FI107746B - Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa - Google Patents

Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa Download PDF

Info

Publication number
FI107746B
FI107746B FI960821A FI960821A FI107746B FI 107746 B FI107746 B FI 107746B FI 960821 A FI960821 A FI 960821A FI 960821 A FI960821 A FI 960821A FI 107746 B FI107746 B FI 107746B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
nip
calender
web
paper web
Prior art date
Application number
FI960821A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI960821A (fi
FI960821A0 (fi
Inventor
Markku Kyytsoenen
Jukka Koskinen
Vilho Nissinen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI960821A priority Critical patent/FI107746B/fi
Publication of FI960821A0 publication Critical patent/FI960821A0/fi
Priority to EP97903402A priority patent/EP0961854A1/en
Priority to US09/125,768 priority patent/US6003440A/en
Priority to PCT/FI1997/000100 priority patent/WO1997031150A1/en
Publication of FI960821A publication Critical patent/FI960821A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107746B publication Critical patent/FI107746B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

5 107746
Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa Förfarande vid kalandrering av pappersbana eller motsvarande
Keksinnön kohteena on menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa, erityisesti superkalanteroinnissa, jossa menetelmässä paperirata tai vastaava johdetaan telojen muodostamien kalanteroimisnippien läpi paperiradan kalanteroimiseksi, jossa menetelmässä telat sijoitetaan ainakin kahteen telapinoon, jossa menetelmässä 10 paperirata johdetaan kunkin telapinon vastaavasta kalanteroimisnipistä seuraavan telapinon vastaavaan kalanteroimisnippiin.
Tunnetusti superkalanterin telasto käsittää useita teloja, jotka on järjestetty päällekkäin telapinoksi. Päällekkäiset telat ovat keskenään nippikosketuksessa ja kalanteroi-15 tava paperiraina on järjestetty kulkemaan telojen välisten nippien läpi. Superkalante-reihin liittyy se haittapuoli, että superkalantereissa nippejä kuormittaa telaston oma painovoima, jolloin viivakuormajakautuma ylänipiltä alanipille on pääasiassa lineaarisesti kasvava. Tämä johtaa siihen, että alanipissä oleva viivakuorma määrää kalante-rin kuormituskyvyn. Kalanteri mitoitetaan siis alimmaisten telojen suorituskyvyn 20 mukaisesti ja samalla jää ylänippien kuormitus- eli kalanterointipotentiaalia käyttä- • · · · ‘ ' mättä. Tätä tekniikan tasoon liittyvää haittapuolta on aikaisemmin pyritty ratkaise- • · · *· *: maan siten, että ylänippien puutteellista kuormitusta on pyritty nostamaan asettamalla • · *·*·' superkalanteri vaakatasoon tai jakamalla kalanterin telapino kahteen telapinoon.
• · · *···' Tämä toteutus on osoittautunut kuitenkin myös kalliiksi, koska kaksiosainen kalanteri • · · *·ϊ·* 25 vaatii useampia taipumaltaan säädettäviä teloja. Eräs toteutus, jossa kalanterin telasto • · · ’* on jaettu kahdeksi telapinoksi, on esitetty DE-hyödyllisyysmallihakemuksessa 295 04 034.3.Tässä tunnetussa ratkaisussa kahteen telapinoon jaetussa kalanterissa paperirai- [ * na ensin johdetaan toisen telapinon kalanteroimisnippien läpi ja sen jälkeen paperi- • » - ···* raina siirretään toiseen telapinoon, jossa paperiraina johdetaan sen kalanteroimisnip- 30 pien läpi.
• · · • · * · ·
Tekniikan tasosta tunnetusti superkalantereissa on ensiksi kalanteroitu/kiillotettu • · paperin toinen puoli esim. yläpuoli ja sitten toinen esim. alapuoli. Tunnetuissa ratkaisuissa nk. kääntönippi on määrännyt, missä kiillotettava puoli vaihtuu. Superkalante-35 rissa kiihottuminen tapahtuu voimakkaimmin ensimmäisissä nipeissä, jolloin jälkim- 2 107746 mäiseksi kiillotettavan puolen kiillottaminen samaan kiiltotasoon kuin ensimmäiseksi kiillotettava puoli, vaatii suhteessa suurempia viivakuormia ja tämä aiheuttaa suuremman radan kuohkeuden huikin menetyksen. Lisäksi perättäisen kiillotuksen vaikea hallinta aiheuttaa usein paperinkiillotusasteeseen toispuoleisuutta.
5
Keksinnön päämääränä on esittää ratkaisu, jossa kiillotuksen toispuoleisuuteen liittyvät ongelmat on eliminoitu tai ainakin minimoitu.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin esille tuleviin päämäärien saavuttamiseksi on 10 keksinnön mukaiselle menetelmälle pääasiallisesti tunnusomaista se, että menetelmässä paperirata johdetaan telapinosta seuraavaan kunkin telapinon vastaavan kalanteroi-misnipin kautta, kunnes se johdetaan viimeisestä telapinosta takaisin seuraavien vastaavien kalanteroimisnippien läpi telapinosta seuraavaan käänteisessä järjestyksessä ja tätä toistetaan, kunnes paperirata johdetaan viimeisestä kalanteroimisnipistä 15 edelleen käsiteltäväksi.
Keksinnön mukaisesti superkalanterin telasto on jaettu ainakin kahteen välimatkan päässä toisistaan olevaan telapinoon, joissa rata kulkee telapinosta seuraavaan, kunnes se palautuu viimeisestä telapinosta muiden telapinojen kautta ensimmäiseen ··♦« . . 20 jne. Kalanterin telapinoissa rata kulkee siis ensin kaikkien telapinojen esimerkiksi • * « » · · * .* ensimmäisten kalanterointinippien ja seuraavaksi toisten kalanterointinippien läpi « · · ♦ · · käänteisessä järjestyksessä, kunnes rata johdetaan viimeisestä kalanterointinipistä ♦ ♦ • · **I edelleen käsiteltäväksi, esimerkiksi kiinnirullaukseen. Tällä saavutetaan huomattavia • · · • ♦ · III etuja. Erityisesti kiihottumisen toispuoleisuuteen liittyvät ongelmat vähenevät huomat- • · · » · · * 25 tavasti ja lisäksi toispuoleisuuden hallinta on helpompaa. Lisäksi keksinnön mukainen . ratkaisu säästää radan kuohkeutta, koska jälkimmäisenä kiillotettavan puolen * · ... voimakkaasti kuormitetut alanipit jäävät pois ja molempien puolien kiillotus aloite- T taan samanaikaisesti. Keksintöä käyttämällä saavutetaan myös paperille parempi kiilto ja sileys ja lisäksi voidaan käyttää alhaisempia viivakuormia, jolloin telat kestävät • ♦· • · *...* 30 paremmin ja on myös mahdollista käyttää suurempia ajonopeuksia. Keksinnön mukainen järjestely ei sinänsä edellytä useampia teloja kuin aikaisemmissa ratkaisuis-*:**: sa, koska keksinnön mukaisella radan ajotavalla ja kireyden säätöjärjestelyllä päästään samaan laatutasoon pienemmällä nippimäärällä kuin ennestään tunnetuissa ratkaisuissa.
3 107746
Keksinnön mukaisesti paperiraina voidaan johtaa myös telapinon ylhäältä päin ensimmäisen kalanterointinipin lisäksi esimerkiksi ensimmäisenä telapinon alimpaan nippiin tai jopa toiseen nippiin ylhäältä tai alhaalta päin lukien. Viimeksimainittu vaihtoehto soveltuu käytettäväksi esimerkiksi silloin, kun halutaan saada, esimerkiksi 5 ensimmäisen käsittelynipin ollessa ylhäällä, radan alapuoli ensin kuumaa telapintaa vasten ja samalla halutaan käyttää vain pinnoittamattomia yläteloja. Tällöin ylätelan ja sen alapuolella olevan pehmeän telan välisessä nipissä ei kulje lainkaan rainaa. Vastaava tilanne voi syntyä tietenkin myös käytettäessä vain pehmeäpinnoitteisia ylä-/alateloja.
10
Lisäksi ainakin kahdesta telapinosta muodostuva superkalanterirakenne on matalampi, jolloin korkeussuuntaista tilaa ei tarvita niin paljon kuin tunnetuissa superkalanterirat-kaisuissa. Keksinnössä ei myöskään tarvita kääntönippiä radan toisen puolen kääntämiseksi kiillottamista varten, vaan telapinojen telat on jäljestetty siten, että radan 15 kumpikin puoli kiillottuu olennaisesti samanaikaisesti.
Keksinnön mukaisesti telapinojen väliseen radan kireyden hallintaan käytetään esim. nippikohtaisesti säädettäviä viivakuormia. Kireyksiä ja nopeuseroja voidaan hallita • « . . myös valitsemalla erilaisia telakovuuksia, telamateriaaleja tai telakohtaisia käyttöjä • « ♦ I.* 20 käyttämällä.
• · « • · • · · • *·. Ratakireyksien hallintaan telapinojen välillä voidaan käyttää myös hyväksi venymää, • « · • « · jossa luistosta aiheuttava jättämä aiheuttaa ylätelojen hitaamman pintanopeuden. Paperin kokoonpuristumisesta aiheutuva venymä kompensoi luistosta aiheutuvan . 25 jättämän ja tietyllä paperilla tietynlaisella telastolla jättämä ja venymä ovat hyvin vakaita eli samaa paperia voi ajaa myös kahden erillisen samanlaisen telaston läpi.
• « · • ?· • · j···. Kireyksien hallintaan voidaan käyttää myös nippikohtaista viivakuorman säätöä, • · · esimerkiksi jos johonkin nippien väliin pyrkii tulemaan löysää tai liian suuri kireys, • · 30 voidaan ko. välin vetoeroa muuttaa edeltävää tai jälkeistä nippiä kiristämällä tai löysäämällä. Keksinnön mukaisessa jäqestelyssä on myös helpohkosti löydettävissä • · · 4 107746 tasapainotilanne, jossa kireydet kaikissa väleissä ovat olennaisesti samat ja tällöin saavutetaan paperin molemmille puolille sama kiilto. Nippikuorma, telan kovuus ja telakohtaiset käytöt vaikuttavat kaikki telojen väliseen nopeuseroon, jolloin kaikkia näitä tekijöitä voidaan käyttää hyödyksi telapinojen välisten kireyksien hallinnassa.
5
Tarvittaessa voidaan radan kireyttä mitata telapinojen välillä ja mittaustulosten perusteella säätää nopeuseroa.
Lisäksi keksinnössä voidaan käyttää hyväksi sitä, että paperi venyy kostuessaan ja 10 kutistuu kuivuessaan. Tätä ilmiötä keksinnössä käytetään hyväksi paperin kireyden hallinnassa nippien välillä säätämällä kosteustasapaino sellaiseksi, että radan kulku nippien välillä on hallittu.
Yhteenvedonomaisesti voidaan todeta, että keksinnön mukaisessa jäljestetyssä ajetta- 15 vuus saavutetaan siten, että ennalta määrättyä ratakireyttä ylläpidetään säätämällä nippipaineita nippikohtaisesti esimerkiksi kevennyslaitteilla tai sijoittamalla telastoihin itsekuormittavia teloja myös välipositioihin, säätämällä teloihin niiden käyttöjen kautta kohdistuvia momentteja tai säätämällä telojen pintanopeuksia, säätämällä radan ] lämpötilaa ja/tai kosteutta, säätämällä telojen pintalämpötilaa ja/tai sisäistä lämpöti- • · · *· / 20 laa ja säätämällä rataa ympäröivän atmosfäärin lämpötilaa, painetta ja kosteutta.
Ennaltamäärättyä ratakireyttä ylläpidetään valitsemalla telojen pinnoitteiden ominai- • · • · *]*. suudet siten, että liukumat telojen välillä ylläpitävät telapinojen välissä olevien i · · rainojen osien kireyttä.
t · · « , 25 Keksinnön mukaisessa jäijestelyssä kalanterointitulosta säädetään ensinnäkin säätä- « · » • · · mällä radan ominaisuuksia: kiiltoa, paksuutta ja sileyttä, joita säädetään käyttäen • ~ .* . edellä kireyden säädön yhteydessä mainittuja säätöparametreja. Kalanteritelapinojen • ·« I..* säädössä otetaan siis huomioon yhtäaikaisesti sekä radan kireyden säätöön liittyvät 2 · *·' että rainan tavoiteltuihin ominaisuuksiin liittyvät ohjaussuureet.
• · · : ·* 30 • · • * · • · · • · 5 107746 Säätöparametrien säädössä voidaan käyttää seuraavia menetelmiä ja laitteita. Ratakireyttä säädetään kokemusperäisten paperilaatukohtaisesti tallennettujen ajopara-metrien välityksellä tai adaptiivisesti kireyden mittalaitteiden kautta, joista voidaan mainita kireyden mittaustelat, kireyden mittaustelastot, kireyden mittaus ilmatyynypalkin 5 avulla, kireydenmittaus pistemittauksena oskilloivalla tai staattisella anturilla. Telan ja rainan nopeuksien säätö voidaan suorittaa pintanopeuden mittauksen perusteella, telojen pyörintänopeuden mittauksen perusteella tai telojen käyttöjen virran mittauksen perusteella. Telojen lämpötilan säädössä voidaan käyttää sisäpuolisia lämmönsäätö-menetelmiä, esimerkiksi lämmitysväliaineen lämmönsiirron säätämistä esim. öljyn, 10 veden, höyryn, palokaasujen lämmönsiirron säätämistä, sähkövastuslämmitystä tai induktiivista lämmitystä. Telojen lämpötilan säädössä voidaan käyttää myös ulkopuolisia lämmönsäätömenetelmiä, esimeriksi induktiivista lämmitystä, säteilylämmitystä ja/tai kaasupuhallusta.
15 Telojen lämpötilan/lämmitystehon säädössä käytetään radan ominaisuuksien mittaukseen kytkettyä adaptiivista säätöä, telan pintalämpötilan mittaukseen kytkettyä adaptiivista säätöä, telan lämmönsäätöväliaineen lämpötilan mittaukseen kytkettyä adaptiivista säätöä tai telan lämmitystehon mittaukseen kytkettyä adaptiivista säätöä.
• · ♦ ♦ • t * *· 20 Radan kosteutta ja lämpötilaa voidaan säätää säätämällä höyrynsyöttöä rataan, • · · • i · säätämällä vesisumun syöttöä rataan, llmapuhalluksen kautta aikaansaatavalla radan * · « · ^ kuivauksella/lämmityksellä, filminsiirtomenetelmällä tapahtuvalla kostutuksella tai rataa t t · ':-m ympäröivän atmosfäärin säädöllä. Radan lämpötilaa voidaan säätää edellä mainittu- jen keinojen lisäksi lämmönsäätöteloilla ja -hihnastoilla, hihnastoilla, säteilylämmitti- , .·. 25 millä ja radan kalanteriteloja vasten olevan taittokulman säädöllä.
* « · ··· ··· i * · * » .* . Keksinnön mukaisesti kalentereissa käytettävät telapinot voivat olla varustettuja mitä • ♦· erilaisimmilla telakombinaatioilla. Mahdollisia kombinaatiota ovat esimerkiksi telapinot, * joissa kaikki telat ovat pehmeällä pinnoitteella varustettuja, joissa kaikki telat kovapin-• · · 1 30 täisiä esimerkiksi metalli- tai keraamipintaisia teloja tai muita vastaavia tai osa teloista • · « • ·· • · 6 107746 on pehmeitä teloja ja osa kovia teloja. Erikoistapauksena voidaan mainita telapino, jossa joka toinen tela on pehmeä ja joka toinen kova.
Lisäksi kalanterin telapinoissa kaikki telat voivat olla käytettyjä tai vain yksi tela on 5 käytetty, kuten tunnettu perinteisistä superkalantereista. Kun telapinoja pyöritetään vain yhden vetotelan avulla, valitaan vetotelan sijainti siten, että sen ja muiden telastojen telapinojen välinen liukuma ylläpitää telapinojen välisten rainanosien kireyttä ja mahdollistaa kireyden säädön muiden säätöparametrien avulla.
10 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin oheisen piirustuksen kuvioihin viitaten, joissa kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti tekniikan tasosta tunnettu kalanteri, joka muodostuu kahdesta telapinosta, 15 kuviossa 2 on esitetty kaaviollisesti eräs keksinnön mukaisen kalanterin sovellusesimerkki, kuviossa 3 on esitetty kaaviollisesti eräs toinen sovellusesimerkki keksinnön mukaiseksi » t 1 *♦ 1· 20 kalanteriksi, « · 7 » · · » · · « · ·« · * · '2 kuviossa 4 on esitetty kaaviollisesti eräs kolmas sovellusesimerkki keksinnön mukaiseksi \\%\ kalanteriksi, I · ·
» I I
, 25 kuvioissa 5A - 5C on esitetty kaaviollisesti eräitä sovelluksia paperiradan johtamiseksi • · · ··# ,’t·. kahdesta telapinosta muodostuvan kalanterin läpi, • · * 1 · • ·· kuviossa 6 ohjauslohkokaavio keksinnön mukaista kalanteria varten.
* *· 1 • · · ** 30 Kuviossa 1 esitetyssä tekniikan tason mukaisessa kalanterissa 10’ kalanteri käsittää • · ♦ kaksi telapinoa lOj’,^’, jossa ratkaisussa paperirata W’ johdetaan ensin ensimmäisen 2 7 107746 telapinon lO/kalanteroimisnippien N’läpi ja tämän jälkeen toisen kalanteritelapinon 102’ kalanteroimisnippien N’läpi. Kalanterin eri teloja on merkitty viitenumeroilla 11 12’, 13’, 14’, 15’, 18’, 19’,20’,2Γ,22’. Radan johtoteloja on merkitty viitenumeroilla 23’ja kalanterin runkorakenteet on esitetty kuviossa kaaviollisesti ja niitä on merkitty 5 viitenumerolla 30’.
Kuvion 2 mukaisessa keksinnön sovelluksessa kalanteri 10 käsittää kaksi rinnakkaista telapinoa 101,10a2,joihin kumpaankin on järjestetty päällekkäin kalanteriteloja 11,12, 13, 14, 15, 16; 17, 18, 19, 20, 21, 22. Telapinossa 101( 102 vuorottelevat kovat 11, 13, 10 15; 18, 20, 22 ja pehmeät 12, 14, 16; 17, 19, 21 telat ja rata W on ohjattu kulkemaan vuorotellen kummankin telapinon 10x; 102 kalanterointinippien N12, N -, N14, N15; N21, N22> N23, N24, N25 kautta siten, että vuorotellen kiihottuu radan W eri puolet W,,W2.
Kuvion 2 mukaisesti paperirata W johdetaan kovan telan 11 ja pehmeän telan 12 15 välisen nipin Nn kautta ensimmäisessä telapinossa 104 toisen telapinon 102 ylimmäisen pehmeän telan 17 ja kovan telan 18 muodostaman nipin N21 kautta radanjohtote-lalle 23, jolla rata käännetään takaisinpäin ja johdetaan toisen telapinon 102 toiseksi ylimmäisen kovan telan 18 ja pehmeän telan 19 välisen nipin N22 kautta ensimmäiseen telapinoon 10l5 jossa rata W johdetaan pehmeän telan 12 ja kovan telan 13 • · · ·
] ‘ 20 välisen toiseksi ylimmäisen nipin N12 kautta radanjohtotelalle 24. Näin paperirata W
« · · *; / kulkee telapinosta toiseen nippien N13, N23,N24,N14, Ni5, N25 välistä siten, että vuoro- ♦ · · *·]·* telien kiihottuu radan W kumpikin puoli W,, W2. Kalanterin 10 runkorakenteet on • ♦ ***** esitetty kuviossa vain kaaviollisena rakenteena 30. Telan 11 käyttöjärjestely on esitetty ♦ · · ;“* kaaviollisesti esityksenä 31. Paperiradan W kireyttä voidaan mitata telapinojen 10ρ102 • · · 25 välisellä alueella esimerkiksi mittalaitteella 32,33, josta mittaustulos välitetään . kalanterin 10 ohjaus- ja käyttöjärjestelmään 34,35, joka mittaustuloksen perusteella ]..* ohjaa kalanterin toimintaa siten, että ratakireys on haluttu.
• « ···
Kuviossa 3 on esitetty kaaviollisesti keksinnön mukainen sovellusesimerkki, jossa • · · 30 kummankin telapinon 10,, 102 yhteyteen on sijoitettu höyry laatikkoja 40 paperiradan • · « · » ♦ · ♦ • ♦ * • ♦ 8 107746 W kostuttamiseksi. Muilta osiltaan kuviossa 3 esitetty sovellusesimerkki vastaa kuviossa 2 esitettyä.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön sovellusesimerkki, jossa kalanteri 10 on muodostettu 5 kolmesta telapinosta 101,102ja 103. Kuvion mukaisessa sovellusesimerkissä paperirata W johdetaan ensin kunkin telapinon 103,102,103 ylhäältä päin ensimmäisen kalante-rinipin Nn,N21,N31kautta, jonka jälkeen paperirata W johdetaan johtotelan 23 kautta kunkin telapinon toisen kalanteroimisnipin N32,N22,N12kautta käänteisessä järjestyksessä ja näin edelleen, kunnes viimeisen kalanteroimisnipin N35 kautta paperirahia W 10 johdetaan jatkokäsittelyyn. Muilta osiltaan kalanteri 10 vastaa kuvioissa 2 ja 3 esitettyjä sovellusesimerkkejä ja vastaavilla viitenumeroilla on merkitty vastaavia osia. Kalanterin 10 telapinon 10! kalanteriteloja on merkitty viitenumeroilla 11,12,13,14, 15, 16, kalanterin 10 toisen telapinon 102 kalanteriteloja on merkitty viitenumeroilla 17, 18, 19, 20, 21 ja 22, kolmannen telapinon 103 kalanteriteloja on merkitty vii-15 tenumerolla 41, 42, 43, 44, 45 ja 46. Kalanterin runkorakenteita on merkitty viitenumerolla 30 ja kalanterin mittaus- ja/tai säätöjärjestelmää viitenumeroilla 32,34.
Kuvioissa 5A - 5C on esitetty eräitä sovelluksia paperiradan W ajamiseksi kalanterissa . 10. Paperiradan W kulkusuuntaa on merkitty nuolella F ja rata W johdetaan vuorotel- ···· * · . . 20 Ien kummankin telapinnan 10j,102 kalanteroimisnippien kautta.
• · · • · • · • · · • · · 1/. Kuviossa 5A paperirata W johdetaan ensimmäisen telapinon 10j ylhäältä päin toiseen • · kalanteroimisnippiin, joka on muodostettu telojen 12 ja 13 väliin.
• · · • · · • · · • · · « · · 25 Kuviossa 5B kalanteriin 10 paperirata W johdetaan ensin ensimmäisen telan 10 . telapinon lOj alhaaltalukien toiseen kalanterinippiin, joka on muodostettu telojen 14 • · ...# ja 15 väliin.
* * * • i · '···’ Kuviossa 5C esitetyssä sovellusesimerkissä paperirata W johdetaan ensin ensimmäisen • · ***** 30 telapinon 10x alimmaisen kalanteroimisnippiin, joka on muodostettu telojen 15 ja 16 • · Σ.*·· väliin.
• · 9 107746
Kuviossa 6 esitetyssä ohjauskaaviossa ohjausjärjestelmä muodostuu seuraavista osista: paperin kireydenmittaus 51, paperin kosteudenmittaus 52, paperin nopeudenmittaus 53, paperin lämpötilanmittaus 54, paperin paksuudenmittaus 55, paperin kiillonmittaus 56, telojen nopeudenmittaus 57, telojen pintalämpötilamittaus 58, telojen sisäisen lämpöti-5 lanmittaus 59, telojen lämmitystehonmittaus 60, telojen käyttötehonmittaus 61, telojen käyttömomentinmittaus 62, joiden perusteella määritetään säätöarvot paperilaatukoh-taisten ajoparametrien avulla 63 ja määritetään säätöarvot mallinnetun prosessin avulla 64, joiden perusteella saadaan paperin kosteuteen vaikuttavien toimilaitteiden säätö 65, käyttöjen säätö 66, paperia ympäröivän atmosfäärin ominaisuuksien säätö 67 ja 10 telojen lämpötilan säätö 68. Mittauspisteitä ohjausjärjestelmää varten voi olla vapaasti tarpeen mukaan valittu määrä sopiviksi katsotuissa kohdissa.
Keksintöä on edellä selostettu vain eräisiin sen edullisiin sovellusesimerkkeihin viitaten, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole tarkoitus mitenkään ahtaasti rajoittaa. Monet 15 muunnokset ja muunnelmat ovat mahdollisia seuraavien patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · • · • · · • · · • · • ·
« · V
« · · · « · ♦ • » • 1 m ·1 • · · • · · • · ♦ • · « * · 1 ·> · · ♦ · · • · « • ♦ · • · · · • · · • · · « · # · · • » * 1 • · « • · • 1 • · · * ·1 · • « · • » • · 1 · • · · • 1

Claims (15)

10 107746
1. Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa, erityisesti superkalanteroinnis-sa, jossa menetelmässä paperirata (W) tai vastaava johdetaan telojen (11,12,13,14,15, 5 16,17,18,19,20,21,22,41,42,43,44,45,46) muodostamien kalanteroimisnippien (Nji,Ni2, N13,N14,N15;N2i,N22,N23,N24,N25;N31,N32,N33,N34,N35) läpi paperiradan (W) kalanteroimiseksi, jossa menetelmässä telat (11,12,13,14,15,16; 17,18,19,20,21,22; 41,42,43,44,45,46) sijoitetaan ainakin kahteen telapinoon (lOj; 102; 103), jossa menetelmässä paperirata (W) johdetaan kunkin telapinon (10^ vastaavasta kalanteroimisnipistä 10 (Ν^,Ν^,Ν^,Ν^,Ν^) seuraavan telapinon (102;103) vastaavaan kalanteroimisnippiin (N2i>N22»N23»N24>N25iN3i>N32»N33>N34»N35)» tunnettu siitä, että menetelmässä paperirata (W) johdetaan telapinosta (10^102) seuraavaan (102;103) kunkin telapinon (10!; 102;103) vastaavan kalanteroimisnipin kautta, kunnes se johdetaan viimeisestä telapinosta (103; lOj) takaisin seuraavien vastaavien kalanteroimisnippien läpi telapinosta 15 (103;102) seuraavaan (^ilOj) käänteisessä järjestyksessä ja tätä toistetaan, kunnes paperirata (W) johdetaan viimeisestä kalanteroimisnipistä edelleen käsiteltäväksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetel-mässä paperiradan (W) kireyttä telapinojen (10^102,103) välillä säädetään mittalait- • « V1i 20 teestä (32,33) mittaustuloksen perusteella. • · • ♦ · tl1 « · • · ·
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperira- I · · *···' dan (W) kireyttä telapinojen (10j, 102,103) välillä säädetään säätämällä kunkin j 1 · kalanterointinipin (Ν^Ν^,Ν^,Ν^,Ν^;^!,^,^3,^4^25,%.¾ . 25 N33,N34,N35) viivakuormaa. • # · ♦ · · • · · »«f » 1 · 4 » «
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperira- : ' dan (W) kireyttä telapinojen (103,102,103) välillä säädetään valitsemalla telakovuudet ja/tai telamateriaalit siten, että saavutetaan haluttu kireys. 30 ♦ « ♦ 11 107746
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperiradan (W) kireyttä telapinojen (10j, 102,103) välillä säädetään telakohtaisten (11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,41,42,43,44,45,46) käyttöjen välityksellä.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperiradan (W) ratakireyttä säädetään paperiradan (W) venymää ja kokoonpuristumista hyväksikäyttäen.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 10 paperiradan (W) ratakireyttä muutetaan kiristämällä tai löysäämällä edeltävää tai jälkeistä nippiä (N11,N12,N13,N14,N15;N21,N22,N23,N24,N25;N31,N32,N33,N34,N35) kohdassa, jossa telapinojen (102,103,,103) välinen paperiradan (W) kireys muuttuu.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 15 menetelmässä paperiradan (W) ratakireyttä säädetään säätämällä paperiradan (W) kosteustasapainoa.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ϊ'*ί paperiradan (W) kumpikin puoli (W^W^ kalanteroidaan olennaisesti samanaikaisesti. 20 • 4
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 4·· että menetelmässä toisiaan seuraavissa kalanteroimisnipeissä (N11,N12,N13,N14,N15; * · ·«* N21,N22,N23,N24,N25;N31,N32,N33,N34,N35) kalanteroituu paperiradan (W) eri puoli '·’ ! (Wi,W2). 25 «tv * · · ;* 11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 9. v • « « menetelmässä kalanterin (10) telat sijoitetaan kahteen telapinoon (10l5102), joiden • »*·· • * kalanteroimisnippien kautta paperirata (W) johdetaan. “.tvv· v · V
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetel- • · · mässä kummankin telapinon (ΙΟχ, 102) kalanteroimisnipit (N11,N12,N13, Ni4,Ni5;N2i,N22,N23,N24,N25)muodostetaan siten, että telapinossa (ΙΟ^ΙΟ^ vuorotte- 12 107746 lee kova kalanteritela ja pehmeä kalanteritela siten, että kummassakin telapinossa (10^1(¾) vuorotellen kiillottuu paperin toinen puoli.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 5 menetelmässä paperirata (W) johdetaan ensin ensimmäisen telapinon (10x) ensimmäiseen kalanteroimisnippiin (Nu), jonka jälkeen rata johdetaan toisen telapinon (IO2) ensimmäiseen kalanteroimisnippiin (N21), että rata edelleen johdetaan toisen telapinon (IO2) toiseen kalanteroimisnippiin (N22), josta rata johdetaan ensimmäisen telapinon (lOj) toiseen kalanteroimisnippiin (N12) ja siitä edelleen ensimmäisen telapinon (10j) 10 kolmanteen kalanteroimisnippiin (N13) ja vastaavalla tavalla edelleen kunnes paperirata (W) ensimmäisen telapinon (10j) viimeisestä nipistä (N15) johdetaan toisen telapinon (102) viimeiseen kalanteroimisnippiin (N25).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 15 menetelmässä kalanterin (10) telat sijoitetaan kolmeen telapinoon (102,102,103), joiden kalanteroimisnippien kautta paperirata (10) johdetaan.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetel-mässä paperirata (W) johdetaan ensin ensimmäisen telapinon (10j) ensimmäiseen * · V'i 20 kalanteroimisnippiin (Nn), jonka jälkeen rata (W) johdetaan toisen telapinon (102) • 1 \v ensimmäisen kalanteroimisnipin (N2i) kautta kolmannen telapinon (103) ensimmäiseen 4 1 · kalanteroimisnippiin (N31), että rata edelleen johdetaan kolmannen telapinon (103) toisen *! ' kalanteroimisnipin (N32) kautta toisen telapinon (102) toiseen kalanteroimisnippiin (N22), » 1 1 *-1 ’ josta rata johdetaan ensimmäisen telapinon (10j) toiseen kalanteroimisnippiin (N12) ja 25 siitä edelleen ensimmäisen telapinon (102) kolmanteen kalanteroimisnippiin (N13) ja k 1 · • 1 · ;1! vastaavalla tavalla edelleen kunnes paperirata (W) ensimmäisen telapinon (103) viimei- • « t 1 « 1 sestä nipistä (N15) johdetaan toisen telapinon (102) viimeisen kalanteroimisnipin (N25) • · · · kautta kolmannen telapinon (103) viimeisestä kalanteroimisnipistä (N35) jatkokäsitte- . · ·· · lyyn· ..:r 30 • •4 h · > m ·· 13 107746
FI960821A 1996-02-23 1996-02-23 Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa FI107746B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960821A FI107746B (fi) 1996-02-23 1996-02-23 Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa
EP97903402A EP0961854A1 (en) 1996-02-23 1997-02-18 Method in calendering of a paper web or equivalent
US09/125,768 US6003440A (en) 1996-02-23 1997-02-18 Method of calendering a paper web or equivalent
PCT/FI1997/000100 WO1997031150A1 (en) 1996-02-23 1997-02-18 Method in calendering of a paper web or equivalent

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960821A FI107746B (fi) 1996-02-23 1996-02-23 Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa
FI960821 1996-02-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI960821A0 FI960821A0 (fi) 1996-02-23
FI960821A FI960821A (fi) 1997-08-24
FI107746B true FI107746B (fi) 2001-09-28

Family

ID=8545518

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI960821A FI107746B (fi) 1996-02-23 1996-02-23 Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa

Country Status (4)

Country Link
US (1) US6003440A (fi)
EP (1) EP0961854A1 (fi)
FI (1) FI107746B (fi)
WO (1) WO1997031150A1 (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19904891C1 (de) * 1999-02-06 2000-08-31 Voith Sulzer Papiertech Patent Kalander
US6322732B1 (en) * 1999-10-29 2001-11-27 Dittler Brothers Incorporated Method for finishing pre-printed paper from multiple webs
FI20000145A0 (fi) * 2000-01-25 2000-01-25 Valmet Corp Kalanteri
JP4224027B2 (ja) * 2002-10-30 2009-02-12 メトソ ペーパ インコーポレイテッド ウェブのカレンダー処理方法及びカレンダー装置
FI5722U1 (fi) * 2002-12-19 2003-03-17 Metso Paper Inc Radan kostutusyksikkö
DE20307055U1 (de) * 2003-05-07 2003-07-17 Schramm Kurt Zellstoffentwässerungsmaschine
US20060102019A1 (en) * 2005-09-23 2006-05-18 Pasi Kakkonen Method and arrangement for calendering a web
US8251504B2 (en) * 2010-04-16 2012-08-28 Xerox Corporation Reflex Printing with temperature feedback control

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2300994A (en) * 1938-08-09 1942-11-03 Cons Water Power & Paper Co Calender for paper
US2578594A (en) * 1948-12-20 1951-12-11 New York And Pennsylvania Co I Calender machine
US3270664A (en) * 1964-06-22 1966-09-06 Beloit Corp Calender stack
DE2627272C3 (de) * 1976-06-18 1978-11-30 Kleinewefers Industrie-Companie Gmbh, 4150 Krefeld Bürstmaschine für die Oberflächenveredlung von Papier- und Kartonbahnen
FI62874C (fi) * 1979-10-15 1983-03-10 Valmet Oy Pappers kalander
FI65106C (fi) * 1980-06-10 1984-03-12 Valmet Oy On-machine superkalander foer en pappersmaskin
DE3250109C2 (de) * 1982-04-30 1996-05-30 Kleinewefers Gmbh Verfahren zum Betrieb eines Kalanders für Papier- und andere Materialbahnen
JPH07122233B2 (ja) * 1987-12-17 1995-12-25 新王子製紙株式会社 連設式カレンダー
DE3821027A1 (de) * 1988-06-22 1989-12-28 Kuesters Eduard Maschf Kalanderanordnung
FI91900C (fi) * 1990-12-17 1994-08-25 Valmet Paper Machinery Inc Menetelmä paperikoneen kuivatusosalla paperin käyristymistaipumuksen vähentämiseksi ja menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu kuivatusosa
DE29504024U1 (de) * 1995-03-09 1995-08-31 Kelp Werner Zusammenklappbarer Signalkegel für maschinengetriebene und unter Segel laufende Wasserfahrzeuge

Also Published As

Publication number Publication date
FI960821A (fi) 1997-08-24
US6003440A (en) 1999-12-21
WO1997031150A1 (en) 1997-08-28
FI960821A0 (fi) 1996-02-23
EP0961854A1 (en) 1999-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72552B (fi) Foerfarande och anordning foer behandling av bana.
FI107746B (fi) Menetelmä paperiradan tai vastaavan kalanteroinnissa
FI74066B (fi) Foerfarande och anordning foer temperaturgradientkalandering.
US4738197A (en) Cooling of a paper web in a supercalender
US20020007927A1 (en) Method and equipment for regulation of the initial part of the dryer section in a paper machine
US6073549A (en) Apparatus for the on-line manufacture of SC-A paper
US5884415A (en) Paper making machine providing curl control
SE451204B (sv) On-machine superkalander for en pappersmaskin
FI81632C (fi) Foerfarande och anordning foer kalandering av en bana.
JP6348118B2 (ja) グラシン紙の製造方法
US6200422B1 (en) Method and apparatus for controlling a moving paper web
FI110706B (fi) Menetelmä konesuuntaisen ratakosteuden säätämiseksi päällystyskoneella ja kalanterilla
CA2386033C (en) Method for a multi-roll calender as well as a multi-roll calender
US6352615B1 (en) Method and equipment in a paper/board machine for regulation of the difference of draw
FI109040B (fi) Menetelmä paperi- tai kartonkirainan kalanteroinnissa ja kalanteri
US6688218B2 (en) Calender
US6264795B1 (en) Supercalendar steam shower
FI98237C (fi) Menetelmä offsetpainossa käytettävän paperirainan valmistamiseksi
FI109213B (fi) Menetelmä ja laite paperirainan kosteus- tai päällystemääräprofiilin hallitsemiseksi
EP1745176B1 (en) Method and apparatus for producing calendered paper
US5060565A (en) Smoothing and calibrating of paper
US6352022B1 (en) Web calendering method and apparatus
FI92850C (fi) Superkalanteri
FI116303B (fi) Monitelakalanteri
Parent et al. A guide to eliminating baggy webs