DK158214B - Isoleringselement til isolering af en flade og fremgangsmaade til fremstilling af isoleringselementet - Google Patents

Isoleringselement til isolering af en flade og fremgangsmaade til fremstilling af isoleringselementet Download PDF

Info

Publication number
DK158214B
DK158214B DK527882A DK527882A DK158214B DK 158214 B DK158214 B DK 158214B DK 527882 A DK527882 A DK 527882A DK 527882 A DK527882 A DK 527882A DK 158214 B DK158214 B DK 158214B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
mat
fastening
cold
oven
anchoring
Prior art date
Application number
DK527882A
Other languages
English (en)
Other versions
DK158214C (da
DK527882A (da
Inventor
Robert Abraham Sauder
Original Assignee
Thermal Ceramics Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thermal Ceramics Inc filed Critical Thermal Ceramics Inc
Publication of DK527882A publication Critical patent/DK527882A/da
Publication of DK158214B publication Critical patent/DK158214B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK158214C publication Critical patent/DK158214C/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D1/00Casings; Linings; Walls; Roofs
    • F27D1/14Supports for linings
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D1/00Casings; Linings; Walls; Roofs
    • F27D1/14Supports for linings
    • F27D1/144Supports for ceramic fibre materials
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D1/00Casings; Linings; Walls; Roofs
    • F27D1/0003Linings or walls
    • F27D1/0006Linings or walls formed from bricks or layers with a particular composition or specific characteristics
    • F27D1/0009Comprising ceramic fibre elements
    • F27D1/002Comprising ceramic fibre elements the fibre elements being composed of adjacent separate strips

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Furnace Housings, Linings, Walls, And Ceilings (AREA)
  • Thermal Insulation (AREA)
  • Electric Stoves And Ranges (AREA)
  • Resistance Heating (AREA)
  • Insulating Bodies (AREA)

Description

DK 158214 B
Opfindelsen angår isolering og dannelse af denne, og nærmere bestemt et isoleringselement til isolering af en flade og en fremgangsmåde til fremstilling af dette, samt fastgørelsesorganer til fastgørelse af isoleringen på en flade. Opfindelsen finder særlig anvendelse ved et ® højtemperaturisoleringselement til isolering af en ovnflade og til fremstilling af en højtemperaturisolering i en ovn til isolering af en ovnvægflade.
Problemerne, der er forbundet med isolering af de indre 10 flader på væggene (omfattende væggene, loftet, indre dørflader og andre ovnflader, der skal isoleres) af en ovn, er velkendte. Gennem tiderne er det indre af højtemperaturovne blevet foret med forskellige typer mursten, der er i stand til at modstå høje temperaturer.
1 ζ Når murstens foringen imidlertid er slidt ned, er det en modbydelig og tidrøvende opgave at udskifte de gamle mursten med en ny murstensforing.
Ulemperne ved murstensforinger i forbindelse med behovet 20 for mere effektive foringer, der kan klare højere temperaturer, har ført til anvendelsen af isolerende fibermaterialer, såsom keramikfibermaterialer til dannelse af isoleringen eller til dannelse af i det mindste isoleringens varme flade.
25
Keramisk fibermateriale, som omtalt i nærværende beskrivelse, forefindes normalt i form af et keramisk fibertæppe, der sædvanligvis fremstilles ved processer, der svarer til de konventionelle papirfremstil- ^ lingsprocesser. Fibrene som sådan, der udgør tæppet, er orienteret i planer, som er hovedsageligt parallelle med længderetningen for tæppe- eller pladeformationen.
Hvis sektioner af et sådant tæppe eller plade afskæres * ^ til dannelse af måtter og som sådan anbringes på en indre 2
DK 1 58214B
flade i en ovn, vil måtten foreligge i form af et tæppe, i hvilket de keramiske fibre ligger i planer, der er hovedsageligt parallelle med fladen, som måtten er fastgjort på.
5
Ved anbringelse af en sådan tæppeform på en ovnflade ligger hovedparten af de keramiske fibre i en retning, som ofte er koliniær med retningen for selve tæppeformationen, skønt et betydeligt antal fibre stadig 10 ligger i en mere eller mindre vilkårlig orientering. Når fibrene ligger i planer, som er parallelle med ovnvæggen, er der generelt en tendens til, at fibertæppematerialet danner revner, som skyldes varmekrympning.
15 Ved anvendelse af keramikfiberisolering i tæppeform medfører højtemperaturomgivelserne endvidere afglasning og fremkalder således problemer med revnedannelse og delaminering.
20 Der er gjort forsøg på at overvinde problemerne med anvendelsen af keramikfibre i tæppeform ved at afskære lister af fibre fra en således dannet plade i en retning på tværs af retningen for pladeformationen.
25 Disse lister skæres af fiberpladen i bredder, som repræsenterer den nødvendige liniære afstand mellem den isolerende fibermåttes kolde og varme flade. De skårne lister stilles så på kant og lægges i længderetningen side om side, idet der anvendes et tilstrækkeligt antal 30 lister til, at der dannes en måtte med en ønsket bredde.
Tykkelsen af fiberpladen, som disse lister skæres ud af, bestemmer naturligvis antallet af lister, der er nødvendigt til at konstruere en måtte med en påkrævet 35 bredde.
DK 158214 B
3 Når sådanne lister anbringes på en ovns indre flade, hvor keramikfibermaterialets fibre hovedsageligt strækker sig på tværs af ovnvæggens indre flade og fiberplanerne strækker sig på tværs af en sådan indre flade, opnås en 5 betydelig formindskelse af problemerne med afglasning, delaminering, krympning og revnedannelse.
Eftersom keramikfibermaterialet er tilbøjeligt til at være elastisk sammentrykkeligt (eller i det mindste 10 sammentrykkeligt med en begrænset elasticitetsgrad), kan strimlerne ydermere anbringes, så at de ligger an mod hinanden, hvorved man undgår mellemrum mellem nabolister som følge af krympning under brug.
15 Hvad enten isoleringsmaterialet anvendes i tæppe- eller listeform, er det nødvendigt med et eller andet passende organ til befæstelse af isoleringsmaterialet på en indre flade af en ovnvæg. Forskellige metoder har været forsøgt til opnåelse af dette. Således er stifter eller tappe, i 20 det tilfælde, at isoleringsmaterialet anvendes i tæppeform, blevet forudsvejst på . en ovnvæg, og isoleringsmaterialet kan så skydes ind på tappene eller stifterne og fastgøres på plads ved hjælp af møtrikker eller lignende.
25
Denne procedure er uheldig, fordi stifterne eller tappene skal monteres på forhånd på ovnvæggene i et særligt arrangement. Det frembyder den ulempe, at stifternes eller tappenes placering ikke kan ændres nemt, når dette 30 er nødvendigt. Da stifterne eller tappene ydermere strækker sig gennem isoleringsmaterialet, er de udsat for temperaturen inde i ovnen og leder varme fra ovnen direkte til ovnvæggene. Dette medfører ikke blot spild, men resulterer også i dannelsen af uønskede varmepunkter 35 i ovnens vægge.
DK 158214B
4
For at afhjælpe dette problem er det blevet foreslået, i GB-A-2 033 559, at fremstille plader af fiberisolering med forankringsorganer i form af støtteklemmer af f.eks. strakt metal indlejret i pladen, og som kan bringes i 5 indgreb med bolte eller lignende til fastgørelse af pladerne på en ovnvæg, idet også boltenes hoveder er anbragt i pladen og er dækket af en isoleringsprop, der strækker sig til pladens varme flade. Fibrene i de foreslåede plader skal have samme orientering som fibrene 10 ved tæppeisolering, idet pladerne dannes ved, at fibrene lægges på et filtningsgitter.
Det er også blevet foreslået, i EP-A-0 024 818, at fremstille et modul bestående af fibertæppelag i en skal, så 15 at lagenes fibre vil ligge parallelt med ovnvæggen, som modulet monteres på ved hjælp af konsoller eller tappe på ovnvæggen, hvor sådanne konsoller ligger an mod bundvæggen i modulets skal, eller hvor tappene tjener til fasthægtning af modulet. Konsollerne eller tappene skal 20 anbringes i et særligt arrangement på ovnvæggen, hvilket gør det vanskeligt eller umuligt at ændre deres placering.
Når isoleringsmaterialet anvendes i listeform, kan lis-25 terne fastgøres på en ovnvæg ved hjælp af forudsvejste konsoller, der svejses på ovnens væg, med listerne fastgjort på konsollerne ved hjælp af tråde eller lignende, der strækker sig gennem fiberlisterne eller mellem folder i disse, se f.eks. NL-A-76 14300. Dette 30 indebærer den ulempe, at konsollerne skal være svejst på forhånd i et særligt arrangement, hvilket igen gør det umuligt eller upraktisk at ændre deres placering. Dette resulterer i den yderligere ulempe, at håndteringen af listerne bliver langsommelig og omstændelig.
35
For at overvinde disse ulemper har man forsøgt at fastgøre isoleringsmaterialet på en ovnvæg ved at montere
DK 158214B
5 isoleringsmaterialet på stive keramikblokke eller på støtteplader eller -paneler til dannelse af moduler.
Disse moduler kan så håndteres hver for sig og kan monteres på en ovnvæg, ved at man monterer de stive blokke, 5 pladerne eller panelerne på ovnens væg. US-A-3 993 237 er et eksempel på denne metode.
Skønt denne metode ved fastgørelse af listeformet isolering på en ovnvæg giver et antal fordele, løser den 10 ikke problemet med effektiv montering af isolerings materialet på de stive blokke, plader eller paneler, alt efter omstændighederne. Når beklædningspladen er i form af en stiv blok, kan fibrene fastgøres på beklæd ningspladen ved, at man fører tråde eller stænger gennem 15 isoleringsmaterialet og derpå fastgør disse til be klædningspladen ved hjælp af bindetråd eller lignende med mellemrum. Denne løsning er imidlertid besværlig og dyr. Ydermere er den ikke særlig effektiv, når beklæd ningspladerne består af et mindre stift plademateriale.
20
Den mest lovende løsning, som hidtil har været foreslået, er, at man monterer isoleringsmaterialet på en be klædningsplade under anvendelse af et varmebestandigt klæbemiddel. Denne løsning er forholdsvis vellykket til 25 mange anvendelsesformål. Men i ovne, der arbejder i svovlomgivelser eller hvor svovlforbrændende brændsel-stoffer anvendes, dannes tærende væsker (som normalt indeholder svovlsyre og/eller svovlholdige syrer) på ovnens indre vægge. Så vidt vides, er de tilgængelige 30 klæbemidler eller keramiske bindemidler ikke i stand til at modstå sådanne tærende væskers virkning over længere tid. Klæbe- eller bindemidlet er derfor tilbøjeligt til at miste sin virkning efter en tid, hvilket medfører tidlig svigt af modulerne og adskillelse af isole-35 ringsmaterialet fra bagpladerne og dermed fra ovnens vægge.
DK 158214 B
6 I nærvær af jern reagerer svovlsyrerne og de svovlholdige syrer ydermere med jern til dannelse af jernsulfater. Det har vist sig, at disse jernsulfater har en ekstremt tærende virkning på keramikfibre.
5
Ved anvendelse af isoleringsmåtter af keramikfibre, fastgjort på en ovnvæg ved hjælp af et varmebestandigt klæbe- eller bindemiddel, tillader måttens temperaturgradient normalt ikke, at der dannes svovlsyrer eller 10 svovlholdige syrer undtagen i nærheden af måttens kolde flade. Det betyder, at det kun er i nærheden af måttens kolde flade, at temperaturen er lav nok til, at der dannes svovlsyrer eller svovlholdige syrer. Derfor kan der netop i den zone, hvor isoleringssystemet er mest 15 sårbart, dannes tærende syrer (og de dannes rent faktisk, når der anvendes svovlindeholdende brændsler). Ligeledes i det mest sårbare område frembyder ovnkappen eller isoleringsmaterialets beklædningsplade metal, som tæres af syrerne i grænsezonen mellem isoleringsmaterialet og 20 ovnkappen, hvorved der dannes jernsulfater, som tærer keramikfibrene.
En sådan isolerings levetid er derfor begrænset, eftersom klæbe- eller bindemidlet til sidst bliver ødelagt 25 og/eller keramikfibrene,, der er i intim kontakt med klæbe- eller bindemidlet og tjener til fastgørelse af den øvrige del af isoleringsmåtten på bagpladen eller ovnkappen, alt efter omstændighederne, vil være udsat for tæring. Fibrene er derfor tilbøjelige til at svigte i 30 nærheden af klæbe- eller bindemiddellaget efter en tid.
Disse to former for funktionssvigt i den kritiske zone medfører således i sidste ende funktionssvigt for hele isoleringssystemet.
35 Det er derfor et formål med opfindelsen af angive en fremgangsmåde til fastgørelse af isolering på en flade, og et isoleringselement til fastgørelse på en flade,
DK 158214 B
7 hvorved ulemperne ved de tidligere kendte metoder reduceres eller overvindes.
Ansøgeren har postuleret, at opvarmet luft på grund af 5 varmevirkningen i en ovn er tilbøjelig til at stige og skabe et overtryk i ovnens øvre område. Dette overtryk fremkalder en luftstrømning i udadgående retning gennem isoleringsmaterialet, der er anbragt som foer på ovnens vægge.
10
Eftersom de fleste ovnisoleringssystemer efterlader betydelige luftmellemrum mellem isoleringsmaterialet og ovnvæggen eller kappens falde, resulterer en luftstrømning gennem isoleringsmaterialet i en ovns øvre 15 områder i, at denne luft afkøles og strømmer nedad langs grænsefladen mellem isoleringsmaterialet og ovnvæggene eller kappens flade.
Det antages, at denne luftstrøm fremmes af luftmellemrum 20 mellem isoleringsmaterialet og ovnvægge eller ovnkapper.
Det formodes endvidere, at denne luftstrøm vil resultere i et betydeligt varmetab. Ydermere formodes det, at denne luftstrøm er tilbøjelig til at fremme tæring i grænsezonen.
25
Temperaturvariationer medfører tendens til, at en ovns væg eller kappe bøjer sig, idet områder af væggen eller kappen ændres fra en konkav- til en konvekskonfiguration osv. Selv hvis de kendte isoleringsmaterialer eller 30 moduler fæstnes på stabil måde til væg- eller kappeflader, kan der opstå mellemrum ved bøjningen af væggene eller kapperne.
Det formodes derfor, at det til mange anvendelsesformål „ 35 vil være en fordel at råde over et isoleringsmateriale, som er i fast indgreb med ovnens vægflader eller kappeflader, og som i det væsentlige opretholder sin kontakt 8
DK "58214 B
med sådanne flader på trods af bøjninger af kappen som følge af temperaturvariationer.
Det er derfor et formål med opfindelsen at angive en 5 fremgangsmåde til stabil fastgørelse af isolerings materiale på en ovnvæg eller en kappevæg.
Skønt principperne ved opfindelsen kan anvendes ved fastgørelse af isoleringsmateriale på bagplader til 10 generel isolering samt til ovnisolering, finder op findelsen særlig anvendelse ved invendig isolering af vægge i højtemperaturovne. Ved høj temperatur forstås i denne beskrivelse temperaturer på over omkring 870 °C, fortrinsvis fra ca. 870 °C til ca. 1 540 °C eller højere.
15
Endvidere forstås der ved ovnvægge i denne beskrivelse alle ovnflader, som kræver isolering, herunder lofter, døre og lignende.
20 Isoleringsmaterialer af keramikfibre er kommercielt tilgængelige hos flere fabrikanter og er velkendte for fagmænd på dette område. Tæpper af keramikfibre fremstilles således under betegnelsen "Kaowool" (Babcock & Wilcox), "Fiber-Frax" (Carborundum Co.), "Lo-Con" 25 (Carborundum Co.), "Cero-Felt" (John-Manville Corp.) og "SAFIL" (I.C.I.). Skønt de fleste af disse keramik-fibertæpper har en maksimal driftstemperatur på ca. 1 260 eC, kan der ved frilæggelsen af fibrenes ende eller kant ved reisoleringen af fiberlisterne opnås en effektiv 30 drift ved op til ca. 1 540 °C, når en hensigtsmæssig fiberkvalitet anvendes. En hensigtsmæssig kvalitet er f.eks. SAFIL aluminafibre.
Ifølge et aspekt for opfindelsen er der angivet et 35 isoleringselement til isolering af en ovnflade og omfattende (a) en isoleringsmåtte af elastisk deformerbart materiale med en kold flade til anbringelse mod en sådan
DK 158214 B
9 ovnflade og en modstående vam flade, og (b) et fastgørelsesorgan til fastgørelse af måtten til en sådan ovnflade og omfattende et forankringsorgan, som er beliggende i måtten i afstand fra både den kolde flade og 5 den varme flade til positionering af fastgørelsesorganet i forhold til måtten, og et forbindelsesorgan indrettet til fastgørelse til en sådan ovnflade til fastgørelse af elementet til en sådan flade, kendetegnet ved, at (i) forbindelsesorganet er således forbundet med 10 forankringsorganet, at det er forskydeligt i forhold til dette, (ii) forbindelsesorganet er tilbagetrukket indad i forhold til den kolde flade således, at fastgørelsesorganet kan presse måttes kolde flade mod en sådan ovnflade, når forbindelsesorganet ved kraftpåvirkning 15 trykkes mod en sådan ovnflade til fastgørelse til denne , og (iii) forankringsorganet omfatter mindst et forankringselement, som strækker sig gennem måtten til fordeling af den kraft, som forbindelsesorganet påvirkes med, gennem måtten til presning af måttens kolde flade 20 til fast anlæg mod ovnfladen under brug.
Forankringsorganet kan omfatte et antal aflange forankringselementer .
25 Fastgørelsesorganet er passende elastisk deformerbart til elastisk forspænding eller bevægelse af måtten til anlæg mod en flade, der skal isoleres, når fastgørelsesorganet er fastgjort til en sådan flade.
30 Forbindelsesorganet kan omfatte et beslag, som har mindst en forbindelsesarm, der er forbundet med forankringsorganet og strækker sig mod den kolde flade, og har en befæstelsesarm til fastgørelse på en flade, der skal isoleres. Beslaget er fortrinsvis elastisk deformer- , 35 bart ved, at befæstelsesarmen er elastisk bøjelig således, at en del af denne kan elastisk bøjes mod en flade, der skal isoleres, til fastgørelse på denne flade
DK 158214B
10 og dermed elastisk forspænding af måtten mod en sådan flade. Befæstelsesarmen kan strække sig på tværs af forbindelsesarmen og være beliggende nær den kolde flade således, at måttens materiale beskytter den elastisk 5 bøjelige del mod elasticitetsformindskelse under brug ved de temperaturforhold, som elementet er konstrueret til.
Beslaget kan have et par forbindelsesarme, der er indbyrdes forbundet ved hjælp af befæstelsesarmen 10 således, at beslaget får form som en kanalsektion, idet det frie endeparti på hver forbindelsesarm er forbundet med et af forankringselementerne.
Forankringsorganet kan således omfatte et antal aflange 15 forankringsrør, som er beliggende i indbyrdes sideafstand i måtten, og som hvert er forbundet med en forbindelsesarm på beslaget. Dette arrangement tjener til at fordele den kraft, som forbindelsesorganet udøver, gennem måtten.
20
Forbindelsesorganet kan omfatte en befæstelsesindretning til fastgørelse af en flade, der skal isoleres, til fastgørelse af forbindelsesorganet til en sådan flade, idet befæstelsesindretningen afgrænser en befæstelses-25 zone, der ligger i det væsentlige i midten i forhold til den kolde flades periferi og er fastgjort til beslagets befæstelsesarm. Befæstelsesindretningen kan f.eks. have et befæstelseselement i form af en svejsetap indrettet til fastgørelse til en sådan flade ved hjælp af en 30 indvendig svejseoperation, idet svejsetappen er gevindskåret og har et forspændingsorgan i form af en møtrik til forspænding af fastgørelsesorganet mod en sådan flade.
35 Befæstelsesindretningen kan således omfatte en befæstelseskonsol, som er fastgjort på forbindelsesorganet og har et hul, gennem hvilket et smelteligt parti af
DK 158214 B
11 svejsetappen strækker sig, samt en bueskærm, der omgiver det smeltelige parti.
Isoleringselementet ifølge opfindelsen kan være i form af 5 en plade eller en liste. Isoleringselementet er imidlertid fortrinsvis i form af et isoleringsmodul eller -blok til anvendelse side om side med tilsvarende moduler eller blokke til dannelse af en isoleringsforing.
10 Isoleringselementet kan derfor passende være i form af en modul med en rektangulær eller kvadratisk udformning. Modulets tykkelse afhænger af isoleringsmaterialets isolerende egenskaber og af de omgivelser, som isoleringselementet er konstrueret til.
15 Måttens isoleringsmateriale kan være et vilkårligt egnet isoleringsmateriale, som giver en nødvendig grad af varmeisolering, og som er elastisk deformerbart, så at måtten kan forspændes elastisk til anlæg mod en ovnflade.
20
Isoleringsmaterialet kan derfor f.eks. bestå af et fibrøst isoleringsmateriale, såsom et mineralfiber-materiale, et ildfast fibermateriale eller et keramikfi-bermateriale. Man vil imidlertid forstå, at et hvilket 25 som helst andet passende isoleringsmateriale kan anvendes, forudsat at materialet er elastisk deformerbart, så at måttematerialet kan forspændes eller presses elastisk til anlæg mod en flade, der skal isoleres.
30 Når isoleringsmaterialet er et fibrøst materiale, kan dette ved specifikke anvendelser af opfindelsen anvendes i tæppeform, hvor fibrene ligger i planer, der er hovedsageligt parallelle med fladen, der skal isoler-es, når isoleringselementet er fastgjort på denne flade.
Dette tæppearrangement lider imidlertid af visse ulemper.
I de for tiden foretrukne udførelsesformer for 35 12
DK 153214B
opfindelsen består det fibrøse fibermateriale til isolering af højtemperaturovne, der arbejder ved temperaturer på over ca. 870 °C, derfor fortrinsvis af et materiaUe, som har fiberplaner, der er således be-5 liggende, at de strækker sig på tværs af elementets kolde flade, med fibrene vilkårligt orienteret i fiberplanerne.
En foretrukken udførelsesform for opfindelsen består således i et isoleringselement til isolering af en ovn-10 flade og med en kold flade indrettet til at blive rettet mod en sådan ovnflade i brug og en modstående varm flade ------- samt et antal sider, hvilket element omfatter en deformerbar måtte af fibrøst isoleringsmateriale og et fastgørelsesorgan til fastgørelse af måtten til en sådan 15 ovnflade, hvor det fibrøse isoleringsmateriale har fiberplader, der er indrettet til at forløbe på tværs af den varme flades plan, idet fibrene i det fibrøse materiale er vilkårligt orienteret i fiberplanerne, og hvor fastgørelsesorganet omfatter et antal aflange for-20 ankringselementer beliggende i måtten og forløbende på tværs af fiberpladerne i afstand fra både den kolde flade og den varme flade, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet endvidere omfatter et beslag med en befæstelsesarm og et antal forbindelsesarme, der strækker 25 sig fra befæstelsesarmen, og som hver især har et frit * endeparti, der er forbundet med et forankringselement, og at befæstelsesarmen afgrænser en befæstelseszone, der ligger nær den kolde flade og i indadgående afstand fra elementets sider til anvendelse ved fastgørelse af 30 elementet til en sådan ovnflade.
Opfindelsen vedrører endvidere en fremgangsmåde til dannelse af en isolering på en ovnflade, ved hvilken en måtte af elastisk sammentrykkeligt isoleringsmateriale, 35 der har en kold flade til anbringelse med en sådan flade og en modstående varm flade, fastgøres til en sådan flade ved hjælp af et fastgørelsesorgan, som ligger i afstand
DK 158214B
13 fra både den kolde flade og den varme flade, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet udsættes for en kraft således, at det forskydes mod fladen, og måttens kolde flade trykkes til anlæg mod fladen, idet 5 fastgørelsesorganet omfatter et forankringsorgan, som strækker sig gennem måtten til fordeling af den påførte kraft gennem måtten således, at måttens kolde flade elastisk trykkes mod ovnfladen.
10 Opfindelsen vil blive nærmere forklaret ved den følgende beskrivelse af nogle udførelsesformer under henvisning til tegningen, hvor fig. 1 er en skematisk, skrå afbildning af en udførel-15 sesform af et isoleringsmodul ifølge opfindelsen, fig. 2 viser et skematisk delbillede fra siden og i større målestok af fastgørelsesorganet for modulet fra fig. 1 under fastgørelsen til en ovn- eller kappevægflade 20 ved hjælp af indvendig tapsvejsning, fig. 3 viser i skematisk og skrå afbildning en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, 25 fig. 4 viser et modul som det i fig. 3 viste, bortset fra, at et befæstelseselement er vist anbragt på plads i modulet, fig. 5 og 6 viser i større målestok et sidebillede og et 30 snit langs linien VI-VI i fig. 5 af beslagorganet for det i fig. 5 viste moduls fastgørelsesorgan, fig. 7 viser i større målestok et skematisk sidebillede af modulet fra fig. 4, fastgjort på en flade i en ovn-35 kappe, 14
DK 15 8 214 B
fig. 8 viser et skematisk planbillede af en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, fig. 9 viser et skematisk planbillede set fra neden af 5 yderligere en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, fig. 10 og 11 viser et skematisk sidebillede og et planbillede set fra neden af en alternativ udførelse af 10 beslagorganet, fig. 12 viser et skematisk endebillede af nok en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, 15 fig. 13 viser et sidebillede af en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, fig. 14 viser et planbillede af beslagorganet for modulet 20 i fig. 13, fig. 15 og 16, fig. 17 og 18 og fig. 19 og 20 viser henholdsvis planbilleder og sidebilleder af andre alternative udførelsesformer for beslagorganet ifølge opfin-25 del sen, fig. 21 og 22 viser yderligere to alternative udførelsesformer for beslagorganer ifølge opfindelsen, 30 fig. 23 viser et sidebillede af en alternativ udfø relsesform for et sammensat modul ifølge opfindelsen, fig. 24 og 25 viser henholdsvis et skematisk sidebillede og endebillede af endnu en alternativ udførelsesform for 35 et modul ifølge opfindelsen.
15 DK 153214 tf fig. 26 viser et skematisk planbillede af beslagorganet for modulet i fig. 24 og 25, og fig. 27 viser et skematisk planbillede set fra neden af 5 yderligere en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen.
Med henvisning til fig. 1 og 2 er et højtemperaturisoleringsmodul til isolering af højtemperaturovne som 10 helhed betegnet med 10.1; modulet 10.1 omfatter en deformerbar måtte 12 af isoleringsmateriale og et fastgørelsesorgan 14.1 til fastgørelse af måtten 12 på en ovnflade, der skal isoleres. Fastgørelsesorganet 14.1 er elastisk deformerbart til elastisk forspænding af måtten 15 12 til sampassende anlæg mod en sådan ovnflade.
Måtten 12 har en kold flade 16, som skal vende mod en ovns eller kappes vægflade, der skal isoleres ved brug, og en modstående varm flade 18, som rettes mod det indre 20 af en ovn ved brug.
Den deformerbare måtte 12 er fortrinsvis dannet af et keramisk fibermateriale, hvor materialets fibre er vilkårligt orienteret i fiberplaner 20, som ligger side 25 om side og strækker sig fra den kolde flade 16 til den varme flade 18 vinkelret på disse flader.
Med dette særlige arrangement af fiberplanerne, hvor de keramiske lister er beliggende med deres ender eller 30 kanter blotlagt i forhold til fiberplanerne 20, vil den deformerbare måtte 12 modstå delaminering og vil være mere modstandsdygtig over for afglasning og revnedannelse.
35 De keramiske fibres naturlige elasticitet vil ydermere resultere i en effektiv beskyttelse og dermed indelukkel-se af fastgørelsesorganet i måtten. Fastgørelsesorganet
DK 158214 B
16 beskyttes således af fibrene mod varme fra ovnen.
Fastgørelsesorganet 14.1 består af et forankringsorgan 22 og et beslag 24.1.
5
Forankringsorganet 22 består af et langstrakt, stift forankringsrør 26, som er anbragt inde i måtten 12.
Forankringsrøret 26 er fortrinsvis et stift rør af 10 keramikmateriale, der strækker sig fra den ene side til den modstående side af måtten 12 og ligger i afstand fra både den kolde flade 16 og den varme flade 18.
I den på tegningen viste udførelsesform ligger for-15 ankringsrøret 26 ca. 5 cm fra den kolde flade 16.
Forankringsrøret 26 ligger i tilstrækkelig afstand fra den varme flade 18 til, at det er beskyttet mod ovnvarmen, og derved sikres det endvidere, at beslaget 20 24.1 ligeledes er beskyttet mod overopvarmning i brug.
Beslaget 24.1 består af en forbindelsesarm 28.1 og et elastisk deformerbart befæstelsesparti i form af en befæstelsesarm 30.1.
25
Forbindelsesarmen 28.1 har en krogformation 32 ved sin frie ende. Krogformationen 32 ligger an mod forankringsrøret 26 og forbinder således beslaget 24.1 med forankringsorganet 22.
30
Befæstelsesarmen 30.1 strækker sig fra forbindelsesarmens 28.1 modstående ende på tværs af denne og danner en i det væsentlige L-formet konfiguration.
35 Beslaget 24.1 er fremstillet af et passende materiale, så det kan modstå tæring og samtidig er elastisk bøjeligt, således at fastgørelsesorganet 14.1 bliver elastisk
17 DK 158214 B
deformerbart.
Beslaget 24.1 er derfor fortrinsvis fremstillet af f.eks. rustfrit stål, så det kan modstå tæring og er elastisk 5 deformerbart.
I en foretrukken udførelsesform for opfindelsen er beslaget 24.1 fremstillet af et smidigt materiale, såsom rustfrit stål A304. Dette er ét af de 18-8 rustfri 10 smidige stålmaterialer af typen A304, som modstår tæring, og som korrekt udformet og placeret forbliver elastisk bøjeligt ved brug i den nødvendige zone.
Beslaget kan f.eks. være fremstillet af en stang med en 15 diameter på ca. 9 mm. Forankringsrørene kan f.eks. være fremstillet af et keramikrør med en længde på ca. 300 mm og en udvendig diameter på ca. 12 mm og en indvendig diameter på ca. 6 mm.
20 Måttens 12 tykkelse mellem den varme og den kolde flade henholdsvis 18 og 16 skal naturligvis være passende for de ovnomgivelser, som modulet 10.1 skal anvendes i. Tykkelsen vil derfor typisk være mindst ca. 75 mm og kan variere mellem ca. 75 mm og ca. 150 mm eller mere.
25
For at yde tilstrækkelig varmebeskyttelse for forankringsrøret 26 og samtidig sikre, at der er tilstrækkelig keramikfibermateriale mellem dette og den kolde flade 16 med henblik på effektiv elastisk kompression af måttens 30 12 materiale, er røret passende anbragt i en afstand på ca. 50 mm fra den kolde flade 16. Man vil imidlertid forstå, at afstanden kan variere afhængigt af de ovnomgivelser, som modulet 10.1 er udformet til, den type materiale, som måtten 12 er fremstillet af, beslagets 35 24.1 ledeevne og egenskaber samt den påkrævede kompressionsgrad for måtten.
DK 158214 B
18
Beslaget 24.1 ligger an mod forankringsrøret 26 og strækker sig fra dette i retningen af den kolde flade 16. Befæstelsesarmen 30.1 strækker sig på tværs af forbindelsesarmen 28.1 og ligger i det væsentlige i planet 5 for den kolde flade 16.
Befæstelsesarmen 30.1 er imidlertid tilbagetrukket indad i forhold til den kolde flade 16 og tillader dermed elastisk bøjning af beslaget 24.1 til frembringelse af en 10 elastisk forspændingsvirkning ved brug.
Hvor meget befæstelsesarmen 30.1 er tilbagetrukket i måtten 12 bag den kolde flade 16 afhænger af de ovennævnte betragtninger, ligesom beslagets 24.1 elasticitet 15 og dettes udformning. I den i fig. 1 viste udførelsesform kan befæstelsesarmen 30.1 være tilbagetrukket mellem ca.
12 mm og ca. 25 mm fra den kolde flade 16.
Fastgørelsesorganet 14.1 omfatter endvidere en befæstel-20 sesindretning 34 til brug ved fastgørelse af armen 30.1 på fladen 36 af en ovnvæg eller en kappe 38, som vist i fig. 2.
Befæstelsesindretningen 34 er i form af en konsol med en 25 bundvæg 40, en flange 42 ved bundvæggens 40 ene ende og en gribeflange 44 ved bundvæggens 40 modstående ende i anlæg mod befæstelsesarmen 30.1. Gribeflangen 44 kan være i gribende anlæg mod armen 30.1, idet denne kan være krympet eller svejst på denne eller på anden måde være 30 forbundet med denne.
Bundvæggen 40 har et hul 46 til optagelse af en svejsetap til fastgørelse af indretningen 34 på fladen 36.
35 Som det ses bedst i fig. 2, har modulet 10.1 et befæstelseselement 48, som er tilknyttet indretningen 34 til fastgørelse af denne på fladen 36.
DK 158214B
19
Befæstelseselementet 48 består af en svejsetap 50 med et gevindskaft 52, der strækker sig gennem hullet 46, og en spids 54 med et forholdsvis mindre tværsnit i sin ende.
5 Et forspændingsorgan i form af en møtrik 56 anbragt på gevindskaftet 52 tjener til at trykke fastgørelsesorganet 14.1, når modulet er monteret i en ovn, mod en flade 36, der skal isoleres, så at måtten 12 presses til tæt anlæg mod fladen 36.
10
Befæstelsesindretningen 34 omfatter endvidere en bueskærm 58 af keramisk materiale, der er anbragt i indretningen 34. Bueskærmen 58 holdes på plads ved hjælp af en rundtgående holdeskive (ikke vist), der har radialt 15 indadgående fingre til anlæg mod en rille (ikke vist) i tapspidsen 54.
Til fastgørelse af modulet 10.1 på fladen 36 vil modulet 10.1 i brug være forsynet med fastgørelsesorganet 14.1 20 anbragt i dette, med befæstelsesindretningen 34 monteret på befæstelsesarmen 30.1 og med skaftet 52 og møtrikken 56 anbragt i korrekt stilling på befæstelsesindretningen 34. Ydermere vil modulet 10.1 omfatte en aftagelig styremuffe 60, der er anbragt over møtrikken 56 og ligger 25 an mod denne. Muffen 60 tjener som styr, som leder for svejseoperationen og som drejningsmomentorgan.
Til fastgørelse af modulet 10.1 på fladen 36 anvendes et indvendigt svejseværktøj 62. Værktøjet 62 drives elek-30 trisk og har en pibe, der er udformet til fast anlæg mod muffen 60.
Til fastgørelse af modulet 10.1 på fladen anbringes modulet mod fladen i en ønsket stilling, hvorpå værk-35 tøjets 62 pibe føres ind i styremuffen 60 til anlæg mod denne.
DK 158214B
20 I denne stilling kan værktøjet 62 aktiveres og bevirke, at en elektrisk strøm løber gennem muffen 60, skaftet 52 og tapspidsen 54 ind i kappen 38. Spidsen 54 brænder væk på grund af sit forholdsvis mindre tværsnitsareal og 5 påbegynder dannelse af en bue. Buen er beskyttet af bueskærmen 58. Selve skaftet 52 bevæges i begyndelse ikke mod fladen 36, fordi det holdes på plads af holdeflangen (ikke vist), som omtalt ovenfor.
10 Efterhånden som svejseoperationen skrider frem, bort- brændes holdeflangens radiale fingre af den intense varme fra buen, hvorved skaftet 52 kan dykke ned i det af buen dannede smeltede metal. På dette tidspunkt er svejsningen fuldendt med skaftet 53 integralt monteret på fladen 36.
15 Møtrikken 56 kan derpå tilspændes på skaftet 52 blot ved, at man drejer værktøjet 62 omkring aksen for dets pibe, eftersom piben er i anlæg mod muffen 60, som igen er i anlæg mod møtrikken 56. Møtrikken 56 kan tilspændes på 20 skaftet 52, indtil den ligger an mod befæs telsesindretningen 34 og forskyder denne mod eller til anlæg mod fladen 36. Under denne forskydningsbevægelse tjener møtrikken 56 som forspændingsorgan til forspænding af befæstelsesarmen 30.1 elastisk ud af måtten 12 mod 25 fladen 36. Befæstelsesarmens 30.1 upåvirkede stilling er vist med stiplede linier i fig. 2 og den elastisk forspændte stilling med fuldt optrukne linier.
Under den elastiske forskydning af armen 30.1 udsættes 30 forankringsrøret 26 for spænding fra beslaget 24.1. Eftersom dette rør 26 er langstrakt og stift, vil spændingsvirkningen blive fordelt i rørets 26 længde.
Røret 26 kan derfor udøve en elastisk kompression på fiberen mellem røret og fladen, hvorved fiberen og dermed 35 måtten 12 presses elastisk til sampassende anlæg mod fladen 36.
DK 158214 B
21
Eftersom armen 30.1 er elastisk forskudt, vil måttens 12 elastiske sammentrykning til anlæg mod fladen 36 blive opretholdt under hele modulets 10.1 levetid.
5 Da befæstelsesarmen 30.1 ligger nær modulets 10.1 kolde flade 16, holdes armen 30.1 og forbindelsesarmens 28.1 tilstødende parti ved en tilstrækkelig lav temperatur takket være måttens 12 isoleringsmateriale, så beslaget 24.1 kan bevare sin elasticitet under brug.
10
Ved den elastiske forspænding af måtten 12 til sampassende anlæg mod fladen 36 opnås den fordel, at tendensen til, at der dannes et luftmellemrum ved grænsefladen mellem den kolde flade 16 og fladen 36 reduceres 15 eller endog elimineres. Da beslaget 24.1 bevarer en elastisk forspændingsvirkning, bør den kolde flade 16 forblive eller i det væsentlige forblive i elastisk indgreb med fladen 36, selv hvis fladen 36 bliver krum eller bukket ved afbøjning under påvirkning af 20 temperaturvariationer.
Det formodes derfor, at elimineringen eller reduktionen af et eventuelt luftmellemrum mellem den kolde flade 16 og fladen 36 medfører reduktion eller eliminering af 25 luftstrømning nedad langs fladen 36 i dette mellemrum ved brug. Det formodes derfor, at dette eliminerer eller i betydeligt omfang reducerer eventuelle varmetab og dermed tab af virkningsgrad, som skyldes en sådan luftstrømning.
30 Begrænsningen af luftbevægelsen langs grænsefladen mellem den kolde flade 16 og fladen 36 formodes endvidere at medføre modstand mod tæring.
Modulet 10.1 giver den yderligere fordel, at fastgørel-35 sesorganet 14.1 hovedsageligt ligger inde i modulet med blot befæstelsesarmen 30.1 og befæstelsesindretningen 34 liggende i nærheden af den kolde flade 16. Disse vil
DK 158214 B
22 derfor være de eneste komponenter , der under normale ovnforhold til være udsat for tæring. De øvrige dele af beslaget 24.1 ligger i tilstrækkelig afstand fra den kolde flade 16 til, at de er udsat for en tilstrækkelig 5 høj temperatur, som udelukker tilstedeværelse af vand, og der kan derfor ikke dannes svovlsyre eller svovlholdige syrer.
Hvis tæring finder sted i denne lavtemperaturzone gennem 10 dannelsen af jernsulfater i nærvær af metal fra kappen 38 og beslaget 24.1, vil dette være tilbøjeligt til at medføre tæring af måttens 12 kolde flade 16. En sådan tæring skulle imidlertid ikke have nogen betydelig varig skadelig indvirkning på modulets 10.1 effektivitet.
15 Tærede keramikfibre skulle forblive på plads og give i det væsentlige samme isoleringsvirkning som de ikke-tærede fibre. Dette er stik modsat det, som er tilfældet ved de kendte moduler, hvor der benyttes binde- eller klæbemidler i denne grænsezone. I disse kendte moduler 20 resulterer tæring af fibre i denne zone i, at fibrene adskilles fra klæbemidlet, og fører derfor til svigt.
I modsætning til den kendte teknik skule tæring af modulet 10.1 ved grænsen for den kolde flade 16 ikke have 25 nogen signifikant virkning på modulets 10.1 isoleringsegenskaber eller på fastgørelsen af modulet 10.1 på fladen 36.
Dette fremmes ved, at forankringsrøret 26 er ikke-30 tærende, og at beslaget 24.1 er fremstillet af et tæringsmodstandsdygtigt materiale. X denne henseende vil man forstå, at beslaget 24.1 om nødvendigt også kan have en belægning af et materiale, der modstår tæring.
35 Modulet 10.1 frembyder den yderligere fordel, at det har fire bløde sider, som ikke er generet af en bagplade, blok eller lignende.
DK 158214 B
23
Tilsvarende moduler 10.1 kan derfor fæstnes på fladen 36 med deres sider presset elastisk mod hinanden. Dette giver den fordel, at hvis kappen 38 buler i en konveks form mod ovnens indre som følge af en temperaturændring, 5 så vil de mellemrum, der eventuelt måtte blive dannet mellem nabomoduler 10.1, være ganske smalle og flade.
Modulet 10.1 er ligeledes fordelagtigt ved, at forankringsrøret 26 i tilfælde af, at modulet anvendes til 10 foring af et loft i en ovn eller lignende, fordeler spændingen gennem modulet 10.1, hvilket reducerer tendensen til, at modulet 10.1 svejer bort fra loftfladen ved tyngdekraft. Dette skulle derfor igen reducere tendensen til, at betydelige mellemrum dannes mellem nabomoduler.
15
Det fremgår af fig. 1, at forankringsrøret 26 strækker sig på tværs af fiberplanerne 20, hvorved der opnås en effektiv anbringelse af dette i måtten 12.
20 Det fremgår endvidere, at beslaget 24.1 ligger hovedsageligt parallelt med fiberplanerne 20.
Fastgørelsesorganet 14.1 kan derfor anbringes på plads ved, at man tager f.eks. halvdelen af fiberplanerne 20 i 25 modulet 10.1, anbringer beslaget 24.1 på plads på dette, indskyder halvdelen af røret 26 i fibrene gennem krogformationen 32, og derpå fører den anden halvdel af fiberplanerne 20 ind på den øvrige del af forankringsrøret 26. Man vil forstå, at der i måttens 12 30 fiberplaner 20 kan være dannet eller udboret huller til optagelse af røret 26.
I fig. 3 er en alternativ udførelse af modulet ifølge opfindelsen som helhed betegnet med 10.3. Modulet 10.3 35 svarer imidlertid i det væsentlige til modulet 10.1.
Samme dele har derfor samme henvisningstal.
DK 158214 B
24
Modulet 10.3 er i form af, hvad man kan kalde et halvt modul. Det er derfor rektangulært set i plan og temmeligt smalt. Det anvendes primært til anbringelse i rum, der er for smalle til at kunne optage regulære moduler. Da 5 modulet 10.1 er relativt smalt, kan der anvendes et enkelt forankringsrør 26 med en enkelt forbindelsesarm 28.1 og befæstelsesdel 30.1 for beslaget 24.1.
Det i fig. 3 viste modul 10.3 er snarere et modul af 10 regulær størrelse, som kunne være kvadratisk eller rektangulært i plan. Da modulet 10.3 er forholdsvis bredere end modulet 10.1, er fastgørelsesorganet 14.3 gjort større til mere effektiv fordeling af den elastiske spændingspåvirkning på modulets 10.3 måtte 12 gennem 15 modulet 10.3.
Modulet 10.3 har typisk en størrelse på ca. 305 mm x ca.
305 mm. I den foretrukne anvendelse er det monteret med tilsvarende moduler i mellemrum på ca. 280 mm x ca. 280 20 mm til opnåelse af en særlig effektiv elastisk kompression af modulerne.
Fastgørelsesorganet 14.3 består af et par forankringsrør 26 af keramik, som ligger parallelt med hinanden i 25 sideværts afstand. Rørene 26 strækker sig på tværs af fiberplanerne 20 til effektiv og stabil indlejring i måtten 12.
Rørene 26 har hver især en længde på ca. 280 mm til 305 30 mm og en diameter på ca. 13 mm. Hvert rør har derfor et 2 udragende areal på næsten 3870 mm i retningen for måttens 12 kolde flade 16. Selve måtten 12 har et 2 udragende areal på ca. 92900 mm i retningen for den kolde flade 16. Det har vist sig, at for et modul, hvor 35 måttens 12 materiale består af keramikfibre, er det tilstrækkeligt med et sådant forhold mellem forankringsrørenes 26 udragende areal og måttens 12
DK 158214B
25 udragende areal i retningen for den kolde flade 16, nemlig et udragende areal på ca. 10 % af måttens udragende areal. Det har vist sig, at med dette forhold mellem de udragende arealer, er der ikke tendens til, at 5 rørene 26 i brug forlænger hullerne, i hvilke de er anbragt i måtten 13. Med andre ord, fladeindgrebet mellem rørene 26 og måttens 12 materiale er tilstrækkeligt, så at modulet 10.3, når det er fastgjort på en ovnflade ved hjælp af befæstelsesorganet i form af befæstel- 10 sesindretningen 34, vil blive holdt sikkert mod fladen, uden at måtten 12 er tilbøjelig til at bevæge sig bort fra fladen, ved at rørene 26 bevæger sig gennem måtten 12 i forhold til den kolde flade 16.
15 Ved anvendelse af forankringselementerne i form af forankringsrør 26 øges rørenes fladeareal uden tilsvarende stigning i deres vægt. Dette indebærer derfor den fordel, at forankringsrørene 26 forbliver sikkert indlejret i måtten 12 til effektiv brug af modulet 10.3.
20
Beslaget 24.3 består af et par forbindelsesarme 28.3.
Hver arm 28.3 har en krogformation 32 ved sin frie ende, der er ført omkring et af rørene 26.
25 Forbindelsesarmenes 28.3 modstående ender er indbyrdes forbundet af en integreret befæstelsesarm 30.3. På denne er befætelsesindretningen 34 anbragt.
Armen 30.3 er trukket ca. 13 mm tilbage fra den kolde 30 flade 16 og er parallel med denne samt elastisk bøjelig mod den kolde flade 16 til fastgørelse på en ovn- eller kappevæg, hvorved forankringsrørene 26 og dermed måtten 12 forspændes elastisk til sampassende anlæg mod fladen.
35 Befæstelsesindretningen 34 er på grund af arrangementet af forankringsrørene 26 og beslaget 24.3 beliggende nær modulets 10.3 kolde flade i en midterstilling, hvor det i 26
DK 1 58214 B
indadgående retning ligger i afstand fra modulets 10.3 fire sider.
Når modulet 10.3 fastgøres på en ovnflade ved befæstelse 5 af indretningen 34 på en sådan flade, vil fastgørelseskraften derfor blive fordelt via beslaget 24.3 og forankringsrørene 26 gennem hele eller i det væsentlige gennem hele måtten 12. Den jævne fordeling af fastgørelseskraften sikrer derfor, at måtten 10.3 holdes 10 effektiv på plads mod pladen, som isoleres.
I fig. 4-7 er der vist et modul, der som helhed er betegnet med 10.4 og i det væsentlige svarer til modulet 10.3, til isolering af en højtemperaturovn. Tilsvarende 15 dele er derfor betegnet med tilsvarende henvisningstal.
I fig. 4 er modulet 10.4 vist før fastgørelsen til en ovnkappes flade. Befæstelsesindretningen 34 er vist forsynet med en styremuffe 60 til styring af et 20 indvendigt svejseværktøj 62 på plads, som beskrevet i forbindelse med fig. 2.
Modulets 10.4 fastgørelsesorgan 14.4 er vist detaljeret i fig. 5 og 6. Tilsvarende dele er betegnet med samme 25 henvisningstal som i fig. 2. Imidlertid er der i fig. 6 vist en holder 64. Dennes ydre periferi samvirker med bueskærmen 58 til fastholdelse af bueskærmen på plads. Holderen 64 har radialt indadgående fingre, som er i indgreb med en rille 66 i tapspidsen 54. Når disse fingre 30 smelter under svejseoperationen, frigiver de skaftet 52, hvorved den øvrige del af spidsen 54 kan svejses på fladen 36.
I fig. 7 er modulet 10.4 fastgjort til fladen 36. 35 Befæstelsesindretningen 34 er bevæget til kontakt med fladen 36, idet forspændingsorganet i form af møtrikken 56 er tilspændt på skaftet 52. Dette medfører en elastisk
DK 158214B
27 bøjning af befæstelsesarmen 30.4 fra dennes oprindelige stilling, vist med fuldt optrukne linier i fig. 7, til dens endelige elastisk afbøjede stilling, vist med stiplede linier i fig. 7. Denne elastiske afbøjning af 5 armen 30.4 forårsager en elastisk forspænding på forankringsrørene 26. Denne fordeles af de stive rør 26 i måttens 12 længde, så at måttens 12 fibermateriale kan spændes til sampassende anlæg mod fladen 36.
10 Med en passende elastisk kompressionsgrad vil måttens 12 fibermateriale være i fast anlæg mod og forblive i anlæg mod fladen 36 uanset dens særlige fladefacon ved brug.
I fig. 8 er vist yderligere en alternativ udførelsesform 15 af et modul ifølge opfindelsen, der som helhed er betegnet 10.5. Modulet 10.5 svarer i det væsentlige til modulet 10.4 bortset fra, at forankringsrørene 26 ligger parallelt med hinanden under en spids vinkel med det ene par af måttens 12 modstående sider.
20
Ved dette rørarrangement opnås den fordel, at to tilsvarende moduler 10.5 kan monteres ved siden af hinanden i et elastisk komprimeret indbyrdes sideanlæg uden indgriben mellem forankringsrørene 26 i to nabomoduler 10.5.
25 Dette opnå ved de skrå rør 26, eftersom de ikke ligger på linie.
I fig. 9 er vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, der som helhed er 30 betegnet med 10.6.
I modulet 10.6. består beslaget 24.6 af to tilsvarende beslagdele, som ved modstandssvejsning er fastgjort til hinanden til dannelse af en åbning 46.6 til optagelse af 35 tapspidsen 54 og gevindskaftet 52 på et befæstelseselement 48.
DK 158214 B
28
Modulet 10.6 frembyder den fordel, at den af beslaget 24.6 udøvede elastiske spænding fordeles videre gennem måttens 12 større plan af de fire forbindelsesarme, hvilket fremmer den elastiske forspænding af måtten 12 5 til sampassende anlæg mod en flade, som den er monteret på.
I fig. 10 og 11 er en alternativ udførelsesform for et beslag i forhold til det i fig. 1 viste beslag 24.1 som 10 helhed betegnet med 24.7.
Beslaget 24.7 er dannet ved bøjning i L-form af en aflang stang af smidigt metal til dannelse af forbindelsesarme 28.7 og befæstelsesarme 30.7, så at beslagene 24.7 er 15 elastisk deformerbare, idet befæstelsesarmene 30.7 er elastisk bøjelige.
Forbindelsesarmene 28.7 danner en krogformation, som er ført på forankringsrøret 26, medens armene 30.7 danner en 20 åbning 46.7, over hvilken en fjederskive kan anbringes til fordeling af belastningen, som påføres af en fastgørelsestap, bolt eller skrue, når disse anvendes til elastisk forspænding af befæstelsesarmene 30.7 til anlæg med en ovnvæg eller en kappeflade.
25 I fig. 12 er der vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, der som helhed er betegnet 10.8.
30 Modulet 10.8 svarer i hovedsagen til modulet 10.4, bortset fra at modulet 10.8 har et fastgørelsesorgan omfattende tre forankringsrør 26, tre forbindelsesarme 28.9 og en enkelt befæstelsesarm 30.8, der er forbundet med de tre forbindelsesarme 28.8.
35
Ved forøgelse af antallet af forankringsrør 26 og antallet af forbindelsesarme 28.8 kan den elastiske
DK 158214 B
29 spænding på måtten 12 forøges efter behov med henblik på forskellige modulstørrelser og forskellige anvendelser af opfindelsen.
5 I fig. 12 er modulets 10.8 måtte 12 forstærket til forøgelse af holdbarheden.
Måtten er forstærket ved anbringelse, f.eks. ved indsprøjtning, af et egnet formstof i zonerne 75 mellem 10 forankringsrørene 26 og den kolde flade 16.
Formstoffet i zonerne 75 hærder og giver derved forstærkede zoner 75, som modstår forlængelse af hullerne, som forankringsrørene 26 er anbragt i. Når rørene derfor 15 elastisk forspændes mod en ovnvægflade, komprimerer rørene effektivt isoleringsmaterialet til anlæg mod fladen.
De forstærkede zoner 75 bidrager derfor til at fordele 20 rørenes 26 kompressionskræfter.
Et hvilket som helst egnet formstof eller svagt bindemiddel, såsom kolloid siliciumoxid, kan anbringes i zonerne 75.
• 25
Man vil forstå, at rørenes 26 kompressionskræfter også kan fordeles ved andre midler, såsom lateral forlængelse fra rørene, om ønsket.
30 Med henblik på nem håndtering af modulerne ifølge opfindelsen kan de være indviklet i et trådmateriale eller papir eller kan være bundet med strimler af papir, elastiske materialer, eller lignende. Omviklings- eller bindematerialet er fortrinsvis et materiale, der brydes 35 ved antænding, så måtterne 12 frigøres og fibrene i måtten kan ekspandere elastisk.
DK 158214 B
30 I fig. 13 og 14 er vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul ifølge opfindelsen, der som helhed er betegnet med 62.1.
5 Modulet 62.1 svarer hovedsageligt til modulet 10.3 og modulet 10.4 i fig. 3 og 4. I modsætning til modulerne 10.3 og 10.4 er modulet 62.1 imidlertid ikke indrettet til at blive forspændt eller elastisk presset mod en ovnvæg.
10
Modulet 62.1 omfatter en måtte 63.1, som er deformerbar og består af et egnet isoleringsmateriale. Modulet 62.1 har en kold flade 64.1, en varm flade 65.1 og fire sider 66.1.
15
Modulet 62.1 omfatter et fastgørelsesorgan til fastgørelse af måtten 63.1 på en ovnflade, der skal isoleres. Organet 67.1 består af et antal aflange forankringselementer 68.1, der er rørformede. Modulet 20 62.1 har to forankringselementer 68.1, der ligger i sideværts afstand fra hinanden og i afstand fra både den kolde flade 64.1 og den varme flade 65.1. Hvert forankringselement 68.1 har derfor tilstrækkeligt måtteisoleringsmateriale mellem sig og den kolde flade 25 til, at elementet 68.1 kan holde måtten 63.1 på plads ved fastgørelse på en ovnflade. Ydermere har hvert forankringselement 68.1 tilstrækkeligt isoleringsmateriale mellem sig og den varme flade 65.1 til, at elementet 68.1 er beskyttet mod varmen fra ovnen ved - 30 brug.
Fastgørelsesorganet 67.1 omfatter yderligere et beslag 69.1. Dette består af en befæstelsesarm 70.1, der ligger nær den kolde flade 64.1 og strækker sig i det væsentlige 35 parallelt med denne. Beslaget 69.1 består endvidere af et par forbindelsesarme 71.1, der strækker sig vinkelret fra armens 70.1 modstående ender. Forbindelsesarmen 71.1 udgør en forlængelse af armen 70.1 og er således ud i ét med denne.
DK 158214B
31
Hver forbindelsesarms 71.1 frie ende er bøjet til en 5 cirkulær eller krogformet formation, der er i glidende indgreb med et af forankringsrørene 68.1.
Befæstelsesarmen 70.1 afgrænser en befæstelseszone 73.1 ved sin midte. Denne zone 73.1 ligger nær eller tæt ved 10 den kolde flade 64.1 og i indadgående afstand fra siderne 66.1 på modulet 62.1. I fig. 13 er befæstelseszonen 13 vist beliggende midt for modulets 62.1 sider 66.1.
Når befæstelseszonen 73.1 derfor fastgøres på en ovnvæg 15 ved hjælp af en passende befæstelsesindretning, vil fastgørelseskraften blive fordelt via beslaget 69.1 og via forankringselementet 68.1 gennem hele måttens 63.1 effektive areal. Dette sikrer derfor, at modulet ved hjælp af en enkelt befæstelseszone 73.1 nemt og effektivt 20 anbringes på plads mod en ovnvæg.
Ved anvendelse af en befæstelsesindretning, der er anbragt på eller er tilknyttet befæstelseszonen 73.1, kan der opnås adgang gennem måttens 63.1 midte til en sådan 25 indretning til fastgørelse af den på en ovnvæg. Herefter beskytter måttens 63.1 materiale, som tidligere omtalt, ikke blot fastgørelsesorganet 67.1, men også befæstelseszonen 73.1 og den i forbindelse med denne anvendte befæstelsesindretning.
30
Dette medfører en betydelig fordel, idet befæstelseskraften ved anvendelse af en enkelt befæstelseszone beliggende i modulets midte kan fordeles jævnt gennem måttens 63.1 deformerbare isoleringsmateriale.
35
En anden fordel ved den i fig. 13 viste udførelsesform for opfindelsen er, at fastgørelsesorganet 67.1 i høj
DK 158214 B
32 grad er beskyttet mod varme fra ovnen af måtten 63.1, og dets mest sårbare del, nemlig befæstelseszonen 73.1 og befæstelsesarmen 70.1, er effektivt beskyttet.
5 Ved variering af det stykke som armen 70.1 rager forbi måttens 63.1 kolde flade 64.1 kan man variere afstanden mellem den kolde flade og en ovnflade, der skal beskyttes, efter behov.
10 Fastgørelsesorganet 67.1 frembyder den fordel, at når det ligger nærmest den direkte varme fra ovnen ved brug, nemlig i zonen for krogformationerne 72.1, udsættes det for mindst direkte spænding. I zonen, hvor fastgørelsesorganet 67.1 udsættes for større spænding, nemlig 15 ved overgangen mellem forbindelseszonerne 71.1 og befæstelsesarmen 70.1, er der størst mulig afstand til den varme flade, så at den mindst mulige temperatur opretholdes i dette område. Den største styrke for fastgørelsesorganet 67.1 findes derfor i området, hvor 20 dette organ er koldest og derfor er mindst udsat for formindskelse af elasticiteten.
I fig. 13 og 14 består befæstelseszonen 73.1 af en befæstelsesplade 74.1, der er punktsvejst på armen 70.1.
25 Pladen 74.1 afgrænser et hul 76.1 til optagelse af en bolt, svejsetap eller lignende, som omtalt, til fastgørelse af pladen 74.1 på en ovnflade.
Fig. 15 og 16 viser en alternativ udførelsesform for 30 fastgørelsesorganet, der som helhed er betegnet med 67.2, til anvendelse i modulet 62.1 fra fig. 13.
Fastgørelsesorganet 67.2 svarer i det væsentlige til fastgørelsesorganet 67.1, bortset fra befæstelseszonen 35 73.2.
DK 158214B
33
Denne zone 73.2 er i form af en kanalsektionskonsol 74.2, der er anbragt på befæstelsesarmen 70.2 ved punktsvejsning. Armen 70.2 har form som et fladt V i plan afbildning, så at hullet 76.2 i konsollen 74.2 ligger på 5 linie med krogformationerne 72.2. Dette kan medvirke til at give en jævnere fordeling af den fastgørelseskraft, hvormed zonen 73.2 fastgøres på en ovnvægflade.
I fig. 17 og 18 er der vist et fastgørelsesorgan 67.3, 10 der hovedsageligt svarer til organet 67.2 i fig. 15 og 16. Fastgørelsesorganet 67.3 har i stedet for en bøjet, i det væsentlige V-formet befæstelsesarm 70.2 en befæstelsesarm 70.3 med et halvcirkulært krumt midterparti, hvor befæstelseszonen 73.3 findes. Det halvcir-15 kulære krumme parti sikrer, at zonens 73.3 hul 76.3 ligger på linie med krogformationerne 72.3.
I fig. 19 og 20 er der vist yderligere en alternativ udførelsesform for fastgørelsesorganet ifølge opfindel-20 sen, der som helhed er betegnet med 67.4.
Fastgørelsesorganet 67.4 har en befæstelsesarm 70.4 dannet af et par stænger. Disse stænger er adskilt til siden for og parallelt med hinanden af U-formede 25 forbindelsesarme 71.4, der er modstandssvejst på armens 70.4 dele. De U-formede arm danner derfor krogformationer 72.4 ved deres modstående ender.
Delene, der danner befæstelsesarmen 70.4, er bøjet i 30 deres midterzone til afgrænsning af en befæstelseszone 73.4 til optagelse af et befæstelseselement eller en befæstelsesindretning.
I fig. 21 er der vist yderligere en alternativ udførel-35 sesform for et fastgørelsesorgan 67.5 ifølge opfindelsen.
DK 158214B
34
Fastgørelsesorganet 67.5 svarer i det: væsentlige til fastgørelsesorganet 67.1 fra fig. 13. Organet 67.5 omfatter således et beslag 69.5 omfattende en befæstelsesarm 70.5, forbindelsesarme 71.5 der strækker 5 sig integralt fra armen 70.5, og en befæstelseszone 73.5.
Ved overgangen mellem hver arm 71.5 og befæstelsesarmens 70.5 ende er beslaget 69.4, der består af rustfrit stål, fladtrykt til reduktion af dets modstand mod bøjning.
10 Herved kan forbindelsesarmene 71.5 nemmere bøjes mod og bort fra hinanden i et fælles plan.
Denne særlige udformning af beslaget 69.5 er især hensigtsmæssig for de udførelsesformer for opfindelsen, 15 hvor måtten, som beslaget 69.5 er tilknyttet, er indrettet til at blive presset elastisk mod en ovnflade, der skal isoleres. Beslaget 69.5 vil derfor typisk være således anbragt i måtten, at det er trukket indad tilbage i forhold til måttens kolde flade. Når befæstelseszonen 20 derpå fastgøres på en ovnflade, vil den blive forskudt mod eller til anlæg mod ovnfladen, hvorved armen 70.5 bøjes elastisk og måttens materiale komprimeres elastisk.
Under denne forskydning af befæstelsesarmen 70.5 kan krogformationerne 72.5, med mindre en vis bøjning kan 25 finde sted ved overgangene mellem forbindelsesarmene 71.5 og befæstelsesarmen 70.5, blive forskudt mod hinanden.
Dette kan have en uønsket indvirkning på måtten, idet der kan være tendens til, at måttens effektive bredde reduceres. På grund af muligheden for bøjning i de 30 fladtrykte zoner reduceres en sådan bevægelse af krogformationen 72.5.
I fig. 22 er der vist en alternativ udførelsesform for beslaget ifølge opfindelsen, der som helhed er betegnet 35 med 69.6. Beslaget 69.6 tjener samme formål som beslaget 69.5. I beslaget 69.6 er forbindelsesarmene 71.6 hængselforbundet med befæstelsesarmen ved hjælp af komplementært
DK 158214 B
35 indgribende krogformationer 77.6.
I fig, 23 er der vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul 62.7 ifølge opfindelsen. Modulet 5 62.7 består af en måtte 63.7 og et fastgørelsesorgan omfattende et beslag 69.7, forankringselementer 68.7 og en befæstelseszone 73.7. Zonen 73.7 er trukket indad tilbage i forhold til måttens 63.7 kolde flade, så at fastgørelseskraften, når måtten elastisk presse til anlæg 10 mod en ovnflade, der skal isoleres, fordeles gennem hele måtten 63.7, hvorved måttens 63.7 materiale elastisk sammentrykkes til fast indgreb med ovnfladen.
Måtten 63.7 er en sammensat måtte med et første lag 78.7 15 og et andet lag 79.7. Det første lag 78.7 kan typisk være et isoleringsmateriale af en bedre kvalitet end det andet lag 79.7, og den sammensatte måtte 63.7 kan således tjene til at reducere isoleringsomkostningerne, hvor dette er muligt i særlige ovnomgivelser.
20
Det første lag 78.7 er fortrinsvis dannet af keramiske fibermaterialer, som er kantorienteret. Det andet lag 79.7 kan ligeledes være kantorienteret eller kan om ønsket være i tæppeform, hvor fiberplanerne ligger i det • 25 væsentlige parallelt med den kolde flade.
Når det andet lag 79.7 er i tæppeform, er det tilbøjeligt til at give en effektiv elasticitet mellem forankringsrøret 68.7 og den kolde flade, hvorved der 30 opnås et fast indgreb mellem den sammensatte måtte 63.7 og ovnfladen ved brug. På grund af fibrenes kantorientering i det første lag 78.7, vil moduleret ikke miste sin tætsluttende virkning med nabomoduler i brug.
35 Det første lag 78.7 i den sammensatte måtte 63.7 kan
TM
bestå af SAUDER keramikfibre med en massefylde på ca.
3,6 kg og det andet lag 79.7 kan bestå af et stenuldtæppe
DK 158214B
36 med en massefylde på ca. 3,6 kg. Med en sådan udformning og med den sammensatte måtte i en tykkelse på 125 mm vil modulet 62.7 være velegnet til brug i en ovn, hvor den varme flades temperatur er ca. 771 °C. Temperaturen ved 5 grænsen mellem det første og det andet lag 78.7 og 79.7 er omkring 510 °C, medens temperaturen ved den kolde flade er omkring 81 °C.
Den sammensatte måtte ifølge opfindelsen kan give 10 betydelige omkostningsbesparelser i det tilfælde, hvor et isoleringsmateriale af en ringere kvalitet kan anvendes ved den kolde flade. Den vil derfor finde særlig anvendelse, hvor der i specifikke tilfælde kræves lavere temperaturer for den kolde flade, end det sædvanligvis er 15 tilfældet inden for denne branche.
I fig. 24-26 er der vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul 62.8 ifølge opfindelsen.
20 Modulet omfatter en sammensat måtte 63.8 og et fastgørelsesorgan 67.8, der er beliggende inde i måtten.
Måtten 63.8 består af et første lag 78.8 og et andet lag 79.8. I denne udførelsesform består det første lag 25 fortrinsvis af keramiske fibre med en massefylde på ca.
2,7 kg, forhandlet under varemærket SAFFIL, medens det andet lag 79.8 fortrinsvis består af keramiske fibre med en massefylde på 3,6 kg, forhandlet under varemærket SAUDER.
30
Det første lag har fortrinsvis en tykkelse på omkring 114 mm, medens det andet lag har en tykkelse på omkring 152 mm. Således udformet vil modulet 62.8 være velegnet til brug i en ovn, hvor temperaturen ved den varme flade er 35 omkring 1.316 °C. Dette giver en temperatur på omkring 1.093 °C ved forankringsrørene 68.8, en temperatur på omkring 945 °C ved grænsen mellem det første og det andet
DK 158214 B
37 lag 78.8 og 79.8 samt en temperatur på omkring 93 °C ved den kolde flade.
På grund af den forholdsvis høje temperatur i nærheden af 5 forankringsrørene 68.8, er disse samt fastgørelsesorganet 67.8 fremstillet af et keramisk materiale med et stort indhold af aluminiumoxid.
Fastgørelsesorganet 67.8 omfatter en aflang bolt, der 10 strækker sig fra befæstelsesarmen 70.8 til befæstel seszonen 73.8.
I den viste udførelsesform ligger befæstelseszonen 73.8 ved den kolde flade, så måtten 63.8, når modulet 62.8 er 15 fastgjort på en ovnflade, ikke udsættes for elastisk kompression. Hvis elastisk kompression er påkrævet, vil befæstelseszonen 73.8 være trukket tilbage i indadgående retning i forhold til den kolde flade. Den vil ydermere omfatte en sideværts forløbende befæstelseskonsol, der er 20 elastisk eftergivelig, så fastgørelsesorganet 67.8 har et elastisk eftergiveligt område længst borte fra den varme flade og derfor er mindst udsat for elasticitetsformindskelse under forhold med større temperaturer under brug.
25 I fig. 27 er der vist yderligere en alternativ udførelsesform for et modul 62.9 ifølge opfindelsen. Modulet 62.9 svarer i det væsentlige til det i fig. 3 viste modul 10.3.
30
Modulet 62.9 omfatter to par forankringsrør 68.9 og 80.9. Forankringsrørene 68.9 er forbundet med et beslag 67.9, medens forankringsrørene 80.9 er forbundet med et tilsvarende beslag 67.9.
Hvert beslag 67.9 afgrænser en befæstelseszone 73.9, som er hovedsageligt centralt placeret i måtten 63.9.
35
DK 158214 B
38
Ved udførelsesformen i fig. 27 kan modulet 62.9, når det omfatter et antal sæt af forankringsrør og et antal ~ beslagorganer, forankres mere fast på en ovnflade, og forankringskraften fordeles mere jævnt gennem hele måtten 5 63.9. Dette særlige arrangement kan derfor finde anvendelse, hvor der kræves en sikrere fastgørelse og sikrere støtte for måtten 63.9.
Modulet som vist på tegningen giver den fordel, at det 10 kan fremstilles på en enkel og effektiv måde af særskilt fremstillede komponenter, som nemt kan samles. Når først komponenterne er samlet, er der dannet et modul, som har støtteorganet og fastgørelsesorganet til fastgørelse af modulet liggende inde i modulets måtte. Modulet kan 15 fastgøres ved adgang gennem måttens materiale til fastgørelsesorganets befæstelseszone.
Modulet frembyder endvidere den fordel, at fastgørelsesorganet stilling kan varieres til opnåelse af den 20 nødvendige fordeling af fastgørelseskraften gennem modulets måtte. Ydermere kan fastgørelsesorganets stilling variere til opnåelse af enkel fastgørelse på en ovnflade eller elastisk kompression på en ovnflade. Fastgørelsesorganet kan derfor anbringes således, at 25 befæstelseszonen findes ved den kolde flade eller rager frem fra den kolde flade. Alternativt kan fastgørelsesorganet med henblik på elastisk kompression af modulet på en ovnflade være således anbragt, at befæstelseszonen er tilbagetrukket i indadgående retning i forhold til den 30 kolde flade og derfor skal elastisk forskydes til sammentrykning af fibrene til fastgørelse på en ovnflade. Sammentrykningsgraden kan justeres ved justering af det stykke, som befæstelseszonen er tilbagetrykket i indadgående retning i forhold til den kolde flade.
Ved anvendelse af et par forankringselementer, der ligger i indbyrdes afstand til siden, og ved anvendelse af et 35
DK 158214 B
39 hovedsageligt U-formet eller kanalsektionsformet fastgørelsesorgan kan fastgørelseskraften fordeles tilstrækkeligt jævnt gennem modulets måtte til at holde det effektivt på plads eller effektivt elastisk 5 sammentrykt på en ovnflade under brug og under modulets normale levetid.
Beslagets særlige udforming frembyder den fordel, at forankringelementerne trækkes mod den kolde flade i planer, 10 der er i det væsentlige vinkelrette på den kolde flade med begrænset tendens til, at forankringsrørene forskydes sideværts i modulet. Modulet kan ydermere ved tilvejebringelse af en befæstelseszone i midten af modulet effektivt fastgøres ved hjælp af et enkelt fast-15 gørelsespunkt, som er konstant beskyttet mod varmen fra ovnen. Det enkelte fastgørelsespunkt er tilstrækkeligt til fastgørelse af et gennemsnitsmodul og gør modulet hilligt at fremstille og billigt at montere. Takket være den centrale befæstelseszone kan fastgørelseskraften 20 fordeles jævnt gennem hele beslaget, gennem forankringselementet og dermed gennem måttens materiale.
25 30 35

Claims (26)

1. Isoleringselement til isolering af en ovnflade og 5 omfattende (a) en isoleringsmåtte af elastisk deformerbart materiale med en kold flade til anbringelse mod en sådan ovnflade og en modstående varm flade, og 10 (b) et fastgørelsesorgan til fastgørelse af måtten til en sådan ovnflade og omfattende et forankringsorgan, som er beliggende i måtten i afstand fra både den kolde flade og den varme flade til positionering af fastgørelsesorganet 15. forhold til måtten, og et forbindelsesorgan indrettet til fastgørelse til en sådan ovnflade til fastgørelse af elementet til en sådan flade, kendetegnet ved, at 20 (i) forbindelsesorganet er således forbundet med for ankringsorganet, at det er forskydeligt i forhold til dette, (ii) forbindelsesorganet er tilbagetrukket indad i for-25 hold til den kolde flade således, at fastgørelsesorganet kan presse måttens kolde flade mod en sådan ovnflade, når forbindelsesorganet ved kraftpåvirkning trykkes mod en sådan ovnflade til fastgørelse til denne, og 30 (iii) forankringsorganet omfatter mindst ét forank ringselement, som strækker sig gennem måtten til fordeling af den kraft, som forbindelsesorganet påvirkes med, gennem måtten til presning af måttens kolde flade til fast anlæg mod ovnfladen under brug.
2. Element ifølge krav 1, kendetegnet ved, at forankringsorganet omfatter et antal aflange forankrings- 35 DK 158214B elementer.
3. Element ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet er elastisk deformerbart til 5 elastisk forspænding eller bevægelse af måtten til anlæg mod en flade, der skal isoleres, når fastgørelsesorganet er fastgjort til en sådan flade.
4. Element ifølge krav 2, kendetegnet ved, at 10 forbindelsesorganet omfatter et beslag, der har mindst én forbindelsesarm, som er forbundet med forankringsorganet og strækker sig mod den kolde flade, og har en befæstelsesarm til fastgørelse på en flade, der skal isoleres. 15
5. Element ifølge krav 4, kendetegnet ved, at beslaget er elastisk deformerbart ved, at befæstelsesarmen er elastisk bøjelig således, at en del af denne kan elastisk bøjes mod en flade, der skal isoleres, til 20 fastgørelse på en sådan flade og dermed elastisk forspænding af måtten mod en sådan flade.
6. Element ifølge krav 5, kendetegnet ved, at befæstelsesarmen strækker sig på tværs af forbindelses- 25 armen, og at befæstelsesarmen er beliggende nær den kolde flade således, at måttens materiale beskytter den elastisk bøjelige del mod elasticitetsformindskelse under brug ved de temperaturforhold, som elementet er konstrueret til. 30
7. Element ifølge krav 4, kendetegnet ved, at beslaget har et par forbindelsesarme, der er indbyrdes forbundet ved hjælp af befæstelsesarmen således, at beslaget får form som en kanalsektion, og at det frie 35 endeparti på hver af forbindelsesarmene er forbundet med et af forankringselementerne. DK 158214 B
8. Element ifølge krav 7, kendetegnet ved, at forankringsorganet omfatter et antal aflange forankringsrør, der er beliggende i indbyrdes sideafstand i måtten, og som hvert er forbundet med en forbindelsesarm, og at 5 isoleringsmaterialet omfatter et fibrøst isoleringsmateriale med fiberplaner, der er således beliggende, at de strækker sig på tværs af elementets kolde flade, idet fibrene i isoleringsmaterialet er vilkårligt orienterede i fiberplanerne. 10
9. Element ifølge krav 2, kendetegnet ved, at forbindelsesorganet omfatter en befæstelsesindretning til fastgørelse til en flade, der skal isoleres, til fastgørelse af forbindelsesorganet på en sådan flade, at 15 befæstelsesindretningen afgrænser en befæstelseszone, der ligger i det væsentlige i midten i forhold til den kolde flades periferi, at forbindelsesorganet omfatter et beslag med et parti forbindelsesarme, der er indbyrdes forbundet af en befæstelsesarm således, at beslaget i det 20 væsentlige får form som en kanalsektion, at de frie endepartier på forbindelsesarmene er forbundet med forankringselementerne, og at befæstelsesindretningen er fastgjort til befæstelsesarmen.
10. Element ifølge krav 9, kendetegnet ved, at befæstelsesindretningen omfatter et befæstelseselement i form af en svejsetap indrettet til fastgørelse på en sådan flade ved hjælp af en indvendig svejseoperation, og at svejsetappen er gevindskåret og har forspændings-30 organer i form af møtrik til forspænding af fastgørelsesorganet mod en sådan flade.
11. Element ifølge krav 10, kendetegnet ved, at befæstelsesindretningen omfatter en befæstelseskonsol, 35 som er fastgjort på forbindelsesorganet, og har et hul, gennem hvilket et smelteligt parti af svejsetappen strækker sig, samt en bueskærm, der omgiver det DK 158214 B smeltelige parti.
12. Element ifølge krav 9, kendetegnet ved, at det omfatter et befæstelseselement, der er anbragt på 5 befæstelsesindretningen og er indrettet til at blive fastgjort på en flade, der skal isoleres, og at befæstelseselementet har et forspændingsorgan til at presse befæstelseselementet og dermed fastgørelsesorganet mod en sådan flade til elastisk bevægelse eller presning af 10 måtten til fast indgreb med en sådan flade.
13. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 1-9, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet er indlejret i måtteri, og at forankringsorganet er indrettet 15 til at strække sig på tværs af fiberplanerne.
14. Element ifølge krav 2, kendetegnet ved, at de aflange forankringselementer er således beliggende, at de strækker sig gennem måtten til fordeling af den kraft, 20 som forbindelsesorganet udsættes for, gennem måtten til elastisk sammentrykning af måttens kolde flade til i det væsentlige fuldstændigt sampassende anlæg mod ovnfladen, når forbindelsesorganet presses mod en sådan ovnflade ved fastgørelse til denne. 25
15. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 1-14, kendetegnet ved, at forbindelsesorganet er udløseligt forbundet med forankringsorganet.
16. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 1-15, kendetegnet ved, at forankringsorganet omfatter et par aflange rørformede forankringselementer, der hvert især rager frem et stykke svarende til omkring 10 % af modulets udragende flade i retningen for den kolde flade.
17. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 1-16, kendetegnet ved, at det er i form af et 35 DK 158214B isoleringsmodul til fastgørelse side om side med tilsvarende moduler på en ovns vægflader til isolering af disse, og at isoleringsmaterialet omfatter et isoleringsmateriale af keramiske fibre. 5
18. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 1-17, kendetegnet ved, at forbindelsesorganet omfatter en befæstelseszone til anvendelse ved fastgørelse af forbindelsesorganet til en ovnflade, der skal isoleres, 10 og at befæstelseszonen er tilbagetrukket i forhold til måttens kolde flade, men ligger nærmere den kolde flade end forankringsorganet.
19. Fremgangsmåde til dannelse af en isolering på en 15 ovnflade, ved hvilken en måtte af elastisk sammentryk- keligt materiale, der har en kold flade til anbringelse mod en ovnflade og en modstående varm flade, fastgøres til en sådan flade ved hjælp af et fastgørelsesorgan, som ligger i afstand fra både den kolde og den varme flade, 20 kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet udsættes for en kraft således, at det forskydes mod fladen og måttens kolde flade trykkes til anlæg mod fladen, idet fastgørelsesorganet omfatter et forankringsorgan, som strækker sig gennem måtten til 25 fordeling af den påførte kraft gennem måtten således, at måttens kolde flade elastisk trykkes mod ovnfladen.
20. Fremgangsmåde ifølge krav 19, kendetegnet ved, at måttens kolde flade forspændes til sampassende 30 anlæg mod fladen.
21. Fremgangsmåde ifølge krav 19 eller 20, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet elastisk forskydes mod ovnfladen til elastisk forspænding af måttens 35 kolde flade til anlæg mod ovnfladen og til eliminering af mellemrum mellem den kolde flade og ovnfladen. DK 158214B
22. Isoleringselement til isolering af en ovnflade og med en kold flade indrettet til at blive rettet mod en sådan ovnflade i brug og en modstående varm flade samt et antal sider, hvilket element omfatter en deformerbar måtte af 5 fibrøst isoleringsmateriale og et fastgørelsesorgan til fastgørelse af måtten på en sådan ovnflade, hvor det fibrøse fibermateriale har fiberplaner, der er indrettet til at forløbe på tværs af den varme flades plan, idet fibrene i det fibrøse materiale er vilkårligt orienteret 10 i fiberplanerne, og hvor fastgørelsesorganet omfatter et antal aflange forankringselementer beliggende i måtten og forløbende på tværs af fiberplanerne i afstand fra både den kolde flade og den varme flade, kendetegnet ved, at fastgørelsesorganet endvidere omfatter et beslag, 15 der har en befæstelsesarm og et antal forbindelsesarme, der strækker sig fra befæstelsesarmen, og som hver især har et frit endeparti, der er forbundet med et forankringselement, og at befæstelsesarmen afgrænser en befæstelseszone, der ligger nær den kolde flade og i 20 indadgående afstand fra elementets sider til anvendelse ved fastgørelse af elementet på en sådan ovnflade.
23. Element ifølge krav 22, kendetegnet ved, at det omfatter en befæstelsesindretning på befæstel- 25 sesarmen, som afgrænser befæstelseszonen, og et befæstelseselement, der er anbragt på befæstelsesindretningen og er indrettet til fastgørelse til en sådan ovnflade til fastgørelse af befæstelsesindretningen og dermed isoleringselementet til en sådan ovnflade. 30
24. Element ifølge krav 23, kendetegnet ved, at befæstelseselementet omfatter en svejsetap til fastgørelse til en sådan flade ved hjælp af en indvendig svejseoperation, og at svejsetappen er gevindskåret og 35 har en møtrik til forspænding af fastgørelseselementet mod en sådan flade. DK 158214 B
25. Element ifølge krav 24, kendetegnet ved, at befæstelsesindretningen omfatter en befæstelseskonsol, som er fastgjort til forbindelsesorganet og har et hul, gennem hvilket et smelteligt parti på svejsetappen strækker sig, samt en bueskærm, der omgiver det smeltelige parti.
26. Element ifølge et hvilket som helst af kravene 22-25, kendetegnet ved, at forankringsorganet omfatter et par aflange rørformede forankringselementer, der hvert især rager frem et stykke svarende til omkring 10 % af modulets udragende flade i retningen for den kolde flade. 4
DK527882A 1981-12-17 1982-11-26 Isoleringselement til isolering af en flade og fremgangsmaade til fremstilling af isoleringselementet DK158214C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US33167381A 1981-12-17 1981-12-17
US33167381 1981-12-17
US38257082A 1982-05-27 1982-05-27
US38257082 1982-05-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK527882A DK527882A (da) 1983-06-18
DK158214B true DK158214B (da) 1990-04-09
DK158214C DK158214C (da) 1990-09-03

Family

ID=26987860

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK527882A DK158214C (da) 1981-12-17 1982-11-26 Isoleringselement til isolering af en flade og fremgangsmaade til fremstilling af isoleringselementet

Country Status (16)

Country Link
EP (1) EP0082361B1 (da)
KR (1) KR890004624B1 (da)
AR (1) AR230759A1 (da)
AU (2) AU569698B2 (da)
BR (1) BR8207291A (da)
CA (1) CA1202874A (da)
DE (1) DE3275862D1 (da)
DK (1) DK158214C (da)
ES (1) ES8407574A1 (da)
FI (1) FI73075C (da)
GB (1) GB2111657B (da)
HK (1) HK20090A (da)
IN (1) IN157358B (da)
MX (1) MX159446A (da)
NO (1) NO162736C (da)
PT (1) PT75993B (da)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2572796B1 (fr) * 1984-11-06 1988-06-10 Lafarge Refractaires Dispositif de fixation sur une paroi-support d'un element d'isolation forme de fibres
US4714072A (en) * 1986-07-18 1987-12-22 The Babcock & Wilcox Company Mechanically attached two component ceramic fiber system
CZ2006257A3 (cs) * 2006-04-21 2007-07-04 Herbst@Jirí Pecní agregát

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2480241A (en) * 1944-07-03 1949-08-30 Universal Oil Prod Co Detachable clip suspended wall
US3819468A (en) * 1971-06-28 1974-06-25 Sander Ind Inc High temperature insulation module
US3854262A (en) * 1973-05-01 1974-12-17 Babcock & Wilcox Co Inpaled and compressed fibrous furnace lining
US3993237A (en) * 1974-02-25 1976-11-23 Sauder Industries, Inc. Method for providing high-temperature internal insulation
US4001996A (en) * 1974-06-03 1977-01-11 J. T. Thorpe Company Prefabricated insulating blocks for furnace lining
NL7614300A (en) * 1976-12-22 1978-06-26 Plibrico B V Cladding block assembly or refractory material and fastenings - from folded strips of ceramic fibre blanket in frames
GB2006413B (en) * 1977-10-22 1982-06-23 Mckechnie Refractory Fibres Thermal insulation systems
EP0007465B1 (de) * 1978-07-21 1981-12-30 Karrena GmbH Auskleidung für Feuerungsräume
GB2033559B (en) * 1978-10-27 1983-04-07 Mckechnie Refractory Fibres Heat-insulating fibrous panels
DE2856441A1 (de) * 1978-12-28 1980-07-17 Uhde Gmbh Vorrichtung zur innenwandauskleidung von industrieoefen
MX153463A (es) * 1979-07-26 1986-10-21 Green Refractories Mejoras a un ensamblaje de modulo refractario para el recubrimiento de pared interior de un horno
US4381634A (en) * 1981-03-20 1983-05-03 Manville Service Corporation Fiber blanket insulation module

Also Published As

Publication number Publication date
BR8207291A (pt) 1983-10-18
AU9084382A (en) 1983-06-23
KR840002977A (ko) 1984-07-21
DK158214C (da) 1990-09-03
CA1202874A (en) 1986-04-08
ES517936A0 (es) 1984-09-16
FI73075C (fi) 1987-08-10
GB2111657A (en) 1983-07-06
IN157358B (da) 1986-03-08
HK20090A (en) 1990-03-23
ES8407574A1 (es) 1984-09-16
AU606870B2 (en) 1991-02-21
AU569698B2 (en) 1988-02-18
AU7360287A (en) 1987-09-17
PT75993A (en) 1983-01-01
FI824031L (fi) 1983-06-18
EP0082361B1 (en) 1987-03-25
MX159446A (es) 1989-06-09
PT75993B (en) 1985-02-27
FI73075B (fi) 1987-04-30
EP0082361A1 (en) 1983-06-29
NO162736B (no) 1989-10-30
NO824024L (no) 1983-06-20
FI824031A0 (fi) 1982-11-23
DE3275862D1 (en) 1987-04-30
AR230759A1 (es) 1984-06-29
NO162736C (no) 1990-02-07
DK527882A (da) 1983-06-18
KR890004624B1 (ko) 1989-11-20
GB2111657B (en) 1985-08-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3892396A (en) Lining for high temperature furnaces
US3952470A (en) Furnace lining apparatus
CA1107337A (en) Method and apparatus for supporting furnace heating elements
CA1195112A (en) Ceramic fiber modular assemblies for lining furnace walls
US4071311A (en) Refractory insulation
US5010706A (en) Insulation and the provision thereof
JPH0550117B2 (da)
DK158214B (da) Isoleringselement til isolering af en flade og fremgangsmaade til fremstilling af isoleringselementet
US4443509A (en) Insulation and the provision thereof
US4984405A (en) Insulation and the provision thereof
WO2022100563A1 (zh) 一种乙烯裂解炉及其复合隔热衬里
US4932187A (en) Refractory anchor system and method
NO821059L (no) Isolasjon mot hoey temperatur.
US4802425A (en) High temperature fiber system with controlled shrinkage and stress resistance
EP0052840A1 (en) System of support or sustentation of electric heating elements in furnaces or equipment, insulated with ceramic fiber
JPS58110982A (ja) 断熱材およびその取付方法
JPS5914718Y2 (ja) 熱処理炉の天井部構造
JPS60248988A (ja) 無機繊維質断熱体の固設方法
EP0954734A1 (en) Retaining element, method of coating a substrate, and thermal installation
US8428096B2 (en) Removable filler module
US8693518B2 (en) High temperature industrial furnace roof system
JPS6233282A (ja) 耐熱ブロツク
JPS6340784Y2 (da)
RU73722U1 (ru) Стена обмуровки теплотехнического агрегата, кляммерный кирпич и кляммер
JPH07280456A (ja) 炉壁構造

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired