DK144857B - Opsnoeringssaet og snoere til opsnoering af en haandvaevestol - Google Patents

Opsnoeringssaet og snoere til opsnoering af en haandvaevestol Download PDF

Info

Publication number
DK144857B
DK144857B DK545379AA DK545379A DK144857B DK 144857 B DK144857 B DK 144857B DK 545379A A DK545379A A DK 545379AA DK 545379 A DK545379 A DK 545379A DK 144857 B DK144857 B DK 144857B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
loom
lacing
cord
eye
eyes
Prior art date
Application number
DK545379AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK545379A (da
DK144857C (da
Inventor
S Ivarsson
Original Assignee
S Ivarsson
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by S Ivarsson filed Critical S Ivarsson
Publication of DK545379A publication Critical patent/DK545379A/da
Publication of DK144857B publication Critical patent/DK144857B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK144857C publication Critical patent/DK144857C/da

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D29/00Hand looms

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Looms (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)
  • Buckles (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)

Description

- 1 - 144857
Den foreliggende opfindelse angår et opsnøringssæt og en snøre til opsnøring af en håndvævestol.
Konventionelle håndvævestole er forsynet med et stort antal snører eller tråde, som anvendes til opsnøring af væven. Disse snører strækker sig eksempelvis mellem skamler og tværskamler, mellem tværskamler og skafter, mellem skafterne over ruller osv. Disse snører fastgøres sædvanligvis til tilhørende fastgørelsespunkter, ved at de trækkes gennem huller i den pågældende del og derefter manuelt forsynes med knuder. Da et stort antal snører skal forsynes med knuder i nøje tilpasset stilling, for at væven skal være korrekt opsat, og da disse knuder ofte må frembringes i ubekvem og besværlig arbejdsstilling - især ved opbygning af tværskamler og skamler, hvilket i reglen sker ved, at man kryber ind i vævestolen og sætter sig ved siden af skamlerne - er opsnøringen et omfattende og ubekvemt manuelt arbejde. Disse snører udsættes desuden under vævningen for en ikke uvæsentlig slitage, som medfører, at snørerne efter kort tid brister og må udskiftes, hvilket giver anledning til fornyet arbejde.
For at forlænge levetiden for opsnøringen har man forsøgt at anvende syntetisk snøremateriale med væsentlig større styrke end de traditionelle tekstilsnører. Disse syntetiske snører har ud fra et styrkemæssigt synspunkt været overlegne i forhold til de traditionelle tekstilsnører, men det har i stedet været svært at danne sikre knuder, fordi det glattere materiale medfører, at knuderne har tendens til at glide og løsnes, når de udsættes for belastning.
Formålet med den foreliggende opfindelse er at anvise et opsnøringssæt, ved hvis hjælp de nævnte vanskeligheder og ulemper undgås.
Dette opnås ifølge opfindelsen ved, at sættet består af snører med en kontinuerlig række af øjer, som parvis er indbyrdes adskilt af en smal, forbindende stolpe, hvilke snører er indrettet til at blive fastgjort til den pågældende vævestolsdel, ved at et af de nævnte øjer ved hensigtsmæssig stilling i snørens længderetning fastgøres til den pågældende vævestolsdel ved hjælp af en løkke dannet på snøren 144857 - 2 - ved at trække denne gennem et øje eller ved hjælp af separate fastgørelseselementer hørende til sættet.
Opfindelsen angår også en snøre til brug ved opsnøringssættet ifølge opfindelsen, og denne kendetegnes ved, at snøren består af mindst to hæklede tråde, som er ført langs med hinanden og sammenhæklede på en sådan måde, at de udgøres af en kontinuerlig række af øjer, der parvis er indbyrdes adskilt af en smal, forenende stolpe.
Opfindelsen skal i det følgende forklares nærmere vinder henvisning til tegningen, hvor fig. 1 skematisk viser en håndvævestol og set fra siden, fig. 2 skematisk en del af en konventionel op- snøring af vævestolens skaft, tværskamler og skamler, set forfra, fig. 3 skematisk en snøre ifølge opfindelsen, fig. 4 i perspektiv og skematisk opsnøringen af en skaftstok til en vippe ved hjælp af forskellige fastgørelsesmåder med opsnøringssættet ifølge opfindelsen, fig. 5 en del af fig. 4 i tydeliggjort fremstilling, fig. 6 en udførelsesform for et stoporgan, som omfattes af opsnøringssættet ifølge opfindelsen, og fig. 7 en udføreisesform for et hageorgan, som ligeledes indgår i opsnøringssættet ifølge opfindelsen.
I fig. 1 og 2 vises skematisk en håndvævestol og dennes konventionelle opsnøring, set fra siden, henholdsvis forfra.
Vævestolen omfatter et stativ 1, som bl.a. bærer et slagbord 2, en kædebom 3 og en varebom 4. Endvidere bærer stativet en lidsestang 5, som bærer ruller 6. Disse bærer - sædvanligvis over vipper 11 (se fig. 2) - over snøren 10 skafter 7,7’, som udgør ophængning for lidser 12. Skaftets bevægelser kontrolleres ved hjælp af skamler 8, som ved hjælp af snøren 10 - sædvanligvis over tværskamler 9 - står i forbindelse med den nedre skaftstok 7'.
U4857 - 3 -
Af fig. 2 fremgår det, hvorledes forbindelserne mellem snøren og de uens dele - lidsestangen 5, vipper 11, skafter 7,7', tværskamler 9 og skamler 8 - til hvilke de er forbundet, er udført på sædvanlig måde ved hjælp af manuelt frembragte knuder 13, der altså dels har en tendens til at glide og dels medfører et omfattende manuelt arbejde ved opsnørin-gen af en håndvævestol.
I fig. 3 vises skematisk og i meget overdrevet målestoksforhold en snøre af den art, som omfattes af opfindelsen, og som udgør den vitale del i opsnøringssættet ifølge opfindelsen.
Som det fremgår af denne figur, består snøren 100 af to langs hinanden førte tråde 104,105, som - foretrukket i en hæklemaskine - er hæklet sammen, således at man opnår en enkelt række øjer 101, der er parvis adskilt - og forenet -af mellemliggende smalle "stolper". På tegningen vises kun et helt øje 101, men det er underforstået, at snøren udgør en kontinuerlig række af i det væsentlige ens og lige store øjer 101.
Fig. 4 gengiver skematisk og i perspektiv opsnøringen mellem en vippe 11 og den øvre skaftstok. Flere forskellige fastgørelsesmåder er vist. Vippen 11 er forenet med en ikke vist rulle over en centralt anbragt snøre 100, som strækker sig gennem et hul 106 i vippen. På den fra rullen vendte side af vippen er der gennem det nærmest vippen beliggende øje indført et forankringselement i form af et stoporgan 102, som er større end hullet 106 og derved hindrer snøren i at blive trukket tilbage gennem hullet.
Ved begge vippens ender er fastgjort andre snører 100, som er forenet med skaftstokkene 7. Ved vippens ender er snørerne fortrinsvis fastgjort ved, som vist i fig. 5, at rækken af øjer 101b føres gennem det ydre øje 101a, således at der dannes en løkke, som kan anbringes rundt om vippens ende i det deri anbragte spor. Snøren 100 er endvidere fastgjort til undersiden af den øvre skaftstok 7 ved at være ført gennem et gennemføringshul 106 og fastgjort til skaftstokken, ved at et øje 101 hages fast i et hageorgan 103· - 4 - 1448S7 I fig. 6 vises i større målestoksforhold et stoporgan 102 af den i fig. 4 viste art. Dette stoporgan er udformet i det væsentlige som et '’kødben", dvs. det omfatter et stavformet midterparti med et tværsnitsareal, som er mindre end åbningen i et øje 101. Ved enderne af det stavformede element findes forstørrede materialepartier, hvis tværsnits-areal er større end midterpartiet og i det væsentlige lig med eller endog noget større end øjets åbning. Herved kan stoporganet anbringes i et passende øje ved at blive presset gennem dette, eventuelt under udnyttelse af snørens elasticitet, til at strække øjet under anbringelsen. Når stoporganet er sat på plads, vil det effektivt forhindre, at snøren utilsigtet bliver trukket ud af hullet 106, og da styrken i snøren vil være rettet i det væsentlige vinkelret på stoporganets længderetning, vil stoporganet heller ikke blive trukket ud fra øjet.
I fig. 7 vises en udførelsesform for et hageorgan 103 af den art, som antydes i fig. 5. Hageorganet omfatter en plade, som kan fastgøres til den vævestolsdel, hvortil den pågældende snøre skal fastgøres. På pladen findes en hage, som hensigtsmæssigt er noget fjedrende, og som er beregnet til at gribe et øje 101. Gennem passende udformning af hageorganet sammen med den kendsgerning, at snøren i brugsstillingen er udsat for en trækkraft, som virker i retning fra hageorganet 103, vil snøren blive sikkert fastholdt mod uønsket løsgørelse fra hageorganet.
På denne måde er det meget let at forankre de aktuelle snører i de nøjagtigt ønskede stillinger, uden at de ved manuel knytning forekommende problemer opstår. Det er desuden let at løsne forbindelserne, når dette ønskes, eksempelvis ved udskiftning af slidte snører. Ved opsnøringssættet ifølge opfindelsen bliver således hele opsnøringsarbejdet væsentlig forenklet og reduceret.
Materialet i snøren 100 er et slidstærkt, noget strækkeligt, fortrinsvis syntetisk materiale. Om dette materiale er glat, har ingen betydning, da en glidning i de hæklede øjer ikke kan forekomme, hvorfor de ved syntetiske snører med knuder optrædende giideproblemer er helt elimineret.
U4857 - 5 -
Opfindelsen er beskrevet i forbindelse med de væsentligste af de opsnøringstilfælde, som forekommer ved en håndvævestol, men kan også anvendes ved de øvrige opsnøringstilfælde ved håndvævestole.

Claims (4)

1. Opsnøringssæt til opsnøring af en håndvævestol, kendetegnet ved, at sættet består af snører (100) med en kontinuerlig række af øjer (101), som parvis er indbyrdes adskilt af.en smal, forbindende stolpe, hvilke snører er indrettet til at blive fastgjort til den pågældende vævestolsdel (5,6,7,8,9), ved at et af de nævnte øjer ved hensigtsmæssig stilling i snørens længderetning fastgøres til den pågældende vævestolsdel ved hjælp af en løkke dannet på snøren ved at trække denne gennem et øje eller ved hjælp af separate fastgørelseselementer hørende til sættet.
2. Opsnøringssæt ifølge krav 1, til opsnøring, hvorved man på konventionel måde gennem i pågældende vævestolsdele udformede gennemføringshuller trækker snører fra delens ene til dens anden side og med separate fastgørelseselementer, kendetegnet ved, at fastgørelseselementerne har form af stoporganer (102) indrettet til at kunne føres gennem et øje (101), som er beliggende nærmest ved vævestolsdelen· på dennes anden side, og af en sådan størrelse, at de umuliggør tilbageføring af snøren gennem gennemføringshullet (106).
3. Opsnøringssæt ifølge krav 2, kendetegnet ved, at stoporganerne (102) er stavformede med forstørrede endedele, der er af en sådan størrelse i forhold til øjerne, at disse må strækkes noget for at kunne passere over den nævnte endedel.
4. Opsnøringssæt ifølge krav 1, til opsnøring, hvorved man på konventionel måde gennem de pågældende vævestolsdele trækker snøren fra vævestolsdelens ene til dens anden side og med separate fastgørelseselementer, kendetegnet ved, at fastgørelseselementerne har form af til den pågældende vævestolsdel (5,6,7,8,9) fastgørlige hageorganer (103) til anbringelse på delens anden side og indrettet til at gribe et i højde dermed beliggende øje (101).
DK545379A 1978-05-23 1979-12-20 Opsnoeringssaet og snoere til opsnoering af en haandvaevestol DK144857C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7805843A SE411234B (sv) 1978-05-23 1978-05-23 System och uppknytningssnore for uppknytning av en handvevstol
SE7805843 1978-05-23
SE7900109 1979-05-17
PCT/SE1979/000109 WO1979001102A1 (en) 1978-05-23 1979-05-17 A system and a tying up string for tying up a hand loom

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK545379A DK545379A (da) 1979-12-20
DK144857B true DK144857B (da) 1982-06-21
DK144857C DK144857C (da) 1982-11-08

Family

ID=20334978

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK545379A DK144857C (da) 1978-05-23 1979-12-20 Opsnoeringssaet og snoere til opsnoering af en haandvaevestol

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4305431A (da)
EP (1) EP0018381B1 (da)
JP (1) JPH0116938B2 (da)
AR (1) AR222173A1 (da)
CA (1) CA1095376A (da)
CH (1) CH647564A5 (da)
DE (1) DE2950505T1 (da)
DK (1) DK144857C (da)
ES (1) ES480815A1 (da)
FI (1) FI65452C (da)
GB (1) GB2037332B (da)
IT (1) IT1117195B (da)
NL (1) NL7904062A (da)
NO (1) NO149005C (da)
SE (1) SE411234B (da)
WO (1) WO1979001102A1 (da)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE450012B (sv) * 1982-12-22 1987-06-01 Sune Ivarsson Oglerep for anvendning som sammanbindningsorgan
US8316894B2 (en) * 2010-04-23 2012-11-27 Rene Schaub Modular adjustable frame hand loom

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE645151C (de) * 1937-05-22 Rueti Ag Maschf Aufhaengeschloss zum Einhaengen der Schafttragkette an Webstuehlen
US228191A (en) * 1880-06-01 Shedding mechanism for looms
DE220434C (da) *
US498474A (en) * 1893-05-30 Harness-hook for looms
US1668124A (en) * 1926-05-29 1928-05-01 Crompton & Knowles Loom Works Loom harness-strap connecter
US1901250A (en) * 1929-03-23 1933-03-14 Johnson Stephens & Shinkle Sho Method and apparatus for weaving
US1803539A (en) * 1930-09-12 1931-05-05 Bigelow Sanford Carpet Co Inc Harness mechanism for looms
FR737437A (fr) * 1932-05-23 1932-12-12 Tire-lisses pour métier à tisser
DE646979C (de) * 1936-01-12 1937-06-24 Staeubli Geb & Co Schaftregler fuer Webstuehle
CH266071A (de) * 1947-06-23 1950-01-15 Zbrojovka Brno Np Einrichtung zum Heben und Senken des Geschirrs an mechanischen Webstühlen.
FR90951E (fr) * 1959-12-17 1968-03-22 Levriers Boîte d'emballage à remplissage latéral
SE401936C (sv) * 1977-03-04 1981-12-03 Ivarsson Sune I Solv av textiltrad

Also Published As

Publication number Publication date
IT7949120A0 (it) 1979-05-22
JPH0116938B2 (da) 1989-03-28
FI791623A (fi) 1979-11-24
AR222173A1 (es) 1981-04-30
CA1095376A (en) 1981-02-10
NL7904062A (nl) 1979-11-27
CH647564A5 (de) 1985-01-31
NO149005B (no) 1983-10-17
DE2950505T1 (de) 1983-02-24
ES480815A1 (es) 1980-08-16
JPS55500302A (da) 1980-05-22
NO149005C (no) 1984-01-25
SE411234B (sv) 1979-12-10
EP0018381B1 (en) 1984-04-04
FI65452C (fi) 1984-05-10
US4305431A (en) 1981-12-15
NO791655L (no) 1979-11-16
GB2037332A (en) 1980-07-09
DE2950505C2 (da) 1987-12-10
IT1117195B (it) 1986-02-17
WO1979001102A1 (en) 1979-12-13
EP0018381A1 (en) 1980-11-12
DK545379A (da) 1979-12-20
DK144857C (da) 1982-11-08
GB2037332B (en) 1982-12-08
FI65452B (fi) 1984-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3688348A (en) Method and article for fastening socks together
US3521918A (en) Fishline knotting fixture and cutter
US2117322A (en) Shock absorber for fishing lines
US7419195B1 (en) Knot tying tool
EP3075278A1 (en) Lacing system for shoe
US4177522A (en) Survival belt
US3522635A (en) Rubber strap
US2668954A (en) Fastener device for garments and the like
DK144857B (da) Opsnoeringssaet og snoere til opsnoering af en haandvaevestol
KR20190045280A (ko) 이중 풀 사각 끈 신발 클로주어 시스템
US3822445A (en) Drawstring with clips
US3197833A (en) Fastener
US2900203A (en) Turnbuckle for loom harness
US3579963A (en) Animal halters
US2590015A (en) Glove
US2422440A (en) Parachute and elastic suspension line
US3694014A (en) Fishing tools
US1982906A (en) Fastener
EP0505394B1 (de) Schnürschuh
US4348824A (en) Snowshoe and harness assembly
US2987845A (en) Tie clip for fish lines and the like
NO128559B (da)
US3316600A (en) Elastic closure fastener
US2567019A (en) Expansible band
CN213280773U (zh) 一种果树拉枝装置

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed