FI106371B - Ohjaamohyttijärjestely - Google Patents

Ohjaamohyttijärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI106371B
FI106371B FI981206A FI981206A FI106371B FI 106371 B FI106371 B FI 106371B FI 981206 A FI981206 A FI 981206A FI 981206 A FI981206 A FI 981206A FI 106371 B FI106371 B FI 106371B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
boom
cab
articulated
trapezoidal
crane
Prior art date
Application number
FI981206A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981206A (fi
FI981206A0 (fi
Inventor
Anssi Ensio Kareinen
Original Assignee
Koneurakointi Mantsinen Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8551844&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI106371(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Koneurakointi Mantsinen Oy filed Critical Koneurakointi Mantsinen Oy
Priority to FI981206A priority Critical patent/FI106371B/fi
Publication of FI981206A0 publication Critical patent/FI981206A0/fi
Priority to DE69914127T priority patent/DE69914127T2/de
Priority to DE0960982T priority patent/DE960982T1/de
Priority to EP99660094A priority patent/EP0960982B1/en
Priority to AT99660094T priority patent/ATE257877T1/de
Publication of FI981206A publication Critical patent/FI981206A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106371B publication Critical patent/FI106371B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02FDREDGING; SOIL-SHIFTING
    • E02F9/00Component parts of dredgers or soil-shifting machines, not restricted to one of the kinds covered by groups E02F3/00 - E02F7/00
    • E02F9/16Cabins, platforms, or the like, for drivers
    • E02F9/166Cabins, platforms, or the like, for drivers movable, tiltable or pivoting, e.g. movable seats, dampening arrangements of cabins
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/52Details of compartments for driving engines or motors or of operator's stands or cabins
    • B66C13/54Operator's stands or cabins

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Forklifts And Lifting Vehicles (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Semiconductor Lasers (AREA)
  • Control Of Motors That Do Not Use Commutators (AREA)
  • Vehicle Interior And Exterior Ornaments, Soundproofing, And Insulation (AREA)
  • Mechanical Operated Clutches (AREA)

Description

106371
Ohj aamohyttijärj estely Arrangemang vid styrhytt
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen järjestely työkoneen ohjaamohytin sovittamiseksi työkoneeseen nähden liikutettavasti puomivarren päähän, jossa työkoneessa ja vastaavasti ohjaamohytissä on kulloinkin kaksi välin päässä toisistaan olevaa nivelpistettä, josta ainakin yhdestä ulottuu puomivarsi, jonka suuntaus on säädettävissä voimavälineen avulla. Ohjaamon puomivarsi muodostuu useasta peräkkäisestä suunnikkaan muotoisesta niveltrapetsipuomiosuudesta, joiden välissä on kulloinkin ainakin kolme välin päässä toisistaan olevaa puominivelpistettä käsittävä yhdyskappale, jolloin jokaisen niveltrapetsipuomiosuuden puitteissa vaikuttaa voima-välineet niveltrapetsipuomiosuuden geometrian muuttamiseksi eli puomien kääntämiseksi nivelpisteittensa suhteen. Keksinnön kohteena on myös · patenttivaatimuksen 9 johdannon mukainen menetelmä työkoneen korkeusasemaltaan säädettävissä olevan ohjaamohytin liikeradan ulottuman lisäämiseksi, joka ohjaamo-hytti on sovitettu työkoneeseen kiinnitetyn niveltrapetsi-puomin toiseen päähän siten, että niveltrapetsin muoto on voimavälineen avulla muutettavissa. Tällöin niveltrapetsi-puomin sisäpään ja työkoneen väliin liitetään liitoskappaleen *. avulla ainakin yksi toinen suunnikkaan muotoinen niveltrapetsi- puomijärjestely, joka on toisen voimavälineen avulla erikseen liikuteltavissa.
Tavanomaisissa työkoneissa kuten nostureissa, kaivinkoneissa ja senkaltaisissa ohjaamo on yleensä järjestetty koneeseen » .. siten, että koneen käyttäjä pystyy koneen hytissä ollessaan seuraamaan koneen toimintaa. Jos kone käsittää maapohjaan - nähden kääntyvän rungon, on koneen ohjaamohytti yleensä järjes tetty tähän runkoon siten, että hytti kääntyy rungon mukana. Joskus on kuljettajaa varten vielä järjestetty erillinen ohjauspaikka, joka sijaitsee lähempänä työpistettä tai korkeam-• maila, jotta koneen käyttäjällä olisi parempi näköyhteys työ- 2 106371 pisteeseen.
Eräissä uudemmissa työkoneissa on ohjaamohytti järjestetty liikkuvaksi siten, että koko hytti ohjauslaitteineen on nostettavissa tai ajettavissa ulos koneen rungosta lähemmäksi työpistettä. EP-julkaisusta no. 0 102 123 tunnetaan siten satama-nosturi, jonka ohjaamo on ajettavissa vinosti ulos-ylös nosturipuomia pitkin. Suomalaisesta patentista no. 71538 tunnetaan taas nosturin ohjaamojärjestely, jossa ohjaamo on järjestetty teleskooppivarren päähän. Samaten tunnetaan kaivinkone-ja nosturijärjestelyitä, missä koneen ohjaamo on sovitettu trapetsipuomin päähän siten, että ohjaamo on nostettavissa koneen rungon tasosta ylöspäin. Tunnetaan myös ratkaisu, jossa tällainen trapetsipuomi on järjestetty runkoon nähden kääntyvän varren päähän siten, että puomin kiinnityskohta on jokseenkin monimutkaisen ohjausjärjestelyn kautta siirrettävissä jonkin verran eteenpäin.
Etenkin laivojen lastaustoiminnoissa olisi eduksi, että nosturin ohjaamo voitaisiin ajaa sellaiseen kohtaan, mistä nosturin kuljettajalla on suora ja mahdollisimman hyvä näköyhteys laivan koko ruuman pohjaan, mikä tekee näyttömiehen tai kamera-valvonnan käytön tarpeettomaksi. Tämä on toistaiseksi tunnettujen ohjaamoratkaisujen osalta kuitenkin ollut teknisesti erit- • täin vaikeasti järjestettävissä ja käytännössä yleensä mahdotonta. Tämän keksinnön tarkoituksena on tuoda yksinkertainen ratkaisu tähän ongelmaan ja jopa siten, että keksintö on sovellettavissa myös jälkiasennuksena jo olemassa oleviin ohjaamo-järjestelyihin. Keksinnön mukainen ratkaisu soveltuu varsinaisten materiaalinkäsittelykoneiden kuten satamanostureiden, puunkäsittelylaitteiden, kaivinkoneiden ja senklataisten lisäksi muihinkin sellaisiin työkoneisiin, joissa kuljetta-jan/ohjaamon tilapäinen ja ohjattavissa oleva sijoittuminen etäämmälle varsinaisesta työkoneesta on eduksi.
Keksinnön tunnusmerkit ilmenevät oheisista patenttivaatimuksis- * ta. Näin ollen on keksinnön mukaiselle järjestelylle tunnus- 3 106371 omaista, että puomiston lähinnä nosturia oleva osuus liittyy nosturiin sovitettuun erilliseen niveltukipukkiin siten, että nivelpisteet ovat eri vaakatasoissa ja yhdyskappaleen ylemmät nivelpisteet sijaitsevat vastakkaisilla puolilla uloimpana vastaavien alempien nivelpisteiden kautta kulkeviin pystyakseleihin nähden. Suunnikkaan muotoisia niveltrapetseja on ainakin kaksi, mutta niitä voi eräissä suoritusmuodoissa olla useampikin.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on taas tunnusomaista, että ohjaamohytin liikerata hallitaan puomiston useiden peräkkäisten nivelpisteparien avulla, jolloin nivelpisteet on kussakin parissa kulloinkin järjestetty eri vaakatasoon siten, että yhdyskappaleen ylemmät nivelpisteet sijaitsevat vastakkaisilla puolilla uloimpana vastaavien alempien nivelpisteiden kautta kulkeviin pystyakseleihin nähden.
Järjestämällä työkoneen ohjaamo kahden tai useamman yhteen kytketyn olennaisesti samankaltaisen suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomiosuuden päähän saavutetaan monta merkittävää etua tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Yleisesti ottaen tällainen rakenne on vakaa ja teknisesti yksinkertainen, samalla kun se tarjoaa mahdollisuudet eri nivelpuomiosuuksien ohjaamiseksi täsmällisesti ja erikseen siten, että ohjaamo saadaan *--· asettumaan juuri siihen kohtaan, josta kulloinkin on paras näkyvyys koneen toimintaa ajatellen. Samalla pitkänkin nivel-puomiston päässä oleva ohjaamo kuitenkin koko ajan ja ilman muita säätötoimenpiteitä pakkotoimisesti säilyttää vaakasuuntauksensa, mikä on tärkeätä sekä tekniseltä kannalta että työturvallisuutta huomioon ottaen. Keksinnön erään '.· . erityisen edullisen suoritusmuodon ansiosta ohjaamo on liikuteltavissa sekä työkoneen rungosta pitkälle eteenpäin että myös jopa alaspäin rungon perustason alapuolelle, jolloin erityisesti laivojen yhteydessä saavutetaan paras mahdollinen näkyvyys. Samaten järjestely mahdollistaa sen, että kuljettaja pääsee nousemaan ohjaamoon suoraan kentän tasolta.
« 4 106371
Yleensä keksinnön mukainen ohjaamoratkaisu on tunnettuun tapaan kiinnitetty koneen kääntyvään runkoon, jolloin se liikkuu rinnakkain koneen varsinaisen työpuomin eli nosturin tai kaivinkoneen puomin kanssa. Raskaimmissa työkoneissa ohjaamon kokonaispaino on pieni suhteessa varsinaiseen työkuormaan, joten mitään olennaisia tasapaino-ongelmia ei synny siinäkään tapauksessa, että ohjaamo on ajettu varsin kauas ulos koneen rungosta. Eräässä toisessa suoritusmuodossa on koneen runkoon taas järjestetty erillinen vastapaino, joka sopivasti keksinnön mukaisen puomijärjestelyn avulla liikkuu ohjaamoon nähden vastakkaiseen suuntaan tasapainon ylläpitämiseksi.
Seuraavassa esitetään keksintöä lähemmin eräitä edullisia suoritusmuotoja kuvaaviin piirustuksiin viitaten, missä kuvio 1 periaatepiirroksena esittää yleiskuvaa keksinnön erään suoritusmuodon mukaisesta järjestelystä, jolloin kuviossa näkyy materiaalinkäsittelykone nostopuomei-neen, kuvio 2 esittää nosturin runkorakennetta ohjaamon ollessa perusasennossa, jolloin varsinainen nosturipuomi on kuvion selvyyden jätetty pois, •\. kuvio 3 erilliskuvana esittää kuvion 2 mukaista ohjaamo- ja varsirakennetta ylös nostetussa asennossa, kuvio 4 erilliskuvana esittää kuvion 2 mukaista ohjaamo- ja varsirakennetta asennossa, missä ohjaamon kaksi puomia on ajettu peräkkäiseen vaakasuoraan asentoon, ja kuvio 5 esittää kuvion 2 mukaista ohjaamo- ja varsirakennetta asennossa, missä ohjaamo on laskettu koneen rungon alapuolelle.
Kuvion 1 mukaisesti nosto-, kaivin- tai senkaltainen työkone * käsittää alarungon 1, jossa yleensä on siirtovälineet 2 koneen 5 106371 liikuttamiseksi esim. laiturin 3 reunaa 4 pitkin. Koneen ala-runkoon 1 liittyy edullisesti siihen nähden pystyakselin ympäri kääntyvä ylärunko 5, jossa yleensä on työkoneen käyttö-moottori (ei näytetty) ja vastapaino 6 yleisesti viitenumerolla 7 merkityn puomin sekä sen päässä olevan kuorman (ei näytetty) tasapainottamiseksi. Puomi 7, joka kuviossa esitetyssä tapauksessa on moniosainen, on edullisesti sovitettu ylä-runkoon 5 siten, että se kääntyy alarungon 5 mukana ja on siihen nähden kallistettavissa siten, että sen pää 8 ulottuu kuviosta 1 ilmenevällä tavalla. Kuormausväline kuten kahmari, nostokoukku, kaivinkauha tai senkaltainen (ei näytetty) on sinänsä tunnetulla tavalla järjestetty puomin 7 päähän 8.
Keksinnön mukaisesti on työkoneen ohjaamohytti 9 järjestetty monivartisen useampiosaisen suunnikkaista muodostuvan nivel-trapetsipuomiston 10 ulkopäähän 11 siten, että puomiston 10 sisäpää 12 on kiinnitetty työkoneen runkoon, tässä tapauksessa sen kääntyvään ylärunkoon 5. Ohjaamohyttiasetelma puomistoi-neen 10 on tarkoituksenmukaisesti sovitettu varsinaisen työ-puomin 7 viereen rinnakkain siten, että ohjaamo 9 ja puomi 7 samanaikaisesti kääntyvät ylärungon 5 myötä. Ohjaamo 9 on sovitettu sellaiseen asentoon, että puomin päässä oleva kuorma ei voi osua siihen. Tarvittaessa, esim. silloin kun kuorma riippuu nostovaijereilla puomin 7 päästä 8, on erään suoritus-muodon mukaisesti järjestetty erilliset ohjausvälineet, jotka estävät ohjaamon 9 ajamista vaarallisen lähelle puomin 7 yläpään 8 pystysuuntaista projektiota ja/tai tarvittaessa ajavat ohjaamon 9 sieltä pois yläpään 8 liikkeen mukaisesti. Eräässä toisessa suoritusmuodossa ohjaamon 9 nivelpuomisto 10 ja/tai puomi 7 on sovitettu työkoneen ylärunkoon 5 nähden vaaka-.· . tasossa hieman vinosti, jolloin ohjaamon 9 ja puomin 7 pään 8 vaakasuora etäisyys kasvaa ohjaamon 9 puomiston 10 ulottuman kasvaessa.
Kuviosta 1 käy selvästi esille, että ohjaamo 9 varustettuna keksinnön mukaisella puomistoratkaisulla 10 on ajettavissa suhteellisen pitkälle ulos laiturin 3 reunan 4 ohitse siten, 6 106371 että ohjaamo 9 käytännössä sijaitsee laiturin 3 vieressä olevan laivan 13 lastiruuman 14 aukon yläpuolella, josta on suora näkyvyys ruuman 14 pohjaan, missä varsinainen kuormaustyö tapahtuu. Näin nosturin kuljettaja pystyy hyvin seuraamaan tapahtumia ja tarkasti ohjaamaan puomin 7 päätä 8 ja siihen v liittyviä kuormausvälineitä työn etenemisen myötä. Vastaavalla tavalla keksinnön mukainen ohjaamojärjestely mahdollistaa esim. raskaaseen kaivinkoneeseen sovitettuna sen, että ohjaamo 9 työn aikana voi ulottua esim. rakennustyömaalla olevan kuopan tilapäisen ponttiseinämän toiselle puolelle, missä kaivuutyö on muutoin vaikea ohjata.
Kuviossa 2 on esitetty tilanne, missä ohjaamo 9 keksinnön mukaiseen puomistoon 10 järjestettynä on ajettu lepo- eli perusasentoon, jossa ohjaamohytti 9 siis on mahdollisimman lähellä työkoneen runkoa 1, 5. Tämä on useimmiten se asento, jossa koneen käyttäjä kulkee ohjaamoon ja siitä pois, koska asento on automaattisesti täsmällisesti määritettävissä suhteessa runkoon. .Muissa asennoissa ohjaamo ei välttämättä sijaitse kulun kannalta tarkoituksenmukaisella etäisyydellä alustasta, ja erään suoritusmuodon mukaan on ohjaamohytin 9 kulkuoven 15 lukitus järjestetty siten, että ovi 15 ei erikseen määritettävää hätätilannetta lukuunottamatta avaudu muutoin kuin ohjaamon 9 ollessa mainitussa perusasennossa.
' Mikäli työkoneen ja sen ohjaamon sijainti esim. satamakäytössä on muulla tavalla tarkasti määritettävissä alustaan nähden, saattaa toisaalta olla tarkoituksenmukaista, että ohjaamon kulku tapahtuu ohjaamon 9 ollessa esim. kuvion 5 osoittamassa alaslasketussa asennossa lähellä laiturin 3 tasoa ja sopivasti laiturin 3 reunasta 4 pois käännettynä, mikä asento myös on .· _ helposti automatiikalla saavutettavissa.
Kuviosta 3 ilmenee asento, missä keksinnön mukaisen puomiston 10 uloin puomiosuus 16 on suunnattu ohjaamon 9 nostamiseksi korkeammalle. Puomiosuus 16 käsittää keksinnön mukaisesti yleisesti suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomin, jossa on ’ alapuomi 17 ja yläpuomi 18. Puomien 17, 18 ulkopäät 11 on 106371 vastaavien nivelien 19, 20 kautta sopivasti liitetty ohjaamo-hyttiä 9 kantavaan olennaisesti L-muotoiseen runkoon 21.
Niveltrapetsin toinen pää muodostuu edullisesti välissä olevasta yhdyskappaleesta 22, johon uloin puomiosuus 16 liittyy nivelien 24, 24 kautta, ja jonka kautta uloin puomiosuus 16 liittyy seuraavaan eli sitä edeltävään puomiosuuteen 25, joka kuvatussa suoritusmuodossa samalla muodostaa työkoneen runkoon 5 liittyvän viimeisen puomiosuuden. Keksinnön mukaisesti edeltävä puomiosuus 25 muodostuu vastaavalla tavalla yleisesti suunnikkaan muotoisesta niveltrapetsipuomista ala- ja ylä-puomineen 26 ja vastaavasti 27. Näiden puomien 26, 27 toisessa päässä olevat nivelet liittyvät edellä mainittuun yhdyskappa-leeseen 22, sopivasti siten, että ulomman puomiosuuden 16 alapuomin 17 sisänivelakseli 24 ja edeltävän puomiosuuden 25 alapuomin 26 ulkonivelakseli 24' ovat samankeskeiset, jolloin ainakin toinen alapuomeista 17, 26 sopivasti muodostuu kaksois-puomeista siten, että toisen puomiosuuden alapuomi asettuu kaksoispuomien väliin. Edeltävän niveltrapetsipuomiosuuden 25 ylemmän puomin 27 ulompi nivel 28 ei ole samankeskinen ulomman puomiosuuden 16 yläpuomin 18 nivelen 23 kanssa vaan sijaitsee siitä jonkin verran etäällä yhdyskappaleessa 22. Näin puomi-osuudet 16 ja 25 ovat helposti taitettavissa tiiviisti toisiaan vasten siten, että lepotilassa muodostuu kompakti puomi-: rakenne, joka parhaiten ilmenee kuviosta 2.
Edeltävän puomin 25 vastakkaisen pään nivelet 29, 30 kiinnittyvät toisen yhdyskappaleen (ei näytetty) kautta sitä edeltävään puomiosuuteen (ei näytetty) tai kuvatussa tavauksessa suoraan työkoneen runkoon 5 järjestettyyn niveltukipukkiin 31, josta * , myöhemmin lisää.
Kuviosta 3 ilmenee edelleen, että kuhunkin suunnikkaan muotoiseen niveltrapetsipuomiosuuteen 16, 25 liittyy voimavälineet 32 ja vastaavasti 33, kuten sopivasti pneumaattiset tai hydrauliset työsylinterit, karamoottorit tai senkaltaiset, joilla ’·' välineillä vastaavan niveltrapetsipuomiosuuden 16, 25 geo- 8 106371 metriä on voimaperäisesti muutettavissa siten, että ulompien nivelpisteiden 19, 20 ja vastaavasti 24, 28 asema yhden- suuntaissiirtona muuttuu suhteessa sisempiin nivelpisteisiin 23, 24'. Voimavälineitä 32, 33 käyttämällä voidaan siis erik seen tai yhdessä ja erittäin täsmällisesti vaikuttaa nivel-puomiosuuksien 16, 25 yleiseen suuntaukseen, samalla kun uloimpien nivelten 19, 20 ja siten myös ohjaamon 9 yleinen kallistus automaattisesti säilyy muuttumattomana.
Kuviosta 4 näkyy selvimmin ohjaamohytin 9, voimavälineiden 32, 33 ja puomiosuuksien 16, 25, yhdyskappaleen 22 sekä työkoneen runkoon 5 liittyvän niveltukipukin 31 yleinen geometria keksinnön erään erityisen edullisen suoritusmuodon mukaan. Tässä suoritusmuodossa eri nivelten yleinen järjestely on jonkin verran kalteva. Kuvatussa suoritusmuodossa jokaisen puomi-osuuden 16, 25 kukin pää käsittää kaksi niveltä, joista toinen on ylempänä ja toinen alempana. Kaltevan järjestelyn myötä ylempi nivel 19, 23, 28, 29 on alempaan niveleen nähden 20, 24, 24', 30 vaakasuunnassa jonkin verran siirretty. Näin kunkin nivelpuomiosuuden 16, 25 jokaisen alemman ja vastaavasti ylemmän nivelpisteen läpi kulkeva yhdysviiva A-A jonkin verran poikkeaa sekä pysty- että vaakasuunnasta. Pystysuunnasta P-P laskettuna tämä poikkeama on edullisesti 10...60°, sopivasti erityisesti n. 15...30°.
Edellä kuvattu nivelpisteiden kallistuminen antaa yhdessä voimavälineiden 32, 33 kuviosta ilmenevän ja alla tarkemmin selitetyn diagonaalisen sijoituksen kanssa erityisen hyvät puomiosuuksien 16, 25 kääntymisolosuhteet, ottaen huomioon sekä ohjaamon 9 toiminnan kannalta optimaalisen sijoituksen . että sen aiheuttamat vääntömomentit kunkin puomiosuuden 16, 25 juuressa. Kallistuminen mahdollistaa työkoneeseen liittyvän sisemmän (kuvioiden 3 ja 4 mukaisessa tapauksessa viitenumerolla 25 osoitetun) puomiosuuden asettumisen toisaalta olennaisesti pystyyn, kuten kuvioissa 2 ja 3 on esitetty, että samalla riittävän tukevasti myös olennaisesti vaakasuoraan kuvion 4 mukaisesti, jolloin ohjaamon painon aiheuttama vääntö- 106371 momentti puomin juuressa on suurin. Näin saavutetaan keksinnön eräs olennainen ominaisuus, eli ohjaamon 9 portaaton liiku-teltavuus sekä pysty- että vaakasuunnassa koko käytännössä tarkoituksenmukaisen ulottuvuusalueen puitteissa. Näin keksin- » non mukainen järjestely poikkeaa olennaisesti tunnetun tek niikan mukaisista yksinkertaisista trapetsipuomiratkaisuista, missä vastaavia niveliä on asetettu olennaisesti joko pysty-tai vaakatasoon, mikä liikkeen äärialueilla teknisesti rajoittaa ohjaamon vakaata liikkumista. Keksinnön mukaisten nivel-trapetsipuomien 16, 25 ja niiden niveljärjestelyn myötä saavutetaan erityisen hyvä ohjaamon 9 tukevuus ja sijainnin määritys käytännössä esiintyvissä ulottuvuustilanteissa, samalla kun hytin kallistus on estetty myös mahdollisessa voima-välineessä ilmenevässä häiriötilanteessa.
Edullisesti niveltrapetsipuomiosuuksien 16, 25 välisenä liitos-kappaleena käytetään ainakin kolme nivelpistettä 23, 24, 28 käsittävää yhdyskappaletta 22. Yhdyskappaleen 22 nivelpisteet 24' ja 28 sijaitsevat ainakin lähinnä työkonetta olevan suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomiston 25 osalta sopivasti siten, että alanivelestä 24' ylänivelen 28 kautta kulkeva yhdysviiva A-A on pystysuoraan P-P nähden kallistettu ohjaamo-hytistä 9 poispäin kulmalla ex, joka siis on alueella 10...60°, edullisimmin n. 15...30°.
Nivelpisteitä 23, 24, 24', 28 käsittävä yhdyskappale 22 on sopivasti järjestetty siten, että ensimmäisen ja toisen suun-nikkaanmuotoisen niveltrapetsipuomiosuuden 16, 25 kiinnitys- nivelet 23, 24 ja vastaavasti 24', 28 asettuvat pystysuuntaan nähden olennaisesti toistensa peilikuviksi, jolloin alempi - t nivelpiste 24 ja 24' sopivasti on yhteinen kummallekin puomi- • » osuudelle 16 ja 25.
Työkonetta lähinnä olevan niveltrapetsipuomiosuuden 25 voima-väline 33 vaikuttaa kuvion 4 mukaisesti edullisesti trapetsin toisen suunnikaspuomin 26 ja työkoneen runkoon 5 liittyvään *· niveltukipukkiin 31 järjestetyn erillisen nivelpisteen 34 10 106371 välissä. Kunkin seuraavan (kuviossa 4 viitenumeroilla 16 ja vastaavasti 32 merkityn) niveltrapetsipuomin voimaväline vaikuttaa toisen vastaavan suunnikaspuomin ja kulloinkin nivel-trapetsipuomia edeltävään yhdyskappaleeseen 22 järjestetyn erillisen nivelpisteen 35 välissä. Kyseiset voimavälineiden 32, 33 erilliset nivelpisteet 34, 35 sijaitsevat kuvioissa esitetyissä suoritusmuodoissa kunkin puomiosuuden 16, 25 nivel-pisteiden 23, 24 ja vastaavasti 29, 30 välissä, edullisesti jonkin verran keskikohtaa korkeammalla, mutta sijoitus voi myös olla toinen, esimerkiksi jonkin puominivelpisteen yhteydessä tai puomiosuuksien vastakkaissa päissä.
Kuvioissa on lähinnä esitetty suoritusmuotoja, missä peräkkäisiä suunnikkaanmuotoisia niveltrapetsipuomiosuuksia 16, 25 on kaksi, mutta keksinnön puitteisiin asettuu myös suoritusmuotoja, missä on vastaavia osuuksia on enemmän. Tämä on mahdollista erityisesti edellä kuvattujen pystysuoraan nähden siirrettyjen eli . kaltevasti järjestettyjen nivelpisteiden ansiosta. Monipuomiratkaisu saattaa tulla kysymykseen etenkin tapauksissa, missä tavoitetaan erityisen pitkää ulottumaa ilman puomiston rakennekorkeuden kasvattamista etenkin puomis-ton ollessa perusasennossa, tai missä halutaan erityisen monipuoliset ohjaamon 9 ohjausmahdollisuudet esim. satamatoimintoja ajatellen. Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan olemassa • olevaan puomirakenteeseen voidaan puomiston pituutta asian mukaisten vahvistusten jälkeen kasvattaa myöhemminkin, ja eräs erityissuoritusmuoto rakentuu kokonaan modulimitoitetun puomi-ratkaisun pohjalta.
Keksinnön puitteisiin kuuluu myös suoritusmuotoja, missä edellä kuvattua ainakin kaksi peräkkäistä suunnikkaanmuotoista niveltrapetsipuomiosuutta käsittävää järjestelyä on täydennetty muilla sinänsä tunnetuilla ohjaamon siirtovälineillä. Näin ollen eräs edullinen suoritusmuoto käsittää sen, että ohjaamohytti 9 liittyy uloimpaan suunnikkaan muotoiseen nivel-trapetsipuomiosuuden 16 uloimpiin niveliin 19, 20 olennaisesti L-muotoisen nivelpisteitä käsittävän runkorakenteen 21 kautta, 106371 11 jonka runkorakenteen 21 ja ohjaamohytin 9 välissä lisäksi edullisesti on teleskooppivälineet (ei näytetty) ohjaamohytin 9 siirtämiseksi vaakasuunnassa runkorakennetta 21 pitkin.
Edellä on esitetty joitakin keksinnön edullisia suoritusmuotoja, mutta alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö on muunnettavissa monella muullakin tavalla oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
* ♦ «

Claims (10)

12 106371
1. Järjestely kuormausvälinettä varten sovitetulla nosto- puomilla varustetun nosturin tai senkaltaisen ohjaamohytin (9) sovittamiseksi nosturiin nähden liikutettavasti puomiston (10, 16, 25) päähän, jossa nosturissa ja vastaavasti ohjaamohytissä (9) on kaksi välin päässä toisistaan olevaa nivelpistettä (29, 30 ja vastaavasti 19, 20), joista ainakin yhdestä (20) ulottuu puomivarsi (17, 26) , jonka suuntaus on säädettävissä voima- välineen (32, 33) avulla, jolloin puomisto (10, 16, 25) muodostuu useasta peräkkäisestä suunnikkaan muotoisesta nivel-trapetsipuomiosuudesta (16, 25), joiden välissä on kulloinkin ainakin kolme välin päässä toisistaan olevaa puominivel-pistettä (23, 24, 24', 28) käsittävä yhdyskappale (22), jolloin jokaisen niveltrapetsipuomiosuuden (16, 25) puitteissa vaikuttaa voimaväline (32, 33) vastaavan niveltrapetsipuomiosuuden (16, 25) geometrian muuttamiseksi nivelpisteittensä suhteen, tunnettu siitä, että puomiston (16, 25) lähinnä nosturia oleva osuus (25) liittyy nosturiin sovitettuun erilliseen niveltukipukkiin (31) siten, että nivel-pisteet (29, 30) ovat eri vaakatasoissa ja yhdyskappaleen (22) ylemmät nivelpisteet (23 ja vastaavasti 28) sijaitsevat vastakkaisilla puolilla uloimpana vastaavien alempien nivelpisteiden (24 ja vastaavasti 24') kautta kulkeviin pystyakseleihin • nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että niveltukipukki .(31) on edullisesti sovitettu nosturin kääntyvään runkoon (5), ja että niveltukipukissa (31) , olevat nivelkohdat (29, 30) ovat toistensa suhteen vaaka- *·_ suunnassa siirretyt siten, että nivelasetelma (29, 30) on pystysuuntaan (P-P) nähden jonkin verran vino (kulma a).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kunkin suunnikkaanmuotoisen niveltrapetsipuomiosuuden (16, 25) päissä olevat päällekkäiset nivelpisteparit : (19-20, 23-24, 28-24', 29-30) on järjestetty keskinäisesti 106371 pystysuuntaan nähden jonkin verran vinosti, sopivasti siten, että vastaavasti kunkin nivelpisteparin (19-20, 23-24, 28-24', 29-30) läpi kulkeva yhdysviiva (A-A) poikkeaa (a) pystysuunnasta 10...60°, edullisesti n. 15...30°.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1...3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että nivelpisteitä (23, 24, 24', 28) käsittävä yhdyskappale (22) on asetettu siten, että ensimmäisen ja toisen suunnikkaanmuotoisen niveltrapetsipuomi-osuuden (16, 25) nivelet (23;24 ja vastaavasti 28,-241) asettuvat pystysuuntaan nähden olennaisesti toistensa peilikuviksi, sopivasti siten, että alempi nivelpiste (24, 24') on yhteinen kummankin puomiosuuden (16, 25) alemmille puomivarsille (17, 26) , joista ainakin toinen tällöin sopivasti on muodostettu kaksi rinnakkaispuomivartta käsittäväksi kaksoispuomivarreksi toisen puomivarren asettuessa rinnakkaispuomivarsien väliin.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1...4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että nosturia lähinnä olevan suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomiosuuden (25) voimaväline (33) vaikuttaa trapetsin toisen suunnikaspuomivarren (26 tai 27) ja nosturin runkoon (1, 5) sopivasti niveltukipukkiin (31) jär jestetyn erillisen nivelpisteen (34) välissä, ja kunkin seuraa-van niveltrapetsipuomiosuuden (16) voimaväline (32) vaikuttaa . toisen vastaavan suunnikaspuomivarren (17, 18) ja kulloinkin niveltrapetsipuomiosuutta (16) edeltävään yhdyskappaleeseen (22) järjestetyn erillisen nivelpisteen (35) välissä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että kukin voimavälineen (32, 33) erillinen nivelpiste r * *, (34, 35) on yhdyskappaleessa (22) ja/tai rungon (1, 5) nivel- tukipukissa (31) järjestetty nivelpisteiden (23, 24 ja vastaavasti 29, 30) väliin, edullisesti jonkin verran keskikohdan yläpuolelle.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1...6 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että peräkkäisiä suunnikkaanmuotoisia 14 106371 niveltrapetsipuomiosuuksia (16, 25) on enemmän kuin kaksi.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1...7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että ohjaamohytti (9) liittyy uloimman suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomiosuuden (16) uloimpiin niveliin (19, 20) olennaisesti L-muotoisen nivelpisteitä käsittävän runkorakenteen (21) kautta, edullisesti siten, että runkorakenteen (21) ja ohjaamohytin välissä (9) lisäksi on teleskooppivälineet ohjaamohytin (9) siirtämiseksi vaakasuunnassa runkorakennetta (21) pitkin.
9. Menetelmä kuormausvälinettä varten sovitetulla nosto- puomilla (7) varustetun nosturin tai senkaltaisen korkeusasemaltaan säädettävissä olevan ohjaamohytin (9) liikeradan ulottuman lisäämiseksi, joka ohjaamohytti (9) on sovitettu nosturiin kiinnitetyn niveltrapetsipuomin (16) ulkopäähän (11) siten, että niveltrapetsin muoto on voimavälineen (32) avulla muutettavissa, jolloin niveltrapetsipuomin sisäpään ja nosturin väliin liitetään erillisen yhdyskappaleen (22) avulla ainakin yksi toinen suunnikkaan muotoinen niveltrapetsipuomi-osuus (25), joka on toisen voimavälineen (33) avulla erikseen liikuteltavissa, tunnettu siitä, että ohjaamohytin (9) liikerata hallitaan puomiston useiden peräkkäisten nivelpiste-parien (19-20, 23-24, 28-24', 29-30) avulla, jolloin nivel- pisteet on kussakin parissa kulloinkin järjestetty eri vaakatasoon siten, että yhdyskappaleen (22) ylemmät nivelpisteet (23 ja vastaavasti 28) sijaitsevat vastakkaisilla puolilla uloimpana vastaavien alempien nivelpisteiden (24 ja vastaavasti 24') kautta kulkeviin pystyakseleihin nähden.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että niveltrapetsipuomiosuuksien (16, 25) välisenä erillisenä liitoskappaleena käytetään edullisesti ainakin kolme nivelpistettä (23, 24, 24', 28) käsittävää yhdyskappa- letta (22), jonka nivelpisteet (23, 24, 24', 28) ainakin lähinnä nosturia olevan suunnikkaan muotoisen niveltrapetsipuomiosuuden (25) osalta sopivasti asetetaan siten, että kulloinkin 106371 -L b alanivelestä (24, 24', 30) ylänivelen (28, 29) kautta kulkeva yhdysviiva (A-A) on pystysuoraan nähden kallistettu (a) ° ohjaamohytistä (9) poispäin 10...60°, edullisesti n. 15...30°. « · 106371
FI981206A 1998-05-29 1998-05-29 Ohjaamohyttijärjestely FI106371B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981206A FI106371B (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Ohjaamohyttijärjestely
DE69914127T DE69914127T2 (de) 1998-05-29 1999-05-31 Kabinenanordnung
DE0960982T DE960982T1 (de) 1998-05-29 1999-05-31 Kabinenanordnung
EP99660094A EP0960982B1 (en) 1998-05-29 1999-05-31 Cabin arrangement
AT99660094T ATE257877T1 (de) 1998-05-29 1999-05-31 Kabinenanordnung

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981206A FI106371B (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Ohjaamohyttijärjestely
FI981206 1998-05-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981206A0 FI981206A0 (fi) 1998-05-29
FI981206A FI981206A (fi) 1999-11-30
FI106371B true FI106371B (fi) 2001-01-31

Family

ID=8551844

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981206A FI106371B (fi) 1998-05-29 1998-05-29 Ohjaamohyttijärjestely

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0960982B1 (fi)
AT (1) ATE257877T1 (fi)
DE (2) DE69914127T2 (fi)
FI (1) FI106371B (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE202004011990U1 (de) 2004-07-30 2005-12-08 Liebherr-Hydraulikbagger Gmbh Umschlaggerät
AT502864A3 (de) * 2004-10-11 2008-08-15 Ehrenleitner Franz Parallelkinematischer roboter
DE202004019708U1 (de) * 2004-12-21 2006-05-04 Liebherr-Hydraulikbagger Gmbh Umschlaggerät
DE102007008776A1 (de) 2007-02-22 2008-08-28 Liebherr France Sas Umschlaggerät
DE202008005035U1 (de) * 2008-04-11 2009-08-20 Liebherr-Hydraulikbagger Gmbh Arbeitsgerät und Notablasssystem
US7997369B2 (en) 2009-06-02 2011-08-16 Exodus Machines, Inc. Articulating cab assembly for excavator
EP2319995B1 (en) * 2009-11-06 2012-10-03 Caterpillar, Inc. Apparatus for moving a platform
DE102010023789A1 (de) * 2010-06-15 2011-12-15 Eb-Invent Gmbh Knickarmroboter
DE102010023788A1 (de) 2010-06-15 2011-12-15 Eb-Invent Gmbh Antrieb für einen Knickarmroboter

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT330989B (de) * 1971-09-13 1976-07-26 Schmidt Elisabeth Vorrichtung zum geradlinigen bewegen einer last
DE2631578A1 (de) * 1976-07-14 1978-01-19 Fuchs Fa Johannes Arbeitsmaschine
DE4443170C3 (de) * 1994-12-05 2003-10-16 Fuchs Bagger Gmbh & Co Kg Masc Lademaschine mit verstellbarer Kabine

Also Published As

Publication number Publication date
EP0960982A3 (en) 2002-10-02
FI981206A (fi) 1999-11-30
DE69914127D1 (de) 2004-02-19
EP0960982B1 (en) 2004-01-14
DE69914127T2 (de) 2004-11-11
EP0960982A2 (en) 1999-12-01
ATE257877T1 (de) 2004-01-15
FI981206A0 (fi) 1998-05-29
DE960982T1 (de) 2001-02-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3995746A (en) Hydraulic crane mechanism operable to provide enlarged parallel movement
US5169278A (en) Vertical lift loader boom
US6171050B1 (en) Load arm assembly for a skid steer loader
EP1084987B1 (en) Retractable counterweight for straight-boom aerial work platform
US4690246A (en) Articulated work platform with scissors motion
US7287949B2 (en) Mobile apparatus for earth moving and other operations such as lifting and displacing of loads
CA1117075A (en) Industrial crane
FI106371B (fi) Ohjaamohyttijärjestely
EP0931759B1 (en) Lateral jib for vertical mast mobile elevating work platform
US6186347B1 (en) Mobile crane with a telescopic jib
US4150504A (en) Stabilized digging mechanism
US20090250971A1 (en) Material handling machine
CA2199208A1 (en) Surface mining shovel
US20060182594A1 (en) Transfer apparatus
EP0474210B1 (en) Vertical lift loader boom
EP0568758A1 (en) A multi-use mobile elevator excavator
RU2312965C2 (ru) Строительная машина
US11760609B2 (en) Clamshell bucket assembly
RU2467946C2 (ru) Самоходный подъемный кран и способ обеспечения его работы
CA2333835A1 (en) Overhead boom mining shovel
CA2828008C (en) Rope shovel
CA2060473C (en) Pivoted handle dipper shovel with hydraulic crowders and wire rope pulley
CA2089020A1 (en) Scoop for a mobile implement
EP2197779B1 (en) Articulated mechanical arm
AU742698B2 (en) Improvements in fork lifts