FI122797B - Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo - Google Patents

Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo Download PDF

Info

Publication number
FI122797B
FI122797B FI20085837A FI20085837A FI122797B FI 122797 B FI122797 B FI 122797B FI 20085837 A FI20085837 A FI 20085837A FI 20085837 A FI20085837 A FI 20085837A FI 122797 B FI122797 B FI 122797B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
boom
pivot
upper body
angle
rock drilling
Prior art date
Application number
FI20085837A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085837A (fi
FI20085837A0 (fi
Inventor
Kari Lappalainen
Original Assignee
Sandvik Mining & Constr Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sandvik Mining & Constr Oy filed Critical Sandvik Mining & Constr Oy
Priority to FI20085837A priority Critical patent/FI122797B/fi
Publication of FI20085837A0 publication Critical patent/FI20085837A0/fi
Priority to PCT/FI2009/050709 priority patent/WO2010026296A1/en
Priority to EP09811157.8A priority patent/EP2321487A4/en
Publication of FI20085837A publication Critical patent/FI20085837A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122797B publication Critical patent/FI122797B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B7/00Special methods or apparatus for drilling
    • E21B7/02Drilling rigs characterised by means for land transport with their own drive, e.g. skid mounting or wheel mounting
    • E21B7/025Rock drills, i.e. jumbo drills

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)

Description

Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on kallionporauslaite, joka käsittää liikuteltavan 5 alustan, jossa on alarunko ja ylärunko. Ylärunko on varustettu puomilla, jossa on porausyksikkö reikien poraamiseksi kallioon. Puomia voidaan kääntää ylä-rungon avulla kallionporauslaitteen etupuolella niin, että porareikiä voidaan porata myös kallioporauslaitteen sivuille. Edelleen keksinnön kohteena on menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi. Keksinnön kohteet ovat mää-10 ritellyt tarkemmin hakemuksen itsenäisten patenttivaatimusten johdannoissa.
Kallionporauksessa käytetään kallionporauslaitteita, joissa poraus-puomia voidaan kääntää kallionporauslaitteen etupuolella olevalla katealueella porausyksikön viemiseksi porattavan porareiän kohdalle. Katealue on sektori, joka ulottuu myös kallionporauslaitteen sivuille. Taaksepäin puomia ei yleensä 15 ole kaivosajoneuvoissa tarpeen kääntää. Sen vuoksi niissä on yleensä tarpeetonta käyttää ns. ympäripyöriviä alustoja. Kallionporauslaitteen alusta voi kuitenkin käsittää alarungon ja sen päällä olevan ylärungon, jota voidaan kääntää rajoitetun kääntökulman verran alarunkoon nähden. Ylärunkoon sivusuunnassa jäykästi kiinnitettyä puomia liikutetaan tällöin ylärunkoa kääntämällä. Mikäli 20 tällaisessa konstruktiossa katealueen kääntökulma halutaan suureksi, joudutaan ylärunkoa kääntämään suuren kääntökulman verran alarunkoon nähden, minkä seurauksena laitteen painopiste voi muuttua ja alarunkoon voi kohdistua suuria poikittaisia voimia. Suurilla kääntökulmilla laitteen stabiliteetti voi siten heikentyä. Epätasaisella alustalla operoitaessa voi olla vaarana jopa laitteen 25 kaatuminen. Niinpä ylärungon maksimi kääntökulma joudutaan rajoittamaan,
C\J
^ mikä tietenkin rajoittaa katealueen kokoa. Tämä vaikeuttaa porareikien poraa- ^ mistä kallionporauslaitteen sivulle.
m o g Keksinnön lyhyt selostus g Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudenlainen ja
CL
30 parannettu kallionporauslaite ja menetelmä puomin liikuttamiseksi.
g Keksinnön mukaiselle kallionporauslaitteelle on tunnusomaista se,
LO
g että puomi on kytketty pystysuuntaisen toisen kääntöakselin avulla ylärunkoon; ° että ensimmäinen kääntöakseli ja toinen kääntöakseli ovat sovitetut samanak- selisesti; että puomin yhteydessä on toinen kääntölaite puomin kääntämiseksi 35 poikkisuunnassa ennalta määritellyn rajoitetun toisen kääntökulman verran 2 suhteessa ylärunkoon; ja että ensimmäinen kääntökulma ja toinen kääntökul-ma määrittävät yhdessä puomin poikkisuuntaisen suurimman kääntökulman.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että käännetään lisäksi poikkisuunnassa puomia ylärungon suhteen toisen kääntö-5 akselin tukemana, jolloin puomi kääntyy rajoitetun toisen kääntökulman alueella, suoritetaan mainitut käännöt samanakselisesti sovitettujen kääntöakselien suhteen, ja siirretään puomi poikkisuuntaiseen ääriasemaansa kääntämällä ylärunko ensimmäisen kääntökulman määrittämään ääriasentoon sekä kääntämällä puomi ylärungon suhteen toisen kääntökulman määrittämään ää-10 riasentoon.
Keksinnön ajatus on, että puomin sivusuuntainen kääntö tapahtuu kääntämällä alustan ylärunkoa alarungon suhteen sekä kääntämällä puomia ylärungon suhteen. Puomin katealueen suurin kääntökulma määräytyy siten ylärungon ja alarungon välisen ensimmäisen kääntökulman sekä puomin ja 15 ylärungon välisen toisen kääntökulman summasta.
Keksinnön etuna on, että puomin kääntökulma voi olla aiempaa suurempi ilman että laitteen stabiliteetti heikentyy. Koska puomin poikkisuun-taiset asemat aikaansaadaan ylärungon pienemmällä kääntökulmalla, on kal-lionporauslaitteen käyttö myös kapeissa operointikohteissa kuten tunneleissa 20 ja esteiden läheisyydessä aiempaa helpompaa. Näin vältetään ylärungon törmäyksiä ja niistä aiheutuvia laitevaurioita.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että karkeapaikoitetaan puomi ensin kääntämällä ylärunkoa alarungon suhteen. Karkeapaikoitusta tehtäessä operaattori huomioi kallionporauslaitteen sivuilla olevat esteet ja valvoo, 25 että ylärunko ei törmää niihin. Sen jälkeen suoritetaan hienopaikoitus kääntä-mällä puomia ylärungon suhteen. Koska ylärunko pidetään liikkumattomana o hienopaikoituksen aikana, ei operaattorin tarvitse hienopaikoituksen aikana
(M
^ valvoa ylärungon liikkeitä. Hienopaikoituksen katealue on mitoitettu riittävän ° suureksi niin, että porausyksiköllä voidaan porata useita suunniteltuja pora- ° 30 reikiä ilman ylärungon kääntämistä. Hienopaikoituksen paikoitusliikkeet voivat | olla tarkempia ja nopeampia kuin karkeapaikoituksessa sillä hienopaikoituk- i^. sessa käännetään puomia eikä koko ylärunkoa, joka on puomiin verrattuna
CO
°° suurikokoinen ja massiivinen rakenne.
o Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että puomin suurin ^ 35 kääntökulma on 180°, jolloin puomi on käännettävissä kallionporauslaitteen kummankin sivun puolella kohtisuoraan asentoon alarungon keskilinjaan näh- 3 den. Tällöin porausyksikkö voidaan paikoittaa puomin avulla monipuolisesti kallionporauslaitteen ajosuunnassa ja sivuilla oleviin porauspaikkoihin.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ylärungon kääntö-kulma alarungon keskiakseliin nähden on 60° tai pienempi kumpaankin kään-5 tösuuntaan päin, eli ensimmäinen kääntökulma on suurimmillaan yhteensä 120°. Ensimmäisen kääntökulman rajoittamisella voidaan varmistaa alustan stabiilius. Edelleen on puomin kääntökulma ylärunkoon nähden, eli toinen kääntökulma, vähintään 60°.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ylärungon suurin 10 kääntökulma alarungon keskiakseliin nähden on 45° kumpaankin kääntösuun-taan päin, eli ensimmäinen kääntökulma on 90°. Edelleen on puomin suurin kääntökulma ylärunkoon nähden 90°. Tällöin puomin kääntökulma on yhteensä 180°.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ensimmäinen kään-15 tölaite ja toinen kääntölaite ovat paineväliainesylintereitä kuten hydraulisylinte-reitä. Paineväliainesylinterien aikaansaama lineaariliike muunnetaan nivelten avulla ylärungon kääntöliikkeeksi ja vastaavasti puomin kääntöliikkeeksi. Pai-neväliainesylinterit ovat hinnaltaan edullisia ja toiminnaltaan luotettavia verrattuna erilaisiin kääntömoottoreihin. Lisäksi sylintereitä käytettäessä vältytään 20 kalliiden kääntökehien ja vaihteistojen käyttämiseltä.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että kallionporauslaite käsittää ohjaamon, joka on sovitettu kääntymään samanaikaisesti puomin kanssa suhteessa ylärunkoon. Ohjaamo ja puomi voivat olla sovitetut samaan kiinnityskappaleeseen, joka on kytketty kääntymään toisen kääntöakselin suh-25 teen. Kun ohjaamo kääntyy puomin mukana, on operaattorilla jatkuvasti hyvä näkyvyys operointikohteeseen. Lisäksi operaattorin ergonomia on parempi.
5 Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ensimmäinen kään-
(M
^ töakseli ja toinen kääntöakseli ovat erilliset akselit. Tällöin akselien sijainnit ° voidaan valita vapaasti sopiviin paikkoihin alustan layout huomioiden.
° 30 Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ensimmäinen kään- | töakseli ja toinen kääntöakseli ovat sovitetut samanakselisesti.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on se, että ensimmäisen kään- 00 °° töakselin ja toisen kääntöakselin muodostaa yksi yhtenäinen pääakseli. Pää- o akseli on tuettu alarunkoon. Ylärunko ja puomin kiinnityskappale ovat laake- ^ 35 roidut kääntyväsi! pääakseliin, jolloin ne ovat sovitetut kääntymään yhden yh- 4 teisen akselin suhteen. Tämä sovellutus mahdollistaa yksinkertaisen ja tukevan konstruktion.
Kuvioiden lyhyt selostus
Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja selitetään tarkemmin oheisissa 5 piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti ja sivulta päin nähtynä tunnetun tekniikan mukaista erästä kallionporauslaitetta, kuvio 2 esittää kaavamaisesti ja ylhäältä päin kuvion 1 mukaista kallionporauslaitetta tilanteessa, jossa ylärunko on käännetty poikittain alarungon 10 suhteen, kuvio 3 esittää kaavamaisesti ja yläviistosta päin nähtynä keksinnön mukaista erästä kallionporauslaitetta, kuvio 4 esittää kaavamaisesti ja alaviistosta päin nähtynä kuvion 3 mukaista kallionporauslaitetta, 15 kuviot 5 ja 6 esittävät kaavamaisesti ja ylhäältä päin nähtynä kek sinnön mukaisen erään kallionporauslaitteen puomin kääntöasentoja laitteen oikean sivun puolella, kuviot 7 ja 8 esittävät kaavamaisesti ja ylhäältä päin nähtynä keksinnön mukaisen erään kallionporauslaitteen puomin kääntöasentoja vasem-20 man sivun puolella, kuvio 9 esittää kaavamaisesti ja räjäytyskuviona keksinnön mukaisen erään kallionporauslaitteen konstruktiota, ja kuvio 10 esittää kaavamaisesti ja ylhäältä päin nähtynä vielä keksinnön mukaista erästä kaivosajoneuvoa.
25 Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden
C\J
^ vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla ^ viitenumeroilla.
m o i g Keksinnön yksityiskohtainen selostus g Kuviossa 1 on esitetty eräs kallionporauslaite 1, joka käsittää liiku- 30 teltavan alustan 2. Alusta 2 käsittää alarungon 3 ja ylärungon 4. Alarunko 3 voi g käsittää kaksi telastoa 5, jotka ovat kytketyt toisiinsa alarunkoon 3 kuuluvan
LO
g ensimmäisen runko-osan 6 avulla. Telastojen 5 yhteydessä on tarvittavat voi- ° mansiirtoelimet ajovoiman välittämiseksi teloille. Ylärunko 4 voi käsittää puo lestaan moottorin 7, hydraulipumpun 8, kompressorin 9, pölynkeruujärjestel-35 män ja siihen kuuluvat suodattimet 10 sekä ka Hion pora uksessa tarvittavat apu- 5 laitteet. Edelleen voi ylärunko 4 käsittää ohjaamon 11, poraustason tai vastaavan paikan operaattoria varten. Myös kallionporauslaitteen ohjausyksikkö 12 voi olla sovitettu ylärunkoon 4. Kallionporauslaite 1 voi olla varustettu puomilla 13, johon on sovitettu porausyksikkö 14, joka käsittää syöttöpalkin 15, kalliopo-5 rakoneen 16 sekä syöttölaitteen 17 kallioporakoneen liikuttamiseksi syöttöpalkin suhteen. Kallioporakone 16 käsittää iskulaitteen iskupulssien antamiseksi työkalulle sekä pyörityslaitteen työkalun kääntämiseksi pituusakselinsa suhteen.
Puomi 13 on kytketty ylärunkoon 4 vaakasuuntaisen nivelen 18 10 avulla, jolloin puomia 13 voidaan nostaa ja laskea pystysuunnassa esimerkiksi hydraulisylinterin 19 avulla. Edelleen on ylärunko 4 sovitettu kääntyvästi ala-rungon 3 suhteen. Ensimmäisen kääntölaitteen 20 avulla voidaan kääntää sivusuunnassa ylärunkoa 4 pystysuuntaisen ensimmäisen kääntöakselin 21 suhteen kallionporauslaitteen 1 etupuolella eli ajosuunnan A puolella. Porausyk-15 sikkö 14 paikoitetaan porattavan porareiän 22 kohdalle kääntämällä ylärunkoa 4 kääntöakselin 21 suhteen sekä nostamalla ja laskemalla puomia 13 vaakasuuntaisen nivelen 18 suhteen. Kuviossa 1 esitetyssä tunnetun tekniikan mukaisessa ratkaisussa puomin 13 kääntö kallioporauslaitteen 1 ajosuuntaan A nähden poikittaisessa suunnassa voi tapahtua vain ylärunkoa 4 kääntämällä. 20 Kuviosta 2 nähdään, että kun puomia 13 käännetään poikittain ajosuuntaan A nähden, siirtyy puomin 13 vastakkaisella puolella pääosin sijaitseva ylärunko 4 vastaavasti poikittain. Kun massiivinen ylärunko 4 käännetään ääriasemaan, muuttuu laitteen painopisteen sijainti. Ylärunko 4 aiheuttaa tällöin alarunkoon 3 suuria poikittaisia voimia ja vaarana voi olla kallonporauslaitteen 1 kaatuminen 25 etenkin silloin, kun operoidaan epätasaisella tai kaltevalla alustalla. Lisäksi ha-vaitaan, että ylärunko 4 ulottuu ääriasentoon käännetyssä asemassaan suuren o sivusuuntaisen etäisyyden päähän keskilinjalta, jolloin kääntäminen ääriase-
CM
^ maan edellyttää paljon vapaata tilaa laitteen sivulla.
° Seuraavaksi esiteltävät sovellutukset voivat käsittää kuviossa 1 esi- 00 ° 30 tettyjä kallionporaukseen liittyviä laitteita, vaikka niitä ei ole selvyyden vuoksi £ esitetty kuvioissa 3-10.
Kuviossa 3 ylärunko 4 on alarungon 3 keskiakselin C suuntaisesti ja
CO
g puomi 13 on käännetty keskiakselilta C kallionporauslaitteen 1 oikealle sivulle o päin. Puomi 13 on kiinnitetty kiinnityskappaleeseen 23, joka on tuettu käänty- ™ 35 västi pystysuuntaiseen toiseen kääntöakseliin 24. Kiinnityskappaleessa 23 voi olla korvake, johon on kiinnitetty ensimmäisen nivelen 25 avulla toinen kääntö- 6 laite 26, joka voi olla paineväliainesylinteri, edullisesti hydraulisylinteri. Kääntö-laite 26 on tuettu toisen nivelen 27 avulla ylärungossa 4 olevaan kiinnityskohtaan 28. Toisen kääntölaitteen 26 avulla muodostetaan lineaariliike, jonka kiin-nityskappale 23 muuntaa kääntöliikkeeksi. Puomi 13 on kiinnitetty vaakasuun-5 täisen nivelen 18 avulla kiinnityskappaleeseen 23. Edelleen voi ohjaamo 11 olla kiinnitetty tukielimen 29 avulla kiinnityskappaleeseen 23. Kun kääntölaitet-ta 26 liikutetaan lineaarisuunnassa L, kääntyy kiinnityskappale 23 toisen kään-töakselin 24 suhteen ja samalla kääntyvät myös kiinnityskappaleeseen 23 kytketyt puomi 13 ja ohjaamo 11. Toisena kääntölaitteena 26 toimivan sylinterin 10 liikematka on rajallinen, joten sillä voidaan käytännössä aikaansaada kiinnitys-kappaleelle 23 vain rajoitettu kääntökulma. Kääntökulman suuruus voi olla 60° - 120°.
Kuviosta 4 nähdään puolestaan välineet ylärungon 4 kääntämiseksi alarungon 3 suhteen. Alarunko 3 voi käsittää telastot 5, jotka ovat kytketyt toi-15 siinsa poikkisuuntaisen runko-osan 6 avulla. Tyypillisesti runko-osa 6 on sijoitettu telastojen 5 suhteen niin, että noin yksi kolmannes telastojen 5 pituudesta on runko-osan 6 takapuolella ja kaksi kolmasosaa on sen etupuolella. Ylärunko 4 on sovitettu pääosin runko-osan 6 takapuolelle ja puomi 13 on kokonaan runko-osan 6 etupuolella. Sijoittamalla runko-osa 6 tällä tavoin telastojen 5 20 suhteen ja järjestämällä ylärunko 6 ja puomin 13 vastakkaisille puolille runko-osaa, pyritään saavuttamaan hyvä tasapaino. Runko-osa 6 on varustettu pystysuuntaisella ensimmäisellä kääntöakselilla 21, johon ylärunko 4 on laakeroitu kääntyvästi. Ensimmäinen kääntölaite 20 voi olla paineväliainesylinteri, edullisesti hydraulisylinteri, joka on kiinnitetty nivelen 30 avulla runko-osassa 6 ole-25 vaan kiinnityskohtaan 31, ja joka on kiinnitetty nivelen 32 avulla ylärungossa 4 olevaan kiinnityskohtaan 33. Ensimmäinen kääntölaite 20 muodostaa lineaari-o liikkeen L, joka aikaansaa ylärungon 4 kääntymisen ensimmäisen kääntöakse-
C\J
^ Iin 21 suhteen. Ensimmäisenä kääntölaitteena 20 toimivan sylinterin liikematka ^ on rajallinen, jolloin myös ylärungolla 4 on rajoitettu kääntökulma.
° 30 Kuvioissa 3 ja 4 esitetyt kääntöakselit 21 ja 24 voivat olla erillisiä | akseleita, jotka ovat sovitetut samanakselisesti, tai vaihtoehtoisesti ne voivat olla osa yhtä yhtenäistä pääakselia 34 kuten myöhemmin kuviossa 9 esitetään.
CO
°° Kuvioissa 5 ja 6 on esitetty, että ylärunko 4 voidaan kääntää käänsi tökulman E1 verran alarungon 3 keskiakselin C vasemmalle puolelle ja vas- ^ 35 taavasti kääntökulman E2 verran keskiakselin C oikealle puolelle. Kääntökul- mien E1 ja E2 suuruudet voivat olla esimerkiksi 60°, jolloin ylärungon 4 yhteen- 7 laskettu kääntymiskulma K1 on 120°. Lisäksi puomilla 13 on kääntymiskulma K2 ylärungon 4 suhteen, jolloin puomia 13 voidaan kääntää kuvioissa 5 ja 6 esitettyjen ääriasemien välillä. Kääntymiskulmat K1 ja K2 voidaan valita niin, että puomi 13 voidaan kääntää kohtisuoralle linjalle D alarungon 3 keskilinjaan 5 C nähden. Tällöin puomia 13 voidaan liikutella monipuolisesti poikkilinjan D etupuolella oleviin asemiin.
Kuvioissa 7 ja 8 ylärunko 4 on käännettynä ääriasemaansa kallion-porauslaitteen 1 oikean sivun puolelle. Kääntämällä puomi 13 kuviossa 7 esitettyyn ääriasemaansa saadaan puomi 13 osoittamaan kohtisuoraan kallionpo-10 rauslaitteen 1 vasemmalle sivulle päin. Toisaalta puomi 13 voidaan kääntää kääntökulman K2 verran keskilinjalle C päin toiseen ääriasemaansa, kuten kuviossa 8 on esitetty.
Kuviossa 9 on esitetty eräs sovellutus, jossa alarungon 3 runko-osa 6 on varustettu pystysuuntaisella pääakselilla 34, johon sekä ylärunko 4 että 15 puomin 13 kiinnityskappale 23 ovat sovitetut kääntyvästi. Tällöin yksi yhtenäinen ja tukeva pääakseli 34 toimii samalla ensimmäisenä kääntöäkselina 21 ja toisena kääntöakselina 24. Tämä sovellutus yksinkertaistaa merkittävästi rakennetta.
Kuviossa 10 on esitetty sovellutus, jossa ensimmäinen kääntöakseli 20 21 ja toinen kääntöakseli 24 ovat erilliset akselit, jotka ovat sovitetut etäisyyden päähän toisistaan. Tällöin kääntöakselien 21, 24 sijainti voidaan valita laitteen muun rakenteen mukaan.
Telojen sijaan voi kallionporauslaite olla varustettu pyörillä tai vastaavilla liikuntaelimillä, jotka soveltuvat kaivoskäyttöön ja mahdollistavat lait-25 teen liikkumisen itsenäisesti operointikohteessa.
Kallionporauslaitteen lisäksi keksintöä ja sen edellä esitettyjä sovel-5 lutusmuotoja voidaan hyödyntää myös muiden kaivosajoneuvojen puomien
CM
^ kääntämisessä. Kaivosajoneuvon puomi voi olla varustettu esimerkiksi rikotus- ^ vasaralla, jolla voidaan rikkoa kiveä antamalla iskulaitteen avulla iskupulsseja ° 30 rikotustyökalulle. Edelleen voi kaivosajoneuvon puomi olla varustettu esimer- £ kiksi pultituslaitteella, panostuslaitteella, välineillä tiivistysaineen syöttämiseksi n. tai jollakin muulla kaivostoimilaitteella.
CO
g Lisäksi voi ylärunko olla sovitettu kääntymään alarungon suhteen 00 o niin, että puomi voidaan kääntää ajosuunnasta sivulle ja edelleen ainakin osan ^ 35 matkaa takapuolelle. Tällöin ylärungon kääntökulma voi olla välillä 180-360°.
On myös mahdollista järjestää ylärunko ympäripyöriväksi alarunkoon nähden.
8
Myös näissä ratkaisuissa on puomi kytketty pystysuuntaisen toisen kääntöak-selin avulla ylärunkoon. Tällöin puomin poikkisuuntainen karkea siirto voidaan tehdä ylärunkoa kääntämällä ja tarkka hienopaikoitus pelkästään puomia kääntämällä. Kun operoidaan ahtaissa kohteissa, voidaan ylärunko asettaa käytet-5 tävissä oleva tila huomioiden ja pitää se sen jälkeen paikoillaan törmäysten välttämiseksi. Puomin ja siinä olevan kaivostoimilaitteen paikoittaminen ope-rointikohtaan voidaan tehdä kääntämällä puomia pystynivelensä ympäri.
Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hake-10 muksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombinaatioiden muodostamiseksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
15 C\l δ
CM
LO
o 00 o
X
cc
CL
oo oo
LO
oo o o
CM

Claims (8)

1. Kallionporauslaite, joka käsittää: liikuteltavan alustan (2), joka käsittää alarungon (3) ja ylärungon (4), ja jossa alarunko (3) käsittää liikuntaelimet (5) alustan (2) liikuttamiseksi 5 eteenpäin ajosuunnassa (A), ja jolla alarungolla (3) on keskiakseli (C); ainakin yhden puomin (13), joka on kytketty ylärunkoon (4) ja on käännettävissä vaakasuuntaisen nivelen (18) suhteen puomin (13) nostamiseksi ja laskemiseksi, ja edelleen joka puomi (13) on käännettävissä alarungon keskiakseliin (C) nähden poikittaisessa suunnassa; 10 pystysuuntaisen ensimmäisen kääntöakselin (21) alarungon (3) ja ylärungon (4) välillä; ainakin yhden ensimmäisen kääntölaitteen (20), joka on sovitettu kääntämään ylärunkoa (4) ensimmäisen kääntöakselin (21) suhteen rajoitetun ensimmäisen kääntökulman (K1) verran puomin (13) kääntämiseksi poikki- 15 suunnassa; sekä ainakin yhden porausyksikön (14) sovitettuna puomiin (13), joka po-rausyksikkö (14) käsittää syöttöpalkin (15) ja sille liikuteltavasti sovitetun kal-lioporakoneen (16); tunnettu siitä, 20 että puomi (13) on kytketty pystysuuntaisen toisen kääntöakselin (24) avulla ylärunkoon (4); että ensimmäinen kääntöakseli (21) ja toinen kääntöakseli (24) ovat sovitetut samanakselisesti; että puomin (13) yhteydessä on toinen kääntölaite (26) puomin (13) 25 kääntämiseksi poikkisuunnassa ennalta määritellyn rajoitetun toisen kääntö- ^ kulman (K2) verran suhteessa ylärunkoon (4); ja o että ensimmäinen kääntökulma (K1) ja toinen kääntökulma (K2) ιό määrittävät yhdessä puomin (13) poikkisuuntaisen suurimman kääntökulman Z (K). ° 30
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kallionporauslaite, tu n n ettu X a. siitä, että ensimmäinen kääntölaite (20) ja toinen kääntölaite (26) ovat S paineväliainesylintereitä. 00
§ 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kallionporauslaite, t u n - C\1 .. .. 35. e 11 u siitä, että ensimmäisen kääntöakselin (21) ja toisen kääntöakselin (24) muodostaa yksi yhtenäinen pääakseli (34), joka on tuettu alarunkoon (3), ja jonka suhteen ylärunko (4) ja puomi (13) ovat sovitetut kääntymään.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kallionporauslai-5 te, t u n n e 11 u siitä, että kallionporauslaite (1) käsittää ohjaamon (11); ja että ohjaamo (11) ja puomi (13) ovat kytketyt toisiinsa, jolloin ohjaamo (11) on sovitettu kääntymään samanaikaisesti puomin (13) kanssa toisen kääntöakselin (24) suhteen.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kallionporauslai te, t u n n e 11 u siitä, että puomin (13) poikkisuuntaisen kääntökulman (K) suuruus on ainakin 180°.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kallionporauslaite, tunnettu 15 siitä, että ensimmäinen kääntökulma (K1) on 120° tai pienempi; ja että toinen kääntökulma (K2) on 60° tai suurempi.
7. Menetelmä kaivosajoneuvon puomin kääntämiseksi, joka kaivosajoneuvo (1) käsittää liikuteltavan alustan (2), joka käsit-20 tää alarungon (3) ja ylärungon (4), ja jossa ainakin yksi puomi (13) on sovitettu ylärunkoon (4); ja jossa alarungon (3) ja ylärungon (4) välillä on ensimmäinen kääntöakseli (21); ja jossa menetelmässä käännetään ylärunkoa (4) alarungon (3) suhteen rajoitetun ensimmäisen kääntökulman (K1) alueella puomin (13) liikutta-25 miseksi poikittaisessa suunnassa; tunnettu siitä, että CM o käännetään lisäksi poikkisuunnassa puomia (13) ylärungon (4) suh- CM ^ teen toisen kääntöakselin (24) tukemana, jolloin puomi (13) kääntyy rajoitetun ° toisen kääntökulman (K2) alueella, 00 ° 30 suoritetaan mainitut käännöt samanakselisesti sovitettujen kääntö- | akselien (21, 24) suhteen, ja is. siirretään puomi (13) poikkisuuntaiseen ääriasemaansa kääntämällä 00 °° ylärunko (4) ensimmäisen kääntökulman (K1) määrittämään ääriasentoon sekä o kääntämällä puomi (13) ylärungon (4) suhteen toisen kääntökulman (K2) mää- ^ 35 rittämään ääriasentoon.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että karkeapaikoitetaan puomi (13) kääntämällä ylärunkoa (4) alarungon (3) suhteen ensimmäisen kääntökulman (K1) alueella; ja 5 pidetään ylärunko (4) olennaisesti liikkumattomana ja hienopaikoite- taan puomi (13) kääntämällä puomia (13) ylärungon (4) suhteen toisen kääntökulman (K2) alueella. (M δ (M tn o i oo o X en CL h-· 00 00 in oo o o (M
FI20085837A 2008-09-08 2008-09-08 Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo FI122797B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085837A FI122797B (fi) 2008-09-08 2008-09-08 Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo
PCT/FI2009/050709 WO2010026296A1 (en) 2008-09-08 2009-09-04 Rock drilling rig and method of moving drilling boom thereof
EP09811157.8A EP2321487A4 (en) 2008-09-08 2009-09-04 ROCK DRILLING APPARATUS AND METHOD FOR DISPLACING ITS DRILLING ARM

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085837A FI122797B (fi) 2008-09-08 2008-09-08 Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo
FI20085837 2008-09-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085837A0 FI20085837A0 (fi) 2008-09-08
FI20085837A FI20085837A (fi) 2010-03-09
FI122797B true FI122797B (fi) 2012-07-13

Family

ID=39852228

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085837A FI122797B (fi) 2008-09-08 2008-09-08 Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2321487A4 (fi)
FI (1) FI122797B (fi)
WO (1) WO2010026296A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI123405B (fi) * 2011-07-08 2013-03-28 Sandvik Mining & Constr Oy Menetelmä porauslaitteen anturien kalibroimiseksi
CN109915016B (zh) * 2019-04-03 2024-03-08 中国铁建重工集团股份有限公司 凿岩台车和凿岩台车控制方法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1594043A (fi) * 1968-12-04 1970-06-01
SU747994A1 (ru) * 1977-05-24 1980-07-15 Предприятие П/Я В-2126 Самоходна установка дл бурени шпуров и скважин
SU723116A1 (ru) * 1978-04-03 1980-03-25 Институт Автоматики Ан Киргизской Сср Бурова установка
DE3634144A1 (de) * 1985-11-08 1987-05-21 Friedhelm Porsfeld Geraet zur gesteinsbearbeitung, insbesondere blockbohrgeraet
JPH04169695A (ja) * 1990-11-01 1992-06-17 San Giken Kk 削岩機の塔載装置
JP3021183B2 (ja) * 1992-05-22 2000-03-15 株式会社山崎砂利商店 さく孔装置
JPH10231680A (ja) * 1997-02-18 1998-09-02 Taisei Corp 削孔機姿勢制御装置
JP2002161687A (ja) * 2000-11-24 2002-06-04 Sanaasu:Kk 穿孔装置
DE102005022673A1 (de) * 2005-05-17 2006-11-23 Linde Ag Fahrbare Arbeitsmaschine mit einer Fahrerkabine und einem ersten sowie einem zweiten Ausleger

Also Published As

Publication number Publication date
WO2010026296A1 (en) 2010-03-11
EP2321487A1 (en) 2011-05-18
FI20085837A (fi) 2010-03-09
FI20085837A0 (fi) 2008-09-08
EP2321487A4 (en) 2016-03-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10131387B2 (en) Construction vehicle having a tippable chassis
US20100012340A1 (en) Drilling car for close spaces
JP5288998B2 (ja) 林業機械及び掘削機用レベリング装置
JP4896094B2 (ja) 土壌内にトレンチを作製する基礎建造装置
RU2313650C2 (ru) Строительная машина
CN106522834B (zh) 一种矿用钻车
KR20180019837A (ko) 소형 시추기
CN110259395A (zh) 一种翻转式钻台机械手
CN109630013B (zh) 一种液压凿岩台车
WO2010114462A1 (en) A method for the collection of samples of soil and a vehicle intended to be used with the method
FI122797B (fi) Kallionporauslaite, menetelmä kaivosajoneuvon puomin liikuttamiseksi sekä kaivosajoneuvo
JP3598064B2 (ja) 削岩装置用ブーム装置
WO2009110274A1 (ja) 作業車の排土装置
JP6338922B2 (ja) 軌陸両用掘削機
FI108562B (fi) Puomisovitelma kallionporauslaitetta varten
RU2312965C2 (ru) Строительная машина
JP4027488B2 (ja) ドリルジャンボのブームリフティング装置
CN102606072A (zh) 90°旋转的煤矿用深孔钻车
JP2024517205A (ja) 土木機械
WO2019129931A1 (en) Arrangement and method for levelling a cab of a work machine
JP6479350B2 (ja) 軌陸両用掘削機
CN112119001B (zh) 用于产生用于露天开采的可移动系统的运动的方法
JPH08254099A (ja) トンネル内作業装置
CN202531024U (zh) 90°旋转的煤矿用深孔钻车
JP3357878B2 (ja) 法面穿孔機

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122797

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed