FI116733B - Soft-kalanteri - Google Patents

Soft-kalanteri Download PDF

Info

Publication number
FI116733B
FI116733B FI20012363A FI20012363A FI116733B FI 116733 B FI116733 B FI 116733B FI 20012363 A FI20012363 A FI 20012363A FI 20012363 A FI20012363 A FI 20012363A FI 116733 B FI116733 B FI 116733B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
calender
rolls
bearing housing
soft
Prior art date
Application number
FI20012363A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20012363A (fi
FI20012363A0 (fi
Inventor
Harri Kuosa
Kari Hasanen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20012363A priority Critical patent/FI116733B/fi
Publication of FI20012363A0 publication Critical patent/FI20012363A0/fi
Priority to AU2002365470A priority patent/AU2002365470A1/en
Priority to PCT/FI2002/000946 priority patent/WO2003046280A1/en
Priority to DE10297485T priority patent/DE10297485T5/de
Publication of FI20012363A publication Critical patent/FI20012363A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116733B publication Critical patent/FI116733B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

Soft-kalanteri
Keksintö kohdistuu soft-kalanteriin, jossa on kaksi kolmen ryhmää, jotka kumpikin muodostavat kaksi peräkkäistä pe 5 lanterointinippiä telojen sijaitessa ryhmissä päällekkäin.
Erilaisia kalantereita käytetään paperin tai kartongin pinnan tasaisuuden lisäämiseksi. Kalanteri voi olla sijoitettu paperi kirainaa valmistavan koneen sisälle (kuten esikalanteri) 10 samaan valmistuslinjaan (on-line), tai kalanterointi voidaa paperirainalle erillisenä off-line -prosessina aukirullauksc Soft-kaianterissa ainakin toinen kalanterinipin muodostavi on pehmeäpintainen. Tavallisimmin nippi on muodostettu olevien pehmeän ja kovapintaisen telan avulla, joista pehr 15 tavallisesti polymeeripinnoitteinen ja kovapintainen tela kuui metallitela, ns. termotela.
Soft-kalantereita on monia eri tyyppejä sovellutuksesta rii lanteroitavan paperirainan molemminpuolisen käsittelyn suo 20 tunnetaan kalanteri, jossa on kahden erillisen telaparin rr ryhmät kalanterirungossa siten, että peräkkäisissä ryhmisj tela ja kovapintainen metallitela ovat päinvastaisessa järj< Lisäksi tunnetaan ns. ’’Optigloss” soft-kalanteri, jossa kalan on sijoitettu peräkkäin kaksi kolmen telan telaryhmää, joiss :\j 25 keskitela on kovapintainen termotela ja sen ylä- ja alapuole meäpintainen tela, jolloin kalanteriin muodostuu yhteensä r .···. käistä pehmeää telanippiä, joiden läpi raina voidaan viedä si tulee molemminpuolisesti käsiteltyä (kumpikin rainan puoli < . laa vasten, ensimmäisessä telaryhmässä rainan ensimmäir 30 toisessa telaryhmässä rainan toinen puoli).
• · • ♦ » * 2 selittäin olevien C-kirjainten muotoisiin runkoihin. Telojer pahtuu konesuunnassa rungon edestä tai takaa nostureilla.
4-nippisissä soft-kalantereissa kuormitetaan ylä- ja alatela 5 sakin telaryhmässä keskitelaa vasten kiinnittämällä ylä' laakeripesät varsiin, jotka on kytketty kuormitussylintereit koneilla laakeripesistä runkoon välittyvät voimat tulevat suur
Keksinnön tarkoituksena on esittää sellainen kaksi kolmet 10 mää käsittävä 4-nippinen kalanteri, jonka runkorakenne on I yksinkertaisempi. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi kek katselle kalanterille on tunnusomaista se, että että telaryhn tettu erillisiin pystyrunkoihin, ja ainakin toisessa pystyrungc laakeripesät on kiinnitetty toisiinsa siten, että telaryhmän ke: 15 telan laakeripesä on kiinnitetty pystyrunkoon ja sen molemr olevat ylin tela ja alin tela on kiinnitetty laakeripesistään ke: telan laakeripesään, ja että telaryhmän keskimmäinen tel pintainen tela, edullisesti lämmitetty termotela, jolloin pehmi rointinipit muodostuvat pehmeäpintaisen telan ja kovapinl 20 väliin.
j \: Erillisten pystyrunkojen väliin jää tilaa erilaisille huolto-op€ : lisälaitteille. Kun telojen laakeripesät on kiinnitetty toisiinsa runkoon välittyy vain vähän nippipaineista johtuvia voimia. 25 voidaan säädellä telaryhmän ylätelan ja alatelan vaipan sä seiia säädöllä. Rakenteellisesti tämä voidaan toteuttaa sitei • 1 ... ryhmän ylätelana ja alatelana käytetään taipumakompens jonka vaipan liike säteissuunnassa saadaan aikaan telan s . . kiinteään akseliin tukeutuvilla kuormituselementeillä.
* 1 · - : 30
Keksinnön etu vanhaan Optigloss-tyyppiseen soft-kalanteriir 3
Kun kalenterin pystyrunko on sivusta katsoen U:n mi muodostaa sen päälle kiinnitetyn keskimmäisen telan k kanssa kehän, tulee rungosta jäykempi kuin sivusta k; muotoinen konesuuntaan avoin runko, 5
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla rustuksiin, joissa kuva 1 esittää kalanteria sivukuvantona, 10 kuva 2 esittää toisen suoritusmuodon mukaista kalani vantona, ja kuva 3 esittää vaihtoehtoista rainan vientiä kuvan 1 i 15 kalanterissa.
Kuvassa 1 on esitetty keksinnön mukainen kalanteri sivi Kalanterissa on kaksi kolmen kalanteritelan muodostamaa A, B konesuunnassa peräkkäin. Kumpikin telaryhmä muc 20 kalanteripinon, jossa päällekkäisten kalanteritelojen 1 väliin rainan kulkusuunnassa kaksi peräkkäistä kalanterointinipp mankin kalanterointinipin toisena kalanterointielementtinä män keskimmäinen kalanteritela, joka on kuumennettava ns I V jonka pinta on metallia. Nippien toiset kalanterointielementil :\{ 25 vat keskimmäisen telan molemmilla puolilla olevista pehme ·:·.· teloista 1, jotka tavallisesti ovat polymeeripinnoitteella \ .···. Nämä ylempi ja alempi tela ovat myös taipumakompensc joissa telavaipan liike saadaan stationääriselle akselille i telan sisäpuolisten kuormituselementtien avulla, jotka ovat 30 säädettäviä.
• » 1 « · I 4 I ansiosta kalanterin runkoon ei välity kalanteroinnir I nippipaineesta johtuvia voimia. Käytännössä kalante I kiinnitetty runkoon laakeripesiensä 2 välityksellä niin, ett I on esikiristysvoimaa aikaansaavilla kiinnityselemen
I 5 mutterein 3a kiristettävillä pulteilla 3 kiinnitetty I
I kalanteritelan (termotelan) laakeripesä 2, ja tämän ylä- j I kalanteritelojen 1 laakeripesät 2 on kiinnitetty keskim I laakeripesään 2 myös esikiristysvoimaa aikaansaav I elementeillä, kuten mutterein 4a kiristettävillä pulteilla 4.
I 10 I Keskimmäisen telan laakeripesä 2 on kiinnitetty kumma I rataa pystyrungon päälle, rungon U-muodon haaroj I yläpäihin. Alemman telan laakeripesä 2 sijoittuu tolpp I muodon sisään. Ylemmän ja alemman telan laakei I 15 kiinnitetty keskimmäisen telan laakeripesään ylemmälle I laakeripesälle 2 yhteisillä kiinnityselementeillä, jotk I pystysuunnassa kaikkien kolmen päällekkäisen laakeri} I Kiinnityselementtejä on kaksi, yksi telojen akselien muodc I kummallakin puolella. Laakeripesien 2 kiinnitys runkoon j I 20 kummassakin pystyrungossa R1, R2 samanlainer I elementteinä on pitkät pultit 4, jotka ovat ns. pin I ,v; kierretankoja, joiden kumpiinkin päihin on kierretty muti I : kiristämällä telojen laakeripesät on kiinnitetty toisi I ·']·. laakeripesän 2 muodostamaksi "paketiksi”. Kierretanko I \ \ 25 olevat mutterit 4a tulevat vasten ylempää laakeripesäi I *· alapäissä olevat mutterit 4a vasten alempaa laa)
I [ / Laakeripesille yhteisten kiinnityselementtien kiristys U
I ylemmän laakeripesän 2 ja alemman laakeripesän 2 s I kiinnityselementtien välityksellä kiristyvät vasten I ·:··: 30 laakeripesää 2.
5 lanterointinipin N läpi sannan rungon toisen tolpan päässs danjohtotelalle 6, siitä levitystelan 5 kautta keskimmäise ylemmän telan 1 välisen kaianterointinipin N läpi jälleen puolelle radanjohtotelalle 6, jonka jälkeen se kahden eri p 5 noa olevan radanjohtotelan 6 ohjaamana kulkee telaryhr tämän jälkeen telaryhmien A, B välissä olevien levitystel mana toisen telaryhmän B ylimpään nippiin N, joka muc kimmäisen kalanteritelan 1 ja ylemmän kalanteritelan 1 v nipin jälkeen raina W kulkee radan lähtöpuolella olevien r 10 lan 6 ja rungon R2 tolpan päässä olevan levitystelan 5 alempaan kalanterinippiin N, joka muodostuu keskimmäis telan 1 ja aiemman kalanteritelan 1 väliin, ja sen jälkeen A, B välissä olevan kahden radanjohtotelan 6 ohjaamana t alapuolelta radan lähtöpuolella olevalle radanjohtotelalle ' 15 keen ulos kalanterista.
Tällä tavalla voidaan raina W kalanteroida molemmilta puc tavalla, koska kumpikin puoli on vuorollaan kontaktissa ke; termotelaan 1 peräkkäisissä kalanterointinipeissä 20 ensimmäisessä telaryhmässä A ja alapuoli toisessa telai Haluttaessa kalanteroida raina vain kahdessa nipissä koko :X: molemmille puolille suoritettavalla samanlaisella käsittel j raina W katkoviivoilla merkittyä rataa, joka ohittaa ensim ;v: ryhmän A jälkimmäisen (ylemmän) kaianterointinipin ja to *·/: 25 män B jälkimmäisen (alemman) kaianterointinipin N.
• M
Kummassakin rungossa R1, R2 on koneen poikkisuuntaii ’··* joita pitkin alin kalanteritela voidaan siirtää vau sivusuunnassa ulos kalanterista telanvaihdon suorittar 30 jälkeen, kun sen iaakeripesä 2 on irrotettu keskimrr * i laakeriDesästä ia laskettu alla olevaan vaunuun runnos 6 kalanteritelan 2 kohdalla (telan laakeripesä 2 sijoittuu tol| Ylempi kalanteritela 1 voidaan vaihtaa yläkautta nosturilla kun sen laakeripesä 2 on irrotettu keskimmäisen kali laakeripesästä. Telojen vaihto ei kalanterissa vaadi 5 suunnassa.
Kuvassa 2 on esitetty toisen suoritusmuodon mukainen ka on kaksi telaryhmää A ja B, joissa on vastaavat telat kuin I ritusmuodossa. Telojen kiinnitys toisiinsa ja pystyrunkoihi 10 myös samanlainen. Tässä telat on laakeripesiensä 2 väli nitetty toisiinsa kuitenkin niin, että kalanterointinippien N i nippilinja tulee vinoon asentoon verrattuna täysin pystysuc eli telapino on vinossa asennossa. Pystysuoran linjan ja n linen kulma a on kuvassa 2 n. 10°, mutta se voi vaihdella. I 15 keskimmäisen telan 1 laakeripesän 2 ylä- ja alapinta, joit* ja alapuolisen telan laakeripesät 2 tulevat, on muotoiltu νε valla kalteviksi niin, että telapino tulee vinoon asentoon, k telan 1 ja alemman telan 1 laakeripesät 2 kiinnitetään k< telan laakeripesään 2. Telapinon nippilinjan kaltevuus 20 poikkeaa pystysuorasta edullisesti korkeintaan 15°. Vinoll eivät keskimmäisen termotelan 1 rullalaakerit jouc nollakuorma-alueelle.
• · « • · « • i·
Kuvassa 2 rainan vienti on sellainen, että se kulkee ensin € .·/: 25 telaryhmän A ylimmän nipin N läpi. Molemminpuolisen k.
suorittamiseksi raina W kulkee ensimmäisen telaryhmän A
» · β...φ häältä alas ja toisen telaryhmän B kohdalla alhaalta ylös
simmäisen telaryhmän A alapuolelta ja toisen telaryhmän B
* 30 Kuvassa 3 on esitetty suoritusmuoto, jossa telaryhmien A, * * nvpt nvsh/RiinrflsftA pH lapkprinpftipn 9 kiinnitv^ nn trrtpiiti 7 tukirakennetta kalanteritelan vastakkaisissa päe konesuunnassa katsoen kalanterin eri puolilla. Kumpikin l· kalanteritelan laakeripesä kiinnitetään vastaavaan U:r tukirakenteeseen.
5
Rainan vientejä voidaan muuttaa muuttamalla radanjohtot vitystelojen paikkoja ja kalanteritelojen 1 käyttöjen p> vaihtamalla. Samoin kuvista käy ilmi, että kaikissa suorii on mahdollista ohittaa kummassakin telaryhmässä A, B te 10 rointinippi paperirainan W kalanteroimiseksi molemmini teensä kahdessa kalanterointinipissä neljän sijasta.
« ♦ « · • m » • * • • « i I 4 1 H» «I · • «
• I
• * • · f ♦ · • i» P · » I * * M* • ♦ • * « * * ·««

Claims (5)

1. Soft-kalanteri, jossa on kaksi kolmen telan telaryhmää ( kumpikin muodostavat kaksi peräkkäistä pehmeää kalante 5 (N) telojen (1) sijaitessa ryhmissä päällekkäin, tunnettu siiti ryhmät (A, B) on sijoitettu erillisiin pystyrunkoihin (R1, R2), toisessa pystyrungossa telojen (1) laakeripesät (2) on kiinni! sa siten, että telaryhmän (A) keskimmäisen telan (1) laakerit kiinnitetty pystyrunkoon (R1, R2) ja sen molemmilla puolilla 10 tela ja alin tela (1) on kiinnitetty laakeripesistään (2) kes telan laakeripesään (2), ja että telaryhmän (A, B) keskimmäii on kovapintainen tela, edullisesti lämmitetty termotela, jolloi kalanterointinipit (N) muodostuvat pehmeäpintaisen kovapintaisen telan väliin. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen soft-kalanteri, tunnetti keskimmäisen telan laakeripesä (2) on kiinnitetty pystyrungc päälle.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen soft-kalanteri, tunnetti keskimmäisen telan laakeripesä (2) on kiinnitetty pystyrungc : V kahden peräkkäisen tolpan yläpäihin. * « « I ♦ « 4 *«·
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen soft-kalanteri, tun 25 että pystyrunko on sivusta katsoen U:n muotoinen ja muo( päälle kiinnitetyn keskimmäisen telan (1) laakeripesän | .···. kehän. * · . e.e
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen soi **::/ 30 tunnettu siitä, että telaryhmän ylimmän ja alimman telan I '*;** (2) on kiinnitetty keskimmäisen telan laakeripesään (2 • · ·**»!! i
FI20012363A 2001-11-30 2001-11-30 Soft-kalanteri FI116733B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012363A FI116733B (fi) 2001-11-30 2001-11-30 Soft-kalanteri
AU2002365470A AU2002365470A1 (en) 2001-11-30 2002-11-25 Soft calender
PCT/FI2002/000946 WO2003046280A1 (en) 2001-11-30 2002-11-25 Soft calender
DE10297485T DE10297485T5 (de) 2001-11-30 2002-11-25 Weichkalander

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20012363A FI116733B (fi) 2001-11-30 2001-11-30 Soft-kalanteri
FI20012363 2001-11-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20012363A0 FI20012363A0 (fi) 2001-11-30
FI20012363A FI20012363A (fi) 2003-05-31
FI116733B true FI116733B (fi) 2006-02-15

Family

ID=8562387

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20012363A FI116733B (fi) 2001-11-30 2001-11-30 Soft-kalanteri

Country Status (4)

Country Link
AU (1) AU2002365470A1 (fi)
DE (1) DE10297485T5 (fi)
FI (1) FI116733B (fi)
WO (1) WO2003046280A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10312705B3 (de) * 2003-03-21 2004-09-30 Voith Paper Patent Gmbh Kalander und Verfahren zum Ausbauen einer Unterwalze aus einem Kalander

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3611917A (en) * 1967-06-09 1971-10-12 Dominion Eng Works Ltd Calender stack with swimming roll
DE2935160C2 (de) * 1979-08-31 1983-01-13 J.M. Voith Gmbh, 7920 Heidenheim Glättwerk für Papierbahnen od. dgl.
FI62874C (fi) * 1979-10-15 1983-03-10 Valmet Oy Pappers kalander
FI91296C (fi) * 1990-10-11 1994-06-10 Valmet Paper Machinery Inc Paperi- tai kartonkikoneen kalanteri

Also Published As

Publication number Publication date
FI20012363A (fi) 2003-05-31
AU2002365470A1 (en) 2003-06-10
WO2003046280A1 (en) 2003-06-05
FI20012363A0 (fi) 2001-11-30
DE10297485T5 (de) 2004-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0848107A2 (en) Calender for calendering of a paper web
US5291826A (en) Tension bars for roll press for paper making machine
FI65106C (fi) On-machine superkalander foer en pappersmaskin
FI86092B (fi) Kalander avsedd foer on-line anslutning till en pappersmaskin.
FI58801B (fi) Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander
US4670102A (en) Tandem calender
EP0640717B1 (en) Dryer section of a paper machine
KR100321606B1 (ko) 중간캘린더링이설치된제지기계의건조기부
FI62374C (fi) On-machine superkalander foer papper eller motsvarande
FI80109B (fi) On-machine kalander foer pappersmaskin samt foerfarande foer slutbearbetning av pappersbana.
FI116733B (fi) Soft-kalanteri
JPH11323761A (ja) プレス装置
US5539999A (en) Dryer section of a paper machine with selected diameter drying cylinders at selected distances apart
KR100228925B1 (ko) 제지기계에서 이퀄라이징 프레스가 장치된 프레스부 및 프레스 방법
FI118857B (fi) Menetelmä kuiturainan kalanteroimiseksi ja kalanteri
US3168435A (en) Method and means for mounting, driving and supporting rolls for endless moving bands
US7387064B2 (en) Method and apparatus for producing calendered paper
CA2113940A1 (en) Size press and method for coating a web therein
FI117868B (fi) Förfarande och flervalskalander för att kalandrerattapintaisen kuiturainan kalanteroimiseksi
FI117675B (fi) Monitelakalanteri
FI86753C (fi) Pressparti foer en pappers- eller kartongmaskin
JP2003508641A (ja) シューロール
US6065222A (en) Dryer sections with intermediate calendering in a paper machine
US5759355A (en) Press section in a paper machine
US5913587A (en) Dryer sections with intermediate calendering in a paper machine

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116733

Country of ref document: FI