FI116359B - Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja - Google Patents

Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja Download PDF

Info

Publication number
FI116359B
FI116359B FI20040587A FI20040587A FI116359B FI 116359 B FI116359 B FI 116359B FI 20040587 A FI20040587 A FI 20040587A FI 20040587 A FI20040587 A FI 20040587A FI 116359 B FI116359 B FI 116359B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
footwear
sole
grip
shoe sole
improving
Prior art date
Application number
FI20040587A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040587A0 (fi
Inventor
Juhani Varjotie
Original Assignee
Solegrip Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solegrip Oy filed Critical Solegrip Oy
Priority to FI20040587A priority Critical patent/FI116359B/fi
Publication of FI20040587A0 publication Critical patent/FI20040587A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116359B publication Critical patent/FI116359B/fi

Links

Landscapes

  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)

Description

116359
MENETELMÄ JALKINEEN POHJAN KITKAOMINAISUUKSIEN PARANTAMISEKSI SEKÄ JALKINEEN POHJA
5 Tämän keksinnön kohteena on menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksi-en parantamiseksi, jossa jalkineen pohjassa on tätä varten yksi tai useampi pi-toalue, joka valmistetaan kiinnittämällä pohjamateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävää materiaalia. Keksinnön kohteena on lisäksi jalkineen pohja, josta ainakin osa on muodostettu pitoalueeksi jalkineen kitkaominaisuuksien paran-10 tamiseksi, joka pitoalue on muodostettu kiinnittämällä pohjamateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävää materiaalia.
Ulkona tapahtuvat kaatumistapaturmat aiheuttavat yhteiskunnalle mittavia kustannuksia, jotka ovat seurausta sairaanhoidosta, työkyvyttömyydestä ja hyvin-15 voinnin menetyksestä. Suurin osa kaatumisista tapahtuu talvisin liukkailla kaduilla ja piha-alueilla. Suurin riskiryhmä ovat yli 50-vuotiaat, joilla myös kaatumisesta aiheutuvat vammat ovat vakavampia kuin nuorten saamat vammat. Monilla vanhuksilla kaatumisen pelko voi johtaa siihen, että he eivät uskalla lähteä ulos, mikä tietysti rajoittaa sosiaalista elämää. Liukastumisen kannalta erityisen 20 hankalia säätilanteita ovat nollakeli, lämpötilan nopea lasku tai nousu sekä lumisade tai jäätävä tihku.
Liukastumisten välttämiseksi on kehitetty erillisiä liukuesteitä, joita kiinnitetään irrotettavasti jalkineiden pohjiin. Näillä saadaan jääpito kasvamaan merkittäväs-.*··. 25 ti, mutta epäkohtana on, että ne joudutaan aina erikseen kiinnittämään ja irrot- tamaan jalkineesta. Nämä ovat usein hankalia toimenpiteitä. Mekaaniset liu-kuesteet voivat myös luiskahtaa irti jalkineen pohjasta. Lisäksi niissä olevat nas- » · *’* tat tai piikit naarmuttavat sisätilojen lattioita. Viimeksi mainittu pätee myös nas- toitettuihin jalkineisiin. Niillä ei voi kävellä pankeissa, kaupoissa tai muissa julki-: 30 sissa sisätiloissa lattioita naarmuttamatta.
Jalkineiden pohjia on myös yritetty kehittää niin, että pohjamateriaalin kitka olisi .··. riittävä liukastumisten estämiseksi. On kehitetty erilaisia korkeakitkaisia kumi- ja elastomeeriseoksia. On kuitenkin osoittautunut, ettei jään ja minkään muun ai-*· ': 35 neen välistä adheesiota voida kasvattaa rajattomasti. Saavutettu kitkan lisäys ei riitä estämään liukastumisia ja niistä aiheutuvia onnettomuuksia. Myöskään pohjan kuvioinnin kehittäminen ei ole parantanut jääpitoa riittävästi.
116359 2
Fl-hyödyllisyysmallit 5885 ja 6054 liittyvät jalkineen kulutuspinnan kitkaominai-suuksien parantamiseen. Hyödyllisyysmalli 5885 esittää ratkaisuksi jalkineen pohjassa olevat erilliset pitokomponentit, jotka ovat eri materiaalia kuin muu 5 pohja. Pitokomponentit voivat olla esimerkiksi keraamisia aineita, muovia, polyesteriä, polykarbonaattia, karheita hiekanjyviä, ruostumattomia metallipaloja tai näiden aineiden yhdistelmiä. Hyödyllisyysmallissa 6054 jalkineen kulutuspohjan valmistukseen tarkoitettuun massaseokseen on sekoitettu erillisiä pitoaineosia pohjan kulutuspintamateriaaliin kauttaaltaan tai vain osaan pohjan kulutuspin- 10 taa. Epäkohtana tässä on se, että pitoaineosia tulee koko massaan eikä vai pintaan. Näin ei saada hallitusti lisättyä pitoa, vaan pito-ominaisuudet voivat vaihdella jalkineiden välillä. Ongelmana on myös se, että näin valmistettu jalkineen pohja tarvitsee esikulutusta ennen kuin se alkaa pitää.
15 FR-patenttijulkaisusta 1.378.208 on ennestään tunnettua valmistaa pitoalue kiinnittämällä pohjamateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävää materiaalia. Ongelmana on kuitenkin se, että pohjaan muodostuva jää ja lumi heikentävät jälleen pitoa.
20 Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä jalkineen kitkaomi-naisuuksien parantamiseksi, jolla menetelmällä valmistettu jalkine on pitävä i '·· myös jäällä. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että me- kaanista pitoa lisäävän materiaalin päälle levitetään ohut lunta ja vettä hylkivä : kalvo.
25
Keksinnön tarkoituksena on lisäksi aikaansaada jalkineen pohja, jossa kitka- * · * · ,···. ominaisuudet ovat aiempaa paremmat, ja johon ei liity tunnetussa tekniikassa esiintyviä ongelmia. Keksinnön mukaiselle jalkineen pohjalle on tunnusomaista . . se, että mekaanista pitoa lisäävän materiaalin päälle on levitetty ohut lunta ja :; I.: 30 vettä hylkivä kalvo.
;!· Kengän pohjaan levitetty ohut lunta ja vettä hylkivä kalvo pitää jalkineen pohjan : ’ ‘: jatkuvasti pitävänä, koska lumi ei pääse tukkimaan pitopartikkeleiden välejä.
• · ; 35 Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin edullisten toteutusmuo- *· : toesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 116359 3
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista jalkineen pohjaa pystyleikkauksena.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen jalkineen pohjaa alta katsottuna.
5 Kuvio 3 esittää pitopalan mahdollista rakennetta.
Kuvio 4 esittää keksinnön erästä edullista sovellutusta kahdessa eri asennossa.
Keksintö on edullisesti toteutettu siten, että jälkineen pohjan pitoalue on muo-10 dostettu yhdestä tai useammasta jalkineen pohjaan 1 sen valmistusvaiheessa kiinnitetystä pitopalasta 2. Pitopalojen määrä, muoto ja koko voivat vaihdella tarpeen mukaan. Periaatteessa koko jalkineen pohja voi olla yhtä pitopalaa. Kuvioiden 1 ja 2 esittämässä toteutusmuodossa pitopaloja 2 on neljä kappaletta.
15
Pitopala 2 on kitkapintainen ja se voidaan kiinnittää kuumaliimaamalla, liimaamalla, valamalla tai muulla tavalla liittää jalkineeseen. Pitopala valmistetaan kuumaliimaamalla, liimaamalla tai muulla tavalla liittämällä elastomeerimateriaa-lin tai muun polymeerimateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävä materiaali, 20 joka voi olla metallista, keraamisesta aineesta karbidista, polymeerimateriaalista tai muusta materiaalista valmistettu kova partikkeli 3 (kuvio 3). Partikkeleiden : ’*· kiinnityksen jälkeen niiden päälle prosessoidaan ohut kalvo 4 (kuvio 3), jonka v.; tarkoituksena on irrottaa pohjaan muuten helposti tarttuva lumi pois. Materiaali- na voidaan käyttää mitä tahansa materiaalia, jolla on lumea pohjasta irrottava 25 vaikutus (esim. polyuretaani). On myös mahdollista, että pitopartikkelit on val-··. miiksi pinnoitettu lunta irrottavalla materiaalilla. Hyvän kitkan saavuttamiseksi .·*·. jalkineen pohjan pysyminen puhtaana lumesta on yksi kriittisimmistä tekijöistä.
Ilman pinnoitusta lumi tukkii karbidien 3 välit, jolloin kitkataso laskee merkittä-. t.t västi. Tällä menetelmällä jalkineella on heti korkea jääpito. Jalkine ei siis vaadi 30 esikulutusta, kuten aiemmin esitetty sekoitusmenetelmällä valmistettu pitojalki-ne. Keksinnössä pito muodostuu mekaanisesta partikkeleiden aikaansaamasta ,,;;' pidosta sekä elastomeerin ja jään välisestä adheesiosta.
/ . Pitopaloja voidaan siis jalkineen valmistuksen yhteydessä asentaa mihin tähän- • i t ; ; 35 sa kohtiin jalkineen pohjassa. Pitopalat 2 voidaan asettaa myös pohjan sivuille, ’· · jolloin ne eivät normaalissa kävelyssä kosketa maahan. Liukastumistilanteessa jalkineen kulma muuttuu, jolloin pitoa tarvitaan jalkineen sivuille eikä niinkään 4 1 1 6359 pohjaan. Tästä on esimerkkinä kuvio 4, jossa vasemmanpuoleisessa tilanteessa kantapään taakse sijoitettu pitopala osuu jäähän kun jalkine on noussut tiettyyn kulmaan esimerkiksi liukastumistilanteessa, jossa ollaan kaatumassa taaksepäin. Kuvion 4 oikeanpuoleisessa tilanteessa jalkine on kallistunut sivusuun-5 nassa, jolloin pohjan sivulla oleva pitopala 2 saa otteen jäästä ja estää liukastumisen jatkumista.
Keksinnössä voidaan käyttää hyväksi myös polymeerimateriaalien fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kiteytyminen tai moduulin muuttuminen. Esimerkiksi voi-10 daan mainita joidenkin polyuretaanien kiteytyminen 0°C alapuolella, jolloin materiaali kovenee ja tukee pinnassa olevia kovia partikkeleita, parantaen mekaanista jääpitoa. Vastaavasti 0°C yläpuolella materiaali pehmenee päästäen kovat partikkelit uppoamaan polymeerimatriisiin. näin ollen kovat partikkelit pääsevät ’’piiloon” matriisiin ja pito sisätiloissa paranee sekä naarmutusvaikutus piene-15 nee.
Pitopalan 2 elastisuus parantaa jalkineen pohjassa lumen irtoamista. Pitopalat pyritään asentamaan jalkineen pohjassa alueille, joissa tapahtuu taipumista. Taipuminen edesauttaa lumen irtoamista pitopaloista. Pitopalat voidaan kuiten-20 kin asentaa mille tahansa alueelle jalkineen pohjassa.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei ole rajoittunut edellä esitettyi-hin toteutusmuotoesimerkkeihin, vaan sitä voidaan vaihdella oheisten patentti-; vaatimusten puitteissa. Keksintöä voidaan soveltaa edullisesti myös esimerkiksi 25 vaellusjalkineissa, joita käytetään epätasaisissa maastoissa liikkumiseen ja joil-la pitää olla reunapitoa rinteiden kiipeilyyn ym. Tällöin pitopaloja voi olla sijoitet-[···. tu jalkineen pohjan sivuille, esimerkiksi kuvion 4 esittämällä tavalla. Vaikka edel lä on selostettu lähinnä jalkineen käyttäytymistä jääpinnalla, on selvää, että . . keksintöä voidaan soveltaa muillakin liukkailla pinnoilla käytettävien jalkineiden 30 kitkaominaisuuksien parantamiseen. Muita käyttökohteita voivat olla esimerkiksi • · * · · · ‘ laivojen ja veneiden kannet ym.
I t • * • 0 * $ f '· 35

Claims (2)

116359
1. Menetelmä jalkineen pohjan (1) kitkaominaisuuksien parantamiseksi, 5 jossa jalkineen pohjassa on tätä varten yksi tai useampi pitoalue (2), joka valmistetaan kiinnittämällä pohjamateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävää materiaalia (3), tunnettu siitä, että mekaanista pitoa lisäävän materiaalin (3) päälle levitetään ohut lunta ja vettä hylkivä kalvo (4).
2. Jalkineen pohja (1), josta ainakin osa on muodostettu pitoalueeksi (2) jalkineen kitkaominaisuuksien parantamiseksi, joka pitoalue (2) on muodostettu kiinnittämällä pohjamateriaalin pintaan mekaanista pitoa lisäävää materiaalia (3), tunnettu siitä, että mekaanista pitoa lisäävän materiaalin (3) päälle on levitetty ohut lunta ja vettä hylkivä kalvo (4). 15 > * * * > a i I » 6 116359
FI20040587A 2004-04-27 2004-04-27 Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja FI116359B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040587A FI116359B (fi) 2004-04-27 2004-04-27 Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040587A FI116359B (fi) 2004-04-27 2004-04-27 Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja
FI20040587 2004-04-27

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20040587A0 FI20040587A0 (fi) 2004-04-27
FI116359B true FI116359B (fi) 2005-11-15

Family

ID=32104224

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040587A FI116359B (fi) 2004-04-27 2004-04-27 Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116359B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20040587A0 (fi) 2004-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7966748B2 (en) Elastic overshoe with sandwiched sole pads
ES2283496T3 (es) Suela de calzado.
TWI558332B (zh) 增強鞋後跟摩擦力裝置與其製造方法
FI116359B (fi) Menetelmä jalkineen pohjan kitkaominaisuuksien parantamiseksi sekä jalkineen pohja
EP2833753A1 (en) Anti-slip device having retractable spikes
JP5377737B1 (ja) 雪面上や氷面上での歩行に適した靴底
KR102555764B1 (ko) 구두 밑창, 구두 및 미끄럼방지 부재
US7475499B2 (en) Device for neutralizing the slipperiness of wet frozen surfaces
JP2008000520A (ja) 氷結路面用耐滑材及びそれを用いた履物底
US20120013112A1 (en) Traction Device To Walk On Ice While Wearing Ice Skate Scabbard
CN210094829U (zh) 一种设有透明tpu基层的防滑鞋
EP1728447A1 (en) Method for improving the traction properties of a footwear sole and a footware sole
JPH0291137A (ja) 滑り止め機能にすぐれたゴム状弾性体組成物
RU2041679C1 (ru) Подошва для предохранения обуви от скольжения
CN2349830Y (zh) 一种防滑套鞋
CN217407961U (zh) 一种冰面防滑鞋底和冰面防滑鞋
JP3151181U (ja) 靴用滑り止め具
RU44468U1 (ru) Приспособление для предотвращения скольжения обуви
RU2066967C1 (ru) Комбинированный слой противоскольжения для низа обуви "аскользен-2"
JPH09285310A (ja) 運動靴
CN2367118Y (zh) 一种防滑鞋底
JP2006026445A (ja) 耐滑接地底
JPS6363403A (ja) 履物用接地底
FR2198029A1 (en) Artificial non-skid surfaces - contain small hard particles protruding from support layer of PVC
JP4073993B2 (ja) 泥濘路用履物

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116359

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed