BE1016198A3 - Geluidwerend wandpaneel. - Google Patents

Geluidwerend wandpaneel. Download PDF

Info

Publication number
BE1016198A3
BE1016198A3 BE2004/0449A BE200400449A BE1016198A3 BE 1016198 A3 BE1016198 A3 BE 1016198A3 BE 2004/0449 A BE2004/0449 A BE 2004/0449A BE 200400449 A BE200400449 A BE 200400449A BE 1016198 A3 BE1016198 A3 BE 1016198A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
wall panel
rubber
sound
skin plates
skin
Prior art date
Application number
BE2004/0449A
Other languages
English (en)
Inventor
Vos Jean-Paul De
Original Assignee
Vos Jean Paul De
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vos Jean Paul De filed Critical Vos Jean Paul De
Priority to BE2004/0449A priority Critical patent/BE1016198A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1016198A3 publication Critical patent/BE1016198A3/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F8/00Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic
    • E01F8/0005Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic used in a wall type arrangement
    • E01F8/0047Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic used in a wall type arrangement with open cavities, e.g. for covering sunken roads
    • E01F8/0064Perforated plate or mesh, e.g. as wall facing
    • E01F8/007Perforated plate or mesh, e.g. as wall facing with damping material
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F8/00Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic
    • E01F8/0005Arrangements for absorbing or reflecting air-transmitted noise from road or railway traffic used in a wall type arrangement
    • E01F8/0011Plank-like elements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een geluidwerend wandpaneel (1) voor toepassing in bijvoorbeeld de bouwindustrie, omvattende een eerste (2a) en een tweede huidplaat (2b) van een relatief stijf materiaal, welke huidplaten (2a, 2b) in hoofdzaak onderling evenwijdig en op afstand van elkaar zijn verbonden door afstandhouders, aldus ertussen een inwendige ruimte (5) vormend, waarbij de afstandhouders een aantal, de onderlinge afstand tussen de huidplaten overbruggende discrete elementen (4) omvatten uit een rubberachtig materiaal.

Description


  Geluidwerend wandpaneel

  
De uitvinding heeft betrekking op een geluidwerend wandpaneel, zoals beschreven in de aanhef van de eerste conclusie. De uitvinding heeft eveneens betrekking op een geluidwerende wand die een aantal wandpanelen volgens de uitvinding bevat.

  
Door de sterke bevolkingsaangroei van de laatste jaren neemt de overlast met betrekking tot lawaai voortdurend toe. Deze lawaaioverlast dient zich niet alleen aan in gebouwen, doch tevens in de open ruimte. Door de voortdurende groei van voorzieningen voor transport - snelwegen, hoge snelheidstrein, vliegverkeer - bijvoorbeeld, is er in toenemende mate behoefte aan geluidwerende keringen met een verbeterde geluidwerende werking. Hierbij speelt niet alleen de kwaliteit van het wandpaneel met betrekking tot geluidswering een rol, maar worden tevens steeds hogere eisen gesteld aan de milieuaspecten en de duurzaamheid van de geluidwerende wand, meer bepaald aan de invloed van omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld vocht op de mechanische eigenschappen. Bovendien is een trend merkbaar gericht op een voortdurende daling van de dikte van dergelijke panelen, teneinde ruimte te besparen.

   Dit is bijvoorbeeld het geval in ruimtes waar veel lawaai wordt geproduceerd, zoals in machinehallen, in dancings en andere feestgelegenheden, in schietbanen, en dergelijke meer.

  
Geluidwerende wandpanelen die in de open ruimte worden toegepast zijn doorgaans opgebouwd uit een betonnen achterwand die de geluidsgolven tegenhoudt, en een relatief doorlatende voorwand uit een lichter soort beton, die zorgt voor absorptie van de geluidsgolven. Dergelijke bekende wanden voldoen doorgaans goed aan de eisen met betrekking tot duurzaamheid, doch voldoen slechts in geringe mate aan de gestelde geluidwerende eisen, in combinatie met de gewenste geringe dikte.

  
Een type geluidwerend wandpaneel dat geen gebruik maakt van beton, is doorgaans opgebouwd uit een eerste en een tweede huidplaat van een relatief stijf materiaal, waarbij de huidplaten in hoofdzaak onderling evenwijdig en op afstand van elkaar zijn verbonden door middel van een kader, waardoor ertussen een inwendige ruimte ontstaat. Een dergelijk type wandpaneel is bijvoorbeeld bekend uit GB1,094,606. In GB-1,094,606 wordt een wandpaneel beschreven dat is opgebouwd uit twee huidplaten van geperst hout, die door een houten kader op afstand van elkaar zijn verbonden. Om de gewenste geluidwerende werking te verkrijgen zijn de huidplaten aan de binnenzijde ervan voorzien van een met looddeeltjes verzwaarde rubberlaag. De tussenruimte tussen de huidplaten is opgevuld met een schuim.

  
Het uit GB-1,094,606 bekende geluidwerend wandpaneel heeft weliswaar de gewenste geringe dikte doch een beperkte geluidwerende werking. Bovendien is de duurzaamheid van het paneel ontoereikend en kan het enkel worden toegepast voor het interieur van gebouwen.

  
Het doel van de onderhavige uitvinding is een geluidwerend wandpaneel en een daarmee opgebouwde wand te verschaffen, waarmee een verbeterde geluidwerende werking kan worden verkregen, en dat voldoende duurzaamheid bezit voor toepassing in de open ruimte.

  
Dit doel wordt volgens de uitvinding bereikt door een wandpaneel dat de technische kenmerken vertoont van het kenmerkend deel van de eerste conclusie.

  
Volgens de uitvinding wordt het geluidwerend wandpaneel opgebouwd uit een eerste en een tweede huidplaat van een relatief stijf materiaal, welke huidplaten in hoofdzaak onderling evenwijdig en op afstand van elkaar zijn verbonden door afstandhouders, aldus ertussen een inwendige ruimte vormend, waarbij de afstandhouders een aantal, de onderlinge afstand tussen de huidplaten overbruggende, discrete elementen omvatten uit een rubberachtig materiaal.

  
Door tussen de twee huidplaten een aantal discrete elementen volgens de uitvinding aan te brengen wordt verrassenderwijs een sterk verbeterde geluidwerende werking van het bekende wandpaneel verkregen.

  
Bij voorkeur bestaan de afstandhouders tussen de twee huidplaten in hoofdzaak uit de discrete elementen van rubberachtig materiaal.

  
Een verbeterde geluidsisolerende werking wordt bereikt wanneer het wandpaneel wordt gekenmerkt doordat de discrete elementen relatief slank zijn. In het kader van onderhavige uitvinding wordt hiermee bedoeld dat de discrete elementen een slankheid hebben tenminste gelijk aan 0,5, met meer voorkeur tenminste gelijk aan 1, met de meeste voorkeur tenminste gelijk aan 1,5.

  
De huidplaten van het wandpaneel volgens de uitvinding kunnen zijn vervaardigd uit alle de vakman bekend staande relatief stijve materialen. Zo is het mogelijk hout, geperste houtplaat, verstevigd karton, metaal, zoals bijvoorbeeld staal, ijzer, lood, aluminium, koper, enz., en kunststof toe te passen, alsmede laminaten, opgebouwd uit verschillende lagen van dergelijke materialen. Met voldoende stijfheid van de huidplaat wordt in het kader van de aanvrage bedoeld dat deze een minimale buigstijfheid heeft van bij benadering 1000 MPa.

  
Een sterk verbeterde geluidwerende werking wordt bereikt indien het geluidwerend wandpaneel volgens de uitvinding wordt gekenmerkt doordat tenminste één huidplaat een oppervlaktegewicht heeft van tenminste 3 kg/m<2>, met meer voorkeur tenminste 5 kg/m<2>, met nog meer voorkeur tenminste 8 kg/m<2> , en met de meeste voorkeur tenminste 12 kg/m<2>.

  
Het oppervlaktegewicht van een huidplaat wordt eenvoudig verkregen door de dichtheid van het relatief stijve materiaal te vermenigvuldigen met de dikte van de betreffende huidplaat.

  
De huidplaten worden voorzien van de discrete elementen door middel van verlijming, spijkeren, nieten, of elke andere bekende bevestigingstechniek. De huidplaten kunnen desgewenst tevens worden voorzien van een kader dat zich in hoofdzaak volgens de omtreksrand van het paneel uitstrekt. Dit kader kan bijvoorbeeld vervaardigd zijn uit houten balken en/of planken, maar andere materialen zoals metaal en/of kunststof zijn eveneens geschikt. Het kader kan desgewenst verstevigd zijn door middel van dwarsverbanden tussen aanliggende en/of overstaande zijden.

  
De discrete elementen overbruggen de onderlinge afstand tussen de huidplaten, zodat zij dienstdoen als afstandshouder. De elementen volgens de uitvinding zijn relatief slanke elementen met een slankheid van bij voorkeur tenminste 0,5. De elementen bezitten een hoogte H, en, in het geval het gaat om balkvormige elementen, breedte B en dikte D. De hoogte H is hierbij de dimensie die overeenkomt met de onderlinge afstand tussen de huidplaten. De elementen strekken zich derhalve in hun hoogterichting uit tussen de twee huidplaten. De slankheid van een element wordt hierbij gedefinieerd als de verhouding tussen de hoogte H en de vierkantswortel van het grondoppervlak S van het element. Dit grondoppervlak S is doorgaans althans gedeeltelijk in contact met de twee huidplaten.

   In het geval de elementen een vierkante doorsnede hebben met zijde B, is de slankheid derhalve gedefinieerd als de verhouding H/B. Voor balkvormige elementen met een rechthoekige doorsnede met breedte B en dikte D is

  
 <EMI ID=1.1> 

  
volgens de uitvinding zijn balkvormig en/of schaalvormig. Tevens is het mogelijk de elementen cilindervormig uit te voeren. Desgewenst kan een cilindervormig element hol zijn uitgevoerd. Bij voorkeur hebben de elementen de vorm van een cilindrische schaal, waarbij de cilinderas verloopt in de hoogterichting H van het element.

  
De elementen zijn vervaardigd uit een rubberachtig materiaal. Met rubberachtig materiaal wordt elk materiaal bedoeld met rubberelastische eigenschappen. Zo is het mogelijk de elementen te vervaardigen uit natuurlijk rubber en/of uit een kunststofrubber. Het heeft voordelen de elementen te vervaardigen uit met vulstoffen gevulde rubbers. Geschikte vulstoffen zijn bijvoorbeeld natuurlijke en/of kunststofvezels, en/of -deeltjes, brandwerende toeslagstoffen, en dergelijke meer. Het is een extra voordeel van het wandpaneel volgens de uitvinding dat verzwarende toeslagstoffen, in het bijzonder metaaldeeltjes, zoals koper, lood, ijzer, enz. niet noodzakelijk zijn om een goede geluidwerende werking te verkrijgen. In het bijzonder geschikte elementen zijn deze verkregen uit gerecycleerde rubber voorwerpen, zoals bijvoorbeeld rubberbanden.

  
Het heeft voordelen het geluidwerend wandpaneel volgens de uitvinding te kenmerken doordat de inwendige ruimte althans gedeeltelijk is gevuld met rubberdeeltjes. Door de tussenruimte tussen de discrete elementen op te vullen met rubberdeeltjes wordt een verbeterde geluidwerende werking verkregen, vooral bij lagere frequenties.

  
Geschikte rubberdeeltjes zijn bij voorkeur deze verkregen door het vermalen van gerecycleerde rubber voorwerpen. Hierbij kunnen in principe rubberdeeltjes worden toegepast met elke deeltjesgrootteverdeling. Uitstekende geluidwerende werking wordt echter verkregen door rubberdeeltjes toe te passen met een zeer brede deeltjesgrootteverdeling. Een zeer brede deeltjesgrootteverdeling is in het kader van deze aanvrage een gewichtsverdeling die voldoet aan de

  
 <EMI ID=2.1>  karakteristieke afmeting Dx geldt dat x gew.% van de rubberdeeltjes

  
 <EMI ID=3.1> 

  
van de rubberdeeltjes wordt op bekende wijze bepaald door het consecutief zeven van de deeltjes met behulp van zeven met verschillende maaswijdte.

  
Desgewenst kan de inwendige ruimte van het paneel volgens de uitvinding tevens zijn opgevuld met kunststofschuim, zoals bijvoorbeeld polyurethaanschuim, en/of met minerale vulstoffen, zoals bijvoorbeeld glaswol, en/of met vezelige structuren, zoals bijvoorbeeld glas- en/of koolstofmatten en/of -weefsels.

  
Een verdere verbetering van de geluidwerende werking wordt bereikt doordat tenminste één huidplaat aan de naar buiten gekeerde zijde is voorzien van een deklaag, omvattende rubber deeltjes in een binder.

  
Geschikte, met een binder gebonden rubberdeeltjes zijn bijvoorbeeld op de vakman op bekende wijze vervaardigde granulaten van rubberdeeltjes en een kunststofbinder. Geschikte binders zijn bijvoorbeeld polyurethaan, polystyreen, epoxide, polyester en andere gelijkaardige binders. Bijzonder geschikte rubber deeltjes zijn brandvrij gemaakt voor zij worden behandeld met de binder. Het brandvrij maken van de rubberdeeltjes kan op bekende wijze gebeuren, bijvoorbeeld door het toevoegen van brandwerende additieven aan het rubber, en/of aan de rubberdeeltjes.

  
De dichtheid van het rubber granulaat kan volgens de uitvinding binnen brede grenzen worden gekozen. Goede resultaten worden bereikt door rubber granulaten met een dichtheid begrepen tussen 0,1 en 1,5 kg/dm<3>. Met meer voorkeur heeft het granulaat een dichtheid begrepen tussen 0,3 en 1 kg/dm<3>, met de meeste voorkeur tussen 0,4 en 0,7 kg/dm<3>.

  
Het wandpaneel is bij voorkeur voorzien van tenminste twee, de zijkanten afdichtende, zijpanelen. Deze panelen zorgen ervoor dat, indien het wandpaneel is gevuld met rubberdeeltjes, deze vulling goed blijft opgesloten in het wandpaneel. Bovendien wordt op deze wijze een verbeterde duurzaamheid bereikt. Het heeft bijzondere voordelen de zijpanelen, bij voorkeur aan hun naar buiten gekeerde zijde, te voorzien van een rubberen deklaag, zoals hierboven beschreven, en/of met nog meer voorkeur geheel uit te voeren in rubber. Hierdoor wordt de geluidwerende werking van een met de wandpanelen opgebouwde wand verder verbeterd.

  
De discrete elementen zijn bij voorkeur in een gelijkmatige verdeling over de tussenliggende ruimte verspreid, bijvoorbeeld volgens een raster.

  
De discrete elementen worden bij voorkeur ingebed in een neutraal materiaal, zoals bijvoorbeeld een kunststofschuim met lage dichtheid, voor het opvullen van de tussenruimten tussen de discrete elementen. Hierdoor wordt een verbeterde geluidwerende werking verkregen. Bovendien wordt de fabricage en de duurzaamheid van het wandpaneel hierdoor verbeterd. Met neutraal materiaal wordt bedoeld dat dit materiaal in wezen geen dragend vermogen hoeft te hebben en/of verbonden dient te zijn met de twee huidplaten.

  
De uitvinding zal nu verder verduidelijkt worden aan de hand van onderstaande beschrijving van een voorkeursuitvoeringsvorm en de bijgevoegde figuren, zonder dat de uitvinding overigens beperkt wordt door deze uitvoeringsvorm.

  
Figuur 1 toont een schematisch aanzicht in perspectief van een wandpaneel volgens de uitvinding. Figuur 2 toont een vertikale doorsnede volgens het vlak A-A' van een wandpaneel volgens de uitvinding. Figuur 3 toont een horizontale doorsnede volgens het vlak B-B' van een wandpaneel volgens de uitvinding. Figuur 4 toont in perspectief hoe een geluidwerende wand van wandpanelen volgens de uitvinding opgebouwd wordt. Figuur 5 tenslotte toont een diagram van de geluidsisolatie van wandpanelen in functie van de geluidsfrequentie.

  
In de verschillende figuren hebben dezelfde verwijzingscijfers betrekking op dezelfde of analoge onderdelen.

  
Het wandpaneel 1 heeft een eerste huidplaat 2a en een tweede huidplaat 2b van een relatief stijf materiaal, namelijk metaalplaat van ongeveer 1 mm dikte. De huidplaten 2a en 2b verlopen in hoofdzaak onderling evenwijdig aan elkaar en worden op afstand van elkaar gehouden door een aantal relatief slanke discrete elementen 4. De elementen 4 overbruggen de onderlinge afstand "t" tussen de huidplaten 2a en 2b. Desgewenst zijn op de huidplaten 2a en 2b kaders 3a en 3b, bestaande uit bijvoorbeeld houten en/of kunststof planken, vastgenageld. Het is ook mogelijk de kaders 3a en 3b op de huidplaten 2a en 2b te lijmen met een geschikte lijm, bijvoorbeeld een tweecomponenten lijm.

   De huidplaten 2a en 2b kunnen desgewenst - afhankelijk van de gewenste stijfheid van het wandpaneel 1 - ter hoogte van hun omtreksrand op afstand worden gehouden door dwarsbalken 3c, hoewel dit niet noodzakelijk is volgens de uitvinding. Dergelijke dwarsbalken 3c zijn bijvoorbeeld aangebracht ter hoogte van de vier hoekpunten van de huidplaten 2a en 2b.

  
De relatief slanke discrete elementen 4 hebben karakteristieke afmetingen die aangeduid worden met een hoogte H, een breedte B en een dikte D. Zij kunnen in wezen elke vorm hebben mits zij een hoogte B bezitten die tenminste gelijk is aan één van de andere karakteristieke afmetingen (breedte B en dikte D). Het moge duidelijk zijn dat voor vormen met een doorsnede die afwijkt van een rechthoek, de karakteristieke afmetingen breedte B en dikte D betrekking hebben op de rechthoek die de doorsnede juist omsluit. In figuur 3 worden voor de uitvinding bij voorkeur toegepaste schaalvormige elementen 4 getoond. De elementen 4 kunnen dezelfde vorm hebben doch het is tevens mogelijk dat de vorm van de verschillende elementen 4 van elkaar verschilt.

   Omdat de elementen 4 de afstand tussen huidplaten 2a en 2b overbruggen zal de hoogte H van de elementen 4 nagenoeg overeenkomen met de onderlinge afstand "t". Het aantal toegepaste elementen is tenminste één, waarbij de beste resultaten worden bereikt wanneer de verhouding van de oppervlakte ingenomen door de totale doorsnede van de elementen 4 tot de totale oppervlakte van een huidplaat 2a of 2b kleiner of gelijk is aan 0,5. Bij voorkeur is deze verhouding kleiner of gelijk aan 0,3.

  
De elementen 4 bestaan uit een rubberachtig materiaal. De in figuur 4 getoonde elementen zijn verkregen uit gerecycleerde banden. De inwendige ruimte 5 tussen de huidplaten 2a en 2b wordt bij voorkeur opgevuld met rubberdeeltjes. De in het toepassingsvoorbeeld gebruikte rubberdeeltjes werden verkregen door het vermalen van gerecycleerde rubber voorwerpen, bijvoorbeeld autobanden. De deeltjesgrootteverdeling van de toegepaste

  
 <EMI ID=4.1> 

  
mm. De deeltjesgrootteverdeling van de rubberdeeltjes werd op bekende wijze bepaald door de zeeffractie (de massa deeltjes ten opzichte van de totale massa) te bepalen die doorheen een zeef met bepaalde maaswijdte kon vallen. De deeltjes kunnen eenvoudig worden aangebracht tussen de elementen 4 door het wandpaneel 1 op haar kant te zetten en de rubberdeeltjes in de inwendige ruimte te storten.

  
De huidplaten 2a en 2b van het wandpaneel 1 volgens de uitvinding zijn aan de naar buiten gekeerde zijde of zijden desgewenst voorzien van een deklaag 6 (resp. 6a en 6b). Deze deklaag omvat rubber deeltjes die zijn ingebed in een binder. Dit granulaat wordt vervolgens per zijde op de huidplaten 2a en 2b gegoten en daarna gedurende een geschikte tijd (afhankelijk van de binder formulering) bij kamertemperatuur uitgehard. Het kader 3 (3a en 3b) helpt om, tezamen met de huidplaten 2a en 2b, de polymerisatiekrimp van het rubbergranulaat op te vangen.

  
Het wandpaneel 1 wordt hierna aan de vier zijden desgewenst voorzien van rubberen zijpanelen 7 (in figuur 1 wordt slechts één dergelijk paneel getoond).

  
Vervaardiging wandpaneel

  
Tussen twee metalen platen 2a en 2b van ongeveer 1840 mm lengte, 350 mm hoogte en 1 mm dikte worden volgens een regelmatig patroon rubberen elementen 4 ("toppen") geplaatst, 14 in aantal. De metalen huidplaten 2a en 2b hebben een oppervlaktegewicht van 7,8 kg/m<2>. De elementen hadden een hoogte van 110 mm, een breedte B van
50 mm, en een dikte D van 40 mm. Hun slankheid bedroeg derhalve 2.46. Hun gemiddelde dichtheid was 1414 kg/m<3>. De elementen 4 worden aan de platen 2a en 2b bevestigd door middel van nagels dwars door elke plaat heen. Men vormt aldus een zogenaamde "cassette". Er wordt verder aan elke buitenzijde van de platen 2a en 2b een kader 3a, 3b aangebracht uit gerecycleerde kunststof planken. Alle zijden worden vervolgens afgesloten met zijpanelen 7 uit een stijve rubbersoort op één lange zijde
(van 1840 mm) na.

   Deze ene (open) zijde wordt gebruikt als vulopening voor de rubberdeeltjes, waarmee de cassette wordt gevuld. Pas na volledige vulling van de cassette wordt ook de vierde zijde afgesloten met een rubber zijpaneel 7. De in de ruimte 5 tussen de huidplaten 2a en 2b gestorte rubberdeeltjes hadden een grootte van ongeveer 0 tot 10 mm, en in gestorte toestand een gemiddelde dichtheid van 543 kg/m<3>.

  
Op de ene lange zijkant worden twee rubberstroken van elk 4 cm breedte evenwijdig met elkaar aangebracht op een onderlinge afstand van 7 ,5 cm over de volledige lengte. Op de andere zijde wordt, centraal op de zijkant, een rubberstrook aangebracht van 6 cm over de volledige lengte. Hierdoor wordt een nagenoeg hermetisch afgesloten verbinding gevormd wanneer de panelen op elkaar gestapeld worden.

  
Op de twee korte zijdelingse kanten (van 350 mm hoog) worden vervolgens op de rubberen zijpanelen verder nog rubberen bolvormige profielen aangebracht. Deze profielen zorgen voor een verbeterde geluidwerende werking in een geluidwerende wand, opgebouwd met de geluidwerende panelen volgens de uitvinding. Inderdaad, bij het samenstellen van een dergelijke wand worden de panelen tussen twee metalen (hei)profielen geschoven, waarbij de profielen worden ingedrukt, en een zeer goede zijdelingse sluiting wordt verkregen.

  
De panelen worden vervolgens op beide naar buiten gekeerde zijden van de huidpanelen 2a en 2b (op de metalen oppervlakken) voorzien van een rubberen deklaag 6a, 6b door ze in hoofdzaak tussen de kaders 3a, 3b vol te gieten met rubbergranulaat ("liquid rubber"). Op de zijde die in gebruik aan de van de geluidsbron afgekeerde zijde is voorzien wordt aldus een 20 mm dikke laag aangebracht, op de andere zijde (de geluidsbronzijde) een 80 mm dikke laag.

  
Het rubber granulaat werd ontwikkeld teneinde het wandpaneel brandwerend te maken. Bovendien kan het bij kamertemperatuur worden verwerkt. Het granulaat werd bereid door de volgende componenten met elkaar te mengen in een langwerpige schroefmenger:
- rubberdeeltjes met een grootte tussen ongeveer 0 en 10 mm
- versneller
- brandwerend poeder
- een binder A
- een binder B

  
De verwerkingstijd van het granulaat kan desgewenst ingesteld worden van enkele minuten tot een paar uur. Het granulaat had een dichtheid van
838 kg/m<3>.

De verkregen panelen hadden een totale dikte van 214 mm. 

  
In figuur 4 wordt getoond hoe met behulp van de wandpanelen 1 een geluidwerende wand 10 wordt verkregen. Vooreerst worden op een afstand die ongeveer gelijk is aan de breedte van de wandpanelen 1 palen 11 aangebracht in de ondergrond. De palen hebben van bovenaf gezien een H-vormig profiel waarin de wandpanelen 1 via een zijrand kunnen worden geschoven. De panelen 1 worden op elkaar geschoven, waarbij zij klemmend worden opgenomen tussen de palen 11.

  
Geluidstesten

  
Van de zoals hierboven verkregen panelen werd een geluidwerend scherm gemaakt van 2 series van 7 op elkaar gestapelde panelen aan weerszijden van een centraal opgestelde metalen paal.

  
Het scherm werd geplaatst tussen twee kamers (een geluid voortbrengende kamer en een geluid ontvangende kamer) in een omkaderende wand, waarbij er op werd gelet dat er een goede akoestische afdichting was tussen het paneel en de omkaderende wand.

  
De volgende geluidstesten werden uitgevoerd:
- de geluidverzwakkingsindex R in functie van de frequentie f volgens EN ISO 140-3 (1995) "Acoustics-Measurement of sound insulation in buildings and of building elements - Part 3: Laboratory measurements of airborne sound insulation of building elements"; waarbij de geluidverzwakkingsindex wordt gedefinieerd als

  
 <EMI ID=5.1> 

  
geluidvoortbrengende kamer, in dB (referentie 20 Micro Pa);

  
Lpm2 = de gemiddelde akoestische geluidsdruk in de geluidontvangende kamer, in dB (referentie 20 Micro Pa); 

  
S = het oppervlak van het testpaneel gezien vanaf de geluidontvangende kamer in m<2> ;

  
A = de equivalente absorptieoppervlakte van de geluidontvangende kamer in m2;
- de Rw -index volgens EN ISO 717-1 (1996);
- de DLR-index volgens NBN EN 1793 (1997).

  
De resultaten staan vermeld in Figuur 5. De Rw -index volgens EN ISO 717-1 (1996) bedroeg 47 dB, de DLR-index volgens NBN EN 1793
(1997) bedroeg 41 dB. Dit komt overeen met een classificatie (veruit) in de hoogste klasse van geluidsabsorptie, namelijk "Performance Class B3". De Rw (C)-index volgens EN ISO 717-1 (1996) bedroeg 45 dB, de Rw (Ctr)index volgens EN ISO 717-1 (1996) bedroeg 41 dB.

  
Geluidsmetingen uitgevoerd op een

  
 <EMI ID=6.1> 

  
Deceuninck, België) leverden een DLR-index volgens NBN EN 1793
(1997) op van 31 dB. Het paneel volgens de uitvinding levert met name ook bij lagere frequenties een veel betere geluidsabsorberende werking. Zo bedraagt de R-waarde bij een lage frequentie van 250 Hz bijvoorbeeld
40 dB, terwijl het bekende paneel bij dezelfde frequentie een R-waarde heeft van 25 dB.

  
 <EMI ID=7.1> 

  
twee huidplaten van gerecycleerd PVC, die door een PVC-zijkader op afstand van elkaar zijn verbonden. Om de gewenste geluidwerende werking te verkrijgen is de huidplaat aan de naar de geluidsbron gekeerde zijde voorzien van perforaties. De tussenruimte tussen de huidplaten is gedeeltelijk opgevuld met een speciaal schuim (Rockfon &#65533;).

Claims (6)

Conclusies
1. Geluidwerend wandpaneel (1), omvattende een eerste (2a) en een tweede huidplaat (2b) van een relatief stijf materiaal, welke huidplaten (2a, 2b) in hoofdzaak onderling evenwijdig en op afstand van elkaar zijn verbonden door afstandhouders, aldus ertussen een inwendige ruimte (5) vormend, met het kenmerk, dat de afstandhouders een aantal, de onderlinge afstand tussen de huidplaten overbruggende discrete elementen (4) omvatten uit een rubberachtig materiaal.
2. Geluidwerend wandpaneel (1) volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de discrete elementen (4) een slankheid hebben tenminste gelijk aan 1.
3. Geluidwerend wandpaneel (1) volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de inwendige ruimte (5) althans gedeeltelijk is gevuld met rubberdeeltjes.
4. Geluidwerend wandpaneel (1) volgens één der conclusies 1 - 3, met het kenmerk, dat tenminste één huidplaat (2a, 2b) een oppervlaktegewicht heeft van minimaal 5 kg/m<2>.
5. Geluidwerend wandpaneel volgens één der conclusies 1 - 4, met het kenmerk, dat beide huidplaten (2a, 2b) een oppervlaktegewicht hebben van minimaal 5 kg/m<2> per huidplaat.
6. Geluidwerend wandpaneel volgens één der conclusies 1 - 5, met het kenmerk, dat tenminste één huidplaat (2a, 2b) aan de naar buiten gekeerde zijde althans gedeeltelijk is voorzien van een deklaag (6a, 6b), omvattende rubber deeltjes in een binder.
BE2004/0449A 2004-09-15 2004-09-15 Geluidwerend wandpaneel. BE1016198A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2004/0449A BE1016198A3 (nl) 2004-09-15 2004-09-15 Geluidwerend wandpaneel.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2004/0449A BE1016198A3 (nl) 2004-09-15 2004-09-15 Geluidwerend wandpaneel.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1016198A3 true BE1016198A3 (nl) 2006-05-02

Family

ID=34974031

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2004/0449A BE1016198A3 (nl) 2004-09-15 2004-09-15 Geluidwerend wandpaneel.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1016198A3 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2747975A4 (en) * 2011-08-24 2015-12-30 Green Neighborhood Ltd Partnership MANUFACTURED ARTICLE AND PROCESS FOR PREPARING THE SAME

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1345828A (fr) * 1961-12-08 1963-12-13 Matière flexible en feuilles comportant une proportion importante de substance rigide
GB1094606A (en) 1965-01-22 1967-12-13 Gomma Antivibranti Applic Sound-insulating wall or partition for rooms
GB1236156A (en) * 1969-05-07 1971-06-23 Alois Stankiewicz Sound insulating structure
US3985198A (en) * 1974-02-20 1976-10-12 Firma Carl Freudenberg Sound deadening laminate
GB1481218A (en) * 1973-08-04 1977-07-27 Pass & Co Soundabsorbing element
EP0728877A1 (fr) * 1995-02-23 1996-08-28 Screg Elément d'isolation acoustique, et paroi anti-bruit réalisée à partir de tels éléments

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1345828A (fr) * 1961-12-08 1963-12-13 Matière flexible en feuilles comportant une proportion importante de substance rigide
GB1094606A (en) 1965-01-22 1967-12-13 Gomma Antivibranti Applic Sound-insulating wall or partition for rooms
GB1236156A (en) * 1969-05-07 1971-06-23 Alois Stankiewicz Sound insulating structure
GB1481218A (en) * 1973-08-04 1977-07-27 Pass & Co Soundabsorbing element
US3985198A (en) * 1974-02-20 1976-10-12 Firma Carl Freudenberg Sound deadening laminate
EP0728877A1 (fr) * 1995-02-23 1996-08-28 Screg Elément d'isolation acoustique, et paroi anti-bruit réalisée à partir de tels éléments

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2747975A4 (en) * 2011-08-24 2015-12-30 Green Neighborhood Ltd Partnership MANUFACTURED ARTICLE AND PROCESS FOR PREPARING THE SAME

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5975238A (en) Plate resonator
US7909136B2 (en) Soundproof assembly
US8495851B2 (en) Acoustical sound proofing material and methods for manufacturing same
WO1995025325A1 (de) Folien-schallabsorber
CA2363828A1 (en) Acoustical support panel
JP3583644B2 (ja) 防音材
CA2159827C (en) Noise-protection screen
JP3103511B2 (ja) 防音壁
BE1016198A3 (nl) Geluidwerend wandpaneel.
JP6722167B2 (ja) 換気および反応的で消散的な消音のためのパネルおよびパネル構造
US20200123766A1 (en) Partition Wall
JP2001214551A (ja) 空間仕切り面用防音複合システム
EP1342857A2 (en) Coating element with high sound-absorbing properties
EP4273340A1 (en) Acoustic suspended ceiling
GB2306183A (en) Acoustic insulating floor
KR100806728B1 (ko) 소음 및 충격음 저감용 완충재
GB2305947A (en) Sound insulation of floors
GB2067619A (en) Sound insulation panel and enclosure
CA2248797A1 (en) Sound deadening panels
KR20070021664A (ko) 층간 소음 방지를 위한 방음판 구조
CN205839609U (zh) 多模块组合式声屏障
CA2435052A1 (en) A panel and related wall structure
BE1005752A3 (nl) Acoestische scherminrichting.
BE1005753A3 (nl) Geluidswerende inrichting.
KR102635232B1 (ko) 흡음률을 향상시킨 투명방음패널

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20060930