi.
Saavutetaan hissi, jossa nostoköysitys on hyvin yksinkertainen.
- Saavutetaan hissi, jossa nostoköysistön kokonaispituus voidaan pitää pienenä.
- Saavutetaan tilatehokas hissi.
- Saavutetaan hissi, joka mahdollistaa hissikorin ajamisen hyvin lähelle hissikuilun ylä- ja/tai alapäätyä.
- Saavutetaan hissi, jonka voimanlähteen akselin pyörimisnopeus voidaan sovittaa sellaiseksi, että moottori mahtuu hyvin sille varattuun tilaan.
- Saavutetaan hissi, jossa vetopyörälle saapuvan nostoelimen ja vetopyörältä lähtevän nostoelimen köysijännitykset ovat olennaisesti yhtä suuret, jolloin ei aiheudu pito-ongelmia.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksintö perustuu ajatukseen, että voidaan aikaansaada merkittäviä etuja, erityisesti suunnitteluvapaudessa, tilankäytössä, nostokonseptin yksinkertaisuudessa ja saman nostokonseptin soveltuvuudessa erilaisiin kohteisiin, jos hissin nosto järjestetään suoritettavaksi ripustamalla hissikori differentiaalipyörästön käsittämän ensimmäisen ja toisen hihnapyörän välille muodostettavan, päättymättömän nostoelimen, joka on hihna, ripustuslenkin varaan, jotka mainitut ensimmäinen ja toinen hihnapyörä on yhdistetty mekaanisella voimansiirrolla toisiinsa, ja niiden välillä on välityssuhde erisuuri kuin 1:1 hihnapyörien kehänopeuksien pitämiseksi erisuuruisina, ja hihnapyörien pyörimissuunnat on sovitettu niin, että jos ensimmäinen hihnapyörä pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan, pyörii toinen hihnapyörä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan, ja päinvastoin. Eräs etu on, että näin on ripustusjärjestelyyn järjestetty muuttujia, joista muuttujista kukin on hyvin pitkälle varioitavissa, ja joista muuttujista kukin on sellainen, että sitä varioimalla voidaan muuttaa voimanlähteen, kuten sähkömoottorin, akselin pyörimisnopeuden ja hissikorin liikenopeuden välistä suhdetta. Aikaansaamalla näin linja muuttujia, erityisesti pitkälle varioitavissa olevia muuttujia, voidaan aikaansaada hissin nostokonsepti, joka soveltuu hyvin moninaisiin tarpeisiin ilman köysireitin muuttamistarvetta. Arvoja muuttujille, joilla arvoilla saavutetaan parhaat tulokset, on esitetty muualla hakemuksessa. Sovittamalla muuttujille, jotka muuttujat ovat erityisesti mainitun voimansiirron välityssuhde sekä hihnaan vetävässä yhteydessä olevan laitteen akselin pyörimisnopeuden ja hihnan liikenopeuden välinen suhde (erit. hihnapyörän halkaisija, vaihteeton yhteys), ovat esimerkiksi hakemuksessa esitetyille alueille osuvilla arvoilla saavutettavat edut erityisen selkeät. Muodostamalla nostoelin hihnamaiseksi voidaan aikaansaada yksinkertaisesti suuri nostokontaktiala lyhyelläkin kontaktimatkalla (esim. pienihalkaisijainen vetävä pyörä), jolloin nostoelimen liikenopeuden ja siihen vetävässä yhteydessä olevan laitteen akselin pyörimisnopeuden suhde on joustavasti sovitettavissa halutuksi, esim. vetävän hihnapyörän halkaisijalle ei ole ongelmallista kriittistä alarajaa (d/D ratio).
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä perussovellutuksessa hissi käsittää rakennukseen muodostetun hissikuilun, hissikorin, päättymättömän hihnan, joka on edullisesti hammashihna, voimanlähteen, joka on järjestetty liikuttamaan hihnaa hissikorin liikuttamiseksi hihnan välityksellä, ja differentiaalipyörästön, joka käsittää ensimmäisen hihnapyörän ja toisen hihnapyörän, joiden hihnapyörien ympäri hihna kiertää, ja välipyörästön, jolle hihna kulkee differentiaalipyörästön ensimmäiseltä hihnapyörältä, ja jolta välipyörästötä hihna kulkee differentiaalipyörästön toiselle hihnapyörälle, hihnan näin muodostaen differentiaalipyörästön ensimmäisen hihnapyörän ja toisen hihnapyörän välille ripustuslenkin, jonka lenkin sisällä mainittu välipyörästö on. Ripustuslenkki on järjestetty hissikuilun yläpään ja hissikorin välille ja hissikori on ripustettu roikkumaan ripustuslenkin varassa hissikuilussa joko niin, että - mainittu differentiaalipyörästö on tuettu hissikoriin ja välipyörästö on tuettu rakennukseen, tai niin että - mainittu differentiaalipyörästö on tuettu rakennukseen, ja mainittu välipyörästö on tuettu hissikoriin.
Hississä mainitut differentiaalipyörästön ensimmäinen ja toinen hihnapyörä on yhdistetty mekaanisella voimansiirrolla toisiinsa, ja hihnapyörien välillä on välityssuhde 1:X, jossa X on erisuuri kuin 1, hihnapyörien kehänopeuksien pitämiseksi erisuuruisina, ja hihnapyörien pyörimissuunnat on sovitettu niin, että jos ensimmäinen hihnapyörä pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan, pyörii toinen hihnapyörä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan, ja päinvastoin. Näin saavutetaan em. etuja. Hissi voidaan mm. ulottaa soveltuvaksi käytettäväksi hyvin alhaisen momentin tuottavilla moottoreilla erittäin tilatehokkaasti, ja samalla niin, että nostoon käytettävän nostoelimen reitti on erittäin yksinkertainen ja riippumaton siitä millaiseksi voimanlähteen akselin pyörimisnopeuden ja hissikorin liikenopeuden suhteeksi sovitetaan.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa X on suurempi kuin 1 ja korkeintaan 4, edullisesti korkeintaan 2,5, edullisemmin korkeintaan 2, edullisemmin korkeintaan 1.5, edullisimmin korkeintaan 1,35.
Näin voidaan aikaansaada muualla kuvattuja etuja, mm. hissikorin liikenopeuden suhde hihnaa liikuttavan moottorin pyörimisnopeuteen voidaan saada sellaiseksi, että voidaan käyttäää moottoria, joka mahdollistaa hyvän tilatehokkuuden. Näin samalla aiheutuu hihnalle suuri liikenopeus paikallaan olevien hihnapyörien suhteen, mikä osittain haitallinen ilmiö on kompensoitu keksinnössä muodostamalla nostoelin hihnaksi, jolla piirteellä voidaan kompensoida mahdollisia haittavaikutuksia, joita ilmenisi vaihtoehtoisella nostoelimellä, kun perinteisillä köysillä, jotka haittavaikutukset olisivat melua, joka syntyy nostoelimen kohdatessa sitä taittavia pyöriä tai köysimaton yksittäisten köysien värähtelyn ja liikkeen aiheuttamana. Edullisesti hihna käsittää polymeerikerroksen, joka muodostaa hihnan ulkopinnan. Näin mahdollisten haittavaikutusten kompensointi on tehokkainta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ja hihna käsittävät tasaisesta poikkeavat ja yhteensopivat ja yhteensovitetut pintamuotoilut hihnan sivuttaisohjauksen ja/tai hyvän pidon edesauttamiseksi, edullisesti pitkittäisuramuotoilun ja/tai hammastuksen. Näin voidaan varmasti hallita hihnaa ensimmäisen ja toisen hihnapyörän kohdalla. Niiden välinen luisto voidaan minimoida, jolloin nostosuhde pysyy vakiona ja hihnan kuluminen ei aiheuta ongelmia.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on erillään hissikorista. Se on edullisesti tuettu paikalleen rakennukseen, ja on edullisesti hissikuilussa. Näin voidaan aikaansaada hissi, jossa voimanlähde suuren pyörimisnopeuden haittavaikutukset eivät välity matkustajalle.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on erillään hissikorista ja mainittu differentiaalipyörästö (5) on tuettu hissikoriin ja välipyörästö on tuettu rakennukseen. Näin saadaan nopeasti liikkuvaa mekaniikkaa jaettua tasaisesti rakennuksen ja suuren pyörimisnopeuden haittavaikutukset eivät ylitä häiritsevää tasoa kummassakaan, hissikorin yhteydessä tai rakennuksen yhteydessä. Näin sekä matkustaja, että rakennuksen värähtelyn vaikutuspiirissä olevat henkilöt eivät koe häiriötä. Näin myöskään tasauslenkin hihnan ei tarvitse kiertää hissikorin kautta. Voimanlähteen sijoittaminen vaikuttamaan hihnaan muualta käsin kuin hissikorista pitää hissikorin yhteydessä olevan mekaniikan kompaktina.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hihna on hammashihna, ja ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ovat hammaspyöriä, ja hammashihna on järjestetty hammastumaan hammaspyörien kanssa. Näin ei esiinny luistoa ja välityssuhde pysyy vakiona.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa mainittu rakennukseen tuettu differentiaalipyörästö tai välipyörästö on hissikuilussa. Hissi on näin tilatehokas.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa mainittu rakennukseen tuettu differentiaalipyärästö tai välipyörästö on hissikuilun yläpuolella olevassa konehuoneessa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on moottori, edullisesti sähkömoottori. Näin aikaansaadaan yksinkertaisesti suuri kuljetus/matkustuskapasiteetti.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on vetävässä yhteydessä hihnaan, edullisesti voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan pyöritettävään vetoelimeen, edullisesti hihnapyörään tai muuhun hihnaa vasten olevaan vetoelimeen (esim. hihna). Hissikorin liikuttaminen voimanlähteen avulla tapahtuu hihnaa liikuttamalla. Pyöritettävän vetoelimen ja hihnan välisen kontaktin kautta vetävän voiman siirto on yksinkertaista ja tehokasta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on vetävässä yhteydessä hihnaan, edullisesti voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, joka hihnapyörä on hammaspyörä ja hammashihna on järjestetty hammastumaan sen kanssa. Näin vedon aikaansaaminen hihnaan on tehokasta ja voidaan hyödyntää hyvinkin pientä hihnapyörää.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi välipyörästön hihnapyörään. Etuna on monimutkaisten/tilaavievien/äänekkäiden koneisto-osien tasainen jakautuminen hissiin. Haittavaikutukset eivät näin ylitä paikallisella tasolla kriittisiä rajoja.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on hissikorin yhteydessä. Voimanlähteen tukeminen hissikoriin on yksinkertaista, ja sen huollettavuus on helppoa. Vaihtoehtoisesti voimanlähde voi olla muuallakin kuten muualla hakemusessa todetaan.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi differentiaalipyörästöön. Näin kokonaisuus, joka käsittää voimanlähteen ja differentiaalipyörästön, voidaan valmistaa moduulina tehtaalla, tai muutoin sovittaa tiiviiksi paketiksi. Vaihtoehtoisesti nämä voisivat olla erillään kuten muualla hakemusessa todetaan.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissikori on mainitun päättymättömän hihnan sisällä. Näin hissikuilun tilankäyttö sivusuunnassa on erinomainen.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa välipyörästöön kuuluu vain yksi hihnapyörä. Näin ripustus on tältä osin hyvin yksinkertainen ja sivusuunnassa tilatehokas koko hissikorin ja välipyörästön välisellä matkalla.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa kaikki välipyörästön hihnapyörä(t), jonka ympäri hihna kiertää on/ovat ei-vetäviä (non-driven) hihnapyöriä. Tällöin pyörä tasaa hihnamitan venymistä tai nopeuseroista riippumatta ongelmitta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa differentiaalipyörästön ensimmäisen ja toinen hihnapyörä jakavat päättymättömän hihnan hihnapyörien vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripustuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi, ja että veto kohdistetaan hihnan tasauslenkkiin, edullisesti tasauslenkkiä vasten olevan, mainittuun voimanlähteeseen yhdistetyn pyöritettävän vetoelimen, kuten hihnapyörän tai muun hihnaa vasten olevan vetoelimen avulla. Näin voimanlähteen sijoittelu on vapaata, ja voidaan sijoittaa esim. hissikuilun alapäähän.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, joka on ripustuslenkin sisällä.
Näin voimansiirto on yksinkertaista sillä hihnan ja vetävän hihnapyörän välinen riittävä normaalivoima edesauttaa pitoa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa mainitut ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ovat päättymättömän hihnan ulkopuolella. Näin ripustuslenkin sivusuuntainen tilankäyttö on yksinkertaista saada pieneksi sivusuunnassa differentiaalipyörästön ja välipyörästön väliseltä matkalta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hihna kiertää mainitut ensimmäisen ja toisen hihnapyörän niin, että hihnan sama sivu on ensimmäistä ja toista hihnapyörää vasten. Näin pintamuotoilua ei ole välttämätöntä järjestää hihnan molemmin puolin.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissikori käsittää sisätilan, joka on soveltuva ottamaan vastaan joukon ihmisiä.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissi käsittää ainakin ylemmän ja alemman kerrostasanteen, ja edullisesti näiden välissä yhden tai useamman kerrostasanteen, ja hissikori on järjestetty liikutettavaksi hihnaa liikuttamalla alemman kerrostasanteen kohdalta ylemmän kerrostasanteen kohdalle hissikorin sisätilaan alemmalta kerrostasanteelta vastaanotetun kuorman siirtämiseksi ylemmän kerroksen kohdalle ja purkamiseksi pois hissikorin sisätilasta ylemmälle kerrostasanteelle, ja päinvastoin.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa mainittu voimanlähde on hissikuilun alapäässä. Näin sen huollettavuus ja asennettavuus ovat erinomaisia.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään koaksiaalisesti. Rakenneon näin hyvin yksinkertainen ja tilatehokas ja vaihteeton ratkaisu on helppo aikaansaada.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissi on vastapainoton hissi. Ratkaisu on näin mm. tilatehokas.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäisen ja toisen hihnapyörän halkaisijat/hammasluvut ovat samat, ja ne on yhdistetty toisiinsa voimansiirtovälineillä, joilla on välityssuhde 1 :X, jossa x on erisuuri kuin 1. Näin hihnapyörien halkaisijat voidaan molemmat asettaa pienimpään riittävän pidon tuottavaan arvoon.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen ja toinen hammaspyörä ovat yhdistetty toisiinsa välityssuhteella niin, että ensimmäisen pyörän pyöriessä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella (VJ , pyörii toinen pyörä ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella (VJ , jolloin hissikori liikkuu kuilussa ylöspäin, ja ensimmäisen pyörän pyöriessä ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella (VJ , pyörii toinen pyörä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella (VJ , jolloin hissikori liikkuu kuilussa alaspäin.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ovat yhdistetty toisiinsa voimansiirrolla joka voimansiirto yhdistää niiden rinnakkaiset pyörimisakselit toisiinsa, joka on voimansiirto on edullisesti hammaspyöräryhmä, hammashihnaveto tai ketjuveto, joka voimansiirto edullisesti käsittää mainittujen hihnapyörien akseleilla olevat hammaspyörät ja niiden ympäri kiertävän ketjun tai hihnan, ja että edullisesti hihnaa vasten olevan ensimmäisen hihnapyörän halkaisija/hammasluku on suurempi kuin hihnaa vasten olevan toisen hihnapyörän halkaisija/hammasluku, tai hihnaa vasten olevan ensimmäisen hihnapyörän akselilla olevan hammaspyörän hammasluku on pienempi kuin hihnaa vasten olevan toisen hihnapyörän akselilla olevan hammaspyörän hammasluku. Näin voidaan aikaansaada yksinkertainen ja tehokas riittävän välityssuhteen voimansiirto.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa differentiaalipyörästön ensimmäisen ja toisen hihnapyörä jakavat päättymättömän köysistön hihnapyörien vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripustuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi, jonka tasauslenkin tai ripustuslenkin sisällä hissikori on. Näin kokonaisrakenne on aikaansaatavissa kompaktiksi, erityisesti sivusuunnassa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissi käsittää kiristyspyörän tasauslenkin kiristämiseksi, edullisesti niin, että tasauslenkki kiertää hihnapyörän ympäri, joka on tuettu radiaalisuunnassaan liikkuvasti paikalleen, ja johon hihnapyörään on järjestetty vaikuttamaan voimantuottovälineet, jotka kohdistaa hihnapyörään voiman, joka työntää hihnapyörää sitä kiertävää hihnaa vasten, tasauslenkin kiristämiseksi, jotka voimantuottovälineet edullisesti käsittävät voiman tuottamista varten jousen, kiristyspainon, tai vastaavan. Näin pito ensimmäisen ja toisen hihnapyörän ja hihnan välillä varmistetaan.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa differentiaalipyörästön ensimmäisen ja toisen hihnapyörä jakavat päättymättömän hihnan hihnapyörien vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripustuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi, joka tasauslenkki kiertää hissikuilun alapäähän tuetun yhden tai useamman hihnapyörän alitse.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa differentiaalipyörästön ensimmäisen ja toisen hammaspyörä jakavat päättymättömän hihnan hihnapyörien vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripustuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi, joka tasauslenkki kulkee ensimmäiseltä hihnapyörältä hissikuilun alapäähän tuetulle hihnapyörälle, kiertää sen alitse ja nousee ylös, kiertää koriin tuetun hihnapyörän ylitse ja laskee alas hissikuilun alapäähän hihnapyörälle ja kulkee sen alitse ja nousee ylös toiselle hihnapyörälle. Tämä on erityisen edullista jos differentiaalipyörästö sovitetaan erilleen hissikorista. Näin aikaansaadaan hihnan lenkkien edullinen pituustasaus ilman löysän köysiosan muodostumista.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen hihnapyörä ja toinen hihnapyörä ovat koaksiaalisesti liitetty toisiinsa. Rakenne, erityisesti voimansiirto, on näin hyvin yksinkertainen ja tilatehokas.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen hammaspyörä ja toinen hammaspyörä ovat yhdistetty toisiinsa mekaanisesti niin, että niiden välillä on vakio välityssuhde. Näin hihnan nopeus ja liikesuunta määräävät aina hissikorin liikkeen suunnan ja nopeuden.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hihna on hammashihna ja mainitut hihnapyörät ovat hammaspyöriä ja ensimmäisen hihnapyörän hammasluku Zx on suurempi kuin toisen hihnapyörän hammasluku Z2, edullisesti niin, että hihnapyörien hammaslukujen suhde on mainittu 1:X. Näin voidaan yksinkertaisesti aikaansaada luotettava pito ja välitys.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissikori on mainitun päättymättömän hihnan sisällä, ja hihna kulkee hissikorin ensimmäisellä puolella ja toisella puolella. Tällöin ratkaisulla on hyvä sivusuuntainen tilatehokkuus.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissi käsittää johteet, joiden ohjaamina hissikori on järjestetty kulkemaan, jotka johteet käsittävät hissikorin ensimmäisellä puolella olevan johdelinjan ja hissikorin toisella puolella olevan johdelinjan. Ohjaus on näin yksinkertainen ja hallittu, ja näin on erityisen edullista erityisesti silloin kun ratkaisu on edellisen kappaleen mukainen, jolloin hissikorista sisään/ulospääsy on edelleen mahdollista toteuttaa kahdelta sivulta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hihna on ainoastaan hissikorin yhdellä puolella. Ratkaisu voidaan näin toteuttaa tilatehokkaasti, erityisesti ylä- ja alatilojen kannalta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissi käsittää johteet, joiden ohjaamina hissikori on järjestetty kulkemaan jotka johteet ovat hissikorin yhdellä puolella. Näin on erityisen edullista erityisesti silloin kun ratkaisu on edellisen kappaleen mukainen, jolloin hissikorista sisään/ulospääsy on mahdollista toteuttaa kolmelta sivulta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hihna vaikuttaa ainoastaan yhteen hissikoriin.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, jonka hihnapyörän halkaisija on 300 mm tai alle. Näin vetovoimantuottokoneisto on tilatehokas ja soveltuu hyvin edellä määriteltyyn ripustusratkaisuun.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, jonka hihnapyörän halkaisija on korkeintaan 200 mm. Näin vetovoimantuottokoneisto on hyvin tilatehokas ja soveltuu hyvin määriteltyyn ripustusratkaisuun.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, ja hihna kiertää mainitun hihnapyörän ainakin 90 asteen kontakti-kulmassa, edullisesti yli 90 asteen kulmassa. Näin veto voidaan kohdistaa hihnaan ilman olennaista luistoa. Edullisesti kontaktikulma on enemmän kuten noin 180 astetta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa vasten olevaan hihnapyörään vaihteettomasti. Pyörimisnopeus voidaan sovittaa edulliseksi valitsemalla sopiva välityssuhde ja vetoelinrakenne. Vaihteettomuus edesauttaa tilatehokkuutta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi ja vaih- teettomasti hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, jonka halkaisija on 50 mm - 300 mm, ja mainittu välityssuhde on 1:X, jossa 1,10 < X < 4,00 edullisemmin 1,10 < X < 2,50, edullisemmin 1,10 < X < 2,00, edullisemmin 1,10 < X < 1,50, edullisimmin 1,10 < X < 1,35. Arvojen ollessa tällaisilla alueilla suhde akselin pyörimisnoepeuden ja hissikorin nopeuden välillä on sovitettavissa hyvin edulliseksi tuottaen tilatehokkaan ja moneen tarpeeseen soveltuvan hissikonseptin.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa voimanlähde on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, jonka hihnapyörän halkaisija on 50-150 mm. Näin kokonaissuhde akselin pyörimisnoepeuden ja hissikorin nopeuden välillä on sovitettavissa hyvin suureksi. Vetovoimantuottokoneisto on hyvin tilatehokas ja soveltuu hyvin määriteltyyn ripustusratkaisuun.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa moottori, joka on akselinsa suunnassa litteä, ja hissikorin liikeradalta sivussa, hissikuilussa. Moottori voi olla esim. kestomagneettimoottori. Moottorin akseli on edullisesti vaakasuuntainen. Näin aikaansaadaan sivusuunnassa tilatehokas voimantuotto. Samoin hissikori pääsee kulkemaan hyvin ylös/alas hissikuilussa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa moottori on radiaalivuomoottori ja ainakin osittain hissikorin pystyprojektion kohdalla. Näin aikaansaadaan voimantuotto pystysuunnassa tilatehokkaasti. Moottori voi olla hissikuilussa. Ratkaisu mahdollistaa näin erityisesti pienet ylä- ja/tai alatilat ja samalla tehokkaan sivusuuntaisen tilankäytön korin ja hissikuilun kesken.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissin kaikki mainittua köysistöä ohjaavat köysipyörät käsittävät paralleelit pyörimiskeskiöt.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa hissin kaikkien mainittua köysistöä ohjaavien köysipyörien pyörimistasot ovat samassa tasossa. Näin hihna on yksinkertainen järjestää kulkemaan samassa tasossa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa koko hihna kulkee samassa tasossa. Näin hissi on sivusuunnasa tilatehokas ja hihnan ohjaus on helppo järjestää.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa moottori on oikosulkumoottori tai reluktanssimoottori. Näin aikaansaadaan voimantuotto pystysuunnassa tilatehokkaasti. Näin voimanlähde, erityisesti sen moottori, voidaan sovittaa ainakin osittain hissikorin pystyprojektion kohdalle hissikuilun päädyn ja hissikorin väliin viemättä suurta pystysuuntaista tilaa kuilusta.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa ensimmäinen ja toinen hihnapyörä omaavat paralleelit pyörimisakselit, jotka ovat (radiaalisuunnassa) etäisyyden päässä toisistaan. Näin hihna on mm. yksinkertainen järjestää kulkemaan samassa tasossa.
Keksinnön mukaisen ajatuksen eräässä pidemmälle jalostetussa sovellutuksessa differentiaalipyörästö on tuettu hissikorin ylle tai alle, i.e. katon päälle/lattian alle ja differentiaalipyörästön ensimmäiseltä hammaspyörältä nostoköysistö kulkee alas/ylös hissikorin ensimmäisellä puolella ja Differentiaalipyörästön toiselta hammaspyörältä nostoköysistö kulkee alas/ylös hissikorin toisella puolella
Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen selitysosassa ja piirustuksissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodostua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittisten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevien patenttivaatimusten sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeettomia. Keksinnön eri sovellutusmuotojen piirteitä voi keksinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten sovellutusmuotojen yhteydessä. Kunkin sovellutusmuodon lisäpiirteet tai toimenpiteet voi myös yksinään muista sovellutusmuodoissa erillään muodostaa erillisen keksinnön.
KUVIOLUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen hissin edullisen suoritusmuodon.
Kuvio 2 esittää kuvion 2 mukaista hissiä suurennettuna. Kuviot 3-10 esittävät kukin keksinnön mukaisen hissin edullisen suoritusmuodon.
Kuviot 11-12 esittävät piirteitä, joita keksinnön mukaisessa hississä on edullista hyödyntää.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuviot 1-12 esittävät keksinnön mukaisen hissin suoritusmuotoja, joissa suoritusmuodoissa hissi käsittää rakennukseen muodostetun hissikuilun S, hissikorin 2, päättymättömän hihnan 3, joka on edullisesti muttei välttämättä hammashihna, ja voimanlähteen 4, joka on järjestetty liikuttamaan hihnaa 3 hissikorin 2 liikuttamiseksi hihnan 3 välityksellä. Hissikori käsittää lattian, ja seinät, jotka rajaavat sisätilan, joka on soveltuva ottamaan vastaan ainakin yhden, edullisesti joukon ihmisiä. Hissi käsittää edelleen differentiaalipyörästön 5, joka käsittää ensimmäisen hihnapyörän 6 ja toisen hihnapyörän 7, joiden hihnapyörien (6,7) ohjaamana ja ympäri hihna 3 kiertää. Hissi käsittää edelleen välipyörästön 8, jolle hihna 3 kulkee differentiaalipyörästön 5 ensimmäiseltä hihnapyörältä 6, ja jolta välipyörästöltä 8 hihna 3 kulkee differentiaalipyörästön 5 toiselle hihnapyörälle 7, hihnan 3 näin muodostaen differentiaalipyörästön 5 ensimmäisen hihnapyörän 6 ja toisen hihnapyörän 7 välille ripustuslenkin, jonka lenkin sisällä mainittu välipyörästö 8 on. Ripustuslenkki tukeutuu hissikorin 2 yläpuolelle ja hissikori 2 on ripustettu roikkumaan ripustuslenkin varassa. Hissikori saa näin ripustuslenkin välityksellä kannattelun hihnapyöriltä, joiden kautta hihna kulkee, ja joiden varassa ripustuslenkki roikkuu. Tuenta voi olla järjestetty kuvioiden 1-X esittämällä tavalla niin, että mainittu differentiaalipyörästö 5 on tuettu hissikoriin 2 ja välipyörästö (8) on tuettu rakennukseen, tai päinvastoin, kuvioiden y-z mukaisesti niin, että mainittu differentiaalipyörästö 5 on tuettu rakennukseen, ja mainittu välipyörästö 8 on tuettu hissikoriin 2. Mainitut differentiaalipyörästön 5 ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) on yhdistetty mekaanisella voimansiirrolla toisiinsa, ja hihnapyörien (6,7) välillä on välityssuhde 1:X, jossa X on erisuuri kuin 1, hihnapyörien kehänopeuksien pitämiseksi erisuuruisina, ja hihnapyörien (6,7) pyörimissuunnat on sovitettu niin, että jos ensimmäinen hihnapyörä 6 pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan, pyörii toinen hihnapyörä 7 ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan, ja päinvastoin. Näin on aikaansaatu se, että hihnan liikuttaminen johtaa korin liikkeeseen riippuen hihnan liikuttamissuunnasta. Näin on myös aikaansaatu se, että hihnan liikuttaminen johtaa hissikorin liikkeeseen alhaisemmalla nopeudella kuin mitä hihna liikkuu. Näin hississä ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ovat siis yhdistetty toisiinsa välityssuhteella niin, että ensimmäisen pyörän 6 pyöriessä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella V1, pyörii toinen pyörä 7 ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella V2, jolloin hissikori liikkuu kuilussa ylöspäin, ja ensimmäisen pyörän 6 pyöriessä ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella (VJ , pyörii toinen pyörä 7 ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella (V2) , jolloin hissikori liikkuu kuilussa alaspäin. Välityssuhde voidaan järjestää sopivaksi eri tavoin, joita vaihtoehtoja esitellään myöhempänä. Kuviossa 2 ensimmäinen pyörä 6 pyörii ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan ja toinen pyörä 7 ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan pienemmällä nopeudella, joten hissikori nousee.
Koska päättymätön nostoväline on hihna, riittää lyhyt kontaktimatka liikuttavan voiman kohdistamiseksi siihen ilman luisto-ongelmia. Hihna soveltuu myös rakenteeltaan hyvin erilaisiin taivutussäteisiin. Samoin hihna on yksinkertaisesti valmistettavissa sellaiseksi, että sitä voidaan liikuttaa suurella nopeudella vähäisin ääniongelmin tai inertiaongelmin. Tältä osin siis hihnaa vetävä pyörä voidaan mitoittaa halkaisijaltaan hyvin pieneksi, jos tarve vaatii. Koska differentiaalipyörästöllä on mainitunlainen välityssuhde, voidaan aikaansaada koko ripustussysteemin välityssuhde hyvin suureksi hyvin yksinkertaisesti. Voidaan aikaansaada tarpeen mukaan suuri vetopituus/korin liikkuma matka. Koska myös momentintarve moottorilta on laskettavissa tällä systeemillä (vetävän pyörän taittosädettä ja muuttujaa X muuttamalla) tarpeen vaatiessa hyvin alhaiseksi, on seurauksena merkittävä vapaus hissin mitoituksessa. Näin pääpiirteiltään samaa nostokonseptia on hyödynnettävissä hyvin erilaisiin tarpeisiin, kuten eri kuorman tai nostonopeuden hisseihin, muuttamatta laisinkaan ripustuksen reittiä. Lopputuloksena on nostokonsepti, joka on joustavasti soveltuva hyvin eri tarpeisiin. Hissin tilatehokkuus on lisäksi hyvä, sillä moottori voidaan mitoittaa kooltaan pieneksi ja sovittaa hissikuiluun, eli samaan tilaan kuin hissikori, jopa hissikorin pystyprojektion kohdalle hissikorin ja hissikuilun päädyn väliin taikka hissikorin liikeradan ja hissikuilun seinän väliin tai hissikorin seinään.
Hihnapyörät 6,7 ja hihna 3 käsittävät edullisesti tasaisesta poikkeavan yhteensopivat muotoilut sivuttaisohjauksen ja/tai hyvän pidon edesauttamiseksi, esim. pitkittäisuramuotoilun tai hammastuksen tai näiden yhdistelmän. Mainittu hihna on edullisesti hammashihna, ja ensimmäinen ja toinen hihnapyörä ovat hammaspyöriä, ja hammashihna on järjestetty hammastumaan hammaspyörien (6,7) kanssa. Näin kori 2 voi olla ripustettuna ripustuslenkin varaan ilman pelkoa, että ripustuslenkki pitenee tahattomasti. Hissi voi käsittää pitovälineet hihnan pitämiseksi mainittuja ensimmäistä ja toista hihnapyörää vasten, edullisesti hihnaa hihnapyöriä vasten puristavat välineet, kuten puristuspyörän. Näin erityisen edullisesti jos hihna on hammastamaton hihna. Näin voidaan varmistua ettei tahatonta ripustuslenkin pitenemistä aiheudu. Hihna on edullisesti sellainen, että se käsittää joko yhden köyden pituussuuntaisen leveän kuormankantoelimen tai köyden sisällä joukon köyden pituussuuntaisia rinnakkaisia kuormankantoelimiä (esim. upotettuna polymeerivaipan sisään).
Rakennukseen tuettu yksikkö, eli differentiaalipyärästö tai välipyörästö on edullisesti hissikuilussa, eli samassa tilassa kuin hissikori, jolloin hissi voidaan muodostaa konehuoneettomasti. Vaihtoehtoisesti rakennukseen tuettu yksikkö, eli differentiaalipyärästö tai välipyörästö voi olla kokonaisuudessaan tai osittain (osa pyöristä) konehuoneessa, esim. hissikuilun yläpuolella olevassa konehuoneessa. Kuvioihin ei ole kuvattu hissikuilun määrittäviä ympäröiviä rakenteita.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyssä suoritusmuodossa differentiaalipyörästö 5 on tuettu hissikoriin 2 ja välipyörästö 8 on tuettu rakennukseen. Hissikori 2 on päättymättömän hihnan 3 sisällä. Hihnapyörät 6 ja 7 ovat hammaspyöriä ja hihna 3 on hammashihna, mutta nämä voisivat olla vaihtoehtoisesti hammastamattomia, kuten edellä kuvattiin. Differentiaalipyörästön ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6, ja 7 ovat yhdistetty toisiinsa voimansiirrolla. Voimansiirto yhdistää niiden rinnakkaiset pyörimisakselit toisiinsa niin, että niiden pyörimiset ovat toisistaan riippuvaiset. Hihnapyörien 6 ja 7 välillä on välityssuhde 1:X, jossa x on erisuuri kuin 1. Näin hihnan liikkuessa pyörivät ensimmäinen ja toinen hihnapyörä eri kehänopeuksilla (kehänopeuksien suhde vastaa mainittua suhdetta 1:X). Hihnapyörien pyörimissuunnat on sovitettu sellaisiksi, että jos toinen pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan pyörii toinen lyhentävään suuntaan ja päinvastoin. Näin aiheuttamalla hihnaan 3 liikettä, liikkuu hissikori ylös tai alas riippuen hihnan liikesuunnasta. Hihnapyörien kehänopeuksien suhde määrää nopeuden, jolla hissikori liikkuu suhteessa hihnan nopeuteen. Kuviossa 1 hihnapyörän 6 pyöriessä vastapäivään ripustuslenkin hihnaa juoksee sen yli vaikuttaen pyörien 6 ja 7 välissä olevaa lenkkiä (joka kiertää pyörästön 8) pidentävästi. Tällöin hihnapyörä pyörii kuviossa 1 voimansiirron pakottamana myös vastapäivään ja hihnaa juoksee sen yli vaikuttaen pyörien 6 ja 7 välissä olevaa lenkkiä (joka kiertää pyörästön 8) lyhentävästi. Esitetty hihnapyörien 6 ja 7 välinen voimansiirto on hihnaveto. Voimansiirto voisi olla muunkinlainen. Esim. hihnan tilalla voisi vaihtoehtoisesti olla ketju tai yksi tai useampi hammaspyörä. Voimansiirto käsittää esitetyssä ratkaisussa mainittujen hihnapyörien akseleilla olevat hammaspyörät ja niiden ympäri kiertävän hihnan. Esitetyssä ratkaisussa hihnaa 3 vasten olevan ensimmäisen hihnapyörän 6 akselilla olevan hammaspyörän hammasluku Z'x < hihnaa vasten olevan toisen hihnapyörän akselilla olevan hammaspyörän hammasluku Z'2. Tällöin ensimmäisen ja toisen hihnapyörän halkaisijat/hammasluvut ovat samat, ja ne on yhdistetty toisiinsa voimansiirtovälineillä, joilla on välityssuhde 1:X, jossa x on erisuuri kuin 1. Vaihtoehtoisesti tämä voitaisiin toteuttaa esim. niin, että hihnaa vasten olevien ensimmäisen hammaspyörän halkaisija/hammasluku Zx > hihnaa 3 vasten olevan toisen hammaspyörän 7 halkaisija/hammasluku Z2, jolloin niiden akseleiden välillä olevan voimansiirron ei tarvitse muuttaa välttämättä välityssuhdetta. Kuvioissa esitetysti voimanlähde 4 on moottori, edullisimmin sähkömoottori. Voimanlähde 4 on vetävässä yhteydessä hihnaan, erityisesti voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi (drivingly) hihnaa vasten olevaan hihnapyörään 8. Voimanlähde voi näin olla yhdistetty vetävästi välipyörästön 8 hihnapyörään, mutta voisi olla vaihtoehtoisesti yhdistetty muuallekin, kuten johonkin muuhun esitettyyn hihnapyörään, esim. kuilun alapään hihnapyörään tai hissikorissa olevaan hihnapyörään. Kuviossa 1 ja 2 on esitetty, miten voimanlähde 4 on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään, joka on ripustuslenkin sisällä. Mainitut ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ovat puolestaan päättymättömän hihnan ulkopuolella. Hihna 3 kiertää mainitut ensimmäisen ja toisen hihnapyörän (6,7) niin, että hihnan 3 sama sivu on ensimmäistä ja toista hihnapyörää vasten. Näin esim. differentiaalipyörästöä varten tehtävä hammastusta tai muuta pintakäsittelyä ei tarvitse tehdä molemmin puolin hihnaa 3. Differentiaalipyörästö on hissikorin katon yhteydessä. Näin välipyörästöltä tulevat köydet voivat saapua korille lähellä korin keskiosaa, ja voimansiirto on yksinkertainen järjestää hihnapyörien 6,7 välille. Välipyörästöiltä alas tuleva hihna kiertää ensimmäisen ja toisen hihnapyörän ali, kulkee ohjaavien hihnapyörien yli, joiden tarkoitus on lisätä hihnapyörien 6,7 ja hihnan välistä kontaktikulmaa. Ensimmäiseltä hihnapyörältä 6 yli ohjaavan pyörän 11 kulkeva ja toiselta hihnapyörältä 7 yli ohjaavan hihnapyörän 12 kulkevat hihnaosuudet kulkevat alas kuilussa hissikorin eri sivuilta. Differentiaalipyörästön ensimmäisen ja toinen hihnapyörä jakavat päättymättömän hihnan hihnapyörien vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripustuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi, jonka tasauslenkin sisällä hissikori 2 on. Differentiaalipyörästön sijoittaminen korin yhteyteen on edullista, koska tällöin tasauslenkin ei tarvitse kiertää korin kautta kuten kuvioissa 6-8 esitetyissä suoritusmuodoissa. Voimanlähde 4 voisi olla vaihtoehtoisesti hissikorin yhteydessä järjestettynä vaikuttamaan hihnapyöriin 6 ja 7, tai johonkin muuhun korin yhteydessä olevaan hihnapyörään. Hissi voi kuviossa esitetysti käsittää kiristyspyörän tasauslenkin kiristämiseksi. Kuviossa esitetyssä ratkaisussa tasauslenkki kiertää hihnapyörän ympäri, joka on tuettu radiaalisuunnassaan liikkuvasti paikalleen, ja johon hihnapyörään on järjestetty vaikuttamaan voimantuottovälineet, jotka kohdistaa hihnapyörään voiman, joka työntää hihnapyörää sitä kiertävää hihnaa vasten, tasauslenkin kiristämiseksi, jotka voimantuottovälineet erityisesti käsittävät voiman tuottamista varten jousen. Vaihtoehtoisesti voimantuottovälineet voivat käsittää kiristyspainon, tai vastaavan. Vastaavat kiristysvälineet ovat edulliset myös muiden suoritusmuotojen yhteydessä. Tilatehokkuuden kannalta ja hissikorin sisätilaan pääsyn kannalta on edullista, vaikkei kuitenkaan välttämätöntä, että hissi käsittää esitetyllä tavalla sijoitetut johteet, joiden ohjaamina hissikori on järjestetty kulkemaan, jotka johteet käsittävät hissikorin ensimmäisellä puolella olevan johdelinjan ja hissikorin toisella puolella olevan johdelinjan ja päättymätön hihna, jonka sisällä hissikori on, kulkee näillä hissikorin ensimmäisellä puolella ja toisella puolella kuten johteetkin.
Kuviossa 3 on esitetty suoritusmuoto, joka on kuvioiden 1 ja 2 mukainen muutoin, mutta voimanlähde on hissikuilun alapäässä, ja yhdistetty tasauslenkin kiertämään hihnapyörään vetävästi. Erona on lisäksi se, että välipyörästöltä 8 alas tuleva hihna 3 kiertää ohjaavien hihnapyörien 21,22 alitse, joilta vasta ensimmäiselle ja toiselle hihnapyörälle (6,7) ja niiden ylitse. Ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ovat tässä suoritusmuodossa päättymättömän hihnan 3 sisäpuolella, kun kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuodossa ne ovat ulkopuolella. Ensimmäiseltä hihnapyörältä ja toiselta hihnapyörältä yli kulkevat hihnaosuudet jatkavat alas kuilussa hissikorin eri sivuilta. Voimanlähde on kuvattu tässä yhdistetyksi tasauslenkin hihnapyörään, mutta se voisi olla muuallakin. Etuna voimanlähteen sijoittamiseen vaikuttamaan tasauslenkkiin, on mm. voimanlähteen helppo luoksepäästävyys.
Kuvioiden 4 ja 5 suoritusmuodoissa ensimmäinen ja toinen taittopyörä 6 ja 7 ovat hissikorin 2 yhteydesssä, ja yhdistetty samanakselisesti toisiinsa. Näin muodostettu rakenne on yksinkertainen, sillä erillistä voimansiirtoa ei tarvita. Taittopyörien 6,7 välityssuhde on aikaansaatu niiden välisellä halkaisijaerolla. Välipyörästö 8 on tuettu rakennukseen ja siltä alas saapuvat ripustuslenkin hihnaosuudet kiertävät hihnapyörien 6 ja 7 alitse, ja ohjaavien hihnapyörien ylitse (kuvio 4, pyörät 31 ja 32 ; kuvio 5, pyörät 41 ja 42), jotka on sijoitettu siten, että ne aiheuttavat hihnan ja hihnapyörien 6 ja 7 välille ainakin 90 asteen kontaktikulmat. Kuvion 4 ratkaisussa hihna on ainoastaan hissikorin yhdellä puolella, näin muodostaen reppuhissityyppisen ripustusratkaisun. Voimanlähde 4 voi olla olla vetävästi yhdistetty esitetysti rakennukseen tuettuun hihnapyörään, kuten hissikuilun ylä tai alapäässä olevaan hihnapyörään, jolloin moottori on edullisesti on akselin suunnassa litteä, edullisesti I kestomagneettimoottori, ja hissikorin liikeradalta sivussa hissikorin moottorin rinnalle ajamisen mahdollistamiseksi.
Kuvioiden 6-8 mukaisissa suoritusmuodoissa differentiaali-pyörästö 5 on tuettu rakennukseen, ja välipyörästö 8 on 1 tuettu hissikoriin 2. Erona aiempiin ratkaisuihin on myös se, että tasauslenkki kiertää myös korin 2 kautta. Kuvioiden 6 ja 8 ratkaisuissa differentiaalipyörästön 5 ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6, ja 7 ovat yhdistetty toisiinsa voimansiirrolla (63,64,65;83,84,85)joka voi olla vastaava kuin jo kuvion 1-2 yhteydessä esiteltiin. Voimansiirto yhdistää niiden rinnakkaiset pyörimisakselit toisiinsa niin, että niiden pyörimiset ovat toisistaan riippuvaiset. Hihna-pyörien 6 ja 7 välillä on välityssuhde 1:X, jossa x on erisuuri kuin 1. Näin hihnan liikkuessa pyörivät ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6 ja 7 eri kehänopeuksilla (kehänopeuk-sien suhde vastaa mainittua suhdetta 1:X). Hihnapyörien 6 ja 7 pyörimissuunnat on sovitettu sellaisiksi, että jos toinen pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan pyörii toinen lyhentävään suuntaan ja päinvastoin. Näin aiheuttamalla hihnaan 3 liikettä, liikkuu hissikori ylös tai alas riippuen hihnan liikesuunnasta. Hihnapyörien 6 ja 7 kehänopeuksien suhde määrää nopeuden, jolla hissikori 2 liikkuu suhteessa hihnan 3 nopeuteen. Kuviossa on esitetty hihnapyörien 6 ja 7 välinen voimansiirto, esim. hihnaveto. Hihnapyörät 6 ja 7 voivat olla yhdistetty päättymättömän vetoelimen (hihna 63, 83) kiertämiin pyöriin 64,65,-84,85 akselien välityksellä tai suoraankin (kuten kuvioiden 1-3 yhteydessä todettiin). Voimansiirto voisi olla muunkinlainen, kuten kuvioiden 1-3 yhteydessä on esitetty. Kuvion 7 suoritusmuodossa ensimmäinen ja toinen taittopyörä 6 ja 7 on yhdistetty samanak-selisesti toisiinsa. Näin muodostettu rakenne on yksinker- täinen, sillä erillistä välitystä ei tarvita. Taittopyörien välityssuhde on aikaansaatu niiden välisellä halkaisija-erolla. Voimanlähde voi olla vetävästi yhdistetty esim. rakennukseen tuettuun hihnapyörään, kuten differentiaali-pyörästöön 5, edullisesti samanakselisesti. Tällöin moottori on edullisesti oikosulkumoottori tai reluktanssimoottori, jolloin se voi olla hissikorin pystyprojektion kohdalla viemättä suurta pystysuuntaista tilaa kuilusta. Kuvioiden 6-8 ratkaisuissa differentiaalipyörästö on sijoitettu hissikorin yläpuolelle, erityisesti hissikuilun yläpäähän. On kuitenkin mahdollista sijoittaa differentiaalipyörästö rakennukseen tuetusti muuallekin, esimerkiksi hissikuilun alapäähän. Tällöin kuitenkin on välttämätöntä ohjata differentiaalipyörästöltä lähtevä ripustuslenkki hissikoria ylempänä olevien taittopyörien kautta hissikorissa olevalle välipyörästölle, jotta hissikori saa ripustuslenkin välityksellä kannattelun yläpuoleltaan. Näissäkin hisseissä (kuten myös kuvioiden 3 ja 5 hisseissä), tilatehokkuuden kannalta ja hissikorin sisätilaan pääsyn kannalta on edullista, vaikkei kuitenkaan välttämätöntä, että hissi käsittää kuvion 1 yhteydessä esitetyllä tavalla sijoitetut johteet, joiden ohjaamina hissikori on järjestetty kulkemaan, jotka johteet käsittävät hissikorin ensimmäisellä puolella olevan johdelinjan ja hissikorin toisella puolella olevan johdelinjan ja päättymätön hihna, jonka sisällä hissikori on, kulkee näillä hissikorin ensimmäisellä puolella ja toisella puolella kuten johteetkin.
Kuviot 9 ja 10 esittävät suoritusmuodot, joissa differentiaalipyörästö 5, ja sen ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6 ja 7, ovat hissikorin 2 yhteydesssä ja välipyörästö 8 tuettu rakennukseen. Hihnapyörät 6 ja 7 ovat yhdistetty toisiinsa voimansiirrolla niin, että niiden pyörimiset ovat toisistaan riippuvaiset. Hihnapyörien 6 ja 7 välillä on välityssuhde 1:X, jossa x on erisuuri kuin 1. Näin hihnan liikkuessa pyörivät ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6 ja 7 eri kehänopeuksilla (kehänopeuksien suhde vastaa mainittua suhdetta 1:X). Kuten muissakin suoritusmuodoissa, hihnapyörien 6 ja 7 pyörimissuunnat on sovitettu sellaisiksi, että jos toinen pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan pyörii toinen lyhentävään suuntaan ja päinvastoin. Näin aiheuttamalla hihnaan 3 liikettä, liikkuu hissikori ylös tai alas riippuen hihnan liikesuunnasta. Hihnapyörien 6 ja 7 kehänopeuksien suhde määrää nopeuden, jolla hissikori 2 liikkuu suhteessa hihnan 3 nopeuteen. Esitetyissä suoritusmuodoissa ensimmäiseltä hihnapyörältä 6 hihna 3 kulkee hissikorin välipyörästölle 8, jolta edelleen toiselle hihnapyörälle 7. Hissikori on päättymättömän hihnan sisällä, ja välipyörästöitä 8 alas hihnapyörälle 6 laskeva hihnan 3 osuus ohittaa hissikorin 2 kulkematta hissikorin pystyprojektion kautta, kulkien hissikorin ensimmäisellä puolella, ja vastaavasti välipyörästöltä 8 alas hihnapyörälle 7 laskeva hihnan 3 osuus ohittaa hissikorin 2 kulkematta hissikorin 2 pystyprojektion kautta, kulkien hissikorin 2 toisella puolella. Hihnapyörät ovat hissikorin 2 vastakkaisilla sivuilla niin, että niiden kehät ovat varsinaisen hissikorilaatikon pystyprojektion ulkopuolella. Näin mahdollistetaan kyseisille hihnapyörille 6,7 saapuvan ja lähtevän hihnan 3 ohjaamisen ohittamaan hissikori kulkien hissikorin sivuseinän ja kuilun seinän välistä. Hihnapyörien 6 ja 7 pyörimistasot ovat ainakin olennaisesti näiden sivuseinien suuntaiset. Ne myös omaavat ainakin olennaisesti samansuuntaiset pyörimisakselit. Kuvioiden 9 ja 10 hissit käsittävät myös ohjaavat hihnapyörät 91,92;101,102, hihnan 3 ja hihnapyörien 6 ja. 7 välisen kontaktikulman lisäämiseksi, edullisesti niin, että kontaktikulma on yli 160 astetta, edullisemmin ainakin 180 astetta. Hissikorilta alas johdettu tasauslenkki kulkee hissikuilun alapäässä olevan yhden tai useamman hihnapyörän alitse, joista edullisesti ainakin yksi on kiristyspyörä aiemmin kuvatulla tavalla (ei esitetty). Kuvioiden 9 ja 10 hissit, kuten muutkin esitetyt hissit, käsittävät voimanlähteen 4, joka on vetävässä yhteydessä hihnaan 3. Kuvion 9 ratkaisussa voimanlähde on tuettu rakennukseen ja on hissikuilun S alapäässä, ja kuvion 10 ratkaisussa voimanlähde on tuettu rakennukseen ja on hissikorin kulkualueen yläpään läheisyydessä, edullisesti hissikuilun päädyssä, tai vaihtoehtoisesti jos niin halutaan, hissikuilun yläpuolelle muodostetussa konehuoneessa. Esitetyissä ratkaisuissa voimanlähde voisi olla muuallakin, kuten esim. hissikorin yhteydessä, esim. vaikuttamassa johonkin/joihinkin hihnapyöristä. Kuvioiden 9 ja 10 ratkaisut eroavat siinä, että kuvion 9 ratkaisussa voimansiirto (mm. akseli 93) ensimmäisen ja toisen hihnapyörän välissä käsittää vaihteen 94, joka pakottaa hihnapyörät 6 ja 7 pyörimään aina vastakkaisiin suuntiin. Tämän etuna on, että köysikiertymää voidaan vähentää. Tämä on edullista erityisesti, jos ratkaisussa halutaan hihnapyörät sovitetaan kontaktiin hihnan 3 samaa sivua vasten. Tämä on edullista, kun hihnapyörät 6,7 ja hihna 3 käsittävät tasaisesta poikkeavan yhteensopivat muotoilut, esim. pitkittäisuramuotoilun tai hammastuksen. Kuvion 10 ratkaisussa hihnapyörät ovat yhdistetty voimansiirron välityksellä toisiinsa, joka voimansiirto pakottaa ne pyörimään aina keskenään samaan suuntaan. Voimansiirto on esitetysti akseli 103.
Kukin em. hissi käsittää voimanlähteen (4), joka on vetävässä yhteydessä hihnaan 3. Kuten edellä on todettu, voimanlähde 4 on edullisimmin yhdistetty vetävästi) hihnaa 3 vasten olevaan hihnapyörään. Erityisen edullisesti voimanlähde 4 on yhdistetty vetävästi hihnaa 3 vasten olevaan hihnapyörään vaihteettomasti, esim. kuten kuviossa 2 on esitetty. Tällöin voimanlähteen 4, joka siis on edullisimmin sähkömoottori, pyörimisnopeus vastaa hihnaa 3 vasten olevan hihnapyörän pyörimisnopeutta. Vaihteettomuus mm. edesauttaa pyrkimyksessä pienikokoiseen nostokoneistoon. Hihnapyörän, johon voimanlähde on vetävässä yhteydessä, kehänopeus vastaa sen liikuttaman hihnan 3 nopeutta. Edellä esitetyissä suoritusmuodoissa voimanlähteelle 4 on esitetty useita sijoitusvaihtoehtoja. Differentiaalipyörästön 5 ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6,7 jakavat päättymättömän hihnan 3 hihnapyörien 6,7 vaikutuskohtien ensimmäisellä puolella olevaksi ripus-tuslenkiksi ja hihnapyörien vaikutuskohtien toisella puolella olevaksi tasauslenkiksi. Veto voidaaan kohdistaa hihnan tasauslenkkiin, ripustuslenkkiin tai differentiaalipyörästön 5 välityksellä sen kohdalla olevaan hihnan 3 osiin. Vedon aikaansaamiseksi voimanlähde 4 voi olla yhdistetty vetävästi mihin tahansa hihnapyörään. Se voidaan haluttaessa olla yhdistetty vetävästi differentiaalipyörästöön 5, välipyöräs-tön hihnapyörään tai tasauslenkin hihnapyörään. Voimanlähde voi olla vaihtoehtoisesti (yksinkertaisen hihnapyörävedon sijaan) vetävässä yhteydessä hihnaan 3 kuviossa 12 esite-tynlaisen järjestelyn avulla, erityisesti esitetyn vetolait-teen 120 käsittämän päättymättömän taipuisan pyöritettävän vetoelimen 125 kautta, joka vetoelin on edullisesti päättymätön hihna, joka kiertää ainakin kaksi ohjauspyörää, ja jota vetoelintä liikutetaan voimanlähteen 4 avulla, erityisesti pyörittämällä voimanlähteellä 4, joka tässäkin edullisimmin on sähkömoottori, ainakin yhtä ohjauspyörää. Tällaisen vedon etuna on, että hihnan 3 ei välttämättä tarvitse taittua laitteen kohdalle, joten sen sijoittelu on vapaata, samoin kontaktipinta on hihnan 3 kanssa suuri, ja vetävän pyörän halkaisija voi olla pieni mahdollistaen suuret kierrosnopeudet, pienen momentintarpeen ja pienen koon voimanlähteeltä 4.
Edullisesti voimanlähde 4 on yhdistetty vetävästi hihnaa vasten olevaan hihnapyörään (6, 7 tai 8 tai 11 tai 12...), jonka hihnapyörän halkaisija on korkeintaan 300 mm, edullisesti korkeintaan 200 mm, (halkaisija mitattaessa uloimmasta hihnaa vasten olevasta vetopinnan kohdasta) . Välitys-suhteen muuttujan X arvo on suurempi kuin 1 ja korkeintaan 4, edullisesti korkeintaan 2,5, edullisemmin korkeintaan 2, edullisemmin korkeintaan 1,5, edullisimmin korkeintaan 1.35. Tämä alue tuottavaa erityisen joustavan hissijärjestelmän. Tarkemmin ottaen voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi ja vaihteettomasti johonkin hihnaa 3 vasten olevaan hihnapyö-rään (6,7,8...), jonka halkaisija on 50 mm - 200 mm, ja mainittu välityssuhde on 1:X, jossa 1,10 < X < 4,00 edullisemmin 1,10 < X < 2,50, edullisemmin 1,10 < X < 2,00, edullisemmin 1,10 < X < 1,50, edullisimmin 1,10 < X < 1,35. Hihna 3 kiertää mainitun hihnapyörän edullisesti ainakin 90 asteen kontaktikulmassa, edullisesti yli 90 asteen kulmassa.
Kuten edellä on esitetty, ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ja hihna (3) voivat käsittää tasaisesta poikkeavat ja keskenään yhteensopivat ja yhteensovitetut pintamuotoilut sivuttaisohj auksen ja/tai hyvän pidon edesauttamiseksi (edullisesti pitkittäisuramuotoilun ja/tai hammastuksen). Kun hihna 3 on hammashihna ja mainitut hihnapyörät 6,7 ovat hihnan hampaisiin hammastuvia hammaspyöriä, voidaan välityssuhteen aikaansaamiseksi ensimmäisen hihnapyörän 6 hammasluku Z1 olla suurempi kuin toisen hihnapyörän 7 hammasluku Z2. Jos hihnapyörien välillä oleva voimansiirto ei sisällä välityssuhdetta, hihnapyörien (6,7) hammaslukujen suhde on mainittu 1:X.
Hissi voi lisäksi käsittää välineet hihnan 3 puristamiseksi ensimmäistä ja toista hihnapyörää vasten, mikä on erityisen edullista jos hihnan ja mainittujen hihnapyörien 6,7 välillä ei ole mainittua tasaisesta poikkeavaa yhteensopivaa muotoilua. Tämä on toteutettavissa kuvion 11 esittämällä tavalla, joka kuvio 11 vastaa kuvioiden 1-2 järjestelyä muuten, mutta ohjaavia pyöriä 11,12 vastaavat pyörät 111,112 on sijoitettu tässä puristamaan hihnaa 3 hihnapyöriä 6,7 vasten. Puristavan pyörä ei olisi välttämätöntä toimia myös ohjaavana pyöränä. Puristusvälineitä voidaan käyttää kaikilla ehdotetuilla nostoelintyypeillä.
Kuvioissa 1-5, 9-10 hihnapyörät 6,7,11,12,21,22,31,32,41,42,91,92,101,102 on tuettu hissikoriin 2 ja muut hihnapyörät rakennukseen. Kuvioissa 6-8 hihnapyörät 8 ja d on tuettu hissikoriin 2 ja muut hihnapyörät rakennukseen.
Kuvioihin ei ole merkitty kerrostasanteita. Keksinnön mukaisesti esitetty hissi on järjestetty kuljettamaan matkustajia kerrostasanteelta toiselle. Se käsittää ainakin ylemmän ja alemman kerrostasanteen, ja edullisesti näiden välissä yhden tai useamman kerrostasanteen, ja hissikori 2 on järjestetty liikutettavaksi hihnaa 3 liikuttamalla alemman kerrostasanteen kohdalta ylemmän kerrostasanteen kohdalle hissikorin 2 sisätilaan alemmalta kerrostasanteelta vastaanotetun kuorman siirtämiseksi ylemmän kerroksen kohdalle ja purkamiseksi pois hissikorin 2 sisätilasta ylemmälle kerrostasanteelle, ja päinvastoin. Hihna 3 on järjestetty vaikuttamaan ainoastaan yhteen hissikoriin 2.
Kuvioiden 1-10 esittämä nostokonsepti voidaan tarvittaessa muodostaa toisinpäin (kuviot ylösalaisin). Olennaisesti samanlainen nostovaikutus on näin mahdollista aikaansaada koriin 2.
Ensimmäinen ja toinen hihnapyörä 6,7 omaavat kuvioiden 1-3, 6, 8 ja 11 esitetyissä ratkaisuissa paralleelit pyörimisakselit, jotka ovat radiaalisuunnassa etäisyyden päässä toisistaan. Näin ne voidaan sijoittaa pyörimään samassa tasossa, joten myös hihna 3 voi kulkea niiden kautta ilman sivuttaissiirtymää. Hihna voidaan näin kokonaisuudessaan ohjata kulkemaan samassa tasossa, joka taso on kohtisuora hihnan 3 leveyssuunnalle.
Edellä esitetyissä suoritusmuodoissa kaikissa, voi voimanlähde olla tuettu hissikoriin tai vaihtoehtoisesti rakennukseen. Edellä esitetyissä suoritusmuodoissa voimanlähde 4 on edullisesti vetävässä yhteydessä hihnaa ohjaavaan hihnapyörään, jonka hihna kiertää. Tämä ei ole kuitenkaan välttämätöntä, sillä vaihtoehtoisesti voimanlähde voisi olla yhdistetty muuhun hihnaa vasten olevaan vetävään vetoelimeen kuten linear drive -tyyppisen vetolaitteen hihnaan (125).
Kuten yllä esitetystä käy ilmi, mainittu välityssuhde 1:X hihnapyörien 6 ja 7 välille voidaan esitetyissä ratkaisuissa aikaansaada niiden halkaisijaeron avulla ja/tai niiden välisen voimansiirron avulla sisällyttämällä voimansiirtoon välityssuhteesta 1:1 poikkeava välityssuhde. Välityssuhde on edullisesti vakio siten, että voimansiirto pakottaa aina toisenkin hihnapyöristä 6,7 pyörimään, jos toinen pyörii, ja aina samalla välityssuhteella.
Hihnan 3 leveys on edullisesti ainakin 2, edullisesti ainakin 3 kertaa hihnan paksuus sopivan vedonvälityskyvyn aikaansaamiseksi. Hihnoja voi olla myös useampia kuin yksi, kulkien keskenään samaa reittiä rinnakkain.
Esitettyä ratkaisua voitaisiin hyödyntää myös siten, että hihnan tilalla on köysimatto, joka käsittää joukon rinnakkaisia köysiä, jotka on ohjattu esitetyllä tavalla. Tällöin erona tosin olisi se, että kunkin hihnapyörän tilalla olisi köysiurallinen köysipyörä tai köysiurallinen köysipyöräpakka ja köysimaton ja mainitun köysipyörän välillä olisi kitkaveto(siis hammastamaton kontakti).
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu edellä selostettuihin sovellutusmuotoihin, joissa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. On esimerkiksi selvää, että esitettyä ratkaisua voidaan käyttää myös vaihteellisen moottorin kanssa.

Claims (24)

1. Hissi, joka käsittää - rakennukseen muodostetun hissikuilun (S), - hissikorin (2), päättymättömän hihnan (3), joka on edullisesti hammashihna, - voimanlähteen (4), joka on järjestetty liikuttamaan hihnaa (3), hissikorin (2) liikuttamiseksi hihnan (3) välityksellä, - differentiaalipyörästön (5), joka käsittää ensimmäisen hihnapyörän (6) ja toisen hihnapyörän (7), joiden hihnapyörien (6,7) ympäri hihna (3) kiertää, - välipyörästön (8), jolle hihna (3) kulkee differentiaalipyörästön (5) ensimmäiseltä hihnapyörältä (6), ja jolta välipyörästöltä (8) hihna (3) kulkee differentiaalipyörästön (5) toiselle hihnapyörälle (7), hihnan (3) näin muodostaen differentiaalipyörästön (5) ensimmäisen hihnapyörän (6) ja toisen hihnapyörän (7) välille ripustuslenkin, jonka lenkin sisällä mainittu välipyörästö (8) on, ja hissikori (2) on ripustettu roikkumaan ripustuslenkin varassa hissikuilussa joko niin, että - mainittu differentiaalipyörästö (5) on tuettu hissikoriin (2) ja välipyörästö (8) on tuettu rakennukseen, tai niin että - mainittu differentiaalipyörästö (5) on tuettu rakennukseen, ja mainittu välipyörästö (8) on tuettu hissikoriin (2), ja jossa hississä mainitut differentiaalipyörästön (5) ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) on yhdistetty mekaanisella voimansiirrolla toisiinsa, ja hihnapyörien (6/7) välillä on välityssuhde 1:X, jossa X on erisuuri kuin 1, hihnapyörien (6,7) kehänopeuksien pitämiseksi erisuuruisina, ja hihnapyörien (6,7) pyörimissuunnat on sovitettu niin, että jos ensimmäinen hihnapyörä (6) pyörii ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan, pyörii toinen hihnapyörä (7) ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan, ja päinvastoin, ja joka hissi käsittää johteet (G), joiden ohjaamina hissikori (2) on järjestetty kulkemaan, jotka johteet (G) käsittävät hissikorin (2) ensimmäisellä puolella olevan johdelinjan ja hissikorin (2) toisella puolella olevan johdelinjan ja hissikori (2) on päättymättömän hihnalenkin sisällä.
2. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on moottori, edullisesti sähkömoottori.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ja hihna (3) käsittävät tasaisesta poikkeavat ja yhteensopivat pintamuotoilut sivuttaisohjauksen ja/tai hyvän pidon edesauttamiseksi, edullisesti pitkittäisuramuotoilun ja/tai hammastuksen.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa hihna (3) on hammashihna, ja ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ovat hammaspyöriä, ja hihna (3) on järjestetty hammastumaan hammaspyörien (6,7) kanssa.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, j°ssa mainittu rakennukseen tuettu differentiaalipyörästö (5) tai välipyörästö (8) on hissikuilussa (S).
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on vetävässä yhteydessä hihnaan (3), edullisesti voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi hihnaa (3) vasten olevaan pyöritettävään vetoelimeen, edullisesti johonkin hihnapyörään (6,7,8) tai muuhun hihnaa (3) vasten olevaan pyöritettävään vetoelimeen (125).
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi välipyörästön (8) hihnapyörään.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on hissikorin (2) yhteydessä.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi differentiaalipyörästön (5) hihnapyörään.
10· Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa hissikori (2) on mainitun päättymättömän hihnan sisällä.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on erillään hissikorista (2) .
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa mainittu differentiaalipyörästö (5) on tuettu hissikoriin (2) ja välipyörästö (8) on tuettu rakennukseen, ja voimanlähde (4) on erillään hissikorista (2) .
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi hihnaa (3) vasten olevaan hihnapyörään, joka on ripustuslenkin sisällä.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa hihna (3) kiertää mainitut ensimmäisen ja toisen hihnapyörän (6,7) niin, että hihnan (3) sama sivu on ensimmäistä ja toista hihnapyörää (6,7) vasten.
15. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen hissi,jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi hihnaa (3) vasten olevaan hihnapyörään koaksiaalisesti.
16. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa ensimmäinen ja toinen hihnapyörä (6,7) ovat yhdistetty toisiinsa välityssuhteella niin, että ensimmäisen hihnapyörän (6) pyöriessä ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella (VJ , pyörii toinen hihnapyörä (7) ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella (V2) , jolloin hissikori (2) liikkuu kuilussa ylöspäin, ja ensimmäisen hihnapyörän (6) pyöriessä ripustuslenkkiä pidentävään suuntaan ensimmäisellä kehänopeudella (VJ , pyörii toinen hihnapyörä (7) ripustuslenkkiä lyhentävään suuntaan toisella, pienemmällä kehänopeudella (VJ , jolloin hissikori (2) liikkuu kuilussa alaspäin.
17. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi johonkin hihnaa vasten olevaan hihnapyörään (6,7,8), jonka hihnapyörän halkaisija on korkeintaan 300 mm.
18. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi johonkin hihnaa vasten olevaan hihnapyörään (6,7,8,9), jonka hihnapyörän halkaisija on korkeintaan 200 mm.
19. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa X on suurempi kuin 1 ja korkeintaan 4, edullisesti korkeintaan 2,5, edullisemmin korkeintaan 2, edullisemmin korkeintaan 1.5, edullisimmin korkeintaan 1,35.
20. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa hihna (3) käsittää polymeerikerroksen, joka muodostaa hihnan (3) ulkopinnan.
21. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa (3) vasten olevaan hihnapyörään (6,7,8,9), ja hihna (3) kiertää mainitun hihnapyörän ainakin 90 asteen kontaktikulmassa, edullisesti yli 90 asteen kulmassa.
22. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen hissi, tunnettu siitä, että voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa (3) vasten olevaan vetoelimeen, kuten johonkin hihnapyörään (6,7,8,9) tai muuhun vetoelimeen, vaihteettomasti.
23. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi ja vaihteettomasti hihnaa (3) vasten olevaan hihnapyörään (6,7,8), jonka halkaisija on 50 mm - 3 00 mm, ja mainittu välityssuhde on 1:X, jossa 1,10 < X < 4,00 edullisemmin 1,10 < X < 2,50, edullisemmin 1,10 < X < 2,00, edullisemmin 1,10 < X < 1,50, edullisimmin 1,10 < X < 1,35.
24. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hissi, jossa voimanlähde (4) on yhdistetty vetävästi mainittuun hihnaa vasten olevaan hihnapyörään (6,7,8), jonka hihnapyörän halkaisija on 50-200 mm, edullisesti 50-150 mm.
FI20115266A 2011-03-17 2011-03-17 Hissi FI125123B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115266A FI125123B (fi) 2011-03-17 2011-03-17 Hissi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115266 2011-03-17
FI20115266A FI125123B (fi) 2011-03-17 2011-03-17 Hissi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI20115266A0 FI20115266A0 (fi) 2011-03-17
FI20115266A FI20115266A (fi) 2012-09-18
FI20115266L FI20115266L (fi) 2012-09-18
FI125123B true FI125123B (fi) 2015-06-15

Family

ID=43806476

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20115266A FI125123B (fi) 2011-03-17 2011-03-17 Hissi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI125123B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20115266A0 (fi) 2011-03-17
FI20115266A (fi) 2012-09-18
FI20115266L (fi) 2012-09-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI119237B (fi) Hissi, menetelmä hissin muodostamiseksi ja tasauslaitteiston käyttö
FI118964B (fi) Järjestely hissin köysivoiman tasaamiseksi ja hissi
US6193016B1 (en) Dual sheave rope climber using flat flexible ropes
FI124541B (fi) Hissijärjestely
FI118335B (fi) Hissi
ES2203216T3 (es) Maquina de ascensor con rotores contrarrotativos.
CA2815762C (en) Lift installation
ES2257579T3 (es) Sistema de ascensor.
TWI288110B (en) Elevator
TWI295272B (en) Elevator installation
AU5310694A (en) Elevator motor placed in the counterweight
US10479650B2 (en) Arrangement for reducing displacement of an elevator car caused by a change in loading
JP2002504473A (ja) 平形の可撓性ロープを使用する二重綱車ロープ式のエレベータ装置
EP2019073B1 (en) Elevator device
FI118079B (fi) Hissi, menetelmä hissin liikkeen estämiseksi ja/tai pysäyttämiseksi ja hissikorin liikkeen estävän ja/tai pysäyttävän laitteen käyttö hississä
JP5800916B2 (ja) 4:1ローピングを有するエレベータ装置
CN102471034A (zh) 人员运送工具
CN107792749A (zh) 电梯
FI125123B (fi) Hissi
US10023436B2 (en) Drive with multiple looping for an elevator installation
FI127319B (fi) Hissijärjestely käsittäen itsenäisesti liikkuvia hissikoreja samassa hissikuilussa ja hissijärjestelyssä käytettävä kytkentäjärjestely
FI119147B (fi) Järjestely vetopyörähissin köysivoimien tasaamiseksi
TW201335507A (zh) 應用於皮帶式結構的牽引構件配置、昇降機、以及在昇降機中牽引構件配置之牽引構件的應用
US9988243B2 (en) Elevator system
FI123919B (fi) Vetopyörähissin ripustusjärjestely

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 125123

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

Effective date: 20150615