DK156261B - Homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi - Google Patents

Homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi Download PDF

Info

Publication number
DK156261B
DK156261B DK253682A DK253682A DK156261B DK 156261 B DK156261 B DK 156261B DK 253682 A DK253682 A DK 253682A DK 253682 A DK253682 A DK 253682A DK 156261 B DK156261 B DK 156261B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
base
weight
rubber base
chewing gum
elastomer
Prior art date
Application number
DK253682A
Other languages
English (en)
Other versions
DK156261C (da
DK253682A (da
Inventor
Ronald P D Amelia
John J Stroz
Rouben Kachikian
Original Assignee
Nabisco Brands Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nabisco Brands Inc filed Critical Nabisco Brands Inc
Publication of DK253682A publication Critical patent/DK253682A/da
Publication of DK156261B publication Critical patent/DK156261B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK156261C publication Critical patent/DK156261C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23GCOCOA; COCOA PRODUCTS, e.g. CHOCOLATE; SUBSTITUTES FOR COCOA OR COCOA PRODUCTS; CONFECTIONERY; CHEWING GUM; ICE-CREAM; PREPARATION THEREOF
    • A23G4/00Chewing gum
    • A23G4/06Chewing gum characterised by the composition containing organic or inorganic compounds
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23GCOCOA; COCOA PRODUCTS, e.g. CHOCOLATE; SUBSTITUTES FOR COCOA OR COCOA PRODUCTS; CONFECTIONERY; CHEWING GUM; ICE-CREAM; PREPARATION THEREOF
    • A23G4/00Chewing gum
    • A23G4/06Chewing gum characterised by the composition containing organic or inorganic compounds
    • A23G4/08Chewing gum characterised by the composition containing organic or inorganic compounds of the chewing gum base

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

DK 156261 B
Den foreliggende opfindelse angâr en homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi.
Tyggeguinmier, som de kendes i dag, omfatter sædvan-ligvis en vandopl0selig smagsstofdel, som frig0res over en 5 tidsperiode, og en basedel, som er uopl0selig og indifferent, og som bevares i mundhulen under hele tygningen. Af-hængigt af den tilsigtede virkning af det særlige tygge-gummiprodukt sammensættes basedelen med komponenter valgt ud fra virkningen opnâet derved og baseret pâ deres fore-10 nelighed.
En vigtig bestanddel af en gummibase er elastomerdelen, som, if0lge teknikkens nuværende standpunkt, kan omfatte naturlige elastomere, syntetiske elastomere eller kombina-tioner deraf. Denne bestanddel af gummibasen er vigtig, for-15 di den giver den uopl0selige tyggeklump, som har en sâdan spændstighed, at den kan komme sig af deformationen frem-kaldt ved tygning. Ved fremstilling af gummibase er det vigtigt, at andre komponenter indeholdt i baseblandingen for at give forskellige egenskaber i det fremkomne tygge-20 gummi blandes grundigt med elastomerdelen, sâledes at hele tyggeklumpen bevarer en passende spændstighed som en homogen fase.
For at opnâ en tyggeklump med homogen fase, hvori der hele tiden er en konstant passende spændstighed, er det 25 n0dvendigt at tilvejebringe komponenter, som er mest muligt blandbare med elastomeren. Dette résultat er ikke let at opnâ inden for gummibaseteknikken, fordi de forskellige komponenter ikke kun skal forenes som en homogen masse under begyndelsesblandingen, men ogsâ skal forblive i den homo-30 gene tilstand under tyggegummiblandingen med den vandopl0-selige del under bearbejdning, f.eks. gummienhedsproduktion og indpakning, og under tygning. Faktorer som f.eks. virkningen af de vandopl0selîge komponenter, varme, fugt osv. skal tages i betragtning ved fremstilling af en anvendelig 35 gummibase.
2 0
DK 156261 B
Da tyggegummiproduktion desuden, ligesom ved aile levnedsmidler, n0dvendigvis er begrænset af 0konomi-, be-arbejdnings-, afsætnings- og sikkerhedsfaktorer, skal der ikke kun tages hensyn til fysisk og kemisk forenelighed.
5 Sâledes begrænset har teknikken til fremstilling af tygge-gummi udviklet sig gennem ârene ved kun at bygge pâ kendte brugbare kombinationer af anvendelige bestanddele. F0lge-lig har det i fors0get pâ at opnâ en særlig egenskab eller kombinationer af egenskaber i et tyggegummi været n0dven-10 digt at anvende en komponent, som er kendt for at give sâdanne egenskaber i det fremkomne tyggegummi sammen med denne komponents tilh0rende forenelighedsskabende bestanddele, som kan forringe slutproduktet betydeligt eller alvorligt be- grænse anvendelsen af visse andre tilsætningsstoffer, sâsom 15 smagsstoffer, s0destoffer, antioxidanter osv., med den sær-lige bestanddel.
Nâr der sættes harpikskomponenter til elastomere er de ovenfor nævnte problemer vedr0rende forenelighed særlig vanskelige, da bâde elastomere og harpikser er polymère.
20 Forskellen pâ naturen af en elastomer og en harpiks er bl.a. graden af indre mobilitet mellem polymerkæderne.
Bâde elastomere og polymerharpikser har naturligt en karakteristisk intensitet af intermolekylær interaktion, kaldt den kohæsive-energitæthed, som sædvanligvis i nogen 25 grad skal overvindes for at opnâ forenelighed mellem disse to typer af komponenter. Tiltrækkende kræfter mellem or-ganiske molekyler, som forklarer den karakteristiske ko-hæsive energitæthed, omfatter bl.a. Van der Waals-kræfter, dispersionskræfter, dipol-dipolkræfter, dipol-inducerede 30 dipolkræfter og syrebasekræfter, hvoraf den vigtigste er hydrogenbinding. Et groft mâl for aile sâdanne kræfter kan udtrykkes som et Hildebrand opl0selighedsparameter, B , som er et udtryk for opl0seligheden af et særligt stof.
I teorien refererer blandbarheden af polymère til 35 sâdanne, som har sammenlignelige opl0selighedsparametre, og som inden for polymerteknikken sædvanligvis anses for at være 3
DK 156261 B
0 sâdanne polymère/ der har en forskel i opl0selighedspara~ metre pâ mindre end 1,1-2,0, jf. S. Krause, "Polymer Com-patibility"/ J. Macromal. Sci-Macromal. Chem. Cl, s. 251-314 (1972).
5 Medens det er kendt, at lige mekanisk forskydning kan anvendes til indgâende at kontakte polymère, som har uensartede kemiske og strukturelle egenskaber, kan sâdanne metoder ogsâ depolymerisere komponenterne og sâledes 0de-lægge 0nskede naturlige polymeregenskaber, _ f.eks. memory 10 (dvs. elasticitet) og filmdannende evner (dvs. relativ forskydning uden brud i intermolekylær binding). For at overvinde disse problemer er der blevet anvendt forskellige bestanddele i et fors0g pâ at g0re harpikser og elastomere forenelige uden total depolymerisation.
15 Især har elastomeren styren-butadiencopolymer (SBR) hidtil krævet samtidig anvendelse af estergummier (glyce-rolestere af harpiks) for at bevirke forenelighed med andre tyggegummibasekomponenter og for at opnâ filmdannende egenskaber, som 0nskes til ballontyggegummibaser. Det har imid-20 lertid vist sig, at anvendelse af estergummier med styren-butadien giver problemer, sâsom naturlig oxidativ ustabili-tet og klæbrighed i tyggegummiproduktet. Endvidere er tyggegummibaser fremstillet ved anvendelse af SBR og estergummier karakteristisk stive, meget harde, sk0rê og 25 utyggelige og kræver en betydelig mængde energi samt til-sætning af store mængder bl0dg0rende stoffer, fyldstoffer osv. for at opnâ den passende konsistens af et tyggegummi.
For at overvinde manglerne forbundet med anvendelsen af styren-butadien i kombination med estergummier har man in-30 den for gummiteknikken traditionelt grebet problemet an ved at pr0ve sig frem og inkorporere yderligere bestanddele, som giver de 0nskede egenskaber i slutproduktet.
Imidlertid har det nu vist sig, at der kan fremstilles en bl0d, naturligt stabil SBR-gummibase, som ogsâ har frem-35 ragende filmdannende egenskaber, og som i ait væsentligt ikke er klæbrig, ved anvendelse af den foreliggende opfin-delse, som omfatter passende plastificeringsprincipper an- 4
DK 156261 B
vendt i forbindelse med den ydre plastificering af primære gummibasekomponenter, dvs. elastomer og harpiks, som hid-til har været anset for uforenelige.
Med hensyn til polyisobutylenelastomer (PIB) har det 5 ligeledes været anset for n0dvendigt at indbefatte visse medf0lgende bestanddele for at opnâ forenelighed med an-dre gummibasekomponenter- F.eks. omhandler ü.S. patent-skrift nr. 3.984.574 en gummibase, som omfatter polyisobu-tylen i kombination med polyvinylacetat, men som ogsâ kræver 10 yderligere komponenter, sâsom hydrogenerede eller delvis hydrogenerede vegetabilske olier eller animalske fedtstoffer i en mængde pâ 5-50% og fyldstof (mineralske hjælpestoffer) i en mængde pâ 5-40% for som pâstâet at opnâ en ikke-klæbrig base. Anvendelse af fyldstof med polyisobutylen/polyvinyl-15 acetat i gummibase anses da ogsâ for almindelig praksis inden for teknikken.
Ved den foreliggende opfindelse kan polyisobutylen imidlertid kombineres med det karakteristisk gode filmdan-nende polyvinylacetat med h0j molekylvægt til dannelse af 20 en gummibase med bl0d konsistens i fraværelse af ikke kun fyldstof men ogsâ andre bl0dg0rende tilsætningsstoffer, som sædvanligvis medtages i polyisobutylen, sâscm hydrogenerede eller delvis hydrogenerede animalske fedtstoffer eller vegetabilske olier.
25 Med hensyn til anvendelse af isobutylen-isoprencopo- lymer (butylgummi) opnâs desuden ved anvendelse af den foreliggende opfindelse en bl0d gummibase med gode film-dannende egenskaber i fraværelse af bâde estergummier og fyldstof, hvorved den bliver anvendelig som en ballontygge-30 gummibase.
Opfindelsen angâr sâledes en homogen gummibase be-stâende af en blanding af en elastomer valgt blandt styren--butadien-copolymer, polyisobutylen, isobutylen-isopren--copolymere og blandinger deraf, en polyvinylacetatharpiks 35 og eventuelt en tredie bestanddel valgt blandt calciumcarbo-nat, talkum, triglycerider, glycerylmonostearat, mikrokry- 5
DK 156261 B
stallinsk voks, paraffinvoks, candelillavoks og blandinger deraf, idet elastomeren er til stede i en mængde pâ 0,5-30 vægt-%, fortrinsvis 5-20 vægt-%, og polyvinylacetatharpiksen er til stede i en mængde pâ 5-75 vægt-%, fortrinsvis 10-45 5 vægt-%. Gummibasen er ejendommelig ved, at elastomeren er blodgjort med en blodgorer (plastificeringsmiddel) valgt blandt butylstearat, glyceryltrioleat, oliesyre, polylimonen, vaseline og blandinger deraf, idet bl0dg0reren for elastomeren er til stede i en mængde pâ 0,5-40 vægt-%, fortrins-10 vis 10-25 vægt-%, og at polyvinylacetatharpiksen er blcdgjort med glyceryltriacetat, glyceryltributyrat, acetyltriethyl-citrat, acetyleret monoglycerid og blandinger deraf, idet blodgoreren for polyvinylacetatharpiksen er til stede i en mængde pâ 1-25 vægt-%, fortrinsvis 2-15 vægt-%, idet samtlige 15 procentiske mængder er beregnet pâ den totale vægt af gummibasen.
Opfindelsen angâr endvidere anvendelsen af den om-handlede gummibase til fremstilling af tyggegummi.
Styren-butadien-copolymeren blodgores fortrinsvis 20 ved anvendelse af butylstearat, glyceryltrioleat, oliesyre.
For polyisobutylen og isobutylen-isopren-copolymere er de foretrukne bl0dg0rere polylimonen og vaseline.
Baseret pâ tidligere antagede teorier har det ikke været anset for muligt at forsyne en SBR-tyggegummibase 25 med filmdannende egenskaber i fraværelse af estergummier eller en PIB/PVAC-gummibase i fraværelse af fyldstof og andre tilsætningsstoffer eller at g0re en butylgummibase anvendelig i en ballontyggegummiblanding. Ved hjælp af den foreliggende opfindelse kan fremragende filmdannende 30 harpikser, sâsom polyvinylacétat med h0j molekylvægt, dys. over mindst ca. 20.000 M.W.U. g0res blandbare med SBR, PIB og butylgummi. Nâr anvendelsen af opl0selighedsteorier pâ disse primære polymerkomponenters forenelighed tages i betragtning, er dette ganske uventet. Specielt den primære 35 harpiks, polyvinylacetat med h0j molekylvægt, har en op-10selighedsparameter pâ ca. 10,6 (Collins, Bares og Bill- 6
DK 156261 B
meyer, Jr., "Preliminary Evaluation of Polymer Properties", Experiments in Polymer Science, s. 108 (1973), hvorimod opl0selighedsparametren for styren-butadiencopolymer er ca. 8,3 og for polyisobutylen er ca. 7,8 (jf. Bandrup og 5 Immergut, "Solubility Parameter Values", Polymer Handbook, s. IV-362 - IV-365 (3. udg. 1967), hvilket teoretisk g0r dem noget uforenelige og i det mindste ikke-blandbare.
I ait væsentligt har det vist sig, at der ved an-vendelse af den foreliggende opfindelse kan dannes gummi-10 baser ud fra elastomerkomponenten i kombination med poly-vinylacetat med en h0j molekylvægt. Dette fjerner behovet for estergummier med SBR og derfor de medf01gende anti-oxidanter sædvanligvis indbefattet med estergummier. I tilfælde af PIB er behovet for fyldstof og hydrogenerede 15 olier eller fedtstoffer blevet fjernet og/eller reduceret betydeligt, og med hensyn til isobutylen-isopren-copolymer kan der tilvejebringes en god filmdannende base i fravær af fyldstof og estergummier, hvorved den bliver anvende-lig som en ballontyggegummibase. Desuden kan sâdanne kom-20 binationer ganske overraskende tilvejebringes uden tilsæt-ning af bestanddele, som f.eks. fyldstof og vokser. Imid-lertid vil det forstâs, at en vis mængde bestanddele, sâ-som estergummier, fyldstoffer, vokser, emulgeringsmidler og farvestoffer kan tilsættes til opnâelse af 0nskede 25 egenskaber, uden at den samlede virkning if01ge opfindelsen forringes.
Fyldstofferne, som kan anvendes i den her omhandlede gummibase, er tilstede i en mængde pâ fra ca. 0 til ca.
60%, og fortrinsvis fra ca. 5 til ca. 45 vægt-% af gummi-30 basen. Calciumcarbonat foretrækkes. Nâr der imidlertid i det endelige tyggegummi anvendes syresmagsstoffer og/eller syres0destoffer, sâsom den frie syreform af saccharin, syre-cyclamat eller aspartam, anvendes fortrinsvis et ikke-kridt-fyldstof, fortrinsvis talkum.
35 Den her omhandlede gummibase kan ogsâ omfatte vokser, som tjener som sm0remidier, og som b0r hâve et smeltepunkt 7
DK 156261 B
pâ over ca. 35°C, og fortrinsvis pâ over ca. 50°C. Eksem-pler pâ sâdanne vokser omfatter candelillavoks, carnauba-voks, ozokerit, oricury, mikrokrystallinsk voks og raffi-neret paraffinvoks. Vokserne anvendes i en mængde pâ fra 5 ca. 1 til ca. 18 vægt-% af gummibasen, og fortrinsvis fra ca. 3 til ca. 12%. De foretrukne vokser er mikrokrystallinsk voks og paraffinvoks anvendt i kombination, sâledes at fra ca. 0 til ca. 18% (beregnet pâ vægten af gummibasen) af den mikrokrystallinske voks anvendes sammen med fra ca.
10 0 til ca. 18% (beregnet pâ vægten af gummibasen) af paraf- finvoksen. Det har vist sig, at vokser reducerer klæbrig-heden af den endelige gummiblanding uden væsentligt at reducere kohæsiviteten deraf.
Et emulgeringsmiddel kan ogsâ være indeholdt i gum- 15 mibasen for at give denne en sâdan balance mellem hydrofile og hydrofobe egenskaber, at gummibasen absorberer spyt og derved bliver glat. Emulgeringsmidlet anvendes i en mængde pâ fra 1 til 10 vægt-% af gummibasen, fortrinsvis fra 3 til ca. 9 vægt-%.
20 De f01gende er generelle gummibaseblandinger i overensstemmelse med den foreliggende opfindelse.
Blanding I
Vægt-% af 25 Elastomerkomponent gummibase elastomer - styren-butadien-copolymer 0,5-30 plastificeringsmiddel - butyl-stearat, glyceryltrioleat, olie- 30 syre eller andre enestâende plastificeringsmidler, som 0,5-40 tidligere defineret 35 8
DK 156261 B
0
Harpikskomponent harpiks - polyvinylacetat (med en molekylvægt, sont er st0rre end 20.000) 5-75 5 plastificeringsmiddel - tri-acetin og acetyleret mono-glycerid eller andre enestâende plastificeringsmidler, som 1-25 tidligere defineret 10
Valgfri tredje komponent(er)
Fyldstof (CaCOg eller talkum) 0-60
Vokser 0-18
Teks turer ings-/emulgeringsmid1er 0-10 15
Blanding II
Vægt-% af
Elastomerkomponent gummibase elastomer - polyisobutylen, 20 polyisopren og isobutylen- -isoprencopolymer 0,5-30 plastificeringsmiddel - poly-limonen, vaseline, squalen, sgualan og andre enestâende 25 plastificeringsmidler, som 0,5-40 tidligere defineret
Harpikskomponent harpiks - polyvinylacetat (med 30 en molekylvægt, som er st0rre end 20.000) 5-75 plastificeringsmiddel - tri-acetin og acetyleret monogly-cerid eller andre enestâende 35 plastificeringsmidler, som 1-25 tidligere defineret 9
DK 156261 B
Valqfri tredje komponent(er)
Fyldstof (CaCOj eller talkum) 0-60
Vokser 0-18
Teksturerings-/emulgeringsmidler 0-10 5
De her omhandlede gummibaser dannes ved forst at danne hver af de primære komponenter og derefter kombinere dem til dannelse af gummibasen.
De her omhandlede gummibaser kan anvendes til frem-10 stilling af et tyggegummi, og i dette tilfælde vil gummibasen være tilstede i en mængde pâ fra ca. 10 til ca. 40%, og fortrinsvis fra ca. 15 til ca. 30 vægt-% af tyggegummi-et.
Det her omhandlede tyggegummi kan være sukkerholdigt 15 eller uden sukker. Eksempler pâ anvendelige s0destoffer omfatter sukker, f.eks. monosaccharider med 5 eller 6 car-bonatomer, sâsom arabinose, xylose, ribose, glukose, mannose, galaktose, fruktose, dextrose eller sorbose eller blan-dinger af to eller flere af de foregâende monosaccharider, 20 disaccharider, f.eks. saccharose, sâsom r0rsukker eller roesukker, laktose, maltose eller cellobiose, polysacchari-der, sâsom delvis hydrolyseret stivelse eller dextrin, samt sukkeralkoholer, sâsom sorbitol, mannitol, xylitol og blan-dinger deraf, samt hydrogenerede stivelsehydrolysater eller 25 isomaltitol og blandinger af to eller flere af de ovennævn-te sukkertyper og/eller sukkeralkoholer.
Enhver af de ovennævnte sukkertyper kan være tilstede i en mængde pâ fra ca. 0,05 til ca. 90%, og fortrinsvis fra ca. 40 til ca. 85 vægt-% af tyggegummiet, Nâr der anvendes 30 sukkeralkoholer, er de tilstede i en mængde pâ fra ca.
0,05 til ca. 90%, og fortrinsvis fra ca. 40 til ca. 85 vægt-% af tyggegummiet.
Det her omhandlede tyggegummi kan ogsâ i stedet for eller foruden enhver af de ovennævnte sukkertyper eller suk-35 10
DK 156261 B
O
keralkoholer indeholde et kunstigt s0destof, f.eks. as-partam og cyclamat, eller et saccharin eller et andet s0de-stof, som beskrevet herefter, idet det kunstige s0destof er tilstede i en mængde pâ fra ca. 0 til ca. 1,5 vægt-%, 5 og fortrinsvis fra ca. 0,05 til ca. 0,3 vægt-% af tygge-gummiet.
Eksempler pâ anvendelige kunstige og naturlige s0de-stoffer omfatter natrium-, calcium- eller ammoniumsaccha-rinsalte, dihydrochalconer, glycyrrhizin, dikaliumglycyr-10 rhizin, glycyrrhizinsyreammoniumsalt, L-aspartyl-L-phenyl-alaninmethylester (aspartam) , natrium-, ammonium- eller calciumsaltet af 3,4-dihydro-6-methyl-l,2,3-oxathiazin-4--on-2,2-dioxid, kaliumsaltet af 3,4-dihydro-6-methyl-l,2,3--oxathïazin-4-on-2,2-dioxid ("Acesulfam-K") samt Thauma-15 toccous Daniellii ("Thaumatin I og II"), Stevia rebaudiana ("Steviosid"), Richardella dulcifica ("Miracle Berry"), Dioscoreophyllum cumminsii ("Serendipity Berry") og cycla-matsalte eller blandinger af to eller flere af de oven-nævnte s0destoffer.
20 Det her omhandlede tyggegummi kan indeholde smagsstof, sâsom sur- eller frugtsmagsstof eller ikke-sur- eller mint-smagsstof i en mængde pâ fra ca. 0,5 til ca. 2 vægt-% af det endelige tyggegummiprodukt. Smagsstoffet kan omfatte syntetiske smagsstoffer og olier afledt af planter, blade, 25 blomster, frugt osv. Eksempler pâ frugtsmagsstoftilsætning-er omfatter syrer, sâsom adipin-, citron-, rav- og fumar-syre, og citrusolier, sâsom citronolie, orangeolie, lime-olie og: grapefrugtolie, og frugtessenser, sâsom æbleessens, pæreessens, ferskenessens, jordbæressens, abrikosessens, 30 hindbæressens, kirsebæressens, blommeessens og ananasessens, samt de f01gende æteriske olier: pebermynteolie, gr0n mynteolie, blandinger af pebermynteolie og gr0n mynteolie, kryddernellikeolie, bay-olie, anisolie, eucalyptusolie, timianolie, cederbladolie, kanelolie, olie af muskatn0d, 35 olie af salvie, olie af bitre mandler, kassiaolie og me-thylsalicylat (olie af vintergr0nt). Forskellige syntetiske smagsstoffer, sâsom blandet frugt, kan ogsâ inkorporeres 11
DK 156261 B
o i tyggegummibasen med eller uden konventionelle konserve-ringsstoffer.
Ved anvendelse af det passende plastificeringsmiddel for hver af de primære komponenter kan egenskaberne i det g endelige gummiprodukt udvælges omhyggeligt baseret pâ kom-ponentens naturlige egenskaber, idet andre tilsaetnings-stoffer udelukkende anvendes til at forbedre, xnaksimere eller finpudse egenskaberne opnâet ved kombinationen af primære komponenter.
10 Til en bedre forstâelse af den foreliggende opfin- delse, sammen med andre og yderligere formai, henvises til de f01gende specifikke eksempler.
Eksempler if0lge opfindelsen 15 Styren-butadienelastomer
De f0rste tre eksempler illustrerer fremstillingen af en bl0d, brugbar gummibase med styren-butadiencopolymer som elastomer og polyvinylacetatharpiks med en h0j mole-kylvægt uden anvendelse af estergummier og i fravær af y-20 derligere komponenter, som tidligere har været anset for n0dvendige til tilvejebringelse af en anvendelig gummibase.
Eksempel 1
Der fremstilles en gummibase i overensstemmelse med 25 recepten vist nedenfor, der, som'det bemærkes, hverken om-fatter fyldstof eller estergummi, hvorved behovet for anti-oxidant(er) fjernes.
GummibasehéstanddÆle 30 Vægtdele af
Elas tomerkomponent gummibasen styren-butadienelastomer 15 (24% bundet sytren) butylstearat 3 35 12
DK 156261 B
o
Harpikskomponent Vægtdele af gummibasen polyvinylacetat (20.000-40.000 M.W.U.) 65 5 glyceryltriacetat 9 acetyleret monoglycerid 10
Bestanddelene blandes i en Brabender plasticorder ved en temperatur pâ ca. 80°C ved tilsætning af en f0rste por-10 tion af polyvinylacetatet til SBR efterfulgt af butylstea-ratet, det tilbageblevne polyvinylacetat, glyceryltriacétate t og det acetylerede monoglycerid.
Gummibasen viser sig at være glat og halvflydende, flyder let ved blandingstemperaturen og bevarer en temmelig 15 konstant viskositet, efterhânden som bestanddelene tilsæt-tes, hvilket altsammen forbedrer basens 0konomiske værdi, da energien, som kræves til blandingen, derved begrænses til det mindst mulige.
Ved afk0ling konstateres der ingen faseadskillelse, 20 og basen har filmdannende egenskaber, dvs. den har gode boble-dannende egenskaber, og kan anvendes som en base til ballontyggegummi. Gummibasen er ogsâ ikke-klæbrig (abhæsiv), let tyggelig, har en mild smag og en god organoleptisk kva-litet, dvs. god mundf0lelse. Da gummibasen ikke indeholder 25 noget fyldstof, kan den anvendes med syres0destoffer og/-eller -smagsstoffer.
Endvidere, og mâske vigtigst, er den afk01ede base bl0d og let deformerbar i modsætning til den uigennemtrængelige, hârde, sk0re natur af SBR-gummibaser, som de er kendte til 30 dato. Denne bl0de tekstur for0ger mærkbart den 0konomiske værdi af basen pâ grund af den reducerede arbejdsenergi i forbindelse med mekanisk s0nderdeling af den bl0de base ved frem-stillingen af en tyggegummiblanding.
35 13 0
DK 156261E
Eksempel 2
Dette eksempel viser en styren-butadiengummibase med den samme mængde elastomer som i eksempel 1 men med en an-derledes blanding af elastomer og plastificeringsmiddel 5 dertil.
Gummibasebestanddele Vægtdele
Elastomerkomponent af gummibasen s tyren-butadienelas tomer 10 (24% bundet styren) 10 styren-butadienelastomer (48% bundet styren) 5 butylstearat 3 glyceryltrioleat 3 15
Harpikskomponent polyvinylacetat (med en molekylvaegt 65 pâ 20.000-40.000) glyceryltriacetat 7 20 acetyleret monoglycerid 7
Bestanddelene blandes i en Brabender plasticorder som i eksempel 1 med de samme gunstige blandingskarakteristika.
Igen er der ikke nogen konstaterbar faseadskillelse 25 ved afk0ling, og basen har gode filmdannende egenskaber samt udviser en mild smag, god organoleptisk kvalitet, abhæsivi-tçt og en generelt bl0d, deformerbar eller letbearbejdelig tekstur.
30 Eksempel 3
Der fremstilles en anden gummibase i overensstemmel-se med recepten vist nedenfor, hvori mængden af elastomer for0ges, og som omfatter polyvinylacetat med en lav mole-kylvægt.
35 0 14
DK 156261 B
Guimnibasebes tanddele Vægtdele af
Elastomerkomponent gummibasen styren-butadienelastomer 20 5 butylstearat 5
Harpikskomponent polyvinylacetat (med en mole- kylvægt pâ 20.000-40.000) 40 10 polyvinylacetat med en lav molekylvægt 25 glyceryltriacetat 7 acetyleret monoglycerid 3 15 Den fremkomne gummibase, som blandes som i eksempel 1 og 2, har den samme fordelagtige, bl0de, letbearbejdelige tekstur, samtidig med at den har gode filmdannende og ab-hæsive egenskaber.
Disse recepter giver fremragende 0konomiske baser til 20 ballontyggegummi pâ grund af deres filmdannende evne og abhæsivitet.
For at pâvise de uventede resultater i forbindelse med fremstillingen af en bl0d styren-butadienbase i fravær 25 af estergummi ved anvendelse af den foreliggende opfindelse, gennemf0res fors0g med pr0ver af gummibase fremstillet i eksempel 1, 2 og 3. Da fremstilling af en tyggegummiblan-ding omfatter mekanisk s0nderdeling af gummibasen sammen med de andre bestanddele i gummiblandingen, er letheden med 30 hvilken gummibasen kan deformeres under mekanisk tryk et godt mal for dens bearbejdelighed. F01gelig er en fors0gs-type, som kan anvendes til pâvisning af en gummibases bearbejdelighed, et hârdhedsfors0g, som er mâlet for et ma-teriales resistens over for lokal deformation. Hârdheds-35 fors0g mâler sædvanligvis indtrængningsdybden af en tak eller sonde under et specifikt sæt betingelser.
Pr0ver af gummibaserne fremstillet i de ovennævnte
DK 156261E
0 15 eksempler underkastes hârdhedsfors0g if01ge ASTM D-1321 ved anvendelse af et penetrometer (Précision Scientific Co.), ligesom pr0ver af styren-butadienelastomergummibase med estergummi medtaget deri som en filmdannende bestand- 5 del. Disse fors0g gennemf0res ved stuetemperatur (24,5°C) under en konstant belastning pâ 100 g.
SBR-esterbase, som sædvanligvis anvendes som gummi-base til ballontyggegummiblandinger, og som anvendes kom-mercielt, har den f0lgende almene recept: 10 Vægtdele SBR/Estergummibase af gummibasen styren-butadiencopolymer 6-14 estergummi 18-36 fyldstof (sædvanligvis CaCOg) 18-44 15 polyvinylacetat (organisk fyldstof) 15-45 med lav molekylvægt vokser 1-26 fedtsyreestere ^ ^ 20 Pr0ve A, B og C er af SBR/estergummiet med den almene recept anf0rt ovenfor med undtagelse af pr0ve C, som ikke indeholder noget fyldstof.
Hver af pr0verne underkastes 3-5 10b under penetro-metret, og gennemsnitsværdien af indtrængningen i 1/10 mm 25 efter 5 sekunder under konstant belastning bestemmes for at reducere virkningen aféventuelle anomale resultater til det mindst mulige.
Resultater af sammenligningsfors0gene er anf0rt ne-denfor i tabel I.
30 Tabel I
Penetrometerfors0g
Gennemsnitsindtrængning malt efter 5 sekunder under en kon-35 stant belastning pâ 100 g
Pr0ver_ved 24,5°C_ if0lge eks. 1 38,5 if01ge eks. 2 26,8 if01ge eks. 3 25.,6 0 16
DK 156261 B
Tabel I (fortsat)
Gennemsnitsindtrængning malt ef-ter 5 sekunder under en konstant
5 Prÿver_belastning pâ 100 g ved 24,5°C
SBR/ester A 4,0 SBR/ester B 1,3 SBR/ester C (intet fyldstof) 5,0 10
Som det fremgâr af résultaterne, udviser pr0ve 1, 2 og 3 en overraskende lavere .hârdhedsgrad, hvilket sâledes godtg0r, at der er fremstillet en yderst letbearbejdelig 15 gummibase if01ge opfindelsen.
Selv om pr0ver if01ge opfindelsen viser en bl0dheds-grad, som klart er en st0rrelsesorden st0rre end pr0ver ta-get fra den kendte teknik, menes det, at gummibase, som mâler ikke mindre end ca. 15 "1/10 mm enheder" i det oven-20 nævnte fors0g vil frembyde en betydelig fordel i forhold til kendte gummibaser. Fortrinsvis skal gummibasen mâle ikke mindre end ca. 20, og især fortrinsvis ikke mindre end ca. 25.
25 Eksempel 4-6
Tyggegummiblandinger fremstilles ved anvendelse af baserne i£0lge eksempel 1, 2 og 3 if01ge den f0lgende re-cept: Vægtdele af 30 Bestanddel_tyggegummiet gummibase (som beskrevet i eks. 1, 2 og 3) 24 pulvériseret sukker 60 majssirupy 430 pg 15 35 smagsstof 1 0
DK 156261 B
17
Disse tyggegummier har en bl0d tekstur, gode boble-dannende egenskaber, gode organoleptiske egenskaber samt god opbevaringsdygtighed.
De f0lgende eksempler repræsenterer andre foretrukne 5 udf0relsesformer for den foreliggende opfindelse, som om-fatter yderligere bestanddele sædvanligvis anvendt i gum-gibaser.
Eksempel 7 10 Der fremstilles en ikke-klæbrig gummibase med den f01gende sammensætning som beskrevet nedenfor.
Gummibasebestanddele Vægtdele af 15 Elas tomerkomponent gummibasen styren-butadienelastomer (24% bundet styren) 10 butylstearat 10
CaC03 17 20
Harpikskomponent polyvinylacetat (med en molekyl-vægt pâ 20.000-40.000) 27 glyceryltriacetat 4 25 acetyleret monoglycerid 5
CaCC>3 8
Tredje tekstureringskomponent triglycerid 6 30 mikrokrystallinsk voks (smp. 71°C) 4
CaC03 9 35 0 18
DK 156261 B
Styren-butadienelastomeren og butylstearatet blandes i en kedelblander ved en temperatur pâ ca. 120°C til dan-nelse af den passende plastificerede elastomerkomponent, som sættes til en Brabender plasti-corder, soin har sigma-5 blade, og holdes ved 120°C. Derefter tilsættes der trigly-cerid med blanding efterfulgt af CaC03, polyvinylacetat, acetyleret monoglycerid og glyceryltriacetat. En anden portion CaCO^ tilsættes derpâ med blanding efterfulgt af mi-krokrystallinsk voks og en tredje portion CaCO^.
10 Den derved dannede gummibase er glat, halvflydende og flyder let ved blandingstemperaturen. Baseviskositeten forbliver temmelig konstant, efterhânden som bestanddelene tilsættes. Der konstateres ingen faseadskillelse af bestanddelene ved afk0ling.
15 Den her omhandlede, ovennævnte gummibase er ikke- klæbrig, let tyggelig, giver en god mundf0lelse, har en mild smag og gode boble-dannende egenskaber.
20 Den fremstilles en ikke-klæbrig kridtfri gummibase med den f01gende sammensætning som beskrevet nedenfor.
Gummibasebestanddele 25 Vægtdele af
Elastomerkomponent gummibasen styren-butadien (24% bundet styren) 11 butylstearat 11 30 talkum 15
Harpikskomponent polyvinylacetat (med en molekyl- vægt pâ 20.000-40.000) 30 35 glyceryltriacetat 5 acetyleret monoglycerid 6 talkum 5 19 0
DK 156261 B
Vægtdele af
Tredje tekstureringskomponent gummibasen triglycerid 7 mikrokrystallinsk voks 5 5 talkum 5
Styren-butadienelastomeren og butylstearatet blandes i en kedelblander ved en temperatur pâ ca. 100°C til dan-10 nelse af den plastificerede elastomerkomponent, som derpâ sættes til en Brabender plasti-corder, som har rulleblade, og holdes ved 110°C. Derefter tilsættes der triglycerid med blanding efterfulgt af talkum, polyvinylacetat, acetyleret monoglycerid og glyceryltriacetat. Derpâ tilsættes der en 15 anden portion talkum med blanding efterfulgt af mikrokrystallinsk voks og en tredje portion talkum.
Den derved dannede gummibase er glat og flydende ved blandingstemperaturen. Baseviskositeten forbliver temmelig konstant, efterhânden som bestanddelene tilsættes. Der kon-20 stateres ingen faseadskillelse af bestanddelene ved afk0- ling. Den ovennævnte, her omhandlede gummibase er ikke-klæ-brig, let tyggelig, giver en god mundf01else, har en mild smag og gode boble-dannende egenskaber.
Da denne base er fri for CaCO^/ kan den desuden an-25 vendes sammen med syresmagsstoffer og/eller syres0destoffer, sâsom aspartam og den frie syreform af saccharin.
Eksempel 9
Der fremstilles en ikke-klæbrig kridtfri gummibase 30 med den f0lgende sammensætning som beskrevet nedenfor.
Gummibasebestanddele Vægtdele af
Elastomerkomponent qummibasen 35 SBR (24% bundet styren) 2,7 SBR (48% bundet styrenj 7,7 n-butylstearat 10,4 talkum 15 20
DK 156261 B
O
Vægtdele af
Harpikskomponent gummibasen polyvinylacetat (med en raolekylvægt pâ 20.000-40.000) 30 5 glyceryltriacetat 5 acetyleret monoglycerid 5 talkum 5
Tredje tekstureringskomponent 10 triglycerid 7 paraf f invoks 4,1 mikrokrystallinsk voks 4,1 talkum 4 15 Hver af styren-butadienelastomerene blandes særskilt med butylstearat i en kedelblander ved en temperatur pâ ca. 100°C, hvorefter de to styren-butadienelastomer-butylstea-ratportioner sættes til en Brabender plasti-corder, som har rulleblade, og holdes ved 110°C. Derefter tilsættes 20 triglyceridet med blanding efterfulgt af talkum, polyvinylacetat, acetyleret monoglycerid og glyceryltriacetat. Derpâ tilsættes der en anden portion talkum med blanding efterfulgt af paraffinvoks, mikrokrystallinsk voks og en tredje portion talkum.
25 Den derved dannede gummibase er glat, halvflydende og flyder let ved blandingstemperaturen. Baseviskositeten forbliver temmelig konstant, efterhânden som bestanddelene tilsættes. Der konstateres ingen faseadskillelse af bestanddelene ved afk01ing.
30 Den ovennævnte, her omhandlede gummibase er ikke-klæb- rig, let tyggelig, giver en god mundf01else, har en god ela-sticitet, en mild smag og gode bobledannende egenskaber.
Da denne gummibase er fri for CaCO^, kan den desuden anvendes sammen med syresmagsstoffer og/eller syres0destof-35 fer, sâsom aspartam og den frie syreform af saccharin.
0
DK 156261 B
21
Eksempel 10
Der fremstilles en ikke-klæbrig gummibase uden fyld-stof med den f0lgende sammensætning som beskrevet nedenfor.
5 Gummibasebestanddele Vægtdele af
Elas tomerkomponent gummibasen styren-butadienelastomer (48% bundet styren) 10 10 butylstearat 10
Harpikskomponent polyvinylacetat (med en molekyl-vægt pâ 20.000-40.000) 30 15 glyceryltriacetat 5 acetyleret monoglycerid 5
Tredje tekstureringskomponent triglycerid 10 2o paraffinvoks 18 candelillavoks 5 glycerylmonostearat 7
Styren-butadienelastomeren og butylstearatet blandes 25 i en kedelblander ved en temperatur pâ ca. 120°C til dan-nelse af den plastificerede elastomerkomponent, som sættes til en Brabender plasti-corder, som har sigma-blade, og holdes ved 120°C. Derefter tilsættes der triglycerid med blanding efterfulgt af polyvinylacetat, acetyleret mono-30 glycerid og glyceryltriacetat. Derpâ tilsættes der glycerylmonostearat med blanding efterfulgt af paraffinvoks og candelillavoks.
Den derved dannede gummibase er glat, halvflydende og flyder let ved blandingstemperaturen. Baseviskositeten 35 forbliver temmelig konstant, efterhânden som bestanddelene tilsættes. Der konstateres ingen faseadskillelse af bestanddelene ved afk0ling.
0 22
DK 156261 B
Den ovennævnte, her omhandlede gummibase er ikke-klæbrig, let tyggelig, f0les god i munden, har en mild smag og gode boble-dannende egenskaber. Da den ovennævnte base endvidere er fri for fyldstof, kan den anven-5 des sairanen med syresmagsstoffer og/eller syres0destoffer.
Polyisobutylenelastomer
Som i tilfældet med styren-butadiencopolymerelasto-merbaser fremstilles gummibaser, som omfatter polyisobutylen 10 som elastomerkomponent, i overensstemmelse med den forelig-gende opfindelse. Igen, og i modsætning til sæd-vanlig praksis inden for teknikken til fremstilling af po-lyisobutylengummibaser, som har gode filmdannende egenskaber, viser det sig, at der kan fremstilles en bl0d, i 15 ait væsentligt ikke-klæbrig base ved anvendelse af den foreliggende opfindelse uden behov for fyldstof eller andre bestanddele, som normalt er forbundet med at g0re de pri-mære komponenter forenelige, sâsom hydrogenerede animalske fedtstoffer eller vegetabilske olier.
20
Eksempel 11
Der fremstilles en polyisobutylengummibase som be-skrevet nedenfor if01ge den f01gende recept.
25 Gummibasebestanddele Vægtdele af
Elastomerkomponent gummibasen polyisobutylenelastomer 15 polylimonen 3 30 Vægtdele af
Harpikskomponent gummibasen polyvinylacetat (med en molekylvægt pâ 20.000-40.000) 65 35 glyceroltriacetat 9 acetyleret monoglycerid 8 0
DK 156261 B
23
Bestanddelene blandes i en Brabender plasti-corder ved en temperatur pâ ca. 80°C ved f0rst at tilsætte poly-isobutylenelastomeren efterfulgt af en f0rste portion poly-vinylacetat, polylimonen, en anden portion polyvinylacetat, 5 glyceryltriacetat og acetyleret monoglycerid.
Gummibasen er glat, halvflydende, flyder let ved blan-dingstemperaturen og bevarer en konstant viskositet, efter-hânden som bestanddelene tilsættes, hvorved basens 0kono-miske værdi for0ges, da den mængde energi, som kræves til 10 blanding, begrænses til det mindst mulige ;af disse egen-skaber.
Der konstateres ingen faseadskillelse ved afk01ing, og basen har fremragende filmdannende egenskaber og kan an-vendes som en base til ballontyggegummi. Gummibasen er ogsâ 15 ikke-klæbrig, let tyggelig, har en mild smag og god organo-leptisk kvalitet, dvs. mundf01else. Da den ikke indeholder noget fyldstof, kan gummibasen anvendes sammen med syres0-destoffer/smagsstoffer.
Ligesom med SBR/ikke-fyldstofbas.en er den afk01ede 20 base bl0d og let deformerbar, hvorved dens 0konomiske værdi for0ges pâ grund af den reducerede arbejdsenergi i forbin-delse med mekanisk s0nderdeling af den bl0de base ved frem-stillingen af en tyggegummiblanding.
For igen at pâvise de overraskende resultater if0lge 25 den foreliggende opfindelse med hensyn til freinstilling af en bl0d base i fraværelse af fyldstof og andre komponenter, sâsom hydrogeneret vegetabilsk olie, underkastes en pr0ve af polyisobutylengummibasen og en pr0ve af en kommercielt tilgængelig polyisobutylenbase hârdhedsfors0get, som det 30 er beskrevet i forbindelse med styrenbutadiengummibasen.
35 0 24
DK 156261 B
En repræsentativ receptfor den her anvendte kommercielt tilgængelige base er som f0lger: Vægtdele af 5 Polyisobutylenbase gummibasen polyisobutylen 8-14 polyvinylacetat med h0j molekylvægt 30-40 fyldstof 20-30 vokser 8-15 10 f edtsyreestere 8-15 bl0dg0rende stoffer 0-5
Hver af pr0verne underkastes 3-5 10b hver under pene-trometret, idet gennemsnitsværdien af indtrængningen i 1/10 15 mm efter 5 sekunder ved en konstant belastning pâ 100 g bestemmes for at reducere virkningen af anomale résultater til det mindst mulige.
Resultater af sammenligningsfors0gene er anf0rt neden-for i tabel II.
20
Tabel II
Penetrometerfors0g
Gennemsnitsindtrængning malt efter 5 sekunder under 25 en konstant belastning pâ
Pr0ve 100 g ved 24,5°C_ if01ge eks. 11 31 kommerciel polyisobutylenbase 4,0 30
Det fremgâr af resultaterne, at pr0ven if01ge eksempel 11 fremstillet if01ge opfindelsen udviser en hârdhedsgrad, som er en st0rrelsesorden mindre end den kommercielle polyisobutylenbase, selv om sammenligningspr0ven indeholder fyld-35 stof, som kan forventes at forârsage diskontinuitet, og derfor en bl0dg0rende virkning i gummibase.
0
DK 156261 B
25
Selv om gummibasen fremstillet i overenssteramelse med opfindelsen har en forskel i bl0dhed, som er en st0rrelses-orden st0rref anses gummibase, som mâles til mindst ca. 15 i overensstemmelse med det ovennævnte fors0g, som tidligere 5 forklaret for et betydningsfuldt fremskridt inden for tek-nikken til fremstilling af gummibaser, idet den foretrukne bl0dhed er mindst ca. 20, og især fortrinsvis mindst ca.
25.
10 Eksempel 12
Der fremstilles en tyggegummiblanding ved anvendelse af basen if01ge eksempel 11 if,0lge den f01gende recept.
Vægtdele af 15 Bestanddel tyggegummiet polyisobutylenbase (som beskrevet i eks. 11) 24 pulvériseret sukker 60 majssirup, 43° Bé 15 20 smagsstof 1
Dette tyggegummi har en bl0d tekstur, en god boble-dannende egenskab og gode organoleptiske egenskaber samt en god opbevaringsdygtighed.
25
Isobutylen-isoprencopolymer (butylgummielastomer)
Yderligere fors0g omfatter fremstilling af gummibaser if0lge opfindelsen, som omfatter passende plasiificeret 30 isobutylen-isoprencopolymer som elastomerkomponent. Selv om det er kendt, at butylgummi finder vid anvendelse som en base i stanggummi, som ikke kræver en h0j grad af film-dannende egenskaber, viser eksemplerne beskrevet nedenfor, at der kan fremstilles en butylgummibase omfattende det 35 fremragende filmdannende polyvinylacetat med h0j molekyl-vægt ved anvendelse af de tidligere anf0rte principper med hensyn til passende ydre plastificering. Den derved frem- 0 26
DK 156261 B
stillede base er endvidere bl0d og i ait væsentligt ikke-klæbrig.
Eksempel 13 5 Der fremstilles en isobutylen-isoprencopolymergummi- base som beskrevet nedenfor if0lge den f0lgende formel.
10 Gummlbasebestanddele Vægtdele af
Elastomerkomponent gummibasen isobutylen-isoprencopolymer (butylgummi) 5 15 polylimonen 8
Harpikskomponent polyvinylacetat (molekylvægt = 20.000-40.000) 65 20 glyceryltriacetat 8 acetyleret monoglycerid 4
Bestanddelene blandes i en Brabender plasti-corder ved en temperatur pâ ca. 80°C ved f0rst at tilsætte iso-25 butylen-isoprencopolymeren efterfulgt af en f0rste portion polyvinylacetat, derpâ polylimonen, resten af polyvinylace-tatet, glyceryltriacetat og acetyleret monoglycerid.
Gummibasen er glat og halvflydende, flyder let ved blandingstemperaturen og bevarer en konstant viskositet un-30 der tilsætningen af bestanddelene, hvorved basens 0konomis-ke værdi for0ges.
Der konstateres ingen fâseadskillelse ved afk0ling, og basen har gode filmdannende egenskaber og kan anvendes som en ballontyggegummibase i modsætning til tidligere kendte 35 butylgummibaser.
Den afk0lede base er bl0d og let deformerbar, hvilket igen for0ger basens 0konomiske værdi betydeligt pâ grund af 0
DK 156261 B
27 den reducerede arbejdsenergi, som er n0dvendig til mekanisk s0nderdeling af den bl0de base ved fremstillingen af en ty ggeguirimib 1 and ing.
5 Eksempel 14
Der fremstilles en tyggeguxnmiblanding ved anvendelse af butylgummibasen i eksempel 13 if0lge den f0lgende formel.
Vægtdele af 10 Bestanddel tyggegummiet
Gummibase (som beskrevet i eks. 13) 24 pulveriseret sukker 60 majssirup 43° Be 15 15 smagsstof 1
Tyggegummierne har en bl0d tekstur, en god bobledannen-de egenskab og gode organoleptiske egenskaber samt en god opbevaringsdygtighed.
20
Eksempel 15
Der fremstilles en ikke-klæbrig, kridtfri butylgummi-base omfattende andre sædvanlige gummibasekomponenter som beskrevet nedenfor.
25
Gummibasebestanddele Vægtdele af
Elastomerkomponent gummibasen butylgummi (copolymer af isobutylen 30 og isopren (99:1)) 10 vaseline 10 talkum 19 35 0 28
DK 156261 B
Vasgtdele af
Harpikskomponent guromibasen polyvinylacetat (molekylvægt = 20.000-40.000) 30 5 glyceryltriacetat 3 acetyleret monoglycerid 6 talkum 8
Tredje tekstureringskomponent 10 triglycerid 10 talkum 4
Til en Brabender plasti-corder, som har rulleblade, og soin holdes ved 110°C, sættes butylgummi, vaseline og derpâ 15 triglycerid med blanding samt talkum, polyvinylacetat, acetyleret monoglycerid og glyceryltriacetat. Derpâ tilsættes der en anden portion talkum med blanding.
Den derved dannede gummibase er glat og flydende ved 110°C. Baseviskositeten forbliver temmelig konstant, efter-20 hânden som bestanddelene tilsættes. Der konstateres ingen faseadskillelse af bestanddelene ved afk0ling.
Den ovennævnte, her omhandlede gummibase er ikke-klæ-brig, let tyggelig, f01es god i munden og har en mild smag.
Da den ovennævnte base er fri for CaCO^/ kan den anvendes 25 sammen med syresmagsstoffer og/eller syres0destoffer, sâsom aspartam og den frie syreform af saccharin.
Yderligere tyggegummiblandinger kan fremstilles som beskrevet nedenfor ud fra de her beskrevne, hidtil ukendte gummibaser.
30
Eksempel 16
Der fremstilles et ikke-klæbrigt ballontyggegummi, som har den f0lgende sammensætning, som beskrevet nedenfor.
35 0
DK 156261 B
29 Vægtdele af
Bestanddel tyggegummiet gummibase (soin beskrevet i eks.
8 og 15) 22 5 pulveriseret sukker 52 o majssirup 43 Be 23 smagsstof 1 emulgeringsmidler 1/5 farve 0,05 10
Gummibasen smeltes i en kedel ved 66°C, og der tilsæt-tes en lille portion (10-15%) af det pulveriserede sukker og majssiruppen med blanding i l0bet af 5 mimutter. Deref-ter tilsættes de resterende bestanddele if01ge konventionel 15 praksis til fremstilling af tyggegummi til dannélse af et ikke-klæbrigt tyggegummi i overensstemmelse med opfindelsen, som har fremragende bl0dhed og opbevaringsdygtighed.
Eksempel 17 20 Der fremstilles et ikke-klæbrigt ballontyggegummi, som har den f0lgende sammensætning, som beskrevet nedenfor.
Vægtdele af
Bestanddele tyggegummiet 25 Ballontyggegummibase (som beskrevet i eksempel 7 og 15) 24 pulveriseret sukker 61 majssirup med et h0jt indhold af fruktose (42% fruktose, 29% H^O) 14 30 smagsstof 1
Gummibasen smeltes i en kedel ved 66°C, og der tilsættes en lille portion (10-15%) af det pulveriserede sukker og majssiruppen med et h0jt indhold af fruktose med blan-35 ding i 10bet af 5 minutter. Derefter tilsættes de resterende bestanddele if01ge konventionel tyggegummipraksis til dan-nelse af et ikke-klæbrigt tyggegummi i overensstemmelse med
DK 156261 B
30 opfindelsen, som har fremragende blodhed og opbevaringsdyg-tighed, langvarig smag og sodhed og særdeles gode bobledan-nende egenskaber.
Det fremkomne tyggegummiprodukt indeholdende 27% 5 sukkeralkoholer er ikke-klæbrigt og har en behagelig sod smag og gode bobledannende egenskaber, samtidig med at det har et kalorieindhold pâ kun ca. 3 kalorier pr. styk i mod-sætning til konventionelt sorbitolholdigt tyggegummi uden sukker indeholdende 63,4% sorbitol, som ogsâ har en behagelig 10 sod smag, men som indeholder 7,6 kalorier pr. styk. Sâledes indeholder det her omhandlede sorbitolholdige sukkerfrie tyggegummi kun 39% af kalorieindholdet i konventionelt sukker frit tyggegummi, dvs. en reduktion pâ 61%.
15 Eksempel 18
Der fremstilles et ikke-klæbrigt balIontyggegummi med den f01gende sammensætning som beskrevet nedenfor.
Vægtdele af 20 Bestanddele tyggeguromiet gummibase (som beskrevet i eks .10) 22 pulveriseret sukker 52 majssirup 43° Be 23 25 smagsstof 1 emulgeringsmidler 1,5 farve 0,05
Gummibasen smeltes i en kedel ved 66°C, og der tilsæt-30 tes en lille portion (10-15%) af det pulveriserede sukker og majssiruppen med blanding i 10bet af 5 minutter. Defefter tilsættes de resterende bestanddele if0lge konventionel praksis. til fremstilling af tyggegummi til dannelse af et ikke-klæbrigt tyggegummi i overensstemmelse med opfindelsen, som har frem-35 ragende bl0dhed og opbevaringsdygtighed.
0
DK 156261 B
31
Eksempel 19
Der fremstilles et ikke-klæbrigt ballontyggegummi med den f01gende sammensætning som beskrevet nedenfor.
5 Vægtdele af
Bestanddele tyqqegummiet gummibase (som beskrevet i eks. 9) 22 pulveriseret sukker 52 10 majssirup 43° Be 23 smagsstof 1 emulgeringsmidler 1,5 farve 0,05 15 Gummibasen smeltes i en kedel ved 66°C, og der tilsæt- tes en lille portion (10-15%) af det pulveriserede sukker og majssiruppen med blanding i I0bet af 5 minutter. Derefter tilsættes de resterende bestanddele if01ge konventionel praksis til fremstilling af tyggegummi til dannelse af et 20 ikke-klæbrigt tyggegummi i overensstemmelse med opfindelsen, som har fremragende bl0dhed og opbevaringsdygtighed.
25 30 35

Claims (2)

1. Homogen gummibase bestâende af en blanding af en elastomer valgt blandt styren-butadien-copolymere, polyiso-butylen, isobutylen-isopren-copolymere og blandinger deraf, 5 en polyvinylacetatharpiks og eventuelt en tredie bestanddel valgt blandt calciumcarbonat, talkum, triglycerider, glyce-rylmonostearat, mikrokrystal1insk voks, paraffinvoks, can-delillavoks og blandinger deraf, idet elastomeren er til stede i en mængde pâ 0,5-30 vægt-%, fortrinsvis 5-20 10 vægt-%, og polyvinylacetatharpiksen er til stede i en mængde pâ 5-75 vægt-%, fortrinsvis 10-45 vægt-%, kendeteg-n e t ved, at elastomeren er bl0dgjort med en bl0dg0rer valgt blandt butylstearat, glyceryltrioleat, oliesyre, poly-limonen, vaseline og blandinger deraf, idet bledgereren for 15 elastomeren er til stede i en mængde pâ 0,5-40 vægt-%, fortrinsvis 10-25 vægt-%, og at polyvinylacetatharpiksen er bl0dgjort med glyceryltriacetat, glyceryltributyrat, acetyl-triethylcitrat, acetyleret monoglycerid og blandinger deraf, idet bl0dg0reren for polyvinylacetatharpiksen er til stede 20 i en mængde pâ 1-25 vægt-%, fortrinsvis 2-15 vægt-%, idet samtlige procentiske mængder er beregnet pâ den totale vægt af gummibasen.
2. Anvendelse af gummibase if0lge krav 1 til frem-stilling af tyggegummi.
DK253682A 1981-06-05 1982-06-04 Homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi DK156261C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US27071081A 1981-06-05 1981-06-05
US27071081 1981-06-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK253682A DK253682A (da) 1982-12-06
DK156261B true DK156261B (da) 1989-07-24
DK156261C DK156261C (da) 1989-12-18

Family

ID=23032467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK253682A DK156261C (da) 1981-06-05 1982-06-04 Homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0066864B1 (da)
JP (1) JPS589655A (da)
AT (1) ATE18335T1 (da)
AU (1) AU564017B2 (da)
CA (1) CA1207178A (da)
DE (1) DE3269596D1 (da)
DK (1) DK156261C (da)
ES (1) ES512843A0 (da)
IE (1) IE53462B1 (da)
NO (1) NO155081C (da)
ZA (1) ZA823715B (da)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4472437A (en) * 1983-03-01 1984-09-18 Warner-Lambert Company Dicalcium phosphate as gum base filler
US4490395A (en) * 1983-04-18 1984-12-25 Warner-Lambert Company Chewing gum with improved stability
US4525363A (en) * 1983-06-29 1985-06-25 Nabisco Brands, Inc. Single compatibilizing agents for elastomer-resin combination gum base
JPS61231955A (ja) * 1985-04-05 1986-10-16 Daicel Chem Ind Ltd 乾草調製法
US4711784A (en) * 1986-01-07 1987-12-08 Warner-Lambert Company Encapsulation composition for use with chewing gum and edible products
US4721620A (en) * 1986-04-01 1988-01-26 Warner-Lambert Company Polyvinylacetate bubble gum base composition
US4876095A (en) * 1986-05-20 1989-10-24 Warner-Lambert Company Chewing gum composition and method of making same
US4872884A (en) * 1986-12-10 1989-10-10 Warner-Lambert Company Reduced calorie chewing gum base and compositions containing the same
US4816265A (en) * 1986-12-23 1989-03-28 Warner-Lambert Company Sweetener delivery systems containing polyvinyl acetate
FR2635441B1 (fr) * 1988-08-18 1991-12-27 Gen Foods France Concentres de gomme de base a haute teneur en polymeres, leur procede de preparation et leur utilisation dans la fabrication de gomme a macher
JP2535108B2 (ja) * 1991-06-17 1996-09-18 有限会社マキタ技研 1側外気吸込形多段水平循環流式乾燥焼付方法および装置
US5173317A (en) * 1991-10-29 1992-12-22 Wm. Wrigley Jr. Company Gum compositions containing vinyl laurate/vinyl acetate copolymer
PH31445A (en) * 1994-04-12 1998-11-03 Wrigley W M Jun Co Fruit flavored chewing gum with prolonged flavor intensity.
US5429827A (en) * 1994-04-12 1995-07-04 Wm. Wrigley Jr. Company Method of making improved gum base for fruit-flavored chewing gum
US5413799A (en) * 1994-04-12 1995-05-09 Wm. Wrigley Jr. Company Method of making fruit-flavored chewing with prolonged flavor intensity
US6235319B1 (en) * 1999-12-22 2001-05-22 The Goodyear Tire & Rubber Company Chewing gum SBR
AU772716B2 (en) 2000-08-25 2004-05-06 Wm. Wrigley Jr. Company Environmentally friendly chewing gums including lecithin
JP2004057013A (ja) * 2002-07-24 2004-02-26 Koryo Shokuhin Gijutsu Academy:Kk ガムベース組成物
CA2634001C (en) * 2005-12-30 2013-04-02 Gumlink A/S Chewing gum and gum base comprising styrene-isoprene-styrene copolymers
PL2056680T3 (pl) * 2006-08-29 2013-04-30 Intercontinental Great Brands Llc Wywołujące zadowolenie kompozycje gumowej bazy i zawierające je gumy do żucia
WO2013074762A2 (en) 2011-11-17 2013-05-23 Wm. Wrigley Jr. Comapany Chewing gum compositions based on dried fruit powders
WO2017059347A1 (en) * 2015-09-30 2017-04-06 Wm. Wrigley Jr. Company Highly homogenous hydrophilic gum bases

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3635735A (en) * 1970-04-08 1972-01-18 Grace W R & Co Preparation of confection coated chewing gum
US3984574A (en) * 1975-04-11 1976-10-05 Wm. Wrigley Jr. Company Non-tack chewing gum composition
GB1590187A (en) * 1977-12-20 1981-05-28 Life Savers Inc Chewing gum
US4246286A (en) * 1979-04-12 1981-01-20 General Foods Corporation Chewing gums of improved sweetness retention

Also Published As

Publication number Publication date
IE53462B1 (en) 1988-11-23
EP0066864A3 (en) 1983-09-07
AU8435282A (en) 1982-12-09
ES8306008A1 (es) 1983-06-01
IE821347L (en) 1982-12-05
EP0066864A2 (en) 1982-12-15
NO821867L (no) 1982-12-06
ES512843A0 (es) 1983-06-01
AU564017B2 (en) 1987-07-30
NO155081B (no) 1986-11-03
JPS589655A (ja) 1983-01-20
EP0066864B1 (en) 1986-03-05
DE3269596D1 (en) 1986-04-10
NO155081C (no) 1987-02-11
DK156261C (da) 1989-12-18
DK253682A (da) 1982-12-06
CA1207178A (en) 1986-07-08
ATE18335T1 (de) 1986-03-15
ZA823715B (en) 1983-03-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK156261B (da) Homogen gummibase og dens anvendelse til fremstilling af tyggegummi
US4872884A (en) Reduced calorie chewing gum base and compositions containing the same
US4452820A (en) Gum base and chewing gum containing same
CA1235016A (en) Single compatibilizing agents for elastomer-resin combination gum base
US4794003A (en) Polyvinylacetate bubble gum base composition
US4721620A (en) Polyvinylacetate bubble gum base composition
US5093136A (en) Dual gum base bubble gum
US4352822A (en) Gum base, chewing gum containing same and method
EP0134120B1 (en) A non-adhesive chewing gum base composition, and a non-adhesive chewing gum composition
US4241091A (en) Calorie-free non-adhesive chewing gums and method
EP0067604B1 (en) Non-adhesive bubble gum base composition and process for its production
US5023093A (en) Reduced calorie chewing gum base and compositions containing the same
EP0297048B1 (en) Chewing gum with long lasting softness
PH26073A (en) Chewing gum having longer lasting sweetness
EP0627885B1 (en) Wax-free chewing gum with improved processing properties
CA2183148C (en) Improved sugarless non-tack chewing gum
GB2211719A (en) Premixture for chewing gum
JPS63148936A (ja) チューインガム組成物およびその製法
CA1288633C (en) Flexible sugarless chewing gum
JPS61282051A (ja) 食用品における安定化アスパルテ−ム
EP0298922B1 (en) Novel hydrophilic plasticizing system and chewing gum containing same
JPS61162153A (ja) 水分および保存安定化l−アスパラギン酸誘導体含有食品

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed