FI104623B - Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI104623B
FI104623B FI991034A FI991034A FI104623B FI 104623 B FI104623 B FI 104623B FI 991034 A FI991034 A FI 991034A FI 991034 A FI991034 A FI 991034A FI 104623 B FI104623 B FI 104623B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blades
log
machining
latch
logs
Prior art date
Application number
FI991034A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991034A0 (fi
Inventor
Pauli Henrik Kivilahti
Original Assignee
Pauli Henrik Kivilahti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pauli Henrik Kivilahti filed Critical Pauli Henrik Kivilahti
Priority to FI991034A priority Critical patent/FI104623B/fi
Publication of FI991034A0 publication Critical patent/FI991034A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104623B publication Critical patent/FI104623B/fi

Links

Landscapes

  • Dovetailed Work, And Nailing Machines And Stapling Machines For Wood (AREA)

Description

104623
Menetelmä ja laitteisto hirsien salvosurien työstämiseksi - Förfarande och anordning för bearbetning av förtimringsurtag pä stockar
Keksinnön kohteena on menetelmä hirsirakennukseen valmistettavien hirsien vastakkaisten sivujen salvosurien koneelliseksi työstämiseksi.
Teollisten hirsitalojen, joissa käytetään muotoon höylättyä hirsiraaka-ainetta, valmistustekniikkaa on kehittynyt nopeasti viime vuosikymmeninä hirsirakentamisen suosion kasvaessa. Tämä on seurausta ympäristöystävällisten ja luonnonmukaisten rakennusmateriaalien arvostuksen kasvamisesta. Teollisesti valmistettua hirttä käytetään omakoti- ja loma-asuntojen lisäksi myös liiketilojen, toimistojen, hotellien ja julkisten rakennusten materiaalina.
Edellä kuvatuissa rakennuksissa käytetään hirsien nurkkaliitostapana lähes yksinomaan ristiliitosta, jossa hirsien päät ulotetaan ulkoseinän ulkopuolelle. Näin tehdystä liitoksesta saadaan tiivis ja kestävä. Samalla on rakennuksen ulkonäköä haluttu korostaa varsinkin lomarakentamisessa.
Tunnettua on valmistaa teollisesti hitsirakennuksessa tarvittavia hirsiä työstöasemassa, jossa hirret viimeistellään läpivirtaavana jonona. Valmiiksi katkaistuihin hirsiin työstetään ristiliitosten vaatimat salvosurat ja hirsirakennuksen pystytykseen tarvittavat tappi- ja kiristysruuvireiät sekä usein myös ikkunoiden ja ovien karalovet. Salvosurat tehdään hirren ylä-, ala-ja sivupinnoille hirren molempiin • · päihin ja/tai keskivaiheille hirsirakennuksen väliseinäjaon mukaan. Menetelmässä salvosuraterinä käytetään vuoronperään hirren ylä-ja alapinnoille sekä sivupinnoille pareittain toimivia kiekkoteriä. Tästä on seurauksena, että menetelmässä aina jälkimmäisenä toimiva teräpari joutuu odottamaan ensimmäisen teräparin poistumista työstökohdasta.
• · · • · · • · · - X ; Tunnettua on myös valmistaa hirsirakennuksen nurkan tai väliseinän ristiliitos • ·« johonkin muuhun kuin suoraan kulmaan. Tämä tapahtuu kääntämällä kiekkoteräparien kulmaa hirteen nähden. Toisena mahdollisuutena on kääntää
< I f I
104623 2 työstettävää hirttä haluttuun kulmaan teriin nähden. Ongelmiksi molemmissa menetelmissä muodostuu kiekkomaisten salvosterien halkaisijoiden ja samalla työaseman koon kasvaminen. Kiekkomaista salvosterää ei voi kääntää terää pyörittävien käyttölaitteiden suuntaan. Seurauksena on salvosurien työstöön käytetyn ajan piteneminen. Varsinkin tapauksissa, joissa hirret joudutaan syöttämään toinen pää edellä uudelleen salvoskoneeseen kulmaan tehdyn ristiliitoksen vaatiman vastakkaisen kulman aikaansaamiseksi. Tällainen menettely hankaloittaa ja hidastaa entisestään hirren valmistusta.
Lisäksi salvoskoneesta tulee suurikokoinen ja korkea, jolloin sen sijoittaminen hirsien valmistuslinjaan on vaikeaa.
Nykyaikaisen teollisen hirsitalotuotannon koko hirsitalon kaikkien osien, hallitussa jonossa tapahtuvan, salvosurien työstön nopeuttamiseksi on keksitty seuraavassa esitettävä menetelmä ja sen toteuttava laitteisto.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että kaikki samaan salvokseen tulevat salvosurat tehdään yhdessä työvaiheessa. Tämä perustuu oivallukseen käyttää toisiaan pakenevia neliön kehälle sijoitettuja työliikkeen ja samalla työstön yhtäaikaisesti suorittavia urateriä.
Merkittävin etu, joka menetelmällä saavutetaan, on salvosurien työstöön käytettävän ajan lähes puolittuminen, jolloin koko hirsitalon hirsien kokonaisvalmistusaika lyhenee. Hirsien jonottaminen salvosurien työstövaiheeseen :T: tapahtuu hallitusti ja hirsitalon pystytyspaikalle siirrettävien hirsipakettien vaatimassa järjestyksessä. Kaikki samaan hirteen tehtävät salvosurat voidaan • » · : tehdä koneen läpivirtaaviksi. Tehdasmainen hirsien massavalmistus tulee näin » · · tehokkaaksi ja taloudellisesti mahdolliseksi Menetelmä on sovellettavissa sekä : suorien että vapaavalintaisten hirren molemminpuolisiin kulmiin tehtävien • # · · ristiliitoskulmien työstöön. Menetelmän mukaan toteutettu laitteisto on kooltaan pienikokoinen. Sen sijoittaminen hirsien valmistuslinjaan on helppoa. Sillä voidaan • · myös helposti korvata tai täydentää käytössä ollut vanha hirsien salvoslinja.
104623 3
Keksintö kohdistuu myös laitteistoon menetelmän toteuttamiseksi. Laitteistolle on tunnusomaista se, että salvosurien työstöterinä käytetään neljää metallijyrsinkoneesta tuttua otsa- ja sivupinnalla työstävää terää, jotka on asetettu pareiksi neliön vastakkaisille sivuille siten, että ne suorittavat eri suuntaan tapahtuvat työliikkeet yhtäaikaisesti. Kaikki neljä terää liikkuvat yhtäaikaisesti joko myötä- tai vastapäivään eli toisin sanoen pakenevat toisiaan. Vastakkaisina pareina voi esimerkiksi olla salvosurakohtaiset kaksi lieriöterää ja kaksi kartioterää.
Keksintöä selostetaan seuraavassa viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuviossa 1 on esitetty yksi keksinnön mukainen neliön kehällä yhtä aikaa liikkuvilla salvosuraterillä varustettu suoritusmuoto hirren syöttösuuntaan katsottuna, kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 suoritusmuotoa sivulta katsottuna, kuviossa 3 on esitetty kuvion 1 suoritusmuotoa päältä katsottuna, kuviossa 4 on esitetty salvosuraterien työliikkeen alku- ja loppuasennot.
Kuviossa 1,2 ja 3 kaksiosaisen kuljettimen 1 päällä olevan hirren syöttösuuntaan katsottuna laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi käsittää koneen varsinaisen kannatusrungon 2, jonka päälle kiinnitetty kääntökehän 3 välityksellä pystyssä : oleva neliön muotoon tehty runko 4, jonka etupinnalle on sijoitettu kehälle johteita 5 pitkin liikkuvat toisiinsa ketjun 6 välityksellä sidotut terämoottoreilla 7 varustetut I f f ·:·· kelkat 8, 8' ja 9, 9'. Vaakasuoraan liikkuvien kelkkojen 8, 8' terinä toimivat lieriöterät 10 sekä pystysuoraan liikkuvien kelkkojen 9, 9' terinä kartioterät 11. Kelkkojen 8, 8' ja 9, 9' siirtoon tarvittava käyttövoima saadaan rungon 4 päälle sijoitetusta terien siirtomoottorista 13.
Ml v : Kuviossa 4 alkuasemassaan ehjällä viivalla piirrettyjen kartioterien 11 ja lieriöterien « · · v : 10 loppuasemat kuljettuaan matkan L on esitetty pistekatkoviivoilla. Matka L on * i täsmälleen sama kaikille terille.
· · I
104623 4
Seuraavassa selostetaan laitteiston toimintaa ja rakennetta tarkemmin viittaamalla kuvioihin. Kuljettimen 1 päälle siirretty hirsi 12 lukitaan kiinnipitäjien 14 avulla haluttuun salvosurien työstökohtaan. Kiinnipitäjät 14 keskittävät hirren 12 siten, että päältä katsottuna hirren 12 ja kääntökehän 3 ja samalla rungon 4 keskiviivat yhtyvät. Terämoottoreilla 7 ja lieriöterillä 10 ja kartioterillä 11 varustetut kelkat 8, 8' ja 9, 9' ovat tässä vaiheessa alkuasemassaan. Terämoottoreiden 7 käyttämien lieriöterien 10 ja kartioterien 11 pyöriessä siirtyvät kelkat 8, 8'ja 9, 9' siirtomoottorin 13 ajamina ja johteiden 5 ohjaamina loppuasemaan. Koska siirtomoottorin 13 käyttämä kaksirivinen ketjupyörä 17 on sijoitettu neliön kehän yhteen nurkkaan ja muihin nurkkiin ketjupyörät 18, 19 ja 20 ja kelkat 8, 8' ja 9, 9' liitetty toisiinsa ketjulla 6 toisiinsa, niin kelkat 8, 8' sekä 9, 9' liikkuvat yhtäaikaa vastakkaisiin suuntiin matkan L. Ketju 6 taittuu ketjupyörän 17 vapaan hammaskehän ympäri.
Lieriöterien 10 ja kartioterien 11 edullisen keskinäisen sijoittelun ja muotoilun vuoksi ne eivät törmää yhtäaikaisessa liikkeessä toisiinsa.
Hirteen tehtävät väli- ja/tai toisen pään salvosurat työstetään pyörittämällä siirto moottoria 13 päinvastaiseen suuntaan. Kelkkojen 8, 8' ja 9, 9' loppuasema on siten seuraavan salvosuran työstökohdan aloitusasema.
Käännettäessä kääntökehän 3 avulla runkoa 4 on esitetyllä laitteistolla mahdollista tehdä salvosurat vapaasti asetettavaan hirteen nähden molemminpuoliseen ." , kulmaan. Runkoon 4 kiinnittyvä kääntökehän 3 kääntyvä puolisko ovat lipan 15 ja tapin 16 avulla lukittavissa haluttuun kulmaan kannatusrunkoon 2 nähden.
• · · • · · • · ·
Edellä on esitetty yksi salvosuria työstävän laitteiston suoritusmuoto. Laitteiston muoto voi tietenkin vaihdella.
:T: Laitteisto on rakennettu siten, että hirren koon muuttuessa työstävien terien kokoa • · · v : ja muotoa sekä samalla terämoottoreiden tehoa voidaan tarvittaessa muuttaa.
: Salvoskone on mahdollista rakentaa kuljettimen 1 korkeuteen nähden nousevaksi • · · · ja laskevaksi sijoittamalla kannatusrungon 2 alle nostolaitteistolla varustettu . ' , alarunko. Kuljettimen 1 jalat kiinnittyvät tällöin lattiaan. Tämä on tehtävä, jotta , työstävien terien muodostaman kehän keskiö voidaan asettaa hirren korkeuden muuttuessa hirren sivusta katsotun keskiviivan korkeudelle.

Claims (7)

1. Menetelmä hirsirakennukseen valmistettavien hirsien vastakkaisten sivujen salvosurien koneelliseksi työstämiseksi, jossa samaan salvokseen tulevien salvosurien työstö tapahtuu yhtäaikaisena, tunnettu siitä, että salvosuria pareittain työstävät terät liikkuvat neliön muotoisella kehällä vastakkaisiin suuntiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että salvosuria pareittain työstävät terät on järjestetty edestakaisesti työstäviksi.
3. Laitteisto patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, joka käsittää koneen varsinaiseen kannatusrunkoon (2) kiinnitetyn kääntökehän (3) päälle pystyakselin ympäri kääntyväksi asetetun neliön muotoisen rungon (4), jonka etupinnalle on neliön kehään rakennetuilla johteilla (5) liikkuviksi sijoitetut terämoottoreilla (7) ja salvosurat työstävillä lieriöterillä (10) sekä kartioterillä (11) varustetut teräkelkat (8, 8'ja 9, 9'), tunnettu siitä, että teräkelkat (8, 8'ja 9, 9') on edullisesti sidottu toisiinsa ketjulla (6), joka kiertää neliönä runkoon (4) kiinnitetyt ketjupyörät (18, 19 ja 20) sekä kaksirivisen ketjupyörän (17).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ketju (6) saa käyttövoimansa siirtomoottorin (13) ja kaksirivisen ketjupyörän (17) välityksellä.
5. Patenttivaatimuksen 3 ja 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että siirtomoottoria (13) pyöritetään molempiin suuntiin.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että salvosurat ·;.· työstävinä terinä käytetään urakohtaisesti muotoiltuja otsa- ja sivupinnoilla työstäviä teriä. :T: 7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kääntökehä (3) ja samalla runko (4) ovat molempiin suuntiin kääntyviä. • · · • t · ... • · · • · · • » I • · · n • · I I I · · • · · · • I I ' I t • < * 4 I * f « 4 I
4. I • I 6 104623
FI991034A 1999-05-05 1999-05-05 Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi FI104623B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991034A FI104623B (fi) 1999-05-05 1999-05-05 Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991034 1999-05-05
FI991034A FI104623B (fi) 1999-05-05 1999-05-05 Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI991034A0 FI991034A0 (fi) 1999-05-05
FI104623B true FI104623B (fi) 2000-03-15

Family

ID=8554600

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991034A FI104623B (fi) 1999-05-05 1999-05-05 Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI104623B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108859552A (zh) * 2018-06-14 2018-11-23 盐城工业职业技术学院 一种家具设计用木纹制作装置

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108859552A (zh) * 2018-06-14 2018-11-23 盐城工业职业技术学院 一种家具设计用木纹制作装置
CN108859552B (zh) * 2018-06-14 2020-06-19 盐城工业职业技术学院 一种家具设计用木纹制作装置

Also Published As

Publication number Publication date
FI991034A0 (fi) 1999-05-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2598633C1 (ru) Автоматическая упаковочная линия для c- и u-образных профилей
CN109914758B (zh) 一种建筑自动抹灰机器人
CN106264302A (zh) 智能玻璃清理机器人
FI104623B (fi) Menetelmä ja laitteisto hirren salvosurien työstämiseksi
CN204123518U (zh) 一种石膏板材翻板合片一体装置
CN112171173B (zh) 一种机械自动化焊接用辅助定位装置
CN112502413B (zh) 一种装配式建筑的内墙装饰板固定装置
CN105804374A (zh) 一种负压式建筑室内装饰固定设备
CN117483495A (zh) 一种钢材折弯装置
CN216138975U (zh) 一种建筑材料加工用切割设备
CN113700171B (zh) 一种装配式分户墙复合墙体
CN211143667U (zh) 一种建筑装饰材料纤维水泥外墙挂板专用自动安装设备
CN112356118B (zh) 一种塑料管材切割装置
CN209958687U (zh) 一种用于房屋建筑装修的墙壁粉刷设备
CN112123595A (zh) 一种建筑外墙装饰干挂石材加工装置及加工工艺
CN219902519U (zh) 一种木料榫卯加工用夹持装置
CN217376325U (zh) 一种铝塑板封边装置
CN217053762U (zh) 一种装配式建筑用防堵塞密封防水结构
CN218461614U (zh) 一种装配式建筑用钢结构生产制孔设备
CN213837029U (zh) 一种简易拼接集装箱活动板房
CN112678652B (zh) 加装电梯及其高效施工设备、施工方法
CN213005762U (zh) 一种木盘打钉机
CN220906165U (zh) 一种角度可调的倍速链输送机
CN220454116U (zh) 一种家居工艺品加工烘干设备
CN217054189U (zh) 一种方向可调节的防水涂料用喷涂装置