FI109078B - Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin - Google Patents

Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin Download PDF

Info

Publication number
FI109078B
FI109078B FI955601A FI955601A FI109078B FI 109078 B FI109078 B FI 109078B FI 955601 A FI955601 A FI 955601A FI 955601 A FI955601 A FI 955601A FI 109078 B FI109078 B FI 109078B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
poultry
conveyor
batch
loading
container
Prior art date
Application number
FI955601A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI955601A0 (fi
FI955601A (fi
Inventor
David Wills
Geoffrey Francis Bateman
Original Assignee
Anglia Autoflow Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB9423587A external-priority patent/GB9423587D0/en
Application filed by Anglia Autoflow Ltd filed Critical Anglia Autoflow Ltd
Publication of FI955601A0 publication Critical patent/FI955601A0/fi
Publication of FI955601A publication Critical patent/FI955601A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109078B publication Critical patent/FI109078B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K45/00Other aviculture appliances, e.g. devices for determining whether a bird is about to lay
    • A01K45/005Harvesting or transport of poultry

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

109078 j
Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin -Anordning ooh förfarande för att lasta fjäderfä i containers Tämä keksintö koskee karjankäsittelylaitteistoa ja erityi-5 sesti laitteistoa siipikarjan lastaamiseksi kontteihin. Keksintö koskee myös menetelmää siipikarjan lastaamiseksi kontteihin.
Tavanomaiseen tapaan, kun elävä siipikarja kanalassa on valmis teurastettavaksi, siipikarja lastataan (päältä) avoimiin 10 vetolaatikkomuotoisiin kontteihin, joita jokin määrä, esim.
kaksitoista, on sijoitettu moduuliin. Lastatut moduulit siirretään haarukkatrukilla tavaravaunun päälle, joka kuljettaa moduulit jalostustehtaalle, jossa moduulit puretaan ja linnut teurastetaan. Lintujen kiinnioton ja niiden lastaamisen avoi-15 miin kontteihin suorittavat yleensä työntekijät ja prosessi on sen vuoksi työvoimavaltaista. Keksintö tähtää siipikarjan kontteihinlastaamisprosessin automatisointiin.
• · • · · · • · ... Keksintö koskee sen vuoksi yhdessä näkökohdassaan laitteistoa siipikarjan lastaamiseksi kontteihin, joka käsittää erä-‘•:20 kokoojan kontin kapasiteettia vastaavan siipikarjaerän vas-: taanottamiseksi, eräkokoojan käsittäessä sisääntulon siipi- : karjan vastaanottamiseksi ja ulosmenon siipikarjan poistami- '· ’ ·’ seksi, eräkokoojan toimiessa siipikarjan siirtämisessä sisääntulosta ulosmenoon, ja siirtovälineen kontin siirtämi-:"·25 seksi laitteistoon kontin lastaamista varten siipikarjaerällä .···. eräkokoojasta ja lastatun kontin poistamiseksi laitteesta.
^ _ Kontit ovat edullisesti avoimia kontteja.
* · « ·...' Eräkokoojan pohjaosa käsittää edullisesti kuljettimen, joka toimii siirtäen siipikarjan sisääntulopäästä sen ulosmeno-
• I
....30 päähän, joka voi olla varustettu liikuteltavalla ovella tai • · läpällä, oven tai läpän ollessa liikuteltava suljetun aseman, jossa se sulkee ulosmenopään ja estää siipikarjaa lähtemästä eräkokoojasta, ja avoimen aseman välillä, jossa erä- 2 109078 kokoojassa olevan siipikarjan annetaan siirtyä avoimeen konttiin, joka on siirretty laitteistoon lastausta varten.
Eräkokooja voi käsittää tuntoelimen, joka tunnistaa siipi-5 karjan painon eräkokoojassa ja joka ennalta määrätyn siipi-karjapainon tullessa täyteen saa aikaan oven tai läpän siirtymisen auki-asemaan siipikarjaerän purkautumisen mahdollistamiseksi eräkokoojasta sopivaan konttiin. Eräkokooja voidaan vaihtoehtoisesti panostaa laskemalla lintujen määrä 10 eräkokoojassa ja saattamalla ovi tai läppä siirtymään auki-asemaan, kun määrätty määrä lintuja on otettu vastaan eräko-koojaan.
Eräkokooja voi olla pystysuoraan liikuteltava, niin että se 15 on mahdollista kohdistaa valitun kontin suhteen moduuliin sovitetussa konttipinossa tai -rivissä, tässä tapauksessa lastauskuljettimen, joka toimittaa siipikarjan eräkokoojaan, ollessa liikuteltava pystysuorassa tasossa, tähän eräkokoo-jan pystysuoraan liikkeeseen mukauttamista varten. Vaihtoeh-20 tona pystysuoraan siirreltävälle eräkokoojalle moduuli voi olla pystysuoraan siirreltävä ja eräkokooja pidetään paikallaan.
Siipikarjan käsittelykapasiteetin lisäämiseksi ja jotta ' ‘ 25 laitteistoa olisi mahdollista käyttää vakiomoduulin kanssa, johon saadaan mahtumaan konttirivi tai -matriisi, eräkokooja ja nostoväline muodostavat edullisesti las tausyksikön, joka : käsittää useita sellaisia yksikköjä järjestettynä rinnakkain |vastaavasti suunnattuna konttipystyrivistön suhteen moduu-30 lissa, laitteiston toiminnan ollessa sitten synkronoitu niin, että lastauskuljetin on vaakasuoraan liikuteltava erä-kokoojien lastaamiseksi vuorostaan, kunkin eräkokoojan ja siihen liittyvän nostovälineen lastatessa kontit sopivasta '\ ’ konttirivistä perättäisiltä tasoilta vuorotellen niin, että 35 laitteiston kapasiteetti siipikarjan panostamiseksi sopii yhteen siipikarjan toimitusnopeuden kanssa laitteistoon las-. tauskuljettimen avulla.
3 109078
Keksintö koskee toisessa näkökohdassaan menetelmää siipikarjan lastaamiseksi kontteihin, joka käsittää siipikarjan toimittamisen eräkokoojaan kunnes kokooja sisältää siipikarja-määrän, joka vastaa kontin kapasiteettia, jossa kohdassa 5 syöttö kokoojaan keskeytetään ja kokoojassa oleva siipikar-jaerä johdetaan konttiin, joka on lastausasemassa kokoojan alapuolella.
Siipikarja lastataan edullisesti perättäisiin kontteihin, 10 kunkin tyhjän kontin ollessa vedettynä moduulista lastaus- asemassa, jossa se täytetään siipikarjaerällä ja viedään sen jälkeen moduulin täytenä konttina, seuraavan kontin tullessa sen jälkeen ulosvedetyksi ja täytetyksi prosessissa, jossa perättäisesti täytetään moduulin kontit.
15
Keksinnön mukainen laitteisto on edullisesti tehty liikkuvaksi sen ollessa asennettu pyörille, esimerkiksi perävaunun päälle, jota vetää varsinainen kuljetusväline kuten traktori, tai vaunun tai kuorma-auton lastauspinnalle, sellaisen 20 yhdistelmän muodostaessa sen jälkeen liikkuvan siipikarjan-lastauskoneen. Edullisessa järjestelyssä siipikarja syötetään täyttökoneeseen vastaanottavassa asemassa, kuljettimien toimiessa siipikarjan siirrossa vastaanottoasemasta eräko-koojasarjaan. Vastaanottoasema voi käsittää kiinniottoyksi- » » » « » ' ' 25 kön, joka on asennettu nostovarren etupäähän, joka käännäh- ·...· tää laidasta laitaan kooten siipikarjaa kanalasta. Tämän järjestelyn heikkous on kuitenkin siinä, että täyttökone on : ; : melko iso väline ja kiinniottoyksikkö ei ehkä kykene ulottu- • maan kaikkiin kanala-alueisiin, joista monissa sisäalueita 30 rajoittavat matalia kattoja kannattavat tukipylväiköt tai pylväät.
Tämän ongelman voittamiseksi keksinnön mukaiseen laitteistoon voidaan syöttää siipikarjaa erillisen kiinniottoajoneu-!/·) 35 von avulla, joka kykenee liikkumaan (laitteistosta riippu-matta) elävän siipikarjan sieppaamiseksi, tyypillisesti ka-, nälässä, ja toimittamaan siipikarjan vastaanottopisteeseen 4 109078 I kuten lastaussyöttösuppiloon, josta siipikarja kuljetetaan eräkokooj aryhmään.
Kiinniottoajoneuvo on edullisesti riittävän yhtenäinen (tii-5 vis) ja helposti ohjattava, jotta sillä kyettäisiin ulottumaan tyypillisen kanalan käytännöllisesti katsoen kaikkiin lattiapinta-alan osiin, sen kyetessä siirtymään sisäpylväik-köjen tai pylväiden rajoittamiin välikköihin kanalassa ja kyetessä liikkumaan pylväikköjen tai pylväiden välissä.
10 Kiinniottoajoneuvo voi olla verrattavissa kooltaan puisto-tai puutarhatraktoriin ja viimeksi mainittu voi muodostaa kiinniottoaj oneuvon peruskäyttövoimayksikön.
Kiinniottoajoneuvon edullinen suoritusmuoto käsittää kulje-15 tinjärjestelmäparin kiinniottoajoneuvon kummallakin puolella kunkin kuljetinjärjestelmän etupään ollessa varustettu siipikarjan sieppauspäällä ja takapään ollessa varustettu läpällä, joka on säädeltävästi liikuteltavissa vastaavan kuljetinjärjestelmän takapään sulkevan kiinni-asennon ja auki-20 asennon välillä, jossa siipikarja voidaan toimittaa kuljetinjärjestelmän takapäästä täyttökoneen vastaanottokohtaan.
Jokainen kuljetinjärjestelmä voi itse olla nostettava alemman siipikarjankeruuaseman ja nostetun siipikarjanpoisto-25 aseman välillä ja kukin kulj etinjärj estelmä voi sisältää etumaisen nostokuljettimen, joka ulottuu ylöspäin ja taakse- ; : : päin kokoavaa kuljetinta kohden, jonka takana sijaitsee sää- • deltävä liikuteltava läppä.
30 Vastaanottosyöttösuppilo täyttökoneen vastaanottokohdassa voi käsittää siirtokuljettimen siipikarjan kuljettamiseksi . syöttösuppilosta ja poispäin, ja lastausvälineen siipikarjan lastaamiseksi jatkuvasti syöttösuppilosta siirtokulj ett imeen • I · ’·[ niin, että saavutetaan olennaisesti tasainen siipikarjan 35 etenemisnopeus syöttösuppilosta. Lastausväline käsittää so-pivasti kaksi peruspaneelia, jotka on sijoitettu siirtokul-. jettimen kummallekin puolelle, peruspaneelien ollessa sara- ; *, noituja olennaisilta osiltaan vaakasuoran akselin ympäri ku- 5 109078 hunkin yläasentoon, joissa kukin peruspaneeli on taivutettu alaspäin siirtokuljettimeen päin niin, että kahden peruspa-neelin jatkuva akseliliike niiden ala-asemista aiheuttaa siipikarjan jatkuvan jakelun syöttösuppilossa siirtokuljet-5 timelle.
Keksinnön mukaista laitteistoa kuvaillaan nyt esimerkin avulla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa: 10 Kuvio 1 on tasokaaviokuva kokoonpanosta siipikarjan kokoamiseksi ja lastaamiseksi, kokoonpanon sisältäessä keksinnön mukaisen eräkokoojan,
Kuvio 2 on sivukuva kuvion 1 mukaisesta kokoonpanosta, 15
Kuvio 3 on samanmittainen kuva eräkokoojalaitteesta esitettynä käyttöasemassa kontit sisältävän moduulin vieressä,
Kuvio 4 on samanmittainen kuva eräkokoojan lastausyksiköstä, 20
Kuviot 5-15 ovat kaaviokuvia, jotka esittävät laitteiston toimintaj ärj estyksen.
Kuvio 16 on sivukuva samanlaisesta laitteesta kuin kuviossa 25 2 mutta modifioituna käsittämään syöttösuppilon, • · ; Kuvio 17 on tasokaaviokuva kuvion 16 mukaisesta laitteistos- • ♦ · : : ’: ta, * > * t * » · 30 Kuvio 18 on hajotettu päätykuva kuvioiden 16 ja 17 mukaisten i » · laitteistojen syöttösuppilosta,
( t I
' Kuvio 19 on tasokaaviokuva kuvioiden 16 ja 17 mukaisista '·' ‘ laitteistoista, jotka ovat käytössä siipikarjasuojassa kiin- 35 niottoajoneuvon kanssa, / , Kuvio 20 on sivukuva kiinniottoajoneuvosta, 6 109078
Kuvio 21 on tasokaaviokuva kiinniottoajoneuvosta,
Kuvio 22 on kaaviosivukuva, joka kuvaa kiinniottoajoneuvon toimintaa, 5
Kuviot 23 ja 24 kuvaavat kahta keksinnön mukaisen laitteiston toimintatapaa, jotka ovat mahdollisia vaihtoehtoja kuvion 19 mukaiselle käyttöjärjestykselle, 10 Kuviot 25 ja 26 ovat sivukuva ja vastaavasti tasokuva, jotka kuvaavat kuljetinta, johon on sisällytetty laskuri ja
Kuviot 27 ja 28 ovat sivukuva ja vastaavasti tasokuva, jotka kuvaavat kuorma-autoa, jossa on modifioidun laitemuodon kan-15 tava lastialue.
Kuviot 1 ja 2 kuvaavat täydellistä kokoonpanoa elävän siipikarjan, tavallisesti kanojen kokoamiseksi, ja niiden lastaamiseksi kontteihin, jotka ovat avoimien vetolaatikoiden muo-20 dossa. Kokoonpano käsittää traktorin 1, joka vetää pyörillä olevaa perävaunua, joka käsittää alustan 3, jota kannattaa maahan pyöräpari 4. Traktori 1 ja perävaunu 2 kykenevät nivelen välittämään keskinäiseen liikkumiseen pystysyoran vaappulaakerin (akselitapin) 5 ympäri, joka läpäisee hinaus-25 pisteen. Traktorin 1 etupuolelle työntyy kallistettava nos-tokuljetin 6, jonka ulommainen alapää päättyy siipikarjan kiinniottoyksikköön 7. Nostokuljetin 6 on kääntyvästi liik- i kuva traktorin 1 suhteen, olennaisilta osiltaan pystysuoran . · » · ; akselitapin 8 ympäri niin, että kiinniottoyksikköä 7 voidaan » » » · 30 kääntää kaarevassa liikkeessä traktorin edessä, kuten on esitetty kaksipäisellä nuolella 9 kuviossa 1.
Nostokuljettimen 6 yläpää on kohdistettu traktorissa 1 si- i i * ’’’ jaitsevan siirtokulj ett imen 10 etupäähän. Siirtokulj ett imen ; 35 10 takapää on yhteydessä lastauskuljettimen 12 etupäähän, joka voi liikkua kääntyvästi traktoriin 1 nähden kahden koh- 3 r * . tisuoran akselin ympäri, nimittäin pystysuoran akselin, joka ; sopii yhteen akselin 5 kanssa, ja vaakasuoran poikittaisak- » ·
I I
< » 7 109078 selin 13. Sen seurauksena lastauskuljetin 12 voi kääntyä traktorin 1 suhteen, yleensä vaakasuorassa tasossa, kuten nuoli 14 kuviossa 1 osoittaa, ja yleensä pystysuorassa tasossa, kuten nuoli 15 kuviossa 2 osoittaa. Tämä antaa mah-5 dollisuuden lastauskuljettimen 12 peräpään 16 toimittaa siipikarjaa keksinnön mukaiseen eräkokoojaan, tämän laitteen ollessa esitetty yleisesti kohdassa 17 kuvioissa 1 ja 2. Tulee huomata, että laite 17 ottaa etuosan alustasta 3, jonka takaosan täyttävät välineet vetolaatikot 19 käsittävien mo-10 duulien 18 tukemiseksi ja liikuttelemiseksi.
Traktori 1 ajetaan etuperin alueelle, kuten esim. kasvatta-moon, joka sisältää siipikarjaa, ja nostokuljetinta 6 käännetään sivulta toiselle niin, että kiinniottoyksikkö 7 pyyh-15 käisee yli alueen traktorin 1 edessä ja kokoaa elävät kanat, jotka kulkeutuvat ylöspäin nostokuljettimessa 6, siirtokul-jetinta 10 pitkin ja lastauskuljettimeen 12, mistä ne toimitetaan eräkokoojaan 17, joka toimii täyttäen laatikot 19 kussakin kehikossa 18 siipikarjalla.
20
Tulisi huomata, että kuljettimet 6, 10 ja 12 on varustettu kansilla siipikarjan karkaamisen estämiseksi.
Viitaten kuvioon 1, kun moduuli 18 on asemassa 22, moduulin t
M i M
' * 25 18 sisältämät laatikot 19 täyttää panostuslaite 17 kunnes v,,· kaikki laatikot on täytetty. Täysi moduuli 18 siirretään sen * jälkeen asemaan 24 (kuviossa 1 ei esitetty) valmiiksi siir-i ; : rettäväksi haarukkatrukilla, kuten nuolella 23 on osoitettu.
: Tyhjiä kontteja sisältävä moduuli asemassa 20 siirretään * * i 30 asemaan 22, tyhjiä kontteja sisältävän moduulin siirron ase- i maan 20 tapahtuessa haarukkatrukin avulla kuten nuolella 25 on osoitettu. Moduulien siirto perävaunun päällä asemasta 20
I I
asemaan 22 ja asemasta 22 asemaan 24 saadaan aikaan ketjuve-
I * I
don avulla perävaunussa 2, jota ajetaan jaksoittaisesti , t '/·· 35 synkronisesti kytkettynä eräpanostuskokoonpanon 17 toiminnan kanssa.
i * l < I f * » I f · *
• I
» * 8 109078 !
Sen sijaan, että käytettäisiin kuvailtua siipikarjan kiin-niottoyksikköä 7 yhdessä nostokuljettimen 6 kanssa, nämä kaksi kohdetta voitaisiin jättää pois ja sovittaa traktorin etuosaan vastaanottosuppilo tai osasto elävälle siipikarjal-5 le, josta siipikarja syötetään suoraan eräpanostuslaittee-seen 17 kuljettimilla 10 ja 12. Syöttösuppiloa käyttävää järjestelmää kuvaillaan jäljempänä.
Keksintö koskee pääasiallisesti panostuslaitetta 17, joka 10 vastaanottaa siipikarjan lastauskuljettimelta 12, ja joka sen jälkeen lastaa laatikot 19 moduuleista 18, ja seuraava kuvaus koskee pääasiassa panostuslaitteen 17 rakenteen ja toiminnan selvittämistä.
15 Viitaten kuvioon 3, josta perävaunu 2 on jätetty pois, pa-nostuslaite 17 käsittää rungon 26, jolle on asennettu viis-tonosturin 27 avulla kolme lastausyksikköä 28 sisältävä kokoonpano, järjestettynä vierekkäin. Laitteiston viereen on kuvattu moduuli 18 (asemassa 22), joka käsittää suorakulmai-20 sen kehyksen, joka pitää sisällään avoimet kontit, kukin avoimen muovisen vetolaatikon 19 muodossa. Moduuliin 18 mahtuu kaksitoista vetolaatikkoa 19 järjestettynä kolmeen riviin tai rivistöön, joista kukin sisältää neljä laatikkoa.
25 Kuviossa 4 esitetään tyypillinen lastausyksikkö 28. Lastaus-yksikkö 28 käsittää tukirungon 29, jonka yläosassa on asen-nettuna kääntövarsien 30, 32 avulla kaukalomainen kokooja :,· * 33, joka käsittää kaksi erillään olevaa sivupaneelia 34.
; : j päätypaneelin 35, liikkuvan läpän 36 ja kuljettimen 37, joka :T: 30 on liikuteltavissa nuolen 38 suunnassa moottorin/vaihdelaa-tikon 39 avulla. Lastausyksikön kummallakin puolella on kak-. .·. si kääntövartta 30, 32, ja kumpikin kääntövarsi on kulmavi- ,···, pumuodossa, joka on kääntyvästä asennettu vastaavaan tuki pisteeseen 40, 42 tukirungossa 29. Kulmavivun 30 vaakasuora 35 vipuvarsi on kääntyvästi asennettu vastaavaan sivupaneeliin 34, ja pystysuorien vipujen yläpäät on yhdistetty välikappa- .·, : leella 43. Kun kuljettimeen 37 asetetaan paino, kotelomainen | kokooja 33 pyrkii liikkumaan alaspäin kääntövarsien 30, 32 » * 9 109078 kääntyessä samalla, jota kääntymistä vastustaa vastapaino 44. Tällä järjestelyllä saadaan aikaan kokoojaan painoilmai-sin ja kokoojasta tulee painoherkkä.
5 Tukirunko 29 kannattaa myös siirrintä yksittäisten laatikoiden vetämiseksi ulos kehikosta 18 siipikarjalla lastaamista varten ja laatikkojen työntämiseksi takaisin moduuliin. Siirrintä ei ole esitetty kuviossa 4, mutta se esitetään kaaviomaisesti kohdassa 45 kuvioissa 5-15. Siirrin 45 on 10 liikuteltavissa vaakasuoraan kannatinrungossa 29 täysin sisäänvedetyn aseman (kuviot 7, 8 ja 9) ja täysin ojennetun aseman (kuvio 6) välillä. Siirrintä 45 käyttää kuviossa 4 kohdassa 46 esitetty moottori/vaihteisto. Siirtimessä 45 on koukku 47 (tai koukkuja), joka on suunnattu kehikon puolel-15 le, ja joka on kytkettävissä yksittäiseen laatikkoon 19 siten, että siirtimen 45 paluuliike vetää laatikon 19 moduulista 18 lastausasemaan, jossa laatikko 19 sijaitsee kuljettimen 37 alapuolella, valmiina täytettäväksi kuljettimella 37 olevalla siipikarjaerällä. Vetolaatikoiden 19 liukuvan 20 liikkumisen helpottamiseksi kannatinrungon 29 yläpinta kannattaa ohjauskiskoja 48 (kuvio 4).
Kokooja 33 on käytännössä varustettu kannella, joka estää siipikarjan karkaamisen, mutta joka on jätetty pois piirrok-25 sista selvyyden vuoksi. Kansi on asennettu siten, että sii-pikarjan on mahdollista siirtyä kokoojaan 33 kuljettimen 12 :.j.: päästä 16.
• · · • * * · : Tarkasteltaessa laitetta kuviossa 3 esitetyssä asemassa, 30 oletetaan, että kuljetin 12 on toimittamassa siipikarjaa vasemmanpuoleiseen yksikköön 28 kuviossa 3, so. ylempään yk-,·, sikköön 2 8 katsottuna kuvion 1 tasosta. Kuviot 5-15 ovat !!!_ kaaviokuvia laitteistosta 17 katsottuna kuvion 2 mukaisessa suunnassa. Viitaten kuvioon 5, yksikkö 28 on alussa tyhjä * · V·· 35 siipikarjasta, siirrin 45 on lepoasemassa ja moduuli 18 si-' sältää kaksitoista tyhjää laatikkoa 19. Kuljettimen 12 pääty ,*! : 16 on sijoittunut päätypaneelin 35 yläpuolelle niin, että ! ! kanat 50 kulkeutuvat kuljettimelle 37. Tätä ajetaan asteit- 10 109078 ! tain lisäten nopeutta niin, että kanat siirtyvät kuljettimen 37 sisääntulopäästä sen ulosmenopäähän, jossa läppä 36 on suljetussa asemassa. Kuvioissa 5-15 läppä 36 esitetään kahtena kääntyvänä läppänä, joista toinen sulkee kokoojan ulos-5 menopään ja toinen sulkee laatikon päällä olevan aukon. Kyseiset kaksi läppää voivat olla erillisiä mutta liitoksissa toisiinsa tai ne voidaan toimittaa yhtenä sopivan muotoisena komponenttina.
10 Siirrintä 45 liikutetaan sitten kohti moduulia 18 koukun 47 kytkeytyessä laatikkopinon ylimmän laatikon 19 päähän, jonka suuntaisesti yksikkö on kohdistettu (kuvio 6). Siirtimen 45 sisäänveto aikaansaa laatikon 19 työntymisen laitteeseen (kuvio 7). Laatikko 19 vedetään moduulista 18 riittävän kau- 15 as lastattavaksi siipikarjalla kuljettimesta 37, mutta laatikkoa 19 ei vedetä kokonaan moduulista 18 välttäen siten laatikon ja moduuliosan uudelleenkohdistuksen tarve, kun lastattu laatikko työnnetään takaisin moduuliin.
20 Jakson tässä kohdassa (kuvio 8) kuljetin 37 jatkaa asteittaista liikkumista ja lastaa sen vuoksi siipikarjaa kuljettimesta 12, läpän 36 ollessa suljettu ja estäessä siipikarjaa karkaamasta kuljettimen 37 ulosmenopäästä. Kun ennalta määrätty siipikarjapaino on lastattu kuljettimelle 37, ko- 25 koojaan 33 liitetty painoanturi laukeaa. Tämä aiheuttaa kul-jettimen 12 pysähtymisen, läpän 36 aukeamisen ja kuljettimen .·,· 37 käynnin jatkuvatoimisena siipikarjaerän poistamiseksi ; : | avoimeen alapuolella olevaan laatikkoon 19 (kuvio 9). Kun : laatikon lastaus etenee, siirrin 45 työntää laatikon 19 mo- I · t · 30 duulia 18 kohti (kuvio 10) . Laatikon 19 liikuttelunopeus vastaa edullisesti kuljettimen 37 liikenopeutta mutta nämä nopeudet voisivat olla erilaiset.
Laatikko 19 pysähtyy hetkellisesti sen jättöpään ollessa • t*·· 35 kuljettimen 37 poistopään alapuolella, jonka käynti jatkuu : : jokaisen kuljettimelle 37 jääneen linnun siirtämiseksi laa- ; tikkoon 19 (kuvio 11). Läppä 36 sulkeutuu peittäen laatikon ! ! pään ja sulkien myös kuljettimen 37 poistopään (kuvio 12).
109078 Tästä syystä siipikarjaerä, joka oli aiemmin ollut kokoojassa 33, ja jolla on ennalta määrätty paino, joka vastaa laatikon vetoisuutta, on nyt siirretty laatikkoon 19. Siirtimen jatkettu liike työntää laatikon 19 takaisin osastoonsa kehi-5 kossa 18. Koukku 47 nostetaan (kuvio 13) siirtimen ja laatikon 45 irtikytkemiseksi, ja kuljetin 37, yhdessä painoantu-rinsa kanssa, palautetaan alkutilaan. Kuljetin 12 käynnistetään uudestaan, kuljetin 37 alkaa uudelleen liikkua asteittain ja siirrin palaa alkulepoasentoonsa koukku nostettuna. 10 Tultaessa alkulepoasemaan koukku 47 lasketaan alas (kuvio 14). Lastausyksikköä 28 siirretään nyt pystysuoraan alaspäin viistonostimen 27 avulla niin, että siirrin 45 on sopivassa asemassa vetämään laatikon seuraavaksi alemmalla tasolla. Tämä laatikko 19 täytetään sen jälkeen siipikarjalla edellä 15 kuvaillun järjestyksen toisinnolla. Kahden alemman kerroksen laatikot 19 täytetään perättäisesti vastaavalla tavalla, minkä jälkeen viistonostin nostaa yksikön ylälaatikon tasolle valmiiksi prosessin toistamista varten seuraavassa moduulissa.
20
Kuviossa 4 esitetty lastausyksikkö 28 on kolmenkertaisena kuviossa 3 esitetyssä laitteistossa kokonaisen laitteiston toimittamiseksi, jossa on riittävä siipikarjankäsittelyka-pasiteetti. Käytön aikana kuljetin 12 liikkuu asteittain ja 25 vaakasuoraan kolmen lastausyksikön 28 yläpuolella niin, että yksiköt täyttyvät perättäisesti. Kun kaikki kehikon 18 laa-tikot 19 on täytetty siipikarjalla, moduuli siirretään ase-j maan 24 valmiiksi siirrettäväksi haarukka trukilla, kuten i edellä on kuvailtu.
30
Laitteistolla suoritettava toimintajärjestys on säädelty oh-, jelmiston avulla. Laitteiston kapasiteetti laatikoiden täyt- !!! tämiseksi sopii yhteen siipikarjan odotetun täyttönopeuden kanssa, jotta saadaan aikaan tehokas automaattinen lastaus-35 prosessi, johon ei liity työvoimaa vaativaa käsittelyä ja i joka aiheuttaa siipikarjalle minimaalista stressiä.
12 109078
Kuvailtua laitteistoa ja menetelmää voidaan modifioida usealla tavalla, mukaan lukien: (1) Kuljettimen 37 liikkumisnopeus voidaan määrätä joko: 5 (a) kuljettimen 12 suoran nopeussuhdesäädön avulla, (b) kuljettimellä 12 olevien lintujen tunnustelulla ja käyt- ! tämällä painokuljettimen hihnakäyttöä vain, kun lintuja on 10 läsnä, (c) (a):n ja (b):n yhdistelmän avulla tai (d) tunnustelemalla kuljettimellä 37 olevien lintujen tila-15 vuus ja/tai paino.
(2) Kuljetin 37 voidaan suunnitella käyttämään joko kuollut-painon vastapainomekanismia vaihtelevilla taarapainoilla tai vaihtoehtoisesti se voi olla kuormakennolle (vaa'alle) asen- 20 nettu.
(3) Jos linnut lasketaan, kuljetinta 37 käytetään puhtaasti siirtämiseen laatikkoon.
' ’ 25 (4) Linnut voitaisiin laskea joko kuljettimella 12 tai kul- jettimella 37.
• « · :: : (5) Porttiläppä 36 voi olla joko: 30 (a) vapaasti kääntyvä, (b) ulkoisesti käytettävä tai (c) laatikkoläpän yhteydessä toimiva.
35 i”(6) Laatikkoläppä voi olla itsenäisesti ulkopuolelta käytet-. tävä tai vaihtoehtoisesti sitä voidaan käyttää yhdessä meka- ! ; nismin toisen osan kanssa.
13 109078 (7) Laatikon vetosiirrin 45 sisältää kiinnitysvälineen, joka sieppaa laatikon. Tässä esimerkissä on käytetty koukkua 47 mutta muut menetelmät ovat mahdollisia.
5 (8) On mahdollista lastata linnut laatikkoon, kun sitä lii kutellaan jompaankumpaan suuntaan, sen vuoksi esimerkiksi, on mahdollista kuvioiden 10 ja 11 mukaisten vaiheiden aikana työntää tai vetää laatikkoa lastauksen aikana edellyttäen, että laatikko pysyy aina laatikkoläpän aukon alla. Vastaa-10 valla tavalla, laatikon ulosveto voitaisiin pysäyttää kuvion 7 mukaisen vaiheen aikana niin, että laatikko pysähtyy kuljettimen 37 päädyn alla (sama asema kuin kuviossa 11) ja odottaa kuljettimen 37 laukaisua. Laukaisun yhteydessä laatikko voisi sitten tulla vedetyksi takaisin takimmaiseen 15 asemaan, kun lintujen siirto alkaisi (kuvio 9), ja tulla sitten työnnetyksi eteenpäin samalla kun siirto jatkuisi (kuvio 10). Toiminta kuviosta 11 eteenpäin pysyy sen jälkeen samana.
20 Kuvioissa 1 ja 2 esitetty täydellinen kokoonpano käsittää siipikarjan liikkuvan pakkauskoneen, joka käsittää lisäksi siipikarjan kiinniottoyksikön 7. Liikkuva pakkauskone ja kiinniottoyksikkö 7 toimivat tyydyttävästi, kun siepattavat kanat on sijoitettu suureen esteettömään tilaan, joka mah-’ ' 25 dollistaa kiinniottoyksikön 7 pyyhkäisevän liikkeen. Monissa kanaloissa on kuitenkin sisäpuolisia pylväikköjä tai pylväi- tä, jotka vaikeuttavat kuvioiden 1 ja 2 mukaisen suuren : laitteen perillepääsyä. Kanaloissa on sitäpaitsi tavallises- ( ti katot matalalla, mikä antaa riittämättömän sisäkorkeuden ,·;·. 30 kuvioiden 1 ja 2 mukaiselle laitteelle päästä perille ja toimia pakkaajana. Kuvioiden 16-24 mukaisten järjestelyiden tarkoitus on voittaa nämä mahdolliset ongelmat.
\ ’ Viitaten kuvioihin 16-19, niissä kuvattu liikkuva pakkausko- 35 ne 52 on sama kuin kuvioissa 1 ja 2, paitsi että etupuolella Γ”: pakkauskoneessa 52 on vastaanottosuppilo 53, johon siipikar- .* . jaa syöttää erillinen kiinniottoajoneuvo 54 (kuviot 19-22).
; ; Suppilo 53 on asennettu traktorin 1 eteen ja se käsittää
» » I
14 109078 i keskisen siirtokuljettimen 55, jota ajetaan nuolen suunnassa siipikarjan toimittamiseksi kuljettimeen 10 ja sieltä vaakasuoraan ja pystysuoraan kääntyvän kuljettimen 12 kautta panostuslaitteeseen 17.
5
Siirtokuljettimen 55 kummallakin puolella syöttösuppilossa on kaksi paneelia 56, jotka ovat käännettävissä olennaisilta osiltaan vaakasuoran akselin 57 ympäri (kuvio 18) sisäreunoistaan niin, että ne ovat liikuteltavissa ala-asentojen 10 (kokoviivat kuviossa 18) ja yläasentojen (katkoviivat kuviossa 18) välillä. Ylös nostetussa asennossaan paneelit 56 lähenevät toisiaan alaspäin kohti kuljetinta 55. Siitä johtuen, paneelien 56 progressiivinen liikkuminen ala-asennoistaan yläasentoihin toimittaa siipikarjaa progressiivisesti, 15 lievän ja progressiivisen kippauksen avulla syöttösuppilosta kuljettimeen 55.
Tämän jälkeen viitataan kuvioihin 20, 21 ja 22, joissa esitetään kiinniottoajoneuvo 54. Tämä on erillinen liikkuva 20 voimalaite, perustuen esimerkiksi pieneen nelipyöräiseen dieselkäyttöiseen maatalous- tai puutarhatraktoriin 58, jota on modifioitu kuvailtavalla tavalla, mikä tekee siitä sopivan siipikarjan kiinniottoon, pitämiseen ja siirtämiseen syöttösuppiloon 53.
25
Traktorin kummallekin puolelle on asennettu kuljetinkokoon-panot 59. Nämä ovat identtiset ja kukin on liikuteltavissa : ; : ylösnostetun kuljetusasennon (kuljettamista varten lastaus- i suppiloon ja purkamiseksi lastaussuppiloon 53) ja ala-asen- 30 non välillä (lintujen sieppaamiseksi kanalan lattialta) .
Kukin kokoonpano 59 käsittää lähtien sen etuosasta ja siirtyen taaksepäin: siipikarjan sieppauspään 60, joka toimii !!'. keräten siipikarjan ja vetäen linnut kuljetinkokoonpanon 59 etuosaan, (nuolet 62); nostokuljettimen 64, johon siipikarja ·/·· 35 toimitetaan sieppauspään 60 avulla; kokoavan kuljettimen 64, i : johon siipikarja toimitetaan nostokuljettimen 63 avulla ja . läpän 61, joka on käännettävissä olennaisilta osiltaan vaa- ; ! kasuoran akselin 65 ympäri (kuvio 22) yläreunaa pitkin kiin- 15 i 109078 ni-aseman (kokoviivat kuviossa 22) ja auki-aseman välillä, käännettynä kiinni-asemasta noin 90°, kuten nuolella 66 kuviossa 22 on esitetty.
5 Kuvio 19 esittää siipikarjan pakkauskonetta 52 (lastaussup- i pilon 53 kanssa), sijoitettuna kanalan 67 keskivälikköön. Kiinniottoyksikkö 54 etenee kanalaumaan 68, joka on kanalan 67 sisäpuolella. Kiinniottoajoneuvo on riittävän tehokas tilankäytöltään ja helposti ohjattava siirtymään kanalan 67 10 pystysuorien pylväiden välissä ja etenemään kanalan sivuvä-likköihin, siipikarjan pakkauskoneen 52 pysyessä kuvatussa j asemassaan keskivälikössä. Kun kiinniottoajoneuvo 54 liikkuu eteenpäin kanalauman sekaan, linnut kerätään hellävaroen ja siirretään kanalan lattialta kumpaankin nostokuljettimeen 15 63, joita ajetaan riittävällä nopeudella sieppauspäiden 60 pitämiseksi avoimina. Linnut kuljetetaan nostokuljettimilla 63 ja toimitetaan vastaaviin kokoojakuljettimiin 64. Läpät 61 pidetään kiinni-asennoissa, jotta linnut saadaan kerääntymään vastaaviin kokoojakuljettimiin 64.
20
Kun oikea lintumäärä on nostettu kokoojakuljettimille 64, määritettynä joko kiinniottoajoneuvoa ajavan henkilön avulla tai automaattisen, painon tai määrän ilmaisevan laitteen avulla, nostokuljettimet 63 ja kokoojakuljettimet 64 pysäy-‘ * 25 tetään ja nostetaan kuljetusasentoihin kokoojakuljettimet 64 vaakasuorassa. Kiinniottoajoneuvo ajetaan sen jälkeen takai-sin lastaussuppiloon 53. Las taus suppilon 53 luona kiinniot-: toajoneuvo käännetään ylös suppiloon kokoojakuljettimien ta- i kaosien riiputtamiseksi yli suppilon. Läpät 61 käännetään 30 sitten auki-asentoihin ja kuljettimia 63 ja 64 ajetaan, jotta kokoojakuljettimilla 64 olevat linnut siirtyisivät suppiloon 63, jonka kuljetin käy tässä vaiheessa, ja jonka panee-lit 56 ovat ala-asemissa. Lastaussuppilon 53 tuntoanturi ha-·’ vaitsee kiinniottoajoneuvon 54 läsnäolon ja toimii niin, : 35 että kuljettimen 55 käynti varmistuu ja että paneelit 56 py- !'syvät ala-asennoissa kiinniottoajoneuvon 54 1oppulähestyrni-. sen, purkaamisen ja poistumisen aikana. Lintujen purkamisen ; ; aikana lastaussuppiloon 53, kiinniottoajoneuvoa 54 voidaan 16 109078 kääntää hitaalla liikkeellä lintujen tasaisen jakelun edistämiseksi lastaussuppilon 53 alueelle.
Lintujen siirtämisen lopussa kahdesta kokoojakuljettimesta 5 64 lastaussuppiloon 53 läpät 61 palautetaan kiinni-asentoi hin ja kiinniottoajoneuvo siirtyy pois lastaussuppilosta ka-nalaumaa kohti, joka on jäljellä kanalan 67 lattialla. Lauman luona kiinniottoajoneuvon käyttäjä laskee nosto- ja kokoojakul j ett imet 63, 64 ja sieppauspäät 60 käyttöasemiin 10 (kuvio 22), käynnistää sieppauspäät 60 ja kuljettimet 63, 64 ja toistaa keruu-, kokoamis- ja jakelujaksot.
{ i
Sen jälkeen kun kiinniottoajoneuvo 54 lähtee lastaussuppilosta 53, suppilon paneelit 56 käännetään yläasentoihin, 15 joko yhtenäisenä liikkeenä tai osoitusliikesarjana hydraulisten sylintereiden avulla. Paneelien 56 nosto saa linnut liukumaan alas siirtokuljettimelle 55. Ennalta määrätyn ajan kuluttua paneelit 56 palautetaan ala-asentoihinsa valmiiksi kiinniottoajoneuvon 54 seuraavaa aloitusta varten.
20
Kuvio 19 kuvaa sitä, kuinka haarukkatrukki 70 siirtää täytetyt moduulit (asemasta 24 perävaunussa 3) kuorma-autoon 72, joka on vedetty kanalan 67 uiko-oven ulkopuolelle. Haaruk-katrukin 70 paluumatkalla tyhjät moduulit siirretään kuorma-' * 25 autosta pakkauskoneeseen 52. Voi esiintyä tilanteita, joissa ',,,· on sopivampaa, että pakkauskone 52 ei kokonaan etene kana- !,·,·' laan 67. Pakkauskone 52 voi esimerkiksi sijaita niin, että : se on osittain kanalan sisäpuolella ja osittain ulkopuolella - sen ollessa ymmärrettävää, että pakkauskoneen 52 lastaussup- 30 pilopää on kerättävään siipikarjaan päin niin, että kiinniottoajoneuvo 54 voi saavuttaa lastaussuppilon 53.
Kuvio 23 kuvaa mahdollista sijoitusta, jossa lastaussuppilo 53 on sijoitettu kanalan 67 ulko-ovelle, ja kuvio 24 esittää / ; 35 mahdollisuutta, jossa siipikarjan pakkauskone 52 on raken-i : nettu kuorma-auton päälle, joka on sijoitettu kokonaan kana- , lan ulkopuolelle, kiinniottoyksikön 54 siirtäessä siipikar- '» ! jän kanalasta kanalan ulkopuolelle lastaussuppiloon 53. Täs- 17 109078 sä tapauksessa kehikot lastataan ja puretaan perävaunusta 3 sivusta käsin.
Kussakin edellä kuvaillussa järjestelyssä, joissa käytetään 5 kiinniottoajoneuvoa, tarvitaan vain kaksi käyttöhenkilöä, toinen ajamaan kiinniottoajoneuvoa 54 ja toinen ajamaan haa-rukkatrukkia 70.
Useampi kuin yksi kiinniottoajoneuvo voi syöttää pakkausko-10 netta 52. Linnut voidaan lastata lastaussuppiloon 53 muilla välineillä, esim. manuaalisesti tai kuljettimen avulla.
Kussakin edellä kuvaillussa lastausyksikössä 28 kokoojassa 33 on painoanturi, joka tarkoittaa sitä, että jokainen laa-15 tikkoon 19 siirretty siipikarjaerä vastaa ennalta määrättyä minimipainoa tai asettuu hyväksyttävälle painoalueelle. Siipikarjan panostus voidaan vaihtoehtoisesti suorittaa laskemalla kanat punnitsemisen sijaan ja tätä mahdollisuutta kuvataan kuvioissa 25 ja 26.
20
Yksi kanoja laitteeseen 17 kuljettavista kuljettimista on varustettu laskurilla. Kuvioiden 25 ja 26 mukaisessa esimerkissä kuljetin 12 on esitetty asnnettuna laskurin 74 kanssa valosähköisen laitteen muodossa, joka skannaa (selaa) kulje-25 tinta 12 sen myötävirtapäässä, skannin ollessa kaaviomaises-ti esitetty katkoviivoin 75. Vaihtoehtoisesti voidaan käyt-; tää ultraääniantureita. Kuljettimen 12 leveys on jaettu kah- * deksi kanavaksi 76 jakotelan 77 avulla, jota seuraa pysty- \ suora väliseinä 78. Tela 77 on kiinteä (tai vaihtoehtoisesti ·;·, 30 pyöritettävä pystysuoran akselin ympäri) ja väliseinä 78 on kiinteä sivuseinien 79 ja kuljettimen yläpaneelin suhteen, . jonka liikkuva nauha on esitetty kohdassa 80. Tela 77 ja vä- liseinä 78 saa lähestyvät kanat jakautumaan kahdeksi virrak-'·' ' si (vastaavissa kanavissa 76) , kuten nuolilla esitetty ku- 35 viossa 26. Kussakin kanavassa 76 kanat ovat yhdessä rivissä, jotta tarkka laskenta laskurilla 74 on mahdollista. Kuljet-, timen 12 leveys voidaan jakaa useampaan kuin kahteen kana- ; ; vaan käyttäen lisäväliseiniä.
I I
I 18 109078
Laskurin 74 valosähköiset laitteet on kytketty mikroprosessoriin, joka sisältää välineen laskurin ohittavien kanojen laskemiseksi. Mikroprosessoriin voidaan syöttää ennalta määrätty määrä niin, että kun tämä määrä on saavutettu, kulje-5 tinnauha 80 pysähtyy ja kokoojassa oleva laskettu kanaerä tyhjennetään vastaavaan laatikkoon. Tulisi ymmärtää, että jos laite sisältää laskurin, kokoojaan ei tarvitse asentaa painoanturia, vaikka molempia voidaan käyttää yhdessä, esim. silloin kun erillä on määrä olla määrätyt painot ja määrätyt 10 kanamäärät.
Kuviot 27 ja 28 kuvaavat liikkuvaa pakkauskonetta matalala-vaisen kuorma-auton muodossa, jonka lastausalue kantaa keksinnön mukaisen panostuslaitteen 17. Tämä panostuslaite vas-15 taa edellä kuvailtua panostuslaitetta, paitsi että kuvioissa 27 ja 28 lastausyksiköt eivät nosta pystysuoraan. Kuljettimen 12 ei sen vuoksi tarvitse mahduttaa lastausyksiköiden 28 pystysuoraa liikettä vaan kuljettimen myötävirtapää heiluu pystysuoran akselin ympäri siipikarjan toimittamiseksi las-20 tausyksikköihin 28 vuorostaan, kuten edellä on kuvailtu.
Kuorma-auto voi sisältää myös lastaussuppilon 53 siipikarjan vastaanottamiseksi kiinniottoajoneuvosta 54 ja kuljettimen 12, mukaan lukien laskuri, jota kuvailtiin viitaten kuvioihin 25 ja 26. Kuvioissa 27 ja 28 kolme lastausyksikköä 28 25 eivät siirry pystysuoraan; sen sijaan kuorma-auto kannattaa ;: viistonostinta, joka nostaa progressiivisesti kunkin moduu- ; Iin 18, jotta moduulissa olevien laatikoiden 19 täyttö sii- t i · ’ pikarjalla olisi mahdollista (vetämällä kukin tyhjä laatikko : ,·. kehikosta ja työntämällä jokainen lastattu laatikko moduu- 30 liin, kuten edellä on kuvailtu), aloittamalla moduulin ylätason laatikoista ja lopettamalla moduulin alimpien tasojen laatikoihin.
'·' Tyhjiä laatikoita sisältävä moduuli toimitetaan (nuolet 82) 35 sisäänsyöttöasemaan kuorma-auton viereen. Kuljetinketju 83 liikuttaa moduulia taaksepäin (nuoli 81) viistonostimen ylä-,· , puoliseen asemaan, alussa, kolme lastausyksikköä ovat vaaka- ; suorassa rivissä ylimmän laatikkotason 19 ollessa moduulis-
f I
109078 19 sa. Tämän ylimmän tason laatikot lastataan siipikarjaerillä kuten edellä on kuvailtu. Tämän jälkeen moduulia siirretään ylöspäin (nuoli 85), jotta olisi mahdollista täyttää siipikarjalla perättäisissä kehikoissa olevat laatikot. Kun kaik-5 ki rivit tai tasot moduulissa on lastattu siipikarjalla, moduulia nostetaan vielä viistonostimen avulla irrotusasemaan 86 antamalla viistonostimen laskeutua ala-asentoonsa val-! miiksi vastaanottamaan seuraava tyhjiä laatikoita 19 sisäl tävä moduuli. Lastattu moduuli siirretään (nuolet 87) irti-10 ottoasemasta, esim. haarukkatrukin avulla.
! [ ( ; ;

Claims (24)

1. Laitteisto siipikarjan lastaamiseksi kontteihin (19), joka laitteisto käsittää eräkokoojan (33) kontin kapasiteettiin suhteutetun siipikarjaerän vastaanottamiseksi, jossa 5 eräkokoojassa on sisääntulo siipikarjan vastaanottamiseksi ja ulosmeno siipikarjan poistamiseksi, ja jota voidaan käyttää siirtämään siipikarja sisääntulosta ulosmenoon, tunnettu siirtolaitteista (45, 47), joiden avulla a) useamman tällaisen kontin käsittävästä moduulista (18) 10 voidaan poistaa jokin kontti ja siirtää konttia (19) laitteistoon kontin lastaamiseksi siipikarjaerällä eräkokoojasta (33) ja b) lastattu kontti (19) poistetaan laitteistosta ja palautetaan moduuliin (18), jolloin siipikarjaerä vastaa kontin 15 (19) kapasiteettia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siihen kuuluu yhdistelmänä ylhäältä avoimia kontteja (19) .
. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, tunnettu six- • · 20 tä, että eräkokoojan (33) pohjaosa käsittää kuljettimen (37), • » *··;* joka siirtää siipikarjan sisääntulopäästä sen ulosmenopäähän, • · · jossa ulosmenopäässä on liikuteltava ovi tai läppä (36) , oven • · i.i : tai läpän (36) ollessa liikuteltavissa suljetun asennon, jos- ·,· · sa se sulkee ulosmenopään ja estää siipikarjaa poistumasta 25 eräkokoojasta (33) , ja avoimen asennon välillä, jossa eräkokoojassa olevan siipikarjan annetaan siirtyä ylhäältä avoi-meen konttiin (19) , joka on siirretty laitteistoon lastausta varten.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu sii-·,,,· 30 tä, että eräkokoojassa (33) on tunnustelulaite, joka tuntee siipikarjan painon eräkokoojassa ja joka silloin, kun ennalta .·. : määrätty siipikarjapaino eräkokoojassa on saavutettu, saa ai kaan siipikarjan jakelun pysähtymisen eräkokoojaan ja oven 21 109078 tai läpän (36) siirtymisen auki-asentoon mahdollistaen siipi-karjaerän poistamisen eräkokoojasta (33) oikeaan konttiin.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siihen kuuluu yhdistelmänä laskuri (74), joka laskee 5 eräkokoojaan (33) toimitetun lintumäärän ja saa aikaan siipikarjan jakelun pysähtymisen eräkokoojaan ja oven tai läpän (36) siirtymisen auki-asentoonsa, kun ennalta määrätty lintu-määrä on syötetty eräkokoojaan.
6. Jonkin edellä olevista patenttivaatimuksista mukainen 10 laitteisto, tunnettu siitä, että eräkokooja (33) on pystysuoraan liikuteltavissa, niin että se voidaan saattaa samalle tasolle valitun kontin suhteen, joka kontti on moduuliin (18) sovitetussa konttipystyrivissä, ja että lastauskuljetin (12), joka toimittaa siipikarjaa eräkokoojaan (33), on liikutelta- 15 vissa pystysuorassa tasossa niin, että se mukautuu eräkokoo-jan (33) pystysuoraan liikkeeseen.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siihen kuuluu yhdistelmänä laite kontti-pinon sisältävän moduulin siirtämiseksi pystysuoraan eräko- φ.·.# 2 0 koojaan (33) nähden. « · · _'·)
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen laitteisto, tun- :·: : nettu siitä, että siipikarjan käsittelykapasiteetin lisäämi- : seksi ja laitteiston saattamiseksi toimimaan useampana pinona V · esiintyvän konttiryhmän sisältävän vakiomoduulin kanssa erä- 25 kokooja (33) ja siirtolaitteet (45, 47) muodostavat yhden lastausyksikön (28) , jollaisia yksikköjä on useita järjestet- • » tynä rinnakkain ja moduulin (18) konttipystyriveihin mukau-tettuina, jolloin laitteiston toiminta on synkronoitu niin, • I · ·;;; että lastauskuljetin (12) on vaakasuunnassa liikuteltavissa t t '···’ 30 eräkokoojien (33) lastaamiseksi vuorollaan, kukin eräkokooja (33) ja siihen liittyvät siirtolaitteet (45, 47) lastaavat sopivan konttipystyrivin perättäisillä tasoilla olevia kontteja (19) vuorollaan niin, että laitteiston kapasiteetti siipikarjan keräämiseksi sopii yhteen lastauskuljettimen (12) ί 22 1 0 9 0 7 8 laitteistoon tapahtuvan siipikarjatoimituksen nopeuden kanssa.
9. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siirtolaitteet (45, 47) sisältä- 5 vät koukun (47), joka on vaakasuorassa liikuteltavissa tyhjän kontin (19) vetämiseksi laitteeseen lastaamista varten ja lastatun kontin (19) työntämiseksi laitteesta.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että koukku (47) on muotoiltu niin, että se automaatti- 10 sesti kohtaa kontin, kun koukkua (47) viedään kohti tyhjää konttia (19), ja että se on nostettavissa niin, että se irtoaa lastatusta kontista (19).
11. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteisto on liikuteltavissa, 15 koska siinä on pyörät (4) ja koska se on yhdistetty vetovä-lineeseen (1), yhdistelmän muodostaessa liikkuvan siipikar-j anpakkauskoneen.
. 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen liikkuva siipikarjanpak- kauskone, tunnettu siitä, että koneessa on vastaanottopiste ' ··* 20 siipikarjan vastaanottamiseksi ja kuljettimet siipikarjan ’ kuljettamiseksi vastaanottopisteestä eräkokoojaan tai eräko- : koojiin. I t · ·
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että vastaanottopiste käsittää 25 kiinniottoyksikön (7) , joka on sovitettu nostosiirtoelimen (6) etupäähän, joka elin kääntyy sivulta toiselle keräten siipikarjaa kanalasta. t
·,,,· 14. Patenttivaatimuksen 12 mukainen liikkuva siipikarjanpak- kauskone, tunnettu siitä, että se siihen kuuluu yhdistelmänä : 30 erillinen kiinniottoajoneuvo (54) , joka liikkuu laitteistosta riippumatta ja joka sieppaa elävää siipikarjaa ja tuo siipikarjan vastaanottopisteeseen. 23 1 0 9 0 7 8
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että kiinniottoajoneuvo (54) on riittävän pienikokoinen ja helposti ohjattava niin, että sillä ulotutaan tyypillisen kanalan käytännöllisesti katsoen 5 kaikkiin lattiapinta-alan osiin, pylväiden rajoittamiin välikköihin ja/tai pylväiden välistä.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että kiinniottoajoneuvo (54) käsittää kuljetinkokoonpanoparin (59) kiinniottoajoneuvon (54) 10 kummallakin puolella kunkin kuljetinkokoonpanon etupään ollessa varustettu siipikarjan sieppauspäällä (60) ja takapään ollessa varustettu läpällä (61), joka on säädettävästi liikuteltavissa kuljetinkokoonpanon takapään sulkevan kiinni-asennon ja auki-asennon välillä, jossa aukiasennossa siipikarjaa 15 voidaan kuljettaa kuljetinkokoonpanon (59) takapäästä pakkauskoneen vastaanottopisteeseen.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että kukin kuljetinkokoonpano (59) on itsessään nostettavissa alemman siipikarjankeruuaseman ja 20 ylemmän siipikarjanpoistoaseman välillä, kunkin kuljetinko-koonpanon (59) sisältäessä etumaisen nostokuljettimen (63) , joka ulottuu ylöspäin ja taaksepäin kokoavaa kuljetinta (64) ’··;* kohden, jonka kuljettimen takana sijaitsee säädettävästi lii- · kuteltava läppä (61) . • I ·.· · 25
18. Patenttivaatimusten 12-17 mukainen liikkuva siipikarjan- pakkauskone, tunnettu siitä, että kone käsittää vastaanotta-:Y: van lastaussuppilon (53) pakkauskoneen vastaanottopisteessä, :'·*: siirtokuljettimen (55) siipikarjan kuljettamiseksi syöttösup- pilosta (53) poispäin ja lastausvälineen siipikarjan lastaa-·;;; 30 miseksi jatkuvasti syöttösuppiloon ja siirtokuljettimeen (55) '···’ niin, että muodostuu olennaisesti tasainen siipikarjan etene- misnopeus syöttösuppilosta.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että lastausväline käsittää kaksi 24 109078 pohjapaneelia, jotka sijaitsevat siirtokuljettimen (55) kummallakin puolella ja jotka ovat kääntyviä olennaisesti vaakasuorien akselien ympäri pystyasentoon, jossa kukin pohjapa-neeli on alaspäin vino siirtokuljettimeen (55) päin niin, et-5 tä kahden pohjapaneelin (56) kääntöliike niiden ala-asennosta aiheuttaa siipikarjan syöttönopeuden lisäämisen syöttösuppi-lossa (53) ja siirtokuljettimelle (55).
20. Menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin (19), joka menetelmä käsittää siipikarjan syöttämisen eräkokoojaan 10 (33), kunnes kokooja sisältää siipikarjamäärän, joka vastaa kontin (19) kapasiteettia, jolloin syöttö kokoojaan keskeytetään ja kokoojaan syötetty siipikarjaerä toimitetaan konttiin, tunnettu siitä, että siipikarjaerä vastaa konttikapasi-teettia ja että kontti (19) on kuormausasemassa kokoojan (33) 15 alapuolella, johon asemaan kontti on siirretty useita tällaisia kontteja käsittävästä moduulista (18), että kontti, joka nyt on kuormattu siipikarjaerällä, siirretään laitteistosta pois ja takaisin moduuliin (18) ja että moduulissa jäljellä olevat kontit (19) kuormataan vastaavalla tavalla, kunnes 20 kaikki moduulin kontit on kuormattu siipikarjalla. tl··*
‘* 21. Liikkuva siipikarjan pakkauskone, joka käsittää pyörillä '···* varustetun ajoneuvon, joka kannattaa useita kontteja (19) si- sältävää moduulia (18) , ja useita lastausyksikköjä (28) , tun-·.· · nettu siitä, että kukin lastausyksikkö sisältää eräkokoojan ; ; : 25 (33) ja nostolaitteet (45, 47) kontin (19) poistamiseksi mo- i':’: duulista (18) kuormausasemaan, joka on eräkokoojan (33) ala puolella ja jossa kontti (19) voidaan lastata siipikarjaerällä, ja lastatun kontin (19) palauttamiseksi sen jälkeen mo-duuliin (18) , ja että pakkauskoneessa on välineitä suhteelli-30 sen pystysuoran liikkeen aikaansaamiseksi moduulin (18) ja .. 1 * * lastausyksikköjen (28) välille moduulissa eri tasoilla olevi- en konttien (19) lastaamiseksi sekä laskentaväline (74) kun-kin eräkokoojan (33) lastaamista varten ennalta määrätyllä kanamäärällä, joka vastaa haluttua kanamäärää kussakin kon-35 tissa (19). 25 109078
20 109078
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen liikkuva siipikarjanpak-kauskone, tunnettu siitä, että siihen kuuluu yhdistelmänä erillinen kiinniottoajoneuvo (54) kanojen sieppaamiseksi ja niiden toimittamiseksi liikkuvan pakkauskoneen vastaanotto- 5 pisteeseen.
23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen yhdistelmä, tunnettu siitä, että liikkuva pakkauskone käsittää kuljettimen (12), joka toimittaa siipikarjaa vastaanottopisteestä lastausyksik-köihin (28), jossa kuljettimessa (12) on mainittu laskuri 10 (74), joka laskee kuljettimella siirtyvän kanamäärän.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen yhdistelmä, tunnettu siitä, että kuljetin (12) sisältää jakopaneelivälineen (78), joka jakaa kuljettimen leveyden useisiin kanaviin (76), joita kutakin pitkin kanat pakotetaan siirtymään yhtenä rivinä, 15 tarkan laskennan helpottamiseksi laskurin (74) avulla.
FI955601A 1994-11-22 1995-11-21 Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin FI109078B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB9423587A GB9423587D0 (en) 1994-11-22 1994-11-22 Livestock handling apparatus and method
GB9423587 1994-11-22
GBGB9508336.6A GB9508336D0 (en) 1994-11-22 1995-04-25 Livestock handling apparatus and method
GB9508336 1995-04-25

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI955601A0 FI955601A0 (fi) 1995-11-21
FI955601A FI955601A (fi) 1996-05-23
FI109078B true FI109078B (fi) 2002-05-31

Family

ID=26306025

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI955601A FI109078B (fi) 1994-11-22 1995-11-21 Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin

Country Status (9)

Country Link
US (2) US5660147A (fi)
EP (1) EP0713642B1 (fi)
AU (1) AU688609B2 (fi)
BR (1) BR9505274A (fi)
DE (1) DE69500955T2 (fi)
DK (1) DK0713642T3 (fi)
ES (1) ES2111370T3 (fi)
FI (1) FI109078B (fi)
GB (1) GB9508336D0 (fi)

Families Citing this family (40)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1276832B1 (it) * 1995-10-06 1997-11-03 Enrico Mola Apparecchiatura automatica per il prelievo di avicoli in genere dai recinti di allevamento e simili
US5915338A (en) * 1996-08-16 1999-06-29 Hormel Foods Corporation Method and apparatus for loading turkeys
US5902089A (en) * 1997-02-21 1999-05-11 Sinn; Steven C. Poultry loading apparatus
US6447234B2 (en) 1997-02-21 2002-09-10 Turkey Scope, Llc Livestock loading/unloading system
NL1006278C2 (nl) * 1997-06-11 1998-12-14 Lacotrans N V Werkwijze en inrichting voor het verplaatsen van kippen of ander pluimvee.
US6623232B2 (en) * 1999-05-07 2003-09-23 Cattaruzzi International S.R.L. Equipment for moving cages used for holding and transporting chickens, hens, and similar
NL1012514C2 (nl) 1999-07-05 2001-01-08 Schepers Beheer B V Inrichting en werkwijze voor het laden van pluimvee in houders.
US6305327B1 (en) * 1999-11-09 2001-10-23 Chick Express, Inc. Newborn avian delivery method and apparatus
US6477987B2 (en) 2000-04-20 2002-11-12 John S. Taylor Method and apparatus for relocating live poultry
US6454510B1 (en) 2000-06-17 2002-09-24 Turkey Scope, Llc Livestock unloading system
US6612918B2 (en) 2000-08-16 2003-09-02 Bright Coop Co. Poultry cage staging and filling method and apparatus
JP2004529644A (ja) * 2001-04-10 2004-09-30 エクセリクシス・インコーポレイテッド 昆虫攻撃ベクターと殺虫剤標的の同定のための使用方法
US6564751B2 (en) 2001-05-31 2003-05-20 Hormel Foods Corporation Turkey loader
FR2827476B1 (fr) * 2001-07-20 2003-10-10 Esox Installation pour le conditionnement d'animaux
NL1019157C2 (nl) * 2001-10-11 2003-04-14 Mte Holding B V Pendelvoertuig, in het bijzonder voor het vervoeren van kippen.
US6655897B1 (en) 2001-10-16 2003-12-02 Chris Harwell Systems and methods for transporting young fowl from a hatchery to a growout house
US7082639B2 (en) * 2001-10-19 2006-08-01 Tennant Company Brush optimizer
ITMI20012305A1 (it) * 2001-11-02 2003-05-02 Ciemme Di Calabria Flii S N C Apparecchiatura per la movimentazione di pile di stie per il caricamento automatico di avicoli in genere
US6688255B2 (en) * 2002-04-09 2004-02-10 Exelixis, Inc. Robotic apparatus and methods for maintaining stocks of small organisms
ITMI20021864A1 (it) * 2002-08-29 2004-02-29 Enrico Mola Macchina raccogli-tacchini ad ingombro ridotto.
SE0203580D0 (sv) * 2002-12-03 2002-12-03 Delaval Holding Ab An apparatus for detecting animals
US6880488B1 (en) * 2003-04-02 2005-04-19 Robert L. Hall Live poultry loading system
CA2455423C (en) * 2004-01-20 2015-08-11 Marilyn J. Enterprises Inc. Cage for transporting poultry
US7500448B1 (en) 2005-09-30 2009-03-10 Melhorn J Michael Self-propelled poultry cage handler and method
ITMI20060070A1 (it) * 2006-01-18 2006-04-19 Ciemmecalabria S R L Macchina carica-avicoli
US20070169713A1 (en) * 2006-01-23 2007-07-26 Sinn Steven C Livestock unloading system and method
ITMI20070331A1 (it) 2007-02-21 2008-08-22 Ciemmecalabria S R L Veicolo raccogli-polli
IT1397221B1 (it) * 2009-12-30 2013-01-04 Ciemmecalabria S R L Veicolo per raccogliere avicoli ed ingabbiarli
US9055734B1 (en) * 2010-10-26 2015-06-16 Joshua Dean Anderson Device for loading livestock via conveyor belt
US8794190B1 (en) * 2010-12-15 2014-08-05 Cooper Farms, Inc. Livestock loader and method
US8726848B2 (en) 2011-04-26 2014-05-20 J. Michael Melhorn Poultry cart handler and method
PL2887798T3 (pl) * 2012-08-23 2018-04-30 A.H. Jansen Holding B.V. Urządzenie ładujące do załadunku brojlerów do skrzyń
US8967057B2 (en) 2012-11-02 2015-03-03 South Essex Fabricating Inc. Vertically adjustable platform system
CN103465993B (zh) * 2013-09-09 2015-11-25 中国农业大学 一种用于畜禽舍笼养系统的电动观察车
US9301508B2 (en) 2014-04-01 2016-04-05 Joshua Dean Anderson Poultry loading assembly
US9039497B1 (en) * 2014-05-29 2015-05-26 Shannon K. Guidry Portable and articulable feather plucking mechanism
DE102015116966B3 (de) * 2015-10-06 2017-01-12 Fit Farm Innovation Team Gmbh Stellage zur Aufnahme von Mastgeflügelkäfigen und Mastgeflügelkäfig
CN107006396B (zh) * 2017-04-26 2020-07-24 山东新希望六和集团有限公司 一种全自动驱赶捉鸡装置
FR3086838B1 (fr) * 2018-10-09 2021-06-04 Ligner Installation et procede pour le chargement d'animaux vivants d'elevage en conteneurs
CN111149724B (zh) * 2019-12-31 2021-10-12 六安市裕安区固镇镇裕富家庭农场 一种成年鹅多层养殖舍

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3110388A (en) * 1961-05-08 1963-11-12 Elliott George Live poultry conveyor and counter
US3805743A (en) * 1972-02-17 1974-04-23 D Crowder Poultry conveyor means
US4037565A (en) * 1974-07-26 1977-07-26 Ledwell Jr Lloy W System for harvesting and transporting chickens
IT1120691B (it) * 1979-08-13 1986-03-26 Mola Giuseppe Apparecchiatura perfezionata per prelevare e caricare su mezzi di trasporto animali avicoli
GB2096555B (en) * 1981-04-01 1985-02-27 Anglia Autoflow Ltd Livestock handling system and method and apparatus therefor
US4600351A (en) * 1983-06-28 1986-07-15 Board Of Trustees University Of Arkansas Fowl metering and cooping system
US4567852A (en) * 1983-07-08 1986-02-04 Ledwell & Sons Enterprises, Inc. Chicken harvesting machine
NL8303892A (nl) * 1983-11-14 1985-06-03 Roel Nicolai Inrichting voor het van een bodemoppervlak opnemen van dieren zoals kippen.
BR8502245A (pt) * 1984-05-11 1985-01-14 Tamnaharry Dev Processo para recolher objetos de uma superficie e aparelho para recolher objetos e sistema transportador para uso no carregamento de objetos recolhidos no interior de um recipiente transportavel
GB2185172B (en) * 1985-10-16 1989-09-13 Alan Mckelvey Method and apparatus for handling live birds
AU3751089A (en) * 1988-05-27 1989-12-12 Systeng Pty. Ltd. Separator counter
US5325820A (en) * 1992-10-14 1994-07-05 American Calan, Inc. Poultry harvester

Also Published As

Publication number Publication date
US5660147A (en) 1997-08-26
US5699755A (en) 1997-12-23
EP0713642B1 (en) 1997-10-29
FI955601A0 (fi) 1995-11-21
GB9508336D0 (en) 1995-06-14
DE69500955D1 (de) 1997-12-04
DE69500955T2 (de) 1998-04-16
FI955601A (fi) 1996-05-23
ES2111370T3 (es) 1998-03-01
AU688609B2 (en) 1998-03-12
AU3773595A (en) 1996-05-30
DK0713642T3 (da) 1998-07-20
EP0713642A1 (en) 1996-05-29
BR9505274A (pt) 1997-10-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI109078B (fi) Laitteisto ja menetelmä siipikarjan lastaamiseksi kontteihin
EP0061869B1 (en) Livestock handling system and apparatus therefor
US7946797B2 (en) Egg transport module
US6612918B2 (en) Poultry cage staging and filling method and apparatus
CA1260275A (en) Method and apparatus for collecting and conveying objects from a surface
US4510886A (en) Device for emptying a container filled with live poultry
US5735661A (en) Transporter for storing and carrying multiple articles, such as coin collection boxes
EP0987939B1 (en) A method and a device for moving chickens or other poultry
US3741417A (en) Poultry handling system
US6880488B1 (en) Live poultry loading system
CN104853602A (zh) 将肉禽装入板条箱的装载设备
US6305327B1 (en) Newborn avian delivery method and apparatus
WO2007087692A1 (en) Loose egg transport module
GB2255950A (en) Equipment for supplying items to a production machine.
CA2167562A1 (en) Method of loading live poultry
EP2177106A1 (en) Device and method for loading poultry into poultry containers
US8122854B2 (en) Chicken-loading vehicle
AU2007200892A1 (en) Egg transport module
CN114249142A (zh) 一种多通道配仓集装箱装箱设备和方法
CN111674957A (zh) 运粮管结构和横向粮食输送结构
US20040001749A1 (en) Trailer box
GB2320407A (en) Livestock handling system
CN216004445U (zh) 一种粮食谷物输送检斤装车一体装置
CN213893921U (zh) 一种取物柜
GB2075958A (en) Improvements in rear mounted feeder boxes and the like for attachment to agricultural vehicles