FI107413B - Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä - Google Patents

Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI107413B
FI107413B FI913988A FI913988A FI107413B FI 107413 B FI107413 B FI 107413B FI 913988 A FI913988 A FI 913988A FI 913988 A FI913988 A FI 913988A FI 107413 B FI107413 B FI 107413B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
terminal
interrupt
signal
receiver
address
Prior art date
Application number
FI913988A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI913988A0 (fi
FI913988A (fi
Inventor
Masamichi Kikuchi
Original Assignee
Hochiki Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP2236072A external-priority patent/JP2511187B2/ja
Application filed by Hochiki Co filed Critical Hochiki Co
Publication of FI913988A0 publication Critical patent/FI913988A0/fi
Publication of FI913988A publication Critical patent/FI913988A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107413B publication Critical patent/FI107413B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q9/00Arrangements in telecontrol or telemetry systems for selectively calling a substation from a main station, in which substation desired apparatus is selected for applying a control signal thereto or for obtaining measured values therefrom
    • H04Q9/14Calling by using pulses
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B26/00Alarm systems in which substations are interrogated in succession by a central station
    • G08B26/001Alarm systems in which substations are interrogated in succession by a central station with individual interrogation of substations connected in parallel
    • G08B26/002Alarm systems in which substations are interrogated in succession by a central station with individual interrogation of substations connected in parallel only replying the state of the sensor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)
  • Emergency Alarm Devices (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)

Description

107413
Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä
Esillä olevan keksinnön kohteena on tuhonestovalvontajärjestelmä poikkeavuuksien, kuten esimerkiksi tulipalojen, valvomiseksi vastaanottamalla päätelaiteinformaatiota 5 palotunnistimista tai vastaavista vastaanottimen avulla ja käsittelemällä vastaanotettu informaatio. Tarkemmin sanottuna esillä oleva keksintö koskee tuhonestovalvon-tajärjestelmää, jossa päätelaiteinformaatiota vastaanotetaan päätelaitteista, joita kutsutaan perätysten vastaanottimella, joka ilmoittaa päätelaitteen osoitteen ja jossa hälytys tai vastaava suoritetaan vastaanotetun informaation perusteella.
10 Tavanomaiset palovalvontajärjestelmät käyttävät kiertokyselyä, jossa päätelaitejouk-koa kutsutaan perätysten vastaanottimella, joka ilmoittaa päätelaitteen osoitteen. Eli jokaisella joukon päätelaitteella on osoite, jolla tämä päätelaite tunnistetaan. Vastaanotin lähettää perätysten yksittäisiin päätelaitteisiin kutsusignaalin, joka ilmoittaa päätelaitteen osoitteen. Päätelaite, jossa poikkeavuus, esimerkiksi tulipalo, havai-15 taan, odottaa osoitteensa lähettämistä. Kun vastaanottimen lähettämä osoite on yhtäpitävä tämän päätelaitteen osoitteen kanssa, päätelaite lähettää palohavaintoinfor-maation tai vastaavan vastaanottimeen kutsua seuraavan vastausajan aikana.
Tällaisessa tavanomaisessa palovalvontajärjestelmässä, joka käyttää kiertokyselyjär-jestelmää, kun päätelaitteita on vähän, palohälytys voidaan suorittaa viiveettä. Kui-20 tenkin kun päätelaitteiden lukumäärä on suuri, päätelaitteiden kiertokyselyn suorittamiseen vaadittava aika on verrannollinen päätelaitteiden lukumäärään ja on siten pidempi. Sen vuoksi tulipalon havaitsemisen jälkeen vastaanottimen suorittama tuli-*' palomääritys ja -hälytys voi viivästyä.
Kun palolähetin on yhdistetty päätelaitteeseen, on tuskin väärän informaation mah-25 dollisuutta.
Kuitenkin tämän tyyppisessä tavanomaisessa tuhonestovalvontajärjestelmässä palo-- ·: lähettimen toiminta havaitaan kiertokyselyllä, kuten edellä mainitussa tuhonestoval- vontajärjestelmässä, ja sitten palohälyttimet laukaistaan. Sen tuloksena, kun palohä-lytin on toiminut, hälyttimen laukaisu viivästyy. Tämä voi tehdä paloilmoittajan 30 (operaattorin) levottomaksi.
Erityisesti kaksoisperäkkäislähetysvertailujärjestelmän tapauksessa, jossa tulipalo määritetään sen jälkeen kun palohavaintoinformaatio on vastaanotettu kaksi kertaa « 2 107413 perätysten, koska vastaussignaaleja, jotka vastaanotetaan vastauksena kahteen kut-susignaaliin, verrataan, palohälyttimen laukaiseminen viivästyy lisää.
Tavanomaisten järjestelmien edellä mainitut ongelmat huomioonottaen kyseisen keksinnön päämääränä on saada aikaan tuhonestovalvontajärjestelmä, joka kykenee 5 vastaanottamaan päätelaiteinformaation nopeasti peräkkäiskutsusta riippumattomasti, kun tärkeä informaatio havaitaan päätelaitteessa, määrityksen tekemiseksi poikkeavuuden aikaansaamisesta.
Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä on esitetty itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksis-10 sa.
Esillä oleva keksintö muodostaa tuhonestovalvontajärjestelmän, jossa joukko päätelaitteita 12-1, 12-2, ... (joita tämän jälkeen merkitään yksinkertaisesti "päätelaite 12") on yhdistetty vastaanottimeen 10 siirtotien 14 avulla, jossa vastaanotin 10 kutsuu päätelaitteita 12 perätysten lähettämällä kutsusignaaleja, joista jokainen ilmoit-15 taa päätelaitteen osoitteen, jossa päätelaite 12 lähettää päätelaitteen vastaussignaa-lin, kun kutsuosoite on yhtäpitävä päätelaitteen oman osoitteen kanssa, ja jossa vastaanotin 10 dekoodaa vastaanotetun päätelaitteen vastaussignaalin ja suorittaa hälytyksen tai vastaavan.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa tuhonestovalvontajärjestelmässä kussakin pääte-20 laitteessa on keskeytyksenlähetysosa 16 katkaisusignaalin lähettämiseksi, joka kumoaa päätelaitteen vastaussignaalin hetkellä, jolloin päätelaitteen vastaussignaali lähetetään vastaanottimeen 10 niistä tahansa päätelaitteesta, kun poikkeavuus havaitaan, keskeytyksen aikaansaamisesta ilmoittamiseksi. Vastaanottimessa 10 on kut-suohjauslaite 20 sen päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa poikkeavuustiedot havaitaan, 25 johtamalla perätysten päätelaitteiden 12 ryhmäkutsumista, kun keskeytyksen havain-tosignaali on saatu keskeytyksenhavainto-osasta 18 päätelaitteen keskeytyksen havaitsemiseksi, kun se vastaanottaa katkaisusignaalin hetkellä, jolloin päätelaitteen vastaussignaali vastaanotetaan.
Vastaanotin 10 lähettää kutsusignaalin keskeytyksen vahvistamisesta päätelaitteisiin 30 12, kun se määrittää keskeytyksen katkaisusignaalista, jonka keskeytyksenhavainto- osa 18 on vastaanottanut, päätelaitteen sallimiseksi lähettää takaisin keskeytyksen vastaussignaalin, joka osoittaa keskeytyksen aikaansaamisen syyn.
Päätelaitteessa 12 on lähetyksenvalvontaosa 54 keskeytyksen lähetysajan asettamiseksi, jolla on ennalta määrätty ajanjakso, jossa useita keskeytyspulsseja lähetetään 3 107413 perätysten tilassa, jossa keskeytyspulssit on erotettu toisistaan tyhjällä ajalla, ja erityisen keskeytyspulssin valitsemiseksi ja lähettämiseksi, joka vastaa havaintotietojen tyyppiä, kun poikkeavuus havaitaan.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa tuhonestovalvontajärjestelmässä, kun tärkeä 5 päätelaitetieto, kuten esimerkiksi tulipalo tai kaasuvuoto, havaitaan tietyssä päätelaitteessa, tämä päätelaite lähettää katkaisusignaalin, joka kumoaa päätelaitteen vas-taussignaalin vastaanotinpäässä ja aikaansaa siten vastaanotinta koskevan keskeytyksen. Tämä sallii vastaanottimen suorittaa nopeasti ryhmäkutsuprosessin sen päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa poikkeavuus havaitaan, keskeytyksen perusteella. 10 Sen tuloksena käsittelyaikaa, jonka vastaanotin vaatii päätöksen tekemiseksi sen jälkeen kun poikkeavuus havaitaan päätelaitteessa, voidaan lyhentää ja nopea käsittely, kuten esimerkiksi hälytys, voidaan suorittaa.
Edelleen, kun keskeytys havaitaan, suoritetaan keskeytyksen vahvistuskutsu päätelaitteen sallimiseksi lähettää takaisin yksityiskohtaiset tiedot, jotka osoittavat kes-15 keytyksen aikaansaamisen syyn keskeytystasosignaalin muodossa, joka osoittaa poikkeavuushavaintotietojen etuoikeusjärjestyksen sekä keskeytyksen syyn, so. päätelaitteen sallimiseksi ilmoittaa, onko keskeytyksen aikaansaamisen syy palolähetti-men toiminta vai palohavaintosignaali paloanturista. Näin ollen on mahdollista ryhtyä havaittua poikkeavuutta vastaaviin tarkoituksenmukaisiin toimenpiteisiin.
20 Kun keskeytyksen syy on esimerkiksi palolähettimen havaintotiedot, koska ei ole mitään mahdollisuutta, että informaatio on väärää, esihälytys suoritetaan ensiksi esimerkiksi laukaisemalla palohälytin, ja sitten päätelaite, jossa poikkeavuus havai-·' taan, yksilöidään ryhmäkutsun avulla.
Sen vuoksi palohälyttimet laukaistaan välittömästi sen jälkeen kun palolähetin on 25 toiminut. Tämä ei tee operaattoria levottomaksi.
Koska useita keskeytyspulsseja, joilla on erilaiset keskeytystasot, lähetetään perätysten tilassa, jossa tyhjät ajat erottavat ne toisistaan, vieläpä kun keskeytyspulssien lä-v hetyksen ajoitus vaihtelee kussakin päätelaitteessa tai vieläpä kun esiintyy siirto- ominaisuuksista johtuva vaihesiirto, vierekkäiset keskeytyspulssit eivät häiritse toi-30 siaan ja keskeytyspulssit ja pulssien ajoitus voidaan havaita tarkasti vastaanotinpäässä. Tämä sallii tarkoituksenmukaisten prosessien suorittamisen vastaanotinpäässä keskeytystason pohjalta.
4 107413
Kuvio 1 esittää kyseisen keksinnön konfiguraatiota;
Kuvio 2 esittää kyseisen keksinnön erään suoritusmuodon rakennetta;
Kuvio 3 havainnollistaa, kuinka keskeytyksen lähetysaika on asetettu keskeytyksen vastaussignaaliin, sekä sen keskeytystasoja kyseisessä keksinnössä; 5 Kuvio 4 on esillä olevassa keksinnössä normaalissa valvontatilassa suoritettavien kutsu-ja vastausprosessien ajoituskaavio;
Kuvio 5 havainnollistaa esillä olevassa keksinnössä käytettävän kutsusignaalin formaattia;
Kuvio 6 havainnollistaa esillä olevassa keksinnössä käytettävän vastaussignaalin 10 formaattia;
Kuvio 7 on kutsu- ja vastausprosessien ajoituskaavio, jotka prosessit suoritetaan, kun tulipalo havaitaan esillä olevassa keksinnössä;
Kuvio 8 havainnollistaa kahtiajakomenetelmää, jota käytetään ryhmähaussa esillä olevassa keksinnössä; 15 Kuvio 9 on vuokaavio, joka esittää vastaanottimen ohjausprosessia esillä olevassa keksinnössä;
Kuvio 10 on vuokaavio, joka esittää kuvion 9 keskeytys/hakurutiinia alirutiinina;
Kuvio 11 on vuokaavio, joka esittää keskeytystason vahvistusprosessia ja lyhmä-kutsuprosessia kullakin keskeytystasolla; 20 Kuvio 12 (A) (B) on vuokaavio, joka esittää ryhmän ja erillisen osoitteen hakupro- sesseja; ja
Kuvio 13 (A) (B) on vuokaavio, joka esittää päätelaitteen ohjausprosessia kyseises-.·: sä keksinnössä.
Kuvio 1 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen tuhonestovalvontajärjestelmän 25 konfiguraatiota. Kuviossa 1 esitetty tuhonestovalvontajärjestelmä sisältää vastaanottimen 10, siirtotien 14, joka on vedetty vastaanottimesta 10, ja päätelaitteet, kuten esimerkiksi releointilaitteet 22, analogisen anturin 28 ja palolähettimen 30, jotka on yhdistetty siirtotiehen 14. Analoginen anturi 28 voi olla analoginen lämpö- tai savu-anturi. Kullakin päätelaitteista on sille kuuluva osoite. Teholähde/signaalijohto 24 5 107413 on vedetty kustakin releointilaitteesta 22, ja on-off -anturit 26 on yhdistetty teholäh-de/signaalijohtoon 24. Vastaanotin 10 lähettää perätysten kutsusignaaleita ja ilmoittaa siten yksittäisten päätelaitteiden osoitteet sisältäen releointilaitteet 22, analogisen anturin 28 ja palolähettimen 30. Esillä olevan keksinnön mukainen tuhonestoval-5 vontajärjestelmä käyttää kiertokyselyjärjestelmää. Sitä varten päätelaite lähettää vas-taussignaalin, joka edustaa päätelaitteen havaintoinformaatiota, joka on saatu hetkellä, jolloin se vastaanottaa kutsusignaalin ja vastaanotettu osoite on yhtäpitävä tämän päätelaitteen osoitteen kanssa. Tälle keksinnölle on ominaista, että keskeytyssignaali lähetetään päätelaitteesta, jossa tärkeä poikkeavuus havaitaan, vastaanottimeen 10 10 kiertokyselytoiminnon aikana poikkeavuuden aikaansaamisesta informoimiseksi. Koska releointilaitteet 22, analoginen anturi 28 ja palolähetin 30 toimivat kuten päätelaitteet vastaanottimen 10 suhteen, niitä nimitetään yksinkertaisesti päätelaitteiksi seuraavassa selityksessä.
Kuvio 2 esittää kyseisen keksinnön erästä suoritusmuotoa.
15 Kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa useita päätelaitteita 12-1, 12-2, ... on yhdistetty siirtotiehen 14, joka on vedetty vastaanottimesta 10. Siirtotie 14 on itse asiassa jaettu kutsulinjaksi 14-1 ja vastauslinjaksi 14-2. Eli esillä olevan keksinnön suoritusmuodossa kutsusignaali lähetetään vastaanottimesta 10 päätelaitteeseen kutsulin-jan 14-1 kautta jännitemuodossa, ja vastaussignaali lähetetään päätelaitteesta vas-20 taanottimeen 10 vastauslinjan 14-2 kautta virtamuodossa. Vaikka siirtotie 14 on yksi piiri, joka on tehty kahdesta signaalilinjasta, kutsusignaali, joka lähetetään jännite-muodossa, voidaan itse asiassa ilmaista kutsulinjana 14-1 erillään vastauslinjasta 14- 2.
Vastaanottimessa 10 ohjausosa 32, joka muodostuu keskusyksiköstä, on yhdistetty 25 näyttöosaan 34, toimintaosaan 36 ja kellon aktivointiosaan 38. Myös lähetysosa 40, joka koostuu keskusyksiköstä, on sijoitettu ohjausosan 32 ja siirtotien 14 väliin. Sekä ohjausosa 32 että lähetysosa 40 voidaan muodostaa yhdestä keskusyksiköstä.
Jokainen päätelaite 12-1, 12-2, ... sisältää päätelaitteen ohjausosan 42, joka koostuu keskusyksiköstä, anturiosan 44, joka on muodostettu on-off-antureista 26 ja palolä-30 hettimestä 30, ja vaihtopiiristä 46 päätelaitteen vastaussignaalin, joka on lähetetty vastauslinjaan 14-2, ja katkaisusignaalin kytkemiseksi vastaanottimelle 10 keskeytyksestä ilmoittamiseksi. Anturiosa 44 koostuu kunkin on-off-anturin 26, analogisen anturin 28 ja palolähettimen 30 ilmaisuosasta, joka on esitetty kuviossa 1, joka anturiosa lähettää päätelaitteen ohjausosaan 42 palohavaintosignaalin havaintoperiaat-35 teen tai siihen sisältyvän toiminnan perusteella.
6 107413
Esillä olevassa keksinnössä päätelaitteen ohjausosa 42 sisältää keskeytyksenlähetys-osan 16, jonka keskusyksikön ohjelmaohjaus saavuttaa. Kun keskeytyksenlähetys-osa 16 ottaa vastaan poikkeavuushavaintosignaalin, kuten esimerkiksi tulipaloha-vaintosignaalin tai kaasuvuotohavaintosignaalin, anturiosasta 44, se lähettää vaihto-5 piirin 46 kautta katkaisusignaalin, joka kumoaa päätelaitteen vastaussignaalin vastaanottopäässä hetkellä, jolloin päätelaitteen vastaussignaali lähetetään vastaanottimeen 10 vastauksena vastaanottimen 10 kutsusignaaliin. Kim katkaisusignaali on lähetetty keskeytyksenlähetysosasta 16 keskeytyksen aikaansaamisesta informoimiseksi, vastaanotin 16 lähettää takaisin kutsusignaalin keskeytyksen vahvistamiseksi. 10 Vastaanotettuaan tämän kutsusignaalin keskeytyksenlähetysosa 16 lähettää vastaan-ottimelle 10 yksityiskohtaisen informaation päätelaitteen vastaussignaalina, joka osoittaa keskeytyksen aikaansaamisen syyn, eli onko keskeytyksen saanut aikaan palolähettimen vai paloanturin antosignaali vai onko analogisen anturin analoginen havaintosignaali ylittänyt esihälytystason, jolla palon määritys aloitetaan.
15 Kuten kuviossa 3 on esitetty, keskeytyksen lähetysjakso on sijoitettu vastaanottimen kutsusignaalin ja päätelaitteen vastaussignaalin väliin. Tässä suoritusmuodossa keskeytyksen lähetysjakso on jaettu 8 bitiksi, bitistä bO bittiin 7. Kunkin bitin jakso on noin 1 ms. Tässä suoritusmuodossa keskeytystasoja on kolme, tasosta 1 tasoon 3. Taso 1 edustaa palolähettimen palohavaintosignaalia. Taso 2 osoittaa paloanturin tai 20 kaasuvuotoanturin havaintosignaalia. Taso 3 merkitsee, että analogisen anturin analoginen havaintosignaali on ylittänyt esihälytystason, jolla vastaanottopää aloittaa palon määrityksen.
Näitä kolmea keskeytystasoa 1-3 vastaavat kolme keskeytyspulssia on sijoitettu hitteihin bl, b3 ja b5, kuten kuviossa 3 on esitetty. Keskeytyspulssit, vastaanottimen 25 kutsusignaali ja päätelaitteen vastaussignaalit on erotettu toisistaan tyhjillä biteillä bO, b2, b4, b6 ja b7. Päätelaitteen ohjausosa 42 sisältää myös ryhmäosoitteen ase-tusosan 51, joka on yhdistetty omaosoitteen asetusosaan 52, joka on muodostettu DIP-kytkimellä tai vastaavalla. Päätelaitteen omaosoite määritetään käyttämällä omaosoitteen asetusosan 52 DIP-kytkintä. Ryhmäosoitteen asetusosa 51 määrittää 30 omaosoitetta vastaavan ryhmäosoitteen.
Vastaanottimessa 10 lähetysosa 40 sisältää keskeytyksenhavainto-osan 18, joka valvoo päätelaitteen vastaussignaaleita, jotka on lähetetty päätelaitteista vastauksena kutsusignaaleihin. Kun keskeytyksenhavainto-osa 18 havaitsee päätelaitteen vastaussignaalina signaalin, joka koostuu pulsseista, joilla on ainoastaan loogisia korkeita . 35 tasoja, se tunnistaa sen keskeytyssignaaliksi. Lähetysosa 40 sisältää kutsunohjaus- osan 20, jonka keskusyksikön ohjelmaohjaus saavuttaa. Normaalissa valvontatilassa 7 107413 kutsuohjausosa 20 lähettää kutsusignaaleita, joista jokainen· koostuu kutsukomen-nosta ja kunkin päätelaitteen kutsuosoitteesta. Lähetysosa 40 sisältää myös yksilöin-tilaitteen 53 sen päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa ryhmähaku tai ryhmässä erillinen osoitehaku on havainnut poikkeavuuden.
5 Kun kutsuohjausosa 20 vastaanottaa keskeytyksenhavaintosignaalin keskeytyksen-havainto-osasta 18, se lähettää päätelaitteille kutsusignaalin, joka sisältää keskeytyksen vahvistusyynnön. Kutsuohjausosa 20 myös dekoodaa keskeytyksen aikaansaamisen syyn päätelaitteen vastaussignaalista, joka vastaanotettiin päätelaitteesta vastauksena keskeytyksen vahvistuspyyntöön, ja suorittaa vastaavan käsittelyn. Jos 10 keskeytyksen aikaansaamisen syy on palolähettimen havaintosignaalin, keskeytysin-formaatio lähetetään ohjausosaan 32. Ohjausinformaation määritysosa 131 ohjausosassa 32 määrittää sen informaatiotason ja tasoa vastaavan ohjauslaitteen. Keskey-tysinformaation käsittelyosa 138 käyttää palohälyttimen soitto-osaa 38 palohälytin-ten käynnistämiseksi, ja suorittaa sitten lähetysosassa 40 ryhmäkutsuvaiheen sen 15 päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa poikkeavuus havaitaan. Jos syy keskeytyksen aikaansaamisen on analogisen anturin, on-off-antureiden tai kaasuantureiden havain-tosignaali, kutsuohjausosa 20 suorittaa ryhmäkutsuvaiheen sen päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa poikkeavuus on aikaansaatu, palohälyttimiä aktivoimatta.
Tässä suoritusmuodossa keskeytyksen aikaansaamisen syy on jaettu kolmeen ta-20 soon, keskeytystasosta 1 keskeytystasoon 3, kuten aiemmin on mainittu. Eli keskey-tystaso 1 edustaa palolähettimen palohavaintosignaalia, keskeytystaso 2 osoittaa pa-loanturin tai kaasuvuotoanturin havaintosignaalia ja keskeytystaso 3 osoittaa, että analogisen anturin analoginen havaintosignaali on ylittänyt esihälytystason, jolla pa-I lomääritys aloitetaan vastaanottopäässä. Keskeytystasot 1-3 ilmaisevat myös kes- 25 keytysten etuoikeusjärjestyksen. Kun kaksi tai useampaa keskeytyksen vahvistusin-formaatiota, joilla on erilaiset tasot, vastaanotetaan samalla hetkellä, etuoikeus annetaan keskeytystasolle, jolla on korkeampi etuoikeusaste. Eli jos keskeytystasot 1 ja 2 vastaanotetaan samalla hetkellä, keskeytystaso 1 käsitellään ensiksi.
Kuvio 4 on kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa normaalissa valvontatilassa 30 suoritettavien kutsu-ja vastaus vaiheiden ajoituskaavio.
Kuviossa 4 vastaanotin 10 lähettää perätysten kutsusignaaleja, joista jokainen sisältää kutsukomennon Cl ja päätelaitteen osoitteen AI, A2, A3, A4 ....
Kuten kuviossa 5 on esitetty, kutsusignaali koostuu 8-bittisestä komentokentästä, 8--* bittisestä osoitekentästä ja 8-bittisestä tarkistussummakentästä. Yksittäiset tavut on 8 107413 erotettu toisistaan aloitus-, pariteetti- ja lopetusbiteillä. Komentokenttää käytetään osoittamaan kaikille päätelaitteille, mitä kutsusignaali vastaanottimesta 10 ilmaisee osoitteesta huolimatta. Tässä tapauksessa ylemmät 4 bittiä 8 bitissä ilmaisevat ko-mentotyypin, ja alemmat 4 bittiä on sijoitettu binäärikoodiin, joka edustaa komen-5 non sisältöä. Käyttötilanteessa käytetään kuviossa 4 esitettyä kutsukomentoa, keskeytyksen vahvistuskomentoa C2 ja hakukomentoa C3, jota selitetään myöhemmin viittaamalla kuvioon 7. Komentotietoja, jotka edustavat palohälytinten aktivoimista, voidaan myös käyttää.
Kääntyen jälleen kuvion 4 puoleen, kun osoite, joka sisältyy vastaanottimen 10 kut-10 susignaaliin, on yhtäpitävä päätelaitteen osoitteen kanssa, tämä päätelaite lähettää päätelaitteen vastaussignaalin. Päätelaitteet 12-1, 12-2, 12-3, ... lähettävät sen vuoksi päätelaitteiden vastaussignaalit perätysten.
Kuten kuviossa 6 on esitetty, päätelaitteen vastaussignaali koostuu 8-bittisestä tieto-kentästä ja 8-bittisestä tarkistussummakentästä. Aloitusbitti osoittaa kunkin tavun 15 alkamisen, ja pariteettibitti ja lopetusbitti esiintyy kunkin tavun lopussa.
Kuviossa 4 esitetyssä normaalissa valvontatilassa, kun osoite AI, A2, ... vastaanottimen 10 kutsusignaalissa on yhtäpitävä päätelaitteen 12-1, 12-2, ... oman osoitteen kanssa, päätelaite 12-1, 12-2, ... lähettää vastaussignaalin, joka sisältää tiedon Dl, D2, .... Tieto Dl, D2, D3, ... päätelaitteiden vastaussignaaleissa, jotka on esitetty 20 kuviossa 4, voi olla tietoa, joka edustaa tämän päätelaitteen tilaa normaalissa valvontatilassa, eli tietoa, joka on muuta kuin poikkeavuushavaintotietoa, esimerkiksi tietoa, joka edustaa normaalitilaa.
Kuvio 7 on kutsu- ja vastausvaiheiden ajoituskaavio, jotka vaiheet suoritetaan, kun tulipalo, esim. palolähettimen signaali, havaitaan päätelaitteessa 12-n kuvion 2 suo-25 ritusmuodossa.
Kuviossa 7, kun tulipalo havaitaan päätelaitteessa 12-n kytkemällä päälle palolähe-tin, päätelaitteen 12-n keskeytyksenlähetysosa 16 lähettää katkaisutiedon, joka koos-tuu pulsseista, joilla on ainoastaan loogisia korkeita tasoja virtamuodossa, hetkellä jolloin päätelaitteen vastaussignaali lähetetään vastauksena vastaanottimesta 10 lä-30 hetettyyn kutsusignaaliin ensiksi palon havaitsemisen jälkeen ja jossa on kutsuko-mento Cl ja osoite A2, on lähetettävä. Tällä hetkellä päätelaite 12-2, jonka osoite on A2, lähettää päätelaitteen vastaussignaalin vastaanottimeen 10 samanaikaisesti katkaisutiedon lähettämisen kanssa. Sen vuoksi vastaanotin 10 vastaanottaa virran, jos- 9 107413 sa päätelaitteen 12-2 vastaustieto on asetettu katkaisutiedon päälle, joka koostuu pulsseista, joilla on ainoastaan loogisia korkeita tasoja, kuten kuviossa 7 on esitetty.
Päätelaitteen 12-n katkaisutieto kumoaa päätelaitteen vastaussignaalin ja tuloksena oleva päätelaitteen vastaussignaali, joka koostuu pulsseista, joilla on ainoastaan 5 loogisia korkeita tasoja, vastaanotetaan vastaanottimella 10. Kesketyksenhavainto-osa 18 muodostaa keskeytyksenhavaintosignaalin, kun se vastaanottaa katkaisutiedon, joka koostuu pulsseista, joilla on ainoastaan loogisia korkeita tasoja.
Päätelaitteen 12-n katkaisutieto lähetetään vastauksena kutsusignaaliin, jossa on yksin kutsukomento Cl. Eli keskeytystiedon lähettämistä ei suoriteta vastauksena 10 muihin komentoihin, kuten esimerkiksi keskeytyksen vahvistuskomentoon C2.
Kun vastaanotin 10 havaitsee keskeytyksen katkaisutiedon perusteella, se lähettää päätelaitteille keskeytyksen vahvistuspyynnön, jossa keskeytyksen vahvistuskomen-to C2 on asetettu seuraavan kutsusignaalin komentokenttään.
Kaikki päätelaitteet 12-1... 12-n vastaanottavat keskeytyksen vahvistuskomennon Cl. 15 Tällä hetkellä päätelaite 12-n, jossa tulipalo havaitaan, lähettää keskeytyksen vastaustiedon päätelaitteen vastaussignaalina vastauksena keskeytyksen vahvistuspyyn-töön, joka on tehty keskeytyksen vahvistuskomennon perusteella. Keskeytyksen vastaustieto ilmaisee keskeytyksen aikaansaamisen syyn. Kuviossa 7 esitetyssä tapauksessa lähetetään keskeytyksen vastaustieto, jonka keskeytystaso on 1, joka ilmaisee 20 palolähettimen palohavaintosignaalin.
Jos keskeytyksen aikaansaamisen syy on paloanturin tai kaasuanturin havaintosig-; naali, lähetetään keskeytyksen vastaustieto, jonka keskeytystaso on 2. Jos analogisen anturin havaintosignaali on ylittänyt esihälytystason, lähetetään keskeytyksen vastaustieto, jonka keskeytystaso on 3.
25 Kim vastaanotin 10 vastaanottaa keskeytyksen vastaustiedon, se dekoodaa keskeytyksen vastaustiedon ja suorittaa vastaavan käsittelyn. Eli jos vastaanotetaan keskey-• tystaso 1, joka ilmaisee palolähettimen palohavaintosignaalin, vastaanotin 10 aktivoi palohälyttimet ja ohjaa sitten ryhmäkutsua lähettämällä seuraavan kutsusignaalin, jossa hakukomento Cl on asetettu komentokenttään ja jossa ensimmäinen ryhmä-30 osoite G1 on asetettu osoitekenttään. Jos palo- tai kaasuanturin havaintosignaali on määritetty keskeytyksen vastaustiedosta, vastaanotin lähettää kutsuhavaintosignaa-lin, joka koostuu hakukomennosta C3 ja ryhmäosoitteesta Gl, ensimmäisen ryhmä-kutsun suorittamiseksi palohälyttimiä laukaisematta.
10 107413
Ryhmäkutsussa, joka suoritetaan poikkeavuuden havaitsevan päätelaitteen yksilöimiseksi hakukomentoa C3 käyttäen sen jälkeen kun keskeytyksen syy on selvitetty vastaanotetusta keskeytyksen vastaustiedosta, päätelaitteet jaetaan ryhmiksi, joista jokainen koostuu esimerkiksi kahdeksasta päätelaitteesta. Jokaisella ryhmällä on sii-5 hen liittyvä ryhmäosoite Gl, G2, G3, ... Ryhmäkutsu suoritetaan ilmoittamalla perätysten ryhmäosoitteet. Kun ryhmän, joka sisältää päätelaitteen 12-n, josta katkaisu-tieto on lähetetty, ryhmäosoite on ilmoitettu ryhmäkutsussa, vastaanotetaan ryhmä-vastaus, joka osoittaa, että tämä päätelaite on ryhmässä, ja vastaanotin tunnistaa, että ryhmä, josta ryhmävastaus on vastaanotettu, on poikkeavuuden havaitseva ryhmä. 10 Sen jälkeen vastaanotin yksilöi päätelaitteen tästä ryhmästä, jossa poikkeavuus havaitaan, ilmoittamalla perätysten erilliset osoitteet ryhmässä.
Paitsi ryhmäkutsua, jossa päätelaitteet on jaettu ryhmiksi jokaisen sisältäessä saman määrän päätelaitteita, ryhmäkutsu voidaan suorittaa myös kuviossa 8 esitetyllä kahtiajaolla.
15 Kuviossa 8 esitetyssä esimerkissä ryhmäkutsu kuviossa 8 esitetyllä kahtiajaolla suoritetaan 16 päätelaitteessa. Kahtiajakomenetelmässä kutsuttavien päätelaitteiden lukumäärä pienennetään ensiksi 16:sta 8:aan, sitten 8:sta 4:ään, 4:stä 2:een ja sitten 2:sta l:een perätysten sen päätelaitteen yksilöimiseksi, jossa poikkeavuus havaitaan.
Oletetaan, että 16 päätelaitteen osoitteet ovat esimerkiksi 1-16, kutsutaan ensiksi 20 ryhmää, joka koostuu päätelaitteiden osoitteista 1-8, kuten on osoitettu (l):llä kuviossa 8. Jos vastaus vastaanotetaan tästä ryhmästä, kulku etenee alaspäin ja kutsuttavien päätelaitteiden määrä puolitetaan ja kutsutaan ryhmää, joka koostuu päätelai-. teosoitteista 1-4, kuten on osoitettu (2) :11a. Ellei vastausta vastaanoteta tästä ryh mästä, kutsuttavien päätelaitteiden määrä puolitetaan edelleen ja kutsutaan päätelai-25 teosoitteita 5 ja 6, kuten on osoitettu (3):lla. Ellei vastausta vastaanoteta tästä ryhmästä, päätelaitteiden lukumäärä edelleen puolitetaan ja kutsutaan päätelaiteosoitet-ta 7. Ellei vastausta saada päätelaiteosoitteesta 7, kutsutaan päätelaiteosoitetta 8. Ellei vastausta saada, kun ryhmää, joka koostuu osoitteista 1-8, kutsutaan (l):ssä, kulku etenee sivullepäin ja kutsutaan ryhmää, joka koostuu 4 päätelaitteesta, joiden 30 osoitteet ovat 9-12, kuten on osoitettu (2):lla. Ellei vastausta saada tästä ryhmästä, kutsuttavien päätelaitteiden määrä puolitetaan ja kutsutaan päätelaiteosoitteita 13 ja 14, kuten on osoitettu (3):lla. Sen jälkeen kutsutaan päätelaiteosoitteita 15 ja 16 perätysten, kuten on osoitettu (4):llä ja (5):llä.
• 107413 π
Ryhmäkutsussa kahtiaj akomenetelmäll ä, kun päätelaitteiden lukumäärä on 16, päätelaite, jossa poikkeavuus havaitaan, voidaan yksilöidä kutsumalla päätelaiteryhmiä maksimissaan viidessä vaiheessa.
Ohjausprosesseja, jotka suoritetaan kuviossa 2 esitetyllä vastaanottimella, selitetään 5 viittaamalla kuvioihin 9 ja 10.
Kuviossa 9 esitetyssä vuokaaviossa, kun vastaanotin käännetään päälle, alustus suoritetaan vaiheessa SI (tämän jälkeen "vaihe" jätetään pois) ja aloitusosoite asetetaan kutsuosoitteeseen A, eli A = 1. Seuraavaksi kutsusignaali, joka koostuu kutsu-komennosta Cl ja aloitusosoitteesta 1, lähetetään S2:ssa, ja sitten S3:ssa määrite-10 tään, onko vai eikö päätelaitteen vastaus, joka on vastaanotettu vastauksena kutsu-signaaliin, ole katkaisutieto. Jos päätelaitteen vastaus ei ole katkaisutieto, kutsuosoi-tetta A kasvatetaan S5:ssä, ja normaali vastaussignaali, joka on vastaanotettu S3:ssa, siirretään ohjausosaan 32 S6:ssa, jotta välttämätön käsittely voidaan suorittaa.
Seuraavaksi S7:ssä määritetään, onko vai eikö kutsuosoite ole lopullinen osoite. Jos 15 vastaus on kielteinen, prosessi palaa S2:een ja seuraavaa kutsuosoitetta kutsutaan. Jos lopullista osoitetta kutsutaan, osoite A alustetaan l:ksi S8:ssa ja prosessi palaa S2:een, ja päätelaitekutsu toistetaan ensimmäisestä päätelaiteosoitteesta.
Jos S3:ssa on määritetty, että katkaisutieto on vastaanotettu, vastaanotin lähettää keskeytyksen vahvistuspyynnön päätelaitteelle S10:ssä. Kun keskeytyksen vastaus-20 tieto on vastaanotettu päätelaitteelta vastauksena keskeytyksen vahvistuspyyntöön Sll:ssä, keskeytys/haku-rutiini suoritetaan S12:ssa. Keskeytys/haku-rutiini on esitetty kuviossa 10 alirutiinina.
Kuviossa 10 esitetyssä alirutiinissa keskeytyksen vastaustiedolla on keskeytystaso 1, kun se perustuu palolähettimen havaintosignaaliin, keskeytystaso 2, kun se perustuu 25 paloanturin havaintosignaaliin ja keskeytystaso 3, kun se perustuu analogisen anturin esihälytykseen. Keskeytystasot 1-3 osoittavat myös keskeytysten etuoikeusjärjestyksen. Analogisen anturin esihälytys osoittaa, että analoginen palohavaintosignaali :*j on ylittänyt tason, jolla vastaanottopää suorittaa palomääritysvaiheen. Vastaanotet- taessaan tämän esihälytyssignaalin vastaanotin aloittaa palomääritysvaiheen analo-30 gisen palohavaintosignaalin perusteella.
Keskeytys/haku-rutiinissa, joka on esitetty kuviossa 10, S13:ssa määritetään, onko vai eikö keskeytystaso ole 1. Jos keskeytystaso on 1, laskinta N, joka osoittaa niiden kertojen määrän, jolloin keskeytykset vahvistetaan, lisätään S14:ssä. Alkutilanteessa N = 0. Seuraavaksi määritetään S15:ssä, onko vai eikö N = 3, eli onko vai eikö kes- 12 107413 keytystasoa 1 ole havaittu kolme kertaa. Jos niiden kertojen lukumäärä, jolloin kes-keytystaso 1 havaitaan, on pienempi kuin 3, prosessi palaa S13:een ja määritetään, onko vai eikö keskeytyksen vastaus signaalin keskeytystaso ole 1. Jos keskeytystaso 1 on havaittu kolme kertaa, prosessi menee S15:stä S16:een ja palohälyttimet akti-5 voidaan. Sen jälkeen ryhmähaku suoritetaan S17:ssä. Syy, miksi määritys, onko vai eikö keskeytystasoa 1 ole havaittu kolme kertaa, suoritetaan S13:ssa, on se, että jos määritys suoritetaan ainoastaan yhden kerran, on mahdollista, että keskeytyksen vastaussignaali on siirtotiellä esiintyvää kohinaa. Sen vuoksi tiedon suuri luotettavuus säilytetään kolminkertaisella tarkistuksella.
10 Jos S13:ssa määritetään, että keskeytyksen vastaussignaalilla on joku muu taso kuin 1, prosessi siirtyy S17:ään ja suoritetaan ryhmähaku. Kuvio 11 esittää prosesseja, jotka suoritetaan tässä keskeytystason vahvistustoiminnossa. Eli keskeytyksen vah-vistuskomento lähetetään S21:ssä ja sitten S22:ssa määritetään, onko vai eikö ole vastaanotettu vastauksen keskeytystä, jonka keskeytystaso on 1. Jos on vastaanotettu 15 vastauksen keskeytys, jonka keskeytystaso on 1, suoritetaan hakuprosessi keskeytys-tasolla 1 (S25). Jos vastaanotetulla vastauksen keskeytyksellä on keskeytystaso 2, suoritetaan hakuprosessi (S26) keskeytystasolla 2, joka on samanlainen kuin haku-prosessi keskeytystasolla 1. Hakuprosessi suoritetaan samalla lailla keskeytystasolla 3 S24:stä S27:ään.
20 Ryhmän ja erillisen osoitteen hakuprosesseja kullakin keskeytystasolla selitetään viittaamalla kuvioihin 10 ja 12(A)(B). Kuviossa 10 esitetyssä alirutiinissa päätelaitteet on jaettu ryhmiin, joissa kussakin on ennalta määrätty määrä päätelaitteita, ja ryhmähaku suoritetaan. Sen vuoksi ryhmäosoite päivitetään S17:ssä ja ryhmävasta-; uksen läsnäolo tarkistetaan S18:ssa. Jos on olemassa vastaus ilmoitettuun ryhmä- 25 osoitteeseen S 18:ssa, suoritetaan päätelaitteen haku tietyssä ryhmässä S 19:ssä päätelaitteen yksilöimiseksi. Jos S20:ssä on vastaus, päätelaite, jossa palo havaitaan, voidaan yksilöidä. Sen jälkeen prosessi palaa kuviossa 9 esitettyyn päärutiiniin ja näytetään muodostuneen tulipalon paikka. Ellei viimeisen ryhmäosoitteen kutsuun ole vastausta ryhmähaussa S17:ssä ja viimeisen erillisen osoitteen kutsuun ryhmässä 30 haussa S 19:ssä, prosessi palaa kuviossa 9 esitettyyn päärutiiniin. Kuvio 12(A)(B) on vuokaavio prosesseista, jotka suoritetaan kuvion 11 alirutiineissa S25, S26 ja S27, ja yksityiskohtainen selitys prosesseista, jotka suoritetaan kuvion 10 prosesseissa S17, S18, S19 ja S10. Ryhmän ja erillisen osoitteen hakuprosessit suoritetaan tämän vuo-kaavion vaiheiden mukaisesti.
35 Kuviossa 12(A)(B) 1 on asetettu laskimeen S3 l:n ryhmäosoitehakua varten. Seuraa-vaksi ryhmäosoitteen hakukomento lähetetään S32:ssa, eli ryhmää 1 pyydetään vas- 13 107413 taamaan kyselyyn sen päätteen olemassaolosta, jossa poikkeavuus havaitaan ryhmässä 1. Täten S33:ssa määritetään, onko vai eikö vastaustietoa ole vastaanotettu. Ellei vastaustietoa ole vastaanotettu, laskinta kasvatetaan S40:ssä, ja sitten S41:ssä määritetään, onko vai eikö laskin ole suurempi kuin suurin ryhmämäärä. Jos laskin 5 on pienempi kuin suurin ryhmämäärä, prosessi palaa S32:een ja seuraavaa ryhmää haetaan. Jos laskin on yhtä suuri kuin suurin ryhmämäärä, ryhmäosoitteen hakupro-sessi on suoritettu tällä keskeytystasolla.
Jos S33:ssa on määritelty, että vastaustieto on vastaanotettu relevantista ryhmästä, suoritetaan erillisen osoitteen haku. Kuten ryhmäosoitteen hakuprosessin tapaukses-10 sa, ryhmän kunkin päätelaitteen vastausta pyydetään, eli yksilöidään päätelaite siitä ryhmästä, jossa poikkeavuus havaitaan, laskinta lisäämällä erillisen osoitteen haku-prosessissa. S34:ssä ryhmän aloittava erillinen osoite asetetaan laskimeen erillisen osoitteen hakua varten. Tällä hetkellä ryhmä 1 käsittää päätelaitteet 1-7 ja ryhmän 2 jälkeen käsittää kahdeksan päätelaitetta (ryhmä 1: 1-7, ryhmä 2: 8-15, ryhmä 3: 16-15 23, ...). Sen vuoksi laskimeen asetettu arvo saadaan vähentämällä 1 ryhmäosoitteen hakulaskuriin asetetusta arvosta (S31) ja kertomalla tulos 8:11a. Jos saatu arvo on 0, laskimeen asetetaan 1. Kun arvo on asetettu laskimeen S34:ssä, erillisen osoitteen hakukomento lähetetään S35:ssä. Sen jälkeen vaiheessa 36 määritetään, onko vastaustieto vastaanotettu vai ei. Jos vastaustieto on, osoite ja vastaanotettu vastaustieto 20 talletetaan (S37).
Ellei vastaustietoa ole vastaanotettu tai kun osoite tai vastaava on tallennettu S37:ssä, laskinta kasvatetaan S38:ssa. Sen jälkeen laskimeen asetettua arvoa verrataan ryhmän suurimpaan osoitteeseen S39:ssä. Jos laskimeen asetettu arvo on pienempi kuin suurin osoite, seuraavaa arvoa, eli päätelaitetta jolla on seuraava erilli-25 nen osoite, haetaan (S3 9). Jos laskimeen asetettu arvo on yhtä suuri kuin suurin osoite, erillisen osoitteen haku on suoritettu ja prosessi siirtyy S40:een haun suorittamiseksi seuraavassa ryhmässä.
Edellä mainitun ryhmän ja erillisen osoitteen hakuprosessin suorittamiseksi haku- I. komento asetetaan ylempään 4 bittiin kuviossa 5 esitetyssä komentokentässä. Alem- 30 paan 4 bittiin komentokentässä sijoitetaan binäärikoodi, joka osoittaa hakukomennon sisällön, esim. "0000" ryhmäosoitteen haun tapauksessa keskeytystasolla 1 tai "0011" erillisen osoitteen haun tapauksessa keskeytystasolla 1.
Kuviossa 2 esitetyn päätelaitteen suorittamia valvontaprosesseja selitetään viittaamalla kuvioihin 13(A)(B). Kuvioissa 13(A)(B) määritetään ensiksi Sl:ssä, onko vas-35 taanottimesta kutsusignaalia vai ei. Jos kutsusignaali on vastaanotettu, vastaanotettu 14 107413 tieto varastoidaan tietopuskuriin S2:ssa ja sitten S3:ssa määritetään, onko vai eikö vastaanotettu tieto ole kutsukomento. Jos vastaanotettu tieto on kutsukomento, S4:ssä määritetään, onko vai eikö poikkeavuutta, kuten esimerkiksi tulipaloa, ole havaittu. Jos poikkeavuus havaitaan, katkaisusignaali lähetetään vastaanottimeen 5 S5:ssä. Ellei poikkeavuutta ole havaittu, S6:ssa määritetään, sattuuko vai eikö vastaanotetun tiedon kutsuosoite satu yhteen oman osoitteen kanssa. Jos ne ovat samat, vastaussignaali lähetetään S7:ssä.
Kun keskeytyksen vahvistussignaali lähetetään vastaanottimesta 10 vastauksena S5:ssä lähetettyyn katkaisusignaaliin, prosessi siirtyy S3:sta S8:aan, ja keskeytyksen 10 vahvistuskomento vahvistetaan. Sen jälkeen S9:ssä määritetään, onko vai eikö poikkeavuutta ole. Jos poikkeavuus havaitaan, päätelaitteen vastaussignaali, joka osoittaa keskeytystason, lähetetään S 10:ssä.
Kun kutsusignaali ryhmäkutsua varten lähetetään vastaanottimesta 10 vastauksena päätelaitteen vastaussignaaliin, joka osoittaa keskeytystason, prosessi siirtyy S8:sta 15 Sll:een ja Sll:ssä määritetään, onko vai eikö vastaanotettu kutsusignaali ole haku-komento ryhmäosoitteen hakemiseksi. Sen jälkeen S12:ssa määritetään, onko vai eikö poikkeavuutta ole havaittu. Jos poikkeavuus havaitaan, S13:ssa määritetään, sattuuko kutsusignaalin ryhmäosoite yhteen ryhmäosoitteen kanssa vai ei. Jos ne sattuvat yhteen, keskeytystaso S10:ssä lähetetään ryhmän vastaussignaalina. Kim vas-20 taanotin 10 lähettää hakukomennon, jossa päätelaitteen osoite tietyssä ryhmässä on erikseen asetettu vastauksena vastaussignaaliin, S14:ssä määritetään, että vastaanotettu hakukomento on ryhmässä yksilöllisen osoitteen hakukomento, ja sitten S12:ssa määritetään, onko vai eikö poikkeavuutta ole havaittu. Jos poikkeavuus ha-vaitaan, osoitteiden vertailu suoritetaan S16:ssa. Jos S16:ssa määritetään, että erilli-25 nen osoite kutsusignaalissa on sama kuin relevantin päätelaitteen erillinen osoite, vastaussignaali, joka sisältää poikkeavuushavaintotiedon, lähetetään S17:ssä. Vastaanottava pää yksilöi näin päätelaitteen, jossa poikkeavuus havaitaan.
Edellä mainitussa suoritusmuodossa katkaisutieto, joka koostuu pulsseista, joilla on !. ainoastaan korkeita loogisia tasoja, lähetetään päätelaitteesta vastaanottimeen ilmoit- 30 tamaan keskeytyksestä. Kuitenkin mitä tahansa katkaisusignaalia voidaan käyttää, mikäli se voi kumota normaalin vastaussignaalin sisällön.
Edelleen, keskeytystasoja 1-3 käytetään edellä mainitussa suoritusmuodossa. Kuitenkin keskeytystasojen määrä ja keskeytystasojen ja haetun tilan välinen suhde voi-. daan määrittää sopivasti.
15 107413
Edelleen, kun palohavaintosignaali, jonka keskeytystaso on 1, on vastaanotettu perätysten kolme kertaa, palohälyttimet aktivoidaan. Kuitenkin palohälyttimet voidaan aktivoida, kun palohavaintosignaali, jonka keskeytystaso 1, on vastaanotettu kerran tai ainakin kaksi kertaa.
• < • « »

Claims (9)

16 107413
1. Tuhonestovalvontajärjestelmä, jossa vastaanotin (10) on yhdistetty joukkoon päätelaitteita (12) siirtotien (14) avulla, jossa vastaanotin (10) kutsuu päätelaitteita (12) perätysten lähettämällä kutsusignaaleja, joista jokainen ilmoittaa päätelaitteen 5 (12) osoitteen, jossa päätelaite (12) lähettää päätelaitteen vastaussignaalin, kun kut- suosoite on yhtäpitävä päätelaitteen (12) oman osoitteen kanssa, ja jossa vastaanotin (10) dekoodaa vastaanotetun päätelaitteen vastaussignaalin ja suorittaa hälytyksen tai vastaavan, kussakin päätelaitteessa (12) on keskeytyksenlähetysosa (16) katkai-susignaalin lähettämiseksi, joka kumoaa päätelaitteen vastaussignaalin hetkellä, jol-10 loin päätelaitteen vastaussignaali lähetetään vastaanottimeen (10) mistä tahansa päätelaitteesta (12) koko päätelaitteen vastaussignaalin palautusjakson aikana, kun poikkeavuus havaitaan, keskeytyksen aikaansaamisen ilmoittamiseksi, vastaanotti-messa (10) on keskeytyksenhavainto-osa (18) päätelaitteen (12) keskeytyksen havaitsemiseksi, kun se vastaanottaa katkaisusignaalin hetkellä, jolloin päätelaitteen 15 (12) vastaussignaali vastaanotetaan, tunnettu siitä, että mainitussa vastaanottimessa (10) on laite kutsusignaalin lähettämiseksi päätelaitteisiin (12) keskeytyksen vahvistamiseksi, kun mainittu keskeytyksenhavainto-osa (18) määrittää keskeytyksen vastaanotetusta katkaisusignaalista, päätelaitteen (12) sallimiseksi lähettää keskeytys-tasosignaalin (keskeytystyyppisignaalin), joka ilmoittaa keskeytyksen aikaansaami-20 sen syyn.
2. Tuhonestovalvontajärjestelmä, jossa vastaanotin (10) on yhdistetty joukkoon päätelaitteita (12) siirtotien (14) avulla, jossa vastaanotin (10) kutsuu päätelaitteita (12) perätysten lähettämällä kutsusignaaleja, joista jokainen ilmoittaa päätelaitteen ·’ (12) osoitteen, jossa päätelaite (12) lähettää päätelaitteen vastaussignaalin, kun 25 osoite, joka on ilmoitettu kutsusignaalissa, on yhtäpitävä päätelaitteen (12) oman osoitteen kanssa, ja jossa vastaanotin (10) dekoodaa vastaanotetun päätelaitteen (12) vastaussignaalin ja suorittaa hälytyksen tai vastaavan, kussakin päätelaitteessa (12) on ryhmäosoitteen asetusosa (51) ryhmän, joka koostuu ennalta määrätystä määrästä päätelaitteita (12), ryhmäosoitteen asettamiseksi oman osoitteen perusteella, ja kes-,·: 30 keytyksenlähetysosa (16) katkaisusignaalin lähettämiseksi, joka kumoaa päätelait teen vastaussignaalin hetkellä, jolloin päätelaitteen vastaussignaali lähetetään vastaanottimeen (10) mistä tahansa päätelaitteesta (12), kun poikkeavuus havaitaan, keskeytyksen aikaansaamisen ilmoittamiseksi, ja että vastaanottimessa (10) on keskeytyksenhavainto-osa (18) päätelaitteen (12) keskeytyksen havaitsemiseksi, kun se 35 vastaanottaa katkaisusignaalin hetkellä, jolloin päätelaitteen vastaussignaali vastaanotetaan, kutsuohjauslaite (20) peräkkäisryhmäkutsun suorittamiseksi ilmoitta- 17 107413 maila ryhmäosoitteet, kun keskeytyksen havaintosignaali saadaan mainitusta keskey-tyksenhavainto-osasta (18), ja yksilöintilaite (53) päätelaitteen (12) yksilöimiseksi ryhmästä, kun vastaussignaali saadaan ryhmästä, joka sisältää päätelaitteen (12), jossa poikkeavuus havaitaan vastauksena mainitun kutsuohjauslaitteen (20) teke-5 mään lyhmäkutsuun, tunnettu siitä, että mainitussa vastaanottimessa (10) on laite kutsusignaalin lähettämiseksi päätelaitteisiin (12) keskeytyksen vahvistamiseksi, kun mainittu keskeytyksenhavainto-osa (18) määrittää keskeytyksen vastaanotetusta kat-kaisusignaalista, päätelaitteen (12) sallimiseksi lähettää keskeytystasosignaalin (kes-keytystyyppisignaalin), joka ilmoittaa keskeytyksen aikaansaamisen syyn.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu keskeytystasosignaali osoittaa prosessin etuoikeusjärjestyksen sen päätelaitteen (12) yksilöimiseksi, jossa poikkeavuus havaitaan, poikkeavuushavain-totietojen perusteella, jotka osoittavat keskeytyksen aikaansaamisen syyn.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu 15 siitä, että mainitussa päätelaitteessa (12) on lähetyksenohjausosa (54) keskeytyksen lähetysajan asettamiseksi, jossa useita keskeytystasosignaaleja (keskeytystyyppisig-naaleja), joilla on erilaiset etuoikeusjärjestykset, voidaan lähettää, kun kutsusignaali keskeytyksen vahvistamiseksi vastaanotetaan mainitusta vastaanottimesta (10), ja keskeytyspulssien lähetysajoitusten varaamiseksi poikkeavuushavaintotietojen etuoi-20 keusjärjestysten mukaisesti.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vastaanotin (10) yksilöi päätelaitteen (12), jossa poikkeavuus havaitaan, ilmoittamalla perätysten ryhmän päätelaitteiden (12) omat osoitteet ja kutsuen näin perätysten päätelaitteita (12), kun vastaussignaali saadaan ryhmästä, joka sisäl- 25 tää päätelaitteen (12), jossa poikkeavuus havaitaan vastauksena ryhmäkutsuun, joka on suoritettu ilmoittamalla ryhmän osoite mainitulla kutsuohjauslaitteella (20). 1 Patenttivaatimuksen 2 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vastaanotin (10) yksilöi päätelaitteen (12), jossa poikkeavuus havai- taan, supistamalla perätysten päätelaitteiden (12) lukumäärää, joihin kutsusignaali 30 on lähetettävä, kun keskeytystasosignaali vastaanotetaan, saamalla aikaan mainittu supistus jakamalla perätysten päätelaitteet (12) ryhmässä, josta poikkeavuushavain-non vastaussignaali saadaan, kahteen ryhmään ja lähettämällä kutsusignaali kuhunkin päätelaitteeseen (12) poikkeavuushavaintopäätelaitteen (12) läsnäolon tarkistamiseksi ryhmässä. 18 107413
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vastaanotin (10) suorittaa poikkeavuushavaintopäätelaittei-den (12) yksilöimisen aloittamalla poikkeavuushavaintopäätelaitteesta (12), jossa poikkeavuus, jolla on korkeampi etuoikeusjärjestys, havaitaan keskeytystasosignaa- 5 lien etuoikeusjäijestyksen perusteella.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen tuhonestovalvontajärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu keskeytyksenlähetysosa (16) asettaa keskeytyksenlähetys-ajan mainitun vastaanottimen (10) kutsusignaalin ja päätelaitteen vastaussignaalin välille, mainitulla keskeytyksenlähetysajalla on ennalta määrätty ajanjakso, jossa lä- 10 hetetään perätysten useita keskeytyspulsseja, joiden välissä on tyhjää aikaa, mainitun keskeytyksenlähetysosan (16) lähettäessä valikoidusti erityisiä keskeytyspulsseja, jotka vastaavat havaintotietotyyppejä, kun poikkeavuus havaitaan.
9. Menetelmä poikkeavuushavaintosignaalin keskeytyksen suorittamiseksi, jolloin mainittu menetelmä suoritetaan tuhonestovalvontajärjestelmässä, jossa vastaan- 15 otin (10) on yhdistetty useisiin päätelaitteisiin (12) siirtotien (14) välityksellä, jossa vastaanotin (10) kutsuu päätelaitteita (12) perätysten lähettämällä kutsusignaaleita, joista kukin ilmoittaa päätelaitteen (12) osoitteen, jossa päätelaite (12) lähettää päätelaitteen vastaussignaalin, kun kutsuosoite on yhtäpitävä päätelaitteen (12) oman o-soitteen kanssa, ja jossa vastaanotin (10) dekoodaa vastaanotetun päätelaitteen vas- 20 taussignaalin ja suorittaa hälytyksen tai vastaavan, tunnettu siitä, että kukin päätelaitteista (12) katkaisee päätelaitteen vastaussignaalin mainittuun vastaanottimeen (10) koko päätelaitteen vastaussignaalin palautusajanjakson aikana.
FI913988A 1990-09-06 1991-08-23 Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä FI107413B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP23607090 1990-09-06
JP23607290 1990-09-06
JP23607090 1990-09-06
JP2236072A JP2511187B2 (ja) 1990-09-06 1990-09-06 防災監視装置

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI913988A0 FI913988A0 (fi) 1991-08-23
FI913988A FI913988A (fi) 1992-03-07
FI107413B true FI107413B (fi) 2001-07-31

Family

ID=26532484

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI913988A FI107413B (fi) 1990-09-06 1991-08-23 Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5389914A (fi)
EP (1) EP0474201B1 (fi)
CN (1) CN1032392C (fi)
AT (1) ATE166171T1 (fi)
AU (1) AU648098B2 (fi)
CA (1) CA2049656C (fi)
DE (1) DE69129394T2 (fi)
ES (1) ES2117631T3 (fi)
FI (1) FI107413B (fi)
NO (1) NO305924B1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5790018A (en) * 1993-10-19 1998-08-04 Nohmi Bosai Ltd. Fire alarm system
JP3383432B2 (ja) * 1994-10-07 2003-03-04 ホーチキ株式会社 防災監視装置
US5701115A (en) * 1995-05-16 1997-12-23 General Signal Corporation Field programmable module personalities
JP2014187628A (ja) * 2013-03-25 2014-10-02 Fujitsu Ltd 通信制御装置、通信制御方法および通信システム

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3508260A (en) * 1968-09-03 1970-04-21 Edward S Stein Transponder monitoring system
US3806872A (en) * 1973-05-10 1974-04-23 Avco Corp Address interrupt and current status display
US4019172A (en) * 1976-01-19 1977-04-19 Honeywell Inc. Central supervisory and control system generating 16-bit output
US4071908A (en) * 1977-03-17 1978-01-31 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Adaptive polling technique
US4206449A (en) * 1977-07-27 1980-06-03 American District Telegraph Company Multiple sensor intrusion alarm system
US4400694A (en) * 1979-12-03 1983-08-23 Wong Raphael W H Microprocessor base for monitor/control of communications facilities
US4447872A (en) * 1980-10-20 1984-05-08 Minnesota Mining And Manufacturing Company Alarm data concentration and gathering system
US4410883A (en) * 1981-04-09 1983-10-18 Swiston Sr Norman J Multiple annunciation system
JPS58198994A (ja) * 1982-05-15 1983-11-19 Matsushita Electric Works Ltd 時分割多重遠隔制御システムの割込処理方式
US4742335A (en) * 1986-06-18 1988-05-03 Baker Industries, Inc. Sequential and/or random polling system with virtually instantaneous response time
US5101199A (en) * 1987-09-30 1992-03-31 Kabushiki Kaisha Toshiba Polling method and apparatus
JPH0810844B2 (ja) * 1988-04-22 1996-01-31 株式会社日立製作所 配電系統の状態監視方法
JP2829733B2 (ja) * 1989-01-31 1998-12-02 能美防災株式会社 防災設備

Also Published As

Publication number Publication date
AU8255091A (en) 1992-03-12
NO305924B1 (no) 1999-08-16
EP0474201A1 (en) 1992-03-11
NO913449L (no) 1992-03-09
FI913988A0 (fi) 1991-08-23
DE69129394T2 (de) 1998-11-26
CN1059613A (zh) 1992-03-18
CA2049656A1 (en) 1992-03-07
DE69129394D1 (de) 1998-06-18
EP0474201B1 (en) 1998-05-13
CA2049656C (en) 2001-10-16
NO913449D0 (no) 1991-09-03
ES2117631T3 (es) 1998-08-16
ATE166171T1 (de) 1998-05-15
US5389914A (en) 1995-02-14
CN1032392C (zh) 1996-07-24
AU648098B2 (en) 1994-04-14
FI913988A (fi) 1992-03-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0381018B1 (en) Fire alarm system and method for operating the same
FI107413B (fi) Tuhonestovalvontajärjestelmä ja tuhonestovalvontamenetelmä
US5227763A (en) Anti-disaster monitoring system
US4740787A (en) Centralized monitoring method for security system
EP0587899A1 (en) Fire alarm
CA2665937C (en) System and method of double address detection
JPH02121098A (ja) 火災報知装置
US4847593A (en) Transmission circuit of fire protection/security system
US5650762A (en) Fire alarm system
JP3326018B2 (ja) 火災報知設備
JPH0231298A (ja) 自動通報設備
JP3056090B2 (ja) 無線選択呼出受信機
JP2854491B2 (ja) 防災監視装置および方法
JPH0218759B2 (fi)
JPH0821151B2 (ja) 防災監視装置
JP2511187B2 (ja) 防災監視装置
JP2544014B2 (ja) 防災監視装置
JPH056493A (ja) 防災監視装置
JPH04115395A (ja) 防災監視装置
JP2902258B2 (ja) 防災監視装置
JPH07272145A (ja) 火災報知設備における受信部
JP2552272B2 (ja) 自動火災報知装置
JPH04340196A (ja) 防災監視装置の端末アドレス確認方式
JPH04295990A (ja) 自火報システムの判定感度設定方法
JPH03222095A (ja) 発報レベル切換機能を有した火災報知システム

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired