FI101993B - Liikennemerkkien valmistus - Google Patents

Liikennemerkkien valmistus Download PDF

Info

Publication number
FI101993B
FI101993B FI971222A FI971222A FI101993B FI 101993 B FI101993 B FI 101993B FI 971222 A FI971222 A FI 971222A FI 971222 A FI971222 A FI 971222A FI 101993 B FI101993 B FI 101993B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coating film
light
signal
color
layer
Prior art date
Application number
FI971222A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI101993B1 (fi
FI971222A0 (fi
Inventor
Reima Einari Virolainen
Original Assignee
Rautaruukki Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rautaruukki Oy filed Critical Rautaruukki Oy
Priority to FI971222A priority Critical patent/FI101993B/fi
Publication of FI971222A0 publication Critical patent/FI971222A0/fi
Priority to EA199900860A priority patent/EA001276B1/ru
Priority to EP98910765A priority patent/EP0974139A1/en
Priority to PCT/FI1998/000252 priority patent/WO1998043229A1/en
Priority to AU65020/98A priority patent/AU6502098A/en
Priority to PL98335843A priority patent/PL335843A1/xx
Application granted granted Critical
Publication of FI101993B1 publication Critical patent/FI101993B1/fi
Publication of FI101993B publication Critical patent/FI101993B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F13/00Illuminated signs; Luminous advertising
    • G09F13/16Signs formed of or incorporating reflecting elements or surfaces, e.g. warning signs having triangular or other geometrical shape
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F13/00Illuminated signs; Luminous advertising
    • G09F13/04Signs, boards or panels, illuminated from behind the insignia
    • G09F13/0418Constructional details
    • G09F13/0472Traffic signs

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Geometry (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Illuminated Signs And Luminous Advertising (AREA)

Description

101993
Liikennemerkkien valmistus - Tillverkning av vägmärken
Keksintö koskee menetelmää valoa takaisinpäin heijastavien ja merkkikuvioita sisältävien liikennemerkkien ja vastaavien merkkikilpien valmistamiseksi, jossa menetel-5 mässä jäykän tai taipuisan pohjamateriaalin pinnalle kiinnitetään vähintään liikennemerkkien merkkikuvioiden koko alueen mitoille yhtäjaksoiseksi valon heijastuskerros ja tämän ulkopinnalle järjestetään merkkikuviot muodostavat materiaalit. Keksintö koskee myös pinnoituskalvokokoonpanoa liikennemerkkien kuvioiden aikaansaamiseksi tällaista liikennemerkkiä varten sekä pohjamateriaalikokoonpanoa, 10 joka soveltuu tällaiseen liikennemerkkiin.
Kuten tunnettua, korostaa liikennemerkin kilpipohjan muoto sen värien, merkkikuvioiden, kuten symbolien, tai alfanumeerisen sanoman lisäksi merkin liikenteellistä tehtävää. Niinpä ympyrän muotoisilla kilvillä kielletään tai rajoitetaan, kolmiomaiset kilvet antavat varoituksen, neliömäiset tai suorakaiteen muotoiset kilvet opasta-15 vat tai tiedottavat ja kärjelleen käännettynä ne ilmoittavat etuajo-oikeudesta tai sen päättymisestä, kahdeksankulmainen kilpi on pakolliselle pysähtymiselle (STOP) yksinomistettu tunnusmuoto. Kilpipohjan muotoonleikkaus ja reunataivutus, ennen värien, symbolin tai alfanumeerisen sanoman kiinnittämistä, on eräs liikennemerkkien valmistukseen liittyvistä monista työvaiheista. Se on aikanaan edellyttänyt joko . . 20 pohjamateriaalin valmistajalta tai kilpitehtaalta huomattavia kone- ja työkaluinves- "j tointeja, jotka kuitenkin vanhojen kilpitehtaiden osalta on jo vuosia sitten saatu ta- * · ‘ | kaisin poistoina. Kun nykyisin esim. alumiinin tai kilpivanerin toimittajat suorittavat :. *i metallin tai vanerin muotoonleikkauksen, ei tällä kustannuserällä ole liikennemerk- kien valmistuksessa enää sanottavaa merkitystä. Varsinaisten liikennemerkkien li-: *·· 25 säksi käytetään tienvarsilla vastaavasti valmistettuja muita merkkikilpiä, kuten opas- teitä jne.
, . Kilpipohjan muodolla oli epäilemättä tärkeä tehtävä liikennemerkin välittämässä in- • · · *·// formaatiossa aikana, jolloin pimeässä heijastavia materiaaleja ei vielä tunnettu.
• · * V * Heijastamattomalle pohjalle heijastamattomilla väreillä maalatun "liikennekilven" • :*: 30 ääriviivojen muoto, siis ympyrä, kolmio, neliö tai kahdeksankulmio, pystyttiin ha- I « · * vaitsemaan silhuettina pitemmältä matkalta kuin kilven muut yksityiskohdat, siis / , sen värit, kuvio tai sanoma, varsinkin hämärän aikana. Öiseen aikaan ajettaessa täi- • · * ’· laisen maalatun liikennemerkin kuvioita ei pystytty auton valonheittimillä havaitse- :. ·: maan muutamaa metriä kauempaa.
2 101993
Retroheijastavien materiaalien, jotka tulivat läntisten teollisuusmaiden markkinoille vuosina 1955-1965, keksiminen muutti tilanteen dramaattisesti. Kilpipohjan muoto on menettämässä merkitystään, koska valoa ja värejä pimeällä valolähteeseen päin palauttavalla heijastinkalvolla saadaan liikennemerkin liikenteellinen perusmuoto 5 näkyviin jo parinsadan metrin etäisyydeltä riippumatta siitä, minkä muotoiseen kil-pipohjaan heijastava kilpikuva on kiinnitetty. Tähän viittaavia koekilpiä on tehty ja pystytetty teiden varsille jo useissa Euroopan maissa.
Nämä retroheijastavat väripinnat ja kuviot kiinnitetään kilpipohjiin kahdella erilaisella tunnetulla menetelmällä. Vanhin ja edelleenkin luotettavin tapa on ns. tyhjiö-10 lämpölaminointi, jossa liikennemerkin väripinnat, esim. punaiset reunat, nykyisin myös ohut keltainen "Euroreunanauha", keltainen keskiosa ja mustat kuviot ja joissain liikennemerkeissä siniset alueet jne., kootaan kulloinkin tarvittaviin muotoihin leikatuista yksivärisistä retroheijastavien kalvojen paloista kilpipohjan päälle, ts. varsin suuritöisenä "palapelinä". Tätä kilpipohjan ja sen päälle aseteltujen värillisten 15 kalvopalojen muodostamaa kokoonpanoa paistetaan siten tyhjiölämpölaitteessa lämpölamppujen alla noin +83°C lämpötilassa ja tyhjiön avulla aikaansaadussa puristuksessa yleensä 3-4 min, jolloin kalvojen taustassa oleva kuiva liimakerros sulaa ja tarttuu kilpipohjaan. Yksittäinen liikennemerkki edellyttää tätä menetelmää käytettäessä sitä, että leikataan suuri joukko erimuotoisia ja erivärisiä heijastinkalvokappa-20 leita, jolloin jokainen kalvokappale on aina vain yhden värinen ja että tämä lukuisat kappaleet asetellaan manuaalisesti ja huolellisuutta noudattaen oikeille kohdilleen '· kilpipohjan päälle. Menetelmässä merkkikuviot siis muodostetaan materaalikappa- . ’ : leista, jotka ovat sekä valoa heijastavia että halutun värisiä. Kilpipohja on ei-heijas- . ‘ ; tava ja sille ei tarvitse asettaa mitään optisia vaatimuksia. Menetelmä on hidas ja ku- : 25 luttaa paljon energiaa. Tuloksena olevat liikennemerkit ovat kuitenkin varsin kestä viä käytössä, jos liikennemerkin pinnoitemateriaalina käytetään sellaisia, esimerkik- ' ; si julkaisuissa JP-6-43819(A), JP-2-93684(A) ja JP-2-93685(A) kuvattuja, heijastin- » kalvoja, joissa palauttavasti heijastava kerros ja mahdollinen värikerros ovat suojat- •. tuna ympäristön vaikutuksilta valoa hyvin läpäisevällä pintakerroksella.
• · • * · : 30 Yksinkertaisempi ja nopeampi, mutta lopputuloksen kestävyyden kannalta huomat- tavasti epäluotettavampi menetelmä on ensin painaa esim. seripainomenetelmällä ···. kulloinkin tarvittavan liikennemerkin kaikki merkkikuviot valmiiksi retroheijastin- ’ · ’ kalvolle ja sitten mankeloida tämä kalvo kilpipohjaan tarraliiman avulla. Tämän me- netelmän mukaisessa pinnoituskalvossa liikennemerkin väripinnat, symbolit ja nu-.'·· 35 merot jne. on siis painettu palauttavasti heijastavan kalvon ulkopintaan, ts. siihen pintaan, joka osoittaa poispäin kilpipohjasta ja pinnoituskalvon valonheijastusker- 3 101993 roksista, jolloin värit ovat täysin alttiita ympäristön vaikutuksille. Painatuksen hei-jastavuus ja siten havaittavuus pimeällä on riippuvainen monista osatekijöistä, kuten esim. värin läpikuultavuudesta, viskositeetista, käytetyn ohenteen määrästä jne. Merkin ulkopinnalla olevat värit kestävät huonosti liuotinpesua ja muuttavat suh-5 teellisen nopeasti väriään UV-säteilyn vuoksi. Lisäksi tuulen tai ohiajavan liikenteen lennättämän jään, hiekkapölyn tai jäisen lumen kuluttava vaikutus näkyy lyhyessä ajassa väripinnan kulumisena, katoamisena tai haalistumisena. Myös kilpikuvan kiinnittyminen kilpipohjaan on riippuvainen laminointitavasta, työhuoneen lämpötilasta, kilpikuvien varastointiajasta, kilpipohjan lämpötilasta ja puhtaudesta ennen 10 kiinnittymistä. Jokaista eri liikennemerkkiä ja kokoa varten joudutaan varastoimaan riittävä määrä vastaavia kilpikuvia. Koska lopullista merkkikohtaista tarvetta on vaikea ennakoida, saattaa varastointimäärä olla liian suuri tai liian pieni kulloisestakin liikennemerkistä riippuen. Siten tälläkin menetelmällä on huomattavia haittapuolia, vaikkakin sen yhteydessä vältetään ensin selostetussa menetelmässä tarvittavien 15 monien eriväristen heijastinkalvokappaleiden leikkaaminen ja niiden sijoittelu kilpi-pohjalle.
Näistä seikoista huolimatta kilpipohjat ovat edelleen säilyttäneet vanhat muotonsa, heijastavat kalvot ja merkkeihin kiinnitettävät kuviot tehdään edelleen vanhoin menetelmin eikä itse liikennemerkkien valmistustekniikassa ole viimeisten 30 vuoden 20 aikana tapahtunut olennaisia muutoksia.
’·. · Keksinnön tavoitteena on siten aikaansaada menetelmä ja sen yhteydessä mahdolli- : sesti käytettävät osakokoonpanot tai tarveaineet, jotka mahdollistavat sellaisten ret- • # .·. : roheijastavien liikennemerkkien valmistamisen, joissa merkkikuviot väreineen ovat .j hyvin suojattuja sään vaikutuksilta sekä mekaanisesti vaurioittavilta tekijöiltä. Kek- • · .. 25 sinnön toisena tavoitteena on saada aikaan tällainen menetelmä ja siinä mahdollises- ti käytettävät osakokoonpanot tai tarveaineet, joiden avulla liikennemerkkien tuotan- « · · ’ ·' * tokustannukset saadaan alhaisiksi ja joiden avulla liikennemerkkien osakomponent teja voidaan esivalmistaa mahdollisimman pitkälle samalla kun niihin sitoutuva pää- : ’·· oma pysyy mahdollisimman pienenä. Tämä tarkoittaa sitä, että liikennemerkkien tai «. · · § v : 30 niiden osakokoonpanojen tai tarveaineiden valmistuksessa tarvitaan mahdollisim- :·!·. man yksinkertaisia työvaiheita ja/tai mahdollisimman vähän työvaiheita. Lisäksi ' · ·! tämä tarkoittaa sitä, että olisi tarpeen valmistaa mahdollisimman vähän toisistaan '! ‘ eroavia tuotteita ja että näiden valmisteiden varastointi ja kuljetus veisi vähän tilaa 4 ..!:' ja aiheuttaisi mahdollisimman pienet kustannukset.
• « 4 35 Edellä kuvatut haittapuolet saadaan eliminoitua ja edellä määritellyt tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, mitä on 4 101993 määritelty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa sekä keksinnön mukaisella pinnoituskalvokokoonpanolla, jolle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa sekä keksinnön mukaisella liikennemerkin poh-jamateriaalikokoonpanolla, jolle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patentti-5 vaatimuksen 11 tunnusmerkkiosassa.
Eräänä keksinnön etuna on se, että sen mukaista menetelmää noudatettaessa voidaan valmistaa kaikkia erilaisia liikennemerkkejä varten tarvittaessa vain yhdenmuotoisia levymäisiä pohjamateriaalikappaleita ja nämä voidaan esivalmistella samalla tavoin kaikkia eri merkkikuvion omaavia liikennemerkkejä varten. Tämä pitää liikenne-10 merkkien levymäisten pohjamateriaalikappaleiden valmistuskustannukset ja varas-tointikustannukset samoin kuin kuljetuskustannukset erittäin alhaisina. Keksinnön toisena etuna on se, että sen mukaista menetelmää noudatettaessa voidaan muodostaa merkkikuviot nopealla ja yksinkertaisella valmistustekniikalla pinnoituskalvolle, minkä lisäksi merkkikuviot tulevat lopullisessa liikennemerkissä erittäin hyvin suo-15 jatuksi esimerkiksi ultraviolettisäteilyltä sekä pölyltä, hankaukselta ja muilta mekaanisilta vaikutuksilta. Tällaisten keksinnön mukaisten pinnoituskalvojen valmistuskustannukset, varastointikustannukset ja kuljetuskustannukset liikennemerkkien valmistuspaikalle ovat erittäin alhaiset. Keksinnön kolmantena etuna on se, että lopulliset liikennemerkit ovat valmistettavissa käyttäen keksinnön mukaisia pohjamateriaa-20 likokoonpanoja, joissa on valmiina valoa palauttavasti heijastava kerros, ja pinnoi-tuskalvokokoonpanoja siten, että näiden yhdistäminen on toteutettavissa nopeasti ja / · yksinkertaisesti ja siten esimerkiksi lähellä liikennemerkin tulevaa käyttökohdetta.
Keksinnön vielä eräänä etuna on se, että sen mukaisia pinnoituskalvokokoonpanoja • j ja pohjamateriaalikokoonpanoja voidaan valmistaa teollisesti varsin suuressa mitta- • · ...: 25 kaavassa, jolloin yksikköhinnat muodostuvat edullisiksi. Tätä etua tukee vielä se, ;·. että näiden varastointi ja kuljetus vie erittäin vähän tilaa, jolloin kustannukset ovat • · · alhaiset.
• · «
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin kuvioihin viittaamalla.
• · « · « ··
Kuvio 1 esittää aksonometrisesti kuvattuna yleisesti keksinnön mukaisen menetel- • » » \ 30 män sellaista vaihetta, jossa keksinnön mukaista ensimmäistä tyyppiä olevaa pinnoi- * · ♦ : tuskalvokokoonpanoa ollaan liittämässä keksinnön mukaista ensimmäistä tyyppiä ··, ‘ olevaan pohjateriaalikokoonpanoon.
• * I
Kuvio 2 esittää aksonometrisesti kuvattuna yleisesti keksinnön mukaisen menetel-·.*·: män sellaista vaihetta, jossa keksinnön mukaista toista tyyppiä olevaa pinnoituskal- 5 101993 vokokoonpanoa ollaan liittämässä keksinnön mukaista toista tyyppiä olevaan pohja-teriaalikokoonpanoon.
Kuvio 3 esittää poikkileikkausta kuvion 1 mukaisesta liikennemerkin kokoonpanovaiheesta kaaviomaisesti pitkin kuvion 1 tasoa I-I.
5 Kuvio 4 esittää poikkileikkausta kuvion 2 mukaisesta liikennemerkin kokoonpano-vaiheesta kaaviomaisesti pitkin kuvion 2 tasoa II-II.
Kuvio 5 esittää poikkileikkausta keksinnön mukaisen pohjamateriaalikokoonpanon ensimmäisestä toteutusmuodosta kuvion 3 kohdasta III, mutta suuremmassa koossa.
Kuvio 6 esittää poikkileikkausta keksinnön mukaisen pinnoituskalvokokoonpanon 10 toisesta toteutusmuodosta kuvion 4 kohdasta IV, mutta suuremmassa koossa.
Kuvio 7 esittää esimerkinomaisesti yhdistelmänä kolmea eri liikennemerkkiä siinä peilikuva-asussa, jossa ne muodostetaan keksinnön mukaiseen pinnoituskalvoko-koonpanoon nähtynä kuvioiden 3 ja 4 suunnista V. Suunta vastaa pinnoituskalvon sitä puolta, jolle liikennemerkin merkkikuviot saatetaan.
15 Kuvio 8 esittää esimerkinomaisesti kolmen liikennemerkin yhdistelmää, joka on kuviossa 7 esitetty yhdistelmä, mutta valmiina liikennemerkkinä tienkäyttäjän ha-vainnointisuunnasta nähtynä, ts. kuvioiden 1-4 suunnasta VI.
Erityisesti kuvioista 1-4 näkyy levymäinen liikennemerkin pohjamateriaalikokoon- » · :/·· pano 9, joka koostuu jäykästä pohjalevystä 3 ja tämän pinnalle kiinnitetystä valon :** : 20 retroheijastuskerroksesta 2. Tässä hakemuksessa tarkoitetaan käsitteillä "valonhei- ;··: jastuskerros", "valonheijastusmateriaali" ja "valonheijastus" valoa palauttavasti hei- jastavaa kerrosta ja valon heijastusta takaisinpäin valolähteen suuntaan, ts. retro- heijastusta ellei nimemomaisesti mainita muuta. Keksinnön mukaisesti tämä pohja- materiaalikokoonpano 9 on esivalmiste, joka käsittää muotoon leikatun sekä pinta- .. 4 25 käsitellyn pohjalevykappaleen 13. Tämä pohjalevykappale 13 voi olla metallilevy ja * · · edullisesti muovikerroksilla 11a ja 11b pinnoitettu teräslevy, kuten kuviossa 5 on I · · \ näytetty. Yleensä liikennemerkit ovat suhteellisen pysyviä, jolloin muovipinnoit- ;**: teella hyvin suojattu teräslevy on sekä kestävä että kustannuksiltaan edullinen rat- •" *: kaisu. On selvää, että pohjalevy 3 voi olla myös jotakin laminaattia, kuten vaneria \ 30 tai muovipinnoitettua kennolevyä tai vastaavaa ja myös taipuisaa materiaalia, kuten muovia. Taipuisa liikennemerkki tai sen pohjamateriaalikokoonpano voidaan tarvit- « · · *· *: taessa kuljettaa esim. rullalla. Tavallisin ja useimmiten käytetty ratkaisu on kuiten kin käyttää jäykkää pohjalevyä 3, kuten edellä on mainittu. Jäykällä tarkoitetaan 6 101993 tässä muotonsa käsittelyn ja käytön aikana säilyttävää materiaalia. Pohjalevy 3 voi olla myös komposiittimateriaalia, kuten polyesterimuovilla tai epoksimuovilla sidottua lasikuitua, hiilikuitua tai vastaavaa. Tarvittaessa pohjalevyn reunat 25 voivat olla taivutetut pohjalevykappaleen 13 jäykkyyden lisäämiseksi, kuten kuviossa 2 on 5 esitetty. Nämä taivutukset voivat olla pohjalevyn 3 kahdessa vastakkaisessa reunassa tai kaikissa reunoissa. Edelleen keksinnön mukaisesti tämä pohjamateriaalikokoon-pano 9 käsittää yhdellä pinnallaan 23a siihen pysyvästi kiinnitetyn valon retroheijas-tuskerroksen 2. Tämä valonheijastuskerros 2 on mitä tahansa tarkoitukseen sopivaa sinänsä tunnettua tyyppiä, jollaisia on markkinoilla saatavana useilta eri valmistalo jilta. Nämä valonheijastuskerrokset 2 vaihtelevat valmistajien mukaan sisäiseltä rakenteeltaan. Eräänä tunnettuna tapana muodostaa retroheijastuskerros, joka palauttaa siihen osuvaa valoa pääasiassa takaisinpäin valon lähtöpistettä kohti ja lisäksi suhteellisen pienessä kulmassa paluusuunnan ympärillä, on sijoittaa vieri viereen joukko pieniä lasihelmiä ja taustaksi kiiltävä alumiinikalvo, jolloin tämän alumiini-15 kalvon ja lasihelmet sitoo toisiinsa valoa hyvin läpäisevä muovi. Toinen vaihtoehto tällaisen edellä kuvatun valon retroheijastuskerroksen muodostamiseksi on käyttää mikroprismoja, joiden mikroprismojen terävät kärjet osoittavat poispäin katselu-suunnasta, ts. valon tulosuunnasta. Tässä yhteydessä ei ole tarpeen selostaa valon retroheijastuskerroksen 2 sisäistä rakennetta tämän enempää, koska tässä keksinnön 20 mukaisessa sovellutuksessa voidaan käyttää mitä tahansa joko joustavaa tai jäykkää sinänsä tunnettua valonheijastuskerrosta. Näiden valonheijastuskerrosten retrohei-jastavuuskerroin R' vaihtelee välillä 40 cd/lx-m^ - 1200 cd/lx-m^, jolloin kuhunkin • · käyttötarkoitukseen valitaan heijastuskyvyltään riittävä valon retroheijastuskerros. : Tämä valon retroheijastuskerros 2 kiinnitetään pohjalevykappaleen 13 pintaan 23a ; 25 millä tahansa näille materiaaleille sopivalla tavalla, kuten jollakin reaktioliimalla tai ; ’ *: lämpökovettuvalla liimalla.
·« ... Keksinnön mukaisen pohjamateriaalikokoonpanon 9 erityisenä lisäominaisuutena, joka syntyy keksinnön muiden piirteiden myötävaikutuksella, on se, että pohjalevykappaleen 13 muoto ja koko Hl ja H2 ovat samat kaikkia maksimimitoiltaan saman-** 30 kokoisia, mutta merkkikuvioalueeltaan erimuotoisia liikennemerkkejä 1 varten. Siten 4 ·ψ v : esimerkiksi kuviosta 8, jossa on esitetty keksinnön mukaiset valmiit liikennemerkit * käyttäjän näkökulmasta katsottuna, on todettavissa, että 60 km/h rajoitusmerkin ! « pohjalevykappaleen 13 vaakasuuntainen leveys Hl ja korkeus H2 ovat täsmälleen samat kuin mutkaa osoittavan kolmiomaisen merkin pohjalevykappaleen 13 leveys .1: 35 Hl ja korkeus H2. On selvää, että näitä samoja mittoja ja kokoa voidaan käyttää */· vastaavankokoisen kärkikolmion tai STOP-merkin muodostamiseen. Alimpana ku vion 8 esimerkissä oleva tienumerokilpi taas on hieman pienempi, mutta voi taas 7 101993 olla kaikkia tienumerolta varten saman kokoinen tienumeroinnin koosta riippumatta. Keksinnön mukaisesti pohjalevykappaleet 13 ovat tyypillisesti suorakulmaisia ja edullisesti neliömäisiä, kuten kuviosta 8 on ymmärrettävissä. On selvää, että haluttaessa tehdä huomattavasti erikokoisia liikennemerkkejä on tietenkin järkevää ase-5 telia todelliset leveydet Hl ja korkeudet H2 kulloisenkin tarpeen mukaan lähelle liikennemerkin kokoa. Pohjalevykappaleita 13 voidaan näin valmistaa vain muutamaa kokoa karkein kokoeroin, koska keksinnön mukaisesti haluttu liikennemerkkikoko saadaan näkyviin jäljempänä käsitellyllä tavalla jäljestämällä pohjalevykappaleen 13 ne alueet, joiden ei ole tarkoitus näkyä käyttäjälle, mustaksi värillä B. Mikään ei 10 kuitenkaan estä valmistamasta pohjalevykappaleita 13 muunkin muotoisiksi, vaikkapa pyöreiksi, kuten kuvioon 1 on katkoviivalla kuvattu.
Kuviossa 4 on kuvattu keksinnön mukaisen pohjamateriaalikokoonpanon 9 ensimmäinen toteutusmuoto, joka poikkileikkauksessa koostuu edellä kuvatusta jäykästä pohjalevyn 3 kappaleesta 13, jonka pinnalla 23a on siihen pysyvästi kiinnitetty va-15 lonheijastuskerros 2. Keksinnön mukaisen pohjamateriaalikokoonpanon 9 toinen to-tusmuoto on esitetty karkeammin kuviossa 3 ja yksityiskohtaisemmin kuviossa 5. Tässä toteutusmuodossa pohjamateriaalikokoonpano 9 käsittää lisäksi valonheijas-tuskerroksen 2 ulkopinnalla 12 liimakerroksen 6b, joka on joko tarraliimaa tai lämpökö vetettavaa tarraliimaa tai kuivaliimaa. Tämän avulla keksinnön mukaisen poh-20 jamateriaalikokoonpanon 9 päälle voidaan kiinnittää kumpaa tahansa jäljempänä kuvattua keksinnön mukaista tyyppiä oleva pinnoituskalvokokoonpano. Tämä tarra- ! liima tai lämpökovetettava tarraliima tai kuivaliima 6b on mitä tahansa tähän tarkoi- * · \’i tukseen soveltuvaa liimaa, joka on sillä tavoin kirkasta, että se diffusoi mahdolli- : ] ’ i simman vähän sen läpi kulkevaa valoa L. Pohjamateriaalikokoonpanossa 9 on siis -; · · ΐ 25 jäykän tai taipuisan kantavan pohjalevyn 3 pinnalla 23a valon retroheijastuskerros 2 : ja mahdollisesti liimakerros 6b. Kuvioissa ei ole esitetty esimerkkiä em. taipuisasta . r. pohjamateriaalikokoonpanosta. Pohjamateriaalikokoonpanon 9 pinnalla oleva valon retroheijastuskerros 2 voi olla väriltään myös keltainen Y, jolloin esim. liikennemerkin pohjaväri voidaan saada aikaan tällä tavoin. Kyseisillä keltaisilla Y kohdilla on 30 pinnoituskalvokokoonpanossa 5 tietenkin jäljempänä selostettava väritön T väri.
* · • ·
Kuvioista 1-4 ja 6-7 on nähtävissä keksinnön mukainen pinnoituskalvokokoonpano liikennemerkkien kuvioiden aikaansaamiseksi. Tämä pinnoituskalvokokoonpano 5 sijoitetaan edellä kuvatulle pohjamateriaalikokoonpanolle 9 sen pintaan 12 kiinni. Keksinnön mukainen pinnoituskalvokokoonpano 5 käsittää pohjamateriaalikokoon-35 panon 9 pinnoituksen muodostavan muovilevyn tai muovikalvon 4, jonka valonlä-päisy on mahdollisimman hyvä ja joka diffusoi sitä läpäisevää valoa L mahdollisiin- 8 101993 man vähän. Toisin sanoen kyseessä on ohut kirkas muovi, joka voi olla PVC-muo-via, asetaattimuovia, polykarbonaattimuovia, polyesterimuovia tai akryylimuovia tms. Tämä pinnoituskalvo on vähintään liikennemerkin merkkikuvioiden alueella yhtenäisesti jatkuva ts. katkeamaton ja edullisesti koko pohjamateraalikappaleen 5 alueelle yhtenäisesti, ts. katkeamattomasti jatkuva. Tämän levyn tai kalvon 4 ("sheet material") yhdellä pinnalla 14a on kiinni ainakin osa jonkin liikennemerkin 1 kuvioista 10 peilikuvana P. Kuviossa 7 on esitetty kuviossa 8 olevien liikennemerkkien peilikuvat ja tässä peilimuodossa P on keksinnön mukaisesti näiden kyseisten liikennemerkkien merkkikuviot 10 kiinnitetty pinnoituskalvon 4 yhdelle pinnalle 14a kat-10 sottuna tämän levyn tai kalvon 4 siltä puolelta, jolle nämä merkkikuviot 10 on sijoitettu, ts. kuvioiden 1-4 suunnista V. Tällä erityisellä keksinnön mukaisella järjestelyllä saadaan nämä pinnoituskalvolle 4 järjestetyt merkkikuviot 10 sijoittumaan tämän pinnoitekalvon tai -levyn ja pohjamateriaalin valon retroheijastuskerroksen 2 väliin, jolloin ne ovat erittäin hyvin ulkoisilta vaikutuksilta suojattuna, kuten on 15 ymmärrettävissä erityisesti kuvioiden 3 ja 4 perusteella.
Keksinnön mukaisen pinnoituskalvokokoonpanon 5 ensimmäisen toteutusmuodon mukaan, joka on kuvattu esimerkiksi kuviossa 3, se koostuu pelkästään mainitusta muovilevystä tai muovikalvosta 4 ja tämän yhdelle pinnalle 14a järjestetystä peilikuvana P olevasta merkkikuvioinnista 10. Tämä pinnoituskalvokokoonpano on pai-20 nettu suunnassa K pohjamateriaalikokoonpanon 9 ensimmäisen toteutusmuodon lii-mapintaan 6b kiinni, jolloin muodostuu kiinteä liikennemerkki 1. Tässä liikennemer-•. : kissä ovat liikennemerkin merkkikuvion 10 muodostavat välimateriaalit 7 keksinnön : mukaisesti pinnoituskalvon 4 ja valon retroheijastuskerroksen 2 välissä tiiviisti, jol- 1 '. loin levy tai kalvo 4 suojaa värejä ympäristön vaikutuksilta.
• · •: · ·: 25 Pinnoituskalvokokoonpanon toisessa toteutusmuodossa, jollainen on esitetty esimer- kiksi kuvioissa 4 ja 6, on pinnoituskalvon 4 pinnalla 14a olevan välimateriaalien 7 muodostaman kuviomallin 10 päällä liimakerros 6a, joka on tarraliimaa tai lämpö- kovetettavaa tarraliimaa tai kuivaliimaa. Kun tällainen pinnoituskalvokokoonpano 5 :·. sijoitetaan keksinnön mukaisen pohjamateriaalikokoonpanon 9 toisen toteutusmuo- *... 30 don, jollainen on esitetty kuviossa 4, mukaisen valonheijastuskerroksen 2 ulkopin- • · · *. nan 12 päälle, tarttuu liimakerros 6a tähän pohjamateriaalikokoonpanoon, jolloin : V välimateriaalit 7 ovat aivan samoin kuin edellä kuvatussa toteutusmuodossa hyvin « «· !..,·* suojassa muovilevyn tai muovikalvon 4 ja pohjamateriaalikokoonpanon 9 välissä.
Tämä kokoonpano tapahtuu kuviossa 4 osoitetulla tavalla painamalla pinnoituskal-35 vokokoonpano 5 suunnassa K kiinni pohjamateriaalikokoonpanoon 9. Yleisesti siis • · · * * keksinnön mukaisessa pinnoituskalvokokoonpanossa 5 on valoa hyvin läpäisevän 9 101993 ohuen kalvon tai levyn 4 pinnalla liikennemerkin merkkikuviot 10, jotka koostuvat kahdesta tai usemmasta eri väristä ja kuviomuodosta ja nämä merkkikuviot ovat peilikuvana P, mutta tässä pinnoituskalvokokoonpanossa ei ole valoa heijastavaa kerrosta. Keksinnön mukaan pinnoituskalvokokoonpano siis muodostaa liikenne-5 merkin joko kaikki merkit tai sumbolimuodot tai ainakin sen useamman kuin yhden merkin tai symbolimuodon. On huomioitava, että tässä hakemustekstissä pinnoitus-kalvokokoonpanon väreistä myös kirkasta, ts. väritöntä T läpinäkyvää aluetta pidetään yhtenä värinä, koska tässä tapauksessa myös se voi muodostaa ja usein muodostaakin liikennemerkin jonkin merkkikuvioista. Esimerkiksi kuviossa 1 se voi 10 muodostaa pohjan nopeusrajoitusnumerolle "80". Tässä selostuksessa värillä siis tarkoitetaan läpikuultavaa tai heijastavaa ainetta, joka muuttaa sen läpäisevän tai siitä heijastuvan valon spektrijakautumaa ja/tai valon voimakkuutta tai muuttaa niitä mahdollisimman vähän. Ääriesimerkki viimeksi mainitusta on siis väritön pinnoitus-kalvo, ääriesimerkkinä voimakkuutta muuttavasta väristä on musta. Yleensä materi-15 aalit aina muuttavat ainakin hieman sekä läpikulkeneen ja/tai heijastuneen valon spetrijakautumaa ja voimakkuutta, vaikkei sitä paljain silmin voisikaan todeta. Siten keksinnön mukaisessa pinnoituskalvokokoonpanossa 5, ts. yhtenäisessä jatkuvassa pinnoituskalvossa, on vähintään kaksi väriä, joista toinen voi olla väritön väri tai muu väri ja jotka muodostavat kaikki merkkikuvioiden ko. väriset alueet tai edellistä 20 usempia värejä, kuten kolme tai neljä, jotka muodostavat kyseisten värien kaikki alueet ainakin liikennemerkin varsinaisen symbolialueen, ts. ympyrän, kolmion tai kahdeksankulmion tai muun mahdollisen muodon sisällä.
« · m · » · · • · . ·. : Keksinnön mukaisesti, kuten jo aikaisemmin tässä selostuksessa on mainittu, on ne : alueet E mainitusta pinnoituskalvosta 4, jotka sijoittuvat lopullisessa liikennemer- • · 25 kissä pohjamateriaalin 3 niihin kohtiin, joiden ei tule näkyä tietä pitkin liikkuvalle • · .. tai liikennemerkkiä havainnoivalle henkilölle, peitetty valoa mahdollisimman vähän ·.// läpäisevällä ja valoa mahdollisimman hyvin absorboivalla ja diffusoivalla mustalla j · · ·' * välimateriaalilla B. Siten, kuten kuvioista 1-2, 7-8 on nähtävissä, on nopeusrajoitus- merkin ympärillä itse merkkialueen muodostavan ympyrän ja neliömäisen pohja- • · • '·· 30 levykappaleen 13 välialue E samoin kuin mutkamerkin kolmiomaisen merkkialueen ja neliömäisen pohjalevykappaleen välinen alue peitetty tällaisella mustalla värima-teriaalilla B. Keksinnön edullisen toteutusmuodon mukaan tämä valoa läpäisemätön • · ja sitä absorboiva musta välimateriaali on jäljestetty pinnoituskalvokokoonpanon 5 **:** pinnalle, jolloin pohjamateriaalikokoonpanon päällä on ainoastaan edellä kuvattu * ..*· 35 valon retroheijastuskerros 2. Tällä tavoin kokoonpanot saadaan yksinkertaisimmiksi.
Mikään ei kuitenkaan estä järjestämästä tarvittaessa tätä reuna-alueen E peittävää mustaa välimateriaalia B valonheijastuskerroksen 2 päälle, kuten on katkoviivoilla 10 101993 merkitty kuvioon 4. Tässäkin tapauksessa musta välimateriaali B tulee lopullisessa liikennemerkissä 1 pinnoitteen muovilevyn tai muovikalvon 4 ja pohjamateriaalin valonheijastuskerroksen 2 väliin ja siten suojaan.
Jotta liikennemerkin merkkikuviot 10 olisivat mahdollisinunan selkeästi liikenne-5 merkin 1 havaitsijan nähtävissä, on kuviot 10 muodostettu välimateriaaleista 7, jotka diffusoivat niiden läpi kulkevaa valoa L mahdollisimman vähän, ts. välimateriaalit 7 ovat siis kirkkaita ("translucent", "clear"). Nämä liikennemerkissä tarvittavat eri värit, kuten väritön T, keltainen Y, punainen R, sinivihreä C jne. voivat olla painovärejä, kuten seripainovärejä tai vaihtoehtoisesti värikalvoja. Ensimmäisessä tapauk-10 sessa välimateriaalit 7 on painettu silkkipainomenetelmällä levyn tai kalvon 4 pintaan 14a ja jälkimmäisessä tapauksessa ne on liimattu sopivalla menetelmällä ja sopivaa liimaa käyttäen levyn tai kalvon 4 pintaan 14a. Kuten edellä jo on mainittu, tulee näiden väriaineiden olla mahdollisimman hyvin valoa läpäiseviä ja valoa ei-diffusoivia aineita. "Väritön" väri T syntyy tietenkin jättämällä ko. alue painamatta 15 tai muulla värikalvolla peittämättä. Ainoastaan mustan värin B tulee olla valoa mahdollisimman vähän läpäisevä ja mahdollisimman paljon absorboiva ja diffusoiva. Tätä mustaa väriä B käytetään paitsi edellä mainituilla ei-näkyviksi tarkoitetuilla alueilla E, myös muilla merkkikuvioiden 10 alueilla, joiden on tarkoitus näyttää mustalta suhteessa taustaansa, kuten kuvioissa luvut 80 ja 60 sekä kääntymissuuntaa 20 osoittava nuoli.
. . Jotta valon retroheijastuskerroksen 2 heijastusteho pysyisi mahdollisimman hyvänä '; '; ja heijastuva valo L palautuisi liikennemerkin tarkastelijan ja valaisijan suuntaan '· mahdollisimman hyvin, tulee myös pinnoituskalvokokoonpanon muovilevyn tai i muovikalvon 4 olla riittävän ohut. Siten tämän levyn tai kalvon 4 tulee yleensä olla 25 paksuudeltaan S enintään noin 1 mm ja edullisesti alle 0,5 mm. Tämä levy tai kalvo t’\. 4 on siten laakamateriaalia ja se voi olla suhteellisen jäykkää tai varsin taipuisaa.
ΓΓ: Kaarevia liikennemerkkejä varten on syytä käyttää suhteellisen taipuisaa mate- naalia.
• · • · " Kuvioissa 3 ja 4 on kuvattu, vastaten kuvioita 1 ja 2, kaksi erilaista välimateriaalien : 30 7 sijoitustapaa. Kuviossa 3 on esitetty se toteutustapa, jossa kaikki eri värit on pai- nettu vieri viereen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen liikennemerkissä tarvittava • · .**·. väri on painettu erikseen ja kussakin välialueessa on tarpeen mukaan toisia värejä ’·, varten tarvittavat tyhjät tilat. Siten esimerkiksi kuviossa 3 on painettu vierekkäin
• M
• · ·*· > reuna-alueiden E ja numeron 80 mustat värit B, ns. "Euroreunan" keltainen W, kel- :.‘*i 35 täinen tai valkoinen pohjaväri Y ja pyöreän ympyräreunuksen punainen väri R. Toi sena vaihtoehtona, joka on esitetty kuvioissa 4 ja 6, painetaan eri värejä päällekkäin 11 101993 siten, että niiden yhteisvaikutus vastaa haluttua liikennemerkin merkkikuviota 10. Tämä toteutetaan ns. subtraktiivisen värijäijestelmän mukaan. Tällöin esimerkiksi kuvioiden 2, 4 ja 6 toteutusmuodossa kääntymiskieltomerkin värit painetaan siten, että ensin muovilevylle tai -kalvolle painetaan koko alueelle esim. keltainen väri Y.
5 Tämän päälle painetaan värillä magenta M pyöreän kehyksen ja poikkiviivan alue, jolloin läpi menevässä valossa L nämä kaksi väriä Y ja M yhdistyvät, jolloin katsojan silmään näkyy näillä kohdilla värinä punainen R. Tämä magenta M voidaan ulottaa myös liikennemerkin reuna-alueelle E. Viimeiseksi painetaan musta väri B kuvaamaan kääntymissuunnan nuolta ja reuna-aluetta E. Yleisesti ottaen siis tässä 10 toteutusmuodossa välimateriaalit sijaitsevat muovilevyn tai -kalvon mainitulla pinnalla 14a siinä järjestyksesä, että lähimpänä levyä tai kalvoa 4 on kyseisen liikennemerkin se merkkikuvioväri, edellisessä tapauksessa siis keltainen Y, jonka pitää näkyä katkeamattomana tai muiden värien häiritsemättä ja uloimpana se merkkikuvioväri, jonka lähempänä levyä tai kalvoa olevat merkit saavat osittain peittää, mikä 15 edellä kuvatussa esimerkissä on musta B. Näiden välissä on se väri, joka yhdessä ensiksi painetun värin kanssa muodostaa sen merkkikuviovärin, joka katkaisee uloimpana sijaitsevan merkkikuviovärin, eli edellä kuvatussa tapauksessa mustan B. Liikennemerkeissä tavallisimmat värit syntyvät edellä kuvatulla tavalla. Joissakin merkeissä keltaisen sijasta oleva sininen voidaan myös synnyttää subtraktiivisella 20 menetelmällä, kun muistetaan, että se syntyy sinivihreästä C ja magentasta M samoin kuin punainen syntyy magentasta M ja keltaisesta Y. Näin ollen kaikki liikennemerkeissä esiintyvät värit voidaan saada aikaan kummalla tahansa edellä kuva-tuista paino- tai sijoittelujärjestyksistä. Tässä yhteydessä on huomautettava, että *·.'·: vaikka kuviossa 6 näyttäisi päällekkäinen värien Y, M ja B sijoittelu tuottavan ·/· : 25 muovilevylle tai muovikalvolle korkeuseroja, on käytännön mitoilla tämä paksuus- ·:··: ero täysin merkityksetön ja tämä on kuvioissa esitetty vain ymmärrettävyyden vuok- si. Tosiasiassa värit muodostavat kalvot tai painovärikerrokset ovat äärimmäisen ohuita.
I · «
Yhteenvetona voidaan todeta, että edellä on kuvattu sellainen pohjamateriaaliko- • · : *·· 30 koonpano 9, jossa valonheijastuskerros 2 järjestetään vähintään liikennemerkin : merkkikuvioiden koko alueen mitoille yhtäjaksoiseksi ja heijastuneen valon väriä oleellisesti muuttamattomana ja edullisesti koko pohjalevykappaleen 13 pinnalle.
Tämän lisäksi edellä on kuvattu sellainen pinnoituskalvokokoonpano 5, jossa pin-• « 4 *: · noituskalvon 4 yhdelle puolelle on järjestetty peilikuvana P ainakin osa ja edullisesti « ..li' 35 kaikki liikennemerkkiin kulloinkin tarvittavat merkkikuviot 10 ja ainakin kahdella eri värillä, joista toinen voi olla väritön väri, mutta ei valon retroheijastuskerrosta. Tämän jälkeen keksinnön mukaan tämä pinnoituskalvokokoonpano 5 on kiinnitetty 12 101993 valonheijastuskerroksen 2 omaavan pohjamateriaalikokoonpanon 9 päälle siten, että merkkikuvioiden 10 välimateriaalit 7 asettuvat tämän pinnoituskalvon 4 ja pohjamateriaalin 3 valonheijastuskerroksen 2 väliin. Pinnoituskalvokokoonpanon kiinnittämiseksi pohjamateriaalikokoonpanoon voidaan järjestää joko liimakerros 6a pinnoi-5 tuskalvokokoonpanon toisella pinnalla 14a olevien välikerrosten päälle tai vaihtoehtoisesti liimakerros 6b pohjamateriaalikokoonpanon 9 päällä olevan valonheijastuskerroksen 2 pinnalle 23a. Pohjamateriaalikokoonpanon valmistustekniikkaa ajatellen voi liimakerros 6b olla sijoitettuna valonheijastuskerroksen 2 päälle jo valmiiksi ennen valonheijastuskerroksen liittämistä pohjamateriaaliin 3 tai liimakerros 6b voi-10 daan järjestää vasta sen jälkeen, kun valonheijastuskerros 2 on liitetty pohjamateriaaliin 3. Valonheijastuskerroksen 2 kilven pohjamateriaaliin 3 liittävän liiman tyypistä riippuen voidaan käyttää kumpaa tahansa edellä kuvattua liimakerroksen 6b sijoitusjäijestystä. Kaikissa tapauksissa kuitenkin pinnoituskalvokokoonpanon 5 liimakerros 6a järjestetään aina vasta sen jälkeen, kun välimateriaalit 7 on levitetty 15 jollain edellä kuvatulla tavalla paikalleen ja tämä liima 6a jäljestetään värimateriaa-lien ulkopinnalle 24. Riippuen liimatyypistä sijoitetaan tarvittaessa pohjamateriaali-kokoonpanon liimakerroksen 6b päälle suojapaperi tai suojakalvo 8a ja pinnoituskalvokokoonpanon liimakerroksen 6a päälle suojapaperi tai suojakalvo 8b. Tällöin näistä pohjamateriaalikokoonpanoista ja pinnoituskalvokokoonpanoista saadaan 20 helposti varastoitavia ja kuljetettavia, koska niissä ei ole yhtään käsittelylle arkaa ulkopintaa. Niitä voidaan siten esivalmistaa haluttuja tyyppejä ja haluttuja määriä varastoon ja kuljettaa millä tahansa sopivalla välineellä käyttökohteeseen. Yleinen . pohjaväri keltainen Y voidaan keksinnön mukaan saada aikaan paitsi siis pinnoitus- : ‘ : kalvokokoonpanon 5 erityisellä välialueella tai pohjamateriaalikokoonpanon 9 valoa ·/· j 25 retroheijastavan kerroksen 2 värillä, myös jonkin liimakerroksen, kuten liimakerrok-sen 6a ja/tai liimakerroksen 6b värillisyydellä.
* ** Lopullisen liikennemerkin saamiseksi poistetaan tarvittaessa mahdollinen suojapa- : peri tai suojakalvo 8a ja/tai 8b pinnoituskalvokokoonpanosta ja/tai pohjamateriaali- kokoonpanosta ja nämä painetaan kuvioista 3 ja 4 ilmenevien nuolien K suunnassa 30 toisiinsa kiinni. Tarvittaessa suoritetaan liiman ja/tai väriaineiden 7 polymerointi niille sopivassa lämpötilassa ja paineessa. Tämän jälkeen pinnoituskalvokokoonpa- 9 non ja valonheijastuskerroksen välinen liimakerros 6a, 6b on tartuntaa ylläpitävässä ·..*/ tilassa. Kuten on ymmärrettävissä, voidaan liimakerros järjestää joko pinnoituskal- • · vokokoonpanon värikerrospinnalle 24 tai valonheijastuskerroksen 2 pinnalle 12 tai ·:· 35 molempiin. Eräänä vaihtoehtona on järjestää toiselle pinnalle varsinainen liimaker- ros ja toiselle pinnalle aktivaation, jolloin ne kontaktin saatuaan puristuksen K jälkeen synnyttävät pinnoituskalvokokoonpanon 5 ja pohjamateriaalikokoonpanon 9 13 101993 välisen tartunnan. Lisäksi voi pinnoituskalvokokoonpanon sään vaikutuksille alttiilla ulkopinnalla, siis väriaineista M, R, Y, W, C poispäin olevalla pinnalla olla lisäsuo-jakerroksia samoin kuin muovilevyn tai muovikalvon 4 ja väriaineiden M, R, Y, W, C välissä. Tällaisia kerroksia voivat olla likaa hylkivät pinnoitteet, UV-absorptiopin-5 noitteet, väriaineiden tartuntaa parantavat kerrokset jne.
Tämän jälkeen on selkeästi ymmärrrettävissä, että liikennemerkin 1 valaisijan ja tarkastelijan tulosuunnasta tuleva valo L kulkee muovilevyn tai muovikalvon 4 ja sen ja valonheijastuskerroksen välissä olevien värien 7 läpi, heijastuu valonheijastusker-roksesta 2, kulkee uudestaan edellä mainittujen värikerrosten 7 läpi ja edelleen ήπιοί O vilevyn tai muovikalvon 4 läpi takaisin tarkastelijan silmään. Nämä värit sijaitsevat edellä kuvatulla tavalla retroheijastuskerroksen 2 ja pinnoituskalvon 4 välissä sekä tämän kalvon takapinnalla merkkikuvioiden peilikuvana P.
Pinnoituskalvokokoonpanossa 5 on merkkikuvioita vastaavasta pinta-alasta osa yhtä väriä ja osa jotain toista väriä, kuten edellä on selostettu, jolloin yhtenä värinä voi 15 olla myös väritön T. Tällä tavoin liikennemerkki tulee havaituksi tarkoitetulla tavalla.
Paitsi varsinaisten liikennemerkkien valmistukseen voidaan edellä kuvattua keksintöä käyttää ja soveltaa myös muiden vastaavien sellaisten kilpien, kuten opastekil-pien ym. muodostamiseen, joissa edellytetään hyvää näkyvyyttä havaitsijan suun-20 nasta tulevassa valossa, ts. palauttavasti heijastavaa pintaa ja siinä erilaisia merkki- • · kuvioita. Normaalisti tällöin on kyseessä kuitenkin jokin tiekilpi, jonka tulee olla ♦ « *·.*·: liikennöijän havaittavissa. Yleensä on edullisinta, että kaikki em. valmiissa liikenne- : / : merkeissä ja vastaavissa olevat pinnat eivät ole peiliheijastavia. Tämä tarkoittaa sitä, ·:·: että liikennemerkin ei pidä heijastaa sellaiseen lähtökulmaan, joka on yhtä suuri 25 kuin tulokulma suhteessa pinnan normaaliin. Yleensä on tarkoituksenmukaista, että liikennemerkissä tai vastaavassa on yksi retroheijastava pinta, kuten edellä on selostettu. Tiemerkit ovat yleensä tasomaisia, ellei oteta lukuun jäykistäviä reunataitok-.. siä, mutta ne voivat olla myös jäykästä materiaalista kaareviksi muotoiltuja, jolloin ne ovat retroheijastavuudesta riippumatta havaittavissa huomattavastikin toisistaan • » * 30 poikkeavista tulosuunnista. Keksintö koskee myös näitä kaarevia liikennemerkkejä : * · ’: tai vastaavia.
§ « t · « ·

Claims (15)

1. Menetelmä valoa (L) takaisinpäin heijastavien ja merkkikuvioita sisältävien liikennemerkkien (1) ja vastaavien merkkikilpien valmistamiseksi, jossa menetelmässä jäykän tai taipuisan pohjamateriaalin (3) pinnalle kiinnitetään vähintään lii- 5 kennemerkin merkkikuvioiden koko alueen mitoille (Hl, H2) yhtäjaksoiseksi valon heijastuskerros (2) ja tämän ulkopinnalle jäljestetään merkkikuviot (10) muodostavat materiaalit, tunnettu siitä, että erillisinä vaiheina: [1] käytetään mainittuna valon heijastuskerroksena sellaista retroheijastusker-rosta (2), joka on liikennemerkin merkkikuvioiden koko alueen mitoilla (Hl, H2) 10 heijastuneen valon väriä oleellisesti muuttamaton; [2] jäljestetään pinnoituskalvon (4) yhdelle puolelle ainakin osa liikennemerkkiin kulloinkin tarvittavista merkkikuvioista (10) niiden peilikuvana (P); ja [3] liimataan pinnoituskalvo pohjamateriaalin pinnalla olevan valon retrohei-jastuskerroksen päälle siten, että peilikuvina olevat merkkikuviot osoittavat valon 15 retroheijastuskerrokseen päin ja ovat siten retroheijastuskerroksen (2) ja pinnoitus-kalvon (4) välissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pinnoituskal- vona (4) käytetään taipuisaa tai jäykkää levymäistä materiaalia, joka läpäisee valoa mahdollisimman pienellä absorptiolla ja mahdollisimman pienellä diffuusiolla ja . . 20 että pohjamateriaalina (3) käytetään jäykkää levyä, kuten metallilevyä. • ·
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää :*\! vaiheena pinnoituskalvon ja valon retroheijastuskerroksen toisiinsa kiinnittävän lii- ·:··· makerroksen (6a ja/tai 6b) levityksen: [a] retroheijastuskerroksen (2) ulkopintaan (12) joko: 25. ennen kerroksen liittämistä pohjamateriaaliin (3); tai • · · - sen jälkeen kun retroheijastuskerros on liitetty pohjamateriaaliin (3); tai . . [b] pinnoituskalvolla (4) peilikuvina olevien merkkikuviovärien (7) pintaan (24). • · * « c
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se edelleen .·[ j käsittää vaiheen, jossa levitetyn liimakerroksen (6a; 6b) päälle asetetaan suojakalvo • · · *./ 30 (8a; 8b), suojapaperi tai vastaava kuljetettavan ja käsiteltävän liikennemerkin esi- ;·* valmistetun pohjamateriaalikokoonpanon (9) tai vastaavasti pinnoituskalvokokoon- v : panon (5) aikaansaamiseksi. • · • ·
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pinnoituskalvon (4) yhdelle puolelle järjestetään kaikki kulloisenkin liikennemerkin merk 101993 kikuviot (10), että muina väreinä (T, Y, R, C, M jne.) kuin mustana käytetään valonsäteitä mahdollisimman pienellä diffuusiolla läpäiseviä värejä ja mustana värinä (B) valoa mahdollisimman voimakkaasti absorboivaa ja mahdollisesti voimakkaasti dif-fusoivaa väriä.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheina: - liimakerroksen (6a ja/tai 6b) päältä poistetaan mainittu suojakalvo tai suojapaperi (8a ja/tai 8b); - pohjamateriaalikokoonpanon valon retroheijastuskerroksen (2) ulkopinta (12) ja pinnoituskalvokokoonpano (9) painetaan (K) kiinni toisiinsa; ja 10. pinnoituskalvokokoonpanon ja valon retroheijastuskerroksen välinen liimakerros (6a ja/tai 6b) saatetaan tartuntaa ylläpitävään tilaan.
7. Patenttivaatimuksen 1 tai 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut merkkikuviot (10) järjestetään pinnoituskalvon pintaan (14a) laminoimalla halutun värisistä kalvoista ja/tai painamalla, kuten seripainolla.
8. Pinnoituskalvokokoonpano liikennemerkkien kuvioiden aikaansaamiseksi va loa heijastavia ja merkkikuvioita sisältäviä liikennemerkkejä (1) varten, jossa kokoonpanossa pinnoituskalvo on vähintään liikennemerkin merkkikuvioiden alueella yhtenäisesti jatkuva ja pinnoituskalvon (4) pinnalle on järjestetty merkkikuviot (10) muodostavat materiaalit, tunnettu siitä, että mainittu pinnoituskalvokokoonpano (5) • · :: 20 käsittää muovikalvon (4), jonka valonläpäisy on mahdollisimman hyvä ja joka diffu- soi läpäistyä valoa (L) mahdollisimman vähän, ja tämän kalvon yhdellä pinnalla (14a) on kiinni ainakin osa jonkin liikennemerkin (1) kuvioista (10) peilikuvana (P) •: · : ja nämä kuviot ovat pääosin välimateriaaleja (7), jotka diffusoivat niiden läpi kulke- vaa valoa (L) mahdollisimman vähän, ja että pinnoituskalvokokoonpano (5) on va- • 25 loa retroheijastamaton. • · ·
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen pinnoituskalvokokoonpano, tunnettu siitä, • · v.: että mainitut välimateriaalit (7) ovat painovärejä, kuten seripainovärejä, tai vaihto- :T: ehtoisesti värikalvoja, että musta väri (B) on valoa mahdollisimman vähän läpäise- ,·] i vää ja mahdollisimman paljon absorboivaa ainetta ja muut väri (T, Y, R, C, M jne.) • · · .*./ 30 valoa läpäiseviä ja ei-diffusoivia aineita, ja että nämä välimateriaalit sijaitsevat I · muovilevyn tai muovikalvon mainitulla yhdellä pinnalla (14a) siinä järjestyksessä, v : että lähimpänä levyä tai kalvoa on kyseisen liikennemerkin se merkkikuvioväri, jon- ka pitää näkyä katkeamattomana, ja ulompana se merkkikuvioväri, jonka lähempänä levyä tai kalvoa olevat merkit saavat osittain peittää. 101993
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen pinnoituskalvokokoonpano, tunnettu siitä, että välimateriaalien (7) pinnalla (24) on liimakerros (6a), joka on tarraliimaa tai lämpökovetettavaa tarraliimaa tai kuivaliimaa, että liimakerroksen päällä tarvittaessa on irrotettava suojakalvo tai suojapaperi (8a) ja että muovikalvon paksuus on alle 5. mm, edullisesti alle 0,5 mm.
11. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen pinnoituskalvokokoonpano, tunnettu siitä, että ne alueet (E) mainitusta kalvosta (4), jotka sijoittuvat lopullisessa liikennemerkissä pohjamateriaalin (3) niihin kohtiin, joiden ei tule näkyä, ovat peitetyt valoa mahdollisimman vähän läpäisevällä ja valoa mahdollisimman hyvin absorboi- 10 valla mustalla välimateriaalilla (B).
12. Levymäinen liikennemerkin pohjamateriaalikokoonpano valoa takaisinpäin heijastavia ja merkkikuvioita sisältäviä liikennemerkkejä (1) varten, joissa jäykän tai taipuisan pohjalevyn (3) pinnalle on kiinnitetty valon retroheijastuskerros (2), tunnettu siitä, että mainittu pohjamateriaalikokoonpano (9) on esivalmiste, joka käsit- 15 tää muotoon leikatun ja mahdollisesti taivutetun sekä pintakäsitellyn pohjalevykap-paleen (13) ja joka lisäksi käsittää pohjalevykappaleen yhdellä pinnalla (23a) siihen pysyvästi kiinnitetyn valon retroheijastuskerroksen (2), joka on yhtenäinen ja heijastuneen valon väriä oleellisesti muuttamaton.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen pohjamateriaalikokoonpano, tunnettu siitä, 20 että pohjalevykappaleen (13) muoto ja koko (Hl, H2) on sama maksimimitoiltaan samankokoisia, mutta merkkikuvioalueiltaan erimuotoisia liikennemerkkejä (1) var-ten ja että pohjalevykappaleet ovat suorakulmaisia tai edullisesti neliömäisiä.
.. 14. Patenttivaatimuksen 12 mukainen pohjamateriaalikokoonpano, tunnettu siitä, että mainitun valon retroheijastuskerroksen (2) ulkopinnalla (12) on liimakerros • · « *·* * 25 (6b), joka on tarraliimaa tai lämpökovetettavaa tarraliimaa tai kuivaliimaa, ja että liimakerroksen päällä tarvittaessa on irrotettava suojakalvo tai suojapaperi (8b). • · · • ♦ · • ·
15. Patenttivaatimuksen 12 mukainen pohjamateriaalikokoonpano, tunnettu siitä, .· # että pohjalevyn (3) materiaalina on jäykkä metallilevy, edullisesti muovikerroksilla • · · (1 la, 1 Ib) pinnoitettu teräslevy, tai vaihtoehtoisesti jokin laminaatti tai komposiitti-30 materiaali ja että tämä jäykkä pohjalevy on joko suora tai kaareva. • * * I 4 4 4 I I I I I I 101993
FI971222A 1997-03-24 1997-03-24 Liikennemerkkien valmistus FI101993B (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI971222A FI101993B (fi) 1997-03-24 1997-03-24 Liikennemerkkien valmistus
EA199900860A EA001276B1 (ru) 1997-03-24 1998-03-23 Изготовление дорожных знаков
EP98910765A EP0974139A1 (en) 1997-03-24 1998-03-23 Manufacture of traffic signs
PCT/FI1998/000252 WO1998043229A1 (en) 1997-03-24 1998-03-23 Manufacture of traffic signs
AU65020/98A AU6502098A (en) 1997-03-24 1998-03-23 Manufacture of traffic signs
PL98335843A PL335843A1 (en) 1997-03-24 1998-03-23 Production of traffic signs

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI971222A FI101993B (fi) 1997-03-24 1997-03-24 Liikennemerkkien valmistus
FI971222 1997-03-24

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI971222A0 FI971222A0 (fi) 1997-03-24
FI101993B1 FI101993B1 (fi) 1998-09-30
FI101993B true FI101993B (fi) 1998-09-30

Family

ID=8548455

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI971222A FI101993B (fi) 1997-03-24 1997-03-24 Liikennemerkkien valmistus

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0974139A1 (fi)
AU (1) AU6502098A (fi)
EA (1) EA001276B1 (fi)
FI (1) FI101993B (fi)
PL (1) PL335843A1 (fi)
WO (1) WO1998043229A1 (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2009525178A (ja) * 2006-02-03 2009-07-09 スリーエム イノベイティブ プロパティズ カンパニー デジタル画像化した標識の印刷方法及び装置
DE202011100304U1 (de) * 2011-05-05 2011-07-26 Berndt Verkehrstechnik Gmbh Schild zur Darstellung von Informationen, insbesondere Verkehrstafel
WO2013162455A1 (en) * 2012-04-24 2013-10-31 Jan Lindberg Road sign
RU2672641C1 (ru) * 2017-12-28 2018-11-16 3М Инновейтив Пропертиз Компани Световозвращающая пленка с метками радиочастотной идентификации
RU2742924C1 (ru) * 2020-05-18 2021-02-11 Общество с ограниченной ответственностью "Центр технических разработок" Светодиодный дорожный знак

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2118228A (en) * 1982-03-13 1983-10-26 Edward Raymond Stevens Hazard warning device

Also Published As

Publication number Publication date
FI101993B1 (fi) 1998-09-30
AU6502098A (en) 1998-10-20
WO1998043229A1 (en) 1998-10-01
EA001276B1 (ru) 2000-12-25
EP0974139A1 (en) 2000-01-26
EA199900860A1 (ru) 2000-04-24
PL335843A1 (en) 2000-05-22
FI971222A0 (fi) 1997-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10417534B2 (en) Optically active materials and articles and systems in which they may be used
FI107764B (fi) Merkkikilpi valaistua kylttiä varten
US20070058254A1 (en) Advertising sheet using micro-prism retroreflective sheet and method for manufacturing the same
CN102576104B (zh) 包括后向反射棱镜元件和蚀刻的反射金属涂层的后向反射制品
EP1512583B2 (en) License plate for back illumination and method for making same
US6048069A (en) Wide angle image-displaying sheet and system
CZ298038B6 (cs) Císelník
KR20080078004A (ko) 반투명 역반사 시트 및 배면 조명식 번호판 제조를 위한이의 사용
FI101993B (fi) Liikennemerkkien valmistus
JP2009151210A (ja) 消防・防災・安全用標識プレートおよび消防・防災・安全用標識プレート作成キット
US20090027775A1 (en) Multiple layer reflective tag
KR100948639B1 (ko) 교통표지판
EP1062531B1 (en) Wide angle image-displaying sheet and system
EP1058227B1 (en) Sign plate for an illuminated sign
KR20020005736A (ko) 화상 그래픽을 보유한 물품
JP2021009191A (ja) バーコード付き再帰性反射部材
JP3529928B2 (ja) 夜光性シート状物およびその製法
CN221650661U (zh) 一种背光不透光的反光膜和用于道路标识的标志牌
EP0419229A2 (en) Improvements in or relating to signalling devices
KR200351155Y1 (ko) 표지판
KR20170057627A (ko) 발광패널 및 이의 제조방법
JP4263390B2 (ja) 同色発色性紫外線蛍光発光再帰反射シート
KR200336479Y1 (ko) 반사인쇄지
JP2004036161A (ja) 再帰反射体
KR20140038225A (ko) 간판용 전면 표시장치