FI122746B - Valaistava liikenteen hallinnoimisväline - Google Patents

Valaistava liikenteen hallinnoimisväline Download PDF

Info

Publication number
FI122746B
FI122746B FI20115294A FI20115294A FI122746B FI 122746 B FI122746 B FI 122746B FI 20115294 A FI20115294 A FI 20115294A FI 20115294 A FI20115294 A FI 20115294A FI 122746 B FI122746 B FI 122746B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
management
light
interaction
management means
user
Prior art date
Application number
FI20115294A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20115294A0 (fi
Inventor
Andrei Papshev
Original Assignee
Okapi Systems Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Okapi Systems Oy filed Critical Okapi Systems Oy
Priority to FI20115294A priority Critical patent/FI122746B/fi
Publication of FI20115294A0 publication Critical patent/FI20115294A0/fi
Priority to PCT/FI2012/050306 priority patent/WO2012160243A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI122746B publication Critical patent/FI122746B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/07Controlling traffic signals
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/09Arrangements for giving variable traffic instructions
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/123Traffic control systems for road vehicles indicating the position of vehicles, e.g. scheduled vehicles; Managing passenger vehicles circulating according to a fixed timetable, e.g. buses, trains, trams

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)

Description

VALAISTAVA LIIKENTEEN HALLINNOIMISVÄLINE
TEKNIIKAN TASO
Esillä oleva keksintö liittyy valaistavaan liikenteen hallinnoimisvälineeseen, kuten 5 esimerkiksi suojatien yhteyteen liikennevaloja ohjaavaksi järjestettyyn painonappiin tai vastaavaan vuorovaikutettavaan välineeseen. Erityisesti keksintö koskee tällaisen hallinnoimisvälineen valaisua.
KEKSINNÖN TAUSTAA
Tekniikan tasosta tunnetaan erilaisia ratkaisuja liikenteen hallinnoimiseksi esimer-10 kiksi erityyppisissä risteyksissä. Esimerkiksi kevyenliikenteen väylien ja autoteiden risteyksissä on usein liikennevalot, joiden yhteyteen on järjestetty liikennevaloja ja sitä kautta liikennettä ainakin osittain ohjaavia hallinnoimisvälineitä, kuten esimerkiksi liikennevalotolppaan asennettuja painonappeja jalankulkijoiden operoitavaksi. Painonappia painettaessa liikennevaloja ohjaava väline saa tiedon painonapin 15 painamisesta ja ainakin osittain sen seurauksena ohjaa liikennevaloja, kuten esimerkiksi vaihtaa autoille osoitetut liikennevalot punaiseksi ja jalankulkijoille osoitetut liikennevalot vihreäksi.
Tyypilliset, tekniikan tason mukaiset hallinnoimisvälineet ovat muotoilultaan usein varsin robusteja, jolloin ne helposti keräävät vettä, lunta ja jäätä, jotka vastaavasti 20 aiheuttaa korroosiota ja rikkovat laitteen. Monissa laitteissa heikkona kohtana on painonapin tiivistäminen, jota kautta laitteen sisään voi joutua vettä aiheuttaen sekä mekaanisia ongelmia, kuten painonapin juuttumisia, tai sähköisiä kontaktiongel-^ mia. Lisäksi tekniikan tason mukaiset hallinnoimisvälineet on erityisesti hämärällä ^ varsin heikosti huomattavia. Niiden tuoma liikenneturvallisuutta parantava vaikutus i o 25 jää pelkästään vain liikennevalojen ohjaamisen tasolle.
i C\l
w KEKSINNÖN YHTEENVETO
X
CC
CL
^ Keksinnön tavoitteena onkin luoda sellainen ratkaisu, että edellä mainitut tekniikan cm tasoon liittyvät epäkohdat voidaan poistaa tai että niitä voidaan ainakin vähentää.
T: Keksintö pyrkii erityisesti ratkaisemaan sen, kuinka liikenteen hallinnoimisvälinees- o ^ 30 tä saataisiin kestävä, liikenneturvallisuutta kokonaisvaltaisesti parantava, mutta samalla näyttävä ja helposti havaittavissa oleva.
2
Keksinnön tavoitteet saavutetaan itsenäisen patenttivaatimuksen mukaisella liikenteen hallinnoimisvälineellä.
Keksinnön mukaiselle liikenteen hallinnoimisvälineelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty hallinnoimisvälinettä käsittelevän patenttivaatimuksen 1 tunnusmerk-5 kiosassa.
Erään suoritusmuodon mukaisesti liikenteen hallinnoimisväline käsittää runko-osan, ainakin yhden valolähteen sekä vuorovaikutusvälineet vuorovaikuttamiseksi käyttäjän, kuten jalankulkijaa, pyöräilijän tai esimerkiksi lähestyvän julkisen kulkuvälineen kanssa. Vuorovaikutusvälineet on sovitettu tuottamaan vuorovaikutuksen 10 seurauksena syöttötietoa ainakin hallinnoimisvälineen ohjaamiseksi, mutta syöttötietoa voidaan käyttää joko suoraan tai välillisesti myös ainakin yhden liikennevalon tai muun liikenteen ohjaamiseksi tarkoitetun välineen ohjaamiseksi. Suoraan käytettäessä syöttötieto voi ohjata esimerkiksi hallinnoimisvälineen valolähdettä välittömästi, kun taas välillisesti käytettynä syöttötietoa voidaan toimittaa esimer-15 kiksi liikenteenohjausjärjestelmälle tietyn risteyksen liikennevalojen ohjaamiseksi synkronoituna muihin liikennevaloihin tai liikenteen ohjausjärjestelmiin.
Hallinnoimisväline käsittää lisäksi runko-osaan liittyvän, läpinäkyvää tai läpikuultavaa materiaalia käsittävän ainakin osittain valaistavan etulevyn, joka on mekaanisesti oleellisesti yhtenäinen ("mono-body”), esimerkiksi sileä lasi- tai akryylipinta, 20 esimerkiksi PMMA-pinta (polymetyylimetakrylaatti). Etulevy käsittää edullisimmin valaistukseltaan ainakin kaksi toisistaan eroavaa osaa, joista ainakin yksi valaistu osa on optisesti kytketty mainittuun valolähteeseen. Lisäksi hallinnoimisväline käsittää myös ohjausvälineet valolähteen tuottaman valon ohjaamiseksi optisen kytkennän kautta ainakin yhdelle mainituista etulevyn valaistavista osista vuorovaiku-^ 25 tus-ivälineiden tuottaman syöttötiedon perusteella käyttäjän vuorovaikutettua nii- ^ den kanssa. Ohjausväline voi esimerkiksi kytkeä valolähteen päälle tai pois maini- i o tun vuorovaikutuksen seurauksena tai ohjata valolähteen emittoiman valon intensi- i teettiä tai jopa emissiokulmaa. Emissiokulman muutos voidaan saavuttaa esimer-x kiksi sytyttämällä ja sammuttamalla sopivia valolähteen osia, kuten LED:jä.
CL
30 Erään suoritusmuodon mukaan optinen kytkentä valolähteestä etulevyyn ja/tai etu-ίο levystä ulos on toteutettu esimerkiksi valojohtimella, kollimoivalla refraktiiviselIa tai 5 diffraktiivisella optiikalla, optisilla linsseillä, peileillä, prismoilla, optisilla kalvoilla
CM
ja/tai prismaattisilla kalvoilla. Valo voidaan erään esimerkin mukaan johtaa valonlähteestä valonjohtimeen ja valonjohtimesta edelleen etulevyn ulkopuolelle optisen 35 välineen, kuten prisman, peilin, ja/tai linssin avulla.
3
Valonjohde on erään suoritusmuodon mukaisesti kolmiulotteinen kappale, esimerkiksi kalvomainen kappale, joka voidaan muotoilla siten, että yhden tai useamman hohtodiodin säteilemä valo ohjautuu ulos etulevyn valaistavasta osasta. Valonjoh-din on sovitettu edullisesti siten, että johdettava valo etenee valonjohteessa sisäis-5 ten heijastumisien kautta eli ts. valonjohtimen optiset ominaisuudet ja esimerkiksi muoto ovat sellaisia, että valonjohteen ja ympäröivän tilan välillä tapahtuu oleellisesti kokonaisheijastuminen. On myös mahdollista muotoilla valonjohdin sopivissa kohdissa esimerkiksi siten, että kokonaisheijastusta ei tapahdu vaan ainakin osa valosta emittoituu valonjohtimesta ulos. Näin voidaan erään suoritusmuodon mu-10 kaan toteuttaa esimerkiksi ainakin osa etulevyn valaistavista osista. Valojohteen taakse etulevyn kohdalle voidaan järjestää esimerkiksi heijastava kalvo siten, että valon emissio etulevystä saadaan maksimoitua.
Valolähde on edullisimmin toteutettu diodeilla, kuten valodiodeilla (LED), orgaanisilla valodiodeilla (OLED), mutta myös muunlaisia tekniikan tasosta tunnettuja va-15 lolähteitä voidaan käyttää, kuten esimerkiksi elektroluminesenssikalvoa, tai LED:ien ja kalvojen yhdistelmällä. Hallinnoimisväline voi käsittää myös näyttöväli-neen esimerkiksi alfanumeerisen tiedon esittämiseksi edullisimmin etulevyn optisesti läpinäkyvän tai läpikuultavan kohdan kohdalla. Näyttöväline voidaan toteuttaa joko jollakin tässä dokumentissa esitetyllä valolähteellä, LCD-näytöllä, trans-20 missiivisella näytöllä tai näiden kombinaatiolla.
Vuorovaikutusväline voi olla esimerkiksi kapasitiivinen, induktiivinen, optinen, aktii-vinen/passiivinen infrapuna- ja/tai mekaaninen väline tai painonappi, kuten venymäliuska-anturilla toteutettu väline. Erään esimerkin mukaan se voi olla langallisen tai langattoman tietoliikenneverkon (esimerkiksi internet tai matkapuhelinverkko) 25 välityksellä toteutettu väline ja/tai esimerkiksi lyhyen kantaman radiolinkin välityk-£ sellä {esim. RFID, Bluetooth, NFC, ZigBee, tai joku muu alan ammattilaisen tunte- ^ va protokolla) toteutettu väline, joka on sovitettu vuorovaikuttamaan käyttäjän vas to 9 taavan tiedonsiirtoprotokollan välityksellä toimivan välineen kanssa, kuten matkani viestimen tai älykortin kanssa.
CC
30 Vuorovaikutusväline voi käsittää myös liiketunnistimen, kuten optisen liiketunnisti-σ> men, esimerkiksi yhdellä tai kahdella (video/IR) kameralla toteutetun liiketunnisti- !£ men. Liiketunnistin voidaan toteuttaa alan ammattilaisen tuntemin välinein, kuten ° passiivisen infrapunadetektorin, infrapuna- tai mikroaaltoesteen, kameran, kuten CCD- tai CMOS-kameran avulla, tai muun vastaavan liikkeen tai lähestyvän koh-35 teen havaitsevan välineen avulla.
4
Hallinnoimisväline voi käsittää erään suoritusmuodon mukaan myös välineet äänisignaalin, ääniviestin ja/tai tuntoaistilla havaittavissa olevan signaalin (tactile) tuottamiseksi ja niiden ohjaamiseksi mainittujen vuorovaikutusvälineiden tuottaman syöttötiedon perusteella, kuten sähköakustisen komponentin, esimerkiksi kai-5 uttimen, äänisignaalin tuottamiseksi ja sähkömekaanisen komponentin, esimerkiksi värinämoottorin, tuntoaistilla havaittavissa olevan signaalin tuottamiseksi.
Erään esimerkin mukaan ohjausvälineet on sovitettu ohjaamaan hallinnoimisväli-neen valolähdettä valon tuottamiseksi ainakin yhdelle mainituista etulevyn valaistavista osista tai äänisignaalia ja/tai tuntoaistilla havaittavissa olevaa signaalia 10 tuottavia välineitä liikennettä tai käyttäjää opastavaa tarkoitusta varten. Näin voidaan indikoida käyttäjälle esimerkiksi vuorovaikutusvälineiden kanssa tapahtunut vuorovaikutus, kuten näppäimen painaminen / vapauttaminen, käyttäjän RFID-välineen tai vastaavan lukeminen, liikkeen, läheisyyden tai kosketuksen havaitseminen. Myös muita tietoja voidaan indikoida vastaavasti, kuten odotusmoodi, lii-15 kennevalojen punaisen/vihreän tai vilkkuvan valon vaihe, odotettava aika, ja/tai lähestyvän joukkoliikennevälineen (bussi, raitiovaunu, juna, metro, taksi, tms.) saa-pumisaika tai joukkoliikennevälineen identifikaatiotieto.
Lisäksi erään suoritusmuodon mukaan hallinnoimisväline on järjestetty vuorovai-kutusvälineen vuorovaikutuksen seurauksena ohjaamaan joko suoraan tai välilli-20 sesti ainakin kahden erityyppisen liikenneväylän, kuten autotien ja kevyenliikenteen väylän liikennevaloja sekä lisäksi tuottamaan indikaatio ainakin toisen liikenneväylän liikennevalojen sen hetkisestä tilasta. Mainittu indikaatio voidaan tuottaa esimerkiksi etulevyn valaistuksen avulla ja/tai äänisignaalia ja/tai tuntoaistilla havaittavissa olevaa signaalia tuottavien välineiden välityksellä.
£! 25 Hallinnoimisväline voi käsittää lisäksi myös ympäristön tilaa, kuten valaistusta, me- ° lua ja/tai tärinää havainnoivia välineitä, jolloin hallinnoimisväline voidaan sovittaa o adaptoimaan hallinnoimisvälineen tuottaman valaistussignaalin, äänisignaalin £] ja/tai tuntoaistin havaittavissa olevan signaalin (esimerkiksi tärinän) intensiteetin x ympäristön vastaavan suureen intensiteetin mukaisesti. Tällöin esimerkiksi hämä- 30 rässä voidaan käyttää pienempää valolähteen intensiteettiä kuin kirkkaassa aurin-σ> gonpaisteessa ja hiljaisessa ympäristössä pienempiä äänisignaalien äänenpaine- ί tasoja kuin meluisassa ympäristössä, δ
CM
Erään esimerkin mukaan erityisesti suojatien ja autotien risteykseen järjestettävän hallinnoimisvälineen valaistavan etulevyn ensimmäinen osa on sovitettu emittoi-35 maan oleellisesti ensimmäistä, esimerkiksi punaista valoa, ja toinen ensimmäises- 5 tä osasta eroava osa oleellisesti toista, esimerkiksi vihreää valoa. Lisäksi hallin-noimisväline voi käsittää kolmannen, ensimmäisestä ja toisesta osasta optisesti erotetun osan, joka on sovitettu emittoimaan kolmatta, oleellisesti vihreästä ja punaisesta valosta väriltään erottuvaa valoa, kuten keltaista valoa. Kolmas osa voi 5 käsittää erikseen oleellisesti yhtenäisen keskusalueen sekä tätä ympäröivän reu-nusalueen, jolloin reunusalue voi olla valaistuna normaalitilassa ja jolloin keskusalue voidaan valaista kokonaisuudessaan esimerkiksi merkkinä siitä, että vuorovaikutus on tapahtunut vuorovaikutusvälineiden kanssa.
Erään esimerkin mukaan hallinnoimisväline käsittää runko-osan alaosaan liittyvän 10 valoa emittoivan osan, edullisimmin valkoista valoa kiilamaisesti alaspäin emittoivan osan, jonka valokiila on edullisimmin järjestetty esimerkiksi valonjohtimen, prisman ja/tai linssin avulla 5-45 astetta leveäksi valokiilaksi. Valokiilan muotoa ja kokoa (emissiokulmaa) voidaan muuttaa esimerkiksi tässä dokumentissa muualla kuvatuilla tavoilla. Valokiilan avulla hallinnoimisvälineen interaktiivisuus paranee, 15 koska se näkyy pimeässä paremmin sekä valaisee lisäksi tehokkaasti esimerkiksi jalankulkijan odotusaluetta, jolloin esimerkiksi autoilijat näkevät jalankulkijan paremmin. Kiilamaisella, alaspäin suunnatulla muodolla saavutetaan lisäksi se etu, että autoilija ei häikäisty, vaikka valo olisikin kirkas. Valon kirkkautta voidaan muuttaa esimerkiksi tässä dokumentissa muualla kuvatuilla tavoilla.
20 Erään suoritusmuodon mukaan hallinnoimisvälineen valaistava etulevy on kaarevaksi muotoiltu tasomainen, tasainen ja/tai sileä pinta. Erityisen edullisesti etulevyn pinta on järjestetty siten, että ainakin yksi, edullisemmin kaksi tai vielä edullisemmin kaikki valaistun etulevyn valaistukseltaan toisistaan eroavista osista emittoi valoa vaakatasossa yli 180 asteen kulmassa, jolloin hallinnoimisväline (ja sen 25 emittoimat väri-indikaatiot, kuten punainen, vihreä tai vilkkumoodi) on erityisen hy-
CM
5 vin havaittavissa myös sivusuunnissa ja jopa osittain takaapäin katsottuna.
(M
i o Erään suoritusmuodon mukaan hallinnoimisväline on sovitettu muuttamaan emit- i toidun valon intensiteettiä ja/tai emissiokulmaa vuorovaikutusvälineiden, kuten lii-x keantureiden, tuottaman syöttötiedon perusteella. Esimerkiksi valkoinen alaspäin 30 suuntautuva valokiila voi kirkastua ihmisen lähestyessä sitä ja kiilan muoto voi S esimerkiksi muuttua, kuten leventyä ajotielle päin.
m 5 Erään suoritusmuodon mukaisesti hallinnoimisväline on järjestetty osaksi julkisen
CM
liikenteen hallinnoimista, jolloin se voi liittyä esimerkiksi jonkin julkisen liikenteen pysäkkiin. Tällöin käyttäjän vuorovaikutettua mainitun vuorovaikutusvälineen 35 kanssa, hallinnoimisväline on sovitettu indikoimaan ainakin yhdelle julkisen liiken- 6 teen kulkuvälineelle mainitusta käyttäjän vuorovaikutuksesta. Indikaatio voi olla esimerkiksi valoindikaatio, jolla esimerkiksi ohjeistetaan pysäkkiä lähestyvää bussia pysähtymään tai indikaation voi olla esimerkiksi radiolinkin välityksellä toimitettava viesti.
5 Erään esimerkin mukaisesti ainakin yksi julkisen liikenteen kulkuväline voidaan identifioida käyttäjän vuorovaikutuksen seurauksena. Käyttäjä voi esimerkiksi valita haluamansa kulkuvälineen hallinnoimisvälineen avulla tai käyttäjälle voi olla esi-ohjelmoituna esimerkiksi reitti, jota pitkin kulkevat kulkuvälineet identifioidaan esimerkiksi tietokannasta. Erään esimerkin mukaisesti hallinnoimisväline voi ehdottaa 10 esimerkiksi sopivaa kulkuvälinettä käyttäjälle mm. näyttövälineidensä kautta. Hallinnoimisväline voi esimerkiksi indikoida mainitulle kulkuvälineelle tiedon pysäkistä, jolla käyttäjä vuorovaikutti hallinnoimisvälineen kanssa, kuten esimerkiksi tiedon, että seuraavalla pysäkillä on matkustaja.
Erään esimerkin mukaan hallinnoimisväline on sovitettu langattomasti vuorovaikut-15 tamaan käyttäjän langattoman päätelaitteen, kuten esimerkiksi matkaviestimen, älykortin, RFID-tagin tai vastaavan kanssa ja identifioimaan esimerkiksi mainitun vuorovaikutuksen välityksellä käyttäjän ennalta määrätty reittivalinta. Tämän seurauksena hallinnoimisväline voi ohjata esimerkiksi etulevyn valaistavien osien valaisua sekä liikenteen ohjausvälineitä, kuten esimerkiksi mainitulle reittivalinnalle 20 liittyviä liikennevaloja, tai indikoimaan mainittua reittivalintaa ainakin osittain kulkevia julkisen liikenteen kulkuvälineitä mainitun käyttäjän reittivalintaan liittyen, kuten esimerkiksi toimittaen tietoa pysähtyä ko. pysäkille.
Erään esimerkin mukaisesti hallinnoimisväline on sovitettu toimittamaan ainakin yhdelle julkisen liikenteen kulkuvälineelle mainitun käyttäjän reittivalintaan liittyvää ^ 25 tietoa, kuten indikaatio pysähtyä pysäkille. Tieto voidaan toimittaa kulkuvälineelle ^ edullisimmin langattoman tiedonsiirtojärjestelmän välityksellä, mutta erään esimer- i § kin mukaan myös valoindikaattoreiden välityksellä, joita hallinnointiväline on sovi- i oj tettu ohjaavaksi käyttäjän vuorovaikutuksen seurauksena.
X
£ Erään esimerkin mukaisesti hallinnoimisväline voi käsittää myös välineet matkan 30 maksamiseksi, kuten älykorttilukijan matkan maksamiseksi sähköisesti.
(M
m ^ Hallinnoimisväline käsittää tyypillisesti myös virtalähteen, joka voi olla esimerkiksi o w akku, aurinkokenno tai tuulivoimalla toimiva generaattori tai näiden yhdistelmä. Li säksi (tai vaihtoehtoisesti pelkästään) hallinnoimisväline voidaan kytkeä myös kiinteään sähköverkkoon. Lisäksi hallinnoimisväline voi käsittää myös välineet hallin- 7 noimisvälineen tilatietojen, kuten esimerkiksi tehonkulutuksen ja diodien polttoai-kojen, keräämiseksi sekä raportoimiseksi esimerkiksi hallinnoimisvälineestä vastuussa olevalle osapuolelle, jolloin vastaava osapuoli voi vaihtaa esimerkiksi uudet diodit niiden elinkaaren loppuvaiheessa jo ennen niiden rikkoontumista.
5 Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
PIIRUSTUSTEN LYHYT KUVAUS
Seuraavassa osiossa selostetaan keksinnön edullisia suoritusmuotoja hieman tarkemmin viitaten oheisiin kuvioihin, joissa: 10 kuviot 1A-1D esittävät erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälinettä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, kuvio 2 esittää erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälinettä julkisen lii kenteen hallinnoimisen yhteydessä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, 15 kuvio 3 esittää erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälineen räjäytysku- vaa keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, kuvio 4 esittää lohkokaaviota eräästä esimerkinomaisesta, erityisesti lii kennevalojen ohjauksen yhteydessä käytettävästä hallinnoimisvälineestä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, 20 kuvio 5 esittää lohkokaaviota eräästä esimerkinomaisesta, erityisesti julki sen liikenteen hallinnoimisen yhteydessä käytettävästä hallin-
C\J
£ noimisvälineestä keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mu- ^ kaisesti,
LO
o £] kuvio 6 esittää erästä liikeantureilla varustettua hallinnoimisvälinettä kek- x 25 sinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti.
CC
CL
3; PIIRUSTUSTEN TARKEMPI KUVAUS
(M
tn ^ Kuvio 1A esittää erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälinettä 100 keksinnön o ^ erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti suoraan edestä, kuvio 1B ylhäältä, ku vio 1C sivusta ja kuvio 1D isometristä perspektiivinäkymää. Hallinnoimisväline 100 30 käsittää edullisesti runko-osan 101, runko-osaan liittyvän, edullisimmin kaarevan 8 sileäpintaisen etulevyn 102 (monobody design), joka on erään suoritusmuodon mukaan jaettu kahteen osaan, esimerkiksi yläosaksi 103 ja alaosaksi 104. Yläosa on järjestetty erään suoritusmuodon mukaan näyttämään oleellisesti punaisia aallonpituuksia ja alaosa oleellisesti vihreitä aallonpituuksia, joiden avulla käyttäjille 5 indikoidaan liikennevalojen näyttämä, kuten punainen, vihreä tai vilkkuva vaihe. Lisäksi hallinnoimisväline voi käsittää myös näyttövälineen 105 (joka voi olla toteutettu perinteisillä näyttötekniikoilla tai jonkin valolähteen avulla, kuten esimerkiksi LED tai OLED-tekniikalla), joka voi olla sovitettu näyttämään tietoja käyttäjälle etu-levyn pinnan läpi.
10 Hallinnoimisväline 100 käsittää erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti myös kolmannen etulevyyn järjestetyn osan 106, jota voi ympäröidä reunus 107. Erään esimerkin mukaan kolmas osa 106 on painonapilla, kosketusanturilla tai vastaavalla toteutettu vuorovaikutusväline. Sen pinta on erään esimerkin mukaan samaa materiaalia kuin etulevyn muu pinta ja edullisimmin läpinäkyvää tai läpikuultavaa. 15 Osa 106 voi emittoida esimerkiksi koko alueellaan oleellisesti keltaista valoa sen jälkeen, kun käyttäjä on vuorovaikuttanut hallinnoimisvälineen vuorovaikutusväli-neen kanssa indikoiden siten vuorovaikutuksen tapahtuneen. Reunus 107 on erään esimerkin mukaan valaistu reunus indikoiden tai määrittäen käyttäjälle siten vuorovaikutusvälineen alueen, esimerkiksi osan 106 alueen.
20 On huomattava, että mainitut osat 103, 104, 105, 106 voidaan erottaa toisistaan esimerkiksi fyysisesti, mutta myös optisesti niin, että niiden emittoimat valot tai värit tai muu informaatio ei sekoitu toisen osan emission kanssa. Optinen erotus voidaan toteuttaa esimerkiksi optisen valoesteen avulla.
Hallinnoimisväline 100 voi käsittää lisäksi myös käyttäjän tai ympäristön valaise-£! 25 miseksi tarkoitetun valoa emittoivan osan 108, joka on edullisimmin valkoista valoa ° kiilamaisesti alaspäin emittoiva osa. Edullisimmin emittoiva osa 108 on toteutettu o LED-tekniikalla. Tämän lisäksi hallinnoimisväline 100 voi olla sovitettu emittoimaan i valoa myös sivusuunnassa 114 siten, että se on helpommin havaittavissa myös x sivusuunnassa tai jopa osittain takaapäin katsottuna.
CL
30 Erään esimerkin mukaan hallinnoimisväline 100 voi käsittää myös liikeanturin 109 S sekä ympäristön tilaa, kuten valaistusta, melua ja/tai tärinää havainnoivan välineen 5 110. Lisäksi hallinnoimisväline 100 voi käsittää myös tuntoaistin välityksellä tietoa
C\J
toimittavan välineen 111, kuten esimerkiksi kohokuvioinnin ja/tai värinämoottorin. Värinämoottori voi olla järjestetty esimerkiksi kohokuvioinnilla toteutetun suun-35 tanuolen alle.
9
Runko-osaan 101 voi lisäksi liittyä asennusväline 112, kuten pika-asennusväline, hallinnoimisvälineen asentamiseksi esimerkiksi liikennevalotolppaan tai julkisen liikenteen pysäkin rakenteisiin tai vastaaviin.
Vielä lisäksi hallinnoimisväline 100 voi käsittää myös edullisimmin runko-osaan 5 101 järjestettyjä akustisia avaumia 113 esimerkiksi hallinnoimisvälineen kaiuttimi en (ei esitetty) tuottamien äänisignaalien ohjaamiseksi ulos hallinnoimisvälineestä ja/tai ympäristön melun ohjaamiseksi hallinnoimisvälineen mikrofoneille tai muille melua mittaaville komponenteille (ei esitetty). Edullisimmin akustiset avaumat ovat sään kestäviä ja muotoiltu tai muuten järjestetty siten, että esimerkiksi vesi ei pää-10 se niiden kautta hallinnoimisvälineen sisälle.
Erityisesti on huomattava keksinnön mukaisen hallinnoimisvälineen 100 ja sen valaistavia osia käsittävän etulevyn 102 muoto, jotka on järjestetty siten, että etulevyn valaistavista osista ainakin yksi, edullisimmin kaksi ja vielä edullisimmin kaikki osat on sovitettu emittoimaan valoa vaakatasossa yli 180 asteen kulmassa (kuten 15 on esitetty mm. kuviossa 1B). Hallinnoimisväline on tällöin erityisen hyvin nähtävissä ja havaittavissa sekä edestä, mutta myös täysin sivusta ja osittain jopa takaviistosta tai takaapäin katsottuna lisäten siten liikenneturvallisuutta.
Kuvio 2 esittää erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälinettä 100 julkisen liikenteen hallinnoimiseksi esimerkiksi julkisen liikenteen pysäkin 200 yhteydessä kek-20 sinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti. Hallinnoimisväline 100 voi käsittää välineet (esitetty kuviossa 5) julkisen liikenteen kulkuvälineiden kanssa kommunikoimiseksi, kuten esimerkiksi radiolähettimen ja -vastaanottimen. Erään esimerkin mukaan hallinnoimisväline 100 on sovitettu vastaanottamaan lähestyviltä julkisen liikenteen kulkuvälineiltä näiden paikka- ja/tai aikatietoja ja esimerkiksi £! 25 näyttämään niitä etulevyn läpi joko valolähteiden tai näyttövälineen välityksellä, ku- ™ ten esimerkiksi näyttämään seuraavaksi pysäkille tulevan tai tulevien bussien nu- o meron ja saapumisajan.
(M
^ Lisäksi hallinnoimisväline 100 voi olla sovitettu myös toimittamaan tietoja julkisen £ liikenteen kulkuvälineille hallinnoimisvälinettä operoivista käyttäjistä, kuten esimer- 30 kiksi tieto siitä, että ko. pysäkillä, johon hallinnoimisväline liittyy, on matkustaja. S Erään suoritusmuodon mukaan käyttäjä voi vuorovaikuttaa hallinnoimisvälineen o kanssa esimerkiksi etäluettavan matkakortin välityksellä, jolloin hallinnoimisväline C\| voi esimerkiksi velottaa matkan etukäteen sekä informoida käyttäjän valitsemaa julkisen liikenteen kulkuvälinettä pysäkillä odottavasta matkustajasta. Tämä no-35 peuttaa ja helpottaa julkista liikennettä kokonaisvaltaisesti, koska parhaimmassa 10 tapauksessa vain niiden kulkuvälineiden tarvitsee pysähtyä ko. pysäkille, joille hal-linnoimisväline on etukäteen indikoinut matkustajasta ja toisaalta maksamista ei tarvitse enää suorittaa kulkuvälineessä.
Kuvio 3 esittää erästä esimerkinomaista hallinnoimisvälineen 100 räjäytyskuvaa 5 300 keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti. Runko-osa 101 käsit tää kotelon 301, jotka yhdessä muodostavat mekaanisen perustan hallinnoimisvä-lineelle. Kuten kuviosta 3 näkyy, valaistava etulevy 102 on edullisimmin mekaanisesti yhtenäinen, kaareva ja sileä, näkyvillä aallonpituuksilla läpinäkyvä tai ainakin läpikuultava paneeli, joka voi itsessään toimia ainakin osittaisena valojohteena. 10 Etulevyn takana on edullisimmin vuorovaikutusväline 302, kuten kosketusanturi tai muu vastaava tässä dokumentissa esitetty vuorovaikutusväline.
Lisäksi esimerkin hallinnoimisväline 100 käsittää etulevyn ensimmäiselle osalle ensimmäisen valolähteen 303 ja toiselle osalla toisen valolähteen 304, kuten esimerkiksi punaisista 303 ja vihreistä 304 LED:eistä koostuvan valolähteen. LED:it 15 voivat olla myös esimerkiksi valkeita, jolloin haluttavat värit saadaan aikaiseksi muuten, esimerkiksi sopivasti sävytetyn etulevyn 102 avulla.
Etulevyn takana voi erään esimerkin mukaan olla myös optinen rakenne 305, jonka avulla etulevyn 102 valaistava osa voidaan optisesti kytkeä valolähteen 303, 304 kanssa. Optinen rakenne 305 voi olla esimerkiksi valojohde tai muu vastaava 20 optisen kytkennän toteuttava, tässä dokumentissa kuvattu optinen rakenne. Optisen rakenteen 305 takana voi lisäksi olla vielä optisesti heijastava kalvo 306, joka vahvistaa valolähteen valon johtumista, suuntautumista ja emissiota kohden etulevyn valaistavaa osaa ja edelleen saa valaistavan osan näkymään kirkkaammin ja selkeämmin hallinnoimisvälineen ulkopuolelta myös kirkkaassa päivävalaistukses-^ 25 sa. Optinen rakenne voidaan liittää etulevyyn esimerkiksi optisesti läpinäkyvän ad- w hesiivisen välineen 307 avulla.
i tn 0 ^ Lisäksi hallinnoimisväline 100 voi käsittää myös kolmannen valolähteen 308, kuten ^ esimerkiksi keltaisista LED:eistä koostuvan valolähteen vuorovaikutettavan alueen £ 106, 107 indikoimiseksi. Valolähteen 308 LED:jä ohjaamalla voidaan toteuttaa 30 esimerkiksi etulevyn valaistavan osan 106 ympäröivä reunus 107. Lisäksi vuoroin vaikutuksen tapahduttua Valolähteen 308 LED:jä ohjaamalla voidaan saada aikai- 5 seksi valaistavan osan 106 koko valaistus, kuten on esitetty esimerkiksi kuviossa
C\J
1A. Hallinnoimisvälineeseen 100 on eräässä esimerkissä järjestetty myös optinen este 309 (gasket) siten, että se estää esimerkiksi etulevyn valaistavien osien väli-35 sen valovuodon, kuten esimerkiksi kolmannen valolähteen 308 tuottaman keltai- 11 sen valon vuotamisen etulevyn muihin valaistaviin osin ja päinvastoin. Optinen este 309 voi olla järjestetty myös siten, että siinä on sopivat välineet kolmannen valolähteen valon ohjaamiseksi sekä etulevyn valaistavalle osalle 106 että sen ympäröivälle reunukselle 107. Valolähteen, kuten kolmannen valolähteen 308 yhteyteen 5 voidaan lisäksi järjestää esimerkiksi optisesti kollimoiva rakenne 310 (esimerkiksi BEF-tyyppinen; Brightness Enhancement Film) valolähteen emittoiman valon kol-limoimiseksi vastaavaan etulevyn valaistavaan osaan.
Kuvio 4 esittää lohkokaaviota eräästä esimerkinomaisesta, erityisesti liikennevalojen ohjauksen yhteydessä käytettävästä hallinnoimisvälineestä 100 keksinnön 10 erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, missä hallinnoimisväline käsittää ohjausvälineet 401, kuten muistilla varustetun prosessorin hallinnoimisvälineen toimintojen ja seuraavassa esitettyjen komponenttien ja välineiden ohjaamiseksi: - vuorovaikutusvälineen, kuten kosketusanturin 402 ja sen signaalinkäsittely-elektroniikan, (on kuitenkin huomattava, että vuorovaikutusväline voi olla 15 myös joku muu tässä dokumentissa esitetty vuorovaikutusväline), - valolähteen 403, joka koostuu esimerkiksi sähköoptisista komponenteista, kuten LED tai OLED -komponenteista, - audiosignaaleja / ääniviestejä tuottavat välineet 404, kuten kaiuttimet ja niiden ohjausvälineet ja mahdollisesti digitaalisen syntetisaattorin, 20 - ympäristön tilaa tarkkailevia välineitä 405, kuten mikrofonin ja valaistusantu rin, - liikeanturin 406, kuten optisen liikeanturin, esimerkiksi IR- tai videokameran, - langattoman tai langallisen rajapinnan 407 liikenteenohjausjärjestelmään, - radiolinkin 408 käyttäjän tai käyttäjän radioluettavan välineen 421, kuten 25 esimerkiksi matkaviestimen tai RFID-laitteen identifioimiseksi, sekä ^ - radiolinkin 409 ulkopuolisen radiolinkin välityksellä operoivan ohjausväli- o neen 422 kanssa kommunikoimiseksi esimerkiksi ohjelmistojen ja toiminto- l0 jen asennus-, päivitys-, säätämis ja ylläpitotarkoituksiin sekä hallinnoimisvä-
O
^ lineen tilatietojen kommunikoimiseksi.
(M
| 30 Kuvio 5 esittää lohkokaaviota eräästä esimerkinomaisesta, erityisesti julkisen lii- ^ kenteen hallinnoimisen yhteydessä käytettävästä hallinnoimisvälineestä 100 kek- £3 sinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, missä hallinnoimisväline voi m käsittää täysin samoja komponentteja kuin kuviossa 4 esitetty hallinnoimisväline o ^ 100, kuten esimerkiksi ohjausvälineet 401, vuorovaikutusvälineet 402, valolähteen 35 403, audiosignaaleja / ääniviestejä tuottavat välineet 404, ympäristön tilaa tarkkai levia välineitä 405, liikeanturin 406, langattoman tai langallisen rajapinnan 407, 12 sekä radiolinkit 408 ja 409. Lisäksi kuvion 5 esittämä hallinnoimisväline 100 voi käsittää ainakin jonkin seuraavista: - radiolinkin 501 julkisen liikenteen kulkuvälineiden radiomoduulien 521 kanssa kommunikoimiseksi, 5 - paikantamisvälineet 502, kuten esimerkiksi GPS-anturin tai muun välineen, jonka ulostulona saadaan paikkatieto, sekä - virtalähteen 503, joka voi olla esimerkiksi akku, aurinkokenno tai tuulivoimalla toimiva generaattori tai näiden yhdistelmä. Lisäksi (tai vaihtoehtoisesti pelkästään) hallinnoimisväline 100 voidaan kytkeä myös kiinteään sähkö- 10 verkkoon.
On huomattava, että kuvioissa 4 ja 5 esitetyt hallinnoimisvälineet voivat käsittää erään esimerkin mukaisesti vain osan kuvioissa esitetyistä komponenteista ja välineistä, eivätkä kaikki ole pakollisia, joitakin voi olla määrältään kuvioissa esitettyä enemmän ja että erilaisia tässä dokumentissa esitettyjä kombinaatioita voidaan ιοί 5 teuttaa patenttivaatimusten määrittelemän suoja-alueen puitteissa esimerkiksi toteutuksen yksityiskohtien sekä käyttöalueiden osalta. Esimerkiksi radiolinkin voivat olla yksi- tai kaksisuuntaisia ja ne voivat olla joko lyhyen, keskipitkän tai pitkän kantaman radiolinkkejä, kuten esimerkiksi RFID, Bluetooth, NFC, ZigBee, WLAN ja/tai WiMAX, -tekniikalla toteutettuja radiolinkkejä, ja/tai matkaviestin/tietoliikenne-20 verkossa toimivia ratkaisuja.
Kuvio 6 esittää erästä liikeantureilla 109 varustettua hallinnoimisvälinettä 100 keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti, missä hallinnoimisväline on sovitettu päättelemään käyttäjän, kuten esimerkiksi jalankulkijan tai pyöräilijän, kulkusuunta liikeanturien havainnointikentissä 6011, 6012. Esimerkiksi kahdella lii-25 keanturilla 109i, 1092 varustettu hallinnoimisväline voi havaita käyttäjän saapuvan
CVJ
5 ensiksi liikeanturin 1092 havainnointikenttään 6012 ja seuraavaksi liikeanturin 109! ^ havainnointikenttään 602i, jolloin hallinnoimisväline voi päätellä käyttäjän kulku- 9 suunnan olevan esimerkiksi kohti risteävää tietä. Tämän seurauksena hallinnoi- C\| cv misväline voi indikoida käyttäjälle vuorovaikutuksesta esimerkiksi etulevyn 102 va- ir 30 laistavien osien valaisukuvioiden kautta (esimerkiksi sytyttämällä keltaisen alueen ^ 106), jolloin käyttäjä tietää vuorovaikutuksen tapahtuneen ja voi jäädä odottamaan oj esimerkiksi liikennevalojen vaihtumista. Vuorovaikutusvälineenä tässä esimerkissä ΪΙ toimi liikeanturit. Hallinnoimisväline voi lisäksi antaa myös ääni/viestisignaalin, ku- ™ ten esimerkiksi ääniopasteen: "Edessä kaksikaistainen tie, kaistojen välissä tur- 35 vasaareke, odota valon vaihtumista." 13
Kuvion 6 esittämät havainnointikentät voidaan toteuttaa monenlaisilla liikeantureil-la, kuten IR/videokameroilla, kapasitiivisilla tai induktiivisilla välineillä ja/tai mekaanisilla välineillä, kuten venymäliuska-anturilla. Lisäksi esimerkiksi kuvion 5 esittämää hallinnoimisvälinettä voidaan käyttää myös liikennelaskurina, josta saadaan 5 käyttäjien lukumäärätiedon lisäksi tieto myös heidän kulkusuunnastaan. Liikenne-laskuritieto voidaan lisäksi varustaa esimerkiksi aikatiedolla ja/tai hallinnoimisväli-neen paikkatiedolla.
Edellä on esitetty vain eräitä keksinnön mukaisen ratkaisun suoritusmuotoja. Keksinnön mukaista periaatetta voidaan luonnollisesti muunnella patenttivaatimusten 10 määrittelemän suoja-alueen puitteissa esimerkiksi toteutuksen yksityiskohtien sekä käyttöalueiden osalta. Erityisesti keksintöä voidaan soveltaa autoille tarkoitettujen ja kevyenliikenteen kulkuväylien risteyskohdissa mm. liikennevalojen ohjauksen osana, mutta myös muissa kahden erilaisen liikenneväylän risteyskohdissa, missä on liikennevaloja. Lisäksi keksintöä voidaan soveltaa julkisen liikenteen py-15 säkkeihin liittyen niiden kautta operoivien julkisen liikenteen kulkuvälineiden hallinnoimiseksi tai opastamiseksi.
(M
o
CM
LO
O
CM
CM
X
cc
CL
sr σ>
CM
LO
o
CM

Claims (20)

1. Valaistava liikenteen hallinnoimisväline, tunnettu siitä, että hallinnoimisväline (100) käsittää - runko-osan (101), - vuorovaikutusvälineet vuorovaikuttamiseksi käyttäjän kanssa sekä syöttö- 5 tiedon tuottamiseksi vuorovaikutuksen seurauksena, - ainakin yhden valolähteen, - runko-osaan liittyvän, läpinäkyvää tai läpikuultavaa materiaalia käsittävän valaistavan etulevyn, joka on mekaanisesti oleellisesti yhtenäinen, mutta jossa on valaistukseltaan ainakin kaksi toisistaan eroavaa osaa, ja missä 10 ainakin yksi valaistu osa on optisesti kytketty mainitun valolähteen kanssa, sekä - ohjausvälineet valolähteen tuottaman valon ohjaamiseksi mainitun optisen kytkennän kautta ainakin yhdelle mainituista etulevyn valaistavista osista vuorovaikutusvälineiden tuottaman syöttötiedon perusteella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hallinnoimisväline, missä mainittu optinen kytkentä on toteutettu esimerkiksi valojohtimella, joka voi olla osa mainittua etulevyn valaistavaa osaa, ja/tai kollimoivalla refraktiivisella tai diffraktiivisella optiikalla, optisilla linsseillä, peileillä, prismoilla, optisilla kalvoilla ja/tai prismaattisilla kalvoilla.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä mainittu valolähde on toteutettu esimerkiksi elektroluminesenssikalvolla, valodiodil-la (LED), orgaanisella valodiodilla (OLED), tai näiden yhdistelmällä.
^ 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal- S linnoimisväline käsittää mainitun valolähteen lisäksi ainakin alfanumeerista tietoa (M tn 25 tuottamaan sovitetun näyttövälineenä toimivan valolähteen, joka on järjestetty o ^ näyttämään mainittu tieto etulevyn optisesti läpinäkyvän tai läpikuultavan kohdan 0X1 kohdalla. X tr CL
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä c\j mainitut ainakin kaksi toisistaan eroavaa valaistavaa osaa on erotettu toisistaan m 30 optisesti esimerkiksi valoesteen avulla, o (M
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä mainittu vuorovaikutusväline on esimerkiksi kapasitiivinen, induktiivinen, optinen, aktiivinen/passiivinen infrapuna- ja/tai mekaaninen väline tai painonappi, kuten ve- nymäliuska-anturilla toteutettu väline, tietoliikenneverkon välityksellä toteutettu väline ja/tai radiolinkin välityksellä, joka on sovitettu vuorovaikuttamaan käyttäjän radiolinkin välityksellä toimivan välineen kanssa, kuten matkaviestimen tai älykortin kanssa, ja/tai missä vuorovaikutusväline käsittää liiketunnistimen, esimerkiksi opti-5 sen liiketunnistimen, kuten yhdellä tai kahdella kameralla toteutetun liiketunnistimen.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal-linnoimisväline käsittää lisäksi välineet äänisignaalin, ääniviestin ja/tai tuntoaistilla havaittavissa olevan signaalin tuottamiseksi ja niiden ohjaamiseksi mainittujen 10 vuorovaikutusvälineiden tuottaman syöttötiedon perusteella, kuten sähköakustisen komponentin, esimerkiksi kaiuttimen, äänisignaalin tuottamiseksi ja sähkömekaanisen komponentin, esimerkiksi värinämoottorin, tuntoaistilla havaittavissa olevan signaalin tuottamiseksi.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä oh-15 jausvälineet on sovitettu ohjaamaan valolähdettä valon tuottamiseksi ainakin yhdelle mainituista etulevyn valaistavista osista tai patenttivaatimuksen 7 mukainen hallinnoimisväline, missä ohjausvälineet on sovitettu ohjaamaan äänisignaalia ja/tai tuntoaistilla havaittavissa olevaa signaalia tuottavia välineitä- liikennettä tai käyttäjää opastavaa tarkoitusta varten, kuten vuorovaikutusvälineiden kanssa ta- 20 pahtuneen vuorovaikutuksen indikoimiseksi, odotusmoodin indikoimiseksi, liikennevalojen punaisen/vihreän tai vilkkuvan valon vaiheen indikoimiseksi, ajan indikoimiseksi, ja/tai lähestyvän joukkoliikennevälineensaapumisajan ja/tai mainitun joukkoliikennevälineen identifikaatiotiedon indikoimiseksi.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal- ^ 25 linnoimisväline on järjestetty hallinnoimisvälineen vuorovaikutusvälineen vuorovai- ^ kutuksen seurauksena ohjaamaan ainakin kahden erityyppisen liikenneväylän lii- i g kennevaloja sekä lisäksi tuottamaan indikaatio ainakin toisen liikenneväylän liiken- i nevalojen sen hetkisestä tilasta mainitun etulevyn valaistuksen välityksellä ja/tai x patenttivaatimuksen 7 mukaisessa hallinnoimisvälineessä äänisignaalia ja/tai tun- 30 toaistilla havaittavissa olevaa signaalia tuottavien välineiden välityksellä. σ>
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal- 5 linnoimisväline käsittää lisäksi ympäristön tilaa, kuten valaistusta, melua ja/tai tä- (M rinää havainnoivan välineen, jolloin hallinnoimisväline on sovitettu adaptoimaan hallinnoimisvälineen tuottaman valaistussignaalin, äänisignaalin ja/tai tuntoaistin havaittavissa olevan signaalin intensiteetin ympäristön vastaavan suureen intensiteetin mukaisesti.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä valaistavan etulevyn ensimmäinen osa on sovitettu emittoimaan oleellisesti ensim-5 mäistä, esimerkiksi punaista valoa, toinen ensimmäisestä osasta eroava osa on sovitettu emittoimaan oleellisesti toista, esimerkiksi vihreää valoa, ja kolmas ensimmäisestä ja toisesta osasta optisesti erotettu osa on sovitettu emittoimaan kolmatta, oleellisesti vihreästä ja punaisesta valosta väriltään erottuvaa valoa, kuten keltaista valoa.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal linnoimisväline käsittää runko-osan alaosaan liittyvän valoa emittoivan osan, edullisimmin valkoista valoa kiilamaisesti alaspäin emittoivan osan, jonka valokiila on edullisimmin järjestetty esimerkiksi valonjohtimen, prisman ja/tai linssin avulla 5-45 astetta leveäksi valokiilaksi.
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä mainittu valaistava etulevy on kaarevaksi muotoiltu tasomainen tai tasainen pinta, ja missä ainakin yksi, kaksi tai kolme mainituista valaistun etulevyn valaistukseltaan toisistaan eroavista osista on sovitettu emittoimaan valoa vaakatasossa yli 180 asteen kulmassa.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal linnoimisväline on sovitettu muuttamaan emittoidun valon intensiteettiä ja/tai emis-siokulmaa vuorovaikutusvälineiden, kuten liikeantureiden, tuottaman syöttötiedon perusteella. CM
^ 15. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal- ^ 25 linnoimisväline käsittää langattomat tai langalliset tiedonsiirtovälineet mainitun hal- 9 linnoimisvälineen etäkonfiguroimiseksi tai -hallinnoimiseksi ja/tai kommunikoimi- c\i seksi liikenteen ohjausjärjestelmän kanssa. CC
16. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal-σ> linnoimisväline on järjestetty osaksi julkisen liikenteen hallinnoimista ja liittyy aina- ί 30 kin yhden julkisen liikenteen pysäkkiin, jolloin käyttäjän vuorovaikutettua mainitun ^ vuorovaikutusvälineen kanssa, hallinnoimisväline on sovitettu indikoimaan ainakin yhdelle julkisen liikenteen kulkuvälineelle mainitusta käyttäjän vuorovaikutuksesta mainitun hallinnoimisvälineen vuorovaikutusvälineen kanssa esimerkiksi hallin-noimisvälineen ohjaaman valoindikaation kautta tai radiolinkin välityksellä.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen hallinnoimisväline, missä hallinnoimisväli-ne on sovitettu identifioimaan ainakin yksi julkisen liikenteen kulkuväline käyttäjän vuorovaikutuksen seurauksena ja indikoimaan mainitulle kulkuvälineelle tieto pysäkistä, johon pysäkkiin mainittu käyttäjän vuorovaikutus liittyi.
18. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen hallinnoimisväline, missä hal linnoimisväline on sovitettu langattomasti vuorovaikuttamaan käyttäjän langattoman päätelaitteen kanssa ja identifioimaan mainitun vuorovaikutuksen välityksellä mainittuun käyttäjään liittyvä ennalta määrätty reittivalinta ja sen seurauksena ohjaamaan mainittujen valaistavien osien valaisua sekä hallinnoimaan hallinnoimis-10 välineeseen liittyviä liikenteen ohjausvälineitä, kuten esimerkiksi mainitulle reittiva-linnalle liittyviä liikennevaloja ja/tai indikoimaan mainittua reittivalintaa ainakin osittain kulkevia julkisen liikenteen kulkuvälineitä mainitun käyttäjän reittivalintaan liittyen.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen hallinnoimisväline, missä hallinnoimisväli-15 ne on sovitettu toimittamaan ainakin yhdelle julkisen liikenteen kulkuvälineelle mainitun käyttäjän reittivalintaan liittyvää tietoa, kuten indikaatio pysähtyä pysäkille, johon pysäkkiin liittyvän hallinnointivälineen vuorovaikutusvälineen kanssa mainittu käyttäjä vuorovaikutti, tai joka pysäkki liittyy käyttäjän ennalta määrättyyn reittivalintaan, ja missä mainittu tieto toimitetaan kulkuvälineelle langattoman tiedon-20 siirtojärjestelmän välityksellä ja/tai valoindikaattoreiden välityksellä, joita hallinnoin-tiväline on sovitettu ohjaavaksi käyttäjän vuorovaikutuksen seurauksena.
20. Jonkin patenttivaatimuksen 17-19 mukainen hallinnoimisväline, missä hallinnoimisväline käsittää lisäksi välineet matkan maksamiseksi, kuten älykorttilukijan matkan maksamiseksi sähköisesti. C\J 5 25 (M tn o i (M (M X en CL σ> (M LO δ (M
FI20115294A 2011-03-28 2011-03-28 Valaistava liikenteen hallinnoimisväline FI122746B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115294A FI122746B (fi) 2011-03-28 2011-03-28 Valaistava liikenteen hallinnoimisväline
PCT/FI2012/050306 WO2012160243A1 (en) 2011-03-28 2012-03-28 Illuminable traffic management device

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115294A FI122746B (fi) 2011-03-28 2011-03-28 Valaistava liikenteen hallinnoimisväline
FI20115294 2011-03-28

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20115294A0 FI20115294A0 (fi) 2011-03-28
FI122746B true FI122746B (fi) 2012-06-15

Family

ID=43806503

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20115294A FI122746B (fi) 2011-03-28 2011-03-28 Valaistava liikenteen hallinnoimisväline

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI122746B (fi)
WO (1) WO2012160243A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3007879B1 (fr) * 2013-06-27 2015-07-17 Jcdecaux Sa Station de transport en commun
US10109188B2 (en) 2013-07-26 2018-10-23 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method, alert control device, street light, computer program and computer program product for alerting traffic
EP3862275A3 (en) * 2017-03-06 2021-10-13 Safran Seats USA LLC Boarding guidance system

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5654705A (en) * 1996-09-06 1997-08-05 Houten; Ronald Van Apparatus for prompting pedestrians
KR20030087785A (ko) * 2002-05-09 2003-11-15 정보현 신호등 잔여시간 표시장치 및 그 방법
KR200397860Y1 (ko) * 2005-01-04 2005-10-10 종 해 김 다목적 led 보행자 신호등 시스템과 장치
US20090128362A1 (en) * 2006-06-22 2009-05-21 Kareem Darwish Method and system for providing information to a transportation vehicle on the presence of passengers
KR100962309B1 (ko) * 2008-05-14 2010-06-10 조복희 횡단보도용 신호등 어셈블리
KR20080091055A (ko) * 2008-09-09 2008-10-09 박용호 승강장 정보제공장치

Also Published As

Publication number Publication date
WO2012160243A1 (en) 2012-11-29
FI20115294A0 (fi) 2011-03-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6416541B2 (ja) 車両用パネルモジュール
KR20170095496A (ko) 다기능 가로등
KR20170100015A (ko) 차량용 표지판 식별 시스템
CN103486555A (zh) 照明装置和位置信息管理系统
KR101673301B1 (ko) 전환식 도로표지 출력장치를 이용한 교통안전시스템
CN104247571A (zh) 道路照明系统
FI122746B (fi) Valaistava liikenteen hallinnoimisväline
CN106836046B (zh) 一种基于led/ld光通信的人行横道线及其设计方法
JP2017087876A (ja) 車両用投射装置および車両用投射システム
EP2516748A1 (en) Illumination device and system for improving safety of an intersection of traffic routes
CN105957339A (zh) 基于红外与射频技术的交通十字路口安全系统和控制方法
KR101587010B1 (ko) 사물인터넷 기반의 발광 보도블록 제어장치 및 그 제어방법
JP6743817B2 (ja) 標識及び標示板の照明装置
RU2620770C2 (ru) Устройство для направленного активного проецирования
KR101371246B1 (ko) 가시광 통신을 이용한 시각 장애인용 안내 장치
JP5082298B2 (ja) 自律移動装置
KR101556991B1 (ko) 광고 시스템
TWI732561B (zh) 發光節能斑馬線及其應用的人行穿越道系統
KR100944033B1 (ko) 지능형 자전거 도로 관리 방법 및 시스템
JP5208475B2 (ja) 視覚障害者歩行誘導システム
KR20090028120A (ko) 지능형 교통 표시장치
KR20110055326A (ko) 레이더 센싱 기능의 도로표지판
KR102635615B1 (ko) 안전 정보를 출력하는 표지판 및 표지판의 안전 정보제공 방법
CN219386067U (zh) 一种交通安全警示装置
JP2012234380A (ja) 交通情報提供システム

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122746

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed