FI98287C - Työkone - Google Patents
Työkone Download PDFInfo
- Publication number
- FI98287C FI98287C FI931791A FI931791A FI98287C FI 98287 C FI98287 C FI 98287C FI 931791 A FI931791 A FI 931791A FI 931791 A FI931791 A FI 931791A FI 98287 C FI98287 C FI 98287C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- working machine
- frame
- machine according
- work machine
- wood
- Prior art date
Links
Landscapes
- Harvester Elements (AREA)
- Body Structure For Vehicles (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
- Agricultural Machines (AREA)
Description
98287
TYÖKONE - ARBETSMASKIN
Keksintö kohdistuu omalla voimanlähteellä varustettuun kauko-ohjättävään työkoneeseen, jonka maavara ja akseliväli on säädettävissä ja soveltuu ominaisuuksiensa johdosta erityisen hyvin metsässä tapahtuvaan puunkorjuuseen.
Ennestään tunnetaan kauko-ohjättäviä työkoneita mm. kaivos-käytössä sekä muissa vaarallisissa olosuhteissa käytettyinä liikkuvina koneina. Maavaran säätämiseksi on tunnettua erilaiset jousitusratkaisut, joilla ajoneuvon tai työkoneen runkoa nostetaan korkeammalle, kuten julkaisuista FI-73352 ja DE—2434556. Akselivälin säätämiseksi on perävaunuissa tunnettua perävaunun rakennepituuden lyhentäminen pituussuunnassa liikutettavilla teli- tai akseliratkaisuilla varsinkin kun perävaunu on kuormaamattomana. Metsäkoneet rakennetaan maavaraltaan niin suuriksi, että niiden yhteydessä ei yleensä tarvita maavaran säätöä. Akselivälin säätö on tunnettua kiinni-juuttumisen estämiskeinona. Pituussuuntaista teleskooppirunkoa käytetään apuna vaikeassa maastossa, jolloin koneen erästä ak-selistoa voidaan työntää eteenpäin teleskooppirungon pidennyksellä muiden akselistojen ollessa paikallaan vastaavasti rungon lyhennyksellä vedetään jälkimmäisiä akselistoja edellisen ollessa paikallaan.
Erityisesti maastoajoon tarkoitettuina pyöränripustus- ja jou-situsratkaisuina tunnetaan maaston mukaan säätyvät telipyöräs-töt julkaisusta FI-60832, maaston mukaan säätyvät yksittäiset pyörät julkaisusta FI-73352 ja maaston mukaan yhdessä säädettävät kyljen kaksi pyörää DE-2434556.
Keksinnön mukaisella työkoneella saavutetaan yllättäviä etuja ja yhdistelmätehoa työsuorituksiin, työkoneen liikkumiskykyyn ja työkoneen asennon säätöön. Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä on esitetty oheisten patenttivaatimusten tunnusmerk-kiosissa.
Keksinnön tärkeimpinä etuina voidaan pitää hankintahinnaltaan edullisen työkoneen aikaansaamista, jolla on vaikeassa maas- 98287 2 tossa hyvät kulkuominaisuudet, monipuoliset toiminnot ja pieni oma paino. Etenkin puunkorjuuseen sovellettuna keksinnön mukainen työkone voidaan ajaa lähes kaikissa tapauksissa puun viereen, suorittaa sen avulla kaato ja karsinta sekä tarpeelliset katkaisut ja myös kuljettaa puuta. Uudentyyppisen pyö-rätuennan avulla työkone saadaan vaakasuoraan asentoon myös kaltevalla pinnalla.
Seuraavassa keksintöä selitetään lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää pelkistettynä työkoneen runkorakennetta.
Kuvio 2 esittää runkoa alas laskettuna.
Kuvio 3 esittää työkonetta edestä katsottuna.
Kuvio 4 esittää työkonetta edestä runko alas laskettuna.
Kuvio 5 esittää työkonetta sivulta lisälaitteen kera.
Kuvio 6 esittää työkonetta sivulta lisälaite käännettynä.
Kuvio 7 esittää työkonetta päältä katsottuna.
Kuvio 8 esittää työkonetta erään toisen lisälaitteen kera.
Kuvio 9 esittää kuvion 8 mukaista työkonetta alas laskettuna.
Kuviossa 1 on eräs suoritusesimerkki keksinnön mukaisen työkoneen pelkistetystä runkorakenteesta. Työkoneessa on neljä pyörää 1, jotka kukin ovat kiinnitetyt varsien 2 päähän. Varret 2 on nivelöity runko-osaan 4 niin, että kaikilla neljällä varrella on oma nivel 15. Sylinterillä 3, jota on kaksi kappaletta, yksi kummallakin sivulla, käännetään varsia 2, kun halutaan tietty maavara tai akseliväli. Kummankin kyljen sylinteriä 3 ohjataan erillisesti. Tällä ratkaisulla saadaan silloin helposti työkone suoraan tilaan kaltevalla pinnalla. Työkoneen sivukallistuma saadaan siis kompensoitua. Varret 2 esim. kuviossa näkyvällä kyljellä, voidaan erillisen nivelme-kanismin avulla pakko-ohjata kääntymään runko-osaan 4 nähden aina saman verran vaikka käytetään vain yhtä sylinteriä 3.
Jos varsille halutaan toisistaan riippumaton kääntökulma, pitää niille olla kylkeä kohti kaksi sylinteriä. Runko-osa 4 on pääasiassa poikittain työkoneen keskellä ja siihen kiinnitetään voimalaite, hydrauliyksikkö, ohjauslaitteet sekä varsinaiset työkalut tai lisälaitteet. Nivelpisteiden 15 etäisyyttä voidaan vaihdella ja ne voivat jopa yhtyä keskellä samaksi nivelpisteeksi. Maavaran säätö ja akselivälin muutos tapahtuvat aina samanaikaisesti.
3 98287
Kuviossa 2 on sylinterillä 3 pidennetty akseliväli maksimipituuteen ja laskettu maavara pienimpään arvoonsa.
Kuviossa 3 on työkone edestä maavaraltaan ylimmässä asennossa ja siihen on liitetty harvesterilisälaite 5. Lisälaitteessa 5 . on katkaisu- ja karsintapää 6 sekä puuhun tarttuvat varret 7.
Harvesterilisälaitteella 5 puu kaadetaan hallitusti, kun se katkaisun jälkeen otetaan työkoneen varaan. Kaatokatkaisu suoritetaan eri korkeuksilta yksinkertaisesti vain maavaraa säätämällä kun työkone on ajettu puun tyvelle. Lisälaite 5 on kiinnitetty runko-osaan 2 vaaka-akselin ympäri kääntyvästi siten, että lisälaite kääntyy runko-osan päälle ja alle. Näissä kummassakin lisälaitteen asennossa voidaan puuta kuljettaa työkoneen avulla.
Kuviossa 4 on työkoneen runko laskettu alas puun kaatoasen-toon. Katkaisulaitteella 6 harvesteripäässä suoritetaan puun katkaisu halutulta korkeudelta yleensä mahdollisimman alhaalta. Työkone on kaatohetkellä vakaa, sillä akseliväli on silloin suurimmillaan.
Kuviossa 5 on työkone kuvattu sivulta kaatotilanteessa. Kuviosta nähdään, että työkoneen etupyörät sijaitsevat jopa toisella puolen kaadettavaa puuta kuin itse työkone. Työkone on vakaa ja voi tällöin suorittaa hallitun kaadon suurehkoillekin puille. Työkoneen runko-osan 4 yhteydessä on näytetty voimalaitteen ja hydraulikoneikon sisältävä yksikkö 8.
Kuviossa 6 näytetään harvesterilisälaite 5 käännettynä runko-osan 4 päälle. Kaadettu puu käännetään hallitusti tartunta-varsilla 7 tukien työkoneen päälle. Tässä asennossa suoritetaan puun karsinta ja katkonnat. Harvesteripäässä 6 on syöttölaite, kuten pyörivät telat, jotka kuljettavat puuta puun , suuntaisesti karsintaterien karsiessa oksat.
Kuviossa 7 on työkone ylhäältä kuvattuna. Pyörissä on hydrauliset napamoottorit 9, joiden avulla myös työkoneen ohjaus tapahtuu jarruttamalla kääntymissuunnan kyljen moottoreita. Raideleveys on sellainen, että harvesteripää 6 mahtuu työskentelemään ja liikkumaan pyörien 1 ja varsien 2 välisessä tilassa.
4 98287
Kuviossa 8 on toinen suoritusmuoto harvesterilisälaitteesta. Runko-osan 4 varaan on kiinnitetty myös puutavaran kuljetukseen soveltuva sivutolpilla 10 varustettu tila. Harvesteriosa 14 on liitetty puomiston 11 päähän ja puu kaadetaan tällä laitteella kuten tunnetuillakin harvestereilla. Harvesteri-päässä on siirtotelat 13 ja karsintaterät 12, jotka toimivat myös tukivarsina. Harvesteripäätä 14 voidaan kääntää 180° , ' jolloin sen avulla voidaan esim. ottaa vaakasuorassa oleva puu maasta, nostaa ja kääntää puu yläkautta kuormatilaan.
Tällä laitteella puu kaadetaan eteenpäin työkoneesta poispäin ja karsitaan puomi li niin korkealle nostettuna, että puut kulkevat karsintaterien 12 läpi suoraan kuormatilaan. Harvesteriosa 14 riippuu tällöin puomista 11 alaspäin.
Kuviossa 9 on työkone puun kaatoasennossa runko alaslaskettu-na. Laitteella voidaan kaataa isohkojakin puita kun puut kaadetaan aina työkoneesta poispäin ja tuenta irroitetaan kaadon aikana.
Työkoneen ohjaaminen käy sopivimmin kauko-ohjauslaitteita käyttäen. Ohjaajalla on tällöin hyvä näkyvyys joka suuntaan ja vältytään työkoneeseen rakennettavalta hytiltä. Työkonetta ei voitaisi toteuttaa edullisesti tällä rakenteella, jos oh-jaushytti pitäisi sovittaa työkoneeseen. Työskentely työkonetta käyttäen ei ole sen vaarallisempaa kuin moottorisahan avulla työskentely, koska kaatuvaa puuta on varottava molemmissa tapauksissa. Työkone on sikäli turvallisempi, että sen avulla voidaan purkaa konkelokaadot sopivan matkan päästä.
Työkone sopii täten myös hyvin myrskytuhoalueen puunkorjuu-seen. Pyörien tuennalle on kehitetty edistyksellinen tapa, jolla saadaan työkoneelle suuri vakavuus, suoritetaan kallis-tuskorjaukset maaston mukaan ja vältytään kiinni juuttumisilta.
Näihin päästään yksinkertaisesti tukemalla pyörät nivelvarsien 2 päihin.
Työkoneeseen sijoitetaan polttomoottori teholtaan noin 30 kW.
Tehon siirtoon käytetään hydraulijärjestelmää, sähkötoimisin venttiilein ja kauko-ohjaus suoritetaan tunnetulla tavalla.
Työkoneen liikkumista voidaan huomattavasti parantaa siihen 98287 5 asennetuilla puoliteloilla, joiden tukipyörä asennetaan etummaisten pyörien eteen ja kiinnitetään varteen 2 niin, että tukipyörä laskeutuu varsinaisen etupyörän 1 tasolle kun varsi 2 käännetään akselivälin lyhimpään asentoon. Tämä on pehmeän maaston ajoasento. Vastaavasti akseliväliä pidennettäessä tukipyörä nousee ylemmäs ja auttaa esteiden ylityksessä.
Keksinnön mukainen työkone soveltuu erikoisen hyvin maastossa kulkevaksi paalutuskoneeksi, porakoneeksi, tienluiskalla kulkevaksi työkoneeksi, jolloin se hitaana koneena ei ole ajoradalla tiellä sekä mm. kaivoksiin että kaivinkone- tai kauha-kuormaa javarusteilla olevaksi työkoneeksi.
/
Claims (7)
1. Säädettävällä maavaralla ja akselivälillä varustettu liikuteltava työkone, etenkin puun korjuuseen soveltuva harvesteri, jonka runkoon (4) on sijoitettu voimanlähde (8) ja johon työkoneeseen kuuluu sekä työskentelyä että liikkumista ohjaavat laitteet ja jonka pyörät (1) ovat sijoitetut varsien (2) varaan, jotka on toisesta päästään kiinnitetty nivelen (15) avulla runkoon (4), rungon (4) ollessa sijoitettu olennaisesti akselivälin keskelle, tunnettu seuraavien sinänsä tunnettujen osien yhdistelmästä: - työkone on itsekulkeva ja kauko-ohjättävä, - erikseen työkoneen kummallakin kyljellä on kyljen varret (2) yhdistetty kääntyviksi yhtä toimilaitetta (3) käyttäen ja riippumattomasti vastakkaisen kyljen toimilaitteen (3) liikkeestä erisuuruisen maavaran tai sivukallistuman aikaansaamiseksi työkoneen kylkien kesken ja että - työkone kuljettaa puuta rungon (4) alapuolella ja/tai yläpuolella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen työkone tunnettu siitä, että akselivälin pituus on erillisesti säädettävissä työkoneen kummallakin kyljellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen työkone tunnet-t u siitä, että runko-osassa (4) on kiinnittimet puun katkaisemiseen, karsimiseen ja kuormaamiseen tarkoitetulle harvesterille (5),(11,12,13,14).
4. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-3 mukainen työkone tunnettu siitä, että runko-osan (4) päällä on kuormaakantava rajoitettu tila.
5. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukainen työkone tunnettu siitä, että kuorma, kuten puutavara on kuljetettavissa runko-osan (4) alapuolella pyörien välisessä tilassa kuormausominaisuudella varustetun harvesteripään (6),(14) varassa. 98287
6. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-5 mukainen työkone tunnettu siitä, että runko-osan (4) yhteydessä on käyttömoottori ja hydraulipaine-energiaa tuottava yksikkö (8).
7. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-6 mukainen työkone tunnettu siitä, että pyörissä (1) on napa-moottorit (9).
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI931791A FI98287C (fi) | 1993-04-21 | 1993-04-21 | Työkone |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI931791A FI98287C (fi) | 1993-04-21 | 1993-04-21 | Työkone |
FI931791 | 1993-04-21 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI931791A0 FI931791A0 (fi) | 1993-04-21 |
FI931791A FI931791A (fi) | 1994-10-22 |
FI98287B FI98287B (fi) | 1997-02-14 |
FI98287C true FI98287C (fi) | 1997-05-26 |
Family
ID=8537779
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI931791A FI98287C (fi) | 1993-04-21 | 1993-04-21 | Työkone |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI98287C (fi) |
-
1993
- 1993-04-21 FI FI931791A patent/FI98287C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI931791A0 (fi) | 1993-04-21 |
FI98287B (fi) | 1997-02-14 |
FI931791A (fi) | 1994-10-22 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CA2677080C (en) | Vehicle for felling trees and/or transport of pieces of timber | |
US5430999A (en) | Tree trimming and pruning machine | |
US6299181B1 (en) | Vehicle having steerable wheels | |
US4350190A (en) | Self propelled, off road vehicle | |
US7077412B2 (en) | Suspension of wheels in a working machine | |
US4394913A (en) | Crane having power operated outriggers and lock means therefor | |
CA2695708A1 (en) | Extendable frame work vehicle | |
US4627227A (en) | Right-of-way tree line trimmer | |
US4552191A (en) | Tree harvesting device | |
EP1721513B1 (fr) | Engin agricole comportant un véhicule moteur et plusieurs unités de travail destinées à couper des produits végétaux | |
US4023604A (en) | Flail type tree delimbing device | |
US4440202A (en) | Tree delimber | |
WO1996008959A1 (en) | Working machine | |
FI98287C (fi) | Työkone | |
EP0258282B1 (en) | Method for mechanized thinning of a forest, and a harvester and forwarder for carrying out the method | |
US3832928A (en) | Portable pulpwood slashing machine | |
US3491810A (en) | Apparatus for harvesting timber | |
US4579157A (en) | Mobile forest thinning machine | |
US3527271A (en) | Felling skidder combination including heeling device | |
WO1984004019A1 (en) | Working machine | |
US3630246A (en) | Modified skidder and felling head | |
RU2044465C1 (ru) | Лесозаготовительная машина | |
KR101547507B1 (ko) | 착탈식 어태치먼트를 구비한 농업용 고소 작업차 | |
CA1299066C (en) | Slasher | |
CA1215899A (en) | Right-of-way tree line trimmer |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |