FI116471B - Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI116471B
FI116471B FI20040791A FI20040791A FI116471B FI 116471 B FI116471 B FI 116471B FI 20040791 A FI20040791 A FI 20040791A FI 20040791 A FI20040791 A FI 20040791A FI 116471 B FI116471 B FI 116471B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cutting
water
washing
nozzle
jet
Prior art date
Application number
FI20040791A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040791A0 (fi
FI20040791A (fi
Inventor
Juha Salmela
Anssi Toivanen
Mikko Hakuli
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20030889A external-priority patent/FI114487B/fi
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20040791A priority Critical patent/FI116471B/fi
Publication of FI20040791A0 publication Critical patent/FI20040791A0/fi
Priority to DE200410032619 priority patent/DE102004032619A1/de
Publication of FI20040791A publication Critical patent/FI20040791A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116471B publication Critical patent/FI116471B/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

! 116471
Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi
Esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi. Keksinnön mukainen menetelmä ja laitteisto soveltuvat 5 käytettäväksi erinomaisesti paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistukseen tapauksissa, joissa esimerkiksi reunanauhaa tai päänvientinauhaa leikataan kudosta vasten. Erityisen edullisesti keksinnön mukaista menetelmää ja laitteistoa käytetään paperi- tai kartonkikoneen kuivassa päässä eli viira- ja puristusosan jälkeisillä paperi-tai kartonkikoneen osilla.
10
Paperi- tai kartonkikoneella leikataan kuiturainasta, jota myös radaksi kutsutaan, useissa eri kohteissa nauhaa, joka useimmiten poistetaan pulpperiin, jota kautta kuitumateriaali kierrätetään uudelleen käyttöön. Kyseisistä kohteista mainittakoon esimerkkinä reunanauhan leikkaus, millä pyritään säätämään radan leveys vastaamaan 15 jo kohtalaisen hyvin valmiin tuotteen leveyttä. Reunanauhoja leikataan paperikoneen viira- tai puristinosalla, pituusleikkureilla, uudelleenrullauskoneella ja arkkileikkureilla. Toisena kohteena ovat esimerkiksi kuivatusosan eri telaryhmien välille tai on-machine päällystyskoneiden sylinterikuivausosille sijoittuvat päänvientinauhojen leikkaukset.
20 Kyseisiin tarkoituksiin käytettäviä leikkaustapoja on monia, mutta viime aikoina leikkaus painevedellä on saavuttanut yhä suuremman suosion. Suurimman suosion on saavuttanut leikkaustapa, jossa radan leikkaus tapahtuu viiraa tai huopaa, esimerkiksi joko kuivatusviiraa tai puristinhuopaa, eli yleisemmin sanottuna paperi- tai kartonkikoneen kudosta vasten.
' 25
Edellä mainittua viiraa tai huopaa eli siis kudosta vasten tapahtuvaa leikkausta käsitellään mm. Fl patentissa 87813, Fl patenttihakemuksissa 970380 ja 20011901, sekä US patenteissa 5,512,136 ja 5,879,515.
; 30 Fl 87813 käsittelee menetelmää päänvientinauhan leikkaamiseksi paperi- tai kartonkikoneen kuivatusosalla painevesisuihkua hyväksikäyttäen. Julkaisussa kerrotaan nauhan leikkauksen tapahtuvan kuivatusviiraa vasten käytettävän veden paineen ollessa 40 - 400 bar. Vaikka julkaisussa on todettu vesisuihkun vievän ....: mukanaan leikkauskohdasta irtautuneet kuidut, tämä ei kuitenkaan käytännössä täysin 35 pidä paikkaansa, vaan viiran on todettu keräävän kuituja etenkin niissä kohdissa, joissa radan leikkaus tapahtuu radan suuntaisesti, jolloin siis leikkauskohdasta 2 116471 irtautunutta materiaalia kerääntyy enemmänkin samaan kohtaan viiraa.
Fl hakemus 970380 käsittelee menetelmää ja laitetta päänvientinauhan muodostamisessa paperi- tai kartonkikoneessa. Julkaisussa käsitellään erityistä 5 kaksoisleikkainta päänvientinauhan leikkaamiseksi. Päänvientinauhan leikkaaminen lähtee julkaisun mukaisessa ratkaisussa tilanteesta, jossa molemmat koneen poikkisuuntaisen palkin varaan siirrettäville vaunuille asennetut kaksoisleikkurin leikkaussuuttimet ovat rinnakkain radan toisen reunan ulkopuolella ja rata menee kokonaisuudessaan kudokselta suoraan alas pulpperiin. Tämän jälkeen toisella 10 (radanpuoleisella) leikkaussuuttimella lähdetään leikkaamaan radan reunasta nauhaa, joka puhalletaan köysiin, joilla nauha viedään edelleen esimerkiksi seuraavan kuivatusosan teloille. Kyseistä leikkaussuutinta lähdetään yhdessä toisen leikkaussuuttimen kanssa viemään hitaasti kohti radan keskustaa, jolloin leikkaussuuttimien väliin jää tasalevyinen päänvientinauha ja toinen leikkaussuutin 15 alkaa leikata radan reunasta nauhaa, jonka annetaan mennä pulpperiin. Leikkaussuuttimien edettyä radan keskelle päänvientinauha on puolestaan siirtynyt suunnilleen seuraavan kuivatusosan telojen keskilinjalle, jolloin voidaan aloittaa radan levittäminen viemällä tasaisesti kumpaakin leikkaussuutinta poispäin toisistaan kohti radan reunoja. Näin menetellen saadaan rata levitettyä tasaisesti esimerkiksi 20 seuraavalle kuivatusosalle. Nyt on kuitenkin huomattu, että etenkin päänvientinauhan l leikkauksen alkuvaiheessa, jossa radan reunasta leikataan jonkin matkaa tasalevyistä nauhaa, viiran pinta pyrkii likaantumaan, koska leikkaussuuttimet puhaltavat siihen sekä kuituja että muita radassa olevia aineita, mahdollisesti täyte- ja liima-aineita yms.
.'", On myös todettu, että tavalliset viiran pesulaitteet, joiden pesutoiminto kohdistuu .·. 25 samanaikaisesti koko viiran leveydelle, ei pysty kaikissa olosuhteissa puhdistamaan ' ·', näitä samalle kohtaa viiraa tulleita epäpuhtauksia.
* · * * * . FI-20011901 käsittelee paperikoneen korkeapaineista vesisovitelmaa. Julkaisussa ;;; opetetaan, kuinka paperikoneen yhteyteen järjestetään sopiviin positioihin 30 korkeapainepumppuja, joista sitten korkeapaineinen vesi johdetaan eri käyttökohteille \j.: sen sijaan, että aiemmin tapana on ollut järjestää kullekin korkeapaineista vettä >,,.: tarvitsevalle kohteelle oma korkeapainepumppunsa.
US 5,512,136 käsittelee reunanauhan poistoa viiralta paperikoneen viiraosalla. 35 Esitetyssä ratkaisussa radan kummastakin reunasta leikataan tasalevyinen reunanauha ilmapuhalluksella, minkä jälkeen kummallekin radan reunalle 3 116471 reunanauhan leveydelle kohdistetaan viiran vastakkaiselta puolelta nestesuihkut suuttimista niin, että reunanauhat irtoavat viirasta. Julkaisun mukaiselle ratkaisulle on ominaista, että suuttimia kantavaan koneen poikkisuuntaiseen suutinpalkkiin on järjestetty suuttimia pareittain niin, että viiran tai radan ulkoreunalla olevat äärimmäiset 5 suuttimet on kytketty yhteen, seuraavaksi kummastakin suunnasta toiseksi äärimmäiset ja niin edelleen. Näitä suutinpareja voidaan sitten kytkeä käyttöön tarpeellinen määrä niin, että leikatun reunanauhan levyinen nauhan irrotussuihku saadaan aikaan.
10 Kyseessä on siis hyvin märän ja helposti hajoavan radan leikkaus ilmapuhalluksella ja kyseisestä radasta leikatun reunanauhan irrottaminen nestesuihkulla. Tällaisessa tapauksessa ilmapuhalluksella lähinnä aurataan kostean radan kumpaankin reunaan ura, joka erottaa reunanauhat varsinaisesta radasta. Ilmapuhallus ei käsityksemme mukaan juurikaan puhalla kuituja tai muita kiintoaineita viiran sisälle, vaan, kuten jo 15 edellä todettiin, auraa ne sivuille. Leikkauskohdan jälkeen varsinainen rata viedään tunnetulla tavalla paperikoneen puristinosalle ja reunanauha poistetaan viirasta viiran paluukierrolla alapuolella olevaan pulpperiin. Reunanauhan poistamiseen riittää hyvin matalapaineinen, luokkaa 5 bar, nestesuihku.
20 Uj? 5,879,515 käsittelee paperikoneen erilaisten kuljetusnauhojen ja viirojen likaantumista ja niiden puhdistamista. Julkaisussa kerrotaan, kuinka käytettäessä ; : pyörivää suutinta reunanauhan leikkauksessa viiraa vasten, saadaan aikaan tasaisen aaltomainen leikkaustulos, jolloin sekä viiran rasittuminen korkeapainesuihkuista että viiran likaantuminen saadaan minimoitua. Lisäksi julkaisussa opetetaan kyseistä 25 pyörivää suutinta voitavan käyttää myös kudoksen pesussa, jolloin on ainoastaan '···, tarve muuttaa käytettävää nestepainetta. Lopputuloksena kuitenkin on, että, mikäli samaa suutinta käytetään sekä leikkaukseen että viiran puhdistukseen kohdistuvat nestesuihkut aina samalta puolelta ja vielä samasta suunnasta kudokseen, mikä ei * '! l! i suinkaan aina ole paras tapa viiran pesussa.
’:·* 30
Saman suuttimen käyttö sekä leikkauksessa että pesussa ei ole siinäkään mielessä i I > :,,.: käytännössä järkevää, että leikkauksessa tarvitaan neulamaista ja terävää suihkua, joka on suunnattu nimenomaan leikkausta silmälläpitäen, ja pesussa puolestaan ...: tarvitaan laajemmalle alueelle levittyvää ja eri tavalla suunnattavaa suihkua.
35 Pesusuihkun suuntauksella on merkitystä etenkin silloin, kun pesu suoritetaan samalta puolelta kudosta kuin leikkauskin. Tällöin leikkaussuihkun kudoksen huokosiin 4 116471 pakottama aines on saatava irtoamaan huokosista pesusuihkuilla, joiden suunta ei välttämättä ole sama kuin leikkaussuihkuilla.
Erääksi varteenotettavaksi ongelmaksi vesisuihkuleikkausta paperikoneen kudosta 5 vasten soveltavissa laitteistoissa on huomattu kudoksen osittainen tukkeutuminen leikkauskohdassa. Tämä johtuu siitä, että vesisuihkuleikkauksessa etenkin paperi- tai kartonkikoneen kuivemmilla alueilla käytettävä korkeapaineinen vesisuihku pakottaa osan leikkausjätteestä, joka on kuituja sekä täyte- yms. aineita kudoksen pintaan tai jonkin verran kudoksen sisällekin, jolloin kyseisellä kohdalla kudoksen toiminta ei ole 10 enää samanlaista kuin muilla kohdin kudosta. On myös tutkittu, kuinka tavallinen kudoksen pesulaite, jolla kudos siis pestään koko leveydeltään, tehoaa nauhojen leikkausjätteisiin. Tällöin on havaittu, että tavanomainen paineveden käyttöön perustuva kudoksen pesulaite ei pysty poistamaan kuin murto-osan leikkausjätteistä. Näin luultavasti siksi, että käytettävä pesunesteen paine, koska se on mitoitettu 15 ajatellen kudoksen tavanomaisia likaantumistapoja, on liian matala.
Seurauksena kudoksen osittaisesta tukkeutumisesta on kyseisen kudoksen alueen heikkenevä vedenpoistokyky, mikä puolestaan johtaa radan vastaavan alueen kosteuden kohoamiseen, millä edelleen voi olla oma vaikutuksensa lopputuotteen 20 laatuun. On esimerkiksi mahdollista, että tuotteen neliöpaino laskee radan reuna-alueilla silloin, kun reunanauhan leikkausjätteitä ei poisteta tehokkaasti kudokselta.
Toisena ongelmana voidaan puhua myös itse kudoksen rasittumisesta ao. kohdassa.
. Kun leikkaussuihkuilla kudokseen pakataan erilaisia kiintoaineita, mukaan lukien 25 erilaiset päällysteet ja/tai liima-aineet, kudoksen fyysiset ominaisuudet muuttuvat ajan mittaan, kudoksesta tulee epähomogeeninen ja kudos rasittuu.
; Lisäksi kuivatusosan alipainetela, jonka yläpuolelle pesulaitteisto joissakin tapauksissa !! sijoittuu, pyrkii tukkeutumaan, koska viiran pesussa viirasta irtoava aines putoaa t '" 30 kyseisen telan päälle tukkien ainakin osittain telan urat.
• I
., * Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä ja laitteisto poistaa ainakin osan edellä ..: esitetyn tunnetun tekniikan mukanaan tuomista ongelmista.
ä » » 35 Keksinnön mukanaan tuomista eduista kannattaa mainita muun muassa, että ainakin jokin keksinnön monista suoritusmuodoista 5 116471 - mahdollistaa kudoksen pesun niin haluttaessa leikkaukseen nähden vastakkaiselta puolelta, - käyttää samaa painevesilähdettä sekä radan leikkaukseen että kudoksen pesuun, 5 - suihkuttaa hyvin kapean pesuvesisuihkun juuri oikeaan kohtaan kudosta puhaltaen irti leikkausjätteet kudoksesta, - mahdollistaa vain yhden palkin käytön, - on tekniikan tason laitteita huoltoystävällisempi sijoittuessaan viileämpään tilaan konetasolle, 10 - voidaan asentaa jo olemassaoleviin leikkureihin, ja - leikkausjäte ei pääse tukkimaan alipainetelan pintaa, koska pesuvesi ja lika saadaan pois koneesta.
Keksinnön mukaiselle menetelmän eräälle edulliselle suoritusmuodolle paperi- tai 15 kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa vesileikkauksella kudosta vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä on ominaista, että mainitut leikkausjätteet poistetaan kudoksesta olennaisesti leikkausjätteiden leveydelle ulottuvalla pesusuihkulla, että painevesi mainittuun pesusuihkuun otetaan samasta vesileikkausyksiköstä kuin vesileikkauksessa käytettävä vesi ja että vesileikkauksessa 20 käytettävän vesisuihkun ja mainitun pesusuihkun toiminta ajoitetaan yhteen.
Keksinnön mukaiselle menetelmän eräälle toiselle edulliselle suoritusmuodolle paperi-: ·,, tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa vesileikkauksella kudosta vasten "; leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, jossa menetelmässä kudoksesta pestään 25 ratakatkojen aikana leikkausjätteet leikkaukseen nähden kudoksen samalla puolella •, olevilla pesusuihkulla, jolloin painevesi mainittuun pesusuihkuun otetaan samasta vesileikkausyksiköstä kuin vesileikkauksessa käytettävä vesi, on ominaista, että ,;, mainitut leikkausjätteet poistetaan kudoksesta olennaisesti leikkausjätteiden leveydelle . 1 > ulottuvalla useammalla pesusuihkulla, joiden suuttimet on sijoitettu samaan varteen 30 leikkaussuuttimen kanssa.
< · > I ·
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaiselle laitteistolle paperi- tai ;·*· kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa vesileikkauksella kudosta vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, johon laitteistoon kuuluu ainakin yksi 35 vesileikkaussuutin sekä vesileikkausyksikkö paineveden tuottamiseksi mainitulle leikkaussuuttimelle sekä mainitun yksikön ja mainitun suuttimen yhdistävä virtausputki 6 116471 on ominaista, että mainitun kudoksen yhteyteen kudoksen kulkusuunnassa mainitun leikkaussuuttimen jälkeen on sijoitettu ainakin yksi kudoksen pesusuutin leikkausjätteiden poistamiseksi kudokselta sekä laitteet pesuveden tuomiseksi pesusuuttimelle.
5
Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaiselle laitteistolle paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa vesileikkauksella kudosta vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, johon laitteistoon kuuluu ainakin yksi koneen poikittaissuuntaisella palkilla liikkuvaan vaunuun kiinnitettyyn varteen järjestetty 10 vesileikkaussuutin sekä vesileikkausyksikkö paineveden tuottamiseksi mainitulle leikkaussuuttimelle sekä mainitun yksikön ja mainitun suuttimen yhdistävä virtausputki, on ominaista, että leikkaussuuttimen kanssa samalle palkille on järjestetty erillinen pesusuutinyksikkö leikkausjätteiden poistamiseksi kudokselta.
15 Muut keksinnön mukaiselle menetelmälle ja laitteistolle ominaiset piirteet käyvät ilmi oheisista patenttivaatimuksista.
Seuraavassa keksinnön mukaista menetelmää selitetään yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joista 20 kuvio 1 esittää esimerkinomaisesti keksinnön erään edullisen suoritusmuodon m mukaista laitteistojärjestelyä, kuvio 2 esittää esimerkinomaisesti keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon ;·. mukaista laitteistojärjestelyä, ,··*, kuvio 3 esittää esimerkinomaisesti keksinnön erään kolmannen edullisen I I * ,:, 25 suoritusmuodon mukaista laitteistojärjestelyä, ja ’···, kuvio 4 esittää yksityiskohtaisemmin kuviossa 3 esitetyn suoritusmuodon mukaista » > pesusuutinjärjestelyä.
*!;! Kuvio 1 esittää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista laitteistoa * » I f ’;* 30 järjestettynä paperi- tai kartonkikoneen kuivatusosan yhteyteen. Paperi- tai * kartonkikoneen yksityiskohtaisemman rakenteen osalta viitataan edellä tekniikan » i ( tasossa esitettyihin julkaisuihin. Kuvion suoritusmuodossa esitetään ....{ esimerkinomaisesti paperikoneen kuivatusosaa, joka koostuu useista alipaineteloista 10 ja höyrysylintereistä 10’, joiden ympäri kuivatusviira 12 ja rata 14 kiertävät.
35 Kuviossa rata 14 tulee vasemmalta ja jatkaa oikealle kuivatusviiran 12 kiertäessä sylinteriryhmän ympäri mm. telan 16 kautta.
i · 7 116471
Kuviossa esitetään viitenumerolla 20 vesileikkuri, jolla esimerkiksi päänvientinauhaa leikataan. Vesileikkuri voi olla edellä tekniikan tason julkaisussa kuvatun tyyppinen, tai se voi olla mitä tahansa tunnettua tai uutta tyyppiä. Olennaista keksinnön kannalta 5 ainoastaan on se, että leikkaus tapahtuu yhdellä tai useammalla korkeapaineisella vesisuihkulla kudosta vasten. Vesileikkurin 20 suutin 22 saa painevetensä vesileikkausyksiköstä 24, josta vesileikkurille 20 johtaa yksi tai useampia painevesiputkia 26. Käytännössä leikkaus tapahtuu hyvin korkealla paineella, joka erilaisista tekijöistä mm. suuttimen etäisyydestä radasta riippuen voi vaihdella 10 muutamasta kymmenestä bar’ista (noin 30 - 50) aina 600 - 800 bar’iin saakka. Lopputuloksena leikkauksesta kuitenkin on, paitsi varsinaisesta radasta irtileikattu nauha, myös leveydeltään muutamasta millimetristä aina noin kymmeneen millimetriin saakka oleva likaantunut alue viirassa, joka on lähestulkoon tukkeutunut leikkausjätteistä.
15
Kuviossa 1 esitetään edelleen viitenumerolla 30 keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen viiran pesulaitteisto, johon kuuluu yksi tai useampi pesusuutin 32 ja ainakin pesusuuttimeen nähden viiran vastakkaiselle puolelle sijoittuva kouru 34, johon viiran läpi tunkeutunut pesuvesi ja sen viiralta irrottamat 20 kyidut ja muut epäpuhtaudet kerätään. Tarvittaessa toinen kouru voidaan sijoittaa pesusuuttimien alapuolelle samalle puolelle viiraa ottamaan sieltä vastaan vesi- yms.
• roiskeita. Kuvion mukaisesti pesulaitteisto 30 sijoittuu edullisesti leikkauslaitteistoon 20 nähden viiran vastakkaiselle puolelle, jolloin pesu tapahtuu viiran likaantumiseen nähden vastakkaiseen suuntaan. Pesulaitteisto 30 saa pesuveden , j‘ 25 vesileikkausyksiköltä 24 putkea 36 pitkin. Putket 26 ja 36 lähtevät vesileikkausyksiköltä 24 solenoidiventtiilien kautta, joilla ohjataan veden syöttöä leikkaus- ja pesusuuttimille 22 ja 32.
:'1': Luonnollisesti on edullista ohjata veden syöttö leikkaussuuttimille 22 alkamaan hieman 1. 30 ennen pesusuuttimien 32 kytkemisestä käyttöön johtuen leikkaus- ja pesusuuttimien välimatkasta radan 14 kulkusuunnassa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska * pesuveden suihkuttaminen viiralle jo hieman ennen leikkausjätteiden ehtimistä • ‘ : pesusuuttimien 32 kohdalle ei haittaa mitään - edes vedenkulutus ei ole merkittävä, koska tarvittavat vesimäärät ovat hyvin pienet. Vedenkäytön ohjauksen kannalta 35 olennaisempaa on antaa viiran pesutapahtuman jatkua jonkin aikaa, ainakin leikkaus-ja pesusuuttimien välistä välimatkaa vastaavan viiveen ajan, leikkauksen päättymisen 8 116471 jälkeen niin, että kaikki leikkausjätteet saadaan suihkutettua irti viirasta.
Pesusuihkun paine on edullisesti, mutta ei välttämättä, olennaisesti sama kuin leikkaussuuttimen paine, siis luokkaa 60 - 800 bar, edullisesti 200 - 400 bar. 5 Pesusuihkun leveys mitoitetaan edullisesti hieman leikkaussuihkun jättämää likaantunutta aluetta leveämmäksi, joten pesusuihkun leveys on luokkaa 5-20 millimetriä. Pesusuihkun leveys saadaan sopivaksi joko järjestämällä suutin, josta tulee neulamainen suihku, sopivan etäisyyden päähän viirasta tai käyttämällä suutinta, jonka suihkun muoto on kartiomainen tai litteä. Kahdessa jälkimmäisessä tapauksessa 10 suutin voidaan sijoittaa lähemmäksi viiraa, jolloin etäisyys on luokkaa 20 - 50 mm. Erään neulamaisen suihkun antavan suuttimen ollessa kyseessä sopiva puhdistusetäisyys on puolestaan 130 - 150 mm, jolloin suihku pysyy neulamaisena noin 50 - 80 mm:n etäisyydelle suuttimesta ja leviää siitä sitten noin 20 mm leveäksi.
15 Kuviossa 2 esitetään keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukainen ratkaisu, joka muutoin vastaa kuvion 1 ratkaisua, mutta tässä suoritusmuodossa vesi pesusuuttimille johtavaan putkeen 36’ otetaan suoraan leikkaussuuttimille johtavasta putkesta 26’ T-haarakappaleen 38 avulla.
20 Yksinkertaisimmillaan kuvion 2 mukainen laitteisto toimii siten, että nauhan leikkaus- ja ’ ‘ viiran pesutoiminto sekä käynnistyvät että kytkeytyvät pois samanaikaisesti. Tällöin ' *' ’ tullaan toimeen vesileikkausyksikön 24 yhteydessä olevalla^yhdellä solenoidiventtiilillä 1 * ^ : ‘ * yhtä suutinparia kohti. Epäkohtana kuitenkin on se, että viiran pesu lakkaa jo ennen ·...· kuin viiran likaantunut osa on ehditty kokonaan pestä. Tämä epäkohta on helppo ..ϋ' 25 korjata järjestämällä solenoidiventtiilit kumpaankin putkihaaraan 26’ ja 36’ tai vaikkapa / esimerkiksi suuttimien 22’ ja 32’ yhteyteen, jolloin suuttimien toiminta voidaan ajoittaa optimaaliseksi.
Suoritetuissa tutkimuksissa on myös havaittu, että joissakin tapauksissa on edullista , X 30 järjestää pesusuuttimen 32 tai 32’ yläpuolelle ilmasuutin, joka suuntautuu käytännöllisesti katsoen samaan kohtaan pesusuuttimen kanssa. Ilmasuuttimen » · *" paineen ei kuitenkaan tarvitse olla kovinkaan suuri, vaan esimerkiksi kokeessa ' 1 käytetty 6 bar’in paine tehosti puhdistusta oleellisesti.
35 Edellä esitettyjen suoritusmuotojen mukaisille laitteistolle on ominaista, että ne voidaan sijoittaa mihin tahansa paperi- tai kartonkikoneen tarkoitukseen soveltuvaan 9 116471 kohtaan joko viiraosalle, puristinosalle, kuivatusosalle, pituusleikkurille, uudelleenrullauskoneelle tai arkkileikkurille. Ominaista myös on, että radan leikkaus tapahtuu vesisuihkuleikkauksena viiraa vasten, jolloin on edullista, että viiran pesulaitteisto sijoitetaan viiran vastakkaiselle puolelle edullisesti mahdollisimman 5 lähelle leikkauskohtaa. Kuitenkin esimerkiksi kuivatusosalla, kuten edellä kuvatuissa esimerkinomaisissa suoritusmuodoissa on tehty, eri osien keskinäinen sijoittelu voi vaatia, että vesileikkuri 20 on järjestettävä tilakysymysten takia kahden viimeisen kuivatussylinterin väliin ja viiran pesulaitteisto 30 vasta viimeistä kuivatussylinteriä 10’ seuraavan taittotelan 16 jälkeen viiran 12 lähtiessä ns. yläkierrolle.
10
Kuviossa 3 esitetään hyvin kaavamaisesti keksinnön erään kolmannen edullisen suoritusmuodon mukainen ratkaisu, joka myös voidaan sijoittaa mihin tahansa kohtaan paperi- tai kartonkikonetta, kuten aiempienkin suoritusmuotojen mukaiset laitteet. Erona kuitenkin on se, että tämän suoritusmuodon mukaiset pesulaitteet sijoittuvat 15 leikkaussuuttimien yhteyteen konetasolle pois huuvan yläosasta höyrysylinterien tasolta. Tämän kuvion mukaisessa ratkaisussa pesusuutin/-suuttimet 42 on järjestetty samalla palkille 40 leikkaussuuttimerV-suuttimien 22” kanssa. Muutoin pesusuuttimet 42 toimivat periaatteessa samalla tavalla kuin aiemmissakin suoritusmuodoissa. Tosin, koska pesusuutinyksikkö 42 voi olla edullisesti jopa samassa suutinvarressa 20 lejkkaussuuttimen 22” kanssa, pesusuutinyksikköä 42 ei voi käyttää leikkaussuuttimen : 22” kanssa yhtä aikaa, koska viiralla kulkeva rata rikkoutuisi. Toisin sanoen viiran •,: : pesu voi tässä suoritusmuodossa tapahtua vain ratakatkojen aikaan.
• »* ·,,,: Viiran pesu tapahtuu tämän suoritusmuodon mukaisessa ratkaisussa siten, että ,,;: 25 esimerkiksi päänvientinauhan leikkaus hoidetaan yhden tai kahden leikkaussuuttimen : 22” avulla jo aiemmin tässä selityksessä kuvatulla tavalla. Samoin reunanauha leikataan edellä kuvatulla tavalla. Koska kuitenkin tässä suoritusmuodossa ·· pesulaitteisto on järjestetty sille osalle viiraa, jossa rata kulkee viiran mukana, ei viiraa • * » · voida pestä koneen tuotannon aikana, vaan vasta sitten kun syystä tai toisesta rata ', 30 katkeaa ja viira siten paljastuu pestäväksi.
• « * *" Kuviossa 3 kuvattu laitteisto toimii käytännössä siten, että leikkaussuuttimia 22” käytetään sekä päänviennin aikaan että reunanauhan leikkauksessa. Leikkaussuuttimet 22” ovat palkkia 40 pitkin siirrettävissä tavanomaiseen tapaan. 35 Viiran vastakkaiselle puolelle alipainetelan 10 yläpuolelle ja leikkausuuttimien 22" kohdalle on järjestetty kouru 44, joka voi olla kalteva joko koneen toiselta puolelta 116471 ίο toiselle puolelle tai koneen keskeltä molemmille puolille. Kourun 44 yhteyteen on edullisesti järjestetty huuhtelulaitteet, joilla kouruun kerääntynyt leikkaus- tms. jäte huuhdellaan pois kourusta. Kourun 44 avulla estetään leikkausjätteiden joutuminen alipainetelan 10 pinnalle, mikä on useiden tekniikan tason mukaisten laitteiden 5 haittapuoli. Kuviossa on lisäksi viitenumerolla 48 esitetty imulaatikko, jolla rata irrotetaan höyrysylinterin 10’ pinnalta. Edellä mainittu kouru 44 voi olla tuettu esimerkiksi imulaatikon 48 sivuseinämään.
Viitenumerolla 42 on esitetty pesusuutinyksikköä, joka on sijoitettu edullisesti samaan 10 suutinvarteen (esitetty tarkemmin kuviossa 4) leikkaussuuttimien 22” kanssa. Mikään ei tosin estä sijoittamasta pesusuuttimia omaan varteensa ja myös oman vaununsa varassa palkilla 40 liikkuvaksi, jos se katsotaan syystä tai toisesta tarpeelliseksi. Edelleen edullisinta on järjestää pesusuutinyksikkö 42 leikkaussuuttimien 22” suhteen siten, että samaa kourua 44 voi käyttää likaveden ja leikkausjätteiden poistoon sekä 15 radan leikkauksen että viiran pesun aikana. Jos kuitenkin mainitut pesusuutinyksikkö 42 ja leikkaussuuttimet 22” sijoitetaan suhteellisen kauas toisistaan viiran liikesuunnassa, on tarpeen järjestää kaksi kourua tai sitten jatkaa kourua vastaavasti radan liikesuuntaan niin, että se pystyy kokoamaan viiran läpi tulevan likaveden ja leikkausjätteet.
20 _ li1· ‘ 1 Kuviossa 4 esitetään lähemmin kuviossa 3 esitetyn suoritusmuodon mukainen v ’ pesusuutinyksikkö 42. Pesusuutinyksikkö 42 itse asiassa kopstuu useasta suuttimesta : '·· (kuviossa kuusi kappaletta, voi vaihdella käyttökohteesta riippuen välillä 2-10), jotka voivat olla sekä suihkun muodoltaan että suuntaukseltaan joko samanlaisia tai * 25 erilaisia. Kuvion ratkaisussa pesusuutinyksikkö 42 on kiinnitetty samaan suutinvarteen 46 leikkaussuuttimen 22” vierelle siten, että samaa kourua voidaan käyttää sekä leikkauksen että pesun aikana keräämään likavettä ja leikkausjätteitä. Suutinvarsi 46 ;i1 on alapäästään kiinnitetty levyyn 50, jonka avulla suutinvarsi 46 kiinnitetään palkilla : ”: kulkevaan vaunuun. Lisäksi kuviossa 4 esitetään vesiputki 26” leikkausvettä varten ja \ 30 vesiputki 56 pesuvettä varten. Sekä leikkaus- että pesuvesi tuodaan samalta a 1 · .’!! vesileikkausyksiköltä aiempien suoritusmuotojen tavoin. Myös aivan edellisiä
I B
suoritusmuotoja vastaavasti joko vesileikkausyksikön tai siitä suuttimille johtavien ' · vesiputkien yhteyteen on järjestetty solenoidiventtiilit tai vastaavat, joilla ohjataan ': ‘: suuttimien toimintaa.
35
Edellä ei ole kaikkien suoritusmuodon yhteydessä otettu kantaa siihen, ovatko edellä 11 116471 kuvatut leikkaus- ja pesusuuttimet kiinteitä vai liikuteltavia. Tähän ei sinänsä ole tarvettakaan, koska ne voivat periaatteessa olla kumpaa tyyppiä tahansa. Toisin sanoen suuttimet voivat olla joko kiinteitä tai liikuteltavia. Voidaan jopa ajatella, että pesusuutinAsuuttimet järjestetään siirrettäviksi viiran sivusuunnassa samalla tavoin 5 kuin päänvientinauhan leikkaussuuttimetkin. Tällöin pesusuuttimien liike olisi synkronoitava hyvin leikkausuuttimien liikkeen kanssa, jotta ne pesisivät juuri oikean alueen viirasta. Yksi tapa helpottaa synkronointia on luonnollisesti pesusuihkun leveyden muuttaminen, jolloin suihkun leveys kompensoi mahdollisen pienen eron suuttimien toiminnan ajoituksessa.
10
Kuten edellä esitetystä nähdään, on kehitetty uusi viiran pesulaitteisto, jonka korkeapaineisella nestesuihkulla pystytään irrottamaan viirasta siihen taittuneet ja tunkeutuneet kuidut ja muut paperinvalmistuksen kiintoaineet tehokkaasti ja luotettavasti. Edellä esitetystä keksinnön selityksestä on huomattava, että keksintöä 15 on siinä selitetty vain muutaman esimerkinomaisen ja kaavamaisen suoritusmuodon valossa. Siten on selvää, että keksintö voi poiketa huomattavastikin edellä esitetystä pysyen kuitenkin oheisten patenttivaatimusten määrittelemän suojapiirin sisällä.
20 - 1 ·

Claims (26)

1. Menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa (14) vesileikkauksella kudosta (12) vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, 5 tunnettu siitä, että mainitut leikkausjätteet poistetaan kudoksesta (12) olennaisesti leikkausjätteiden leveydelle ulottuvalla pesusuihkulla, että painevesi mainittuun pesusuihkuun otetaan samasta vesileikkausyksiköstä (24) kuin vesileikkauksessa käytettävä vesi ja että vesileikkauksessa käytettävän vesisuihkun ja mainitun pesusuihkun toiminta ajoitetaan yhteen. 10
2. Menetelmä paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa (14) vesileikkauksella kudosta (12) vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, jossa menetelmässä kudoksesta pestään ratakatkojen aikana leikkausjätteet leikkaukseen nähden kudoksen (12) samalla puolella olevalla pesusuihkulla, jolloin painevesi 15 mainittuun pesusuihkuun otetaan samasta vesileikkausyksiköstä (24) kuin vesileikkauksessa käytettävä vesi, tunnettu siitä, että mainitut leikkausjätteet poistetaan kudoksesta (12) olennaisesti leikkausjätteiden leveydelle ulottuvalla useammalla pesusuihkulla, joiden suuttimet on sijoitettu samaan varteen (46) leikkaussuuttimen (22”) kanssa. 20
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kudos (12) ·>· pestään suihkuttamalla leikkausjätteiden alueelle painevettä erisuuntaisilla ja/tai erimuotoisilla suihkuilla. • · ,*··. 25 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pesusuihku on korkeapaineinen vesisuihku.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että, mainitun . . vesisuihkun paine on 30 - 800 bar. 3o • · • »
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pesusuihku sijoitetaan leikkaussuihkuun nähden kudoksen (12) vastakkaiselle puolelle. * * » ,·. 35 7. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pesusuihku on liikuteltavissa sivusuunnassa. ,3 1 1 6471
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pesusuihku käynnistetään viiveellä leikkaussuihkun käynnistyksestä.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu viive 5 vastaa olennaisesti suihkujen välimatkaa kudoksen (12) liikesuunnassa.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu pesusuihku kytketään pois mainitun viiveen jälkeen leikkaussuihkun poiskytkennästä. 10
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua leikkausjätteiden poistoa avustetaan ilmasuihkulla.
12. Laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa (14) 15 vesileikkauksella kudosta (12) vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, johon laitteistoon kuuluu ainakin yksi vesileikkaussuutin (22, 22’) sekä vesileikkausyksikkö (24) paineveden tuottamiseksi mainitulle leikkaussuuttimelle (22, 22’) sekä mainitun yksikön (24) ja mainitun suuttimen (22, 22’) yhdistävä virtausputki (26, 26’), tunnettu siitä, että mainitun kudoksen (12) yhteyteen kudoksen kulkusuunnassa mainitun 20 leikkaussuuttimen (22, 22’) jälkeen on sijoitettu ainakin yksi kudoksen pesusuutin (32, 32’) leikkausjätteiden poistamiseksi kudokselta (12) sekä virtausputki (36, 36’) • ·: pesuveden tuomiseksi pesusuuttimelle (32, 32’) vesileikkausyksiköltä (24). 116471 irrottamisen helpottamiseksi.
17. Laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi rataa (14) vesileikkauksella kudosta (12) vasten leikattaessa syntyvistä leikkausjätteistä, johon 5 laitteistoon kuuluu ainakin yksi koneen poikittaissuuntaisella palkilla liikkuvaan vaunuun kiinnitettyyn varteen (46) järjestetty vesileikkaussuutin (22”) sekä vesileikkausyksikkö (24) paineveden tuottamiseksi mainitulle leikkaussuuttimelle (22”) sekä mainitun yksikön (24) ja mainitun suuttimen (22”) yhdistävä virtausputki (26”), tunnettu siitä, että leikkaussuuttimen (22”) kanssa samalle palkille (40) on järjestetty 10 erillinen pesusuutinyksikkö (42) leikkausjätteiden poistamiseksi kudokselta (12).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että sekä leikkaussuutin (22"), kudoksen pesusuutinyksikkö (42) että myös osittain virtausputki (56) pesuveden tuomiseksi pesusuutinyksikölle (42) vesileikkausyksiköltä (24) on 15 järjestetty mainittuun varteen (46).
19. Patenttivaatimuksen 12 tai 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että toiminnallisesti mainitun pesusuuttimen (32, 32’, 42) yhteyteen on järjestetty ainakin yksi kouru (34, 44) pesuveden ja leikkausjätteiden keräämiseksi. : 20 „
20. Patenttivaatimuksen 12 tai 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että • ‘ vesileikkausyksikkö (24) on varustettu laitteilla sekä leikkaus- että pesusuihkujen ‘ “ ajoittamiseksi. « *
21. Patenttivaatimuksen 12 tai 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että virtausputket (26’, 36’; 26”, 56) tai niiden yhteydessä olevat suuttimet (22’, 32’; 22”, 42) on varustettu laitteilla sekä leikkaus- että pesusuihkujen ajoittamiseksi. k · » »
22. Patenttivaatimuksen 19 tai 20 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että , , 30 mainitut ajoituslaitteet ovat solenoidiventtiilejä. * ·
23. Patenttivaatimuksen 12 tai 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ' * mainittu ainakin yksi pesusuutin (32, 32’) sijoittuu paperikoneen viira- tai puristinosalle, : pituusleikkurille, uudelleenrullauskoneelle, arkkileikkurille, kuivatusosan eri telaryhmien 35 välille tai on-machine päällystyskoneiden sylinterikuivausosille. 116471
24. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että mainittu suutinyksikkö (42) koostuu useammasta suuttimesta, joita yksikössä (42) on ainakin kahta eri tyyppiä.
25. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että osa suuttimista on neulasuuttimia ja osa viuhkasuuttimia.
26. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että suuttimet on suunnattu ainakin kahteen eri suuntaan. J I · I · * » • * * » * » » · < * 116471
FI20040791A 2003-06-13 2004-06-09 Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi FI116471B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040791A FI116471B (fi) 2003-06-13 2004-06-09 Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi
DE200410032619 DE102004032619A1 (de) 2004-06-09 2004-07-05 Verfahren und Anlage zum Reinigen der Bespannung in Papier- oder Kartonmaschinen

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20030889 2003-06-13
FI20030889A FI114487B (fi) 2003-06-13 2003-06-13 Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi
FI20040791 2004-06-09
FI20040791A FI116471B (fi) 2003-06-13 2004-06-09 Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20040791A0 FI20040791A0 (fi) 2004-06-09
FI20040791A FI20040791A (fi) 2004-12-14
FI116471B true FI116471B (fi) 2005-11-30

Family

ID=32598886

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040791A FI116471B (fi) 2003-06-13 2004-06-09 Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116471B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20040791A0 (fi) 2004-06-09
FI20040791A (fi) 2004-12-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3094216B2 (ja) ウェブ支持フォイル
ES2426497T3 (es) Sección de prensado que comprende un aparato de acondicionamiento de cinta y una máquina de fabricar papel que comprende una sección de prensado de este tipo
US10744545B2 (en) Process for cleaning a transport belt for manufacturing a paper web
US5077913A (en) Self-cleaning steambox
JP6644016B2 (ja) カンバス洗浄装置
FI116471B (fi) Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi
CN110770395B (zh) 造纸机和在造纸机中切割纤维幅材的方法
US6468397B1 (en) Scarfing shower for fabric cleaning in a wet papermaking process
US20220389654A1 (en) System and method for cleaning of belts and/or fabrics used on through air drying papermaking machines
US6491791B1 (en) Apparatus and method for treating roll surfaces and/or fabrics
FI119069B (fi) Järjestely rainanmuodostuskoneen puristinosalla
FI114487B (fi) Menetelmä ja laitteisto paperi- tai kartonkikoneen kudoksen puhdistamiseksi
FI102775B (fi) Menetelmä ja laite paperi- tai kartonkikoneen kuivatusviiran pesemisek si
AU696105B2 (en) Suction box
FI123510B (fi) Järjestely puristinkudoksen kunnostamiseksi kuiturainakoneessa
US20030183353A1 (en) Press section tail threading
US20040093757A1 (en) Arrangement within a yankee cylinder or the like and a roller of a paper machine
JPWO2005017255A1 (ja) 帯状用具の洗浄装置
CA2546444A1 (en) Equipment and method for cutting of web and for cleaning of fabric in a web-forming machine
DE102007033680A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Konditionierung eines Endlosgewebes
JP2003286674A (ja) 抄紙機のワイヤーループ内洗浄装置
KR200330576Y1 (ko) 롤 사이드 샤워링 장치가 구비된 초지기의 압착부
KR100539084B1 (ko) 롤 사이드 샤워링 장치가 구비된 초지기의 압착부
FI99034B (fi) Menetelmä ja laitteisto paperikoneen viiraosalla
CA2361942C (en) Method and arrangement in tail threading in a paper machine

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116471

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed