DK161653B - En-atmosfaerisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer - Google Patents

En-atmosfaerisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer Download PDF

Info

Publication number
DK161653B
DK161653B DK260286A DK260286A DK161653B DK 161653 B DK161653 B DK 161653B DK 260286 A DK260286 A DK 260286A DK 260286 A DK260286 A DK 260286A DK 161653 B DK161653 B DK 161653B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
access devices
submarine
components
units
fasteners
Prior art date
Application number
DK260286A
Other languages
English (en)
Other versions
DK161653C (da
DK260286A (da
DK260286D0 (da
Inventor
Eva R Karal
Rolf S Kvamsdal
Original Assignee
Moss Rosenberg Verft As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Moss Rosenberg Verft As filed Critical Moss Rosenberg Verft As
Publication of DK260286D0 publication Critical patent/DK260286D0/da
Publication of DK260286A publication Critical patent/DK260286A/da
Publication of DK161653B publication Critical patent/DK161653B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK161653C publication Critical patent/DK161653C/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63GOFFENSIVE OR DEFENSIVE ARRANGEMENTS ON VESSELS; MINE-LAYING; MINE-SWEEPING; SUBMARINES; AIRCRAFT CARRIERS
    • B63G8/00Underwater vessels, e.g. submarines; Equipment specially adapted therefor
    • B63G8/001Underwater vessels adapted for special purposes, e.g. unmanned underwater vessels; Equipment specially adapted therefor, e.g. docking stations
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C11/00Equipment for dwelling or working underwater; Means for searching for underwater objects
    • B63C11/34Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base
    • B63C11/36Diving chambers with mechanical link, e.g. cable, to a base of closed type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
  • Telescopes (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Battery Electrode And Active Subsutance (AREA)
  • Pressure Vessels And Lids Thereof (AREA)

Description

i
DK 161653 B
Den foreliggende opfindelse angår et tørt og/eller vådt, en-atmosfærisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer og omfattende tryktætte enheder, som indeholder det nødvendige/ønskede udstyr til udvindingen, herunder og-5 så kontrol/habitat-faciliteter, samt forbindelses- (adgangs)-elementer mellem de tryktætte enheder.
Undervandssystemet er særligt udviklet til offshore-produktion af olie/gas. Dykkerløse undervandsproduktionssystemer til udvinding af olie og gas er under udvikling, idet 10 de baseres på et reelt behov for at kunne producere opdagede forekomster på dybt vand. Med "dykkerløs" menes her, at hyperbariske dykkere ikke kan anvendes. Sådanne undervandsproduktionssystemer er især særprægede ved den eller de metoder, som benyttes til at installere og vedligeholde de 15 forskellige komponenter og subsystemer. Traditionelt benytter man gerne overfladefartøjer som udgangspunkt for installationen, medens forskellige robotteknikere særlig finder anvendelse til rutinemæssig vedligeholdelse. For at undgå vejrafhængighed er det også foreslået at benytte autonome, lastbæren-20 de undervandsbåde, som opererer fra baser på land.
Dersom man altid kan operere i neddykket tilstand, vil vejrpåvirkningen være elimineret. Man har endvidere indset, at betydeligt sikrere og mere tilgængelige systemer kan opbygges, når mennesker kan bringes ned på havbunden for 25 at udføre de nødvendige operationer mest muligt direkte på stedet. Som en følge af denne erkendelse har der været fore-lået forskellige, tørre systemer, hvor komponenterne placeres i trykfaste kamre, fyldt med luft eller nitrogen ved en atmosfæres tryk, således at personalet kan arbejde der med 30 eller uden friskluftmasker og uden at måtte gennemgå tidskrævende, usociale og biologisk lidt heldige kompressions-og dekompressionsfaser. Det er også muligt at vandfylde sådanne kamre for så at tømme dem ved intervention, planlagt eller tilfældig, fordi sådanne operationer ikke forven-35 tes at have særlig høj frekvens.
Sådanne systemer er eksempelvis kendt fra US-PS nr. 3.063.507 og 3.095.048. Det drejer sig i disse systemer om et en-atmosfærisk undervandssystem til udvinding af 2
DK 161653 B
naturressourcer. I systemet indgår trykfaste enheder og en undervandsbåd. I de kendte systemer kan undervandsbåden fastgøres til forskellige enheder og placere disse én for én på havbunden. Undervandsbåden kan også vende tilbage til og 5 fastgøres til en enhed, som tidligere er placeret på havbunden. Det kendte system er beregnet til undervandsboring og mangler derfor en større fleksibilitet.
Våde systemer, dvs. systemer·, hvor komponenterne installeres og vedligeholdes i "vådt" miljø, har også tilhæn-10 gere og udvikles stadig videre. Når hyperbarisk dykning ikke er mulig eller ønskelig, må alt arbejde på sådanne systemer finde sted ved hjælp af manipulatorer. Disse kan fjernstyres og overvåges via TV-systemer.
X forbindelse med erkendelsen af værdien af at brin-15 ge mennesker nærmest muligt på selve operationsstedet er der fremkommet forslag, som går ud på at montere manipulatorer på U-både eller på dykkerklokker. Selvom manipulatorer da kan opereres med direkte øjenkontakt med arbejdsområdet, har sådant værktøj meget begrænset operationskapa-' 20 citet og forudsætter, at komponenterne er detailtilpasset manipulatorerne og det værktøj, disse kan benytte.
Hidtil har tørre, en-atmosfæriske undervandssysterner til olie/gasproduktion, indbefattende komponenter i form af trykfaste kamre (moduler, eksempelvis i form af trykfa-25 ste cylindre, som indeholder det nødvendige/ønskede udstyr eksempelvis.manifold, separeringsudstyr, gaskompressions-og vandinjiceringsudstyr og kontrol/habitatfaciliteter), ikke været anset for økonomisk konkurrencedygtige, fordi dykkerteknikken har magtet at udvikle sig i takt med de 30 forøgede udvindingsdybder. En forøget interesse inden for offshore-aktiviteten med hensyn til udvindingen af ressourcer på større dybder har imidlertid ført til fornyet interesse for undervandssystemer, hvor eksempelvis ventiltræer, manifolds og andet udstyr er indkapslet i trykkamre på hav-35 bunden og således kan betjenes direkte af personalet under sædvanlige atmosfærebetingelser.
Der foreligger derfor et klart behov for nyudvikling inden for dette område. Som følge af offshore-felternes varierende beskaffenhed må nye løsninger have en højest mulig
3 DK 161653 B
anvendelsesfleksibilitet* En fordring, som naturligt må stilles til et sådant undervandssystem, er, at det kan opvise installations- og vedligeholdelsesprocedurer (inklusive udskiftning) med høj tilgængelighed og fleksiblitet. Under-5 vandssystemet skal også fortrinsvis være fuldstændig vejruafhængigt. Det skal også have væsentligt højere arbejds-kapacitet end det, som opnås ved hjælp af manipulatorbaserede systemer.
Ifølge opfindelsen foreslås der derfor et en-atmos-10 færisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer og indbefattende en autonom undervandsbåd med to nedre fastgørelses- (koblings-) og adgangsindretninger med systemstandardiserede mål og afstande og en havbundsinstallation bygget op af forskellige trykfaste komponenter, som indehol-15 der det nødvendige udstyr til udvinding, herunder kontrol- Dg habitatfaciliteter, og som er forsynet med øvre fastgørelses- og adgangsindretninger, idet komponenterne er indrettet til at fastgøres til undervandsbåden til transport og opbygning af installationen på havbunden, og det, som ken-20 detegner det ny undervandssystem er, at komponenterne omfatter en bundramme med to eller flere øvre fastgørelses-og adgangsindretninger med samme systemstandardiserede mål og indbyrdes afstand som undervandsbådens fastgørelses- og adgangsindretninger, mindst to udstyrsenheder med en eller to 25 nedre fastgørelses- og adgangsindretninger arrangeret aksialt på linie med tilsvarende øvre fastgørelses- og adgangsindretninger til sammenkobling med valgte øvre fastgørelses- og adgangsindretninger på underliggende komponenter, og mindst et forbindelses- og adgangselement med to nedre fastgørelses- og 30 adgangsindretninger placeret aksialt på linie med tilsvarende øvre fastgørelses- og adgangsindretninger til forbindelse mellem to udstyrsenhederpå en sådan måde, at enhederne og forbindelseselementerne er indpasset i et modul- eller byggeklodssystem.
35 Systemet tager i første omgang sigte på at kunne be nyttes ved installation, vedligeholdelse, inspektion, reparation, udskiftning og total endelig fjernelse af: 4
DK 161653 B
Brøndhoveder, inklusive ventiltræer med beskyttelsesstrukturer, manifolds, procesudstyr på havbunden, og brøndstrømrør og kontrolkabler.
Efterhånden vil systemet kunne videreudvikles til brønd-5 vedligeholdelse og boring. Opfindelsen er ikke begrænset til udvinding af olie/gas, men kan også tænkes anvendes ved udvinding af andre naturressourcer i havet, på havbunden eller under havbunden.
Ifølge opfindelsen bygges det nye undervandssystem op 10 omkring én eller flere autonome undervandsbåde med en rækkevidde og kapacitet, som er tilstrækkelig til at kunne operere fra landbaser og fortrinsvis/om ønsket i neddykket tilstand hele tiden.
Der tænkes anvendt personale ved alle operationer, 15 primært i direkte kontakt, men også med værktøj, manipulatorer etc., eventuelt udstyret med friskluftmaske for at arbejde i en inert atmosfære eller med frømandsdragt for at arbejde i vådt miljø.
Trykket i komponenterne holdes hele på omkring 1 bar.
20 Der lægges vægt på komfortable opholdsmiljøer og på at al overførelse af personale skal kunne ske mest muligt bekvemt under atmosfæriske forhold. Dette har betydelige sikkerhedsmæssige implikationer af positiv karakter.
U-båden kan også have påmonteret moduler, som komplet-25 terer dens egne funktioner, såsom bundkortlægning, inspektion (med automatisk dokumentation), udvidet bolig- og energi-kapacitet.
I princippet vil alle processystemer og alt udstyr blive monteret i våde eller tørre trykkamre. Disse kamre kan benyt-30 tes som flydelegemer for transport enten fra landbase, overfladefartøj eller helikopter ved at de kan fastgøres (integreres) til undervandsbåden via fortrinsvis kombinerede fastgørelses- og adgangsindretninger med standardmål og -afstand.
Installationerne kan opbygges af en eller flere enhe-35 der, sædvanligvis kaldet moduler. Forefindes der to eller flere sådanne enheder, kan disse kobles sammen med forbindelseselementer, hvor der er plads for rør, kabler og eventuelt også for personalepassage.
DK 161653 B
5
Sammenkoblingsarbejder ved enheder/forbindelseselemen-ter kan foregå i tør atmosfære efter at delene er låst sammen. Dette vil være af stor betydning hvad angår kvalitet sammenlignet med tilsvarende operationer i vådt miljø. Gen-5 sidig kontaminationsrisiko af miljøsystemer elimineres. Opfindelsen muliggør brug af værktøj direkte uden brug af manipulatorer eller lignende. Derved opnår man/ at langt flere arbejdsoperationer kan udføres per tidsenhed end tilfældet er, når manipulatorer benyttes.
10 Opfindelsen skal i det følgende beskrives nærmere under henvisning til tegningen i forbindelse med en tænkt installation af et undervandssystern, som eksempelvis kan være et undervandsprocesanlæg .
På tegningen viser: 15 Pig. 1 en undervandsbåd med en typisk enhed eller et modul, fig. 2 viser undervandsbåden og enheden sammenkoblet/ fig, 3 viser et typisk forbindelseselement/ fig. 4 viser undervandsbåden og forbindelseselementet 20 sammenkoblet, fig. 5 viser en bundramme beregnet til placering på havbunden og opbygget af rørfagværk, fig. 6 viser bundrammen ifølge fig. 5 sammenkoblet med en undervandsbåd, 25 fig. 7 viser hvorledes man ved hjælp af en undervands båd kan placere forbindelseselementer på undervandsplatformen , fig. 8 viser undervandsplatformen med derpå placerede forbindelseselementer og enheder (moduler), 30 fig. 9 viser et grundrids af undervandsplatformen ifølge fig. 8, fig. 10 viser en undervandsbåd med en mindre enhed eller modul, fig. 11 viser en undervandsbåd med to tilkoblede, så-35 danne mindre enheder, som er vist på fig. 10, fig. 12 viser en undervandsbåd og en enhed i form af et trykkammer, som indeholder et ventiltræ i en vertikal udførelsesform.
6
DK 161653 B
fig. 13 viser en undervandsbåd og et trykkammer med ventiltræ i vandret udformning, fig. 14 viser et trykkammer med et ventiltræ placeret på plads på et brøndhoved, og med en hjælpeenhed tilsluttet 5 på siden, fig. 15 viser, hvorledes en undervandsbåd kan koble sig til hjælpeenheden med en sidetilslutning, fig. 16 viser, hvorledes en enhed indeholdende et vertikalt ventiltræ kan kobles sidelæns til en undervandsbåd, 10 medens fig. 17 viser, hvorledes enheden ifølge fig. 16 kan drejes til en horisontal stilling ved transport ved hjælp af undervandsbåden.
På fig. 1 er der vist en undervandsbåd 1. Denne under-15 vandsbåd er vist med to standardtilkoblinger 2 og 3 på undersiden. Disse standardtilkobliner 2 og 3 danner kombinerede fastgørelses- og adgangsindretninger, som er systemstandardiseret med hensyn til udformning (mål) og afstand, her angivet ved a. Undervandsbåden er autonom, dvs. at den opererer 20 uden kabelforbindelse med overfladefartøjer og at den er bemandet. JForuden sit sædvanlige fremdriftsmaskineri repræsenteret ved propelleren 4 har u-båden også sidepropellere 5,6 og et ikke nærmere vist ballastsystem til manøvrering/ bevægelse i alle seks frihedsgrader.
25 Den på fig. 1 viste enhed 7 er i realiteten et tryk kammer og indeholder nødvendigt udstyr, eksempelvis en manifold, et separationsanlæg osv. Enheden 7 er forsynet med standardtilkoblinger 8,9 og 10,11. Disse tilkoblinger udgør fastgørelses- og adgangsindretninger med systemstandardise-30 rede mål og afstand (a).
Enheden 7 kan som nævnt indeholde vidt forskelligt udstyr alt efter behov og baseret på de installerede processystemer og den forekommende risiko for lækage af kulbrinter (ved udvinding af olie/ga$)' vil enheden kunne være fyldt 35 med luft, inert gas eller vand tilsat inhibitor i driftsfa- 7
DK 161653 B
sen. Enheden kan også være opdelt i rum og korridorer, som altid kan være luftfyldte. Dette er på fig. 1 antydet med stiplede linier, hvor sådanne rum/korridorer er betegnet med henholdsvis 12 og 13.
5 På fig. 2 er det vist, hvorledes undervandsbåden 1 er koblet sammen med enheden 7. Dette er sket ved at standardtilkoblingerne 2,3 på u-båden 1 er koblet sammen med henholdsvis standardtilkoblingerne 8 og 9 på enheden 7. Enheden 7 er nu koblet til u-båden 1 til transport ved hjælp af denne.
10 Gennem tilkoblingerne 2,8, henholdsvis 3,9, kan man fra undervandsbåden 1 få adgang til den indre tryktætte enhed 7 om ønsket. Undervandsbåden 1 er naturligvis forsynet med ikke viste sluser i forbindelse med standardtilkoblingerne 2 og 3 for at muliggøre sikker overførelse af personale og 15 med de nødvendige luger og lukkeindretninger. Tilkoblingerne kan efter behov være teleskopiske.
Enheden 7 kan naturligvis have en hvilken som helst egnet ydre form og kan eventuelt have en mere strømlinjeformet udførelse. Under transporten sørges der for at enheden har 20 tilnærmelsesvis neutral, dvs. ingen opdrift. Enhederne kan udstyres med et lænse/ballastsystem for at regulere opdriften og opdriftstyngdepunktets beliggenhed. Systemet kan med fordel aktiveres og betjenes fra u-båden.
I tillæg til de to viste standardtilkoblinger 2,3 kan 25 undervandsbåden selvsagt have en eller flere yderligere standardtilkoblinger, der er placeret på en af siderne eller på begge sider. En sådan sidestandardtilkobling er vist på fig. 1 og betegnet med 14.
På fig. 3 er det vist, at forbindelseselementet 15 i 30 en enkel udførelsesform kan bestå af et rørformet legeme 16, som i hver ende er tilknyttet et hus 17,18, idet hvert sådant hus har en øvre, henholdsvis nedre standardtilkobling 19,20, henholdsvis 21,22.
På fig. 4 er det vist, hvorledes undervandsbåden 1 35 ved hjælp af sine standardtilkoblinger 2 og 3 er tilkoblet et sådant forbindelseselement 15. På fig. 4 kan forbindelseselementet 15 altså transporteres ved hjælp af undervandsbå- 8
DK 161653 B
den 1 på samme måde som forklaret ovenfor i forbindelse med transport af enheden 7. ; På fig. 5 er der vist en bundramme 23 opbygget af rør-fagværk. Bundrammen er forsynet med standardtilkoblinger 5 (kun fire standardtilkoblinger er vist) 24,25,26 og 27. På fig. 6 er det vist, hvorledes undervandsbåden 1 er koblet til bundrammen 23 til transport af bundrammen ved hjælp af undervandsbåden. Bundrammen gives en neutral opdrift under transporten, og ved hjælp af en egnet ballastering kan man 10 også kompensere for eventuelle usymmetriske belastninger.
Ved hjælp af undervandsbåden 1 kan bundrammen 23 således sættes ned på havbunden 28 (fig. 7). På fig. 7 er det vist, hvorledes man ved hjælp af undervandsbåden 1 kan sætte et forbindelseselement 15 på plads på bundrammen.
15 På samme måde som forklaret ovenfor i forbindelse med enheden 7 kan forbindelseselementet 15 være udformet med rum i eller korridorer, som til enhver tid kan være fyldt med luft eller som eventuelt kan tømmes for vand eller inertgas og fyldes med luft efter behov, således at personale kan gå 20 ned i disse rum, der er repræsenteret ved de nævnte forbin- ! delseselementhuse 17,18 og foretage de nødvendige opkoblings- ; arbejder etc.
På fig. 8 og 9 er det vist, hvorledes bundrammen 23 er opbygget ved brug af forbindelseselementer og enheder.
25 På fig. 8 og 9 er enhederne og forbindelseselementerne be- ! tegnet med henvisningstallene 7 og 15, men enhederne henholds- j vis forbindelseselementerne behøver ikke indbyrdes.at være ens. Det, som er væsentligt, er, at de har de nødvendige standardtilkoblinger.
30 På bundrammen 23 er der på fig. 8 og 9 monteret fire forbindelseselementer 15 og fire enheder eller moduler 7. Monteringsrækkefølgen (udskiftningsrækkefølgen) er vilkårlig for modulerne, og det samme gælder for forbindelseselementerne, inden modulerne monteres.
35 ' Den på fig._J3 og 9 viste opbygning kan modtage og dok ke en undervandsbåd på otte forskellige måder alt efter hvad behovet tilsiger ved adgang, inspektion og eventuel vedligeholdelse.
9
DK 161653 B
De fire moduler kan indeholde vidt forskelligt udstyr og baseret på de installerede komponenter og risiko for lækage af kulbrinter (ved udvinding af olie/gas) vil modulerne være fyldt med luft eller inertgas (eller vand tilsat 5 inhibitor) i driftsfasen. Som nævnt kan enhederne eller modulerne også være opdelt i rum og korridorer, som altid vil være luftfyldte.
Før arbejdet påbegyndes, kan inertfyldte rum fyldes med luft. Det vil da kunne være aktuelt at afstænge proces-10 sen eller dele af den. Med et opdelt (modulariseret) arrangement som vist vil det være enkelt at frembringe procesfly-dediagrammer, som tillader delvis aflukning, når større arbejder skal udføres og det ikke vil være muligt eller ønskeligt at aflukke hele systemet. Det vil selvsagt også være 15 muligt at udskifte hele modulet.
Som det fremgår af fig. 9 er der i alt otte standardtilslutninger opefter. Nogle af disse vil kunne benyttes til adgang via undervandsbåden. Ellers kan tilslutningerne benyttes til mere eller mindre permanent tilslutning af disse 20 service- eller hjælpemoduler, såsom værkstedsmoduler, pig-launcher og magasiner, energipakker, boligmoduler, indtrækningsindretninger for flow-lines og umbilicals, kemikalieforråd, slamforråd til brøndnedlukning osv.
I det nye undervandssystem kan der også indgå en eller 25 flere energimoduler, der specielt er beregnet til undervandsbådens energiforsyning. Et sådant modul kan eventuelt tages med af undervandsbåden under rejsen fra land. På ankomststedet kan eventuelt et eller flere sådanne energimoduler være placeret på forhånd, således at undervandsbåden på den-30 ne måde kan forlænge sin operationstid ganske væsentligt, fx ved transport af enheder med stor slæbemodstand og tilsvarende hastighedsnedsættelse.
Mindre enheder eller moduler kan have blot en standardtilkobling foroven/forneden. En sådan mindre enhed er vist 35 på fig. 10 og betegnet med 30. Den har en øvre standardtilkobling 31 og en nedre standardtilkobling 32.
På fig. 11 er det vist, hvorledes undervandsbåden 1 kan være tilkoblet to sådanne mindre enheder til transport
DK 161653B
10 af disse.
Uens enhedstyper, specielt service- og værktøjsenheder, energienheder og forrådsenheder kan lagres på feltet, dvs. at det ikke altid vil være påkrævet at transportere sådanne 5 enheder til basen mellem hver gang, de skal benyttes. Et meget vigtigt område, hvor det vil være aktuelt at benytte det nye undervandssystem, er i forbindelse med komplettering af såkaldte satellitbrønde. Ventiltræet kan her være monteret i et kammer, som enten står vertikalt eller horisontalt på 10 brøndhovedet.
Med undervandssystemet vil det ikke være vanskeligt at transportere ventiltræer på op til 50-100 ton. Fig. 12 viser en undervandsbåd 1 med et vertikalt kammer 33, som indeholder et ventiltræ. Trykkammeret 33 har en øvre stan-15 dardtilkobling 34 og en nedre standardtilkobling 35. På fig. 13 er u-båden 1 vist sammen med' et horisontalt tryk- -- _ kammer 36 med en øvre standardtilkobling 37 og en nedre stan- dardtilkobling 38. Ved at koble tilkoblingerne 2 og 34 sammen (fig. 12) eller ved at koble tilkoblingerne 2 og 37 sam-20 men (fig. 13), kan man ved hjælp af undervandsbåden 1 transportere ventiltræet. Trykkammeret/ventiltræet 33 kan even------- tuelt være forsynet med en sidetilslutning 39, som muliggør transport med trykkammeret 33 placeret horisontalt.
På fig. 16 og 17 er det vist, hvorledes et trykkammer 25 33 kan sammenkobles med en sidestandardtilkobling 14 på un dervandsbåden 1 og senere drejes til horisontal stilling (fig. 17). Dette giver mindre modstand og vil medføre en hurtigere transport.
På fig. 14 er det vist, hvorledes trykkammeret 33 med 30 tilhørende ventiltræ er placeret på et brøndhoved 40. Reparation og vedligeholdelse kan- udføres gennem øvre tilgangs^ åbning (standardtilkobling) 34, direkte fra undervandsbåden eller fra et servicemodul, som kobles mellem undervandsbåden og trykkammeret.
35 På fig. 14 er det vist, hvorledes et indtrækningsmo dul 41 kan være tilsluttet på siden af trykkammeret. Indtrækningsmodulet 41 er beregnet til indtrækning af en eller flere rørledninger. På fig. 15 er det vist, hvorledes un- 11
DK 161653 B
dervandsbåden 1 ved hjælp af sin sidestandardtilkobling 14 kan koble sig til indtrækningsmodulet 41, som da kan virke som hjælpemodul (servicemodul). Ved hjælp af undervandsbåden 1 kan man selvsagt også fjerne modulet 41 ved at det 5 frikobles fra trykkammeret 33.
En eller flere ekstra sidetilslutninger kan give adgang for inspektion og indgreb på installationen selv under driftsfasen. Dette gælder for samtlige enheder og ikke bare for trykkammeret, som indeholder ventiltræer. Det kan da 10 eventuelt kobles imellem specielle værktøjsenheder eller værktøj smoduler, som eksempelvis kan benyttes til udskiftning af "sliddele”, såsom reguleringsindretninger etc. uden at personale behøver at gå ind i de enkelte enheder.
U-båden kan selvsagt uden videre benyttes til perso-15 naletransport mellem forskellige havbundsinstallationer og til inspektionsopgaver. Til sådanne formål kan specielle servicemoduler kobles til u-båden. Udlægning af styrekabler til specielle udlægningsmoduler er en anden mulig opgave.
Af det foregående vil det fremgå, at der med op-20 findelsen er tilvejebragt et installations-, inspektions-, interventions- og vedligeholdelsessystem, som udgør et komplet undervandssystem med stor fleksibilitet, således at man kan dække alle i dag tænkelige opgaver i forbindelse med havbundsinstallerede produktionssystemer.
25 Transport af store tunge enheder (til og med fundament rammer eller bundrammer) kan ske ved,at disse udføres således at opdriften kan gøres tilnærmelsesvis lig nul, og ved at undervandsbåden kobler sig til, flytter og anbringer disse på plads. Opdeling/modularisering af sådanne store og 30 tunge enheder kan også anvendes, dersom det er fordelagtigt. Enheder og komponenter, herunder reservedele, kan således transporteres fra landbaser eller udsættes fra skibe eller helikoptere og opfanges af undervandsbåden.
Man vil forstå, at det nye undervandssystem indbefat-35 ter sammenkoblelige komponenter, samt en eller flere undervandsbåde til betjening af anlægget, idet komponenterne og undervandsbåden har sammenkoblingspunkter, som i systemet 12
DK 161653 B
vil være fordelt i et horisontalt modulgitter, som kan ligge i et eller flere planer. De enkelte komponenter kan være udstyret med tørre, henholdsvis tørlægbare rum i tilknytning til koblingspunkterne.
5 Standardsidetilkoblinger muliggør at to (eller flere) u-både kan koble sig sammen frit svævende i neddykket tilstand til udveksling af personale (redningsoperationer), reservekomponenter og værktøj til havbundsinstallationer etc. Dette giver også mulighed for at optræde som "katamaran" 10 eller at transportere en ubemandet u-båd etc.

Claims (5)

1. En-atmosfærisk undervandssystem til udvinding af na-5 turressourcer og indbefattende en autonom undervandsbåd (1) med to nedre fastgørelses-(koblings-) og adgangsindretninger (2,3) med systemstandardiserede mål og afstande og en havbundsinstallation (23,7) bygget op af forskellige trykfaste komponenter (23,7), som indeholder det nødvendige udstyr til 10 udvinding, herunder kontrol- og habitatfaciliteter, og som er forsynet med øvre fastgørelses- og adgangsindretninger (25,26,8-11), idet komponenterne er indrettet til at fastgøres til undervandsbåden til transport og opbygning af installationen på havbunden, kendetegnet ved, at 15 komponenterne omfatter en bundramme (23) med to eller flere øvre fastgørelses- og adgangsindretninger (25,26) med samme systemstandardiserede mål og indbyrdes afstand som undervandsbådens (1) fastgørelses- og adgangsindretninger (2,3), mindst to udstyrsenheder (7) med en eller to nedre fastgø-20 reises- og adgangsindretninger (10,11) arrangeret aksialt på linie med tilsvarende øvre fastgørelses- og adgangsindretninger (8,9) til sammenkobling med valgte øvre fastgørelses-og adgangsindretninger på underliggende komponenter og mindst et forbindelses- og adgangselement (15) med to nedre 25 fastgørelses - og adgangsindretninger (20,22) placeret aksialt på linie med tilsvarende øvre fastgørelses- og adgangsindretninger (19,21) til forbindelse mellem to udstyrsenheder (7) på en sådan måde, at enhederne og forbindelseselementerne er indpasset i et modul- eller 30 byggeklodssystem.
2. System ifølge krav 1, kendetegnet ved, at fastgørelses- og adgangsindretningerne er kombineret.
3. System ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at komponenterne er opdelt i rum og/eller passager 35 (12,13,17,18), som altid skal være luftfyldte. DK 161653 B
4. System ifølge krav 1, 2 eller 3, kendetegnet ved, at forbindeleselementerne (15) omfatter/er udformet til personelpassage (17,18).
5 10 15
DK260286A 1985-06-06 1986-06-03 En-atmosfaerisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer DK161653C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO852290 1985-06-06
NO852290A NO162880C (no) 1985-06-06 1985-06-06 En-atmosfaerisk undervannssystem for utvinning av naturressurser.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK260286D0 DK260286D0 (da) 1986-06-03
DK260286A DK260286A (da) 1986-12-07
DK161653B true DK161653B (da) 1991-07-29
DK161653C DK161653C (da) 1992-01-13

Family

ID=19888325

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK260286A DK161653C (da) 1985-06-06 1986-06-03 En-atmosfaerisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4753552A (da)
EP (1) EP0210964B1 (da)
JP (1) JPS61286491A (da)
BR (1) BR8602624A (da)
CA (1) CA1278956C (da)
DE (1) DE3662374D1 (da)
DK (1) DK161653C (da)
ES (1) ES8703570A1 (da)
NO (1) NO162880C (da)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO159071C (no) * 1986-05-06 1988-11-30 Norske Stats Oljeselskap En-atmosfaerisk kammer.
US5098219A (en) * 1989-05-30 1992-03-24 James V. Harrington Mobile submersible caisson for underwater oil-well drilling and production
DE29515885U1 (de) * 1995-10-11 1996-11-07 Howaldtswerke Deutsche Werft Transporteinrichtung an Unterwasserfahrzeugen
US5755532A (en) * 1995-11-24 1998-05-26 Hard Suits, Inc. Articulating pressure conduit
NO305001B1 (no) * 1995-12-22 1999-03-15 Abb Offshore Technology As System og fremgangsmÕte for dykkerfri utskiftning av en driftskomponent pÕ utstyr pÕ en sj°bunnbasert installasjon
US5983822A (en) 1998-09-03 1999-11-16 Texaco Inc. Polygon floating offshore structure
US6230645B1 (en) 1998-09-03 2001-05-15 Texaco Inc. Floating offshore structure containing apertures
AU3642201A (en) 1999-11-02 2001-05-14 Halliburton Energy Services, Inc. Sub sea bottom hole assembly change out system and method
GB0020896D0 (en) * 2000-08-25 2000-10-11 Cuthbert Anthony Ise ice structural engineering
DE20210407U1 (de) * 2002-07-05 2003-11-13 Geo Ges Fuer En Und Oekologie Fahrzeug zur Versorgung von Offshore-Windenergieanlagen
DE102004060010B3 (de) * 2004-12-14 2005-12-22 Atlas Elektronik Gmbh Unbemanntes Unterwasserfahrzeug
DE102005051374A1 (de) * 2005-10-27 2007-05-03 Howaldtswerke-Deutsche Werft Gmbh Unterseeboot
CN100554084C (zh) * 2006-12-01 2009-10-28 中国科学院沈阳自动化研究所 一种水下电子舱
US20120037378A1 (en) * 2010-08-10 2012-02-16 Vetco Gray Inc. Tree protection system
RU2479458C1 (ru) * 2011-09-26 2013-04-20 Федеральное Государственное Автономное Образовательное Учреждение Высшего Профессионального Образования "Дальневосточный Федеральный Университет" (Двфу) Нефтедобывающая подводная платформа
US11027805B1 (en) * 2013-08-08 2021-06-08 Oceangate, Inc. Systems and methods for launching and recovering objects in aquatic environments; platforms for aquatic launch and recovery
NO341496B1 (no) 2014-01-03 2017-11-27 Subsea Logistics As Undersjøisk lagringsenhet og -system, og fremgangsmåte
US9353889B2 (en) 2014-04-22 2016-05-31 Teledyne Instruments, Inc. Modular frame system and method for holding subsea equipment
NO337356B1 (no) * 2014-04-22 2016-03-21 Aker Engineering & Tech As Prosesseringsanlegg
DE102014111649A1 (de) * 2014-08-14 2016-02-18 Thyssenkrupp Ag Unterwasserfahrzeug, Verfahren zum Aufnehmen einer Last vom Meeresgrund und ein Verfahren zum Absetzen einer Last am Meeresgrund
NO338834B1 (no) * 2014-09-19 2016-10-24 Aker Subsea As En håndteringsanordning for en installerbar og opphentbar undervannsanordning
JP7223524B2 (ja) * 2018-08-06 2023-02-16 株式会社FullDepth 接続容器及び無人探査機
FR3093318B1 (fr) * 2019-03-01 2021-04-30 Naval Energies Structure de centre technique immergeable et par exemple de centre de données
FR3093395B1 (fr) * 2019-03-01 2021-04-02 Naval Energies Structure de centre technique immergeable, par exemple de centre de données
FR3093317B1 (fr) * 2019-03-01 2021-03-12 Naval Energies Structure de centre technique immergeable et notamment de centre de données
GB2585488B (en) * 2020-05-22 2021-08-04 Equinor Energy As Shuttle loading system

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1210840A (en) * 1915-04-19 1917-01-02 David Victor Reeves Submarine life-boat.
US1777693A (en) * 1928-05-16 1930-10-07 William C Gordon Safety device for submarines
US1814689A (en) * 1928-08-31 1931-07-14 Electric Boat Co Salvage and rescue submarine
US2116200A (en) * 1936-09-04 1938-05-03 John H Hermanson Apparatus for effecting the escape of persons from sunken vessels
US3034471A (en) * 1959-08-25 1962-05-15 Vare Ind Method of nesting an underwater towed vehicle
US3268091A (en) * 1961-06-01 1966-08-23 Gen Mills Inc Reaction thrust operated manipulator
US3353364A (en) * 1962-04-26 1967-11-21 Gen Dynamics Corp Underwater well enclosing capsule and service chamber
US3495562A (en) * 1968-11-05 1970-02-17 Makai Range Inc Mobile undersea habitat and method of use thereof
US3625171A (en) * 1969-09-05 1971-12-07 Perry Oceanographics Inc Submarine transfer arrangement
US3702597A (en) * 1971-04-07 1972-11-14 Us Navy Salvage work vehicle
GB1429479A (en) * 1972-11-24 1976-03-24 Secr Defence Method and apparatus for carrying out underwater works
US3968656A (en) * 1974-04-01 1976-07-13 Texaco Inc. Marine structure with hydraulic tensioner
FR2295213A1 (fr) * 1974-12-17 1976-07-16 Petroles Cie Francaise Methode de completion de puits sous-marins et structure de mise en oeuvre
US4010619A (en) * 1976-05-24 1977-03-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Remote unmanned work system (RUWS) electromechanical cable system
GB1556078A (en) * 1976-12-30 1979-11-21 Intertek Techn Services Ltd Sub-sea installations
FR2385965A1 (fr) * 1977-04-01 1978-10-27 Expertises Sa Cie Maritime Procede et dispositif pour l'alignement de deux parties de conduite immergees
US4153001A (en) * 1977-04-05 1979-05-08 Krasberg Alan R Manned submarine
DE2748875A1 (de) * 1977-11-02 1979-05-03 Int Hydrodynamics Co Ltd Dockvorrichtung zum docken oder koppeln eines tauchfaehigen fahrzeuges an eine unterwasserkonstruktion
US4192384A (en) * 1978-04-21 1980-03-11 Cameron Iron Works, Inc. Subsea production chamber
GB1604233A (en) * 1978-05-25 1981-12-02 Mcalpine & Sons Ltd Sir Robert Subsea unit
JPS5624759A (en) * 1979-08-01 1981-03-09 Matsushita Electric Ind Co Ltd Preparation of electrode separator
US4398846A (en) * 1981-03-23 1983-08-16 Mobil Oil Corporation Subsea riser manifold with structural spanning member for supporting production riser
US4426173A (en) * 1981-08-27 1984-01-17 Exxon Production Research Co. Remote alignment method and apparatus
US4427385A (en) * 1982-06-23 1984-01-24 Andre Galerne Mixed gas bell diving deep ocean simulator

Also Published As

Publication number Publication date
EP0210964A1 (en) 1987-02-04
EP0210964B1 (en) 1989-03-15
NO162880C (no) 1990-02-28
CA1278956C (en) 1991-01-15
DK161653C (da) 1992-01-13
NO852290L (no) 1986-12-08
DE3662374D1 (en) 1989-04-20
NO162880B (no) 1989-11-20
BR8602624A (pt) 1987-02-03
DK260286A (da) 1986-12-07
US4753552A (en) 1988-06-28
ES555689A0 (es) 1987-03-01
DK260286D0 (da) 1986-06-03
ES8703570A1 (es) 1987-03-01
JPS61286491A (ja) 1986-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK161653B (da) En-atmosfaerisk undervandssystem til udvinding af naturressourcer
US7628224B2 (en) Shallow/intermediate water multipurpose floating platform for arctic environments
US3621911A (en) Subsea production system
US3633369A (en) Method and apparatus for transporting and launching an offshore tower
US6336419B1 (en) Floating structure
CN102092465B (zh) 一种双月池浮式生产钻井储油船
CN108661608A (zh) 一种适用于浅水油气田开发的水下干式采油装置
RU2462388C2 (ru) Подводная транспортная система
US3545215A (en) Field processing equipment for oil wells mounted at a subsea location
US4153001A (en) Manned submarine
KR101290804B1 (ko) 반잠수식 시추선
US5036782A (en) Method for converting a semi-submersible vessel
CN104810070A (zh) 一种适用于海上浮动核电站的维修保障基地及实现方法
CN202029991U (zh) 一种双月池浮式生产钻井储油船
RU2014243C1 (ru) Способ промысловой комплексной подводной разработки морских месторождений
EP0185727B1 (en) Underwater operating system
CN207538796U (zh) 一种适合搭载于fpso的模块化小型修井系统
Crook Deep-sea technology
NO853125L (no) Anordning ved fjernutloesbare tilkoplinger for stigeledninger.
Icolari The ROV Handbook: A User Guide for ROV Pilot Technician
KR20170139846A (ko) 해양 플랜트
Komuku et al. 1000 Dives by the Shinkai 6500 in 18 Years
JP2017114267A (ja) 浮体設備、浮体設備の係留方法、浮体設備のメンテナンス方法、及び、浮体設備における避難方法
Svensen An overview of the OTEC-1 design
Krutein et al. New Developments for the Offshore Oil Industry

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed