FI125014B - Peltikotelo - Google Patents

Peltikotelo Download PDF

Info

Publication number
FI125014B
FI125014B FI20050824A FI20050824A FI125014B FI 125014 B FI125014 B FI 125014B FI 20050824 A FI20050824 A FI 20050824A FI 20050824 A FI20050824 A FI 20050824A FI 125014 B FI125014 B FI 125014B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sheet
cut
bending
box
corner
Prior art date
Application number
FI20050824A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20050824A (fi
FI20050824A0 (fi
Inventor
Ari Isomäki
Original Assignee
Ensto Finland Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ensto Finland Oy filed Critical Ensto Finland Oy
Priority to FI20050824A priority Critical patent/FI125014B/fi
Publication of FI20050824A0 publication Critical patent/FI20050824A0/fi
Priority to CA2620926A priority patent/CA2620926C/en
Priority to US11/990,556 priority patent/US8151616B2/en
Priority to EP06764416A priority patent/EP1922164A4/en
Priority to PCT/FI2006/000190 priority patent/WO2007020319A1/en
Priority to RU2008107176/02A priority patent/RU2403118C2/ru
Publication of FI20050824A publication Critical patent/FI20050824A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI125014B publication Critical patent/FI125014B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D51/00Making hollow objects
    • B21D51/16Making hollow objects characterised by the use of the objects
    • B21D51/52Making hollow objects characterised by the use of the objects boxes, cigarette cases, or the like
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D5/00Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D5/00Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves
    • B21D5/01Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves between rams and anvils or abutments
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D5/00Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves
    • B21D5/02Bending sheet metal along straight lines, e.g. to form simple curves on press brakes without making use of clamping means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Bending Of Plates, Rods, And Pipes (AREA)

Description

Peltikotelo - Plåtlåda Tämän keksinnön kohteena on peltikotelo, joka on valmistettu levymäisestä pelti-aihiosta, josta kotelon sivut ja pohja on taivutettu ja saumat on hitsattu kiinni.
Keksinnön tarkoituksena on kotelon taivutukseen liittyvien asetusaikojen (asetus-tarpeen) poistaminen ja samalla joustavuuden lisääminen niin, että kotelon päämi-tat voidaan valita vapaasti (portaattomasti).
Toinen kohta, jota tässä samalla kehitetään, on lähtöaihioiden muodot. Koska yleinen käytäntö ja lähtökohta aihion muodolle on tähtiaihio, niin muina lähtöaihio-vaihtoehtoina olisivat myös ns. L-, T-, S- ja H-aihiot, joiden etuna nähdään mahdollisuus raaka-aineen tehokkaampaan käyttöön, joka seuraa suuremmasta ”tyhjästä” tilasta ja aihioiden paremmasta limittymisestä hukkamateriaalin suhteen raaka-ainelevylle (nesting).
Aikaisemmin tunnetut ratkaisut ovat perustuneet asetusaikojen vähentämisessä robotisoituun taivutuskoneeseen tai kokonaan automatisoituun taivutuskoneeseen. Nämä ovat ratkaisuna kalliimpia ja perustuvat automatisoituun työkalujen asetukseen, ei asetustarpeen poistoon, ja lähtöaihioissa tyypillisesti tähtiaihioon tai irralliseen vaippaan ja pohjaan.
Asetusaikojen vähentämisessä kyseisten järjestelmien heikkouksina ovat hinta, mitalliset rajoitteet (portaaton taivutussauman pituus on vaikeasti toteutettavissa, koko taivutuksen kattavana työkaluna käytännössä mahdoton) sekä se, että asetuksen tekee näissä tapauksissa kone taikka robotti ihmisen sijasta eli aikaa kuluu joka tapauksessa. Kun esillä olevassa keksinnössä koneelle on kerran tehty asetus, niin sitä ei tarvitse enää tehdä kotelokoosta toiseen vaihdettaessa. Tähtiaihion epäkohtana on muodosta johtuva, suuri todennäköisyys suureen huk-ka-%:iin, koska kulmiin jäävä tila on suhteellisen pieni ja siten vaikeasti hyödynnettävissä ja aihiot lomittuvat huonosti toisiinsa nähden. Erillisen vaippa- ja pohja-aihion ongelmia ovat taivutuksien mittatarkkuus, hitsauksen vääntely, pitkät hit-sausmatkat sekä se, kuinka saada pohja ja vaippa yhtäaikaa hitsauspaikalle (logistiikka).
Keksinnön tarkoituksena on poistaa mainitut epäkohdat. Keksinnön mukaiselle peltikotelolle on tunnusomaista se, että ainakin yksi kotelon taivutettava kulma on peltiaihiossa osalta matkaa leikattu auki ja taivutus on tehty järjestyksessä, jossa pitkä työkalu pääsee ensimmäisten taivutusten yhteydessä tulemaan ”kotelosta ulos” ja viimeinen taivutus tehdään lyhyellä työkalulla osittain aukileikatussa kulmassa. Näin muissa kulmissa taivutustyökalu voi ulottua kotelon ulkopuolelle.
Keksinnön erilaisia sovellutusmuotoja on esitetty patenttivaatimusasetelman epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Jotta keksinnöllä päästään tilanteeseen, jossa asetusaikoja ei tarvita, tulee lähtö-aihion kulma tehdä seuraavalla tavalla (mikä näkyy myös kuvista). Lähtöaihio voi olla mikä tahansa seuraavista: tähti, L, S, T tai H. Oleellista on, että vähintään yksi kulma on auki kuvan osoittamalla tavalla ja esillä olevassa keksinnössä se on au-kileikkaamaton matkalta, joka on sama kuin matalin valmistuksessa oleva kotelo. Kuvan tapauksessa kulma on auki yhtenäiseltä matkalta, jolloin kotelon sisäpuolisen taivutustyökalun pituudeksi valitaan matalimman kotelon mukainen pituus. Toinen mahdollisuus on, että kulma on auki muodostuen joko kahdesta tai useammasta aukileikkaamattomasta osuudesta, jotka mitoitetaan niin kapeiksi, että taivutus voidaan tehdä siltä osin ilman sisäpuolista työkalua. Oikealla taivutusjär-jestyksellä päästään tilanteeseen, että asetuksia ei tarvitse tehdä taivutuskoneelle, vaan taivutus tehdään järjestyksessä, jossa pitkä työkalu pääsee ensimmäisten taivutusten yhteydessä tulemaan ”kotelosta ulos” ja viimeinen (viimeiset) taivutus (taivutukset) tehdään lyhyellä työkalulla osittain aukileikatussa kulmassa. Huomionarvoista on se, että kulmia voi olla auki yhden ja neljän väliltä. Tästä riippuu se, kuinka monella työkalulla pystyy kotelot tekemään (joko kahdella tai kolmella terällä)
Keksinnön tuoma etu asetusajallisena ja logistisena kokonaissäästönä on huomattava. Koska tämän jälkeen, kun taivutuskone ja sille levyaihion tarjoileva robotti ovat tietoisia työjärjestyksestä ei ole enää merkitystä kotelon kokoluokasta. Samalla mahdollistuu uusien kotelokokojen valmistaminen asiakkaan omien vapaasti valittujen mittojen mukaan kokonaistaloudellisesti ja tehokkaasti. Siirtymällä toisenlaisen lähtöaihion käyttöön saavutetaan merkittävää säästöä myös raaka-ainehukassa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuviot 1-7 esittävät kotelon taivuttamista S-muotoisesta aihiosta valmiiksi koteloksi, kuviot 8-12 esittävät erimuotoisia levyaihioita, joista kaikista saadaan samanlainen lopputulos, kuvio 13 esittää taivutuskoneen yläosaa, ja kuvio 14 esittää taivutuskoneen alaosaa.
Levyaihio leikataan haluttuun muotoon, tässä esimerkissä S-muotoon. Tämän jälkeen tuoteaihiot viedään taivutuskoneelle. Taivutuskoneella on kuvan 13 mukainen teräasetus tehtynä, jolloin taivutus järjestys on seuraava: Suuaukon kahden ensimmäisen reunan taivutus muototerällä 1, kuvio 2, minkä jälkeen toisella terällä 2 taivutetaan ensimmäinen kahden sivun välinen kulma, kuvio 3. Sen jälkeen kahden jälkimmäisen suuaukon reunan taivutus muototerällä 1 kuvio 4, minkä jälkeen terällä 2 taivutetaan kaksi pohjan ja sivun välistä kulmaa, kuviot 5, 6. Tämän jälkeen kolmannella terällä 3 taivutetaan aukileikattu viimeinen sivujen välinen kulma niin, että kotelo sulkeutuu. Tämän jälkeen kotelo on valmis hitsattavaksi. Perusperiaatteena on siis kolmen kiinteän taivutustyökalun käyttö. Ensimmäistä käytetään suuaukon muodon taivuttamiseen. Pituus voidaan valita maksimimittojen mukaan, koska terä voi aina tulla ”kotelosta ulos”. Toista terää käytetään kaikkien sellaisten kulmien taivutuksessa, joissa terä mahtuu ainakin toisesta päästä ”kotelosta ulos”, jolloin terän pituus voidaan edelleen valita maksimimitan mukaan. Kolmatta terää käytetään kulmien taivuttamiseen silloin, kun kotelo on jo niin suljettu, ettei terä pääse kotelosta vapaasti ”ulos”. Työkalun pituus valitaan pienimmän taivutettavan mitan mukaan, ja kulma leikataan auki siltä osuudelta, joka ylittää työkalun kotelon koon kasvaessa. Kun kotelossa käytännössä on aina valoaukko, tulee muodosta aina viime vaiheessa niin suljettu, että ainakin yksi kulma pitää taivuttaa tällä auki-leikkauksen menetelmällä.
Suuaukon reunamuoto voidaan taivuttaa myös terällä 2 käyttäen kahta tai useampaa peräkkäistä taivutusvaihetta muodon aikaansaamiseksi. Tällöin taivutusterien lukumäärä pienenee (ei tarvita muototerää 1), mutta taivutusiskujen lukumäärä kasvaa.
Kun lähtökohtana tässä tapauksessa on vähintään yksi aukileikattu kulma ja kulman kiinteän osuuden pituus on valittu kotelosarjan matalimman kotelon mukaan, erilaisilla korkeuksilla tai sillä, mistä päästä kulma on auki vai onko se molemmista päistä auki ja onko yksi kulma aukileikattu vai kaikki neljä sekä onko kiinteä osuus kulmassa yhtenäinen vai ei, ei ole enää merkitystä. Aihiomalleista S, T ja L ovat kiinnostavimmat, koska näissä materiaalihukka on useimmiten vähäisin.
Osittain aukileikattua kulmaa, jossa on kapeita kannaksia, voidaan tarvita joko sisäpuolisen työkalun kokonaan pois jättämiseen tai taivutusmuodon optimointiin esimerkiksi hitsauksen tai ulkonäön suhteen sisäpuolista työkalua käytettäessä. Taivutusmuodon optimointiin voidaan käyttää myös suoran aukileikkauksen sijasta esim. V-mallista muotoa aukileikkauksen päätepisteissä, jolla levyreunat saadaan esim. hitsauksen kannalta edullisempaan asentoon toisiinsa nähden.

Claims (7)

1. Peltikotelo, joka on valmistettu levymäisestä peltiaihiosta, josta kotelon sivut (4) ja pohja (5) on taivutettu ja saumat on hitsattu kiinni, tunnettu siitä, että ainakin yksi kotelon taivutettava kulma (6) on peltiaihiossa osalta matkaa leikattu auki, taivutus on tehty järjestyksessä, jossa pitkä työkalu (2) pääsee ensimmäisten taivutusten yhteydessä tulemaan ”kotelosta ulos” ja viimeinen taivutus tehdään lyhyellä työkalulla (3) osittain aukileikatussa kulmassa (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että kulman auki-leikkaamaton osuus (6) on yhtenäinen ja pituudeltaan korkeintaan peltikoteloiden tuotesarjaan kuuluvan pienimmän vastaavan sivun pituinen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että kulman auki leikkaamaton osuus muodostuu kahdesta tai useammasta aukileikkaamattomasta osuudesta, joiden pituudet ovat niin lyhyitä, että kulma voidaan taivuttaa ilman sisäpuolista työkalua.
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että peltiaihio on leikattu laserilla tai vesileikkauksella.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että peltiaihiossa oleva auki leikattu taivutettavan kulman osuus on leikattu laserilla tai vesileikkauksella.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että auki leikattu osuus on päätepisteissään keskilinjasta poikkeava, esim. V-muotoinen, millä taivutuksen jälkeinen levyreunojen sijainti toisiinsa nähden saadaan hitsauksen kannalta edulliseksi.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen peltikotelo, tunnettu siitä, että kotelon kulmat on hitsattu myös aukileikkaamattomien osuuksien kohdalla.
FI20050824A 2005-08-15 2005-08-15 Peltikotelo FI125014B (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050824A FI125014B (fi) 2005-08-15 2005-08-15 Peltikotelo
CA2620926A CA2620926C (en) 2005-08-15 2006-06-12 A method for manufacturing enclosures of a sheet material and an enclosure of a sheet material
US11/990,556 US8151616B2 (en) 2005-08-15 2006-06-12 Method for manufacturing enclosures of a sheet material and an enclosure of a sheet material
EP06764416A EP1922164A4 (en) 2005-08-15 2006-06-12 PROCESS FOR THE PRODUCTION OF PACKAGING OF FLAT MATERIAL AND PACKAGING OF A FLAT MATERIAL
PCT/FI2006/000190 WO2007020319A1 (en) 2005-08-15 2006-06-12 A method for manufacturing enclosures of a sheet material and an enclosure of a sheet material
RU2008107176/02A RU2403118C2 (ru) 2005-08-15 2006-06-12 Способ изготовления полой конструкции из листового материала и полая конструкция из листового материала

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050824 2005-08-15
FI20050824A FI125014B (fi) 2005-08-15 2005-08-15 Peltikotelo

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20050824A0 FI20050824A0 (fi) 2005-08-15
FI20050824A FI20050824A (fi) 2007-02-16
FI125014B true FI125014B (fi) 2015-04-30

Family

ID=34896284

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050824A FI125014B (fi) 2005-08-15 2005-08-15 Peltikotelo

Country Status (6)

Country Link
US (1) US8151616B2 (fi)
EP (1) EP1922164A4 (fi)
CA (1) CA2620926C (fi)
FI (1) FI125014B (fi)
RU (1) RU2403118C2 (fi)
WO (1) WO2007020319A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102008035555A1 (de) * 2008-07-30 2010-02-04 Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft Verfahren zum Herstellen einer einteiligen Wanne, insbes. für ein Kraftfahrzeug
US20130111754A1 (en) * 2011-11-09 2013-05-09 Tsai-Yuan Wei Method of manufacturing heat sink frames
EP2644296B1 (en) * 2012-03-26 2016-03-23 Ardagh MP Group Netherlands B.V. End panel, and a container body or container with a double seam with such end panel
US9879429B2 (en) * 2013-04-09 2018-01-30 Robert E Joly, Jr. Inside corner piece for rain gutters and method of manufacture
US9597936B2 (en) * 2015-01-22 2017-03-21 Craig Harrison Hitch mountable cargo carrier
DE102015216772A1 (de) * 2015-09-02 2017-03-02 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren zur Fertigung und Montage eines Resonators für einen Brenner
JP6511507B2 (ja) * 2017-12-08 2019-05-15 株式会社アマダホールディングス 板状ワークの折曲げ加工方法及び金型並びに折曲げ加工品
DE102018201764A1 (de) 2018-02-06 2019-08-08 Siemens Aktiengesellschaft Schienenfahrzeugtür
DE102021127648A1 (de) * 2021-10-25 2023-04-27 Optimate GmbH Verfahren und Computerprogrammprodukt zur Verbesserung eines Herstellungsplans zur Herstellung eines dreidimensionalen Bauteils aus einem Blech

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2628693B2 (ja) * 1988-06-07 1997-07-09 株式会社アマダ 折曲げ加工用曲げデータ作成装置
JPH09141333A (ja) 1995-11-21 1997-06-03 Kokusai Electric Co Ltd 板金曲げ構造および方法
US5828575A (en) 1996-05-06 1998-10-27 Amadasoft America, Inc. Apparatus and method for managing and distributing design and manufacturing information throughout a sheet metal production facility
US6144896A (en) * 1998-03-04 2000-11-07 Amada Metrecs Company, Limited Method and apparatus for designing sheet metal parts
NL1010359C2 (nl) * 1998-10-20 1999-10-11 Delem B V Werkwijze voor het bepalen van een gereedschapconfiguratie.
US6640605B2 (en) 1999-01-27 2003-11-04 Milgo Industrial, Inc. Method of bending sheet metal to form three-dimensional structures
US6412325B1 (en) 1999-03-23 2002-07-02 3 Dimensional Services Method for phototyping parts from sheet metal
DE10020068A1 (de) 2000-04-22 2001-10-25 Wolfgang Diem Verfahren und Herstellung eines Kastens aus Blech
US6877349B2 (en) 2000-08-17 2005-04-12 Industrial Origami, Llc Method for precision bending of sheet of materials, slit sheets fabrication process
US6701208B2 (en) * 2001-09-04 2004-03-02 Amada Company, Limited. Apparatus and method of proposing bending sequences and bending tools for a metal plate part

Also Published As

Publication number Publication date
EP1922164A4 (en) 2012-12-05
CA2620926C (en) 2013-10-15
FI20050824A (fi) 2007-02-16
RU2403118C2 (ru) 2010-11-10
WO2007020319A1 (en) 2007-02-22
CA2620926A1 (en) 2007-02-22
FI20050824A0 (fi) 2005-08-15
EP1922164A1 (en) 2008-05-21
US20090173742A1 (en) 2009-07-09
US8151616B2 (en) 2012-04-10
RU2008107176A (ru) 2009-09-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI125014B (fi) Peltikotelo
JP2007253287A (ja) 3次元形状を有する板金製品の製造方法及び製品
MA52659A (fr) Procédés de fabrication de profils aérodynamiques à dos plat pour pales de rotor d'éolienne
JP4102480B2 (ja) 曲げ板金部品の製造のための方法及び装置
JP2008264207A (ja) 抽斗装置とその製造方法、及び、その抽斗装置に使用するフレキシブルプレート
KR101382956B1 (ko) 판재 가공 장치
JP4028459B2 (ja) 蝶番及び蝶番の製造方法
IT201900000943A1 (it) Giunto snodato per canalizzazioni portacavi
WO2021054204A1 (en) Processing program creation device and processing program creation method
JP6388783B2 (ja) レーザ溶接に適した三稜の角隅を有する金属薄板構成部材、相応の金属薄板ブランク及び金属薄板構成部材を製造する方法
EP2522440A1 (en) A method for the production of tubular joints for the feeding of liquids and joints obtained with said method
JP6912278B2 (ja) 包装箱、及び包装箱のブランク
US7415394B2 (en) Integrated modularity design
WO2023112510A1 (ja) コイルの製造方法、コイル、及びコイル素材
SE433338B (sv) Forpackningstrag
CN108832735A (zh) 定子组件及其成型方法和轴向电机
JP2008232498A (ja) 熱交換器用フィン及びその製造方法
JP2010115685A (ja) コルゲートフィン成形工具
EP0510759B1 (en) A method of producing a thin-walled pipe bend
JP2015178381A (ja) プラスチック構造体、プラスチック製段ボール箱、及び、それらの製造方法
JP2007100420A (ja) 長尺型材
JP2014124644A (ja) 段取りデータ生成装置、及び、これを備えた順次カシメ装置
JP2008168389A (ja) 電線切断治具
JPS6332197A (ja) 多翼送風機ブレ−ドの製造方法
TH171244A (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
HC Name/ company changed in application

Owner name: ENSTO FINLAND OY

Free format text: ENSTO FINLAND OY

FG Patent granted

Ref document number: 125014

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed