DK166590B1 - Anvendelse af ethoxylerede fedtaminer som oploesningsformidlere - Google Patents

Anvendelse af ethoxylerede fedtaminer som oploesningsformidlere Download PDF

Info

Publication number
DK166590B1
DK166590B1 DK053187A DK53187A DK166590B1 DK 166590 B1 DK166590 B1 DK 166590B1 DK 053187 A DK053187 A DK 053187A DK 53187 A DK53187 A DK 53187A DK 166590 B1 DK166590 B1 DK 166590B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
detergent
concentrates
solution
fatty amines
bottles
Prior art date
Application number
DK053187A
Other languages
English (en)
Other versions
DK53187A (da
DK53187D0 (da
Inventor
Thomas Wershofen
Original Assignee
Henkel Kgaa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6293459&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=DK166590(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Henkel Kgaa filed Critical Henkel Kgaa
Publication of DK53187D0 publication Critical patent/DK53187D0/da
Publication of DK53187A publication Critical patent/DK53187A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK166590B1 publication Critical patent/DK166590B1/da

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D1/00Detergent compositions based essentially on surface-active compounds; Use of these compounds as a detergent
    • C11D1/38Cationic compounds
    • C11D1/42Amino alcohols or amino ethers
    • C11D1/44Ethers of polyoxyalkylenes with amino alcohols; Condensation products of epoxyalkanes with amines

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Λ DK 166590 B1
Opfindelsen angår anvendelsen af ethoxylerede fedtaminer som opløsningsformidlere eller sol ubi 1isatorer i koncentrater af virksomt stof eller i rensemiddelkoncentrater til rensemiddelopløsninger, især i rensemiddelkoncentrater til automatisk 5 flaskerensning.
Generelt kan stoffer, som er ringe opløselige eller uopløselige i vand, bringes i opløsning ved, at man til de vandige opløsninger sætter såkaldte opløsningsformidlere eller solubi-10 lisatorer. Den opløsningsformidl ende virkning hos disse tilsætninger beror i mange tilfælde på, at molekylerne af det som solubi1isator tilsatte stof har en tensidagtig opbygning og altså udviser en hydrofil og en hydrofob molekyldel. Solubili-satormolekylerne danner i vandige opløsninger miceller, hvori !5 de hydrofile molekylender er rettet udad til vandet, og de hydrofobe molekyldele er rettet mod micellernes indre. I den vandige fase af ikke-opløselige stoffer bliver disse ved opløsel iggørelsen inkorporeret i micellernes indre og derved tilsyneladende opløst i den vandige fase. Den mængde solubili-20 sator, som.er nødvendig til opnåelse af en klar opløsning, afhænger ikke kun af mængden af det stof, der skal opløses, men også af opløsningsformidlerens opløseliggørelsesevne.
Ved rensningen af flasker til drikkevarer fjernes tilsmudsninger, der klæber til flaskernes indre, for at muliggøre en 25 hygiejnisk nyfyldning af flaskerne. Holdbarheden af den i flaskerne påfyldte drik afhænger bl.a. af fuldstændigheden af fjernelsen af mekaniske, biologiske eller mikrobiologiske tiIsmudsni nger.
30 Desuden nyetiketteres flaskerne som regel ved nyfyldningen. Det er herved nødvendigt, udover ydre tilsmudsninger, også fuldstændigt at fjerne etiketter og limrester og dermed tilvejebringe forudsætningen for en (idag levnedsmiddel ret 1ig foreskrevet) etikettering.
35
Ved rensningen af flasker, der er bestemt til drikkevareindustrien, anvendes i de fleste tilfælde alkaliske rensemiddelopløsninger illed et antal komponenter, som udover større mængder DK 166590 B1 2 alkalimetalhydroxider, f.eks. 1 - 2%, især natriumhydroxid, også indeholder yderligere komponenter, hvis kvalitet og kvantitet er afstemt efter det specielle rensningsproblem. Ifølge den kendte teknik fremstilles rensemiddelopløsningerne i de 5 pågældende rensningsanlæg ved tilsætning af et rensemiddelkoncentrat, som indeholder alle nødvendige additiver for en problemløs rensning, til driftsvand og efterfølgende tilsætning af natriumhydroxid. Udover godt vandopløselige tilsætninger, såsom uorganiske salte samt uorganiske og organiske syrer, er 10 der imidlertid også i de fleste rensemiddelkoncentrater indeholdt ringe vandopløselige komponenter, som ved længere lagringstid under ugunstige lagringsbetingelser skiller ud fra de flydende rensemiddel koncentrater og dermed forhindrer en fuld virkningsfuldhed af rensemidlet i anvendelsesopløsningerne.
1 5 Sådanne komponenter er især de i rensemiddel koncentraterne indeholdte befugtningsmid1 er og antiskummidler, hvis fejlslåen i renseopløsningen fører til, at rensningsanlægget ikke fungerer efter forskrifterne og dermed medfører ikke-acceptable svigt. Sådanne svigt fremkaldes f.eks. af en overskumning af anlæg- 2 0 get, men også af ikke løsnede etiketter. For at holde den slags dårligt vandopløselige rensemiddelbestanddele i opløsning, er der hidtil til rensemiddelkoncentraterne blevet tilsat større.mængder natriumcumolsulfonat, som virker som opløsningsformidler og også holder dårligt opløselige rensemiddel-25 komponenter i opløsning. Selv om der med natriumcumolsulfonat kan opnås en stabilisering af rensemiddelkoncentraterne, har anvendelsen af denne forbindelse som opløsningsformidler tydelige ulemper. For det første fordyres rensemiddelkoncentrater indeholdende natriumcumolsulfonat tydeligt ved store anvendel-30 sesmængder på grund af opløsningsformidlerens høje pris - rensemiddelkoncentrater indeholder til dels indtil 25% af dette stof -, således at der allerede alene af økonomiske grunde er et behov for en billigere forbindelse, der er virksom som opløsningsformidler. Desuden er det kendt, at især ved rens-35 ningen af drikkevareflasker har natriumcumolsulfonat som ren-semiddelbestanddel ingen yderligere gunstige virkninger på rense- eller anvendelsesopløsningernes renseevne. Dets eneste funktion består altså i at holde andre i rensemiddelkoncen- DK 166590 B1 3 tratet indeholdte dårligt opløselige komponenter stabilt opløst i den vandige opløsning.
Som opløsningsformidler kendes fra den kendte teknik desuden 5 lavere, for det meste forgrenede alkoholer, f.eks. isopropa-nol. Ulempen herved er imidlertid, at håndteringen heraf kræver særlige beskyttelsesforanstaltninger, da isopropanol ikke blot er let brændbar, men også har et lavt flammepunkt. Desuden er dens virkning som opløsningsformidler betydeligt dår-10 ligere end virkningen af natriumcumolsulfonat.
Formålet med den foreliggende opfindelse er at tilvejebringe hidtil ukendte opløsningsformidlere eller solubi1isatorer, som også bringer dårligt opløselige komponenter af rensemiddelkoncentratet stabilt i opløsning og dermed sikrer en ubegrænset 15 lagringsstabilitet af rensemiddelkoncentrater, der omfatter komponenter indeholdende stærkt hydrofobe grupper. Da den slags opløsningers stabilitet også er truet ved højere temperatur, sådan som de undertiden optræder i lagerrum, var det nødvendigt med en stabilisering af rensemiddelkoncentratet så- 20 vel ved temperaturer under frysepunktet som ved temperaturer indtil 500C over et ubegrænset tidsrum. Desuden skulle de op-løsningsfoi*mid 1 ere, der blev stillet til rådighed, være pris-billigt. tilgængelige og udover en stabiliserende virkning på rensemiddelkoncentraterne også overtage yderligere opgaver i 25 rensningsprocessen. Derved blev der i første række tilstræbt en acceleration af løsneisen af flaskeetiketter, en hurtigere og bedre fjernelse af forurenende rester såvel som en bedre emulgering*af de løsnede smudsrester i renseopløsningen efter anvendelsen.
30
Den foreliggende opfindelse angår anvendelsen af en eller flere ethoxy lerede fedtam i ner med den almene formel (I) R2
35 I
Rl-N-(CH2-CH2-0)nH (I), hvori DK 166590 B1 4 n betegner et helt tal fra 2 til 30, R* betegner en ligekædet eller forgrenet, mættet eller umættet alkylrest med 8-24 carbonatomer, og 5 R2 betegner en gruppe:
-(CH2-CH2-0)in-H
eller en gruppe: 10
(CH2-CH2-0)x-H
-r3-n
Nv(CH2-CH2-0)y-H
„ „ hvor 15 R3 betegner en alkylenrest med 2-6 carbonatomer, m, x og y hver betegner et helt tal fra 0 til 30, 2Q som opløsningsformidlere i rensemiddelkoncentrater til rensemiddelopløsninger, især i rensemiddelkoncentrater til flaskerensning.
Ifølge opfindelsen kan der anvendes ethoxylerede fedtaminer med den almene formel (I), hvori R1 betegner en ligekædet el- 25 ler forgrenet alkylrest med 8-24 carbonatomer, og Rz betegner gruppen: -(CH2-CH2-0)m-H.
3q Ethoxylerede fedtaminer af den nævnte type med mættede alkyl-rester Ri er her lige så godt egnede som fedtaminer med umættede alkylrester R*. Det foretrukne interval for kædelængden i alkylresten Ri ligger på 12 - 18 carbonatomer. Fedtaminer af denne ty.pe*kan fremstilles ud fra naturlige kilder efter i og 35 for sig kendte fremgangsmåder. De kan til ethoxy 1 er i ngen enten anvendes enkeltvis eller i de i naturen forekommende blandinger med alkylrester med forskellig kædelængde og anvendes i-følge opfindelsen som ethoxylerede produkter.
DK 166590 Bl 5
Ethoxy1 er ingsreaktionen er som sådan ligeledes kendt og gennemføres på i og for sig kendt måde med fedtaminer, der fortrinsvis fås fra naturlige kilder. Derved opstår der i praksis ligeledes blandinger med et forskelligt antal (n + m) ethoxy-5 rester. Ifølge opfindelsen foretrækkes forbindelser, hvori den gennemsnitlige ethoxyleringsgrad (n + m) ligger i intervallet fra 2 til 15. Særligt foretrukket er ethoxylerede fedtaminer med en gennemsnitlig ethoxyleringsgrad (n + m) i intervallet fra 10 til 15.
10
Ifølge opfindelsen kan der i koncentrater af virksomt stof til rensemidler også anvendes ethoxylerede diaminer med den almene formel (II), hvori R2 betegner en gruppe:
(CH2-CH2-0)x-H
15 /
-R3-N
Nv(CH2-CH2-0)y-H
hvor R3 betegner en alkylenrest med 2-6 carbonatomer, og x og y hver betegner et helt tal fra 0 til 30. Under "alkylen-20 rest" forstås herved alkylrester, som i de endestillede carbonatomer har frie valenser (også benævnt "polymethylenrester").
Sådanne diaminer har fortrinsvis en ethoxyleringsgrad i intervallet fra 2 til 15, særligt foretrukket i intervallet fra 10 25 til 15, hvor der med antallet af ethoxygrupper i dette tilfælde menes det samlede antal. Dette betyder, at i den almene formel (I) ligger summen (n + x + y) i det angivne interval fra 2 til 15, og fortrinsvis fra 10 til 15.
Fortrinsvis anvendte fedtaminer er, som angivet ovenfor, ti 1 — 30 gængelige fra naturlige kilder, f.eks. fra naturlige fedtstoffer og olier, og kan enten anvendes umiddelbart til ethoxyle-ringen fra*de naturlige kilder eller efter kemisk videreforarbejdning, f.eks. hydrogenering af umættede sidekæder. Disse fedtaminer er især kokosamin, ta 1gfedtam in, oleylamin, octade- 35 cylamin, talgfedtoleylamin, stearylamin og som diamin talgfedt-propylendiamin. Den gennemsnitlige ethoxyleringsgrad ligger fortrinsvis i intervallet mellem 2 og 15. Den afhænger i det DK 166590 B1 6 væsentlige af konsistensen og vandopløseligheden af de opnåede ethoxylerede fedtaminer, hvor pastaagtige eller endda faste produkter er mindre foretrukne, fordi de er sværere at indarbejde i flydende koncentrater, og de højere ethoxylerede fedt-5 aminer anvendes ligeledes mindre foretrukkket på grund af deres dårligere vandopløselighed. Med stigende ethoxyleringsgrad har fedtaminethoxylaterne imidlertid mindre tendens til skumning.
Mængden af de ifølge opfindelsen anvendte ethoxylerede fedt- 1 o aminer med den almene formel (I) ligger i intervallet fra 1 til 15 vægt% af en eller flere fedtaminer, beregnet på den samlede vægt af rensemiddel koncentratet, hvor også flere fedtaminer tilsammen ikke overskrider koncentrationsværdien på 15 16*·
Fordelen ved anvendelsen ifølge opfindelsen af en eller flere ethoxylerede fedtaminer med den ovenfor angivne almene formel (I) i sammenligning med fra teknikkens standpunkt kendte og til samme formål anvendte forbindelser skal ses i, at de nævn- 20 te ethoxylerede fedtaminer gunstigt kan opnås efter enkle, i højttekniserede fremgangsmåder bekvemme og med høje udbytter gennemførlige fremgangsmådetrin ud fra prisdygtige udgangsstoffer. Deres virkning i vandige rensemiddelkoncentrater er desuden ikke kun begrænset til den opløsningsformidlende funk- 2 5 tion. Tværtimod iagttages ved anvendelsen ifølge opfindelsen af de ethoxylerede fedtaminer med den almene formel (I) også, at etiketterne på drikkevareflasker løsnes hurtigere. Desuden fjernes rester i drikkevareflaskerne, især større områder med skimmel eller andre foruren i nger, hurtigere og fuldstændigt, 30 hviket muliggør anvendelsen af de nævnte forbindelser i anlæg til højttekniseret flaskerensning. I denne sammenhæng er den ringe tendens til skumdannelse hos forbindelserne også fordelagtig.
35 En yderligere fordel ved anvendelsen af de ethoxylerede fedtaminer med*den almene formel {I), der om ønsket også kan anvendes sammen med andre, som solubilisatorer kendte forbindelser, såsom isopropanol, skal ses i, at også aluminiumetiket DK 166590 B1 7 terne på flaskehalsene på bestemte drikkevareflasker lettere fjernes, og at farvepigmenter, der løsner sig fra de fjernede etiketters overflade, desuden emulgeres i renseopløsningen og ikke svømmer på overfladen af opløsningen.
5
Den opløsningsformidlende virkning af de nævnte ethoxylerede fedtaminer gør sig bemærket ved, at rensemiddelkoncentrater indeholdende mange rensemiddelkomponenter er stabile ved høje (50°C) såvel som lave (-18°C) temperaturer over et ubegrænset 10 tidsrum. Ved anvendelsen ifølge opfindelsen af de ethoxylerede fedtaminer som opløsningsformidlere opnås endda, at der ved indfrysning af rensemiddel koncentratet og genoptøning opnås et klart produkt, hvori også de organiske komponenter, såsom be- fugtningsmiddel og antiskummiddel, forbliver klart opløste.
15
Rensemiddelkoncentraterne, som udover de ethoxylerede fedtaminer også indeholder yderligere rensemiddel komponenter, fremstilles efter i og for sig kendte metoder, hvor de enkelte komponenter kan sammenblandes i ønsket rækkefølge. Med fordel 20 tilvejebringes imidlertid den vandige opløsning af den som so-lubilisator virkende ethoxylerede fedtamin med den almene formel (I), og derefter tilsættes de yderligere rensemiddel komponenter. Rensemiddelkoncentraternes pH-værdi indstilles herved til en værdi i intervallet fra 1 til 7.
25
Ved anvendelse i den højttekniserede rensning af drikkevareflasker sættes de som koncentrater tilpassede vandige rensemiddelsammensætninger til procesvandet i flaskerensningsmaskinen i koncentrationer, der retter sig efter tilsmudsningsgraden af 3e flasker, der skal renses, og efter vandhårdheden
o U
samt eventuelt efter yderligere parametre. Som regel ligger rensemiddelkoncentrationen i procesopløsningerne i intervallet fra 0,1 til 0,5 vægt%. Der kan imidlertid også tænkes højere koncentrationer, især når procesvandets hårdhed eller flas- __ kernes høje tilsmudsningsgrad nødvendiggør en højere koncen- 3 5 tration af* en af rensemiddelkomponenterne. Til andre anvendelser kan der ligeledes tænkes koncentrationer, der ligger under 0,1 vægt% eller over 0,5 vægt%, beregnet på anvendelsesopløsningen.
DK 166590 B1 8
Til proces- eller rensemiddelopløsningerne doseres derefter alkalimeta1hydroxider, fortrinsvis natriumhydroxid, som regel separat. Ved den automatiske flaskerensning ligger natriumhydroxidkoncentrationerne i procesopløsningerne sædvanligvis i 5 intervallet fra 1 til 3%.
Principielt er det imidlertid også muligt at tilføre de til rensningen nødvendige mængder natriumhydroxid direkte til ren-semi ddel koncentraterne indeholdende de ethoxylerede fedtaminer 10 ifølge opfindelsen.
Opfindelsen belyses nærmere ved hjælp af de efterfølgende eksempler.
1. Fremstillinq af rensemiddelkoncentraterne.
15 -:--
Rensemiddel koncentrater med de i eksemplerne 1-4 samt i sam-* menligningseksemplerne angivne sammensætninger blev fremstillet efter i og for sig kendte metoder. Hertil tilvejebragtes i hvert tilfælde vandet og den som opløsningsformidler virksomme 20 ethoxylerede fedtamin eller den tilsvarende sammenligningsforbindelse, hvorpå de resterende rensemiddelkomponenter tilsattes successivt.
I de angivne opskriftseksempler betyder: 25 EO = ethylenoxid, PO = propylenoxid.
2. Vurdering af rensemiddelkoncentratets stabilitet.
De efter (1) fremstillede rensemiddelkoncentrater blev vurde-30 ret optisk (a) umiddelbart efter fremstillingen, (b) flere gange ugentligt indtil mere et års lagring ved 5°C og. 50°C, samt 35 (c) efter indfrysning og genoptøning.
I alle tilfælde var rensemiddelkoncentraterne klare. Der kunne ikke fastslås nogen dannelse af forskellige faser.
DK 166590 B1 9 3. Et iket1øsne1 se.
I 1aboratoriemålestok gennemførtes omfangsrige løsnelsesforsøg med etiketter på drikkevareflasker. Hertil måltes den tid, 5 hvori flaskerne skal være i kontakt med renseopløsningen for at opnå en fuldstændig løsnelse af alle de på flaskerne klæbende etiketter. Løsnelsestiderne for det pågældende forsøg i minutter eller sekunder er tilsvarende angivet i eksempel 1, tabel 1 og eksempel 5, tabel 3.
10
Desuden efterprøvedes i denne sammenhæng de pågældende rensemiddelopløsningers evne til at bevirke udtagelse af etiketterne fra renseopløsningen på tilfredsstillende måde.
Hertil måtte etiketterne under forsøgst idsrummet, dvs. indtil 15 den fuldstændige løsnelse fra flaskeoverfladen, ikke blive til fibre og efter fjernelse fra renseopløsningen ikke udvise nogen tegn på optrukne, dvs. adsorberede tensider.
4. Rensning af stærkt forurenede flasker.
20 I laboratoriemålestok gennemførtes ved 75eC rensningsforsøg på flasker med indtørrede, fastklæbende frugtkødsrester (tomatfrugtkød) samt på flasker med skimmelbelægning. Også her viste rensemiddelkoncentraterne, der indeholdt de ethoxylerede fedt-25 aminer ifølge opfindelse, sig overlegne i forhold til de sædvanlige produkter på teknikkens standpunkt.
5. Løsnelee af aluminiumflaskehalsfolier.
Desuden blev der gennemført laboratorieforsøg med flasker, som 30 havde aluminiumfolier på flaskehalsen under åbningen. Løsnelsestiderne er angivet i eksempel 1, tabel 2.
6. Energibesparelse.
Rensefremgangsmåder til drikkevareflasker kræver hyppigt høje 3 5 temperaturer i vaskeluden, når flaskerne er stærkt tilsmudsede eller bærer godt klæbende etiketter på yderfladen. Dette forårsager høje omkostninger til fremstilling af vanddamp elel opvarmning af rensningsanlægget. Desuden er det ved høj al- DK 166590 B1 10 kalinitet af rensevandet nødvendigt med store mængder friskt vand for efter rensningsprocessen at skylle flaskerne alkalifrie. Herved afkøles desuden de i forvejen opvarmede flasker igen til en lavere temperatur. Høje temperaturer af rensnings-5 luden betinger også højere mellemsprøjtnings- og varmtvands- temperaturer, hvilket igen fører til forstærket tendens til stendannelse i disse zoner af vaskeanlægget. Ved forbedret løsnelse ved hjælp af de i renseopløsningerne indeholdte bestanddele spares derved energi til fremstilling af varmt vand 10 eller vanddamp og desuden friskt vand til flaskerensningen. Løsnelsestiderne for etiketter ved forskellige procestemperaturer er ligeledes angivet i de enkelte rensemiddelopskrifter (jf. eksempel 1, tabel 1, eksempel 5, tabel 3).
15 7. Skumopførsel.
Skumopførslen vurderedes i overensstemmelse med DIN-planen 53902. Dertil undersøgtes renselud indeholdende fedtaminethoxy-lat i skumslagsapparaturet efter Gotte (DIN 53902, del 1). Til 2o luden blev sat stigende mængder af et forsøgsskummiddel (P3R optenit), og skummængderne efter 5 gange 100 slag måltes. De herved fastlagte værdier fremgår af tabel 4 i eksempel 6.
Jo ringere skummængderne er, desto bedre er rensemiddelkoncentratets skumhæmmende virkning. Skum forstyrrer renseprocessen overordentlig stærkt ved flaskerensningen.
Eksempel 1.
Ved sammenblanding af de følgende komponenter fremstilledes et 30 rensemiddelkoncentrat til anvendelse ifølge opfindelsen (alle procentangivelser i vægt%): 31,75% kondensvand, 0,25% kaliumjodid, 10,00% phosphorsyre (75%), 35 10,00% gluconsyre (50%), 6,00% aminotris(methylenphosphonsyre) (50%), 2,00% l-hydroxyethan-l,l-diphosphonsyre (60%), 3,00% 2-pltosphonobutan-l,2,4-tricarboxylsyre (50%), DK 166590 B1 11 2,00% additionsprodukt af nonylphenol til 9,5 mol E0, 13,00% additionsprodukt af ethylendiamin til 30 mol E0 og 60 mol P0, 11,00% additionsprodukt af propylenglycol 5 til 4,5 mol E0 og 29,8 mol P0 og 11,00% additionsprodukt af kokosamin til 12 mol EO.
Vurdering af stabiliteten.
„ Λ Dette rensemiddelkoncentrat var klart over det samlede testede 10 temperaturinterval og således stabil. Der blev ikke iagttaget nogen faseadskillelse. I fravær af additionsproduktet af kokosamin og 12 mol EO opnår man et klart, lagringsstabilt produkt.
Etiketløsnelse.
15
Etiketløsnelsesforsøg blev gennemført på forskellige drikkevareflasker, som uden undtagelse var forsynet med "Chromalux" ®-etiketter. På de forskellige flasker anvendtes hertil rensemiddelopløsninger, der havde et NaOH-indhold på 1,5 vægt% og 20 et rensemiddelkoncentratindhold af virksomt stof på 0,2 vægt%.
Løsnelsestiderne er angivet for de forskellige forsøgsbetingelser og flaskesorter i den efterfølgende tabel 1. Til sammenligning anvendtes rensemiddelopløsninger, der indeholdt 1,5 25 vægt% NaOH og 0,2 vægt% koncentrat af virksomt stof med de i de efterfølgende sammenligningseksempler 1 og 2 angivne koncentratsammensætninger - under anvendelse af henholdsvis na-triumcumolsul fonat eller isopropanol som opløsningsformidler.
30 Ja.be Ί_U
Løsnelsest\der i etiketløsnelsesforsøg.
Flaskeri Temperatur Vand- Løsnelsestider (sek.) ved an- (0C) hård- vendelse af en opløsning ifølge 35 hed Eks. 1 Sammenlig- Sammenlig- (°d) ningseks. 1 ningseks. 2.
A 65 18 260 277 511 B 65 18 232 - 491 DK 166590 B1 12 C 70 18 202 283 D 70 18 245 - 365 E 70 18 125 - 410 D 70 18 290 328 453 5 F 70 18 283 425 650 C 70 18 333 383 431
Bemarkn i noer: 1) Flaskemateriale: 10 A: 1 liter flasker æblesaft, Fanta®, Cappy ® Sprite ® B: 1 liter flasker Li f t ®-Zi trone, Sprite®, Fanta® C: 1 liter flasker Sprite® D: 1 liter flasker Coca-Cola® 15 E: 1 liter flasker Coca-Cola®1ight F: 0,5 liter flasker Coca-Cola®
Resu1 tat:
Som det fremgår af værdierne i tabel 1, kan etiketter under 20 sammenlignelige betingelser løsnes betydeligt bedre og hurtigere med de ifølge opfindelsen anvendte rensemiddelopløsninger end med rensemiddelopløsninger fra teknikkens standpunkt.
Sammenligningseksempel 1.
25 På en til eksempel 1 analog måde fremstilledes et rensemiddelkoncentrat ved sammenblanding af de efterfølgende komponenter (alle angivelser i vægt%): 29,25% kondensvand, 30 0,25% kaliumjodid, 10,00% phosphorsyre (75%), 10,00% gluconsyre (50%), 6,00% aminotris(methylenphosphonsyre) (50%), 2,00% l-hydroxyethan-l,1-diphosphonsyre (60%), 35 3,00% 2-phosphonobutan-l,2,4-tricarboxylsyre (50%), ♦ 2,00% additionsprodukt af nonylphenol til 9,5 mol E0, 5,00% additionsprodukt af ethylendiamin UK Ibbbyu bl 13 til 30 mol EO og 60 mol P0, 0,50¾ additionsprodukt af cetyl-/oleyl-fedtalkohol (Ocenol®) til 2 mol EO, 8,00% additionsprodukt af ethy1 endiami η 5 til 8 mol EO og 52 mol P0 og 24,00% natriumcumolsu1fonat (40%).
Herudfra fremstilledes som beskrevet i eksempel 1 en rensemiddelopløsning, hvori koncentratmængden af virksomt stof lå på 10 0,2%, og som desuden også indeholdt 1,5 vægt% NaOH. Løsnelses- tiderne i etiketløsnelsesforsøget fremgår af den foranstående tabel 1.
Sammen!igninqseksempel 2.
15 Ud fra de efterfølgende angivne komponenter fremstilledes på tilsvarende måde som i eksempel 1 et rensemiddelkoncentrat, som i en mængde på 0,2% koncentrat af en renseopløsning blev sat til et automatisk flaskevaskeanlæg, der indeholdt 1,5 vægt% NaOH.
20 11,25% kondensvand, 0,25% kaliumjodid, 40,00% phosphorsyre (75%), 12,00% aminotris(methylenphosphonsyre) (50%), 25 5,00% 2-phosphonobutan-l,2,4-tricarboxy1 syre (50%), 5,00% 1-hydroxyethan-l,1-diphosphonsyre (60%), 6,50% isopropanol (80%), 19,00% Ci2-18“fedta1koho1 (Lorol®)-9,l mol EO-butylether, 1,00% additionsprodukt af cetyl-/oleyl-fedtalkohol 30 (Ocenol®) til 2 mol EO.
De løsnelsestider i etiketløsnelsesforsøget, der opnåedes med en rensemiddelopløsning indeholdende dette koncentrat fremgår ligeledes af den foranstående tabel 1.
3 5 Løsnelse af aluroiniumflaskehalsfolier.
Med de i eksempel 1 samt i sammenligningseksemplerne 1 og 2 angivne rensemiddel koncentrater fremstilledes renseopløsninger DK 166590 B1 14 (0,2% rensemiddelkoncentrat og 1,5% natriumhydroxid), og tiden for løsnelse af aluminiumflaskehalsfolier bestemtes (forsøgsbetingelser: vand 0°d, temperatur 75°C).
5 Tabel 2. - Løsnelsestid i minutter.
Forsøg Rensemiddelopløsning med koncentrat ifølge
Eksempel 1 Sammenlignings- Sammenlignings- 10 eksempel 1 eksempel 2.
1 4,93 6,15 6,38 2 6,27 7,08 7,52 15 Sammenligningen viser, at også i dette tilfælde førte anvendelsen af fedtaminerne ifølge opfindelsen i rensemiddelkoncentratet til*kortere løsnelsestider og dermed til et.bedre resultat.
Eksempel 2 til 4.
20 -c-
Svarende til den i eksempel 1 angivne fremstillingsmåde fremstilledes rensemiddel koncentrater i overensstemmelse med følgende opskrifter: 25 2 .
50,75% kondensvand, 0,25% kaliumjodid, 25,00% phosphorsyre (75%), 2,00% 1-hydroxyethan-l,1-diphosphonsyre (60%), 30 1,00% amino(trimethylenphosphonsyre) (50%), 1,00% 2-phosphonobutan-l,2,4-tri carboxyl syre (50%), 16,00% C12-i8-fedtalkohol (Lorol®)-9,l mol EO-butylether, 1,00% additionsprodukt af fedtalkohol til 2 mol E0 og 3,00% additionsprodukt af kokosamin til 12 mol E0.
35 3 .
38% kondensvand, 22% 2-phosphonobutan-l,2,4-dicarboxy1 syre (50%), 22% C12-i8-fedtalkohol (Lorol®)-9,l mol EO-butylether, 15
UKIbbbyUBI
15% isopropanol (80%) og 3% additionsprodukt af kokosamin til 12 mol E0.
Det drejer sig her om et phosphatfrit rensemiddelkoncentrat.
5 4.
31,75% kondensvand, 0,25% kaliumjodid, 10,00% phosphorsyre (75%), 10,00% glueonsyre (50%), 10 6,00% ami notri s(methylenphosphonsyre) (50%), 2,00% 1-hydroxyethan-l,1-diphosphonsyre, 3,00% 2-phosphonobutan-l,2,4-tricarboxylsyre (50%), 2,00% additionsprodukt af nonylphenol til 9,5 mol E0, 13,00% additionsprodukt af ethylendiamin 15 til ‘30 mol E0 og 60 mol P0, 11,00% additionsprodukt af 1,2-propylenglycol til 4,5 mol E0 og 29,8 mol PO og 11,00% additionsprodukt af kokosamin til 12 mol E0.
20 Rensemiddelkoncentraterne var umiddelbart efter deres fremstilling klare og udviste ingen adskillelse af enkelte komponenter. Opløsningen forblev også klare efter længere lagringstid (3 måneder til 1 år) ved 5°C og ved 50°C og forandrede sig heller ikke optisk efter at de var blevet indfrosset og genop-25 tøet.
Eksempel 5.
Med de enkelte fedtaminethoxylater fremstilledes koncentrater af virksomt stof med følgende sammensætning: 30 10,0% phosphorsyre (75%), 10,0% glueonsyre (50%), 6,0% aminotris(methylenphosphonsyre) (50%), 2,0% 1-hydroxyethan-l,1-diphosphonsyre (60%), 35 3,0% 2-phosphonobutan-l,2,4-tricarboxylsyre (50%), 2,0% additionsprodukt af nonylphenol til 9,5 mol E0, 13,0% additionsprodukt af ethylendiamin til 30 mol EO og 60 mol PO, 16 DK 166590 B1 0,5% kaliumjodid, 11,0% additionsprodukt af propylenglycol til 4,5 mol EO og 29,8 mol PO, 31,5% vand og 5 11,0% fedtaminethoxylat ifølge tabel 3.
Etiketløsnelsesforsøgene gennemførtes med håndetiketterede f1 asker.
Etiketsort: Sprite® (Chroma!ux).
Etiketlim: 0ptal® 350.
Forsøgsgennemførelse og apparatur fremgår af offentliggørelsen "Zur Frage der Etikettenablosung von Getrånkeflaschen, Teil II", Brauwelt 120 (1980) nr. 41, side 1492 til 1499.
15
Ludsammensætning:
1,5% NaOH
0,2% koncentrat af virksomt stof 2Q vand 0°d 70eC.
Løsnelsestiderne fremgår af den efterfølgende tabel 3.
Tabel 3.
25
Gennemsnitlige løsnelsestider (minutter).
Additionsprodukt af kokosamin til 2 mol E0 5,40
Additionsprodukt af kokosamin til 5 mol E0 5,47
Additionsprodukt af kokosamin til 12 mol E0 4,70 3 0
Additionsprodukt af kokosamin til 15 mol E0 3,71
Additionsprodukt af talgfedtamin til 2 mol E0 4,92
Additionsprodukt af talgfedtamin til 15 mol EO 4,17
Additionsprodukt af oleylamin til 5 mol EO 5,52
Additionsprodukt af oleylamin til 15 mol EO 4,31
Additionsprodukt af oktadecylamin til 5 mol E0 5,27 Eksempel 6.
35 UK IOOD3U B l 17
Skumopførse 1.
Som angivet ovenfor efterprøvedes renseopløsninger, som indeholdt ethoxylerede fedtaminer i forskellige koncentrationer, 5 for deres skumopførsel. Det anvendte forsøgsskummiddel var P3R optenit. Luden havde følgende sammensætning:
1,5% NaOH
0,2% rensemiddel koncentrat med den pågældende angivne ethoxylerede fedtamin rest: vand (0°dH) prøvetemperatur: 65°C.
Resultaterije fremgår af den efterfølgende tabel 4.
15 20 25 30 35 DK 166590 B1 , 18 •5 * « e m Ή
TJ
C o αικι oouitnoooooooooooooo 3l ΙΛ O I Ή «Ί g.'-i «η Λ »t +
Qj__;_ -u--- >i o tu ca
OOmiAOOOOOOOOOOOOOO 6v 0“ •^•-H'-l'-HCHC^orv'^jiT^rjTjiTyu^loOaiVoO
•t >~i I *Ί ΓΊ nj ΙΛ .
6i+ Λ o I ¾ Ή S>
O M
<u + Ό ‘ΛναΟΟ'ΛΐΛΆΟΟΟΟίΛΟαΟ me M^'^ottNcnnrrjntTivotNj o •U ·Η II θ| er*
Λ{ Ε «η «η A
Om Λ ο BJ 00*ΛΟΙΛ»ΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ tn ι <s m ς -s «η a •-it- E-- m -i Ό -
3tL·) OtflOOinOOOOOOOOOO
<U —I -t—i—1tNt^CNCNtN<NrnO\CN O
*~i *n i II cn n
O + m tn m A
o
^¾ OO-OOtntnOOOOOOOQOOOO
*H* •H'^ioioicNiornnifri'iji^jiinininr^Qaoi o E Ό I ·ι rn m -t >λ Λ * + Λ Q)----------!-:-!-!- •wo 0 0
01¾ in~i-~iin<nto 0 0 0*n 0 0 0 OOO
•t 1 l^^i-iCviCiCMtNcnc'ltnm'CMO
<i m mm ή <n <η * + Λ C ' s a > 000000*000000000000 O) »o MnjtNtNtnnrnM'tj'vnuitn'OP^oocoo φ * t 1 "1 I * *"_A · 3 p M tq m o
«'l ~<tAOQOOtnOOOOOOOOOO
,, "i I '^cNtN tntntntjimi'tjitxitnifivooioo tH 1- tn ~ rri aS __ X_
rti O
Ϊ &l OOOOOOOtnOUlOOOOOO
'-iCM.Cil'iC^CNjC'jCNCuCHtnt^lfim'OlO
r-i lf| f>| rn
<D ** K
cr> .g - K
·&_ g-------
Jri m p
He (q Hi (U £, 0 rg λ; tu ooooootnotnminininmooo eSjO •-to<<N(N<Nttrt<vlfNlfNtNiN<N<Nt3>Q ri D S JU;__:_ " g g I - - — "" ω é 6 ·Η & -31¾ g tn ftp· _j g tn tir- . .
«5 §5 0000000000000000000 S. ΟΦ 000000000000000000
F1 gjrQ G <N ’SJ· VQ <X> O <N **7 Ό O <N

Claims (5)

19 LMV I0009U D I Patentkrav.
1. Anvendelse af en eller flere ethoxylerede fedtaminer med 5 den almene formel (I) R2 Rl-N-(CH2-CH2-0)nH (I), hvori 10 n betegner et helt tal fra 2 til 30, R1 betegner en ligekædet eller forgrenet, mættet eller umættet alkylrest med 8-24 carbonatomer, og 15 , R* betegner en gruppe: -(CH2-CH2-0)m“H eller en gruppe: (CH2-CH2-0)x-H -R3-N ^(CHa-CHa-ojy-H hvor 25 r3 betegner en alkylenrest med 2-6 carbonatomer, m, x og y hver betegner et helt tal fra 0 til 30, som opløsni^ngsformidlere i rensemiddelkoncentrater til rense-30 middelopløsninger.
2. Anvendelse af en eller flere ethoxylerede fedtaminer med den almene formel (I) ifølge krav 1, kendetegnet ved, at summen (n + m) henholdsvis (n + x + y) ligger i inter- 35 vallet fra 10 til 15.
3. Anvendelse af en eller flere ethoxylerede fedtaminer med den almene formel (I) ifølge krav 1 og 2 i rensem idde1 koncentrater til flaskerensning. 20 DK 166590 B1
4. Anvendelse af en eller flere ethoxy1erede fedtaminer med den almene formel (I) ifølge krav 1 - 3 i mængder fra 1 til 15 vægt%, beregnet på koncentratets totalsammensætning.
5 10 15 20 25 30 35
DK053187A 1986-02-06 1987-02-02 Anvendelse af ethoxylerede fedtaminer som oploesningsformidlere DK166590B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3603579 1986-02-06
DE19863603579 DE3603579A1 (de) 1986-02-06 1986-02-06 Verwendung ethoxylierter fettamine als loesungsvermittler

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK53187D0 DK53187D0 (da) 1987-02-02
DK53187A DK53187A (da) 1987-08-07
DK166590B1 true DK166590B1 (da) 1993-06-14

Family

ID=6293459

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK053187A DK166590B1 (da) 1986-02-06 1987-02-02 Anvendelse af ethoxylerede fedtaminer som oploesningsformidlere

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4803012A (da)
EP (1) EP0231886B2 (da)
AT (1) ATE68518T1 (da)
CA (1) CA1323283C (da)
DE (2) DE3603579A1 (da)
DK (1) DK166590B1 (da)
ES (1) ES2026466T5 (da)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5145608A (en) * 1986-02-06 1992-09-08 Ecolab Inc. Ethoxylated amines as solution promoters
DE69201132T2 (de) * 1992-08-07 1995-08-10 Wack O K Chemie Gmbh Reinigungsmittel.
DE4338626A1 (de) * 1993-11-12 1995-05-18 Henkel Kgaa Additiv für die Glasflaschenreinigung und seine Verwendung zur Verringerung der Glaskorrosion
US5881728A (en) * 1996-07-26 1999-03-16 Wisconsin Alumni Research Foundation Digital subtraction magnetic resonance angiography with image artifact suppression
US5871590A (en) * 1997-02-25 1999-02-16 Ecolab Inc. Vehicle cleaning and drying compositions
GB9721690D0 (en) * 1997-10-13 1997-12-10 Unilever Plc Improvements relating to acidic cleaning compositions
GB9721691D0 (en) * 1997-10-13 1997-12-10 Unilever Plc Improvements relating to acidic cleaning compositions
US20060074004A1 (en) * 2004-10-04 2006-04-06 Johnson Andress K Light duty liquid detergent composition
DE102004055492A1 (de) * 2004-11-17 2006-07-13 Chemische Fabrik Dr. Weigert Gmbh & Co. Kg Klarspüler für Kunststoffteile
EP2036973A1 (de) 2007-09-07 2009-03-18 Cognis IP Management GmbH Tensidsysteme
EP2192107A4 (en) * 2007-09-27 2013-08-28 Sanyo Chemical Ind Ltd ALIPHATIC ALKYLENE-AMINE OXIDE ADDITION PRODUCT
US8980813B2 (en) 2008-02-21 2015-03-17 S. C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition having high self-adhesion on a vertical hard surface and providing residual benefits
US8993502B2 (en) 2008-02-21 2015-03-31 S. C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition having high self-adhesion to a vertical hard surface and providing residual benefits
EP2167627A1 (en) * 2008-02-21 2010-03-31 S.C.Johnson & Son, Inc Cleaning composition that provides residual benefits
US8143206B2 (en) * 2008-02-21 2012-03-27 S.C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition having high self-adhesion and providing residual benefits
US9410111B2 (en) 2008-02-21 2016-08-09 S.C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition that provides residual benefits
US9481854B2 (en) 2008-02-21 2016-11-01 S. C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition that provides residual benefits
EP2254980B2 (en) * 2008-02-21 2016-11-30 S.C. Johnson & Son, Inc. Cleaning composition having high self-adhesion and providing residual benefits
EP2638138B1 (en) 2010-11-11 2019-06-12 Ecolab USA Inc. Process for cleaning and label removal for bottles
WO2013172925A1 (en) 2012-05-14 2013-11-21 Ecolab Usa Inc. Label removal solution for returnable beverage bottles
US9487735B2 (en) 2012-05-14 2016-11-08 Ecolab Usa Inc. Label removal solution for low temperature and low alkaline conditions
US9637677B2 (en) * 2014-09-04 2017-05-02 Ideal Energy Solutions IP Control, LLC Aqueous cleaning composition and method
DE102022207153A1 (de) 2022-07-13 2024-01-18 Henkel Ag & Co. Kgaa Waschaktive Verbindungen auf Basis einer Kombination von Anionen und Kationentensid

Family Cites Families (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3456012A (en) * 1965-10-22 1969-07-15 Cargill Inc Polyoxyolefin adducts of gamma-alkoxypropylamines
US3336231A (en) * 1966-03-14 1967-08-15 Armour & Co Defoamer compositions and processes
US3456013A (en) * 1966-06-06 1969-07-15 Ashland Oil Inc Polyoxyalkylene containing tertiary amines
GB1296530A (da) * 1968-12-23 1972-11-15
US3706676A (en) * 1968-12-26 1972-12-19 Gulf Research Development Co Ethoxylated amino alkanes as surfactants
GB1438948A (en) * 1972-08-11 1976-06-09 Unilever Ltd Solvent type cleaners
US4005020A (en) * 1973-07-19 1977-01-25 Petrolite Corporation Paraffin removing compositions
DE2507156A1 (de) * 1975-02-20 1976-09-02 Hoechst Ag Saure allzweck-reinigungsmittel
US4124517A (en) * 1975-09-22 1978-11-07 Daikin Kogyo Kabushiki Kaisha Dry cleaning composition
DE2633601A1 (de) * 1976-07-27 1978-02-02 Henkel Kgaa Fluessiges, als wasch- und reinigungsmittel verwendbares, enzymhaltiges konzentrat
FR2459830A1 (fr) * 1979-06-26 1981-01-16 Voreppe Ind Chimiques Compositions nettoyantes et detartrantes a base d'acide sulfamique, ayant une viscosite stable
US4306987A (en) * 1979-11-19 1981-12-22 Basf Wyandotte Corporation Low-foaming nonionic surfactant for machine dishwashing detergent
DE3168008D1 (en) * 1980-04-24 1985-02-14 Procter & Gamble Liquid detergent compositions
DE3204165A1 (de) * 1982-02-06 1983-08-11 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Konzentrierte waescheweichspuelmittel
US4597898A (en) * 1982-12-23 1986-07-01 The Proctor & Gamble Company Detergent compositions containing ethoxylated amines having clay soil removal/anti-redeposition properties
DE3373492D1 (en) * 1983-06-10 1987-10-15 Camp Jabones Stable concentrated aqueous dispersions of water-insoluble cationic compounds and preparation thereof
US4507219A (en) * 1983-08-12 1985-03-26 The Proctor & Gamble Company Stable liquid detergent compositions
US4486329A (en) * 1983-10-17 1984-12-04 Colgate-Palmolive Company Liquid all-purpose cleaner
US4692276A (en) * 1984-06-22 1987-09-08 Schramm Charles H Non-alkaline, foamable bathroom cleaner
US4683008A (en) * 1985-07-12 1987-07-28 Sparkle Wash, Inc. Method for cleaning hard surfaces
DE3614825A1 (de) * 1986-05-02 1987-11-05 Henkel Kgaa Verwendung von alkylaminopolyglykolethern als schaumdrueckende zusaetze in schaumarmen reinigungsmitteln
DE3614834A1 (de) * 1986-05-02 1987-11-05 Henkel Kgaa Verwendung von aminogruppen enthaltenden polyglykolethern als schaumdrueckende zusaetze in schaumarmen reinigungsmitteln

Also Published As

Publication number Publication date
DK53187A (da) 1987-08-07
EP0231886A3 (en) 1989-08-30
ES2026466T3 (es) 1992-05-01
EP0231886A2 (de) 1987-08-12
DE3603579A1 (de) 1987-08-13
ES2026466T5 (es) 1995-08-16
EP0231886B1 (de) 1991-10-16
ATE68518T1 (de) 1991-11-15
EP0231886B2 (de) 1994-08-03
DE3773688D1 (de) 1991-11-21
CA1323283C (en) 1993-10-19
US4803012A (en) 1989-02-07
DK53187D0 (da) 1987-02-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK166590B1 (da) Anvendelse af ethoxylerede fedtaminer som oploesningsformidlere
ES2356347T3 (es) Metodo de limpieza de recipientes para reciclar.
JP5317466B2 (ja) 医療器具用洗浄剤組成物
AU719487B2 (en) Concentrated aqueous degreasing cleanser
US9193938B2 (en) Detergent compositions for endoscope washers
US20150147802A1 (en) Cleaning agent composition for medical-instrument cleaner
KR950010446B1 (ko) 세정방법
US11028344B2 (en) Composition for aesthetic improvement of food and beverage containers and methods thereof
JPH0345120B2 (da)
CZ209694A3 (en) Lubricants for chain conveyor belts and their use
US10266794B2 (en) Solvent application in bottle wash using amidine based formulas
JP5584613B2 (ja) 医療器具の洗浄方法
US6645930B1 (en) Clean room wipes for neutralizing caustic chemicals
BR112017015300A2 (pt) espuma de limpeza duradoura
US5145608A (en) Ethoxylated amines as solution promoters
US6106633A (en) Method of preventing damage to bottle labels and composition thereof
BRPI0721128A2 (pt) Método para lavagem de um artigo de policarbonato
JP2004217779A (ja) 食品製造設備の洗浄に用いられる抑泡性アルカリ洗浄剤の安定化処理方法
EP0844301B1 (en) Method of removing mold from plastic bottles and mold removing additive
JP4361605B2 (ja) 清浄処方物、清浄処方物用添加剤並びにかかる処方物を用いてボトルを清浄にする方法
TW546379B (en) Cleaning method for polyethylene terephthalate containers
US9045718B2 (en) Residue cleaning composition and method
RU2666891C1 (ru) Моющая добавка
AU2021366325B2 (en) Liquid cleaning agent concentrate, ready-to-use solution, uses thereof and cleaning methods
JP2019059817A (ja) 酸性cip用洗浄剤組成物及びそれを用いたcip洗浄方法