FI123809B - Rulla, harvesteripää ja menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi - Google Patents

Rulla, harvesteripää ja menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI123809B
FI123809B FI20080436A FI20080436A FI123809B FI 123809 B FI123809 B FI 123809B FI 20080436 A FI20080436 A FI 20080436A FI 20080436 A FI20080436 A FI 20080436A FI 123809 B FI123809 B FI 123809B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wheel
harvester head
blades
shell
roll
Prior art date
Application number
FI20080436A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20080436A (fi
Inventor
Paul Gamble
Justyn Peter Smythe
Alex James Stevenson
Douglas Craig Swinyard
Original Assignee
Waratah Nz Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waratah Nz Ltd filed Critical Waratah Nz Ltd
Publication of FI20080436A publication Critical patent/FI20080436A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123809B publication Critical patent/FI123809B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor
    • B27L1/10Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor using rotatable tools
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/095Delimbers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B25/00Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)

Description

RULLA, HARVESTERI PÄÄ JA MENETELMÄ PUUNRUNKOJEN TAI OKSIEN KORJAAMISEKSI
Tekniikan ala 5
Keksinnön kohteena on rulla. Keksinnön kohteena on myös harvesteripää sekä menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi.
10 Tekniikan taso
Nykyaikaisessa puunkorjuussa käytetään usein mekaanisia harvestereita puiden kaatamiseen, oksien poistamiseen ja rungon katkaisemiseen eri pituuksiin, kaikki yhtenä prosessina.
15
Mekaaniset harvesterit koostuvat yleensä harvesteripäästä, joka on kiinnitetty hydraulitoimisen koneen, kuten kaivinkoneen tai pyörillä varustetun harvesterin mekaanisen varren päähän. Harvesteripää ohjataan puun juurelle, missä se tarttuu runkoon ja katkaisee sen puun tyvestä harvesteripäähän kiinnite-20 tyllä sahalla. Tämän jälkeen puunrunko viedään harvesteripään läpi, ja kaikki oksat poistetaan harvesteripäähän kiinnitetyillä karsintaterillä. Runko voidaan myös ohjata paikalleen pinon päälle ja katkaista lyhyemmiksi pätkiksi käyttämällä harvesteripään sahalisälaitetta.
25 Puunrunkoon tartutaan useilla hydraulitoimisilla rullilla, jotka on kiinnitetty harvesteripäähän. Kunkin rullan ulkokosketuspinta asettuu puunrunkoa vas-£2 ten. Kosketuspinta on järjestetty vahvistamaan sen ja puun rungon välistä ™ kitkavoimaa, mikä vähentää luistamista ja kasvattaa nopeutta, jolla puu voi- § daan viedä harvesteripään läpi.
ά 30 i Tämä voidaan saada aikaan usealla eri tavalla. Yhdessä menetelmässä,
CC
“ josta käytetään nimitystä “peukalomalli” (engl. thumb style), käytetään useita co kartiomaisia ulkonemia kosketuspinnasta useiden voimakkaasti runkoa vas- § ten puristavien kohtien järjestämiseksi. Tämäntyyppisen rullan epäkohtana o ^ 35 on se, että runkoon tarttumiseen vaadittava puristus voi vaurioittaa alla ole vaa puuta. Voi myös esiintyä luistamista, jos kuoren pinta on kova ja hyvin 2 rosoinen tai vaihtoehtoisesti jos pinta on liian sileä, jotta ulkonemat voisivat ottaa tehokkaasti kiinni.
Tilanteissa, joissa puun ulkokerroksen suojaaminen on ensisijaisen tärkeää, 5 rullat voivat olla kumia ja rullien ulkopinnan ympärillä on valuketjun muodostamia kerroksia.
Valittu rullatyyppi riippuu puutavaran käyttötarkoituksesta.
10 Sahalautana käytettävän puun ulkokerrosta on yleensä suojattava, jotta rajoitetaan pinnan tai pinnan lähellä olevan puun vaurioitumista. Joissakin tällaisissa tapauksissa puun pintaan on myös jätettävä mahdollisimman paljon kuorta puutavaran värjäytymisen vähentämiseksi. Tämä koskee yleensä havupuulajeja, esimerkiksi montereynmäntyä (pinus radiata).
15 Tällaisissa tapauksissa voidaan käyttää ’’peukalomallista" tai kumista rullaa.
Muissa tapauksissa puu haketetaan käytettäväksi massana selluloosan keittoon. Tämä koskee yleensä erilaisia lehtipuulajeja, kuten eukalyptus ja 20 akaasiat. Näissä tapauksissa on toivottavaa ennen haketusta poistaa puusta kuori kuorintarullien avulla.
Esimerkki kuorintalaitteesta on esitetty US-patentissa 5 111 860.
25 Kuorintanaan ulkoiseen kosketuspintaan on tyypillisesti järjestetty sarja teriä, jotka on suunnattu oleellisesti poikittain rullan pyörimissuuntaan nähden.
CO
° Nämä terät on suunniteltu tunkeutumaan rungon kuoreen, jolloin saadaan i o luja ote rungosta. Tätä tarvitaan, jotta saadaan riittävä ote puun viemiseksi i £j 30 harvesteripään läpi kaikkien oksien poistamiseksi sekä rungon ohjaamiseksi, x jotta rungon mitat voidaan mitata tarkasti.
CL
CD
co Terien kuoreen kohdistama puristusvaikutus irrottaa kuoren ja rungon välisen § sidoksen ja jonkin verran myös edistää kuoren rikkoutumista, mikä mahdol- o ^ 35 listaa sen poistamisen.
3
Terät on järjestetty saamaan runko pyörimään, kun se kulkee harvesteripään läpi.
Rungon pyöriminen parantaa harvesteripään kuorintatoimintaa saattamalla 5 enemmän kuorta alttiiksi lisäkuorintalaitteiden, kuten harvesteripään etuosaan kiinnitettyjen karsintaterien vaikutukselle, kun runko kulkee harvesteripään läpi.
Jos pyörimistä ei olisi, runkoa pitkin esiintyisi säännöllinen kuvio irrallisia pit-10 kittäisiä leikkausjälkiä. Sen sijaan tällä terärakenteella saatava rungon pyöriminen saa aikaan leikkausjälkikuvion, joka noudattaa oleellisesti jatkuvaa kierteitystä puuta pitkin ja sen ympäri.
Toiminnan aikana rungon kiinnipitämiseen käytetään useita kuorintarullia. 15 Näin ollen suuri osa kuoresta peittyy nopeasti kullakin rungon kulkukerralla harvesteripään läpi.
Terien tekemän leikkausjälkikuvion ja kuori ntaru II ien kohdistaman puristuksen yhteisvaikutus on puristaa, repiä ja rikkoa kuorta rungon ulkopinnalta.
20
Kaikki mainitut näkökohdat huomioon ottaen edellä kuvatun tavanomaisen kuorintarullan käytössä on yllättäen vieläkin joukko epäkohtia.
Puun tyypistä ja kunnosta riippuen voi olla tarpeen viedä runko useita kertoja 25 harvesteripään läpi kuoren poistamiseksi kokonaan tai suurimmaksi osaksi. Tämä on aikaavievää ja aiheuttaa näin ollen lisäkustannuksia.
CO
° Ongelmia esiintyy erityisesti sellaisten puiden kohdalla, joissa on erityisen § kova kuori tai pitkä ja syinen kuori - jota esiintyy yleisesti lehtipuissa, kuten 30 eukalyptuksessa ja akaasioissa.
CC
Kuorenkappaleita jumiutuu usein rullan pinnan terien väliin, mikä aiheuttaa co koneen seisonta-aikaa, kun kuorta irrotetaan rullasta, o
CO
o ^ 35 Vaihtoehtoinen kuorintatapa, jota käytetään joissakin tapauksissa, on irrottaa kuori käsin tekemällä viilto puun syiden suunnassa repeämän avaamiseksi kuoreen. Kuori voidaan tällöin poistaa käsin vetämällä se irti rungosta tavalla, 4 joka kasvattaa repeämää rungon suuntaisesti. Tämän menetelmän epäkohtana on se, että se on työvaltainen ja aikaavievä ja mahdollisesti vaarallinen työntekijöille. Se ei sovellu sellaisenaan nykyaikaiseen puunkorjuu-käytäntöön.
5
Tapauksissa, joissa kuori on poistettava, olisi hyödyllistä, että käytettävissä olisi laite, jolla kuori voitaisiin poistaa tehokkaasti ja nopeasti osana mekaanista puunkorjuuprosessia.
10 Kaikki viitejulkaisut, mukaan lukien kaikki patentit tai patenttihakemukset, jotka on mainittu tässä selityksessä, sisällytetään tähän viitteinä. Ei myönnetä, että mikään viitejulkaisu muodostaisi tekniikan tason. Viitejulkaisuja selostettaessa todetaan, mitä niiden kirjoittajat väittävät, ja hakijat pidättävät oikeuden kyseenalaistaa mainittujen julkaisujen virheettömyyden ja soveltu- 15 vuuden. On selvää, että vaikka tässä viitataan useisiin tekniikan tason julkaisuihin, tämä viittaus ei ole tunnustus, että mikään näistä julkaisuista muodostaisi osan alan yleistä tietämystä, Uudessa-Seelannissa tai missään muussa maassa.
20 Hyväksytään, että termi “käsittää" voi eri lainkäyttöalueilla saada joko pois sulkevan (eksklusiivisen) tai mukaan lukevan (inklusiivisen) merkityksen. Tämän selityksen yhteydessä, ja ellei muuta ole mainittu, termi “käsittää” saa mukaan lukevan (inklusiivisen) merkityksen - toisin sanoen sen katsotaan tarkoittavan, että niiden lueteltujen osien lisäksi, joihin se suoraan viittaa, 25 mukaan luetaan myös muita osia tai elementtejä, joita ei ole eritelty. Tätä periaatetta noudatetaan myös silloin, kun termiä ’’käsittää” eri muodoissaan ” käytetään viittaamaan yhteen tai useampaan vaiheeseen menetelmässä tai cv prosessissa.
i
CD
O
30 Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on ratkaista edellä esitetyt ongel-x mat tai ainakin esittää yleisölle käyttökelpoinen vaihtoehto.
CL
CD
co Nyt esillä olevan keksinnön muita näkökohtia ja etuja käy ilmi jäljempänä § seuraavasta selityksestä, joka esitetään vain esimerkkinä, o c\j 5
Keksinnön kuvaus
Nyt esillä olevan keksinnön yhden näkökulman mukaan on järjestetty rulla pintakerroksen poistamiseksi kohteesta, jossa rullassa on yksi tai useampia 5 ensisijaisia teriä, jotka on suunnattu oleellisesti poikittain rullan pyörimissuuntaan nähden, kun se on toiminnassa, jolle rullalle on tunnusomaista se, että rullassa on toissijainen leikkausterä, joka on suunnattu oleellisesti samaan suuntaan kuin rullan pyörimissuunta, kun se on toiminnassa. Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle rullalle on tunnusomaista 10 se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1, harvesteripäälle se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 7 ja menetelmälle puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 8. Epäitsenäiset patenttivaatimukset 2-6 esittävät eräitä keksinnön mukaisen rullan edullisia suoritusmuotoja.
15
Koko tässä selityksessä pintakerroksella tarkoitetaan kuorta, kohteella puunrunkoa tai oksaa ja nyt esillä olevan keksinnön käytöllä sen käyttöä metsäteollisuudessa. On kuitenkin huomattava, että nyt esillä olevan keksinnön periaatteita voitaisiin soveltaa muihinkin teollisuudenaloihin ja kohteisiin. Nyt 20 esillä olevan keksinnön avulla voitaisiin esimerkiksi kuoria putkien ja johtojen ulkokerroksia.
Edullisen suoritusmuodon mukaan rulla on kuorintarulla.
25 Koko tässä selityksessä kuorintarullalla tarkoitetaan rullarakenteen käyttöä harvesteripään yhteydessä puun runkoon (tai joissakin tapauksissa oksaan) £2 tarttumiseksi ja pintakerroksen poistamiseksi siitä, δ c\j i o Kuorintarullien aggressiivisuutta voidaan muuttaa säätämällä rulliin kohdis- i £j 30 tuvaa hydraulista painetta. Käyttäjä voi nostaa tai laskea rulliin kohdistuvaa x puristuspainetta kuoriolosuhteiden ja rullien tehokkuuden mukaan.
CL
CD
eo Tässä yhteydessä tarkoitetaan rullaa, jossa on kosketuspinta, joka on mää- § ritelmän mukaan ulkopinta, joka on muodostettu rullan ulkokehälle ja joka o ^ 35 sijaitsee rullan ulkoreunojen välissä.
6
Koko tässä selityksessä terällä tarkoitetaan välinettä, joka on järjestetty leik-kaavaksi reunaksi.
Rullan kosketuspintaan on järjestetty yksi tai useampia ensisijaisia teriä, jotka 5 on suunnattu oleellisesti poikittain rullan pyörimissuuntaan nähden.
Ajatellaan, että nyt esillä olevan keksinnön edullisissa suoritusmuodoissa ensisijaiset terät ovat muodoltaan ja rakenteeltaan samankaltaisia kuin terät, joita käytetään tavanomaisissa kuorintarullissa. Tätä ei kuitenkaan tule pitää 10 rajoittavana, sillä, nyt esillä olevan keksinnön periaatteita voidaan noudattaa rakenteeltaan erilaisten ensisijaisten terien yhteydessä.
Ensisijaisten terien tarkoituksena on pureutua kuoreen pitävän otteen saamiseksi puun rungosta. Tämä vähentää luistamista, jota voi esiintyä muun-15 tyyppisten rullien yhteydessä, jolloin parannetaan tarkkuutta, jolla runko liikkuu harvesteripään läpi. Tätä tarvitaan, jotta saadaan riittävä ote puun viemiseksi harvesteripään läpi kaikkien oksien poistamiseksi ja rungon ohjaamiseksi, jotta rungon mitat voidaan mitata tarkasti.
20 Tämä on tärkeää erityisesti rungon nopean kiihdyttämisen ja jarruttamisen kannalta, ja samalla saadaan tarkka mittaus, mitä tarvitaan harvesteripään käyttämiseksi tehokkaasti.
Kuorintarullassa olevat ensisijaiset terät ovat usein kaarevia. Kun rulla pyörii, 25 ensisijaisten terien suuntaus rullaan nähden saa aikaan rullien pyörimissuuntaan nähden poikittaisen voiman. Tämä saa aikaan puunrungon pyö- £2 rähtämisen, joten se pyörii liikkuessaan harvesteripään läpi.
δ c\j i o Nyt esillä olevan keksinnön mukaan kuorintarullassa on ainakin yksi toissijai- i £j 30 nen leikkaava terä, joka on suunnattu oleellisesti samaan suuntaan kuin rul- x lan pyörimissuunta.
CL
CD
eo Toissijainen leikkaava terä on edullisesti järjestetty pureutumaan puun kuoro ren läpi.
o ° 35
c\j J J
Toissijaisen terän päätarkoitus on pureutua kuoreen ja avata siihen repeämä, kun terä liikkuu kuoren yli.
7
Toissijaisen terän suuntaus on sellainen, että se pureutuu kuoren läpi ja avaa sen ensisijaisten terien tekemien viiltojen välistä ja suunnassa, joka on oleellisesti kohtisuora niihin nähden ja suunnilleen kuoren syiden suuntainen.
5
Edullisessa suoritusmuodossa yksi tai useampia toissijaisia teriä on suunnattu rullan pyörimissuuntaan ja vierekkäin siten, että ne muodostavat kuo-rintarullan kosketuspinnan kehän ympärille jatkuvan tai näennäisesti jatkuvan leikkaavan pinnan.
10 Tällä järjestelyllä saadaan kuoren läpi jatkuva tai näennäisesti jatkuva leikkaus, joka ulottuu rungon oleelliselle pituudelle tai koko pituudelle ja ensisijaisten terien muodostaman leikkauskuvion läpi, kun runko kulkee harves-teripään läpi.
15
Joissakin sovelluksissa voi olla edullista, että kuorintarullassa on useampia kuin yksi kuvatun kaltainen toissijainen leikkaava terä.
Tämän järjestelyn yhtenä etuna on se, että toissijaisten terien tekemät viillot 20 avaavat kuorta ensisijaisten terien puristaman ja rikkoman kuoren välistä.
Tämä yhdessä ensisijaisten terien mekaanisen vaikutuksen kanssa nostaa todennäköisyyttä, että kuori irtoaa rungosta, ja pienentää näin läpivienti-kertoja, joita tarvitaan rungon kuorimiseksi. Kun rungon läpivientikertoja har-25 vesteripään läpi voidaan vähentää, tämä on huomattava etu käyttökustannuksien ja korjuuajan kannalta.
CO
° Tämän järjestelyn yhtenä etuna on se, että toissijaisten terien muodostamat i 0 leikkaukset on suunnattu kuoren syiden suuntaan, jotka kulkevat rungon i £j 30 pituussuunnassa, joten kuori irtoaa rungosta pitkinä suikaleina.
CC
Toissijaiset terät edistävät kuoren lohkeamista suoraan rullien alapuolella,
CD
co mikä levittää ja irrottaa kuorta alueilta, jotka ovat olleet suorassa ja epä- § suorassa kosketuksessa rulliin. Ensisijaisten ja toissijaisten terien seinämät
O
^ 35 ovat edullisesti toisiinsa nähden sellaisessa kulmassa, että pieniä kuoren- kappaleita ei kiilaudu terien väliin ja tuki kuorintarullia. Kun kuorintapää on toiminnassa, siinä on useita kuorintarullia sijoittuneina puun ympärykselle.
8
Kun kukin rulla on järjestetty nyt esillä olevan keksinnön mukaiseksi, toissijaiset terät muodostavat kuoren läpi joukon leikkauksia, joita on yhtä monta kuin rullia, runkoa pitkin ja sen ympärillä, kun se kulkee harvesteripään läpi. Tällä on se vaikutus, että kuori leikkautuu ohuiksi kierremäisiksi suikaleiksi 5 rungon ympäri ja syiden suuntaisesti.
Ensisijaisten terien tehtävänä on puristaa ja irrottaa kuoren ja rungon välistä sidosta ja rikkoa osa kuorta. Tämä kahden teräsarjan yhteisvaikutus parantaa kuoren leikkautumista ja rikkoutumista verrattuna tulokseen, joka saa-10 daan vain ensisijaisilla terillä. Tuloksena on, että kuori irtoaa suurina suikaleina.
Nyt esillä olevan keksinnön etuna tekniikan tasoon verrattuna on kuoren poistaminen tehokkaammin, jolloin puun kuorimiseen tarvittavien läpikulku-15 kertojen määrä pienenee. Läpivientikertojen määrän pieneneminen parantaa harvesteripään tuottavuutta ja vähentää puunrungolle aiheutuvaa vahinkoa. Nyt esillä olevan keksinnön yhtenä etuna on se, että seisonta-aikaa on vähemmän, sillä nyt esillä oleva keksintö vähentää huomattavasti mahdollisuuksia, että kuorta jää kiinni harvesteripäähän ja kuorintateriin. Kuten edellä 20 on mainittu, tämä edellyttää huomattavaa käsin tehtävää irrotustyötä, joka saattaa olla vaarallista ja laskee merkittävästi laitteen hyötysuhdetta.
Nyt esillä olevan keksinnön vielä yhtenä etuna on se, että toissijainen leik-kaava terä on edullisissa suoritusmuodoissa muodostettu kuorintarullan 25 valamisen yhteydessä osaksi kuorintarullaa kuten ensisijaisetkin kuorinta-terät. Koska se ei ole jälkiasennettu ominaisuus, se on vankkarakenteinen, ei £2 edellytä kiinnittämistä eikä vaikuta merkittävästi kuorintaterän valmistus- ° kustannuksiin.
i
CD
0 £j 30 Piirustusten lyhyt kuvaus
CC
Nyt esillä olevan keksinnön lisänäkökohtia käy ilmi seuraavasta selityksestä,
CD
eo joka esitetään pelkästään esimerkkinä ja viittaamalla oheisiin piirustuksiin, § joissa: o ° 35
c\j J J
kuva 1 esittää kuorintarullaa perspektiivikuvantona, ja 9 kuva 2 esittää nyt esillä olevan keksinnön mukaista kuorintarullaa pers-pektiivikuvantona, ja kuva 3 esittää nyt esillä olevan keksinnön toisen piirteen mukaista 5 kuorintarullaa perspektiivikuvantona, ja kuva 4 esittää kuorintarullan muodostamaa kuviota, ja kuva 5 esittää nyt esillä olevan keksinnön mukaisen kuorintarullan muoto dostamaa toista kuviota, ja kuva 6 esittää harvesteripäätä, jossa on kolme nyt esillä olevan keksin nön mukaista kuorintarullaa.
15 Keksinnön parhaat suoritusmuodot
Kuvassa 1 on esitetty perspektiivikuvantona tavanomainen kuorintarulla, jota on merkitty yleisesti nuolella (1). Kiekko (2) pyörii akselin (3) ympäri, joka on käytön aikana kiinnitettynä harvesteripäähän (katso kuva 6).
20
Kiekossa (2) on ulkoinen kosketuspinta (4), jossa joukko ensisijaisia teriä (5) on suunnattu poikittain kiekon (2) pyörimissuuntaan nähden akselin (3) ympäri.
25 Kuvassa 2 on esitetty perspektiivikuvantona kuorintarulla (1), jossa on sovellettu nyt esillä olevaa keksintöä. Nyt esillä oleva keksintö eroaa kuvas-£2 sa 1 esitetystä tavanomaisesta kuorintarullasta siten, että siihen on liitetty ° terä (6), joka on suunnattu oleellisesti samaan suuntaan kuin rullan (2) pyö- i o rimissuunta akselin (3) ympäri.
£ 30 x Kuvassa 3 on esitetty laajennettuna kuvantona nyt esillä oleva keksintö, jota on sovellettu kuorintaakaan (1), jossa on sarja toissijaisia teriä (6), jotka on
CD
eo suunnattu oleellisesti samaan suuntaan kuin rullan pyörimissuunta, siten että § terät muodostavat jatkuvan tai näennäisesti jatkuvan leikkauspinnan kuorin ee ^ 35 taruhan (1) kehän ympäri.
10
Kuvassa 4 on esitetty tyypillinen leikkausjälkikuvio (7), joka jää puunrunkoon (8), kun käytetään kuvassa 1 esitettyä tavanomaista kuorintarullaa (1). Kuvan 4 mukaisessa esimerkissä puunrunko liikkuu kuorintarullan (1) ohi nuolen osoittamassa suunnassa ja pyörii vastapäivään.
5
Kuvassa 5 on esitetty tyypillinen kuvio, joka muodostuu puunrunkoon (8), kun käytetään nyt esillä olevan keksinnön mukaista kuorintarullaa (1), joka on esitetty kuvassa 3.
10 Kuvio on samanlainen kuin kuvassa 4, paitsi että siinä on lisäksi jatkuva tai näennäisesti jatkuva kierteinen leikkaus (9), joka muodostuu toissijaisten terien (6) vaikutuksesta. Ensisijaisten terien (5) muodostamien peräkkäisten leikkausten (7) poikki syntyvä leikkaus (9) avaa kuoreen repeämän ja helpottaa näin sen rikkoutumista ja irtoamista rungon (8) ulkopinnalta mekaani-15 sen rikkoutumisen vaikutuksesta.
Kuvassa 6 on esitetty harvesteripää, jota on merkitty yleisesti nuolella (10) ja jossa on kolme kuorintarullaa (1) nyt esillä olevan keksinnön mukaisesti. Ensisijaiset terät (5) ja toissijaiset terät (6) ovat helposti nähtävissä.
20 Käytössä puunrunko (ei esitetty) sijoitetaan varsien (11) ja rullien (1) väliin, ja sitä tuetaan jonkin verran etuterällä (12). Rullat (1) liikkuvat toisiaan kohti asettuakseen rungon ulkopintaa vasten. Rullien (1) pyörimisliike pyörittää runkoa sen lisäksi, että sitä kuljetetaan eteenpäin harvesteri pään (10) läpi. 25 Tämä vaikutus saa myös terät (5) ja (6) pureutumaan kuoreen, mikä helpottaa sen irrottamista rungosta, kuten edellä on kuvattu.
CO
° Nyt esillä olevan keksinnön piirteitä on kuvattu vain esimerkinomaisesti, ja on i o selvää, että siihen voidaan tehdä muunnoksia ja lisäyksiä poikkeamatta i £j 30 oheisten patenttivaatimuksien suojapiiristä.
X
cc
CL
CD
CO
O
CO
O
o C\l

Claims (8)

1. Rulla (1), joka on järjestetty irrottamaan kuorta puun rungosta tai puun oksasta, jossa rullassa (1) on yksi tai useampia ensisijaisia teriä (5), jotka on 5 suunnattu oleellisesti poikittain rullan (1) pyörimissuuntaan nähden, kun se on toiminnassa, tunnettu siitä, että rullassa (1) on toissijainen leikkaava terä (6), joka on suunnattu oleellisesti samaan suuntaan kuin rullan (1) pyörimissuunta, kun se on toiminnassa.
2. Patenttivaatimukseni mukainen rulla (1), joka on harvesteripään yhteydessä käytettäväksi tarkoitettu kuorintarulla.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen rulla (1), jossa on kosketuspinta (4), jossa on yksi tai useampia ensisijaisia teriä (5), jotka on suunnattu oleellisesti 15 poikittain rullan (1) pyörimissuuntaan nähden.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen rulla (1), jossa ensisijaiset terät (5) ovat kaarevia.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen rulla (1), jossa toissijainen terä (6) on suunnattu rullan (1) pyörimissuuntaan ja sijoitettu muodostamaan näennäisesti jatkuva tai jatkuva leikkauspinta kuorintarullan kosketuspinnan (4) kehän ympäri.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen rulla, jossa on useampia kuin yksi toissijainen terä (6). CO
° 7. Harvesteripää, jossa on jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen rulla (1). i CD O
8. Menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi, tunnettu siitä, että se x käsittää vaiheen, jossa käytetään patenttivaatimuksen 7 mukaista harvesteri- päätä. CD CO o CO o ° 35 c\j J J
FI20080436A 2005-12-13 2008-07-11 Rulla, harvesteripää ja menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi FI123809B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NZ54414505 2005-12-13
NZ544145A NZ544145A (en) 2005-12-13 2005-12-13 A blade wheel for removing bark from a tree trunk or branch
NZ2006000321 2006-12-08
PCT/NZ2006/000321 WO2007069913A1 (en) 2005-12-13 2006-12-08 A blade

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20080436A FI20080436A (fi) 2008-09-12
FI123809B true FI123809B (fi) 2013-11-15

Family

ID=38163149

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20080436A FI123809B (fi) 2005-12-13 2008-07-11 Rulla, harvesteripää ja menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi

Country Status (7)

Country Link
CN (1) CN101351312B (fi)
AU (1) AU2006325604B2 (fi)
BR (1) BRPI0619796A2 (fi)
FI (1) FI123809B (fi)
NZ (1) NZ544145A (fi)
SE (1) SE532478C2 (fi)
WO (1) WO2007069913A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103358375A (zh) * 2013-07-12 2013-10-23 海南金海浆纸业有限公司 一种制浆造纸原木剥皮机
FI20165079A (fi) * 2016-02-04 2017-08-05 Waratah Om Oy Harvesteripään syöttörulla
SE542340C2 (sv) * 2017-04-28 2020-04-14 Komatsu Forest Ab Avbarkande skördaraggregat av engreppstyp

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB124854A (en) * 1918-01-29 1919-03-31 Gustaf Hellstroem Improvements in or relating to Machines for Removing Bark, Bast and similar Material from Logs and like Articles.
SU424711A1 (ru) * 1972-02-15 1974-04-25 В. Ф. Шалавин , М. А. Мизев Устройство для обрезки сучьев с поваленных деревьев
FI78411C (fi) * 1983-02-25 1989-08-10 Hombak Maschf Gmbh Anordning foer bortfraesning av rotansvaellningar pao rundvirke.
US5022446A (en) * 1987-10-20 1991-06-11 Commonwealth Scientific And Industrial Research Organisation Compression log debarking apparatus
SU1657379A1 (ru) * 1989-06-06 1991-06-23 Марийский политехнический институт им.А.М.Горького Коросниматель окорочного роторного станка
US5070920A (en) * 1990-09-24 1991-12-10 Wood Technology, Inc. Debarker knife assembly
ES2038529B1 (es) * 1990-12-07 1994-12-16 Barreiro Castromil Carmen Maquina descortezadora de troncos.
CN2209582Y (zh) * 1994-07-25 1995-10-11 马黎明 木材剥皮机剥皮刀
US5630453A (en) * 1996-05-24 1997-05-20 Fuji Kogyo Co., Ltd. Debarking machine
CN2279249Y (zh) * 1996-11-21 1998-04-22 承德县机械加工制造厂 一种随动式原木剥皮机

Also Published As

Publication number Publication date
SE0801351L (sv) 2008-08-29
FI20080436A (fi) 2008-09-12
BRPI0619796A2 (pt) 2011-10-18
NZ544145A (en) 2008-03-28
AU2006325604A1 (en) 2007-06-21
AU2006325604B2 (en) 2012-11-08
CN101351312A (zh) 2009-01-21
SE532478C2 (sv) 2010-02-02
CN101351312B (zh) 2010-10-06
WO2007069913A1 (en) 2007-06-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI123809B (fi) Rulla, harvesteripää ja menetelmä puunrunkojen tai oksien korjaamiseksi
CA1200735A (en) Method of cutting substantially horizontal cantilevered objects such as logs, and apparatus for carrying out the method
AU2007209265B2 (en) Debarking arrangement for a wood-handling device
BRPI0608864A2 (pt) método e aparelho para colheita de madeira
FI129895B (fi) Karsintaterä
EP0775558B1 (en) Procedure for working a tree trunk by machining
EP2542046A1 (en) Device and method for felling and cutting tree trunks
US2881814A (en) Method of debarking logs
FI83606B (fi) Metod foer behandling av traed och behandlingsenhet.
CN214508147U (zh) 一种林业防虫去皮修枝装置
RU2741108C1 (ru) Способ заготовки сортиментов и конструкция механизма для его осуществления
CN211729529U (zh) 一种木片加工剪切结构
WO2003026387A3 (en) Stripper and flail delimber and debarker
EP2702865A1 (en) Harvester head and method in processing tree trunks
CA2300833C (en) Method for manufacturing a box, provided with a lid, from a thin tree trunk or a branch
SU818557A1 (ru) Захватно-срезающее устройстволЕСОзАгОТОВиТЕльНОй МАшиНы
KR20120127563A (ko) 벌목용 파쇄기
US2906306A (en) Portable debarking apparatus
FI13405Y1 (fi) Metsätyökoneen harvesteripään mittapyörä
JP2004113016A (ja) 一木造りの木製植栽鉢
Stokes Wood damage from mechanical felling
RU1802678C (ru) Рабочий орган сучкорезной машины
SE534595C2 (sv) Skogsmaskin för avverkning av ungskog
SI25685A (sl) Verižna motorna žaga
SI25888A (sl) Verižna motorna žaga

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123809

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed