BE1010725A3 - Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken. - Google Patents

Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken. Download PDF

Info

Publication number
BE1010725A3
BE1010725A3 BE9600923A BE9600923A BE1010725A3 BE 1010725 A3 BE1010725 A3 BE 1010725A3 BE 9600923 A BE9600923 A BE 9600923A BE 9600923 A BE9600923 A BE 9600923A BE 1010725 A3 BE1010725 A3 BE 1010725A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pot
sep
slag
pot slag
added
Prior art date
Application number
BE9600923A
Other languages
English (en)
Inventor
Klaus-Juergen Arlt
Adri Geppaard
Original Assignee
Calumite Company Europ Naamloz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Calumite Company Europ Naamloz filed Critical Calumite Company Europ Naamloz
Priority to BE9600923A priority Critical patent/BE1010725A3/nl
Priority to LU90156A priority patent/LU90156B1/de
Priority to NL1007383A priority patent/NL1007383C2/nl
Priority to DE19747896A priority patent/DE19747896B4/de
Application granted granted Critical
Publication of BE1010725A3 publication Critical patent/BE1010725A3/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C1/00Ingredients generally applicable to manufacture of glasses, glazes, or vitreous enamels
    • C03C1/002Use of waste materials, e.g. slags

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het valoriseren van potslakken, daardoor gekenmerkt dat de potslakken, waaruit bij voorkeur vooraf ijzerhoudend materiaal grotendeels werd verwijderd, worden gebruikt als grondstof voor de glasproductie.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken. 



  Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het valoriseren van potslakken. 



  Dergelijke potslakken ontstaan bij de staalfabricage. Zo onstaan bijvoorbeeld in de staalconvertor-industrie, enerzijds, zogenoemde LD slakken bij het convertorproces zelf die in het ternaire systeem   CaO-SiO-FeO   thuis horen en, anderzijds, als pot-of gietslakken aangeduide staalindustrie-slakken in de erop aangesloten pot- of secundaire metallurgie, welke pot- of gietslakken in het ternaire systeem CaO-SiO2-A12O3 ingedeeld kunnen worden. 



  Deze potslakken ontstaan bij het uitlopen van het ruwe staal in de pot. Het ruwe staal wordt hierbij in de pot gedesoxideerd, bijvoorbeeld met aluminium, en door het toevoegen van ferrolegeringen zoals FeMn of FeSi op de gewenste samenstelling gebracht. Tijdens deze stap ontstaan in het gesmolten staal bij temperaturen van ongeveer 16500C 
 EMI1.1 
 tot 1680 C niet-metallische chemische verbindingen zoals SiO O, en daaruit samengestelde complexe mengoxiden. Om deze niet-metallische chemische verbindingen op te nemen worden bij het uitlopen van het ruwe staal kalk toegevoegd. De daaruit gevormde potslakken worden in de verdere behandeling van het ruwe staal gebruikt. 



  Zo worden bijvoorbeeld voor het ontzwavelen van het staal en het bereiken van een hoge oxidische zuiverheidsgraad de potslakken op een kalkverzadigingsgraad van ongeveer één ingesteld, hetgeen betekent dat de potslakken verzadigd zijn met kalk. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



  Naargelang de toepassing van de potbehandelingsmogelijkheden van het ruwe staal kunnen op het einde van de behandeling potslakken met meer of minder   Al203   of met verschillende gehalten aan als sulfide gebonden zwavel verkregen worden en kan ook de reductiegraad van de potslakken verschillend zijn. 



  Uit deze ruwe postslakken wordt normaal het ijzerhoudend materiaal grotendeels gerecupereerd. 



  Deze potslakken bezitten na dit uithalen van het ijzerhoudend materiaal dan ook typisch de volgende chemische samenstelling, uitgedrukt in gewichtsprocenten op droog product : 0 tot   15, Si02   20 tot 40 % Al203 35 tot 60 % CaO (inclusief vrije kalk als CaO uitgedrukt) 0 tot 15 % MgO 0 tot   l % TiO   0 tot   2'Na20   en K20 0 tot 3 % S-- 
 EMI2.1 
 0 tot 3 onder vorm van FeO, Fe203 en Fe304 0 tot l en eventueel sporen van andere stoffen zoals P205' CrOg, Oe en Nib205. 



     % FePotslakken   zijn zogenoemde uit zichzelf splijtende of uit elkaar vallende slakken. Omwille van de meestal relatief hoge hoeveelheid vrije kalk, kunnen deze potslakken bijvoorbeeld niet in de wegenbouw worden gebruikt. 



  Het is bekend dat een gedeelte ervan als kalkhoudend bemestingsmiddel kan gebruikt worden, maar het grootste 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 gedeelte ervan wordt als afval gestort, hetgeen duur is en een belasting voor het milieu vormt. 



  De uitvinding heeft een werkwijze voor het valoriseren van deze potslakken als doel, waarbij deze potslakken niet langer als afval moeten gestort worden maar op een   ekonomische   manier in een industrieel proces kunnen gebruikt worden. 



  Volgens de uitvinding wordt dit doel bereikt door deze potslakken, waaruit bij voorkeur het ijzerhoudend materiaal grotendeels werd verwijderd, te gebruiken als grondstof voor de glasproductie. 



  Technisch glas, zoals het gewone vlakglas en holglas bestaat hoofdzakelijk uit   SiO2, A9203 en alkali-en   aardalkalioxiden. 



  Bij het vervaardigen van dit glas is een wezenijke factor het smeltvermogen dat vooral van de smeltsnelheid afhangt. 



  Deze smeltsnelheid wordt bepaald door fysische parameters van de grondstoffen zoals hun homogeniteit en hun korrelspectrum, maar ook in wezenlijke mate door de chemische samenstelling van de gebruikte grondstoffen. 



  Het is bekend omwille van de verkregen voordelen aan de gebruikelijke natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van glas, zoals kwartszand als   Sis 2   component en kalksteen marmer, kalkspaat of dolomiet als CaO en MgO component, in toememende mate industriële secundaire stoffen zoals bijvoorbeeld glasscherven of zelfs slakken zoals hoogovenslakken of fosforslakken toe te voegen. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 



  Hierbij zijn vooral de chemische bestanddelen CaO, Silo2, Al203 en de als sulfide voorkomende zwavel als werkzame componenten voor het smelten van glas nuttig. 



  Onder meer uit DE-C-23 44 324 is het bekend behandelde hoogovenslakken als grondstof voor de glasproductie te gebruiken. Deze hoogovenslakken verschillen duidelijk van de voornoemde potslakken, niet enkel door hun herkomst maar ook door hun samenstelling. 



  De hoogovenslakken zijn het residu van het smeltproces van ruw ijzererts en cokes waaruit het vloeibaar ijzer is verdwenen, terwijl de potslakken in een veel later stadium ontstaan als het residu van de reactie van toegevoegde reagentia met gesmolten ijzer. Hoogovenslakken bevatten meer dan 30%   5i02   en veel minder dan 20%   Al203   terwijl, zoals reeds vermeld, potslakken minder dan 15%   Si02   en meer dan 20%   Al203   bevatten. 



  In DE-C-24 35 043 is het gebruik van silicaathoudende slakken uit de fosforproductie als grondstof voor de glasproductie beschreven. Ook deze slakken verschillen niet enkel van potslakken door hun herkomst maar vooral door hun samenstelling. Ze bevatten meer dan 40%   5i02   en minder dan 10%   Al203'   Door het toevoegen van potslakken kan onder meer de hoeveelheid voornoemde natuurlijke aluminiumhoudende grondstoffen worden verminderd. Deze potslakken zijn gemakkelijk smeltbaar. Door de sulfides in de potslakken wordt het smelten van het mengsel van grondstoffen versneld, waardoor de smeltcapaciteit verhoogt en/of de gesmolten glaskwaliteit verbetert.

   De potslakken veroorzaken slechts een smeltverlies van minder dan 1 %, tegenover natuurlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 dolomiet (45% smeltverlies) en kalksteen (meer dan 40% smeltverlies). 



  Eventuele overblijvende sporen ijzerhoudend materiaal kunnen vooraf uit de potslakken worden verwijderd indien verkleuring van het glas moet worden vermeden. 



  Bij voorkeur worden uitgereduceerde potslakken aangewend, 
 EMI5.1 
 dit zijn potslakken met een laag gehalte aan SiO,Fe en chromaten, maar met een hoog gehalte aan Al203 en sulfidische zwavel uit het ternaire slakkensysteem CaO-SiO2-A12O3, bijvoorbeeld met voorgesmolten calciumaluminaatfasen. 



  Dergelijke potslakken kunnen doelbewust, bijvoorbeeld bij een vacuümbehandeling van ruw staal in een potstandontgassingsinrichting of bij een slakkenintensieve-potbehandeling met een spoelgaslans geproduceerd worden. 



  Hierbij wordt een intensieve menging van de het ruwe staal en de potslakken verkregen zodat de metallurgische reacties tussen het staal en de slakken nagenoeg op het thermodynamische evenwicht eindigen. Door de in de pot ingebrachte hoge kinetische energie worden de door bijvoorbeeld aluminium reduceerbare chemische verbindingen zoals   SiO.,   en Fe-oxide kwantitatief bijna volledig omgezet. 



  Hierdoor ontstaan potslakken met een tot driemaal hoger 
 EMI5.2 
 Al203-gehalte dan hoogovenslakken. 



  Ook bij de staalontzwaveling met CaO-AlO-slakken worden slakken met een gehalte aan zwavel in sulfidische vorm tussen 1, en 2, verkregen. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



  De uitvinding heeft ook betrekking op een werkwijze voor het bewerken van potslakken om ze bijzonder geschikt te maken voor de hogergenoemde toepassing volgens de uitvinding. 



  Deze werkwijze voor het bewerken is gekenmerkt door het feit dat de gekristalliseerde potslakken gebroken worden en gezeefd tot er een fractie overblijft met een maximum korrelgrootte van 1000 micrometer. 



  Bij voorkeur worden overblijvende sporen ijzerhoudend materiaal door magnetische scheiding vooraf uit de gekristalliseerde potslakken verwijderd. 



  Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen zijn hierna, als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, voorkeurdragende uitvoeringsvormen van een werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken volgens de uitvinding beschreven. 



  Aan een mengsel van grondstoffen voor de glasproductie, dat in hoofdzaak uit zand, kalk, dolomiet en veldspaat bestaat, worden tussen 0, 1 en 30 gew. %, in het bijzonder tussen 2 en 4 gew. %, gekristalliseerde potslakken en bij toegevoegd. 



  Bij voorkeur worden uitgereduceerde potslakken toegevoegd met een laag gehalte aan   SiO,Fe en   chromaten en een hoog gehalte aan Al203 en sulfidische zwavel met voorgesmolten calciumaluminaatfasen. 



  Deze potslakken zijn afkomstig van de veredeling onder vacuüm van ruw gesmolten ijzer tot hoogwaardig staal en bezitten, na het grotendeels verwijderen van het ijzerhoudend materiaal, typisch volgende samenstelling (in gewichts-procenten en op basis van droge stof) : 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 0 tot   15, Si02   20 tot 40 % Al203 35 tot 60 % CaO en vrije kalk 0 tot 15 % MgO 0 tot 1 %   Tir 2   0 tot 2 %   Na20   en K20 0 tot   3'S--   
 EMI7.1 
 0 tot 3 % Fe onder vorm van FeO, Fe203 en Fe304 0 tot 1 % MnO en eventueel sporen (minder dan   0, 1')   van andere stoffen zoals een of meer van volgende stoffen : P2O5, V2O5, Cr2O3 en Nb2O5. 



  Bij voorkeur is in voornoemde samenstelling het gehalte aan CaO en vrije kalk tussen 45 en 60 % gelegen en het gehalte 
 EMI7.2 
 aan SiO2 tussen 0 en 10 Indien verkleuring van het glas moet worden vermeden, worden vooraf overblijvende sporen van ijzerhoudend materiaal of metaalijzer door magnetische scheiding verwijderd. 



  De korrelgrootte van de toegevoegde gekristalliseerde potslakken moet kleiner zijn dan of gelijk zijn aan 1000 micrometer om het risico op glasfouten door eventuele onregelmatige chemische samenstelling in de grotere korrels te vermijden. 



  Indien nodig moeten hiertoe de gekristalliseerde potslakken eerst voorgebroken worden en vervolgens fijn gebroken worden tot een grootte van maximum ongeveer 1000 micrometer. Door zeven wordt de te gebruiken fractie met een korrelgrootte kleiner of gelijk aan 1000 micometer afgescheiden. 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 



  Wanneer uit de dagelijkse chemische analyse blijkt dat er onaanvaardbare schommelingen in de samenstelling van de potslakken zijn, moeten deze laatste gehomogeniseerd worden. 



  De uitvinding zal nader geïllustreerd worden aan de hand van volgend voorbeelden. 



  Verschillende potslakken werden gedroogd, gebroken en gezeefd tot een korrelgrootte van maximum 1000 micrometer en gehomogeniseerd. Door magnetische scheiding werd het metaalijzer verwijderd. 



  Aldus werden een chemisch stabiele, niet verontreingde producten verkregen met een vrij konstante korrelgrootte en met volgende chemische samenstellingen (in gewichtsprocenten en op droog product gerekend) : Samenstelling 1 :   8, 1   %   sis 2   28, 3 %   Al203   54 % CaO en vrije kalk 4, 9 % MgO 
 EMI8.1 
 0, % TiO2 1, 0, % Fe203 
20, 2 % MnO en sporen   ( <    0,1%) Na2O en   K20   Aan een mengsel van grondstoffen voor de glasproduktie werden 3 gew. % van voornoemd product toegevoegd. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 Samenstellingen 2 tot 7 :

   
 EMI9.1 
 
<tb> 
<tb> 5iO. <SEP> AlOa <SEP> CaO <SEP> MgO <SEP> TiO <SEP> S <SEP> Fe <SEP> Mn
<tb> 2 <SEP> 11, <SEP> 37 <SEP> 24, <SEP> 71 <SEP> 55, <SEP> 02 <SEP> 3, <SEP> 36 <SEP> 0, <SEP> 27 <SEP> 0, <SEP> 84 <SEP> 1, <SEP> 79 <SEP> 0, <SEP> 23 <SEP> 
<tb> 3 <SEP> 6, <SEP> 20 <SEP> 32, <SEP> 48 <SEP> 55, <SEP> 41 <SEP> 4, <SEP> 19 <SEP> 0, <SEP> 41 <SEP> 1, <SEP> 46 <SEP> 0, <SEP> 32 <SEP> 0, <SEP> 08 <SEP> 
<tb> 4 <SEP> 5, <SEP> 07 <SEP> 33, <SEP> 81 <SEP> 54, <SEP> 36 <SEP> 5, <SEP> 14 <SEP> 0, <SEP> 25 <SEP> 1, <SEP> 44 <SEP> 0, <SEP> 10 <SEP> 0, <SEP> 08 <SEP> 
<tb> 5 <SEP> 3, <SEP> 92 <SEP> 31, <SEP> 41 <SEP> 50, <SEP> 70 <SEP> 6, <SEP> 63 <SEP> 0, <SEP> 30 <SEP> 1, <SEP> 64 <SEP> 0, <SEP> 62 <SEP> 0, <SEP> 12 <SEP> 
<tb> 6 <SEP> 10, <SEP> 51 <SEP> 25, <SEP> 26 <SEP> 58, <SEP> 74 <SEP> 3, <SEP> 76 <SEP> 0, <SEP> 34 <SEP> 0, <SEP> 88 <SEP> 0, <SEP> 78 <SEP> 0,

   <SEP> 07 <SEP> 
<tb> 7 <SEP> 5, <SEP> 37 <SEP> 29, <SEP> 86 <SEP> 58, <SEP> 45 <SEP> 3, <SEP> 43 <SEP> 0, <SEP> 21 <SEP> 0, <SEP> 97 <SEP> 1, <SEP> 49 <SEP> 0, <SEP> 10 <SEP> 
<tb> en <SEP> in <SEP> elke <SEP> samenstelling <SEP> waren <SEP> nog <SEP> sporen <SEP> P20e,
<tb> V2O5, <SEP> Cr2O3 <SEP> en <SEP> Nb2O5 <SEP> aanwezig.
<tb> 
 Glassmeltproeven toonden een verbeterde glaskwaliteit en een hogere smeltcapaciteit aan ten opzichte van het gebruik van natuurlijke aluminiumhoudende grondstoffen zoals nefelien of veldspaat. 



  De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen, doch dergelijke werkwijze voor het valoriseren van potslakken en werkwijze voor het eventueel daartoe bewerken van potslakken kunnen in verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.

Claims (1)

  1. Conclusies.
    1. - Werkwijze voor het valoriseren van potslakken, daardoor gekenmerkt dat de potslakken worden gebruikt als grondstof voor de glasproductie.
    2.-Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat potslakken worden gebruikt waaruit vooraf het ijzerhoudend materiaal grotendeels werd verwijderd.
    3.-Werkwijze volgens conclusie 2, daardoor gekenmerkt dat de nog overblijvende sporen ijzerhoudend materiaal vooraf uit de potslakken worden verwijderd.
    4.-Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 3, daardoor gekenmerkt dat uitgereduceerde potslakken aangewend worden, dit zijn potslakken met een laag gehalte EMI10.1 aan SiO,Fe chromaten, maar met een hoog gehalte aan Al203 en sulfidische zwavel uit het ternaire slakkensysteem CaO-SiO-AlO, met voorgesmolten calciumaluminaatfasen.
    5.-Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 4, daardoor gekenmerkt dat 0, 1 tot 30 gew. % potslakken aan de grondstofsamenstelling voor de glasproductie worden toegevoegd.
    6.-Werkwijze volgens conclusie 5, daardoor gekenmerkt dat ongeveer 3 gew. % potslakken aan de grondstofsamenstelling voor de glasproductie worden toegevoegd.
    7.-Werkwijze volgens een van de vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de potslakken aan de grondstofsamenstelling voor de glasproductie worden <Desc/Clms Page number 11> toegevoegd onder de vorm van korrels met een korrelgrootte kleiner dan of gelijk aan 1000 micrometer.
    8.-Werkwijze volgens een van de vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat potslakken worden aangewend die de volgende chemische samenstelling in gewichtsprocenten bezitten : 0 tot 15 % Sis 2 20 tot 40 % Al203 35 tot 60 % CaO en vrije kalk 0 tot 15 % MgO EMI11.1 0 tot 1 % Tir 0 tot 2 % Na20 en K20 0 tot 3 % S" EMI11.2 0 tot 1 % Fe onder vorm van FeO, Fe203 en Fe304 0 tot 1 % MnO op eventuele sporen van enkele andere producten zoals P-Oe Oef O Oe 9.-Werkwijze volgens conclusie 8, daardoor gekenmerkt dat de hoeveelheid CaO en vrije kalk in de samenstelling van de potslakken tussen 45 en 60% glegen is en de hoeveelheid Si02 tussen 0 en 10%.
    10.-Werkwijze voor het bewerken van potslakken om ze bijzonder geschikt te maken voor de werkwijze voor het valoriseren volgens een van de vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de gekristalliseerde potslakken worden gebroken en gezeefd om een fractie af te zonderen met een maximale korrelgrootte van 1000 micrometer.
    11.-Werkwijze volgens conclusie 10, daardoor gekenmerkt dat het ijzerhoudend materiaal grotendeels uit de potslakken wordt verwijderd. <Desc/Clms Page number 12>
    12.-Werkwijze volgens conclusie 11, daardoor gekenmerkt dat nog overblijvende sporen ijzerhoudend materiaal door magnetische scheiding uit de potslakken worden verwijderd.
    13.-Werkwijze volgens een van de conclusies 10 tot 12, daardoor gekenmerkt dat de potslakken worden gehomogeniseerd.
BE9600923A 1996-10-30 1996-10-30 Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken. BE1010725A3 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600923A BE1010725A3 (nl) 1996-10-30 1996-10-30 Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken.
LU90156A LU90156B1 (de) 1996-10-30 1997-10-28 Verfahren zum Valorisieren und zum eventuellen hierfuer Bearbeiten von Pfannenschlacken
NL1007383A NL1007383C2 (nl) 1996-10-30 1997-10-29 Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken.
DE19747896A DE19747896B4 (de) 1996-10-30 1997-10-30 Verfahren zum Valorisieren und zum eventuellen hierfür Bearbeiten von Pfannenschlacken

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600923A BE1010725A3 (nl) 1996-10-30 1996-10-30 Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1010725A3 true BE1010725A3 (nl) 1998-12-01

Family

ID=3890071

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9600923A BE1010725A3 (nl) 1996-10-30 1996-10-30 Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken.

Country Status (4)

Country Link
BE (1) BE1010725A3 (nl)
DE (1) DE19747896B4 (nl)
LU (1) LU90156B1 (nl)
NL (1) NL1007383C2 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR19990007676A (ko) * 1998-10-20 1999-01-25 서언식 제강용 첨가제 조성물 및 그를 이용한 특수강 제강법
FR2895395B1 (fr) 2005-12-22 2008-02-22 Saint Gobain Procede d'affinage du verre
DE102006058768B4 (de) * 2006-12-12 2011-04-07 Schlingmeier Quarzsand Gmbh & Co. Kg Verfahren zur Herstellung von Silikatglas und aluminiumhaltiges Additiv für die Silikatglasherstellung
US9127327B2 (en) * 2011-03-31 2015-09-08 Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation Environmentally friendly flux for molten steel desulfurization
CN103667732B (zh) * 2012-09-12 2016-01-20 上海丰渠特种合金有限公司 一种电渣重熔的方法

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2344324A1 (de) * 1972-09-12 1974-04-25 John O Hopkins Verfahren zur behandlung schwefelhaltiger schlacke und nach diesem verfahren hergestelltes erzeugnis
DD213662A1 (de) * 1983-02-03 1984-09-19 Lieselotte Moenke Verfahren zur herstellung gefaerbter glasartiger materialien
DE4317402A1 (de) * 1992-05-26 1993-12-02 Doetsch Lorenz Synthetisches Gestein und Verfahren zur Herstellung von synthetischem Gestein
WO1995034516A1 (en) * 1994-06-15 1995-12-21 Rockwool International A/S Production of mineral fibres

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU706317B2 (en) * 1994-11-08 1999-06-17 Rockwool International A/S Man-made vitreous fibres

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2344324A1 (de) * 1972-09-12 1974-04-25 John O Hopkins Verfahren zur behandlung schwefelhaltiger schlacke und nach diesem verfahren hergestelltes erzeugnis
DD213662A1 (de) * 1983-02-03 1984-09-19 Lieselotte Moenke Verfahren zur herstellung gefaerbter glasartiger materialien
DE4317402A1 (de) * 1992-05-26 1993-12-02 Doetsch Lorenz Synthetisches Gestein und Verfahren zur Herstellung von synthetischem Gestein
WO1995034516A1 (en) * 1994-06-15 1995-12-21 Rockwool International A/S Production of mineral fibres

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
DATABASE WPI Section Ch Week 8504, Derwent World Patents Index; Class L01, AN 1985-018944, XP002035529 *

Also Published As

Publication number Publication date
LU90156B1 (de) 1998-01-29
DE19747896A1 (de) 1998-05-07
DE19747896B4 (de) 2006-12-07
NL1007383C2 (nl) 1998-05-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6179895B1 (en) Basic tundish flux composition for steelmaking processes
US20080302210A1 (en) Steel desulphurating agent and use thereof in the desulphuration of steel
CN100594242C (zh) 一种铁水脱硫渣稀渣剂
US3964899A (en) Additives to improve slag formation in steelmaking furnaces
CN100494413C (zh) 一种铁水脱硫预处理炉渣改性剂及其制备方法
BE1010725A3 (nl) Werkwijze voor het valoriseren en het eventueel daartoe bewerken van potslakken.
CN100494411C (zh) 铝钙锶复合预熔型钢水炉外精炼用精炼渣剂
JP4150194B2 (ja) 溶銑の機械攪拌による脱硫方法
US4795491A (en) Premelted synthetic slag for ladle desulfurizing molten steel
Todoroki et al. Formation mechanism of spinel type inclusion in 304 stainless steel deoxidized with ferrosilicon alloys
US4853034A (en) Method of ladle desulfurizing molten steel
CA1321075C (en) Additive for promoting slag formation in steel refining ladle
CA1062917A (en) Process for making iron or steel utilizing lithium containing material as auxiliary slag formers
KR970005197B1 (ko) 레이들 슬래그를 매용제로 투입하는 전로 취련방법
EP0034639A1 (en) Synthetic flux for steel slag
KR940002621B1 (ko) 슬래그 포밍 급속진정제
RU2219266C1 (ru) Способ пирометаллургической переработки медно-никелевого файнштейна
SU1339136A1 (ru) Шихта дл выплавки синтетического шлака
RU2697673C1 (ru) Способ рафинирования ферросилиция от алюминия
KR102261427B1 (ko) 저융점 슬래그 조재재 및 그의 제조방법
SU1097699A1 (ru) Шихта дл выплавки низкофосфористого углеродистого ферромарганца
SU929711A1 (ru) Шлак
RU2164954C1 (ru) Способ десульфурации шлака
SU1752811A1 (ru) Шихта дл получени феррованади
Baricová et al. Final chemical and mineralogical composition of oxygen converter slag