DK172327B1 - Fremgangsmåde ved udbening af en forende - Google Patents
Fremgangsmåde ved udbening af en forende Download PDFInfo
- Publication number
- DK172327B1 DK172327B1 DK104796A DK104796A DK172327B1 DK 172327 B1 DK172327 B1 DK 172327B1 DK 104796 A DK104796 A DK 104796A DK 104796 A DK104796 A DK 104796A DK 172327 B1 DK172327 B1 DK 172327B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- bone
- tool
- head
- neck
- grip
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A22—BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
- A22B—SLAUGHTERING
- A22B5/00—Accessories for use during or after slaughtering
- A22B5/0017—Apparatus for cutting, dividing or deboning carcasses
- A22B5/0035—Deboning or obtaining boneless pieces of meat from a carcass
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Processing Of Meat And Fish (AREA)
- Surgical Instruments (AREA)
Description
i DK 172327 B1
Fremgangsmåde ved udbening af en forende
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde ved udbening af en forende.
Tilvirkning af forender i slagteriers skærestuer omfatter en lang række manelle operationer, der har til formål at fjerne ben, brusk og sener, og tjener til at adskille og trimme 5 musklerne til opnåelse af udskæringer af høj værdi. Operationerne, der f. eks. omfatter udskæring af halsbenet og ribben i ét stykke, er særdeles komplicerede og kræver erfarne og dygtige operatører for at holde et godt kødudbytte. Operationerne kræver desuden stor kraftanvendelse, især ved udtrækning af bovbladet. Der har derfor længe eksisteret et ønske om at mekanisere processen. Hidtil er der imidlertid kun blevet foreslået forskelligt 10 hjælpeudstyr, der kun kan foretage en lille del af operationerne.
F. eks. findes maskiner og udstyr, der kan udtrække et bovblad. DK-patent nr. 144.404 (Slagteriernes Forskningsinstitut) beskriver således et udstyr, der ved hjælp af en krog udtrækker bovbladet fra en baconside. Der foretages først en manuel adskillelse mellem rørknoglen og bovbladet. Derefter udtrækkes bovbladet i bladets længderetning, således at 15 bovbladslommen forbliver intakt. Det er vigtigt ved baconsider. DK/EP-patent nr. 468.010 (Slagteriernes Forskningsinstitut) beskriver et udstyr til udtrækning af bovbladet fra en forende, der skal adskilles i traditionelle udskæringer. Udstyret udtrækker bovbladet ved hjælp af en krog. Udtrækningen foregår i en retning vinkelret på bovbladets plan. Andre patenter beskriver udstyr, der kan anvendes til fjernelse af en knogle i f. eks.
20 hovedopskæringer. Fælles for de hidtil kendte udstyr er, at de er højt specialiserede og kun kan udføre en ganske bestemt del af tilvirkningsprocessen, eller også kræver de et manuelt forarbejde af væsentligt omfang.
Anvendelse af de kendte udstyr ved tilvirkning af forender medfører derfor, at forenden må underkastes skiftende manuelle og mekaniserede behandlinger med den ulempe, at 25 operatørerne skal udføre specialiserede opgaver og kommer til at foretage ensidigt, gentaget arbejde samt bliver afhængige af maskinerne.
Det vil være en væsentlig forbedring ved tilvirkningen at kunne foretage udbeningen som en sammenhængende, mekaniseret proces, således at operatørerne undgår det tunge arbejde DK 172327 B1 2 og kan koncentrere sig om lettere, manuelle tilvirkningsoperationer, uden at skulle være bundet af forskellige maskiner eller være pålagt væsentligt forarbejde for maskinerne.
Det eneste i dag kendte udstyr, der kan udbene forender i én proces, anvender en presse med to matricer, som klemmer kødet bort fra bovbladet, skankknoglen og rørknoglen, men 5 ikke fra overfladebenene. De fleste slagterier foretrækker at bibeholde den manuelle udbening, da udstyret beskadiger kødets struktur, så der fås kød af forringet værdi. Desuden kommer der bensplinter i kødet.
Det er derfor formålet med den foreliggende opfindelse at tilvejebringe en fremgangsmåde, ved hvilken ovennævnte ulemper undgås, således at benene i en forende fjernes på 10 mekaniseret måde, uden at det er nødvendigt at foretage omfattende manuelle operationer før og især under udbeningen, og således at der endvidere opnås kød af tilsvarende kvalitet og i tilsvarende udbytte som ved manuel udbening.
Dette opnås ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen, der er kendetegnet ved, at forenden orienteres og fikseres, 15 - at positionen af et anatomisk fikspunkt, der er relateret til en knogledel, bestemmes, at et værktøj positioneres i forhold til det anatomiske fikspunkt, at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om knogledelen og bibeholder sit greb om knogledelen under nedenfor nævnte skæring, 20 - at der styret af knoglen udføres en skæring langs denne, startende fra nævnte knogiedel, og at knoglen fjernes fra forenden ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver knoglen.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen muliggør fjernelse af knogler fra en forende på en 25 relativ enkel måde. Værktøjets positionering styres af fikspunktet på knoglen, der efter positioneringen gribes af værktøjet og derefter fastholdes af værktøjet i den til fikspunktet knyttede knogledel, medens der udføres en skæring langs knoglen, styret af denne og startende fra knogledelen. Fremgangsmåden kan anvendes til trinvis fjernelse af de forskellige ben i en forende, uden at der er behov for nogen mellemliggende, manuelle 3 DK 172327 B1 behandlinger. Til igangsættelse af et fjemelsestrin kræves blot, at forenden er orienteret, og at positionen af et anatomisk fikspunkt på det pågældende ben kan bestemmes.
Der kan anvendes samme værktøj til fjernelse af de forskellige knogler i en forende (især halsbenet, bovbladet og skankknoglen), men af kapacitetsmæssige grunde anvendes 5 fortrinsvis flere værktøjer, der umiddelbart er tilgængelige for udbeningerne og fortrinsvis er tilpasset disse.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen anvendes fortrinsvis til fjernelse af halsbenet, bovbladet og/eller skankknoglen fra en forende. Til hver operation er knyttet et bestemt fikspunkt, som afhænger af knoglen, der skal fjernes. Antallet og arten af skæringer, der 10 skal udføres, afhænger af knogletypen, men fælles for alle udbeninger er, at den pågældende knogle fastholdes i knogledelen hørende til fikspunktet, at skæringerne starter fra denne del, og at skæringen styres af knoglen.
Halsbenet kan fjernes ved én udbeningsoperation, bovbladet ved en anden operation, og skankknoglen ved en tredie operation.
15 En første udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelse er derfor kendetegnet ved, at halsbenet fjernes fra en forende ved, at forenden orienteres og fikseres, at positionen af genikket eller den tilstødende halshvirvel bestemmes, fortrinsvis i et plan, der står vinkelret på halsbenets længderetning, 20 - at et værktøj positioneres i forhold til genikket eller den tilstødende halshvirvel, - at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om genikket og/eller de til genikket stødende halshvirvler og bibeholder sit greb i genikket og/eller de tilstødende halshvirvler under de nedenfor nævnte skæringer, - at der styret af halsbenet udføres en skæring langs dette gennem tomtappe og 25 fortrinsvis knoppen på første halshvirvel, startende fra første halshvirvel og til og med halsbenets sidste hvirvel, at der styret af halsbenet udføres en anden skæring langs dette gennem ribbenene på halsbenet, startende fra ribbenet nærmest genikket og til og med ribbenet, der er længst fra genikket, 4 DK 172327 B1 at der eventuel udføres en tredie skæring langs halsbenets underside til friskæring af halsbenet, startende fra første halshvirvel og til og med halsbenets sidste hvirvel, og at det på i hvert fald de to sider friskåme halsben fjernes fra forenden ved hjælp af 5 værktøjet, der derefter frigiver benet.
En anden udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen er kendetegnet ved, at bovbladet fjernes fra en forende ved, at forenden orienteres og fikseres, at positionen af bovbladshovedet bestemmes, fortrinsvis i et plan, der ligger 10 hovedsagelig parallelt med bovbladsplanet, - at et værktøj positioneres i forhold til bovbladshovedet, at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om bovbladshalsen og bibeholder sit greb i halsen under de nedenfor nævnte skæringer, at der styret af bovbladets overside udføres en skæring langs denne, startende fra 15 bovbladshalsen, at der styret af værktøjet udføres en anden skæring gennem leddet mellem bovbladshovedet og rørknoglen, og at bovbladet trækkes ud ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver bovbladet.
En tredie udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen er kendtegnet ved, at 20 skankknoglen fjernes fra en forende ved, at forenden orienteres og fikseres, - at positionen af det synlige skankknogl ehoved bestemmes, fortrinsvis i et plan, der står vinkelret på skankknoglens længderetning, at et værktøj positioneres i forhold til hovedet, 25 - at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om nævnte hoved og bibeholder sit greb i hovedet under de nedenfor nævnte skæringer, - at der styret af skankknoglen udføres en skæring langs denne, startende fra det synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, - at der styret af skankknoglen eventuelt udføres en gennemskæring af kødet liggende 30 over knoglen, startende fra det synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, og 5 DK 172327 B1 - at skankknoglcn fernes fra forenden ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver knoglen.
Disse udførelsesforaieme kan udføres hver for sig. Fortrinsvis kombineres imidlertid udførelsesformeme. Anvendes alle tre, kan samtlige knogler, bortset fra rørknoglen, fjernes 5 fra en forende på mekaniseret måde, uden behov for mellemliggende eller forberedende manuelle arbejdsoperationer.
Med de for øjeblikket kendte midler anses rørknoglen for umulig at fjerne ved en mekaniseret proces, når der stilles krav til kødkvalitet og udbytte samt høj produktionshastighed. Rørknoglen kan imidlertid løsnes i forenden i forbindelse med fjernelsen af 10 skankknoglen, hvilket letter en efterfølgende manuel Jjemelse betydeligt.
En udførelsesform af fremgangsmåden ifølge opfindelsen er derfor kendetegnet ved, at rørknoglen løsnes fra en forende ved, at forenden orienteres og fikseres, at positionen af det synlige skankknoglehoved bestemmes, fortrinsvis i et plan, der 15 står vinkelret på skankknoglens længderetning, - at et første værktøj positioneres i forhold til hovedet, at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om nævnte hoved og bibeholder sit greb i hovedet under de nedenfor nævnte skæringer, at der styret af skankknoglen udføres en skæring langs denne, startende fra det 20 synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, - at der styret af skankknoglen eventuelt udføres en gennemskæring af kødet liggende over knoglen, startende fra det synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, - at et andet værktøj føres ind til og bringes til at gribe om det til skankknoglen 25 stødende hoved af rørknoglen, medens det første værktøj bibeholder sit greb i skankknoglens synlige hoved, - at der styret af rørknoglen udføres en skæring langs denne, startende fra rørknoglens fastholdte hovedet og endende ved rørknoglens andet hoved, 6 DK 172327 B1 at der styret af rørknoglen eventuelt udføres en gennemskæring af kødet liggende over knoglen, startende fra rørknoglens fastholdte hoved og endende ved rørknoglens andet hoved, - at skankknoglen fjernes fra forenden ved hjælp af det første værktøj, der derefter 5 frigiver knoglen, og - at rørknoglen ved hjælp af det andet værktøj drejes op, så den ene ende rager ud af kødet, hvorefter værktøjet frigiver knoglen.
Ved fjernelse af halsbenet fra en forende kan halsstrimlen løsnes automatisk ved hjælp af et skæreaggregat på værktøjet, der holder genikket og/eller halsbenet, idet det styret af 10 halsbenet udfører en skæring langs dette, som løsner halsstrimlen fra benet.
Genikket kan være til gene ved udskæringen af halsbenet. Genikket adskilles derfor fortrinsvis fra den tilstødende halshvirvel inden der foretages skæringer til fjernelse af halsbenet.
Om ønsket kan ribletten (ribben og brystben) blive siddende på forenden efter fjernelsen 15 af halsbenet. Imidlertid kan afskæringen af ribletten også mekaniseres. Efter udførelse af skæringen gennem ribbenene kan der foretages en skæring langs ribbenenes underside, så ribletten afskæres.
For at lette fjernelsen af en knogle fra forenden overskæres eller overrives fortrinsvis seneme, der er umiddelbart tilgængelige for værktøjet. Værktøjerne er derfor fortrinsvis 20 indrettet til at overskære/overrive sener ved det område på knoglen, hvor værktøjet griber knoglen.
Opfindelsen beskrives nærmere i det følgende under henvisning til tegningen, der skematisk illustrerer de omhandlede, mekaniserede arbejdsprocesser på en forende.
25 Orientering af forende
Inden den maskinelle udbening påbegyndes, orienteres forenden 1, idet den liggende på et transportbånd 2 køres ind i en arbejdsstation til anlæg mod to stopplader 3, der ligger 7 DK 172327 B1 an mod forendens ryg og skærefladen til midterstykket. Forenden fikseres ved hjælp af i og for sig kendte modhold og klemorganer.
De tre nedenfor beskrevne udbeningsprocesser er hver især baseret på bestemmelse af et fikspunkt F„ F2 og F3> positionering af et værktøj med en griber 4„ 4, og 43 i forhold til 5 fikspunktet, indføring af værktøjet til fikspunktet i den med pilene P„ P2 og P3 antydede retning (hvor P, går vinkelret på papirets plan), anbringelse af griberen om den til fikspunktet hørende knogledel, og skæring langs det fastholdte ben ved hjælp af aggregater, der er monteret på værktøjet og styrer langs benet. Positionen af det anatomiske fikspunkt, der er knyttet til en proces, bestemmes ved hjælp af i og for sig kendte systemer, f. eks.
10 en elektronisk billedoptagelse, en mekanisk føler eller en bendetektor. Det er tilstrækkeligt at kende fikspunktets position i et plan, der står vinkelret på knoglens længderetning (halsben, skankknogle) eller indeholder knoglen (bovblad). Positionen af værktøjet, der bruges i processen, indstilles i afhængighed af fikspunktbestemmelsen, i den med pilene Pi> P2 °o P3 antydede retning. Til positionering og indføring af værktøjet kan anvendes 15 pneumatiske, elektriske eller hydrauliske cylinderenheder, eller manipulatorer med to eller flere frihedsgrader. Til bevægelse af skæreaggregateme, der styrer langs et ben, anvendes med fordel pneumatiske, elektriske eller hydrauliske cylinderenheder, idet aggregaterne kan føres i en hovedsagelig lineær bane.
De tre processer kan foregå i samme eller forskellige arbejdsstationer. I det følgende er 20 forudsat, at forenden er orienteret og fikseret, og at samme arbejdsstation anvendes til alle tre processer.
Fjernelse af overfladeben
Overfladeben på en forende omfatter et halsben 5 med genik 6 og ribben 7 med brystben 8. Et system bestemmer positionen Fj af genikket i et plan, der står vinkelret på halsbenets 25 længderetning. Et værktøj med en griber 4j positioneres i retningen p, i afhængighed af fikspunktbestemmelsen og føres mod genikket i retning af pilen Plf dvs. i hovedsagelig samme retning som halsbenets længderetning. Når griberen 4, er ud for disse ben, fikseres genikket 6 og/eller halsbenet 5. Genikket adskilles fra halsbenet, f. eks. ved hjælp af en i griberen indbygget tang, hvis kæber går ind mellem genikket og halsbenets tilstødende 30 halshvirvel. Genikket løsnes, men skal forblive siddende på forenden.
8 DK 172327 B1
En kniv, der er monteret på værktøjet, skærer halsstrimlen løs fra halsbenet, idet den styrer langs benet ad en linie, der hovedsagelig svarer til linien Lj. Genikket generer ikke denne operation, da det er løsnet. Halsstrimlen bliver siddende på forenden (nakkefileten). Om ønsket kan denne løsning af halsstrimlen udføres manuelt inden den mekaniserede 5 udbening.
En sav i værktøjet afskærer knop på første halshvirvel og tomtappe, idet saven føres langs hele haisbenet ad en linie, der hovedsagelig svarer til linien L>. Saven styrer på benet.
Forendens ribben skæres fra halsbenet ved hjælp af en anden sav på værktøjet. Der saves tæt ind til halsbenet. Saven styrer på halsbenet og følger en linie, der hovedsagelig svarer 10 til linien L,.
Hvis halsbenet 5 ikke allerede er blevet friskåret ved disse operationer, udføres der en egentlig afskæring ved hjælp af en på værktøjet monteret kniv, der er skarp i enden. Kniven føres langs undersiden af halsbenet. Den kan f. eks. have V-form, således at halsbenet kommer til at løbe i V-ets åbning.
15 Alle skæringerne udføres i retning fra genikket 6 mod halsbenets fjerne ende.
Ribletten (ribbenene 7 og brystbenet 8) skæres af forenden ved hjælp af kniv, der er monteret på værktøjet. Den føres langs og styres af ribbenenes underside. Bevægelsen er skrå i forhold til halsbenets længderetning og går i retning bort fra genikket og halsbenet.
Disse skæreoperationer kan udføres overlappende, f. eks. så knive og save føres i en samlet 20 bevægelse, der går fra genikket til halsbenets fjerne ende og brystbenet.
Skæreoperationeme anvender genikket eller den tilstødende halshvirvel som referencepunkt, og skæringerne styres af knoglerne, de er i færd med at friskære.
Tilbage på forenden bliver genikket og eventuelt små ben (tomtappe, knopper), som kan fjernes ved den efterfølgende manuelle operation.
9 DK 172327 B1
Fjernelse af bovblad
Bovbladet 9 findes ved hjælp af et system, der bestemmer positionen af et fikspunkt F2, som ligger i en bestemt afstand fra halsbenet 5 og det første ribben 7a. Positionen findes f. eks. ved hjælp af en føler, der føres langs halsbenet i en bestemt afstand, indtil den 5 rammer det første ribben.
Et værktøj med en griber 4, positioneres i retning af pilen p2 og føres ned mod kødet i retning af pilen P2, hvorved griberen presses gennem det over bovbladet liggende kød og føres ned mod bovbladets hals, som gribes. Værktøjets bevægelse ned mod bovbladet sker i en retning hovedsagelig vinkelret på bovbladsplanet. Sener på halsen overskæres/over-10 rives af griberens kæber eller et aggregat, der styres af værktøjet.
En på værktøjet monteret skæreindretning, der er skarp i enden, føres ned mod bovbladets hals og hen langs bladets overside, styret af denne, ad en linie, der hovedsagelig svarer til linien L4. Herved friskæres bladets overside.
En anden på værktøjet monteret skæreindretning, der er skarp i enden, føres styret af 15 griberen 42 ned mod og gennem leddet mellem bovbladets hoved og rørknoglen 10. Senerne omkring hovedet overskæres af griberens kæber eller et aggregat, der styres af værktøjet.
Bovbladet 9 trækkes ud af forenden ved hjælp af griberen, der føres hen mod forendens skankside og halsende i en bane, der danner en spids vinkel på f. eks. 10-60° med 20 bovbladets plan. Forenden er fikseret under udtrækningen.
Fjernelse af skankknogle og løsning af rørknogle
Skankknoglen 11 findes ved hjælp af et system, der bestemmer positionen af skankknoglens hoved som fikspunkt F3. Et værktøj med en griber 43 positioneres i retning af pilen p3 og føres ind mod knoglehovedet i retning af pilen P3, dvs. i hovedsagelig samme 25 retning som knoglens længderetning. Griberen føres ind til fikspunktet og griber om knoglen umiddelbart under hovedet, således at den frie ende af skankknoglen fikseres, lige under hovedet. Sener på denne del af halsen overskæres/overrives af griberens kæber eller et aggregat, der styres af griberen.
10 DK 172327 B1 På værktøjet er monteret en skæreindretning, der er skarp i enden, og som føres langs knoglen, styret af denne og ad en linie, der hovedsagelig svarer til linien Lj. Indretningen standser, når den rammer knoglehovedet i skankknoglens modsatte ende, idet den dog forinden bryder ledsenen mellem skank- og rørknoglen. Der kan anvendes en kniv med 5 V-form, så knoglen løber i V-ets åbning.
Værktøjet kan have en kniv, der føres sammen med ovennævnte kniv, og som gennemskærer kødet over knoglen 11. De to knive kan være forenet til en kniv, hvis tværsnit har form som et omvendt Y, således at Y-ets fod tjener til gennemskæring af kødet over knoglen.
10 Griberen 43 trækker skankknoglen fri af forenden.
Inden knoglen trækkes fri, og medens griberen stadig har fat i skankknoglen, kan en anden griber 44 på værktøjet gå ind og fiksere rørknoglens hoved nærmest skankknoglen. Sener på denne del af rørknoglen kan overskæres/overrives af griberens kæber eller et aggregat, der er styret af værktøjet. En skæreindretning, der er monteret på værktøjet og er skarp i 15 enden, føres derefter langs knoglen, styret af denne og ad en linie, der hovedsagelig svarer til linien L6. Den standser, når den rammer rørknoglens hovedet i knoglens modsatte ende.
Der kan anvendes en kniv med V-form.
En på værktøjet monteret kniv kan føres sammen med førstnævnte kniv og gennemskære kødet over knoglen. De to knive kan være forenet til en kniv, hvis tværsnit har form som 20 et omvendt Y. Rørknoglen 10, hvis ene ende stadig fastholdes af ledsener i forenden, vippes derefter af griberen, så knoglens løsnede ende kommer til at stikke ud af kødet. Griberen 44 kan nu slippe knoglen.
Rørknoglen fjernes ikke ved den beskrevne, mekaniserede proces, da der findes vanskeligt bearbejdelige dele ved den i kødet fastholdte knogleende (brusk, sener, mv.). Rørknoglen 25 bliver siddende i første omgang og Qemes først ved den efterfølgende, manuelle bearbejdning.
11 DK 172327 B1
Den næsten udbenede forende føres ud af arbejdsstationen, idet fikseringen ophæves, stopplademe 3 fjernes og transportbåndet 2 sættes i bevægelse. Forenden kan derefter føres til manuel bearbejdning eller over i en afsværingsmaskine, hvori der foretages en hel- eller halvautomatisk afsværing.
5 Den manuelle bearbejdning kan foregå på sædvanlige skærestuer. Forenden trimmes, og der foretages en manuel fjernelse af efterladte ben- og bruskdele (tomtappe, rørknogle, brusk, mv.). Den udbenede forende har derefter samme tilstand som forender, der er blevet udbenet manuelt, og den kan derfor opdeles i de ønskede traditionelle muskel- og kødudskæringer, dvs. nakkefilet, bov, bovsnitte, halsstrimmel, mv.
Claims (8)
1. Fremgangsmåde ved udbening af en forende, kendetegnet ved, at forenden (1) orienteres og fikseres, - at positionen af et anatomisk fikspunkt (F,, F2, F3), der er relateret til en knogledel, 5 bestemmes, - at et værktøj (4j, 42, 43) positioneres i forhold til det anatomiske fikspunkt, at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om knogledelen og bibeholder sit greb om knogledelen under nedenfor nævnte skæring, - at der styret af knoglen (5, 9, 11) udføres en skæring langs denne, startende fra 10 nævnte knogledel, og at knoglen fjernes fra forenden ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver knoglen.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at halsbenet fjernes fra en forende ved, - at forenden (1) orienteres og fikseres, at positionen af genikket (6) eller den tilstødende halshvirvel bestemmes, fortrinsvis 15 i et plan, der står vinkelret på halsbenets længderetning, at et værktøj (4,) positioneres i forhold til genikket eller den tilstødende halshvirvel, - at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om genikket og/eller de til genikket stødende halshvirvler og bibeholder sit greb i genikket og/eller de tilstødende halshvirvler under de nedenfor nævnte skæringer, 20. at der styret af halsbenet (5) udføres en skæring langs dette gennem tomtappe og fortrinsvis knoppen på første halshvirvel, startende fra første halshvirvel og til og med halsbenets sidste hvirvel, - at der styret af halsbenet udføres en anden skæring langs dette gennem ribbenene (7) på halsbenet, startende fra ribbenet (7a) nærmest genikket og til og med ribbenet, 25 der er længst fra genikket, - at der eventuel udføres en tredie skæring langs halsbenets underside til friskæring af halsbenet, startende fra første halshvirvel og til og med halsbenets sidste hvirvel, og - at det på i hvert fald de to sider friskåme halsben (5) fjernes fra forenden ved hjælp 30 af værktøjet (4,), der derefter frigiver benet. 13 DK 172327 B1
3. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at der styret af halsbenet (5) udføres en skæring langs dette til løsning af halsstrimlen fra benet.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at genikket (6) adskilles fra den tilstødende halshvirvel inden skæringerne.
5. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at der efter udførelse af skæringen gennem ribbenene (7) foretages en skæring langs ribbenenes underside til afskæring af ribletten.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at bovbladet fjernes fra en forende ved, - at forenden (1) orienteres og fik seres, 10. at positionen (F,) af bovbladshovedet bestemmes, fortrinsvis i et plan, der ligger hovedsagelig parallelt med bovbladsplanet, at et værktøj (4,) positioneres i forhold til bovbladshovedet, at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om bovbladshalsen og bibeholder sit greb i halsen under de nedenfor nævnte skæringer, 15. at der styret af bovbladets overside udføres en skæring langs denne, startende fra bovbladshalsen, at der styret af værktøjet (4j) udføres en anden skæring gennem leddet mellem bovbladshovedet og rørknoglen (10), og - at bovbladet (9) trækkes ud ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver bovbladet.
7. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at skankknoglen fjernes fra en forende ved, - at forenden (1) orienteres og fikseres, at positionen (F3) af det synlige skankknoglehoved bestemmes, fortrinsvis i et plan, der står vinkelret på skankknoglens længderetning, 25. at et værktøj (43) positioneres i forhold til hovedet, - at værktøjet føres ind til og bringes til at gribe om nævnte hoved og bibeholder sit greb i hovedet under de nedenfor nævnte skæringer, - at der styret af skankknoglen (11) udføres en skæring langs denne, startende fra det synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, 14 DK 172327 B1 at der styret af skankknoglen eventuelt udføres en gennemskæring af kødet liggende over knoglen, startende fra det synlige hoved og endende ved knoglens skjulte hoved, og - at skankknoglen (11) fjernes fra forenden ved hjælp af værktøjet, der derefter frigiver 5 knoglen.
8. Fremgangsmåde ifølge krav 7, kendetegnet ved, at rørknoglen løsnes fra en forende ved, at de seks førstnævnte trin ifølge krav 7 udføres, at et andet værktøj (44) føres ind til og bringes til at gribe om det til skankknoglen 10 stødende hoved af rørknoglen (10), medens det første værktøj (43) bibeholder sit greb i skankknoglens synlige hoved, at der styret af rørknoglen udføres en skæring langs denne, startende fra rørknoglens fastholdte hovedet og endende ved rørknoglens andet hoved, - at der styret af rørknoglen eventuelt udføres en gennemskæring af kødet liggende 15 over knoglen, startende fra rørknoglens fastholdte hoved og endende ved rørknoglens andet hoved, at det sidstnævnte trin ifølge krav 7 udføres, og at rørknoglen (10) ved hjælp af det andet værktøj (44) drejes op, så den ene ende rager ud af kødet, hvorefter værktøjet frigiver knoglen. 1 S. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at værktøjerne (4,, 4,, 43, 44) er indrettet til at overskære/overrive sener ved det område på knoglen, hvor værktøjet griber knoglen.
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK104796A DK172327B1 (da) | 1996-09-26 | 1996-09-26 | Fremgangsmåde ved udbening af en forende |
ES97610034T ES2144835T3 (es) | 1996-09-26 | 1997-09-03 | Metodo de deshuesar mecanicamente un extremo o cuarto delantero. |
DE1997601554 DE69701554T2 (de) | 1996-09-26 | 1997-09-03 | Verfahren zum mechanischen Ausbeinen eines Vorderteils |
EP19970610034 EP0832563B1 (en) | 1996-09-26 | 1997-09-03 | Method of mechanically boning a fore end |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK104796 | 1996-09-26 | ||
DK104796A DK172327B1 (da) | 1996-09-26 | 1996-09-26 | Fremgangsmåde ved udbening af en forende |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK104796A DK104796A (da) | 1998-03-23 |
DK172327B1 true DK172327B1 (da) | 1998-03-23 |
Family
ID=8100387
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK104796A DK172327B1 (da) | 1996-09-26 | 1996-09-26 | Fremgangsmåde ved udbening af en forende |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0832563B1 (da) |
DE (1) | DE69701554T2 (da) |
DK (1) | DK172327B1 (da) |
ES (1) | ES2144835T3 (da) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1999059417A1 (en) * | 1998-05-18 | 1999-11-25 | Slagteriernes Forskningsinstitut | A method, an apparatus and a knife for mechanical releasing of ribs in a part carcass |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2147359A5 (da) * | 1971-07-23 | 1973-03-09 | Schlumberger Inst System | |
FR2513080A1 (fr) * | 1981-09-18 | 1983-03-25 | Aubert George | Ensemble fonctionnel pour desosser les quartiers de viande de boucherie |
GB8922259D0 (en) * | 1989-10-03 | 1989-11-15 | Univ Bristol | Robotic cutting |
WO1994019958A1 (en) * | 1993-03-04 | 1994-09-15 | The Meat Industry Research Institute Of New Zealand (Incorporated) | A method and means of boning meat |
EP0719501B1 (en) * | 1994-12-27 | 1997-10-01 | Jaime Roser Laromaine | Machine for detaching the shoulder blade from a slaughtered animal |
-
1996
- 1996-09-26 DK DK104796A patent/DK172327B1/da not_active IP Right Cessation
-
1997
- 1997-09-03 DE DE1997601554 patent/DE69701554T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1997-09-03 EP EP19970610034 patent/EP0832563B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1997-09-03 ES ES97610034T patent/ES2144835T3/es not_active Expired - Lifetime
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1999059417A1 (en) * | 1998-05-18 | 1999-11-25 | Slagteriernes Forskningsinstitut | A method, an apparatus and a knife for mechanical releasing of ribs in a part carcass |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69701554D1 (de) | 2000-05-04 |
DK104796A (da) | 1998-03-23 |
ES2144835T3 (es) | 2000-06-16 |
EP0832563B1 (en) | 2000-03-29 |
EP0832563A1 (en) | 1998-04-01 |
DE69701554T2 (de) | 2000-11-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK168353B1 (da) | Fremgangsmåde til udvinding af kødet fra kroppene af slagtet fjerkræ op apparat til gennemførelse af fremgangsmåden | |
SU1523040A3 (ru) | Устройство дл филетировани тушек битой домашней птицы | |
US5312292A (en) | Automatic animal processing | |
US5542879A (en) | Method and apparatus for detaching the meat from the bones of the extremities of animals | |
JPH0675467B2 (ja) | 家禽ボディーから機械的に肉を得る方法および装置 | |
JPH0734708B2 (ja) | 家禽の胴体を処理する方法および装置 | |
HU217527B (hu) | Eljárás és berendezés húsnak szárnyasok testéről való gépi lefejtésére | |
WO1985002321A1 (en) | Method and apparatus for boning dark meat of chicken by belt-shaped cutter | |
CA2254405C (en) | Method and device for evisceration of carcasses | |
EP0822751B1 (en) | Tool, knife, and method for automatic cutting along spinous processes in a carcass or part of a carcass | |
DK172327B1 (da) | Fremgangsmåde ved udbening af en forende | |
EP0879558B1 (en) | Method and device for evisceration of carcasses | |
DK175567B1 (da) | Fremgangsmåde og apparat til friskæring af indre knogler i en forende | |
DK176590B1 (da) | Fremgangsmåde og anordning til bearbejdning af fiskefileter (strakt filetudlevering) | |
EP2245940A2 (en) | Pelting machine | |
JP5588122B2 (ja) | 食肉動物類の除骨方法及び除骨装置 | |
DK173908B1 (da) | Værktøjer og fremgangsmåde til maskinel adskillelse af kød og ben i et delstykke af en slagtekrop | |
US5346435A (en) | Carcass hide opening | |
US20240215594A1 (en) | Apparatus and method for cutting free the flank bones of beheaded, slaughtered fish | |
DK167044B1 (da) | Maskine og fremgangsmaade til automatisk forskaering og blankfinning af lodret ophaengte svineslagtekroppe | |
US5868613A (en) | Meat deboning | |
EP1135988B1 (en) | Apparatus and method for automatically cutting out the jowl of a carcase | |
Longdell | Recent developments in sheep and beef processing in Australasia | |
AU641833B2 (en) | Carcass hide opening | |
JP2023022822A (ja) | 屠殺された家禽の枝肉部分を処理するための方法および装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
B1 | Patent granted (law 1993) | ||
PUP | Patent expired |
Expiry date: 20160926 |