FI110088B - Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI110088B
FI110088B FI20010094A FI20010094A FI110088B FI 110088 B FI110088 B FI 110088B FI 20010094 A FI20010094 A FI 20010094A FI 20010094 A FI20010094 A FI 20010094A FI 110088 B FI110088 B FI 110088B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
layer
hole
thermoplastic
film
barrier
Prior art date
Application number
FI20010094A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20010094A (fi
FI20010094A0 (fi
Inventor
Heino Rahunen
Original Assignee
Upm Kymmene Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Upm Kymmene Corp filed Critical Upm Kymmene Corp
Priority to FI20010094A priority Critical patent/FI110088B/fi
Publication of FI20010094A0 publication Critical patent/FI20010094A0/fi
Priority to PCT/FI2002/000019 priority patent/WO2002060770A1/en
Publication of FI20010094A publication Critical patent/FI20010094A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110088B publication Critical patent/FI110088B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D5/00Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper
    • B65D5/42Details of containers or of foldable or erectable container blanks
    • B65D5/70Break-in flaps, or members adapted to be torn-off, to provide pouring openings

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wrappers (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Packages (AREA)

Description

110088
Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on menetelmä tyhjennysaukon valmistamiseksi nestemäiselle aineelle tarkoitettuun pakkaussäiliöön, joka joko osittain tai 5 kokonaan on valmistettu pakkauslaminaatista, joka koostuu kuitupohjaista materiaalia ja kestomuovia olevista kerroksista, ja joka aukko varustetaan irrotettavalla suljentaliuskalla.
Kertakäyttöisiä nestepakkaussäiliöitä käytetään nykyisin yhä enemmän nestemäisten elintarvikkeiden, kuten maidon, mehun ja viinin pak-10 kaamiseen. Tavallisesti nämä pakkaussäiliöt valmistetaan esivalmistetusta, laminoidusta pakkausmateriaalista, joka käsittää nestepakkauskartonkia olevan runkokerroksen, joka ainakin yhdeltä ja tavallisesti molemmilta puolilta on peitetty ohuilla neste- ja kaasutiiviillä kestomuovikerroksilla kuten polyeteeni-kerroksilla.
15 Nestepakkaussäiliöt varustetaan myös tavallisesti jonkinlaisella avauslaitteella, esimerkiksi repäisy- tai leikkausosoituksella tai irrotettavalla suljentaliuskalla, joka on neste- ja kaasutiiviisti liitetty tyhjennysaukon päälle. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisilla avauslaitteilla varustetuista nestepakkauksista ilmenee esimerkiksi US-patentissa 5 653 383 ja EP-hakemusjulkaisussa 20 1 55 600.
Avauslaitteella, joka käsittää materiaaliin esilävistetyn tyhjennysaukon ja tämän päälle neste- ja kaasutiiviisti liitetyn irrotettavan suljentaliuskan, ···; on monta etua sikäli, että sitä on helppo käyttää, se voidaan liittää pakkaus- '·' materiaaliin etukäteen ja se on kustannuksiltaan edullinen. Pakattaessa nes- 25 temäisiä täyttöaineita on kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että lävistyksessä paljastettu pakkauslaminaatin raakareuna tehokkaasti eristetään ····: täyteaineesta, sillä muussa tapauksessa täyttöaine imeytyy kuitumaiseen runkokerrokseen heikentäen laminaatin tiiveyttä, lujuutta ja ulkonäköä. Imeytymisen estämiseksi on tämän vuoksi tavallista, että tyhjennysaukko irrotetta-30 van suljentaliuskan lisäksi varustetaan myös sisäpuolisella kestomuovikerrok-sella, joka sijaitsee pakkauslaminaatin täyteainetta vasten olevalla puolella ja . . joka peittää sekä tyhjennysaukon, että aukkoa ympäröivän alueen. Peitekerros on tällöin liitetty suljentaliuskaan tyhjennysaukon kautta siten, että peitekerros ;· repeytyy suljentaliuskaa irrotettaessa mahdollistaen täyteaineen tyhjentämi- 35 sen tyhjennysaukon kautta. Tällöin kuitenkin myös laminaatin aikaisemmin suljettu raakareuna jälleen paljastuu ja täyteainetta imeytyy kuitumaiseen run- 110088 2 kokerrokseen tyhjennystapahtuman aikana. Tämä ei kuitenkaan ole hygieenisistä ja esteettisistä syistä suotavaa.
Pakattaessa steriilejä täyttöaineita, kuten steriilimaitoa ja steriilime-hua, käytetään aseptisia pakkauksia, joiden rakenteet pääasiassa ovat yllä 5 mainitun kaltaisia. Pakkauslaminaatti kuitenkin käsittää yhden tai useamman lisäkerroksen kaasutiiveyden parantamiseksi. Kaasusulkuna käytetään tällöin yleensä alumiinifoliota ja kestomuovia, esimerkiksi polyeteeniä. Tällöin on erityisen tärkeätä välttää täyttöaineen ja metallin kosketusta, ei ainoastaan säilytyksen aikana suljetussa säiliössä, vaan myös tyhjennysvaiheen aikana sekä 10 säilytettäessä jäljellä olevaa täyttöaineita avatussa säiliössä. Tämä koskee erityisesti happamia täyttöaineita, kuten mehua ja viiniä, sillä kosketus näiden täyttöaineiden ja metallin kesken aiheuttaa kemiallisen muutoksen, joka vaikuttaa tuotteen makuun.
Aikaisemmin käytetyt ratkaisut yllämainittujen ongelmien välttämi-15 seksi irrotettavalla suljentaliuskalla varustetuissa aseptisissa pakkaussäiliöissä ovat olleet varsin monimutkaisia ja käsittäneet sisäpuolisen peitekerroksen, jonka tehtävänä on ollut estää täyttöaineen pääsy kosketukseen kaatoaukon raakareunan kanssa sekä varmistaa, että riittävä kaasusulku muodostuu täyttöaineen ja mainitun raakareunan välille. Aikaisempien ratkaisujen heikkoute-20 na on ollut se, että sisäpuolisena peitekerroksena on käytetty erillisiä vain pe-ruslaminaatin reiän kohdalle sovitettuja liuskoja.
Toisaalta on esitetty myös ratkaisuja, joissa sekä uiko- että sisäpuolinen peitekerros on laminoitu koko peruslaminaatin yli. Tällaisiin ratkaisui-T'.; hin liittyy muun muassa avausjärjestelyyn liittyviä ongelmia, jotka johtuvat rei- 25 än päälle muodostetusta paksusta kalvosta. Toisaalta on esitetty, että reiän päälle muodostettavaan paksuun kalvoon voidaan tehdä heikennykset niille '···' kohdille, joista halutaan kalvon repeävän kun tvhjennvsaukko avataan. Tällai nen rakenne on esitetty esimerkiksi EP-hakemusjulkaisussa 686 567. Tällaiset heikennykset kuitenkin huonontavat oleellisesti pakkauksen kaasutiiveyttä, jo-30 ka ei missään nimessä ole suotavaa kun tavoitteena on nimenomaan varmistaa riittävä kaasusulku täyttöaineen ja pakkauslaminaatin raakareunan välille kuin myös täyttöaineen ja pakkausta ympäröivän kaasun, kuten ilman, välille.
.·. : Myös Fl-patentissa 104 811 esitetään ratkaisu, jossa sekä ulko- että sisäpuolinen peitekerros on laminoitu koko perulaminaatin yli. Tässä Fl-35 patentissa 104 811 esitettty ratkaisu eroaa kuitenkin edellä esitetystä EP-hakemusjulkaisusta 686 567 muun muassa siinä, että kaatoaukon muodosta- 110088 3 va reikä on muodostettu jo ennen suljentaliskan kiinnitystä. Tällaisiin ratkaisuihin, joissa yksinomaan irrotettavan suljentaliuskan tehtävänä on ollut varmistaa kaasusulku täyttöaineen ja pakkausta ympäröivän kaasun välillä, liittyy useita ongelmia riittävän kaasusulun aikaansaamiseen. Toisaalta, jotta riittävä 5 kaasusulku saataisiin, joudutaan suljentaliuska kiinnittämään erittäin tiivisti pakkauslaminaattiin, jolloin pakkauksen avaaminen hankaloituu.
Eräs oleellinen heikkous aikaisemmin käytetyillä ratkaisuilla on ollut se, että pakkaussäiliön runkomateriaali eli ns. peruslaminaatti on sisältänyt sekä kuitupohjaistamateriaalia olevan kerroksen että vähintään yhden siihen la-10 minoidun kestomuovikerroksen. Tähän peruslaminaattiin on muodostettu reikä tyhjennysaukkoa varten, jonka jälkeen peruslaminaatin sisältävän kuitupohjaistamateriaalia olevan kerroksen raakareunan suljentaa varten on laminoitu lisää kestomuovikerroksia. Näin ollen peruslaminaatissa oleva kestomuoviker-ros ei millään tavalla ole ollut osallisena raakareunan suljennassa, jolloin ma-15 teriaalia ei ole voitu käyttää optimaalisesti ja toisaalta pakkauksista on tullut tarpeettoman paksuja ylimääräisten kerrosten vuoksi. Tällaisia rakenteita on esitetty esimerkiksi EP-hakemusjulkaisussa 686 567, US-patentissa 5 653 383 ja Fl-patentissa 104 811.
Edellä mainitussa US-patentissa 5 653 383 kuvattuihin ratkaisuihin 20 liittyy myös erinäisiä sekä itse avausjärjestelyyn että itse pakkausmateriaalin yleiseen rakenteeseen liittyviä ongelmia. Toteutettaessa sekä raakareunan suljenta että itse sulkuläppä erillisten, vain peruslaminaatin reiän kohdalle so-vitettujen liuskojen avulla, muodostuu aukosta suljettuna siinä määrin muuta pakkauslaminaattia paksumpi, että pakkausmateriaalin varastoinnissa käyte-25 tyistä rullista ei enää tule käyttökelpoisia. Toisaalta raakareunan suljenta erilli-sen liuskan avulla merkitsee sitä, että pakkauslaminaatin, johon reikä tyhjen-'···' nysaukon valmistamista varten on lävistetty, tulee jo sinällään täyttää pakka ukselta edellytettävät vaatimukset kaasu- ja nestetiiveyden suhteen ainakin ·'...· pakkauksen ulkopinnan osalta, koska kyseinen liuska ei myötävaikuta näiden 30 vaatimusten täyttämiseen. Tällainen raakareunan sulkemisessa käytettävä liuska joudutaan lisäksi erikseen kohdistamaan pakkauslaminaatissa olevan reiän suhteen ja kiinnittämään reiän reunoihin, mikä tekee valmistuksesta . ·. : myös tältä osin tarkkuutta vaativan ja monimutkaisen prosessin.
Keksinnön lyhyt selostus 35 Tämän keksinnön tavoitteena on tuoda esiin sellainen menetelmä tyhjennysaukon valmistamiseksi, johon ei liity yllä mainittuja ongelmia. Tämän 110088 4 keksinnön kohteena on siis menetelmä tyhjennysaukon valmistamiseksi nestemäiselle aineelle tarkoitettuun pakkaussäiliöön, joka joko osittain tai kokonaan on valmistettu pakkauslaminaatista, joka koostuu kuitupohjaista materiaalia ja kestomuovia olevista kerroksista, ja joka aukko varustetaan irrotetta-5 valla suljentaliuskalla, jossa menetelmässä pakkauslaminaatin kuitupohjaista materiaalia olevaan runkokerrokseen muodostetaan ennalta määrätyn kokoinen ja muotoinen ensimmäinen reikä, minkä jälkeen runkokerroksen pinta la-minoidaan yhdeltä puolelta ainakin yhdellä ensimmäisellä kestomuovikerrok-sella pintakalvon muodostamiseksi.
10 Tälle keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että pintakalvoon muodostetaan ensimmäisen reiän kohdalle ennalta määrätyn kokoinen ja muotoinen toinen reikä, jonka reunat ovat ensimmäisen reiän reunojen sisäpuolella, runkokerroksen ainakin yhteen ensimmäiseen kestomuovi-kerrokseen nähden vastakkainen pinta laminoidaan ainakin yhdellä toisella 15 kestomuovikerroksella, pintakerroksen reikä varustetaan suljentaliuskalla, ja pintakerroksen ja runkomateriaalin läpäisevän reiän vastakkaisille puolille liitetyt toinen kestomuovikerros ja suljentaliuska liitetään reiän alueelta lämmön ja paineen avulla toisiinsa siten, että ensimmäisen ja toisen kestomuovikerrok-sen osat, jotka peittävät ensimmäistä reikää, lämmitetään pehmennyslämpöti-20 laan ja käsitellään niin, että se muotoutuvat ja sulkevat välissään olevassa runkokerroksessa olevan reiän raakareunan.
Tällä menettelyllä saavutetaan useita oleellisia etuja. Keskeisimpiä näistä eduista on, että kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta ei tar-"il vitse erikseen laminoida kaasu-ja nestetiiviillä kestomuovikerroksella ja raaka- 25 reunan suljennassa käytettävällä kestomuovikerroksella, sillä kaikki kuitupoh-jäistä materiaalia olevan runkokerroksen sille pinnalle, joka on pakkauksen ulkopinnan puolella, laminoidut kerrokset ovat mukana raakareunan suljennassa. Toisaalta runkomateriaalin pinnalle laminoitava kestomuovikerros ja sen päälle mahdollisesti laminoitavat muut kerrokset voidaan optimoida ominai-30 suuksiensa suhteen. Täten runkomateriaalin pinnalle laminoitava kestomuovikerros voidaan valita sellaiseksi, että sillä on optimaalinen tartunta kuitupohjaista materiaalia olevaan runkokerrokseen vaikkapa muiden ominaisuuksien, .·. · kuten kaasu- ja nestetiiveyden kustannuksella. Näistä ominaisuuksista voi- daan sitten huolehtia ensimmäisen kestomuovikerroksen päälle laminoitavan : . 35 kestomuovikerroksen avulla. Tunnettuahan on, että parhaat barrier- :. ·' ominaisuudet omaavat kalvot tarttuvat parhaiten kestomuovikerroksiin eivätkä 110088 5 niinkään kuitupohjaista materiaalia, kuten kartonkia, oleviin kerroksiin. Näin ollen raakareunan sulkemiseen osallistuvista kestomuovikalvoista lähinnä raa-kareunaa on kestomuovikalvo, jolla on optimaalinen tartunta kuitupohjaista materiaalia olevaan runkokerrokseen. Toisaalta suljentaan osallistuu kaikki 5 kuitupohjaista materiaalia olevan kerroksen päälle laminoidut kalvot ja nämä muut raakareunan suljennassa käytettävät kalvot voidaan nyt valita paremmin myös niiden ominaisuuksien suhteen, jotka ovat tärkeitä ajatellen kuitukerrok-sen raakareunan mahdollisimman kaasu- ja nestetiivistä suljentaa. Edelleen raakareunan suljennassa käytetty kerros voidaan laminoida täysin tavanomai-10 sella tavalla, kun se nyt on tarkoitettu peittämään koko peruslaminaatin, eikä mitään erityisiä ratkaisuja sen kohdistamiseen peruslaminaatissa olevan reiän suhteen tarvita.
Eräs oleellinen etu, joka saavutetaan tällä menetelmällä, on erinomainen kaasusulku täyttöaineen ja pakkausta ympäröivän kaasun välillä.
15 Tässä mentelmässä pakkauslaminaatin sisäpinta laminoidaan yhtenäisellä kestomuovikerroksella, jota ei rei’itetä missään menetelmän vaiheessa. Näin ollen tämä yhtenäinen kalvo voidaan laminoida materiaalista, jolla on erinomaiset barrierominaisuudet, ja saavuttaa erinomainen kaasusulku ilman muita barrierkerroksia.
20 Edullisesti pakkauslaminaatin sisäpuolisen kerroksen muodostava kestomuovikerros suulakepuristetaan polyeteenikalvona tai eteenialfaolefiinia käsittävänä barriermonikerroskalvona. Polyeteenikalvo on edullisesti matala tiheyksistä polyeteeniä (PE-LD). Barriermonikerroskalvo voi käsittää esimer- kiksi viisi saman suulakepuristimen avulla samanaikaisesti suulakepuristettua 25 kerrosta. Tällöin esimerkiksi kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta vasten asetuva kalvo voi olla polyeteeniä, kuten PE-LD:tä. Barriermonikerros-... kalvo käsittää edullisesti myös etyyli/vinyylialkoholi-kopolymeerikerroksen.
Barrierominaisuuksien parantamiseksi tai niiden aikaansaamiseksi, jos muilla kestomuovikerroksilla tätä ominaisuutta ei ole, voi pintakerroksen 30 muodostava ensimmäinen kestomuovikerros käsittää jotakin sopivaa barrier-muovia, kuten eteenialfaolefiinia.
Edullisesti pakkauslaminaatin pintakerroksen muodostava kesto-,·. · muovikerros suulakepuristetaan polyeteenikalvona tai eteenialfaolefiinia kä- sittävänä barriermonikerroskalvona. Polyeteenikalvo on edullisesti matala ti-. 35 heyksistä polyeteeniä (PE-LD). Barriermonikerroskalvo voi käsittää esimerkiksi viisi saman suulakepuristimen avulla samanaikaisesti suulakepuristettua ker- 6
Ί * f f f P
i ,11 i. ·..
rasta. Tällöin esimerkiksi kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta vasten asetuva kalvo voi olla polyeteeniä, kuten PE-LD:tä, ja tämän kalvon päälle laminoitava toinen kalvo voi käsittää yli 50 %, kuten 80 %, eteenialfaolefiinia lopun ollessa PE-LD:tä. Kyseisen barriermonikerroskalvon muut kerrokset voi-5 vat olla esimerkiksi polyeteeniä (PE) tai polypropeenia (PP). Kyseisen barrier-monikerroskalvo voi käsittää myös adheesioapuainekerroksia. Tällä tavoin saavutetaan optimaalinen tarttuvuus kuitupohjaista materiaalia olevaan runko-kerrokseen ja myös hyvät barrierominaisuudet siten, että barrierominaisuudet aikaansaava kestomuovi ei ole pakattavaa tuotetta vasten asettuvana uloim-10 pana kerroksena.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä muodostetaan kaksi reikää, joista ensimmäinen, kooltaan suurempi reikä, muodostetaan runkomateriaaliin ja toinen, kooltaan pienempi reikä, pintakalvoon. Pintakalvoon muodostettava ennalta määrätyn kokoinen ja muotoinen toinen reikä muodostetaan ensim-15 mäisen reiän kohdalle siten, että toisen reiän reunat ovat ensimmäisen reiän reunojen sisäpuolella.
Molempien reikien muodostaminen voidaan suorittaa tavanomaisemmalla tavalla, kuten meistämällä. Oleellista on, että toista reikää muodostettaessa pintakalvo jää osittain peittämään runkomateriaalissa olevaa reikää 20 ja että tämä runkomateriaalin reiän ylittävä osa pintakalvosta on riittävä muodostamaan raakareunan suljennan yhdessä runkomateriaalin reiän toiselle puolelle laminoidun toisen kestomuovikerroksen kanssa, kun ne lämmitetään pehmennyslämpötilaan ja niitä käsitellään niin, että ne muotoutuvat ja sulkevat ’V.· kaasu-ja nestetiiviisti välissään olevassa runkokerroksen reiän raakareunan.
• · 25 Keksinnön mukaisesti aukon suljenta suoritetaan sekä sisäpuoli- *;;; sella kestomuovikerroksella että ulkopuolelta liitettävällä irrotettavalla suljenta- *·· liuskalla. Suljentaliuska on kiinnitetty lämmön ja paineen avulla reiän kohdalle siten, että se on kiinnittynyt tiiviisti pakkauksen sisäpuoliseen yhtenäiseen kestomuovikerrokseen. Irrotettavaa suljentaliuskaa poistettaessa pakkauksen 30 sisäpuolinen yhtenäinen kestomuovikerros repeää ensimmäiseen kestomuovikerrokseen muodostetun reiän kohdalta suljentaliuskaan kiinnittyneenä siten, että muodostuu kaatoaukko, mutta runkokerroksen raakareuna pysyy edelleen suljettuna.
Kuvioiden lyhyt selostus : 35 Keksintöä kuvataan seuraavassa lähemmin viitaten oheisiin piirus- tuksiin, joissa oleva kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen tyhjennysaukon yh- ψ 7 110088 ^ r* r n r' den esimerkinomaisen suoritusmuodon poikkileikkausta ja kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen tyhjennysaukon valmistuksen erivaiheissa olevia yhden esimerkinomaisen suoritusmuodon poikkileikkausia. Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen tyhjennysaukon yhden esimerkinomaisen suoritusmuodon moniker-5 roskalvojen poikkileikkausta.
| Edullisen suoritusmuodon yksityiskohtainen kuvaus
Kuviossa 1 on esitetty pakkauslaminaatti 1, jonka valmistuksen vaiheet on esitetty kuvion 2 kohdissa A - G. Kuviossa 2 A on esitetty kuitupoh-jaista materiaalia olevan runkokerros 2, jonka läpi on avattu reikä, jota rajoitta-10 vaa raakareunaa on merkitty numerolla 3 (kuvio 2 B). Tämän jälkeen runkokerros on laminoitu yhdeltä puolelta kestomuovikerroksella pintakalvon 4 muodostamiseksi (kuvio 2 C). Tämän jälkeen pintakalvoon 4 on muodostettu reikä, jonka reunat 5 ovat runkokerrokseen tehdyn reiän sisäpuolella (kuvio 2 D). Tämän jälkeen runkokerros on laminoitu pintakerrokseen nähden vastakkai-15 seita puolelta kestomuovikerroksella 6 pakkauslaminaatin sisäpinnan muodostamiseksi (kuvio 2 E). Lopuksi pintakerrokseen tehty reikä peitetään irrotettavalla suljentaliuskalla 7 (kuvio 2 F), joka sitten lämmön ja paineen avulla puristetaan tiiviisti yhteen pakkauslaminaatin sisäpinnan 6 kanssa (kuvio 2 G). Tällöin suljentaliuska 7 ja sisäpinnan muodostava kestomuovikerros 6 kiinnit-20 tyvät toisiinsa tiukasti. Samanaikaisesti myös kestomuovikerrokset 4 ja 6 kuroutuvat yhteen ja sulavat toisiinsa kiinni peittäen raakareunan 3 kaasu- ja , nestetiiviisti. Pakkaus voidaan avata poistamalla irrotettava suljentaliuska 7, ·;;; jolloin juoma-aukko muodostuu pakkauslaminaattiin kuviossa 1 esitettyjen kat koviivojen 8 välille. Tällöin kestomuovikerrokset 4 ja 6 jäävät suojaamaan kui-25 tupohjaista materiaalia olevan runkokerroksen raakareunaa 3.
• · ·
Barrierominaisuuksien parantamiseksi tai niiden aikaansaamiseksi, ·’" jos muilla kestomuovikerroksilla tätä ominaisuutta ei ole, voi pintakerroksen :* ' muodostava ensimmäinen kestomuovikerros 4 käsittää jotakin sopivaa bar- riermuovia, kuten eteenialfaolefiinia.
30 Edullisesti pakkauslaminaatin 1 pintakerroksen muodostava kesto muovikerros 4 suulakepuristetaan polyeteenikalvona tai eteenialfaolefiinia käsittävänä barriermonikerroskalvona. Polyeteenikalvo on edullisesti matala ti-;.. heyksistä polyeteeniä (PE-LD). Barriermonikerroskalvo voi käsittää esimerkiksi . viisi saman suulakepuristimen avulla samanaikaisesti suulakepuristettua ker- ;T 35 rosta. Tällöin esimerkiksi kuitu pohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta vas-ten asetuva kalvo voi olla polyeteeniä, kuten PE-LD:tä, ja tämän kalvon päälle •»> • · II»· 110088 8 laminoitava toinen kalvo voi käsittää yli 50 %, kuten 80 %, eteenialfaolefiinia lopun ollessa PE-LD:tä. Tällä tavoin saavutetaan optimaalinen tarttuvuus kui-tupohjaista materiaalia olevaan runkokerrokseen ja myös hyvät barrierominai-suudet siten, että barrierominaisuudet aikaansaava kestomuovi ei ole pakatta-5 vaa tuotetta vasten asettuvana uloimpana kerroksena. Kyseisen barriermoni-kerroskalvon muut kerrokset voivat olla esimerkiksi polyeteeniä (PE) tai polypropeenia (PP). Kyseisen barriermonikerroskalvo voi käsittää myös adheesio-apuainekerroksia. Edullinen adheesioapuaine on Mitsui Chemicalsin valmistama Admer® liimahartsi.
10 Eräs keksinnön mukainen edullinen suoritusmuoto esitetään esi merkinomaisesti taulukossa 1 ja kuviossa 3, joissa kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta on merkitty kirjaimella a, pintakerroksen muodostavaa ensimmäistä kestomuovikerrosta 4 kirjaimilla b - f ja pakkauslaminaatin sisäpuolisen kerroksen muodostavaa toista kestomuovikerrosta 6 kirjaimilla g - k.
15 Taulukossa 1 on esitetty mitä materiaalia kukin pakkauslaminaatin kerros käsittää sekä niiden edulliset määrät.
Taulukko 1
Kerros Raaka-aine_Määrä (edullinen määrä) [g/m2] a_Enso Performa__180-230 (210)_ b PE-LD 10-20 (15) c High barrier-kalvo 80-110 (95) d Adheesioapuaine 8-12 (10) e pp 25-35 (30) f_PE-LD__3-5 (4)_ g PE-LD 12-22 (17) h Adheesioapuaine 3-5 (4) i EA/AL 6-10 (8) j Adheesioapuaine 3-5 (4) k_PE-LD_ 12-22 (17)_
Yllä keksintöä on kuvattu vain yhden esimerkinomaisen suoritusmuodon pohjalta ja on ymmärrettävää, että kuvattua rakennetta voidaan jos- 20 sain määrin modifioida poikkeamatta kuitenkaan oheisten patenttivaatimusten määrittämästä suoja piiristä.
;T Siten runkokerroksen pinnalle muodostettava kestomuovikerros voi i"* sisältää ennen rei’itystä myös useampia kuin yhden kestomuovikerroksen tai • » »
I I
110088 9 myös esimerkiksi alumiinia olevan barrier-kerroksen. Kerrosten lukumäärä ja luonne määräytyy ennen kaikkea pakkaukselle ajatellun käyttötarkoituksen perusteella. Samoin runkokerroksen sisäpinnalle laminoitavien kerrosten luonne ja lukumäärä määräytyy ennen kaikkea kulloinkin pakkaukselta haluttujen 5 ominaisuuksien perusteella. Valmiin pakkauslaminaatin kerroskoostumus luonnollisesti optimoidaan siten, että se täyttää halutut vaatimukset sekä itse pakkauslaminaatin osalta että peruslaminaattiin tehdyn reiän raakareunan suljennan osalta. Keksinnön mukaisessa menetelmässä raakareunan suljen-nan kannalta välttämättömiä kerroksia käytetään optimaalisesti hyödyksi myös 10 pakkauslaminaatin muissa osissa, jolloin vältytään kulloisenkin käyttötarkoituksen kannalta tarpeettomilta ja siten ylimääräisiltä kestomuovikerroksilta.

Claims (8)

110088 10 Patentti vaati m u kset
1. Menetelmä tyhjennysaukon valmistamiseksi nestemäiselle aineelle tarkoitettuun pakkaussäiliöön, joka joko osittain tai kokonaan on val-5 mistettu pakkauslaminaatista, joka koostuu kuitu pohjaista materiaalia ja kes-tomuovia olevista kerroksista, ja joka aukko varustetaan irrotettavalla suljenta-liuskalla, jossa menetelmässä pakkauslaminaatin (1) kuitu pohjaista materiaalia olevaan runkokerrokseen (2) muodostetaan ennalta määrätyn kokoinen ja muotoinen ensimmäinen reikä, minkä jälkeen 10 runkokerroksen pinta laminoidaan yhdeltä puolelta ainakin yhdellä ensimmäisellä kestomuovikerroksella (4) pintakalvon muodostamiseksi, tunnettu siitä, että pintakalvoon muodostetaan ensimmäisen reiän kohdalle ennalta määrätyn kokoinen ja muotoinen toinen reikä, jonka reunat (5) ovat ensimmäisen reiän reunojen (3) sisäpuolella, 15 runkokerroksen ainakin yhteen ensimmäiseen kestomuovikerrok- seen nähden vastakkainen pinta laminoidaan ainakin yhdellä toisella kestomuovikerroksella (6), pintakerroksen reikä varustetaan suljentaliuskalla (7), ja pintakerroksen ja runkomateriaalin läpäisevän reiän vastakkaisille 20 puolille liitetyt toinen kestomuovikerros (6) ja suljentaliuska (7) liitetään reiän alueelta lämmön ja paineen avulla toisiinsa siten, että ensimmäisen ja toisen ·:· kestomuovikerroksen (4, 6) osat, jotka peittävät ensimmäistä reikää, lämmite- :' ;· tään pehmennyslämpötilaan ja käsitellään niin, että se muotoutuvat ja sulkevat .···. välissään olevassa runkokerroksessa olevan reiän raakareunan (5).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, *[’. että mainittu ainakin yksi ensimmäinen kestomuovikerros (4) suulakepuriste taan α-olefiinia käsittävänä barriermonikerroskalvona.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että barriermonikerroskalvon kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta 30 (2) vasten asettuvaksi kerrokseksi suulakepuristetaan polyeteeniä.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, : tunnettu siitä, että ainakin yhdeksi mainitun barriermonikerroskalvon ker rokseksi suulakepuristetaan polypropeenia.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, 35 tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi toinen kestomuovikerros (6) suu- ; lakepuristetaan barriermonikerroskalvona. 110088 11
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että barriermonikerroskalvon kuitupohjaista materiaalia olevaa runkokerrosta (2) vasten asettuvaksi kerrokseksi suulakepuristetaan polyeteeniä.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu 5 siitä, että ainakin yhdeksi mainitun barriermonikerroskalvon kerrokseksi suulakepuristetaan etyylivinyylialkoholikopolymeeria.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen reikä muodostetaan meistämällä. 12 110088
FI20010094A 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi FI110088B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010094A FI110088B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi
PCT/FI2002/000019 WO2002060770A1 (en) 2001-01-16 2002-01-10 Method for manufacturing a liquid packaging container emptying opening

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20010094A FI110088B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi
FI20010094 2001-03-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20010094A0 FI20010094A0 (fi) 2001-01-16
FI20010094A FI20010094A (fi) 2002-07-17
FI110088B true FI110088B (fi) 2002-11-29

Family

ID=8560021

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20010094A FI110088B (fi) 2001-01-16 2001-01-16 Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI110088B (fi)
WO (1) WO2002060770A1 (fi)

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE441666B (sv) * 1984-03-21 1985-10-28 Tetra Pak Int Oppningsanordning vid forpackningsbehallare samt sett att tillverka densamma
US5851608A (en) * 1990-10-16 1998-12-22 Dai Nippon Printing Co., Ltd. Paper container for liquid and process for producing the same
AU2044195A (en) * 1994-06-10 1995-12-21 Tetra Laval Holdings & Finance Sa Container of laminated material with opening and method for manufacturing the container
FI954102A (fi) * 1994-11-17 1996-05-18 Toppan Printing Co Ltd Kartonkirasian kaatonokka, kaatonokalla varustettu kartonkirasia ja menetelmä kaatonokan valmistamiseksi
FI104811B (fi) * 1997-10-22 2000-04-14 Upm Kymmene Oyj Menetelmä nestepakkauksen täyttö- ja/tai tyhjennysaukon valmistamiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002060770A1 (en) 2002-08-08
FI20010094A (fi) 2002-07-17
FI20010094A0 (fi) 2001-01-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4989736A (en) Packing container and blank for use in the manufacture thereof
FI85963B (fi) Laeckagetaet behaollare och foerfarande foer dess framstaellning.
RU2312770C2 (ru) Крышка упаковочной тары, способ изготовления такой крышки и запечатанная ею упаковочная тара
ES2751978T5 (es) Estratificado de envasado robusto, método para la fabricación del estratificado de envasado y recipiente de envasado producido a partir del mismo
FI86832B (fi) Laettoeppnade, steriliserbara foerpackningar.
US9856064B2 (en) Packaging container for liquids with frangible flap
CA2590854A1 (en) A packaging laminate, a method in connection with the production of it, and a packaging container
WO2011115270A1 (ja) 自立袋およびその製造方法、ならびに内容物入り自立袋
JPS60217946A (ja) パック容器の開口構造の製造方法
US11148387B2 (en) Method for manufacturing intermediate material for soft packaging container, method for manufacturing soft packaging container, and method for manufacturing soft packaging container packaging body
US20130248411A1 (en) Food-packaging tray and method of making same
ES2372198T3 (es) Recipiente de envasado, procedimiento de producción de cinta interna y cinta interna para recipientes de envasado.
JP2000000048U (ja) 良好なガス遮断特性を有する積層材料
MXPA05009542A (es) Estructuras multicapas, envases y metodos para preparar estructuras multicapas.
JP7018704B2 (ja) 自立袋の製造方法
FI104811B (fi) Menetelmä nestepakkauksen täyttö- ja/tai tyhjennysaukon valmistamiseksi
FI110088B (fi) Menetelmä nestepakkauksen tyhjennysaukon valmistamiseksi
MXPA05010805A (es) Metodo de produccion de laminado de empaque.
JP3867474B2 (ja) 易開封性複合フィルム及び包装容器
JP2925652B2 (ja) 食品包装体
JP2022118071A (ja) 包装材料
JP5109313B2 (ja) 容器の蓋材
US20100200454A1 (en) Package for granular products
JP2001240148A (ja) 蒸気抜孔付包装袋
JP2022010025A (ja) 自立袋

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: LAMICAN OY

Free format text: LAMICAN OY

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: LAMICAN OY

Free format text: LAMICAN OY

MA Patent expired