FI109671B - Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä - Google Patents

Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI109671B
FI109671B FI900965A FI900965A FI109671B FI 109671 B FI109671 B FI 109671B FI 900965 A FI900965 A FI 900965A FI 900965 A FI900965 A FI 900965A FI 109671 B FI109671 B FI 109671B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transport system
coupling
rail
loading platform
locking
Prior art date
Application number
FI900965A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI900965A0 (fi
Inventor
Carl Franz
Original Assignee
Europ De Semi Remorques Sers S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE3939384A external-priority patent/DE3939384C2/de
Application filed by Europ De Semi Remorques Sers S filed Critical Europ De Semi Remorques Sers S
Publication of FI900965A0 publication Critical patent/FI900965A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109671B publication Critical patent/FI109671B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D45/00Means or devices for securing or supporting the cargo, including protection against shocks
    • B61D45/001Devices for fixing to walls or floors
    • B61D45/004Fixing semi-trailers
    • B61D45/005Fixing semi-trailers by using fifth wheel locks
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D3/00Wagons or vans
    • B61D3/10Articulated vehicles
    • B61D3/12Articulated vehicles comprising running gear interconnected by loads
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D3/00Wagons or vans
    • B61D3/16Wagons or vans adapted for carrying special loads
    • B61D3/18Wagons or vans adapted for carrying special loads for vehicles
    • B61D3/182Wagons or vans adapted for carrying special loads for vehicles specially adapted for heavy vehicles, e.g. public work vehicles, trucks, trailers
    • B61D3/184Wagons or vans adapted for carrying special loads for vehicles specially adapted for heavy vehicles, e.g. public work vehicles, trucks, trailers the heavy vehicles being of the trailer or semi-trailer type

Description

109671
TIE-KISKO-KULJETUSJÄRJESTELMÄ - VÄG-RÄLS-TRANSPORTSYSTEM
Keksintö kohdistuu tie-kisko-kuljetusjärjestelmään, jonka muodostavat veturit, kuormaustraktorit, kuormausalustat ja kiskosiirtokoneistot.
Tällaiset kuljetusjärjestelmät ovat tunnettuja. Ne pyrkivät ensisijaisesti käyttämään hyväksi tiekuljetuksen edut lähialueella ja kiskokul-jetuksen edut kaukoliikenteessä. Saksalaisessa julkaisussa 33 44 513 on selostettu tie-kisko-kuljetusjärjestelmää, jossa on kulloinkin yhdistetty kaksi kuormausalustaa tavarajunaan kiskosiirtokoneiston avulla. Tätä tarkoitusta varten on jokaisessa kiskosiirtokoneistossa kaksi erillistä kannatus- ja kytkinelementtiä, joiden kautta kaksi vierekkäistä kuormausalustaa on tuettu kiskosiirtokoneistoon ja kytketty siihen.
Tässä tunnetussa tie-kisko-kuljetusjärjestelmässä tuetaan jokainen kuormaus-alusta riippumattomilla kannatus- ja kytkinelementeillä kiskosiirtokoneistoon, mikä johtaa siihen, että kiskosiirtolaitteen akselit tulevat epätasaisesti kuormitetuksi, jos kuormausalustat ovat eri painoisia, tai jos ne ovat esimerkiksi eri tavalla kuormatut. Tämä vaikuttaa haitallisesti kiskosiirtokoneiston kulkuvarmuuteen, niin että tie-kisko-kuljetusjärjestelmää ei voida · kuljettaa kiskoilla halutulla suurella nopeudella.
Edelleen tällainen kytkin kiskosiirtokoneistojen ja kuormausalustojen vä~
Iillä muotoiltu monimutkaisiksi ja hankaliksi käsitellä.
Keksinnön pohjana on tehtävä välttää tunnetun kuljetusjärjestelmän haitat ja aikaansaada vähän henkilöstöä vaativa kuljetusjärjestelmä, joka ei vaadi oleellisia muutoksia kuormausalustoihin, niin että nämä voidaan yksinkertaisella tavalla kytkeä kiskokuljetuskoneistoon ja saavutetaan erinomainen kulkukäyttäyty-minen kiskoista riippuvassa kuljetuksessa.
.· Tämä tehtävä ratkaistaan alussa mainitussa tie-kisko-kuljetusjärjestelmässä si- ten, että keksinnön mukaan kuormausalustan etu- ja takapää on kumpikin varustet-,··, tu lukitustapilla ja kiskosiirtokoneisto kytkinliittimellä jossa on kaksi kulku- • · suunnassa peräkkäin sijoitettua satulakytkintä.
) 2 109671
Lukitustapit vastaavat periaatteessa normioituja lukitustappeja ja ne voidaan vaikeuksitta kytkeä kytkinliittimelle sijoitetuille satulakytkimille.
Koska kuormausalustapäät lepäävät kulkusuunnassa peräkkäisillä satulakytki-millä, nämä on yhdistetty kytkinliittimeen ja vasta tämä kuorma johdettu kis-kosiirtokoneistoon, ei satulakytkimien erilaisia kuormituksia huomata kisko-siirtokoneiston pyöräpareja kuormitettaessa, koska pyöräparit tulevat kytkin-liittimen kautta tasaisesti kuormitetuiksi.
Jotta kiskosiirtokoneistolle voitaisiin antaa kaikki tarpeelliset liikkumisvapaudet kytkinliittimeen nähden, niin että kiskokohoumissa, kiskokaarreajossa ja kiskoilla alaspäin tai ylöspäin ajettaessa ei ohjautuisi mitään pakotteita pyöräpareja kohtaan, on kytkinliitin yhdistetty niveleillä, mieluummin kuula-niveleillä kiskosiirtokoneistoon. Molemmat kytkinliittimen satulakytkimet on lukitukseen nähden molempien satulakannattimen lukitustappien kanssa suunniteltu kuten esim. DIN 74 084 mukaan normioitu satulakytkin, niin että sijoittamalla peräkkäin useita kuormausalustoja vastaavalla määrällä kiskosiirtokoneistoja voidaan koota kokonainen junayksikkö taloudellisesti kannattavaksi kuljetusyksiköksi. Kuormausalustat voivat olla sekä avointa rakennetta laitaseinineen, kuomutelineineen ja tasoineen tai Curtain Sider tyyppiä (sivulle siirrettävä taso-rakenne ilman laitaseiniä, kuitenkin varustettuna tasojen kiristysvöillä), että myös suljettua rakennetta kuivarahtia varten tai eristettyjä jäähdytysra-kennetta.
Tiellä ajoa varten on kuormausalusta varustettu etumaisella normien mukaisella j lukitustappiliitoksella, joka on mitoitettu aina ISO 1726:n mukaisesti.
Kuormausalustan taka-akseliaggregaatti on aina ilmajousi-aggregaatti ja siinä voi olla vaihtoehtoisesti 1, 2 tai 3 akselia.
Etuosassa on lukitustapin jälkeen sijoitettu satulatukinostin, joka on asennet-'·' ’ tavissa erilaisina toteutusmuotoina (jäykkä/ylös- tai alaskäännettävä tai teles- kooppirakenne, vintturilla tai vieraalla voimalla toimiva nostolaite).
Jokainen kuormausalusta on keksinnön mukaan varustettu edessä päätysivulla sekä : : kannattajan perän alasivulla etumaisella ja taaemmalla lukitustapilla. Nämä lu- : : ; kitustapit lukitaan kulloinkin kiskosiirtokoneistolla.
Tämä tapahtuu niin, että kiskosiirtokoneistot sijoitetaan tasaiseksi pohjatulle pinnalle, jossa on pohjan tasalle sisäänpannut kiskot kiskonsiirtokoneistoja var-! i ten, ja etumainen kiskosiirtokoneisto tulee lukituksi ensimmäisen kuormausalustan ; kanssa kuormausalustan päätysivulle sijoitetulla lukitustapilla. Lukitustappi ja 3 109671 kytkin ovat sijoitetut luotisuoraan, pystysuoraan akseliin kuulanivelellä.
Momenttijäykkä lukitus tämän päätesiirtokoneiston kytkinliittimen tapilla, joka pistää sisään kuormausalustan päätysivun alueen taskuun. Tämän kisko-siirtokoneiston puskuripuolelle voidaan kytkeä veturi. Sitten lukitaan toinen kiskosiirtokoneisto taaemmalla lukitustapilla, niin että ilmajousitetun kannatusakseIin (-akselien) sisäänvetämisen ja etumaisen satulatukinostimen nostamisen jälkeen kuormausalusta lepää kuljetuksen aikana kiskoilla edessä ja takana kiskosiirtokoneiston päällä.
Keksinnön mukainen kuormausalustapino muodostuu useista kulloinkin kuormaus-alustan etupään ja viereisen kuormausalustan takapään vastaanottavista kis-kosiirtokoneistoista, etumaisesta päätysiirtokoneistosta ja taaemmasta pää-tysiirtokoneistosta, kulloinkin ainakin neljästä pyörästä tai ainakin kahdesta pyöräparista. Taaimmainen päätysiirtokoneisto on lukittu viimeisen satula-kannattimen peräpään kanssa lukitustapilla. Tämän päätysiirtokoneiston kytkin-liittimellä on samat lisä-lukitustunnusmerkit sen momenttijäykkään lukitukseen nähden kuormausalustan peräosan kanssa kuin keskimmäisellä kiskosiirtokoneis-tolla kahta kuormausalustaa varten. Tällöin ovat lukitustapit mitoiltaan ja sijoituksiltaan identtisiä tämän kiskosiirtokoneiston kanssa. Tässä voidaan samoin kytkeä puskuripuolelle vaihtoehtoisesti veturi.
Esiintyvät taivutusvoimat, jotka johtuvat omasta painosta ja kuormausosuudesta, sekä esiintyvät pitkittäisvoimat koko junayksikön sisällä otetaan vastaan kuor-mausalustojen kehysrakenteella ja siirretään kiskosiirtokoneistoihin.
. On edullista sijoittaa satulakytkin lukitustappia varten kuormausalustan etupää- hän nivelliitoksella kytkinliittimen ja kiskosiirtokoneiston välillä, kun taas _···_ kuormausalustan peräpään lukitustappi on momenttijäykästi kytketty kytkinliitti- !!! meen. Tämä voi tapahtua edullisesti ainakin yhdellä kytkinliittimen lukitustapil- la ja ainakin yhdellä vastaavalla vastaanotolla kuormausalustalla. Vaikka täten yksi satulakytkin on kulkusuunnassa siirretty kytkinliittimen kuulanivellaake-rointiin nähden, muodostaa voimansiirron kannalta katsottuna kytkinliitin kuormausalustan peräpään kanssa yksikön, jonka pystysuora tukeminen tapahtuu mieluummin keskeisesti kiskosiirtokoneistolle sijoitetun kuulanivelen kautta kiskosiir-tokoneistoon.
;··_ Etumainen kuormausalustankannatin suoraan kuulanivelen päällä mahdollistaa vas- taavan kuormausalustan keskeisen ja pystysuoran kuormanohjauksen keskeisesti si-joitettuun kiskosiirtokoneiston kuulaniveleen. Ajettaessa ratakummun tai ratakuo-pan yli tapahtuu suhteellinen liike kiskosiirtokoneistoon päin momenttijäykästi ' kuormausalustan perän kanssa lukitun kytkinliittimen ja kuulanivelen kautta sekä 4 109671 toisessa kuormausalustassa sen päätysivun lukitustapin kannattimen alueella.
Tämä päätysivun kannatinpinta on, vähäisen vaadittavan kulma-vapausasteen takaamiseksi pystysuorassa kulmaliikkuvuudessa, toteutettu lievästi pallomaiseksi, kuten on selostettu esim. eurooppalaisessa patentti-ilmoituksessa 88 11 9379.1.
Kaarreajossa voi kytkinliittimeen momenttijäykästi yhdistetty kuormausalusta kääntyä kuulanivelen kautta kuormausalustaan nähden, kun taas toinen kuormausalusta voi kääntyä kytkinliittimeen nähden liukumalla lievästi pallomaisella kytkinalus-tan pinnalla. Kiskosiirtolaite voi siten vapaasti asettua dynaamisten ajo-olosuhteiden mukaan suoraan eteenpäin- tai kaarreajossa.
Erilaisten rakennetoleranssien tasaamiseksi lukitustappien ja kuormausalustalla olevan vastaanoton välillä voi tapin vastaanottoon olla sijoitettu lukitustappia ympäröivä rengas, jolla on pallomainen vastaanottopinta ja/tai on joustavasti laakeroitu. Rengaslevy pitää renkaan vastaanoton taskussa ja estää renkaan tulemisen ulos, jolloin vastaanottaja ja rengaslevy ympäröivät tappia välimatkan päässä, niin että lukitustappi säteen suuntaisen voiman vaikuttaessa saa vastaavan välyksen. Koska kiskoajon aikana ei esiinny mitään vaihtelevia kuormia akselin suunnassa on lukitustapin joustavalla laakeroinnilla vastaanottorenkaassa taattu kolinaton laakerointi. Vaihtoehtoisesti voidaan joustavasta laakeroinnista luopua, niin että on olemassa vain kulumista sitä vastaavine säteen suuntaisine vä-lyksineen.
Kytkinliittimien lukitustapeilla ja vastaavilla vastaanottajilla kuormausalustas-; : ; sa voi kytkinliitin itse lukitustappiensa ja kuormausalustan peräpään vastaanot- ; tajien avulla pujottautua pääteasentoon, jolloin kuormausalustan peräpää nostetaan .‘ i', lähinnä kytkinliittimen vinojen liukupintojen avulla, taka-akseleilta poistetaan .··*, kuormitus ja kuormausalustan peräpää asetetaan poikittain kannattimen pituusak- sellin nähden kohti tulevan lukitustapin yli vinoa pintaa vastaan liikuttamalla ajoneuvoa edelleen pituussuunnassa kytkinliittimen keskiakselille.
Luja lukitus on saavutettu, kun lukitustappi on lukittu kytkimen kanssa.
Tässä asennossa ovat lukitustapit vastaanottajan pääteasennossa.
: Kytkinliitin on tämän kytkentävaiheen ajan tuettu tukilaitteella lähes vaakasuo- raan. Ajatellun vaakasuoran viivan ja kytkinliittimen väliin syntyy kuulanive-.,! Iestä tukeen asti pientä laskua n. 0,5-1°, että kytkinliittimen loppulukituksen jälkeen alustan peräosan kanssa tuki on jälleen kuormaton. Tarvittaessa tukea poiskäännettäessä ei ole enää olemassa mitään tukivoimaa, niin että poiskääntämi-; nen voi tapahtua vähäisellä voimalla. Täten on mahdollista yhdistää kääntömeka- ! 5 109671 nismi automaattisesti kytkintapahtumaan, ilman suurta voimantarvetta.
Tuki on kiskoilla ajettaessa kuormausalustan ollessa päällä pois- tai ylös-käännettynä.
Mitoitus pituuksiin ja kulmiin nähden asetus- ja ohjausrakenneosissa, kuten lukitustappi, vastaanottaja, vinot sisäänasetuspinnat sekä rinnakkaiset si-säänasetusreunat ja nousuvinoudet on niin toteutettu, että sisäänasetustoi-minnat kuormausalustan peräosan paikoilleen panoa varten astuvat peräkkäin automaattisesti toimintaan.
Tapahtumien kulku kuormausalustan peräosaa kiskosiirtokoneiston päälle pantaessa on seuraava: - kuormausalustan peräosa ajetaan kiskosiirtokoneistoa vastaan ja nostetaan tällöin vinon nousutason yli.
- kytkinliitin kääntyy - kuormausalustan peräosan sivuttaisesta siirrosta johtuen - kuulanivelen yli vasten olaketta, jolloin kytkinliitin lepää hieman alaspäin kääntyneenä tukipinnalla.
- kuormausalustan peräosaa on ajettaessa edelleen taaksepäin kohti kiskosiirtokoneiston keskustaa nostettu niin paljon, että kuormausalustan taka-akselit ovat kuormattornia.
- kuormausalustan peräosa viedään ohjauksen kautta kytkinliittimen keskiasen-toon.
- kytkinliitin tulee nyt lukitustapeillaan kuormausalustan peräosan vastaanot- ; : : tajien ulompaan asetusalueeseen. Kuormausalustan peräosan sivuasetus on tässä > asennossa kiskosiirtokoneistoon nähden suljettu vähäiseen määrään.
, - kytkinliitin käännetään nyt ajatellulla pitkittäiskeskiviivallaan lukitustapin yli ja vastaanotin kuormausalustan samansuuntaiseen pitkittäiskeskiviivaan.
··_ Viimeisen pitkittäisliikkeen aikana kuormausalustan peräosan ja kiskosiirtoko- » » !!.’ neiston välillä tapahtuu hienokeskitys, jolloin kytkinliitin kohotetaan hieman ' tähänastiselta tueltaan.
- tuki vedetään ylös tai käännetään pois.
Edellä selostetussa ja keksinnön mukaisessa erillisten rakenneosien muotoilussa toisiinsa nähden ei esiinny mitään vääntymistä kytkinliittimen ja kuormausalustan • 1 » '·/' > peräosan välillä, niin että tätä kautta ei voi esiintyä korkeita materiaalirasi- tuksia vastaavine seuraamusvahinkoineen. Tällöin on myös tarvittava pitkittäis-voima vastakkaisliikettä varten pituussuunnassa kuormausalustan peräosan ja kis-' · kosiirtokoneiston välillä rajoitettu, mikä jälleen estää seisovan ja jarrutetun kiskosiirtokoneiston poistyöntämisen kiskoilla.
i « 109671 Tässä kytkemistapahtumassa ei kuormausalustan etuseinää, joka on kytketty esim. järjestelyajoneuvoon ja jota ei aina ajeta tarkalleen kiskojen suuntaisena, ei liikuteta poikittain kuormausalustan pitkittäiskeskiviivaan nähden. Jos kytkinliitin ei olisi laakeroitu rajoitetusti kiertyvästi, täytyisi kuormausalustan peräosaa kytkettäessä kuormausalustan etuseinää siirtää poi-kittaissuunnassa ellei kytkentä tapahdu tarkasti linjassa, mikä voisi johtaa vaurioihin kytkinliittimen lukituksen sisäänpano-osissa.
Kaarreajossa tarvittavan vähimmäisetäisyyden saavuttamiseksi kahden viereisen kuormausalustan välillä, voi etummainen lukitustappi olla sijoitettuna kanna-tinpäätysivun eteen. Koska tämä lukitustappi on sijoitettu paljon sen lukitus-tapin eteen, joka toimii kytkentää varten tietraktoriin, täytyy estää päätysivun lukitustapin vahingoittuminen tieajon aikana ja suoritettaessa kytkentä tietraktoriin. Tätä tarkoitusta varten on päätysivun lukitustappi upotettu ke-hystaskuun tai upotettavasti sijoitettu, niin että tämä lukitustappi ei ulotu kuormausalustan alapinnan yläpuolelle etumaisessa kytkinalueessa.
Jos etumainen lukitustappi on sijoitettu upotettavasti kehystaskuun, voidaan se edullisesti laakeroida ylöspäin kehystaskuun sisäänkäännettävään ja ylös- ja alaskäännetyssä asennossa poikittain siirrettävällä tapilla lukittavaan vipuun. Tässä tapauksessa on kiskokuljetuksen tukitaso samalla korkeudella kuin tieajos-sa, ja lukitustappi vain eikäyttöasennossa ei ole kuormausalustan alapinnan ulkopuolella etumaisessa kytkinalueessa. Tieajoa varten käännetään etumainen kisko-. . kuljetus-kuningastappi ylös.
'···' Käsittelyn yksinkertaistamiseksi voidaan vivun painoa tasoittaa jousella, kun "·' ' taas lukitustappeja ohjataan apuvoimalla.
Ylöspäin takaisinpistävä kehystasku on leveydeltään niin kapea, että kaupasta ‘ : saatavat satu laky tkimet kytkin- tai satulalevyineen ovat leveämpiä kuin takai- sinpistävän kehystaskun leveys. Moottorivaunu voi sen vuoksi satulakytkimellään liukua päätysivulta alkaen alustan alla lukitustappiin saakka tiekuljetusta varten, ilman että vetoajoneuvon kytkinlevy joutuu taskuun. Yhteentörmäystä luki-.···, tustappiin kiskoajoa varten ei siten tapahdu. 1 . Lisävarmistus lukitustapin hakautumista vastaan tieajoneuvon satulakytkimen kans- ; ,· sa, tai tieajoneuvon oman satulakytkimen hakautumista vastaan etumaisessa takai- sinpistävässä kehystaskussa, kun tulee kytkeytyä kuormausalustaan, voidaan saa-vuttaa taskun aukkoon eteenpäin käännettävällä palkilla, joka pitkälti sulkee • tämän aukon samassa tasossa kehystaskun ala- ja etureunan kanssa.
109671
Jotta estettäisiin, että palkki ei estä kytkemistä kytkinliittimeen, voi palkki ainakin yhdellä suorakulmaisesti sijoitetulla vivulla saranan välityksellä olla kääntyvästä kiinnitetty taskun yläreunaan. Palkin jokaista asentoa varten on edullista olla lukitus ainakin yhdellä lukitushahloon tarttuvalla lukituspultilla.
Kehystasku voidaan sijoittaa symmetrisesti tai epäsymmetrisesti kuormausa-lustan pitkittäiskeskitasoon nähden.
Jotta kytkinliitin voitaisiin paremmin viedä kehystaskuun voi tässä olla eteenpäin avoin V-muotoinen syvennys.
Kuormausalustan etumaisen ja takimmaisen lukitustapin sisäänpujottamisen helpottamiseksi kytkinliittimien vastaaviin satulakytkimiin, voi kytkinliittimen etu- ja takapäässä olla kummassakin vino liukupinta ja yksi eteenpäin ja yksi taaksepäin avoin V-muotoinen syvennys. Tällöin voivat kytkinliittimen molemmat satulakytkimet olla korkeussuunnassa portaittain eri tasolla, jotta saavutettaisiin lähes sama kokonaiskorkeus edellä kulkevan kuormausalustan peräosalle ja viereisen perässä tulevan kuormausalustan etuosalle.
Edelleen voi kehystaskussa etumaista lukitustappia varten olla sen jatkeella olakkeet vastaavan satulakytkimen lukitsemiseksi kytkinliittimelle, jos vastaava kiskosiirtokoneisto on kuormausalustan alussa tai lopussa, momenttijäykän lukituksen aikaansaamiseksi kytkinliittimen ja kuormausalustan etupään välille.
Kiskosiirtokoneiston ja kytkinliittimen väliin voidaan sijoittaa käännettävä tai ulosajettava tuki, joka kiinnittää kytkinliittimen kytkentätapahtumaa varten rajoitetusti kierrettävästä eikä käännettävästi. Satulakytkimet voidaan sul-jettuina rakenneyksikköinä kiinnittää ruuveilla kytkinliittimelle niin että ' ·' täyshuollossa tai kulumisen tai kytkinjärjestelmän häiriön sattuessa koko kytkin voidaan nopeasti vaihtaa.
Kytkinliitin on tavallisesti tuettu kiskosiirtokoneistoon jousilla poikittain . ···, ajosuuntaan nähden, niin että yhdellä kuormausalustalla on yhteensä yksi staat- tisesti määrätty kolmipistelaakerointi etumaisella ja takimmaisella kiskosiirto-• . koneistolla. Lisäksi voidaan kytkinliittimen ja päällä olevan kuormausalustan : .* väliin sijoittaa joustavat tuet, niin että määrätystä kaltevuuskulmasta lähtien saadaan kuormausalustalle nelipistetuki. Tästä on etua silloin, kun satulakanna-, tin on helposti kiertyvää rakennetta (esim. TIR-Planer- tai Curtin-Sider-raken- netta). Nelipistetuen sisäänpano tapahtuu helposti kiertyvissä rakenteissa jo aivan pienen kulma-asteen jälkeen. Tämä pätee sekä kuormausalustan etupään että 109671 myös takapään laakeroinnilla kytkinliittimeen, niin että esim. 5 mm poikit-taiskaltevuuden jälkeen saadaan täysi tuki. Tämä ylimääräinen jousituki sallii rakennemetoleransseja kytkettäessä.
Edelleen voivat lukitustapit, joilla on akselin suuntaista väljyyttä, tarttua satulakytkimeen, jotta satulalle ja siitä pois kytkettäessä esiintyvän ilma-raon avulla tunnistettaisiin kuorman kevennys ja estettäisiin kiinni juuttuminen ja vääntyminen.
Keksintöä selostetaan seuraavassa piirustuksissa esitetyn toteutusesimerkin avulla lähemmin, ja kuvat esittävät: kuva I osa keksinnön mukaisesta junayksiköstä.
kuva 2 suurennettu sivunäkymä kahden kuormausalustan kiskosiirtokoneistolla yhteen kytketyistä päistä.
kuva 3 näkymä päältäpäin kuvasta 2, kuva 4 yksityiskohtainen näkymä lukitusliitoksesta kytkinliittimen lukitus-tapin ja vastaavan kuormausalustan vastaanottajan välillä, kuva 5 yksityiskohtainen näkymä kuormausalustan etupäästä, jossa on kehystas-kuun upotettava lukitustappi.
kuva 6 yksityiskohtainen näkymä kuvasta 5, jossa lukitustappi on ylöskäännetys-sä asennossa, kuva 7 näkymä päältäpäin kuvista 5 ja 6.
kuva 8 yksityiskohtainen näkymä kuormausalustan etupäästä, jossa on kehystas-' · kun aukkoon käännettävä palkki ja kuva 9 näkymä päältäpäin kuvan 8 mukaisesta yksityiskohdasta.
, ,· Keksinnön mukaisen junayksikön muodostavat kuormausalustat 9, jotka on satula- ; kytkimillä 3, 4 kytketty kytkinliittimeen 1 ja lepäävät kiskosiirtokoneistoilla : ; : 29. Kuormausalustan 9 taka-akselit 10 ja alustantukikarat 32 on nostettu ylös, niin että on riittävästi vapaata kiskon yläreunaan. Kytkemistä varten tietrakto-riin tarvittava lukitustappi 33 on sijoitettu kuormausalustan 9 etupäähän.
·>·_ Kytkinliitin 1 on kiertyvästi ja kääntyvästä laakeroitu kuulanivelellä 2 kisko- • » !!,' siirtokoneistolle 29. Poikittain kiskosiirtokoneiston 29 pitkittäiskeskitasoon , nähden on tavallisella tavalla jousilla tuettu kytkinliitin 1.
: : Kytkinliittimellä 1 on ajosuunnassa vastakkain asetetut satulakytkimet 3,4, jois- 't ta satulakytkin 4 on sijoitettu kuulanivelen 2 pystysuoran akselin yläpuolelle.
Kytkinliittimessä 1 on eteen- ja taaksepäin vino liukupinta 22, 23 ja eteen- tai s 109671 taaksepäin avoimet V-muotoiset syvennykset 20, 21. Taaemman satulakytkimen 4 kytkinlaakeripinta 30 on etumaiseen satulakytkimeen 3 nähden sijoitettu porrasmaisesti korkeammalle, jotta saavutettaisiin se, että edellä kulkevan ja jälessä tulevan kuormausalustan 9 alareunat 17 olisivat samalla korkeudella.
Edellä kulkevan kuormausalustan 9 takapäähän on sijoitettu lukitustappi 5 pitkittäiskeskitasoon, kun taas vastaava lukitustappi 6 on sijoitettu jälessä tulevan kuormausalustan etupäähän siinä olevaan kehystaskuun 16. Kehystasku 16 päättyy kuormausalustan 17 kanssa, kun taas lukitustappi 6 on tähän kuormaus-alustan alareunaan 17 nähden siirretty taaksepäin. Kehystasku 16 on kapeampi kuin kaupasta saatavilla DIN 74 084 normien mukaisilla satulakytkimillä olevilla satulalevyillä, niin että lukitustappi 6 ei tietraktoriin kytkettäessä vahingoitu.
Kytkinliittimen sisäänviennin helpottamiseksi kehystaskuun 16, on taskussa eteenpäin avoin V-muotoinen syvennys 35.
Lukitustappi 6 voi myös, kuten kuvissa 5-7 on esitetty, olla kääntyvästi laakeroitu vivulle 37. Kuvasta 5 näkyvässä asennossa on vipu 37 käännetty alaspäin, niin että lukitustappi 6 pistää ulos alaspäin kehystaskun 16 alareunan yli. Tässä alennossa voidaan lukitustappi 6 vaikeuksitta kytkeä kytkinliittimeen 1. Vipu 37 voidaan poikittain siirrettävällä tapilla 36 lukita kulloinkin kuvasta 5 nähtävään alempaan ja kuvasta 6 nähtävään ylempään asentoon.
·' Vivun 37 nostamisen helpottamiseksi on vivun 37 paino jousella 38 ainakin lähes ' · ' tasattu.
j · * « *
Poikittain siirrettäviä tappeja 36 voidaan joko käsin tai jousivoimalla tai : · ! apuvoimalla siirtää lukitusasentoon. Satunnaiset osoitukset voivat antaa signaa leja vivun 37 moitteettomasta lukituksesta kiskokuljetustilanteessa.
Tieajoneuvon satulakytkimen hakeutumisen välttämiseksi kuormausalustan 9 kehys-,···, taskussa lukitustapin 6 kanssa tai juuttumisen estämiseksi tieajoneuvon satula- * kytkimen ja kehystaskun 16 V-muotoisen syvennyksen 35 kesken voidaan kuvan 8 . mukaisesti kääntää palkki 39 kehystaskun 16 aukon sisään. Tämä palkki 39 on kään- ! nettävästi kiinnitetty ainakin yhdellä suorakulmaisella vivulla 4 saranan 41 välityksellä kehystaskun 16 yläreunaan, niin että kehystasku 16 on palkin 39 sul-kema, kun tämä on käännetty alas ja etumainen kuormausalustan reuna saa tieajo-neuvoon kytkettäessä lähes suljetun tuloreunan tieajoneuvon satulakytkintä varten. Tämä sisäänkäännettävä palkki 39 on eduksi varsinkin silloin, kun kuormausalusta 10 109671 9 kytkettäessä nostetaan tieajoneuvolla satulakytkimen vinojen kytkinpin-tojen yli, niin että silloin esiintyy pakosta korkeita pintapiirustuksia kosketuspinnoille kuormausalustan etupään tuloreunan ja satulakytkimen tu-lopinnan välillä. Jotta sisäänkäännetty palkki 39 pysyisi sisäänkäännetyssä asennossaan tieajoneuvon kytkiessä kuormausalustaa 9 päälle ja pois esiintyvästä kitkasta huolimatta, varmistetaan palkki 39 alaslasketussa asennossaan lukitussilmukkaan 42 tarttuvalla lukituspultilla 43. Lukituspultit 43 voidaan ohjata eri tavoin, esimerkiksi jousivoimalla, pneumatiikka-mantä-sylin-teri-yksiköllä tai myös käsin.
Ajettaessa junayksikkönä käännetään palkki 39 ylöspäin katkoviivoille esitettyyn asentoon ja varmistetaan alasputoamista vastaan.
Kytkinliittimessä 1 on eteenpäin avoimen V-muotoisen syvennyksen 20 molemmin puolin keilamaiset lukitustapit 7, jotka työntyvät sisään kuormausalustan vastaaviin vastaanottajiin 8. Lukitustappi 7 viedään vastaanottajaan 8 laakeroituun renkaaseen 11, jolla on pallomaiset sisäpinnat ja tukeutuu vastaanottajaan 8 kumilaakeroinnin 12 välityksellä.
Rengas 11 kumilaakerointeineen 12 pidetään paikallaan vastaanottajassa 8 rengas-levyllä 13 akselinsuuntaista siirtymää vastaan. Rengaslevyn 13 sisäaukko on sijoitettu etäisyydelle 14 ja vastaanottaja 8 etäisyydelle 15 lukitustapista 7, niin että lukitustappi 7 on akselin suunnassa ohjattu vapaasti likkuvasti ja säteen suunnassa joustavan rajoitetusti liikkuvasti.
t i
Kiskosiirtokoneiston 29 ja kytkinliittimen 1 väliin on sijoitettu käännettävä • tuki 24, joka pitää kytkinliittimen 1 kuormausalustan 9 kytkennän aikana kään- tämättömästi kiinni, kun taas määrätty kytkinliittimen kierrettävyys pysyy taattuna.
i Tässä tarkoituksessa on joko tuelle 24 tai kiskosiirtokoneistolle 29 sijoitettu sivuolakkeet 25, jotka siten toimivat joko vain tuen 24 ollessa ylös käännettynä tai toimivat jatkuvasti. Kuormausalustan 9 etupään kehystasku 16 voi olla joko . symmetrisesti etäisyydellä 18 pitkittäiskeskitasosta tai epäsymmetrisesti etäi- , ' syydellä 18 yhdestä sivusta ja etäisyydestä 19 toisesta sivusta. Kehystaskun 16 voi edelleen olla sijoitettuna taskut 26, joihin kytkinliittimen 1 vastaava jat-| ’ ke työntyy, kun kiskosiirtokoneisto 29 kannattaa vain kuormausalustan 9 etupäätä, koska tässä tapauksessa on tarpeen momenttijäykkä kytkentä kuormausalustan 9 ja ’ kytkinliittimen 1 välillä.
i ' Kuormausalustan etupään ja kytkinliittimen yläpinnan väliin on sijoitettu sivu- 11 109671 jousituet 27, jotka määrättyyn kaltevuuskulmaan saakka sallivat kuormaus-alustan 9 kiertymisen kytkinliittimeen 1 nähden, jousitien käytön jälkeen, kuitenkin antaen lisätuen.
Vastaavasti on samoin olemassa sivujousituet 28 kuormausalustan peräpään ja kytkinliittimen 1 välillä, jonka oleellinen tarkoitus on tasoittaa erilaisia rakennetoleransseja lukitustappi 7 ja kuormausalustan 9 vastaanottajien 8 välillä.
EG-varmuusmääräysten mukaan tarvittava alleajosuoja 31 voidaan ennen kuormausalustan 9 kytkemistä kääntää kiskosiirtolaitteella 29 eteenpäin pois.

Claims (21)

109671 12
1. Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä, jonka muodostavat veturit, kuormaustraktorit, kuormausalustat ja kiskosiirtokoneistot, jossa kuormausalustan päätyosat on kumpikin varustettu luki-tustapilla (4, 5) ja kiskosiirtokoneisto (29) kytkinliitti-mellä (1), jossa on ajosuunnassa peräkkäin sijoitetut kaksi satulakytkintä (3, 4), jotka sopivat yhteen lukitustappien kanssa, tunnettu siitä, että kytkinliitin (1) on kierto- ja kääntymisliikkeen sallivalla kuulanivelellä yhdistetty kisko-siirtokoneistoon (29) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että satulakytkin (4) on nivelliitoksen (2) kautta sijoitettu kytkinliittimen (1) ja kiskosiirtokoneiston (29) väliin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinliittimeen (1) on sijoitettu ainakin yksi lukitustappi (7) ja kuormausalustalle ainakin yksi vastaava vastaanottaja (8). “,* 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kuljetusjärjestelmä, tun- ; * nettu siitä, että tapin vastaanottajaan (8) on sijoitettu,, t · luki tus tappia (7) ympäröivä rengas (11) . • · i · > · I I I" 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen kuljetusjärjestelmä, tun nettu siitä, että renkaalla (11) on pallomainen vastaanotto-pinta ja/tai se on joustavasti laakeroitu. | · · > · t » · * '·’ 6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen kuljetusjärjestelmä, » · · • ,,.1 tunnettu siitä, että rengas (11) pidetään rengaslevyn (13) avulla vastaanottajan (8) taskussa. • · · • I 13 109671
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kuljetusjärjestelmä/ tunnettu siitä, että vastaanottaja (8) ja rengaslevy (13) ympäröivät tappia (7) välimatkan (14, 15) päässä.
8. Yhden patenttivaatimuksista 1-7 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että etumainen lukitustappi (6) on sijoitettu ennen kannattajan etusivua.
9. Yhden patenttivaatimuksista 1-8 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että etumainen lukitustappi (6) on upotettu kehystaskuun (16).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kehystasku (16) on sijoitettu symmetrisesti (18) tai epäsymmetrisesti (19) kuljetusalustan (9) pitkit-täiskeskitasoon nähden.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että taskun (16) leveys on pienempi kuin tavallisen satulakytkimen kytkinlevyn leveys. : 12. Yhden patenttivaatimuksista 9-11 mukainen kuljetus- . ,·. järjestelmä, tunnettu siitä, että taskussa (16) on eteenpäin avoin V-muotoinen syvennys (35) . « I · .···. 13. Yhden patenttivaatimuksista 9-12 mukainen kuljetus- < ( » järjestelmä, tunnettu siitä, että taskun (16) jatkeella on 1 ( · olakkeet (26) kytkinliittimen (1) lukitusta varten.
14. Yhden patenttivaatimuksista 1-8 mukainen kuljetus- * * · järjestelmä, tunnettu siitä, että etumainen lukitustappi (6) ··’ on upotettu kehystaskuun (16) . * · I > M · 14 109671
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että lukitustappi (6) on laakeroitu ylöspäin kehystaskuun (16) sisään käännettävään ja ylös- ja alaskään-netyssä asennossa poikittain siirrettävällä tapilla (36) lukittavaan vipuun (37).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että vivun (37) paino on tasattu jousella (38).
17. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu apuvoimaohjatusta lukitustapista (36).
18. Yhden tai useamman patenttivaatimuksista 9-17 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että taskun (16) aukko on eteenpäin suljettavissa sisäänkäännettävällä palkilla (39) .
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että palkki (39) on ainakin yhdellä suoraan kulmaan sijoitetulla vivulla (40) kiinnitetty saranan (41) avulla käännettävästi taskun (16) yläreunaan. » · * · tl · . 20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen kuljetusjärjestelmä, tun- nettu siitä, että palkissa (39) on ainakin yksi lukitusvipu*' (42) lukituspulttia (43) varten.
21. Yhden patenttivaatimuksista 1- 20 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinliittimessä (1) on sen etu- ja takapäässä kummassakin vino liukupinta (22, 23) I · · ja/tai yksi eteenpäin ja yksi taaksepäin avoin V-muotoinen syvennys (20, 21). 1 Yhden patenttivaatimuksista 1- 21 mukainen kuljetus-: ·.. järjestelmä, tunnettu siitä, että molemmat satulakytkimet (3, 15 109671 4. on toteutettu liitinpuolella helposti vaihdettavilla rakenne-osilla .
23. Yhden patenttivaatimuksista 1-22 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kiskonsiirtokoneisto (29) on varustettu käännettävällä tai poisajettavalla tuella (24) kytkinliitintä (1) varten.
24. Yhden patenttivaatimuksista 1-23 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinliitin (1) on sijoitettu kiertymisen estämisolakkeiden (25) väliin.
25. Yhden patenttivaatimuksista 1-24 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että kytkinliittimen (1) ja kuormausalustan (9) väliin on sijoitettu ainakin yksi tuki (27, 28) .
26. Patenttivaatimuksen 25 mukainen kuljetusjärjestelmä, tunnettu siitä, että tuet (27, 28) on sijoitettu välimatkan päähän kuormausalustan (9) pitkittäiskeskitasosta ja toteutettu jousitukina. * » » . ,·. 27. Yhden patenttivaatimuksista 1-26 mukainen kuljetus- • > · järjestelmä, tunnettu siitä, että lukitustapit (5, 6) pistä-- ,·1·. vät akselin suuntaisin välyksin sisään satulakytkimiin (3, • ♦ 4).
28. Yhden patenttivaatimuksista 1-27 mukainen kuljetuajo järjestelmä, tunnettu siitä, että kannatin (24) antaa kytkin- liittimen (1) levätä lievällä laskulla kuulanivelestä (2) kannattimeen (24) päin. I » ’ 29. Yhden patenttivaatimuksista 1-28 mukainen kuljetus- järjestelmä, tunnettu siitä, että rakennepituuksien ja kulmi- I » 16 109671 en mitoitus toisiinsa nähden on niin määritelty, että ensin kuormausalustan peräosa kiskosiirtokoneistolle (29) kytkettäessä nostetaan vinon kytkinpinnan (22) yli, sen jälkeen tai samanaikaisesti työnnetään ohjauksien (20) kautta kytkinliit-timen (1) keskiasentoon ja vasta nyt jatkuvassa ohjauksessa (34) tapahtuu keskitys lukitustappien (7) ja kartioholkkien (8) välillä kiertämällä kytkinliitintä (1). r · ! > · | · I t | · 1 · · i a · t > I · 17 109671
FI900965A 1989-03-03 1990-02-26 Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä FI109671B (fi)

Applications Claiming Priority (12)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3906843 1989-03-03
DE3906843 1989-03-03
DE3917065 1989-05-26
DE3917065 1989-05-26
DE3939384 1989-11-29
DE3939384A DE3939384C2 (de) 1989-03-03 1989-11-29 Straßen-Schienen-Transportsystem
HU248390 1990-04-19
HU902483A HU212214B (en) 1989-03-03 1990-04-19 Train-set for railway and road traffic
CS230690 1990-05-10
CS902306A CZ283985B6 (cs) 1989-03-03 1990-05-10 Silniční a kolejový transportní systém
SK230690 1990-05-10
SK2306-90A SK279364B6 (sk) 1989-03-03 1990-05-10 Cestný a koľajnicový transportný systém

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI900965A0 FI900965A0 (fi) 1990-02-26
FI109671B true FI109671B (fi) 2002-09-30

Family

ID=27543974

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900965A FI109671B (fi) 1989-03-03 1990-02-26 Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0385840B1 (fi)
AT (1) ATE130258T1 (fi)
CZ (1) CZ283985B6 (fi)
DE (1) DE59009863D1 (fi)
DK (1) DK0385840T3 (fi)
ES (1) ES2079456T3 (fi)
FI (1) FI109671B (fi)
HU (1) HU212214B (fi)
NO (1) NO900987L (fi)
SK (1) SK279364B6 (fi)

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2844108A (en) * 1954-10-25 1958-07-22 Charles L Madden Trailer train
US2963986A (en) * 1956-10-25 1960-12-13 Dominion Foundries & Steel Combined highway and rail freight units
EP0051464A3 (en) * 1980-11-04 1983-02-09 John Harris Anti coupling device for semi trailer kingpin
US4416571A (en) * 1981-02-17 1983-11-22 Krause Robert A Truck and rail transportation system
NL8600877A (nl) * 1986-04-07 1987-11-02 Alpha Engineering Ingenieurs E Spoorwegtrein, draaistel, schutwagen en oplegger.
US4718800A (en) * 1986-04-18 1988-01-12 General Signal Corporation Stanchion
IT1220241B (it) * 1988-01-20 1990-06-06 Ferrosud Spa Perfezionamenti a semirimorchi atti a circolare su rotaie e su strada

Also Published As

Publication number Publication date
HU212214B (en) 1996-04-29
NO900987L (no) 1990-09-04
ES2079456T3 (es) 1996-01-16
FI900965A0 (fi) 1990-02-26
SK279364B6 (sk) 1998-10-07
HUT58226A (en) 1992-02-28
EP0385840A3 (de) 1991-09-18
CZ283985B6 (cs) 1998-07-15
EP0385840B1 (de) 1995-11-15
HU902483D0 (en) 1990-08-28
ATE130258T1 (de) 1995-12-15
EP0385840A2 (de) 1990-09-05
DE59009863D1 (de) 1995-12-21
NO900987D0 (no) 1990-03-01
DK0385840T3 (da) 1996-04-09
CS9002306A2 (en) 1991-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4685399A (en) Intermodal transport
US10583847B2 (en) Raisable carrying device
US4671714A (en) System for transporting semi-trailers on two interconnected vehicles
US5020445A (en) Truck-train system for transporting truck trailers along rails using railway dollies
US5017064A (en) Intermodal transport system
AU2001269205A1 (en) System for transporting and skew loading/unloading of cars in a combined railway/road transport railway station and method for using same
EP2374699B1 (en) Reconfigurable mobile semi-trailer combination and method of reconfiguring such a combination
EA036512B1 (ru) Способ погрузки (выгрузки) автомобильного полуприцепа на вагон-кенгуру и вагон-кенгуру, подходящий для этого способа
SK378691A3 (en) Wagon for loose material
US5988073A (en) Railway waggon
RU2282547C2 (ru) Железнодорожная платформа с грузовой поворотной конструкцией для комбинированной железнодорожно-автомобильной перевозки либо одного полуприцепа, либо двух автотранспортных средств
US6095055A (en) Separable rail transport unit for carrying a load, particularly a road unit
US6626619B1 (en) Low platform railway car for glass stands
AU729991B2 (en) Terminal for transferring containers, and a container car
EP3548356B1 (en) A method and arrangement for loading a semi-trailer onto a railway wagon
EP0453537B1 (en) Loading and unloading system for the railway transport of giant containers and semitrailers
FI109671B (fi) Tie-kisko-kuljetusjärjestelmä
FR2717435A1 (fr) Procédé et système de chargement et déchargement de wagons pour le transport de véhicules routiers et wagons adaptés.
US5127781A (en) Chassis conversion saddle
KR101202461B1 (ko) 시설물 구동형 컨테이너 수평 이송 시스템
US5431110A (en) Truck-train system with locking mechanism employing a moment arm
EP1757508B1 (en) Railway wagon for the transportation of bulk loads, especially road vehicles
EP0595051B1 (en) A motor-vehicle transporter
US4397601A (en) Convertible rail-highway vehicle
EP2100790A1 (en) System for railway transportation of semi-trailers, a railway freight wagon for such a system, and a method for manufacturing such a railway freight wagon

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: SOCIETE EUROPEENNE DE SEMI-REMORQUES (SERS)

MA Patent expired