FI119628B - Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi - Google Patents

Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi Download PDF

Info

Publication number
FI119628B
FI119628B FI20030884A FI20030884A FI119628B FI 119628 B FI119628 B FI 119628B FI 20030884 A FI20030884 A FI 20030884A FI 20030884 A FI20030884 A FI 20030884A FI 119628 B FI119628 B FI 119628B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bank
screen
cargo space
chassis
folded
Prior art date
Application number
FI20030884A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20030884A0 (fi
FI20030884A (fi
Inventor
Kari Paerssinen
Mauri Marttila
Original Assignee
John Deere Forestry Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by John Deere Forestry Oy filed Critical John Deere Forestry Oy
Priority to FI20030884A priority Critical patent/FI119628B/fi
Publication of FI20030884A0 publication Critical patent/FI20030884A0/fi
Publication of FI20030884A publication Critical patent/FI20030884A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI119628B publication Critical patent/FI119628B/fi

Links

Landscapes

  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Description

METSÄKONE, METSÄKONEEN KUORMATILA JA METSÄKONEEN SUOJASERMI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 tai 21 johdanto-osan 5 mukainen metsäkoneen kuormatila. Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 12 johdanto-osan mukainen metsäkone, joka soveltuu sekä puiden kaatoon ja karsimiseen sekä niiden kuljettamiseen. Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 17 johdanto-osan mukainen metsäkoneen suojasermi.
10
Puunkorjuun suorittamista varten tunnetaan maastossa liikkuvia metsäkoneita, kuten harvestereja, joiden nosturin päähän on sovitettuna käsittelylaitteista, nk. harvesteripää, joka on tarkoitettu pystyssä kasvavan puunrungon katkaisemiseksi, kaatamiseksi, karsimiseksi ja sa-15 haamiseksi halutun mittaisiksi osiksi. Harvesteripäässä on tarvittavat syöttö- ja sahausvälineet puunrunkojen käsittelyä varten. Sahatut puunrungot kerätään toisella tunnetulla maastossa liikkuvalla työkoneella, jolloin kyseessä on kuormainkouralla varustettu kuormakone, ja rungot kuljetetaan sen kuormatilassa. Tunnetaan myös metsäkoneita, 20 joissa on yhdistetty harvesterin ja kuormakoneen toiminnot. Tällöin myös harvesteripää on tavallisesti konstruoitu siten, että se soveltuu _;:· lastaukseen ja purkamiseen.
• · • · · • · · • ·
Tyypillisesti harvesterin ja kuormakoneen yhdistelmä käsittää kaksi pe- • · .···. 25 räkkäistä runkorakennetta, jotka on runkonivelen avulla järjestetty :*!·. kääntymään pystyakselin ympäri suhteessa toisiinsa ja kiertymään • · \.m.m vaaka-akselin ympäri toistensa suhteen. Eturunkoa kannattelee tavalli- ’**·* sesti yksi pyöräpari tai kaksi keinuvaa teli rakennetta, joissa kussakin on kaksi pyörää. Eturungon päälle on sijoitettuna ohjaamo, mukaan *·*·*’ 30 lukien ohjausjärjestelmä, ja voimanlähde. Takarunkoa kannattelee tyy- pillisesti kaksi keinuvaa telirakennetta, joissa kussakin on kaksi pyörää. Vaihtoehtoisesti kukin pyörä on itsenäisen ripustuksen avulla kiinnitetty takarunkoon, eräänä esimerkkinä US-julkaisu 5366337.
·.*:*’ 35 Takarungon päälle on sijoitettuna kuormatila sekä nosturi, joka on tyy- piltään nivelpuomi, jonka uloin pää tavallisesti käsittää teleskooppisesti toimivan kokonaisuuden kourineen ja joka ulottuu työskentelemään 2 kuormatilan molemmilla puolilla. Takarungossa oleva nosturi on kiinnitetty tyypillisimmin välittömästi runkonivelen taakse tai osittain sen päälle ja kuormatilan eteen, jolloin se samalla sijaitsee ohjaamon takana. Eräs tällainen kuormakone on Timberjack™ 1010D tai Timber-5 jack™ 1110D. Nosturi on sijoitettu puolestaan kääntölaitteen päälle, jonka avulla nosturia voidaan kääntää pystyakselin ympäri, kun käsitellään metsäkoneen vieressä olevia puunrunkoja. Erilaisia rakenteita, joilla kuormatilan etusermiä tai pankkoja voidaan siirtää on esitetty julkaisussa DE 29913280 U1, DE 29907565 U1, Fl 44525 B (SE 327912 10 A1) tai Fl 842381 A1.
Harvennushakkuiden aikana eräistä tunnetuista yhdistelmäkoneista riisutaan pois kuormatila, ts. kuormaa tukevat pankot, pylväät ja etu-sermi tai -seinä, joka samalla suojaa ohjaamoa ja nosturia siten, että 15 se tarvittaessa asettuu tukemaan puunrunkojen päitä ja siten estää niiden liukumisen eteenpäin. Harvennushakkuissa riisuttu metsäkone etenee takarunko edellä, tiettyä reittiä pitkin, ja käsittelee valikoiden reitin varrella olevia puita. Erityisesti pylväät ja etuseinä olisivat nosturin tiellä ja sen liikkeitä rajoittamassa harvennuksen aikana, joten ne on 20 poistettu harvennustyön ajaksi. Tunnetun tekniikan mukaisesti etusermiä voidaan nostaa ja laskea, tai kaataa se yhtenäisenä kuormatilan ja ·:· pankkojen päälle, mutta riisumisen aikana sekin poistetaan kokonaan • · · · yhdessä pylväiden kanssa. Työn lopuksi metsäkone palaa tyypillisesti samaa reittiä, kuormatila asennetaan takaisin paikoilleen, minkä jäi- • · · .···. 25 keen kaadetut puut kerätään reitin varrelta kuormatilaan. Aikaa kuluu .lm: siten runsaasti kuormatilan muuntamiseen ja metsäkoneen siirtymisiin.
Koska kuljetaan yhä uudelleen samaa reittiä, pystyyn jätettyjen puiden • · ’···' vaurioitumisen vaara ja erityisesti metsäpohjan vaurioituminen lisään tyy.
:X: 30 ·*.[.*·* Esillä olevan keksinnön tavoitteena esitellä metsäkone ja erityisesti sen kuormatila, jolla edellä kuvattuja haittoja voidaan minimoida tai poistaa ..... kokonaan. Keksinnön mukaisella kuormatilalle on tunnusomaista se, . * mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tai 21 tunnusmerkkiosassa. Kek- 35 sinnön mukaisella metsäkoneelle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 12 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaisella suojasermille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuk- 3 sen 17 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön muita edullisia suoritusmuotoja on esitelty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaisen metsäkoneen ja kuormatilan avulla vältetään sa-5 man reitin kulkemista edestakaisin. Kuormatila kulkee metsäkoneessa koko ajan mukana, mutta se voidaan asettaa sellaiseen ei-toiminnalli-seen tilaan, jossa sen aiheuttama haitta nosturin työskentelyn kannalta on minimoitu. Metsäkone kokonaisuudessaan soveltuu paremmin harvennushakkuihin kuin tunnetun tekniikan mukaiset metsäkoneet.
10
Kuormatilan erityisjärjestelyjen avulla voidaan lisäksi huomattavasti helpottaa metsäkoneen kuljettajan työtä, koska näkymättömiin jääviä katvealueita voidaan vähentää. Erityisesti kulkureitin kohdalla takarun-gon perässä olevat katvealueet pienenevät. Erityisesti etusermiä modi-15 fioimalla saadaan poistettua suoraan metsäkoneen takana olevia katvealueita. Esteetön näkyvyys helpottaa myös metsäkoneen ajamista takarunko edellä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin käyttäen esimerkkinä 20 erästä edullista suoritusmuotoa, jolloin samalla viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa: • · · .·!·. kuva 1 esittää metsäkoneen rakenteen periaatetta, kun kuormatila on käytössä, • · · 25 • · kuva 2 esittää kuvan 1 metsäkonetta, kun takimmainen pankko on • * · siirrettynä eteenpäin, ja • · • · ··· kuva 3 esittää kuvan 1 metsäkonetta, kun kuormatila ei ole käy-30 tössä.
·♦ · • · • · • · · . I·. Kuvassa 1 on esitetty edullisen suoritusmuodon mukainen metsäkone • · · 1, erityisesti sen kuormatila ja takarungon rakenne, joka on harvennuk-seen soveltuva kuormakone. Metsäkone 1 käsittää eturungon 2 ja ta-: 35 karungon 3, jotka on runkonivelen 4 avulla kytketty toisiinsa, jolloin rungot pääsevät taittumaan pystysuoran suunnan ympäri ja sopivimmin myös kiertymään vaakasuuntaisen suunnan ympäri, joka suunta yhtyy 4 kuormakoneen pituussuuntaan. Joissakin tapauksissa runkonivel 4 sallii runkojen taittumisen myös vaakasuoran suunnan ympäri, joka on poikittainen. Runkonivelen 4 rakenne ja toiminta sekä ohjaustapa metsäkoneen liikkeen aikana ovat sinänsä tunnettuja.
5
Kuvassa 1 on eturungon 2 sijainnin hahmottamiseksi esitetty eturun-gosta 2 vain lähinnä keinuvat telit 5 ja 6, joissa kussakin on kaksi pyörää 7. Takarunkoa 3 kannattelevat myös telit 8 ja 9, joissa kussakin on kaksi pyörää 10. Telien rakenne on sinänsä tunnettu ja pyörien määrä 10 voi vaihdella kuten edellä on esitetty. Teli voidaan korvata itsenäisillä pyörän ripustuksilla ja pyöriin voi olla kytkettynä myös telamatot tai niiden tilalla voi olla telaketjut.
Eturungon 2 päälle sijoitetaan ohjaamo, jonka sijaintia havainnollistaa 15 metsäkoneen kuljettaja 11, jonka sijainti ja asento vastaavat harvennushakkuun aikana käytettyä tilannetta. Koko ohjaamo tai pelkästään kuljettajan istuin, sekä siihen liittyvät ohjaimet, ovat käännettävissä siten, että kuljettaja voidaan suunnata eteenpäin tai taaksepäin, kuvan 1 ja sinänsä tunnetun tekniikan mukaisesti.
20
Takarungon 3 päälle, runkonivelen 4 taakse tai osittain sen päälle, on kääntölaitteen 12 (kuva 3) välityksellä kytkettynä nosturi 13. Kääntö-:V: laitteen 12 avulla nosturi 13 pääsee kiertymään pystysuuntaisen kier- toakselin ympäri. Käännön ansiosta nosturin työkalu voidaan ulottaa • · .···. 25 metsäkoneen 1 sivuille, jolloin esimerkiksi kouralla tai harvesteripäällä voidaan lastata tai purkaa puutavaraa ja puunrunkoja. Kuvassa 1 on [..I. nosturista 13 esitetty vain pystysuora pylväs, joka on kiinnitetty paine- **** väliainetoimisen kääntölaitteen 12 päälle. Tunnetusti nosturi käsittää ... myös pääosin vaakasuuntaisen puomin ja uloimman puomin, jotka • · · 30 taittuvat suhteessa toisiinsa. Uloin puomi on esimerkiksi kolmiosainen sekä teleskooppisesti toimiva, joten se ulottuu tarvittaessa takarungon : 3 ylitse. Vaihtoehtoisesti nosturi 13 käsittää vain kolme tai neljä puo- ··· ;···; miosaa ja työkalu on kiinnitetty niistä uloimman päähän.
• · · • · · • · · : ·] 35 Kuormatila 14 käsittää ainakin etummaisen pankon 15 ja takimmaisen pankon 16, joista ainakin yksi taaempi pankko 16 on siirrettävissä takarungon 3 suuntaisesti. Pankko muistuttaa muodoltaan pääosin U- 5 rakennetta (esim. rakenne 15a) ja käsittää vaakasuuntaiset osat (esim osa 15b), jotka ulottuvat metsäkoneen molemmille sivuille päin, lähtien U-rakenteen yläosasta, muodostaen pylväiden kanssa toisen U-rakenteen. Tässä selityksessä käytettyyn pankko-termiin ei sisälly itse 5 pylväitä, ts. karikolta. Pankolla tarkoitetaan tässä erityisesti pankon kiinteää osaa, johon karikat kiinnitetään, mikäli pankkoon lasketaan kuuluvaksi myös kyseiset karikat. Pankon päihin (esim. osa 15b) on kiinnitetty pylväät 17 ja 18, jotka tässä tapauksessa ovat käännettyjä U-rakenteita, jotka kiinnittyvät nivelen avulla pankon pään molemmille 10 puolille. Etupankko 15 on asennettu kiinteästi paikoilleen mutta taka-pankko 16 on asennettu liikkuvasti takarungon 3 päälle. Takarungon 3 ja takapankon 16 välille on rakennettu johde- tai liukumekanismi 19, jolloin voidaan soveltaa muualta tunnettuja mekanismeja. Takapankko 16 on kiinnitetty sopivimmin liikkuvan apurungon 20 päälle, joka kuvan 15 1 mukaisesta, takapankon 16 takimmaisessa asennossa ulottuu met säkoneen takarungon perää kauemmas perän suuntaan. Takapankko 16 on liikuteltavissa aivan etupankon 15 viereen kuvan 2 mukaisesti, mutta tavallisesti se jää ainakin osittain takapyörien 10 päälle. Siirto tapahtuu esimerkiksi sylinteritoimilaitteiden avulla, joita ohjataan paine-20 väliainejärjestelmällä. Kyseeseen tulee myös siirtävä ketjumekanismi, jota pyöritetään toimilaitteella tai manuaalisesti. Mekanismeihin liittyy tarvittaessa myös lukitus, jolla pankot lukitaan paikoilleen haluttuun :V: kohtaan. Takapyörän 10 ja takapankon 16 välissä on oltava pysty- :Y; suunnassa riittävästi tilaa pyörien nousuja ja laskuja varten. Mikäli tilaa .···. 25 on, niin pankkojen 15 ja 16 välissä voi olla myös keskipankko, joka on :·]·. jo liikkuva tai kiinteästi paikoilleen asennettu.
• · • · ··· • · **··* Kuormatila 14 käsittää myös etusermin 21, joka tässä tapauksessa on liikuteltavissa ylöspäin ja alaspäin, joko koko etusermi tai jokin sen osa.
: *·** 30 Käytössä on esimerkiksi sinänsä tunnettu toimilaite ja johdemekanismi.
• · · • · • · ··· ; Kuvassa 1 metsäkone 1 on toiminnallisessa tilassa puunrunkojen kul- .···. jetuksen kannalta, jolloin suoritetaan myös lastausta tai purkua sekä ajetaan tavallisesti eturunko 2 edellä. Kuvassa 3 puolestaan metsä-: 35 kone 1, ja erityisesti sen kuormatila 14, ovat ei-toiminnallisessa tilassa, jossa nosturilla 13 ja harvesteripäällä työskennellään ja suoritetaan hakkuuta sekä ajetaan myös takarunko 3 edellä.
6
Kuvan 2 mukaisesti pylväät 17, 18 ovat taitettavissa kuormathan 14 pohjalle pankkojen 15, 16 päälle. Pylvään juuressa on esimerkiksi mekanismi tai yksinkertainen nivel, joka on lukittavissa sekä avattavissa, 5 jotta pylväs voitaisiin manuaalisesti tai nosturin kouran avulla kaataa sisäänpäin. Lukitus toimii manuaalisesti tai ohjatusti toimilaitteen avulla. Kaataminen on mahdollista myös sylinteritoimilaitteella, joka on kytketty pylvään ja pankon välille ja jota ohjataan paineväliainejärjes-telmäliä. Toimilaite on sijoitettu suojaan pankon sisään.
10
Pylväiden korkeus ja pankon U-rakenteen leveys on mitoitettu sopi-vimmin siten, että pylvään kaarimainen ylin pää asettuu pankon ja U-muodon pohjalle, mahdollisimman alas. Tällöin pylväät eivät ole kuljettajan katseen tai nosturin tiellä ja vain takarungon pyörät 10 muo-15 dostavat katvealueen metsäkoneen taakse. Sama tarkoitus on myös takapankon 16 siirrolla ja sen pylväiden kaadolla, koska silloin katvealueen muodostaa pelkästään varsinainen takarunko 3. Takarunko 3 on tehty lisäksi mahdollisimman lyhyeksi, jolloin takarunko 3 päättyy heti pyörien 10 tai telien 8, 9 kiinnityskohdan jälkeen, joten takarungon 20 3 peräpään muodostamat katvealueet pyörien välissä pienentyvät huomattavasti verrattuna tunnettuun tekniikkaan. Pylvään pään muoto voi tietenkin olla myös muunlainen, esimerkiksi suorakulmainen.
• · • · · • · · • ·
Kuvan 3 mukaisesti etusermi 21, tai vaihtoehtoisesti jokin sen osa, las- .···. 25 ketään alas, mikäli se on laskettavaa ja nostettavaa mallia, ja kaade- • · :v. taan kuormatilaan 14, yhden tai molempien pankkojen päälle. Kaato tapahtuu esimerkiksi toimilaitteen avulla, jota ohjataan painevä-*···’ liainejärjestelmällä, jolloin voidaan soveltaa sinänsä tunnettuja järjes telmiä. Etusermiin 21 on sijoitettu vaakasuuntainen nivel sopivalle kor- i 30 keudelle siten, että etusermi 21 taittuu olennaisen vaakasuoraksi pan- • · · kon päälle. Etusermissä voi lisäksi olla yläosa, joka korkeuden muut- : .·. tamiseksi on liikuteltavissa ylös ja alas, jolloin kyseinen yläosa taittuu .···. muun sermin mukana, tai koko sermi on nostettavissa sekä alaslas- • · *·* kettavissa kaatamista varten.
• · · : V 35
Etusermi 21 yksinään, ja erityisesti yhdistelmänä etupankon 15 kanssa, myötävaikuttaa näkyvyyden parantumiseen. Kuvassa 3 on esitetty 7 erään erityisen suoritusmuodon mukainen etusermi, joka käsittää ainakin kaksi, mutta sopivimmin kolme vaakasuunnassa vierekkäistä taittuvaa osaa 21a ja 21b. Kukin osa kääntyy vaakasuuntaisen nivelen ympäri. Reunimmaiset osat 21b voivat muodostaa yhtenäisen ja yhdessä 5 liikkuvan osan. Osa 21a on sopivimmin keskellä ja voi taittua eri korkeudelta kuin muut osat. Reunimmaiset sermiosat 21b taittuvat pankon 15 vaakasuorien päiden tai vastaavien osien 15b päälle (ts. pankon kiinteiden osien päälle), mutta keskimmäinen sermiosa 21a ja pankko 15 on rakenteeltaan mitoitettu yhdessä siten, että sermiosa 21a 10 laskeutuisi mahdollisimman alas, mahtuisi pankon U-muodon sisään, sijoittuisi lähelle pankon U-muodon pohjaa ja kaadettujen pylväiden päälle. Mikäli pylväät 17 ovat keskeltä taivutettuja, niin pylväiden ylä-päät ja sermiosa 21a asettuvat lähemmäs pankon 15 pohjaa. Reunimmaiset sermiosat 21b voivat sijaita ylempänä, koska pyörät 10 ovat 15 kuitenkin kuljettajan katseen edessä ja aiheuttavat katvealueen metsäkoneen perään. Sen sijaan takapyörien 10 väliin on nyt esteetön näkyvyys, koska keskimmäinen sermiosa 21a ja takapankko 16 eivät ole tiellä. Takarungon 3 pituuden rajoittaminen vähentää myös katvealueita. Pyörien 10 väliin jäävä alue tulee paremmin näkyville, mikäli telien 20 tai pyörien kiinnityskohta on mahdollisimman lähellä takarungon perä-päätä ja pyörät 10 ulottuvat pidemmälle kuin takarunko 3.
• · · • · · ·
Yhdessä tai useammassa osassa kaadettava etusermi 21 ja sen vaa- • · kasuora nivel saadaan vieläkin alemmaksi siten, että etupankko 15 si- .··1. 25 joitetaan takapankkoa 16 alemmaksi, mikäli takapankko 16 sijaitsee tai :v. liikkuu pyörien 10 päällä. Kyseisessä tilanteessa etusermi 21 kaatuu • · \.I etupankon 15 päälle, esimerkiksi samaan tasoon takapankon 16 ***** kanssa, ja takapankko 16 sijaitsee mahdollisimman välittömästi kaa detun etusermin 21 perässä, tai kuten kuvan 3 tapaan, jopa osittain : 1·1’ 30 sen alla. Tässä tapauksessa puunrunkojen etupää lepää alempana kuin niiden takapää. Tässä tapauksessa moniosainen etusermi 21 ei ; ;1; ole välttämätön, mikäli takapankko 16 muutenkin aiheuttaa katvealu- .···. een tai etusermi 21 saadaan kokonaisuudessaan laskettua ja kaadet- • · 1 t>1·’ tua nivelen avulla niin alas, että se ei haittaa näkyvyyttä.
• · · _ : .1 35
Kuvan 3 mukainen kuormatila ei ole käyttökelpoinen vain esim. harvesterissa, vaan sitä voidaan käyttää myös kuormakoneessa, mikäli 8 kuormatilan dimensioita halutaan huomattavasti rajoittaa silloin, kun kuormatila ei ole käytössä, esimerkiksi siirtojen aikana.
Nosturin 13 ulottuvuus eri töissä on parhaimmillaan, kun se on sijoitet-5 tuna takarungon 3 päälle. Vaihtoehtoisesti ohjaamo ja sen viereen tai sivulle sijoitettu nosturi voidaan asentaa yhteisen kääntöpöydän päälle, jolloin nosturi on kauempana kuormatilasta.
Keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyyn suoritusmuo-10 toon, vaan se voidaan toteuttaa oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
• · · • · · · • · • · · • · · • · • · • · · • · · • · • · · • · • · ··· ·· · • · · • · • · • · · • · • · ··· • · · • · · • · • · • · · • · • · • · · • · · • · · • « · • · · • · • · • · · • · · • · · • · • · 1 ·

Claims (24)

9
1. Metsäkoneen kuormatila (14), joka käsittää ainakin: 5. etummaisen pankon (15), joka on tarkoitettu kannattele maan kuormatilaan lastattuja puunrunkoja, ja kyseiseen pankkoon kytketyt pylväät (17), jotka tukevat puunrunkoja, takimmaisen pankon (16), joka myös on tarkoitettu kannattelemaan puunrunkoja, ja kyseiseen pankkoon kyt-10 ketyt pylväät (18), sermin (21), joka on tarkoitettu tarvittaessa tukemaan puunrunkojen päitä, tunnettu siitä, että kuormatila (14) on asetettavissa ei-toiminnalli-15 seksi, jolloin: takimmainen pankko (16) on järjestetty siirrettäväksi kohti etummaista pankkoa (15), ja pylväät (17, 18) on järjestetty kaadettaviksi kuormatilaan 20 pankkojen päälle, sekä sermi (21) käsittää kaksi tai useampia sermiosia (21a, 21b), jotka ovat vaakasuunnassa vierekkäisiä, ja jotka kukin ovat nivelen avulla taitettavissa ja kaadettavissa kuormatilaan ai-• · · * nakin etummaisen pankon (15) päälle. • · · 25
• · !:*:* 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että • · · koko sermi (21) on lisäksi nostettavissa ja laskettavissa. • · • · • · ·
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että • · 30 jokin sermiosa (21a, 21b) on lisäksi nostettavissa ja laskettavissa.
··· • · • · ··· . )·. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että • · · .HI. sermi (21) käsittää lisäksi yläosan, joka on nostettavissa ja lasketta- **:** vissa. :Y: 35
*:··: 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että etummaisen pankon (15) muoto ja ainakin yhden sermiosan (21a) mi- 10 toitus on sovitettu siten, että kyseinen sermiosa pääsee laskeutumaan muita sermiosia (21b) alemmaksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 tai 5 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, 5 että etummaisen pankon (15) muoto on ainakin osittain U-rakenne, jolloin lisäksi ainakin yksi sermiosa (21a) on mitoitukseltaan sovitettu siten, että se pääsee asettumaan U-rakenteen sisään ja muita sermiosia (21b) alemmaksi.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 6 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi metsäkoneen takarungon (3), jonka päälle etummainen pankko (15) ja sermi (21) on kytketty, ja liikuteltavan apu-rungon (20), jonka päälle takimmainen pankko (16) on kytketty ja joka on sijoitettu kyseisen takarungon päälle, jolloin toiminnallisessa tilassa 15 apurunko ulottuu takarunkoa pidemmälle ja ei-toiminnallisessa tilassa puolestaan takarunko ulottuu apurunkoa pidemmälle.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että pylväs (17, 18) käsittää ylösalaisen U-rakenteen, joka on ni- 20 velen avulla kytketty taittuvasti pankon päähän (15b) ja jonka sisään pankko (15) asettuu kun pylväs on kaadettuna. • · ·
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 8 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että pankon (15, 16) muoto on ainakin osittain U-rakenne, jolloin • · · I.: 25 lisäksi pylväs (17, 18) on pituudeltaan sovitettu siten, että se pääsee asettumaan kyseisen U-rakenteen sisään. • · · • · • · • · ·
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 9 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että ei-toiminnallisessa tilassa etummainen pankko (15) on sijoit- 0,: 30 tuneena takimmaista pankkoa (16) alemmaksi, sermi (21) on kaadet- tuna etummaisen pankon (15) päälle, ja takimmainen pankko (16) on . sijoittuneena etummaisen pankon (15) ja sermin (21) viereen.
• · · ·· · ··· • · **:** 11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että :V: 35 kuormatila käsittää lisäksi rungon, joka muodostaa samalla metsäko- ·:··: neen takarungon (3), ja runkoa kannattelevat pyörät (10), jotka ulottu vat kyseistä runkoa pidemmälle taaksepäin. 11
12. Metsäkone, joka soveltuu sekä puiden kaatoon ja karsimiseen sekä niiden kuljettamiseen ja joka käsittää ainakin: 5. takarungon (3), jota kannatellaan pyörien (10) avulla ja jonka päällä on kuormatila (14), joka käsittää etummaisen ja takimmaisen pankon (15, 16), jotka on tarkoitettu kannattelemaan puunrunkoja, pylväät (17, 18), jotka on kytketty pankkoihin ja jotka tukevat puunrunkoja, ja sermin (21), joka 10 on tarkoitettu tarvittaessa tukemaan puunrunkojen päitä, ja eturungon (2), jota kannatellaan pyörien (7) avulla ja joka on kytketty takarunkoon (3), ohjaamon, joka on kytketty eturungon (2) päälle, nosturin (13), joka on kytketty takarungon (3) päälle, ohjaa-15 mon ja kuormatilan väliin, ja johon työkalu puiden kaatoa, karsintaa ja lastausta varten on ripustettavissa, tunnettu siitä, että puiden kaatoa ja karsintaa varten kuormatila on asetettavissa ei-toiminnalliseksi, jolloin: 20 takimmainen pankko (16) on järjestetty siirrettäväksi kohti ·:· etummaista pankkoa (15), jolloin metsäkone käsittää lisäksi • « · · liikuteltavan apurungon (20), jonka päälle takimmainen pankko (16) on kytketty ja joka on sijoitettu takarungon (3) .···. 25 päälle siten, että toiminnallisessa tilassa kyseinen apurunko .VI' ulottuu takarunkoa (3) pidemmälle ja ei-toiminnallisessa ti- \.·/ Iässä puolestaan takarunko (3) ulottuu kyseistä apurunkoa • ♦ *··♦* pidemmälle, ja että takarunkoa (3) kannattelevat pyörät (10) ulottuvat takarunkoa (3) pidemmälle taaksepäin, ja 30 - pylväät (17, 18) on järjestetty kaadettaviksi kuormatilaan • · · pankkojen päälle, sekä . .*·. - sermi (21) on järjestetty kaadettavaksi kuormatilaan ainakin .···. etummaisen pankon (15) päälle. • · ··· * • ·
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen metsäkone, tunnettu siitä, että ei-toiminnallisessa tilassa etummainen pankko (15) on sijoittuneena takimmaista pankkoa (16) alemmaksi, sermi (21) on kaadettuna etum 12 maisen pankon (15) päälle, ja takimmainen pankko (16) on sijoittuneena etummaisen pankon (15) ja etusermin (21) viereen.
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen metsäkone, tunnettu 5 siitä, että pylväs (17, 18) käsittää ylösalaisen U-rakenteen, joka on nivelen avulla kytketty taittuvasti pankon päähän (15b) ja jonka sisään pankko (15) asettuu kun pylväs on kaadettuna, ja että pankon (15, 16) muoto on ainakin osittain U-rakenne, jolloin lisäksi pylväs (17, 18) on pituudeltaan sovitettu siten, että se pääsee asettumaan kyseisen U- 10 rakenteen sisään.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 12-14 mukainen metsäkone, tunnettu siitä, että sermi (21) käsittää kaksi tai useampia sermiosia (21a, 21b), jotka ovat vaakasuunnassa vierekkäisiä, ja jotka kukin ovat 15 nivelen avulla taitettavissa ja kaadettavissa kuormatilaan etummaisen pankon (15) päälle, jolloin etummaisen pankon muoto ja ainakin yhden sermiosan (21a) mitoitus on sovitettu siten, että kyseinen sermiosa pääsee laskeutumaan muita sermiosia (21b) alemmaksi.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 12-14 mukainen metsäkone, tun nettu siitä, että näkyvyyden parantamiseksi, erityisesti ohjaamosta ··· takarungon (3) yli katsottaessa, takimmainen pankko (16) on siirrettä- • · · · vissä sellaiseen kohtaan, ja pylväät (17, 18) sekä sermi (21) ovat kaa-dettavissa sellaiseen asentoon, jossa näkyvyyttä rajoittaa pääosin vain 25 takarungon (3) rakenne ja sitä kannattelevat pyörät (10).
♦ · ··· • · · • · · ·*..;* 17. Metsäkoneen suojasermi, joka on tarkoitettu tarvittaessa tukemaan *···* puunrunkojen päitä, tunnettu siitä, että sermi (21) käsittää kaksi tai useampia sermiosia (21a, 21b), jotka ovat vaakasuunnassa vierekkäi- • · 30 siä, ja jotka kukin ovat nivelen avulla taitettavissa ja kaadettavissa met- säkoneen kuormatilaan (14) tai ainakin kuormatilan etummaisen pan- . kon (15) päälle.
• · · ··· • · · • · ’*:** 18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen suojasermi, tunnettu siitä, että * · v.: 35 etummaisen pankon (15) muoto ja ainakin yhden sermiosan (21a) mi- ·"*: toitus on toiminnallisena yhdistelmänä sovitettu siten, että kyseinen sermiosa pääsee laskeutumaan muita sermiosia (21b) alemmaksi. 13
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen suojasermi, tunnettu siitä, että etummaisen pankon (15) muoto on ainakin osittain U-ra-kenne, jolloin lisäksi ainakin yksi sermiosa (21a) on mitoitukseltaan so- 5 vitettu siten, että se pääsee asettumaan kyseisen U-rakenteen sisään ja muita sermiosia (21b) alemmaksi.
20. Patenttivaatimuksen 18 tai 19 mukainen suojasermi, tunnettu siitä, että se käsittää kolme vaakasuunnassa vierekkäistä taittuvaa 10 osaa (21b, 21a, 21b), joista keskimmäinen (21a) pääsee asettumaan muita sermiosia (21b) alemmaksi.
21. Metsäkoneen kuormatila (14), joka käsittää ainakin: 15. etummaisen pankon (15), joka on tarkoitettu kannattele maan kuormatilaan lastattuja puunrunkoja, ja kyseiseen pankkoon kytketyt pylväät (17), jotka tukevat puunrunkoja, takimmaisen pankon (16), joka myös on tarkoitettu kannattelemaan puunrunkoja, ja kyseiseen pankkoon kyt-20 ketyt pylväät (18), sermin (21), joka on tarkoitettu tarvittaessa tukemaan puun- ·:· runkojen päitä, • · · · • · • · · • · · tunnettu siitä, että kuormatila (14) on asetettavissa ei-toiminnalli- • · · 25 seksi, jolloin: • · • · · • · · • · · - takimmainen pankko (16) on järjestetty siirrettäväksi kohti *···1 etummaista pankkoa (15), ja pylväät (17, 18) on järjestetty kaadettaviksi kuormatilaan • · v.: 30 pankkojen päälle, sekä - sermi (21) on järjestetty kaadettavaksi kuormatilaan ainakin . !·. etummaisen pankon (15) päälle, • · · - etummainen pankko (15) on sijoittuneena takimmaista pankkoa (16) alemmaksi, sermi (21) on kaadettuna etum- • · 35 maisen pankon (15) päälle, ja takimmainen pankko (16) on sijoittuneena etummaisen pankon (15) ja etusermin (21) viereen. 14
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että pylväs (17,18) käsittää ylösalaisen U-rakenteen, joka on nivelen avulla kytketty taittuvasti pankon päähän (15b) ja jonka sisään pankko (15) 5 asettuu kun pylväs on kaadettuna.
23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että pankon (15, 16) muoto on ainakin osittain U-rakenne, jolloin lisäksi pylväs (17, 18) on pituudeltaan sovitettu siten, että se pääsee asettumaan 10 kyseisen U-rakenteen sisään.
24. Jonkin patenttivaatimuksen 21 - 23 mukainen kuormatila, tunnettu siitä, että sermi (21) käsittää kaksi tai useampia sermiosia (21a, 21b), jotka ovat vaakasuunnassa vierekkäisiä, ja jotka kukin ovat nivelen 15 avulla taitettavissa ja kaadettavissa kuormatilaan ainakin etummaisen pankon (15) päälle. • · · M«l • · • · · • · · • · • · • · · • · · • · • · · • · • · ·· · ·· · • · · • · • · • · · • · • · • · · • · • · · • · · • · • · · • · • · • · · • · · • · · ··· • · · • · • · • · · • · • · · • · · • · 1 · 15
FI20030884A 2003-06-12 2003-06-12 Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi FI119628B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030884A FI119628B (fi) 2003-06-12 2003-06-12 Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030884 2003-06-12
FI20030884A FI119628B (fi) 2003-06-12 2003-06-12 Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20030884A0 FI20030884A0 (fi) 2003-06-12
FI20030884A FI20030884A (fi) 2004-12-13
FI119628B true FI119628B (fi) 2009-01-30

Family

ID=8566247

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20030884A FI119628B (fi) 2003-06-12 2003-06-12 Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI119628B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2619035A4 (en) * 2010-09-21 2018-01-10 Komatsu Forest AB Load gate and a vehicle equipped with such a load gate

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2619035A4 (en) * 2010-09-21 2018-01-10 Komatsu Forest AB Load gate and a vehicle equipped with such a load gate

Also Published As

Publication number Publication date
FI20030884A0 (fi) 2003-06-12
FI20030884A (fi) 2004-12-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6299181B1 (en) Vehicle having steerable wheels
SE533130C2 (sv) Fordon för avverkning av skog och/eller transport av virkesbitar
CN106275116A (zh) 履带式多功能农林设备
CA2309230C (en) Tree transport machine and method of transporting felled trees
EP0258282B1 (en) Method for mechanized thinning of a forest, and a harvester and forwarder for carrying out the method
FI110077B (fi) Järjestely työkoneen pyörien ripustamiseksi
FI119628B (fi) Metsäkone, metsäkoneen kuormatila ja metsäkoneen suojasermi
US3527271A (en) Felling skidder combination including heeling device
US3630246A (en) Modified skidder and felling head
FI82651C (fi) Fordon foer lastning och transport av laongstraeckta foeremaol.
RU2752425C1 (ru) Самосвальная разгрузка воза сортиментов
FI115513B (fi) Työkoneen kuormatilan pinta-alan muuttaminen
RU2415564C1 (ru) Лесозаготовительная машина
US11167965B2 (en) Truck mounted forklift
US7530376B2 (en) Load carrier for transporting logging residues
FI116447B (fi) Puunkorjuukone
US20040244868A1 (en) Forest machine
FI117624B (fi) Metsätyökoneen nosturin ohjaaminen ajon aikana
RU2785391C1 (ru) Навесная трелевочная тележка
FI12940Y1 (fi) Suojasermirakenne kuormatraktoria tai puutavaran perävaunua varten
FI119184B (fi) Metsäkoneen nosturin asennon ohjaus ajon aikana
JP2022152434A (ja) 集材用車両および集材システム
FI124787B (fi) Kuorma-ajoneuvon kuormatila
FI98287C (fi) Työkone
FI98285C (fi) Traktorin ja kuormavaunun väliseen vetoaisaan liittyvä laite

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: JOHN DEERE FORESTRY OY

Free format text: JOHN DEERE FORESTRY OY

MM Patent lapsed