BE1014759A6 - Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement. - Google Patents

Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement. Download PDF

Info

Publication number
BE1014759A6
BE1014759A6 BE2002/0262A BE200200262A BE1014759A6 BE 1014759 A6 BE1014759 A6 BE 1014759A6 BE 2002/0262 A BE2002/0262 A BE 2002/0262A BE 200200262 A BE200200262 A BE 200200262A BE 1014759 A6 BE1014759 A6 BE 1014759A6
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
elements
wall element
lintel
construction
attached
Prior art date
Application number
BE2002/0262A
Other languages
English (en)
Inventor
Reeth Van Rudy
Original Assignee
Wienerberger Bricks N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wienerberger Bricks N V filed Critical Wienerberger Bricks N V
Priority to BE2002/0262A priority Critical patent/BE1014759A6/nl
Priority to DK03076101.9T priority patent/DK1355015T3/da
Priority to EP03076101A priority patent/EP1355015B1/en
Priority to AT03076101T priority patent/ATE447647T1/de
Priority to DE60329885T priority patent/DE60329885D1/de
Application granted granted Critical
Publication of BE1014759A6 publication Critical patent/BE1014759A6/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/02Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
    • E04C2/04Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres
    • E04C2/041Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres composed of a number of smaller elements, e.g. bricks, also combined with a slab of hardenable material
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F13/00Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings
    • E04F13/07Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings composed of covering or lining elements; Sub-structures therefor; Fastening means therefor
    • E04F13/08Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings composed of covering or lining elements; Sub-structures therefor; Fastening means therefor composed of a plurality of similar covering or lining elements
    • E04F13/0801Separate fastening elements
    • E04F13/0832Separate fastening elements without load-supporting elongated furring elements between wall and covering elements
    • E04F13/0853Separate fastening elements without load-supporting elongated furring elements between wall and covering elements adjustable perpendicular to the wall
    • E04F13/0855Separate fastening elements without load-supporting elongated furring elements between wall and covering elements adjustable perpendicular to the wall adjustable in several directions, one of which is perpendicular to the wall

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Formation Of Insulating Films (AREA)
  • Bipolar Transistors (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Brushless Motors (AREA)

Abstract

De uitvinding betreft een werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement, waarbij elementen met gelijke en/of verschillende afmetingen en opbouw aan elkaar worden bevestigd, en waarbij de elementen aan elkaar worden verlijmd. Het wandelement kan daarbij bij voorkeur voorzien worden van een latei en kan verder opgehangen worden aan een achterconstructie.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  WERKWIJZE VOOR HET PREFABRICEREN VAN EEN WANDELEMENT De uitvinding betreft een werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement, waarbij elementen met gelijke en/of verschillende afinetingen en opbouw aan elkaar worden bevestigd. 



  Tot op heden worden kleinschalige elementen zoals bakstenen, betonsteen, kalkzandsteen en aanverwante producten los op de bouwplaats aangeleverd en op de bouwplaats tot een muurvlak of dergelijke omgevormd, door middel van zogenaamde spouwankers wordt dit geheel aan de achterconstructie verbonden. 



  Het nadeel van dergelijke werkwijze is dat weerseffecten een belangrijke rol spelen voor het uiteindelijke eindresultaat van het geheel. Daarnaast is er een tekort aan vakkundig personeel waardoor metselwerk met een slechte kwaliteit wordt gerealiseerd waardoor het resultaat esthetisch niet fraai is. Verder zijn de kosten van het realiseren van een dergelijke wandconstructie relatief hoog omdat dit alles manueel gebeurt en daarnaast op de bouwplaats de nodige steigerconstructies opgebouwd moeten worden. Verder geschiedt het onderling verbinden van stenen in de huidige wandconstructie door middel van een verbindingsmateriaal, bijv. een mengsel van cement, kalk en zand (mortel), welke een relatief lage hechtsterkte bezit. 



  Het doel van de uitvinding is te voorzien in een werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement waarbij elementen met gelijke en/of verschillende afmetingen en opbouw aan elkaar worden bevestigd die bovenvermelde nadelen niet vertoont. 



  Dit doel wordt bereikt door te voorzien in een werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement, waarbij elementen met gelijke en/of verschillende afmetingen en opbouw aan elkaar worden bevestigd, maar waarbij de elementen aan elkaar worden verlijmd. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 In een voorkeurswerkwijze volgens de werkwijze wordt het wandelement voorzien van een latei. 



  In een meer specifieke voorkeurswerkwijze volgens de uitvinding wordt de latei voorzien van een wapening. 



  Het voordeel daarvan is dat er een extra veiligheid en/of ophangmogleijkheid wordt gecreëerd. 



  In een andere specifieke voorkeurswerkwijze de werkwijze wordt de latei voorzien van een ankerrail. 



  Dit heeft als voordeel dat een eenvoudig ophangsysteem aan het element kan bevestigd worden. 



  In een voorkeurswerkwijze volgens de uitvinding wordt het wandelement opgehangen aan een achterconstructie. 



  Volgens een specifieke werkwijze volgens de uitvinding worden de elementen verlijmd met een lijm die in een mono- of bicomponent kan worden aangebracht. 



  In een andere specifieke werkwijze volgens de uitvinding worden de elementen verlijmd met een cementgebonden lijmmortel. 



  In de werkwijze volgens de uitvinding worden elementen met gelijke en/of verschillende afmetingen en opbouw onderling tot een geprefabriceerd wandelement gevormd. Dit kan bijv. door het verlijmen van deze elementen via een lint- of stootvoeg of een combinatie van beiden. De lijmvoegen met een afmeting van 1 tot 8 mm worden aangebracht in een geconditioneerde omgeving. Door de geringe afmeting van lint- en stootvoegen toont het wandelement de werkelijke kleur van de elementen waardoor esthetisch een fraai eindproduct wordt verkregen. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 Verder kunnen deze elementen aan elkaar bevestigd worden door bijv. de elementen vanaf de achterkant tussen de elementen lijm aan te brengen. 



  De onderling verlijmde elementen kunnen voorzien worden van aanvullend constructieve voorzieningen als lintvoegwapening en lateiconstructies. 



  Dergelijke werkwijze is zeer geschikt voor kleinschalige elementen. Wanner lint- en stootvoegen worden gebruikt zorgt de geringe afineting van deze voegen dat het wandelement de werkelijke kleur van de kleinschalige elementen toont waardoor esthetisch een fraai eindproduct wordt verkregen. Deze werkwijze is bijzonder geschikt voor het verlijmen van bakstenen. 



  De werkwijze volgens de uitvinding heeft als bijkomend voordeel dat de wandelementen zelfdragend gemaakt kunnen worden. De zelfdragendheid en constructieve eigenschappen kunne verbeterd worden door het aanbrengen van lintvoegwapening. De zelfdragende elementen zijn wel gebonden aan dimensies en worden niet voorzien van traditionele spouwankers, die normaal gezien de belastingenafdracht van wind e. d. naar de achterconstructie verzorgen. Deze zelfdragende wandelementen worden door middel van consoles en windankers aan een achterconstructie gekoppeld. 



  De constructieve mogelijkheden van het bouwelement kunnen naast het toepassen van alleen een lijmvoeg uitgebreid worden door het element uit te voeren met een latei welke kan voorzien worden van een al dan niet voorgespannen wapening waardoor een extra veiligheid en/of ophangmogelijkheid wordt gecreëerd. De latei kan ook worden voorzien van een ankerrail welke de mogelijkheid biedt om een eenvoudig ophangsysteem aan het element te bevestigen. 



  De latei kon in specifieke toepassingen ook als drager fungeren wanneer de wandelementen dimensies overschrijden waarbij de zelfdragendheid van het bouwelement zijn grenzen heeft bereikt. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 Een verder voordeel is dat de bouwtijd door het toepassen van de werkwijze volgens de uitvinding aanzienlijk ingekort wordt door snelle montage ten opzichte van het traditioneel aanbrengen van (kleinschalige) elementen. In voorkomende gevallen kunnen door het weglaten van steigerkosten of het gebruik van een alternatieve steigermethode kosten bespaard worden. 



  De elementen welke deel uitmaken van het wandelement worden onderling verbonden door een lijm welke in een mono-' of bicomponent kan worden aangebracht en kunnen behoren tot de lijmgroepen epoxylijmen, acryllijmen,polyurethaanlijmen of lijmsoorten van het waterglasprincipe. Deze lijmen kunnen in nagenoeg alle kleuren aangemaakt worden. 



  Bij het gebruik van een bicomponentenlijm is het nadeel van de gekende spuitinrichtingen voor het verlijmen van elementen dat de lijm versteent in de spuitmachine waardoor deze niet meer bruikbaar is. Daarvoor is er een spuitinrichting voorzien waarbij de twee componenten gescheiden blijven tot deze uit de spuitmond van het spuitpistool is. 



  Naast alle chemische kunststoffen (lijmen) kunnen de bakstenen ook onderling verbonden worden met een cementgebonden lijmmortel. Ook hier is het mogelijk om met lint- of stootvoegen of een combinatie van beide te verlijmen. De lijmdiktes bedragen hier ook 1 tot 8 mm. Deze lijm is ook in nagenoeg alle kleuren leverbaar. 



  Alle genoemde lijmsoorten hebben een hechtsterkte welke vele malen hoger ligt dan de traditionele mortel bestaande uit lijm, kalk en zand. 



  Het wandelement kan op de bouwplaats op verschillende manieren aan de achterconstructie bevestigd worden. Het uitgangspunt is echter dat het element op consoles wordt geplaatst met een dook die aan de achterconstructie verbonden wordt. Door het element op consoles te plaatsen wordt een zichtbaar verankeringsysteem aangebracht. Door gebruik te maken van een lateiconstructie kan een blinde verankering worden gemaakt waarbij de console niet direct zichtbaar is. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 Aan de bovenzijde worden windankers aangebracht om winddruk en/of zuiging af te dragen naar de achterconstructie. 



  Indien het wandelement voorzien wordt van een consoleophanging met dook, dan moeten ankerstenen, i. e. aangepaste elementen, in het element opgenomen worden. 



  Het aantal ankerstenen is daarbij afhankelijk van de breedte van het element. 



  De ankerstenen worden voorzien van een sleufgat, waarbij dit sleufgat enkele mm groter is dan de maat van de dook. Deze overmaakt vergemakkelijkt de montage. 



  De sleuf heeft een overmaat tegenover de dook. De ankerstenen worden aan de onderzijde (ook sleufzijde genoemd) voorzien van gezet plaatmateriaal in staal of kunststof, wat tijdens montage het element en de ingebrachte sleuf in de verankeringsteen beschermen tegen beschadigingen. Dit plaatmateriaal kan zowel door verlijming als mechanisch aan het element aan het element bevestigd worden. 



  Met deze dook wordt een opstaande pal bedoeld welke op de ophangconsole wordt aangebracht met als doel afschuiving van het element op de console te voorkomen. 



  De stenen worden dus voorzien van een sleuf waarin de dookconstructie uiteindelijk plaatsvindt. 



  Het wandelement kan dus, zoals eerder vermeld, verder aan de onderzijde voorzien worden van een baksteenbetonlatei, al dan niet met een wapening, welke tevens voorgespannen kan worden. Ook kan de latei voorzien worden van een ankerrail welke reeds in de productie van de latei kan opgenomen worden. Indien een latei met voorspanning wordt gekozen kan deze ankerrail aan de ankerrail bevestigd of gehaakt worden met een speciale haak en daarna worden aangestort met beton. Bij gebruik van een latei heeft het wandelement een aantal toepassingsmogelijkheden. 



  De baksteenbetonlatei met ankerrail kan één van de mogelijkheden zijn om een blinde ophanging te bevestigen. De lateien kunnen eventueel op elke willekeurige plaats in het element aangebracht worden. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 De elementen kunnen dus, zoals eerder vermeld, door middel van speciale consoles aan de achterconstructie worden bevestigd. Deze consoles zijn hoekstalen met een beperkte breedte welke voorzien worden van een dookconstructie. Deze consoles kennen een verstelmogelijkheid in zowel horizontale als verticale richting. Door toepassing van de dookconstructie wordt het element tegen winddruk en zuiging geborgd. 



  De eerdergenoemde ankerstenen worden gebruikt om het element te verbinden met de console voorzien van een dookconstructie. De ankerstenen worden voorzien van een gezette beschermplaat welke beschadiging van het element tijdens montage moet voorkomen. 



  Zoals eerder vermeld kunnen de elementen voorzien worden van een blinde verankering door toepassen van een al dan niet voorgespannen baksteenbetonlatei die voorzien is van een ankerrail. De ankervoorziening bestaat bijv. uit twee hoekstalen, een eerste hoekstaal dat bevestigd wordt aan de ankerrail in de baksteenbetonlatei en die een opstaande draadstang heeft. Dit eerste hoekstaal is voorzien van een verticaal sleufgat voorzien van een karteling om het element in verticale richting te kunnen verstellen. Een tweede hoekstaal wordt verbonden aan de achterconstructie door mechanische verankering of chemische verankering en is voorzien van bussen (moeren) met binnendraad en drie sleufgaten. 



  Op het horizontale deel van het hoekstaal worden bussen (moeren) aangebracht. 



  Tussen deze bussen wordt in lengterichting een sleufgat voorzien van een karteling aangebracht. Door middel van dit sleufgat worden uit worden uiteindelijk het eerste en tweede hoekstel met elkaar verbonden. Door dit sleufgat kunnen eventuele toleranties van de achterliggende bouwkundige constructie worden opgevangen. 



  De twee overige sleufgaten worden aangebracht in het verticale deel van het hoekstaal en worden voorzien van karteling. Door middel van een bout of draadstang kan dit hoekstal aan de achterconstructie worden bevestigd. De sleufgaten met karteling laten een hoogteverstelling van het wandelement toe. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



  Aan de bovenzijde van het wandelement worden dus de zogenaamde windankers aangebracht welke moeten voorkomen dat onder invloed van winddruk en windzuiging het element kan verplaatsen. Deze windverankering bestaat uit een hoekstrip welke wordt voorzien van twee sleufgaten met karteling, één in horizontale richting en één in verticale richting. Deze hoekstrip kan zowel chemisch als mechanisch aan boven- of achterzijde van het element worden aangebracht. De bevestiging naar de achterconstructie kan op dezelfde wijze plaatsvinden. De sleufgaten met karteling bieden de mogelijkheid om verstelling in zowel horizontale als verticale richting te bewerkstelligen. Deze windverankering kan voor beide hiervoor genoemde bevestigingstechnieken gebruikt worden. 



  De werkwijze volgens de uitvinding kan zowel toegepast worden bij gevelstenen als bij binnenmuren.

Claims (7)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement, waarbij elementen met gelijke en/of verschillende afmetingen en opbouw aan elkaar worden bevestigd, met het kenmerk dat de elementen aan elkaar worden verlijmd.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het wandelement wordt voorzien van een latei.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de latei wordt voorzien van een wapening.
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de latei wordt voorzien van een ankerrail.
  5. 5. Werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 5, met het kenmerk dat het wandelement opgehangen wordt aan een achterconstructie.
  6. 6. Werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 6, met het kenmerk dat de elementen verlijmd worden met een lijm die in een mono- of bicomponent kan worden aangebracht.
  7. 7. Werkwijze volgens één van de conclusies 1 tot en met 6, met het kenmerk dat de elementen verlijmd worden met een cementgebonden lijmmortel.
BE2002/0262A 2002-04-15 2002-04-15 Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement. BE1014759A6 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0262A BE1014759A6 (nl) 2002-04-15 2002-04-15 Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement.
DK03076101.9T DK1355015T3 (da) 2002-04-15 2003-04-15 Fremgangsmåde til præfabrikation af et selvbærende vægelement
EP03076101A EP1355015B1 (en) 2002-04-15 2003-04-15 Method for prefabricating a self-supporting wall element
AT03076101T ATE447647T1 (de) 2002-04-15 2003-04-15 Verfahren zur herstellung eines selbsttragenden wandelements
DE60329885T DE60329885D1 (de) 2002-04-15 2003-04-15 Verfahren zur Herstellung eines selbsttragenden Wandelements

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0262A BE1014759A6 (nl) 2002-04-15 2002-04-15 Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1014759A6 true BE1014759A6 (nl) 2004-03-02

Family

ID=28458173

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2002/0262A BE1014759A6 (nl) 2002-04-15 2002-04-15 Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP1355015B1 (nl)
AT (1) ATE447647T1 (nl)
BE (1) BE1014759A6 (nl)
DE (1) DE60329885D1 (nl)
DK (1) DK1355015T3 (nl)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2116578A1 (de) * 1971-04-05 1972-12-07 Dietrich, Richard, Dipl.-Ing., 8000 München Nichttragende Wand z. B. für den Hoch- oder Schiffsbau
AU526070B2 (en) * 1978-12-08 1982-12-16 Fletcher Timber Ltd. Building system
DE3824598A1 (de) * 1988-07-19 1990-01-25 Gruenzweig & Hartmann Einlage fuer feuerschutztueren mit kieselsol
DE29615577U1 (de) * 1996-09-06 1998-01-15 Fuller H B Licensing Financ Reaktive 2-Komponenten Polyurethan-Klebstoffzusammensetzung, insbesondere geeignet zum Verkleben von Kalksandstein u.dgl.
DE19748452A1 (de) * 1997-11-03 1999-05-06 Guenther Geyer Industriell vorfertigbares Wandelement, insbesondere für Wohnhäuser
GB9915915D0 (en) * 1999-07-08 1999-09-08 Ancon Ccl Ltd Support bracket

Also Published As

Publication number Publication date
EP1355015B1 (en) 2009-11-04
ATE447647T1 (de) 2009-11-15
DE60329885D1 (de) 2009-12-17
DK1355015T3 (da) 2010-02-08
EP1355015A1 (en) 2003-10-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6510667B1 (en) Wall member and method of construction thereof
US8959862B1 (en) Thixotropic concrete forming system
US9175466B2 (en) Tension reinforcement for concrete
AU713710B2 (en) Modular precast wall system with mortar joints
US5537797A (en) Modular concrete form system and method for constructing concrete walls
AU2013302214B2 (en) A wall assembly and a building structure including the wall assembly
US9970192B2 (en) Multifunctional panel system and attachment means
US9359778B1 (en) Thixotropic concrete forming system
CA2208401C (en) Building panels
US7219474B2 (en) Load bearing building panel
US9016027B1 (en) Method of building insulated concreted wall
BE1014759A6 (nl) Werkwijze voor het prefabriceren van een wandelement.
US10954665B1 (en) Sprayed-in-place framed wall
US4590717A (en) Static three hinged arch building structure
EP0072814B1 (en) A beam-like building component of curable material, a method of manufacturing such a building component, and a method for producing a frame or structure for a building or part of a building with the use of such building material
CN1075528A (zh) 一种石膏板吊顶的施工方法
US2070479A (en) Building panel
AU745114B2 (en) Construction technique
JP4629203B2 (ja) ゲート
JP2855613B2 (ja) 壁パネルの水平出し方法
JPH09256542A (ja) はめ込み式土壁
RU2193635C2 (ru) Способ возведения наружной стены монолитного здания и фасадная плита для его осуществления
JPH059384Y2 (nl)
JPH04371657A (ja) プレハブ式石張壁及び石板の張設方法
JP2821778B2 (ja) 建築用部材および施工方法

Legal Events

Date Code Title Description
RE20 Patent expired

Owner name: *WIENERBERGER BRICKS N.V.

Effective date: 20080415