FI122633B - Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi - Google Patents

Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI122633B
FI122633B FI20095032A FI20095032A FI122633B FI 122633 B FI122633 B FI 122633B FI 20095032 A FI20095032 A FI 20095032A FI 20095032 A FI20095032 A FI 20095032A FI 122633 B FI122633 B FI 122633B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transfer
arms
fork
conveyor
arm
Prior art date
Application number
FI20095032A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095032A0 (fi
FI20095032A (fi
Inventor
Osmo Maekinen
Original Assignee
Heinolan Sahakoneet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heinolan Sahakoneet Oy filed Critical Heinolan Sahakoneet Oy
Priority to FI20095032A priority Critical patent/FI122633B/fi
Publication of FI20095032A0 publication Critical patent/FI20095032A0/fi
Priority to AT09179605T priority patent/ATE546397T1/de
Priority to EP09179605A priority patent/EP2236443B1/en
Publication of FI20095032A publication Critical patent/FI20095032A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122633B publication Critical patent/FI122633B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B31/00Arrangements for conveying, loading, turning, adjusting, or discharging the log or timber, specially designed for saw mills or sawing machines
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G57/00Stacking of articles
    • B65G57/02Stacking of articles by adding to the top of the stack
    • B65G57/16Stacking of articles of particular shape
    • B65G57/18Stacking of articles of particular shape elongated, e.g. sticks, rods, bars

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Specific Conveyance Elements (AREA)
  • Seal Device For Vehicle (AREA)
  • Relays Between Conveyors (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Physical Deposition Of Substances That Are Components Of Semiconductor Devices (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Liquid Developers In Electrophotography (AREA)

Description

Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen siirtolaite saheiden tai vastaavien kappaleiden siirtämistä varten.
5 Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 9 johdanto-osan mukainen menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi.
Ennestään tunnetaan suomalaisista patenttijulkaisuista FI-42188 ja FI-64785 saheiden siirtolaite, jossa on siirtohaarukka, joka käsittää joukon vierekkäisiä etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia ja välineet siirtohaarukan liikutta-10 miseksi edestakaisin siirtovarsien pituussuunnassa ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin. Siirtohaarukan avulla yksi tai useampia rinnakkaisia sa-heita siirretään ensimmäisestä asemasta syöttökuljettimelta tai vastaavalta toiseen asemaan nippuun tai pakettiin. Kukin siirtohaarukka käsittää ainakin kaksi siirto-varren pituussuuntaista olennaisesti suoraa pintaa, jotka ovat poikkisuunnassa 15 kulmassa tosiinsa nähden ja joiden etäisyys kääntöakselista on erisuuri. Näistä pinnoista ensimmäinen on sileä ja edullisesti tasainen ja toinen karhea tai vastaava kitkapinta. Siirtohaarukka on varustettu kääntölaiteella, jonka avulla siirtovarret ovat pituusakseliin nähden poikkitasossa käännettäviä. Siirtovarret tuodaan toisesta asemasta ensimmäiseen asemaan siten, että ensimmäinen pinta on ylöspäin. 20 Ensimmäisessä asemassa, kun sopiva määrä saheita on syöttökuljettimella, siirto-varret käännetään pituusakselin suhteen siten, että toinen pinta on ylöspäin, jolloin ko. saheet siirtyvät syöttökuljettimelta siirtovarsien kannatukseen. Tämän jälkeen ko. saheiden siirto toteutetaan ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan siirto-haarukalla, jonka jälkeen siirtovarret käännetään siten, että ensimmäinen pinta on o 25 jälleen ylöspäin. Nyt siirtohaarukka siirretään takaisin ensimmäiseen asemaan.
A Saheet jäävät tällöin päällimmäiseksi kerrokseksi sahepinoon tai -nippuun toiseen ^ asemaan, koska siirtovarret liukuvat ylöspäin käännetyn sileän pintansa ansiosta ^ helposti ulos muodostettavasta sahepinosta ja jättävät siirtovarsien varassa toi- £ seen asemaan siirretyt saheet tämän pinon päällimmäisiksi.
CM
o 30 Edellä esitetyllä siirtolaitteella on eräs vakava ongelma. Pakettiin tai nippuun siir- o rettävät rinnakkaiset saheet ovat yleensä samanpituisia ja lisäksi pituudeltaan o ^ usein asiakkaan toivomuksen mukaisia. Saheet ulottuvat sahekerroksen ja samal la paketin päästä päähän. Tällöin sahekerroksen saheiden toinen pää saattaa osua juuri yhden siirtovarren kohdalle tai lähelle sitä. Toisaalta saheet saattavat 2 myös olla eripituisia, jolloin niiden joukossa on muodostettavaa pakettia tai nippua lyhyempiä saheita. Joku sahekerroksen saheista voi ulottua sahekerroksen tai paketin yhdestä päästä jonkin siirtovarren kohdalle tai lähelle sitä. Kun edellä esitetyssä tilanteessa siirto haarukan siirtovarsia käännetään ensimmäisessä asemassa 5 kääntölaitteella toinen pinta ylöspäin, mainittu siirtovarsi kohtaa yhden tai useamman saheen pään ja saattaa siirtää sitä paikaltaan. Tämä ei yleensä aiheuta ongelmia. Tilanne on kuitenkin erilainen, kun siirto on toteutettu, ja siirtohaarukan siirtovarsia käännetään toisessa asemassa niin, että ensimmäinen pinta on jälleen ylöspäin. Kääntövaiheessa, kun siirtovarren toista pintaa käännetään kaarevasti 10 alaspäin, siirtovarsi kohtaa kohdalla olevan yhden tai useamman saheen pään, ja alkaa painaa sahetta/saheita kohti saheen, sahekerroksen ja paketin toista päätä, jossa on sopiva vaste. Tällöin puristusjännitys saheessa/saheissa kasvaa ja jossain vaiheessa jännitys purkautuu, jolloin sahe/saheet kimmahtavat siirtovarren ja vasteen välistä suurella voimalla mihin tahansa suuntaan. Tässä kimmahtamises-15 sa sahe/saheet lentävät helposti ainakin osittain poikittain muiden rinnakkaisten saheiden päälle tai kimmahtaminen sekoittaa kaikki siirrettävät saheet saheker-roksessa siten, että ne kääntyvät ja nousevat osittain toistensa yli. Tämän seurauksena siirtolaitteen toiminta on keskeytettävä ja sahe tai saheet on poistettava muodostettavasta paketista tai järjestettävä käsin uudelleen rinnakkain sopivaksi 20 kerrokseksi.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitetyn tyyppisiin tunnettuihin siirto-laitteisiin liittyvä ongelma. Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan uusi parannettu siirtolaite, joka on toiminnassaan häiriötön, tehokas ja rakenteeltaan yksinkertainen.
25 Keksinnön mukaiselle siirtolaitteelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty pa-£ tenttivaatimuksessa 1. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön ^ mukaisen siirtolaitteen edullisia sovellusmuotoja.
LO Keksinnön mukaiselle menetelmälle siirtolaitteen käyttämiseksi on tunnusomaista x se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 9.
CL
30 Keksinnön kohteena on siirtolaite saheiden tai vastaavien kappaleiden siirtämistä § varten, jossa siirtolaitteessa on siirtohaarukka, joka käsittää joukon vierekkäisiä O) § etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia ja välineet siirtohaarukan liikutta- C\l ..... ......
miseksi snrtovarsien pituussuunnassa ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin, jonka siirtohaarukan avulla yksi tai useampia rinnakkaisia saheita siir-35 retään ensimmäisestä asemasta, syöttö ku I jetti m el ta tai vastaavalta, toiseen ase- 3 maan ja jonka siirtohaarukan siirtovarret ovat pituussuuntaan nähden poikkitasos-sa käännettäviä ja ne käsittävät ainakin kaksi siirtovarren suuntaista olennaisesti suoraa pintaa, jotka ovat poikkitasossa kulmassa tosiinsa nähden, ja joista pinnoista ensimmäinen pinta on sileä ja toinen pinta on karhea. Keksinnön mukaisesti 5 ainakin osa siirtohaarukan siirtovarsista on varustettu omalla erillisellä kääntölait-teella siten, että ko. siirtovarsi on muista siirtovarsista riippumattomasti pituussuuntaan nähden poikkitasossa käännettävissä.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi, joka siirto-10 laite on tarkoitettu saheiden tai vastaavien kappaleiden siirtämistä varten, jossa siirtolaitteessa on siirtohaarukka, joka käsittää joukon vierekkäisiä etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia ja jossa siirtohaarukkaa liikutetaan siirto-varsien pituussuunnassa ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin, jonka siirtohaarukan avulla yksi tai useampia rinnakkaisia saheita siirretään en-15 simmäisestä asemasta, syöttökuljettimelta tai vastaavalta, toiseen asemaan ja jonka siirtohaarukan siirtovarret ovat pituussuuntaan nähden poikkitasossa käännettäviä ja ne käsittävät ainakin kaksi siirtovarren suuntaista olennaisesti suoraa pintaa, jotka ovat poikkitasossa kulmassa tosiinsa nähden, ja joista pinnoista ensimmäinen pinta on sileä ja toinen pinta on karhea. Keksinnön mukaisesti ainakin 20 osa siirtohaarukan siirtovarsista järjestetään käännettäväksi erillisillä kääntölaitteil-la siten, että tällaisella erillisellä kääntölaitteella varustettu siirtovarsi on muista siirtovarsista riippumattomasti pituussuuntaan nähden poikkitasossa käännettävissä.
Keksinnön mukaisen siirtolaitteen ja menetelmän perusajatuksena on se, että ai-25 kakin osa siirtohaarukan siirtovarsista on itsenäisesti muista siirtovarsista riippumattomasti käytettäviä.
° Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa aikakin osa siirtohaarukan siirtovarsista on itsenäisesti muista siirtovarsista riippumattomasti käännettävissä pituussuun-g 30 taan nähden poikkitasossa perusasennosta - eli ensimmäinen sileä pinta ylöspäin x - työasentoon - eli toinen karhea pinta ylöspäin - tai jätettävä kääntämättä riippuen siitä, onko siirrettävän sahejoukon eli yhden tai useamman saheen pää siirtovar-g ren sijaintikohdalla vai ei. Mikäli saheen pää on siirtovarren sijaintikohdalla, siirto- a> vartta ei käännetä perusasennosta työasentoon, vaan se jätetään edullisimmin pe-
O
^ 35 rusasentoon. Mikäli sahe ylittää selvästi siirtovarren ja siis saheen pää on siirtovar ren sijaintikohdan ulkopuolella, siirtovarsi käännetään perusasennosta työasentoon.
4
Keksinnön vaihtoehtoisessa sovellusmuodossa aikakin osa siirtohaarukan siirto-varsista on itsenäisesti muista siirtovarsista riippumattomasti liikutettavissa. Tällöin siirtovarsi on jätettävissä paikalleen ensimmäiseen asemaan, jolloin ko. siirtovartta ei siirretä eikä käytetä ollenkaan saheiden siirtoon ensimmäisestä asemasta toi-5 seen asemaan ja pakettiin tai vastaavaan. Tällainen siirtovarsi jätetään passiiviseksi paikoilleen silloin, kun siirrettävän sahejoukon (eli yhden tai useamman) sa-heen pää on siirtovarren sijaintikohdalla. Sahejoukon siirto suoritetaan muiden sellaisten siirtovarsien avulla, joiden yli saheet ulottuvat, ja joita tällöin käytetään asianmukaisesti.
10
Edellä esitetyssä keksinnön sovellusmuodossa kullakin siirtohaarukan siirtovarrel-la (tai ainakin osalla siirtovarsista) on oma kuljetin, jolla siirtovarsia liikutetaan siirtovarsien pituussuunnassa ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin. Vaihtoehtoisessa sovellusmuodossa ainakin osalla siirtovarsia on yhteinen kuljetin 15 ja edullisimmin kunkin siirtovarren yhteydessä erotuslaite, jolla siirtovarsi voidaan vapauttaa kuljettimen aikaansaamasta liikkeestä ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin tai, tarpeen mukaan, yhdistää kuljettimen liikkeeseen siirron toteuttamiseksi asemien välillä.
20 Keksinnön etuna on, että siirrettävä sahejoukko, erityisesti rinnakkaiset saheet, pysyy hyvässä järjestyksessä kaikissa siirtoon liittyvissä vaiheissa ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan.
Keksinnön etuna on myös, että siirtolaitteen nopeutta voidaan kasvattaa, koska 25 tärkeä häiriölähde on keksinnön avulla saatu poistettua.
^ Seuraavassa keksintöä ja sen muita etuja selostetaan yksityiskohtaisemmin viit- ° taamalla oheiseen piirustukseen, jossa LO 30 kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaista siirtolaitetta päältä katsot- x tuna;
X
CL
kuvio 2 esittää päältä katsottuna suurennettuna yhtä siirtovartta kuvion 1 siirto- § laitteesta; σ> o o ^ kuvio 3 esittää sivulta katsottuna suurennettuna yksityiskohtaa A - A kuvion 1 35 siirtolaitteessa, jossa siirtovarsi on piirretty havainnollisuuden vuoksi 5 sekä ensimmäiseen asemaan D että toiseen asemaan E, vaikka todellisuudessa siirtovarsi on vain jommassakummassa asemassa; kuvio 4 esittää sivulta katsottuna suurennettua yksityiskohtaa B - B kuvion 1 siirtolaitteesta, jossa nähdään kaksi rinnakkaista siirtovartta niiden toi-5 sesta päädystä katsottuna; kuvio 5 esittää kaaviomaisesti toista keksinnön mukaista siirtolaitetta päältä katsottuna; ja kuvio 6 esittää kaaviomaisesti kolmatta keksinnön mukaista siirtolaitetta päältä katsottuna.
10 Kuvioissa käytetään toisiaan vastaavista osista samoja viitenumerolta.
Keksinnön kohteena on siirtolaite sahatavarakappaleiden eli saheiden siirtämistä varten. Siirtolaite soveltuu myös muiden samankaltaisten kappaleiden, kuten pitkänomaisten suorien ja edullisimmin poikkileikkaukseltaan olennaisesti neliömäisten tai suorakaiteen muotoisten kappaleiden, siirtämiseen.
15
Keksinnön mukaisessa siirtolaitteessa on siirtohaarukka 1, joka käsittää joukon vierekkäisiä etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia 2; 21, 22,..., 26, 27. Siir-tovarret 2 on sovitettu siirtohaarukkaan 1 samaan tasoon sopivin etäisyyksin, jotka voivat olla eri suuria. Siirtolaite käsittää lisäksi käyttölaitteen 4 siirtohaarukan liikut-20 tamiseksi edestakaisin siirtovarsien pituussuunnassa C-C kahden aseman eli ensimmäisen aseman D ja toisen aseman E välillä.
Kukin siirtovarsi 2; 21, 22,..., 26, 27 on sovitettu liikutettavasti siirtovarren pituus-£ suuntaiseen C-C johteeseen 5; 51, 52,..., 56, 57, siten, että siirtohaarukan 1 kaikkia ^ 25 siirtovarsia 2 saadaan liikutettua johteissa 5 sopiva edestakainen liikematka niiden V etupään ja takapään välillä sekä samalla ensimmäisen aseman D ja toisen ase- c8 man E välillä. Johteet 5; 51, 52,..., 56, 57 on kiinnitetty päistään siirtolaitteen tuki- | runkoon 6, kuten tukirungon poikittaisiin palkkeihin 61,62.
CM
o 30 Kukin siirtovarsi 2; 21, 22,..., 26, 27 käsittää varsirungon 24, jonka avulla siirtovarsi o on järjestetty liikutettavasti johteen 5 kannatukseen. Siirtohaarukan 1 kukin siirto- o ^ varsi 2 käsittää lisäksi pitkänomaisen varsiosan 21, joka on yhdistetty varsirun- koon 24.
6
Syöttökuljetin 9 on sovitettu siirtolaitteen ja erityisesti sen syöttöhaarukan 1 ja siirtoväkien 2; 21, 22,..., 26 yhteyteen. Saheita T tuodaan syöttökuljettimella 9 siirtosuuntaansa nähden poikittain syöttöhaarukalle 1. Lisäksi kukin sahe T siirretään edullisesti toimilaitteella käytettävällä poikittaisrullastolla 11 tai vastaavalla pitkit-5 täiskuljettimella syöttökuljettimen 9 sivussa olevaa päätyvastetta 12 vasten. Sahe-joukko TJ1 käsittää yhden tai edullisimmin useita saheita T, jotka kerätään edullisesti rinnakkain toistensa läheisyyteen syöttökuljettimen 9 toiseen päähän, esim. sopivaa pysäytintä 14 vasten, syöttöhaarukan 1 kohdalle. Sahejoukko TJ1 on tällöin ensimmäisessä asemassa D ja siten, että niiden ensimmäiset päät ovat sa-10 massa pystytasossa päätyvastetta 12 vasten. Sahejoukko TJ1 siirretään siirtolaitteen, erityisesti sen siirtohaarukan 1 ja siirtoväkien 2; 21, 22,..., 26, avulla ensimmäisestä asemasta D toiseen asemaan E, johon on vuorostaan järjestetty sopiva alusta tai vastaava saheista T ja sahejoukoista TJ2 muodostettavaa pinoa tai pakettia P varten.
15
Eräässä tapauksessa osa saheista T on pituudeltaan sellaisia, että ne saattavat ulottua päätyvasteesta 12 siirtohaarukan 1 keskivaiheille, kun taas osa saheista on pituudeltaan sellaisia, että ne ulottuvat siirtohaarukan 1 ensimmäisestä päästä 1a toiseen päähän 1b (vrt. Fig. 1). Toisessa tapauksessa kaikki pakettiin järjestettävät 20 saheet ovat samanpituisia, kuten esim. 4,1 m (vrt. Fig. 5). Siirtohaarukan 1 kokonaispituus saheiden pituussuunnassa ensimmäisestä päästä toiseen päähän on edullisesti noin 6 m (saheiden maksimipituus), mutta se voi luonnollisesti vaihdella sovelluskohteesta riippuen.
25 Siirtohaarukka 1 käsittää kuvion 1 mukaisessa sovelluksessa poikittaisen haaruk-karungon 3, johon siirtovarret 2 on yhdestä päästä liitetty. Haarukkarunko 3 on ^ edullisimmin toteutettu palkista 31, joka on järjestetty poikittain, edullisimmin kohisi tisuorasti, siirtovarsiin 2, erityisesti siirtovarsien pituussuuntaan C - C, nähden.
^ Haarukkarunko 3; 31 on kiinnitetty kunkin siirtovarren 2 varsirunkoon 24 sopivalla 30 kiinnityslaipalla 240 tai vastaavalla kannattimella. Haarukkarunko 3 on sovitettu i edullisimmin siirtovarsien 2 alapuolelle.
£ g Käyttölaite 4 siirtohaarukan 1 ja erityisesti siirtovarsien 2 liikuttamiseksi ensim- 05 mäisen ja toisen aseman D, E välillä on edullisesti toteutettu haarukkarunkoon 3
O
° 35 yhdistetyn kuljettimen 41, kuten ketjukuljettimen tai vastaavan päättymättömällä siirtoelimellä varustetun kuljettimen, ja sopivan voimalaiteen 42, kuten sähkömoot torin avulla.
7
Vaihtoehtoisesti käyttölaite 4 on toteutettavissa paineväliainesylinterin tai yhdistetyn sähkömoottorin ja siirtoruuvin avulla, jotka on järjestetty haarukkarungon 3, kuten palkin 31, ja siirtolaitteen tukirungon 6 väliin.
5 Eräässä toisessa vaihtoehdossa, kuvio 5, käyttölaite 4 siirtohaarukan liikuttamiseksi on toteutettu siten, että kuhunkin siirtovarteen 2; 21, 22 3 4 5,..., 26, 27on yhdistetty erillinen kuljetin 411, 412,..., 416, 417, kuten ketjukuljetin tai vastaava päättymättömällä siirtoelimellä varustettu kuljetin, ja tähän oma voimalaite 421, 422,..., 426, 427, kuten sähkömoottori, kuljettimen käyttämiseksi, jolla kuljettimella liikutetaan 10 siirtovarsia ensimmäisen D ja toisen aseman E välillä. Kunkin siirtovarren kuljettimen, kuten ketjukuljettimen, kääntöpyörät järjestetään edullisimmin tukirungon 6, erityisesti poikittaisten palkkien 61, 62, yhteyteen sopivasti siirtovarren 21, 22,..., 26, 27 läheisyyteen, tämän pituussuuntaan ja siirtovarren liikealueen ulkopuolelle. Kunkin voimalaitteen, kuten sähkömoottorin, pyöritysakseli on yhdistetty (suoraan 15 tai välillisesti) yhteen kuljettimen kääntöpyöristä.
Kolmannessa vaihtoehdossa, kuvio 6, käyttölaite 4 siirtohaarukan liikuttamiseksi on toteutettu siten, että kuhunkin siirtovarteen 2; 21, 22,..., 26, 27on yhdistetty oma erillinen kuljetin 411, 412,..., 416, 417, kuten ketjukuljetin tai vastaavan, kuten toi-20 sessa vaihtoehdossa, mutta näille käyttölaiteille on järjestetty yhteinen voimalaite 42a, kuten sähkömoottori, kuljettimien käyttämiseksi. Tässä vaihtoehdossa esimerkiksi voimalaiteen 42a pyöritysakseli 43 järjestetään ulottumaan edullisesti tukirungon 6 poikkisuunnassa, kuten palkkien 61, 62 pituussuunnassa, ainakin osalle siirtohaarukan 1 leveyttä (eli välille siirtohaarukan ensimmäisestä päästä 1a toi-25 seen päähän 1b) ja tähän järjestetään kunkin siirtovarren 2; 21, 22,..., 26, 27 kohdalle välityskuljetin 44; 441, 442,..., 446, 447., joka on yhdistetty irrotettavasti (ja ^ vastaavasti kytkettävästi) siirtovarsien erillisiin kuljettimiin 411, 412,..., 416, 417. Vä- ° lityskuljetin 44 käsittää tässä tapauksessa ensimmäinen välityskääntöpyörä 44a tai i ^ vastaava, joka vuorostaan on yhdistetty päättymättömällä ketjulla 44b, tai vastaa- i lq 30 valla voimansiirtovälineellä, toiseen välityskääntöpyörään 44c, joka on järjestetty käyttämään ko. siirtovarren kuljetinta 411, 412,..., 416, 417, 2
CC
3
CL
4 g Kunkin siirtovarren erillisen kuljettimen 411, 412,..., 416, 417 ja yhteisen voimaan laitteen 42a välillä on edullisimmin erotuslaite 45. Eräässä sovelluksessa toiseen 5 o 6 ^ 35 välityskääntöpyörään 44c, joka on järjestetty käyttämään ko. siirtovarren kuljetin 7 411, 412,..., 416, 417 on yhdistetty yhdestä kääntöpyörästä 41a em. toiseen välityskääntöpyörään 44c sopivan erotuslaitteen 45, kuten kitkakytkimen tai vastaavan, avulla. Kun erotuslaite 45 ei ole toiminnassa, se tarkoittaa sitä, että pyöritysvoimaa 8 siirrettään yhteiseltä voimalaitteelta 42a pyöritysakselin 43, välityskuljettimen 44 välityskääntöpyörien 44a, 44c ja niitä yhdistävän ketjun 44b kautta erotuslaitteelle 45 ja siirtovarren kuljettimelle 411, 412,..., 416, 417 tämän yhden kääntöpyörän 41a kautta. Kun erotuslaite 45 on toiminnassa, voimaa ei siirretä yhteiseltä voimalait-5 teelta 42a siirtovarren ko. kuljettimen kääntöpyörälle 41 a. Tämän seurauksena siir-tovartta ei siirretä, vaan se pidetään paikallaan ensimmäisessä asemassa D. Kunkin siirtovarren 2 kuljettimen 411, 412,..., 416, 417 yhteydessä olevaa erotuslaitetta 45 ohjataan ohjausyksikön 10 avulla käyttäen hyväksi saheiden pituustietoja, kuten edellä on esitetty.
10
Vaihtoehtoisesti erilliset kuljettimet 411, 412,..., 416, 417 on toteutettavissa paine-väliainesylinterin tai yhdistetyn sähkömoottorin ja siirtoruuvin avulla, jotka on järjestetty kunkin siirtovarren 2; 21, 22,..., 26, 27ja siirtolaitteen tukirungon 6 väliin.
15 Mitään siirtovarsia 2 yhdistävää haarukkarunkoa 3 ei edellä esitetyssä toisessa eikä kolmannessa vaihtoehdossa välttämättä tarvita. On kuitenkin todettava sovelluksen, jossa haarukkarunkoa käytetään, etuna se, että haarukkarunko jäykistää ja vahvistaa siirtohaarukkaa 1 merkittävästi.
20 Siirtovarren 2 varsiosan 21 poikkileikkaus on edullisesti suorakaide tai sen muunneltu muoto. Tällaisen varsiosan 21 leveys pituussuuntaan C-C nähden kohtisuorassa poikittaisessa tasossa on edullisimmin useita kertoja, esim. 3...5 kertaa, suurempi kuin sen korkeus. Lisäksi siirtovarsi, erityisesti mainittu varsiosa 21, käsittää ainakin kaksi siirtovarren pituussuuntaista C-C pintaa 22, 23, jotka ovat 25 kohtisuorassa poikkitasossa kulmassa a tosiinsa nähden. Siirtovarren pinnoista ensimmäinen pinta 22 on suora ja sileä ja toinen pinta 23 on karhea tai vastaava ^ kitkapinta, jolla on suuri kitkakerroin. Ensimmäinen pinta 22 on järjestetty suorakai- w teen muotoisen varsiosan leveälle sivulle. Siirtovarsi 2 on toteutettu edullisesti te- i ^ räksestä tai vastaavasta materiaalista. Ensimmäinen pinta 22 on tällöin esim. sileä i 30 metallipinta. Toinen pinta 23 on kapea, edullisesti viivamainen ja muodostettu x esim. teräsnauhasta, jossa on suuri joukko pinnasta ulospäin suunnattuja teräviä “ ulokkeita, kuten hampaita tai vastaavia.
cv co o σ> Viittaamme siirtovarsien 2 suhteen aiemmin tekniikan tasona mainittuihin suoma- o £3 35 laisiin patentteihin, joissa on tuotu julki erilasia siirtovarsien rakenteita, kuten nii den ensimmäisiä ja toisia pintoja, jotka siirtovarret soveltuvat myös keksinnön mu kaiseen siirtolaitteeseen.
9
Siirtolaiteen siirtohaarukka 1 on varustettu kääntölaitteella 7, 8 siirtovarsien 2 kääntämiseksi. Siirto haarukan 1 siirtovarret 2; 21, 22,..., 26, 27 ovat pituussuuntaan C-C nähden kohtisuorassa tasossa eli poikkitasossa kääntölaitteella 7, 8 käännettävissä sopivan kulman a verran. Tällöin siirtovarsien 2 ylöspäin osoittava pinta 5 voidaan kääntämällä vaihtaa ensimmäisestä pinnasta 22 toiseen pintaan 23 eli perusasennosta työasentoon ja päinvastoin. Samalla kun työasennossa toinen pinta 23 on käännetty ylöspäin, se on järjestetty nousemaan korkeammalla tasolle kuin ensimmäinen pinta 22 ja samalla syöttökuljettimen 9 tason yläpuolelle..
10 Lisäksi eräässä edullisessa sovellusmuodossa siirtovarrelle 2 on järjestettävissä myös väliasento perusasennon ja työasennon välissä. Väliasennossa siirtovarren 2 kulma a on suurempi kuin perusasennossa ja pienempi kuin työasennossa. Perusasennossa kulma a = 0 (tai tämän läheisyydessä) ja työasennossa a = 90 astetta (tai lähellä sitä), jolloin väliasennossa kulma a on esim. 45 astetta tai esim. 15 välillä 30-60 astetta. Väliasennossa siirtovarren ylöspäin käännetty reuna on edullisesti alempana kuin syöttökuljettimen 9 taso.
Siirtovarren 2 varsiosa 21 on kiinnitetty varsirunkoon 24 sopivan kiertolaakerin 25 avulla siten, että siirtovarsi 21 on käännettävissä varsirungon 24 suhteen pituus-20 suuntaan C-C nähden kohtisuorassa tasossa. Sallittu kääntöliikkeen kulma-alue on ainakin ensimmäisen ja toisen pinnan 22, 23 välinen kulma a. Kiertolaakeri 25 on toteutettu esim. yhden tai useamman sellaisen laipan, sylinterin ja/tai hoikin avulla, jonka kiertoakseli on yhdensuuntainen siirtovarren pituusakseliin C-C kanssa, ja joka on sopivasti tuettu varsirunkoon 24. Varsiosa 21 on kiinnitetty en-25 simmäisestä päästä eli kiinnityspäästä 21a varsirunkoon 24, edullisesti tämän sivuun. Varsiosan toinen pää 21b on vapaa ja erityisesti tämä osa varsiosasta 21 ^ käsittää mainitut kaksi siirtovarren pituussuuntaista C-C pintaa 22, 23. Varsiosan ° toinen pää 21b on suhteellisen pitkä ja muodostaa suurimman osan varsiosasta 21. Saheiden T, TJ1 siirto toteutetaan nimenomaan varsiosan 21 toisella päällä ιό 30 21b.
CM
X
X
“ Keksinnön mukaisessa siirtolaitteessa ainakin osa siirtohaarukan 1 siirtovarsista 2 g eli toinen siirtovarsijoukko 2; 25, 26, 27 on varustettu omalla erillisellä kääntölaitteel- S la 8; 85, 86, 87, joka on liitetty vain ko. siirtovarren yhteyteen (vrt. kuvio 1). Tällöin ° 35 ko. siirtovarsi, esim. 2; 26 on muista siirtovarsista, esim. 2; 21, 22, 23, 24, 25, 27, riippumattomasti ja itsenäisesti pituussuunnan C-C suhteen kohtisuorassa tasossa käännettävissä. Toiseen varsijoukkoon kuuluu yksi, kaksi, tai jopa kolme siirto-vartta 25, 26, 27esim. seitsemän siirtovarren 2; 21, 22,..., 26, 27 joukosta, jotka siir- 10 tovarret on varustettu itsenäisesti ohjattavalla erillisellä kääntölaitteella 8; 85, 86, 87.
Toisen siirtovarsijoukon 2; 25, 26, 27 kunkin siirtovarren erillinen kääntölaite 8; 85, 5 86, 87on piirustusten mukaisessa sovelluksessa sovitettu haarukkarungon 3; 31 ja siirtovarren varsirungon 24 kiertolaakerin 25 välille. Vaihtoehtoisissa sovelluksissa, joissa välineet 4 siirtohaarukan liikuttamiseksi on toteutettu kuhunkin siirtoväkeen 2; 21, 22,..., 26, 27yhdistetyn erillisen kuljettimen 411, 412,..., 416, 417, kuten ketju-kuljettimen tai vastaavan päättymättömän kuljettimen, avulla, siirtovarsia 2 yhdis-10 tävää haarukkarunkoa 3 ei siirtolaiteessa tarvitse käyttää. Tällöin kunkin siirtovarren 2 yhteyteen on järjestetty sopiva tuki 24a, joka on kiinnitetty varsirunkoon 24 tai on tämän osa. Tämän tuen 24a ja kiertolaakerin 25 välille on sovittu tällöin toisen siirtovarsijoukon 2; 25, 26, 27 siirtovarren kääntölaite.
15 Muut siirtovarret kuin mainitut toisen siirtovarsijoukon siirtovarret 2; 25, 26, 27 kuuluvat ensimmäiseen siirtovarsijoukkoon 2; 21, 22, 23, 24. Nämä siirtovarret on varustettu yhdellä yhteisellä kääntölaitteella 7. Tämä kääntölaite 7 käsittää edullisimmin suoran tangon 71 ja tätä liikuttavan toimilaitteen 72, kuten paine-väliainesylinterin tai vaihtoehtoisesti sähkömoottorin ja siirtoruuvin. Tanko 71 on 20 järjestetty kulkemaan kaikkien ensimmäiseen siirtovarsijoukkoon kuuluvien siirto-varsien 2; 21, 22, 23, 24 ulottuville. Tanko 71 on yhdistetty vipuvarsin 71a kunkin ko. siirtovarren kierolaakeriin 25. Kääntölaiteen 7 toimilaitetta 72 käyttämällä tankoa 71 siirrettään sen pituussuunnassa F kahden ääriaseman välillä ja näin vaikutetaan yhtä aikaa jokaiseen ensimmäisen siirtovarsijoukon siirtovarteen 2; 21, 22, 23, 25 24 ja näin niitä käännetään pituusakseliin C-C nähden poikkitasossa kulman a ver ran.
° Yhteisen kääntölaitteen 7 tanko 71 on piirustusten mukaisessa sovelluksessa tuetti tu haarukkarunkoon 3; 31. Tanko 71 on järjestetty kulkemaan haarukkarungon 3; 30 31 pituussuuntaan siten, että se on kaikkien ensimmäiseen siirtovarsijoukkoon x kuuluvien siirtovarsien 2; 21, 22, 23, 24ulottuvilla.
CC
CL
g Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa se osa siirtovarsista 2; 25, 26, 27, joka on S varustettu omalla erillisellä kääntölaitteella 8; 85, 86, 87, on järjestetty siirtohaaru- £3 35 kan 1 toiseen päähän 1 b, kun taas muut siirtovarret 2; 21, 22, 23, 24, jotka on varus tettu yhteisellä kääntölaitteella 7; 71, 72, niiden yhdessä kääntämiseksi, on järjestetty siirtohaarukan 1 ensimmäiseen päähän 1a.
11
On todettava, että eräissä edullisissa keksinnön sovellusmuodoissa kaikki siirto-varret 2; 21, 22,..., 26, 27 on varustettavissa omalla erillisellä kääntölaitteella 8; 81, 82, 86, 87, kuten kuvioiden 5 ja 6 sovelluksissa on havainnollisesti esitetty. Toi saalta myös mainituissa sovelluksissa on mahdollista käyttää osalla siirtovarsia 2 5 yhteistä kääntölaitetta 7 erillisten kääntölaitteiden 8 sijasta.
Kaikkia siirtohaarukan 1 siirtovarsia 2; 21, 22,..., 26, 27ja niiden kääntölaitteita 7, 8 ja kuljettimia 41; 411,412,..., 416, 417, kuten koko siirtolaitteen toimintaa ja siirtoja asemien D ja E välillä, ohjataan sopivalla ohjausyksiköllä 10, joka käsittää edulli-10 sesti sopivan tietojenkäsittely-yksikön, kuten mikroprosessorin tai vastaavan. Sa-heiden T pituustieto tai ainakin saheiden T päiden p paikkatieto on tällöin ohjausyksikön 10 käytettävissä. Ohjausyksiköllä 10 tarkistetaan, mikä on kunkin siirrettävän saheen T, TJ pään p asema suhteessa kunkin siirtovarren 2; 21, 22,..., 26, 27 sijaintikohtaan. Edullisimmin ohjausyksiköllä 10 tässä tapauksessa tarkistetaan, 15 onko saheen pituus lähellä jonkun siirtohaarukan 1 siirtovarren 2; 21, 22,..., 26, 27 ja vasteen 12 välistä etäisyyttä eli siirtovarren paikkatietoa. Mikäli saheen T pää p on lähellä siirtovarren 2 sijaintikohtaa eli saheen pituus lähellä siirtovarren paikkatietoa, ohjausyksiköltä 10 annetaan ohjauskäsky olla kääntämättä (tai vaihtoehtoisessa sovelluksessa jopa käyttämättä) ko. siirtovartta.
20
Pakettiin P tai vastaavaan pinoon kerättävät saheet T ovat yhdessä tapauksessa samanmittaisia eli kaikkien saheiden pituus on yhtä suuri (vrt. kuvio 5). Tällöin on edullista, että saheen pituustieto saadaan paketointiohjeesta tai tasaamon ajo-ohjelmasta. Tasaamossahan saheet katkaistaan haluttuun pituuteen eli tässä ta-25 pauksessa yhtä suureen pituuteen. Vaihtoehtoisesti saheet mitataan sopivalla mittalaiteella ennen niiden siirtolaitteille tuloa esim. silloin, kun ne ovat syöttökuljetti-^ mella. Tätä menettelyä saheiden pituustiedon keräämiseksi voidaan käyttää myös w silloin, kun pakettiin tms. siirtolaitteella kerättävät saheet ovat eripituisia.
g 30 Keksinnön eräässä edullisessa sovellusmuodossa siirtolaite, erityisesti siirto- i haarukka 1 ja sen siirtovarret 2, on varustettu mittalaitteella, joka käsittää yhdellä tai useammalla mittausanturin 13, joka on yhdistetty ohjausyksikköön 10 (vrt. kuvi- g ot 1 ja 3). Mittausanturilta 13; 13a saatua tietoa käytetään erityisesti siirtovarren 2 σ> toimintojen, kuten kääntämisen ja/tai siirtämisen, ohjaamiseen, o O r>c (M 00
Mittausanturi 13 on toteutettu optisilla antureilla ja/tai yhdellä tai useammalla kameralla 13a. Mittausanturin 13; 13a tarkoituksena on kunkin saheen T, TJ pään p aseman havaitseminen erityisesti suhteessa kunkin siirtovarren 2 sijaintikohtaan.
12
Mittausanturilta 13; 13a saatua tietoa käytetään erityisesti erillisillä kääntölaitteilla 8; 85, 86, 87 varustettujen siirtovarsien 2; 25, 26, 27 kääntötoiminnon valvomiseen ja ohjaamiseen.
5 Kamera 13a on edullinen mittausanturi, koska se on järjestävissä etäisyyden päähän siirtohaarukan 1 yläpuolelle asemassa D, erityisesti siirtohaarukan toisen pään 1 b ja niiden siirtovarsien 25, 26, 27 yläpuolelle, jotka on varustettu erillisellä kääntölaitteella 8; 85, 86, 87, kuten mm. kuvioissa 1 (päältä katsottuna) ja 3 (sivusta katsottuna) on havainnollisesti esitetty. Kamera 13a on edullisimmin digitaalinen 10 kamerayksikkö, joka on suoraan yhdistettävissä sopivan siirtoväylän avulla ohjausyksikköön 10.
Mittausanturin 13; 13a antamista viesteistä, kuten kameralla 13a peräkkäin otetuista kaksiulotteisista kuvista, määritetään - edullisimmin ohjausyksikössä 10 tai 15 vastaavassa - ainakin sahejoukon TJ1 yksittäisten saheiden T päiden p asemat suhteessa siirtohaarukan 1 siirtovarsiin 2, erityisesti siirtovarsien viivamaisiin si-jaintikohtiin. Tämän tiedon perusteella erityisesti siirtovarsien 25, 26, 27 erillisiä kääntölaitteita 8; 85, 86, 87 valvotaan ja ohjataan.
20 Kun mittausanturilta 13; 13a saadaan viesti, että saheiden T, TJ1 päiden p asemat eivät ole tietyn siirtovarren, esim. 2; 25, 27, sijaintikohdassa (so. siirtovarren kohdalla tai sen välittömässä läheisyydessä), ko. siirtovarsi käännettään kääntölaitteella, esim. 8; 85, 87, perusasennosta työasentoon eli toinen eli karhea pinta 23 ylöspäin. Kun mittausanturilta 13; 13a saadaan viesti, että ainakin yhden saheen 25 T, TJ1 pään p asema on tietyn siirtovarren, esim. 2; 26, sijaintikohdassa, ko. siirto-vartta ei käännetä kääntölaitteella, esim. 8; 86, perusasennosta työasentoon, vaan ^ se jätetään perusasentoon (tai vaihtoehtoisesti käännetään väliasentoon) eli tilaan, w jossa ensimmäinen eli sileä pinta 22 on ylöspäin.
i i 30 Todettakoon, että pääsääntöisesti ensimmäisen siirtovarsijoukon siirtovarret 2; 21, i 22, 23, 24, jotka on varustettu yhteisellä kääntölaitteella 7; 71, 72, ohjataan aina toimimaan siten, että ensimmäisessä asemassa D ne käännettään perusti asennosta työasentoon eli toinen eli karhea pinta 23 ylöspäin. Sahejoukko TJ1 jär- S jestetään tällöin ensimmäisessä asemassa D kaikkien niiden siirtovarsien kanna- o ^ 35 tukseen, jotka käännetään perusasennosta työasentoon, ja joiden avulla siirto to teutetaan toiseen asemaan E.
13
Kuten edellä on jo todettu, siirtovarret 2 on eräässä keksinnön sovellusmuodossa jaettu kahteen rinnakkaiseen joukkoon, toiseen ja ensimmäiseen siirto-varsijoukkoon, jotka sijaitsevat siirtohaarukan 1 ensimmäisessä 1a ja toisessa 1b päässä. Tällöin yksi tai useampi sahe T eli sahejoukko TJ1 on edullisesti siirretty 5 ensimmäisessä asemassa D pituussuunnassa poikittaisrullastolla 11 päätyvastetta 12 vasten siten, että niiden ensimmäiset päät ovat ko. vastetta vasten. Tämä toteutetaan samalla kun saheita siirretään poikkisuunnassa syöttö ku I j etti m el I a 9 eteenpäin. Koska saheet T ovat tässä esimerkissä eripituisia esim. 3,2 m, 4 m ja/tai 6 m, niiden toiset päät p ovat eri etäisyydellä mainitusta päätyvasteesta 12 ja 10 saattavat näin ollen ulottua siirtohaarukan 1 toiseen päähän kuuluvan 1b siirtovar-ren 2; 25, 26, 27 läheisyyteen. Saheen T pään p osuminen yhden (tai useamman) siirtovarren, esim. 2; 26, läheisyyteen havaitaan yhdellä tai useammalla tuntoelimellä 13, kuten kameralla 13a.
15 Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa siirtovarren 2; 21, 22, ...25, 26, 27 erillinen kääntölaite 8; 81, 82, ..., 86, 87 on toteutettu paineväliainesylinterin 81, edullisimmin hydraulisylinterin, avulla. Paineväliainesylinteri 81 on sovitettu kuvion 1 mukaisessa sovelluksessa haarukkarungon 3; 31 ja varsirungon 24 ja erityisesti sen kiertolaakerin 25 väliin esim. siten, että sylinterin runko 81a on kiinnitetty haaruk-20 karunkoon olennaisesti siirtovarren 1 alapuolelle ja sylinterin mäntä 81b on kiinnitetty kierolaakerin 25 ja siirtovarren varsiosan 21 yhteyteen siten, että painevä-liainesylinteriä 81 käyttämällä ja siis mäntää 81b liikuttamalla voidaan vaikuttaa kiertolaakerin 25 ja samalla siirtovarren 2; 25, 26, 27 kulma-asemaan. Keksinnän eräissä muissa sovellusmuodoissa erillinen kääntölaite 8, tässä tapauksessa pai-25 neväliainesylinteri 81, on sovitettavissa varsirunkoon 24 kiinnitetyn tuen 24a ja kierolaakerin 25 väliin.
w Vaihtoehtoisesti kääntölaite 8 on toteutettavissa siirtoruuvin ja sähkömoottorin, ku- i ^ ten esim. servomoottorin avulla.
<n ^ x Keksinnön mukainen siirtolaite toimii seuraavasti. Ensin syöttökuljettimella 9 syöte- “ tään saheita siirtolaitteelle ja saheet T kerätään syöttökuljettimen lähtöpäähän.
g Siirtohaarukka 1 on tällöin ensimmäisessä asemassa D ja siirtovarret 2 sijaitsevat σ> syöttökuljettimen 9 lähtöpään, erityisesti syöttökuljettimen siirtotason 9a, alapuoli en) ^ 35 la. Siirtohaarukan 1 siirtovarret 2 ovat perusasennossa eli ensimmäinen pinta 22 eli sileä pinta ylöspäin. Kun saheita T on kerätty sopiva määrä eli sahejoukko TJ1, syöttökuljettimelle 3, esim. sopivaa pysäytintä 14 vasten, suhteellisen tiiviiksi sa-hekerrokseksi, siirtohaarukan 1 haluttuja siirtovarsia 2 käännetään ohjausyksikön 14 10 ohjaamana kääntölaitteilla 7; 8 työasemaan siten, että näiden siirtovarsien 2 toinen pinta 23 eli karhea pinta tai vastaava kitkapinta on ylöspäin. Samalla kään-töliikkeellä haluttujen siirtovarsien 2 toinen pinta 23 saadaan nousemaan syöttö-kuljettimen 9 siirtotason yläpuolelle ja syöttökuljettimelle 9 kerätty sahejoukko TJ 5 saadaan siirrettyä syöttökuljettimen 9 kannatuksesta siirtohaarukan 1 haluttujen siirtovarsien 2 kannatukseen.
Niiden siirtovarsien 2 valinta ensimmäisessä asemassa D, jotka on määrä kääntää kääntölaitteella 7, 8 työasemaan, toteutetaan syöttökuljettimelle 9 kerättyjen sa-10 heiden T päiden p aseman mukaan. Saheiden T päiden p asema määritetään yhdellä tai useammalla mittausanturilla 13, kuten kameralla 13a. Vaihtoehtoisesti saheiden T pituustieto saadaan paketointiohjeesta tai sopivasta saheiden käsittelyn vaiheesta, joka on ennen paketointia tai pinoamista, ja tämän pituustiedon perusteella määritetään saheiden päiden p asema. Jos yhden tai useamman saheen T 15 pään p asema on lähellä jonkin siirtohaarukan 1 siirtovarrelle 2 määritettyä sijoi-tuskohtaa, tätä siirtovartta 2; 25, 26, 27, ei käännetä ollenkaan työasentoon eli sen yhteydessä olevalle erilliselle kääntölaitteelle 8; 85, 86, 87 ei anneta ohjausyksiköstä 10 sellaista ohjauskäskyä, jolla kääntölaite saadaan toimiaan, vaan kääntölaite pidetään passiivisena ja siirtohaarukan ko. siirtovarren annetaan jäädä perusasen-20 toon, jossa sen ensimmäinen pinta 22 on ylöspäin. Vaihtoehtoisesti, mikäli siirto-varrelle on järjestettävissä myös väliasento perusasennon ja työasennon välissä, siirtovarsi käännetäänkin tähän väliasentoon eikä sitä jätetä perusasemaan. Vä-liasennossa siirtovarsi on edullisimmin sellaisessa kulmassa a, että siirtovarren yläreuna on työn alla olevan sahepinon P pinnan yläpuolella, mutta se ei ole uu-25 den seuraavalla sahekerroksella lisätyn pinnan tasalla.
^ Seuraavassa työvaiheessa siirto haarukka 1 saheineen TJ1 siirretään siirtovarsien
° 10 pituussuunnassa C-C ennalta määrätty siirtomatka ensimmäisestä asemasta D
toiseen asemaan E, johon esim. pakettia P tai vastaavaa on määrä koota. Kun siiran 30 tohaarukka 1 on saatu siirrettyä toiseen asemaan E, haluttuja edellä jo valittuja x siirtohaarukan siirtovarsia 2; käännetään jälleen, mutta työasennosta perusasen- toon ja vedetään ulos sahepinosta P, jolloin siirtovarren ensimmäinen ja sileä pinta g 22 saadaan vasten siirtovarsien päällä lepäävää sahejoukkoa TJ2. Passiivisina eli a> perusasennossa pidetty/pidetyt siirtovarret 2; 25, 26, 27 ovat jo valmiiksi ensimmäi-
O
^ 35 nen eli sileä pinta 22 ylöspäin.
Vaihtoehtoisesti, kun siirtohaarukka 1 on saatu siirrettyä toiseen asemaan E, haluttuja edellä jo valittuja siirtohaarukan siirtovarsia 2; käännetään väliasentoon, 15 jonka jälkeen ne vedetään ulos sahepinosta P. Tämä siirtovarsien 2 väliasento saattaa helpottaa siirtovarsien ulosvetoa sahepinosta verrattuna siirtovarsien perusasentoon kääntämiseen.
5 Keksinnön vaihtoehtoisessa sovellusmuodossa aikakin osa siirtohaarukan siirto-varsista on itsenäisesti muista siirtovarsista riippumattomasti käytettävissä. Siirto-varsi on jätettävissä paikalleen ensimmäiseen asemaan D, jolloin ko. siirtoväiltä ei käytetä ollenkaan saheiden siirtoon ensimmäisestä asemasta toiseen asemaan ja pakettiin tai vastaavaan. Tällainen siirtovarsi jätetään passiiviseksi paikoilleen sil-10 loin, kun siirrettävän sahejoukon (eli yhden tai useamman) saheen T pää p on siir-tovarren sijaintikohdalla. Sahejoukon TJ1 siirto ensimmäisestä asemasta D toiseen asemaan E suoritetaan muiden sellaisten siirtovarsien avulla, joiden yli sa-heet ulottuvat, ja joita tällöin käytetään asianmukaisesti.
15 Tällaisilla yksinkertaisilla ja yllättävillä laiteratkaisuilla ja menetelmällä estetään saheiden T, erityisesti rinnakkaisten siirrettävin saheiden so. sahejoukon TJ1, TJ2, sekoittuminen ja leviäminen ristikkäin toisensa päälle, koska saheen vapaaseen päähän p ei pääse osumaan eikä kohdistumaan siirtovarsi 2; 25, 26, 27, kun sitä erillisellä kääntölaitteella 8; 85, 86, 87 käännetään tai kun siirtovartta ei käytetä, 20 vaan se jätetään passiivisesti paikalleen. Saheen T päähän p ei kohdistu mitään liikevaikutusta silloin, kun saheet otetaan siirtovarsien kannatukseen ensimmäisessä asemassa D eikä myöskään puristusvoimia silloin, kun sahepakettia P tai vastaavaa pinoa koottaan toisessa asemassa E, koska saheiden T päiden p ris-kiasema suhteessa ko. kääntövarsiin havaittiin eikä näitä kääntövarsia tämän siir-25 rettävän saheryhmän TJ osalta käytetty.
^ Edellä selostetun toimenpiteen jälkeen siirtohaarukkaa 1 siirretään siirtovarsien 2 ° pituussuunnassa C-C takaisinpäin eli toisesta asemasta E ensimmäiseen ase- maan D, jolloin sahejoukko TJ2 jää paikoilleen muodostettavaan sahepakettiin P g 30 tai vastaavaan pinoon ja siirtovarret 2 saadaan liu'utettua toisen sileän pintansa x 23 ansiosta ulos sahejoukon TJ2 alta ja näin paikoilleen jäävä sahejoukko muo- dostaa edullisesti paketin P päällimmäisen kerroksen. Kierros alkaa alusta; uutta g sahejoukkoa TJ1 kerätään ensimmäisessä asemassa D syöttökuljettimelle 3 ja a> tämä sahejoukko siirretään siirtolaitteella, erityisesti siirtohaarukalla 1, jälleen toi-
O
^ 35 seen asemaan E ja pakettiin. Näin jatketaan, kunnes riittävä määrä sahekerroksia on saatu muodostettua ja paketti on valmis, jonka jälkeen se siirretään eteenpäin paketin muodostusalustalta, jonka jälkeen uutta pakettia voidaan alkaa muodostaa.
16
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
δ
CM
LO
CM
X
cc
CL
CM
CO
O
tn σ> o o
CM

Claims (11)

17
1. Siirtolaite sahatavarakappaleiden tai vastaavien kappaleiden siirtämistä varten, jossa siirtolaitteessa on siirtohaarukka (1), joka käsittää joukon vierekkäisiä etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia (2; 21, 22,..., 26, 27) ja välineet (4; 5 41, 42) siirtohaarukan liikuttamiseksi siirtovarsien pituussuunnassa (C-C) ensim mäisestä asemasta toiseen asemaan ja takaisin, jonka siirtohaarukan avulla yksi tai useampia rinnakkaisia sahatavarakappaleita (T; TJ1) siirretään ensimmäisestä asemasta (D), syöttökuljettimelta (9) tai vastaavalta, toiseen asemaan (E) ja jonka siirtohaarukan siirtovarret (2; 21, 22,..., 26, 27) ovat pituussuuntaan (C-C) nähden 10 poikkitasossa käännettäviä ja ne käsittävät ainakin kaksi siirtovarren suuntaista olennaisesti suoraa pintaa ( 22, 23), jotka ovat poikkitasossa kulmassa (a) toisiinsa nähden, ja joista pinnoista ensimmäinen pinta (22) on sileä ja toinen pinta (23) on karhea, tunnettu siitä, että ainakin osa siirtohaarukan (1) siirtovarsista (2) on varustettu omalla erillisellä kääntölaitteella (8) siten, että ko. siirtovarsi (esim. 25) 15 on muista siirtovarsista (2; 21, 22, 23, 24; 26; 27) riippumattomasti pituussuuntaan nähden poikkitasossa käännettävissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että ainakin osa siirtohaarukan (1) siirtovarsista (2; 21, 2,2 23, 24; 26; 27) on varustettu omalla erilli- 20 sellä kuljettimella (411, 412,..., 416, 417) ja voimalaitteella (421, 422,..., 426, 427) kuljettimen käyttämiseksi, jolla kuljettimella siirtohaarukan kutakin siirtovartta on määrä liikuttaa siirtovarsien pituussuunnassa (C-C) ensimmäisestä asemasta (D) toiseen asemaan (E) ja takaisin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että ainakin osa siirtohaarukan (1) siirtovarsista (2; 21, 22, 23, 24; 26; 27) on varustettu omalla erilli- 0 sellä kuljettimella (411, 412,..., 416, 417), jotka on varustettu yhteisellä voimalait- A teella (42; 42a), jolla siirtohaarukan ko. siirtovarsia on määrä liikuttaa siirtovarsien ^ pituussuunnassa (C-C) ensimmäisestä asemasta (D) toiseen asemaan (E) ja ta- ^ 30 kaisin.
1 CC Q_ cnj 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että kunkin siirto- CO § varren erillisen kuljettimen (411, 412,..., 416, 417) ja yhteisen voimalaitteen (42; σ> § 42a) välillä on erotuslaite (45). CM
5. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että se osa siirtovarsista (2; 25, 26, 27), joka on varustettu omalla erillisellä kääntölait- 35 18 teella (8; 85, 86, 87), on järjestetty siirtohaarukan (1) toiseen päähän (1b), kun taas muut siirtovarret (2; 21, 22, 23, 24), jotka on varustettu yhteisellä kääntölaitteella (7; 71, 72) niiden yhdessä kääntämiseksi, on järjestetty siirtohaarukan (1) ensimmäiseen päähän (1a). 5
6. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että erillinen kääntölaite (8; 85, 86, 87) on toteutettu paineväliainesylinterin (81), edullisimmin hydraulisylinterin, avulla .
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että siirtohaarukka (1) on varustettu yhdellä tai useammalla mittausanturilla (13; 13a) kunkin siirrettävän saheen (T, TJ) pään (p) aseman havaitsemiseksi erityisesti suhteessa kunkin siirtovarren (2) sijaintikohtaan, jota tuntoelimeltä (13; 13a) saatua tietoa käytetään erityisesti erillisillä kääntölaitteilla (8; 85, 86, 87) varustettujen 15 siirtovarsien (2; 25, 26, 27) kääntötoiminnon valvomiseen ja ohjaamiseen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen siirtolaite, tunnettu siitä, että mittausanturi (13) on toteutettu kameran (13a) avulla.
9. Menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi, joka siirtolaite on tarkoitettu saha- tavarakappaleiden tai vastaavien kappaleiden siirtämistä varten, jossa siirtolaitteessa on siirtohaarukka (1), joka käsittää joukon vierekkäisiä etäisyyden päässä toisistaan olevia siirtovarsia (2; 21, 22,..., 26, 27) ja jossa siirtohaarukkaa liikutetaan siirtovarsien pituussuunnassa (C-C) ensimmäisestä asemasta (D) toiseen ase-25 maan (E) ja takaisin, jonka siirtohaarukan avulla yksi tai useampia rinnakkaisia sahatavarakappaleita (T, TJ1) siirretään ensimmäisestä asemasta (A), syöttökul-^ jettimelta (9) tai vastaavalta, toiseen asemaan (B) ja jonka siirtohaarukan siirtovar- ° ret (2; 21, 22,..., 26, 27) ovat pituussuuntaan (C-C) nähden poikkitasossa käännetyn täviä ja ne käsittävät ainakin kaksi siirtovarren suuntaista olennaisesti suoraa pin- g 30 taa (22, 23), jotka ovat poikkitasossa kulmassa (a) toisiinsa nähden, ja joista pin- x noista ensimmäinen pinta (22) on sileä ja toinen pinta (23) on karhea, tunnettu sii- tä, että ainakin osa siirtohaarukan (1) siirtovarsista (2) järjestetään käännettäväksi g erillisillä kääntölaitteilla (8) siten, että tällainen erillisellä kääntölaitteella varustettu a> siirtovarsi on muista siirtovarsista riippumattomasti pituussuuntaan nähden poikki- O ^ 35 tasossa käännettävissä. 1 Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi, tunnettu siitä, että ainakin osa siirtohaarukan (1) siirtovarsista (2; 21, 22, 23, 24; 26; 27) 19 on erikseen muista siirtovarsista riippumattomasti siirrettävissä erillisellä kuljetti-mella (411, 412,..416, 417) ja sitä käyttävällä voimalaitteella (421, 422,..., 426, 427) siirtovarsien pituussuunnassa (C-C) ensimmäisestä asemasta (D) toiseen asemaan (E) ja takaisin. 5
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi, tunnettu siitä, että siirtohaarukka (1) varustetaan yhdellä tai useammalla mittausanturilla (13; 13a) siirrettävän sahejoukon (TJ1) saheen (T) pään (p) aseman havaitsemiseksi erityisesti suhteessa kunkin siirtovarren (2) sijaintikohtaan, 10 jota mittausanturilta (13; 13a) saatua tietoa käytetään erityisesti siirtovarren (2) toimintojen, kuten kääntämisen ja/tai siirtämisen, ohjaamiseksi. δ CM LO CM X tr CL CM CO O tn σ> o o CM 20
FI20095032A 2009-01-15 2009-01-15 Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi FI122633B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095032A FI122633B (fi) 2009-01-15 2009-01-15 Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi
AT09179605T ATE546397T1 (de) 2009-01-15 2009-12-17 Übertragungsvorrichtung und verfahren zum betreiben der übertragungsvorrichtung
EP09179605A EP2236443B1 (en) 2009-01-15 2009-12-17 Transfer apparatus and method for operating the transfer apparatus

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095032A FI122633B (fi) 2009-01-15 2009-01-15 Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi
FI20095032 2009-01-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095032A0 FI20095032A0 (fi) 2009-01-15
FI20095032A FI20095032A (fi) 2010-07-16
FI122633B true FI122633B (fi) 2012-04-30

Family

ID=40329488

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095032A FI122633B (fi) 2009-01-15 2009-01-15 Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2236443B1 (fi)
AT (1) ATE546397T1 (fi)
FI (1) FI122633B (fi)

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI42188B (fi) 1966-11-15 1970-02-02 A Rysti
DE2452144C2 (de) 1974-11-02 1983-11-03 Wurster u. Dietz GmbH u. Co Maschinenfabrik, 7400 Tübingen Vorrichtung zum lagenweisen Stapeln von Brettern o.dgl.
US4201506A (en) 1978-05-10 1980-05-06 Alpo Rysti Lumber-stacking method and apparatus
FI64785C (fi) 1980-08-07 1984-01-10 Rysti & Co Ab Foerflyttningsbaerare foer virkestycken eller dylika
US6991423B2 (en) * 2003-11-14 2006-01-31 Hogue Industries, Llc High-speed stacker

Also Published As

Publication number Publication date
ATE546397T1 (de) 2012-03-15
FI20095032A0 (fi) 2009-01-15
EP2236443B1 (en) 2012-02-22
EP2236443A1 (en) 2010-10-06
FI20095032A (fi) 2010-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73645C (fi) Anordning foer hantering av plaotar eller liknande.
EP1642663B1 (en) Automated board processing apparatus
CN1060741C (zh) 带材卷筒的自动更换装置
US6539830B1 (en) Automated board processing apparatus
FI67801C (fi) Saett och anordning foer att hantera vankantade braedor
US6128989A (en) Sawing apparatus
FI122633B (fi) Siirtolaite ja menetelmä siirtolaitteen käyttämiseksi
ITMI20012234A1 (it) Apparecchiatura di finitura e taglio automatico di immagini su fogli di carta ed altri supporti grafici e fotografici
CN112896985A (zh) 一种木材加工生产线的自动控制系统及其控制方法
FI61849C (fi) Foerfarande och anordning vid paketering av traevirke
CA1036469A (en) Controlled transversely movable guide means for lumber
RU2270089C1 (ru) Способ продольной распиловки сортиментов и станок для его осуществления
AU2005203658B2 (en) Automated board processing apparatus
KR20070095844A (ko) 목재패널의 엣지테잎 커팅장치
US7713018B2 (en) Bottom board separator
JP3022257B2 (ja) 厚紙材の切断装置
CN212268696U (zh) 板材转向输送机
CN107584568A (zh) 一种电线电缆铁木盘扇板的裁切方法及专用自动裁切设备
EP0531801A1 (en) Apparatus for automatically stacking differently sized panels or packs of panels
CA2180380C (en) Log debarking apparatus
JP2007532327A (ja) 紙筒を取り扱う装置
FI66155C (fi) Anordning foer stroelaeggning av virkesstycken
US4143775A (en) Apparatus for dispatching lumber
RU2000103490A (ru) Устройство для обработки бревен
FI112784B (fi) Pudotuslaitteisto piensahalaitokseen

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122633

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B