DK154931B - Fremgangsmaade ved fremstilling af spaanplader og aminoplastbindemiddel til brug ved fremgangsmaaden - Google Patents
Fremgangsmaade ved fremstilling af spaanplader og aminoplastbindemiddel til brug ved fremgangsmaaden Download PDFInfo
- Publication number
- DK154931B DK154931B DK377180AA DK377180A DK154931B DK 154931 B DK154931 B DK 154931B DK 377180A A DK377180A A DK 377180AA DK 377180 A DK377180 A DK 377180A DK 154931 B DK154931 B DK 154931B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- melamine
- formaldehyde
- amount
- weight
- urea
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08G—MACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
- C08G18/00—Polymeric products of isocyanates or isothiocyanates
- C08G18/06—Polymeric products of isocyanates or isothiocyanates with compounds having active hydrogen
- C08G18/28—Polymeric products of isocyanates or isothiocyanates with compounds having active hydrogen characterised by the compounds used containing active hydrogen
- C08G18/40—High-molecular-weight compounds
- C08G18/54—Polycondensates of aldehydes
- C08G18/544—Polycondensates of aldehydes with nitrogen compounds
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C08—ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
- C08L—COMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
- C08L97/00—Compositions of lignin-containing materials
- C08L97/02—Lignocellulosic material, e.g. wood, straw or bagasse
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Medicinal Chemistry (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
- Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)
- Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
- Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
- Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
- Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
- Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
- Phenolic Resins Or Amino Resins (AREA)
- Saccharide Compounds (AREA)
- Control Of Vending Devices And Auxiliary Devices For Vending Devices (AREA)
- Iron Core Of Rotating Electric Machines (AREA)
- Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
- Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
- Control Of El Displays (AREA)
Description
i
DK 154931 B
Opfindelsen angår en fremgangsmåde ved fremstilling af spånplader eller formede genstande ved hærdning ved forhøjet temperatur og tryk af 1ignocelluloseholdigt spånmateriale med et polyisocyanat og en aminoplastharpiks som bindemidler.
5
Det er kendt, at plader kan fremstilles ved sammentrykning af celluloseholdigt materiale med urinstof-formaldehyd eller urinstof-melamin-formaldehydharpiks som bindemiddel. Fiberplade eller spånplade fremstillet på denne måde afgiver imid-10 lertid mindre mængder formaldehyd til luften i meget lang tid. Formaldehydafgivelsen fra pladematerialet kan nedsættes ved at nedsætte mængden af formaldehyd i forhold til amino= forbindelserne i klæbemidlet. Det har dog vist sig, at denne nedsættelse af formaldehydindholdet af klæbemidlet er under-15 kastet visse begrænsninger, fordi den fører til nedsatte styrkeegenskaber af pladen. For vejrresistent plade bundet med urinstof-melamin-formaldehyd har det f.eks. vist sig, at vejrresistensen,målt som V-100 trækstyrken i overensstemmelse med DIN 68763,1 de fleste tilfælde stadig er accepta-20 bel, hvis formaldehydindholdet, udtrykt ved mol formaldehyd pr. molækvivalent aminogruppe (F/Nl^) er mindst 0,65 og fortrinsvis mindst 0,75. Hvis der anvendes et klæbemiddel med et F/NH2 molforhold lavere end 0,65, findes en stærkt nedsat V-10Q værdi. St F/HH2 molforhold på 0,65 betragtes, som en 25 grænseværdi, hvorunder V-100 værdien aftager meget stærkt, og det er umuligt i praksis at opnå vejrresistent spånplade af god kvalitet. Til plade, som kun anvendes under tørre betingelser, er det stadig muligt at anvende klæbemiddel med F/NH2 molforhold ned til 0,625, selv om det også i dette 30 tilfælde er almindeligt at anvende et F/NH2 forhold på 0,7.
Det har også været foreslået at fremstille vejrresistent spånplade, som ikke afgiver formaldehyd, ved at anvende poly= isocyanat som bindemiddel for at opnå vejrresistent spånplade. Ulemperne ved denne fremgangsmåde er den høje pris for binde-35 midlet og de problemer, der opstår ved sammentrykningsprocessen. Det har også været foreslået som kompromis at anvende både en aminoplastharpiks og et polyisocyanat som bindemiddel for at få spånplade med den lavst mulige omkostning til 2
DK 1.54931 B
bindemiddel. Da der i dette tilfælde anvendes de sædvanlige urinstof-melamin-formaldehydharpikser, haves problemet med formaldehydafgivelse stadigvæk.
5 Formålet med opfindelsen er fremstilling af spånplade eller andre formede genstande med meget lav afgivelse af formalde= hyd og alligevel tilstrækkelig styrke.
Fremgangsmåde ifølge opfindelsen er ejendommelig ved, at ami-noplastharpiksen, fremstillet til opnåelse af 0,25 til 0,625 mol formaldehyd pr. molækvivalent aminogrupper, anvendes i en mængde på mellem 3 og 14 vægt% i forhold til spånmaterialet, og polyisocyanatet i en mængde på mellem 0,5 og 3,0 vægt% i forhold til spånmaterialet.
15
Det har vist sig, at anvendelse af en sådan bindemiddelkom-bination tillader reduktion af F/NH^ molforholdet til et meget lavere niveau end sædvanligt uden væsentlig forringelse af de mekaniske egenskaber af slutproduktet.
20
Med denne fremgangsmåde kan der fås plademateriale, som forener en meget lav afgivelse af formaldehyd med gunstige 3 styrkeegenskaber. Prisen for bindemiddelsysternet pr. m spånplade er ca. lig med eller lidt lavere end priserne af 25 de kendte bindemidler. Fremgangsmåden er egnet til fremstilling af spånplade til tørre anvendelser og til fremstilling af begrænset vejrresistent spånplade. Væsentlig for opfindelsen er anvendelsen af en aminoplastharpiks på basis af form= aldehyd, urinstof og eventuelt melamin, hvori molforholdet 30 mellem formaldehyd og aminogrupper (i det følgende omtalt som F/NH^ forholdet) er lavere end i de normalt anvendte aminop1astklæbemidier.
Til fremstilling af spånplader, som ikke udsættes for fugtig-35 hed, kan anvendes en ren urinstof-formaldehydharpiks eller
DK 154931 B
3 urinstof-melamin-formaldehydharpiks med et lavt melaminind-hold. Brugen af en ringe mængde melamin har en gunstig virkning på harpiksens reaktionsdygtighed. Aminoplastklæbemidlet til denne anvendelse vil i almindelighed have et melaminind-5 hold på ikke mere end 25 vægt% i forhold til mængden af melamin plus urinstof. F/NH^ forholdet i denne udførelsesform er fortrinsvis mellem 0,40 og 0,60, specielt mellem 0,45 og 0,55. Med stigende F/NEL, forhold vokser styrken, men afgivelsen af formaldehyd stiger også.
10 Fremgangsmåden ifølge opfindelsen er særlig egnet til fremstilling af spånplader, som er resistente over for virkningerne af fugtighed og vejrets indflydelse. I denne udførelsesform anvendes en urinstof-melamin-formaldehydharpiks, som indeholder mellem 25 og 70 vægt% melamin i forhold til mæng-15 den af melamin plus urinstof. F/NI^ forholdet kan være mellem 0,25 og 0,625. Gunstige kombinationer af lav afgivelse af formaldehyd og god styrke fås især med et F/NI^ forhold mellem 0,35 og 0,55, især mellem 0,40 og 0,50. Hvis afgivelsen af formaldehyd ikke er en særlig afgørende faktor, kan også 20 anvendes et større forhold, f.eks. 0,60. Melaminindholdet er fortrinsvis mellem 40 og 60 vægt%.
I en udførelsesform til fremstilling af ikke-vejrresistent plade kan aminoplastharpiksen anvendes i en mængde mellem 3 og 7 vægt% (vægt af fast stof) i forhold til lufttørre 25 spåner. X udførelsesformen til fremstilling af begrænset vejrresistent plade er klæbemiddelindholdet fortrinsvis mellem 7 og 12 vægt%. Et højere indhold af klæbemiddel er muligt, men giver ringe fordel og forøger fremstillingsomkostningerne .
30 Aminoplastbindemidlet kan fremstilles ved at sætte en ekstra mængde urinstof til en normalt anvendt urins tof-^formaldehyd^ harpiks eller urinstof-melamin-formaldehydharpiks med et F/NH2 forhold på f.eks. mellem 0,8 og 0,65 eller ved at blande en melamin-formaldehydharpiks med en urinstof (melamin)
DK 154931 B
4 formaldehydharpiks og tilsætte urinstof for at nå det ønskede F/NH2 forhold. Det er også muligt at tilsætte urinstoffet, som kræves for at opnå et lavt F/NH2 forhold helt eller delvist til spånerne separat, eventuelt i blanding 5 med polyisocyanatet eller med andre additiver. Hvis det ønskes, kan aminoplastharpiksen modificeres ved inkorporering af en phenolisk forbindelse eller ved blanding med en phenol-formaldehydharpiks. Andre aminoplastdannende forbindelser i mindre mængder kan også anvendes, såsom dicyandiamid, thio= 10 urinstof,biuret, guanidin, ammoniak osv.. Det effektive F/NH2 forhold beregnes på basis af mængden af aminogrupper anvendt i form af aminoplastdannende forbindelser. Foruden formaldehyd kan mindre mængder af et andet aldehyd, såsom acetaldehyd, isobutyraldehyd, crotonaldehyd eller benzalde= 15 hyd være optaget i harpiksen.
Aminoplast-bindeopløsningerne på basis af formaldehyd, urinstof og eventuelt op til 70 vægt% melamin i forhold til mængden af melamin plus urinstof til anvendelse ved fremgangsmåden 20 ifølge opfindelsen er ejendommelige ved, at klæbemidlet indeholder mellem 0,25 og 0,625 mol formaldehyd pr. molækvivalent aminogrupper. Fortrinsvis anvendes mindre end 0,55, især mindre end 0,50 mol formaldehyd pr. molækvivalent aminoradikaler.
Disse klæbemidler anvendes til fremstilling af spånplader med 25 særlig lav afgivelse af formaldehyd. Fremstillingen af disse klæbemidler, som ovenfor angivet, er meget enkel og kræver ingen ny teknologi. Det ser ud til, at disse klæbemidler har større lagerstabilitet end lignende klæbemidler med et højere formaldehydindhold. Til fremstilling af vejrresistente lugtlø-30 se spånplader er klæbemidler med et melaminindhold mellem 25 og 70 vægt% i forhold til melamin plus urinstof og et F/NH2 forhold mellem 0,40 og 0,50, især egnet.
De sædvanligt anvendte iblandinger, såsom fugtafvisende 35 stoffer, antiskummemidler, fungicider eller andre midler, der hæmmer mikrobiel nedbrydning, kan sættes til harpiksopløsningen og/eller materialet, der skal sammenbindes. Harpiksopløsningen fortyndes om nødvendigt med vand i en
DK 154931 B
5 sådan grad, at den bliver passende sprøjtelig. Harpiksindholdet er så for det meste 50 til 60 vægt%. En hærdekata-lysator sættes også til harpiksen. For det meste er dette en latent katalysator, f.eks. ammoniumchlorid, eventuelt i 5 kombination med ammoniak eller en syre.
Det anvendte polyisocyanat kan være en forbindelse med to eller flere isocyanatgrupper pr. molekyle eller en forpoly= mer afledt deraf eller et derivat med blokerede isocyanatgrupper. Eksempler er toluendiisocyanat, hexamethylendiiso= 10 cyanat, isophorondiisocyanat osv.. Med fordel anvendes det billige diphenylmethandiisocyanat (MDI) eller polyarylen= polyisocyanat (PAPI) i ikke-renset form. Polyisocyanatet kan blandes med aminoplastharpiksopløsningen eller kan påføres separat som en væske,opløst eller som en vandig emulsion.
15 Den anvendte mængde polyisocyanat er i almindelighed mellem 0,5 og 3,0 vægt% i forhold til det lufttørre spånmateriale. Større mængder er mindre ønskelige, fordi de forøger fremstillingsprisen for spånpladen og kan give anledning til problemer ved processen ved sammentrykning af pladen (klæb-20 ning til pressepladerne). I langt de fleste tilfælde fås gode resultater ved anvendelse af 0,5 til 2,0 vægt% poly= isocyanat, især ca. 1,0 vægt%.
Fremstilling af pladematerialet sker på kendt måde. Det celluloseholdige materiale, såsom træspåner og fibre, sprøj-25 tes med harpiksopløsningen og formes til en spånmåtte ved udspredning på et egnet underlag. Polyisocyanatet tilføres enten blandet med harpiksopløsningen eller separat før, under eller efter tilførsel af aminoplastharpiksen. Det ser ud til, at anvendelse af isocyanatet før anvendelsen af 30 aminoplastharpiksen giver fordelen ved bedre kontrol med klæbemiddelindholdet i de forskellige spånfraktioner, efterhånden som spånmåtten udspredes ved hjælp af et vindsigte-anlæg. Spånmåtten tætnes så og hærdes på sædvanlig måde ved en temperatur mellem 150 og 200°C og et maksimaltryk på ca.
35 3,5 N/mm . Med henblik på en mere detaljeret beskrivelse af
DK 154931B
6 anvendte metoder kan henvises til f.eks. "Technologie der Spanplatten" af K.J. Deppe og K. Ernst, Stuttgart 1964. Pressepladerne kan eventuelt være forsynet med et frigørelsesmiddel. Fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan anvendes 5 til fremstilling af spånplade af homogen struktur gennem hele tykkelsen og til fremstilling af spånplade med lagdelt struktur. I sidstnævnte tilfælde kan lagene indeholde forskellige mængder bindemidler. Selv om det er muligt at anvende aminoplastharpiksen som eneste bindemiddel i de ydre 10 lag, foretrækkes det klart at anvende kombinationen af amino= plastharpiks og polyisocyanat som bindemidler til hvert lag.
Opfindelsen belyses nærmere ved hjælp af følgende eksempler uden at være begrænset til de deri beskrevne udførelsesformer .
15 Eksempel 1.
Fremstilling af nogle få klæbeharpiksopløsninger.
Forskellige type spånpladeklæbemidler blev fremstillet af følgende komponenter: a) En melamin-formaldehydharpiksopløsning med et molært for-20 hold mellem formaldehyd og melamin på 1,6. Denne opløsning er fremkommet ved at bringe melamin og formaldehyd til at reagere på sædvanlig måde ved en pH-værdi højere end 9 og en temperatur på 95 til 98°C, indtil en vandfortyndelighed på ca. 1:1 (g vand pr. g opløst harpiks ved 20°C) er nået, 25 med påfølgende inddampning under reduceret tryk til et indhold af fast stof på ca. 60 vægt%.
b) . En i handelen værende urinstof-formaldehydharpiksopløs-ning med et molært forhold mellem formaldehyd og urinstof på 1,25 (det industrielle produkt UF-6 SGA fra Methanol 30 Chemie Nederland).
DK 154931 B
7 c) Urinstof.
Ved blanding af komponenterne ai , b) og c) i forskellige mængdeforhold, fremkom klæbeopløsningerne A til E. Blandingen blev let udført ved at sætte komponenterne b) og c) 5 til komponent a) under afkøling. Disse klæbemidler indeholdt 38,6 vægt% melamin,i forhold til melamin plus urinstof, med F/NH2 forhold mellem 0,325 og 0,50.
Eksempel 2.
Fremstilling af spånplade.
10 Ved anvendelse af klæbeopløsningerne fremstillet som beskrevet i eksempel 1 og diphenylmethandiisocyanat (MDI) som bindemidler, blev fremstillet spånplader på iøvrigt sædvanlig måde. Klæbeopløsningerne blev blandet med et acceleratorsystem (1,5 vægt% ammoniumchlorid og, afhængende af F/NH^ for-15 holdet op til 0,5 vægt% 25% ammoniak eller op til 2 vægt% 10N saltsyre, idet procenterne er beregnet på vægten af harpiksens faste stoffer) og et fugtskyende middel (0,6 vægt% Hobilcer paraffinemulsion i forhold til den tørre spånvægt) og blev fortyndet med vand ned til den viskositet, 20 der var nødvendig til sprøjtning.
I forsøgsserie I blev isocyanatet emulgeret i klæbemiddel-opløsningen, hvorefter blandingen blev sprøjtet på spånerne.
I forsøgsserie II blev klæbemiddelopløsningen og isocyanatet sprøjtet separat.
25 Spånpladen blev fremstillet ved at sprøjte støvfrie spåner (70 vægts ædelgran, 30 vægts bøg) med bindemidlerne i en egnet blander og derefter udsprede dem til en måtte, som ved en pressetemperatur på 180°C med en maksimal sammentryk- ningsstyrke på 3,4 N/mm og en pressetid på ca. 4 minutter 30 blev sammentrykt til plader på 40 x 40 cm,med en tykkelse 3 på 16 mm og en rumvægt på ca. 700 kg/m .
DK 154931 B
s
Trækstyrken af pladerne vinkelret på pladeoverfladen efter neddykning i 2 timer i kogende vand (V-100 trækstyrke) blev målt i overensstemmelse med DIN 68763.
Pladernes afgivelse af formaldehyd blev bestemt ved den mo-5 dificerede DSM/WKI (Roffael) metode. Ved denne metode ophænges en prøve spånplade over en mættet opløsning af kogsalt i en godt tillukket flaske ve(j en temperatur på 40°C. Saltopløsningen fornyes med mellemrum på 24,24,120,24 og 24 timer. Den samlede mængde formaldehyd absorberet i salt- 10 opløsningerne bestemmes og omsættes til mg formaldehyd pr.
2 m spånplade. Sammensætningerne af klæbemidlerne, den anvendte mængde bindemiddel i forhold til det tørre spånmateriale (natron) og styrken og formaldehydafgivelsen af spånpladerne er opsummeret·i tabel I, serie I og II.
15 Eksempel 3. Sammenligningseksempel.
Til sammenligning blev spånplade fremstillet med bindemidler og bindemiddelkombinationer, som ligger uden for opfindelsens rammer i forsøgsserie III. Betingelserne og resultaterne er vist i tabel I, serie III.
20 Tabellen over eksemplerne viser klart, at med de sædvanlige typer UMF klæbemiddel (harpikstyper S og T) giver anvendelse af en kombination af isocyanat og UMF klæbemiddel i stedet for kun UMF klæbemiddel en uanselig forskel i V-100 træk-styrken og kun en mindre nedsættelse i afgivelsen af form= 25 aldehyd. Med de nye typer UMF klæbemiddel med lave F/NH^ forhold, synes styrken af spånpladerne at være overraskende høj, når der anvendes en kombination af isocyanat og UMF klæbemiddel som bindemiddel i stedet for kun UMF klæbemidlet.
Eksempel 4.
30 Nogle formaldehydaminoplastharpiksklæbemidler med forskellige melaminindhold i forhold til mængden af melamin plus 9
DK 154931 B
urinstof og med forskellige F/NH2 forhold blev fremstillet på den i eksempel 1 beskrevne måde. Harpikserne blev anvendt som bindemiddel til spånplade i kombination med MDI som beskrevet i eksempel 2, idet en blanding af MDI og aminoplast-5 harpiksen blev sprøjtet på spånerne. Til sammenligningsformål blev andre spånplader fremstillet, hvori kun aminoplas-ter blev anvendt som bindemiddel. Resultaterne er vist i tabel II.
Tabel I.
10 Forsøgs- UMF F/NH« KMiemiddellndhold Trækstyrke F-afgivelse serie type forhold vægt% i forhold V-100 (Roffæl) til spåner N/itit^ mg/m^xlO-^ _UMF_MDI_ I 6 A 0,50 12 0,5 0,2 4 7 A 0,50 10 1 0,25 4 15 C 0,40 12 0,5 0,1 1 16 C 0,40 10 1 0,2 1 17 C 0,40 8 2 0,2 1 22 E 0,325 10 1 0,15 ukendt II 8 A 0,50 12 0,5 0,25 4 9 A 0,50 10 1 0,3 4 11 B 0,45 12 0,5 0,2 2 12 B 0,45 10 1 0,3 2 13 B 0,45 8 2 0,25 2 18 C 0,40 12 0,5 0,1 1 19 C 0,40 10 1 0,25 1 21 D 0,35 10 1 0,2 0,5 IIIX 1 SXX 0,80 14 - 0,35 50 2 S 0,80 10 1 0,35 40 3 Txx 0,65 14 - 0,3 17 4 T 0,65 10 1 0,3 15 5 A 0,5Q 14 - 0,1 4 10 B 0,45 14 - 0,05 2 14 C 0,40 14 0 1 20 D 0,35 14 0 0,5 x)_______ . . ...
DK 154931 B
10
Tabel II
Forsøgs- IMF Indhold F/NEL KMDemiddelindhold Trækstyrke serie type af M,% forhold vægt% i forhold V-100 til spåner N/mtr b ........I3MF......Μ3Γ__ IV 23 F 45 0/45 10 1 0,28 24 G 45 0,40 10 1 0,25 25 H 45 0,325 10 1 0,20 26 1 45 0,275 10 1 0,15 10 27 K 50 0/45 9 1 0,30 28 L 60 0/45 8 1 0,27 IV* 29 F 45 0/45 14 - 0,13 30 G 45 0/40 14 - 0,10 31 H 45 0,325 14 0 15 32 I 45 0,275 14 0 33 K 50 0/45 13 - 0,15 5f)
Sammenlignende forsøgsserie, ikke ifølge opfindelsen. Eksempel 5.
Urinstof-formaldehydharpiksklæbemidler M og N blev frem-20 stillet ved at blande komponenterne b) og c), der er beskrevet i eksempel 1 i forskellige forhold. Disse klæbemidler blev anvendt i kombination med MDI som bindemidler til fremstilling af partikelplade som beskrevet i eksempel 2.
En blanding af MDI og harpiksopløsningen blev sprøjtet på 25 de støvfrie spåner (30 vægt% ædelgran, 70 vægt% bøg). Den derved fremkomne partikelplade er af den type, der er egnet til tørre indendørs anvendelser. De mekaniske egenskaber blev bestemt ifølge DIN 68763. Resultaterne er anført i tabel III.
30 Til sammenligning blev plader fremstillet ved samme metode, men nu med aminoplastharpiksen som eneste bindemiddel. Resultater af disse forsøg er også vist i tabel III.
Claims (9)
1. Fremgangsmåde ved fremstilling af spånplader eller formede genstande ved hærdning ved forhøjet temperatur og tryk af 1 i g-nocelluloseholdigt spånmateriale med et polyi socyanat og en aminoplastharpiks som bindemidler, kendetegnet ved, at aminoplastharpiksen, fremstillet til opnåelse af 0,25 til 0,625 mol formaldehyd pr. molækvivalent aminogrupper, anvendes i en mængde på mellem 3 og 14 vægt% i forhold til spånmaterialet, og polyisocyanatet i en mængde på mellem 0,5 og 3,0 vægt% i forhold til spånmaterialet.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der anvendes en aminoplastharpiks på basis af formaldehyd, urinstof og eventuelt melamin i en mængde på 0 til 25 vægt% i forhold til mængden af melamin plus urinstof og med et F/NH2 molforhold mellem 0,40 og 0,60. DK 154931 B
3. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at der anvendes en aminoplasthpariks med et F/NH2 molforhold mellem 0,45 og 0,55.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der til fremstilling af vejrresistent spånplade anvendes en aminoplastharpiks på basis af formaldehyd, urinstof og mela-min, indeholdende 25-70 vægt% melamin i forhold til melamin plus urinstof, og som har et F/NH2 molforhold mellem 0,25 og 10 0,625, i en mængde på mellem 7 og 12 vægt% i forhold til spånmaterialet.
5. Fremgangsmåde ifølge krav 4, kendetegnet ved, at der anvendes en aminoplastharpiks med et F/NH2 molforhold I5 mellem 0,35 og 0,55.
5 V 34 M 0,55 4 1 0,6 19
35 N 0,45 4 1 0,4 17
36 N 0,45 6,5 0,5 0,5 18
37 N 0,45 7 1 0,6 18 V* 40 V3® 0,625 9 - 0,6 19 10 38 M 0,55 9 - 0,5 16
39 N 0,45 9 - 0,1 9 wr \ ' Sammenlignende forsøgsserie, ikke ifølge opfindelsen. ^ I handelen værende UF-harpiksklæbemiddel (UF-6 SGA). Patentkrav.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 4-5, kendetegnet ved, at der anvendes en aminoplastharpiks, som indeholder mellem 40 og 60 vægt% melamin i forhold til melamin plus urinstof. 20
7. Fremgangsmåde ifølge krav 1-6, kendetegnet ved, at polyisocyanatet anvendes i en mængde på mellem 0,5 og 2,0 vægt% i forhold til spånmaterialet.
8. Aminoplast-bindemiddelopløsning på basis åf formaldehyd, urin stof og 0 til 70 vægt% melamin i forhold til mængden af melamin plus urinstof til anvendelse ved fremgangsmåden ifølge krav 1, kendetegnet ved, at bindemidlet indeholder mellem 0,25 og 0,625 mol formaldehyd pr. molækvivalent amino-30 grupper.
9. Aminoplast-bindemiddelopløsning ifølge krav 9, k ende-tegnet ved, at der pr. molækvivalent aminogruppe er optaget mellem 0,40 og 0,50 mol formaldehyd, og at melaminind-35 holdet er mellem 40 og 60 vægt% i forhold til mængden af melamin plus urinstof.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL7906751 | 1979-09-11 | ||
NL7906751A NL7906751A (nl) | 1979-09-11 | 1979-09-11 | Fabricage van spaanplaat. |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK377180A DK377180A (da) | 1981-03-12 |
DK154931B true DK154931B (da) | 1989-01-09 |
DK154931C DK154931C (da) | 1989-06-05 |
Family
ID=19833818
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK377180A DK154931C (da) | 1979-09-11 | 1980-09-04 | Fremgangsmaade ved fremstilling af spaanplader og aminoplastbindemiddel til brug ved fremgangsmaaden |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4362827A (da) |
EP (1) | EP0025245B1 (da) |
AT (1) | ATE8755T1 (da) |
CA (1) | CA1166394A (da) |
DE (1) | DE3068797D1 (da) |
DK (1) | DK154931C (da) |
FI (1) | FI71085C (da) |
NL (1) | NL7906751A (da) |
NO (1) | NO155566C (da) |
Families Citing this family (25)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DD149182B3 (de) * | 1980-02-19 | 1992-12-10 | Leuna Werke Ag | Verfahren zur herstellung von holzwerkstoffen mit sehr geringer formaldehydabgabe |
DE3042813A1 (de) * | 1980-11-13 | 1982-06-09 | Basf Ag, 6700 Ludwigshafen | Verfahren zur herstellung von aminoplastkondensaten |
NL8101700A (nl) * | 1981-04-07 | 1982-11-01 | Methanol Chemie Nederland | Maken van spaanplaat en daarvoor geschikt bindmiddel. |
DE3116547A1 (de) * | 1981-04-25 | 1982-11-11 | Basf Ag, 6700 Ludwigshafen | Verfahren zur herstellung von aminoplastischen leimharzen |
NL8204144A (nl) * | 1982-10-27 | 1984-05-16 | Methanol Chemie Nederland | Fabricage van spaanplaat. |
DE3427694A1 (de) * | 1984-07-27 | 1986-02-06 | Basf Ag, 6700 Ludwigshafen | Formaldehyd bindendes mittel, dessen verwendung bei der herstellung von spanholzwerkstoffen sowie ein verfahren zur herstellung von spanholzwerkstoffen mit verringerter formaldehydemission |
US4749756A (en) * | 1984-09-28 | 1988-06-07 | The B. F. Goodrich Company | Alternating block copolymers of polyarylene polyethers and process for their preparation |
FR2592382B1 (fr) * | 1985-12-30 | 1988-05-13 | Charbonnages Ste Chimique | Procede de fabrication de resines aminoplastes modifiees par un isocyanate |
FR2625205B1 (fr) * | 1987-12-23 | 1991-12-06 | Charbonnages Ste Chimique | Procede de fabrication de resines aminoplastes |
FR2625207B1 (fr) * | 1987-12-23 | 1991-12-06 | Charbonnages Ste Chimique | Nouveau procede de preparation de resines aminoplastes a tres faible degagement de formol |
US5128407A (en) * | 1991-07-25 | 1992-07-07 | Miles Inc. | Urea extended polyisocyanates |
AU1902601A (en) * | 1999-11-29 | 2001-06-04 | Dynochem Nz Limited | Binders for composite panels |
US6758996B2 (en) | 2001-07-13 | 2004-07-06 | Kadant Composites Inc. | Cellulose-reinforced thermoplastic composite and methods of making same |
EP1606089B1 (en) * | 2003-03-25 | 2013-01-02 | Akzo Nobel Coatings International BV | Method for reducing emissions and method for producing a wooden product |
US7678224B2 (en) * | 2003-03-25 | 2010-03-16 | Akzo Nobel N.V. | Method for reducing emissions and method for producing a wooden product |
NL1024319C2 (nl) * | 2003-09-18 | 2005-03-21 | Dsm Ip Assets Bv | Lijmsamenstelling omvattende een formaldehyde-bevattende aminoplasthars en een katalyserende verbinding. |
CA2533666C (en) * | 2003-07-28 | 2012-06-26 | Dsm Ip Assets B.V. | Adhesive composition comprising a formaldehyde-containing aminoplast resin and a catalysing compound |
EP1544222A1 (en) * | 2003-12-18 | 2005-06-22 | DSM IP Assets B.V. | Plywood, and a process for preparing plywood |
CA2662249A1 (en) * | 2006-08-31 | 2008-03-06 | Dynea Oy | Adhesive system and wood based panels comprising the adhesive system with low subsequent formaldehyde emission and suitable production procedure |
US20080081169A1 (en) * | 2006-10-03 | 2008-04-03 | Louisiana-Pacific Corporation | Adhesive Bonding Materials and Composite Lignocellulose Products Formed Using Same and Methods for Producing Composite Lignocellulose Products |
DE102007054123B4 (de) | 2006-11-15 | 2012-03-15 | Edmone Roffael | Verfahren zur Herstellung von Holzfaserplatten mit verringerter Formaldehydemission, hoher Feuchtebeständigkeit und Hydrolyseresistenz der Verleimung |
EP2042560A1 (de) | 2007-09-19 | 2009-04-01 | Basf Se | Leichte Holzwerkstoffe mit guten mechanischen Eigenschaften und geringer Formaldehyd-Emission |
DE102008023007A1 (de) | 2007-11-11 | 2010-06-02 | Roffael, Edmone, Prof. Dr.-Ing. | Verfahren zur Herstellung von Holzfaserplatten mit verringerter Formaldehydemission, hoher Feuchtebeständigkeit und Hydrolyseresistenz der Verleimung |
HUE032534T2 (en) | 2011-07-15 | 2017-09-28 | Akzo Nobel Coatings Int Bv | Adhesive system |
US11007697B1 (en) | 2017-10-25 | 2021-05-18 | Green Bay Decking, LLC | Composite extruded products and systems for manufacturing the same |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2349756A (en) * | 1940-07-25 | 1944-05-23 | Du Pont | Formaldehyde resin modified with a polyiso-or polyisothiocyanate |
CH342753A (de) * | 1955-09-07 | 1959-11-30 | Ciba Geigy | Verfahren zur Herstellung einer stabilen Lösung eines härtbaren Kondensationsproduktes aus Melamin, Thioharnstoff und Formaldehyd |
NL285098A (da) * | 1961-11-03 | Goodyear Tire & Rubber | ||
DE1669759A1 (de) * | 1968-02-29 | 1970-07-09 | Basf Ag | Verfahren zur Herstellung von Presswerkstoffen |
DE2325926C2 (de) * | 1973-05-22 | 1990-08-02 | Bayer Ag, 5090 Leverkusen | Verfahren zur Herstellung von lignozellulosehaltigen Werkstoffen |
DE2615288B1 (de) * | 1976-04-08 | 1977-08-18 | Novopan Gmbh | Verfahren zur Herstellung von Spanplatten |
NZ185686A (en) * | 1976-11-18 | 1979-12-11 | Ici Ltd | Manufacture of polysocyanate-bonded lignocellulosic sheets or mouled bodies |
DE2832509C2 (de) * | 1978-07-25 | 1986-02-20 | Deutsche Novopan KG, 3400 Göttingen | Verfahren zur Herstellung von Spanplatten |
NL7812336A (nl) * | 1978-12-20 | 1980-06-24 | Methanol Chemie Nederland | Bereiding van spaanplaat. |
-
1979
- 1979-09-11 NL NL7906751A patent/NL7906751A/nl not_active Application Discontinuation
-
1980
- 1980-08-28 EP EP80200806A patent/EP0025245B1/en not_active Expired
- 1980-08-28 DE DE8080200806T patent/DE3068797D1/de not_active Expired
- 1980-08-28 AT AT80200806T patent/ATE8755T1/de not_active IP Right Cessation
- 1980-09-03 US US06/183,409 patent/US4362827A/en not_active Expired - Lifetime
- 1980-09-04 DK DK377180A patent/DK154931C/da not_active IP Right Cessation
- 1980-09-10 CA CA000360031A patent/CA1166394A/en not_active Expired
- 1980-09-10 FI FI802829A patent/FI71085C/fi not_active IP Right Cessation
- 1980-09-10 NO NO802687A patent/NO155566C/no unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI71085B (fi) | 1986-08-14 |
FI71085C (fi) | 1986-11-24 |
EP0025245A3 (en) | 1981-03-25 |
ATE8755T1 (de) | 1984-08-15 |
NO802687L (no) | 1981-03-12 |
DK154931C (da) | 1989-06-05 |
EP0025245B1 (en) | 1984-08-01 |
NO155566B (no) | 1987-01-12 |
DK377180A (da) | 1981-03-12 |
US4362827A (en) | 1982-12-07 |
EP0025245A2 (en) | 1981-03-18 |
NL7906751A (nl) | 1981-03-13 |
NO155566C (no) | 1987-04-22 |
FI802829A (fi) | 1981-03-12 |
CA1166394A (en) | 1984-04-24 |
DE3068797D1 (en) | 1984-09-06 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK154931B (da) | Fremgangsmaade ved fremstilling af spaanplader og aminoplastbindemiddel til brug ved fremgangsmaaden | |
US4282119A (en) | Manufacture of chipboard having high strength and reduced formaldehyde emission, using a minor amount of protein in combination with low formaldehyde:urea resins | |
US20060234077A1 (en) | Wood composites bonded with soy protein-modified urea-formaldehyde resin adhesive binder | |
US5418282A (en) | Method of manufacturing fire-resistant resin foam and wood particle boards or shaped bodies | |
Pizzi | Synthetic adhesives for wood panels: chemistry and technology | |
CA1315446C (en) | Method for the production of amino resin | |
CA1317062C (en) | Amino resin and methods for its production | |
Pizzi | Urea and melamine aminoresin adhesives | |
US5162462A (en) | Process for the preparation of aminoplastic resin for use in the production of particle boards with low formaldehyde emission | |
IE903558A1 (en) | Shaped articles of substances containing wood or cellulose¹and processes for their production | |
JP5783888B2 (ja) | 高耐水性の複合材料形成用接着剤組成物、複合材料、それらの製造方法および高耐水性の複合材料形成用接着剤 | |
KR102689016B1 (ko) | 셀룰로스-함유 재료용 결합제 | |
NO833915L (no) | Fremgangsmaate ved fremstilling av sponplater | |
EP3080202A1 (de) | Holzwerkstoffprodukt oder naturfaser-verbundwerkstoffprodukt und verwendung eines formaldehydfreien amino- oder amidharzes zu deren herstellung | |
DE102013014641B4 (de) | Holzwerkstoffprodukt oder Naturfaser-Verbundwerkstoffprodukt und Verwendung eines formaldehydfreien Aminoplastharzes zu deren Herstellung | |
RU2803520C2 (ru) | Связующее вещество для содержащих целлюлозу материалов | |
JP2013107311A (ja) | 高耐水性の複合材料形成用接着剤組成物、複合材料、それらの製造方法および高耐水性の複合材料形成用接着剤 | |
WO2015086034A1 (de) | Holzwerkstoffprodukt oder naturfaser-verbundwerkstoffprodukt und verwendung eines formaldehydfreien amino- und amidharzes basierend auf glyoxylsäureester zu deren herstellung | |
Pizzi | 10 Urea and Melamine | |
JPH10109381A (ja) | 耐水性リグノセルロース板およびその製造方法 | |
PL123570B1 (en) | Method of manufacture of chipboards | |
CS209522B2 (cs) | Způsob polykondenzace aminopryskyřie |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PUP | Patent expired |