DK146749B - Fremgangsmaade og udstyr til samtidig praesentation af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse - Google Patents

Fremgangsmaade og udstyr til samtidig praesentation af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse Download PDF

Info

Publication number
DK146749B
DK146749B DK206479AA DK206479A DK146749B DK 146749 B DK146749 B DK 146749B DK 206479A A DK206479A A DK 206479AA DK 206479 A DK206479 A DK 206479A DK 146749 B DK146749 B DK 146749B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
total
image
picture
stored
time period
Prior art date
Application number
DK206479AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK146749C (da
DK206479A (da
Inventor
Arthur Kaiser
Original Assignee
Cbs Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cbs Inc filed Critical Cbs Inc
Publication of DK206479A publication Critical patent/DK206479A/da
Publication of DK146749B publication Critical patent/DK146749B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK146749C publication Critical patent/DK146749C/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/222Studio circuitry; Studio devices; Studio equipment
    • H04N5/262Studio circuits, e.g. for mixing, switching-over, change of character of image, other special effects ; Cameras specially adapted for the electronic generation of special effects
    • H04N5/2625Studio circuits, e.g. for mixing, switching-over, change of character of image, other special effects ; Cameras specially adapted for the electronic generation of special effects for obtaining an image which is composed of images from a temporal image sequence, e.g. for a stroboscopic effect

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Studio Circuits (AREA)
  • Closed-Circuit Television Systems (AREA)
  • Control Of Indicators Other Than Cathode Ray Tubes (AREA)
  • Details Of Television Systems (AREA)

Description

1 146749
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til frembringelse af et videosignal til samtidig præsentation af en følge af billeder af et objekt, som bevæger sig i løbet af en valgbar tidsperiode i en i øvrigt i hovedsagen statisk 05 scene. Fremgangsmåden er endvidere af den i den indled ende del af krav 1 angivne art. Opfindelsen angår endvidere udstyr til, ud fra indkommende televisionssignaler, at frembringe videosignaler til præsentation af en sådan følge af billeder af et objekt i bevægelse, hvilket udstyr er af den i 10 den indledende del af krav 5 angivne type.
I dansk patentans. nr. 3375/78 beskrives et system til tilvejebringelse af en televisionspræsentation, som afbilder bevægelsen af et objekt i en scene i løbet af et bestemt tidsinterval pi en sådan måde, at der ud over en visning af 15 objektets forhåndenværende stilling også vises flere tidligere stillinger med begyndelse i tidsintervallets start. Systemet indeholder en hukommelsesenhed, der er i stand til at lagre et televisionstotalbillede, og denne hukommelsesenhed er indrettet til at modtage erstatningsinformation angående enkelte 20 billedelementer i televisionssignalerne, som er lagret deri, i kombination med organer til sammenligning af det lagrede tv-totalbilllede med udvalgte og derefter indkommende totalbilleder. Ved detektering af forskelle imellem til hinanden svarende billedelementer i det lagrede og i derefter indkom-25 mende totalbilleder, hvilke forskelle angiver bevægelse, bringes de billedelementer, som forårsagede den detekterede forskel, til at erstatte de modsvarende billedelementer i det lagrede totalbillede, og for hver sådan erstatning sker der en registrering eller anden form for indikering af, at erstat-30 ningen har fundet sted. Systemet er indrettet til at udelukke en ny erstatning af tidligere erstattede billedelementer i det lagrede totalbillede. Hyppigheden eller frekvensen for sammenligningerne, dvs. antallet af indkommende televisionstotalbilleder imellem efter hinanden følgende sammenligninger, er 35 regulerbar og bestemmer afstanden i præsentationen imellem successive stillinger for objektet i bevægelse.
Selv om systemet ifølge ovennævnte patentansøgning giver en acceptabel præsentation af successive stillinger for objektet i bevægelse, når de til sammenligning med det lagrede totalbillede udvalgte og senere indkommende 2 146749 totalbilleder er tilstrækkeligt adskilte til, at efter hinanden følgende billeder af objektet i bevægelse ikke er sammenhængende eller overlappende, kan det seneste billede i situationer, hvor man ønsker at præsentere hele 05 bevægelsen, eksempelvis for en person, som svinger en golfkølle, blive delvis udelukket på grund af, at systemet giver fortrin til de tidligere billeder, når der er tendens til overlapning imellem successive billeder (eksempelvis af personens arme).
10 Årsagerne til denne undertiden ikke ønskelige egenskab ved det kendte system vil fremgå af en analyse af arbejdsmåden for det i medfølgende tegnings figur 1 an-skueliggjorte system (hvor figur 1 svarer til figur 2 i ovennævnte patentansøgning).
15 Det kendte system indeholder to multipleksenheder 14 og 16, som hver især har to indgange a og b samt en styretilgang c, som er indrettet til ved virksomgørelse at vælge én af de to indgange, som kobles til en udgang d, en komparator 18 samt en kontakt 20 med en afbrudt stil-20 ling R og en lukket stilling S. Det indkommende videosignal føres til en indgang til komparatoren 18 og også til den nederste indgang b på multiplekseren 16. Multi-plekserens 16 udgang d er koblet til den nederste indgang b på multiplekseren 14 og er også koblet til indgangen 25 til en opdateringsbilledeforsinkelsesenhed 12, når kontakten 20 er i stilling S.
Udgangen fra forsinkelsesenheden 12 er koblet til den øverste indgang a til multiplekseren 16. Multiplekserens 14 udgang d er koblet til indgangen til en referencebilled-30 forsinkelsesenhed 10, hvis udgang er koblet til den øverste indgang a til multipleksren 14 og også til den anden indgang til komparatoren 18. Et styresignal på en tilslutning 22 føres til styretilgangen c på begge multipleksenheder og bringer dem begge til samtidigt at vælge enten 35 det signal, som optræder på indgangen a, eller det signal, som optræder på den nederste indgang b. På grund af den 3 U6749 fælles: styring af de to multipleksenheder overføres alle opdateringsinformationer, som repræsenterer successive stillinger for objektet i bevægelse, til slut til r ef e rencebilledforsinkelsesenheden 10 og, ifølge en be-05 stemt arbejdsmåde, kobles informationen til udgangen sammen med referencetotalbilledet, når en "stopknap" påvirkes ved afslutningen af det valgte "aktionsinterval".
På grund af, at multipleksenhedernes 14 og 16 styreindgange c er sammenkoblede, hvilket bevirker, at de ar-10 bejder samtidigt på alle tidspunkter, er referencebilled-forsinkelsesenheden, som tilvejebringer det ene indgangssignal til komparatoren 18, ikke en uforanderlig reference, med hvilken det indkommende videosignal skal sammenlignes.
Selv om referencebilledforsinkelsesenheden 10 oprindeligt 15 kun indeholder referencebaggrunden, akkumuleres med andre ord information angående objektet i bevægelse i referencetotalbilledet, efterhånden som objektet skrider frem over scenen. Den information angående objektet i bevægelse, som adderes til referencebilledforsinkelsesenheden, vil bevir-20 ke, at den oprindeligt "rene" tilstand bliver utydelig.
Hvis efter hinanden følgende billeder af objektet i bevægelse lapper over hinanden, bliver resultatet, at et tidligere billede effektivt vil udelukke et senere billede fra samme del af rasteret på grund af, at signalet "Z" vil være et 25 "1", som i overensstemmelse med det kendte systems logik vil udelukke overførsel til referencetotalbilledet af opdateringsinformation angående den overlappende del af det senere billede. Indvirkningen på det præsenterede billede er anskueliggjort i den Øverste del af figur 2 i den med- ΟΛ følgende tegning, hvor figur 2 fremstiller successive og hinanden overlappende billeder af en bold i bevægelse fra venstre mod højre. Det fremgår, at i alle de successive stillinger tager det tidligere billede overhånd i forhold til det næmest efterfølgende billede, hvorved dette næst-35 følgende billede bliver utydeligt i overlapningsområdet, hvilket er et uheldigt resultat ud fra betragterens synspunkt.
4 146749
Den foreliggende opfindelses hovedformål er at forbedre den visuelle skelnelighed i en televisionspræsenta-tion af den ovenfor beskrevne art, især i situationer, hvor der findes overlapning mellem successive billeder af 05 objektet, hvis bevægelse skal afbildes, ved at prioritere signalinformationen angående det seneste billede af objektet i bevægelse.
Dette opnås med fremgangsmåden og udstyret ifølge opfindelsen, der er ejendommelig ved det i den kende-10 tegnende del af krav 1, hhv. krav. 5 angivne.
I korte træk opnås ovenstående formål ved hjælp af et system eller udstyr i lighed med systemet ifølge ovennævnte patentansøgning ved, at udstyret indeholder en referen-cebilledforsinkelsesenhed, en opdateringsbilledforsinkel-15 sesenhed, en komparator samt to multipleksenheder, dog med den undtagelse at de to multipleksenheder styres uafhængigt af. hinanden på en sådan måde, at opdateringsinforma-tion ikke indføres i referencebilledforsinkelsesenheden i løbet af "aktionsintervallet" for derved at bibeholde 20 integriteten af det oprindeligt lagrede referencetotalbillede .
Nærmere betegnet er de separate styringer indrettet til at tillade indfangning af et referencetotalbillede ved begyndelsen af "aktionsintervallet" samt til at hin-25 dre indskrivning af information i referencebilledforsin-kelsesenheden i løbet af dette interval, og efter referencetotalbilledets indfangning er styringerne indrettet til at akkumulere opdateringsinformation i opdateringsbilled-forsinkelsesenheden som resultat af sammenligninger af 30 det uforanderlige referencetotalbillede med udvalgte, senere indkommende totalbilleder.
Resultatet bliver, at den tidligere opdateringsinformation ikke kan utydeliggøre senere opdateringsinformationer, hvilket vil sige, at den seneste opdateringsinforma-35 tion tager overvægt over tidligere opdateringsinformationer. Ved aktionsintervallets afslutning kan den akkumulerede opdateringsinformation kombineres med det oprindelige 146749 5 referencetotalbillede og kobles til udgangen til præsentation eller alternativt, og i mange situationer er dette det foretrukne, kan den akkumulerede opdateringsinformation adderes til det totalbillede, som foreligger ved 05 aktionsintervallets afslutning.
I det følgende skal opfindelsen heskrives nærmere under henvisning til tegningen, hvor figur 1 som allerede omtalt ovenfor er et funktionsblokdiagram over det fra ovennævnte patentansøgning kendte 10 system, figur 2 en anskueliggørelse af virkningen af billed-overlapning, figur 3 et funktionsblokdiagram over en udførelsesform for televisionsudstyret ifølge opfindelsen, 15 figur 4 et funktionsdblokdiagram over en speciel udførelsesform til fremvisning og registrering af bevægelsesbaner ved farvetelevision, og figur 5 et funktionsblokdiagram over en kreds, som er anvendelig i figur 4 til afføling af relativ bevægelse 20 imellem et lagret og et senere indkommende videototalbille de.
I lighed med det i beskrivelsen til ovennævnte patentansøgning nr. 3375/78 beskrevne system er den generelle funktion for den foreliggende opfindelse at lagre og præ-25 sentere forhistorien for et objekt i bevægelse i en scene på en sådan måde, at objektets bevægelsesbane kan i agtta-ges. I det øjeblik, hvor man ønsker at præsentere og registrere en bevægelsesbane, eksempelvis i det øjeblik, hvor en golfkølle rammer en golfbold, starter operatøren udsty-30 ret ifølge opfindelsen for på dette tidspunkt at lagre et enkelt videototalbillede. Dette lagrede referencetotalbillede benyttes i løbet af hele det interval, hvorunder boldens bevægelse er af betydning, til at tilvejebringe en reference i forhold til hvilken det bestemmes, om elemen-35 ter i scenen har været i bevægelse, hvilket i det betragtede eksempel vil sige kølleslagets fuldførelse og boldens bevægelse imod hullet.
Hvert billedelement i det lagrede referencetotalbil- 6 146749 lede sammenlignes periodisk med tilsvarende billedelementer i senere tilførte videosignaler, og som følge af boldens (eller et andet objekts) bevægelse i en i øvrigt stillestående scene danner denne sammenligning et diffe-05 renssignal, hvor efter hinanden følgende differenssignaler, som repræsenterer efter hinanden følgende nye boldstillinger, lagres i en passende hukommelsesenhed. Hvis kameraet holdes stille i løbet af den tid, som kræves for at bolden bevæger sig fra sin oprindelige hvilestilling 10 til et punkt, hvor den standser, vil hele scenens baggrundsinformation have været statisk og vil derned ikke frembringe noget differenssignal. De af bevægelse forårsagede differenssignaler adderes til et valgt totalbillede med henblik på at fremstille et "frosset" totalbillede 15 med flere stillinger for den afbildede bold, hvor disse stillinger antyder boldens bevægelsesbane.
Til forskel fra den konkrete udførelsesform, som er beskrevet i ovennævnte patentansøgning, og hvori det tidligere billede af objektet i bevægelse har forrang frem 20 for det næstfølgende billede, hvilket resulterer i en delvis utydeliggørelse af det senere billede, hvis billederne overlapper, prioriterer udstyret ifølge den foreliggende opfindelse den signalinformation, som angår det seneste billede af genstanden i bevægelse, hvorved den visuelle 25 skelnelighed i den endelige præsentation forbedres.
Det grundlæggende system til opnåelse af denne forbedring er anskueliggjort i figur 3 og er i mange henseender ligeartet med det i figur 1 viste kendte system, idet det indeholder en referencebilledforsinkelsesenhed 10', 30 en opdateringsbilledforsinkelsesenhed 12', to multipleks-enheder 14' og 16', som hver især har to indgange a og b samt en styretilgang c, som er indrettet til, når den virksomgøres, at vælge, hvilken af de to indgange, som kobles til en udgang d, samt en kontakt eller omskifter 35 20' med an afbrudt stilling R og en lukket stilling S.
Det indkommende videosignal, eksempelvis fra et farve-tv-kamera, føres til en indgang til komparatoren 146749 7 18 og også til den ne derste indgang b til multiplekseren 16'. Udgangen d på multiplekseren 16' er koblet til den nederste indgang b til multiplekseren 14' og er også koblet til indgangen til opdateringsbilledforsinkelses-05 enheden 12', når kontakten 20' er i den lukkede stilling S. Udgangen fra opdateringsbilledforsinkelsesenheden 12' er koblet til den øverste indgang a til multiplekseren 161. Udgangen d fra multiplekseren 14' er koblet til indgangen til reference billedforsinkelsesenheden 10', 10 hvis udgang er koblet til den øverste indgang a til multiplekseren 14' og også til den anden indgang til komparatoren 18'. Et styresignal, som er betegnet "styring 1", på en tilslutning 22' føres til styretilgangen c på multiplekseren 16', og et andet styresignal, der er 15 betegnet "styring 2", på en tilslutning 24' føres til styretilgangen c på multiplekseren 14'. De to multipleks-enheder, som kan være af en hvilken som helst af flere kommercielt tilgængelige typer, enten digitale eller analoge, gør det muligt at benytte hver af de to billedfor-20 sinkelsesenheder på cirkulerende eller sekventiel måde, således at en hvilken som helst deri lagret information om ønsket kan opretholdes i ubestemt tid.
Udstyret har tre arbejdstilstande, nemlig en "tilbagestillet" tilstand, hvori udstyret ikke har nogen ind-25 virkning på det indkommende videosignal, en "start"-tilstand, samt en "stop"-tilstand. I den "tilbagestillede" tilstand er kontakten eller omskifteren 20' i den åbne eller afbrudte stilling R og de styres'ignaler, som føres til de respektive styretilgange på de to multipleksen-30 heder, er således, at der for begge multipleksenheders vedkommende sker en udvælgelse af det signal, som optræder på den nederste indgang b. I denne tilstand vil det fremgå, at det indkommende videosignal kobles igennem multi-pleksenhederne 16' og 14' i tandem til udgangen på multi-35 plekseren 14'. Da kontakten 20' er åben, har den indkommende videosignal ingen indvirkning på opdateringsbilled-forsinkelsesenheden 12', og selv om det signal, som op- δ 140749 træder på multiplekserens 14' udgang, føres til indgangen på referencebilledforsinkelsesenheden 10, påvirker dette signal ikke udgangssignalet, da indgangen a på multiplekseren 14' er gjort uvirksom.
05 Når udstyrets operatør iagttager begyndelsen på et bevægelsesforløb, som ønskes registreret og til slut fremvist, udløser han "start"-tilstanden, eksempelvis ved at påvirke en ikke vist knap, som er indrettet til at lukke kontakten 20' til dennes stilling S samt til at ændre 10 niveau for styresignalerne på tilgangene 22' og 24' på en sådan måde, at begge multipleksenheder vælger det signal, som tilføres deres respektive indgange a. Det eksakte tidspunkt, hvorpå styresignalerne er i stand til at koble om til multipleksenhedernes øverste indgange, er synkroniseret 15 med billedsynkroniseringssignalet i det indkommende videosignal, for at sikre, at de forskellige udstyrselementers virkninger sker ved begyndelsen og afslutningen af et bestemt tv-totalbillede. Ved "start"-tidspunktet indfanges det videototalbillede, som er indeholdt i referencebilled-20 forsinkelsesenheden 10', og dette totalbillede cirkuleres igennem multiplekseren 14' og danner et referencetotalbil-lede, som lagres i løbet af hele "aktionsintervallet" imellem "start" og "stop". Opdateringsbilledforsinkelses-enheden 12' er også helt tom.
25 Som benyttet her og i det følgende er udtrykket "recirkulation" ikke tænkt at skulle indebære bevægelse eller skiftning af data gennem en hukommelse, men udtrykket skal derimod blot antyde, at hukommelsesdata indlæses i et fortsat sekventielt mønster i lighed med rasterafsøg-30 ning, hvilket kan opnås med en hukommelse med direkte tilgang og med sekventiel adressering eller med en skifteregisterhukommelse med dataskiftning.
Udtrykket "forsinkelsesenhed" som anvendt i teksten og på tegningen er tænkt at skulle være synonym med lager-35 eller hukommelse. Ordet forsinkelse benyttes, idet den sekventielle tilgang af hukommelsesdata indfører en tidsforsinkelse. Det gentages, at på "start"-tidspunktet om- 9 146749 kobler et signal på styring 2 multiplekseren 14' til dennes a-indgang, hvor den fastholdes under hele aktionsintervallet. I dette interval er der blokeret for yderligere indskrivning i enheden 101. Dette lagrede referen-05 cetotalbillede sammenlignes i komparatoren 18' billedelement for element med det indkommende videosignal, hvorved komparatoren 18' tilvejebringer et udgangssignal Δ, narsomhelst der findes en endelig differens imellem det lagrede referencevideosignal og det indkommende videosignal. Når 10 værdien af signalet Δ ikke er 0, ændres styresignalet på tilgangen 22' til valg af den nederste indgang b til multiplekseren 16', hvorved der kobles opdateringsinformation til opdateringsbilledforsinkelsesenheden 12' i løbet af det korte tidsinterval, under hvilket Δ ikke er 0. Når 15 Δ vender tilbage til værdien 0, vælger styresignalet på tilgangen 22' på ny den øverste indgang a til multiplekseren 16'. Dette forløb med udførte sammenligninger mellem det lagrede referencetotalbillede og udvalgte efter hinanden følgende totalbilleder af indkommende videosig-20 naler, fortsætter sålænge operatøren ønsker at registrere banen for objektet i bevægelse, hvorefter operatøren udløser udstyrets "stop"- tilstand, eksempelvis ved at trykke på en ikke vist stopknap. På dette tidspunkt indeholder referencebilledforsinkelsesenheden 10' intet 25 andet end det oprindelige referencetotalbillede, som blev indført ved cyklens start, og opdateringsbilledforsinkel-sesenheden 12' indeholder informationer, som repræsenterer alle de successive billeder af objektet i bevægelse.
Ved udløsning af "stop"-tilstanden vælger signalet på 30 styring 1 multiplekserens 16' øverste indgang a, og signalet på styring 2 vælger multiplekserens 14' øverste indgang a, men dette sker dog først efter et totalbilled-interval, i hvilket b-indgangen er valgt således, at den i forsinkelsesenheden 12' indeholdte information adderes 35 til referencetotalbilledet, hvorved dettes billedelementer erstattes i positioner, som repræsenteres af opdateringsinformationen for at tilvejebringe det lagrede referencetotalbillede, med deri indført opdateringsinformation ίο 146749 på udgangen d fra multiplekseren 14'.
Det vil fremgå, at en vis logik er sluttet til styretilgangene 22' og 24' for at tilvejebringe valg på passende tidspunkter imellem de to multipleksenheders øverste 05 og nederste indgange. Selv om ingen speciel realisering af den fornødne logik er anskueliggjort i figur 3, vil en fagmand let kunne indse, hvorledes sådanne logikkredse skal være opbygget for at tilvejebringe den ønskede arbejdsmåde.
10 Af ovenstående beskrivelse af en meget grundlæggende form af udstyret vil det fremgå, at ved udelukkende at basere beslutningen med hensyn til, om opdateringsinformation skal kobles til opdateringsbilledforsinkelsesenheden 12* eller ikke på Δ, kan der foretages opdatering uden 15 risiko for sletning af ikke overlappende tidligere lagret information ved aktivering af styring 1. Baggrundsscenen i det indkommende videosignal sammenlignes så altid med den oprindelige baggrund i det lagrede referencetotalbillede, og følgelig kan der kun optræde et Δ-signal, når 20 der findes bevægelse af et objekt i den statiske baggrundsscene. Opdateringsinformationen adderes ikke til refe-rencebilledforsinkelsesenheden 101, men adderes udelukkende til opdateringsbilledforsinkelsesenheden 12', hvor, hvis det bliver nødvendigt, opdateringsinformationen kan 25 overlejres på ældre opdateringsinformation. Da reference- billedforsinkelsesenheden 10' er udelukket fra nye data- \ indføringer i løbet af hele perioden fra "start" til "stop", er det unødvendigt at mærke den information, som indføres i forsinkelsesenheden 12', hvilket vil sige, at 30 man ikke behøver at bekymre sig om sletninger af opdateringsinformation med undtagelse af, hvad der er nødvendigt for at hindre udelukning af senere opdateringer.
Sidstnævnte krav klarer sig selv, da det allersidste billede af et objekt i bevægelse altid bliver sammenlig-35 net med referencebaggrunden, hvilket vil sige, at baggrundens gentilsynekomst bag eksempelvis en bold i bevægelse, kun sammenlignes med sig selv i referencelageret.
146749 11
Efter at have beskrevet et funktionsmæssigt basissystem til opnåelse af opfindelsens formål, nemlig at tildele prioritet til signalinformation vedrørende det seneste billede af objektet i bevægelse, skal en konkret 05 udførelsesform nu beskrives under henvisning til figur 4, hvilken udførelsesform er tilpasset til NTSC-televisions-systernet og er udført digitalt.
Videosignalet på en indgangsledning 30, eksempelvis fra et farve-tv-kamera, kodes ved impulskodemodulering 10 under anvendelse af en 8-bit kode og føres til den neder-ste indgang b på hver af de to multipleksenheder 32 og 34 og også til en indgang til en komparator 36. Det kodede videosignal kobles også til indgangen på en forsinkelsesenhed 54 med en forsinkelse på 525 H, hvor H repræsen-15 terer et televisionslinieinterval. Forsinkelsesenheden indfører således en forsinkelse på et totalbillede, idet der findes 525 linier pr. totalbillede i NTSC-systemet. Udgangssignalet fra forsinkelsesenheden 54 føres til kom-paratoren 36 som dennes indgangssignal.
20 Udgangen d fra multiplekseren 34 er koblet til ind gangen til en anden forsinkelsesenhed 38 med en forsinkelse på 525 Η - τ, hvor H på ny repræsenterer et enkelt televisionslinieinterval, hvilket indebærer, at forsinkelsesenheden indfører en forsinkelse på et totalbillede.
25 I praksis er forsinkelsen egentlig lidt mindre end et totalbillede, nemlig perioden τ som følge af tilkommende sløjfeforsinkelser, som indføres af andre systemkomponenter i recirkulationssløjfen. I et udstyr, som har fungeret med succes, har begge forsinkelsesenhederne 38 og 54 form 30 af en digital billedhukommelse, som er i stand til at lagre et impulskodemoduleret videototalbillede. Billed-hukommelsens specielle form er uden betydning, og det kan realiseres med skifteregister, hukommelse med direkte tilgang eller en hvilken som helst anden form for adresser-35 bar hukommelse, idet det afgørende synspunkt er, at det med digitalbehandling er muligt at opnå i det væsentlige ubegrænset tidsnøjagtighed. Udgangssignalet fra forsinkelsesenheden 38 føres til et kamfilter 40 af kendt kon- 12 t 146749 struktion, som er synkroniseret med den lokale krominans-reference og er indrettet til at tilvejebringe to udgangssignaler, af hvilke det ene er et signal Y + C (som i det væsentlige svarer til indgangssignalet til kamfilteret), 05 mens det andet udgangssignal er et signal Y + C (t), nemlig luminanskomponenten + krominanskomponenten periodisk inverteret, hvilket vil sige, at krominansinverteringen sker som funktion af tiden.
Nærmere bestemt inverteres krominansen i et første 10 totalbillede, mens den ikke inverteres i det næste totalbillede, men på ny iverteres i det næstfølgende totalbillede osv. for at sikre, at farvebærebølgen i udgangssignalet fra billedhukommelsen 38 altid vil være i korrekt fase med den lokale krominansreference. Udgangssignalet 15 Y + C fra kamfilteret 40 føres til den øverste indgang a til multiplekseren 34, og udgangssignalet Y + C (t) fra filteret 40 føres til den øverste indgang a til multiplekseren 32. Den med kraftig linie optrukne vej fra multi-plekserens 34 udgang igennem forsinkelsesenheden 38, kam-20 filteret 40 og tilbage til multiplekserens 34 øverste indgang er en recirkulationssløjfe for et i forsinkelsesenheden 38 lagret referencetotalbillede.
Et mærkemodul 42 er tilvejebragt med henblik på at styre indføringen af opdateringsinformation i det i re-25 cirkulationssløjfen lagrede referencetotalbillede ved komparatorens 36 detektering af bevægelse imellem et andet og i forsinkelsesenheden 54 lagret referencetotalbillede og valgte totalbillede af indkommende videosignaler (idet enheden 54 i begyndelsen indeholder referencetotalbille-30 de som cirkulationssløjfen med undtagelse af, at den mindst signifikante bit i hvert kodeord i sidstnævnte tilfælde tvinges til at være 0).
Mærkemodulet 42 er i det Væsentlige en logisk kreds, som er indrettet til som reaktion på to indgangssignaler 35 på passende tidspunkter at tilvejebringe styring for multiplekseren 34, således at der indføres opdateringsinformation i det cirkulerende referencetotalbillede samt styring 146749 13 af indskrivningen i og udlæsningen fra forsinkelsesenheden 54. Et af indgangssignalerne er et sandt logisk indgangssignal Δ, som tilvejebringes/ når en sammenligning mellem det i enheden 54 lagrede totalbillede og et 05 udvalgt indkommende totalbillede overskrider et arbitrært tærskelniveau. Det er uden betydning, om det sande logiske signal er positivt eller negativt, sålænge logikken i mærkemodulet 42 er udformet til at kunne modtage signalet. Et andet indgangssignal til mærkemodulet 42 til-10 føres gennem en ledning 44, som er betegnet med "operatørstyring 1", og denne ledning er også koblet til multiplekserens 34 styretilgang c. En udgang fra mærkemodulet 42, som er betegnet "sæt MSB - 1", er koblet til cirkulationssløjfen, og et signal, som optræder på denne 15 udgang, tvinger den mindst signifikante bit i det cirkulerende kodede 8-bit signal til at antage værdien "1".
En anden udgang fra mærkemodulet 42 føder et "Δ -styresignal" til multiplekseren 34, og dette signal overtager styringen af multiplekseren 34, således at, når 20 Δ = 1, omstilles multiplekseren 34 til sin b-indgang til modtagelse af opdateringsinformation fra det indkommende videosignal. En anden styreledning 46, som er betegnet "operatørstyring 2", er koblet til multiplekserens 32 styretilgang c og bestemmer, hvorvidt udstyret skal ar-25 bejde kontinuerligt eller sampleret, og denne styreledning tjener også som "stop"-styring.
En styreledning 48, der er betegnet "sampleringstakt" er sluttet til multiplekseren 34 og angår et logisk niveau, som bestemmes ved operatørens valg af takten for bevægel-30 sesopdatering, og hvis betydning vil fremgå af det følgende. Den mindst signifikante bit i det kodede signal i den med kraftig linie viste cirkulationssløjfe er endelig koblet igennem en ledning 50 til en anden styretilgang til multiplekseren 32 for at tilvejebringe kobling af det lag-35 rede og cirkulerende referencetotalbillede til udstyrets udgang 52, ner multiplekseren 32-er konditioneret '· på passende måde ved påvirkning af "operatørstyring 2". Ledningernes 146749 14 50 og 46 logiske tilstand bringer multiplekseren 32 til at koble om fra indgangen b og til indgangen a, hvilket angiver indføring af tidligere opdateringer i et ellers direkte videosignal.
05 Ligesom udstyret i figur 3 har udførelsesformen i figur 4 tre arbejdstilstande, nemlig: "tilbagestillet", "start" og "stop". I den tilbagestillede tilstand er startledningen 44, Δ-styreledningen og ledningen "sæt MSB =1" alle falske eller "afbrudt". På grund af, at 10 multiplekseren 34 vælger indgangen til cirkulationssløjfen, cirkulerer sløjfen ikke i den tilbagestillede tilstand, idet sløjfens tilstand b er udvalgt, og samtlige mindst signifikante bits i det indkommende videosignal er blevet sat på værdien 0. Stopledningen 46 er også 15 falsk eller "afbrudt", hvilket er en tilstand, som vælger multiplekserens 32 indgang b, hvorfor det indkommende videosignal på ledningen 30 kobles til multiplekserens 32 udgang 52.
I "start"-tilstanden er startledningen 44 sand eller 20 "sluttet", hvilket bringer mærkemodulet 42 til at føre et referencestyresignal til forsinkelsesenheden 54 for at tillade indskrivning af et referencetotalbillede af indkommende videosignal i enheden 54. Med et sandt signal på ledningen 44 bringer logikken i mærkemodulet 42 Δ-25 styringen til at overtage styring af multiplekseren 34, og når Δ = 1, kobles multiplekseren 34 om til sin indgang b, og ledningen "sæt MSB =1" bringes til at blive sand.
Når indgangen b på multiplekseren 34 er valgt, kobles et referencetotalbillede af det indkommende videosignal med 30 alle de mindst signifikante bits = 0 til multiplekserens 34 udgang d og ind i cirkulationssløjfen, som indbefatter forsinkelsesenheden 38. Cirkulationssløjfen med forsinkelsesenheden 38 indeholder således samme referencetotalbillede som forsinkelsesenheden 54, dog med alle de mindst 35 signifikante bits sat = 0. Når der optræder en mindst signifikant bit = "1" på ledningen 50, som er sluttet til den øverste styretilgang på multiplekseren 32, bringes også 146749 15 multiplekseren 32 til at vælge krominansfase korrigeret, cirkulerende opdateringer, som optræder på multiplekse-rens 32 øverste indgang a.
Udstyrets "stop"-tilstand udløses ved påvirkning af 05 "operatørstyring 2", hvilket tilfører et sandt signal til multiplekserens 32 styretilgang c med henblik på valg af kun indgangen a til multiplekseren. Samtidigt tvinges "start"-styringen til at være falsk, hvilket gør Δ-styringen uvirksom, således at multiplekseren 34 tvangsmæssigt 10 holdes tilbage i den cirkulerende arbejdsmåde. Da multiplekseren 34 i denne arbejdsmåde vælger signalet på sin øverste indgang a, vil den fortsætte med at cirkulere det oprindelige referencetotalbillede plus alle de opdateringer, som er tilføjet til referencetotalbilledet i løbet 15 af tidsperioden imellem start- og stopsignalerne.
Sammenfattende gælder det, at under "aktionsintervallet" når videoindgangssignalet frem til udgangen via multiplekseren 32, som er styret af den mindst signifikante bit (ledningen 50), et logisk signal, som frembringes af 20 styrelogikken i mærkemodulet 42 ud fra den mindst signifikante bit fra cirkulationssløjfen, som indeholder forsinkelsesenheden 38. Når denne bit er et logisk "1", udledes videoudgangssignalet fra cirkulationssløjfen snarere end fra videoindgangssignalet. Det disponible udgangs-25 signal er således det direkte videosignal med de tidligere billeder af eventuelle objekter i bevægelse tilføjet. Når arbejdsperioden afsluttes af operatøren, kombineres det sidste videosignal med de lagrede billeder i cirkulationssløjfen, og tilbageholdes som et "frosset" sammensat to-30 talbillede i cirkulationssløjfen. Udgangssignalet fra cirkulationssløjfen står da til rådighed som et "instant replay" frosset totalbillede visende det bevægeIsesforløb, som er indtruffet i løbet af perioden og vist stroboskopisk. En kombination af det sidste videodelbillede med de 35 lagrede billeder af objektet i bevægelse kan ofte, da den eneste forskel mellem det sidste delbillede og det ved periodens begyndelse lagrede billede vil være personers 146749 16 stillinger i scenen, give præsentationen menneskeligt indslag, såsom glæde eller skuffelse i afhængighed af det opnåede resultat.
Man vil bemærke, at indføringen af opdateringsin-05 formation i cirkulationssløjfen som følge af detekteret bevægelse imellem et referencetotalbillede og det indkommende videosignal tilvejebringes uden for cirkulationssløjfen, hvilket vil sige, at "Δ-styringen", der bestemmer, hvorvidt og hvornår opdateringsinformation 10 skal indføres i cirkulationssløjfen, afhænger af sammenligning af det indkommende videosignal med et i forsinkelsesenheden 54 lagret og uforanderligt referencetotalbillede. Et sandt Δ-signal angiver således udelukkende bevægelse mellem det indkommende videosignal og det i 15 forsinkelsesenheden 54 lagrede referencetotalbillede og påvirkes ikke af tidligere indført opdateringsinformation i cirkulationssløjfen, hvilket var tilfældet i det fra beskrivelsen til ovennævnte patentansøgning nr. 3375/78 kendte system. Snarere end at undgå muligheden for, at 20 opdateret information i cirkulationssløjfen "slettes" ved efterfølgende sammenligninger i lagret og indkommende videosignal, hvis successive billeder af objektet i bevægelse skulle overlappe hinanden, kan det senere billede følgelig overlejres på ældre opdateringsinformation, 25 hvorved den senere opdateringsinformation gives fortrin.
Med andre ord gives de allerseneste billeder fortrin, således at der under en tilstand med billedoverlapning sker en bibeholdelse af de allerseneste informationer og den tidligere og overlappede information erstattes. Virkning-30 en af dette på præsentationen er anskueliggjort i den nederste halvdel af figur 2.
Hidtil er der kun anført lidt med hensyn til, hvorledes opdateringsinformation udtages fra det indkommende videosignal og tilføjes til cirkulationssløjfen,uden at 35 krominansinformation går tabt under hensyntagen til, at farvebærebølgens fase vendes fra totalbillede til totalbillede i NTSC-systemet. Det er derfor væsentligt, at fa- 146749 17 sen for farvebærebølgen i det nye materiale, som indføres i det i cirkulationssløjfen lagrede videosignal er den samme som fasen for det lagrede videosignal. Hvis dette ikke er tilfældet, vil krominansen i opdateringsinforma-05 tion gå tabt. Selv om udstyret i figur 1 teoretisk kunne sættes i stand til at tilføre opdateringsinformation til cirkulationssløjfen ved hvert totalbillede i det indkommende videosignal ved invertering af opdateringsinformationens krominanskomponent inden den indføres i cirkulations-10 sløjfen, ville denne løsning komplicere udstyret unødvendigt, og desuden opnås en mere tiltalende grafisk præsentation, hvis sammenligningerne imellem indkommende videosignaler og det i forsinkelsesenheden 54 lagrede videosignal foretages mindre ofte.
15 Hvis eksempelvis et totalbillede nr. 1 af et tele visionsfelt lagres som referencetotalbillede, og hvis der ikke foretages nogen opdatering, før end totalbillede nr.
3 optræder, vil farvebærebølgen i totalbillede nr. 3 have samme fase som i totalbillede nr. 1, og opdateringsinfor-20 mationen fra totalbillede nr. 3 kan derfor tilføjes til cirkulationssløjfen uden hensyntagen til eventuelle kromi-nansfaseforskelle imellem den lagrede information og opdateringsinformationen. I dette eksempel vil der således blive foretaget sammenligninger imellem lagret og indkom-25 mende video ved det tredie, femte, syvende, niende osv. totalbillede i det indkommende video, og eventuelle detekterede bevægelser forårsager, at opdateringsinformation indføres i cirkulationssløjfen i den position, som er bestemt af det bevægelige objekts successive stillinger. I 30 situationer, hvor det bevægelige objekts hastighed er forholdsvis lav, er en mindre hyppig indføring af opdateringsinformation en ved hvertandet totalbillede sædvanligvis at foretrække. Som eksempel kan den forholdsvis lave hastighed for en golfbold under putning præsenteres meget effek-35 tivt ved indføring af opdateringsinformation kun for hvert fjerde totalbillede eller endog endnu sjældnere, således at der opnås en bestemt afstand mellem successive præsenterede stillinger for objektet i bevægelse.
146749 18
For at kunne optage flere forskellige bevægelseshastigheder for objektet i bevægelse har udstyret i figur 4 en "sampleringstakf'-styring på ledningen 48, som faktisk er et logisk niveau, som tilvejebringer en over-05 gribende styring af multiplekseren 34 med henblik på forud-indstilling af bevægelsesopdateringstakten efter operatørens valg under hvert andet, hvert fjerde, hver sjette eller hvert ottende (eller et hvilket som helst lige antal) totalbilleder i den indkommende video. Af det tid-10 ligere angivne fremgår, at opdateringsinformationen uafhængigt af den valgte sampleringstakt vil have den korrekte krominansfase og vil blive indført som et eller flere nye billedelementer i billedhukommelsen 38, som tidligere var optaget af tilsvarende refencebilledelementer. Når 15 der er tale om en golfbold, der puttes på en green, vil disse successive opdateringer faktisk være en erstatning af græs i den statiske scene med en hvid bold.
Selv om udstyret i figur 3 er blevet beskrevet ud fra lagring af et referencetotalbillede af videoinforma-20 tion i forsinkelsesenhederne 38 og 54, er disse enheder i et system, som har fungeret med succes, indrettet til at lagre et frosset delbillede, som derefter interfolie-res (liniespringafsøges) med sig selv. Det har længe været kendt, at et stop generelt er uacceptabelt, hvis et 25 sandt frosset totalbillede af to helt interfolierede delbilleder præsenteres, idet årsagen hertil er, at den tidsmæssige samstilling af to felter, som er adskilt i tid og dermed i position, vil forårsage, hvad der er kendt som "interfield flutter", især når bevægelsen er forholdsvis 30 hurtig. Denne for iagttageren forstyrrende virkning overvindes ved at interfoliere et felt eller delbillede med sig selv. Denne teknik benyttes med fordel i udstyret ifølge opfindelsen ved at erstatte forsinkelsesenhederne 38 og 54 med det forsinkelsesapparat, som er anskuelig-35 gjort i figur 4 i den tidligere nævnte patentansøgning nr. 3375/78.
I korte træk indeholder dette apparat en første for- 146749 19 sinkelsesenhed med en forsinkelse på 262 H, og denne enheds udgangssignal føres til indgangen på en anden forsinkelsesenhed med en forsinkelse på 1 H. De to forsinkelsesenheders udgange er koblet til hver sin indgang på en 05 multiplekser, som skiftevis udvælger udgangen fra den ene hhhv. den anden af de to forsinkelsesenheder under styring af televisionssignalets billedsynkronisering. I udstyret ifølge figur 4 på den hermed følgende tegning ville signalet fra multiplekseren 34 således skiftevis blive for-10 sinket med enten 262 H eller 263 H, idet forsinkelsesæn dringen indtræffer for hvert delbillede. Dette indebærer, at for hvert andet delbilledes vedkommende vil summen af forsinkelserne i cirkulationssløjfen blive 262 H + 263 H eller 525 H, hvilket er ækvivalent med den af forsinkel-15 sesenheden 38 tilvejebragte forsinkelse. Det er klart, at når "start"-ledningen 44 sluttes, vil et referencedelbillede blive koblet ind i cirkulationssløjfen som følge af den netop beskrevne virkning af arrangementet med to forsinkelsesenheder. Det indfangne delbillede er i alle prak-20 tiske henseender interfolieret med sig selv, hvorved "in- terfield flutter" elimineres i hurtigt bevægende billeder.
Udstyret ignorerer effektivt de separate forsinkelser 262 H og 263 H ved at lade multiplekseren 34 reagere for hvert fjerde delbillede, hvert ottende delbillede 25 eller hvert tolvte delbillede, således at detekterede for skelle imellem det lagrede og med sig selv interfolierede delbillede i forsinkelsesenheden 54 og derefter indkommende delbilleder af samme type kun vil blive indført i det i forsinkelsesenheden 38 lagrede videosignal på disse 30 tidspunkter. I stedet for at udføre sammenligninger for hvert andet, hvert fjerde, hvert sjette osv. totalbillede som beskrevet ovenfor, vil den tidligste opdatering fortrinsvis blive udført under det fjerde delbillede efter indfangningen af det lagrede og med sig selv interfoliere-35 de delbillede, eftersom den beskrevne alternative forsin kelsesanordning effektivt danner en forsinkelse på to totalbilleder for hver fjerde delbillede, og i afhængighed af den ønskede opdateringsfrekvens kan sammenligninger 146749 20 udføres for hvert fjerde, hvert ottende, hvert tolvte osv. delbillede, når der træffes foranstaltninger til, at sammenligningen altid sker med indkommende delbilleder af samme art som det i cirkulationssløjfen lagrede.
05 På lignende måde kan hvert delbillede med lige nummer (som vil være ækvivalent med et helt antal totalbilleder) opdateres, forudsat at der træffes foranstaltninger til krominansfasekorrigering af det lagrede videosignal, når det lige antal delbillede ikke er deleligt med fire.
10 Selv om bevægelse mellem det i forsinkelsesenheden 54 lagrede totalbillede og udvalgte totalbilleder i det indkommende videosignal kan detekteres på flere forskellige måder, er det i figur 5 viste digitale system, som er beskrevet mere fuldstændigt i USA patentansøgning nr.
15 881.284, særligt velegnet. Det indkommende videosignal modtages på ledningen 30 som et PCM-kodet 8-bit signal, der indeholder både luminans- og krominanskomponenter.
Dette signal føres til en additionsenhed 60 og også til indgangen til en forsinkelsesenhed 62 med en forsinkelse 20 på t. Udgangssignalet fra enheden 62 føres som et andet indgangssignal til additionsenheden 60 og også til indgangen til en anden forsinkelsesenhed 64, der ligeledes har forsinkelsen τ, og denne enheds udgangssignal føres som et tredie indgangssignal til additionsenheden 60. Ud-25 gangssignalet fra additionsenheden 60, som et impulskode-moduleret 8-bit signal, føres til et passende register, som er vist skematisk ved henvisningstallet 66, og som modtager de individuelle bits i hvert ord, hvis elementer er betegnet "0" for den mindst signifikante bit og "7" 30 for den mest signifikante bit.
Forsinkelsesenhederne 62 og 64 indfører hver især en forsinkelse, som er lig med en enkelt clock-cyklus for udstyret, som, hvis den i USA patentskrift nr. 3.946.432 beskrevne teknik benyttes, er en trediedel af farvebærebøl-35 gesignalets periode eller ca. 93 ns. Hver enheds forsinkelse er sat i relation til den ved PCM-kodningen benyttede sampleringstakt og kan derfor være lig med en eller an- 146749 21 den brøkdel, eksempelvis en fjerdedel, af farvebærebøl-gens periode, hvis sampleringstakten er 4f , i hvilket tilfælde fire sampleringer vil blive tilføjet i additionsenheden 60 i stedet for tre. Additionsenheden 60 adde-05 rer således billedelement for element et ikke forsinket videosignal, som optræder på ledningen 30, det indkommende videosignal, som er forsinket med τ samt det indkommende videosignal forsinket med 2τ. Denne sum divideres med et heltal, såsom 3, i enheden 60, hvorved dennes udgangs-10 signal er en løbende middelværdi af tre på hinanden følgende billedelementer. Den eksakte værdi for det hele tal, hvormed summen divideres, er uden betydning, og i en udførelsesform divideres summen med fire, fordi det er lettere at dividere med fire end med tre i et digitalt sy-15 stem. Summerings- og middelværdiberegningsfunktionen er et transv ersalt filter, hvis svarkarakteristik har et indhak, som eliminerer farvebærebølgen på 3,58 MHz fra de til registeret førte signaler. Med denne eliminering af farvebærebølgen elimineres således også de krominansfase-20 støjbyger, som naturligt optræder i forbindelse med multi-bel frembringelse af videobåndoptagelser, og derved udelukkes det, at disse fejlagtigt bliver opfattet som bevægelse i sammenligningsprocessen.
Det lagrede videosignal fra forsinkelsesenheden 54 25 (også PCM-kodet med 8 bits) filtreres på lignende måde ved hjælp af en anden kreds, som indeholder en additionsenhed 68, hvortil det ikke forsinkede, lagrede videosignal føres som et indgangssignal, en forsinkelsesenhed 70 til forsinkelse af det lagrede videosignal med τ samt en anden 30 forsinkelsesenhed 72, som igen forsinker det lagrede videosignal med τ og fører det som et tredie indgangssignal til additionsenheden. Additionsenhedens udgangssignal, som i det væsentlige er uden krominanskomponent, føres til et "register" 74, hvis elementer også er betegnet "0" og "7" 35 for at repræsentere den mindst signifikante, hhv. den mest signifikante bit.
Til detektering af bevægelse sammenlignes den filtre- 146749 22 rede luminanskomponent i videosignalet fra forsinkelsesenheden 54 element for element med den filtrerede lum-* inanskomponent i det indkommende videosignal, dvs. det 8 —bit ord, som repræsenterer det indkommende videosignals 05 amplitude. I den anskueliggjorte udføre ls es form ses der i begge' tilfælde bort fra den mindst signifikante bit, og fordidet blev indset, at store forskelle ikke kunne tolereres, - benyttes der to sammenligningsniveauer.
Nærmere bestemt føres bits 1, 2, 3 og 4 i de ord, 10 som repræsenterer luminanskomponenten i det lagrede videosignal, hhv. det indkommende videosignal, til den negative indgang 76, respektivt den positive indgang 78 på en differensforstærker 80, hvis udgangssignal er et 4-bit ord, som repræsenterer en eventuel forskel imellem det lagrede vide-15 osignal og det indkommende videosignal. Dette 4-bit ord fra differensforstærkeren føres til en komparator 82, som sammenligner ordet med 4-bit tærskel- eller referencetal, der er vist skematisk ved henvisningstallet 84, og som har en forud indstillet værdi, der er større end 0. Når forskel-20 len i differensforstærkerens udgangssignal overskrider tærskeltallet, tilvejebringer komparatoren 82 et udgangssignal, som føres til en første indgang til en ELLER-kreds 94, som danner et udgangssignal Δ, som på sin side føres til mærkemodulet 42.
25 For at tage hensyn til muligheden for, at der ikke findes en forskel i bits 1-4 imellem det lagrede og det indkommende videosignal, selv om en stor forskel faktisk foreligger, hvilken forskel viser sig i de mere signifikante bits, foretages en anden sammenligning imellem bits 30 5, 6 og 7 i det lagrede videosignal og de tilsvarende bits i det indkommende videosignal. Til dette formål føres de tre mest signifikante bits i det lagrede og i det indkommende videosignal til den negative indgang 86, hhv. til den positive indgang 88 på en anden differensforstærker 90, 35 hvis udgangssignal i form af 3-bit ord føres til respektive indgange på en ELLER-kreds 92. Når differensforstærkeren 90 detekterer en forskel imellem en hvilken som helst af U6749 23 de tre mest signifikante bits i det lagrede videosignal og det indkommende videosignal, hvilket angiver, at bevægelse foreligger imellem disse, fører ELLER-kredsen 92 et signal til den anden indgang på ELLER-kredsen 94, der 05 på sin side afgiver et udgangssignal Δ til mærkemodulet 42. Et Δ-signal opstår således, når (1) der findes en eller anden forskel imellem til hinanden svarende af de tre mest signifikante bits i det lagrede og det indkommende videosignal, eller når (2) forskellen mellem til hinan-10 den svarende af de fire mindre signifikante bits i det lagrede og de indkommende videosignaler overskrider en på forhånd valgt tærskelværdi.
Af ovenstående beskrivelse vil det fremgå, at videosignalets oprindelse, forudsat at det har det konventio-15 nelle NTSC-farvetelevisionssignals karakteristika, ikke påvirker funktionen, hvilket vil sige, at det indkommende videosignal kan udtages fra et farve-tv-kamera, fra en videobåndspiller, fra et apparat til "slow motion" gengivelse eller fra et tv-billedprojektorudstyr. En 20 direkte tv-udsendelse, eksempelvis fra en sportsbegivenhed, er således bekvem at anvende, og hvis operatøren skulle miste tv-udsendelsen af en speciel begivenhed, da den indtrådte, kan han senere hente signalet fra en videobåndspiller og fremvise bevægelsesbanen for et objekt 25 i bevægelse.
Selv om opfindelsen er beskrevet som tilpasset til NTSC-farve-tv-systemet, kan opfindelsen naturligvis tilpasses direkte til sort/hvid television og vil faktisk i denne forbindelse være særlig anvendelig, eksempelvis i 30 lukkede kredssystemer til industriel processtyring eller til fremstilling af træningsbånd til indlæring af trinnene, eksempelvis i en montageproces. Med en forholdsvis lille modificering af kredsene til behandling af farvekom-ponenten kan opfindelsen også tilpasses andre kendte farve- tv-systemer, såsom PAL- og SECAM-systernerne.

Claims (12)

146749
1. Fremgangsmåde til frembringelse af et videosignal til samtidig præsentation af en følge af billeder af et objekt, som bevæger sig i løbet af en valgbar tidsperiode i en i øv- 05 rigt i hovedsagen statisk scene, hvilken fremgangsmåde indeholder en lagring af et referencetotalbillede af et videosignal, som repræsenterer scenen ved begyndelsen af en valgt tidsperiode, 10 en sammenligning af billedelementer i valgte, i tid ad skilte televisionstotalbilfeder, som indkommer senere i den valgte tidsperiode med tilsvarende billedelementer i referencetotalbilledet, og en lagring af de billedelementer i de senere indkom-15 mende totalbilleder, som har forårsaget forskellen, KENDETEGNET ved, AT de billedelementer i de senere indkommende totalbilleder, som under sammenligningen viser sig at være forskellige fra billedelementerne i referencetotalbilledet, lagres separat og adskilt fra referencetotalbilledet, 20 og AT der ved afslutningen af nævnte valgte tidsperiode tilvejebringes et videosignal, som repræsenterer i det mindste de billedelementer, som er lagret separat i løbet af den valgte tidsperiode.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, KENDETEGNET ved,
25 AT de billedelementer i de senere indkommende totalbilleder, som er forskellige fra billedelementer i referencetotalbilledet og lagres separat, substitueres i referencetotalbilledet ved den valgte tidsperiodes udløb, og AT signaler, svarende til det således modificerede referencetotalbillede, derefter af-30 gives til en udgangsleder.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT de billedelementer i de senere indkommende totalbilleder, som er forskellige fra billedelementer i referencetotalbilledet og lagres separat, substitueres for de tilsvarende billedele- 35 menter i det videototalbillede, som ankommer ved den valgte tidsperiodes ophør.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 1 eller 3, hvor det i løbet af den valgte tidsperiode indkommende videosignal transmitteres, KENDETEGNET ved, AT billedelementer som U6749 er blevet substitueret i det separat lagrede totalbillede, tildeles et identificerende signalelement, hvis konstatering i efterfølgende totalbilleder inden for den valgte tidsperiode, fremkalder indsættelse af det substituerede billedelement i 05 det indkommende videosignal til transmission.
5. Udstyr til, ud fra indkommende televisionssignaler, at frembringe videosignaler til samtidig præsentation af en følge af billeder af et objekt, som i løbet af en valgbar tidsperiode bevæger sig i en i øvrigt i det væsentlige sta- 10 tisk scene, hvilket udstyr indeholder et første lagerorgan til, i løbet af den valgte tidsperiodes varighed, at lagre et referencetotalbillede af et videosignal, som repræsenterer scenen ved begyndelsen af den valgbare tidsperiode, samt organer til sammenligning af billedelementer i udvalgte tele-15 visionstotalbilleder, som ankommer senere i den valgte tids periode, med tilsvarende billedelementer i referencetotalbilledet, og til, som reaktion pi detektering af forskelle mellem referencetotalbilledet og de senere ankommende televisionstotalbilleder, at lagre de billedelementer i de senere 20 ankommende televisionstotalbilleder, som har forårsaget for skellen, KENDETEGNET ved et andet lagerorgan, som indeholder organer til separat lagring af de billedelementer i de udvalgte og senere ind-25 kommende totalbilleder, som i sammenligningsorganet har vist sig at være forskellige fra de tilsvarende billedelementer i referencetotalbilledet, og midler, som er koblet til nævnte andet lagerorgan, og som er indrettet til, ved nævnte valgte tidsperiodes afslut-30 ning, at tilvejebringe et videosignal, som repræsenterer i det mindste de i løbet af den valgte tidsperiode separat lagrede billedelementer, hvor de separat lagrede billedelementer i præsentationen frembringer successive billeder af objektet i bevægelse, idet senere billeder dominerer over tid-35 ligere billeder i tilfælde af overlapning imellem successive billeder.
6. Udstyr ifølge krav 5, KENDETEGNET ved, midler indrettet til, i løbet af den valgte tidsperiode, at koble det indkommende videosignal til det andet lagerorgan, men kun 146749 når det indkommende billedelement afviger fra det i det første lagerorgan lagrede signal for det samme billedelement, pi en sidan mide, at det andet lagerorgan kun indeholder signaler for de billedelementer, som inden for den 05 valgte tidsperiode, har afveget fra det i det første lagerorgan lagrede referencetotalbillede.
7. Udstyr ifølge krav 6, KENDETEGNET ved midler indrettet til, ved den valgte tidsperiodes afslutning, at indsætte de i det andet lagerorgan lagrede billedelementsignaler 10. stedet for de tilsvarende billedelementsignaler i det første lagerorgan, samt til at føre det første lagerorgans resulterende indhold til en udgangsleder.
8. Udstyr ifølge krav 5, KENDETEGNET ved, AT det andet lagerorgan er en totalbilledhukommelse indsat i en 15 sløjfe, hvori den lagrede videoinformation recirkuleres, og AT udstyret endvidere indeholder midler til at tildele et billedelementsignal, som er separat lagret i det andet lagerorgan, et identificerende signalelement, midler til at føre det ankommende videosignal til en udgangsleder, samt mid- 20 ler til at indføre det i det andet lagerorgan lagrede billed elementsignal i det til udgangslederen førte videosignal som reaktion på nævnte identificerende signalelement.
9. Udstyr ifølge krav 8, KENDETEGNET ved, AT det andet lagerorgan ved den valgte tidsperiode er fødet med 25 binære digitalværdier for alle billedelementer i det daværende videototalbillede, men hvor alle mindst signifikante bits har den ene af de to binære værdier, og hvor senere substituerede billedelementer får deres mindst signifikante bits gjort lig med den anden af de to binære værdier, idet vær- 30 dien for den mindst signifikante bit udgør nævnte identificerende signalelement.
10. Udstyr ifølge ethvert af kravene 5-9, KENDETEGNET ved organer, som kan styres af en operatør, til styring af nævnte valgbare tidsperiodes start og ophør.
11. Udstyr ifølge ethvert af kravene 5-10, KENDE TEGNET ved, AT i det mindste det første lagerorgan er en digital totalbilledhukommelse til lagring af digitalt kodede indkommende televisionssignaler.
12. Udstyr ifølge krav 11, KENDETEGNET ved, AT det
DK206479A 1978-09-20 1979-05-18 Fremgangsmaade og udstyr til samtidig praesentation af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse DK146749C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/944,236 US4214263A (en) 1978-09-20 1978-09-20 Television system for displaying and recording paths of motion
US94423678 1978-09-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK206479A DK206479A (da) 1980-03-21
DK146749B true DK146749B (da) 1983-12-19
DK146749C DK146749C (da) 1984-05-28

Family

ID=25481043

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK206479A DK146749C (da) 1978-09-20 1979-05-18 Fremgangsmaade og udstyr til samtidig praesentation af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4214263A (da)
JP (1) JPS5542491A (da)
AR (1) AR220760A1 (da)
AU (1) AU521203B2 (da)
CA (1) CA1133113A (da)
DE (1) DE2925330C2 (da)
DK (1) DK146749C (da)
ES (1) ES481472A1 (da)
FR (1) FR2437133B1 (da)
GB (1) GB2030418B (da)
IT (1) IT1120538B (da)
NL (1) NL7904051A (da)
NO (1) NO152580C (da)
SE (1) SE436535B (da)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS54151322A (en) * 1978-05-19 1979-11-28 Tokyo Hoso:Kk Storoboscopic effect generator for television
US4233631A (en) * 1978-10-04 1980-11-11 Cbs Inc. Television system for displaying and recording paths of motion
US4631750A (en) * 1980-04-11 1986-12-23 Ampex Corporation Method and system for spacially transforming images
US4494140A (en) * 1981-01-22 1985-01-15 Micro Consultants Limited T.V. apparatus for movement control
WO1982003712A1 (en) * 1981-04-10 1982-10-28 Gabriel Steven Allen Controller for system for spatially transforming images
ATE45258T1 (de) * 1981-04-10 1989-08-15 Ampex Geraet zur raeumlichen transformation von bildern.
US4639773A (en) * 1984-04-17 1987-01-27 Rca Corporation Apparatus for detecting motion in a video image by comparison of a video line value with an interpolated value
US4974083A (en) * 1985-04-12 1990-11-27 Ampex Corporation Recirculating special effects video framestore
US4618882A (en) * 1985-04-18 1986-10-21 Rca Corporation Digital correlation indicator and hanging dot reduction system employing same
US4698682A (en) * 1986-03-05 1987-10-06 Rca Corporation Video apparatus and method for producing the illusion of motion from a sequence of still images
US5005080A (en) * 1987-05-15 1991-04-02 Pioneer Electronic Corporation Method and apparatus of image processing
US4893182A (en) * 1988-03-18 1990-01-09 Micronyx, Inc. Video tracking and display system
JPH01251980A (ja) * 1988-03-31 1989-10-06 Hitachi Ltd ディジタル映像信号処理回路
US5101354A (en) * 1988-04-18 1992-03-31 Brunswick Bowling & Billards Corporation Multi-lane bowling system with remote operator control
US5255185A (en) * 1988-04-18 1993-10-19 Brunswick Bowling & Billiards Corp. Bowling center video display system
US4961114A (en) * 1989-03-27 1990-10-02 The Grass Valley Group, Inc. Digital memory delay line for a video border generator
US5294978A (en) * 1991-12-17 1994-03-15 Eastman Kodak Company Visualization techniques for temporally acquired sequences of images
GB2266025B (en) * 1992-04-10 1995-09-13 Grass Valley Group Auto-translating recursive effects apparatus and method
JP3036287B2 (ja) * 1992-12-15 2000-04-24 富士ゼロックス株式会社 動画像シーン検出装置
US5635929A (en) * 1995-02-13 1997-06-03 Hughes Aircraft Company Low bit rate video encoder and decoder
US6767286B1 (en) * 1996-11-22 2004-07-27 Kabushiki Kaisha Sega Enterprises Game device, picture data forming method and medium
US6633329B2 (en) * 2001-02-06 2003-10-14 Tektronix, Inc. Frozen field detection of formerly encoded video
JP4240200B2 (ja) * 2002-12-26 2009-03-18 日本電気株式会社 動画像符号化装置および動画像符号化方法
JP4462036B2 (ja) * 2005-01-06 2010-05-12 株式会社デンソー 液晶表示装置

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4090221A (en) * 1972-03-13 1978-05-16 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Apparatus for improving video signal-to-noise ratio
US3851096A (en) * 1972-11-03 1974-11-26 Texas Instruments Inc Surveillance system
JPS5161213A (da) * 1974-11-26 1976-05-27 Sony Corp
IT1032162B (it) * 1974-12-10 1979-05-30 Cnen Apparecchiatura per registrare in una memoria traiettorie di tracce di oggetti
US4026555A (en) * 1975-03-12 1977-05-31 Alpex Computer Corporation Television display control apparatus
US4064530A (en) * 1976-11-10 1977-12-20 Cbs Inc. Noise reduction system for color television
US4179704A (en) * 1977-12-27 1979-12-18 Cbs Inc. Television system for displaying and recording paths of motion
US4168510A (en) * 1978-01-16 1979-09-18 Cbs Inc. Television system for displaying and recording paths of motion

Also Published As

Publication number Publication date
DK146749C (da) 1984-05-28
IT1120538B (it) 1986-03-26
SE7904365L (sv) 1980-03-21
JPS5542491A (en) 1980-03-25
DE2925330C2 (de) 1982-06-09
DE2925330A1 (de) 1980-03-27
NO791651L (no) 1980-03-21
DK206479A (da) 1980-03-21
NO152580C (no) 1985-10-16
US4214263A (en) 1980-07-22
ES481472A1 (es) 1980-01-16
AU521203B2 (en) 1982-03-18
FR2437133B1 (fr) 1986-12-05
AR220760A1 (es) 1980-11-28
FR2437133A1 (fr) 1980-04-18
IT7950103A0 (it) 1979-08-24
CA1133113A (en) 1982-10-05
GB2030418A (en) 1980-04-02
NL7904051A (nl) 1980-03-24
NO152580B (no) 1985-07-08
AU4845779A (en) 1980-03-27
GB2030418B (en) 1982-11-10
SE436535B (sv) 1984-12-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK146749B (da) Fremgangsmaade og udstyr til samtidig praesentation af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse
DK147414B (da) Fremgangsmaade og apparat til at udlede videosignaler til visning af en foelge af billeder af et objekt i bevaegelse
US4168510A (en) Television system for displaying and recording paths of motion
US4112463A (en) System for detecting a motion in the monitoring area of two or more television cameras
US4249212A (en) Television picture special effects system using digital memory techniques
US5617136A (en) Image freezing unit for obtaining still image at a precise timing from image data obtained by the imaging means
EP0326327B1 (en) Apparatus for superimposing graphic title image signals onto a video signal
DK147135B (da) Apparat til udledning af videosignaler til samtidig fremvisning af en foelge af billeder af en genstand i bevaegelse
DK165537B (da) Kompatibelt fjernsynsanlaeg med bred billedskaerm
JPS633576A (ja) テレビジョン画像の静止方法および静止装置
USRE37508E1 (en) Fast video multiplexing system
JPH08265602A (ja) ディジタルビデオ信号の同期方法及びその方法を適用する装置
EP0885523A1 (en) Apparatus for sampling and displaying an auxiliary image with a main image to eliminate a spatial seam in the auxiliary image
JP2790546B2 (ja) 表示装置
JPH08322028A (ja) 時分割型静止画テレビジョンシステム
JPH06350957A (ja) 監視装置
JPH0514809A (ja) テレビカメラ装置
JP2000206945A (ja) 表示装置への高精細静止画出力の方法および装置とそれを用いる撮像装置
JP2705145B2 (ja) テレビジョン受像機
JPS6216695A (ja) 色差線順次映像信号の信号補間装置
JPH0286451A (ja) ビデオプリンタ
JPH09149324A (ja) 固体撮像装置
JPS6351435B2 (da)
JPS6126273B2 (da)
JPH0614329A (ja) 画像処理回路

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed