FI114523B - Videoneuvottelujärjestelmä - Google Patents

Videoneuvottelujärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI114523B
FI114523B FI19992777A FI19992777A FI114523B FI 114523 B FI114523 B FI 114523B FI 19992777 A FI19992777 A FI 19992777A FI 19992777 A FI19992777 A FI 19992777A FI 114523 B FI114523 B FI 114523B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acoustic
electric
converter
camera
wireless communication
Prior art date
Application number
FI19992777A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI19992777A (fi
Inventor
Mikko Terho
Sami Inkinen
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI19992777A priority Critical patent/FI114523B/fi
Priority to US09/736,875 priority patent/US20010005684A1/en
Priority to EP00660239A priority patent/EP1111921A3/en
Publication of FI19992777A publication Critical patent/FI19992777A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI114523B publication Critical patent/FI114523B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/14Systems for two-way working
    • H04N7/15Conference systems
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/14Systems for two-way working
    • H04N7/141Systems for two-way working between two video terminals, e.g. videophone
    • H04N7/142Constructional details of the terminal equipment, e.g. arrangements of the camera and the display
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/14Systems for two-way working
    • H04N7/141Systems for two-way working between two video terminals, e.g. videophone
    • H04N7/142Constructional details of the terminal equipment, e.g. arrangements of the camera and the display
    • H04N2007/145Handheld terminals

Description

1 114523
Videoneuvottelujärjestelmä
Nyt esillä oleva keksintö kohdistuu oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen laitteistoon. Keksintö kohdistuu lisäksi oheisen 5 patenttivaatimuksen 7 johdanto-osan mukaiseen menetelmään.
Henkilöiden paremman liikkuvuuden sallimiseksi on tunnetun tekniikan mukaisesti käytettävissä langattomia viestimiä, kuten johdottomia puhelimia ja matkaviestimiä. Matkaviestimistä erittäin suuren suosion on 10 saavuttanut kannettava matkapuhelin, joka voi olla esimerkiksi digitaalinen GSM-standardin (Global System for Mobile Communications) mukainen solukkoverkkoon perustuvassa matkaviestinjärjestelmässä toimiva matkapuhelin.
15 Erilaisten tietojen tallentamiseksi on tunnetusti käytettävissä laitteita kuten muistikirjamikroja, pieniä kädessä pidettäviä tietokoneita tai PDA-laitteita (Personal Digital Assistant). Näihin laitteisiin voidaan tallentaa esimerkiksi käyttäjän antamia kalenteritietoja, muistiinpanoja, osoitetietoja, puhelinnumeroita tai vastaavia tietoja. Tiedot näihin laitteisiin syö-' 20 tetään tavallisesti näppäimistön avulla, mutta joihinkin laitteisiin voidaan : · tallentaa tekstitietoa myös kirjoittamalla se suoraan kosketusherkälle : · ΐ näytölle esimerkiksi kynämäisen esineen avulla. Näiden laitteiden suori- / tuskyky lisääntyy jatkuvasti ja ne sisältävät jo useita PC-laitteista (Personal Computer) tunnettuja ominaisuuksia. Joihinkin laitteisiin on 25 saatavilla PCMCIA-standardin (Personal Computer Memory Card t * * i .··. International Association) mukaisia laajennuskortteja näiden laitteiden . ‘ , kytkemiseksi esimerkiksi matkapuhelimiin. Tällöin esimerkiksi PDA- . · · . laitteiden avulla voidaan radioaaltoja hyväksikäyttäen langattomasti lä- ; hettää ja vastaanottaa esimerkiksi telekopioviestejä, lyhytsanomia 30 (SMS, Short Message Service) ja muita tekstitiedostoja. Tässä selityk sessä PDA-laitteella tarkoitetaan edellä kuvatun mukaisia laitteita.
2 1 1 4523
Tunnetusti saatavilla on myös laitteita, joissa langattoman viestimen ja PDA-laitteen toiminnot on yhdistetty. Eräs tällainen tunnettu laite on Nokia Communicator 9110, jonka avulla voidaan olla yhteydessä Inter-5 net-verkkoon, suorittaa matkapuhelintoimintoja, kuten puhelun vastaanotto ja puhelinnumeron valinta, ja vastaanottaa esimerkiksi teleko-pioviestejä. Langattomien viestimien, kuten matkapuhelimien, ominaisuudet lisääntyvät jatkuvasti ja käsittävät tavallisesti toimintoja esimerkiksi kuvien esittämiseksi langattoman viestimen näytöllä. Tässä 10 selityksessä langattomalla viestimellä tarkoitetaan sellaista langatonta viestintä, joka voi sisältää edellä kuvatun PDA-laitteen tai vastaavan laitteen toimintoja.
Eurooppalainen hakemusjulkaisu EP A 946 059 esittää järjestelmää, 15 jossa kamera on integroitu matkaviestimeen. Järjestelmässä on lisäksi akustissähköinen muunnin ja sähköakustinen muunnin. Viitejulkaisussa esitetyssä järjestelmässä että kamera on kiinteästi sijoitettu matkaviestimen kotelon sisäpuolelle, piirilevylle.
20 Eurooppalainen hakemusjulkaisu EP A 869 464 esittää henkilösuojajär- jestelmää, johon on liitetty matkapuhelin ja kannettava videokamera.
:.‘ i Tämä liittäminen on järjestetty erillisen interface-laitteen (liitäntälaitteen) • · · ’ välityksellä.
« t I
. 25 Videoneuvottelu ja muut videokuvaan liittyvät sovellukset tulevat !···. olemaan tärkeässä asemassa, kun tiedonsiirtonopeudet tulevat nouse- • · maan esim. kolmannen sukupolven UMTS-teknologiaan (Universal "·. Mobile Telecommunications System) perustuvien langattomien viesti- • · mien tai GSM-verkon tiedonsiirtokapasiteettia lisääviä tekniikoita • · t 30 hyödyntävien langattomien viestimien myötä. Monissa tällaisissa laitteissa on sisäänrakennettuna videokamera ja videoneuvottelun 3 114523 mahdollistava toiminnallisuus sisäänrakennettuna. Kuitenkin tulee olemaan monia sellaisia uusia ja vanhoja laitteita, joissa ei ole videokameraa sisäänrakennettuna. Tämä johtuu pääasiallisesti siitä, että videokameran toteuttaminen jokaiseen laitteeseen on melko kallista ja 5 siten lisää lopputuotteen hintaa. Kuitenkin näissä laitteissa voi olla riittävän kehittynyt näyttö videokuvan esittämiseen ja mahdollisuus saada aikaan riittävä toiminnallisuus ulkoisen kameran käyttämiseksi videoneuvottelussa.
10 Videoneuvottelu tarkoittaa reaaliaikaista, kaksisuuntaista televerkkojen välityksellä tapahtuvaa reaaliaikaista kuva- ja ääniyhteyttä kahden tai useamman pisteen välillä. Videoneuvottelu on luonteeltaan vuorovaikutteista ja videoneuvottelussa voidaan käyttää erilaisia multimedian muotoja. Videoneuvottelussa pyritään kuvan ja äänen avulla luomaan 15 lähineuvottelua vastaavat olosuhteet, vaikka fyysinen kosketus puuttuu. Videoneuvottelua voidaan käyttää esim. etäopetuksessa, kokouksissa, neuvotteluissa ja seminaareissa.
Videoneuvottelujärjestelmät ovat olleet melko monimutkaisia ja kalliita.
5·, 20 Videoneuvottelulaitteiston keskeisimmät osat voivat olla esim. ääni- ja :·. kuvalaitteet sekä näiden ohjainlaitteet, jotka on asennettu vi- deoneuvottelua varten johonkin kiinteään kohteeseen. Näiden laitteiden : siirtäminen paikasta toiseen ei ole kovinkaan helppoa niiden koon ja v : lukumäärän takia.
25 • * ·
Nykyään videoneuvottelujärjestelmä voidaan jo toteuttaa tavallisen multimediatietokoneen avulla, eli tietokoneen avulla, johon on kytketty ·;;; mikrofoni, kamera ja kaiuttimet. Tietoliikenne hoidetaan yleensä jonkin riittävän nopean tietoverkon, kuten Internetin, kautta. Tämä on tullut ’·;* 30 mahdolliseksi, koska tietoverkot ovat kehittyneet riittävän nopeiksi ja “ luotettaviksi, tietokoneiden suorituskyky on kasvanut huimasti ja 4 114523 tarvittavat laitteet, kuten ääni- ja videokortit, ovat yleistyneet ja tulleet halvemmiksi. Vaikka tämä tietokone olisikin kannettava, videoneuvottelujärjestelmän siirtäminen paikasta toiseen ei ole edelleenkään kovin helppoa.
5
Nykyään useisiin langattomiin viestimiin on saatavana kannettavia HF-sarjoja (Hands Free). Näissä kannettavissa HF-sarjoissa langattomaan viestimeen kytketään erillinen mikrofoni/kuuloke -yhdistelmä. Tämä yhdistelmä on suunniteltu yleensä siten, että se olisi mahdollisimman 10 kevyt ja sen osat olisivat mahdollisimman pieniä ja mukavia. Tämän takia kuuloke on yleensä ns. korvanappi-mallinen ja mikrofoni on varustettu pienellä nipistimellä, jonka avulla mikrofoni voidaan kiinnittää esim. puseron kaulukseen.
15 Kannettavan HF-sarjan avulla langattoman viestimen käyttö hankalissakin tilanteissa on helppoa, koska tällöin käyttäjälle jää kummatkin kädet vapaiksi. Lisäksi yleensä langattomissa viestimissä on mahdollisuus valita automaattivastaus, eli langaton viestin kytkee puhelun päälle ilman käyttäjän toimenpiteitä esim. yhden hälytysäänen jälkeen.
:·. 20 Tällöin saapuvaan puheluun vastaaminen on nopeaa ja vaivatonta, » :·. koska kuuloke ja mikrofoni ovat jo valmiiksi käyttöasennossa ja käyttä- jän ei tarvitse käyttää käsiään puheluun vastaamiseen.
« < · v : Tämän keksinnön eräänä tarkoituksena on saada aikaan erittäin kevyt 25 ja pienikokoinen videoneuvottelujärjestelmä niihin laitteisiin, joissa tätä ominaisuutta ei ole valmiiksi sisäänrakennettuna, mutta se on mahdol-lista toteuttaa lisälaitteilla ja mahdollisesti langattoman viestimen ohjelmiston päivittämisellä. Keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on '1' saada aikaan videoneuvottelujärjestelmä, jota voitaisiin käyttää vaivat- * ♦ * · ';;; 30 tomasti ilman kiinteää tiedonsiirtoverkkoa.
• · 5 114523 Nämä tarkoitukset voidaan keksinnön mukaisesti saavuttaa käyttämällä langattomassa viestimessä kannettavaa HF-sarjaa, jonka yhteyteen on järjestetty videokamera. Tällöin videoneuvottelujärjestelmä ei ole juurikaan painavampi tai kookkaampi kuin pelkkä langaton viestin.
5 Lisäksi, jos langaton viestin perustuu johonkin maantieteellisesti kattavaan järjestelmään, kuten GSM tai tulevaisuudessa UMTS, videoneuvottelujärjestelmää voidaan käyttää maantieteellisesti erittäin laajalla alueella.
10 Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle videoneuvottelujärjestelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Lisäksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 7 tunnusmerkkiosassa.
15
Nyt esillä olevalla keksinnöllä saavutetaan merkittäviä etuja tunnetun tekniikan mukaisiin ratkaisuihin verrattuna. Kun videoneuvottelujärjestelmä voidaan toteuttaa pelkästään langattoman viestimen ja videoka-meran käsittävän kannettavan HF-sarjan avulla, tämä järjestelmä ·*, 20 voidaan ottaa keveytensä ja pienikokoisuutensa takia helposti mukaan :·. ja sitä voidaan käyttää melkein missä tahansa ja milloin tahansa.
Käyttäjä voi esim. käydä videoneuvottelua keskellä metsää tai järveä, jossa ei ole sähköä tai kiinteää tietoliikenneverkkoa. Toiseksi keksinnön : mukainen videoneuvottelujärjestelmä on tunnetun tekniikan mukaisiin 25 ratkaisuihin verrattuna huomattavasti edullisempi toteuttaa.
• * "* Seuraavassa kuvataan keksintöä lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, jotka esittävät erästä keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaista videoneuvottelujärjestelmää. Piirustuksissa 30 **' kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista videokameran käsittävää 6 114523 kannettavaa HF-sarja, joka on kytketty langattomaan viestimeen, kuva 2 esittää kuvan 1 videoneuvottelujärjestelmää pelkistettynä 5 lohkokaaviona, kuva 3 esittää langatonta viestintä ja videokameran käsittävää kannettavaa HF-sarjaa videoneuvotteluasennossa ja 10 kuva 4 esittää erästä toista keksinnön mukaista videokameran käsittävää kannettavaa HF-sarjaa.
Kuvassa 1 on esitetty keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen videoneuvottelujärjestelmä. Järjestelmä käsittää langattoman 15 viestimen 1, johon on kytketty videokameran 2 käsittävä kannettava HF-sarja 10 (kuva 2). Kannettava HF-sarja 10 käsittää lisäksi mikrofonin 3 ja kuulokkeen 4. Kuuloke 4 on edullisesti ns. korvanappi-mallinen, jotta se olisi mahdollisimman pieni ja helppokäyttöinen. Kamera 2 ja mikrofoni 3 on edullisesti muodostettu samaan kuoreen, joka on 20 varustettu nipistimellä 7. Tässä selostuksessa tästä kamera/mikrofoni Γ \. yhdistelmästä käytetään nimitystä lähetysyksikkö 11. Tiedonsiirtoyhteys • < keksinnön mukaisen kannettavan HF-sarjan 10 ja langattoman viesti-: men 1 välillä toteutetaan edullisesti kaapelin 5 välityksellä, koska '·' muuten jokainen laite tarvitsisi oman virtalähteen ja lähetin/vastaanotin 25 -yksikkönsä, jotka lisäisivät laitteiden kokoa ja hintaa. Tämä kaapeli * ' , liitetään langattomaan viestimeen sovittimen 6 avulla.
Kuvassa 2 on esitetty pelkistettynä lohkokaaviona järjestelmän rakenne. Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen kannet-30 tava HF-sarja 10 käsittää kuulokkeen 4 ja lähetysyksikön 11, joka käsittää edullisesti mikrofonin 3 ja kameran 2. Lähetysyksikössä oleva 7 114523 kamera 2 on edullisesti vain kuvanmuodostusyksikkö, jolloin kamera 2 saa tarvitsemansa tehon langattomasta viestimestä 1 kaapelia 5 pitkin ja videokuvan tallennus sekä kuvan käsittely voidaan tehdä langattomassa viestimessä 1.
5
Langaton viestin 1 käsittää mikrofonin 8, kuulokkeen 9, ohjauslohkon 20, videolohkon 12, muistin 13, näppäimistön 14, näytön 15 ja radioloh-kon 16. Keksinnön mukainen kannettava HF-sarja 10 kytketään langattomaan viestimeen 1 sovittimen 6 avulla, joka sopii langattoman 10 viestimen 1 tietoliikenneporttiin 18 siten, että kannettavan HF-sarjan 10 mikrofoni 3 ja kuuloke 4 on kytketty langattoman viestimen ohjausloh-koon 20 edullisesti samalla tavalla kuin tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa ja kannettavan HF-sarjan 10 kamera 2 on kytketty langattoman viestimen 1 videolohkoon 12 jollakin tunnetun tekniikan mukai-15 sella ratkaisulla esim. USB (Universal Serial Bus). Videolohkon 12 tehtävänä on muuntaa kameralta 2 tuleva analoginen signaali digitaaliseksi, tehdä tarpeelliset korjaukset videokuvaan ja koodata videokuva lähetettävään muotoon. Videolohko 12 voi käyttää videokuvan käsitte-ί lyyn samaa muistia 13, jota ohjauslohkokin 20 käyttää tai videolohkolla ;**. 20 voi olla oma erillinen muistinsa. Videolohko 12 hoitaa myös vastaanote- «· • '·· tun videokuvan käsittelyn sellaiseen muotoon, että videokuvaa voidaan : esittää esim. langattoman viestimen näytöllä 15.
' Nykyään GSM-verkossa normaali tiedonsiirtokapasiteetti 9600 bit/s on 25 niin pieni, ettei verkon yli pystytä siirtämään kovinkaan laadukasta ;··\ videokuvaa edes pakattuna. Toisaalta tunnetun tekniikan mukaisesti on \i, mahdollista saada lisää tiedonsiirtokapasiteettia käyttämällä esim.
.··. HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) -tekniikkaa, jonka avulla , käyttäjälle voidaan tarjota jopa 64 kbit/s nopea piirikytkentäinen yhteys.
30 HSCSD perustuu useamman GSM-kanavan käyttöön tilaajaliitynnällä. Tiedonsiirtokapasiteettia voidaan nostaa myös käyttämällä jotain 8 114523 pakettikytkentäistä ratkaisua, kuten GPRS (General Packet Radio Service) -tekniikkaa, jonka avulla voidaan päästä jopa 184 kbit/s nopeaan yhteyteen. Toisaalta GPRS.n avulla ei tällä hetkellä pystytä takaamaan tiettyä kapasiteettia ja sen käyttöönotto vaatii uusia verkko-5 komponentteja GSM-verkkoihin.
Kun keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukainen kannettava HF-sarja 10 on kytketty langattomaan viestimeen 1, langattoman viestimen 1 kiinteä mikrofoni 8 ja kuuloke 9 on edullisesti kytketty pois 10 päältä kun yhteys on muodostettu. Molempien mikrofonien 3, 8 tai molempien kuulokkeiden 4, 9 käyttö samanaikaisesti lisää matkaviestimen tehonkulutusta ja toisaalta mikrofonien 3, 8 etäisyys äänilähteestä eli puhujan suusta ei välttämättä ole sama, jolloin ääni saapuu mikrofoneille 3, 8 eri aikaisesti. Tämä voi olla kuultavissa äänen värin 15 muutoksina ja kaikuna. Langattoman viestimen 1 mikrofoni 8 ja kuuloke 9 voivat olla edullisesti kytkettynä pois päältä aina kun langattomaan viestimeen 1 on kytketty kannettava HF-sarja 10.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista kannettavaa HF- 20 sarjaa 10 voidaan käyttää tunnetun tekniikan mukaisten kannettavien : HF-sarjojen tapaan kun kamera 2 on kytketty pois päältä. Kamera 2 :.’*i voidaan kytkeä päälle ja pois päältä edullisesti langattoman viestimen 1 «· · • · * *;’/ valikosta. Tällaisessa tilanteessa lähetysyksikkö 11 on kiinnitetty lähelle • · » käyttäjän suuta esim. paidan kaulukseen tai kravattiin nipistimen 7 25 avulla. Korvanappikuuloke 4 on edullisesti asetettu käyttäjän korvaan ja • i « · .···. langaton viestin 1 voi olla esim. taskussa.
.···. Kun järjestelmää halutaan käyttää videoneuvotteluun eli kamera on • · · kytketty päälle, lähetysyksikkö on asetettu esim. pöydälle tai langatto-30 maan viestimeen 1 nipistimen 7 avulla kuvan 3 mukaisesti siten, että kamera osoittaa haluttua kohdetta esim. yhtä neuvottelijaa kohti.
9 114523
Korvanappikuuloke on edelleen edullisesti käyttäjän korvassa, jotta hän kuulisi vastapuolen äänen. Langaton viestin on tässä tilanteessa edullisesti esillä, jotta käyttäjä pystyisi seuraamaan langattoman viestimen 1 näytöltä 15 vastapuolen lähettämää kuvaa. On tietenkin 5 mahdollista, että käyttäjä ei halua seurata vastapuolen lähettämää kuvaa tai ääntä esim. tilanteessa, jossa käyttäjä haluaa vain lähettää vastapuolelle reaaliaikaista kuvaa käyttäjän ympäriltä. Tällöin kuulokkeen 4 ei tarvitse olla korvassa ja langattoman viestimen ei tarvitse olla esillä.
10
Videoneuvottelujärjestelmä voidaan toteuttaa kuvan 4 mukaisesti myös siten, että kannettavassa HF-sarjassa korvanappikuuloke 4 korvataan lähetysyksikköön 11 asennettavalla kaiuttimella 17. Tällöin lähetysyk-sikkö 11 sisältää kaikki videoneuvotteluun tarvittavat komponentit: 15 kameran 2, mikrofonin 3 ja kaiuttimen 17. Tämä yksikkö on edelleen kytketty langattomaan viestimeen 1 kaapelilla 5, koska jos haluttaisiin käyttää langatonta tiedonsiirtoa, lähetysyksikköön 11 jouduttaisiin asentamaan edellisten lisäksi oma virtalähde ja lähetin/vastaanotin -yksikkö. Tämä taas lisäisi lähetysyksikön 11 kokoa ja valmistuskustan-20 nuksia.
On myös mahdollista, että videoneuvottelujärjestelmään kuuluu kan-
* I I
v nettavan HF-sarjan 10 ja langattoman viestimen 1 lisäksi myös esim.
« I I
v ' kannettava tietokone. Tämä on hyödyllistä varsinkin silloin, kun vi- 25 deoneuvottelun aikana halutaan lähettää vastapuolelle videokuvan ja *« * äänen lisäksi esim. tekstiä, tiedostoja tai kuvia. Tällöin voidaan myös • * vastapuolen lähettämä videokuva ja muu tieto esittää edullisesti kan-
f t I
; nettavan tietokoneen näytöllä. Koska langatonta viestintä 1 käytetään tässä tapauksessa vain tiedon siirtämiseen langattomasti, langaton i i i 30 viestin 1 voi olla myös kannettavan tietokoneen PCMCIA-väylään liitettävä ns. korttipuhelin.
10 1 1 4523
Nyt esillä olevaa keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
5 • » · • 1 · * » I ! ·

Claims (12)

1. Videoneuvottelujärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää ainakin langattoman viestimen (1), kameran (2), akustissähköisen muunti- 5 men (3) ja sähköakustisen muuntimen (4), ja että akustissähköinen muunnin (3), sähköakustinen muunnin (4) ja kamera (2) on järjestetty kytkettäväksi langattomaan viestimeen (1) suoraan ainakin yhden kaapelin (5) avulla ilman erillistä liitäntälaitetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen videoneuvottelujärjestelmä, 10 tunnettu siitä, että kamera (2) on kuvanmuodostusyksikkö, joka saa tarvitsemansa tehon langattomasta viestimestä (1), ja että videokuvan käsittely ja tallentaminen on järjestetty suoritettavaksi langattomassa viestimessä (1).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen videoneuvottelujärjestelmä, 15 tunnettu siitä, että akustissähköisestä muuntimesta (3), sähkö- akustisesta muuntimesta (4) ja kamerasta (2) on muodostettu kannettava HF-sarja (10), jolloin akustissähköinen muunnin (3) on mik-” rofoni, sähköakustinen muunnin (4) on kuuloke, ja että kamera (2) | ·, ja mikrofoni (3) muodostavat lähetysyksikön (11). « · ,·':·! 20
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen videoneuvottelujärjestelmä, « ' a tunnettu siitä, että akustissähköinen muunnin (3), sähköakustinen muunnin (4) ja kamera (2) muodostavat lähetysyksikön (11), jolloin akustissähköinen muunnin (3) on mikrofoni, sähköakustinen muun-nin (4) on kaiutin (17). 1 s « j 25
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen videoneuvottelujärjestelmä, . F; tunnettu siitä, että lähetysyksikkö (11) käsittää kiinnityselimen, jon- :'": ka avulla lähetysyksikkö (11) on järjestetty kiinnitettäväksi. 12 1 1 4523
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen videoneuvottelujärjestelmä, jossa langaton viestin (1) käsittää sisäisen mikrofonin (8) ja kuulokkeen (9), tunnettu siitä, että langattoman viestimen (1) sisäinen mikrofoni (8) ja kuuloke (9) on kytketty pois päältä edullisesti 5 ainakin silloin kun kamera (2), akustissähköinen muunnin (3) ja sähköakustinen muunnin (4) on kytketty langattomaan viestimeen (1).
7. Menetelmä videoneuvottelujärjestelmän muodostamiseksi, tunnettu siitä, että videoneuvottelujärjestelmä muodostetaan ainakin langat- 10 tomasta viestimestä (1), kamerasta (2), akustissähköisestä muunti-mesta (3) ja sähköakustisesta muuntimesta (4), ja akustissähköinen muunnin (3), sähköakustinen muunnin (4) ja kamera (2) kytketään langattomaan viestimeen (1) suoraan ainakin yhden kaapelin (5) avulla ilman erillistä liitäntälaitetta.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kamera (2) on kuvanmuodostusyksikkö, joka saa tarvitsemansa tehon langattomasta viestimestä (1), ja että videokuvan käsittely ja : *, tallentaminen suoritetaan langattomassa viestimessä (1).
• > · : 9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, • · :T: 20 että akustissähköisestä muuntimesta (3), sähköakustisesta muun- timesta (4) ja kamerasta (2) muodostetaan kannettava HF-sarja (10), jolloin akustissähköinen muunnin (3) on mikrofoni, sähköakus-•;;j tinen muunnin (4) on kuuloke, ja että kamera (2) ja mikrofoni (3) muodostavat lähetysyksikön (11).
10. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että akustissähköinen muunnin (3), sähköakustinen muunnin (4) ja kamera (2) muodostavat lähetysyksikön (11), jolloin akustissähköi- 13 1 1 4523 nen muunnin (3) on mikrofoni, ja sähköakustinen muunnin (4) on kaiutin (17).
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lähetysyksikkö (11) käsittää kiinnityselimen, jonka avulla lähe- 5 tysyksikkö (11) kiinnitetään.
11 1 1 4523
12. Jonkin patenttivaatimuksen 7-11 mukainen menetelmä, jossa langaton viestin (1) käsittää sisäisen mikrofonin (8) ja kuulokkeen (9), tunnettu siitä, että langattoman viestimen (1) sisäinen mikrofoni (8) ja kuuloke (9) kytketään pois päältä edullisesti ainakin silloin 10 kun kamera (2), akustissähköinen muunnin (3) ja sähköakustinen muunnin (4) kytketään langattomaan viestimeen (1). 114523
FI19992777A 1999-12-23 1999-12-23 Videoneuvottelujärjestelmä FI114523B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI19992777A FI114523B (fi) 1999-12-23 1999-12-23 Videoneuvottelujärjestelmä
US09/736,875 US20010005684A1 (en) 1999-12-23 2000-12-14 Video conference system
EP00660239A EP1111921A3 (en) 1999-12-23 2000-12-21 Video conference system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI19992777A FI114523B (fi) 1999-12-23 1999-12-23 Videoneuvottelujärjestelmä
FI992777 1999-12-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI19992777A FI19992777A (fi) 2001-06-24
FI114523B true FI114523B (fi) 2004-10-29

Family

ID=8555807

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI19992777A FI114523B (fi) 1999-12-23 1999-12-23 Videoneuvottelujärjestelmä

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20010005684A1 (fi)
EP (1) EP1111921A3 (fi)
FI (1) FI114523B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20020170064A1 (en) * 2001-05-11 2002-11-14 Monroe David A. Portable, wireless monitoring and control station for use in connection with a multi-media surveillance system having enhanced notification functions
US7257422B2 (en) * 2001-09-24 2007-08-14 Loprete Joseph A Portable radiotelephone apparatus
JP3871201B2 (ja) * 2002-01-29 2007-01-24 ソニー株式会社 コンテンツ提供取得システム
KR100640347B1 (ko) * 2002-03-12 2006-10-30 삼성전자주식회사 이동 통신 단말의 디지털카메라 및 이어마이크로폰 연결인식 장치 및 방법
US20050080322A1 (en) * 2002-03-18 2005-04-14 Ronen Korman Monitoring method and monitoring system for assessing physiological parameters of a subject
AU2003288002A1 (en) * 2002-11-05 2004-06-15 Gunter Biechele Lifesaving device with a first aid box and a communications unit
US7106851B2 (en) * 2003-01-21 2006-09-12 Sun Microsystems, Inc. System and method for connecting pending and preset telephone calls to facilitate transitioning to a phone call
KR100640410B1 (ko) * 2004-01-07 2006-10-30 삼성전자주식회사 음성 선택 기능을 가지는 비디오 인코딩 장치 및 방법
US20060152594A1 (en) * 2005-01-11 2006-07-13 Agere Systems Incoporated Mobile communication device having call-triggered image taking and sending capability and method of operation thereof
US20060215589A1 (en) * 2005-03-24 2006-09-28 Yuriy Taborisskiy In vehicle video communication system
TWM280066U (en) * 2005-07-08 2005-11-01 Pchome Online Inc Internet protocol phone having stereo female connector
TWM280051U (en) * 2005-07-08 2005-11-01 Pchome Online Inc Internet protocol phone having female stereo connector
US8738103B2 (en) 2006-07-18 2014-05-27 Fractus, S.A. Multiple-body-configuration multimedia and smartphone multifunction wireless devices

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5550754A (en) * 1994-05-13 1996-08-27 Videoptic Research Teleconferencing camcorder
JPH0998395A (ja) * 1995-09-29 1997-04-08 Yokogawa Electric Corp コミュニケーションヘルメット
EP0830000A2 (en) * 1996-09-11 1998-03-18 Hewlett-Packard Company Apparatus and method for connecting portable phone to portable image capture device
NL1005730C2 (nl) * 1997-04-04 1998-10-07 Nedap Nv Beveiligingssysteem met beveiligingsmiddel voor personen.
US7123936B1 (en) * 1998-02-18 2006-10-17 Ericsson Inc. Cellular phone with expansion memory for audio and video storage
JPH11239328A (ja) * 1998-02-19 1999-08-31 Matsushita Electric Ind Co Ltd 映像通信用無線通信端末

Also Published As

Publication number Publication date
EP1111921A2 (en) 2001-06-27
FI19992777A (fi) 2001-06-24
EP1111921A3 (en) 2001-10-31
US20010005684A1 (en) 2001-06-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI108766B (fi) Käsimatkaviestin
JP3475809B2 (ja) 携帯型テレビ無線電話
US20150334520A1 (en) Apparatus and method for controlling built-in microphone of portable terminal
FI114523B (fi) Videoneuvottelujärjestelmä
JPH06292195A (ja) 携帯無線式tv電話
US20080032664A1 (en) Handheld apparatus with detachable audio device
KR20090067887A (ko) 이동 단말기 및 그의 전화 연결 방법
JP2004328181A (ja) 電話機及び電話網システム
US20070234387A1 (en) Apparatus for providing electronic program guide information in a digital multimedia broadcast receiving terminal and a method therefor
US8233944B2 (en) Speaker apparatus and method in a wireless telephone
US20060025176A1 (en) Detachable acoustic interface for a handheld terminal
CN103514818A (zh) 显示装置
KR100722466B1 (ko) 오버레이 버퍼를 이용한 화상통화기능이 구비된 이동통신단말기시스템 및 그 제어방법
CN202276388U (zh) 一种三网一体电话
US20030148789A1 (en) Data handling telecommunication terminal
KR100349017B1 (ko) 영상 휴대전화기를 이용한 유무선 겸용 영상전화기
JP3303409B2 (ja) 携帯無線式tv電話
JP4406257B2 (ja) 携帯端末
KR100346106B1 (ko) 이동단말에서의 모노 및 스테레오 음성 서비스를 위한장치 및 방법
JP2001258074A (ja) 複数の電話番号を持つ携帯電話機
KR20090091928A (ko) 단말장치와, 이에 포함되는 통신모듈 및 ui모듈과,단말장치의 데이터 송/수신 방법
JP2005175722A (ja) Ip電話システム及びそれに使用するip電話用コードレス電話機
CN2932832Y (zh) 具拆卸式音效装置的手持装置
JP2000209648A (ja) 無線デ―タ通信装置及びその方法
JP3204263B2 (ja) 携帯無線装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 114523

Country of ref document: FI

MA Patent expired