DK148029B - Apparat til gengivelse af tv-signaler fra en baandformet registreringsbaerer - Google Patents

Apparat til gengivelse af tv-signaler fra en baandformet registreringsbaerer Download PDF

Info

Publication number
DK148029B
DK148029B DK408079AA DK408079A DK148029B DK 148029 B DK148029 B DK 148029B DK 408079A A DK408079A A DK 408079AA DK 408079 A DK408079 A DK 408079A DK 148029 B DK148029 B DK 148029B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
signals
signal
track
magnetic head
delay
Prior art date
Application number
DK408079AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK148029C (da
DK408079A (da
Inventor
Harald Ernst Melwisch
Dietfried Suesz
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of DK408079A publication Critical patent/DK408079A/da
Publication of DK148029B publication Critical patent/DK148029B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK148029C publication Critical patent/DK148029C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/78Television signal recording using magnetic recording
    • H04N5/782Television signal recording using magnetic recording on tape
    • H04N5/783Adaptations for reproducing at a rate different from the recording rate

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)

Description

i 148029
Opfindelsen angår et apparat til gengivelse af TV-signaler fra en båndformet, magnetiserbar registreringsbærer, hvilke signaler er blevet registreret på registreringsbæreren, der under registrering af TV-signalerne er 5 bevægelig med forudbestemt normal hastighed, i indbyrdes parallelle, skråtliggende spor, under anvendelse af to magnethoveder på et roterende omsætterarrangement med indbyrdes forskellige azimutvinkler, hvilke to hoveder under registreringen successivt dækker hosliggende spor, 10 idet afsnittene af de enkelte linieintervaller på hosliggende spor ligger i flugt med hinanden i retning vinkelret på sporretningen, medens der mellem begyndelsen og enden af hosliggende spor findes en linieforskydning svarende til et bestemt antal linieintervaller, hvilket 15 apparat har et roterende omsætter-arrangement med to magnethoveder med indbyrdes forskellige azimutvinkler til aflæsning af de i sporene registrerede TV-signaler, hvilke azimutvinkler svarer til azimutvinklerne for de magnethoveder, der benyttes under registrering, idet, ved 20 en anden driftsmåde med stationær registreringsbærer eller med en hastighed for registreringsbæreren forskellig fra den normale hastighed, hvert af de to magnethoveder følger et spor, hvori TV-signalerne er blevet registreret med et magnethoved med den samme azimutvinkel som det 25 magnethoved, der læser disse signaler, og hvor signalbanen for de TV-signaler, der gengives, omfatter et forsinkelsesorgan for disse signaler. Et sådant apparat kendes fra US patentskrifterne 3.763.317 og 3.921.202.
Et sådant gengivelsesapparat giver sædvanligvis 30 kun mulighed for aflæsning og gengivelse af TV-signalerne fra registreringsbæreren uden tidsfejl, når registreringsbæreren aflæses med den samme forudbestemte normale hastighed for registreringsbæreren, som blev brugt under 35 registrering af TV-signalerne. I det kendte apparat kan forsinkelseslinieen kun korrigere for varierende eller ukorrekt tidsbase, fx. som følge af mekaniske unøjagtigheder .
148029 2
Det er imidlertid ofte ønskeligt at gengive registrerede TV-signaler på en sådan måde, at registreringsbæreren er stationær, eller at dens bevægelseshastighed afviger fra den forudbestemte normale hastighed, f.eks. i det tilfæl-5 de, hvor man på skærmen af en fjernsynsmodtager ønsker at få et stationært billede eller et billede i langsommere eller hurtigere gengivelse end på originalen.
Ud fra den erkendelse, at der i det kendte apparat er overlapning eller mellemrum mellem successive delbil-10 leder, der aflæses fra båndet med en hastighed, som afviger fra den normale hastighed, eller aflæses fra et stationært bånd, at fejl af denne art hos det kendte apparat næppe kan korrigeres ved hjælp af en kendt tidsba-sekorrigeringskreds ud fra en måling af tidsbasefejl, og 15 at denne overlapning eller dette mellemrum kan korrigeres ved styring af forsinkelseslinien ved hjælp af et styresignal, der er betinget af den valgte båndfremføringshastighed, tager opfindelsen sigte på at ændre det kendte apparat således, at det er i stand til i de forskellige 20 valgte driftsmåder at gengive TV-signalet uden overlapning eller mellemrum mellem delbillederne.
Med henblik herpå er et apparat ifølge opfindelsen ejendommeligt ved, at der for dette forsinkelsesorgan findes en styresignalkreds, der i afhængighed af den 25 valgte driftsmåde, af det magnethoved, der på det pågældende tidspunkt aflæser et spor og af den eksisterende linieforskydning mellem hosliggende spor afgiver et styresignal til styring af forsinkelsen hos forsinkelsesorganet, hvilket organ som svar på styresignalet forsinker 30 de TV-signaler, der svarer til successive delbilleder til opnåelse af et sådant indbyrdes tidsforhold mellem delbillederne, at forskellene i tidsintervallerne mellem successive vertikale synkimpulser af hvert delbillede i hovedsagen er nul, uden at der forekommer faseskift mel-35 lem konsekutive delbilleders horisontale synkimpulstog.
3 148029
Da de to magnethoveder i den driftsmåde, hvori registreringsbærerens bevægelseshastighed afviger fra den normale hastighed, igen aflæser de spor, hvori TV-sig-nalerne er blevet registreret med et magnethoved, der 5 har den samme azimutvinkel, vil disse spor altid ligge mere eller mindre ved siden af hinanden. På grund af linieforskydningen mellem disse spor og de ændrede forhold for skandering af disse spor vil de gengivne TV-signaler udvise tidsfejl, men ved hjælp af forsinkelses-10 organet kan man kompensere for eller nedsætte disse fejl så meget, at de ikke længere er generende. Dette sikrer på særlig enkel måde, at i en driftsmåde, hvor registreringsbærerens bevægelseshastighed afviger fra den normale hastighed, vil de TV-signaler, der gengives, 15 ved hjælp af to magnethoveder med indbyrdes forskellige azimutvinkler ikke udvise nogen eller kun udvise små afvigelser fra et standard TV-signal, således at de kan gengives tilfredsstillende med en fjernsynsmodtager uden fejl i billedet eller synkroniseringen. Det skal bemær-20 kes, at for at sikre, at magnethovederne hver gang aflæser de korrekte spor, kan der anvendes foranstaltninger, som benyttes i apparater med mulighed for sådanne driftsmåder, men med magnethoveder, hvis azimutvinkler ikke afviger fra hinanden. I overensstemmelse 25 hermed kan de to magnethoveder eksempelvis være monteret på et roterende omsætterarrangement ved hjælp af en holder, der er piezoelektrisk indstillelig, idet holderens indstilling giver det påmonterede magnethoved mulighed for at blive positioneret på et spor, der skal 30 aflæses med dette magnethoved, jf. DE-OS 26 46 449. Som en anden mulighed kan de to magnethoveder imidlertid have en sådan bredde, at hvert hoved altid dækker et spor, som skal aflæses med dette hoved, medens magnethovedet under afspilning i det mindste delvis dækker yderligere 35 spor, men ikke gengiver de deri registrerede signaler på grund af anden værdi for azimutvinklen.
4 148029
Det viser sig at være særlig hensigtsmæssigt, hvis der som forsinkelsesorgan anvendes et organ med kontinuerligt variabel forsinkelse, og at styresignalkredsen afgiver til forsinkelsesorganet et styresignal, der i et 5 delbillede er savtakformet til lineær variation af forsinkelsen, hvorhos nævnte organ skifter TV-signalerne svarende til konsekutive linieintervaller og delbilleder med et sådant indbyrdes tidsinterval, at både konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert delbillede og 10 konsekutive, horisontale synkimpulser i hvert linieinterval tidsmæssigt er ækvidistante i overensstemmelse med et standard fjernsynssignal. Dette sikrer, at det gengivne TV-signal er i overensstemmelse med standard TV-signal, både med hensyn til de vertikale synkronise-15 ringsimpulser og til de horisontale synkroniseringsimpulser. Derved undgår man også billedustabilitet på grund af forstyrrede vertikale synkirapulser samt fejl i beliggenheden af horisontale farveovergange i et farvefjernsynssignal som følge af forstyrrelser i det ho-20 risontale synksignal.
Det har vist sig at være hensigtsmæssigt, hvis der som forsinkelsesorgan anvendes et organ, hvis forsinkelse kan varieres trinvis, og at styresignalkredsen afgiver til forsinkelsesorganet et impulsformet styre-25 signal, der i et delbillede er konstant med henblik på trinvis variation af forsinkelsen, idet forsinkelsesorganet skifter TV-signalerne svarende til konsekutive delbilleder med et sådant indbyrdes tidsforhold, at forskellene i tidsintervallerne mellem to konsekutive, ver-30 tikale synkimpulser i hvert delbillede i hovedsagen er nul. Herved opnår man, at både forsinkelsesorganet og styresignalkredsen kan opbygges på meget enkel og billig måde, og at man til trods for den enkle konstruktion kan undgå de fejl, der skyldes et alt for forstyrret verti-35 kalt synksignal, og som virker særlig generende, navnlig ved at forårsage billedustabilitet på gengivelsesappara-tet.
5 148029
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende under henvisning til den skematiske tegning, der viser udførelseseksempler. Fig. 1 viser, delvis skematisk, delvis i blokdiagram, de dele, der for den foreliggende opfin-5 delse er nødvendige i et apparat til gengivelse af TV-signaler, som er registrerede på en båndformet registreringsbærer, hvilket apparat omfatter et roterende omsætterarrangement med to magnethoveder med indbyrdes forskellige azimutvinkler, samt et forsinkelsesorgan med 10 kontinuerligt variabel forsinkelse for de gengivne TV-signaler. Fig. 2 viser skematisk de spor, der er registreret på en båndformet registreringsbærer, og hvori der er oplagret TV-signaler.
Fig. 3 repræsenterer skematisk de spor, der er re-15 gistreret på en registreringsbærer, hvilke spor repræsenteres af fuldt optrukne linier, samt de skanderingsbaner, der dækkes af magnethovederne på det roterende omsætterarrangement i apparatet ifølge fig. 1 under gengivelse af registrerede TV-signaler i en driftsmåde, 20 hvori registreringsbæreren er stationær, jf. de punkterede og stiplede streger. Fig. 4 med diagrammerne 4a til 4h viser signal- og tidsforholdende i et apparat i henhold til fig. 1 under gengivelse af TV-signaler i driftsmåde 25 --_ 6 148029 med stationær registreringsbærer. Fig. 5 viser et blokdiagram over en ændret udførelsesform for apparatet i henhold til fig. 1, indbefattende et forsinkelsesorgan med trinvis variabel tidsforsinkelse. Det signal- og 5 tidsforhold, der opstår i apparatet i henhold til fig.5 er vist i fig. 4, jf. diagrammerne 4i til 4m. Fig. 6 viser på samme måde som fig. 3 de spor, der registreres på registreringsbæreren, hvilke spor repræsenteres af fuldt optrukne streger, samt de af magnethovederne 10 dækkede skanderingsbaner under gengivelse af registrerede TV-signaler i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det dobbelte af den normale hastighed, hvilke baner er repræsenterede af punkterede streger. Fig. 7, diagrammerne 7a til 7h, repræsenterer 15 de signal- og tidsforhold, der forekommer i apparatet i henhold til fig. 1 under gengivelse af TV-signaler i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det dobbelte af den normale hastighed. Diagrammerne i fig. 7i til 7k viser variationen af forsinkelsen i 20 forsinkelsesorganet samt udgangssignalet fra det i fig.
5 viste koblingsarrangement i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det dobbelte af den normale hastighed. Fig. 8 viser, på samme måde som fig.
3 og 6, skanderingsbanerne i den driftsmåde, hvori re-25 gistreringsbæreren bevæger sig med en hastighed, der er tre gange den normale hastighed. Fig. 9 viser de signal-og tidsforhold, der forekommer i apparatet i henhold til fig. 1 under gengivelsen af TV-signaler i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med en hastighed, 30 der er tre gange den normale hastighed. Fig. 10 viser, på samme måde som fig. 3, 6 og 8,skanderingsbanerne i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det halve af den normale hastighed. Fig. 11, diagrammerne 11a til Ile, repræsenterer de signal- og tids-35 forhold, der forekommer i apparatet i henhold til fig.
1 i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det halve af den normale hastighed, samt variationen af forsinkelsen i forsinkelsesorganet og udgangs 7 148029 signalet i et apparat udstyret med det i fig. 5 viste koblingsarrangement, jf. diagrammerne llf og lig.
Det i fig. 1 viste gengivelsesapparat er beregnet til gengivelse af TV-signaler,som .er blevet registrerede 5 på en båndformet, magnetiserbar registreringsbærer 2 på den måde, der fremgår af fig. 2. Under registrering optegnes TV-signalerne på registreringsbæreren 2, som bevæger sig i den ved pilen 3 angivne retning med en forudbestemt normal hastighed v^, i skråtliggende 10 spor I, II, III, IV, V osv., der strækker sig parallelt med hinanden og ved siden af hinanden, idet hvert spor indeholder ét delbillede af TV-signalet. Registreringen gennemføres ved hjælp af to magnethoveder på et roter-bart omsætterarrangement, hvilke hoveder har indbyrdes 15 forskellige azimutvinkler +a og -a, og under registrering dækker successive hosliggende spor i den retning, der er angivet af pilen 4 med hastighed vH· Det forhold, at magnethovederne til registrering af TV-signa-ler har indbyrdes forskellige azimutvinkler +a og -ct, er 20 skematisk antydet i fig. 2 ved, at positionerne af TV-signalets syrikimpulser, som repræsenteres af tykke streger, i hosliggende spor skiftevis har azimutvinklen +a og azimutvinklen -a i forhold til normalen til sporet.
Det skal endvidere bemærkes, at i fig. 2 repræsenteres 25 de to horisontale synkimpulser af en enkelt tyk streg, og at begyndelsen af de vertikale synkimpulser repræsenteres af to ved siden af hinanden beliggende tykke streger. I det foreliggende tilfælde antages det, at begyndelsen af de enkelte vertikal synkimpulser befinder sig 30 i en afstand på seks linieintervaller fra begyndelsen af det tilsvarende delbillede. Længden af de vertikale synkimpulser er ikke repræsenteret i fig. 2, den er normalt 2,5 gange 1 linieinterval.
Som tidligere nævnt,og som det også fremgår af fig.
35 2, indeholder hvert spor I, II, III, IV, V osv. et del billede af TV-signalet, således at hvert andet spor I, III, V osv. begynder med et komplet linieinterval af TV-signalet og afslutter med et halvt linieinterval, 148029 δ medens de mellemliggende spor II, IV, VI osv. begynder med et halvt linieinterval og afslutter med et helt linieinterval. Som det fremgår af fig. 2, er afsnittene i de enkelte linieintervaller i hosligggende spor pla-5 cerede på linie med hinanden i retning vinkelret på sporene, hvilket antydes ved de punkterede linier 5, 6 og 7 i fig. 2. Endvidere viser fig. 2, at der mellem ved siden af hinanden beliggende spor ved begyndelsen og ved enden af disse spor findes en linieforskyd-10 ning svarende til et forudbestemt antal linieintervaller. Denne linieforskydning, der i det foreliggende tilfælde er 1,5 linieintervaller, er betinget af forudbestemte parametre i apparatet, såsom bevægelseshastigheden for registreringsbæreren under registre-15 ring, rotationshastigheden for magnethovederne under registrering, konstruktionen af det roterende omsætterarrangement osv. Som det endvidere fremgår af fig. 2, omfatter registreringsbæreren endnu et spor 8, der strækker sig på langs med registreringsbæreren og tjener 20 til oplagring af audiosignaler eller oplagring af synkroniseringssignaler, som kan benyttes til opretholdelse af en konstant bevægelseshastighed for registrerings-bæreren under gengivelse af de registrerede TV-signaler.
Som det fremgår af fig. 1, følger registreringsbæ-25 reren 2 i gengivelsesapparatet 1 en skrueviklet bane over en vinkel på 180° langs overfladen af to koak-sialt beliggende tromlehalvdele 9 og 10. Tromlehalvdelen 9 er stationær, medens tromlehalvdelen 10 drejer i retning mod uret, jf. pilen 11. Med henblik 30 herpå er tromlehalvdelen 10 monteret på en aksel 12, der er forbundet med en motor 13. Mellem de to tromlehalvdele er der en spalte 14, fra hvilken to diametralt modstående på den roterende tromlehalvdel 10 beliggende på tegningen skematisk viste magnethoveder A og B 35 rager ud. På denne måde udgør tromlehalvdelen 10 og de to magnethoveder A og B et roterende omsætterarrangement, idet magnethovederne skanderer skråtliggende spor på registreringsbæreren 2. På grund af den diame- 9 148029 trale placering af magnethovederne/ og da registrerings-bæreren dækker en vinkel på 180° rundt om de to tromlehalvdele 9 og 10, er der i princippet kun et enkelt magnethoved, der er i aktiv kontakt med registrérings-5 bæreren under en skanderingsperiode T, eftersom det ene magnethoved kommer i berøring med registreringsbæreren, medens det andet magnethoved forlader registreringsbæreren efter en komplet skandering. De to magnethoveder A og B, der tjener til aflæsning af TV-signaler fra 10 registreringsbæreren i sporene I, II, III, IV osv., har indbyrdes forskellig azimutvinkler +a og -a på samme måde som de magnethoveder,der benyttes til registrering af TV-signalerne. I det foreliggende tilfælde og i den resterende del af beskrivelsen antages det, at 15 magnethovedet A har azimutvinklen +a og magnethovedet B azimutvinklen -a , således at magnethovedet A kun kan aflæse signaler fra sporene I, III, V osv., og magnethoveder kun aflæse signaler fra sporene II, IV, VI osv.
20 Som tidligere nævnt driver motoren 13 de to mag nethoveder A og B, der er monterede på tromlehalvdelen 10. Motoren 13 er forbundet med udgangen 15 på et servosystem 16, hvis styreindgang 17 får tilført et passende styresignal til indkobling og udkobling af 25 motoren. Når motoren er koblet ind, tjener servosyste-met til på i og for sig kendt måde at sikre, at motoren altid har en given rotationshastighed, der bestemmer rotationshastigheden for de to magnethoveder A og B.
Denne hastighed defineres på en sådan måde, at magnet-30 hovederne A og B under gengivelse af TV-signaler fra registreringsbæreren 2 skanderer registreringsbæreren med den samme hastighed vfl, som blev brugt at magnethovederne under registrering. Da de to magnethoveder altid drives med den samme hastighed og uafhængigt af re-35 gistreringsbærerens hastighed, vil skanderingsperioderne T, hvori magnethovederne efter tur har kontakt med registreringsbæreren, også have den samme længde. Skanderingsperioderne T for de to magnethoveder følger ef- i 10 148029 ter hinanden uden afbrydelse, eftersom det præcise tidspunkt, hvor et magnethoved forlader registreringsbæreren, er det tidspunkt, hvor det andet magnethoved kommer i berøring med registreringsbæreren.
5 Med henblik på transport af registreringsbæreren 2 i den ved pilen 3 angivne retning med en hastighed, der afhænger af den driftsmåde, hvori apparatet er indstillet, omfatter apparatet en drivaksel 19, der drives af en motor 18, og mod hvilken registre-10 ringsbæreren 2 kan presses ved hjælp af en trykrulle 20. Motoren 18 er koblet til udgangen 21 fra et yderligere servosystem 22, der også på i og for sig kendt måde sikrer, at motoren 18's- og drivakselen 19's hastighed er konstant, således at der altid er konstant 15 bevægelseshastighed for registreringsbæreren 2. Servo-systernet 22 har tre styreindgange 23, 24 og 25, med hvilke servosystemet styres i afhængighed af den valgte driftsmåde i relation til registreringsbærerens transporthastighed, idet systemet giver forskellige 20 konstante hastigheder for motoren 18 og dermed forskellige konstante hastigheder for registreringsbærerens bevægelse. I det foreliggende tilfælde styres de tre styreindgange binært, således at man med disse indgange kan opnå maksimalt otte driftstilstande i servo-25 systemet 22 svarende til otte forskellige driftsmåder for gengiveisesapparatet. På denne måde er det f.eks. muligt for gengivelsesapparatet 1 at opnå driftsmåder, hvori registreringsbæreren er stationær,, normal hastighed vT, hvilken hastighed også blev benyttet til 30 registrering af TV-signaler, hastigheder der er to gange og tre gange den normale hastighed (2vT, 3vT) eller det halve af den normale hastighed (ν^,/2) . Det er velkendt, at disse driftsmåder svarer til stationært billede, normalt billede, og billeder i langsom og hurtig gengi-35 velse.
Når brugeren eksempelvis ønsker at ændre driftsmåden med hensyn til bevægelseshastigheden for registreringsbæreren, omfatter apparatet 1 et ordreindførings 11 148029 organ 26, der gennem en bus 27 af styreledninger er forbundet med et styreorgan 28. I det foreliggende tilfælde omfatter styreorganet 28 en mikroprocessor, hvis udgange afgiver styresignaler til de dele af apparatet, 5 der skal styres. Udgangen 29 fra styreorganet 28 er forbundet med styreindgangen 17 til servosystemet 16, medens udgangene 30, 31 og 32 er forbundet med ind-.gangene 23, 24 og 25 til det andet servosystem 22.
Hvis man vælger en driftsmåde, hvori registrerings-10 bæreren er stationær, eller hvor registreringsbæreren har en bevægelseshastighed, der afviger fra den normale hastighed v^,, afviger skanderings forholdene for de to magnethoveder A og B i forhold til de spor, der er registrerede på registreringsbæreren, fra de forhold, 15 der var til stede under registrering med den normale hastighed v^,. I det foreliggende gengiveis es apparat er der taget forholdsregler for at sikre, at hvert af de to magnethoveder A og B aflæser et spor, hvori TV-signalerne er blevet registrerede med det magnethoved, 20 der havde den samme azimutvinkel, som det magnethoved A eller B med hvilket sporet aflæses. Dette kan f.eks. opnås ved, at hvert af de to magnethoveder A og B er påmonteret tromlehalvdelen 10 ved hjælp af en holder, der er piezoelektrisk indstillelig, hvorved 25 det magnethoved, der er påmonteret holderen, kontinuerligt positioneres på det spor, der skal aflæses ved hjælp af dette magnethoved, jf. f.eks. beskrivelsen til DE-OS 26 46 449. De to magnethoveder,som vist i fig. 3, for driftsmåde med stationær registreringsbærer, dækker 30 hvert en skanderingsbane 33 eller 34, jf. de punkterede linier i fig. 3, hvilke baner i det foreliggende tilfælde dækker sporene I og II på registrerings-bæreren. Som en anden mulighed kan hvert af de to magnethoveder i gengivelsesapparatet have en bredde, der 35 er større end bredden af de enkelte spor, således at det altid dækker et spor, der kan aflæses med dette hoved, og samtidigt dækker i det mindste en del af de hosliggende spor, men ikke gengive de deri optegnede signaler 12 148029 på grund af afvigende azimutvinkel. Pig. 3 viser denne variant til driftsmåde med stationær registreringsbærer, hvori den skanderingsbane 35, der dækkes af de to magnethoveder og er beliggende mellem de to spor I 5 og II på registreringsbæreren, er repræsenteret skematisk ved en afbrudt streg. Når det ene magnethoved A med azimutvinkel +a skanderer banen 35 i skanderingsperioden T, vil det også skandere sporene I og II på grund af sin bredde.Da de TV-signaler, der er oplagret 10 i spor I, også er blevet registrerede med et magnethoved med azimutvinkel +a, vil det TV-signal, der er registreret i dette spor I, også aflæses i skanderingsperioden T, fordi det er den samme azimutvinkel for magnet-t hovedet A, medens det TV-signal, der er registreret i 15 spor II ikke aflæses, på grund azimutvinklen for magnethovedet A. Når magnethovedet B med azimutvinklen -a under den næste skanderingsperiode T skanderer registreringsbæreren langs banen 35, vil det i spor II indeholdte TV-signal aflæses af dette hoved, medens det 20 signal, der er oplagret i spor I,ikke aflæses. Det skal bemærkes, at positionen af skanderingsbanen mellem de to spor I og II eksempelvis kan opnås ved, at man efter opnåelse af stilstand for registreringsbæreren under standsning af motoren 18 og drivakselen 19 fører re-25 gistreringsbæreren frem ved hjælp af en ikke vist separat anordning, indtil den ønskede position for skanderingsbanen 35 er opnået.
Som det iøvrigt fremgår af fig. 1, er en forstærker 36 forbundet med magnethovedeme A og B med 30 henblik på forstærkning af de TV-signaler, der er blevet aflæst fra registreringsbæreren, og som sædvanligvis er frekvensmodulerede signaler, hvorfra der om ønsket fjernes generende støjkomposanter. I signalbanen for TV-signalerne fra registreringsbæreren findes der 35 efter forstærkeren 36 et forsinkelsesorgan 37, hvis opbygning og virkemåde skal forklares nærmere nedenfor. Forsinkelsesorganet 37 er forbundet med en signalbehandlingskreds 38, indrettet til ud fra de signaler, 13 148029 der hidrører fra magnethovederne A og B, at genvinde et TV-signal, der kan gengives i en TV-modtager, og som udledes fra udgangen 39.
I den roterende tromlehalvdel 10 findes der des-5 uden en permanent magnet 40, der for hver omdrejning af det roterende omsætterarrangement fremkalder en impuls i et stationært magnethoved 41, som er placeret ved banen for magneten 40, hvilken impuls optræder i et fast forhold til positionerne af de to magnethove-10 der A og B. Magnethovedet 41 er tilsluttet en impulsformer 42, hvis udgang 43 i afhængighed af de af magnethovedet 41 frembragte impulser afgiver styreimpulser, hvis varighed afhænger af den driftsmåde, der vælges for apparatet. Varigheden af disse styreimpulser 15 defineres af signaler, der forekommer over tre styreindgange 44, 45 og 46 til impulsformeren 42 af hængigt af den for apparatet valgte driftsmåde, hvilke signaler hidrører fra udgangene 30, 31 og 32 fra styrekredsen 28. Udgangen 43 fra impulsformeren 42 20 er tilsluttet en styresignalkreds 47, hvis udgang 48 er forbundet med en styreindgang 49 til forsinkelsesorganet 37. Styresignalkredsen 47 omfatter tre styreindgange 50, 51 Og 52, der også er forbundet med udgangene 30, 31 Og 32 fra styrekredsen 28, såle- 25 des at det styresignal, der er tilgængeligt over udgangen 48 fra styresignalkredsen 47, kan ændres af den valgte driftsmåde.
Som det skal forklares i forbindelse med beskrivelse af de individuelle driftsmåder for apparatet, sørger 30 styresignalkredsen 47 for forsinkelsesorganet 37, med henblik på styring af forsinkelsen τ i dette organ, for at afgive til organet et styresignal, som afhænger af den valgte driftsmåde, af det magnethoved, der på det pågældende tidspunkt aflæser et spor, og af linie-35 forskydningen mellem hosliggende spor. Under indflydelsen af styresignalerne fra styresignalkredsen 47 sørger forsinkelsesorganet 37 for at forskyde de TV-sig-naler, der svarer til konsekutive delbilleder med et så- 14 148029 dant indbyrdes tidsforhold/ at forskellene i tidsintervallerne mellem to konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert delbillede er lig nul, og at der ikke forekommer faseskift mellem de horisontale synkimpulser. I det fo-5 religgende tilfælde anvendes der et forsinkelsesorgan 37, der giver en kontinuerligt variabel forsinkelse, hvilket organ eksempelvis kan være en CCD kreds (charge coupled device) eller en såkaldt bucket brigade. Styre-signalkredsen 47 vil i så fald være således opbygget, 10 at den afgiver et styresignal, der har form som savtak inden for et givet tidsinterval til lineær ændring af forsinkelsen τ hos forsinkelsesorganet 37. Forsinkelsesorganet 37 sørger da for at forskyde TV-signalerne svarende til de konsekutive linieintervaller eller del-15 billeder med et sådant indbyrdes tidsforhold, at både de konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert delbillede og de konsekutive, horisontale synkimpulser i hvert linieinterval ligger i ens tidsintervaller fra hinanden i overensstemmelse med standard TV-signal.
20 Under henvisning til fig. 1 skal der nu beskrives det tilfælde, hvor apparatet 1 gengiver de registrerede TV-signaler i en driftsmåde, hvori registrérings-bæreren bevæger sig med den normale hastighed ν,ρ, som blev brugt under registrering af TV-signalerne. Efter 25 afgivelse af passende ordre til apparatet ved hjælp af organet 26 afgiver styrekredsen 28 tilsvarende styresignaler over udgangene 29, 30, 31 og 32.
Ved hjælp af disse styresignaler sørger servosystemet 16 for at de to magnethoveder drives med konstant ro-30 tationshastighed, således at magnethovederne A og B skanderer registreringsbæreren med hastigheden v^. Ved hjælp af disse styresignaler sørger servosystemet 22 for at registreringsbæreren bevæger sig med den normale hastighed v^ og for at hverken impulsformeren 42 35 eller styresignalkredsen 47 afgiver et udgangssignal, således at forsinkelsesorganet 37 forbliver inaktivt.
I så fald vil magnethovederne A og B successivt skandere sporene I, II, III osv. og gengive de TV-sig- 15 148029 naler, der er registrerede i disse spor på nøjagtig samme måde, som de er blevet registrerede i. De delbilleder,der registreres i disse spor, støder kontinuerligt til hinanden uden tidsfejl, idet magnethovedet B 5 begynder at skandere spor II netop i det øjeblik, hvor magnethovedet A er færdig med skandering af spor I.
De TV-signaler, der opnås ved hjælp af magnethovederne A og B, forstærkes i forstærkeren 36, og uden forsinkelse i forsinkelsesorganet 37 føres til signalbehand-10 lingskredsen 38, hvis udgang 39 afgiver TV-signaler, der egner sig til gengivelse i en fjernsynmodtager.
Under henvisning til fig. 1, 3 og 4 skal der nu beskrives det tilfælde, hvor de registrerede TV-signaler ved hjælp af det i fig. 1 viste apparat gengives med 15 stationær registreringsbærer 2. Da registreringsbæreren er stationær, ændrer skanderingsforholdene sig totalt, fordi magnethovederne A og B, hvis ikke der tages yderligere forholdsregler som beskrevet i ovennævnte DT-OS 26 47 449, er tilbøjelige til at følge re-20 gistreringsbæreren i retning af sporene I, II, III osv. men i en anden retning som antydet ved den skanderings-bane 35, der er tegnet med en afbrudt streg i fig. 3, og strækker sig parallelt med den retning, der er vist ved pilen 53. Også i denne driftsmåde sikrer servosy-25 stemet 16, at magnethovederne A og B skanderer registreringsbæreren med hastigheden v„, således at hvert il magnethoved igen samvirker med registreringsbæreren i skanderingsperioden T, idet skanderingsperioderne for de to magnethoveder igen støder kontinuerligt til hin-30 anden som vist i fig. 4a. Med hensyn til skanderingsforholdene i denne driftsmåde skal det bemærkes, at magnethovederne til skandering af et linieinterval, der er blevet registreret i et tidsinterval A under registrering af et TV-signal, som bekendt kræver tidsinterval-35 let H', der i det foreliggende tilfælde er kortere end tidsintervallet H, fordi der i den samme skanderingsperiode T skanderes et længere spor.
Som tidligere nævnt kan magnethovedet A kun aflæ- 16 148029 se TV-signaler, der er indeholdt i spor I, III, V osv. medens magnethovedet B kun aflæser TV-signaler fra spor II, IV, VI osv., fordi magnethovederne indbyrdes har forskellig azimutvinkel. I den foreliggende drifts-5 måde, dvs. når magnethovederne A og B skanderer banen 35, aflæser magnethovedet A det TV-signal, der er oplagret i spor i, medens magnethovedet B aflæser det TV-signal, der er oplagret i spor II. De aflæste TV-signaler SA og SB er vist symbolsk i fig. 4b og 10 4c. Det fremgår af fig. 4b og 4c samt af fig. 3, at mag nethovedet A, når det følger skanderingsbanen 35, ikke vil detektere et registreret TV-signal i spor I ved begyndelsen af sin skanderingsperiode T i tidsintervallet 1,5 H", hvilket skyldes linieforskydningen på 15 1,5 H mellem spor I og spor II. Efter en skanderingstid T^,der i det foreliggende tilfælde svarer til 7,5 H', aflæser magnethovedet A begyndelsen af den vertikale synkimpuls i dette delbillede, hvilket i fig. 4b angives ved en linie, der er dobbelt så lang som de horisontale 20 synkimpulser. Ved afslutningen af skanderingsperioden T for magnethovedet A nås også enden af det delbillede, der er registreret i spor I, hvilket delbillede afsluttes med det halve af et linieinterval. I modsætning til magnethovedet A detekterer magnethovedet B 25 begyndelsen af det delbillede, der er oplagret i spor II ved begyndelsen af skanderingsperioden T, når det følger skanderingsbanen 35, hvilket delbillede begynder med et halvt linieinterval. Efter en skanderingstid T^ - 1,5 H' aflæser magnethovedet B begyndelsen af 30 den vertikale synkimpuls for dette delbillede. Lige før enden af skanderingsperioden T skanderes enden af det delbillede, der er registreret i spor II, hvilket delbillede afslutter med et helt linieinterval. Efter dette sidste linieinterval i det delbillede, der er regi-35 streret i spor II, detekterer magnethovedet B, fordi det følger skanderingsbanen 35, intet registreret TV-signal i spor II, før enden af skanderingsperioden T, nemlig også i et tidsinterval 1,5 H', hvilket igen 17 148029 skyldes linieforskydningen på 1,5 H mellem spor I og spor II. Efter magnethovedet B samvirker magnethovedet A igen med registreringsbæreren i skanderingsperioden T, idet det igen ved begyndelsen af skanderings-5 perioden detekterer et signalinterval med varighed 1,5 H', og derefter skanderer det delbillede, der er registreret i spor I. Denne proces gentages kontinuerligt i den pågældende driftsmåde.
Som det fremgår af fig. 4b og 4c, er der i de TV-10 signaler SA og SB, der aflæses med disse to magnethoveder, tidsfejl i forhold til et standard TV-signal.
Først og fremmest er de vertikale synkimpulser ikke beliggende i ens tidsintervaller fra hinanden, hvilket under gengivelsen i en fjernsynsmodtager bevirker, at 15 billedsynkroniseringen bliver forstyrret, når fejlen er relativ stor. For det andet har de horisontale synkimpulser og dermed de vertikale synkimpulser en frekvens, der afviger fra et standard TV-signal, hvilket skyldes den ændrede skanderingstid H' i et linieinter-20 val. Dette kan bevirke fejl ved horisontale farveovergange under gengivelsen af farve-TV-signaler. Dertil kommer, at hvert delbillede ikke dækker en fuld skanderingsperiode T. Det skal imidlertid bemærkes, at der under den kontinuerlige skandering af to hosliggende 25 spor I og II, eller af skanderingsbanen 35, som beskrevet i det foregående, ikke forekommer faseskift mellem horisontale synkimpulstog af de successivt gengivne delbilleder, hvilket fremgår af en sammenligning mellem fig. 4b og 4c, 30 Med henblik på at undertrykke disse fejl i de gen givne TV-signaler behandles signalerne i apparatet ifølge fig. 1 på den måde, der beskrives nærmere neden for.
For hver omdrejning af magnethovederne A og B inducerer magneten 40, der drejer sammen med disse magnet-35 hoveder, en impuls i magnethovedet 41. Da den inducerende magnet 40 har en fast position i forhold til magnethovederne, vil hver heraf resulterende impuls sikre identifikation for det magnethoved, der skanderer et 18 148029 spor efter forekomsten af impulsen, der ligger i et fast tidsforhold i relation til skanderingsperioden T for dette hoved. Det signal ST, der udgøres af disse impulser, jf. fig. 4d, tilføres impulsformeren 42, hvori 5 tilvejebringes det signal, der er vist i fig. 4e. Dette signal udgøres af styreimpulser med forflanke, der bestemmes af bagflanken af de impulser, der induceres i magnethovedet 41, og hvis bagflanke igen falder sammen med de tidspunkter, hvor magnethovedet A skanderer be-10 gyndelsen af et i spor I registreret delbillede. Dette tidspunkt forekommer efter et tidsinterval, der er fastsat af linieforskydningen, i det foreliggende tilfælde 1,5 H', efter begyndelsen af skanderingsperioden T for magnethovedet A, således at tidspunktet afhænger af li-15 nieforskydningen. Varigheden af disse impulser fastlægges ved tilførsel af tilsvarende styresignaler fra styreorganet 28 til styreindgangene 44, 45 og 46 til impulsformeren 42, hvilke styresignaler som nævnt leveres af styreorganet 28 i overensstemmelse med den 20 valgte driftsmåde for apparatet. Signalet Sj fra impulsformeren 42 tilføres styresignalkredsen 47, der følgeligt under indflydelsen af styresignaler over sty-reindgangene 50, 51 og 52 i afhængighed af den valgte driftsmåde fremkalder et styresignal Sg over 25 udgangen 48, hvilket signal overføres til forsinkelsesorganet 37 med henblik på styring af forsinkelsen τ i dette organ. Styresignalet Sg fra styresignalkredsen 47, jf. fig. 4f, er periodisk savtakformet. Begyndelsen af hver savtak defineres af bagflanken af styre-30 impulsen fra impulsformeren, og varigheden af hver savtak defineres af styresignalerne til styreindgangene 50, 51 og 52. Varigheden af de enkelte savtakke de fineres således, at afslutningen heraf falder sammen med det tidspunkt, hvor magnethovedet B skanderer af-35 slutningen af det delbillede, der er oplagret i spor II.
Dette tidspunkt forekommer et tidsinterval, som afhænger af linieforskydningen, i det foreliggende tilfælde 1,5 H', før afslutningen af skanderingsperioden T
19 148029 for magnethovedet B, således at tidspunktet også afhænger af linieforskydningen. Det styresignal Sg, der tilvejebringes i styresignalkredsen 47, tilføres styreindgangen 49 til forsinkelsesorganet 37 med hen-5 blik på styring af forsinkelsen. Da dette styresignal der,scm det fremgår af den foregående beskrivelse af signalf rembringelsen ud fra de impulser, som induceres i magnethovedet 41, og af de deraf udledte styreimpulser, afhænger af den valgte driftsmåde, af det magnethoved, 10 der på det pågældende tidspunkt skanderer et spor,og af linieforskydningen mellem hosliggende spor, vil forsinkelsen τ i forsinkelsesorganet 37 variere som vist i fig. 4g, dvs. savtakformet med lineær stigning fra værdien nul til en værdi 3 H', over de dele af skande-15 ringsperioderne, hvori signalerne aflæses fra spor I og spor XI.
De TV-signaler og Sg, der aflæses af magnet— hovederne A og B, jf. fig. 4b og 4c, forstærkes i forstærkeren 36, hvorpå de tilføres forsinkelsesorganet 20 37, hvis forsinkelse τ varierer som tidligere nævnt, og som vist i fig. 4g. Som det fremgår af fig. 4d, 4e og 4g, bibringer forsinkelsesorganet 37 signalerne og Sg en sådan forsinkelse, at man opnår det signal S, der er vist i fig. 4h. Fig. 4h viser, at der på 25 grund af den tilsvarende lineære stigning af forsinkelsen opnås en kontinuerlig tidsekspansion af de enkelte linieintervaller H' op til værdien H, således at hvert delbillede igen dækker en fuld skanderingsperiode T, og de vertikale synkimpulser optræder i en po-30 sition, der er i overensstemmelse med et standard TV-signal. Den maksimale værdi af forsinkelsen τ på 3 H' sikrer også, at der kompenseres for signalintervallet på ialt 3 H* ved overgangen fra det delbillede, der skanderes fra spor II, til det delbillede, der skande-35 res fra spor I. Medens begyndelsen af hvert af de delbilleder, der med denne tidsekspansion aflæses fra spor II ved hjælp af magnethovedet B, hver gang forsinkes med tidsrum 1,5 H', ligger de vertikale synkimpulser 20 148029 i alle de konsekutive delbilleder i de samme tidsintervaller fra begyndelsen af skanderingsperioden T for begge magnethoveder A og B, jf. tidsintervallet Tv i fig. 4h. Dette indebærer, at de vertikale synkimpul-5 ser ligger i ens tidsintervaller fra hinanden, hvilket opfylder kravene ved TV-standard, idet tidsforholdet mellem de horisontale synkimpulser også svarer til kravene ved et TV-standard.
For at opsummere det foregående skal man bemærke, 10 at forsinkelsesorganet forskyder de TV-signaler, der aflæses fra registreringsbæreren, og tilsvarende forskyder de konsekutive linieintervaller og delbilleder med sådanne tidsforhold, at både de konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert delbillede og de konsekutive, ho-15 risontale synkimpulser i hvert linieinterval ligger i ens afstande fra hinanden i overensstemmelse med et standard TV-signal. Som det fremgår af fig. 4h, bevirker en sådan forsinkelse i signalet S ingen faseskift mellem de horisontale synkimpulstog i konsekutive del-20 billeder, fordi den maksimale forsinkelse på 3 H' er et helt multiplum af et linieinterval H', hvorfor der i så henseende ikke forekommer ændring i signalerne SA og SB, eftersom der heller ikke er faseskift i de horisontale signalimpulser. Efter den videre behandling af 25 signalet i signalbehandlingskredsen 38 opnår man et TV-signal, der tilfredsstillende og uden fejl kan gengives i en fjernsynsmodtager. Foranstaltningerne ifølge opfindelsen sikrer, at TV-signaler, som skanderes fra en stationær registreringsbærer, ved hjælp af to mag-30 nethoveder med hver sin azimutvinkel også kan gengives tilfredsstillende ved hjælp af en fjernsynsmodtager.
En forenklet udførelsesform for gengivelsesappa-ratet i henhold til fig. 1 beskrives nu nærmere herefter. Med henblik herpå viser fig. 5 et forstærkerarran-35 gement 36, der er tilsluttet magnethovederne A og B, og som efterfølges af et forsinkelsesorgan 54 med trinvis variabel forsinkelse t. Et sådant forsinkelsesorgan kan f.eks. udgøres af en forsinkelseslinie, som 21 148029 kan kobles ind og ud. Signalbehandlingskredsen 38 er tilsluttet forsinkelsesorganet 54. Til den trinvise styring af forsinkelsen τ hos forsinkelsesorganet 54 anvendes der en styresignalkreds 55, der er placeret 5 efter impulsformeren 42, hvilken kreds er indrettet til modtagelse af styresignaler, som hidrører fra styreorganet 28 gennem styreindgangene 56, 57 og 58 af hængigt af den valgte driftsmåde. Styresignalkredsen 55 er indrettet til at danne et impulsformet styresignal, 10 der er konstant under et delbillede, hvilken kreds leverer dette signal til styreindgangen 60 til forsinkelsesorganet 54 gennem sin udgang 59.
Hvis man nu i et apparat med koblingsarrangement i overensstemmelse med fig. 5 gengiver registrerede TV-15 signaler i en driftsmåde med stationær registreringsbærer, opstår følgende situationer under henvisning til fig. 4i til 4m. Som følge af de impulser, der induceres i magnethovedet 41, afgiver impulsformeren 42 et impulsformet signal Sj, jf. fig. 4i. Dette signal Sj 20 føres til styresignalkredsen 55, hvorved denne afgiver styresignalet Sg. Når dette styresignal tilføres forsinkelsesorganet 54, forekommer der i dette organ en variation af forsinkelsen τ, som vist i fig. 41. Herved kan forsinkelsen τ ændres trinvis, og i tilnærmelse til 25 det savtakformede signal, der er vist i fig. 4g, fra en værdi nul til en værdi 1 H' ved overgangen fra skanderingen med magnethovedet A til skanderingen med magnethovedet B. Værdien 1 H' for forsinkelsen er et helt multiplum af H', således at der heller ikke i 30 dette tilfælde forekommer faseskift i de horisontale synkimpulstog i konsekutive delbilleder, men forskellene i tidsintervaller mellem de vertikale synkimpulser i de konsekutive delbilleder reduceres til et minimum.
De TV-signaler SA og S_, der skanderes af mag- Ά 13 35 nethovederne A og B, tilføres forsinkelsesorganet 54, jf. fig. 4m, hvorved de delbilleder, der aflæses af magnethovedet B, forsinkes med tidsrummet τ lig med IH', medens de delbilleder, der aflæses af magnethove- 22 148029 det A overføres uden forsinkelse. Dette fører til et TV-signal S, hvori de vertikale synkimpulser ikke er placerede i ækvidistante tidsintervaller, medens forsinkelsesorganet ikke desto mindre har forskudt de TV-sig-5 naler, der svarer til konsekutive delbilleder med et sådant indbyrdes tidsforhold, at forskellene i tidsintervallerne mellem hveranden vertikal synkimpuls i hvert . delbillede er minimal. I det foreliggende tilfælde, jf. fig. 4m, er disse forskelle lig med 0,5 H', således at 10 de er blevet nedsat med 1 H'. En sådan fejl kan ikke lasngere betragtes som forstyrrende. I dette tilfælde skal det bemærkes, at de horisontale synkimpulser i signalet ifølge fig. 4m ikke ligger i intervaller, der er i overensstemmelse med et standard TV-signal, fordi det-15 te interval er H1. De horisontale synkimpulser i konsekutive delbilleder følger imidlertid efter hinanden uden faseskift. I det foreliggende signal er der også signalintervaller mellem de TV-signaler, der aflæses fra sporene svarende til konsekutive delbilleder, hvis va-20 righed skiftevis er 1 H' og 1,5 H', jf. fig. 4m. På grund af den tid, hvori disse signalintervaller forekommer i forhold til de vertikale synkimpulser, vil disse signalintervaller være placerede i en del af TV-mod-tagerens skærm, hvori de ikke kan ses af seeren, og der-25 for ikke virke generende. I det foreliggende tilfælde vil det signal, der er vist i fig. 4m, efter yderligere behandling i signalbehandlingskredsen 38, kunne gengives tilfredsstillende i en fjernsynsmodtager, idet de små afvigelser i TV-signalerne i forhold til stan-30 dard TV-signal praktisk taget ikke har nogen forstyrrende virkning, som kan genere seeren.
Der henvises nu til fig. 1, 6 og 7 i forbindelse med det tilfælde, hvor TV-signaler, der med det i fig. 1 viste apparat, er registreret på en registreringsbæ-35 rer 2 gengives i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det dobbelte af den normale hastighed. På grund af det anvendte princip vil skanderingsforholdene for magnethovederne A og B i dette 23 148029 tilfælde også afvige fra den normale gengivelse, fordi magnethovederne, hvis ikke der tages yderligere forholdsregler, søger at skandere registreringsbæreren 2 i den retning, der i fig. 6 er angivet ved pilen 61, hvil-5 ken retning afviger fra de registrerede spor I, II, III, IV osv., idet magnethovedernes hastighed igen har værdien Vjj. Som følge heraf vil hvert af de to magnethoveder A og B igen skandere registreringsbæreren i en skanderingsperiode T, medens der for hvert magnethoved 10 i så fald kræves en tid H' til skandering af ét linieinterval, hvilken tid er større end den tid H, der kræves til registrering af ét linieinterval, fordi der i skanderingsperioden T skanderes et kortere spor. I den foreliggende driftsmåde følger magnethovederne A og 15 B efter hinanden skanderingsbanerne 62, 63, 64, 65, 66 osv. jf. de punkterede linier i fig. 6. På grund af den foreliggende situation med hensyn til azimutvinklerne for magnethovederne skanderer magnethovedet A spor I, hvorpå magnethovedet B skanderer spor IV, hvorpå 20 magnethovedet A skanderer spor V, hvorpå magnethovedet B skanderer spor VIII, hvorpå magnethovedet A skanderer spor IX osv. i successive skanderingsperiode T.
De signaler og Sg, der aflæses af magnetho- 25 vederne A og B, er vist i fig. 7b og 7c. Som det fremgår af fig.7b, vil magnethovedet A på grund af de forekommende skanderingsforhold aflæse begyndelsen af et delbillede, der er oplagret i spor I, ved begyndelsen af skanderingsperioden T, men det sidste 1,5 30 linieinterval af det delbillede, der er oplagret i spor I, aflæses ikke længere på grund af positionen af skanderingsbanen 62 i forhold til spor I. I den efterfølgende skanderingsperiode T vil magnethovedet B på lignende måde ikke aflæse de første 1,5 linieinterval-35 ler af det delbillede, der er oplagret i spor IV, på grund af positionen af skanderingsbanen 63 i forhold til spor IV. Ved afslutningen af skanderingsperioden T for magnethovedet B vil dette hoved, idet det følger 24 148029 skanderingsbanen 63, aflæse enden af det delbillede, der er oplagret i spor IV. Det der er blevet sagt for spor I og IV gælder også for det sidste 1,5 linieinterval af spor V med hensyn til magnethovedet A og for 5 det første 1,5 linieinterval af spor VIII med hensyn til magnethovedet B. Hvad angår de vertikale synkimpulser skal det bemærkes, at disse impulser med hensyn til begyndelsen af skanderingsperioderne T ikke optræder i adcvædistante tidsintervaller, men skiftevis optræder 10 efter et tidsinterval T2 og T2 - 1,5 H'', hvilket svarer til en tidsfejl på 1,5 H''. De horisontale synk-impulstog i konsekutive delbilleder følger igen efter hinanden uden faseskift.
Med henblik på genvinding af et signal, der er i 15 overensstemmelse med et standard TV-signal ud fra signalerne SA og SB, jf. fig. 7b og 7c, føres disse signaler til forsinkelsesorganet 37, der på passende måde forskyder de TV-signaler, der svarer til successive linieintervaller og delbilleder. Med henblik herpå fø-20 res et styresignal fra styresignalkredsen 47 igen til forsinkelsesorganet 37, hvilket signal opnås på samme måde som beskrevet under henvisning til fig. 1, 3 og 4 for den driftsmåde, hvori registreringsbæreren er stationær. Pig. 7d viser de impulser, der induceres i magnet-25 hovedet 41, og identificerer det magnethoved, der på det pågældende tidspunkt er ved at aflæse et spor. Disse impulser tilføres impulsformeren 42, der i afhængighed af disse impulser og af styresignaler over styreindgangene 44, 45 og 46 og i afhængighed af den 30 valgte driftsmåde med en hastighed, der er det dobbelte af den normale hastighed for registreringsbæreren, frembringer det impulsformede signal Sj, der er vist i fig. 7e. Dette signal S-j. tilføres styresignalkredsen 47, der i afhængighed af dette signal og de 35 styresignaler, der ankommer over indgangene 50, 51 og 52 i afhængighed af den valgte driftsmåde, frembringer et savtakformet styresignal Sg over udgangen 48 med henblik på lineær ændring af den kontinuerligt 25 148029 variable tidsforsinkelse τ hos tidsforsinkelsesorganet, jf. signalet i fig. 7f. Som følge af dette styresignal Sg ændres forsinkelsen τ, som vist i fig. 7g, der nu svarer til en savtak, der lineært aftager fra værdien 5 3 H" til værdien nul under to successive skanderings perioder T. En sådan variation af forsinkelsen bevirker, at de individuelle linieintervaller reduceres fra værdien H'' til værdien H, således at det TV-signal, der svarer til et komplet delbillede, igen dækker en 10 komplet skanderingsperiode T, og de vertikale synkimpulser optager deres standard position. Da den maksimale forsinkelse er et helt multiplum af H'1, sikres der igen det resultat, at der ikke er noget faseskift i de horisontale synkimpulstog af således forsinkede 15 TV-signaler, fordi der i så henseende ikke forekommer ændringer i de aflæste signaler og SB, der heller ikke udviser faseskift, hvad angår de horisontale synkimpulser.
Med en sådan variation af forsinkelsen τ forskyder 20 forsinkelsesorganet 37 TV-signalerne svarende til konsekutive linieintervaller og delbilleder, således at der opnås et sådant indbyrdes tidsforhold, at både de konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert delbillede og de konsekutive, horisontale synkimpulser i hvert linie-25 interval ligger i ækvidistante tidsintervaller i overensstemmelse med standard TV-signal. Det herved opnåede signal S på grundlag af de signaler, der aflæses af magnethovederne A og B, jf. fig. 7b og 7c, er vist i fig. 7a. Hvad angår dette signal, skal det bemærkes, at 30 der på grund af den indførte forsinkelse ikke er noget TV-signal, der er tilgængeligt ved overgangen fra det delbillede, der aflæses fra spor I, til det delbillede, der aflæses fra spor IV, og fra overgangen fra det delbillede, der aflæses fra spor V, til det delbillede, der 35 aflæses fra spor VII osv., i et tidsrum af varighed på ialt tre linieitervaller. Disse signalintervaller skyldes det forhold, at magnethovederne A og B på grund af skanderingsforholdene i denne driftsmåde ikke kan af- 26 148029 læse de tilsvarende TV-signalerr som det allerede er blevet forklaret under henvisning til fig. 7b og 7c.
Da disse signalintervaller imidlertid befinder sig i en sådan position i TV-signalet, at de ikke kan ses på 5 TV-sksrmen, vil détikke have nogen indflydelse på seeren, af et sådant TV-signal i hurtig gengivelse. Hvis der i et apparat med et koblingsarrangement i overensstemmelse med fig. 5 reproduceres registrerede TV-signaler i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med 10 en hastighed, der er det dobbelte af den normale hastighed, kan årsagen til fejl i de gengivne TV-signaler med hensyn til de vertikale synkimpulser igen reduceres, således at der ikke forekommer utilladelige fejl i den opnåede gengivelse i en fjernsynsmodtager. På sådan må-15 de som beskrevet i det foregående, kan der med henblik herpå tilvejebringes et impulsformet styresignal i styres ignalkredsen 55, hvorved der i forsinkelsesorganet 54 tilvejebringes forsinkelsen τ, som vist i fig. 7i, hvilken forsinkelse er trinvis variabel, hvilket igen 20 skal betragtes som en tilnærmelse til den savtakformede variation, der er vist i fig. 7g. Hvad angår skanderingsperioden for magnethovedet B, har forsinkelsen τ værdien IH'. Forsinkelsesorganet 54 forskyder signalerne SA og SB fra magnethovederne A og B, jf. fig. 7b 25 og 7c, med et sådant indbyrdes tidsforhold, som fremgår af det signal, der er vist i fig. 7k. I dette signal ligger de vertikale synkimpulser ikke i standard tidsinterval fra hinanden, men forskellene i tidsintervaller mellem konsekutive, vertikale synkimpulser i hvert 30 delbillede er igen reduceret til et acceptabelt minimum.
I det foreliggende tilfælde har disse forskelle værdien 0,5 H'1. De horisontale synkimpulser ligger ikke i standard tidsinterval H fra hinanden, men i tidsinterval H1' svarende til det tidsinterval, der er nødvendigt til 35 gengivelse af ét linieinterval i denne driftsmåde. Det er imidlertid i signalet S ifølge fig. 7k sikret, at de horisontale synkimpulstog hos konsekutive delbilleder følger efter hinanden uden faseskift, eftersom for- 27 148029 sinkeisen τ igen svarer til et helt multiplum af tidsintervallet H1', nemlig 1 H11. Det relevante signal S udviser igen signalintervaller, der har varighed H'' svarende til ét linieinterval. Disse signalintervaller 5 forekommer ved overgangen fra det delbillede, der aflæses fra spor I, til det delbillede, der aflæses fra spor IV, og fra det delbillede, der aflæses fra spor V, til det delbillede, der aflæses fra spor VIII, hvorfor de heller ikke har nogen skadelig indflydelse. Et 10 sådant signal kan derfor gengives tilfredsstillende på en fjernsynsmodtager.
Der henvises nu til fig. 1, 8 og 9 i forbindelse med beskrivelsen af det tilfælde, hvor der med det i fig. 1 viste apparat sikres en gengivelse af registre-15 rede TV-signaler i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med en hastighed, der er tre gange den normale hastighed. I denne driftsmåde vil magnethovederne A og B på grund af de ændrede skanderingsforhold skandere registreringsbæreren med hastighed vfl 20 i en retning, der afviger fra spor I, II, III osv., og som i fig. 1 er angivet ved pilen 67, idet magnethovederne følger skanderingsbaner 68, 69, 70, 71 osv., jf. de punkterede linier i fig. 8, i konsekutive skanderingsperioder P. På grund af situationen med hensyn til 25 azimutvinklerne for magnethovederne A og B aflæser magnethovedet A spor I, medens magnethovedet B aflæser spor IV, hvorpå magnethovedet A aflæser spor VII, hvorpå magnethovedet B aflæser spor X, osv. i successive skanderingsperioder P. Med de i denne driftsmåde 30 forekommende skanderingsforhold kræver hvert magnethoved et tidsinterval H1'1 til aflæsning af ét linieinterval, som igen er større end det tidsinterval H, der kræves til aflæsning af ét linieinterval.
Fig. 9a viser de konsekutive skanderingsperioder 35 T. Fig. 9b viser de signaler, der aflæses af magnethovedet A, medens fig. 9c viser de signaler, der aflæses af magnethovedet B. Under de nuværende skanderingsforhold, jf. fig. 9b og 9c, vil magnethovederne A og B
28 148029 hverken læse det første 1,5 linieinterval eller det sidste 1,5 linieinterval af TV-signalerne i spor I, IV, VII, X osv. Som det fremgår af fig. 8,skyIdes dette forhold beliggenheden af skanderingsbanerne 68, 69, 70, 71 5 osv. i forhold til spor I, II, III, IV osv. på registreringsbæreren. Hvad angår de vertikale synkimpulser, skal det bemærkes, at alle disse impulser med hensyn til begyndelsen af skanderingsperioderne T forekommer efter et tidsinterval T^, således at de automatisk placeres 10 i ens tidsintervaller fra hinanden, men på samme måde som de horisontale synkimpulser har de ikke standardfrekvensen.
Med henblik på genvinding af et signal svarende til standard TV-signal ud fra de TV-signaler, der aflæses, 15 sørger styresignalkredsen 47, på samme måde som beskrevet i det foregående, for at afgive et savtakformet styresignal til forsinkelsesorganet 37, hvilket resulterer i en savtakformet variation af forsinkelsen τ hos forsinkelsesorganet 37 med lineær ændring fra en værdi 20 3 H'1' til værdien nul over én skanderingsperiode. For denne variation af forsinkelsen τ skifter forsinkelsesorganet 37 de TV-signaler, der svarer til konsekutive linieintervaller og delbilleder, således at der opnås et indbyrdes tidsforhold, som vist i fig. 9e. Signalet 25 Si fig. 9e svarer til standard TV-signal, hvori der ikke forekommer faseskift mellem de horisontale synkimpuls-tog i successive delbilleder, fordi den maksimale værdi af forsinkelsen τ på 3 H11' igen er et helt multiplum af ét linieinterval H,,,/ således der i så henseende 30 ikke indføres ændring i forhold til de signaler SA og Sg, der aflæses, og som heller ikke udviser faseskift i de horisontale synkroniseringsimpulser. Mellem successive delbilleder opstår der signalintervaller i en tidsperiode lig med tre linieintervaller, men dette kan hel-35 ler ikke ses under gengivelsen med en fjernsynsmodtager.
Som nævnt ligger de vertikale synkimpulser i TV-signaler, som gengives ved hjælp af magnethovederne A og B, jf. fig. 9b og 9c, i ens tidsintervaller fra hin- 29 148029 anden. Derfor kan de i fig. 9b og 9c viste TV-signaler, hvis man accepterer det forhold, at de horisontale og vertikale synkimpulser kun afviger fra standard TV-sig-nal, hvad angår frekvensen, direkte bruges til tilfreds-5 stillende gengivelse i en fjernsynsmodtager.
Der henvises nu til fig. 1, 10 og 11 i forbindelse med det tilfælde, hvor signaler, der er registrerede med det i fig. 1 viste apparat, gengives i en driftsmåde, hvori registreringsbæreren bevæger sig med det halve af 10 den normale hastighed. På grund af de ændrede skanderingsforhold vil magnethovederne A og B i denne driftsmåde skandere registreringsbæreren 2 i en retning, som angivet ved pilen 72 i fig. 10, dvs. en retning, der afviger fra retningen for de registrerede spor 15 I, II, III osv. og med hastighed v„. Magnethovederne il A og B følger successive skanderingsbaner 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 osv., jf. de punkterede linier i fig. 10. På grund af den forekommende situation med hensyn til azimutvinklerne for magnethovederne 20 A og B aflæser magnethovedet A spor I og magnethovedet B spor II, hvorpå magnethovedet A igen aflæser spor I og magnethovedet B igen spor II, hvorpå magnethovedet A aflæser spor III og magnethovedet B spor IV, hvorpå magnethovedet A igen aflæser spor III 25 osv. i successive skanderingsperioder T. Til aflæsning af ét linieinterval kræves der i denne driftsmåde et tidsinterval H'1'1, hvilket tidsinterval er mindre end den tidsperiode H, der er nødvendig til registrering af ét linieinterval.
30 Fig. 11b og 11c viser signalerne SA og SB fra magnethovederne A og B. Ved begyndelsen af skanderings-perioderne T, hvor magnethovedet A følger skanderingsbanen 73, aflæser dette hoved det delbillede, der er oplagret i spor I. Det delbillede, der er oplagret i spor 35 i, afslutter et tidsinterval svarende til det halve af linieforskydningen mellem to registrerede spor før afslutningen af skanderingsperioden T for magnethovedet A, således at magnethovedet A ikke længere detekterer 30 148029 et TV-signal i tidsintervallet 0,75 H1''1 før enden af sin skanderingsperiode. I den næste skanderingsperiode T følger magnethovedet B skanderingsbanen 74, hvori dette hoved ikke kan aflæse det TV-signal, der svarer 5 til det første 0,75 linieinterval, på grund af positionen af skanderingsbanen 74 i relation til det registrerede spor II. Når skanderingen af skanderingsbanen 74 er afsluttet, detekterer magnethovedet B intet TV-signal i et tidsinterval på 1,5 linieitervaller 10 på grund af den tidligere afslutning af spor II. Da mag-nethovedet A følger skanderingsbanen 75 i den næste skanderingsperiode T, aflæser dette hoved igen spor I, og det detekterer ikke noget signal i en tidsperiode på 1,5 linieintervaller. Ved afslutningen af denne skande-15 ringsperiode kan magnethovedet A ikke aflæse det sidste 0,75 linieinterval, der er registreret i spor I på grund af positionen af skanderingsbanen 75 i forhold til det spor I, der skal skanderes. Ved begyndelsen af den næste skanderingsperiode T, hvori magnethovedet 20 B følger skanderingsbanen 76 og aflæser det signal, der er oplagret i spor II, vil dette magnethoved B ikke detektere noget signal for 0,75 linieintervaller på grund af positionen af skanderingsbanen 76 i forhold til spor II. Ved afslutningen af denne skanderings-25 periode aflæser magnethovedet B afslutningen af det delbillede, der er oplagret i spor II. Den proces,der er beskrevet i det foregående i relation til aflæsningen af et TV-signal fra spor I og spor II, gentages på lignende måde under de næste skanderingsperioder, når 30 TV-signalerae skal aflæses fra spor III og spor IV.
Med henblik på dannelse af et signal S svarende til et standard TV-signal på grundlag af TV-signalerne SÅ og SB fra magnethovederne A og B, jf. fig. 11b og 11c, leverer styreorganet 42 et savtakformet sty-35 resignal til forsinkelsesorganet 37, hvorved styres forsinkelsen τ i dette forsinkelsesorgan i overensstemmelse med den variation, der er vist i fig. Ild. Denne variation svarer til en savtak, der vokser lineært fra 31 148029 værdien nul til værdien 3 H1'’1, hvilken savtak i det foreliggende tilfælde dækker i hovedsagen fire skanderingsperioder, idet impulsformeren 42 i så fald kun frembringer det halve af det antal impulser, der fore-5 kommer i den under henvisning til fig. 2 beskrevne situation. Den maksimale værdi af forsinkelsen τ er igen et helt multiplum af linieintervallet H * 1'1, således at der ikke forekommer faseskift i de forsinkede horisontale synkimpulstog, eftersom der i så henseende ikke fore-10 kommer ændringer i forhold til signalerne og 8β, hvori der heller ikke er faseskift med hensyn til de horisontale synkimpulser. I det resulterende signal S ligger både de vertikale synkimpulser og de horisontale synkimpulser i ens tidsintervaller fra hinanden i over-15 ensstemmelse med standard TV-signal. Signalet udviser signalintervaller, der hver gang har varigheden af ét linieinterval, nemlig ved overgangene fra det delbillede, der aflæses fra spor I, til det delbillede, der aflæses fra spor II, fra spor II til spor IV osv. Disse signal-20 intervaller vil imidlertid heller ikke kunne ses under gengivelsen med en fjernsynsmodtager.
Når gengivelsen med det halve af den normale hastighed for registreringsbæreren gennemføres i et apparat med et koblingsarrangement i overensstemmelse med fig. 5, 25 er den fejl, der er indeholdt i de signaler S*, og Sn, der aflæses fra registreringsbæreren, med hensyn til de vertikale synkroniseringsimpulser gjort minimal ved, at forsinkelsen τ hos forsinkelsesorganet 54 styres som vist i fig. Ilf, hvilken variation igen skal betragtes 30 som en tilnærmelse til den savtakformede variation, der er vist i fig. Ild, hvori der efter to skanderingsperioder forekommer et skift til værdien 1 H'1'*, og efter tre skanderingsperioder et yderligere skift til værdien 2 H*''', og hvori der på grund af, at der er tale om et 35 helt multiplum af linieintervallet igen sikres, at der ikke forekommer faseskift i de horisontale synkimpuls tog. I så fald opnås der et signal, hvori forskel- 32 148029 lene i tidsintervallerne mellem hveranden vertikal synkimpuls i hvert delbillede afviger, men disse forskelle, der har værdierne 0,25 H"'1 og 0,75 H * 1 * *, er imidlertid igen så små, at et sådant signal kan gengives i en 5 fjernsynsmodtager uden forringelse af den vertikale synkronisering. De signalintervaller, der forekommer i signalet S ved overgangene fra et delbillede, der aflæses, til det næste delbillede, har igen forskellig varighed på 1,75 H'1 H'1'1 og 0,75 H*1'', hvilket igen ikke 10 giver synlige fejl i det billede, der vises på TV-skær-men.
Naturligvis kan en række yderligere ændringer i de beskrevne udførelsesformer gennemføres specielt som resultatet af et andet valg af apparatets parametre, f.eks.
15 linieforskydningen. Det samme gælder med hensyn til valget af hastigheden for bevægelse af registreringsbæreren for langsom gengivelse eller hurtig gengivelse. Det kan ske, at der i det TV-signal, der aflæses, forekommer faseskift mellem konsekutive, horisontale synkimpulstog, 20 hvilket kan kompenseres ved på lignende måde at indføre forsinkelser, hvis størrelse og variation stemmer overens med tidsforholdet for de signaler, der aflæses. Med henblik herpå er det f.eks. muligt at anvende en trinvis og savtakformet variation af forsinkelsen, og den relevante 25 forsinkelse behøver ikke at være et helt multiplum af den tidsperiode, der er påkrævet til aflæsning af ét linieinterval.

Claims (2)

148029
1. Apparat til gengivelse af TV-signaler fra en båndformet, magnetiserbar registreringsbærer (2), hvilke signaler er blevet registreret på registreringsbæreren, 5 der under registrering af TV-signalerne er bevægelig med forudbestemt normal hastighed (3, V^,) , i indbyrdes parallelle, skråtliggende spor (I...V), under anvendelse af to magnethoveder (A, B) på et roterende omsætterarrangement med indbyrdes forskellige azimutvinkler, hvilke to hove-10 der under registreringen successivt daskker hosliggende spor, idet afsnittene af de enkelte linieintervaller på hosliggende spor ligger i flugt med hinanden i retning vinkelret på sporretningen, medens der mellem begyndelsen og enden af hosliggende spor findes en linieforskydning 15 svarende til et bestemt antal linieintervaller, hvilket apparat har et roterende omsætter-arrangement med to magnethoveder med indbyrdes forskellige azimutvinkler til aflæsning af de i sporene registrerede TV-signaler, hvilke azimutvinkler svarer til azimutvinklerne for de mag-20 nethoveder, der benyttes under registrering, idet, ved en anden driftsmåde med stationær registreringsbærer eller med en hastighed for registreringsbæreren forskellig fra den normale hastighed, hvert af de to magnethoveder følger et spor, hvori TV-signalerne er blevet registreret 25 med et magnethoved med den samme azimutvinkel som det magnethoved, der læser disse signaler, og hvor signalbanen for de TV-signaler, der gengives, omfatter et forsinkelsesorgan (37) for disse signaler, kendetegnet ved, at der for dette forsinkelsesorgan (37) findes 30 en styresignalkreds (47), der i afhængighed af den valgte driftsmåde, af det magnethoved, der på det pågældende tidspunkt aflæser et spor og af den eksisterende linie-forskydning mellem hosliggende spor afgiver et styresignal til styring af forsinkelsen hos forsinkelsesorganet 35 (37), hvilket organ som svar på styresignalet forsinker de TV-signaler, der svarer til successive delbilleder til opnåelse af et sådant indbyrdes tidsforhold mellem del-
DK408079A 1978-10-03 1979-09-28 Apparat til gengivelse af tv-signaler fra en baandformet registreringsbaerer DK148029C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT711978A AT357206B (de) 1978-10-03 1978-10-03 Wiedergabegeraet
AT711978 1978-10-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK408079A DK408079A (da) 1980-04-04
DK148029B true DK148029B (da) 1985-02-04
DK148029C DK148029C (da) 1985-06-24

Family

ID=3592901

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK408079A DK148029C (da) 1978-10-03 1979-09-28 Apparat til gengivelse af tv-signaler fra en baandformet registreringsbaerer

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4283744A (da)
JP (1) JPS5549082A (da)
AT (1) AT357206B (da)
AU (1) AU526417B2 (da)
BE (1) BE879177A (da)
CA (1) CA1134030A (da)
CH (1) CH647632A5 (da)
DD (1) DD146361A5 (da)
DE (1) DE2939276A1 (da)
DK (1) DK148029C (da)
ES (1) ES484617A1 (da)
FR (1) FR2438400A1 (da)
GB (1) GB2032728A (da)
IT (1) IT1119197B (da)
MX (1) MX149621A (da)
NL (1) NL7907274A (da)
NZ (1) NZ191696A (da)
SE (1) SE440577B (da)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS55132440U (da) * 1979-03-09 1980-09-19
JPS55123278A (en) * 1979-03-15 1980-09-22 Matsushita Electric Ind Co Ltd Magnetic recording and reproduction system
EP0024869B1 (en) * 1979-08-21 1986-01-02 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Video signal recording and reproducing apparatus
JPS56144684A (en) * 1980-04-11 1981-11-11 Matsushita Electric Ind Co Ltd Reduction device for vertical picture fluctuation
JPS573477A (en) * 1980-06-09 1982-01-08 Matsushita Electric Ind Co Ltd Video signal processing method
US4563710A (en) * 1981-02-05 1986-01-07 Independent Broadcasting Authority Digital television tape recording
USRE33001E (en) * 1981-02-05 1989-07-25 Independent Broadcasting Authority Digital television tape recording
DE3215414C2 (de) * 1982-04-24 1984-03-08 Deutsche Thomson-Brandt Gmbh, 7730 Villingen-Schwenningen Schaltungsanordnung für Video-Recorder
DE3302211A1 (de) * 1983-01-24 1984-07-26 Grundig E.M.V. Elektro-Mechanische Versuchsanstalt Max Grundig & Co KG, 8510 Fürth Verfahren zur erhoehung der uebersprechdaempfung zwischen benachbarten spuren bei magnetischer videoaufzeichnung nach dem schraegspurverfahren
US4672469A (en) * 1983-08-26 1987-06-09 Victor Company Of Japan, Ltd. Delay time adjusting system for video signal reproducing apparatus having heads scanning across multiple tracks
JPS60127392A (ja) * 1983-12-12 1985-07-08 Sanyo Chem Ind Ltd 燃料油用流動性改良添加剤
US4785359A (en) * 1986-10-06 1988-11-15 Eastman Kodak Company Dual purpose memory for time division multiplexing and time base error correction
NL8701277A (nl) * 1987-05-29 1988-12-16 Philips Nv Inrichting voor het weergeven van een luminantiesignaal uit een magnetische registratiedrager.
KR930005340B1 (ko) * 1991-01-09 1993-06-17 삼성전자 주식회사 비디오 테이프레코더의 헤드드럼 주행각도 조절장치

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3409736A (en) * 1965-05-17 1968-11-05 Rca Corp Phase and frequency correction system
US3763317A (en) * 1970-04-01 1973-10-02 Ampex System for correcting time-base errors in a repetitive signal
US3742132A (en) * 1970-05-23 1973-06-26 Nippon Electric Co Drum servo system of a video tape recorder for an electronic editing
US3761605A (en) * 1971-10-08 1973-09-25 Nippon Electric Co Phase error correction system for a video tape recorder
NL7201920A (da) * 1972-02-15 1973-08-17 Philips Nv
US3851100A (en) * 1972-04-03 1974-11-26 Ampex Time-base error correction system
US4007484A (en) * 1973-07-31 1977-02-08 Sony Corporation Magnetic recording and/or reproducing apparatus with chrominance crosstalk elimination
GB1477466A (en) * 1973-07-31 1977-06-22 Sony Corp Magnetic recording and/or reproducing apparatus
US4007482A (en) * 1973-07-31 1977-02-08 Sony Corporation Magnetic recording and/or reproducing apparatus
US3959815A (en) * 1974-01-28 1976-05-25 Basf Aktiengesellschaft Arrangements for time base error compensation
US3921202A (en) * 1974-02-04 1975-11-18 Int Video Corp Videotape recorder and reproducer velocity compensator apparatus
JPS5346570B2 (da) * 1974-02-18 1978-12-14
JPS6059787B2 (ja) * 1975-10-14 1985-12-26 ソニー株式会社 映像信号再生装置
SU567218A1 (ru) * 1976-03-09 1977-07-30 Предприятие П/Я А-1772 Устройство дл компенсации временных искажений видеосигнала
DE2646899C2 (de) * 1976-10-18 1985-03-21 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Verfahren zur Wiedergabe von auf Magnetband aufgezeichneten Videosignalen
JPS53106517A (en) * 1977-02-28 1978-09-16 Sony Corp Magnetic recoder
US4135215A (en) * 1977-07-22 1979-01-16 Eastman Kodak Company Video recording format for increasing track-to-track correlation
JPS54138324A (en) * 1978-04-19 1979-10-26 Sony Corp Magnetic recording and reproducing unit

Also Published As

Publication number Publication date
DE2939276A1 (de) 1980-04-17
BE879177A (fr) 1980-04-03
IT7968892A0 (it) 1979-09-28
ES484617A1 (es) 1980-05-16
DD146361A5 (de) 1981-02-04
DE2939276C2 (da) 1987-08-13
AU526417B2 (en) 1983-01-06
DK148029C (da) 1985-06-24
NZ191696A (en) 1982-08-17
FR2438400A1 (fr) 1980-04-30
AT357206B (de) 1980-06-25
SE7908094L (sv) 1980-04-04
US4283744A (en) 1981-08-11
MX149621A (es) 1983-12-02
NL7907274A (nl) 1980-04-09
IT1119197B (it) 1986-03-03
CA1134030A (en) 1982-10-19
SE440577B (sv) 1985-08-05
ATA711978A (de) 1979-11-15
AU5131979A (en) 1980-04-17
GB2032728A (en) 1980-05-08
CH647632A5 (de) 1985-01-31
JPS5549082A (en) 1980-04-08
DK408079A (da) 1980-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4636874A (en) System for reproducing information signals on a magnetic tape which incrementally adjusts, in a plurality of steps the speed of the magnetic tape and the positioning and rotational speed of the magnetic head upon a change of mode
US4255768A (en) Tracking control apparatus for a rotary head, variable speed signal reproducing system
US4195317A (en) Video recording and playback editing system with displayed cue signals
DK148029B (da) Apparat til gengivelse af tv-signaler fra en baandformet registreringsbaerer
DK151421B (da) Apparat til gengivelse af signaler skraaregistreret i paralleltloebende spor paa et magnetbaand
EP0102809B1 (en) Magnetic reproducing apparatus
US4477843A (en) System for still or slow-motion reproduction of television pictures
US4216504A (en) Slow motion color video recording and playback system
US3947870A (en) Receiving system for auxiliary information signal transmitted during the vertical blanking period of a television signal
JPS6219108B2 (da)
CA1059616A (en) Servo system for video signal recording and reproducing apparatus
US4414584A (en) High-speed playback for videodiscs
KR910001063B1 (ko) 횡형기록방식의 자기테이프장치를 위한 트래킹 제어시스템
US3767849A (en) Arrangement for playing-back video signals
US4343022A (en) Apparatus for producing a phase-synchronized reference signal in a video signal reproducing system
US4477838A (en) Tangential error signal generator in PAL type video disc player
US5486955A (en) Video tape recorder in which a video signal to be displayed is produced by utilizing a single main magnetic head
KR950006688A (ko) 자기기록재생장치
EP0007364A1 (en) Video editing system
US5099338A (en) Still picture recording device and method for partly overlapping recorded video signals
JPS5922433B2 (ja) 映像信号の磁気再生装置
KR0153524B1 (ko) 화상 신호 재생용 시스템
JPH0210978A (ja) 映像信号の再生装置
JPS6325802Y2 (da)
KR940006721Y1 (ko) 제어신호 보정회로

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed