FI112568B - Matkaviestinlaite - Google Patents

Matkaviestinlaite Download PDF

Info

Publication number
FI112568B
FI112568B FI954854A FI954854A FI112568B FI 112568 B FI112568 B FI 112568B FI 954854 A FI954854 A FI 954854A FI 954854 A FI954854 A FI 954854A FI 112568 B FI112568 B FI 112568B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
communication
mode
digital
base station
control
Prior art date
Application number
FI954854A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI954854A0 (fi
FI954854A (fi
Inventor
Masayuki Tanaka
Arata Obayashi
Masatomo Kanbara
Original Assignee
Toshiba Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Toshiba Kk filed Critical Toshiba Kk
Publication of FI954854A0 publication Critical patent/FI954854A0/fi
Publication of FI954854A publication Critical patent/FI954854A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112568B publication Critical patent/FI112568B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/16Discovering, processing access restriction or access information

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

1 112568
Matkaviestinlaite
Tekninen ala
Esillä oleva keksintö liittyy matkaviestinlaittee-5 seen, kuten matkaviestinradiopuhelin, kädessä pidettävä puhelinyksikkö ja langaton puhelinyksikkö, ja tarkemmin matkaviestinlaitteeseen, jota voidaan käyttää matkavies-tinyksikkönä solukkoverkkojärjestelmässä, jossa langatto-masti lähetään tietoliikennesignaali tukiaseman ja matka-10 viestinyksikön välillä.
Taustaa
Matkaviestinlaitetta, joka käyttää kaksoistoiminta-muotoa, on äskettäin ehdotettu matkaviestinjärjestelmän tilalle, jossa langattomasta lähetetään tietoliikennesig-15 naali tavanomaisella analogisella järjestelmällä. Kaksois-toimintamuodolla tarkoitetaan tässä analogista/digitaalis-ta yhdistettyä toimintamuotoa.
Analoginen toimintamuoto on tyyppiä, jossa puhesignaali ja data lähetetään esimerkiksi FM-moduloimalla kan-20 toaaltoa analogisella puhesignaalilla ja datalla lähetti-messä, ja vastaanotetaan lähettimestä tuleva moduloitu . kantoaalto vastaanottimella ja tuotetaan analoginen puhe- ! signaali ja data FM-demodulaation avulla. Analogisessa toimintamuodossa käytetään taajuusjakomonivaraus- (FDMA) 25 järjestelmää tukiaseman ja matkaviestinyksikön välisenä varausjärjestelmänä.
, ; Digitaalinen toimintamuoto toisaalta on tyyppiä, v : jossa puhesignaali ja data koodataan lähettimessä, lähete tään kantoaalto digitaalisesti moduloituna koodatulla sig-·'; 30 naalilla esimerkiksi τι/4-siirretyllä DQPSK (ιχ/4-siirretty ; differentiaalisesti koodattu kvadratuurivaiheavainnus) -järjestelmällä, ja vastaanotetaan lähettimestä tuleva demoduloitu signaali vastaanottimella ja tuotetaan puhesig-naali ja data vastaanotetun datan digitaalisen demoduloin-35 nin demoduloidun datan dekoodauksen jälkeen. Digitaalises- 2 112568 sa toimintamuodossa käytetään aikajakomonivaraus- (TDMA) järjestelmään tukiaseman ja matkaviestinyksikön välisenä varausj ärj estelmänä.
Kuvio 1 on näkymä, joka esittää yhden käytännön 5 esimerkin tämän tyyppisestä järjestelmästä. Tämä järjestelmä sisältää ohjausaseman CS, joka on kytketty kaapeli-piirilinjalla CL kaapeliliikenneverkkoon NW, useaan (esimerkiksi kolmeen) tukiasemaan BS1, BS2 ja BS3, jotka on kytketty vastaavilla kaapelipiirilinjoilla CL1 - CL3 oh-10 jausasemaan CS, ja suuren määrän matkaviestinyksiköitä PS1, PS2, . . . . Tukiasemat BS1, BS2 ja BS3 luovat ympyrämäisiä radiovyöhykkeitä El, E2 ja E3, joista kullakin on ennalta määrätty säde. Matkaviestinyksiköt PS1, PS2, ... on kytketty radiovyöhykkeiden El, E2, E3 tukiasemiin BS1, 15 BS2 ja BS3 radiopuheliikennekanavan välityksellä. Radio-puheliikennekanavia on kahta tyyppiä: analoginen puhelii-kennekanava FDMA-järjestelmällä ja digitaalinen radiolii-kennekanava TDMA-j ärjestelmällä.
Yllä esitetyn kaltaisessa järjestelmässä radioyh-20 teyden kytkentä matkaviestinyksikön ja tukiaseman välille suoritetaan alla kuvattavalla tavalla. Kun tehonsyöttö on ,ON-tilassa, toisin sanoen normaalissa tilassa, tukiasemat J BS1, BS2 ja BS3 lähettävät ohjausinformaatiota vastaavilla ' ' radiovyöhykkeillä oleville matkaviestinyksiköille "kutsu- 25 kanaviksi" kutsuttujen ohjauskanavien välityksellä. Ohja-sinformaatio sisältää informaatiota, kuten tukiaseman pal-; velukapasiteetti ja palvelukyky sisältää informaatiota : tietoliikennemuodosta ja niin edelleen.
Teholähde käännettäessä päälle ja tietoliikenne ; 30 lopetettaessa matkaviestinyksikkö käy peräkkäisesti läpi "kutsukanaviksi" kutsuttuja tukiyksiköiden BS1, BS2 ja BS3 ohjauskanavia ja ilmaisee näistä ohjauskanavista ohjaus-kanavan, jonka vastaanotettu sähkökentän voimakkuus on suurin. Tämän jälkeen matkaviestinyksikkö asetetaan val-: : : 35 miustilaan tuolle ohjauskanavalle. Kun valmiustilassa teh- 3 112568 dään kutsutoimenpide tai kutsusignaali vastaanotetaan tukiasemalta ohjauskanavan kautta, matkaviestinyksikkö lähettää kutsuvan signaalin tukiasemalle ohjauskanavan kautta. Tuolla hetkellä, jos matkaviestinyksikköön on syötetty 5 joku tietoliikennemuoto nimetyksi toimintamuodoksi, pyyntö tietoliikennemuodon asettamiseksi informoidaan tukiyksikölle ohjaussignaaliin sijoitetussa muodossa.
Kun ohjaussignaali saadaan, tukiyksikkö toteaa käytettävissä olevan pyydettyä tietoliikennemuotoa vastaavan 10 radioiiikennekanavan ohjaussignaaliin sijoitetun tietolii- kennemuodonasetuspyynnön ja informoi sen matkaviestinyk-sikölle. Tämän lopputuloksena tietoliikenneyhteys muodostetaan matkaviestinyksikön ja tukiaseman välille radiolii-kennekanavan yli ja sitten matkaviestinyksikön käyttäjä 15 voi vaihtaa sanomia radioyhteyden yli.
Yllä esitellyssä järjestelmässä matkaviestinyksik-könä käytettävässä tavanomaisessa matkaviestinlaitteessa on korjattavia haittoja.
Kuten esitetty, radioyhteyttä muodostettaessa mat-20 kaviestinyksikkö valitessaan tukiaseman ohjauskanavan, valitsee joka kerta suurimman vastaanotetun sähkökentän ; voimakkuuden omaavan kanavan ja sitten matkaviestinyksikön käyttäjä suorittaa lähetä/vastaanota-ohjaussignaalin ; · vaihtoja tukiasemalle ohjauskanavaa pitkin. Toisin sanoen 25 matkaviestinyksikkö on koko ajan kytkettynä tukiasemaan, jonka ohjauskanavalla on suurin vastaanotettu sähkökentän ; voimakkuus. Sen vuoksi vaikka matkaviestinyksikön käyttäjä v · pyytää mahdollista digitaalista toimintamuotoa, radioyh teys luodaan ehdottomasti analogiselle radiokutsukanavalle '· ; 30 tapauksissa, joissa tukiasemalla, jonka ohjauskanavalla on suurin vastaanotettu sähkökentän voimakkuus, on pelkästään ; analoginen toimintamuoto eikä se pysty käsittelemään digi- taalista muotoa.
··.' Tässä tapauksessa matkaviestinyksikön käyttäjä te- ;Y; 35 kee puhelusanoman huomaamatta lainkaan analogisen radio- 4 112568 kutsukanavan muodostumista, ikään kuin radioyhteys olisi luoti digitaalisella radiokutsukanavalle. Yleisesti ottaen digitaalinen toimintamuoto on monitoimintainen verrattuna analogiseen toimintamuotoon ja mikä tahansa esimerkiksi 5 sekoitusmenettelyllä tehty salainen puhelu on mahdollinen pelkästään digitaalisessa toimintamuodossa. Tästä syystä on ollut olemassa vaara, että jos käyttäjä tekee puhelu-sanoman huomaamatta lainkaan analogisen toimintamuodon muodostumista, ikään kuin olisi luotu digitaalinen toimin-10 tamuoto, tärkeä sanoma vuotaa kolmannelle osapuolelle ja tämän lisäksi on pelättävissä, että käyttäjä ei ole tietoinen tästä.
Esillä oleva keksintö on toteutettu yllä oleva mielessä ja se kohdistuu matkaviestinlaitteeseen, johon säh-15 kökentän voimakkuustaso ei vaikuta haitallisesti ja joka voi valita ohjauskanavan tukiasemalta, joka omaa matka-viestinyksikön käyttäjän haluaman tietoliikennemuodon radioyhteyden luomishetkellä ja joka voi välttää mahdollisen ristiriidan käyttäjän haluaman tietoliikennemuodon ja tu-20 kiaseman todellisuudessa asettaman toimintamuodon välillä ja joka pystyy tietoliikenteeseen tukiaseman kanssa käyt-; täjän haluamassa muodossa.
Keksinnön selostus
Esillä olevan keksinnön yhden piirteen mukaan anne-·'* 25 taan matkaviestinlaite, joka on radiotietoliikennekanavan kautta kytketty useaan tukiasemaan, joista kukin muodostaa : ennalta määrätyn radiovyöhykkeen, omaa ainakin yhden use- V : asta tietoliikennemuodosta ja lähettää omaa tietoliikenne- muotoaan vastaavan ohjaussignaalin, sisältää: 30 toimintamuodon nimeämi s välineet, joilla nimetään haluttu tietoliikennemuoto; välineet, joilla vastaanotetaan ohjaussignaaleja usealta asemalta tietoliikenteen aloittamishetkellä ja joilla määritetään vastaavien tukiasemien omaava tietolii-35 kennemuoto; ja 5 112568 kanavan asetuksen pyyntövälineet, joilla tehdään tietoliikennekanavan asetuspyyntö mille tahansa noista tukiasemista, joka omaa halutun tietoliikennemuodon, kun tällaisia tukiasemia on olemassa.
5 Esillä olevan keksinnön erään piirteen mukaan anne taan matkaviestinlaite, joka on radiotietoliikennekanavan kautta kytketty useaan tukiasemaan, joista kukin muodostaa ennalta määrätyn radiovyöhykkeen, omaa ainakin yhden useasta tietoliikennemuodosta ja lähettää omaa tietoliikenne-10 muotoaan vastaavan ohjaussignaalin, sisältää: toimintamuodon nimeämisvälineet, joilla nimetään haluttu tietoliikennemuoto; välineet, joilla vastaanotetaan ohjaussignaaleja usealta asemalta tietoliikenteen aloittamishetkellä ja 15 joilla määritetään vastaavien tukiasemien omaava tietoliikennemuoto ; ja kanavan asetuksen pyyntövälineet, joilla tehdään radiotietoliikennekanavan asetuspyyntö mille tahansa noista tukiasemista, joka omaa halutun tietoliikennemuodon, 20 kun tällaisia tukiasemia on olemassa, ja kun ei ole yhtään tukiasemaa, joka omaisi halutun tietoliikennekanavamuodon, tekee radiotietoliikennekanavan asetuspyynnön mille tahansa noista tukiasemista.
; · Esillä olevan keksinnön mukaan näin ollen matka- 25 viestinasema paikassa, jossa pystytään vastaanottamaan sähkömagneettinen aalto usealta tukiasemalta, voi valita ;: näiden tukiasemien joukosta tukiaseman, joka omaa halutun v ; tietoliikennemuodon, toisin sanoen, valita tukiaseman il man, että ohjauskanavien vastaanotettujen sähkökenttien 30 tasot vaikuttavat haitallisesti, ja voidaan asettaa val-miustilaan valitulta tukikanavalta olevan oh j auskanavan ,kautta. Toisin sanoen, tukiaseman valinta ei perustu oh-‘ ’ jauskanavan vastaanotetun sähkökentän voimakkuuspriori- ·.’ teettiin vaan perustuu halutun tietoliikennemuodon priori- ;V; 35 teettiin.
6 112568
Jos tukiasemien, jotka pystyvät vastaanottamaan ohjauskanavia, joukossa on yksikin tukiasema tai tukiasemia, jotka omaavat halutun tietoliikennemuodon, matkavies-tinyksikön käyttäjä voi positiivisesti valita tukiaseman 5 ja suorittaa tietoliikennettä tietoliikennemuodossa. Tästä syystä on erittäin pieni todennäköisyys, että syntyy ristiriitaa käyttäjän haluaman tietoliikennemuodon ja varsinaisesti asetettavan tietoliikennemuodon välillä. Käyttäjän on täten mahdollista positiivisesti suorittaa tieto-10 liikennettä halutussa toimintamuodossa.
Piirrosten lyhyt kuvaus
Kuvio 1 on kaavamainen kuva, joka esittää kaksois-toimintatyyppisen solukkoradiopuhelinjärjestelmän;
Kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää matkaviestin-15 laitteen kokoonpanon esillä olevan keksinnön mukaan;
Kuvio 3 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu-rin ja ohjauksen sisällön valmiustilassa, mukaan lukien kuviossa 2 esitetyn laitteen ohjauspiirin suorittama oh-jauskanavan tarkkailu vastaanottohetkellä; 20 Kuvio 4 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu- rin ja ohjauksen sisällön kuviossa 2 esitetyn laitteen suorittamasta ohjauskanavan tarkkailusta vastaanottohet-kellä; · Kuvio 5 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu- 25 rin ja ohjauksen sisällön kuviossa 2 esitetyn laitteen suorittamasta piirilinjaohjauksesta lähetyshetkellä; • · Kuvio 6 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu- : : rin ja ohjauksen sisällön ohjauskanavan tarkkailusta vas taanottohetkellä keksinnön toisessa toteutuksessa; : 30 Kuvio 7 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu- ,·, rin ja ohjauksen sisällön ohjauskanavan tarkkailusta lähe tyshetkellä esillä olevan keksinnön kolmannen toteutuksen ' mukaan; ja
Kuviot 8A ja 8B ovat vuokaavio, joka esittää oh-; 35 jausproseduurin ja ohjauksen sisällön ohjauskanavan tark- 7 112568 kailusta vastaanottohetkellä esillä olevan keksinnön neljännen toteutuksen mukaan.
Paras tapa keksinnön toteuttamiseksi
Esillä oleva keksintö selostetaan nyt alla yksi-5 tyiskohtaisemmin viitaten oheisiin piirroksiin.
(Ensimmäinen toteutus)
Kuvio 2 on lohkokaavio piiristä, jonka kokoonpano on esillä olevan keksinnön ensimmäisen toteutuksen mukainen kaksoistoimintamuotoistyyppinen matkaviestinlaite.
10 Vaihtokytkimet 10 ja 13 ovat toimintamuodon vaihta mista varten ja ne on sovitettu kytkeytymään ohjauspiiristä 20 tulevan kytkentäkäskyn mukaan. Vaihtokytkimet 10 ja 13 on kytketty puheen koodaus/dekoodaus-piirin (SP-COD) 9 puolelle digitaalista toimintamuotoa varten ja analogiseen 15 puheprosessointipiiriin (A-AUD) analogista toimintamuotoa varten.
Tukiasemalta (ei kuviossa) digitaalisen kutsukana-van tai analogisen kutsukanavan yli lähetetty radiotaajuinen signaali vastaanotetaan antennilla 1 ja syötetään vas-20 taanottavaan piiriin (PX) antenninjakoyksikön (DUP) 2 kautta. Esillä olevan keksinnön mukaan antennia 1 voidaan käyttää joko vastaanottavana antennina tai lähettävänä antennina ja se toimii jompana kumpana näistä antenneista antennijakoyksikön 2 kytkennän kautta. Vastaanottavassa 25 piirissä 3 radiotaajuinen vastaanotettu signaali sekoitetaan paikallisoskillaatiosignaalin kanssa, jonka toimittaa : taajuussyntesoija (SYN) 4, ja se taajuusmuunnetaan väli- * taajuiseksi vastaanotetuksi signaaliksi. Taajuussyntesoi- jasta 4 synnytetyn taajuusoskillaatiosignaalin taajuutta 30 ohjataan ohjauspiristä 20 toimitetun ohjaussignaalin avul- ; : la.
Digitaalissa toimintamuodossa vastaanottava piiri 3 syöttää välitaajuisen vastaanotettu signaalin digitaali-·’ seen modulaatio/demodulaatio-piiriin (MODEM) 6. Analogi- 35 sessa toimintamuodossa toisaalta vastaanottava piiri 3 112568 δ syöttää vastaanotetun välitaajuisen signaalin analogiseen puheprosessointipiiriin 14.
Digitaalinen modulaatio/demodulaatio-piiri 6 muuntaa välitaajuisen vastaanotetun signaalin digitaaliseksi 5 signaaliksi ja, luotuaan runko- ja bittitahdistuksen, demoduloi digitaalisen kantakaistasignaalin. Runko- ja bittitahdistuksen avulla saatu tahdistettu informaatio syötetään ohjauspiiriin 20.
Digitaalisen modulaatio/demodulaatio-piirin 6 de-10 moduloima digitaalinen kantakaistasignaali sisältää digitaalisen vastaanotetun signaalin ja digitaalisen ohjaussignaalin. Näistä signaaleista digitaalinen ohjaussignaali syötetään ohjauspiiriin 20 ja erotetaan. Digitaalinen vastaanotettu signaali syötetään tasaajaan (EQL) 7 ja, kun 15 sille suoritetaan demoduloidun aaltomuodon signaalitasaus, virheenkorjausdekoodataan virheenkorjauksen koodaus/dekoo-daus-piirillä (CH-COD) 8. Virhekorjatulle digitaaliselle vastaanotetulle signaalille suoritetaan puheen koodaus/ dekoodaus-piirillä (SP-COD) 9 dekoodausprosessi. Tapauk-20 sessa, jossa digitaalisessa toimintamuodossa on nimetty mahdollinen salainen puheluliikenne, toisin sanoen on ni-metty jokin salainen tietoliikennemuoto, puheen koodaus/ !"! dekoodaus-piiri 9 suorittaa normaalin dekoodausprosessin *; ,* lisäksi salauksenpoistoprosessin. Analoginen vastaanotettu *' 25 signaali annetaan ulos puheen koodaus/dekoodaus-piiristä > 9 ja syötetään vaihtokytkimen 10 kautta kaiuttimeen 11, : jossa vastaanotettu puhe toistetaan kuuluvana puheena, v · Välitaajuinen vastaanotettu signaali, joka menee analogiseen puhepiiriin 14, vahvistetaan FM-demoduloinnin * ',· 30 jälkeen. Analoginen kantakaistan vastaanotettu signaali ·. toimitetaan analogisesta puhepiiristä 14 vaihtokytkimen 10 kautta kaiuttimeen 11, jossa vastaanotettu puhe annetaan * ' ulos kuuluvana puheena.
*' Käyttäjän puhesignaali, joka menee mikrofoniin 12, 35 syötetään digitaalisessa toimintamuodossa puheen koodaus/ 9 112568 dekoodaus-piiriin 9 vaihtokytkimen 13 kautta, ja analogisessa toimintamuodossa syötetään analogiseen puhepiiriin 14 ja vaihtokytkimen 13 kautta.
Puheen koodaus/dekoodaus-piiri 9 mahdollistaa al-5 tistaa puhesignaali digitaaliselle koodausprosessoinnille. Tapauksessa, jossa on nimetty salainen puhetoimintamuoto, puheen koodaus/dekoodaus-piiri 9 suorittaa normaalin koo-dausprosessin lisäksi sekoitusprosessin. Puheen koodaus/ dekoodaus-piiristä 9 toimitettava digitaalinen puhesignaali) li lähetetään yhdessä ohjauspiiristä 20 toimitettavan digitaalisen ohjaussignaalin kanssa virheenkorjauksen koo-daus/dekoodaus-piiriin 8, jossa suoritetaan virheenkorjaava koodausprosessi digitaaliselle puhesignaalille ja digitaaliselle ohjaussignaalille. Virheenkorjauskoodauksen 15 jälkeen digitaalinen puhesignaali syötetään digitaaliseen modulaatio/demodulaatio-piiriin 6. Digitaalisessa modulaa-tio/demodulaatio-piirissä 6 synnytetään moduloitusignaali τι/4-siirrettynä DQPSK-moduloituna signaalina digitaalisen puhesignaalin mukaan. Moduloitu signaali syötetään lähet-20 tävään (TX) piiriin 5 sen jälkeen kun se on muunnettu analogiseksi signaaliksi A/D-muuntimella, ei kuviossa.
Analogiseen puhepiiriin 14 syötetty puhesignaali : FM-moduloidaan ja syötetään lähettävään piiriin 5.
: Lähettävässä piirissä 5 syötetty moduloitu signaali 25 syntesoidaan paikallisoskillaatiosignaalin kanssa, joka . / vastaa puhekanavan radiotaajuutta ja synnytetään taajuus- : syntesoijasta 4, ja syntesoitu signaali, muunnettaessa radiotaajuiseksi lähettäväksi signaaliksi, taajuusvahvis-tetaan. Lähettävästä piiristä 5 annettu lähettävä signaali 30 syötetään antenninjakoyksikön 2 kautta antenniin 1, jonka > « kautta se lähetetään kohti tukiasemaa, ei kuviossa.
Ohjauspiiri 20 muodostuu esimerkiksi mikrotietokoneesta. Syöttönäyttöyksikkö 15 on kytketty ohjauspiiriin : : 20. Syöttönäyttöyksikkö 15 sisältää syöttönäppäinryhmän 51 35 ja näyttöosan 42. Syöttönäppäinryhmässä 41 on numeronva- 10 1 12568 lintanäppäin, lähettävä näppäin ja lopettava näppäin, sekä toimintanäppäin, kuten toimintamuodon nimeämisnäppäin. Toimintamuodon nimeämisnäppäintä käytetään mahdollistamaan halutun tietoliikennemuodon nimeämissyöttö. Tietoliikenne-5 muotoina, jotka voidaan nimetä toimintamuodon nimeämisnäp-päimellä, ovat esimerkiksi analoginen toimintamuoto ja digitaalinen toimintamuoto. Digitaalisessa toimintamuodossa on lisäksi mahdollista nimetä salainen puhelu. Salaisen puhelun nimeäminen suoritetaan toimintamuodon nimeämis-10 numerovalinta -näppäinten yhdistetyllä käytöllä. Koska salaista puhelua voidaan pitää yhtenä toimintamuotona, esillä olevassa keksinnössä on mahdollista asettaa kolme toimintamuotoa, toisin sanoen analoginen, digitaalinen ja digitaalinen salaustoimintamuoto. Näyttöosa 52 muodostuu 15 valodiodista (LED), nestekidenäyttölaitteesta (LCD) jne.. Tässä näyttöosa muodostuu nestekidenäyttölaitteesta.
Tehonsyöttöpiiri 16 synnyttää halutun toimintajän-nitteen Vcc pariston 17 lähdön pohjalta ja syöttää sen asianomaiseen piiriin tai piireihin.
20 Ohjauspiiri 20 suorittaa normaalia ohjausta, kuten puhelun ja puhelusignaalien ohjausta, matkaviestinyksikön ja puhelun liikkeeseen liittyvää tukiaseman luovutuksen ! ohjausta, ja sisältää toimintamuodon syötön ohjausosan 23, ' tukiaseman hakuohjausosan 21 puhelukanavan asetusosan 22.
• 25 Toimintamuodon syötön ohjausosa 23 tarkkailee, val miustilassa, toimintamuodon nimeämisnäppäimen toimintaa ja , ; toimintamuodon nimeämisnäppäimellä ja numeronvalintanäp- •* päimellä tapahtuvan toimintamuodon nimeämisen syöttötoi- mintaa ja tapauksessa, jossa suoritetaan tietoliikennemuo-: 30 don nimeämistoimenpide, tallettaa tietoliikennemuodon.
: ; Tukiaseman hakuohjausosa 21 läpikäy vastaavien tu kiasemien ohjauskanavia, kun tehonsyöttö käännetään päälle (laite käynnistetään), suoritaan tietoliikennemuodon ni-meämistoiminta ja kun tietoliikenne lopetetaan. Näistä 35 tukiasemista, joista saadaan ohjausinformaatiota läpikäy- „ 112568 mällä, haetaan tukiasemaa, jolla kutsujan nimeämä tieto-liikennemuoto ja jolla on suurimman vastaanotetun sähkökentän voimakkuuden omaan ohjauskanava. Tukiaseman ohjaus-kanavan ollessa asetustilassa tehdään siirtyminen valmius-5 tilaan. Tukiaseman hakuohjausosa 21 sallii tietoliikenne-muodon, jonka valittu tukiasema omaa, näyttämisen LCD:llä 52.
Tapauksessa, jossa kutsutoimenpide suoritetaan näp-päinryhmän syötöllä tai kutsusignaali tavoittaa osapuolen 10 asetetun ohjauskanavan kautta, tietoliikennekanavan asettava ohjausosa 22 lähettää tukiasemalle ohjauskanavan kautta pyynnön asettaa vastaava tietoliikennemuoto, joka alunperin talletettiin toimintamuodon syötön ohjausosaan 23. Asetuspyynnön mukaan ohjausosa sallii radion kutsuka-15 navan asettamisen tukiasemalta radion kutsukanavan kautta tulevan käskyn mukaan.
Tällä tavoin kokoonpannun ensimmäisen toteutuksen toiminta selostetaan alla ohjauspiirin 20 ohjausproseduu-rin mukaan.
20 Laitteen tehonsyötön ollessa poiskytketyssä tilassa suoritetaan ohjauskanavan hakurutiini kuviossa 3 esitetyllä tavalla. Ensiksi, vastaanottohetkellä, käydään läpi ohjauskanavat, joita kutsutaan kutsukanaviksi, askel #10. Tämän tapahtuman yksityiskohta on esitetty kuviossa 4.
25 Vastaavien tukiasemien kutsukanaviksi kutsuista ohjauskanavista vastaanotetaan yksi valitsemalla askelessa : #32 ja askelessa #34 määritetään, onko tämän kutsukanavan sähkökentän voimakkuus suurempi kuin pienin sähkökentän voimakkuus, jolla kutsu voidaan tehdä. Jos vastaanotettu ' 30 sähkökentän voimakkuus ei ole suurempi kuin pienin sähkö- . kenttä, askelessa #40 määritetään, onko vielä lisää oh- jauskanavia, joita ei ole vastaanotettu. Jos ohjauskanava vielä on vastaanottamatta, tämä kanava vastaanotetaan va-' linnalla askelessa #42. Sitten ohjaus palaa takaisin aske- 35 leeseen #34 ja määritetään, onko vastaanotettu sähkökentän 12 112568 voimakkuus ohjauskanavalla suurempi kuin pienin voimakkuus .
Tapauksessa, jossa löydetään askelen #34 ohjauska-navien haussa ohjauskanava, jolla vastaanotetun sähköken-5 tän voimakkuus on suurempi kuin ennalta määrätty voimakkuus, määritetään tukiasemalta ohjauskanavan kautta lähetetyn informaation perusteella, omaako tukiasema sellaista tietoliikennemuotoa kuin matkaviestinyksikön käyttäjä haluaa. Tässä selostus annetaan tapauksesta, jossa tietolii-10 kennemuoto on digitaalinen toimintamuoto. Toisin sanoen, askelessa #36 määritetään, omaako tukiasema digitaalisen toimintamuodon vai ei.
Tapauksessa, että askelessa #36 määritetään, että tukiasema omaa digitaalisen toimintamuodon, vastaanotetun 15 sähkökentän arvo tukiaseman ohjauskanavalla kirjoitetaan ohjauspiirissä 20 olevaan RAMiin askelessa #38. Tapauksessa, jossa määritetään, että tukiasemalla ei ole digitaalista toimintamuotoa, askelessa #40 määritetään, onko jotain toista ohjauskanavaa, jota ei ole vielä vastaanotet- 20 tu.
Kun haku on tullut valmiiksi kaikkien tukiasemien ohjauskanavien tultua vastaanotetuiksi, toisin sanoen, kun askelessa #40 määritetään, että ei ole enää vastaanotettavaa ohjauskanavaa, askelessa #44 määritetään, tukiase-25 maila, joka omaa digitaalisen toimintamuodon ohjauskanavaa hakemalla vastaanotettujen ohjauskanavien joukossa. Jos määritetään, että digitaalisen toimintamuodon omaavalta tukiasemalta on ohjauskanavia, askel #46 valitsee ohjaus-kanavan, joka vastaa suurinta ohjauspiirin 20 RAMiin tal-; ; 30 letettua vastaanotetun sähkökentän voimakkuutta ja askel #48 varaa valitun ohjauskanavan. Käytännössä taajuussynte-soijasta 4 synnytetyn paikallisoskillaatiosignaalin taajuus asetetaan ohjauskanavan mukaan. Askelessa #48 esitetään LCD:llä 53 näyttö, joka edustaa tietoliikennemuotoa, ; ; 35 jonka omaa tukiasema, jonka ohjauskanava valitaan, toisin 13 112568 sanoen "A" LCDrllä 52 analogiselle toimintamuodolle ja "D" LCD:llä digitaaliselle toimintamuodolle.
Tapauksessa, jossa digitaalisessa muodossa nimetään salainen puhelu, esitetään "S".
5 Tapauksessa, jossa askelessa #44 määritetään, että haettaessa vastaanotetuissa ohjauskanavissa ei ole ohjaus-kanavaa tukiasemalta, joka omaa digitaalisen toimintamuodon, ohjaus palautetaan takaisin askeleeseen #32 ohjauska-navan hakurutiinin suorittamiseksi, ja yksi valitaan ja 10 vastaanotetaan näistä ohjauskanavista, joita kutsutaan kutsukanaviksi, jotka vastaavat tukiasemat omaavat.
Tällä tavoin, laite käynnistettäessä, toisin sanoen, kun teholähde käännetään päälle, ohjauskanava varataan ja asetetaan. Sitten laite asetetaan valmiustilaan ohjaus-15 kanavaa varten.
Valmiustila merkitsee askelia #12 ja #16 kuvion 3 vuokaaviossa, askelessa #12 määritetään, saadaanko kutsu-signaali ja askelessa #16 määritetään, lähetetäänkö kutsuva signaali vai ei. Jos ei ole kutsusignaali tai kutsuvaa 20 signaalia, askelessa #20 määritetään, käytetäänkö toimin tamuodon nimeämisnäppäintä. Tapauksessa, jossa toiminta-, muodon nimeämisnäppäintä ei käytetä, ohjaus palaa välittö mästi takaisin askeleeseen #12 ja #16 valmiustilaan. Tapauksessa, jossa toimintamuodon nimeämisnäppäintä käyte-25 tään, toimintamuodon nimeämisnäppäimellä syötetty tieto- liikennemuoto kirjoitetaan ohjauspiirissä 20 olevaan • RAMiin. Edelleen, syötetyn tietoliikennemuodon näyttökuvio • esitetään LCD:llä 52.
Jos halutulle tietoliikennemuodolle suoritetaan i 30 muutostoimenpide tällä tavoin, niin tällöin ohjaus palaa takaisin askeleeseen #10, ohjauskanavien läpikäynti aloitetaan uudelleen ohjauskanavia vastaanotettaessa, kuten yllä yksityiskohtaisemmin kuvattiin, ja suoritetaan oh-jauskanavan valinta tukiasemalta, joka omaa vastikään ni-35 metyn toimintamuodon.
i4 1 12568
Tapauksessa, jossa kutsusignaali vastaanotetaan valmiustilassa, kutsutun piirin yhteysohjaus suoritetaan valmiustilassa. Jos suoritetaan kutsumistoimenpide, kutsuvan piirin linjayhteysohjaus tehdään askelessa #18.
5 Kuvio 5 esittää yksityiskohdan kutsuvan piirin lin jayhteysohjaus. Ensiksi, askelessa #52 varataan ja asetetaan ohjauskanava, jota kutsutaan hakukanavaksi, askelessa #54 luetaan ulos haluttu tietoliikennemuoto ohjauspiirissä 20 olevasta RAMista, askelessa #56 valmistellaan kutsuva 10 signaali (puhelunpyyntösignaali), joka sisältää informaatiota, joka edustaa haluttua tietoliikennemuotoa (digitaalinen toimintamuoto) ja askelessa #58 lähetetään valmisteltu puhelunpyyntösignaali tukiasemalle.
Kutsuvan signaalin lähetyksen jälkeen valmiustila 15 säilyy, kunnes kanavan nimeämissignaali lähetetään takaisin tukiasemalta. Jos kanavan nimeämissignaali lähetetään takaisin tukiasemalta, askelessa #62 varataan ja asetetaan vastaava radiokutsukanava kanavan nimeämissignaalin sijoitetun kutsukanavan nimeävän informaation mukaan. Puhelu-20 sanoma tehdään nimetyn toimintamuodon mukaan.
Puhelusanoman lopetus tehdään askelessa #64, radiokutsukanava vapautetaan askelessa #66 ja läpikäynti saadaan aikaan ohjauskanavia vastaanottamalla.
' : On huomattava, että kutsutun signaalin piirin lin- ’ ·' 25 jayhteysohjaus on sama kuvion 5 vuokaaviossa kuin kutsuvan . signaalin piirin linjayhteysohjaus, paitsi että askelessa ,. · #56 kutsutun signaalin vastaussignaali valmistellaan kut- suvan signaalin sijasta ja että askelessa #58 kutsutun signaalin vastaussignaali lähetetään kutsuvan signaalin ·'. 30 lähetyksen sijasta. Tämän vuoksi muu jatkoselostus jäte tään pois.
Esillä olevan keksinnön mukaan, kuten yllä esitet-'·’ ty, teholähde käännettäessä päälle, aiheuttaen tietolii- kennemuodon nimeämistoimenpiteen ja yhden tietoliikenteen 35 suorittamisen, suoritetaan haku vastaanottamalla ohjaus- 15 1 12568 kanavia vastaavilta tukiasemilta ohjauspiirin 20 tukiaseman hakuohjausosalla 21; niistä tukiasemista haun kautta saaduilla ohjauskanavilla, jolla vastaanotetun sähkökentän voimakkuus on suurempi kuin ennalta määrätty taso, vali-5 taan asema, joka omaa halutun tietoliikennemuodon ja jolla on suurin vastaanotettu sähkökentän voimakkuus; ja tuolla tukiasemalla oleva ohjauskanava varataan ja asetetaan, aiheuttaen tällöin siirtyminen valmiustilaan. Matkavies-tinyksiköissä, kuten esimerkiksi kuvion 1 PS3 ja PS4, 10 näillä lähetyspaikoilla, joissa sähkömagneettinen aalto voidaan vastaanottaa useilta tukiasemilta, ensiksikin tukiasemat valitaan usean tukiaseman joukosta missä ohjaus-kanavia voidaan vastaanottaa, toisin sanoen tukiasemat valitaan siten, että omaavat käyttäjän haluaman tietolii-15 kennemuodon riippumatta yksinomaan vastaanotetun sähkökentän voimakkuudesta, ja sitten näiden tukiasemien joukosta varataan ja asetetaan tukiasema, jonka vastaanotettu sähkökentän voimakkuus on suurin, aiheuttaen täten siirtyminen valmiustilaan. Verrattuna tavanomaiseen laitteeseen, 20 jolla on valittu tukiasema kaiken aikaan kanavalla, jolla on suurin vastaanotettu sähkökentän voimakkuus huomioimatta lainkaan haluttua tietoliikennemuotoa, on olemassa suuri todennäköisyys sille, että tietoliikenne suoritetaan matkaviestinyksikön käyttäjän haluamassa tietoliikennemuo-25 dossa. Tämä vähentää ristiriidan esiintymistä halutun tietoliikennemuodon ja todellisuudessa asetetun tietoliikennemuodon välillä ja voi poistaa kaiken epämukavuuden, joka saattaisi muutoin aiheuta ei-toivotussa toimintamuodossa olevalle käyttäjälle.
30 Edelleen, koska informaatio, tietoliikennemuotoa tukiasemalla, joka valitaan ohjauskanavien haulla vastaan-ottohetkellä, esitetään LCD:llä 52, käyttäjä voi vahvistaa Y valittavan tietoliikennemuodon valmiustilassa. Tapaukses- sa, jossa matkaviestinyksikön käyttäjä on esimerkiksi tu-Y; 35 kiaseman palvelualueella, jossa voidaan käyttää vain ana- 16 1 12568 logista toimintamuotoa, voidaan ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin, kuten erittäin salaisen puhelusanoman välttäminen käyttäjän alueella tai matkaviestinyksikkö voidaan siirtää toisen tukiaseman palvelualueelle.
5 Esillä olevan keksinnön toinen toteutus kuvataan alla. Tässä toteutuksessa käytetään samoja viitteitä ni-meämään osia ja elimiä, jotka vastaavasti ensimmäisessä toteutuksessa esitettyjä. Esimerkiksi, kun esillä olevan toteutuksen osat tai sektiot ovat kokoonpanossa samoja 10 kuin ensimmäisessä toteutuksessa, lohkokaavionosan selostus jätetään pois ja vain sen toiminta selostetaan alla. (Toinen toteutus)
Ohjauskanavien läpikäynnissä vastaanottohetkellä esillä oleva toteutus havaitsee ei ainoastaan niitä tuki-15 asemia, jotka omaavat halutun tietoliikennemuodon, vaan myös ne tukiasemat, jotka eivät omaa mitään haluttua tietoliikennemuotoa ja tapauksessa, jossa ei ole mahdollista vastaanottaa yhtään ohjauskanavaa tukiasemalta, joka omaa halutun tietoliikennemuodon ohjauskanava tukiasemalta, 20 joka ei omaa haluttua tietoliikenne muotoa, varataan ja asetetaan, aiheuttaen siirtyminen valmiustilaan.
Kuvio 6 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu-rin, sekä sen ohjaussisällön, ohjauskanavien läpikäynnille • vastaanottohetkellä esillä olevan keksinnön matkaviestin-25 laitteessa. Tässä yhteydessä huomautetaan, että yksityiskohtaista selostusta ei anneta samoista viitteistä, jota • käytettiin nimeämään kuviossa 4 esitettyjä vastaavia osia : tai elimiä.
Kun askelessa #36 määritetään, että vastaanotetuil-: 30 la ohjauskanavilla olevalla tukiasemalla ei ole digitaa lista toimintamuotoa, tukiasemilta vastaanotettujen ohjauskanavien sähkökentän arvo kirjoitetaan varasähkökent-täarvona ohjauspiirin 20 RAMiin askelessa #102. Sitten askelessa #40 määritetään, on vielä joitain ohjauskanavia 35 vastaanottamatta. Toisin sanoen toisen toteutuksen mukaan 17 112568 ohjauskanavien ne sähkökentän voimakkuudet, joilla on yllä ennalta määrätty arvo, talletetaan kahteen ryhmään: yksi niille asemille, joilla on digitaalinen toimintamuoto ja toinen niille asemille, joilla ei ole digitaalista toimin-5 tamuotoa.
Tapauksessa jossa, kun kaikkien tukiasemien ohjaus-kanavien haku on päättynyt vastaanottohetkellä, askelessa #44 määritetään, että haun kautta vastaanotettujen ohjaus-kanavien joukossa ei ole ohjauskanavia tukiasemilta, jotka 10 omaavat digitaalisen toimintamuodon, askelessa #104 valitaan ohjauskanava, joka vastaa ohjauspiirin RAMiin talletetun varalla olevan vastaanotetun sähkökentän voimakkuutta, toisin sanoen, ohjauskanava tukiasemalta, joka omaa analogisen toimintamuodon ja askelessa #48 valittu vara-15 taan, mikä saa aikaan siirtymisen valmiustilaan.
Esillä olevan toteutuksen mukaan jos vastaanotetuista ohjauskanavista yksikään ohjauskanava ei ole tukiasemilta, jotka omaavat halutun tietoliikennemuodon, sitten sen sijaan, että toistetaan vastaanotettavien ohjaus-20 kanavien läpikäynti kuten ensimmäisessä toteutuksessa, valitaan tukiasema, joka ei omaa haluttua tietoliikenne-muotoa, aiheuttaen siirtymisen valmiustilaan. Vaikka näin ollen ei ole mahdollista valita tukiasemaa, joka omaa halutun tietoliikennemuodon, on mahdollista asettaa matka-25 viestinyksikkö tilaan, jossa voidaan suorittaa tietolii kennettä. Koska tässä tapauksessa valitun tukiaseman omaa-. : ma tietoliikenne muoto esitetään LCDrllä 52, käyttäjä voi : tietää tästä näytöstä, että ei ole mahdollista suorittaa tietoliikennettä halutussa toimintamuodossa. Tämä poistaa • ; 30 mahdollisen epämukavuuden, joka käyttäjälle aiheutuu halu tun toimintamuodon ja todellisuudessa asetetun toimintamuodon välisestä ristiriidasta.
(Kolmas toteutus) Tämän toteutuksen mukaan, jos käyttäjä nimeää digi-35 taalisen salaustoimintamuodon tietoliikennemuodoksi vas- 18 1 12568 taanottohetkellä ohjauskanavia läpikäytäessä tapauksessa, jossa tukiasema omaa analogisen toimintamuodon, digitaalisen toimintamuodon ja salaustoimintamuodon, käyttäjä voi valita tukiaseman, joka omaa digitaalisen salaustoiminta-5 muodon, aiheuttaen siirtymisen valmiustilaan.
Kuvio 7 on vuokaavio, joka esittää ohjausproseduu-rin, sekä sen ohjaussisällön, ohjauskanavien läpikäynnille vastaanottohetkellä esillä olevan keksinnön matkaviestinlaitteessa. Esitetyssä vuokaaviossa samoja viitenumerolta 10 käytetään nimeämään kuvion 4 vastaavia askelia ja niiden lisäselostus on siten jätetty pois.
Jos askelessa #34 todetaan ohjauskanavia, joiden sähkökentän voimakkuudet ovat ennalta määrätyn tason yläpuolella vastaanottohetkellä ja askelessa #36 määritetään, 15 että ohjauskanavilla olevat tukiasemat omaavat digitaalisen toimintamuodon, niin tällöin askelessa #202 määritetään, onko tukiasemilla digitaalinen salaustoimintamuoto vai ei. Kun on määritetty, että niillä on digitaalinen salaustoimintamuoto, askelessa #38 vastaanotettujen oh-20 jauskanavien sähkökentän voimakkuudet talletetaan ohjaus- piirissä 20 olevaan RAMiin.
: Kun ohjauskanavien etsintä kaikilta tukiasemilta vastaanottohetkellä on tullut valmiiksi, askelessa #204 ; ' määritetään, onko näissä haun kautta vastaanotettujen oh- 25 jauskanavien joukossa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat digitaalisen salaustoimintamuodon. Askelessa #204 : ; määritetään, että on vastaanotettu ohjauskanavia tukiase- : <’ miltä, joilla on digitaalinen salaustoimintamuoto. Aske lessa #46 valitaan suurimman sähkökentän voimakkuuden 30 omaava ohjauskanava ohjauskanavista, jotka vastaavat digi-. taalista salaustoimintamuotoa ja ovat talletettu RAMiin, ja askelessa #48 tämä ohjauskanava varataan ja asetetaan. Myös tässä toteutuksessa tietoliikennemuoto, jonka asetetulla kanavalla oleva ohjauskanava omaa, esitetään LCDrllä 35 52.
19 1 12568
Esillä olevan keksinnön mukaan, jos matkaviestinyk-sikön käyttäjä haluaa digitaalisen salaustoimintamuodon, matkaviestinyksikkö valitsee ohjauskanavien läpikäynnillä vastaanottohetkellä ohjauskanavan tukiasemalta, joka omaa 5 digitaalisen salaustoimintamuodon ja varaa ja asettaa sen. Näin ollen on suuri todennäköisyys sille, että matkavies-tinyksikön käyttäjä tekee puhelusanoman digitaalisessa salaustoimintamuodossa. Tämä antaa tärkeän edun kun suoritetaan tärkeätä puhelusanomien vaihtoa.
10 (Neljäs toteutus) Käymällä läpi ohjauskanavia vastaanottohetkellä toteutus mahdollistaa kaikkien vastaanotettujen ohjauskanavien sähkökentän voimakkuuksien tallettamisen. Tapauksessa, jossa vastaanotetaan ohjauskanavia tukiasemilta, 15 jotka omaavat ensimmäistä haluttua toimintamuotoa vastaavan digitaalisen salaustoimintamuodon, on mahdollista valita ohjauskanavista ohjauskanava, jolla on suurin vastaanotettu sähkökentän arvo ja asettaa se. Tapauksessa, jossa ei ole mahdollista vastaanottaa ohjauskanavia tuki-20 asemilta, jotka omaavat digitaalisen salaustoimintamuodon, mutta on mahdollista vastaanottaa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat toista haluttua toimintamuotoa vastaavan digitaalisen toimintamuodon, niin tällöin on mahdollista valita ohjauskanavista ohjauskanava, jolla on suu-25 rimmat vastaanotetun sähkökentän arvot ja asettaa se. Edelleen, tapauksessa, jossa on mahdollista vastaanottaa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat vain analogisen toimintamuodon, niin tällöin on mahdollista valita ohjaus-kanavista ohjauskanava, jolla on suurin vastaanotettu : 30 kenttä ja asettaa se.
Kuviot 8A ja 8B esittävät vuokaavion, joka esittää ohjausproseduurin ja ohjaussisällön vastaanotettujen kanavien läpikäynnille esillä olevan keksinnön matkaviestinlaitteessa. Esitetyssä vuokaaviossa samoja viitenumeroja 20 1 12 5 6 8 käytetään nimeään kuvioissa 4 ja 7 olevia vastaavia askelia ja sen vuoksi lisäselostus on jätetty pois.
Tapauksessa, jossa askelessa #34 todetaan ohjauska-navia, joilla on vastaanotettu sähkökentän voimakkuus en-5 naita määrätyn sähkökentän voimakkuuden yläpuolella ja askelessa #36 todetaan, että ohjauskanavilla olevat tukiasemat omaavat digitaalisen toimintamuodon ja askelessa #202 määritetään, että ne omaavat digitaalisen salaustoi-mintamuodon, niin tällöin askelessa #304 talletetaan tuki-10 asemilta tulevien ohjauskanavien sähkökentänvoimakkuuden RAMiin salaustoimintamuodosta kertovien attribuuttien kanssa. Tapauksessa, jossa askelessa #202 todetaan, että tukiasemat eivät omaa salaustoimintamuotoa, askelessa #304 talletetaan tukiasemilta tulevien ohjauskanavien sähköken-15 tänvoimakkuudet RAMiin digitaalisesta toimintamuodosta kertovien attribuuttien kanssa. Tapauksessa, jossa askelessa #202 todetaan, että tukiasemat eivät omaa digitaalista toimintamuotoa, askelessa #304 talletetaan tukiasemilta tulevien ohjauskanavien sähkökentänvoimakkuudet 20 RAMiin analogisesta toimintamuodosta kertovien attribuut tien kanssa.
Kun ohjauskanavien etsintä kaikilta tukiasemilta vastaanottohetkellä on tullut valmiiksi, askelessa #204 : määritetään, onko näissä haun kautta vastaanotettujen oh- 25 jauskanavien joukossa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat digitaalisen salaustoimintamuodon. Jos askelessa l #204 määritetään, että on vastaanotettu ohjauskanavia tu- : ; kiasemilta, joilla on digitaalinen salaustoimintamuoto, askelessa #308 valitaan suurimman sähkökentän voimakkuuden . . 30 omaava ohjauskanava ohjauskanavista, jotka vastaavat dig itaalista salaustoimintamuotoa. Askelessa #48 tämä ohjaus-kanava varataan ja asetetaan ja valittu toimintamuoto esi-‘ tetään LCD:llä 52. Tämän jälkeen suoritetaan siirtyminen valmiustilaan.
1 1256 8 21 . I -
Jos askelessa #204 todetaan, että ei ole mahdollista vastaanottaa ohjauskanavaa tukiasemalta, joka omaa digitaalisen salaustoimintamuodon, askelessa #312 määritetään, onko näissä haun kautta vastaanotettujen ohjauskana-5 vien joukossa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat digitaalisen toimintamuodon vai ei. Jos askelessa #312 määritetään, että on mahdollista vastaanottaa ohjauskanavia tukiasemilta, joilla on digitaalinen toimintamuoto, askelessa #310 valitaan suurimman sähkökentän voimakkuuden 10 omaava ohjauskanava ohjauskanavista, jotka vastaavat digitaalista toimintamuotoa. Askelessa #48 tämä ohjauskanava varataan ja asetetaan ja valittu toimintamuoto esitetään LCD:llä 52. Tämän jälkeen suoritetaan siirtyminen valmiustilaan.
15 Jos askelessa #312 todetaan, että ei ole mahdollis ta vastaanottaa ohjauskanavaa tukiasemalta, joka omaa digitaalisen toimintamuodon, askelessa #314 valitaan suurimman sähkökentän voimakkuuden omaava ohjauskanava RAMiin talletetuista ohjauskanavista, jotka vastaavat analogista 20 toimintamuotoa ja askelessa #48 tämä ohjauskanava varataan ja asetetaan ja valittu toimintamuoto esitetään LCD:llä 52, suorittaen siirtyminen valmiustilaan.
Esillä olevan toteutuksen mukaan, tapauksessa, jossa ei ole mahdollista vastaanottaa vastaanotettujen oh-25 jauskanavien joukosta ohjauskanavaa tukiasemalta, joka omaa ensimmäistä haluttua toimintamuotoa vastaavan digitaalisen salaustoimintamuodon, voidaan tällöin valita * toista haluttua toimintamuotoa vastaavan digitaalisen toi mintamuodon omaava asema, suorittaa täten siirtyminen val-30 miustilaan. Edelleen, jos ei ole mahdollista edes vastaanottaa ohjauskanavia tukiasemilta, jotka omaavat digitaalisen muodon, on mahdollista valita analogisessa toimintamuodossa oleva tukiasema ja suorittaa siirtyminen valmiustilaan. Toisin sanoen, on mahdollista valita tukiasema eri 22 1 12 5 6 8 tietoliikennemuodossa oleva tukiasema halutun prioriteet-titason mukaan.
Esillä oleva keksintö ei rajoitu yllä mainittuihin toteutuksiin ja keksintöön voidaan tehdä useita muutoksia 5 tai modifikaatioita. Tapauksessa jossa käyttäjä ei esimerkiksi voi valita mitään tukiasemaa, joka omaisi hänen haluamansa tietoliikennemuodon ja hänen on pakko valita toisen tietoliikennemuodon omaava tukiasema, voi olla mahdollista herättää erityisesti hänen huomionsa esimerkiksi 10 vilkuttamalla näyttöaluetta on/ei sen sijaan, että yksinkertaisesti esitetään merkkikuviolla valitun tukiaseman omaava tietoliikennemuoto. Edelleen voi olla myös mahdollista, ilman että tarvitsee vilkuttaa näyttöaluetta on/ei kaiken aikaa, vilkuttaa näyttöaluetta on/ei vain tapauk-15 sessa, jossa radioyhteysmuodostetaan kutsuttaessa tai kutsun tullessa. Kun puhelusanoma vaihdetaan muussa toimintamuodossa kuin halutussa toimintamuodossa, voi olla mahdollista tuottaa hälytysääni tai tuottaa syntesoitu ääni voimakkaana äänenä osoittaen, että asetettu toimintamuoto on 20 eri kuin haluttu toimintamuoto. Mitä muihin seikkoihin tulee, kuten järjestelmän tyypit ja niiden kokoonpano, laitteen piirikokoonpano, ohjausproseduuri noudon hallinnassa tukiasemilta ja sen ohjaussisältö, ja ohjausprose-1'V duuri radiokanavan muodostuksessa ja ohjaussisältö, esillä 25 olevan keksinnön useita muutoksia ja modifikaatioita voidaan tehdä ilman, että poiketaan esillä olevan keksinnön . : hengestä tai suoja-alueesta.
Teollinen sovellus
Esillä olevan keksinnön mukaan, kuten yllä esitet-: 30 ty, matkaviestinyksikön lähetyspaikalla, jossa matkavies- tinyksikkö voi vastaanottaa sähkömagneettisia aaltoja usealta tukiasemalta, matkaviestinyksikön käyttäjä valitsee näistä tukiasemista tukiaseman, joka omaa hänen haluamansa *’ toimintamuodon ilman, että tuon ohjauskanavan sähkökentän ; 35 voimakkuustaso vaikuttaa haitallisesti, tullen näin siir- 23 1 12 5 6 8 retyksi valmiustilaan tukiasemalta tulevan ohjauskanavan kautta. Toisin sanoen tukiaseman ohjauskanavan valinta ei tapahdu vastaanotetun sähkökentän voimakkuuden prioriteettiin perustuen vaan perustuen haluttuun tietoliikennemuo-5 toon. Jos vain joku tukiasema, joka omaa halutun tietoliikennemuodon, esiintyy niiden tukiasemien joukossa, josta ohjauskanavia voidaan vastaanottaa, matkaviestinyksikön käyttäjä voi valita tukiaseman positiivisesti ja suorittaa puhelusanomien vaihtoa halutussa toimintamuodossa. Näin 10 ollen matkaviestinyksikön käyttäjällä on paljon pienempi mahdollisuus käyttää eri toimintamuotoa kuin haluamansa toimintamuoto ja voi positiivisesti vaihtaa puhelusanomia haluamassaan toimintamuodossa.
Esillä olevan keksinnön mukaan, jos joku tukiasema 15 omaa salaustoimintamuodon yhtenä digitaalisena toimintamuotona ja matkaviestinyksikön käyttäjä haluaa tämä salaustoimintamuodon, niin tällöin käyttäjä voi valita tukiaseman, joka omaa salaustoimintamuodon myös tapauksessa, jossa esiintyy muita tukiasemia, joiden vastaanotetut säh-20 kökenttien voimakkuudet ovat suurempia kuin salaustoimintamuodon omaavan tukiaseman. Tämän vuoksi on mahdollista suorittaa puhelusanomien vaihto salaustasolla.
Edelleen tapauksessa, jossa ohjausinformaatiota • vastaanottavien tukiasemien joukosta ei ole yhtäkään tuki- 25 asemaa, joka omaa halutun tietoliikennemuodon, on esillä ; olevan keksinnön mukaan mahdollista valita tukiasema, joka | ei omaa haluttua tietoliikenneohjausta. Jopa tapauksessa, : jossa matkaviestinyksikön lähetyspaikka on ulkopuolella alueen, jolla matkaviestinyksikkö voi vastaanottaa sähkö-,· 30 magneettisen aallon tukiasemalta, joka omaa halutun tieto- liikennemuodon, matkaviestinyksikkö voidaan asettaa käytännössä saatavilla olevaan alimpaan tietoliikennetilaan.
Esillä olevan keksinnön mukaan, koska on mahdollis-ta näyttää tukiaseman omaama tietoliikennemuoto, toisin 35 sanoen tukiasema, joka valitaan ohjauskanavat noutamalla, 24 112568 valmiustilassa olevan matkaviestinyksikön käyttäjä voi selvästi tunnistaa sillä hetkellä käytettävissä olevan tietoliikennemuodon näyttöosassa. Näin ollen jos matkaviestin on lähetyspaikassa, jossa tietoliikennettä ei voi-5 da suorittaa halutussa tietoliikennemuodossa, voidaan ryhtyä oikeisiin toimenpiteisiin siten, että matkaviestinyk-sikkö voidaan siirtää palvelualueelle, jonka tukiasemat omaavat halutun tietoliikennemuodon. Esillä olevan keksinnön mukaan on täten mahdollista varmistaa tietoliikenteen 10 korkea palvelutaso.
Esillä olevan keksinnön mukaan annetaan matkaviestinlaite, joka mahdollista matkaviestinyksikön muodostaa radioyhteys tukiasemalle, joka omaa halutun tietoliikenne-muodon ja matkaviestinyksikön käyttäjän vaihtaa puhelusa-15 nomia haluamassaan tietoliikenne muodossa ilman, että käytännössä esiintyy ristiriitaa todellisuudessa asetetun tietoliikennemuodon kanssa.
' * »

Claims (9)

25 112568
1. Matkaviestinlaite (PS), joka on radiotietolii-kennekanavan kautta kytketty useaan tukiasemaan (BS), 5 joista kukin muodostaa ennalta määrätyn radiovyöhykkeen, ja hallitsee ainakin yhden useasta tietoliikennemuodosta ja lähettää omaa tietoliikennemuotoaan vastaavan ohjaussignaalin, tunnettu siitä, että se sisältää: - toimintamuodon nimeämisvälineet (10, 13) halutun 10 tietoliikennemuodon nimeämiseksi; - välineet (21), vastaanottamaan ohjaussignaaleja usealta asemalta tietoliikenteen aloittamishetkellä ja määrittämään vastaavien tukiasemien hallitsema tietoliikennemuoto; ja 15. kanavan asetuksen pyyntövälineet (22) tietolii- kennekanavan asetuspyynnön tekemiseksi mille tahansa noista tukiasemista, joka hallitsee halutun tietoliikennemuodon, kun tällaisia tukiasemia on olemassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen matkaviestinlai- 20 te, tunnettu siitä, että tietoliikennemuodot sisältä vät : ;* - analogisen toimintamuodon, joka mahdollistaa : tietoliikennesignaalin lähettämisen analogisen radiotieto- ; liikennekanavan kautta; 25. digitaalisen toimintamuodon, joka mahdollistaa ^ tietoliikennesignaalin lähettämisen digitaalisen radiotie- toliikennekanavan kautta,- ja ‘ * - digitaalisen salaustoimintamuodon, joka mahdol listaa tietoliikennesignaalin sekoittamisen ja sekoitetun 30 tietoliikennesignaalin lähettämisen digitaalisen radiotie- toliikennekanavan yli.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen matkaviestinlai- * · ’•f te, tunnettu siitä, että määrittämisvälineet (21) on sovitettu määrittämään vastaavalta tukiasemalta vastaan-,· 35 otetun ohjaussignaalin tason ja kanavan asetuksen pyyntö- • välineet on sovitettu tekemään radiotietoliikennekanavan 26 112568 asetuspyynnön tukiasemalle, jonka vastaanotettu taso on suurin niiden tukiasemien joukossa, jotka hallitsevat halutun tietoliikennemuodon.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen matkaviestinlai- 5 te, tunnettu siitä, että se lisäksi sisältää välineet (52) näyttämään tietoliikennemuodon, jonka hallitsee tukiasema, jonne ohjauskanavan asetuspyyntö tehdään kanavan asetusvälineillä.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen matkaviestinlai- 10 te, tunnettu siitä, että kanavan asetuksen pyyntöväli- neet (22) on sovitettu: - tekemään radiotietoliikennekanavan asetuspyynnön mille tahansa tukiasemalle, joka on vastaanottanut ohjaussignaalin ja hallitsee halutun tietoliikennemuodon, kun 15 tällaisia tukiasemia on olemassa; ja - kun ei ole yhtään tukiasemaa, joka hallitsee halutun tietoliikennekanavamuodon, tekemään radiotietoliikennekanavan asetuspyynnön mille tahansa tukiasemalle.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen matkaviestinlai- 20 te, tunnettu siitä, että tietoliikennemuodot sisältä vät : ':* - analogisen toimintamuodon, joka mahdollistaa : tietoliikennesignaalin lähettämisen analogisen radiotieto- v. liikennekanavan kautta; 25. digitaalisen toimintamuodon, joka mahdollistaa , tietoliikennesignaalin lähettämisen digitaalisen radiotie- i 1,‘ toliikennekanavan kautta; ja - digitaalisen salaustoimintamuodon, joka mahdollistaa tietoliikennesignaalin sekoittamisen ja sekoitetun .* 30 tietoliikennesignaalin lähettämisen digitaalisen radiotie- toliikennekanavan yli.
> 7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen matkaviestinlai- • I ··, te, tunnettu siitä, että määrittämisvälineet (21) on ·’ sovitettu määrittämään vastaavalta tukiasemalta vastaan- V.‘ 35 otetun ohjaussignaalin tason ja kanavan asetuksen pyyntö- välineet (22) on sovitettu tekemään radiotietoliikenne- 112568 27 kanavan asetuspyynnön tukiasemalle, jonka vastaanotettu taso on suurin niiden tukiasemien joukossa, jotka hallitsevat halutun tietoliikennemuodon.
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen matkaviestinlai- 5 te, tunnettu siitä, että se lisäksi sisältää välineet (52), joilla näytetään tietoliikennemuoto, jonka hallitsee tukiasema, jonne ohjauskanavan asetuspyyntö tehdään kanavan asetuksen pyyntövälineillä.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen matkaviestinlai- 10 te, tunnettu siitä, että kanavan asetuksen pyyntöväli- neet (22) on sovitettu: - kun toimintamuodon nimeämisvälineillä (10, 13) asetettu toimintamuoto on digitaalinen salaustoimintamuoto ja kun tukiasemien joukossa, jotka ovat vastaanottaneet 15 ohjaussignaalin, on tukiasemia, jotka hallitsevat digitaalisen salaustoimintamuodon, tekemään radiotietoliikenne-kanavan asetuspyynnön mille tahansa näistä tukiasemista ja näyttämään digitaalisen salaustoimintamuodon; ja - kun halutun tietoliikennemuodon hallitsevien tu-20 kiasemien puuttuessa on digitaalisen toimintamuodon hallitsevia tukiasemia, tekemään radiotietoliikennekanavan asetuspyynnön mille tahansa digitaalisen toimintamuodon ; ; hallitsevalle tukiasemalle ja näyttämään mainitun digitaa- : ; lisen toimintamuodon; ja ;,25 - kun ei ole digitaalisen toimintamuodon hallitse via tukiasemia, tekemään radiotietoliikennekanavan asetus- * ,·’ pyynnön mille tahansa analogisen toimintamuodon hallitse valle tukiasemalle, ja näyttämään mainitun analogisen toimintamuodon. t 1 ! ! 1 t I I f » 28 1 12568
FI954854A 1993-04-15 1995-10-12 Matkaviestinlaite FI112568B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8857493 1993-04-15
JP8857493 1993-04-15
PCT/JP1994/000602 WO1994024778A1 (en) 1993-04-15 1994-04-11 Mobile wireless communication equipment
JP9400602 1994-04-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI954854A0 FI954854A0 (fi) 1995-10-12
FI954854A FI954854A (fi) 1995-11-15
FI112568B true FI112568B (fi) 2003-12-15

Family

ID=13946632

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI954854A FI112568B (fi) 1993-04-15 1995-10-12 Matkaviestinlaite

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5841862A (fi)
EP (1) EP0695047B1 (fi)
JP (1) JP3522759B2 (fi)
CN (1) CN1075295C (fi)
AU (1) AU675126B2 (fi)
CA (1) CA2160452C (fi)
DE (1) DE69434485T2 (fi)
FI (1) FI112568B (fi)
WO (1) WO1994024778A1 (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI101670B1 (fi) * 1995-12-15 1998-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä matkaviestinverkon ja matkaviestimen välisen tiedonsiirron salauksen ilmaisemiseksi
US6493561B1 (en) * 1996-06-24 2002-12-10 Fujitsu Limited Mobile communication system enabling efficient use of small-zone base stations
SE517204C2 (sv) * 1998-01-30 2002-05-07 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och anordning för att etablera en krypterad förbindelse i ett mobiltelefonsystem
GB0014480D0 (en) * 2000-06-15 2000-08-09 Pace Micro Tech Plc Digital enhanced cordless telecommunication system synchronisation
US7295857B2 (en) * 2002-10-30 2007-11-13 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for performing acquisition in power save mode for wireless communication systems
CN100397939C (zh) * 2004-04-14 2008-06-25 微星科技股份有限公司 无线基站与其频道搜寻方法
US7102568B1 (en) * 2005-04-25 2006-09-05 Uniden America Corporation Method and apparatus for selecting a marine radio operating mode
CN101273656B (zh) * 2005-09-29 2011-07-06 京瓷株式会社 无线通信终端以及无线通信方法
JP5395615B2 (ja) * 2009-10-27 2014-01-22 キヤノン株式会社 無線通信装置、無線通信装置の制御方法及びプログラム

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH06101704B2 (ja) * 1987-03-20 1994-12-12 富士通株式会社 自動車電話の待受制御装置
US5257401A (en) * 1989-04-17 1993-10-26 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Method of maintaining an established connection in a mobile radio system comprising both analog and digital radio channels
US5119397A (en) * 1990-04-26 1992-06-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Combined analog and digital cellular telephone system having a secondary set of control channels
JP3015417B2 (ja) * 1990-07-09 2000-03-06 株式会社東芝 移動無線通信システムとその無線移動局装置
US5091942A (en) * 1990-07-23 1992-02-25 Ericsson Ge Mobile Communications Holding, Inc. Authentication system for digital cellular communications
US5199031A (en) * 1990-08-31 1993-03-30 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Method and system for uniquely identifying control channel time slots
JP2988742B2 (ja) * 1991-05-20 1999-12-13 株式会社東芝 無線通信装置の電界強度検出回路
SE519357C2 (sv) * 1991-08-29 2003-02-18 Ericsson Telefon Ab L M Cellindelat radiotelefonkommunikationssystem för mobilradiotelefonstationer av multimodtyp
JP2692774B2 (ja) * 1992-05-29 1997-12-17 インターナショナル・ビジネス・マシーンズ・コーポレイション 光ドライブ装置の動作温度を動的に制御する装置及び方法
US5396653A (en) * 1992-06-05 1995-03-07 Nokia Mobile Phones Ltd. Cellular telephone signalling circuit operable with different cellular telephone systems
EP0614598B1 (en) * 1992-08-11 1999-03-17 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Rearranging channels
US5551073A (en) * 1993-02-25 1996-08-27 Ericsson Inc. Authentication key entry in cellular radio system
US5594795A (en) * 1994-07-05 1997-01-14 Ericsson Inc. Method and apparatus for key transforms to discriminate between different networks
JP4242321B2 (ja) * 2004-05-25 2009-03-25 日本ニューマチック工業株式会社 切断機

Also Published As

Publication number Publication date
CN1075295C (zh) 2001-11-21
DE69434485T2 (de) 2006-07-06
EP0695047A1 (en) 1996-01-31
US5841862A (en) 1998-11-24
CA2160452A1 (en) 1994-10-27
EP0695047B1 (en) 2005-09-14
FI954854A0 (fi) 1995-10-12
JP3522759B2 (ja) 2004-04-26
CN1124073A (zh) 1996-06-05
FI954854A (fi) 1995-11-15
AU6437794A (en) 1994-11-08
CA2160452C (en) 1999-10-19
WO1994024778A1 (en) 1994-10-27
DE69434485D1 (de) 2005-10-20
AU675126B2 (en) 1997-01-23
EP0695047A4 (en) 1999-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5857153A (en) Cellular telecommunications network having seamless interoperability between exchanges while providing voice, asynchronous data and facsimile services in multiple frequency hyperbands
CA2033971C (en) Mobile assisted handoff
US5200957A (en) Mobile assisted handoff
US5809430A (en) Method and apparatus for base selection in a communication system
US4811380A (en) Cellular radiotelephone system with dropped call protection
JP3187190B2 (ja) 移動無線通信システムとその基地局
US6532223B1 (en) Communication method, transmission method, reception method, base station and terminal
US5752197A (en) Method for adjusting transmission power in a radio system, and an exchange
JP3877238B2 (ja) 移動体間の多重アクセス直接伝送システム用のチャネルを選択する装置
EP0682847A1 (en) Method for controlling a subscriber station in a radio system
KR19990064316A (ko) 무선통신환경에서 핸드오버와 로밍을 실행하기 위한 방법
JPH06189362A (ja) セルラー移動無線システム
JP3380036B2 (ja) 基地局および移動局における待受け制御方法
US5210752A (en) Radio tele-communication system using multichannel access scheme
FI112583B (fi) Menetelmä solukkoradiojärjestelmien välisten kanavanvaihtomittausten toteuttamiseksi ja päätelaite
FI112568B (fi) Matkaviestinlaite
KR100661206B1 (ko) 시스템 및 능력 변경 인디케이션에 의해 셀룰러 호출을 통화 채널 전환하는 시스템 및 방법
JP3533353B2 (ja) Phs向けの移動局におけるハンドオーバ方法
US6763015B1 (en) Communication devices, methods, and computer program products for establishing concurrent calls on a single TDMA carrier frequency
JPH06284464A (ja) デュアルモード無線通信装置
JPH07245775A (ja) セルラ無線通信システムの移動局装置
JPH09270763A (ja) 無線通信システムと無線基地局装置
JP3253419B2 (ja) 移動通信装置および移動局装置
JPH0530006A (ja) 無線通信システムおよびこのシステムで使用される無線通信装置
JP3369760B2 (ja) 無線通信システム

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: FUJITSU TOSHIBA MOBILE COMMUNICATIONS LIMITED

Free format text: FUJITSU TOSHIBA MOBILE COMMUNICATIONS LIMITED

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: FUJITSU MOBILE COMMUNICATIONS LIMITED

MA Patent expired