FI103179B - Menetelmä muotoiltujen, puristettujen, hidastetusti vapauttavien annos teluyksiköiden valmistamiseksi - Google Patents
Menetelmä muotoiltujen, puristettujen, hidastetusti vapauttavien annos teluyksiköiden valmistamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI103179B FI103179B FI925984A FI925984A FI103179B FI 103179 B FI103179 B FI 103179B FI 925984 A FI925984 A FI 925984A FI 925984 A FI925984 A FI 925984A FI 103179 B FI103179 B FI 103179B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- release
- weight
- active substance
- particles
- process according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61K—PREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
- A61K9/00—Medicinal preparations characterised by special physical form
- A61K9/20—Pills, tablets, discs, rods
- A61K9/2095—Tabletting processes; Dosage units made by direct compression of powders or specially processed granules, by eliminating solvents, by melt-extrusion, by injection molding, by 3D printing
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61K—PREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
- A61K9/00—Medicinal preparations characterised by special physical form
- A61K9/20—Pills, tablets, discs, rods
- A61K9/2072—Pills, tablets, discs, rods characterised by shape, structure or size; Tablets with holes, special break lines or identification marks; Partially coated tablets; Disintegrating flat shaped forms
- A61K9/2077—Tablets comprising drug-containing microparticles in a substantial amount of supporting matrix; Multiparticulate tablets
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61P—SPECIFIC THERAPEUTIC ACTIVITY OF CHEMICAL COMPOUNDS OR MEDICINAL PREPARATIONS
- A61P3/00—Drugs for disorders of the metabolism
- A61P3/06—Antihyperlipidemics
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Pharmacology & Pharmacy (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Public Health (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Epidemiology (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Obesity (AREA)
- Hematology (AREA)
- Diabetes (AREA)
- Medicinal Preparation (AREA)
- Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)
- Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
- Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
- Macromolecular Compounds Obtained By Forming Nitrogen-Containing Linkages In General (AREA)
- Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
- Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)
- Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
Description
103179
Menetelmä muotoiltujen, puristettujen, hidastetusti vapauttavien annosteluyk-siköiden valmistamiseksi - Förfarande för framställning av formade, pressade, fördröjt frisättande doseringenheter 5
Keksintö koskee menetelmää muotoiltujen, puristettujen annosteluyksiköiden valmistamiseksi, joista annosteluyksiköistä terapeuttinen vaikuttava aine vapautuu hi-dastetusti, jolla vaikuttavalla aineella on puristuspaineesta riippuvia itsehidastavia ominaisuuksia.
10 Lääketieteellisiin ja eläinlääketieteellisiin tarkoituksiin olevat muotoillut, puristetut annosteluyksiköt tunnetaan lukuisissa valmistusmuodoissa. Kyseessä ovat ensi sijassa tabletit, kalvotabletit tai rakeet, mutta keksintö soveltuu myös terapeuttisten annosteluyksiköiden erikoismuotoihin. Seuraavassa viitataan yksinkertaisuuden vuoksi 15 ja rajoituksetta tablettien esimerkkeihin.
Usein vaaditaan hidastetusti vapauttavia tabletteja terapeuttisen aineen hitaan ja tasaisen annostelun takaamiseksi pidemmällä aikavälillä. Tällä voidaan monissa tapauksissa pidentää lääkkeen vaikutuksen kestoa tai ainakin tehdä nauttimismääräykset 20 potilaalle yksinkertaisemmiksi.
Erityisen yksinkertaista on hidastaminen sellaisten aineiden kohdalla, joilla on puristuspaineesta riippuen itsestään hidastavia ominaisuuksia. Esimerkki tällaisesta aineesta on betsafibraatti, veren rasvapitoisuutta alentava lääke, jonka merkitys on ; 25 huomattava kohonneiden verirasva-arvojen terapiassa. Tämä aine muodostaa neula- maisia kiteitä, jotka voidaan puristaa ilman erityistä lisäainetta tableteiksi ja muiksi lujiksi annosteluyksiköiksi, joilla on hidastavia ominaisuuksia. Hidastusvaikutusta säädellään tällöin puristuspaineen avulla. Mitä lujemmin tabletti puristetaan, sitä hitaampi on aineen vapautuminen. Tämä puristuspaineesta riippuvuus on havaitta-30 vissa jo suhteellisen alhaisissa puristuspaineissa noin 10 kN/cm .
Tarkemmat yksityiskohdat tästä vaikuttavasta aineesta ja sopivat menetelmät sen valmistamiseksi ilmenevät US-patenttijulkaisusta 3 781 328 tai DE-patenttijulkai-susta A 2 149 070.
Muita aineita, joilla on in vitro -liukenemisasteen selvä riippuvuus tablettien valmistuksessa käytettävästä puristuspaineesta ja joilla siitä syystä on puristuspaineesta riippuen itsehidastavia ominaisuuksia, ovat yhdisteet 4-[2-(klooribentseenisulfonyy- 35 2 103179 liamino)etyyli]fenyylietikkahappo ja 4-[2-[bentseenisulfonyyliamino)etyyli]fenoksi-etikkahappo, jotka kuvataan lähemmin EP-patenttihakemuksissa AO 031 954 ja AO 004 011 tai US-patenttijulkaisuissa 4 443 477 ja 4 258 058.
5 Itse aineen aiheuttaman hidastuksen varsinainen etu on, että tarvitaan vain pieniä määriä lisäaineita. Tämän johdosta voidaan käyttää suhteellisen korkeita vaikuttavan aineen annoksia suhteellisen pienissä annosteluyksiköissä.
Näistä positiivisista ominaisuuksista huolimatta eivät mainitun tyyppiset vaikutusai-10 neiden tunnetut hidastetusti vapauttavat valmisteet voi olla joka suhteessa vakuuttavia. Erityisesti ilmenee suhteellisen suuria hidastusominaisuuksien vaihteluja. Sen vuoksi valmistusprosessin parametrien erittäin tarkka kontrollointi on välttämätöntä, ja vaara, ettei osia valmistuksesta voida käyttää riittämättömistä farmaseuttisista ominaisuuksista johtuen, kasvaa. Siitä syystä on lääketieteelliseltä kannalta toivotta-15 vaa vaikuttavan aineen mahdollisimman tasainen, pitkälle lineaarinen ja toistettavissa oleva pysyvä vapautuminen.
Sen vuoksi keksinnön tehtävänä on parantaa edellä mainitun tyyppisiä hidastetusti vapauttavia valmisteita mainittujen seikkojen suhteen. Yhteensä käytetyn vaikutus-20 aineen määrää on samanaikaisesti suurennettava mahdollisimman vähän, jotta mahdollistettaisiin kompakti annosteluyksikkö myös suuria vaikutusainemääriä käytettäessä.
Tehtävä ratkaistaan johdannossa kuvatulla menetelmällä siten, että menetelmän en-25 simmäisessä vaiheessa vaikuttava aine muokataan itsehidastusta estävän tai kompensoivan apuaineosuuden kanssa hiukkasiksi siten, että puristeilla, jotka valmistettiin hiukkasista ilman muita lisäaineita, on annosteluyksiköiden puristamiseen ajatellulla puristuspainealueella nopea vapauttaminen suhteessa toivottuun hidastettuun vapauttamiseen, ja menetelmän toisessa vaiheessa hiukkaset puristetaan hidas-30 tusaineen kanssa annosteluyksiköiksi.
! Menetelmän ensimmäisessä vaiheessa valmistetut hiukkaset ovat etupäässä granu- ! laatteja, jotka valmistetaan ensi sijassa märkägranulointimenetelmällä. Mutta vaih toehtoisesti hiukkaset voidaan valmistaa myös muilla tunnetuilla menetelmillä, eri-35 tyisesti kuivagranuloinnilla (briketoimalla) tai pelleteiksi tunnettujen pelletöimisme-netelmien mukaan. Pelletit, jotka sopivat erityisesti tablettien valmistukseen, ovat EP-patenttijulkaisun A0218928 aiheena.
il 3 103179
Ensimmäisessä menetelmävaiheessa valmistettujen hiukkasten koko voi vaihdella huomattavasti. Käytettäessä mittana "useimmiten esiintyvää jyväkokoa RRSB-ver-kossa" d', niin d' on erikoisesti välillä noin 0,2 ja 0,5 mm. Osien hajosalue (Streube-reich) voi olla välillä noin 0,01 ja 2,0 mm.
5
Ammattimies voi tässä esitetyn kuvauksen perusteella ilman muuta valita sopivia lisäaineita, jotka täyttävät mainitun ehdon, joka liittyy hiukkasista ilman muita lisäaineita valmistetun puristeen ja annosteluyksikön toivotun hidastetun vapautumisen suhteeseen (jota kutsutaan jatkossa lyhyesti "vapautumisehdoksi"). Erityisesti voi- 10 daan vaikuttava aine sekoittaa suurten määrien kanssa hydrofiilisiä apuaineita kuten sokereja, sokerialkoholeja tai polyetyleeniglykoleja, tai menetelmän ensimmäisessä vaiheessa voidaan käyttää suuren pinta-alan omaavia apuaineita, joilla on tabletissa sydänvaikutus (Dochtwirkung) ja jotka helpottavat veden tai mahan ja suoliston nesteiden imeytymistä tabletin runkoon.
15
Erityisen edullisia ovat kuitenkin seuraavassa esitetyt, erityisesti keksinnön availla aikaan saadut menettelytavat, jotka sallivat erittäin pienillä lisäainemäärillä työskentelyn.
20 Menetelmän ensimmäisessä vaiheessa käytetään edullisesti lääkeaineille sopivaa ja lääkeaineteollisuudessa tavallista ("farmaseuttista") tablettien hajoamista edistävää apuainetta. Käsitettä käytetään merkityksessä, jota kuvataan julkaisussa P. H. List ja U.A. Muazzam: "Quellung-die treibende Kraft beim Tablettenzerfall" Pharm. Ind. 41, no. 5, s. 459 alkaen (1979). Siinä kuvataan siis aineita, jotka nopeuttavat agg-• 25 regaattien hajoamista erillisiksi osasiksi, joita kutsutaan myös primääri osasiksi, esi merkiksi modifioitua tärkkelystä, modifioitua selluloosaa tai ristiliitettyä polyvinyy-lipyrrolidonia. Seuraavassa käytetään yksinkertaisesti yleisesti käytettyä, mutta vähemmän tarkkaa käsitettä "räjähdysaine".
30 Toisessa edullisessa suoritusmuodossa huolehditaan siitä, että menetelmän ensimmäisessä vaiheessa käytetään kostutusainetta, edullisesti veteen liukenevan, farmaseuttisen sideaineen kanssa. Juuri tämän yhdistelmän avulla saavutetaan kokonaisuudessaan erityisen tasainen ja myös tablettien erilaisilla valmiste-erillä toistettavissa oleva samanlainen vapautuminen.
35
Sopivia lisäaineita, erityisesti tablettien hajoamista auttavia apuaineita, kostutusai-*' neita ja vesiliukoisia sideaineita, kuvataan farmaseuttisissa vakioteoksissa, erityisesti 4 103179 teoksessa "Pharmazeutische Technologie”, toimittajat Heinz Sucher, Peter Fuchs ja Peter Speiser, Georg Thieme-Verlag, Stuttgart (1978).
Keksintöä kuvataan lähemmin seuraavien kokeellisten tietojen avulla, jotka esitetään 5 oheisissa kuvioissa ja taulukoissa. Niissä esitetään:
Kuvio 1 on graafinen esitys in vitro -vapautumisesta tekniikan tason mukaisista an-nosteluyksiköistä, 10 Kuvio 2 on graafinen esitys in vitro -vapautumisesta keksinnön mukaisista annoste-luyksiköistä.
Kuviossa 1 esitetään in vitro -hajoamismäärät (yksikössä %) ajan funktiona (yksikössä tuntia) betsafibraatin yhteensä kuudelle erilaiselle hitaasti vapauttavalle tek-15 niikan tason mukaiselle valmistesekoitusohjeelle. Kyseessä ovat tabletit, joiden hal-| kaisija on 11 mm. Puristuspaine oli käyrillä la ja Ib P1 = 10 kN, käyrillä 2a ja 2b P2 = 20 kN ja käyrillä 3a ja 3b P3 = 28 kN. Molemmat esitetyt käyrät ovat kulloinkin erilaisia käytetyn betsafibraatin irtotilavuuden suhteen. Kirjaimella a merkityissä käyrissä irtotilavuus on hidastusvalmistuksessa tavallisesti käytetyn alueen alarajalla 20 (vastaten noin 0,4 m2/g ominaispinta-alaa) ja b.llä merkityissä käyrissä tämän alueen ylärajalla (vastaten n. 0,9 m2/g).
i ·
Kuviosta 1 ilmenee, että sellaisten hitaasti vapauttavien in vitro -hajoamismäärä riippuu suuressa määrin puristuspaineesta. Sen sijaan betsafibraatin irtotilavuuden 25 vaikutus on erittäin vähäinen.
Kuviossa 2 on vastaava esitys seuraavan esimerkin 7A mukaista keksinnön mukaista sekoitusohjetta varten. Tabletit olivat saman kokoisia kuin kuviossa 1, ja ne puristettiin samoilla puristuspaineilla. Käyrä 4 viittaa 10 kN:n puristuspaineeseen, käyrä 30 5 20 kN:n puristuspaineeseen ja käyrä 6 28 kN:n puristuspaineeseen. In vitro-hajoamismäärä on lähes riippumaton puristuspaineesta ja tapahtuu käytännöllisesti katsoen lineaarisesti. Menetelmä on myös erilaisilla valmiste-erillä erinomaisesti toistettavissa.
35 Vapautumisehdon selvittämiseksi (että menetelmän ensimmäisessä vaiheessa valmistettujen hiukkasten on sisällettävä sellainen vaikuttavan aineen itsehidastusta estävän tai kompensoivan lisäaineen osuus, että puristeilla, jotka valmistetaan hiuk- 5 103179 kasista ilman muita lisäaineita, on annostusyksiköiden puristukseen ajatellulla puris-tuspainealueella nopea vapauttaminen suhteessa toivottuun hidastettuun vapautumiseen) viitataan seuraaviin esimerkkeihin 1-4 ja niihin kuuluvaan taulukkoon 1.
5 Kussakin esimerkeistä 1-4 sekoitettiin seuraavaksi mainitut sekoitusohjeen ainesosat kuivana seuraavaan tabletointiin sopivien hiukkasten valmistukseen sopiviksi hiukkasiksi (granulaattisekoitusohje) ja puristettiin kuivana puristeeksi, jonka halkaisija on 11 mm. Puristaminen tapahtui kokeissa tavallisella nopeatoimisella tabletointiko-neella. Tällöin granulaattiin sekoitettiin kuivana tavallisia tabletointiapuaineita 10 (3 mg hyvin dispergoitua piidioksidia ja 10 mg magnesiumstearaattia) muokattavuu den parantamiseksi (vapaastivaluvuus, muotista irtoamisen helppous). Tämä ei vaikuta in vitro -hajoamismäärään käytännössä lainkaan.
Vaikuttavan aineen vapautumisen mittana määritettiin in vitro -vapautumismäärä 15 seuraavissa olosuhteissa:
Koetilavuus : 1,000 ml (fosfaattipuskuria, Krister Thiel) pH : 6,8
Lapasekoitin nopeudella 90 r/min 20 Lämpötila : 37 °C
Yleensä voidaan kokeessa sen selvittämiseksi, täyttääkö tietty sekoitusohje vapautu-misehdon, käyttää tarkoituksenmukaisesti in vitro -menetelmiä. Tällöin valitaan yleensä menetelmä, joka antaa in vivo -vapautumisen kanssa korreloivia tuloksia. 25 Puristeiden vapautumisen määrittämiseen käytetään tietysti samaa in vitro -mallia kuin täydellisten (hidastettujen) annosteluyksiköiden vapautumisen määrittämiseen.
Esimerkki 1 30 Betsafibraatti 400 mg
Mono- tai oligosakkaridi (tässä laktoosi D80) 51 mg
Poly(vinyylipyrrolidoni) 25 000 15 mg Tämä sekoitusohje sisältää täyteaineena tavallista oligosakkaridia. Se toimii tunne-35 tulla tavalla täyteaineena granulaatinmuodostuksessa ja helpottaa granulaatin puristamista tableteiksi. Polyvinyylipyrrolidoni on vesiliukoista polymeeriä, joka on gra-nulaattisekoitusohjeissa käyttökelpoista sideaineena.
6 103179
Sekoitusohje ei siis sisällä minkäänlaisia apuaineita betsafibraatti-lääkeaineen itse-hidastuvuuden estämiseksi tai kompensoimiseksi. Taulukosta 1 ilmenee, että in vitro -liukenemismäärä on todellakin hyvin alhainen ja suuressa määrin paineesta riippuvainen. 5 tunnin jälkeen todetaan 23-prosenttinen tai 33- prosenttinen liukeneminen, 5 eli siis huomattavasti vähemmän kuin (kuvion 2 mukaisessa esimerkissä) hidasta-vasti vapauttavalta valmisteelta toivotaan.
Esimerkki 2 10 Betsafibraatti 400 mg
Mono- tai oligosakaridi (tässä laktoosi D80) 51 mg
Natriumdodekyylisulfaatti (kostutusaine) 10 mg
Kostutusaine natriumdodekyylisulfaatti johtaa alhaisilla puristuspaineilla in vitro-15 liukenemismäärän huomattavaan kasvuun. Se riippuu kuitenkin edelleen voimakkaasti puristuspaineesta. Sen lisäksi puristeiden mekaanisissa ominaisuuksissa on toivomisen varaa.
Esimerkit 3A ja 3B 3A 3B
20
Betsafibraatti 400 mg 400 mg
Mono- tai oligosakkaridi (tässä mannitoli) 53 mg 53 mg
Poly(vinyylipyrrolidoni) 25 000 15 mg 15 mg
Natriumkarboksimetyylitärkkelys 4 mg 8 mg 25 j Tämä sekoitusohje sisältää natriumkarboksimetyylitärkkelys-"räjähdysaineen" kahta j eri konsentraatiota. Taulukosta 1 ilmenee, että täten saavutetaan puristeiden nopea ja puristuspaineesta riippumaton in vitro -liukeneminen. Näissä esimerkeissä kek-; sinnölle välttämätön ehto täyttyy ilman muuta. Huomataan, että jo hyvin pieni "rä- 30 jähdysaine"-määrä (1 % vaikuttavan aineen määrästä) riittää. Tablettien tilavuus ei täten käytännössä suurene.
j
K
7 103179
Esimerkki 4
Betsafibraatti 400 mg 400 mg
Mono- tai oligosakkaridi (tässä laktoosi D80) 51 mg 51 mg 5 Poly(vinyylipyrrolidoni) 25 000 15 mg 15 mg
Natriumdodekyylisulfaatti 10 mg
Makrogolistearaatti 2 500 10 mg Näissä sekoitusohjeissa käytetään samanaikaisesti vesiliukoista polymeerisideainetta 10 (polyvinyylipyrrolidoni) ja kostutusainetta, jolloin anionogeeninen natriumdodekyylisulfaatti korvataan esimerkissä 4B ei-anionogeenisellä kostutusaineella (makrogolistearaatti 2 500). Taulukosta 1 ilmenee, että vapautumisehto ensin mainitulle yhdistelmälle (esimerkki 4A) täyttyy kaikkien puristuspaineiden suhteen, kun taas esimerkissä 4B taataan puristeiden juuri ja juuri riittävä liukeneminen vain suhteellisen 15 alhaisille puristuspaineille.
Esimerkeistä 1-4 voidaan kaiken kaikkiaan vetää seuraava johtopäätös: - On mahdollista valmistaa betsafibraatista suhteellisen pienillä itsehidastusta estä-20 vien tai kompensoivien lisäaineiden määrillä puristeita, joilla on tavallisia tabletoin- tipuristuspaineita käytettäessä nopea vapauttaminen suhteessa annosteluyksikön toivottuun hidastumiseen.
- Tämä saavutetaan erityisen tehokkaasti "räjähdysainetta" käyttämällä. Erittäin hy-25 viä tuloksia saavutetaan myös vesiliukoisen sideaineen yhdistelmällä, erityisesti anionogeenisen tensidin kanssa.
Esimerkkien 5-8 tarkoituksena on todistaa keksinnön tehokkuus, kun hidastusainee-na käytetään metyylihydroksipropyyliselluloosaa (MHPC).
30
Esimerkeissä 5-7A granuloidaan kulloinkin märkänä 400 mg betsafibraattia vesiliukoisen sideaineen kanssa ja edellä olevien esimerkkien 3B, 4A ja 4B mukaisen "räjähdysaineen" tai tensidin kanssa. Granulaatti puristetaan ulkopuolisena faasina ilmoitettujen ainesosasten kanssa tableteiksi, joiden halkaisija on 11 mm. In vitro 35 -hajoamismäärää tarkkaillaan kuten edellä.
8 103179
Esimerkit 5, 6 ja 7 A
Granulaatti 5 6 7A
Betsafibraatti 400 mg 400 mg 400 mg 5 Laktoosi D80 53 mg 51 mg
Mannitoli 53 mg
Poly(vinyylipyrrolidoni) 25.000 15 mg 15 mg 15 mg
Natriumkarboksimetyylitärkkelys 8 mg
Natriumdodekyylisulfaatti 10 Makrogolistearaatti 2 500 10 mg
Ulkoinen faasi MHPC K 100 LV 51 mg 49 mg 51 mg 15 Piidioksidi, hyvin dispergoitu 3 mg 3 mg 3 mg I Magnesiumstearaatti 10 mg 10 mg 10 mg
Tulokset esitetään taulukossa 2. Siitä ilmenee, että kaikissa kolmessa tapauksessa saavutetaan vaikuttavan aineen pitkälle puristuspaineesta riippumaton vapautumi-20 nen. Vapautumisreaktio on esimerkin 5 ja esimerkin 6 kaltainen. Ensiksi mainittu koostumus on kuitenkin murtolujuuden ja kulumisen suhteen parempi. Yllättäen osoittautuu, että esimerkkien 1-4 mukaan tosin sopivalla, mutta vähemmän edulliselta vaikuttava granulaattisekoitusohjeella anionogeenisen tensidin ja vesiliukoisen polymeerin kanssa havaitaan hyvin tasainen, lineaarinen ja paineesta riippumaton 25 vapautuminen. Samalla saavutetaan täysin tyydyttävät mekaaniset ominaisuudet. Erityisen edullista on vapautumisen vähäinen vaihtelu, joka ilmenee in vitro -vapau-tumismäärän jälkeen suluissa esitetyistä variaatiokertoimen (VK) arvoista. Tämän sekoitusohjeen liukenemiskäyttäytyminen esitetään kuviossa 2.
30 Tästä esimerkistä käy myös ilmi, ettei vapautumisehdon voi ymmärtää johtavan siihen, että puristeen hetkellisen hajoamisnopeus on koko hidastuneen liukenemisen aikavälillä oltava suurempi kuin valmiin tabletin hajoamisnopeuden. Esitetyssä tapauksessa se on ensimmäisen tunnin aikana korkeammilla puristuspaineilla käytännössä sama, kuten ilmenee vertailemalla taulukon 1 esimerkkiä 4A taulukon 2 esi-35 merkin 7A kanssa.
B
9 103179
On kuitenkin välttämätöntä, että liukeneminen erottuu merkittävästi hitaasti vapauttaville valmisteille tyypillisessä ajassa. Määrällisesti voidaan sanoa, että kolmen tunnin kuluttua puristeen hajoamisen liukenemisen pitäisi olla edennyt ainakin 1,5 kertaa niin pitkälle kuin valmiin tabletin liukenemisen.
5
Esimerkeissä 7B-7E esitetään eri MHPC konsentraatioiden hidastava vaikutus valmistusohjeella, joka muuten vastaa erityisen edullista esimerkkiä IA. Tällöin käytettiin seuraavia MHPC-määriä:
10 7B 7C 7D TE
31 mg 41 mg 71 mg 101 mg
Taulukon 2 arvoista nähdään, että hidastuminen on hyvin pienillä MHPC-osuuksilla (vaikuttavan aineen määrällä alle noin 10 %) puristusvoimasta riippuvaista. Mutta in 15 vitro -Iiukenemismäärien odotettavissa oleva aleneminen ei ole määritettävissä puhtaan vaikuttavan aineen käyttäytymisen perusteella. Päinvastoin tabletit hajoavat suurempia puristuspaineita käytettäessä nopeammin.
Mainittua raja-arvoa korkeammilla MHPC-konsentraatioilla hidastus on laajoilla 20 alueilla säädeltävissä toivottulla tavalla.
Tensidin vaikutuksen erittelemiseksi kokeiltiin esimerkissä 8 valmistusohjeen mukaista valmistetta ilman tensidiä, mutta kuitenkin vesiliukoisen polymeerin kanssa.
25 Esimerkki 8
Granulaatti
Betsafibraatti 400 mg 30 Mono- tai oligosakkaridi (tässä laktoosi D80) 51 mg
Poly(vinyylipyrrolidoni) 25 000 15 mg
Ulkopuolinen faasi 35 MHPC K 100 LV 51 mg
Piidioksidi, hyvin dispergoitu 3 mg
Magnesiumstearaatti 10 mg 10 103179
Taulukosta 2 ilmenee, että hidastuksen puristusvoimariippuvuus on tässä tapauksessa tosin vähentynyt, mutta sitä esiintyy kuitenkin häiritsevässä määrin. Mutta ennen kaikkea on määritettävissä hyvin suuret variaatiokertoimet. Ts. valmistusohjeen ominaisuudet eivät ole hyvin toistettavissa.
5
Kokonaisuudessaan käy ilmi, että valmistusohjeella, jossa on vesiliukoista sideainetta (erityisesti polyvinyylipyrrolidonia), anionogeenistä tensidiä (erityisesti nat-riumdodekyylisulfaattia) menetelmän ensimmäisessä vaiheessa (hiukkasia) ja geeli-matriisin muodostajia (erityisesti MHPC.tä) hidastusaineena menetelmän toisessa 10 vaiheessa, on erityisen edullinen vaikutus. Hidastuksen laatu on parempi kuin puristeiden liukenemissuhtautumisen perusteella on odotettavissa. Tämän vuoksi voidaan puhua synergisestä vaikutuksesta, joka luultavasti johtuu anionogeenisen kostutus-aineen ja MHPC:n välisestä vuorovaikutuksesta.
15 Keksintöä voidaan kuitenkin käyttää yleisessä muodossaan edullisesti myös muiden apuaineiden yhdistelmien kanssa, erityisesti muiden tunnettujen hidastusaineiden kanssa. Useissa kokeissa on hyvin käyttökelpoiseksi osoittautunut erityisesti nat-riumalginaatti. Selluloosajohdannaisista sopiva on natriumkarboksimetyyliselluloo-sa.
| 20
Vesiliukoisina sidosaineina sopivia ovat poly(vinyylipyrrolidonin) sijasta myös sel-luloosajohdannaiset (esimerkiksi alhaisen viskoositeetin omaavat metyylihydroksi-propyyliselluloosat, alhaisen substituutioasteen omaavat hydroksipropyyliselluloo-sat, sokeriesterit tai kiinteät polyetyyliglykolit).
25
Tensidin suhteen vaihtoehdot ovat rajalliset. Ionisista tensideistä on farmaseuttisena apuaineena sallittu vain natriumdodekyylisulfaatti. Ei-ionisista tensideistä voidaan käyttää myös esimerkiksi makrogolistearaatteja (esimerkiksi makrogoli(50)stearaat-tia), polysorbaatteja (esimerkiksi polysorbaatti 80) tai polyoksieteeni/polyoksipro-30 peeni-kopolymeeriä (esimerkiksi Pluronic F 68).
Käytettävissä olevien farmaseuttisten lisäaineiden runsaudesta johtuen ei ole mahdollista esittää suoraa sääntöä menetelmän ensimmäisessä vaiheessa (hiukkaset) käytettävien apuaineiden ja menetelmän toisessa vaiheessa (ulkopuolinen faasi) käy-35 tettävien hidastusaineiden valintaan. Ammattimies voi kuitenkin tässä keksinnön kuvauksessa annettujen ohjeiden perusteella tehdä valinnan suunnitelman mukaisesti 1 · käytettävissä olevista apuaineista ja kokeilla soveltuvuutta yksinkertaisilla kokeilla.
ia u 103179
Markkinoiduista eri MHPC-tyypeistä on erityisen hyväksi osoittautunut yksi tuote, jolla on seuraavat arvot: 5 Hydroksipropyylipitoisuus: alle 9 %
Keskimääräinen molekyylipaino noin 26 000 2- prosenttisen liuoksen keskimääräinen viskositeetti 20 °C:ssa: 0,1 Pa s.
Taulukko 1 10 ^__
Esim. Puns- Mur- Kulumi- In vitro -liukenemismäärät (VK) no. tus- tolu- nen [%] [%] [%] voi- juus ma [N] m________ _____l[h] 2[h] 3 [h] 4 [h] 5[h] 01 10 129 0,55 6(5,8) 8 (9,4) 16 (6) 20(7,5) 33 (9,5) 20 144 0,52 ... . .
28 153 0,54 4 (13,9) 11 (4,9) 12 (5,7) 13 (11,5) 23 (8,8) 02 10 54 kannen- 35 (65,5) 61,0(38,9) 71,0(29,3) 76,0(25,7) 79,0(23,5) muod.
20 57 kannen- 12(6,4) 19,0(6,1) 24,0(7,2) 28,0(8,4) 31,0(9,1) muod.
28 58 kannen- 12 (2,3) 19,0(2,6) 23,0(2,9) 26,0 (3,6) 29,6 (3,9) muod.
03A 10 109 0,45 97(0,9) 98,0(0,7) 98,0(0,9) 99,0(0,7) 100,0(0,7) 20 167 0,39 94 (1,6) 99,0 (0,8) 99,0(0,7) 100,0(0,8) 100,0(0,9) 28 03B 10 106 - 98(1,0) 98(1,2) 98(1,2) 98(1,2) 99(0,9) 20 164 0,3 97(1,0) 97(1,0) 98 (1,0) 98 (1,1) 98 (1,0) 28 165 - - - 04A 10 136 0,55 70(4,7) 99(1,0) 100(0,7) 20 188 0,62 21 (4,0) 60 (14,2) 100 (3,9) 28 197 0,51 20(3,8) 61 (7,2) 96 (1,0) 04B 10 80 0,81 20(14,2) 49,0(21,1) 76,0(20,5) 91,0 (8,9) 98,0(1,9) 20 94 0,69 16(3,4) 29,0(4,4) 41,0(6,2) 53,0(8,7) 64,0(10,0) 28 100 0,55 16(3,8) 29,0(2,3) 40,0(1,9) 51,0(2,0) 62,0(2,3) 12 103179
Taulukko 2
Esim. Puns- Mur- Kulumi- In vitro -liukenemismäärät (VK) no. tus- tolu- nen [%] [%] [%] voima juus fkNH fNI______]_ _____l[h] 2[h] 3fh]__4 [h] 5[h] 05 10 163 0,30 38,0(10,1) 54,0(8,2) 72(8,7) 84,0(9,3) 96,0(6,9) 20 231 0,30 48,0(16,7) 65,0(13,1) 75 (11,6) 85,0(10,5) 97,0(5,7) 28 262 0,30 44,0(18,3) 59,0(14,2) 71 (13,4) 81,0(10,8) 90,0 (8,5) 06 10 52 0,6 46,0(9,4) 63,0(9,2) 78(9,7) 91,0(8,7) 100,0(4,9) 20 95 0,4 54,0 (9,8) 67,0 (8,7) 78 (7,2) 89,0 (8,8) 97,0 (6,2) 28 111 0,4 59,0(25,9) 71,0(24,6) 80(17,7) 87,0(12,7) 95,0(9,5) 07A 10 98 0,7 20,0(6,6) 33,0(5,1) 45,0(5,1) 55,0(5,5) 65,0(5,6) 20 160 0,3 22,0(5,9) 34,0(3,6) 45,0(4,4) 55,0(3,6) 64,0(4,3) 28 180 0,5 25,0(6,9) 36,0(6,5) 48,0(6,0) 57,0(9,8) 65,0(6,5) 07B 10 146 0,5 35,0(17,1) 54,0(15,6) 72,0(17,6) 89,0(11,7) 96,0(7,4) 20 171 0,4 61,0(15,7) 88,0(14,8) 94,0(9,5) 98(4,9) 100,0(2,2) 28 200 0,4 66,0(4,3) 91,0 (6,1) 99,0(3,6) 101,0(1,1) 102,0(0,8) 07C 10 121 0,3 24,0(7,0) 38,0(5,2) 49,0(4,5) 59,0(4,4) 69,0(4,5) 20 168 - 45,0(14,7) 56,0(12,0) 66,0(9,2) 76,0 (10,7) 85,0 (10,5) 28 164 0,2 49,0(13,2) 60,0(11,8) 68,0(10,8) 77,0(13,0) 86,0(11,9) 07D 10 136 0,2 14,0(29,8) 29,0 (20,2) 43,0(18,0) 53,0(18,1) 63,0 (17,7) 20 195 0,3 15,0(8,2) 30,0(7,1) 45,0(7,2) 56,0(6,7) 66,0(6,1) 28 208 0,2 16,0(10,4) 31,0 (8,4) 45,0 (10,1) 56,0 (9,2) 67,0 (8,5) j 07E 10 133 0,2 10,0(21,1) 22,0(18,1) 34,0 (16,0) 44,0(15,2) 53,0(14,5) __20 206 0,2 10,0(23,5) 22,0(21,8) 34,0(20,2) 44,0(18,1) 53,0 (16,9) 28 229 0,2 10,0(7,7) 22,0(6,2) 34,0 (6,0) 45,0(5,7) 55,0(5,4) 08 10 114 0,1 33,0(23,3) 50,0(20,1) 63,0(18,7) 75,0(17,4) 85,0 (15,8) __20 170 0,1 31,0(21,3) 55,0(19,2) 69,0(18,2) 81,0(17,7) 89,0(17,0) __28 180 0,2 34,0(19,2) 69,0(13,5) 85,0(8,9) 94,0(5,7) 100,0(3,4)
Claims (14)
13 103179
1. Menetelmä muotoiltujen, puristettujen annosteluyksiköiden valmistamiseksi, joista annosteluyksiköistä terapeuttinen vaikuttava aine vapautuu hidastetusti, jolla 5 vaikuttavalla aineella on puristuspaineesta riippuvia itsehidastavia ominaisuuksia, tunnettu siitä, että menetelmän ensimmäisessä vaiheessa vaikuttava aine muokataan itsehidastusta estävän tai kompensoivan apuaineosuuden kanssa hiukkasiksi siten, että puristeilla, jotka valmistettiin hiukkasista ilman muita lisäaineita, on annosteluyksiköiden puris-10 tamiseen ajatellulla puristuspainealueella nopea vapauttaminen suhteessa toivottuun hidastettuun vapauttamiseen, ja menetelmän toisessa vaiheessa hiukkaset puristetaan hidastusaineen kanssa annoste-luyksiköiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että apuaineosuus sisältää menetelmän ensimmäisessä vaiheessa farmaseuttista tablettien hajoamista auttavaa apuainetta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tablettien ha-20 joamista auttavaa apuainetta käytetään suhteessa vaikuttavan aineen määrään nähden konsentraatio välillä 0,1 ja 10 paino-%, edullisesti välillä 0,25 ja 5 paino-%.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että apuaineosuus sisältää menetelmän ensimmäisessä vaiheessa kostutusainetta. 25
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kostutusaine on anionogeenistä tensidiä, erityisesti natriumdodekyylisulfaattia.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kostu-30 tusaineita käytetään määrä välillä 0,1 ja 10 paino-%, edullisesti välillä 0,5 ja 5 paino-% suhteessa vaikuttavan aineen määrään.
7. Patenttivaatimuksen 4, 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että apuaineosuus sisältää menetelmän ensimmäisessä vaiheessa farmaseuttista sideainetta. 35 103179
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesiliukoisia sideaineita käytetään määrä välillä 0,1 ja 10 paino-%, edullisesti välillä 0,25 ja 6 paino-% suhteessa vaikuttavan aineen määrään.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hidastusaine on hydrogeelinmuodostajaa, jota käytetään määrä 5-40 paino-% suhteessa vaikuttavan aineen määrään.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hydrogeelin-10 muodostaja on selluloosajohdannaista, erityisesti metyylihydroksipropyyliselluloo- saa, jonka molekyylipaino on alle 50 000 ja jonka hydroksipropyylipitoisuus on alle 9 %, tai natriumkarboksimetyyliselluloosaa.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hidastusaine 15 on alginaattia, erityisesti natriumalginaattia.
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että terapeuttinen vaikuttava aine on betsafibraatti.
20 Patentkrav
Applications Claiming Priority (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE9000498 | 1990-07-02 | ||
CA2085231 | 1990-07-02 | ||
CA002085231A CA2085231C (en) | 1990-07-02 | 1990-07-02 | Process for the preparation of shaped, compressed controlled-release unit-dosage forms, and the compressed unit-dosage forms thus obtained |
PCT/DE1990/000498 WO1992000064A1 (de) | 1990-07-02 | 1990-07-02 | Verfahren zur herstellung geformter, verpresster dosiseinheiten mit retardierter freisetzung und entsprechende dosiseinheit |
US95570592A | 1992-12-18 | 1992-12-18 | |
US95570592 | 1992-12-18 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI925984A0 FI925984A0 (fi) | 1992-12-31 |
FI925984A FI925984A (fi) | 1992-12-31 |
FI103179B true FI103179B (fi) | 1999-05-14 |
FI103179B1 FI103179B1 (fi) | 1999-05-14 |
Family
ID=27169281
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI925984A FI103179B1 (fi) | 1990-07-02 | 1992-12-31 | Menetelmä muotoiltujen, puristettujen, hidastetusti vapauttavien annosteluyksiköiden valmistamiseksi |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5840330A (fi) |
EP (1) | EP0537139B1 (fi) |
AT (1) | ATE105710T1 (fi) |
CA (1) | CA2085231C (fi) |
DE (1) | DE59005781D1 (fi) |
DK (1) | DK0537139T3 (fi) |
ES (1) | ES2056470T3 (fi) |
FI (1) | FI103179B1 (fi) |
HU (1) | HU219341B (fi) |
IL (1) | IL98632A (fi) |
NZ (1) | NZ238702A (fi) |
WO (1) | WO1992000064A1 (fi) |
ZA (1) | ZA915047B (fi) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
IL109097A0 (en) * | 1993-04-03 | 1994-06-24 | Knoll Ag | Delayed release micro tablet of beta-phenylpropiophenone derivatives and its production |
DE19637082A1 (de) | 1996-09-12 | 1998-03-19 | Boehringer Mannheim Gmbh | Schnellzerfallende Pellets |
FR2795961B1 (fr) | 1999-07-09 | 2004-05-28 | Ethypharm Lab Prod Ethiques | Composition pharmaceutique contenant du fenofibrate micronise, un tensioactif et un derive cellulosique liant et procede de preparation |
US7863331B2 (en) | 1999-07-09 | 2011-01-04 | Ethypharm | Pharmaceutical composition containing fenofibrate and method for the preparation thereof |
ATE512659T1 (de) | 2003-04-24 | 2011-07-15 | Jagotec Ag | Tablette mit verzögerter wirkstofffreigabe und bestimmter formgeometrie |
DK2049123T4 (en) | 2006-08-03 | 2016-11-28 | Horizon Pharma Ag | LATE discharge-glucocorticoid treatment of rheumatoid ILLNESS |
CN101342164B (zh) * | 2007-08-21 | 2011-04-20 | 阜新市仙鹤制药有限责任公司 | 苯扎贝特控释制剂及其制备方法 |
CN103908437B (zh) * | 2013-01-04 | 2018-04-27 | 江苏天士力帝益药业有限公司 | 一种苯扎贝特缓释制剂及其制备方法 |
CN113559077B (zh) * | 2020-04-29 | 2023-11-14 | 江苏天士力帝益药业有限公司 | 一种苯扎贝特缓释片及其制备方法 |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3629393A (en) * | 1969-09-11 | 1971-12-21 | Nikken Chemicals Co Ltd | Release-sustaining-tablet |
US4540566A (en) * | 1984-04-02 | 1985-09-10 | Forest Laboratories, Inc. | Prolonged release drug dosage forms based on modified low viscosity grade hydroxypropylmethylcellulose |
US4608248A (en) * | 1985-11-08 | 1986-08-26 | Warner-Lambert Company | Process for time-controlled release of active ingredients |
IE63321B1 (en) * | 1986-02-03 | 1995-04-05 | Elan Corp Plc | Drug delivery system |
NZ234587A (en) * | 1989-08-04 | 1991-11-26 | Mcneil Ppc Inc | A chewable pharmaceutical tablet of compressed coated granules |
US5075114A (en) * | 1990-05-23 | 1991-12-24 | Mcneil-Ppc, Inc. | Taste masking and sustained release coatings for pharmaceuticals |
-
1990
- 1990-07-02 DK DK90909622.4T patent/DK0537139T3/da active
- 1990-07-02 HU HU9204151A patent/HU219341B/hu unknown
- 1990-07-02 ES ES90909622T patent/ES2056470T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1990-07-02 WO PCT/DE1990/000498 patent/WO1992000064A1/de active IP Right Grant
- 1990-07-02 CA CA002085231A patent/CA2085231C/en not_active Expired - Lifetime
- 1990-07-02 AT AT90909622T patent/ATE105710T1/de not_active IP Right Cessation
- 1990-07-02 EP EP90909622A patent/EP0537139B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1990-07-02 DE DE59005781T patent/DE59005781D1/de not_active Expired - Lifetime
-
1991
- 1991-06-26 IL IL9863291A patent/IL98632A/en not_active IP Right Cessation
- 1991-06-26 NZ NZ238702A patent/NZ238702A/xx not_active IP Right Cessation
- 1991-07-01 ZA ZA915047A patent/ZA915047B/xx unknown
-
1992
- 1992-12-31 FI FI925984A patent/FI103179B1/fi active
-
1994
- 1994-12-15 US US08/357,143 patent/US5840330A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AU5847890A (en) | 1992-01-23 |
WO1992000064A1 (de) | 1992-01-09 |
FI925984A0 (fi) | 1992-12-31 |
FI925984A (fi) | 1992-12-31 |
EP0537139B1 (de) | 1994-05-18 |
US5840330A (en) | 1998-11-24 |
HU219341B (en) | 2001-03-28 |
ATE105710T1 (de) | 1994-06-15 |
ES2056470T3 (es) | 1994-10-01 |
EP0537139A1 (de) | 1993-04-21 |
FI103179B1 (fi) | 1999-05-14 |
ZA915047B (en) | 1992-04-29 |
HUT74904A (en) | 1997-03-28 |
HU9204151D0 (en) | 1993-04-28 |
IL98632A (en) | 1996-12-05 |
CA2085231C (en) | 1997-12-30 |
AU651316B2 (en) | 1994-07-21 |
CA2085231A1 (en) | 1992-01-03 |
NZ238702A (en) | 1992-10-28 |
DK0537139T3 (da) | 1994-08-22 |
DE59005781D1 (de) | 1994-06-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7998505B2 (en) | Dry granulation binders, products, and use thereof | |
EP2777696B1 (en) | Preparation of stable pharmaceutical dosage forms | |
US6117451A (en) | Direct compression metformin hydrochloride tablets | |
US5370878A (en) | Method for preparing a direct compression granulated acetaminophen composition | |
MXPA02000290A (es) | Forma de dosificacion oral de liberacion inmediata rapida. | |
US10071059B2 (en) | Co-processed tablet excipient composition its preparation and use | |
JP2007238637A (ja) | バルサルタンの固体経口剤形 | |
KR20030042006A (ko) | 구강내 속붕괴성 의약 조성물 및 그의 제조방법 | |
SK18062002A3 (sk) | Pevné orálne farmaceutické kompozície obsahujúce valsartan | |
FI103179B (fi) | Menetelmä muotoiltujen, puristettujen, hidastetusti vapauttavien annos teluyksiköiden valmistamiseksi | |
ZA200600018B (en) | Pharmaceutical desmopressin composition as solid dosage form and method for manufacturing thereof | |
US5240662A (en) | Process for the preparation of solid pharmaceutical compositions | |
AU2004260625A1 (en) | Pharmaceutical desmopressin composition as solid dosage form and method for manufacturing thereof | |
JP3884056B1 (ja) | 口腔内速崩錠の製造方法 | |
JP2001039894A (ja) | 圧縮タブレットのための結合剤および崩壊剤として使用される時の賦形剤の性質の増強剤としての直接圧縮性の澱粉 | |
PL208096B1 (pl) | Kompozycja farmaceutyczna o kontrolowanym uwalnianiu zawierająca chlorowodorek tramadolu i sposób jej wytwarzania | |
KR20010033233A (ko) | 추출물을 함유하는 약품 제제의 제조방법 및 장치 | |
EP2429501B1 (en) | Burst drug release compositions | |
JPH10130142A (ja) | 放出持続型圧縮製剤 | |
JP2007332074A (ja) | 口腔内速崩壊錠およびその製造方法 | |
EP2379061B1 (en) | Precompacted fast-disintegrating formulations of compounds with a low oral bioavailability | |
US5560927A (en) | Co-processing method for making a free-flowing compressible powder and tablet therefrom | |
EP2181705A1 (en) | Sustained-release formulation of gliclazide | |
US20070122472A1 (en) | Synergistic binder composition, method for making same, and tablets of an active and said binder having advantageous hardness and friability | |
EP1448171A2 (en) | Pharmaceutical formulation comprising more than 15% tamoxifen |